Játrová paštika v pěti snadných krocích

Játrová paštika se ve vyspělých kuchařských kruzích honosí pojmenováním pâté i parfait; vy ji ale klidně říkejte Májko, Majko nebo Mařenko. Jakmile poznáte, jak snadný je recept, bez váhání ji adoptujete do své rodiny a budete pro ni potřebovat nějaké familiérní pojmenování.

Požadavky má tahle játrová paštika jen tři: trochu jater, ideálně jemných kuřecích, kostku másla, a pak ještě 15 minut vašeho času. Vlastně taky kousek místa v lednici, protože k dokonalosti potřebuje i odležení v chladu.

Recept, který vám na játrovou paštiku dnes předkládám, je ryzí a čistý, abyste si s ním mohli dělat, co chcete. Je libo játrovou paštiku s armaňakem? Nebo paštiku s portským vínem a piniovými oříšky? Či snad dokonce domácí játrovou paštiku s tymiánem a brusinkovým želé? To všechno vám dnešní recept splní na počkání. Záleží jen na nabídce vašeho domácího baru, spíže, kredence nebo online shopu s dovozem potravin.

Pevně věřím, že už vaše fantazie pracuje naplno a že si představujete, koho si domů pozvete na játrovou paštiku. Kousek dobré paštiky skutečně dělá posezení s přáteli něčím výjimečným a přináší dojem okamžité domácí pohody.

 

Játrová paštika na dva domácí způsoby

Játrová paštika existuje ve dvou různých podobách.

První možnost, jak paštiku připravit, je rychle opéct v pánvi játra nakrájená na nudličky, ochutit je a rozmixovat s máslem na kaši. Tím vznikne jemná, hebká, natírací paštika.

játrová paštika á la Májka

Druhý způsob vyžaduje mleté syrové maso, sekaná syrová játra, paštikovou formu a šetrné pečení ve vodní lázni. Tak pro změnu vznikne paštika, která má úmyslně hrubší strukturu a která se krájí na plátky podobně jako sekaná.

Obojí má svoje kouzlo, ale zároveň i své kuchařské zákonitosti a záludnosti. V tomto článku vám prozradím vše potřebné k prvnímu způsobu, ten druhý si nechám zase na jindy.

Takže si kupte kuřecí játra a máslo, vyhrňte rukávy, protože to bude trochu prskat, a jdeme na to.

Krok 1: Tepelná úprava jater

Kuřecí játra jsou na domácí játrovou paštiku naprosto skvělou surovinou. Jednak za ně neutratíte výplatu a druhak je budete mít rychle připravená. Očištění netrvá dlouho, obvykle není co čistit až na pár zbylých drobných žilek, a stejně tak i tepelná úprava obnáší jen několik minut.

Namáčení do mléka

Možná víte, že některá játra se půl dne předem namáčí do mléka, aby pozbyla kovově-nahořklé příchuti a byla jemnější. To má smysl u hovězích a možná i vepřových jater, ale u drůbežích byste se už spíš o část chuti ošidili, takže to dělat nemusíte.

Restování jater čili opékání na pánvi

Je jasné, že játra nechcete v paštice jíst syrová. Takže se nabízí hned několik možností, jak je přivést do stavu, kdy se dají pozřít. Můžete je klidně pomalu vařit, můžete je podusit v nějakém aromatickém základu, můžete je zprudka restovat na pánvi a asi by se daly i usmažit v nějakém dobře zvoleném obalu.

Ze všech těchto variant nejvíc výsledné chuti paštiky prospěje orestování masa na pánvi, čili rychlé a prudké opečení ze všech stran. To zesílí masovou chuť, přidá jí na výraznosti a taky prodlouží následné vzpomínky strávníků.

opečení jater
 

Krok 2: Alkohol a jiná drobná ochucení

K opečeným játrům na pánvi nyní přijde několik dalších surovin, které jednak zlepšují chuť, a jednak taky ovlivňují konzistenci.

Koření a bylinky

Pokud máte v úmyslu využít vzájemnou náklonnost kuřecích jater a tymiánu, případně též zázvoru, nového koření, muškátového oříšku, hřebíčku nebo bílého pepře, udělejte to hned v počátku opékání, aby se koření i bylinky stihly vyluhovat. Krátký pobyt v teple jim prospěje.

Cibule

Rozhodně byste měli použít aspoň kousek cibule. Já obvykle beru jednu malou cibuli, nebo dvě jarní cibulky (pouze jejich bílé části), nebo polovinu červené cibule. Cibule, když se trochu opeče v tuku a změkne, zjemní a zesládne a skvěle se doplní s chutí jater. Je to takový příjemný kontrast na vyvážení.

Cibuli přidejte k játrům ve chvíli, kdy budou téměř opečená, ale ještě ne úplně. Tak cibuli nespálíte, ale zároveň jí dopřejete dost času na chuťovou a konzistenční proměnu.

Alkohol

Neděste se, veškerá alkoholická složka téhle tekutiny se stihne plně odpařit, takže paštiku mohou jíst i děti, aniž by se jim po ní motala hlavička. Krom toho můj recept volá po 30 ml alkoholu, konkrétně vína, což není ani jeden celý velký panák.

Použít můžete cokoli od bílého, růžového nebo červeného vína, portského, madeiry, brandy, bourbonu, whisky, sherry, až po vznešený koňak nebo armaňak. Držte se toho, co vám voní a chutná a čeho vám není líto trochu přilít do paštiky.

Alkohol přijde do pánve, když jsou játra komplet opečená a cibule měkká. Pokud si nejste jisti, zda už bylo opékání dost, prostě kousek jater vyjměte, rozřízněte a podívejte se, zda nejsou uvnitř syrová, nýbrž půvabně hnědo-růžová.

test opečení jater

Jakmile přilijete alkohol, chvíli vydržte, dokud se všechen neodpaří. Zůstane po něm jen ovocná chuť. Silnější alkohol, pokud pracujete na plynovém hořáku jedoucím naplno, může v pánvi vzplanout, což je krásná podívaná a navíc to prospěje chuti. Ne nadarmo se to nazývá sexy výrazem známým jako flambování.

játra po opečení
 

Smetana

Krémovou konzistenci hotové játrové paštiky zajišťuje máslo. Na to je zatím pořád čas. Aby však másla nemuselo být až příliš a aby paštika v ústech nepůsobila jako čistý tuk, hodí se vypomoci si trochou smetany. Já jí opět používám jen pouhých 30 ml, což ale na zjemnění bohatě stačí.

Smetanu přilijte do pánve až úplně nakonec, promíchejte a hned odstavte. Nedovolte, aby se smetana příliš odpařila a vyvařila.

Krok 3: Rozmixování s máslem

Nyní přichází čas na kouzelnou skupenskou přeměnu. Vydechnout vás teď ještě nenechám, protože je potřeba pracovat hned, dokud jsou játra horká.

Obsah pánve vyškrábněte do mixéru, přidejte sůl a vše rozsekejte na hrubou kaši. Občas mixér zastavte a stěrkou seškrábněte, co ulpělo na stěnách.

