Hummus se díky velké vlně zájmu o luštěniny a vegetariánská jídla stal dostatečně populárním jídlem i v tuzemských gastronomických vodách, abych ho mohla bez nějakého velkého naparování publikovat i na těchto stránkách.
Pokud jste slovo hummus nikdy neslyšeli a nevíte, o co jde, představte si ho jako skvěle ochucenou pomazánku z rozmixované vařené cizrny. Hummus se však nemaže na chleba, ale spíš se v něm kousky pečiva typu pita chleba namáčejí, případně se v něm dají skvěle koupat kousky čerstvé zeleniny.
Kromě chuti a snadné přípravy je na hummusu obzvlášť chvályhodné, že jak pečivu, tak i zelenině při namáčení několikanásobně zvyšuje výživovou hodnotu a vcelku uspokojivě uspokojuje hlad.
Když si koupíte konzervovanou cizrnu, za pět minut nemáte v kuchyni co dělat (a za dalších pět minut nemáte co dělat ani u stolu, ale to už je ta část příběhu, o které se ve slušně vychované společnosti a na slušném blogu obvykle mlčí).
Ale jak asi tušíte, i docela obyčejná jídla se dají vylepšit nevídaným způsobem, když si o nich člověk něco zjistí a trochu upraví postup přípravy. Takže tady je pár postřehů z kuchařského života horních deseti procent lidí, kteří si vaří nejlíp.
Vaření cizrny na hummus
Cizrna je velmi sympatický zástupce z kuchařské rodiny luštěnin. Jakmile ji jednou vyzkoušíte, budete se k ní díky její jemnosti a oříškové chuti často vracet. Obvykle ji najdete v receptech arabské kuchyně, ale to neznamená, že se pro ni nedá najít využití i v kombinaci s českými surovinami.
(Tady na blogu používám cizrnu ještě například v tomto kari).
Namáčení
Některé luštěniny se před vařením namáčejí, jiné to nepotřebují. Cizrna patří k těm druhům luštěnin, kterým dlouhé namočení svědčí a které ho přímo vyžadují.
Namočte ji do studené vody nejméně na 12 hodin, tedy aspoň přes noc. Za tu dobu zvětší svůj objem minimálně na dvojnásobek, ale spíš ještě víc, dejte jí proto k dispozici dostatek vody a dostatek prostoru.
Cizrně velmi pomůže (pozor, chystám se prozradit fintu číslo jedna), když k vodě do namáčení přidáte špetku jedlé sody. Změkčí to vodu a cizrna změkne tak nějak kvalitněji. Ale nepřežeňte to.
Vaření
Také při vaření si dává cizrna na čas, obvykle je třeba počítat s dvěmi hodinami mírného varu, než změkne. Nic se nestane, když ji omylem necháte vařit tři hodiny, ona se nerozpadne a nechová se jako čočka. To ale neznamená, že ji musíte vařit rychle a zběsile. Použijte pokličku a nechte ji pobublávat zvolna.
Pokud ale máte tu možnost a úmyslně budete cizrnu zvolna vařit 8 hodin – ne, nepřeklepla jsem se – dostanete se do nové úrovně měkkosti, která pak vede k mnohem nadýchanějšímu hummusu. To je finta číslo dvě.
Pokud máte s cizrnou jiné gastroplány, pak dvě až tři hodiny vaření stačí. Hummusu však prospěje mnohem delší doba. Tohle jsem si nevymyslela, prozradila mi to Haya Molcho, šéfkuchařka vídeňské restaurace NENI, kde dělají ten nejlepší hummus na světě. Tedy aspoň v mém světě.
Ze 100 g suché cizrny namáčením a vařením získáte 250 g cizrny určené k jídlu.
Chladnutí
Jakmile je cizrna dost měkká, neslévejte ji, pouze ji odstavte. Nechte ji vychladnout ve vodě z vaření. Má to dva významy. Jednak se vám voda bude hodit do hummusu, a druhak vám pomůže cizrnu osolit.
Cizrna se totiž vaří v neosolené vodě, takže jí pak slanost chybí. Když ale po uvaření ještě horkou vodu lehce osolíte, při chladnutí se sůl dostane i do cizrny a o to přesně jde. To je finta číslo tři.
Odpočinek
Cizrna musí dobře vychladnout, než ji začnete mixovat do hummusu. Proto si ji vždy vařte den předem a dopřejte ji nejprve zchladnout na pokojovou teplotu. Pak klidně uložte přes noc do lednice. Čím chladnější bude cizrna před rozmixováním, tím líp pro hummus. To už jsem se dostala k fintě číslo čtyři, pokud správně počítám.
U cizrny, která se vařila 8 hodin, se z nálevu z vaření stane během chladnutí tak trochu gel. Je to v pořádku a nenechte se tím rozhodit.
Pokud si sečtete čas nutný pro nabobtnání cizrny, uvaření a chladnutí, dostanete se k závěru, že na kompletní domácí přípravu hummusu se musíte začít chystat dva dny předem.
Jak ochutit hummus
Hummus je rozmixovaná cizrna ochucená solí, drceným římským kmínem, česnekem, nálevem z vaření, olivovým olejem, citronovou šťávou a především sezamovou pastou, která se nazývá tahina.
Tahina (někdy označováná i jako tahini) je pasta ze sezamových semínek, která má velmi výraznou chuť a skoro zázračné výživové hodnoty, vysoký obsah některých vitamínů skupiny B a minerálů jako vápník, zinek nebo železo. Pokud ji neseženete ve svém oblíbeném supermarketu, budou ji mít v prodejně zdravé výživy nebo v etnických obchodech, které se specializují na arabskou kuchyni.
Nejlepší tahina je čerstvá, lisovaná za studena, ale pro takovou bychom museli podstoupit výlet do jiných zemí, takže se zatím klidně spokojte se skleničkou konzervované. Každopádně čerstvá tahina je v tomto receptu finta číslo pět, byť těžko splnitelná.
Pokud si lámete hlavu, k čemu dalšímu je tahina dobrá, pokud ji metličkou smícháte zhruba v poměru 1:1 s vodou, solí a trochou citronové šťávy a intenzivně vyšleháte na hustou emulzi, můžete ji použít třeba jako netradiční zálivku na salát. Chuť bude mít po oříšcích a vonět bude dálkami.
Do hummusu také patří:
trocha česneku, předem rozetřeného – protože jinak by se nerozmixoval dohladka,
trocha římského kmínu, čerstvě nadrceného – protože ten voní a chutná nejlíp,
sůl a citronová šťáva – obojí jen na polechtání chuti, takže v malém množství,
a konečně trocha olivového oleje k zakápnutí, protože tak všechno vypadá na talíři mnohem líp.
K podávání budete potřebovat něco k namáčení, třeba špalíčky zeleniny, ohřátý pita chleba nebo kousky tortilových placek.
Barevné a ochucené verze
Základní princip dohladka rozmixované a ochucené cizrny se dá rozvíjet a upravovat do alelujá. Pokud toužíte po barevné i chuťové změně, jako první na ráně se nabízí hummus ochucený kari kořením či aspoň obarvený kurkumou. A hned jako druhý je tu rudý hummus ochucený vařenou červenou řepou.
