Kapustový nákyp je recept, do kterého schováte spoustu čerstvé kapusty. Už si ani nevzpomínám, kde jsem k tomuto receptu přišla, doprovází mě hezkou řádku let a nyní je čas, aby udělal radost i vám.
Zaděláváná přílohová kapusta béžové barvy pro mě byla vždycky strašák číslo jedna, když došlo na obědy ve školní jídelně, takže moje cesta ke kapustě opravdu nebyla dlážděná veselými zážitky u stolu.
To až tenhle kapustový nákyp dovedl všechno změnit, takže se nebojte, že vám chci naservírovat jídlo, u kterého vám ruce samovolně vylítnou do odmítavého postoje a ústa pronesou něco ve smyslu: „ani do huby, holoubečku.“
Pokud jsem vás dostatečně nenalákala, přidám ještě trochu reklamy na tenhle kapustový nákyp. Obsahuje velký podíl zeleniny, jen malý podíl mouky a má tak akorát sytících bílkovin, takže pro lehké večeře se hodí zcela báječně. Chutnat vám bude horký rovnou z pekáčku, vlažný jako přídavek, až zjistíte, že jedna porce nestačí, a skvěle se jí i studený, takže odpadají starosti s ohříváním doneseného jídla do práce.
Aby byl kapustový nákyp zelený a nadýchaný
U kapusty, stejně jako u jiné listové zeleniny, je potřeba nechat si záležet na tom, aby zůstala pokud možno zelená i po tepelné úpravě a nezahrávala si s odstíny šedé nebo hnědé.
Předvaření kapusty
Do nákypu se kapusta přidává lehce předvařená, ne zcela doměkka, ale na skus. Předvařením totiž přijde o část svého objemu a je poddajnější a poslušnější. Za mě rozhodně vede předvaření v páře – v obyčejném parním nástavci na obyčejný hrnec.
Aby tahle předvařená kapusta nezačala rychle opouštět kategorii zelených potravin, než ji stihnete upéct v nákypu, zabráníte jí v tom rychlým zchlazením ve studené vodě.
Tepelný šok při přechodu z horké vody do studené zastaví ztrátu barvy způsobenou pobytem v teple a stejně tak zamezí nežádoucímu měknutí a tvoření kapustové břečky.
Kapustový nákyp se dá vyrobit i z kapusty předvařené a nezchlazené, čili ještě teplé, bude vám chutnat a bude sklízet ohlasy, ale tenhle jeden kratičký chladící krok navíc mu dodá o kapku větší barevný i chuťový šmrnc.
Nákyp, který není nákyp
Kdybych se měla držet přesné kuchařské terminologie, nemohla bych použít slovo nákyp v názvu tohoto receptu. Nejedná se o nákyp v pravém slova smyslu, protože se žloutkový základ neodlehčuje sněhem z bílků.
Vlastně se těsto neodlehčuje vůbec ničím, ani práškem do pečiva, ani třením nebo kynutím. Nakrájená kapusta má v sobě dost vzduchových mezer, aby výsledek nepůsobil jako tuhá placka.
Je to tak jednoduché, že stačí metličkou smíchat mouku, vejce, sůl a mléko.
Pro dochucení těsta poslouží opečená slanina, cibule a česnek. Polovina těsta přijde dolů do pekáčku, na něj vrstva kapusty…
… a vše se završí druhou půlkou těsta.
Každopádně je tu výzva pro vás: Pokud vás po přečtení, uvaření a ochutnání napadne lepší pojmenování než kapustový nákyp, dejte mi rozhodně vědět.
Finta s rozehřátým pekáčkem
Vzpomínáte si na minulý článek o bramboráku, ve kterém jsem psala, jak z přilnavé nerezové pánve udělat pánev nepřilnavou jen pomocí tepla a tuku?
To samé se dá udělat s pekáčkem do trouby. Funguje to na pekáčky plechové, keramické i skleněné. Díky tomu nemusíte pekáček vůbec vymazávat a vysypávat a nákyp se k němu přesto nepřilepí.
Dělá se to takto: jakmile začnete rozehřívat troubu na pečení, vložíte do ní zcela prázdný, nijak nevylepšený a nepřipravený pekáček. Až trouba dosáhne potřebné teploty, vydržte ještě zhruba pět minut, aby se i pekáček dostatečně zahřál. Pak do něj odměřte dvě lžíce oleje, rozlijte ho do všech stran a ještě nechte minutu nebo dvě nahřívat v troubě.
