Kari polévka z osiřelé zeleniny

Kari polévka představuje způsob, jak najednou spotřebovat až kilo zeleniny, které už dochází dech. I druhý dech. Anebo zeleniny, která vás v době sezóny zahrnula menšími přebytky.

V těchto zimních dnech vás kari polévka zahřeje hned třikrát: krom toho, že hřeje jako každá hustá polévka, si ji můžete udělat tak akorát pálivou. A samozřejmě vás zahřeje i pocit, že jste ani kousek mrkve nenechali vysušit v lednici nazmar.

Co všechno skrývá kari polévka

Do této kari polévky se toho dá použít dost. Budou jí slušet zejména pevnější druhy zeleniny, tedy mrkev, petržel, celer, pastinák, dýně, smutný květák, dalo by se přihodit i trochu brambor. V neočištěném stavu takto zvládnete upotřebit až jeden kilogram surovin.

Neváhejte jednotlivé druhy zeleniny míchat a vypomáhat si s nimi navzájem. Přimlouvám se jen za to, abyste se drželi podobných barev, protože polévku na závěr rozmixujete na krém. Všichni z hodin výtvarné výchovy víme, co se stane, když se dohromady smíchá červená a zelená.

kari polévka ze zbylé zeleniny

Jak naložit se zeleninou do kari polévky

Postup přípravy této polévky je nelineární. Vidíte, zase se něco nového naučíte.

Neprobíhá v jednotlivých krocích za sebou, ale dvě důležité činnosti se tu odehrávají zároveň na různých místech kuchyně. Teprve nakonec se obojí spojí dohromady. Vzrušující, viďte?

Rozvětví se to hned na začátku. Zatímco v hrnci si začnete připravovat kari základ, kterému sluší důkladné provaření, zároveň dáte do trouby péct zeleninu. Ona toho už má beztak dost za sebou, takže pobyt v troubě jí ukončí všechno zbývající utrpení a vytáhne z ní co možná nejvíce chuti.

Pečení zeleniny je ostatně velmi důležitý kuchařský zákrok. Řekla bych, že poměrně zásadní a základní.

Pokud bych k němu měla vypíchnout jedinou důležitou věc, pak tu, že pečení zeleniny se správně děje při teplotách nad 200 stupňů, ideálně aspoň při 220-230 stupních.

Jestliže máte chuť se o tomto postupu dozvědět víc a máte čas na malou odbočku, pak vás odkážu na tento článek: Pečená zelenina.

Základ na kari polévku

Do polévkového základu budete potřebovat 3 trvanlivé suroviny, což z ní dělá recept, který si můžete uvařit kdykoli. Stačí mít po ruce tyto zásoby a k nim přihodit zeleninu, která škemrá a volá o pomoc, abyste ji snědli dřív, než bude pozdě.

Jsou to tyto suroviny:

  • plechovka kokosového mléka
  • plechovka drcených rajčat
  • kari koření – jakákoli sypká směs, kterou máte rádi (výborné vlastní směsi má například Delmart, anebo Albert nabízí v exotické uličce několik kari směsí pod značkou Heera – ale určitě se toho dá najít víc v různých stupních pálivosti)
Koření do kari směsi

Pokud byste si chtěli namíchat směs koření sami, obvykle do ní patří v různém poměru kurkuma, kajenský pepř, mletý zázvor, drcený římský kmín, drcený koriandr, mletý pepř, mletá skořice, mletá hořčice, muškátový květ, případně mletý kardamom, pokud seženete. Místo kajenského pepře se dají použít i drcené chilli vločky.

Kari koření je vždy hřejivé, téměř až nasládlé a přidává do jídel výraznou chuť.

Příprava základu

Na začátku vaření se v hrnci chvíli nechá podusit cibule v trošce oleje – jakéhokoli, ale klidně to může být i jiný tuk jako například ghí. Nejde o to, aby se cibule opekla do barvy, ale jen rozvoněla a změkla.

V cibulovém tuku se krátce rozmíchá kari koření, načež se vše obratem zalije drcenými rajčaty a kokosovým mlékem.

To se nechá pobublávat dostatečně dlouho, klidně i hodinu. Přinejmenším tak dlouho, než se zelenina dopeče. Kokosová příchuť se tím úplně vstřebá, rozplyne a vznikne z ní něco nového, mimořádného, co vás doslova pohladí a obejme.