Krátce a hladce o postupu přípravy hummusu
V procesu přípravy asi není co zkazit, takže jen stručně.
Cizrnu je třeba scedit, nálev zachytit a uvařené luštěniny vhodit do robota se sekacím nástavcem nebo do mixéru, který dovede rozmixovat i jiné než tekuté suroviny. Pokud byste si omylem nálev z vaření vylili, nahraďte ho v receptu studenou vodou.
K cizrně se přidá česnek, tahina a koření a postupnými pulzy mixéru se to všeho začne zpracovávat na hrubé pyré.
Po této úvodní části se k právě mixované cizrně postupně přilije část vody z vaření a nechá dál mixovat tak dlouho, až vznikne co nejhladší, hebké až sametové, poněkud nadýchané pyré, tedy zhruba 2 minuty.
Čím ostřejší máte nože mixéru, tím hladší a lepší bude pyré. Z mé fotky tedy snadno usoudíte, že můj hummus připravoval poněkud bezzubý stařeček stolní robot, kterého se mi ještě dostatečně nezželelo natolik, abych ho poslala do důchodu. Hladší hummus už s ním nevymixuju, ale novější přístroj by dal lepší výsledek.
Úplně na závěr ochutíte hummus solí a citronovou šťávou. S obojím musíte opatrně, protože jedna kapka nebo špetka navíc dovede zvrhnout chuť nežádoucím příliš kyselým nebo příliš slaným směrem. Raději tedy dochucujte po troškách a stále promíchávejte.
Na talíři se hummus pro chuť i ozdobu přelévá panenským olivovým olejem a pokud jste si včas před rozmixováním odebrali pár zrnek vařené cizrny, nyní jim můžete svěřit roli perlového náhrdelníku a celé své dílo jimi ozdobit.
Tak si nechte chutnat.
Suroviny
- 200 g suché cizrny
- 1 špetka jedlé sody
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce sezamové pasty tahina
- 1/2 lžičky římského kmínu
- zhruba 1/2 lžičky soli
- šťáva z 1/2 citrónu (je možné, že bude třeba méně)
- 3 lžíce panenského olivového oleje
Postup
- Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody.
- Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 2 hodiny, ale lépe 8 hodin doměkka.
- Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu do druhého dne vychladnout.
- Vychladlou vařenou cizrnu slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte.
- Okapanou cizrnu nasypte do kuchyňského robota nebo do mixéru, přidejte tahinu, rozetřený nebo prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a rozmixujte nahrubo.
- Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a nechte dál přístroj běžet, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus, tedy asi 2 další minuty.
- Ochutnejte, jemně dokyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte.
- Rozmixovaný hummus přendejte do servírovací misky a přelijte olivovým olejem. Nůž nechte v příborníku a k nabírání hummusu ze společné misky použijte tortilové chipsy, natrhané kousky pita chleba nebo špalíčky čerstvé zeleniny. Skvěle ladí s bublinkovým vínem.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Milá Flo, skvělé!! Zrovna jsem si říkala, že bych se chtěla naučit vařit opravdu dobrý hummus 🙂
Skvělé, tak hned máš možnost 🙂
Skus namísto olivového oleje zakápnout praženým sezamovým a zblajznou ti ho i s rendlíkem 😉
PS: Je to otázka chuti, ale od dob kdy jsem aktivně rozšířil své obzory z japonské kuchyně i na tu korejskou, jsem si sezamový olej zamiloval (jen ten pražený, ze syrového se mi furt ježi chlupy :D). Zajímalo by mne, zda-li by se dal hummus úspěšně (z gastronomického hlediska) ochutit omáčkou bibimbap? Musím vyzkoušet…
Milá Flo, díky moc za dnešní článek a recept. Hummus jsem ochutnala v Ammánu a i když se jednalo jen o něco jako jídelnu pro hotelové hosty, bylo mé první setkání s ním nezapomenutelné. Doma jsem ho zkusila dvakrát a nic moc. Teď už tuším proč. Už se těším, až zkusím ten Tvůj. Marcela P.S.: A už vím, kam se chci příště ve Vídni podívat ;-).
Myslím, že zrovna tobě se tam bude fakt líbit 🙂
Mila Flo, temer jako bych cetla recept, ktery sama pouzivam… Protoze doma delame hummus velmi casto, mam jeste jeden trik na nadychanejsi konzistenci… pridat par kostek ledu pri mixovani… a spetku jedle sody pridavam i pri vareni….
Paráda, díky! O tom ledu jsem nikdy neslyšela, ale dává to logiku.
Mám cizrnu ráda. Dokonce tak ráda,že jsem ji, ochucenou a v troubě dopečenou, snědla během jednoho dne půl kila. Nikdy to nedělejte,zvášť když nehodláte zůstat minimálně 24 hodin doma. To,co jsem zažila následující den cestou autobusem, bych nepřála ani svému nepříteli. A to jsem celkem pomstychtivá. Domů jsem to nedonesla. Po opuštění autobusu jsem zamířila do nejbližšího křoví. I tak jsem doma okamžitě zamířila do koupelny.
Danielo, to je něco jako historka z kuchařského podsvětí 🙂
ahoj Flo,
hummus je moje láska od pobytu v Anglii na přelomu Milenia.I když po návratu se tu daly sehnat suroviny včetně tahini, chuti hummusu ze Sainsbury’s (to byl pro mě ten nej) jsem nikdy domácí přípravou nedosáhla…s rozšířením hummusu v Čechách a postupným ochutnáváním jsem před pěti lety objevila v zapadlé sluníčkové prodejně zdravé výživy v Dejvicích českou firmu „I love hummus“ nebo tak nějak..a jupíí, takhle ho mám ráda (ani v arabských zemích mi tak nechutná – tam je moc jemný a moc tahini). Je dělaný s láskou, hrubost jako na Tvé fotce..no, akorát ho objevilo teď už dost lidí (a hipsterských prodejen), což výrobcům moc přeju, i když to znamenalo zdražení…..ach jo!
Díky za tip, až budu poblíž, moc ráda vyzkouším. Tebe se vyplatí poslouchat :-*
Skvělé, právě svačím hummus se špalíčky mrkve a kedlubny. Dělám ho téměř stejně, ale přesto zkusím příště vařit cizrnu déle než obvykle, jestli poznám ten rozdíl.
Jani, budu ráda, když mi pak dáš vědět, zda to bylo poznat. Já osobně si myslím, že je to v nadýchanosti znát hodně, ale uvidíš sama.
Srdečně zdravím a děkuji! Jsi skutečný mistr v učení vaření. Nikdy bych se nenadál, že se budu živit nějakým HUMUSEM, ale s Tvými radami mě to určitě půjde, i když ne tak brzy jako Tobě o víkendu ve Vídni. Přeji příjemnou cestu a hlavně počasí!