Když pak pekáček opatrně vyndáte a bez prodlevy do horkého oleje nalijete těsto, krásně to zasyčí, zašumí, možná i zaprská. Tím je kouzlo hotové.
Pokud rozehříváte troubu na teplotu zhruba 180 stupňů, můžete olej nalít do pekáčku hned na samém začátku rozehřívání trouby a nemusíte se bát, že se zbytečně přepálí. Protože já ráda používám na tento nákyp olivový olej, snažím se mu udělat dobře, zbytečně ho netrápit a tedy ho nechávám zahřát v troubě jen krátce, až těsně předtím, než pekáček potřebuju.
Finta s rozehříváním pekáčku se hodí hlavně na jednoduchá, nekypřená litá těsta, která vznikají pouze smícháním použitých surovin a mají vyšší obsah vajec. Na složitější a noblesnější těsta typu třených, piškotových nebo kynutých i nadále pečlivě vymazávejte a vysypávejte studenou formu.
Tak tedy kapustě zdar, kapustovému nákypu zvlášť a dobrou chuť.
Suroviny
- 500-600 g kapusty, tj. zhruba polovina středně velké hlávky
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 200 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 velká vejce
- 1 lžíce sekané petrželové natě
Postup
- Prázdnou nákypovou formu či pekáček nechte předehřívat v troubě nastavené na 180 stupňů.
- Kapustu rozčtvrťte a nakrájejte na tenké nudličky, vyhněte se přitom tuhému košťálu. Následně ji 3 minuty předvařte v páře. Budete na to potřebovat celkem velký hrnec a parní nástavec nebo aspoň vložku na napařování knedlíků. Jde vám jen o to, aby kapusta trochu zavadla a změkla, nechcete ji uvařit úplně doměkka. Uvařenou kapustu ihned zchlaďte, stačí proudem tekoucí studené vody z kohoutku.
- Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Slaninu vhoďte do pánve, podlijte dvěma lžícemi vody a začněte zahřívat ne zcela zprudka, zhruba na středním plameni. Jakmile se voda odpaří a slanina pustí svůj vlastní tuk, opečte ji na něm až dozlatova. Potom k ní ještě přidejte cibuli a česnek a nechte je krátce, zhruba minutu, změknout, nikoli opéct. Odstavte.
- Vidličkou rozkvedlejte v mléce obě dvě vejce. Přidejte sůl a mouku a metličkou umíchejte poměrně tekuté těsto. Nakonec vmíchejte i opečenou slaninu s cibulí a česnekem.
- Do horkého pekáčku v troubě nalijte olej, pomozte mu, aby se rozlil po celém dně, a nechte ještě minutu nebo dvě nahřívat.
- Vyndejte pekáček z trouby a nalijte do něj polovinu těsta. Rozetřete ke krajům, pokud se nerozlije samo. Na těsto navršte všechnu okapanou kapustu a upěchujte lžící. Zalijte zbývajícím těstem, snažte se přitom aspoň trochu o nějakou rovnoměrnost a spravedlnost ve všech částech pekáčku. Může to vypadat, že těsta je málo, ale nenechte se odradit, při troše dobré vůle a pečlivé práci lžící ho bude přesně akorát.
- Vložte do stále ještě zapnuté trouby a pečte 35–45 minut, až je nákyp na povrchu zlatavý a pevný. Lze jíst horký, vlažný i studený. Před podáváním ozdobte petrželkou, která mu dodá na zdravém vzhledu a vašemu úmyslu na vážnosti.
Milá Florentýno,
děkuji za tip, určitě vyzkouším.
Kapustu jsem si velmi oblíbila. S přítelem milujeme tento recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/4589-gratinovana-kapusta-se-slaninou.html a dělám na tento způsob tak 3-4 do roka 🙂 Doporučuji vyzkoušet! Zdravím, Irena
Milá Flo, nákyp vypadá báječně, určitě i báječný bude. Kromě kapusty mám všechny suroviny doma, ale to odpoledne napravím, kapustu koupím. Je tedy jasná volba, v sobotu přijedou děti, zeleninku milují, tak je mile překvapím. /Mluvím o dětech, ne o vnučce – od mala zeleninu jedla a teď, ve svých 14 letech má problém ….Ale abych do ní nějaké vitamíny o návštěvě dostala – vyrábím smoothi v různých obměnách a tam mám úspěch/. Přeji všem KRÁSNÝ A MILÝ ČTVRTEK!