Zásadně postupně

Jakmile budete mít pocit, že je tato fáze úspěšně za vámi, nechte robot běžet při nejnižších otáčkách a začněte do něj vhazovat kousky másla.

Nemůžete přidat všechno máslo najednou, protože by se nespojilo s masem, ale když budete přihazovat kousek po kousku a vždy chvíli vyčkáte, až se máslo teplem rozpustí a vmíchá do směsi, máte nakročeno k bezvadnému výsledku.

Jakmile vhodíte i poslední kousek másla, nechte mixér chvíli běžet, dokud nenabudete dojmu, že líp rozmixované už to nebude.

rozmixování játrově směsi na paštiku

Nyní má paštika tu vůbec nejhorší barvu na světě a ještě ke všemu je velmi řídká a teče. Tohle kdybych našla rozlité na talíři, tak se to bojím ochutnat a nechci ani pomýšlet, z čeho se to vlastně skládá. Ale všeho dočasu.

Následující dva kroky jsou čistě dobrovolné a dělají z dobré paštiky paštiku skvělou. Pokud potřebujete mít hotovo hned, dál v postupu nepokračujte, směs v této podobě nalijte do vhodné zavírací nádoby a uložte do lednice ztuhout. Jestliže ale máte v úmyslu se o paštiku s někým dalším dělit nebo se s ní dokonce chlubit před hosty či prsit u nedělního stolu, rozhodně pokračujte dál.

Krok 4: Pasírování přes cedník

Hned zkraje článku jsem podotkla, že paštiky mají dvě podoby: hrubou a hladkou. Pouze kuchařským zelenáčům nevadí, když se pohybují přesně uprostřed a naservírují paštiku zrnitou, tedy ani hebkou, ani hrubou.

Proto vám vřele doporučuju, abyste rozmixovanou řídkou směs prohnali přes jemný cedník a definitivně se tak vymezili vůči greenhornům. Uvidíte, že se v cedníku zachytí poměrně dost zbytků masa, nerozmixované cibule a hrubých kousků bylinek a koření, i když se to na první pohled nezdá.

pasírování paštiky

Jestliže chcete paštiku obohatit oříšky, semínky, mandličkami, nakrájenou vyškvařenou slaninou a podobnými laskominami, udělejte to teď. Vmíchejte všechny tyto žádané příměsi do propasírované paštikové hmoty.

Připravenou paštiku nalijte do vhodné nádoby, ve které může ztuhnout. Skvěle se na to hodí například menší zapékací misky, ale taky zavařovačky.

paštika ve formě
 

Krok 5: Zalití máslem

Pokud máte v úmyslu paštiku sníst opravdu brzy a pokud ji do lednice ukládáte v uzavíratelné nádobě, tohle opět s klidným srdcem vynechte.

Pokud vám však jde o efekt padající čelisti, rozpusťte ještě další kousek másla (ano, zase máslo), nechte ho chvíli zvolna bublat, aby se co nejvíc odpařila mléčná tekutina a zůstal jen čistý tuk, a takto připravené máslo po kratičkém zchladnutí nalijte na povrch paštiky. Do másla můžete zalít bylinky i koření, krásně vypadá například červený pepř nebo šalvěj.

zalévání paštiky do másla

Konečně nechte paštiku nejméně dvě hodiny ztuhnout v lednici.

Podávejte s opečeným nebo čerstvým pečivem, nakládanými okurkami, s výběrem z ovocných čatní, s cibulkami, ovocnými rosoly, sušeným ovocem, ořechy, prostě jak je libo.

Díky za pozornost a paštikám zdar. Těším se na vaše vlastní variace.

Snídaně u Florentýny obálka PS. Tento recept je z knížky Snídaně u Florentýny. Pokud ho stihnete uvařit do mého příštího článku, tedy do čtvrtku 19. ledna, a svou paštiku zveřejníte na Instagramu nebo na Facebooku s hashtagem #pastikaodflorentyny, tak jednoho z vás vyberu a knížku mu pošlu.

EDIT: Soutěž skončila, vítězem se stává @pechovahelena. Gratuluju a prosím o adresu.

 
 

Játrová paštika

Játrová paštika

Suroviny

    Na paštiku:
  • 400 g neočištěných kuřecích jater (cca 350 g po očištění)
  • 250 g másla (může být až 400 g, viz poznámka v postupu)
  • 1 malá cibule nebo šalotka
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky sušené petrželky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Na zalití paštiky (lze vynechat):
  • 50 g másla
  • bylinky na ozdobu

Postup

  1. Kuřecí játra omyjte a zbavte všeho, co se vám nelíbí - především případných žilek. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Ve velké pánvi rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte bylinky a játra a velmi zprudka je osmahněte ze všech stran dozlatova; při občasném promíchání to potrvá 3-4 minuty. V polovině restování přidejte najemno pokrájenou cibuli, aby se do zlatavé podoby uvedla společně s játry.
  3. Osmahnutá játra podlijte vínem a tentokrát už na středním plameni nechte tekutinu pozvolna vydusit a odpařit, potrvá to další 2-3 minuty. Jakmile bude pánev vypadat téměř suchá, přilijte smetanu, odstavte a nechte společně pouze prohřát někde mimo plotýnku.
  4. Obsah pánve, tak jak je ještě horký, přendejte do kuchyňského robota se sekacím nástavcem. Osolte zhruba půl lžičkou soli. Zapněte na nejnižší otáčky a játra rozmixujte na hrubou kaši. Seškrábněte vše z povrchu stěn, znovu uveďte v nejpomalejší chod a posupně po kostkách vhazujte zbytek másla - každý kousek vždy až se předchozí téměř vstřebá. Znovu seškrábněte stěny a ještě krátce promixujte. Tento poměr másla a masa dává chuťově játrově vydatnou, po zatuhnutí pevnou paštiku. Nebojte se pro větší jemnost v chuti zvýšit množství másla až na 400 g. Po rozmixování sice bude pyré velmi řídké, to se však všechno spraví po ztuhnutí paštiky v lednici. Ochutnejte a případně ještě dosolte.
  5. Játrové pyré prožeňte ve dvou dávkách skrz jemný cedník. Jde to celkem snadno a bez zbytečného odporu, zbavíte se tím nerozmixovaných kousků jater a dodáte paštice hebkost.
  6. Propasírovanou pomazánku přelijte do misky nebo do krásné skleničky se šroubovacím uzávěrem (tato dávka vydá na 350-400 ml). Pokud chcete paštiku přelít máslem, rozpusťte ho v kastrůlku, nechte minutu zvolna bublat a poté opatrně nalijte na paštiku ozdobenou pár snítkami bylinek. Mléčnou tekutinu z másla, případně zlatavé přípečky, ponechte v kastrůlku a na paštiku nenalévejte.
  7. Paštiku uzavřete nebo zakryjte a uložte na pár hodin do lednice důkladně ztuhnout. Teprve potom budou chuť i konzistence dokonalé.

