Jak plánovat jídlo a nákup potravin

Často se mě ptáte, jak plánovat jídlo. Jak si dopředu rozvrhnout, co budete vařit, aby se vám lépe nakupovalo a lépe hospodařilo se surovinami. Abyste nemuseli nic vyhazovat a abyste se nedostávali do bezradné situace, že není z čeho vařit.

Vezmu to úplně od základů, moje rady dnes budou velmi jednoduché a velmi praktické, takže pokud jste v kuchyni jako doma a tyhle rozhodovací a plánovací problémy nemáte, asi tu nic překvapivého nenajdete. Přesto zůstávám v pevné víře, že má doporučení mohou být užitečná těm, kdo teprve stojí na prahu své domácí kuchařské kariéry.

Jak a kdy se vaří u mě doma

Nejdřív vás zasvětím do toho, jak často a kdy se vaří u mě doma, ať jsou vám jasné souvislosti a omezení mého systému.

Držím se názoru, že když už nemám pod kontrolou školní obědy a obědy v kantýně, musím se postarat o to, že aspoň večeře bude plnohodnotná, zdravá a poskytne dostatek živin pro všechny mé blízké. Nemám žádnou jistotu, že jim oběd dal, co bylo třeba. Natož že ho snědli.

Chleba s něčím tedy k večeři nepřipadá v úvahu. Ten je dobrý tak na svačinu.

Doma všichni snídáme, z domova si odnášíme svačiny. Během odpoledne se zase postupně doma scházíme, svačíme a nejpozději v době večeře jsme komplet.

Víkendové vaření je pochopitelně trochu jiné a závisí hlavně na tom, jestli jsme vůbec přítomni nebo ne. Místo večeře vařím raději pořádný oběd a večer si můžu dát pohov. Jedno kompletní jídlo denně podle mě stačí, na poli nepracujeme a po horách nelezeme. Večeře u nás může být o víkendu jednodušší a prostší.

Suma sumárum to dává sedm příležitostí k vaření týdně plus nějaké drobnosti navrch.

Týdenní jídelníček

Nejspíš vás ze všeho nejvíc zajímá, jestli si dělám týdenní plány večeří a rozpisy jídel a jestli podle toho nakupuju.

Nedělám a nenakupuju.

Jednak bych to nedodržela, druhak bych musela všechna tahle jídla převést na nákupní seznam, za třetí bych byla nahraná, kdyby zrovna něco nebylo v obchodě k dostání a za čtvrté existuje mnohem jednodušší řešení založené na obyčejném selském rozumu.

Tím jídelníčky na celý týden rozhodně nezatracuju. Jsou pořád lepší než bezradné vymýšlení večeře za pět minut šest večer v podmínkách špatně zásobené kuchyně, ale pořád jim chybí spontánnost a radost z momentální inspirace.

Plánování jídla á la Florentýna

Na domácí vaření se už douho nedívám jako na seznam plánovaných jídel. Řekla jsem, že potřebuji sedm pořádných jídel za týden. Pět na všednodenní večeře a dvě na víkendové obědy.

Tahle pořádná jídla jsou základ celého rodinného týdenního jídelníčku.

Vymýšlení těchto jídel je pro mě docela obyčejná kombinatorika. Každé jídlo vzniká ve třech krocích:

  1. Nejdřív vezmu jakoukoli zeleninu v dostatečném množství, aby byla na talíři vidět. Nejraději sáhnu právě po tom, co je zrovna v sezóně.
  2. Vyberu si, čím zeleninu doplním. Ptám se sama sebe, jestli masem, drůbeží, rybou, vejci, mléčnými výrobky nebo luštěninami. To je šest základních bílkovinných skupin, víc jich není, a v pořádném jídle by vždycky jedna z nich měla být.

    V tomto kroku ještě vůbec nemusím mít konkrétní představu o jídle, ta teprve přijde. Důležité je si uvědomit, že pomocí základních kuchařských technik se dá spojit dohromady do jednoho jídla v podstatě jakákoli zelenina a jakákoli bílkovina. Tak například zelené fazolky + vejce = fazolkový salát z minulého článku. Nebo salát + kuřecí maso = caesar salát. Nebo papriky + mleté maso = plněné papriky.

  3. Úplně nakonec vymýšlím přílohu. Ta je pro sedavého člověka moderního typu až ta poslední v pořadí důležitosti, protože přidává jídlu zbytečné kalorie a zejména večer už takto získanou energii těžko využije na něco lepšího, než na tvorbu tukových zásob.

    Někdy se dá příloha přímo zakomponovat do jídla, tak například do plněných paprik snadno propašujete rýži, bulgur nebo kuskus, někdy to ale vyjde tak, že ji vařím extra.

Nákupní seznam pro hlavní jídla týdne

Když se tedy doma chystá týdenní nákup, jako hlavní položky potřebuji bez velkého přemýšlení pořídit:

  • zeleninu na sedm jídel
  • maso, vejce, ryby, drůbež, mléčné výrobky a luštěniny na sedm jídel
  • trochu příloh, pokud doma došly

To všechno doma v dobré kondici týden vydrží, pokud to bude správně uložené.

Všimněte si, že v tuhle chvíli pořád ještě přesně nevím, co budu vařit, ale vím, že mám z čeho vařit a že toho bude přesně akorát.

Nákupní seznam pro ostatní vaření
  • Ke snídaním jíme hlavně kaše, müsli a jogurty, takže jednou týdně při velkém nákupu dokupujeme to, co dochází, plus zásobu mléka a bílých jogurtů na týden.
  • Ke svačinám do školy využíváme velký svačinový tahák, takže potřebujeme pořídit odpovídající zásobu pečiva, másla, sýrů, křupavé zeleniny a materiálu na pomazánky. Pečivo se nejsnáze ze všech potravin dokupuje i v průběhu týdne, takže si s tímto bodem moc velkou hlavu nedělám.
  • Ovoce jíme v malém množství ke snídani, na svačiny dopoledne i odpoledne, občas něco odšťavníme, takže ho nakupujeme jen podle toho, co se nám zrovna líbí a co nám připadá čerstvé a v dobré kondici.
  • Pokud bych měla doma připravovat i obědy, budu se držet podobného pravidla, jako u večeří. Takže bych jen zvýšila nakupované množství uvedených surovin, aniž bych přesně předem věděla, co z nich vlastně budu vařit.

