Naprosto jednoduchý dort, kterým všechny uchvátíte

Mám pro vás recept na slavnostní a přesto jednoduchý dort, který se skládá ze tří (slovy tří!) levných a snadno dostupných surovin. Ukážu vám dort, který je nádherný za všech okolností, dokonce bez ohledu na to, kolik rukou máte momentálně levých. Klidně si je mějte levé všechny. Představte si, že i postup má tenhle dort směšně snadný.

Ptáte se, proč to všechno a proč jsem tenhle zázrak před vámi tak dlouho schovávala? Dneska totiž společně slavíme. Já s vámi a vy se mnou.

E-mailový klub Kuchařky pro dceru má přesně jeden rok. Před rokem, 25. dubna 2014, jsem odeslala úplně první pravidelný čtvrteční e-mail.

Odeslala jsem ho na dvě e-mailové adresy: na tu svoji a na jednu, která patřila mně úplně neznámé Lucii. Ta se totiž zaregistrovala jako historicky první členka. O týden později už bylo příjemců šestnáct. Týden na to 38. Za měsíc nás byla skoro stovka. Dnes jsou nás tři tisíce, čili taková vesnice střední velikosti.

Už rok odchází mé e-maily s kuchařskou inspirací všem členům E-mailového klubu každý čtvrtek dopoledne v 10 hodin, na vteřinu přesně. Takže jednoduchý dort, který vám nezabere moc času a nezamotá ruce, je myslím zcela na místě. Pevně věřím, že si ho upečete se mnou a že se nenecháte připravit o tohle sladké sousto, lehké jako vánek.

Jednoduchý dort Pavlova

Tenhle zázrak se jmenuje dort Pavlova a má sice původ u protinožců, ale to ho nevylučuje z přípravy v českých domácnostech. Žádné exotické potraviny na něj shánět nemusíte. Pořiďte si jen vejce, cukr a šlehačku.

Pohádku o tom, jak ho neznámý šéfkuchař poprvé připravil pro jednu slavnou ruskou primabalerínu, inspirován její načechranou baletní sukní, a o tom, jak podle téhle baletky získal dort Pavlova své jméno, najdete kdekoli, takže já vám povím raději něco o tom, proč jsem zvolila zrovna tenhle dort. A pak hned ještě něco o tom, jak ho udělat, aby se vám zaručeně povedl.

Oblíbené domácí dorty

Když se zkusíte trochu zamyslet, doménou českých narozeninových stolů dlouho bývaly dorty zdobené máslovým krémem. Ideálně, když se tak stalo rukou nějaké šikovné cukrářky, byť nevyučené. Nejedna hospodyňka si takhle pokoutně přivydělávala. Pokud mě paměť neklame, jezdilo se pro tyhle dorty vždycky někam na vesnici.

Průšvih se stal, pokud se o takový narozeninový dort někdo pokusil doma, aniž by si to mnohokrát předtím zkusil nanečisto. Práce s cukrářským sáčkem a zdobícími trubičkami prostě chce velkou dávku zručnosti a zkušenosti, nestačí jen správně vyrobit máslový krém. Je třeba hodně cvičit, cvičit a cvičit. A pak ještě taky trochu cvičit.

Téhle cukrářské disiplíně se říká trezírování a rovnou přiznávám, že ji chovám v náležité úctě. Kdysi jsem si bláhově myslela, že se to třeba taky naučím. Mušlový okraj, provazový okraj, spirálky, tečky, košíkový výplet, růže z máslového krému… Přes veškerou snahu přiznávám, že moje výtvory stále vypadají značně amatérsky a že výmluvy, že to ne já, ale že dort zdobily děti, už přestávají být vtipné a věrohodné.

Kromě šikovných rukou ovšem taky potřebujete strávníky, kterým nevadí dorty s máslovým krémem. Spousta lidí vám odpřísáhne, že jim nechutnají, protože jsou těžké. Třeba k nim taky patříte.

Na obranu máslových krémů bych ráda dodala, že vůbec nemusí být těžké, když jsou opravdu dobře našlehané a dobře nastavené například pudinkem. Máslový krém pro mě zůstává jedna z nejlepších a nejkrásnějších a nejprofesionálnějších věcí, která dort může potkat, přestože jsem obvykle první, kdo protestuje proti zbytečným kaloriím.

Poslední dobou jste si jistě všimli odklonu od máslových krémů ve prospěch potahovaných dortů nejrůznějších barev, tvarů a motivů. Opět to chce zkušené ruce, ale díky zásobě videonávodů a množství internetových obchodů s potřebnými pomůckami se tahle zábava snadno rozšířila až k maminkám na rodičovské dovolené, které jsou rády, že zaměstnají hlavu a ruce taky něčím jiným, než výměnou plenek.

Problém je, že většina těchto potahovacích hmot nemá s opravdovými přírodními surovinami nic společného. Vliv potravinářské chemie je zde značný a já mám velké dilema, zda dovolit dětem tyhle věci jíst, i když jsou tak roztomilé (děti i dorty). Krom toho stejně je potřeba potřít dortový korpus trochou krému, aby potah zůstal hladký a taky dobře držel.

Možnosti pro nezkušené domácí cukráře

Otázka tedy zní, zda se dá udělat jednoduchý dort bez modelovacích hmot a bez nároků na zručnost. Zda určitá dávka nezkušenosti a nerovnoměrnosti může vést k pěknému až půvabnému výsledku.

A odpověď je, že dá, ale že existují jen asi tak dvě možnosti: dort Pavlova a obnažený piškotový dort (to je dort, kdy na sebe naskládáte piškotové korpusy, spojíte je krémem, ale zvenku už nic krémem nepotíráte, abyste nechali přiznanou strukturu dortu). Takže vám ukážu to první a druhé si nechám zase na jindy.

Jak upéct dobrý a jednoduchý dort Pavlova

Protože jste zvyklí, že vám u každého receptu zdůrazňuju, co je důležité a na co si dát pozor, zdůrazním to i tentokrát, aby vás už žádný recept na Pavlovu v budoucnosti nechodil strašit ve spaní.

  1. Záleží na tom, jak dlouho šleháte bílky s cukrem.

    Bílky s cukrem musíte nejen společně ušlehat do tuhého sněhu, ale pak ještě hodnou chvíli ve šlehání pokračovat. Tak dlouho, než se špičky sněhu, které se vytvoří po vytažení metličky, nebudou skoro vůbec ohýbat dolů.

    Se šleháním sněhu s cukrem se to má tak, že tyhle špičky jsou zpočátku velmi měkké a ohýbají se dolů, ale dalším šleháním zpevňují, až se nakonec neohýbají vůbec. V tomhle případě je třeba počítat s asi 8 minutami práce elektrizovaného šlehače na nejvyšší nebo skoro nejvyšší rychlost. Na ruční jednotky to snad ani nemá smysl přepočítávat, nejspíš bychom se pod půl hodinu (což je něco jako ekvivalent nekonečna) nedostali.

  2. Korpusy spíš sušte než pečte.

    Sněhové pečivo potřebuje teplotu nejvýš 120 stupňů, pak už mění barvu dozlatova. 120 stupňů je opravdu hraničních a béžový nádech už při nich korpusy získají, ale zase jsou upečené celkem rychle, asi tak za hodinu. S klesající teplotou se suší mnohem déle, třeba i celou noc. Zvažte své možnosti a priority a podle toho se zařiďte.

  3. Předkreslete si tvar

    Protože k sobě budete spojovat dva korpusy, hodilo by se, aby měly co nejpodobnější tvar. Takže si třeba obkreslete talíř na pečící papír, ať máte pravidelné kruhy. Jo a ten papír položte na plech pokreslenou stranou dolů.

  4. Chraň vás svatý Vavřinec nebo kdokoli jiný, abyste z receptu ubrali cukr

    Když cukr vynecháte nebo nahradíte, budou ve sněhu chybět fyzikální vlastnosti drobných krystalků cukru, které sníh zpevňují, takže se vám pusinkové korpusy prostě nepovedou.

    Optimální poměr cukru a bílků bývá ve sněhové hmotě kolem 50 g cukru na jeden velký bílek. Podle toho si můžete zvětšit nebo zmenšit množství sněhové hmoty na korpusy. Jen si dejte pozor, od 4 bílků už je toho po našlehání tolik, že se to nemusí vejít do šlehače ani do trouby.