 
 

 
 

Join the Conversation

  1. Danča says:

    Milá Florentýno, už dlouho se mi nesbíhaly sliny tak, jako při čtení dnešního článku. Recept znám a paštiku dělám. A dostala jsem na ní chuť, i když mám v jedné ruce Coldrex a v druhé kapesník. Hned jak se uzdravím, jdu koupit játra… D.

    1. Tak to mě těší (že se ti sbíhají sliny, nikoli potřeba Coldrexu a kapesníků), ať se ti tedy paštika vydaří, jak si už nyní živě představuješ 🙂

  2. Darina Netrefová says:

    Děkuji za skvělý recept, už se těším, až ho vyzkouším. Jen mě zajímá, jakou má takto připravovaná paštika trvanlivost ?

    1. Pár dní až týden, přece jenom se jedná o čerstvé, byť tepelně upravené maso.

  3. Marcela flair says:

    Flo, to je gól. Včera večer jsem poprvé zkoušela játrovou paštiku z kuřecích jater. Recept jsem dostala od znovunalezené známé – našly jsme se díky Adventní výzvě ;-). Vypadá to, že i podle jejího receptu by to mohlo klapnout, ale kdyby náhodou, tak vím, kam příště pro moudra :-). Díky moc! Marcela

    1. Já jsem ji včera u tebe na Facebooku viděla a těšila jsem se, co na to řekneš 🙂

  4. rosnička says:

    Ahoj Flo,
    před lety jsem získala Tvůj recept na tuhle paštiku a už roky s ní opakovaně slavím úspěchy na všech možných stranách. Dokonce jsem díky ní na bratrancově svatbě vyhrála soutěž ve slané kategorii, odměnou byla vařečka! Ale ještě větší odměnou byly nadšené reakce svatebčanů…kdo zaváhal, měl smůlu. Paštika měla spousty přátel;-)

    Přiznávám, už paštiku většinou ani nepasíruji..takže příprava a výroba mi zabere max. 15 min, po vychladnutí a zalití máslem občas paštiku též zamrazím (pokud nakoupím víc jater a vím, že nebudu mít možnost v nejbližší době koupit další a pokrýt tak všechny společenské akce).

    Základem jsou totiž KVALITNÍ kuřecí játra. Kupuji od farmářů, a ke své škodě musím říci, že paštiku se v posledních dvou letech asi naučilo dělat už hodně lidí, a játra jsou tak nedostatkovým zbožím.

    Tip pro ostatní, kromě keramických forem na paštiku různých velikostí, se mi právě na různé venkovní party osvědčily jednorázové formy z hliníku, které mají v domácích potřebách za pár korun. S mašlí uvázanou po obvodu udělají velkou parádu a já se nemusím bát, že přijdu o svoji keramickou nádobu.

    1. Máš velkou pravdu s těmi játry. Ale je to jako se vším masem, nemá smysl podceňovat stravu a životní podmínky zvířat, projeví se to v konečném důsledku na našem zdraví a našich tělesných pocitech. Ten nápad s hliníkovou formou se mi mimořádně líbí, díky a pusu!

  5. Michaela says:

    Přesně takhle jí dělám a moje rodina už jinou nechce jíst ani kupovat 🙂 Akorat jí tedy nezalévam máslem.
    Zmizí vždycky během chvilky … ale jdu se podívat na ty rohlíčky , ty mi unikly

    1. U nás je to podobné. Máslo dělá krásný efekt, pro běžné svačiny není nutné. Tak ať tě kombinace s domácím pečivem nadchne. Flo.

  6. Helena says:

    Právě jsem spadla z kancelářské židle, v břiše mi kručí a do oběda ještě hodinka…

    Tak bych si ji hned dala… Houstičky jsem dělala minulý víkend, byly vynikající a zmizely rychlostí blesku. Tak že, dám opakování a přidělám ještě paštiku. To bude obžerství 🙂

    1. Nenatloukla jsi se moc? To bych nerada měla na svědomí.

  7. Právě mě trápí střevní chřipka, ale už teď mám v nákupním seznamu napsaná játra. A těším se, až to vyzkouším. Paštiku mám ráda hladkou a vlastně mě vůbec nenapadlo, že ji můžu doma prohnat cedníkem????. Díky za tvoje skvělé recepty vždy s něčím navíc (tedy pro mě). J.

    1. Tak to mám opět radost, že jsi tu našla malé vylepšení do své kuchyně. Ať tě hledí všechny choroby co nejdřív opustit, cedník se už jistě nedočkavě těší, až se bude moci předvést.

  8. Milá Flo, asi jsem greenhorn, protože nepasíruji. Ale tuto paštiku také znám a dělám a je výborná. Ráda ji obohacuji celým zeleným pepřem nebo brusinkami, mňam. A teď se mi do ruky dostal podobný recept, ale z vepřových jater a sádla, a taky to nebylo marné.
    No a naposledy jsem udělala paštiku z domácích králičích jater a to byla teprve lahoda! Přítel drůbeží játra nejí, ale králičí miluje a po paštice se jen zaprášilo.

    1. Mňam 🙂 To muselo být něco úžasného. Jsi dobrá, že se nebojíš základní recept obměnit a zachovat přitom logiku věci.

    2. Tu vepřovou jsem doma nedělala, ochutnala jsem ji v práci od kolegy, ale princip stejný. Já mám kuřecí či krůtí játra radši. No ale domácí králičí játra jsou nepřekonatelná…:o)

  9. jandova.maja says:

    Milá Flo,
    tuto paštiku dělám a má v rodině i u známých vždy úspěch. Jen ji nezalévám rozpuštěným máslem (vadilo mi jak je po ztuhnutí tvrdé a celé se to s paštikou špatně roztírá), ale sádlem, které se po vyndání z lednice dá krásně namazat a s paštikou na krajíci chleba pěkně splyne v jednu hmotu.
    Jinak všechny recepty, které jsem od tebe doma dělala měly úspěch a jsou zařazeny do našeho jídelníčku na stálo. Hezký den 🙂

    1. Pavlína says:

      Milá Majo,
      děkuji za Vaši poznámku o nahrazení másla na zalití sádlem. Tvrdé máslo na povrchu mi taky vadí a už jsem s myšlenkou na sádlo koketovala. Tak jsem ráda, že už to někdo úspěšně vyzkoušel. Ještě mě napadlo, jestli ve Florentýnině receptu nemá probublávání másla a odpaření vody z něj dopad na jeho změknutí…

    2. Na to mám jednu radu, paštice stačí cca 10 minut při pokojové teplotě a i to máslo se pak roztírá jedna báseň. Ale tvůje verze se sádlem se mi líbí ještě víc než to čekání, až máslo povolí, takže velké díky!

