Rychlý knedlík z mikrovlnky neboli desetiminutový vyprošťovák

Pokud je pro vás pomyšlení na domácí knedlík žánrem z kategorie hororů, thrillerů, sci-fi nebo utopistických románů, pevně věřím, že vám tento recept ukáže cestu zpátky do pohádky. Naučím vás vyprošťovací hrníčkový knedlík z mikrovlnky.

Vzniknul tak, že jsem recept na knedlík tak dlouho minimalizovala a upravovala a zjednodušovala, až z něj vzniklo něco zcela bezpečného, rychlého a spolehlivého. Umí dokonce vytrhnout trn z paty.

Poradíte si s ním, i když máte za deset minut podávat večeři. Jeho příprava je rychlejší než cesta do obchodu, byť by vám před domem poblikávala vietnamská večerka.

Jak se z houskového knedlíku stane hrníčkový knedlík z mikrovlnky

Obtíže, se kterými se klasický kynutý houskový knedlík potýká, jsou dvojího druhu. Jednak je to zpracování kynutého těsta na nadýchané cosi, a pak je to vaření ve vodě, které vede k žádaným baculatým a kyprým tvarům, nikoli k rozpliznutí těsta.

Obojí se dá díky kuchařské logice a vymoženostem potravinářského a elektrotechnického průmyslu podstatně zjednodušit.

Jak obejít vaření knedlíků ve vodě

Určitě jste zaregistrovali, že vaření knedlíků ve vodě není jediná možnost, jak knedlíky přivést do poživatelného stavu. Vývojová větev tepelné úpravy knedlíků se historicky ubírala zhruba takto:

vaření ve vodě –> vaření na páře –> vaření v ubrousku –> vaření ve fólii –> vaření v mikrotenovém sáčku –> vaření v hrnečku

rychlý knedlík z hrnečku

Každým dalším evolučním krokem se zvyšovala šance, že se knedlík nerozplizne ve vodě a že bude mít na závěr ideální kulatý tvar. Hrníčkový knedlík, jak jistě uznáte, je v tomto směru naprosto žádoucí optimum nezávislé na šikovnosti rukou a jejich občasném výstřelku v podobě šišoidu.

Jak nakypřit těsto bez kynutí

Co se týká povahy těsta na houskové knedlíky, zde jsou podmínky úspěchu jasně dané hned od začátku. Pokud se správně nepostaráte o droždí, aby se úspěšně rozjelo kynutí, a pokud těsto dostatečně nepropracujete v míse, aby se probudil lepek a zaručil, že si těsto dokáže udržet nadýchanost a nepropustí ze svých spár bublinky vzduchu vzniklé při kynutí, žádáte tak vyšší kuchyňské mocnosti o nezdar.

Představa babičky s mísou v ruce, kterak vařečkou opisuje vzduchem svislé kružnice a každým průchodem skrz zadělané těsto ho povzbuzuje k žádoucím výsledkům, není v paměti národa nikterak neznámá. Občas se liší v hlavní roli, kdy za mísu sem tam usedl i spolupracující dědeček či vnučka, kterážto se kuchařskému umění měla přiučit. Dojem však zůstává stejný. Zadělávání na knedlíky je náročná ruční práce.

Proto existují i další druhy knedlíků, které na kynutí vyloženě netrvají. Jestliže ve sladkém pečení existují těsta třená, stejný princip se dá najít i u vařených knedlíků. Určitě si vybavíte knedlíky, do kterých přijde našlehaný sníh z bílků, tak to jsou přesně ony. A jestliže pokrok kuchařské vědy přinesl do kuchyní mnoha žen kypřicí prášek a radostné křepčení nad rychlými litými buchtami, vězte, že prášek do pečiva lze použít ke zkypření knedlíků též.

Tato evoluční větev pak vypadá následně.

hutný nekynutý knedlík –> kynutý knedlík –> knedlík nadlehčený sněhem z bílků –> knedlík s práškem do pečiva

jednoduchý knedlík s práškem do pečiva

Jak se svézt na pokroku doby

Na závěr musím zmínit i pokrok v kuchyňském vybavení. Zatímco kdysi dávno se vařilo pouze na sporáku, dnes umíme vařit i v parních hrncích, v parních troubách, dokonce se dá velmi rychle vařit i v mikrovlnce.

A teď si to dejte pěkně dohromady. Co může vzniknout, když se spojí poslední stádia všech vývojových větví? Co když se vezme knedlík vařený v hrnečku, knedlík s práškem do pečiva a mikrovlnný ohřev? Nemůže z toho být nic jiného, než bleskový hrníčkový knedlík z mikrovlnky. Knedlík, jehož příprava včetně vaření netrvá déle než 10 minut.