    Pokud přece jen chcete držet cukr na uzdě, pak neslaďte šlehačku, kterou se korpusy plní, ale ze sněhové hmoty ho rozhodně neubírejte.

  5. Pavlově svědčí odležení

    Zdá se to nelogické, upečená pusinka je přece báječně křehká a křupavá, tak proč ji nechávat navlhnout a měknout v lednici? Jenomže když korpusy spojíte šlehačkou předem a necháte několik hodin odležet v chladu, všechno se to spojí dohromady v jeden nadýchaný celek. Půjde vám to líp krájet, nebude se to tolik drobit a vaše blaho bude podstatně větší.

  6. Zdobení

    Budete potřebovat jen několik hrstí sezónního měkkého ovoce a nějaké jedlé květy. Na šlehačkou potřený dort naházejte očištěné ovoce, zasypte květy a pokud si chcete udělat obzvlášť dobře a množství cukru se vám zdá nedostatečné, ještě to pocákejte nějakou polevou, třeba karamelovou nebo čokoládovou.

To je celá věda, abyste byli za hvězdu pro vaše báječné okolí.

Pro mě už hvězdy jste, protože jste tu a čtete si tyto řádky.

Takže co říkáte, oslavíte se mnou první narozeniny E-mailového klubu? Upečte si dort a pošlete mi kousek. Jasně že jen vyfocený do e-mailu 🙂

Jednoduchý dort Pavlova s ovocem a jedlými květy

51

Množství: 4-6 porcí

Jednoduchý dort Pavlova s ovocem a jedlými květy

Klidně se zde přiživte na nebeském chuťovém spojení jahod se šlehačkou. To proslavilo Wimbledon možná stejně tak vydatně jako tenisté v bílém oblečení na travnatých kurtech. Anebo zvolte jakékoli jiné měkké ovoce, bude to přinejmenším tak skvělé.

Suroviny

  • 2 bílky z velkých vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 300 g čerstvých jahod nebo jiného čerstvého měkkého ovoce

Postup

  1. Troubu předehřejte na 100-120 stupňů. Bílky s krupicovým cukrem šlehejte s pomocí šlehače alespoň 10 minut, až pod metličkou začnou tvořit pevné špičky, které se v podstatě vůbec neohýbají dolů.
  2. Plech vyložte papírem na pečení a lžící na něj naneste 2 stejně velké kulaté placky z ušlehaného sněhu.
  3. Vložte do trouby a pečte do úplného usušení, při teplotě kolem 100 stupňů to může trvat i několik hodin, při 120 stupních jen zhruba půl hodiny, avšak pavlovy dostanou béžový nádech. Upečené nechte vychladnout.
  4. Ušlehejte šlehačku s moučkovým cukrem do tuha. Ochucenou šlehačku naneste na oba upečené korpusy, sestavte dort a uložte do lednice odležet alespoň na hodinu, ale klidně do druhého dne.
  5. Pavlovu vyjměte z lednice, ozdobte čerstvým ovocem a květy a podávejte.

Zapojte se do diskuze

  1. Jani, já tě MILUJU! Jak se mi tak přesně dokážeš vždycky trefit do rány, to mi hlava nebere, ale už vím, jak budu dělat dort na ty nadcházející narozeniny.
    Díky, díky, díky – jako už tolikrát.

    1. Velke gratulace Flo k vyroci a tez diky za krasnou inspiraci prisla v pravou chvili a muj syn si osladi zivot na sve 15 narozeniny…diky a hodne dalsich skvelych napadu!!!

    2. Jani, vždyť já tě taky miluju 🙂 A proto vím, že se ti dort bude hodit 🙂

    3. Lenko, to jsem ráda, gratulace synovi!

  2. Krásné narozeniny,krásné narozeniny si zpívám milá Florentýnko.A nejenže si je zpívám i je přeji.Trochu jsem se odmlčela,něco jsme s fyzioterapeutkou zkoušeli,ona „si na mě“dělala zkoušky s kognitivní terapie.A protože jsem hračička ,šla jsem do toho.Jsem ráda,že se dobrovolně přihlásila dcera, aniž bych o tom věděla,do vašeho klubu a tak paráda,paráda.Sestra má příští veekend narozky,tak vyzkoušíme dort Pavlova.Elán a energii ,kterou máte vám přejeee Oli.

    1. Happy birthday mi zní v uších, Oli! Díky za milou zprávu, držím palce s terapií. Flo.

  3. Jarmila says:

    blahopřeji k 1.výročí,a děkuji za recept.V neděli vnuk slaví 5 let tak dostane tenhle krásný dortík,díky,díky.Jarmila

    1. Rádo se stalo, Jarmilko, snad měl vnuk radost 🙂

  4. První narozeniny jsou báječné, viď Jani Flo? Přeji ti ať se ti daří a ať vždy děláš to, co tě baví.
    Dort je kouzelný…s jakým ovocem ho asi udělám já…?
    Nedávno jsem pekla tvůj citronový dort se sněhovou polevou a z čokoholičky jsem se stala curdoholičkou:D:D (Citronový curd je nepopsatelně báječnýýý)

    1. Vítej do klubu curdoholiků, byť zrovna ne anonymních 🙂 Už jsme tam nejmíň dvě.

  5. Milá Florentýno,
    Tobě i Tvému e-mailovému klubu přeji k úžasným 1. narozeninám všechno nejlepší, spoustu spokojených a věrných abonentů, a pořádný hrnec radosti a hrdosti, které přinese do našich domovů.

    Ad dort – Pavlovy se roky děsím, a ač mne dcerka přemlouvá, nechtěla jsem se nechat přemluvit na pokus. Slibuji, že pokud se dostane na to své vysněné gymnázium, o víkendu Pavlovu upeču, abych i já zdolala svou velkou výzvu.

    Krásné jarní dny.

    Jana

    1. Jani, držela jsem palce, doufám, že to pomohlo a že dort byl! Flo.

  6. Super! Manžel má dnes narozeniny. Posíláme pusu k prvnímu výročí:-). Jana

    1. Děkuju, posílám narozeninové gratulace manželovi!

  7. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, milá Flo…
    Vezmu to popořádku – opomenul jsem posledně vyjádřit svůj obdiv k Vašemu „kusmaratónu“. Oceňuji to o to víc, že si sám na sobě ověřuji. jaké slasti a strasti skýtá pohyb. Včera to byla polopěší chůze /zbytek „busmo“/ do nejmenovaného OC a při té příležitosti návštěva mých medvědočesnekových plantáží – dnes byl zmíněný MČ podáván místo špenátu k dušenému hovězímu s bramborem.
    Za druhé – gratulace k výročí – rád se dožiju s Vašimi cennými radami i výročí následných – dá-li Nejvyšší a Příroda, žeáno…
    K dortům, tedy zatřetí – občas nějaký zhotovím, ten piškotový častěji, krémem spojované občas, tam si skutečně pomáhám „nadstavováním“ pudinkem.
    Vašeho Pavlova jsem ani neznal, přednesu návrh rodinné radě /mé ženě/., snad se o něj pokusím, dám potom vědět, jak to dopadlo.
    Příležitostí a důvodů k oslavám přibývá, vypadá to, že se dočkám dalšího /čtvrtého pravnoučete/, takže nápadů na dorty můžete přinášet přehršel i nadále/ přehršel ???/
    Přeji hezký den, pohodu při odpolední kávě, vyčetl jsem, že prý je nejlépe si ji dát hodinu a půl po obědě, co Vy na to?
    Těším se na příští týden – sportu a kuchyni ZDAR! JS

    1. Jaroslave, též gratuluju k výdrži a k pohybu a vnoučeti na cestě. Dort se hodí vždycky, máte pravdu. S tou odpolední kávou si nejsem jistá, že bych vydržela tak dlouho čekat 🙂

  8. Alžběta says:

    Blahopřeji k prvnímu výročí. Nejbližší můj dezert bude dort Pavlova.
    Alžběta

    1. Díky, Alžběto, za blahopřání i za ochotu to se mnou vyzkoušet. Flo.

  9. Milá Flo, k 1. narozeninám přeji vše jen to nejlepší:-) Děkuji, děkuji že nám každý čtvrtek zasíláš své recepty a rady.
    Dort určitě zkusím upéct svým synům, je kouzelný 🙂