Moje pravidlo pro nakupování tedy zní:

Nemusíte plánovat, abyste měli večeře pod kontrolou.

Stačí mít pod kontrolou suroviny, ze kterých jídla poskládáte. Tedy hlavně zeleninu a hlavně bílkoviny, no a taky trochu sacharidových příloh. Těch podle toho, kolik energie má jídlo doplnit. Kancelářsky pracujícím a doma sedícím jen trochu, těžce pracujícícm a intenzivně sportujícím hodně.

Vlastně je to takové malé kuchařské lego.

Suroviny jsou jako kostičky, ze kterých stvoříte jídelní dílo. Vezmete hrst zeleninových kostiček, hrst bílkovinových kostiček, hrst sacharidových kostiček a dáte se do toho. Někdy je ke stavbě potřeba návod (čili recept), zejména pokud se nacházíte na nejisté měkké půdě, ale někdy stačí jen obecné poznatky o statice a logice staveb (čili porozumění základním kuchařským technikám) a jde to samo.

Jak mít představu, co doma dochází a co je třeba dokoupit – aneb sdílený nákupní seznam

Moderní žena má k dispozici moderní prostředky, jak řídit a plánovat nákup ve své domácnosti. Tak například se chybějící suroviny dají zapisovat do chytrého telefonu.

Ale to ještě není všechno. Některé aplikace umožňují, že do tohoto nákupního seznamu vidí víc členů domácnosti a můžou do něj sami připisovat další položky k nákupu.

Ani tím možnosti plánování nekončí. Když pak jdete na nákup, můžete si v seznamu odškrtávat. Tím i ostatní členové vidí, co jste už koupili, a nestane se, že to v dobré víře po cestě domů koupí taky. Tenhle seznam se prostě stále synchronizuje a když to vezmu do důsledku, můžete poslat drahou polovičku na nákup a než tam dorazí, sepsat mu přes mobil seznam a pak jen tiše při kávičce online sledovat, kterak odškrtává jednotlivé položky a háže je do košíku.

U nas doma se na tyto účely používá aplikace Cozi, která je zdarma, pokud vám nevadí základní funkčnost a jakési reklamy (mně nevadí).

Všichni do ní máme svůj vlastní přístup, ale chováme se v ní jako rodina, která patří dohromady. Takže si navzájem můžeme upravovat seznamy a nakupovat si potřebné věci. Aplikace zvládne různé seznamy, nejen potraviny. Klidně si tam pište i drogerii nebo stavebniny. Nebo přehled věcí, které musíte zabalit s sebou na dovolenou.

aplikace Cozi

Pár drobných rad na závěr ohledně plánování a nakupování jídla

  • Ze všeho nejdřív si spočítejte, kolik jídel za týden potřebujete uvařit a podle toho nakupte sezónní zeleninu. Po pár týdnech budete mít množství vychytané. Totéž proveďte s hlavními zástupci bílkovin.
  • Čerstvé a průmyslově nejméně zpracované potraviny se nachází podél obvodových zdí uvnitř obchodu. Maso, pečivo, mléčné výrobky, mraženou zeleninu, čerstvou zeleninu a ovoce – to vše je umístěné při zdi. Ve vnitřních regálech se pak nachází všechny možné polotovary a trvanlivé potraviny, tedy nejen těstoviny, rýže a další přílohy, ale taky mouky, cukr, sušenky, oplatky, sladkosti, instantní jídla, konzervy a věci, které zas tak moc při vaření nepotřebujete. Vemte to tedy pěkně dokola a budete mít v podstatě nakoupeno vše potřebné.
  • Pokud máte ve svém okolí trh nebo něčí zahradu s čerstvou místní zeleninou, choďte tam.

Zelenina = základ jídla

Možná se stejně ještě pořád ptáte, jak je to vlastně s tou zeleninou. Když už si ji nakoupíte a máte doma, jak z ní vymyslet potřebné množství jídel.

Všechno to začíná, jak jsem už naznačila, tím, že rozumíte základům vaření, tedy vaření, zadělávání, dušení, pečení, smažení a zapékání. Jakmile máte tyto úpravy v malíčku, je vám hned jasné, že s kažou zeleninou můžete provést nejmíň šest různých věcí: můžete ji uvařit, zadělat, podusit, upéct, usmažit nebo zapéct. To je docela slušná dávka inspirace hned od začátku a to jsme se ještě nezačali bavit o tom, jak do jídla dostat bílkoviny a sacharidy. Tím se možnosti ještě násobí.

Večeře u FlorentýnyPro všechny případy jsem ale o tom, jak se naučit kombinovat zeleninu s ostatními surovinami a vytvářet z ní rychlé večeře, napsala celou jednu novou kuchařku. Chtěla jsem její prodej spustit dnes, ale jelikož jsme stále ještě zavaleni nevyřízenými objednávkami z předprodeje od členů E-mailového klubu, bude to ještě pár dní trvat. Tak vydržte, brzy se objeví i tady v e-shopu oficiálně, nejen jako tajný produkt 🙂


A moje otázka na dnešek zní: jak plánujete nákup vy? Kolikrát týdně chodíte do obchodu a v jaké fázi vymýšlíte, co budete vařit? Před nákupem, nebo až po něm?

 

 

Join the Conversation

  1. Milá Flo, včera mi dorazila tvá kuchařka, mám ohromnou radost!! Šetřila jsem si její rozbalení na dnešek, až bude doma víc klidu.. Takže moc děkuji za kuchařku i dnešní článek! Dřív jsem potřebovala nutně vědět co budu vařit a podle toho jsem nakupovala. Dnes nakupuji spíš jako ty.. Jen velká nevýhoda je, že děti nejí téměř žádnou zeleninu!! Stále se trápím, kde se stala chyba.. Tak musím vařit tak, aby zelenina šla z jídla nějak oddělit a je mi z toho smutno, snad to časem překonáme.

    1. Hanko, mám radost, že máš z knížky radost! S tou zeleninou to chce opravdu pomalu a stále zkoušet nové věci a hlídat, kdy něco zabere. Ono se to jednou zlomí, věřím tomu. Do té doby ti přeju spoustu sil, trpělivosti a dobrých nápadů.

  2. rosnička says:

    ahoj Flo,

    obdivuji disciplínu Tvoji a Tvé rodiny, sdílet nákupní seznam, hustyyy (jak by řekly mé děti).