  10. Kateřina says:

    Dobrý den Flo,
    a mne by zrovna zajímala ta druhá verze ze syrových jater. Z orestovaných je naše stálice. Nedávno jsem měla chuť udělat ze syrových pečenou ve vodní lázni. Už jsem nedohledala recept, který jsem kdysi vyzkoušela podle Romana Pauluse (ten recept byl skvělý). A tak jsem to pečení riskla od oka a paštiku jsem nakonec vysušila, protože se mi zdála pořád růžová a tak jsem experimentovala s časem a teplotou a dopadlo to špatně. Neměla byste tip právě na to finále v troubě, aby zůstala pořád šťavnatá a přitom byla dostatečně tepelně upravená? Já si pamatuji, že pan Paulus syrová rozmixovaná játra s bylinkami, šalotkou a máslem dával do nižší čtyřhranné nádoby, která se vyložila fresh folií a paštika se do ní zabalila, poté se nádoba postavila na vyšší pekáč s vodou.
    Děkuji moc.

    1. Katko, to je téma na zcela samostatný článek, chce to poměrně dost vysvětlování, co si člověk může s paštikou v troubě dovolit a kam by už neměl zajít. Zatím vás s dovolením odkážu do knižní Kuchařky pro dceru, kde tuhle paštiku najdete (v 5. vydání je na straně 346).

  11. Ahoj Flo, paštika musí být podle níže prezentovaných komentářů úžasná, určitě do ní půjdu. Teď bych ale potřebovala radu, mám játra z domácího chovu ale hovězí a nevím co s nimi. Navíc mám možnost i domácí máslo. Co bys poradila?
    Díky a báječným receptům zdar

    1. Pokud máš hovězí játra z chovu, kde se krmilo v rámci etických mezí a zvířata se pásla venku, nikoli na kupovaných krmivech, tak já osobně bych je udělala dušená. Na minutkovou a rychlou úpravu nejspíš nebudou vhodná, bude to záviset na stáří zvířete. Vždycky si můžeš zkusit hodit jeden malý plátek na pánev a zkusit, jestli ti úprava do růžova přinese kýženou a potřebnou měkkost.

      Do paštiky bych je ale nejspíš nedávala, přijdou mi příliš výrazná. Záleží na tvých chutích.

  12. Jiřina says:

    Již pár týdnů mi leží v hlavě, že bych si nějakou tu paštiku vytvořila. Sice mám raději ty s hrubější strukturou, ale proč nezačít něčím základním?! Předchozí pokusy o pečené paštiky ve vodní lázni nedopadly zrovna nejlépe…
    Každopádně mě k vytvoření paštiky vedly kromě chuťových buněk, také zásoby různých zavařovaček, především od těch kupovaných paštik. Ale jak na ně? Jak „zavařit“ paštiku?

    1. Jiřino, tuhle paštiku bych já osobně nezavařovala. Ta máslová emulze, která způsobuje krémovitost paštiky a která vzniká postupným rozpouštěním másla při mixování, by se rozpadla a máslový tuk by se zavařením oddělil. To už raději nalij paštiku do uvedených zavařovaček, zalij máslem, nech ztuhnout a rozdej pro radost. Anebo zamraž, ale asi ne přímo takhle ve skle.

  13. Ahoj Flo, díky za recept, to určitě vyzkouším. Zatím jsem dělala paštiku pouze jednou, ale moc se mi nepovedla, asi jsem dala špatný poměr surovin a moc neztuhla. Na Vánoce jsem podle tebe zkoušela Vánočku, to byla také má premiéra a dopadla naprosto famózně. Recepty umíš krásně popsat, upozornit na slabiny, takže výsledem je vždy výborný :-). Děkuju za to!

    1. Jani, pokud jsi zdolala vánočku, tak paštika pro tebe bude hračka 🙂

  14. Janinka says:

    Ahoj Flo, paštiku dělám už dlouhá léta a je pravda, že hlavně na oslavách sbližuje a nestačím rozdávat recept. Osvědčené kombinace jsou u nás brusinky nakládané např. v Metaxe nebo jiném likéru, který padne právě do paštiky. Dále pak opražené lískové oříšky, plátky nebo celé mandle, tymián a pepř. Ještě mám jednu vychytávku, kdo nechce mazat, ale má rád tzv. játrový sýr. Formu vyložit slaninou, do směsi přidat trochu více másla a ubrat ze smetany. Napěchovat do formy, uhladit, zakrýt zbytkem slaniny a dát vychladit. Studená se dá krájet na plátky a ještě to k tomu vypadá krásně na talíři.

    1. Ty mi teda děláš chutě! 🙂

  15. Ac mam Snidani u Florentyny neustale pri ruce,tento receptovy klenot jsem prehledla 🙂

    Florentynko,je mozne pastiku zalit Ghí (jiz prepustenym maslem?) Asi jo,zejo?

  16. Daniela says:

    Dobré ráno Flo a klub ,

    popíjím ranní kávu a pročítám tvůj recept a komentáře. Překrásná cesta, jak začínat den!
    Okamžitě to probudí všechny smyslové bun’ky ! Díky! Určitě to vyzkouším 🙂

    1. V tom případě účel článku dokonale splněn 🙂

  17. No to je úžasnýýýýý recept. Sbíhají se mi sliny. Teď teprve jsem se dostala k PC po úklidu sněhové nadílky, které máme u nás až dost. Škoda, že nejsou játra doma, hned bych udělala paštiku. Máme ji moc rádi, občas ji dostanu od známé. Bývá buď doladěná brusinkami nebo lupínky mandlí a my jen vrníme blahem. Určitě ji hodně brzy zkusím vyrobit sama. Krásné odpoledne všem.

    1. Ivo, jsem zvědavá, jakou kombinaci zvolíš. Zda zůstaneš u mandlí a brusinek, nebo se rozhodneš pro něco svého originálního.

  18. Alča Svobodová says:

    Bezva nápad se cení. Tedy Florentýnko,už vím co udělám na ,pro nás, sváteční svačinku. Bude to paštika k domácímu pečivu. V neděli 15.ledna máme s mužem nekulaté výročí. Budeme spolu 45 let. I když nemáme zrovna rodinnou sešlost,uděláme si pohodový den jen tak pro nás dva. A tato paštika se bude pro snídani nebo svačinku moc hodit. Díky za úžasný nápad a recept. Zdraví Alča

    1. Alčo, tak to je pro mne čest, být vzdáleně přítomna na tak svátečním stole. Krásné a vydařené výročí přeju a oběma vám k sobě navzájem gratuluju.

  19. dáša says:

    Milá Florentýno, s tou paštikou ses trefila do černého! Před časem jsem zkoušela jiný recept- ze syrových jater – a nedopadlo to dobře. Tvůj recept je jednoduchý (aspoň mi to tak připadá – uvidíme, jaká bude praxe) a už teď se na něj těším. To proto, že já paštiky příliš nejím, zato můj muž si bez ní neumí představit snídani a i večeři. Jen je mi trochu líto té kostky másla – při dnešních cenách to bude opravdu luxusní pochoutka. A k té paštice by se určitě hodily tvoje houstičky. Už se mi sbíhají sliny.

    1. No když si spočítáš cenu za suroviny – játra, máslo, trocha dobrého alkoholu, pár bylinek a máš z toho spoustu vynikající poctivé paštiky – a cenu za kupovanou paštiku, tak to nijak luxusní není.