    Tak krásné narozeniny 🙂
    Katka

    1. Děkuji, děkuji, že na ty mé rady každý čtvrtek čekáš 🙂

  10. Ahoj Týnko, nejprve přijmi velkou gratulaci k 1.výročí hodně krásných tipů a nápadů které dodáváš.Dort vypadá nádherně.Děkuji

  11. Gratuluji k narozeninkám,dort je nádherný.Pokusím se také tak krásný vyrobit.V květnu slaví prvorozený už třicáté narozeniny.Stále jsme přemýšlely s dcerou co upečeme,tak zkusíme „Pavlíka“
    Posílám milý pozdrav od nás
    Karla

    1. Milý pozdrav i tobě a synovi! Flo.

  12. Milá Flo. Taky se přidávám ke gratulantům, přeji hodně milých „klubáků“ v e-mailovém klubu a hlavně pohodu a radost při mailování a spoustu nápadů na recepty.
    Já většinou peču klasiku piškotový korpus s máslovo-pudinkovo-tvarohovým krémem a dort polévám čokoládovou polevou. Nebývá to teda moc profesionálně vzhledově cukrářské, ale všem to moc chutná. Tvůj recept si určitě schovám a ve vhodné chvíli vyzkouším.
    Krásný den, Irena.

    1. Irenko, to je jasné, že to všem chutná, zní to totiž skvěle a není v tom nic špatného. Díky, že jsi se podělila o inspiraci na snadný dort. Flo.

  13. Milá Flo, moc blahopřeji k 1.narozeninám! Dort je nádherný! Nikdy jsem neměla odvahu se do něj pustit, ale podle Tvého návodu mi přijde opravdu jednoduchý. A důvodů k výrobě je několik – dcera se dostala na osmileté gymnázium a narodilo se nám 4.vnoučátko:-) Takže můžem slavit. Přeji krásné a pohodové jarní dny!
    Lída

    1. Každá záminka upéct dort je dobrá, Lído, tak ať se ti povede a opravdu se ho vůbec neobávej. Flo.

  14. Milá Flo,
    přeji krásné první narozeniny,vše nej nej ať se daří.Jsem ráda,že tě máme.
    Dort Pavlova jsem nikdy nedělala,ale když jsem přečetla tvůj podrobný
    popis tak jsem dostala odvahu ho vyzkoušet.Napíši ti jak jak to dopadlo.
    Moc děkuje Jitka.

    1. Jitko, jsem taky ráda, že tě tu mám 🙂

  15. Jani gratuluji k výročí,je vidět,že umíš,protože bys jinak nemohla zvládnout ty vynikající dobroty.Horší je,že když si hlídám váhu-protože mám hormonální léčbu-tak vybrat to,co mi nepřidá na váze.Máš pravdu co se týká těch na pohled krásných barevných dortů.Raději doma upeču obyčejný dort a vím co do něj dávám.Pokusím se na zkoušku vytvořit Tvůj dortový recept a pak dám vědět,jak jsem dopadla.Vypadá tak krásně,že už mám na něj chut a přemýšlím,jestli ho připravím pro vnučku až se vrátí s Tunisu. Příjemný víkend celé Tvé rodině

    1. Lído, držím palce s léčbou, je mi jasné, že s tím související dietní opatření jsou náročná a leckdy pokoušejí pevnou vůli. Snad jste měly obě dvě, ty i vnučka, z dortu radost.

  16. Milá Flo,k prvnímu výročí přeji jen to nejlepší.Jsem moc ráda ,že mohu patřit do Tvého e-mailového klubu.Děkuji za pěkné recepty a čtení k nim.Jitka.

    1. Rádo se tak děje, Jitko, děkuju též.

  17. MILÁ FLO,K 1 NAROZENINÁM JEN TO NEJLEPŠÍ.JSEM RÁDA ZA TVŮJ RECEPT NA DORT.TĚCH NENÍ NIKDY DOST.KAŽDÁ PŘÍLEŽITOST SE MÁ OSLAVIT.JÁ MÁM VELKOU RODINU A TAK SE RÁDA POCHLUBÍM ZASE NĚČÍJM JINÝM NEŽ PIŠKOTEM.SLADKÉ MÁME RÁDI.PŘÍŠTĚ NAPÍŠU JAK TO DOPADLO.JEŠTĚ JEDNOU KRÁSNÉ NAROZENINY U DORTU.JDU TO HNED VYZKOUŠET AŤ VÍM JAK JSEM ŠIKOVNÁ.SRDEČNÝ POZDRAV JITKA

    1. Správně, Jitko, každá příležitost se počítá. Flo.

  18. Milá Flo,

    i já se připojuji ke gratulantům a přeji hodně štěstí, hodně nových a dobrých receptů a hlavně hodně nových nadšených členů klubu, kteří se jako já pokouší aspoň trošku uspět na poli zvaném kuchyně.:-) a díky Tobě se mi to i daří. Takže díky, díky, a ještě jednou díky a do dalších let hodně zdaru a zdraví.:-) Jana

    1. Jani, jsem ráda, že tu jsi, děkuju za gratulace a přeju spoustu úspěchů na bitevním poli v kuchyni.

  19. Květs says:

    Velká gratulace, Florentýnko, ať se ti daří nadále a inspiruješ nás, jako dosud.Pavlovu mám v seznamu toho, co chci někdy zkusit, tvůj popis přiblížil den, kdy to bude realizováno. Pusinky se mi daří, snad to nebude propadák, díky za popostrčení.
    Květa

    1. Jsem si jistá, že to propadák v tvém povedení nebude, Květo, zvlášť když zvládáš pusinky. Držím palce. Flo.

  20. Milá Flo, slavíš první výročí a já první týden, kdy jsem našla tvé stránky. Ještě jednou velké díky za milé a rodinné přijetí do té velké kuchařské rodiny. Tento dort jsem ještě nikdy nepekla, zkusím, co zkusím :), upeču ho v neděli. V pondělí zase slavím já – šest let, co jsem nastoupila do své práce a tak tento krásný a jistě velice lahodný dort přinesu pro své kolegy.

    1. Tak šťastné výročím nám oběma, dort si zasloužíme (kdykoli, že)! 🙂

  21. Pavlína Heryánová says:

    Krásný dort,příští týden má moje maminka výročí,tak už vím,co ji upeču. Díky Pavlína.

    1. Rádo se stalo, Pavlíno, posílám gratulace mamince k výročí.

  22. helena says:

    ježíííši , proč mi tohle děláš :o) tohle se nedá vydržet, tohle se musí vyzkoušet. Už předem tu říkám, že to několik hodin sušit nebudu, klidně tomůže být béééžové, už teď se mi žaludek třepe chtivostí

    1. haha 🙂 též mi béžová nevadí 🙂

  23. Jana Nováková says:

    Krásné blahopřání k narozeninám a hodně zdaru do dalších let.O dortíku jsem již slyšela,jen odvaha zkusit jej chyběla.Dle tvého receptu,měním názor a zítra se pokusím o dílko.Zdobící sáček je také můj nepřítel,tedy spíš já jeho.Potahovaný dort mi celkem vyšel,byl pěkný i chutný,ale chemie to tedy je.Každá Tvá rada,kterou jsem vyzkoušela,mi vyšla na jedničku.A chuť Tvých masíček a omáček je nepřekonatelná.Díky moc.Jana

    1. Rádo se stalo, Jani, věřím, že se ti i dort vydařil. Flo.

  24. I já se ráda řadím ke spokojeným gratulantům… máš 1. narozeniny, první úspěšné krůčky za sebou… kdeže krůčky, už běháš… :)… a jak! Jsi opravdu úžasná a moje „jednička“! Děkuji za Tvůj čas, otevřenost i milá povzbuzení; stále se mám co učit a ráda se nechávám vést. Dort Pavlova jsem dosud obcházela velikým obloukem, protože i když mě lákal, věděla jsem, že se nemusí podařit! S Tebou „v zádech“ ho jistě „dám“… Ať se Ti daří… :).