    Já nakupuji spíše intuitivně, Pavlov by měl radost, což sice vede mnohdy k nečekaným kulinářským výstřelkům, včera např. slaný koláč s třemi druhy karamelizované cibule namísto mužem očekávaného řízku), ale občas též k ekonomickým ztrátám (dobrot a čerstvých surovin koupím nenažraně resp. nedisciplinovaně tolik, že při běžném všedním provozu domácnosti nestačím zpracovat).

    Na kuchařku se těším a chytrý telefon ještě pořád zatím nechcííííí…;-)

    1. Barbora says:

      Zdravím spřízněnou anti-smatrfouňovou dušičku! Ač studentka, telefon mám na sms a volání 😉 To pak operátor čučí, když mi nabízí balíček dat a nový samšunt 😉

  3. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    jak jsem již prozradil, zůstává mi starost o kuchyni pouze na soboty,neděle, ve všední dny pouze na snídaně a večeře- obědy dováží sociální služba. Nákupy musím plánovat tedy podle týdenního jídelníčku dovážky, hlavně proto, abych“zužitkoval“ přebytky.
    Zbývá dosti příloh, polévky jsou /na dva osmdesátníky/ dosti předimenzované/.
    Takže zůstává nutnost nákupu Vámi zmíněné zeleniny a ovoce, nedělá mi to příliš potíže – mám to“přes dvůr“ velmi dobře zásobovaná a cenově přijatelná prodejna.
    Takže, např. rajčatovo-okurkový salát doplněný vajíčkem na tvrdo /byla dvě velká vejce k obědu na osobu s bramborem a zadělávanými fazolkami/ – večeře doplněná jen grahamem. Knedlík s vejci na snídaní/ 5 plátků houskového knedlíku na jednoho je rovněž mnoho/, koupil jsem k tomu jen ředkvičky, nastrouhat, ochutit…O víkendu bude
    květák, už je za rozumnou cenu, též hlávkový salát, z pátku zbude velká porce pátečních obědových brambor – tož tak to chodí v kuchyni, kde kupuje, připravuje a podává Vás zdravící, dědek Jaroslav…

    1. Jaroslave, moc se mi líbí, jak to máte vychytané. A že nezanedbáváte zeleninu. Proste jste báječný. Díky za vychytávky a zkušenosti.

  4. Milá Flo, nevařím tak často jako ty, takže spíš nakupuju podle toho, co chci vařit. Ale pak do dopadne tak, že mi v zeleninovém obchůdku padne do oka něco jiného a stejně vařicí plány změním :o)

    1. A tak je to vlastně správně 🙂

  5. Marcela flair says:

    Milá Flo, pokud nakupuji in natura, řídím se ráda sezónní nabídkou, málokdy mám jasnou představu, co přesně budu vařit. To mi občas pro bleskne hlavou při pohledu na nabídku, a to pak dokoupím rovnou cíleně chybějící ingredience. Často se uchyluji k objednávání potravin s dovážkou, tam je to s tou zeleninou horší, maso musím vidět, takže to takto nenakupuji. Tvoje uvažování při plánování nákupu se mi moc líbí. Aplikaci jdu hned prozkoumat – sdílení informací u nás na této rovině funguje :-). Díky za velmi inspirativní článek!

    1. Máš to skvěle promyšlené. Je mi jasné, že se musíš s tolika dětmi v kuchyni stále otáčet, tím větší poklona, že nezanedbáváš zeleninu.

  6. Helika says:

    Milá Flo,
    i přes odpor mužské části rodiny (sabotují mou snahu o zdravé potraviny nákupy uzenin a fast foodových jídel) v zásadě jedu podle tvého plánu nákupu. Zeleninu kupuji hlavně na místním farmářském trhu, ostatní jednou týdně v rámci „velkého“ nákupu, pečivo podle potřeby. Pro případy nouze mám zásoby v mrazáku 🙂
    Scházíme se doma až večer a o víkendech nebýváme doma, takže se věci zjednodušují. Jídelníček neplánuji, měli jsme i plánovací období, ale skončilo to na tom, že na naplánovanou večeři neměl nikdo chuť.
    Perlička na závěr: včera jsem vyděsila dceru tím, že jsem jí poslala tvůj velký svačinový tahák. Uvědomila si, že pro prvňáka bude vyrábět svačiny do školy. Tak jsem jí doporučila, ať s tím začne hned – do práce – a trochu potrénuje. 🙂

    1. Takhle děsit vlastní dítě školou! :-)))

  7. Zdravím po delší době na webu Flo,
    nad čtením článku o nakupování se musím trochu pousmát. Zrovna včera jsem totiž poslala drahého do obchodu se seznamem a v klidu odešla vedle k rodičům pro domácí cukety a trochu sdílení novinek z našich životů. Za 20 minut jsem se vrátila a drahý pořád doma s výmluvou, že mu musím ten seznam přeložit, protože nepřečtě můj rukopis. Ve finále nepřečetl dovětek k položce 2 vaničky nektarinek, nebo 1 broskve a 1 nektarinky. Myslela jsem, že tím nákupní trable končí, ale nebyl by to chlap, kdyby ještě asi 4 netelefonoval s tím, že si není jistý jestli když není mleté hovězí tak může vzít mix s vepřovým, nebo když nejsou kuřecí stehení řízky, jestli může vzít prsa, nebo že jediný čedar co vidí je červený a nikoliv oranžový nebo bílý. Takže ačkoliv nákupní aplikaci nesdílíme (nejspíš hlavně kvůli tomu, že když jsem kupovala chytrý telefon, nostalgicky jsem sáhla po nokii s operačním systémem windows na který je jen velmi málo aplikací), ale i tak je mužské nakupovaní velmi sociálně interaktivní a sdílenou činností :-D. Jinak já mám obvykle 3 typy nakupování – jeden kdy mám přesně naplánované vaření nebo pečení a víceméně se striktně držím seznamu surovin, další dost hrozný kdy prostě jen s touhou sběrače nakupuji delikatesy do zásoby a poslední kdy ještě nevím přesně co budu vařit, ale podobně jako ty začnu zeleninou a podle toho pak doplním nákupní vozík ostatními věcmi + se pokouším vzpomenout co doma dochází sa trvanlivé potraviny. Drahý obvykle nakupuje impulzivně jen na jeden den, ale vždycky mne rozesměje jeho volba položek v nákupu – obvykle taky u ovoce nebo zeleniny vždycky přemýšlí o tom, co dlouho neměl, a jeho dělení je nesmírně vtipné – například: dlouho jsem neměl něco co roste v zemi a koupí ředkvičky a brambory. Dlouho jsem neměl něco jako tráva a koupí salát, dlouho jsem neměl košťálovou zeleninu a koupí brokolici atp.