    2. Dášo, jelikož ti výsledkem bude kolem 600 g kvalitní domácí paštiky, tak bych to s cenou tak závratně neviděla. Přesně jak píše Réza. Navíc si myslím, že se dávkování může bez obav vydělit dvěma, pokud seženeš jen malé balení jater nebo zbytek použiješ na něco jiného.

  20. Vlasta says:

    Krásný recept a perfektní popis práce! Pár paštik už jsem uvařila, co dům dal, naposledy z husího masa a jater, ale vždy jsem je zavařovala do skleniček. Blíží se nám narozeninová doba, tak už se těším, jak rodinu překvapím! Zdraví Vlasta!!!

    1. Tak přeju úspěšné překvapování a následně mnoho hezkých ohlasů a hřejivých pochval. Flo.

  21. Škoda jen, že ve vlastní domácnosti ještě nemám vhodnou kuchyňskou techniku – jak játra nemusím, paštiku naopak můžu.
    Ale knížku už mám, takže spěchat na ten recept nemusím. 😉

    1. P.S. Asi budu tenhle článek zase směřovat na mamku, čas od času si na paštikách pochutnáváme spolu…

    2. To je pravda, recepty se nekazí. Nanejvýš hrozí jejich založení neznámo kam. 🙂

  22. Tenhle recept vypadá výborně.Hledala jsem už dřív nějaký paštikový recept, a nikdy mě ty recepty zvlášť nezaujaly,ale tenhle mi přijde super. Vyzkouším…. A.

    1. Tak to mě těší, díky za naději a přeju hladké zkoušení i hladký výsledek.

  23. Věrka says:

    ahoj Flo, je vidět, že jsi nasadila v novém roce vysoké tempo :-), snažím se ho držet s tebou…. včera třená bábovka dneska rohlíčky obzvláště vypečené….akorát teda s mojí troubou budu muset dělat každý plech zvlášť, horkovzduch mi peče dost blbě a dole se sráží voda…dneska jsem je smolila skoro 45 minut než byly hotové a dozlatova… no ale nový hnětač se na tohle těsto výborně osvědčil, dokonce kaiserky i rohlíky jsem zvládla i s pomocí mé pomocichtivé mladší dcerky…..
    no a bum dneska recept na paštičku….slintám a přemýšlím, kde seženu zítra játra…. nebo v co nejbližší době….zítra má navíc dorazit manželova maminka, tak se hodlám pochlubit další várkou rohlíků :-)) a to by se to mazalo……

    díky díky díky

    ještě by to chtělo nějaký super recept na mleté maso, vím, že sekaná i boloň tu je…ale mám v mrazáku kvalitní hovězí…. (ale ne na tatarák, syrové nee…) a k hnětači dokoupený i mlýnek na maso… tak bych potřebovala nějaký hec abych ho vyzkoušela 😉

    dík moc a zdravím, Věrka

    1. Co já, ty jsi nasadila vysoké tempo! Jsi dobrá, kolik jsi toho už od začátku roku stačila vyzkoušet. S tím mletým masem něco vymyslím. Ještě tu případně najdeš vepřenky.

  24. Ahoj Flo,
    tento recept mi padol jak blesk z jasného neba! Práve rozmýšľam, aké menu vymyslím na víkendové posedenie pre návštevu a jeden chod už mám 😉
    To bude presne návšteva, ktorá ocení poctivé tradičné chute, tak dúfam, že ocenia aj túto pašteku.
    Mockrát ďakujem, určite prepasírujem a zalejem maslom. A pokukávam po 20-ročnom Guatemalskom rume, že by tomu celému mohol dodať nevídaný šmrnc…
    (Len keby som dnes pred prečítaním emailu nevyhodila pri upratovaní mrazničky asi 200 g kuracích pečienok z overenej farmy s tým, že aj tak to nejeme… nemusela som ich ísť zajtra kupovať… )
    Petra

    1. Uááá, těch jater je škoda! Příště uklízet mrazničku až po přečtení článku 🙂

  25. Tahle pastika je skvela. Kdyz ji chci mit hodne jemnou, část másla nahradim slehanou smetanou. A z alkoholu se osvedcila hořka medovina.

    1. Super nápady, díky, Jitko.

  26. Milá Florentýno,
    moc děkuji za skvělé recepty, které nám posíláš.
    Už dlouho chci paštiku udělat, ale stále jsem nemohla najít recept, který by se mi líbil. U tvého receptu jsem si jistá že se mi nejen povede, ale hlavně že bude naprosto skvělá.
    Zítra jdu nakoupit suroviny 🙂
    Moc ti děkuji
    Gába

    1. Tak tomu říkám rozhodnutí! Držím palce a budu se těšit na zprávy z boje, ohlasy, pochvaly strávníků a podobná pozitiva 🙂

  27. Ahojky. Už dlouho jsem chtěla zkusit udělat svou paštiku, takže díky. Včera jsem tvořila je myslím dobrá. (Ještě nechám posoudit dceři 🙂 .)
    Díky za návod.

    1. Jani, díky za takové rychlé vyzkoušení. Snad dcera neprotestovala 🙂

  28. Mila Florentynko,jsem rada,ze jsem diky adventní vyzve objevila tak inspirativni blog plny dulezitych rad,jak spravne varit! Urcite Vas budu sledovat. Co se tyce pastik. Delame s muzem kazdy rok na Vanoce nejakou domaci pastiku jako soucast jedlych darku pro nase nejblizsi. Klasicke dary nekupujeme,radsi jim neco ukuchtime. Naposledy to bylo Rillettes a rok predtim pastika s zele z cerveneho vina a to byl teprve luxus! 😉 Hezky den.

    1. To je krásné! Není nad dárky, do kterých je vloženo lidské úsilí a láska.

  29. Věra says:

    Zdravím, včera jsem paštiku dělala a je opravdu výborná. Jen bych se chtěla zeptat, jsme doma jen dva co tohle jíme a když se to musí do týdne sníst, tak nám to pak už asi dlouho chybět nebude… Dělat menší množství se nevyplatí, tak bych chtěla vědět, jestli se to dá sterilovat či nějak jinak uchovat delší dobu…

    1. Věro, já bych ji zmrazila. Nic se jí nestane. Anebo se množství surovin dá vydělit dvěma, pokud seženete menší balení jater nebo jich část použijete třeba na oběd.

  30. ludmila.st says:

    Dobrý večer, milá Florentýno,
    hned jak narazím na játra, která by odpovídala mé představě o vhodném použití, tento recept vyzkouším. Poslala jsem Ti e-mail s receptem na játrovou paštiku po babičce, starým cca 100 let, jakpak se Ti líbil ? A jestlipak by i ostatní diskutující uhodli/y, co se skrývalo za pojmy „podbřušec“ a „močené láblíky“ ?