Jani, ahoj! Recept znám z tvojí kuchařky, je supr, jen do dětí jsem ho nedokázala nacpat. Na kapustě si u nich prostě lámu zuby.
Ale co jsem ti chtěla povědět: Včera jsem (už potisící) dělala kapustovou polévku z tvojí večeřové kuchařky. Tohle jídlo u nás už díky tobě bydlí a je to jeden ze základů naší (dospělé) zimní kuchyně. Úplně pokaždé, když ji dělám, tak tě v duchu vděčně obdivuju za sofistikovaný, dobře popsaný recept.
I kdybych z celé kuchařky vařila jen tuhle polévku (jakože nevařím, je tam víc skvělých kousků), tak to byla dobrá koupě.
Ahoj Flo, netrpělivě jsem čekala, co nám mlsným předhodíš a nezklamala jsi. Miluji takováto zapečená zeleninová jídla i když bohužel zatím ještě nemůžu, ale uložila jsem si na pozdější dobu. To bude zase počítání, abych si mohla dopřát, ale co by člověk neudělal pro svoje chuťové buňky. Už se těším. A nazvala bych to prostě zapečená kapusta. Měj se skvěle
Milá Florentýno !
Promiň , ale hned z počátku se omlouvám , neboť slovo “ nákyp“ ve mě budí nedůvěru. Může za to vzpomínka na vojenskou službu. Tam nám občas vařili také nákyp. Byl pojmenován jako “ kroupový nákyp „. Ve skutečnosti to byly uvařené kroupy smíchané s nějakou marmeládou . Jistě si dovedeš představit co následovalo. Ale to všechno jen jako humornou vzpomínku.
K receptu : Zelí v každé podobě mám rád . Domnívám se, že by to hlávkové zelí mohlo být velice dobré, jen by to asi chtělo nějakou dobrou dobře naloženou a vyuzenou voňavou domácí slaninu. Asi to někdy zkusím, jen to nebudu nazývat nákypem.
Také si jsem si vzpomněl , že moje maminka občas dělal zelí na sladko. bylo nějakým způsobem dušeno , až mělo nahnědlou barvu a smíchalo se to s těstovinami ( něco jako šunkofleky ) nebo se dávalo jako náplň do koláčů. Tatínkoví to velice chutnalo – mě ne !
Dobrý den Flo, děkuji za tento recept, jelikož máme rádi zeleninu. Manžel má rád kapustu, ale dělá ji stále stejně. Takže změna určitě bodne. Já tedy kapustu moc nemusím, ale určitě ji dle tvého receptu vyzkouším a možná, že tato varianta mě více přesvědčí a manžel bude mít změnu. Hned dnes kapustu koupím a sobotu připravím.
Skvělé zimní jídlo – už se těším a DĚKUJI!
Zajímavé, píšu si do nákupního seznamu:
1 kapusta 🙂
Určitě vyzkouším, kapustu mám ráda.
Ahoj Flo, recept vypadá báječně a těším se, až jej vyzkouším. Mohu použít špaldovou mouku a zachovat uvedené poměry? Děkuji předem za odpověď. Přeji Ti krásné lednové dny.
Myslím, že úplně v pohodě, Evi.