Jirko, tady vidíš, že na každém písmenku záleží, zde tedy konkrétně na M. Díky za přání, Flo.
a ještě dodatek, nejlépe mi (a dámským návštěvám)chutná nabírat ho řapíkatým celerem (fakt se vyplatí před podáváním vytahat vlákna), jarní mrkví a dobrou salátovou okurkou. Ale výborný je též na topince (nasucho v toastovači a nakrájet na hranolky), čerstvé banketce, což už není dietní varianta;-)
Florentýnko, to je intuice. Zrovna dneska jsem v obchodě se zdravou výživou sháněla tahini, že si hummus konečně doma udělám. A to jsem ještě nevěděla o Tvém novém článku. Tahini bohužel neměli, musím čekat do dalšího čtvrtka na zboží.
Tak ať tvé čekání není příliš dlouhé, Danielo 🙂
Milá Flo, humus mám ráda, občas ho udělám, občas někde zakoupím, viděla jsem mnoho videí s radami jak udělat ten nejlepší. Tvůj článek mne ponoukl, abych si ho udělala podle Tvých rad a postupu (pozn. prý toho nejlepšího a nejjemnějšího humusu se docílí tím, že se každé zrno cizrny vyloupne ze slupičky, ale ta představa, jak beru do ruky každou cizrnu a loupu a loupu, mne poněkud odrazuje).
Jitko, zbavení slupek dává smysl a určitě to pomůže, já si ho ale v množství větším než obvyklém neumím moc představit.
Jitko,
slupek se nejlépe zbavíte tak, že ještě horkou cizrnu zalijete studenou vodou a promnete jemně rukama. Slupky se změnou teploty samy uvolní a vyplavou nahoru. Slijete a několikrát zopakujete, čímž se většiny slupek zbavíte za pár minut. Funguje to, ale asi nemám dost mlsný jazyk na to, abych zpozorovala rozdíl, takže jsem to přestala dělat.
Jinak vařím hummus podobně + trik s opravdu ledovou vodou nebo přímo ledem při mixování, který tu někdo zmiňoval. Zkusím příště ještě doplnit extra dlouhé vaření. Co se týče variant, u nás nesmí chybět verze s paprikou a chilli 🙂
Kdysi jsem hummus dělala, ale po přečtení tvého článku je mi jasné, že špatně. Jedla jsem jej v indické restauraci a moc mi chutnal, na rozdíl od toho mého ,,díla,,. Takže moc děkuji za podrobný popis, věřím, že teď už se povede. Přeji tobě i všem z klubu krásné jaro (snad už přijde)
Pavčo, tak výhledově přeju dobrou chuť a lepší zkušenost s domácí výrobou.
Milá Flo prodloužený víkend si užiji protože dnes odjíždím do Kolína k dceři budeme slavit narozeniny v sobotu dcery i zetě i když oni je mají 1.5.-5.5. už se těším hummus dělat nebudu i když ráda bych ho ochutnala zní to zajímavě,ale hodně dlouhá příprava a suroviny které nevím k čemu bych pak užila také tobě přeji krásný výlet a nedivím se že ujíždíš přece tak krásnou čarodějku bychom neradi ztratili .
:-)))
Moje poznatky. Mam jich dost, pracovala jsem u Egyptanu, Iračanů, Jemenců ještě v době hlubokého temna. Na hummus jsem koukala jak vyvoraná myš 🙂 O cizrně jsme nevěděli nic, sezamovou pastu jsme neznali. Tudíž dávno také tomu, kdy jsem hummus začala dělat a vlastně i cizrnu používat.
Recept na hummus je nejlepší a nejautentičtější od echt Araba. Oni totiž hlavně vědí, kolik přidat tahini pasty. Já mam takový recept na baba ghanoush, kterou jsem několikrát tahinou pokazila. Jak je to, Flo, v tvem receptu na hummus nevim, ale verim ti, nekdy vyzkouším! 🙂 „Babu“ mam radsi, proto hummus upozaděn.
Cizrnu namocim napred do hodne teple vody, vecer, a pak ji rano uvarim v papinaku. Jinak ne, vari se fakt desne dlouho. V papinaku spolehlive za hodinu mekkoucka.
Kdyz vyzadujes hladkou kasi, po rozmixovani vezmi pres cednik! Mně teda ta „krupice“ nevadi, ale kdyby preci, prepasiruju, je to za chvili.
Jemenci servirovali hummus na velkem, melkem taliri, udelali nekolik soustrednych kruznic obracenou lzici a ryhy vplnili olejem. Posypali vzdy cernam sezamem a pokapali citronem.
Jeste jeden uzasny recept z cizrny – uvarim, ale ne na kasi, zchladlou prendam do misky, bohate zaleju olejem (studenou, aby se moc nevsakl), pridam lisovany cesnek, sul a rimsky kmin. Vyzkousej, je to fantazie! mam casto v lednici a chodim zobat jako chutovku.
Díky za tvé milé příspevky!
Míšo, pane jo, smekám před tvými zkušenostmi z první ruky. Tahina opravdu může hummus pokazit, zde platí, že čím je čerstvější a jemnější, tím ji hummus snese víc. Proto se u konzervované tahiny vyplatí raději trochu oproti receptu ubrat a přidat jen když je jistota, že to hummus ještě zvládne. Zejména pokud se vychází z autentických receptů, které tahinu mají na mysli čerstvou, ale neuvedou to.
Díky za tvoje další nápady, máš to vychytané, jako vždycky.
Milá Flo, nejsem si jistá, zda hummus budu někdy vařit, ale díky za recept a hlavně jsem nadšená z toho, jak se z každého tvého mailu či receptu stává drobné, vtipné literární dílko, které mě tak báječně naladí na, bez nadsázky, celý den! Díky, Hana Suchopárová
Hani, díky, to mě moc těší. Flo.
Florentýnko,děkuji.Humus člověk bud miluje,nebo nenávidí.Pro mě to je tak,že začnu a pak mě to ponouká,že dokud je,tak ho baštím.To je tak atipická chut,která mě dráždí nejdřív k jídlu a pak k dílu.Hahaha.Holčičky at se vám všem podaří a tobě moc děkuji.Všechno dobré a krásné jarní dny s humusem Dana
Líp bych to asi nevyjádřila, Dano, díky.
Děkuju! Na hummus se už dlooouho chystám a s receptem od tebe určitě skvělý. Luštěniny mám moc ráda a cizrnu taky, vlastně nechápu, proč přípravu hummusu stále odkládám. Asi jsem potřebovala pošťouchnutí od své oblíbené kuchařky:o)
Šťouchy šťouch 🙂
Hummus mi chutná, ale když vidím tu délku přípravy, tak mě to odrazuje – dá se hummus nějak uchovávat nebo se musí sníst hned? Aby se člověk 2dny necrcal s jednou porcí..
základní neochucenou hmotu lze zamrazit na 3 měsíce, v uzavřené nádobě, zalitou olejem, aby vršek při rozmrazení neoxidoval, v chladničce by měl vydržet týden, také s povrchem zalitým olejem
Káťo, žádné obavy, cizrna je při namáčení i vaření vcelku samostatná, jedniná pořádná práce s hummusem je při mixování.