  31. zdenek says:

    Krásný den milá Florentýnko! Konečně po týdnech sladkostí něco krásně jednoduchého a skvělého. Tedy skvělého jako vždy, a jak říká klasik: v jednoduchosti je krása, pokud není bezduchá :-)) ! Jen si skočím pro jatýrka. Ostatní mám při ruce, tedy včetně „portského“. Proč uvozovky? Jako víc věcí je ono „portské“ z vlastního chovu, tedy ne zahrádky, ale okolních luk a mezí. Ne není to úplně ono, ale alespoñ vím, jaké suroviny jsem použil, vlastní receptůru, a tak vzniká smícháním šípkového a bezinkového vína něco, co všem degustátorům ze všeho nejvíc připomíná portské. Možná s bonusem velmi zdravého a téměř BIO pití, použitý cukr bohužel dojem kazí. Díky za skvělý recept 🙂 . Zdeněk

    1. Zdeňku, to je paráda, takové domácí portské. Máš plusový bod za přínos lidstvu. Navíc paštika s ním musela být určitě skvostná.

  32. Julianna says:

    Milá Flo paštiku jsem dělala už několikrát jen místo kuřecích jater dávám krutí(kuře nejím) a velice nám chutná vždy se po ní zapráší ještě pořád jsem se neodhodlala na ty rohlíky jak budu dělat paštiku tak se do nich konečně pustím.

    1. Tak ať to klapne, Juliannko! Flo.

  33. Tak jsem behem jednoho dopoledne dokazala pulku jater spalit k obedu a z druhe vykouzlit tuhle bajecnou jemnou pastiku. 🙂 To je docela presny obrazek me bezne kuchariny. 🙂 Krasny den a dekuji!

    https://www.instagram.com/p/BPXoByEAH62/

    1. Ale zase by se dalo říct, že je svět stále v rovnováze 🙂 Díky za pěknou fotku.

  34. Marketa M. says:

    Milá Flo,
    díky moc za tenhle recept. Co jsem v létě ukuchtila první domácí paštiku, jinou doma nechceme. Akorát ten náš první recept byl časově náročnější – tuhle paštiku jsem zvládla i s naším tříměsíčním Otesánkem na ruce během chvilky – a manžel si po příchodu jenom stěžoval, že máme doma málo pečiva. A brusinek. Ještě jednou díky! MM

    1. Markéto, tak to už jsou jen samé příjemné a pozitivní problémy 🙂 Díky za vyzkoušení. Flo.

  35. Zuzana says:

    Ahojky, včera jsem si nakoupila jatýrka a večer se dala do výroby – výsledek perfektní, jen by se mi tam hodily čerstvé bylinky, ale sněhu do pasu ????. Ke snídani výborná – zkusím sdílet foto na Fb, ZD se mi to povede. Díky, výborný a rychlý recept.

    1. azuzana says:

      snídaňové paštikové foto je na FB https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1582147425135857&set=pcb.1582147495135850&type=3&theater

      povedlo se, a třeba se povede i knížka .. :-))

      Nevím zda více než paštika, nezaujalo známé velikost mých dětí 🙁

    2. Další dobrá zpráva o vyzkoušení, díky, mám radost!

  36. Ahoj Flo,
    dneska jsem si přečetla mailík s receptem po tom, co mi týden odpočíval ve schránce. Paštiku jsem chtěla dělat shodou okolností zítra, ale když jsem si přečetla o možnosti získat knížku, tak jsem utekla z práce o půl hodiny dřív, abych zkusila štěstíčko. Játra my můžeme, tak už se těším na zítřejší večeři 🙂

    P.S.: Jednou se mi spíš tak náhodou povedla skvělá paštika – zbyla šťáva a sádlo po pečené kachně, na tom jsem opekla játra, česnek jsem přidala (možná i cibulku), opepřila, osolila a to bylo teda něco..

    1. Och… Takovéhle spontánní kuchařské příběhy jsou nejlepší. Díky.

  37. Hezký večer Flo,
    dnes mám za sebou vytvoření paštiky dle Tvého receptu a jsem nadšená, jak se vyvedla. Jen příště nebudu mixovat ve velkém mixeru, úplně postačí malý ruční.
    A navíc vyzkouším bezlaktózovou variantu, aby si pochutnala i dcera.
    Moc díky za tento i všechny ostatní recepty. Tvůj přístup k předávání návodů a informací je skvělý a originální.
    Měj se fajn.

    1. Díky, Jarko, i ty se měj! Flo.

  38. Zdenka says:

    Také mám za sebou výrobu téhle úžasné paštiky. Dva dny po sobě. První dávka zmizela hned po ztuhnutí. Měli jsme návštěvu z Česka a ta se jen oblizovala. Druhý den jsem byla instruktorkou pro výrobu paštiky a zároveň propagátorkou této stránky a tvých kuchařek. Když jsem řekla manželovi, že recept je opět od Florentýnky, odvětil, ta ženská je geniální. Potvrzuji jeho slova. Jsem tak ráda, že jsem tě a tvé recepty a návody poznala.

    1. To je milé, Zdeni, že o mně máte tak vysoké mínění. Nevím, co na to říct, tak aspoň manžela pozdravuj 🙂

  39. Milá Flo, paštička je hotová!!!! trocha variace – kuřecí a králičí jatýrka, sušené zelené bylinky, sušený rozmarýn odkamarádky ze zahrádky, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, trochu rumu Captain Morgan :D, zálivka z máslíčka a v něm utopené brusinky… bohužel nevím, jak vložit fotku…
    ale díky, je výborná, i synek prohlásil, že to se smí 😀

    1. Ho ho hó, to zní jako skvělá kombinace.

  40. Markéta says:

    Ahoj Florentýno, na paštiku se mi sbíhaly sliny co jsem si přečetla článek. Včera jsem si vzpomněla v krámě na játra, tak hned mířily do košíku a paštika je dnes hotova. Je super, vůbec se to nedá srovnat s koupenou. I chlap říkal, že je to nějaký dobrý, že to snad není ani paštika 🙂

    1. Jestli to spíš nebude naopak – že to v obchodě je tak nedobrý, až to není paštika 🙂

  41. Je skvělá a jednoduchá, poprvé hrozné dilema s čím ji udělat, protože chuť by byla na všechno – brusinky, mandle, pepř… Prostě díky za báječný recept 🙂

    1. Ale to je docela pěkné dilema, takové bych si nechala líbit častěji 🙂

  42. Ahoj Florentýno,
    Paštiku jsem vyzkoušela až dnes a musím říct, že je skutečně výborná! Já jsem ale část másla přidala až po přepasírování a dál vyšlehala ručním šlehačem.
    Dík za recept ☺

    1. Aničko, díky, jsem ráda, že to dopadlo podle očekávání.

  43. Sarka says:

    Preji dobre rano, recept je naprosto uzasny. Pastika vsem velmi chutnala, a uz se chystam na dalsi varku.
    Preji krasny den a dekuji moc za super recepty!
    Sarka

    1. Díky, Šárko, mám radost, že chutnalo. Krásné jarní dny, Flo.

  44. Věra says:

    Hezky den, dnes jsem chtěla dělat plastiku,brouzdam internetem a Vas recept me moc oslovil. Už chladne, chuť výborná. Děkuji. A byla to moje první zkouška paštiky.

