Hráškové pesto a podobné vylomeniny

Znáte někoho, kdo používá hráškové pesto? Jistě už jste potkali pesto bazalkové, pesto ze sušených rajčat nebo pesto z medvědího česneku. Rozmixovat do podoby pesta se však dá téměř vše – třeba i škvarky nebo mák. Proč tedy nezkusit i hrášek? Teď v předjaří se zelená barva na talíři hodí víc než kdy jindy.

Předpokládám, že by bylo zcela zbytečné vyzdvihovat výživné přednosti zeleného, právě vyloupaného hrášku, zmiňovat vitamíny v něm zastoupené – od K, C, A až po jedince ze skupiny B – a ukazovat cenné účinky na lidský organismus, neboť jste to už všechno někde dávno četli a krom toho se takto zázračně stejně chová i jakákoli jiná čerstvá zelenina. Tak to příroda chtěla. Jenomže sezóna hrášku je proklatě krátká.

Proč mám ráda mražený hrášek

Zatímco u jiných druhů zeleniny bych mraženou variantu zcela jistě považovala za podřadnou oproti čerstvé, u mraženého mladého hrášku dělám výjimku. Tady musí být člověk s odmítavým soudem velmi obezřetný.

Mražený hrášek se dá vpustit do kuchyně bez jakéhokoli uzardění. U některých značek se dokonce stane, že chutná lépe, než čerstvě sklizený. Mezi mé oblíbence patří mladý mražený hrášek od značky Bonduelle a něco má v nabídce i Tesco se svou prémiovou řadou.

Jak je to možné? Hrášek vydrží čerstvý jen několik málo hodin po sklizení. Pak tvrdne, vadne, ztrácí šťavnatost a svěžest. Pokud si hrášek natrháte na zahrádce a hned použijete v kuchyni, je to v pořádku. Ale jakmile jste odkázáni na nabídku farmářů nebo dokonce obchodů, tak se čerstvost stihne po cestě vytratit. Někdy i několikrát.

V tomto okamžiku mají mrazírny velký náskok. Zvládnou zpracovat mladý hrášek do pár hodin od sklizně, tedy ještě dokud je zcela svěží. Díky perektně zmáknutému procesu hlubokého zamražení mu tuto čerstvost uchovají na dlouhé měsíce.

Kuchařská sezóna hrášku proto nikdy nezačíná a nikdy nekončí. Stačí si pro hrášek zajít do mrazícího boxu vašeho oblíbeného supermarketu. Oproti tomu sezóna pravého zahradního hrášku, ochutnávaného přímo u záhonku, je velmi krátká a navíc si na ni ještě počkáme. Hrášek se v tuto chvíli dá konzumovat nejvýš tak jako pučálka nebo výhonky.

hráškové výhonky

Je mi jasné, že zvuk otevírajícího se lusku se do igelitového sáčku zavřít a zamrazit nedá. A že pocit, kdy prsty uvolníte kuličky z jejich přírodního obalu a nedočkavě si je nasypete do úst, je k nezaplacení. Ale pro všechny ostatní případy je tu MasterCard mrazák.

“… postýlku mám teda jako pohádková princezna, jenže pod devíti matracemi místo hrášku osmdesát utajených mimoinventurních krabiček španělských sardinek,…”
 

Vladimír Páral: Profesionální žena, vydáno v Praze r. 1971, str. 43

Jak na hráškové pesto

Mražený hrášek, pokud se ho rozhodnete ho použít, budete muset nechat předem povolit při pokojové teplotě. Případně taky pomáhá, když ho nasypete do cedníku a prolijete vroucí vodou. Pak ho můžete bez obav a bez předvaření odeslat do procesu výroby pesta.

Stále tu však platí podmínka, že se jedná o hrášek mladičký, šťavnatý, nikoli přerostlý a tuhý. Naštěstí stačí ochutnat jedno zrnko a hned víte, na čem jste.

Jakékoli pesto má obvykle pět součástí:
  • hlavní nositel chuti a barvy, tedy bylinky nebo něco podobně výrazného
  • semínka či oříšky
  • kapka něčeho kyselého
  • spousta kvalitního oleje lisovaného zastudena
  • trocha výrazného, hodně vyzrálého nastrouhaného sýra, především parmazánu

V případě hráškového pesta si skvěle kápnou do noty hrášek, loupané mandle, citronová kůra a šťáva, olivový olej a parmazán (nebo aspoň trocha soli).