Ahoj Flo,
myslíš, že můžu použít místo kapusty zelí? Vím, že není tak kadeřavé, proto výsledek nebude tak nadýchaný. Jenže mě už strašně dlouho zavazí v ledničce celá hlávka a pořád hledám důvody, proč ji právě teď nemůžu uvařit 🙂
Ahoj Míšo, nakrouhej to zelí na nudličky, ty pak ještě překroj, aby nebyly dlouhé cáry, vraž a napěchuj je do sklenice 4 cm pod okraj, zalij octovým nálevem, jaký používáš na okurky, tak asi 1 cm, aby překrýval zelíčko, nahoru nasaď víčka, neutahuj, šup s tím do mikrovlnky a roztoč stroj na maximální výkon. Na jednu standardní sklenici při výkonu 1200 W stačí 4 minuty, pokud je sklenic víc, násob čas počtem sklenic. Nachystej k MV nerezový tác, na jakém nosí v hospodě štamgastům štamprlata a jakmile MV udělá cink, sklenice na něj vytáhni, víčka dotáhni a nechej vystydnout. Možná zelí o nějaký ten nepatrný vitamín přijde, ale lepší takto, než nechat hlávku zvadnout nebo zplesnivět. P.S.: Octový lák – nejlepší je bzenecký – mám po celý rok pro tyto případy vždy alespoň dvě litrovky od Rumu v pohotovosti … 😉
Díky moc za radu a recept 🙂
moc zajímavé.. .. pro mne novinka a určitě vyzkouším recept a i fintu s předehřátým pekáčkem… kapustu mám ráda
Tak tohle se mi teď zrovna moc hodí. Kapustu mám doma a právě jsem dumala co sní udělám. Vyřešeno. Děkuji.
Ahoj Florentýno, vypadá to moc chutně! Myslíš, že by nákyp šel z růžičkové kapusty? Chtěla bych ho vyzkoušet v poloviční dávce na dva obědy do práce, mám totiž trochu obavy, že by mi to doma nikdo nejedl (děti i manžel zeleninu jedí, ale jsou trochu konzervativní).
Ahoj Florentýnka, je to skvelý nápad, všetci máme radi kel, takže sa chystám to urobiť. Veľmi sa mi páči aj tvoj nápad s predhriatím pekáča.
Milá Flo, skvělá inspirace pro využití kapusty – určitě vyzkouším.
Ahoj Flo ,díky za inspiraci.Kapustu máme moc rádi.
Díky za inspiraci.Krásný zbytek dne.Jarmila
Milá Florentýno,
s kapustou to máme stejné – kdysi díky úpravě jsem ji nenáviděla, dnes ji miluji. A tento recept, stejně jako „Kuře v kapustě“ prostě musím udělat. Určitě si pochutnáme. Už se těším na sobotu. Díky za tip. Tamara
Milá Florentýno,
toto je bezvadný jednoduchý recept. Vyzkouším. Alla
Ahoj Florentýno.
Děkuji za recept. Z kapusty dělám jen polévku, tak vyzkouším i druhý chod.
Hezký den.
Mirka
Ahoj Flo. Kapustu si co nejdříve koupím,recept mě moc zaujal. Do toho odlehčovacího programu se mi zkrátka hodí a vypadá dobře. To by mohlo chutnat i mé rodině.
Díky za tip na dlaší chutný oběd. Zdraví Alena
Ahoj Flo, tak jsem k večeři zapekla kapustový nákyp podle tvého receptu a je vynikající.
Hned ho zařadím do našeho jídelníčku a těším se na další recepty.
Eva
Ahoj všichni.Asi tě dneska sklamu,ale slovo nákyp není moje parketa.Píšeš jak by se mohl pokrm jmenovat jinák,ale stejně je to stejně nákyp.Mimochodem kapustu moc nemusím protože mi připomíná školní léta a školní jídelnu.Tak zase příště,Ahoj
Ahoj Florentýno, dobrý nápad, přítel požádal o nějaké zeleninové jídlo,tak kapusta je super, zítra nakoupím potřebné a doufám,že to bude vypadat tak krásně jako od tebe, nápad s pekáčkem také vyzkouším a kuře bude taky vyzkoušeno, třeba příští víkend. Hezký večer Nina
Milá Flo, děkuji za recept. Ještě mám několik hlávek z vlastní zahrady, tak ráda vyzkouším. Mohu také přidat pár listů kaderávku? Zdraví Iva
(+_+)
Určitě! Flo.
Ahoj Florentynko,
Neodolala jsem a nakyp jsem pripravila k veceri.
Byl vyborny i kdyz jsem dala polovinu kapusty ruzickove,ktera jeste zustala na zahonu,asi cekala na tvuj recept. U vnoucat jsem sice neuspela,radsi snedla vcerejsi rajskou,ale manzel si nakyp bere zitra do prace. Ale i kdyby chutnal jenom mne,tak to stalo za to a moc ti za ten recept dekuju.