    1. Věro, tak to mě moc těší, díky za vyzkoušení. Flo.

  45. Tereza says:

    Dobrý den,
    úžasný recept, navíc jednoduchý, že jsem ho krásně zvládla, ikdyž jsem dělala paštiku poprvé. Neměla jsem sice víno ani koření, ale i tak byla paštika výborná a jenom se po ní zaprášilo 🙂

    1. Paráda, Terezo, díky za vyzkoušení.

  46. Paráda,paštika se povedla,dosud jsem dělala pouze vepřové zavařované,dnes jsem použila tymián a bílé víno.A před rozmixováním je to taky dobré- nékdy to udělám s bramborovou kaší k obédu Dana

  47. Leona says:

    Dobrý den,
    dneska jsem objevila tento recept a protože paštiku miluju, hned jsem ho vyzkoušela. Výsledek je naprosto famózní. Udělala jsem i varianty s pepřem a brusinkama, obojí super. Moc děkuji za skvělý a jednoduchý recept.

  48. Kateřina says:

    Udělala jsem ji do oválné misky k narozeninám místo dortu. Pasírovala jsem, zalévala máslem pepř a bylinky. Ten efekt spadlé čelisti opravdu nastal. Děkuji moc 🙂

  49. Hezký den Flo,

    hledám recept na paštiku a vyskočil odkaz opět na tebe. Mám králičí játra, tak to zkusím s nimi. Snad to bude tak dobré, jak to popisujete.
    Perníkovou chaloupku už mám upečenou, i když ji máte v adventním taháku až na první adventní týden ale neodola jsme to vyzkoušet… a pak ty rozářené očička dcérky. To bylo nádherné.
    Sváteční menu mám též už sestavené, chtěla bych dodržet devět pokrmů na stole na Štědrý večer… Tak snad se zadaří… Hlavně abychom byli všichni pospolu.

    S.

  50. Milá Florentýno,
    děkuji ti za opět skvělý a blbuvzdorný recept 🙂 slavila jsem s paštikou úspěchy už na vánoce, kdy vyráběla balíčky jedlých dárků a dnes jsem dělala trošku dětskou verzi (málo kořeněnou a solenou) z kachních jater a dcerka se oblizovala až za ušima 🙂

  51. Světlana says:

    Milá Flo, právě jsem si poslintala klávesnici 😀 – určitě to zkusím, už jen proto, abych zastavila ten pavlovův reflex, který jsi mi tímto článkem spustila. Hezký den

  52. Alena Š says:

    Milá Flo, dnes jsem vyzkoušela, použila jsem krůtí játra, vynechala jsem alkohol,(nechtělo se mi načínat víno, co pak s ním , musela bych ho vypít), přidala česnek a protože to bylo moc tuhé a nechtělo se to točit v mixeru tak jsem přidala ještě trochu domácího sádla a myslím si že je to výborné. Uvidím co na to můj muž. Ten má paštiky moc rád. Příště zkusím i s mandlemi .Díky!!!

  53. Alice Magdalena says:

    Až na tu poměrně zbytečnou poznámku o greenhornech dobrý recept. Dělám podobně a nepasíruji, přijde mi to škoda materiálu, co by přišel pryč. Dnes se všude píše o zbytečném plýtvání potravinami a koukám, že ty ho tady doporučuješ. 🙁

    1. Alice, z té paštiky se pasírováním dostanou pryč kousky jater, které jsou tuhé, zbytky žilek a tak podobně. Mně osobně to v konzistenci prostě vadí, krémová pašitka má být hladká jako samet. Těch zbytečků je hodně málo, vešly by se na jednu lžíci, ale přesto se vyhazovat nemusí, klidně můžou následně posílit vývar. Záleží vždycky na kuchaři, co s nimi udělá. Pokud je tvoje cesta zero waste, jde to uplatnit i tady.

  54. Adéla says:

    Dobrý den, jak správně zavařit paštiku, aby vydržela několik měsíců?

    1. Adélo, tuhle paštiku bych nezavařovala, změní se tím její konzistence a bude hrubší. Emulze másla, která v tomto receptu vznikne, nepřežije teplotu zavařování.

  55. Ahoj Florentýnko,
    já věděla, že když budu dostatečně dlouho kopat, vykopu poklad 😀 Zrovna si lámu hlavu, co přivézt na širší rodinnou oslavu příští týden, aby to zase nebylo jen sladké. A protože všechny recepty, které jsem doposud vyzkoušela, fungují na jedničku, skáču po hlavě do paštiky. Jen budu muset koupit nebo půjčit mixer, moje stařičká ETA už dodýchala.

  56. Libor says:

    Dnes jsem poprve delal pastiku a musim rict, ze je vyborna! Dekuji za recept a postup. Uz ted vim, ze to neni poprve a naposled 🙂
    Hezky den

  57. Market says:

    Hezky den,
    Dnes jsem zkusila vás recept na domácí pastiku (super!!!)
    Opravdu jedním slovem úžasný a skvělý …. Přiznám se nedělala jsem tedy z kuřecích jater ale z jatyrek divočáka a musím říct že luxusní …. Měla obrovský úspěch nejen v rodině ale i u přátel 🙂 k tomu jsem udělala domácí housticky a upřímně jsem si tou dobrotou nasrala do bot, protože už všechno sežrali a chtějí další 😀
    Tímto moc děkuji

    1. Market, tohle je asi jediný komentář, kde nevidím to použité sprosté slovo 🙂

  58. Monika says:

    Ahoj Flo,
    Chtěla bych zkusit udělat paštiku a potěšit manžela něčím na zub. Mám od švagra v mrazáku játra z laně. Píšeš v článku o namáčení v mléce, potřebují tato játra předem namočit? A pokud ano, jak se to provádí? Jak dlouho? A mam zkusit jen čistě zverinovou paštiku nebo bys raději doporučila s kuřecími či jinými doplnit?
    Děkuji za rady
    Ráda tvé články čtu a zkouším recepty. Poslední použitý recept od tebe byl hovězí vývar a lepsi jsem ještě neudělala… Mnamka
    Diky moc
    Monika

  59. Flo, prosimte, jak dlouho tahle pastika vydrzi? Nechci slyset, ze dokud se na ni nevrhnem.. 😉 chci ji udelat jako darek k Vanocum, tak premyslim, jak brzo ci pozde je treba ji uvarit. 🙂 diiiiky..