Recept na hrníčkový knedlík z mikrovlnky

Pokud mě sledujete delší dobu, tak víte, že mám ke kypřicímu prášku velmi rezervovaný vztah a jeho použití přirovnávám k sypání vegety do polívky z krásné čerstvé zeleniny.

Zatímco vegeta maskuje kuchařovu neznalost základních kuchařských technik a tudíž i neschopnost vytáhnout z použitých surovin dost chuti, prášek do pečiva kamufluje pekařovu neschopnost přivést těsto do nadýchaného stavu jiným, poněkud pracnějším, ale o to chutnějším způsobem. Jinými slovy zakrývá neznalost základních pekařských technik.

Jak vegeta, tak prášek do pečiva sice šetří čas a práci, ale přinášejí do jídla pachuť, která není žádoucí a která je pokaždé stejná, ať děláte, co děláte. Vždycky ji ucítíte a nikdy ji nezamaskujete docela. Vegeta mi kroutí kořen jazyka do ruličky a prášek do pečiva mi ho svírá trpkou až nahořklou pachutí. Čím déle vařím bez nich, tím víc jsem na ně citlivější. Takže pokud jste zvyklí je používat, počítejte s tím, že to trvá delší dobu, než si zvyknete na přirozenou chuť surovin bez nich a přenastavíte si chuťová očekávání.

Nevýhody hrníčkového knedlíku

Když přijde na hrníčkový knedlík z mikrovlnky, i zde je prášek do pečiva pochopitelně rozpoznatelný a citlivé jazýčky ho snadno odhalí. Je to něco za něco. Knedlík hotový za deset minut, ale bez nároku na dokonalou jemnost a hebkost těsta.

K nevýhodám mého hrníčkového knedlíku patří ještě jedna důležitá okolnost. Je třeba ho sníst stejně rychle, jak rychle ho připravíte. Nedá se moc dobře uložit na zítřek a nedá se moc dobře ohřát. Jde to, ale není to úplně ono.

Pokud v sobě averzi vůči kypřicímu prášku nepřekonáte, já vás určitě přemlouvat nebudu. Naopak, dám vám snadné řešení, jak se mu vyhnout.

V receptu rozdělte vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky použijte, jak je psáno, bílky vyšlehejte se špetkou soli na měkký, tvárný sníh, a použijte do těsta. Tahle trocha zašlehaného vzduchu knedlík odlehčí úplně v pohodě. Jen to pak není desetiminutový knedlík, nýbrž dvanáctiminutový, a zašpiníte u něj dva kousky nádobí navíc.

Výhody hrníčkového knedlíku

Na druhou stranu, výhody desetiminutového knedlíku jsou jasné. Kromě kuskusu nebo plátku čerstvého pečiva neznám rychlejší přílohu, a opravte mne, pokud se pletu. Navíc slaná příchuť knedlíkového těsta dovede kypřicí prášek poměrně slušně zamaskovat. Ne dokonale, ale dá se to snést. Pokud použijete bezfosfátovou značku prášku, nemusíte si pak dělat starosti ani s přemírou chemie.

ochucené knedlíky

A pak je tu ještě jeden bonus na závěr. Hrníčkový knedlík si můžete ochutit, čím chcete. Cibulkou opečenou na sádle, vyškvařenou slaninou, spoustou nasekané petrželky, špenátem, sýrem, podušenými houbami, šunkou, vařeným uzeným masem, pokaždé si ho můžete udělat dle libosti a zbytků v lednici. Těsto se lije do hrnečku a ten mu krásně udrží tvar.

Závěrečné upozornění
V receptu najdete odměření mouky a mléka pomocí hrnku. A tady pozor, není hrnek, jako hrnek. Odměrný hrnek měl, má a vždycky bude mít 250 ml, takže to není žádný tuplák na ranní čaj. Pokud si nejste jistí, zda vaše hrnky nemají třeba klasických 330-350 ml, jak je běžné, použijte na odměření surovin raději kuchařskou odměrku se stupnicí v mililitrech. Jinak hrozí, že dostanete příliš suché a roztodivné knedlíky.

Tak si nechte chutnat a pokud mi nevěříte, nebojte se použít stopky.