    Ještě snad dodám – jednu dobu jsem se pokoušela dopředu plánovat systematické jídelníčky, kdy jsem měla naplánované přesně schémata jídel, např každý týden 3 ryba, v úterý a ve čtvrtek čerstvá v podobě hlavního jídla a v sobotu konzervovaná. V pondělí sladká snídaně z nedělního pečení, vepřové maso k obědu ve středu, pondělí a pátek bez masa, hovězí svátečně v neděli, kuřecí v sobotu, plus každý den jiné přílohy. Ale plány většinou zůstali jen ve fázi hezky barevných tabulek v excelu. Většinou stejně vařím podle toho co mne v poslední době nachlo někde na internetu nebo v kuchařkách a co je zrovna k dostání v sezóně čerstvé.

    1. Vendulo, tak krásně jsem se u tvého komentáře pobavila, skvěle napsané a hlavně skvěle vystižené! Nicméně nedá mi to dodat, že věřím, že toho svého muže pro nakupování časem vypipláš a zvládne to i bez přítelkyně na telefonu. Touhle fází si musí nejspíš projít každý.

  8. humhejova says:

    Já nakupuji tak dvakrát v týdnu,když dochází chléb nebo pečivo.
    Udělátm si seznam věcí , které doma chybí a podle toho se řídím.
    Po jiných věcech moc nekoupám , musím také trochu počítat korunky.
    Někdz se vydám za slevami podle letáku Penny nbo Tesco a to většinou za masem
    nebo kávou.

    1. Na sezónní zelenině je právě pěkné to, že je nejlevnější z celého roku. Takže o důvod víc zastavit se u ní při nakupování jako první a vzít jí dost, aby vystačila až do příštího nákupu. Děkuju za postřehy ze života.

  9. Michaela says:

    Ahoj Flo,vše kromě pečiva nakupuju 2x týdně.jednou za měsíc dělám velký nákup.Snažím se vše nakoupit před vařením.

    1. Míšo, je vidět, že v tom máš systém. Díky za tvou zkušenost.

  10. Já nakupuju většinou 3-4x týdně, vždycky cestou z práce (dojíždím autem). Plány tak dělám spíš jen na víkend, a to minimálně z poloviny (o víkendech vařívám i na přání) až přímo v obchodě na základě momentální inspirace konkrétní zeleninou nebo masem. Nakupuju výhradně já, takže si vystačím s odškrtávacím seznamem pro sebe, používám google keep, vyhovuje mi, že si ho můžu doplňovat na počítači. Tam si píšu trvanlivé potraviny, drogerii a při testování nových receptů raději úplně vše co určitě doma není. Každopádně, seznamy do mobilu jsou bezva, papírový seznam totiž většinou zůstal doma na stole.
    Kuchařka dorazila včera, je moc krásná, vymazlená (nadchl mě dokonce i ten poštovní obal :-))

    1. Radko, bezva tip s aplikací. A děkuju, ať se ti podle knížky dobře vaří.

  11. Milá Flo, srdečně tě zdravím.
    Včera mi dorazila tvoje nová kuchařka -jako všechny tvoje ostatní je prostě ú ž a s n á.
    Mám z ní velikou radost. Dnešní článek mě taky potěšil, protože já a plánování jídel nejsme moc kamarádi. Kdybych vařila jen pro sebe, nebyl by problém. Ale manžel a syn mají jiné chutě, tak se musím vždy přizpůsobit. Velký nákup děláme jednou týdně, nakoupím maso, uzeninu, zeleninu, přílohy….. a další dny vařím ze zásob, podle toho, na co mají „kluci chuť“. Vzhledem k tomu, že jsem v důchodu, někdy se stane, že oběd vymyslím až v 10 dopoledne a ve 12 je oběd.:)
    Měj se moc hezky. Těším se na další články.
    Věra

    1. Věro, naprosto ti rozumím, taky často řeším konkrétní jídlo až těsně před vařením. Ale ze zeleninou zásobené kuchyně to jde snadno.

      Tak ať ti knížka přináší jen samou radost.

  12. Ahoj Flo.
    Děkuji za čtvrteční článek, který mně opět potěšil.
    Když jsem si jej přečetla měla jsem pocit jako bys byla u nás v kuchyni
    a všechno sis to vyposlechla a napsala.
    Manžel nakupuje i když udělám seznam surovin nakoupí co uzná za vhodné.
    A pak co s tím, když potřebuji udělat jídlo podle receptu a chybí mi surovina?
    Tak musím vymyslet jídlo, které není už tak chutné.
    Tak aspon jednou za týden jedu do města a nakoupím suroviny, abych mohla uvařit podle receptu. Zdravím tě Flo a přeji hezký den.I.

    1. Iveto, ach ti nakupující muži 🙂 Asi je to věčné téma.

  13. Ahoj Flo,

    my máme tři základní druhy jídel, a to moje obědy do práce, víkendové obědy a každodenní večeře.
    Moje obědy do práce: nepotřebuju nic vyšperkovaného, musí to být ráno rychle hotové – nakoupím tedy zeleninu na týden (obvykle ve slevě, tím šetřím peněženku, odpadá mi dilema, co nakoupit, a mám to každý týden rozmanité; a když nevím, použiju zelené fazolky z mrazáku), kterou udělám v tlakáči na páře, k tomu musí být doma vždy vajíčka, mozzarella, maso (jenom k ochucení bylinkami z truhlíku, osolení, opepření a hození na pánev) apod. Někdy dělám luštěniny, které jsou u nás taky pořád v zásobě a nikdy nedojdou. Sacharidy k obědu často vynechávám – sedavé zaměstnání – mám je ráno po cvičení.
    Plánování večeře obvykle probíhá v obchodě – nakupujeme s přítelem společně. Buď něco podobně rychlého a jednoduchého jako na oběd (navíc s trochou přílohy), nebo pečivo s něčím (o co se stará přítel, ale mám poradní hlas) a zeleninou (o tu se starám já, na stole musí být vždy!!)
    Víkendové obědy si často dělíme – sobota vařím já, neděle vaříš ty – takže není složité si suroviny ohlídat a ohlídat si je i navzájem 🙂 Přitom často inspirace na naše veledíla přichází právě při společných toulkách supermarketovými uličkami, kdy je můžeme rovnou prokonzultovat.