    1. Jako kterékoli jiné tepelně upravené maso. Takže max. týden.

  60. Paštika je naprosto bezkonkurenční, ale při výrobě se mi s ní vyskytl jeden problém.
    Dnes jsem ji dělala už po třetí – po prvé se vyvedla naprosto famózně, ale po druhé se mi u části paštiky nespojilo máslo s masem. Myslela jsem si, že jsem máslo vhazovala moc rychle, dnes jsem byla tedy trpělivější a vhazovala máslo po delší době a po menších kostičkách. Nespojilo se mi s paštikou téměř vůbec…
    Nevíte čím to mohlo být? Nemohla to způsobit třeba moc velká teplota paštiky? Do mixéru jsem ji dala těsně po dosmažení, jak píšete v receptu, ale jak jsem dlouho mixovala celá směs se neustále ohřívala… nemohlo to tedy způsobit rychlé rozpuštění másla a jeho následné nepropojení se?
    Chuťově je stále stejná, ale ta konzistence je nevzhledná… 🙁
    Děkuji

  61. Martina Anna says:

    Tak sem vyzkoušela paštiku a přidala brusinky….Byla naprosto luxusní a jen se po ní zaprášilo k tomu jsme vyzkoušeli tyčky k vínu se sušenými rajčaty a málem se to doma porvalo jak jim to chutnalo :D, ale zajímalo by mě, kdybych paštiku chtěla věnovat jako dárek jak dlouhou má asi trvanlivost? Moc děkuji za úžasný recept

    1. Paráda, mám radost 🙂 Paštika vydrží jako každé tepelně upravené maso. Tedy několik dní v lednici.

  62. Karel says:

    Ahoj Flo,

    včera jsem zkusil tuto paštiku. Mám několik poznatků i dotazů:

    1. Na začátku na opečení jater jsem použil přepuštěné máslo, aby se dalo víc zatopit.
    2. V robotu se jevilo 420g jater a 250g másla po rozmixování docela hustě. Možná to chtělo víc másla a dílem asi i proto, že směs postupně vychladla (pomalu se vstřebávalo máslo a robot chtěl pauzičky, aby se nazavařil). Tím pádem pasírování byla činnost pro psychicky otrlého člověka. A protože je suchý únor, tak trpělivosti nezbývá… Zde by mohlo proces urychlit máslo pokojové teploty, ne z lednice.
    3. Na zalití paštiky ve skleničce jsem opět použíl rozpuštěné přepuštěné máslo.
    4. Jak dlouho vydrží paštika v lednici? Je toho pro dva jedince docela dost, tak nevím, zda to jíst 5x denně nebo pozvat rodinu na paštičí hody.

    Na závěr Ti chci poděkovat za snadno pochopitelný recept. Dnes k snídani rodina celovečerní dřinu opravdu ocenila (těch avizovaných 15 minut je dobrá páka k tomu, aby se do toho člověk směle pustil, ale v reálu je potřeba si vyhradit o hodně víc času)!
    Rozhodně ale budu pokračovat v experimentování :-).

    Karel

    1. Karel says:

      Aha, tak trvanlivost je v předešlém příspěvku. A brusinky jsem též použil :-).

      K

  63. Kateřina Neradová says:

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, zda takto připravenou paštiku mohu i zavařit pro delší uchování.

    Moc děkuji a přeji hezký den.
    Kačí

  64. OldFox says:

    Pastika

    Osobne mam uspech s variantou veprova jatra,veprove sadlo,veprove maso (spicka boku,bucek,krkovice,gulas kostky,dle nabidky,hrube mlety cerny pepr,mlete nove koreni,sul. To je vse.
    Obvykle mam dopredu nejake vyskvarene sadlo,pri 130 stupnich v troube.Vyhodou je jeho roztiratelnost i z lednice.Do vhodne velikeho kastrolu dno pokladu platky syroveho sadla,je-li,jatra na kusy cca 5-8 cm,velikosti vhodne na mleti,pouze opeprena a s novym korenim mletym.Svrchu pokryju dalsim platem sadla,a cele zaliju sadlem,jako pri konfitovani.Dle situace,zda pecu v troube elektricke ci kamnech na drevo,prikryji poklici,pod poklici pripadne alobal,jako tepelny stit a tesneni.Maso na obdobne kusy,osolil,opeprit,nove koreni,pokud mam syrove sadlo,nebo serezane z bucku,oblozim hlavne boky,navrstvit maso,zase mozne zakryt svrchu,neni nutne,zalit sadlem,sem tam kousem muze koukat,zaklopit pekac.Veskerou kuzi nechavam,jen se snazim ji dat tak,at na ni nesala teplo,ne dospod,ne nahoru,ne na stenu. Pecu na 140 az 160 domeka.Cast masa klidne muze poslouzit k veceri,v podstate se to konfituje.Je vhodne vyvarovat se speceni,zejmena jater..Pokud mame spicku nebo bucek,muze to byt pul na pul,cca,pokud kousky ci krkovici,musi byt bud syrove sadlo,co prihodime nahoru na jatra,nebo podil masa musi klesnout.Bezne jde pekac do trouby dolu,a kastrol s jatry na nej. Za 2-3 hodiny,maso se musi rozpadat.Vse za tepla nahrubo pomelu na rucnim mlynku Moravia stareho typu s vnejsim ostrim,je nutne stridat jatra,sadlo,maso,hmotu do velkeho hrnce na plotnu ohrivat,jen tak,aby se to nechytalo,dokorenit peprem,soli,a potrebnym mnostvim sadla.Potrebne mnozstvi je zhruba takove,ze po promichani horke hmory uz temer vystupuje napovrch(za studena ci vlazna by jste to nepoznali).jeste horke plnime do vyvarenych,nahratych sklenic,nejlip pres trychtyr z petky,hmota je kasovita,zavickovat.Vetsina jich samovolne chytne. V naplnene sklince by sadlo melo udelat na povrchu slabou vrstvicku.Necham do sruheho dne zchladnout,vytridim ty,co se nechytly,k brzke spotrebe ci prvotnimu odberu obdivovateli.Vetsinou ale dostanou jen krabku od Ramy/Perly,sni to tak rychle….. Ty chytle bez problemu vydrzi v lednici 8 – 10 tydnu,po odevreni do 14 dnu snist.Je to hrubozrnna pastika,primo z lednice je vhodnejsi ji ve sklince krajet,za pokojove teploty lze mazat,nebo konzumovat stylem zlicka,na pecivo,do huby,dle chuti opakujem.Vyhodou je hlavne ta trvanlivost,kdyz uz ji delam,pracuji s objemem cca 2kg veprovych jater,2 az 3 kila masa,bucku,vykostene spicky(neco se sni k veceri),je fajn mit 2 kila syroveho sadla,pak staci mene vyskvareneho,lze tam pomlit i skvarky,pokud pro ne neni jine vyuziti.Obvykle postaci 2 -3 sedmicky vyskvareneho sadla k tomu.Stavu,ktera zbyla z jater i masa,stahnu sadlo zvlast do hrnce a pridam do namlete hmoty jako prvni.Stavu z minimalnim mnozstvim sadla zredukuji na pekaci co to jde,a pres mlynek spolu s jatry pridam do hmoty.Mozna ta minimalni vlhkost zarucuje tu dlouhou trvanlivost. I proto to pecu tak dlouho,a spis konfituji.A jiste,nesmite ulizovat a kontaminovat prstiky. Dobrou chut

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close