Hummus ti v pohodě vydrží v lednici třeba týden, není v něm nic, co by se rychle kazilo.
Hotový hummus se dá klidně nacpat do mrazáku, vydrží. Tedy nevydrží, protože ho mrazím v malých hranatých krabičkách od čerstvých sýrů a není nic snadnějšího, než si ho večere vytáhnout a ráno vzít s sebou ke svačině. Takže záhy je mrazák prázdný. Jen kdyby mi ty krabičky pořád nevyhazovali…….
Milá Flo, moc děkuji za dnešní článek, hummus ( i další jídla z cizrny) mám moc ráda, bohužel moje domácí pokusy nebyli nikdy natolik úspěšné aby je s chutí jedla i má rodina. Další pokus bude dle tvých rad, už se těším 🙂 . Nebyl by recept ještě na torlily či pita chéb?
Helo, dobrý nápad, píšu si tyto recepty na seznam ke zpracování.
zajímavé je také další využití vody z povařené cirzny – vegani jí nahrazují vejce, bílek, sníh, požívá se na majonézu, aioli, pusinky, atd mnoho odkazů v češtině i angličtině lze nalézt pod heslem aquafaba 🙂 nic nepřijde nazmar
Ilono, parádní postřeh, je to téma samo o sobě, zbytek vody z vaření se opravdu vyplatí nevylévat a pokračovat v kuchařském čarování.
Díky za návod. Hummus mě, stejně jako kuskus, naučila konzumovat Líza Simpsonová a Vy mě ho snad, stejně jako předtím kuskus, naučíte dělat. Mé pokusy o vlastní hummus, přestože se jíst dal, mě dosud vedly spíše do nejmenovaného marketu, kde si vybírám chilly verzi. Doufám, že tentokrát vyjde lépe a jako hummusový závislák se stanu nezávislým. Ještě se tak naučit dělat i vlastní tahini. Opět kvůli nezávislosti.
Vašku, vy svou vtipnosti překračujete hranice seriálů Simpsonovi, máte talent rozesmívat. Díky.
Hummus miluji – setkala jsem se s ním před lety v Damašku a od té doby ho také pravidelně připravuji doma. Je výborný i s kousky kuřete.
Nejlepší jsou autentická setkání, ta člověku zůstanou na celý život, viď?
Naštěstí mě takováto „in“ zdravá výživa nechává naprosto chladnou a kuskus, hummus a jiný us mi nesmí přes práh. Co vyroste v Čechách mi nevadí. Holt jsem konzerva a obzory si v tomto směru opravdu nerozšiřuji. Ale proti gustu, když je to tak moderní .)))).
Docela jste mě pobavila. Víte, že ta „moderní cizrna“ je už něco kolem 7000 let stará? Bývala u nás známá spíš pod názvem „římský hrách“ a vařila ji už moje babička, která zemřela před 3 lety ve věku 93 let;)
Evi, cizrna vůbec není novota, znaly ji naše babičky (nebo spíš prababičky), dokonce se na území dnešního Česka pěstovala. Říkalo se jí cícer nebo římský hrách, přesně jak doplňuje Honorka. Ani hummus jako takový není něco novodobě vymyšleného.
V Čechách už moc potravin doopravdy neroste, stačí se podívat do přehledů, jak jsme na tom se soběstačností stále hůř. Všudypřítomné řepky se člověk moc nenají, místo, které na polích zabírá, určitě někde jinde chybí a musí být doplněno dovozem. Pokud jíte pečivo ze supermarketů, zjišťujete si, zda není z Číny nebo z čínské pšenice? To je teď moderní. A nad tím zůstává rozum mnohem víc stát. Ale pardon, to už jsem se dostala úplně někam jinam.
Evi, cícer je práveže jedlo našich starých mám, na ktoré sa v časoch nášho detstva akosi zabúdalo. Moja babička občas spomínala že pripravovali jedlá z cíceru (cizrna)… Ale je pravda, že to asi nebol akurát hummus. Skôr polievka, kaša, prívarok, alebo niečo upečené…
So svojou láskou k slovenskej tradícii by som sa mala konečne nakopnúť a pohľadať nejaké tradičné cícerové recepty. Nech to vyskúšam v praxi. Som si istá, že mi budú chutiť (len bude asi problém, že namočený, či naklíčený cícer zbaštím vždy skôr, ako by som ho stihla uvariť 😀 )
PS: Honorka – Pozdravujem do Újezdu? 😉
(svet je malý)
Milá Flori,článek jsem přečetla jedním dechem.Musím se přiznat,nikdy jsem Hummus nejedla,ale po přečtení jsem příjemně překvapená.Chystám se do obchodu a hned koupím cizrnu a hned to vyzkoluším, úplně se na to třesu.Moc děkují.Krásný víkend,snad se to počasí zlepší.
Z toho tvého těšení se taky úplně těším. Tak ať se zadaří.
Dobre napsany clanek.
Děkuju.
Ahoj Florentýnko,přeji pohodový víkend. Děkuji za návod jak si doma udělat Hummus. Cizrnu baštíme docela běžně,dokonce nám chutná víc než hrachová kaše. Alespoň mě,manžel tu hrachovku občas vyžaduje. To jsem zvědavá co řekne na Hummus. Cizrnu namáčím večer a druhý den dopoledne je k použití. Taky jsem zkusila cizrnu zbavit slupek,je to pracnější,ale výborné. Alča
To je pěkné, Alčo, že s mužem sdílíte oblibu v cizrně (ale zase se musíš dělit, to je fakt). Tak ať to doma dopadne s hummusem ve prospěch všech zúčastněných stran.
Ahoj Flo, hummus jsem párkrát ochutnala ale ne v NENI. Takže mě nijak neokouzlil. Po přečtení Tvého úžasného, poučného a vtipného článku, který si vždy velice užívám, však asi učiním pokus o domácí verzi… Vychytávka č. 1 mě však zarazila – celý život čtu a poslouchám, že luštěniny se přidáním jedlé sody při namáčení znehodnotí. To už neplati?
Hodně elánu do další tvorby a vaření. A také běhání. Máš můj obdiv.
Leni, nedohledala bys mi, prosím, kde je psáno, že se luštěniny přidáním sody znehodnocují? Já jsem o tom ještě neslyšela, tak nedovedu odpovědět.
Když je tvrdá voda (jakože většinou je), tak ji luštěniny potřebují nějak změkčit, jinak to není po uvaření ono. Jedna možnost je právě soda, druhá možnost použít vodu převařenou, zchladlou, odstátou, zcezenou.
A děkuju za tvoje milá slova.
Florentýno, soda údajně ničí vitaminy skupiny B, hlavně B1. Kdo jí dostatek jiných semínek, ořechů, vajec a masa, tak si rád tu trošku vitamínů odpustí výměnou za ušetřený čas, nebo slupne B-komplex 🙂 Zvlášť, když bydlí v oblasti se super tvrdou vodou a luštěniny se bez sody prostě neuvaří ani za dvojnásobek běžně doporučované doby.