    1. Petro, to je krásné, že nakupujete i vaříte společně. Určitě jsou to moc milé chvilky, na které pak ještě dlouho vzpomínáte.

  14. Skvělý článek 🙂 zpříjemnil mi odpoledne… aplikaci Cozi neznám, vyzkouším 🙂 mám právě problém s tím, že nakoupím všechno možné a pak přemýšlím jak to co nejrychleji spotřebovat 😀

    1. Takový přístup docela chápu 🙂 Naštěstí je zelenina odolná a týden skladování bez problému vydrží. A to je tak akorát do dalšího pořádného nákupu.

  15. Katarina says:

    Milá Flo, dakujem za skvelý článok. Tvoj plánovací lego systém sa mi veľmi pozdáva, určite vyskúšam usmerniť svoje nakupovanie týmto smerom .. páči sa mi, že necháva priestor aktuálnej situácii a nezvazuje príliš, ako je tomu pri plánovaní týždenného jedálnička. U nás je stále veľkou výzvou nákup dobrej zeleniny, keďže sa z rôznych dôvodov snažíme naše nákupy vybaviť v krátkom čase a na jednom mieste – teda v hypermarkete .. poskytla si mi v tomto smere potrebnú motiváciu 😉

    1. To je pěkný název – plánovací lego systém 🙂 Tak ať se ti daří zmáknout i tu zeleninu. Flo.

  16. Milá Flo, děkuji za skvělou kuchařku. Včera dorazila. Mám ji pro dceru dodatečně k svátku. Určitě ji to potěší.
    Nakupuji příležitostně podle papírového seznamu, který neustále hledám. Kouknu na aplikaci v mobilu, věřím, že mi pomůže.
    Právě u nás „frčí“ různá jídla z cukety, kterou jsme si vypěstovali. Hledám na internetu a musí mě to tak nějak oslovit. Zatím spokojenost.
    Čeká nás dovolená, tak si od vaření trochu odpočinu.

    Krásné léto přeje Lenka

    1. Lenko, tak pěkné dny nejen s kuchařkou přeju. Tu cuketu už jste doufám dojedli.

  17. seznam.mih says:

    Já už chci taky, aby mi konečně dorazila tvá kuchařka. Čekám na ní nedočkavě a furt nic a nic :/ ale tak snad přijde brzy a budu si moct konečně pokochat kuchařkou. 🙂 A článek je super užitečný!

    1. Brali jsme to popořadě podle došlých plateb, aby to bylo fér 🙂 Díky za milá slova a ať se ti daří.

  18. Milá Flo!

    Moc děkuji za knihu „večeří“. Rychlost byla obrovská. Mám ji schovanou pro dceru, která má zítra narozky a stačila jsem ji již postupně obdarovat všema tavýma kuchařkama.
    Nákupy řeším jednou týdně, zelenina ovoce v sezóně na trzích, zbytek obchody. Plánovač nemám ani na nákup ani na vaření jídel.
    Inspirace na pokrmy někdy plynou samy od sebe, někdy jde vymýšlení trochu ztuha, ale o hladu jsme ještě nebyli:-)))

    Krásné letní dny
    Zuzka

    1. Zuzko, já občas říkám, že na chlebu k večeři přece taky není nic špatného. Kdysi dávno to bývala jediná volba, vařily se pouze obědy. Někdy se z toho vymýšlení jídel člověk zbytečně moc stresuje. Tak ať se dceři kuchařka líbí a má z ní radost.

  19. 2japis says:

    Milá Florentýnko,
    všechny články čtu jedním dechem, protože jsou nejen inspirující a přinášejí informace, které tak potřebuji, také jsou napsané výborným jazykem a člověk si na těch slovech doslova pochutná, o gramatice nemluvě, je dokonalá. 🙂
    Nákupy obstarávám sama, jednou měsíčně během dvou hodin objednám dovážku. Zvykla jsem si tak v době, kdy jsem nechtěla tahat nákupy z města na vesnici příměstskou dopravou auta nemajíc. Předtím jsem nakupovala jednou týdně a musím říct, že býval rozdíl v tom, přijít do obchodu hladová nebo najedená. 🙂
    Při objednávání vycházím z toho, co ve spíži dochází, studuji složení, cíleně vynechávám lepek, laktózu a cukr, proto je tam samozřejmě spousta ovoce a zeleniny, využívám slev, občas si koupím bezlepkové pečivo, cílím na kozí a ovčí sýry, naučila jsem se trochu o jiných moukách i semínkách, takže asi mířím k vege a vitariánství s přídavkem masa, protože to není o přesvědčení, že mrtvé zvíře je fuj, ale o tom, co moje tělo chce. A to chce ovoce, ovoce, bylinky, zeleninu, které si doplňuji každý druhý pátek na trhu. Tak takhle nakupuji.
    Po dovezení nákupu ho pečlivě srovnám do lednic a mrazáku podle dat spotřeby, protože často i jedna položka vykazuje rozdíly v datu spotřeby a kdo to má pak hledat?
    Při vaření vycházím z toho, že méně je více a naskládat na talíř 100 věcí není nejlepší nápad. Obědy do práce si připravuji večer, vařím na dva dny a obměním zeleninu.
    Dřív jsem vše dělala trochu jinak, nakupovala podle seznamu, plánovala v hlavě při dávání do košíku, kolik jídel už mám vyřešených, jestli je pro každého dost pečiva, uzenin, sýrů, které mají rádi, každé dítě mělo povolené sušenky nebo čokoládu dle vlastního výběru do určité finanční hodnoty a s tím si pak týden hospodařilo, nikdy jsem doma neměla opravdu dostatek ovoce a zeleniny, kromě té, co se používá do běžného vaření či příloh (kořenová na polévku, fazolky do omáčky a tak).
    Velice se těším na Tvou novou kuchařku, přijde mi každým dnem… alespoň doufááám :)))
    Tvoje oddaná a Tvé vaření a rady milující žačka
    Jenny

    1. Jenny, to je tak krásný a milý a srdečný komentář, moc ti za něj děkuju. A kuchařka ať ti dobře slouží. Flo.

  20. Ahoj Flo,
    dneska dorazila žluťoučká kuchařka a mám z ní velkou radost. Zatím ji jen zběžně prohlížím a listuji, abych věděla, jaké dobroty mě čekají. Na důkladné čtení potřebuji trochu klidu.
    Větší nákup zeleniny řeším pomocí farmářské bedýnky, kdy si vyberu bedýnku podle složení zeleniny a ovoce a pak vařím z dovezených surovin.
    Hezké léto
    Eva

    1. Evi, farmářská bedýnka je bezvadné řešení. K nám bohužel nikdo nedodává a vyzvedávat si ji nezvládám, tak jen tiše doufám, že třeba jednou to bude jinak. Užij si knížku! Flo.