Zdravim a preju ti vse dobre v novem roce.
Ála.
Mám ráda kapustové karbanátky a vepřové maso v kapustě s bramborem,ale nákyp jsem ještě nedělala,určitě zkusím ! Díky. Ilona K.
Milá Flo,
kapustu miluji pro její specifickou sladkohořkou chuť. Nakoupím, vyzkouším a věřím, že recept bude super, jako i tvé další.. To si rodina zdravě a hravě pošmákne.. 🙂
Dobrý tip s pekáčkem.. 😉
Vďaka, vizera to velmi lakavo.
Pri tych tvojich receptoch mam problem zacat s planovanou ocistnou kurou 🙂
Hladovkou.
Ahoj Flo.
Děkuji za recept.
Kapustu jsem připravovala vždy jen vařenou s vajíčkem.
Ale nákyp musím pozměnit s přípravou.
Přeji pěkný den. Iveta.
Ahojky Flo, já kapustu moc nemusím, ale ty tvoje dva recepty mě vůbec nenechaly v klidu a proto je určitě vyzkouším. On totiž syn ji má rád a proto děkuji Zdena
Ahoj Flo,
prakticky dělám jen kapustové karbanátky nebo vepřové v kapustě. Tohle je pro mě novinka a určo vyzkouším.
Jinak ti musím pochválit vánočku.
Dělala jsme jí letos podle tebe, krok za krokem( i pletení) Byla skvělá a prvně v životě se mi nerozplácla.
Dík dík dík .
Ahoj Flo,kapustu nevařím a při nakupování ji přehlížím.Nastal tedy čas,abych ji vzala na milost a recept vyzkoušela,snad se ujme,vypadá to moc dobře.
Ahoj Flo, recept jsem vyzkoušela, teď ho jím k obědu, vynikající.
Děkuji za návodný popis.
Tak to je mi ale vymazlený fígl s těmi vzduchovými bublinkami v kapustě! A taky bezva doporučení s řádně rozehřátým pekáčkem, kterýžto postup používám při pečení chleba (akorát případě chleba bez tuku či oleje). Děkuji, Florentýnko.
Malé P.S.: večer k televizi, až mě po Radegastu přepadne žravá, přijde tohleto nastudeno k duhu! Mlask! :-d
Kapustu moc nevařím ale nákyp mě moc zaujal-vypadá moc dobře.Děkujiza recept.
Ahojky Flo, u nás je kapusta oblíbená hlavně v těchto chladných dnech. Škoda, že je tolik opomíjená. Je to skvělá zelenina, přímo k nakousnutí. Dělám nejraději kapustovou polévku, klasickou zadělávanou kapustu( žádnou šedou kaši, ale pěkně zeleňoučkou a chuťově vytuněnou mňamku), kapustu s tvarůžky( toto spojení je super), samozřejmě pro ty, kterým dané ingredience nevadí. :-).
Láká mě Tvůj recept s kuřetem i svůdně vypadající nákyp. Určitě je vyzkouším a už se těším na tu skvělou chuť.
Přeji krásný den a děkuji za receptíky. Iva
Prosím, jaky je recept na tu kapustu s tvarůžky ? Díky Jiřina
Asi také vyzkouším, z domova jsem naučená dělat „kapustové karbanátky“. Je to podobné, ale více opečené. Kapustu rozčtvrtím, v hrnci povařím. U Z části kapusty a vývaru udělám kapustovou polévku. Ostatní kapustu pokrájím na nudličky, přidám strouhanku, mléko, 1 či 2 vejce, pokrájenou uzeninu, česnek a sůl. Tvarují namočenou rukou placky a smažím do křupavá. Podávám s bramborem a místo tatarky ochucenou kysanou smetanou.
Ahoj Florentýnko.
Kapustu od školních let nemusím. Ale zrovna tak jsem nemusel díky školní jídelně rajskou a dneska ji miluji s plněnými paprikami. Tak jsem si řekl, že za vyzkoušení nic nedám a před chvílí jsem koupil hlávku kapusty. Zkusím a uvidím 🙂
Standa
Ahoj,
tak nevím, co mám prvně uvařit. Kuře v kapustě nebo nákyp. Nechám o tom doma hlasovat.