Mohu jen potvrdit, že to loupání cizrny je sice pracné, ale výsledek skutečně stojí za tu trochu námahy. Dnes už ho jinak nedělám.
Děkuji za milé příspěvky.
Já to snad budu muset taky zkusit (na malé trošce samozřejmě) 🙂
Ja dělám hummus celkem pravidelně každy týden a musím se pochválit, je dobrý. Ale urcite vyzkousim tvé zlepsovaky. Udělám vždy z vetsi dávky, povecerime s plackami a tyčkami zeleniny a to, co zbyde, a ze je toho hodne, protoze dělám opravdu mega množství, dam do neprodysne skleněné nádoby a konzumujeme cely následující týden. Občas ho použiji i jako dochucení do tortil, tacos, sendvicu a do zeleninových jidel. Je dost všestranný a jidlo umí oživit. Dělám i z červené fazole a jiných lustenin, coz je výrazne zpestření (zrovna mam v lednici 2 druhy). A děti mi to ochotně basti, nekdy si ho i samy vyzadaji, coz jsem moc rada.
Evi, v tom se shodneme, taky ho dělám… hodně. Jiné druhy luštěnin se samy nabízejí, díky za pošťouchnutí je vyzkoušet.
Milá Florentýno,
díky za čtvrteční nové podněty:-)
Humus mám rád a kdysi jsem ho zkoušel připravit podle tohoto návodu http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1686-humus/, ale tehdy mi moc nechutnal.
Váš postup ale určitě vyzkouším.
Chtěl bych ještě poprosit o tip na pita chléb. O ten jsem se totiž taky kdysi pokoušel podle tohoto návodu http://www.cuketka.cz/?p=262, ale taky se moc nepovedl.
Jinak v jiných pokusech bývám úspěšnější a obzvlášť podle Vašich receptů a doporučení:-)
Díky a přeji pěkný prodloužený víkend.
Honza
Honzo, pan Cuketka má recepty spolehlivé a vychytané, kdo ví, kde se stala chyba.
Na pita chleba se ráda časem podívám, už ho mám na seznamu případných dalších článků, tak třeba jednou 🙂
Krásný víkend přeji též, Flo.
Zdravím všechny hummusofily 🙂 Shodou okolností jsme se synem vyráběli hummus tři dny před Florentýniným článkem, a sice podle izraelského, potažmo libanonského recepisu (děsná bitva, poněvadž každý má ten svůj „nej“). Poměr cizrny a tahini je v nich 1:1, přičemž sezamové pasty bývá zhruba o 20 g víc. Bez římského kmínu, zato posypaný nasekaným čerstvým koriandrem. Při vaření k cizrně sodu nepřidáváme, zato vaříme cca 5 hodin a posléze loupáme – kupodivu to není až tak pracné, chce to jistou techniku…. Nejvíc nám chutná s řapíkatým celerem a nahřátými „plackami“. Dva dny poté (pokud vůbec zbyde), je ještě lepší).
Hummusová bitva v přímém přenosu, to musí být něco 🙂 Díky za další postřehy ze života, Jiřinko.
Dnešní článek, milá Flo, mě opět pobavil. Možná časem vyzkouším i hummus. Uvidím, jak se bude tvářit má drahá polovička … Těžko si na „novinky“ zvyká.
Přeji Ti krásný a vydařený víkend. Snad i to počasí vyjde a konečně bude hezky.
Ivo, otázka je, zda to těžké zvykání je jeho problém, nebo tvůj 😉
Ahoj,když mi dorazil tenhle recept musel jsem se smát,den před tím jsem totiž Humus dělal poprvé a věř byl to opravu humus,no nic nebudu házet flintu do žita a zkusím to podle tebe.Láďa.:) 🙂 🙂 🙂
Láďo, flintu nevyhazovat, žito se dlouho hledá, to už je rychlejší zkusit hummus znovu.
Milá Forentýno, článek vídeňský guláš mě tak nedostal, jako humus, který se vaří i v židovské kuchyni, protože neobsahuje mléko a může se jíst i s masem. Já ho též dělám, podle naší chuti, někdy ho i loupu, ale tvoje vychytávky musím zkusit!
Vídeňský Naschmarkt znám od roku 1982, kam mě kdysi pozval jeden student.Tehdy vypadal trochu jinak. Dnes je to adresa i s velice dobrými restauracemi a mám i to štěstí kousek od něj bydlet.
Škoda, že jsem v sobutu v Golsu na víně, jinak bych tě ráda pozvala na skleničku a ukázala i jiné zajímavé obchůdky s dobrotami. Třeba příště to vyjde.
Ivana
Ivano, tak to mě moc mrzí, že se mineme, třeba to klapne příště, moc ráda bych tě poznala. Užij si výlet za vínem!
Hummus jsem ještě nedělala, ale luštěniny mám ráda a tak určitě vyzkouším. Po přečtení Tvého receptu a příspěvků ostatních kuchařek s kladným hodnocením to je lákavé.
A proto tu všichni jsme a přemlouváme váhavé 🙂
Ahojky všem. Ráda zkouším nové, mně neznámé věci a tak jsem uvažovala i o hummusu. Než jsem se k jeho přípravě dostala, tak jsem ho objevila v prodeji hotový, ale bylo to obrovské zklamání. A řekla jsem si, že nikdy více. Ale teď, ….. uvidíme.
Tak pokud uvidíme, dej vědět, budu se těšit.
Zásadní problém: nemám ten mixér.
Sestra se na hummus netváří, ale já se po něm můžu utlouct. V tom se, myslím, projevuje náš celkový přístup k luštěninám. Až budu konečně dostatečně vybavená, vyhrabu recept a pustím se do něj!
Hani, jde to i bez mixéru, Jamie Oliver měl kdesi rustikální verzi, kdy cizrnu pouze rozmačkal v hmoždíři. Ale takto se pochopitelně o nějakou hebkost a nadýchanost pokoušet nedá.
Milá Flo, děkuji za další skvělý recept. Hummus můžeme celá rodiny, dcery i vnoučata. Tak jim určitě udělám radost.
Ti se mají 🙂
Milá Flo, chci jen okomentovat poznámku Lenky k znehodnocení luštěnin jedlou sodou. Přídavkem jedlé sody se zvyšuje pH roztoku a v alkalickém prostředí se rozkládá vitamín B1 (thiamin). Osobně si ale myslím, že jedna špetka sody nebude mít dramatický vliv na pH a tím na ztráty vitaminu B1.
Jinak děkuju za dvojí inspiraci – zařazuji na seznam přípravu hummusu a návštěvu Naschmarktu 😉
Užasné vysvětlení, děkuju! Vidím to s tou špetkou soli stejně. Jde o změkčení vody, ne změnit nějak zásadně pH. Naschmarkt si určitě připiš na seznam, bylo to tam prima, jako vždycky.
Milá Flo, humus jsem ještě nikdy nevařila, dvakrát ochutnala, ale nic moc. Zkusím použít tvůj recept, který je jako vždy překrásně napsaný. Snad se zadaří.