 

Desetiminutový knedlík z mikrovlnky

Množství: 4 porce

Desetiminutový knedlík z mikrovlnky

Můžete očekávat to nejlepší, co kypřicí prášek dokáže nabídnout, nepočítejte však se stejnou úrovní jídelního blaha, jakou skýtají poctivé houskové kynuté knedlíky.

Suroviny

  • 2 rohlíky nebo 4 plátky toustového chleba (odpovídá 90 g pečiva)
  • 1 hrnek (250 ml) polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vajíčka
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • 1 větší špetka soli
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 4 lžičky rostlinného oleje

Postup

  1. Pokrájejte pečivo na kostičky velké asi 1 cm. Lístky petrželky otrhejte ze stonků a nožem je ledabyle a uvolněně nasekejte nahrubo. Ve středně velké misce smíchejte rohlíky s prosátou moukou a kypřicím práškem. Přidejte vajíčka a mléko a vařečkou vše smíchejte na těsto. Mělo by být poměrně tekuté, toho se vůbec nelekejte.
  2. Vezměte 4 čtvrtlitrové hrnky, všechny vhodné k ohřevu v mikrovlnné troubě. Do každého nalijte jednu lžičku oleje a papírovou kuchyňskou utěrkou nebo mašlovačkou ho důkladně rozetřete po celém dnu i vnitřních stěnách hrnku, ode dna až úplně nahoru.
  3. Těsto rozdělte do připravených hrnků, ale nepřekročte pomyslnou hranici ve dvou třetinách výšky. Knedlíku musí zůstat ještě nějaký prostor pro rozpínání. Všechny hrnky najednou naskládejte do mikrovlnné trouby ve stejné vzdálenosti od středu otočného talíře, nastavte výkon na 650-700W a vlňte 6 minut. Po této době zapíchněte dlouhý úzký nůž prostředkem jednoho z knedlíků až ke dnu a po vytažení zjistěte, zda na něm ulpělo syrové těsto. Pokud ano, pokračujte ještě minutu až dvě ve vlnění.
  4. Hotové horké knedlíky hned vyklopte z hrnků, šikmo pokrájejte na kolečka a ihned podávejte. Jsou sice snadné, ale mají jednu zásadní nevýhodu: jejich nadýchané kouzlo se chladnutím postupně vytrácí, až zmizí docela.

Poznámky, rady, nápady:

Recept najdete v knižní Kuchařce pro dceru.

 
 

 

Join the Conversation

  1. Šmirda says:

    Milá Flo, tento (nebo podobný z Kuchařky pro dceru?) recept jsem několikrát velice úspěšně použila. Bohužel nám ale po stěhování vybouchla (a to doslova) mikrovlnka a zatím, kromě bleskového knedlíku :), pro novou nemáme užití. Jsou nějaké alternativy (pár minut navíc k těm deseti klidně beru :)) pro bezmikrovlnkáče? Kromě hrnců, plynového sporáku a trouby máme doma ještě parní hrnec. S díky Mirka 🙂

    1. zdenkanecesana1 says:

      nevšimla jsem si tlačítka odpovědět, přečti si můj komentář níže.

    2. Monika says:

      Já dělám úplně stejné knedlíky a protože nemáme rádi vlnění, vařím je následovně: Do hrnku dám mikrotenový sáček (čímž ho ani nevymazávám). Nad těstem ho lehce zavážu (aby do knedlíku nekapala odpařená voda z pokličk, ale zbyla vůle prpo růst knedlíku). A dám hrnec, na dno utěrku, naskládám 4 hrnky a zaleju do 2/3 vodou. Pod poklicí dám vařit a za 40 minut (aniž si jich všímám) je uvařeno. Knedlíky vyklopím a jsou mňam. Já je dokonce i mrazím – jsme jen dva, tak vždycky zbyde) a dají se jíst i pak 🙂

    3. Milena says:

      Milá Flo, už několik let se snažím o kynuté knedlíky, opravdu se povedly asi 2x, spíš jednou 🙂 No a včera jsem zkusila Tvoje mikrovlnkové knedlíky k obědu a protože jsem si nebyla jistá, jestli tak skvělé knedlíky nejsou jenom náhoda, tak jsem si je zopakovala ještě jednou večer a byly ještě lepší a rychlejší! Díky Tobě jsem kuchařsky vyrostla o metr. Díky! Milena
      P.S. Místo prášku do pečiva používám jedlou sodu, stejné složení ale bez zbytečné chemie.