  21. Zdravím 🙂 Moc se mi líbí plán jak nakupovat a co vařit když dochází inspirace… ale stejně mám problém se podle něj řídit :/ přítel jí velmi málo potravin a hlavně potravin v různých kombinacích (jedině syrovou zeleninu jako svačinu, žádné sýry a vajíčka, … atp) takže pořád máme to samé dokola 🙁 Mějte se krásně. 🙂 D.

    1. Tak to není jednoduchá výzva, Danielo. Držím palce.

  22. Milá Flo,
    dík za inspirativní článek a za nádhernou knížku, která dneska dorazila.
    Snažím se celkově jídelníček rodiny plánovat, ale hlavně teď v létě obejdu zahradu, kouknu, co je v lednici a kombinuju. Taky vedou cukety a letos mi poprvé rostou dýně – máslové i hokaida. Takže hledám, jak je nejlépe uskladnit, zavařit, zamrazit…. Zrovna dneska jsme sklidili česnek, takže se chystám na pesto, pastu se solí a česnekový olej. Létu zdar :-).
    Lída

    1. Lído, vlastní zdroje jsou nejlepší. Moc ti fandím a gratuluju k takovým výpěstkům. Třeba nějaké jejich uplatnění najdeš i v knížce 🙂

  23. tornado-lou says:

    A já tu kuchařku ještě nemám a nutně ji potřebujuuuuuuuu! (potom se mi jiste začnou zhmutňovat večeře v k uchyni samy a život bude krásný. )

    1. Určitě. Ta knížka je skoro zázračná. Jen při tom zhmotňování jídel budeš muset být osobně přítomna v kuchyni a dělat takové divné pohyby nožem, vařečkou a podobným náčiním, ale není to nic těžkého.

  24. Dobrých rad není nikdy dost. Úžasný článek, bezvadné nápady. Na nákup se u nás chodí 2 x týdně, trvanlivé potraviny podle „papírku“ doplníme a dokoupíme cca 1 do měsíce. Chytrý telefon nevlastním, takže aplikaci nemohu využít.
    Už se taky nemohu dočkat nové Kuchařky, třeba mě překvapí zítra. Moc se těším. Hezké léto všem. I.

    1. Díky, Ivo. Ať knížka dělá radost.

  25. Káťa says:

    Ahoj Flo, tak teď si připadám jako blázen, ale já mám tabulku, kam napíšu jídla na týden a pod to suroviny. Musím říct, že tak mi to nejvíc vyhovuje – vzhledem k tomu, že vařím téměř permanentně (jsem na mateřské, takže pro sebe a už i mrňouse), tak je pro mě pohodlné, vybrat ze seznamu jídlo, na které jsou suroviny a chuť, a to uvařit. Je fakt, že hodně mě brzdí bydlení na vesnici, kde se dá koupit jen pečivo a pro všecko musím jezdit. Teď se učím starat o zahradu, tak snad brzy bude dost potravy i z ní 😉

    1. Káťo, určitě nejsi blázen, každému vyhovuje něco jiného a ty aspoň máš naprosto perfektní a precizní přehled. Jsi obdivuhodná, že to nejen naplánuješ, ale i dodržuješ a realizuješ.

  26. Milá Flo,
    moc děkuji za krásnou knížku, která mi dneska dorazila. A za velmi zajímavý článek.Krásné léto.
    Simona

    1. Simono, tak ať ti dělá radost! Flo.

  27. Ahoj…kuchařka dneska dorazila a úplně se těším až večer usnou děti, tak si natáhnu nohy a budu relaxovat s kuchařkou..
    Článek super..plánují docela často a i vymýšlím jídelníčku, jelikož bydlíme na vesnici a to nakupování je trošku složitější….aplikací cozy neznám ale určitě vyzkouším. .zatím jedu klasický papírový system????…
    Mnoho zdaru a krásné léto.Petra

    1. Díky za krásná slova, Petro, užívej si knížku i vaření, Flo.

  28. MOC KRÁSNÝ ČLÁNEK,U NÁS JE TO JEDNODUCHÉ,SPOUSTU ZELENINY MÁME NA ZAHRADĚ A TO OSTATNÍ NAKUPUJEME JEDNOU ZA 14 DNÍ.DĚDA SE ČINÍ A NA ZAHRADĚ SE OHÁNÍ.JÁ UŽ JENOM CHODÍM A TRHÁM A NEBO DĚDA DONESE SÁM NA CO MÁ CHUŤ.JÍDELNÍČEK MOC NEPLÁNUJU PROSTĚ SE VAŘÍ CO JE PO RUCE A POKAŽDÉ TO DOPADNE DOBŘE.ZDRAVÍM VŠECHNY A TĚŠÍM SE ZASE NA ČTVRTEK JITKA A DĚDA

    1. Jitko, toho vašeho dědu bych si ráda na svou zahradu občas vypůjčila.

  29. Dáša says:

    Ahoj Flo, nejprve poděkování za Tvou kuchařku, dorazila dnes a jsem z ní unešená. (Asi před měsícem jsem si nadělila Snídaně, takže se unešení povýšilo na druhou). Dále za Tvůj dnešní článek, nikdy jsem nečetla nic podobného, je to geniální, přitom tak jednoduché! Ne že bych takto konala vědomě a stále, ale po Tvé otázce a malém zamyšlení víceméně také tak, ovšem ne celý život. Nyní jsme převážně jen dva ke stolu, občas na víkend přijedou děti (tak to pak plánuju předem, co jim uvařím). Velké nákupy jednou týdně – před víkendem, v týdnu jen pečivo a chybějící zeleninu, ta nesmí chybět u žádného jídla! (Kromě sladkého). Užívej léta, doplň síly a věz, že Tvou práci a způsob jak ji děláš obdivuji nejen já, jsou nás celé davy! Dáša

    1. Dášo, děkuju, děkuju, děkuju! Velmi si tvých slov vážím. Ať ti knížka dobře slouží a všichni z ní doma máte radost a prospěch. Flo.