Snad se zadaří. Uvidíš. Ono je taky možné, že cizrna prostě není tvůj šálek kávy a pak se do něj nemá smysl nutit.
Vďaka, inšpirovala si ma. Hneď som si namočila cícer. Síce neverím, že sa táto várka dožije spracovania na hummus. Asi ho schrúmem len napučaný (naklíčený). Prípadne si ho trochu opražim (na spôsob pučálky). Nikdy nestíham z cíceru niečo uvariť, skrátka ho zolovrantujem taký aký je. 😀
Ale verím, že raz sa dotlačím aj k tomu vyskúšať tvoj recept. Nech porovnám s tým, čo ponúkajú vo Fresh Markete. Alebo sa musíme vybrať do VIedne. 🙂
Leti, ty máš tolik možností, jak si užít hummus, tak doufám, že už přestaneš váhat a klíčit a rovnou tu namočenou cizrnu uvaříš ještě před vypuštěním klíčků 🙂
Mila Flo,
Dekuji za clanek, humus delam uz delsi dobu a lepsi nez v mnohe turecke restauraci a od ted bude jeste lepsi????. Inspirovala te Kochschule Neni jeste v necem? Mame se na co tesit? Ziji ve Vidni a manzel se pohybuje v gastronomii cely zivot. Kdybys chtela nejake gastro tipy na vikend, tak dej vedet ????.
Katko, gastrotipů ve Vídni není nikdy dost, určitě sem s nimi 🙂 Kochschule mě inspirovala hlavně v tom, jak se taky dají dělat kuchařské kurzy zase trochu jinak než v ČR. Bylo to úžasně domácké a pohodové, velice chutné a pochopitelně i hodně poučné co se izraelské kuchyně týká. Haya je bavička davů.
Dobrý den, Flo, jako vždy přinášíte něco nového i pro široký okruh Vašich vděčných příznivců – nechám si vyzkoušet a posléze využít od svých „rodinných“ kuchařek, pomáhajících nám, staříkům, přežít víkendy.
Cestu do Vídně Vám ze srdce přeji, vzpomínám na můj tamní pobyt v době, kdy to nebylo vůbec samozřejmostí, tedy v roce 1959 – nahlodalo to tehdy můj názor na „prohnilý kapitalismus“.
Víkend asi proležím, pročtu a protelevizním – a taky mne čeké „velké“ prádlo…
Přeji vše dobré – Jaroslav S.
Jaroslave, vy umíte i docela obyčejný víkendový odpočinek podat tak vzletně, že by vám ho každý záviděl. Jste mistr slova. Vše dobré i vám. Flo.
Flo, hummusu jsem před mnoha lety snědla v Sýrii snad metrák :-), pak už jen asi 2x v restauraci, kdy nic moc….
Včera jsem si přečetla Tvůj článek jako každý čtvrtek, dnes ráno při nákupu jsem úplně automaticky přihodila konzervu cizrny a teď už spokojeně trávím netradiční svačinu ve volném dni… čarodějko!
Příště už se budu držet Tvého receptu.
Ale byl výborný i tak, s citem tahini, česnek, citron, římský kmín, sůl. Oliváč na pokapání na talířku, nabíráno stonky řapíkatého celeru.
Ejo, já ty tvoje komentáře zbožňuju. Je z nich cítit obrovská láska k dobrému jídlu doslova z každého písmenka. Díky ♡
Ahoj Flo,
Tvůj článek mě velmi pobavil a přežiju-li pálení čarodějnic, vyzkouším Tvoji oblíbenou restauraci ve Vídni příští weekend.
Máme to špatně sesynchronizované.
Zdraví Eva z Opavy
Evi, o víkendu znovu vyzkoušeno a mají stále hummus tak skvělý, jako dřív. Vyzkoušej a příště to sladíme líp 🙂
Lana Libin Mayer šéfcukrářka mi poradila, že nejlepší pasta Tahini je z Libanonu. Koupila jsem si tuhle (poradila mi prodavačka, že je nejlepší):
http://www.obchod.expect.cz/dobroty.php?id=7649&ext=1
TAHINI JSEM ZAKOUPILA TADY:
http://farahfood.cz/all/
https://cupofcake.cz/ stránky – Lana Libin Mayer
https://www.vitalia.cz/clanky/jak-jednou-ochutnate-cupcake-od-lany-liblin-mayer-zamilujete-se/ CUPCAKE cukrářky (je v receptu chyba – máslo a olej, má se použít jedno nebo druhé ne obojí).
http://www.lidovky.cz/cesi-nesnasi-preslazene-dezerty-rika-cukrarka-fqd-/dobra-chut.aspx?c=A141006_143123_dobra-chut_ape Skořicovo-švestkové cupcakes
Paní Mayerová dodává své produkty do kavárny http://www.mujsalekkavy.cz v Karlíně. Mají tam úžasnou kávu, čerstvě praženou. O víkendu je potřebná rezervace, bývá obsazeno. Doporučuji!!!
Parádní tipy a nápady, díky, Růžo.
Ahoj Flo,
humus som ešte nerobila ale cícer používam často pretože moja stredná dcéra ho miluje tak robíme kaše a striedame s fazuľou a šošovicou v polievke ….
pobavila ma „modernosť“ …. nič v zlom …babička nás ním hostila celú zimu …tiež radšej používam dopestované plodiny v okolí a repka za plotom ma tak rozčuľuje že si cícer, /hrach aj fazuľu/ pestujem sama ….zaseješ ako hrach a keď je mladý nerozoznáš čo je čo
Zdravím Irena
Ireno, moc milý komentář, díky. Jsem ráda, že je nás tady tolik, kdo máme ve spolek rádi cizrnu.
Jednou jsem ho zkoušela a nedalo se to jíst. Takže jsem nechutnou pastu vyhodila do koše s povzdechem, že už nikdy. A teď jsem si přečetla tvůj postup. Ve čtvrtek namočila, v pátek uvařila a dnes v sobotu si pochutnávám na hummusu, který se nejenže dá jíst, ale i chutná. Obohatila jsi můj jídelníček, děkuji.
Hezký víkend ve Vídni
Ilča
Ilčo, jsi borec, že jsi se odhodlala dát hummusu druhou šanci. Díky, vážím si toho.
Ahoj Flo,
moc dekuji za dalsi krasny clanek. Mam dotaz, tahihi ze sezamu natural nebo prazeneho? Diky a hezky den.
Zdravi Alice
Alice, raději natural, z praženého sezamu je tahina příliš výrazná a tmavá.
Před více lety jsem v obchodě objevila konzervu s něčím, o čem jsem vůbec nic netušila. Prý cizrna. Koupila, doma zvědavě otevřela, ochutnala a rychlým pohybem i bez stálého míchání vylila – víme kam… Od té doby jsem se tomuto produktu vyhýbala jak čert kříži.
Teď tu čtu tolik chvály, že se to asi odhodlám vyzkoušet, Flo totiž věřím. Tak mi držte palce, nerada jídlo vyhazuji.