(Na 200 g mraženého a povoleného hrášku přísluší 100 g loupaných mandlí, 1 citron, 4 lžíce olivového oleje – může být i víc – a 30 g parmazánu nebo větší špetka soli.)

Postup je jednoduchý. Do kuchyňského robota se sekacím nástavcem nasypte mandle a rozsekejte je najemno. Přidejte oškrábanou kůru z dobře omytého citronu, pár kapek citronové šťávy, hrášek, zhruba 1/2 lžičky soli a znovu rozsekejte.

Nakonec za chodu postupně přilévejte olivový olej, až vznikne jemná pasta. Může se stát, že budete chtít použít oleje víc, a je to tak v pořádku. Teprve nakonec přidejte stouhaný sýr, nebo znovu dochuťte solí podle potřeby.

Jestliže máte rádi pesto kyselejší, můžete ještě dodat dalších pár kapek citronu. Já to ale nedělám, ani u hráškového pesta, ani u bazalkového.

Ze všech možných použití tohoto hráškového pesta mám nejraději klasické smíchání s těstovinami. Možná je to proto, že než se těstoviny uvaří, mám tak akorát dost času na výrobu pesta.

Tak si nechte chutnat se mnou.

 

Těstoviny s hráškovým pestem a hráškem

Množství: 4 porce

Těstoviny s hráškovým pestem a hráškem

Suroviny

  • 1 balíček těstovin penne (500 g)
  • 400 g rozmraženého hrášku
  • 100 g loupaných mandlí
  • 1 citron
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • sůl

Postup

  1. Těstoviny uvařte ve velkém množství slané vody doměkka podle návodu na obalu. Vodu solte dostatečně, alespoň jednu zarovnanou lžičku na litr vody.
  2. Jakmile jsou téměř hotové a zbývá jim už jen asi minuta do konce, přisypte k nim do vody polovinu hrášku. Po dovaření těstoviny slijte, zachyťte však zhruba 1 hrnek vody z vaření.
  3. Zatímco se vaří těstoviny, do kuchyňského robota se sekacím nástavcem nasypte mandle a rozsekejte je najemno. Přidejte oškrábanou kůru z dobře omytého citronu, zhruba jednu lžičku citronové šťávy, zbytek hrášku, 1/2 lžičky soli a znovu rozsekejte. Za chodu postupně přilévejte olivový olej, až vznikne jemná pasta. Na závěr vmíchejte a rozmixujte strouhaný parmazán, nebo aspoň pesto dochuťte solí a další trochou citronové šťávy.
  4. Hotové hráškové pesto vmíchejte k uvařeným těstovinám. Pokud je to třeba, dolaďte konzistenci jídla pomocí vody z vaření těstovin. Ihned podávejte.

 

Co dál s mraženým hráškem

Pokud se vám vaření s hráškem zalíbilo a hráškové pesto máte na seznamu chystaných jídel, tady jsou ještě další nápady, kam hrášek použít.

Jistě dokážete i bez receptu a dalšího návodu schovat hrášek do jarních i letních zeleninových polévek “co zahrádka dala”. Anebo ho směle přimícháte do bramborové kaše či šťouchaných brambor. Bez obav ho vhodíte do rodící se snídaňové vaječné omelety.

Hledáte-li však inspiraci už ne tak zjevnou, zkuste se podívat do mých dalších receptů:

Pěkné a zelené začínající jaro!

 

 

Join the Conversation

  1. Miluju hrášek! Mražený Bonduelle mám stále doma a vytáhnu ho, kdykoli mě večer honí mlsná. A jen tak – zmrzlý! – ho ujídám z misky. (Když povolí, už to není ono:o)
    Takže hráškové pesto musím vyzkoušet, ale až drahý nebude doma, protože ten hrášek snáší jen v malém množství.

    1. Rézi, myslím, že moje děti by si s tebou v tomto naprosto rozuměly 🙂

  2. Milá Flo, od té doby, co jsem si tenhle recept přečetla ve tvé kuchařce ho vařím často, i když jen pro sebe, zbytek rodiny zatím odolává… (Nevědí, co je dobré!) Zrovna zítra ho plánuji na oběd, dojídám zbytky před víkendem.. Už teď se moc těším, mňam. Děkuji!