    1. Dáš to, vím to, a děkuju :-*

  25. Lenka says:

    Nádhera, určitě vyzkouším. Ještě mám malou radu, že nejlepší je šlehat bílky ve skleněné míse (ne v plastu, tam se mi tak nenašlehají).

    1. Lenko, z plastu se často nedají smýt poslední zbytky mastnoty, ulpívá na povrchu a drží tam, a to je ten důvod, proč se pak bílky nechtějí našlehat. Sklo se myje podstatně lépe, proto i lepší sníh v něm. Díky za cenný postřeh.

  26. Krásné 1.narozeniny. A díky za rady a nápady při vaření a pečení v kuchyni. Pěkný den!

  27. Zuzana says:

    Ahoj Flo, také moc gratuluji k výročí 🙂 Určitě dortík vyzkouším!

    1. vyzkoušej a dej vědět, budu se těšit

  28. Draha Flo,

    v prvom rade gratulujem k vyrociu najuzasnejsieho blogu aky som kedy citala! A chcela by som sa Ti aj podakovat. Dakujem Ti za moju „stvrtkovu chvilku“ – to jedno doobedie ked mi nevadi ze nie je povysavane, ze treba prat a ze dieta bude chciet nieco jest na obed. Len sedim a planujem kedy novy recept vyskusam 🙂 Dakujem za to ze si napisala podla mna najlepsie kucharky ake som kedy drzala v rukach -a to ich teda s mamou mame pozehnane (obzvlast milujem hovory s reznikem). Podla mojho skromneho nazoru celkom dobre varim ale bohuzial som aj dost perfekcionistka tak mi vzdy chybalo to „neco“ co by ma posunulo o schodik nad priemernost. Teraz uz hrdo nosim hlavu hore lebo si sama meliem maso od masiara, moje polievky su naslahane, maso upecene ale nie vysusene, omacky hebunke, vajicka spravne uvarene, kolace jak lusk- no skratka si mi vratila chut a vasen pre hrnce a plechy 🙂 Prajem Ti aby co najviac zien (a aj muzov!) mali takuto gurmansku skusenost pri Tebe.
    A na zaver- kedze laska ide cez zaludok verim, ze Tvoje knihy a blog prispeju k znizeniu rozvodovosti naokolo! 😉

    Krasny den Flo Ti praje Katka a manzelov zaludok 🙂
    (prispevok je samozrejme pisany pocas susenia Pavlovej 😉 )

    1. Katko, jsi skvělá, podívej se, jak báječně vaříš. Možná si myslíš, že je to třeba trochu kvůli mě, ale všechno jsi to stejně musela uvařit v kuchyni sama, takže všechna chvála jde jen a pouze za tebou. Jsem na tebe moc pyšná a díky za všechna milá slova. Vážím si jich opravdu hodně.

  29. Marcela says:

    Ahoj,
    obrázek dortíku vypadá skvěle, recept zase jednoduše. Doufám, že budu taky úspěšná. Diky Marcela

    1. Jistě že budeš, Marcelo, jinak to nejde 🙂

  30. Irena Dvořáčková says:

    Milá Florentínko blahoželám k 1. výročiu a som rada že patrím k tým ktorých inšpiruješ a tortu vyskúšam s prvým ovocím v záhrade…naši vnuci naštastie potahované torty nechcú zato čokoládu milujú …..
    pozdravujem Irena

    1. Jo jo, čokoláda, to je taky pěkná svůdnice, společně s Pavlovou jsou nebezpečná dvojka 🙂

  31. Flo, hele, a může se to sušit na HORKOVZDUCH, nebo ne? Mám pocit, že se to nesmí, ale proč?

    1. Jani, MŮŽEŠ. Jen počítej s tím, že při horkovzduchu se to v troubě tváří, jako kdyby tam bylo o 15-20 stupňů víc, než ukazuje termostat, takže víc než 100 stupňů určitě nenastavuj.

  32. Ireenka says:

    Všechno nejlepší ke krásným prvním narozeninám! Ať se Ti všechno daří a máš pořád tolik elánu na tvoření a sdílení. Děkuju za vše.
    PS: že by reflex Pavlovy? 🙂 sbíhají se mi sliny, jen jsem si přečetla předmět mailu, fotka je úžasná a co teprve ta skutečnost, nezbývá než vyzkoušet

    1. Ireenka says:

      a propos: kam chodíš na jedlé květy?

    2. Haha, reflex Pavlovy pobavil 🙂 Na jedlé květy chodím především na zahrádku. Případně se občas dají koupit v Makru. No a nedávno na tohle téma vyšla jedna moc pěkná knížka, ještě se tu o ní na blogu časem zmíním.

  33. Alena says:

    Přidávám se k gratulantům a přeji krásné výročí, i když trochu opožděně. Tvůj dort si si dcerka vybrala k narozeninám, tak se na něj chystám příští týden. Jen mám ještě dotaz, jak poznám, že je korpus hotový, aby nedošlo k nedosušení nebo případně přesušení? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný večer. Alena

    1. Alenko, když je korpus upečený, tak jde opatrně v jednom kuse zvednout z plechu a zespodu je krásně pevný.

  34. Petra says:

    Opožděně gratuluju k prvním narozenimám.
    A poslušně hlásím, že jsem tento recept vyzkoušela již 2x. Jednou v průběhu týdne, ve formě dortu, a po druhé 1. května ve formě menších zákusků. Pokaždé jsme si moc pochutnali a myslím, že až budeme mít příště hosty na oběd, vím, co bude jako dezert.

    1. Petro, díky za zprávu z kuchyně, to je bezva, že jsi to zvládla takhle na jedničku a ještě jsi uchvátila všechny okolo 🙂

  35. Veronika says:

    Tak jsem právě ‚dosušila‘ Pavlovu z 10ti bílků a zítra ji budu podávat na dceřiných prvních narozeninách:-). Trvalo to 7 hodin při 100 stupních. V průběhu pečení jsem v rupturách špejlí kontrolovala stav. Barvu má krásně bílou a odloupnout šla jedna báseň. Trvalo to déle, protože mám jen dva korpusy. Ještě teď večer je pomažu šlehačkou, aby do zítřejšího odpoledne stačily odlehnout. Není to snad brzy, né?

    1. Je to úplně akorát, Veroniko 🙂

  36. Ahoj Flo,
    dodatečně přeju vše nej nej k prvním narozenimám, hodně elánu do dalších let a chuť se nám všem věnovat.
    Prosím Tě, chci si upřesnit postup. Do mísy dám bílky, vyšlehám a postupně pak zašlehám cukr nebo můžu bílky s cukrem smíchat a pak teprve začít šlehat?
    Tak nějak mám pocit, že asi bude správně první postup, ten druhej se mi jednou nepovedl, nešlo z toho nic vyšlehat, ale pro jistotu se ptám. Sněhové pečivo nebo pusinky miluji, jen jsem dosud neměla odvahu. A když už jo, tak se to prostě nepovedlo, jak už jsem zmínila svůj pokus se šleháním bílků s cukrem.
    Děkuji za odpověď a hezký den přeju 😉

    1. Jazz, jsou dva způsoby, jak vyšlehat sníh z bílků s cukrem.

      První je, že ušleháš samotné bílky do řidšího sněhu, pak postupně zašleháš cukr a pokračuješ ještě ve šlehání tak dlouho, až je sníh pevný tak, jak potřebuješ. Díky cukru se sníh už nikdy nepřešlehá dosucha.

      Druhý je, že rovnou začneš šlehat bílky s cukrem. Má to dvě omezení. Nikdy to nejde s moučkovým cukrem, vždycky musíš mít cukr krupici. Nevím proč, asi je to kvůli protihrudkujícím látkám v moučkovém cukru. A druhé omezení, nejde to takhle vyšlehat ručně, chce to výkonného robota. Nestačí dokonce ani ponorný mixér se šlehacím nástavcem. Trochu to trvá, než se sníh začne vůbec tvořit, ale pak, až se jednou vyšlehá, je pevnější, než sníh z prvního způsobu, který jsem popisovala.

  37. Barča says:

    Skvělé webovky….naprosto mě nadchly. Tento dezert chci vyzkoušet už dlouho, ale ještě jsem na něj nenašla odvahu. Chtěla jsem se zeptat, našla jsem spoustu receptů na Pavlovu a skoro všude se přidává ještě kukuřičný škrob a vinný ocet….je to potřeba, nebo bude sníh držet i bez toho?? Díky moc za odpověď.