Zdravím, Eva
Evi, držím, snad to klapne!
Poraďte prosím – jak dlouho můžu hotový hummus skladovat? A předpokládám v lednici? Díky
V lednici, skoro týden, doporučuju na povrchu přelít trochou olivového oleje.
Milá Flo, pod vlivem tvého článku jsem do toho zkusila jít znovu a lépe. Moc často se mi nechce do přípravy nějakého jídla, jehož příprava zabere více než několik hodin,ale musím uznat, že to stálo za to a mně se hummus napodruhé povedl naprosto skvěle.Připravila jsem jej pro návštěvu při pálení čarodějnic i když jsem měla pochybnosti, že při tom množství grilovaného jídla s ním uspěju.Opak byl pravdou a všem moc chutnal, nejvíc jsem se dmula pýchou při chvále mé ,,skorosnachy,,, je hodně zcestovalá a hummus zná velmi dobře ze zahraničních cest.Prohlásila, že lepší snad ještě nejedla a to je hodně náročná. Takže já ti moc moc děkuji na skvělý tip jak na to. přeji krásný a pohodový prodloužený víkend 🙂
Super!!! Tak to jsou parádní ohlasy, díky a mám radost.
Flo, ty jsi taková pokušitelka! Tohle je jídlo, které jsem jednou ochutnala a zařadila na seznam „nikdy více“. Takže… sezamovou pastu už mám koupenou, cizrnu namočenou a o víkendu bude hummus k večeři. Jsem na něj strašně zvědavá. 🙂
Super, jsi statečná, díky za důvěru 🙂
Milá Flo,
zdravím Tě po návratu z Vídně. Na základě Tvého lákavého článku jsem se – poprvé v životě – vypravila na Naschmakt vyhledat NENI a ochutnat hummus.
Výsledek: stánek nalezen ale zavřen – stejně jako všechny ostatní. Byla totiž neděle a to vídeňáci chodí do opery a ne na trh. Ke vší smůle byla zavřená i tratoria, kterou nám doporučili známí za Albertinou. Takže všichni pozor na neděli ve Vídni.
Vždy mne zaujme, jak jsou vídeňáci nohatí. Tolik lidí s dlouhýma nohama jsem nikde jinde neviděla. Že by to byl přírodní výběr – kdo neměl dlouhé nohy, když stoupnul Dunaj, …. A tak přežili jen ti nohatí? Tys žila ve Vídni znáš důvod?
Jinak opera taky fajn.
Zdraví Eva z Opavy
Evi, máš pravdu, v neděli je toho hodně zavřeného, ale restaurace mě trochu překvapila. Vždycky jsem měla za to, že odpočinkový den v gastronomii je v Rakousku pondělí.
Co se týká nohatých obyvatelů, tak toho jsem si nikdy nevšimla! Zrovna jsem se znovu vrátila z Vídně (a z NENI :-)), tak příště musím kouknout.
A co domácí tahini? Je to jen sezam s olejem. Ty kupované konzervy s mykotoxiny a konzervanty mě nelakaji…
Ale jo, proč ne. Kupovaná tahina se může skutečně zvrhnout do hořké či žluklé chuti, chce to dobrou značku a dobrý zdroj. Domácí výroba má navíc další výhodu, že se dají použít různá sezamová semínka, opečená i neopečená, loupaná i neloupaná, světlá i černá, klidně i naklíčená. Stačí k tomu robot s dobrým ostrým dvojitým ostřím, ve kterém se semínka rozmixují na pastu a následně se přilévá pár lžic nějakého chuťově neutrálního oleje. Konzistence je trochu hrubší a ne tak krémová, jako u kupovené tahiny, ale do hummusu se rozhodně použít dá.
Čas od času se do výroby hummusu doma pustím, ale zatím to ještě nikdy nebylo úplně ono. Tak že by…? Akorát mě trochu odrazuje doba vaření cizrny, tyhle dlouhovařící se luštěniny vařím zásadně v papiňáku, tak nevím, jestli se přemluvím k mnohahodinovému pokusu s normálním hrncem:))
Martino, s tím přemlouváním asi nepomůžu, to je poněkud mimo mé možnosti, ale třeba jednou přijde den, kdy si necháte hrnec s cizrnou líně pobublávat v kuchyni, budete si užívat domácí pohody a nakonec to završíte skvělým domácím hummusem.
Hummus miluju! Dělám ho doma dlouho, ale dneska jsem udělala podle vašeho receptu a asi jsem konečně zjistila, jak pravý hummus chutná 😀 děkuji vám za to. Teď budu mixovat každý týden jako v dobách, kdy jsem s hummus začínala… Jen kdybych ho už předtím dělala tak výborný jako dnes podle vás 😀
Přeji hezký večer:)
Ještě dodám, že (nejen) na takovéto vaření luštěnin moc doporučuji Crockpot 😉
Super, mám radost! Flo.
Jednou jsem se doma rozhodl, že bych si dal hummus. Kupovaný jsem ale nechtěl a tak mi nezbylo než si vyrobit vlastní. Hledal jsem na internetu všechny možné recepty. Tento mě však oslnil naprostou podrobností, což se mi, jako velmi začínajícímu a učícímu se kuchaři, velmi hodilo.
Ve zkratce, první pokus byl naprosto dokonalý. Výsledek mi extrémně chutnal 🙂 Nyní se připravuji na druhý pokus, mamka ho po mě vyžaduje 😀 Těším se, celý postup mě baví a přijde mi hrozně zajímavé, že se člověk připravuje 2 dny dopředu. Buduje to takové „kulinářské napětí“ 🙂
Moc děkuji Florentýno za tento recept!
P.S. – Jsem v tvém e-mailovém kurzu, ale ještě jsem nezačal, paradoxně nemám o prázdninách čas, kvůli brigádám 🙂 Ale od příštího pondělí se mi snad povede odstartovat! 🙂
Tak držím palce, Alexi.
Ahoj Flo :),
nedá mi to a taky se musím pochlubit.
S hummusem už jisté zkušenosti mám, leč doposud zahrnovaly značně rozporuplné výsledky – od báječně hebké, chuťově jemné pasty přes sražené žmolkovité cosi až po neslavný experiment s fíkovou hořčicí coby dochucovadlem.
Na Tvé stránky jsem narazila víceméně náhodou, ale uchvátily mne tak, že jsem celý minulý týden jen slintala u monitoru, pročítajíc do pozdních nočních hodin jeden recept za druhým. Nu a protože je to přesně tak, jak říkáš – že chci-li umět vařit, nestačí o vaření jen číst (což by bylo asi podobné, jako cestovat pouze prstem po mapě a nevytáhnout paty z domu…), ve chvíli, kdy jsem se dopročetla všemi Tvými články od počátku blogu až po poslední recept, řekla jsem si že se těmi báječnými jídly postupně provařím… A začala právě hummusem.