  30. Janinka says:

    Ahoj Flo,
    nakupuji podobně, jídla si tak nějak v hlavě skládám již v obchodě…
    U nás v ledničce vždycky musí být plné šuple ovoce a zeleniny, jogurty, plátkové sýry, žervé, máslo a kvalitní šunka…. A zbytek už dokupuji podle momentální chuti a příležitosti.
    Jinak svačinový tahák nemá chybu a měli by ho povinně dostávat všechny rodiče na začátku školního roku 🙂
    J.

    1. Haha, to by ho nejdřív muselo vydat příslušné ministerstvo jako směrnici 🙂

      Ta tvá lednice se má, tolik dobrot na jednom místě. Dobrá práce.

  31. Patricie says:

    Moc díky za užitečný článek. 🙂
    Těším se na knihu.

    1. Patricie, tak ať ti obojí dobře slouží.

  32. andulka says:

    Ahoj, Flo;)

    Kuchařka je výborná, akorát mě trochu štve, jak na těch fotkách vypadáš dobře;)ale to je čistá závist;)
    jinak nakupuju jednou za čas ve velkém, to když dojdou takový věci jako sůl, ocet, těstoviny…a pak přes týden zeleninu, domácí vajíčka a mlíko z kravína, pečivo, maso..a vaření buď plánuju, nebo ne. Pro dva a půl člověka to zas není tak náročný;)
    Taky mě nadchnul bezobalový obchod (http://opobchod.cz/)

    1. Ty jsi lichotnice, děkuju 🙂 Za to ale stejně může výborná fotografka a mejkapka, tak se nenech zmást.

      Bezva tip na bezobalový obchod. Určitě to nabádá k pořádnému zamyšlení.

  33. Dominika says:

    Milá Flo, tvůj článek mi udělal velkou radost, obdivuju tvoji schopnost dát věcem logickou a přehlednou strukturu a při tom nechat místo fantazii. Jednoduchá kombinatorika, to mě pobavilo, kdybych v mládí nebojkotovala matematiku, byla bych dneska dál…. Měla jsem už kolikrát snahu si vaření naplánovat, pět až šest lidí ke stolu, často v týdnu nejen večeře, ale i obědy, každý jiné preference a potřeby (taky alergie), moc se mi to nedařilo. Co je jednoduššího, než začít od sezónní zeleniny, že mě nikdy nenapadlo takhle postavit zeleninu na první místo, přestože jsem skoro vegetarián? I když v masožravé rodině. Od jara do podzimu chodím každou sobotu na trh, pro zeleninu a ovoce, nepasterované mléko, pečivo. Ve středu do zdravé výživy, protože to k nám vozí vynikající žitný kváskovový chleba od Kocourka. A tak jednou týdně dokoupit, co je ještě potřeba včetně drogerie, do nějakého menšího supermarketu, protože v těch velikých na mě padá chmura. Maso beru většinou z mrazáku, protože kupuju větší množství najednou – bedýnky, od sedláka, zvěřina. Takže zásobování mám technicky docela zvládnuté, jen doplnit trochou té tvé kombinatoriky skladbu. Výzva. A jsem zvědavá na kuchařku, snad místní pošta neselže….

    1. Teda ty máš doma vybraných lahůdek a surovin! Naprosto dokonalé. A jsem ráda, že ti v tom tenhle článek trochu, maličko, zcela marginálně, pomohl udělat systém.

  34. Milá Flo, mám opravdu velikánskou radost z tvé kuchařky! A nejen z ní, ale i z tvého blogu, z toho jak nás pouštíš do své kuchyně.. Už jsi mě toho tolik naučila, děkuji!! Stále vidím, jak moc se toho musím ve vaření ještě naučit! Bohužel mě trochu brzdí konzervativní rodina.. Ale na manžela někdy platí věta: To je uvařené podle Florentýny, to ti bude chutnat!

    1. Hanko, tak ne abys tu větu vyměnila za: „Že na tebe zavolám Florentýnu, aby ti domluvila!“ 🙂

      A děkuju moc.

  35. Zdeněk says:

    Ahojky Flo, článek opět na jedničku.Nakupujeme tehdy,až je na papírku víc věcí, v podstatě, až je lednice docela vyjedená. Nebo „hrozí“ nějaká návštěva a zásoby by nestačily.Zvlášť, když část dětí preferuje veget. stravu. Nemáme s tím problém, jen zásoby občas odpovídají představàm o stravě masožravců. Krásný den, měsíc, rok a celý život 🙂 ! Zdeněk

    1. Zdeňku, tak to jsem ráda, že se ti článek líbil. Vaření zdar až na věky věků! Flo.

  36. Milá Flo,

    díky za článek. Tento typ Tvých článků, které nabízí různé způsoby organizace (ať už je to organizace nákupu, přípravy večeře nebo organizace kuchyně), mám obzvlášť ráda, jsou to dobří pomocníci a už se mi v praxi osvědčili.
    K aktuálnímu článku mám jenom jeden dotaz – do které z hlavních položek řadíš houby? Tento víkend jsem si domů donesla košík čerstvých hřibů a od té doby mi to vrtá hlavou 🙂

    Jinak díky za kuchařku, nadchla mě už při prvním prolistování. Večeře přece jenom vařím nejčastěji, takže se inspirace hodí.

    1. Iveto, sice to není botanicky správně, ale v kuchyni řadím houby mezi zeleninu.

      Jsem ráda, že tě večerní kuchařka potěšila. Tak ať ti jídla z ní chutnají.

  37. Milá Flo, zrovna jsem rozbalila tvojí novou kuchařku a je fakt skvělá! Tak jsem jenom chtěla složit poklonu za praktičnost a přehlednost receptů i krásné fotky 😉

    M.