    1. Bude držet i bez toho, neboj.

  38. Ahoj Flo, tak jsem se rozhodla, vyzkoušet Pavlova. Fotka vypadá v celku pěkně, ale jedlé květy fakt nemůžu u nás ve městě sehnat. Ale je mi jasné, že se to může obejít i bez těch květů. Problém je, že jsem je udělala asi moc vysoké ty korpusy ( dělala jsem totiž ty malé, jak jsi ukazovala na Facebooku). A také jsem je pekla na 120 při horkovzduchu (což jsem se nyní v příspěvkách od lidí dočetla, že při horkovzduchu, to má být pouze na 100 °C). A také vlastně vůbec nevím, jak ty bílky, mají uvnitř vypadat. I když jsem ty další dala dosušit, nemyslím, že by se to nějak změnilo. Měla jsem prostě pocit, že je to nedopečené. A taky šlehačka nedržela tak dlouho jak bych chtěla. Nedala jsem tedy do ní cukr, máme ji takhle radši. Myslíš, že kvůli tomu nedržela? Posílám fota
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=121043041573195&set=pcb.121043091573190&type=1&theater

    1. Helo, jednak to vypadá velmi krásně a jednak sis na všechno už odpověděla sama 🙂 Na sušení bílků opravdu pomalu, nemůžou se přepéct, takže klidně raději pomaleji a déle, a cukr šlehačku aspoň na chvíli zpevňuje. Bez něj to teče hned.

  39. Anna Pavlova says:

    Dobrý den já tento dort udělám mamince az bude mít 36. Narozeniny bude mít radost protože se to jmenuje i podle jejího příjmení.

    1. Aničko, to je krásný komentář a krásná shoda náhod. Držím palce, ať se všechno podaří – dort, oslava i radost z toho, že jste spolu.

  40. Michaela says:

    Dobrý den,

    dort jsem zkusila nicméně myslím, že tak super jednoduché, jak píšete to rozhodně není :). Když si člověk obkreslí talíř, tak má pak ty bílkové placky dost tenké a šlehačka je celé rozblemcá. Takže by bylo dobré napsat, jak velké mají být ty placky. A také si myslím, že na to aby dort opravdu držel nestačí dva bílky. Jsem sice extrémně nešikovná, ale zde jsem se držela receptu a myslím, že by to opravdu nešlo, ani kdybych nebyla takové dřevo. Pokud má být recept až trapně jednoduchý, tak bych uvítala, aby byl popsán více do detailu. Nestěžuji si, jen dávám zpětnou vazbu od někoho, kdo má ruce levé a zkouší jednoduchý recept. Bohužel se nepovedl.

    1. No jo, Míšo, asi máte pravdu. Je rozdíl použít sníh ze dvou bílků na dort velikosti dezertního talíře nebo na dort velikosti klubového talíře, zejména když je předem jasné, že už těsto v troubě nenabude. Tak pro příště: doporučovala bych se držet někde kolem bežného současného masového talíře, čili kolem 24 cm. Talíře po babičce bývají větší, bacha na ně.

  41. Ahoj Flo. Až si konečně koupím ten nový šlehač tento dort bude prvním po skoro 3 týdenní pauze od pečení :-).
    Už se těším. Máme s mužem tento měsíc oba narozky ale nejprve ho udělám na nečisto abych měla jistotu že to na oslavu dám :-).
    Jen s tím sháněním ovoce to bude teď trochu dražší záležitost a nejspíš ne moc chutná ale ve spojení s tímto dortíkem to bude snad prominuto.
    Díky ti

    1. Veru, klidně použij, co je k dipozici, taková pomerančová filátka by mohla být taky moc fajn ozdoba.

  42. Tak jsem včera upekla tento dobroučký dortík . Na mě je to teda sladké až až. Příště nedám cukr alespoň do šlehačky ale jinak mňamka.
    Akorát jsem přeci jen musela udělat i u takhle jednoduchého dortu něco špatně.
    Zkusila jsem vyšlehat bílky tím našim jednometličkovým než mi přijde nový a kupodivu se krásně ušlehali. Dala jsem do nich trochu soli to podporuje krásně vyšlehání ale netroufla jsem si dát cukr už na začátku do bílků . Říkala jsem si že by to můj poloviční šlehač už nedal. Cukr jsem tedy přidala až na konci do vyšlehaných bílků. Hmota se stala spíše tekutější a lesklá ale přesto jsem zkusila upéct. K mému překvapení se krásně upekli, po vychladnutí byli placky pevné a hezky bílé. Stačilo péct hodinu a půl na tak 110stupňů.
    Nechala jsem uležet přes noc a po několika hodinách pořád dobrý ale ráno mi klesl i trošku a ve spod dortík pustil hodně cukrové tekutiny.
    Čím to může být ? Ale chuťově je dobrý. Jde i celkem hezky krájet

    1. Veru, je to tím, že jsi neměla sníh ušlehaný dotuha, jak je psáno. Ale za to nemůžeš ty, ale ta jedna ztracená metlička.

  43. Příjemný den, chtěla jsem se zeptat co a jak s Pavlova, pokud se droli. Potom jsem se dočetla nechat odležet… I tak děkuji za nepřímou radu

    1. Marcelo, Pavlova je tak křehká, že se musí drolit. Jediná okamžitá pomoc je nekrájet příliš malé porce. Jiank opravdu pomůže rozležení, korpus navlhne a zvláční. Sice se tím ztratí původní křupavost, ale zase se získají jiné výhody. Flo.

  44. Irena says:

    Dort Pavlova peču poměrně často, ale naučila jsem se jednodušší způsob dle Loraine Pascale na kanalá Paprika a funguje následovně:
    4 bílky
    230 g cukru krupice
    trocha citronové šťávy
    Postup: do mísy dáme cukr a postupně zašleháme jeden bílek po druhém, přidáme pár kapek citronové šťávy – šleháme dokud na šlehacích metlách nestojí sníh pevně – poté přendáme na plech vyložený pečícím papírem – vytvarujeme kruh – pečeme v předehřáté troubě na 140 stupňů cca 40 minut
    Nikdy není šedivý – ale bílý – lze takto udělat i menší pusinky – lze přidat ke šlehání i 1 lžičku kukuřičného škrobu, to aby byly opravdu bílé.

    1. Ireno, ta citronová šťáva opravdu ochrání korpus proti zhnědnutí při tak vysoké teplotě? Jestli jo, musím to hned vyzkoušet, zní to skutečně jako úspora času.

  45. Citronová šťáva spíše urychlí šlehání, barvu udrží ten bramborový škrob, ale zatím mi to nikdy ani bez toho škrobu nezhnědlo. Jinak přeji hodně úspěchů ve Vaší práci a děkuji za zajímavé recepty, které některé znám a jiné zase ne. Zdraví Irena

    1. Aha, tak to je zvláštní, mně jde pusinková hmota v troubě dohněda od 120 stupňů výš, měřeno nikoli na knoflíku trouby, ale vnitřním teploměrem.

  46. Ještě dodávám, že šlehání bílků usnadní i přidání špetky soli. To mi došlo po odeslání příspěvku. To víte, věk a roztěkanost dělají své.

  47. Paní Flo, mám horkovzdušnou elektrickou troubu – podle mého výše uvedeného receptu a postupů nikdy ať už plát na Pavlovu či menší na pusinky nezhnědly. Držím palce, ať to vyjde i Vám jednou bílé. Zdraví Irena

  48. Lenča says:

    Dobrý den,
    tak jste mě tu tak navnadili,že jsem to hned šla vyzkoušet jako generálku na příští týden na oslavy narozenin vnuka,dcery a zetě.Zkusila jsem udělat ze dvou bílků a dopadlo to skvěle.Upeklo se to hezky. Jen jsem ted zkusila z toho množství udělat korpusy dva a je toho málo pro ty moje ,,žrouty,,:-) Bude nás 5 dospělých a dvě děti tak nevím z kolika bílků dort upéct? Ze dvou bílků jeden korpus velikosti normální dortové formy a korpusy upéct nejméně 4 na sebe ? Půjde to pak krájet? No asi to bude ,,hokus pokus,, 🙂 Přeji hezký den

    1. Lenčo, já bych udělala klidně tři korpusy po dvou bílcích. Tím se nedá nic zkazit. Pokud to bude potřeba pěkně krájet, rozležení v lednici to podstatně usnadní. Pusinky navlhnou a nůž jimi projede jako máslem, aniž by se moc drobily.