Jiřina
Milá Flo,
Děkuji za perfektní recept. Nákyp jsem otestovala již dnes a je famózní. Zařazuji ho do svého repertoáru zimních jídel.
Zdraví Lucie
Ahoj Flo,
Diky za super recept. Jeste jsem to „vytunila“ zbytkem provolone. Velka dobrota.
Kapustu tedy moc nemusím, ale zkusím si jí uvařit dle tvých receptů.
Recepty znějí lákavě, určitě vyzkouším.
Ahoj Flo,
včera som ho piekol, miesto olivového oleja som použil vepřové sádlo, výsledok bol výborný, chutil aj manželke. Ďakujem za recepty, sú výborné!
Jozef
Ahoj Flo,
dnes jsem dělala „Kuře v kapustě“, moc dobré, je jasné, že zůstane v mého jídelníčku, dělala jsem jen dušený nebo kapustovou polévku do, které nakonec přidám trochu mléka, není pak štiplavá.
Doporučuji uvařit, nebudete litovat.
Eva69
Dobrý den, Flo.
Oba recepty jsem vařila o víkendu a měly opravdu úspěch. Kuře o maličko větší. Další jistota co vařit a bude to vždycky chutnat 🙂
Děkuju.
Milá Florentýno,
nákyp mě tak nadchnul, že jsem jej upekla 2x po sobě.
Zdravím. Alla
Vďaka za recept, chuťovo bol velmi dobrý, iba že som asi slabo predhriala pekáč, lebo sa mi mierne prilepil. :-))
Na realizaci receptu jsem se taky těšila, vše udělala podle rad, ale nás výsledek nenadchnul. Jídlo bylo pro nás suché, nevýrazné, těsto tuhé- dala bych asi méně mouky, no nepochutnali jsme si. I tak děkuji za zajímavé čtení a nápady, vždy se se zájmem podívám na novinky. S pozdravem Marie
Milá Florentýno,
včera jsem recept objevila a dnes byl k obědu. Povedl se dokonale, i vzhledově. Přidala jsem jen 10 dkg anglické slaniny, jinak jsem dodržela vše (hlavně dokonale popsaný postup). Nic se nepřipeklo (jindy používám pečící papír a tak to bylo jednoduché :-)) a teď si dávám kousek studeného – je báječný a nádherná barva! Zařazuji do stálého receptoáru a jdu hledat dál. DĚKUJI!!
Milá Flo! Už nevím, jak jsem potkala tvé recepty, s velkým úspěchem jsem vyzkoušela bramborové knedlíky, ač jsem je předtím vařila pravidelně, ty tvoje jsou jednoduše lepší ❤ a kapustový nákyp se stal hvězdou naší kuchyně ⭐ úplně přesně, jak píšeš, rychlý, dietní, ale hlavně neskutečně dobrý. Chystám se vyzkoušet variantu bez masa, zkusím místo něj sýr nakrájený na kostičky. Nákypům zdar! V
❤️
Ahoj
Dala som tomuto receptu dve sance ale ani jedna nevysla… najprv sa mi na dne tepleho pekaca cesto skoro upieklo kym som tam dala kel a potom to bolo cele take nekonzistentne a nedrzalo to spolu. Na druhy pokus to nie a nie dopiect – stale tam je surova muka, aj ked zhora je kel miestami prihoreny.
Holt, kazda kulka asi netrefi 😉
Mila Flori, dekuji za bezvadny recept, urcite brzy vyzkousim, jelikoz kapusta je moje z nejmilejsich zelenin. Jen se zeptam, muzu pouzit misto mouky treba strouhany syr. Nejim sacharidy a hlavne, nevim kde v Londyne sehnat polohrubou mouku ( i kdyz by se dala jiste pouzit jina).
Dekuji moc a preji super kouzelne pozdne letni dny. Gabi
Vyzkoušeno! dokonce 2x. Poprvé v normálním pekáči, podruhé ve formě na biskupský chlebíček (tedy 1/2 spíše menší kapusty). Funguje to, ale na třetí budoucí pokus bych kapustu promíchal s částí těsta – aby to bylo opravdu kompaktní a soudržné a formy na biskupský chlebíček bych se dál držel – přidává to hezký efekt. Rodině to moc a moc chutnalo. Díky