Pak už se to jen všechno dá dohromady. Kari základ, do něj pečená zelenina a dostatek vody (anebo ještě lépe vývaru). Po pětiminutovém společném provaření se to všechno rozmixuje, dosolí a hotovo.

Poznámka k použití vývaru

Každá krémová polévka stojí na vývaru. I u této polévky vývar značně pomůže doladit výslednou chuť.

Použít můžete vývar jakýkoli, co zrovna máte po ruce, ale pokud nemáte, můžete ve vodě rozpustit přírodní bujón. V žádném případě však do tohoto jídla nedávejte nic na způsob výrazného masoxu, vegety či podravky, jejich glutamátová chuť přebije veškerou předchozí snahu o vytvoření zimní hřejivé polévky.

Kari polévka toho pojme ještě víc

Pokud byste z polévky chtěli mít kompletní večeři, přimíchejte do ní ještě nakrájené zbytky masa nebo vařené luštěniny. Pomůže i kopeček bílého smetanového jogurtu, zejména pokud má být vaše kari polévka hodně pálivá.
 
kari polévka recept
 

Kari polévka ze zeleniny

Celkový čas: 1 hour

Množství: 4 vydatné porce

Suroviny

  • 700 g očištěné zeleniny (kořenová zelenina, dýně, brambory, květák apod.)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 cibule
  • 1 konzerva (400 ml) kokosového mléka
  • 1 konzerva (400 ml) drcených rajčat
  • 2-3 vrchovaté lžičky sypkého kari koření
  • 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru (jde to i bez něj, ale u žádné krémové polévky to pak není úplně ono)

Postup

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středně velkém hrnci rozehřejte jednu lžíci oleje, vhoďte nakrájenou cibuli, půl lžičky soli a nechte zvolna 2–3 minuty měknout a zesklovatět. Občas promíchejte a hlídejte, cibule by neměla začít hnědnout.
  2. Ke změklé cibuli přisypte kari koření a ještě minutu míchejte, aby se rozvonělo v tuku. Zalijte kokosovým mlékem a drcenými rajčaty a zvolna přiveďte k varu. Nechte mírně pobublávat, než uskutečníte další kroky.
  3. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Zeleninu rozkrájejte na větší kusy – mrkev a jinou kořenovou zeleninu překrájejte na 3-4centimetrové špalíčky, květák a brokolici rozeberte na růžičky, dýni či brambory zbavte slupky a překrojte na kusy velikosti vlašského ořechu. Kusy zeleniny promíchejte s druhou lžící oleje, půl lžičkou soli a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly a ležely jen v jedné vrstvě.
  4. Plech se zeleninou vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut, až jí místy začnou vyskakovat hnědé puchýřky. Pozor, ve stadiu kremace už zelenina tak půvabně nevypadá ani nechutná, tak se nikde nezapomeňte.
  5. Upečenou horkou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k vroucímu polévkovému základu, nemusíte ji nijak krájet nebo rozdělovat, nechte kusy velké, jak jsou. Přilijte vývar anebo vodu a vařte ještě 5-10 minut. Dosolte podle chuti.
  6. Na závěr polévku dohladka rozmixujte ponorným mixérem. Pokud je to potřeba, znovu dosolte, nic jiného by však polévce chybět nemělo.

 
 

Join the Conversation

  1. Moc díky a krásný předvánoční čas! 🙂

  2. Zelenina – to je moje! Ta mi zvadnout v lednici nemůže, zpracovávám hned, jak přinesu, nejpozději další den. Do polévek, dušenou jako přílohu, pečenou zàroveň s masem, osmaženou v trojobalu.. jojo, zelenina je top!

  3. Cítím vůni té polévky až sem – mňam! ?

  4. Jaroslava Náprstková says:

    Florentýno,
    koupím kokosové mléko, unavenou zeleninu mám v lednici. Uvařím polévku, budu za hvězdu a ještě s pocitem, že neplýtvám.

    Děkuji a přeji požehnaný advent.

    Jarka

  5. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    jsem zvědav jak to chutná.