    1. Míšo, díky! Moc si toho považuju, že jsi mi napsala takový milý komentář.

  38. mně zatím nakupování moc nejde. Tvůj způsob je určen pro ty, kdo vaří často, ví, co se surovinama a má vychované strávníky. U mně neplatí ani jedno. Také sice většinou nakupuji bez plánu (a radši na trzích), pak ale trávím desítky minut na internetu hledáním, co bych ze surovin z lednice mohla uvařit. Málokdy se do recpetu trefím, takže výsledkem bývá stále stejně chutnající směs. Bohužel i často suroviny končí po datu spotřeby v koši, neb na ně prostě nedojde. Ke všemu je pro mého přítele nejlepším druhem zeleniny klobása… suma sumárum je pro mě kuchyně stále místem plným stresu a zklamaných nadějí. Třeba se to časem usadí. 🙂

    1. Hanko, ale tomu pomůže právě znalost základních tepelných úprav (najdi si ten šestidlný seriál o základech vaření tady na blogu). Pak nebudeš vědět, co s inspirací dřív. Každý druh zeleniny se v podstatě dá vařit, zadělávat, dusit, péct, smažit nebo zapékat. To je nejmíň šest věcí, které můžeš hned teď udělat té zelenině, co na tebe vykoukne z lednice. Ono se to neposlouchá úplně dobře, že nedostatek inspirace znamená vrátit se zpět ve vaření na začátek, ale přísahám, že to funguje a pomáhá.

  39. Julianna says:

    Ahoj Flo teprve dnes jsem četla článek o nakupování je suprovní hlavně pro začínající kuchařinky kterým to hodně pomůže v začátcích.Já nakupuji jak kdy ,ale ty tři kroky mě nadchly,i když nevářím každý den jsme už sami tak se snažím navařit asponˇna dva někdy i na tři dny tedˇjak půjde přítel už do práce tak vařit budu ještě mínˇ.Možná by také bylo dobré kdybys vydala kuchařku pro lidi co jsou sami,protože těm se moc vařit nechce pro ně samotné.Jelikož jsem ve skupince teprve krátce nevěděla jsem jak se dá objednat tvoje nová kuchařka měla bych určitě zájem.Příjemný víkend všem.

    1. Juliannko, nezlob se, já se asi budu nadále spíš soustředit na začínající kuchařky než na vaření pro jednoho. To zase líp zvládají jiní. Ještě jsem spoustu důležitých věcí o vaření nenapsala, nevysvětlila, ale ráda bych.

      Knížky si můžeš objednat třeba tady: e-shop Kuchařky pro dceru.

  40. Aa'esha says:

    Já plánovat musím a to včetně snídaní, svačin, večeří a obědů, protože je jíme doma. Nejsem totiž schopná odhadnout, kolik čeho koupit, jednoduše to nedokážu. Tak si to propočítávám. Jinak nebudu mít dostatek surovin a oběd z vajíčka, hrášku a jogurtu prostě nevykouzlím. Nebo naopak se mi začnou suroviny kazit. A nejlépe oboje najednou. Zatím mám i tak problémy odhadnout velikost porcí, ale zlepšuje se to.

    1. Neboj, to se spraví praxí v kuchyni. Držím palce.

  41. katka says:

    Dobrý den, v úvodu bych Vás chtěla politovat za jméno, kterém Vás obdařili rodiče 🙂

    Opravdu by mě zajímalo, jak nakupujete maso, natož ryby, na týden dopředu. Dávat do mrazáku je naprostá blbost(a hlavně když si přečtete na obalu, tak většina ryb už je rozmrazená) a v lednici v životě nemůže maso týden vydržet. To už by mi v pátek došlo na pánev samo 🙂 Přečtení Vašeho článku pro mě byla naprostá ztráta času. Tvrdit, že sacharidy večer se nejedí? Paní, nastudujte si něco, než začnete roztrubovat takové nesmysly… Zdravím a raději si pojedu podle svého režimu, který jsem si myslela, že není moc dobrý, ale určitě je lepší než ten Váš. K.

    1. Dobrý den, Katko.

      Díky za projevenou účast, litovat mě nemusíte, rodiče za moje jméno nemohou a já ho ráda hrdě ponesu dál. Pojďme se prosím povznést nad souzení lidí podle jména, to dělají děti ve školce.

      K otázkám: V článku nikde nepíšu, že kupuju maso a ryby na celý týden dopředu, tedy na 7 jídel. Maso máme nanejvýš 2x týdně, bílkoviny se dají na talíř dostat i jiným způsobem, zmiňuju se o tom v příslušném odstavci. Ryby i maso dávám do lednice, poněvadž nejsem mrazákový typ, a spotřebuju je co nejdřív, čili v prvních večeřích, které vařím. Nejdřív ryby, pak drůbež, pak maso velkých zvířat (které klidně vydrží víc než týden, záleží, jak je zabalená a zda je vyzrálé nebo ne). Raději než mrazit maso bych se spíš uchýlila k tomu, že ho tepelně upravím, pak vydrží v lednici klidně další dva dny.

      Co se týká množství sacharidů k večeři, věřte mi, že jsem si o tom něco přečetla a že jsem se o tom dokonce radila s jedním z nejlepších výživových poradců v této zemi Pavlem Suchánkem. Nikde nepíšu o tom, že večer se sacharidy nejí vůbec. Člověk by měl večer sníst tolik sacharidů, aby vyvážil pohyb uskutečněný během dne. Hodně pohybu a velká námaha = hezká porce sacharidové přílohy, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo a podobně. Málo nebo dokonce skoro žádný pohyb = málo nebo dokonce skoro žádná sacharidová příloha. Rozložené jednoduché cukry ze sacharidů, které tělo večer z přijaté večeře vyrobí, musí buď spotřebovat, nebo nějak uložit (všichni víme kam a jak). V krvi je nemůže nechat volně běhat. A spotřebuje je jen tehdy, když má co kompenzovat, tedy když byl fyzický výdej přes den. Ráda bych znala Váš názor, co je na tom nesmyslného, s upřímným zájmem si ho vyslechnu. Třeba mi nějaký pohled uniká? Ráda se dozvím víc. Současná obezita obyvatelstva je způsobena především přemírou sacharidů (hlavně pečiva a příloh, následně i pochutinami a sladkými nápoji) ve stravě, nikoli přemírou tučného, jak se říkalo dřív. Nebo máte novější výzkumy a novější data?

      Podělíte se prosím taky se mnou a se čtenáři o Váš režim nakupování a plánování? Moc by mě zajímal. Inspirace a prostoru na zlepšení není nikdy dost.

      Děkuju za Váš čas,

      Flo.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close