      1. Mileno, tak to je paráda, díky za ohlasy!

    4. Mirko, už se to tu píše v jiných komentářích. V hrnci to jde taky, jen to pak už nejsou desetiminutové knedlíky. Hrnec, na dno utěrka, hrnky s těstem, voda do poloviny, měla by předem vařit, než vložíš hrnky. A pak budou knedlíky potřebovat 20-25 minut mírného varu pod pokličkou, podle velikosti hrnku. Uvaření zjistíš snadno vpíchnutím dlouhého, tenkého nože, nemělo by na něm ulpět syrové těsto a měl by být po vytažení hodně teplý až horký.

  2. Vašek.K says:

    Ahoj Flo, díky za recept. Tvoje vyprošťovací knedlíky rád dělám, ale je to jak píšeš. Udělat a sníst. Nebo použít na knedlíkovou pizzu, tam to nevadí. Bojuji s kynutými, pořád se mi nedaří udělat takový, aby se dal vyfotit. Jedlé jsou, ale kulaté zatím ne. Tak třeba příště budou lepší. 🙂

    1. Vašku, to postupně doladíme 🙂

  3. Milá Florentýnko,
    děkuji za recept a krásné fotky: až se mi sbíhají sliny.
    Protože mám bezlepkovou dietu, děláme tento knedlík již několik let jak z bezlepkové, ale tak i z lepkové mouky pro návštěvy. Vydrží nadýchaný i několik dní. Jak to? Protože do těsta dáme i droždí a necháme na teple vykynout. Samozřejmě to znamená více času, ale když začnu vaření knedlíkem, tak než dovařím zbytek oběda, tak mám knedlík hotový a je jako „dech“.
    V jednoduchosti je síla, takže dám do mísy necelý hrnek vlažného nebo teplého mléka, 1 celé vejce, špetku soli, nakrájené tvrdé housky nebo nakrájený tvrdý bezlepkový chleba, co mi zbyl a nestačil jsem ho sníst, aby trochu nasál mléka /když nemám chleba nebo housky, tak před koncem míchání přisypu 2 hrstě rýžových burison/, pak hrnek mouky, 1/4 kostky droždí a 1/3 prdopeče /prášku do pečení/. Vše krátce zamíchám mixérem, aby těsto bylo ani husté, ani řídké /doladím moukou/. V Globusu, v Orionu nebo u Vietnamců se dá koupit silikonová forma na srnčí hřbet. Tu vymažu olejem, přidám těsto, přikryji utěrkou a pověřím vnučku, aby hlídala utěrku, až se bude zvedat ☺.
    Celou formu potom dám do mikrovlnky na 2. stupeň a asi na 8 minut. Špejlí zkusím, zda je hotový. Po „uvaření“ vyklopím na vál, nechám vystydnout, aby se dobře krájel a zbytek dám do mikrovlnného sáčku a do lednice.
    Přeji krásný den všem

    1. Co znamená 2. stupeň u mikrovlnky?

    2. Tondo, díky za ověřený recept na kynuté knedlíky a za všechny související rady, ty mají cenu zlata. Flo.

    3. Martina says:

      Já už jinak než podle vás knedlík nedělám:) vždycky moc dobrý

  4. zdenkanecesana1 says:

    Mirko, já jsem s úspěchem vařila hrníčkové knedlíky na sporáku. Do většího hrnce jsem dala vody tolik, aby byly hrníčky ponořené zhruba do poloviny. (Hrnky jsem ale vložila až voda vařila.) A zhruba za 15 minut byly knedlíky hotové. Parní hrnec nemám, tak s tím poradit nedovedu.
    Vyzkoušej. Zdenka

    1. …včera jsem je vařil ve vodě, ale 25 min. ???

    2. Šmirda says:

      Moc děkuju 🙂

  5. Krásné hrnky!!!

    1. Viď? Ale už mi jeden z původních osmi chybí. Je to krásný tenkostěnný porcelán, žádná keramika, radost z nich pít. Jsou lehoučké jako pírko. Teda skoro. A navíc dělají uspokojivé knedlíky z mikrovlnky 🙂

  6. Martina says:

    Néé, mikrovlnku né, prosím!!

    1. Martino, nutit ti ji nemůžu, to je jasné. Ale pokud jsi ochotná být v jedné místnosti s mobilem, případně si ho dávat k hlavě při telefonování, či pobývat v blízkosti wifi routeru, tak mikrovlnka je proti tomu slabý odvar, který se zapíná jen na pár potřebných minut.