  49. Lenča says:

    Díky,v neděli se do toho pustím,přes noc se uleží a ráno dozdobím.Snad ho pak převezu bez větší újmy.Dám vědět jak to dopadlo 🙂 Hezký den Lenča

    1. Lenčo, budu se těšit na zprávu, jak to dopadlo. Snad bylo všechno v nejlepším pořádku.

  50. Lenča says:

    Dobrý den,
    tak dort dopadl výborně.Upekla jsem 3 korpusy,naplnila šlehačkou,dala přes noc uležet.Ráno jsem otevírala ledničku trošku s obavou.Ale dort tam byl v celé své kráse – neroztekl se 🙂 Ozdobila jsem ho růžičkami z čerstvých jahod a na klíně ho vezla 70 km autem k dceři. Vydrželi jsme to oba 🙂 dort i já 🙂 . A byl naprosto úžasný a vynikající.Měl jen jednu chybu,bylo ho málo….. 🙂 všem moc chutnal. Díky za recept.Dnes vyzkouším jahodové knedlíky ze strouhanky…..Hezký den přeji Lenča

    1. Lenčo, to je moc pěkný příběh, jsem ráda, že ty i dort jste to zvládli a že jste si užili krásný den.

  51. sarka says:

    Jak poznam, ze uz to je dostatecne ususene? Mam do toho pichat spejli? Zkouset to prstama, nebo jak?

    1. Když je korpus dost suchý, dá se v jednom kuse zvednout z plechu. Je pevný a nebude se ohýbat.

  52. Dominika says:

    Flo, chtěla jsem se zeptat, jestli je nějaký „vzoreček“ na vypočítání doby sušení. Chtěla bych dělat velký dort na velkou oslavu 🙂 Takže bych dělala dva korpusy každý ze tří bílků…jak dlouho by se asi měl jeden sušit? Děkuji moc.

    1. Dominiko, vzoreček není. Záleží na každém stupni v troubě, na velikosti korpusů a na jejich tloušťce. Je to příliš mnoho faktorů najednou. Stačí se řídit tím, že upečený korpus je pevný a dá se zvednout z plechu, aniž by se ohýbal nebo bortil.

  53. Dobrý den Flo, úplně náhodnou jsem objevila vaše stránky, když jsem hledala recept na dort Pavlova. Původně jsem měla připravený recept od Dr.Oetkera,ale napadlo mě najít si ještě nějaký jiný receptik k porovnání.A dobře jsem udělala.Ten váš se mi zdá jednoduší a jsou na něj skvělé ohlasy.Pokud se povede, udělám jej také vnoučkovi k narozeninám .Ten mu bude určitě chutnat! Moc vás zdravím a určitě nejsem na vašich stránkách naposledy.;-)

    1. Díky za takovou milou zprávu, Zdeňko! Doudfám, že se narozeniny vnoučka vydařily, jak měly.

  54. Eliška says:

    Ahoj Jani, chtěla jsem se zeptat, protože komentářů je několik a nechtějí se mi pročítat, jaký máš průměr toho dortu:) chci ho udělat mamince k narozeninám. Děkuji

  55. Dobry den, dnes jsem již podruhé delala dort dle vašeho receptu a jedním slovem fantazie. Je skvělý a kdyz se nechá ulezet do druhého dne je křehký a nádherne vláčny… Proste velka namka!!!! Moc dekuji nejen za tento recept, jste skvělou inspiraci a výborným rádcem ???? Jana

    1. Jani, to jsou báječné ohlasy, moc děkuju! Ať se stále daří.

  56. hanasuch says:

    Dobrý den, dnes jsem se k Vám přihlásila. A hned mě zaujal ten hodně snadný dort Pavlova. Tedy snadný podle Vás. Je mi 67 let, léta vařím, ale cokoliv co je pečeno z bílků ve mně vzbuzuje velký respekt a skončila jsem u kokosek. No, chci ten dort zkusit, ale jen mám obavy, zda je opravdu tak snadný…

    1. Hani, obavy stranou. Pokud budete mít dobře vyšlehaný sníh, jak se píše v receptu, a správnou teplotu trouby, jak se též píše v receptu, není na tom co zkazit. Navíc jde jen o pár bílků a trochu cukru.

  57. Světlana says:

    Dobrý den, velká gratulace k výročí. Už hooodně dlouho přemýšlím, že Pavlovu zkusím, ale netroufala jsem si. Po přečtení Tvého článku to ale rozhodně zkusím. Díky

    1. Světlano, nic na tom není, uvidíš. Díky a ať se zadaří.

  58. janatka.krinice says:

    Ahoj, už několikrát jsem tento dortík chtěla vyzkoušet, přijde mi hodně sladký, tak se mi nějak do toho moc nechce. Jinak vypadá moc dobře a přijde to jednou a určitě to vyzkouším.

    1. Můžeš dát neslazenou šlehačku, tím ubereš na sladkosti. Jinak to bohužel bez cukru nejde, kouzelná pekařská chemie by přestala fungovat.

  59. Milá Flo,
    Přidávám se ke spoustě gratulantů a přeji také vše nejlepší, zároveň se těším až dortík vyzkouším. Vypadá báječně 🙂

  60. Tento recept mám z roku 2011 ale stále nemám odvahu se do něj pustit.Ale paní co bydlí v Austrálii měla v receptu 6 bílků,270g cukru 2 lžičky škrobu,1 lžička octa,1/2 lžičky vanil.extraktu a šlehačku.Tady ocet ani škrob není.I tak se povede a bude držet?Jinak přeji pěkný den!!

    1. Eviku, už se to řešilo v předchozích komentářích, ale bez obav, povede se a bude držet.

  61. Kynčlová Ilona says:

    Na dort Pavlova jsem měla dlouho chuť ale obávala jsem se jít do toho,tak jsem to zkusila jinak: upekla jsem velké „pusiny“ (nabírala jsem to polévkovou lžící), pak jsem je vychladlé rozmačkala jen v ruce do pohárků,dala na to šlehačku a posypala jsem to ovocem apod. Bylo to taky dobré :-). Ilona

    1. Téhle klasice se pak už neříká Pavlova, ale Eton mess, a souhlasím, že i tak je to dobrota veliká.

  62. Libuška says:

    Ahoj Flo,
    dort Pavlova vypadá báječně, jen se chci zeptat,
    z čeho jsou ty bílé růže, případně jsou-li živé.
    Děkuji za Tvou odpověď Libuška

    1. Libuško, jsou ze zahrádky, ustřihla jsem je z popínavé bílé růže. Jedlé by klidně být mohly, ale na můj vkus jsou moc tuhé 🙂

  63. Titman Otakar MUDr says:

    Milá a laskavá Flo,
    k narozeninám jen to nej nej. Tvoje rady a návody jsou jedinečné. Vím, že je taková činnost náročná, ale zástup Tvých „oveček“ Ti je a bude vždy pomáhat vnitřní silou. Krásné jaro a , hodně dopaminu Ota

    1. Oto, moc děkuju, vážím si toho. Krásné květnové dny přeju, Flo.

  64. Vlaďka says:

    Do Vašeho receptu Pavlovy se nedává škrob a ocet?