    1. Absolutně nechápu, jak můžou odolávat 🙂

  3. Ten nápad se mi líbí. U rodiny bych asi neuspěla, ale sama to zkusím. Skutečně se příroda začíná probouzet a zelenat. Denně kontroluju medvědí česnek, tahám ho očima a moc se těším, až ho začnu sklízet. Začíná vykukovat pažitka i rukola a jak budou následovat další a další bylinky, bude hned veseleji v kuchyni. Hezký den nám všem!

    1. Ivo, taky už tyhle zelenější časy netrpělivě vyhlížím 🙂 Díky za milý komentář a pěkný víkend.

  4. Klára says:

    Já prostě miluju tuhle čtvrteční inspiraci! Hrášek dnes u oběda nechyběl, tak jsem se proklikala až k pučálce a odpoledne poběžím pro hrách. O víkendu pak vyzkouším s dětmi tu sladkou verzi.

    1. Kláro, já téhle sladké moc nefandím, no ale uvidíš sama. Nech si trochu i na slano, ať můžeš porovnat.

  5. Milá Flo, krásná jarní inspirace! Pesta jsem nikdy nedělala a ani mockrát nepoužila.
    Ale s Tebou je to trochu jiné. Mám chuť vyzkoušet úplně všechno. Hlavně jsem moc ráda za připomínku medvědího česneku, protože mám vyhlídnuté místo a o víkendu tam zaběhnu. Ještě jsem ho neochutnala. Přeji úžasnou jarní náladu!!!D.

    1. Tak to vyhlídnuté místo ti tak trochu, nenápadně a neveřejně závidím, ale věřím, že se taky dočkám. Užij si víkend! Flo.

  6. Milá Flo, děkuji za super rychlý, jednoduchý a přitom chutný recept…. zatím jsem dělávala jenom hráškovou polívku nebo jsem ho přidávala s ostatní zeleninou, pesto jsem neznala…. venku krásně svítí – tak ať to je tak i u vás ostatních :-).

    1. Jo jo, je to prima vidět, jak se všechno pomaličku probouzí a zelená. Na talíři i venku 🙂

  7. Martina says:

    Ahoj Flo, taky už se cítím jarně, svítí tu krásně sluníčko a do pokoje mi vlítla vosa.
    Pesta v naší rodině moc na odbyt nejdou, ale hráškovému dám asi šanci, protože o hrášek je u nás naopak velký zájem, z mrazáku se mi dost často ztrácí „neznámo kam“.
    Nejvíc mě ale nalákala pučálka, tenhle článek mě nějak minul a teď jsem ho četla poprvé. A snad dojde i na medvědí česnek… Díky za jarní inspiraci.

    1. Martino, rádo se stalo, já už to jaro vyloženě cítím 🙂

  8. Jana H. says:

    Hm, tohle by mi u dcerky odmítající hrášek projít mohlo, když ty kuličky neuvidí :-). Hrášek v jeho nezamaskované podobě je ochotná jíst jen rovnou z lusku. Jinak ho musím maskovat třeba rozmixováním do polévky apod. Tak zkusím pesto. Jen ten parmazán doma nemám, ale Grana Padano by mohlo fungovat stejně, že?

    1. Jasně, tahle volba sýra je zcela v pořádku, rozhodně se ho neboj použít.

  9. Anička says:

    Přeji krásný jarní den!
    Hráškově pesto znám z dopolední kuchařky. Je to taková moje pojistka. Všechny suroviny mám bezpečně v mrazáku (hrášek, citronovou kůru a šťávu, dokonce i ten sýr – už nastrouhaný 🙂 nebo ve spíži (oříšky, olej, těstoviny). Proti velkému hladu přidám kousek masa, nejčastěji kuřecí, nebo jiný zbytek od oběda. Tohle jídlo se skvěle schová i do krabičky, takže další plus ☺.

    1. Aničko, máš pravdu, všechny suroviny jsou snadno dosažitelné kdykoli. Díky za doplnění. Je to vlastně takové věčné jaro na talíři (nebo v krabičce).

  10. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, mám inspiraci na sobotní oběd. Mražený hrášek je nedílnou součástí obsahu našeho mrazáku. Hrášek mám moc ráda a ráda s ním vařím. Zrovna jsem si dneska pochutnávala na pučálce, aspoň nějaká změna v jídelníčku, protože kvašená a sterilizovaná zelenina nám už moc nejede. U nás je stále chladno, ráno bylo -3°C a fouká studený vítr, tak si na zelené bylinky ještě počkáme. Zdraví Vlasta!