Poctivě jsem přes noc namočila celé balení cizrny a druhý den vařila snad ještě déle než doporučených osm hodin (doznávám bez mučení, že to bylo spíš tím, že poněkud nečekaně přišel na návštěvu můj hoch, pustili jsme si Critters a já na ten zatrolený hrnec na plotně jednoduše zapomněla :-D…), jen osolit vychládající vodu jsem zapomněla…
Tak či onak, výsledek je DO-KO-NA-LÝ.
Přestože se mi nechtělo špinit velký mixér a pracovala jsem jen s prastarým tupozubým tyčákem, nějakou záhadnou alchymií se to skutečně povedlo: bez vyčnívající sezamové chuti z přehršle tahini či nakyslosti dané příliš štědře odměřenou citronovou šťávou – hummus je dokonce opravdsu doslova nadýchaný, jako pěnový obláček… A zbytek cizrny přijde do dýňového kari, samozřejmě také podle Tvého receptu :).
Děkuju za báječný recept a přeju Ti hezký den…
Měj se fajn :).
Díky,
N.
Narriel, ty jsi do-ko-na-lá! Děkuju moc.
Ahoj Flo,
moc a moc děkuju za tipy. Zjistila jsem, že hummus dělám úplně špatně 🙂
Tak příště zkusím Tvůj postup.
Mám jen jednu otázku, lze cizrnu vařit v pomalým hrnci? Nejspíš ano, ale jak dlouho by to trvalo? Jak moc by se asi Tvých 8 hodin v pomalém hrnci prodloužilo? Pomalák by totiž vyřešil problém s hlídáním cizrny při vaření, což je to jediné, co mě odrazuje od tak dlouhého vaření cizrny – obvykle totiž na dlouho vařené jídlo zapomenu a spálím ho.
Milá Flo,
včera jsem udělala hummus podle Tvého receptu a dnes už žádný není .. A to jsem si ho chtěla dát dnes k svačince. Smolíček :-D. Tak to dopadá, když se vaří podle Flo ;). Byl naprosto senzační!!! Již jsem hummus dříve dělala, ale nikdy nebyl tak nadýchaný a jemný. Že by za to mohla cizrna z plechovky? Ať tak či onak. Nezbyla ani špinavá miska. 😀
Díky za super postup a tipy!
Děkuji za recept, miluji vařenou cizrnu jen tak, tohle tedy musím zkusit.
Hummus je boží, právě si ho užívám a mám boule až za ušima :o))) Moc děkuji, Tahini mi doma leželo ladem, tak teď už vím, kam s ním.
❤️
Milá Florentýno,
objevila jsem recept na hummus, ráda bych ho vyzkoušela a chtěla jsem se zeptat,
zda jsi nezkoušela cizrnu vařit v papiňáku.
Díky a měj se hezky
Vlaďka
Nemám papiňák, takže nezkoušela, Vladi.
To s vychladnutím a použitím „citronové“ vody určitě vyzkouším. Naoplatku mohu doporučit cizrnu před rozmixovanim oloupat, jde to téměř samo. Možná se ztratí trochu vlákniny, ale ta chuť a konzistence je úžasná. Jedlá soda právě toto oloupaní též usnadní.
Cizrnové 🙂
Ja len pre info, tahini sa da velmi lahko spravit aj doma, ak by ste mali problem ho kupit.
Trosku opecene sezamove semienka vymixovat najskor samotne, potom pridat trosku oleja a stipku soli. Tahini je na svete.
Pečené oloupané papriky jsou do hummusu úžasné. Ne, není to z mojí hlavy, cizím peřím se chlubit nebudu, ale vyzkoušeno a geniální.
Dobrý den,
děkuji za úžasný recept. Dělala jsem poprvé a musím říct, že jsem ani nečekala, že mi tak zachutná! Jen jsem se chtěla zeptat, jak hummus uchovávat? Kolik dní tak vydrží?
Děkuji a krásný večer přeji:)
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu, zda je možné hummus sterilizovat nebo zamrazit? Jsem ztracená v tom, jak mohu nejen hotové pomazánky skladovat. Kdyby se vám chtělo se tomuto tématu pověnovat budu nejen já vděčná… Přeji pěkný den! Maruška
Hummus mám hodně rád. Když budete mít cestu do Jeruzaléma, zkuste se zastavit zde:
https://www.jidlonacestach.cz/bistro-ben-sira-hummus-jeruzalem/
Skutečně nejlepší hummus, jaký jsem kdy v životě jedl.
Zkoušeli jste někdo místo 8hod. vaření v hrnci vařit dvě hodiny v papiňáku?
Dá se koupit cizrna vařená zavařená. Já ji kupuji ve sklenicích v Lidlu a je v tomto stavu dobře použitelná.
Ahoj Flo!
Hummus mám rád, někdy si ho koupím a někdy ho dělám. Seznámil jsem se s ním v lednu 2010 v Maroku. Babička Fatima ho dělala báječný, byl připravený takto:
1) Myslím, že v něm bylo méně česneku, nebo byl použitý česnek méně výrazný.
2) Římský kmín byl samozřejmostí (do té doby jsem na toto koření nebyl zvyklý).
3) Myslím, že do hummusu přidala i špetku pepře.
4) Hummus nám naservírovala na ploché talířky, dnem lžíce rozhrnula po celém talíři ve tvaru spirály, pokapala či jemně polila olivovým olejem. Na kraj talíře dala ještě plnou lžíci pasty tahini a trochu olivového oleje, abychom si mohli podle vlastní chuti každý přimíchávat. Na část talíře dala hrst nasekané čerstvé natě koriandru.
5) K hummusu ještě přiložila pár plátků na pánvi opečeného sýra halloumi. K dispozici byl na stole rozkrojený šťavnatý plně zralý citron.
6) Každý si na talířku smíchal trochu hummusu s koriandrem, případně přimíchal tahini nebo olivový olej a toto sousto nabral (místní pita chlebem, my Evropani vidličkou) a vložil do úst. K tomu se jedl pita chléb a opečený sýr.
Dodnes na to vzpomínám.
P.S. Prý se k hummusu může přikusovat např. i marocký chleba khobz nebo i jiné pečivo (např. bagety). V tom případě se ale nedá tímto pečivem hummus nabírat.
Milá Flo, nepíšu komentáře, ale dnes tedy ani. Dcera našla cestu k hummusu, za což jsem vděčná, tak jsem se rozhodla udělat domácí….při hledání receptu jsem narazila na Tvůj. Hecla jsem se a dodržena naprosto všechno. ( za to si zasloužím Řád zlaté vařečky). Před mixování jsem si dala zmrazit kostky vývaru z cizrny. Nacházela jsem do mixéru léky ten ledovníček. Nakonec se mi zdálo, že má chuť nějaký ocásek, tak jsem tam přidala 100 g kešu oříšků., protože vím, že se z nich dá udělat luxusní sýr/ pomazánka. Zabralo to a hummus je TOP. Romana
Jo a cizrnu jsem vařila 4 hodiny v papiňáku na srupni 2-3 ( střídavě) na sklokeramice,. ( nejvyšší stupeň je 9)
Dnes jsem poprvé vyzkoušela a je super, hned zmizela.