  65. Blíží se víkend tak proč si nezahřešit dortem který miluju! Děkuju za recept.

  66. Hledala jsem nějaký skvělý rychlý dezert, který nabídnu zítra návštěvě. Narazila jsem na tento, už se chladí v ledničce. Ale vypadá to tak skvěle, že nevím, jestli si ho nedáme dnes ke kafíčku a já zítra neupeču druhý 😀 😀

  67. Dobry den,
    Zaujal me tento recept, ale jsem pekarsky zacatecnik takze mam dotaz – i kdyz asi trosku prihlouply – jak vysoka bude ta placka na pecicim papire aby byla ve vysledku takova jako mate na obrazku? A velikosti to ma byt zhruba jako mala dortova forma? nebo mezi malou a „klasickou“?
    Predem dik za odpoved! Vas web se mi moc libi a doufam ze je stale aktivni (vidim ze tento recept neni nejnovejsi)
    Sarka

  68. Blanka says:

    Ahoj Flo,
    tak nevím,….. po přečtení všech úžasných reakcí na úžasně jednoduchou Pavlovu jsem se s nadšením rozhodla upéct ji manželovi k padesátým narozeninám. Bílky jsem dala pro jistotu tři, připadalo mi to málo, tak jsem ještě jeden přidala. Šlehala jsem dvoumetličkovým šlehačem cca 13 minut, sníh byl naprosto tuhý. Cukr jsem dala krupici. Talíř jsem obkreslila přesně podle doporučení velikosti. Měla jsem co dělat, abych sníh rozetřela do obou kruhů. Placky byly bez čepice, ani to moc nevyběhlo při pečení. Sušila jsem opravdu dlouho, placky šly do béžova a nevyběhly. No, to by mi snad ani tak nevadilo. Spojila jsem je šlehačkou a uložila je do lednice (večer cca kolem 20. hodiny). A těšila jsem se na dnešek, až přijdu z práce a předám manželovi skvělý dort. Teď ráno jsem s rozechvěním nakoukla do lednice abych zjistila, jak vypadá správně uleželá Pavlova. No, je rozměklá, s vysráženými kapkami vody a na dně krabice je cukrový sirup…. Jak to bude vypadat, až přijdu navečer z práce a budeme přát k narozeninám, to si netroufám odhadnout a je mi do pláče.
    Nejsem zkušený cukrář, ale dělala jsem všechno přesně podle popisu a jsem z toho dost zklamaná. Křupavý sníh byl možná ihned po upečení, ale nebylo by to uleželé, ale teď… 🙁
    Opravdu se to všem přede mnou tak úžasně povedlo???

    1. VĚRA says:

      Ahojte, Pavlovu jsem pekla mockrát podle australského receptu, je ze 4 bílků, myslím asi 24-28 dkg cukru krupice, jedné lžičky octa (nebo citrónu) a jedné lžičky škrobu ( jedno jestli bramborový nebo kukuřičný) Musí se šlehat nejprve bílky, po našlehání přidat postupně krupici a pořádně našlehat, celkem kolem 10minut. potom se tam krátce zašlehá ocet a škrob. Kouzlo č. 1 začíná – dá se vše na jednu hromadu na papír na plech , velikosti mělkého talíře, vrch pusinky spíš rovný, dá se do trouby vyhřáté na 140stupňů, okamžitě se sníží na 100stupňů a peče se celou hodinu a poté se nechá v troubě do vychladnutí. Uvnitř je Pavlova totiž krásně měkká a vláčná. Kouzlo č. 2 – tak po dvou hodinách se může nejdříve podávat. Ale ne později než tak po čtyřech, protože potom to celé zvodnatí a kouzlo nadýchané sukýnky je nenávratně v háji. Po vytažení z trouby těsně před podáním navršíte na pusiknu nejlépe dvě bez cukru našlehané šlehačky a navršíte ovoce – klasikou jsou jahody a kiwi. Je to pro 4-8 lidí. Není to totiž dort na zítřek, ale pouze na odpoledne. Toto je opravdová Pavlova. Věra

  69. Ahoj,

    Tak jsem zkusila dort Pavlova, poctivě si napsala postup, ale bohužel Tvoje rady a tipy jsem si přečetla až po ušlehání bílků, vzala jsem na šlehání dvě metly a šlehala jsem jen 10 min. bohužel svojí šikovností jsem si tam zanesla i trochu žloutku(a to jsem si koupila ještě raději sítko na to aby mi dolu protekl bílek a žloutek zůstal nahoře) 🙁 Nejsem žádná cukrářka ani moc zběhlá v pečení 🙁 Dala jsem to do trouby samozřejmě tekuté,nevíš jak by to šlo zachránit?

    Děkuji předem za odpověd

    1. Pokud to šlo do trouby tekuté, tak to rozhodně nemělo konzistenci dobře ušlehaného sněhu a hádám jsi z toho měla sladkou bílkovou omeletu. Zachránit to bohužel nejde, bílky se zbytky žloutku dokáže při troše dobré vůle docela uspokojivě ušlehat jen hodně dobrý a výkonný robot, a někdy ani ten ne, pokud je tam žloutku hodně.

  70. Díky moc za tento recept. Mám zásadní otázku 🙂 : zašlehává se cukr do bílků pomalu a postupně, nebo se to šlehá vše naráz? V článku o cukrářských katastrofách u bezé zdůrazňuješ, že je potřeba zašlehávat postupně a opatrně, ale tady o tom nic není, tak nevím.
    Díky moc!

  71. Mám hodně bílků. Chtěla jsem se zeptat, zda si můžu napéct sněhové placky do zásoby.

    1. Rozhodně. Stačí je ochránit proti vzdušné vlhkosti, vydrží dlouho.

  72. Dobry den,
    Jednou jsem tento Vas dort zkousela cvicne a ocekavala jsem ze se mi nepovede a byl uzasny, jen tedy jsem nechavala odlezet jen asi 3 h v lednici a nepamatuju si z kolika bilku jsem delala (byl malinky jako dezertni talirek)
    Na nedeli ho potrebuju velky jako dortova forma klasicka – z kolika bilku tak na 1 korpus a jak dlouho se to muze susit na tech 100 st – alespon ramcove – po jak dlouhe dobe muzu zkouset zda uz je hotovo?
    Prosim o rychlou reakci je li mozne, diky predem Sarka

    1. Šárko, na 1 korpus bych v tom případě vzala dva bílky, ale bude to korpus skoro přes celý plech, pokud jsou vajíčka velká.

      Co se týká dalších otázek, pečení bude trvat stejně dlouho a upéct samotné korpusy předem taky není problém, jen musí být uchovány v suchu.

      Zbylé žloutky jsou skvělé třeba na holandskou omáčku, na majonézu, na domácí žloutkové cukroví, ale klidně taky do vaječné omelety nebo do míchaných vajec.

      Omlouvám se za pozdnější odpověď, ale komentáře pod článkem opravdu neslouží jako horká linka první kuchařské pomoci. Snad se žádná katastrofa mezitím nestala. Flo.

  73. Jeste jsem zapomnela – muzu tedy upect jednu placku 2 dny predem a druhou den predem nebude tam naky problem/rozdil potom?

  74. a dovolim si jeste jeden poddotaz – ja vyuzit ty zbyle zloutky? budu jich mit hodne….

  75. Pavla says:

    Tak ačkoli jsem strašně netrpelivej člověk, rozhodla jsem se, že tentokrát trpělivá budu, dala troubu na 100° a pekla. Po třech hodinách mi trpělivost došla :)) takže mi to sice zhnedlo ale je to jedno, protože je to božská chuť i tak a komu záleží na barvě. Moc děkuji za recept. PS pro mně jako nesiku v kuchyni by bodlo jeste dodat jak se sleha slehacka (jak poznam ze uz je vyslehana napr.) – napoprve nevyslo, naštěstí jsem si koupila dva kelimky :))

    1. :-))) Pavli, to zní jako bojovka s dobrým koncem! O šlehání šlehačky bych někdy napsat mohla, to je výborný postřeh. Trochu je to tu prozatím naznačeno u receptu na domácí máslo.

  76. Ahoj Jani

    Ako správne na túto prekrásnu dobrotu v teplovzdušnej trúbe?
    Vďaka a moc pozdravujem na cesty:)
    Jana

    1. Jani, obvykle je potřeba snížit teplotu o 15-20 stupňů. Vysvětlení je tady v tomto článku: Pečení v troubě.

  77. Florentynko moje dcera dava vrstvu slehacky na to ovoce potom vyšleha slehacku s mascarpone dá na to potom zas ovoce a navrch slehacka a ovoce. Je to super.
    ????????