    1. Vlasto, i k vám jednoho dne zavane svěží jarní vítr, vím to! Je skvělé, že jsi přes zimu využívala kvašenou zeleninu, báječný způsob, jak dohnat chybějící vitamíny.

  11. Alena Svobodová says:

    Hezké odpoledne. Dříve jsem se k počítači nedostala,Ale Flo,ten námět je skvělý. Vařívám hráškovou polévku,přidávám hrášek do rizota,pesto znám jen bazalkové. Florentýnko,díky za inspiraci. I v mém věku mohu přidávat něco k rozšíření znalostí. A tohle je prostě k nezaplacení. Při první příležitosti vyzkouším hráškové pesto. Zdraví vás všechny Alča

    1. Alčo, díky, jsem ráda, že jsem ti mohla ukázat zase něco nového. Flo.

  12. Dík za hráškové variace. Už se na ně těším. Zatím zpracovávám zásoby mrkve. Hrášek jsem již úspěšně použil do bramboračky.
    Nějak postrádám pokračování Velké postní výzvy. Také děkuji za ozřejmění hashtagu. Přeji pohodový nástup jara!

    1. Jirko, Velká postní výzva jede o sto šest, jen je třeba sledovat tuto stránku: Výzva 2017. E-mailem postní úkoly neposílám.

  13. Míša says:

    Flo,
    jen technická poznámka: při kliknutí na krémové hráškové rizoto na mě vyskakuje kapitola o kuřeti z r. 2014. Ale mě to vlastně v důsledku nevadí, protože jsem si vzpomněla u tvých kuřat na nedávno vyzkoušené pečené kuře podle pana Cuketky, bez másla a čehokoliv, den předem dobře nasolené. Měla jsem jen chudáka z velkochovu, ale výsledek mě překvapil svou dokonalostí.
    https://recepty.cuketka.cz/pecene-kure/
    Určitě stojí za to zkusit. Takže momentální nedokonalost webu se vlastně ukázala jako plus. Míša

    1. Míšo, ten odkaz je naopak zcela v pořádku, jen musíš sjet v článku trochu víc dolů. Je v něm několik receptů a třetí z nich je právě rizoto. Ale díky za odkaz na Cuketku, takové evergreeny se nesmí ztratit a je dobré si je často připomínat.

  14. Alžběta says:

    Děkuji za krásny recept. Ano, jaro se vehementně hlásí a hráškové pesto do jarní nálady moc hezky zapadne.

    1. Líp bych to nenapsala, děkuju <3

  15. Julianna says:

    u nás by to neprošlo,ale já určitě vyzkouším mám hrášek moc ráda.Děkuji Flo

    1. Julianno, prosím tě, máš ty doma vůbec nějakou kuchařskou svobodu? Začínám mít o tebe trochu starost. Flo.

  16. Mám ráda hrášek.
    V létě si jej pěstuji na zahrádce do polévek, ale jako pesto bych jej nepoužila.I.

    1. No vidíš, tak třeba jednou použiješ. Opravdu je to netradiční, ale chutné a zajímavé a hlavně hráškové 🙂

  17. Silkwe says:

    Děkuji za další skvělý nápad…vyzkouším v tydnu k večeři… já mám naštěstí to štěstí (když tak čtu některé komentáře), že manžel hrášek zbožňuje. Navíc se poslední týdny snaží vynechávat maso – takže jsou u nás v kurzu nejrůznější vegetariánské a veganské recepty.

    1. Můj chlap jí taky téměř vše, vlastně vše kromě velkého množství hrášku (trocha projde, ale nesmí hrát prim), celého kmínu (drcený je ok) a játra jen domácí králičí. Jinak se zeleninovými jídly nemám problém, ochotně baští i obávanou brokolici a růžičkovou kapustu:o)

    2. Pozdravy manželovi, opravdu to vypadá, že je tu jedna z čestných hráškových výjimek 🙂

  18. Liduška says:

    Chystám se vyzkoušet, po zelenině se můžu umlátit. Jen mám dotaz: hrášku 200 gramů neb 400 gramů? V článku je napsáno to první a v receptu na konci to druhé. A protože jsem nikdy žádné pesto nevyráběla, tak nemám odhad. Díky

    1. V receptu přijde do pesta jen polovina hrášku, zbytek se přidá do těstovin. Čili v obou případech jde do pesta 200 g.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close