  6. Za tento recept mnohokrát děkuji. Je to přesně to, na co mám zrovna chuť.
    Vše, co k tomu je třeba, mám doma. Přeji krásný zbytek dne. Nina

  7. WOW, vypadá úžasně, určitě vyzkouším….přeji krásný předvánoční čas

  8. Markéta says:

    Jéé, kari polévka nám zrovna přišla k chuti včera večer – jen mám svůj takový trochu jiný vymyšlený recept, třeba zaujme někoho 🙂
    Na kousku másla a trošce oleje opeču střední cibuli na kostičky, přidám nastrouhanou mrkev, petržel, lehce opeču zeleninu, přidám na drobno česnek a kari koření. Poté zaliji horkou vodou a přisypu propláchnutou červenou čočku. Povařím, nakonec rozšlehám vejce, zaliji kokosovým mlékem nebo normální smetanou a nakonec dosolím a zasypu petrželkou (když mám, tak koriandrem).
    Ta Vaše bude další na řadě, určitě vyzkoušíme.

  9. Super nápad na kari polévku, moc se mi líbí i ten Markétky recept. A ještě chci pochválit obálku nové kuchařky, ta se tedy povedla. Včera jsem nevydržela a začala jsem s vanilkovými rohlíčky. Před týdnem byl pokus o rohlíčky s vnoučaty. To zmizelo během chvilky. Tentokrát je to schované komplet v krabici v předsíni. Vydržela jsem neochutnat!

  10. Zdravím a děkuji za recept, který vypadá velmi slibně.Všechny ingredience mám, tak brzo vyzkouším.

  11. Ahoj Flo, zrovna mám otevřené kokosové mléko v lednici, mrazák vydá nějakou zeleninu a večeře je na stole, díky za recept ,který bude určitě chutnat. Přeji krásný a slunečný den.

  12. Šárka says:

    Polévka s kokosovým mlékem, zajímavá kombinace, pečená zelenina k tomu, zní to lákavě. Děkuji za recept milá Flo.

  13. Naděžda says:

    Zajímavé, zkusím

  14. Anna Hlávková says:

    Moc děkuji za recept, určitě zkusím. A na knihu se těším ?

  15. Díky za recept ,kokosové mléko čeká v lednici zelenina také,
    už se těším na výsledek .Jarmila

  16. Já dělám podobnou ale výrazně jednodušší, ale výbornou polévku takto: Uvařím do měka růžičky květáku ve vývaru, potom rozmačkám šťouchadlem. Udělám si směs hladké mouky, kari, kurkumy, bílého pepře, muškátového květu a na másle z toho udělám jíšku, rozmíchám ve vodě a vleji do polévky, Povařím, osolím a zjemním smetanou či mlékem. Polévka krásně voní a skvěle chutná.

  17. Milá Florentýno
    Děkuju moc za krásný recept- ve Vašem vtipném podání, to se prostě hned chce vařit!
    Hezký den, Eva

  18. Mirka says:

    Děkuji za recept,přeji krásný adventní čas

  19. Moc díky za pěkný recept! Líbí se mi taky nápad Markéty, že přidává červenou čočku – nezmění moc chuť, ale zároveň doplní bílkoviny. Já přihodím tip – místo kari koření zkuste použít koření Ras el Hanout (prodává např. Sonnentor)

  20. Marie Foldynová says:

    Dobrý den, od doby kdy pěstuji dýně (zhruba 5 let), tak tuhle polévku s hromadou zeleniny vařím. Chystám se na ni i tento víkend. Všem doma moc chutná. Přeji krásný adventní čas. Marie

  21. Franta says:

    Já tomuto druhu polévek říkám „zbytková“. Pokaždé je jiná, podle druhu toho, co nějak zestárlo, nebo zůstalo od minula. Tak že díky za námět na nový druh.

  22. Věrka says:

    Vlastně vařím kari polévku stejně. Jen neupeču zeleninu v troubě, ale opékám v kastrolu společně s cibulí….kokosové mléko nakonec.
    Ale tvůj postup se mi, Flo, líbí víc. Díky za inspiraci.

  23. Polévky miluji ? určitě vyzkouším ? děkuji ?

  24. pavla says:

    po očkování proti chřipce se vní plácám už nejmíň zři neděle, věřím že tato polévka mě postaví na nohy,akorát nemám kokosové mléko.tak příště

  25. Je vhodný vyvar z DM? Mají vlastní zeleninový bujón v kostce

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close