  78. Moc děkuji za úžasný recept, peču jen párkrát do roka dorty k narozeninám a Pavlova je naprosto skvělá záležitost. Přineslo mi to i spoustu vzpomínek, protože poprvé jsem Pavlovu ochutnala na Novém Zélandu 🙂

  79. Hmmm, tak jsem pekla prvně dort k narozeninám a musím říct, že ho teď peču při každé sebemenší příležitosti a budu péct, dokud se neomrzí. 🙂
    Děkuji, Flo, za spousty příjemných chvil u tohoto dortu. Bohužel jenom chvil, delší dobu opravdu nevydrží! 😉

  80. Dort Pavlova mi před deseti lety objevila australská kolegyně. Je to náš nejmilovanější dort. Měl jen jediný problém, uspěšnost přípravy byla kolem 50%. Zkoušela jsem mnohé – použít ingredience z lednice nebo naopak pokojové teploty. Šlehala jak o život, ale výsledek nebyl nikdy dokonalý a jen v půlce případů šlo dort ukázat mimo rodinu.
    Díky zdejšímu receptu jsem objevila svůj základní tehnologický problém – nejdřív jsem šlehala bílky a cukr přidávala až do sněhu. Nikdy mě nenapadlo ušlehat bílky s cukrem v jednom kroku!!! Od chvíle, kdy to dělám, zmetky jsou pryč a my si užíváme jen luxusní Pavlova.
    Díky za inspiraci a hodně cukrových zážitků všem

  81. Supersnadný recept! Moc děkuji! Skoda, že nejde vložit foto výsledku. Dělala jsem dvě verze minipavlov)
    Bílý s jahodami a šlehačkou a pak s naplní Paříž zastriknutý čokopolevou

  82. Marie says:

    Dobrý den, ráda bych pavlovu upekla, ale v jiných receptech jsem našla zmínku o škrobu a zde není. Jakou funkci ve sněhu má? Moc děkuji

    1. Marie, už se to řešilo v komentářích výše, koukněte tam. Držím palce, ať se zadaří.

  83. Lenka says:

    Upekla jsem ke svým dnešním narozeninám ze čtyř bílků a dvou šlehaček, nahoře jahodo-morušový přeliv (poslední zásoby z mrazáku) a nezbyl ani drobeček. Při teplotě 100°C jsem sušila čtyři hodiny, ale výsledek stál za to. Výborná! Děkuji za recept, těším se, že ho zopakuji až dozrají rebarbory a pak znovu s angrešty. 🙂

    1. Och! To bude skvostná kombinace. Kyselé a sladké a nadýchané… jejej.

  84. Táta Pepa says:

    Tohle ale není dort Pavlova ???? to jsou jen ušleháné a usušené bílky s cukrem. Včera jsem to zkoušel a chutná to jinak než originál. Tohle je prostě sněhový dort ale ne Pavlova

  85. Franta says:

    Výborné a jemné

  86. kateřina čechová says:

    Milá Jano, jen chci, abyste věděla, jak moc jste mi pomohla překonat obavu z přípravy nejen Pavlovy, ale i jiných, které jsem našla na Vašich stránkách. Jupí a hurá 🙂 Díky za to! A mějte hezké léto. Katka

  87. Marcela says:

    Milá Flo, opět vynikající recept. Opravdu jednoduchý a výsledek excelentní, brilantní s absolutním úspěchem. Opravdu jsem tímto dortem všechny uchvátila. Děkuji. S vámi je radost cokoliv dělat v kuchyni. Baví mě to a mám radost z úspěchů.

  88. Včera som vyskusala Vas recept a je naozaj perfektny. V kaviarnach sa tato torta (u nas v Bratislave) stala za posledne obdobie hitom. Tak mi vrtalo v hlave, ci je naozaj tak komplikovane ju spravit aj doma, ked za nu pytaju dvojnasobnu sumu oproti inym kolacikom. Ked som sa pytala znamych naokolo, ci skusali robit tuto torticku, vsetci krutili hlavami, ze to je narocny recept. Pritom je naozaj podla tohto navodu jednoduchy a vyzera skvelo. Dnes rano uz po torte nie je ani stopy, tak nam chutila.☺️ Dakujem za recept.

  89. Dobrý den, nějak mi v surovinách korpusu chybí škrob a ocet. Bez nich je to opravdu jen pusinka se šlehačkou.

  90. Kristýna says:

    Dobrý den, mám dotaz. Na jeden plech se mi dva korpusy nevejdou a časové možnosti nemám takové, abych v troubě pekla každý zvlášť. Bude v pořádku pokud budu na 110°C péct horkovzduchem dva korpusy zvlášť nad sebou? Mockrát děkuji za odpověď.

    1. Ano, jde to, ale já osobně bych ještě víc snížila teplotu, klidně na 90-100 stupňů, a dobře hlídala, jestli korpusy nežloutnou.

  91. Renata says:

    Dobrý den,
    chci se prosím zeptat pekl už někdo tuto Pavlovu? V jiných receptech doporučují kukuřičný škrob a vinný ocet, máte zkušenost s pečením bez těchto ingrediencí?
    Děkuji za odpověď.

    1. Reni, opravdu to funguje i bez těchto surovin. S nimi je to maličko jiné, ale základ – tedy sníh zpevněný cukrem – sám o sobě stačí, aby se výsledek povedl.

  92. Katka says:

    Dobry den,
    Chtěla jsem se zeptat zda jste se už dostala k tomu dortu s piškotovým korpusem? Už nějakou dobu se k němu odhodlávám, tak by mě zajímali vaše poznatky.
    Děkuji za odpověď

  93. Káťa says:

    Můžu se, prosím, zeptat? 🙂 Když budu dortík sušit pouze při 100 stupních, což může trvat několik hodin, jak píšete – jak na Pavlově poznám, že už je správně usušená a je tedy čas ji vyndat? ♥ Děkuji Vám za odpověď.

    1. Nejlíp to jde poznat tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru. Nedosušená pavlova je k papíru přilepená.

    2. Nejlíp to jde poznat tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru. Nedosušená pavlova je k papíru přilepená a navíc se měkce a ohýbaně láme.

    3. Dělala jsem dort dnes při 100°C v horkovzdušné a mírným pootevřením trouby a trvalo mi to 2hod do úplného vysušení.

  94. Tereza says:

    Dobre rano. Budu delat dortik moji sestre na svatbu. Mam par dotazu, aby to nebyla katastrofa ?. Pokud je svatba v patek, chci delat 3 patra, muzu korpusy upect v ut ci stredu a naplnit je kremem uz ve ct vecer a nebo az v patek dopoledne? Mam strach, aby dort nezvlhnul a treba se nepropadl. Moc diky za odpoved

    1. Terezo, já bych se v první řadě hodně bála, že tenhle křehoučký, lehoučký dortík neunese tři patra. Není na to stavěný.

  95. Zdravím, vaše Pavlova vypadá úžasně. Bohužel se mi téměř vždy stane, že po vyšlehání bílků, přidání cukru a došlehání, mám místo nadýchané pěny spíše bílkovou polevu.

    S tím souvisí i dotaz na šlehání šlehačky.

    Přidat cukr do bílků/šlehačky hned od začátku nebo až po našlehání? Děkuji.

    1. Leni, pokud je té „polevy“ nakonec skoro plná mísa, tak je to v pořádku.
      Pokud jí je jen trochu na dně, tak byl nejspíš cukr přisypán moc rychle, takže sníh splasknul.

  96. Vlasta says:

    Ahoj Flo,poprvé jsem se Pavlovu zkoušela asi před deseti lety. Byla popraskaná,ale na chuti to neubralo. Pak jsem vyzkoušela menší verzi, asi jako podšálek, samostatné porce,bylo to na rodinou oslavu. Tušila jsem, že bude chutnat,ale překvapila mne budoucí snacha, věčná dietářka!, Pavlova se šlehačkou,jahodami a čokoládovou polevou do ní zapadla a ona zcela bez zábran ještě doslova vylízala celý talířek ?. Občas dělávám,ale spíše v létě,kdy mám dostatek čerstvého ovoce.

  97. Darina Netrefová says:

    Zkusila jsem a super !! Dělala jsem tedy jen malé, dcera se divila, že jsem se do toho pustila, bála se, že je těžké poznat, kdy jsou hotové, aby nebyly moc vysušené. ale povedly se. A to nejsem žádná cukrářka. Dnes dělám podruhé, tak doufám, že zase budou výborné. Moc děkuju, už jsem toho od Vás udělala tolik… a vždy skvělé, všude vás doporučuji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close