  7. hanasuch says:

    Také nemám ráda prášek do pečiva. A tak stále dělám jen knedlíky houskové kynuté s droždím, a také klasické bramborové. Kdysi jsem zkoušela i podobné hrníčkové do mikrovlnky a měla jsem problém jen s tím, vychytat nastavení mikrovlnky. Vzpomínám, že to bylo několik pokusů a když jsem to konečně zvládla tak jsem je zas nějak přestala dělat. Ale tyhle určitě zkusím, myslím, na rychlou večeři ideální!

    1. Máš pravdu, málo kde se uvádí, jak tu mikrovlnku přesně nastavit. To, co dřív bylo střední výkon, je nyní něco úplně jiného. Proto je nejspolehlivější uvedení síly vlnění ve Wattech.

  8. Jana H. says:

    Rychlé hrníčkové knedlíky znám, kdysi mi na ně manžel (tehdy ještě přítel) přivezl recept od svojí babičky. Ale už jsem je strašně dlouho nedělala… Asi je čas je oprášit, navíc ty varianty vylepšení mě docela navnadily! 🙂

    1. Jo, ty varianty jsou téměř neomezené 🙂

  9. Alžběta says:

    Mikrovlnka – hm, proč ne? Rychlé,efektivní, ráda vyzkouším.

  10. tornado-lou says:

    Ještě bych přidala jednu výhodu – snadno se připraví jedna porce. přece jen, pokud chcete 2 plátky knedlíku, tak kynutý dělat nebudete…..

    1. No jasně, tenhle recept se skvěle přepočítává, dobrý postřeh. Odpovídá to jednomu plátku toustového chleba, mám to zvážené a ověřené.

  11. Jarka Dušková says:

    Milá Florentýnko,

    zatím jsem mnohokrát komentář nepsala, je mi už téměř 80 , mladší ženy Ti to napíší lépe.
    Já Ti chci poděkovat za všechny výborné recepty, dávám si je na flešku a už jsem jich dost vyzkoušela, pokusím se i o knedlíky.

    Přeji TI samé pohodové dny,
    Jarka

    1. Jarko, moc si tvého komentáře vážím, díky, že jsi se odhodlala. Je to obdivuhodné, jak ve svém věku zvládáš práci s technikou. Všechna čest.

  12. Díky Flo,
    knedlíky určitě vyzkouším 🙂

  13. adamos says:

    Ahojky milá Florentýnko – jsi bezvadná v popisu výroby knedlíků z mikrovlnky – stejně jako vždy. Jen se chci zeptat na tvůj názor na používání (vaření) v zmiňovaném přístroji,který vlní ? Díky za odp. ad

    1. Už jsem to tu psala výše. Pokud při telefonování dáváš mobil k uchu, nebo dokonce spíš s mobilem v jedné místnosti, tak si myslím, že odmítání mikrovlnky je jen zbytečná póza. Ale pokud se záření a vlnění důsledně vyhýbáš se vším všudy, pak ano, asi si mikrovlnku nepořídíš.

  14. Milena says:

    Dobrý den, dovoluji si připojit jeden návrh, už roky používám místo prášku do pečiva sodu. Složení stejné, akorát bez zbytečné chemie navíc, účinek stejný, jenom dávám o trochu menší množství. Jen nevím, jak je to s tou chutí v jídle, já tam teda nic necítím, ale to není směrodatné, neb jsem snaživý začátečník. A navíc je to levnější 🙂 Milena

    1. Mileno, prima postřeh, soda dovede nahradit kypřicí prášek. Ovšem potřebuje něco kyselého, aby dobře zafungovala, třeba citronovou šťávu nebo kyselé mléko. A to mi do knedlíků moc nesedí.

  15. Milá Florentýnko, milé dáma a pánové,
    také se mi tyto knedlíky moc líbí, ač je kvůli dietě vařím jen v omezeném množství. Ale některá jídla nejsou bez knedlíků poživatelná, takže tato 10 minutová kreace vypadá velmi lákavě. Mikrovlnku mám pouze na chalupě, tak vyzkouším až tam v květnu budeme. Jinak bych ráda pošeptala Šmirdovi, že už jsem tyto hrnkové knedlíky vařila v hrnci, voda může sahat nejvýše do poloviny hrníčku a var musí být stálý, nikoliv prudký, aby vařící voda nešplíchala do těsta. V těchto případech je na dno hrnce dobré dát starou utěrku, která ztlumí drkotání hrníčků. Hrníčky je nutné vymazat sádlem a plnit do 3/4. Ingredience jsou téměř stejné, ale pro pořádek uvádím :
    1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 žloutky, 2-3 rohlíky, sníh ze 2 bílků, špetka soli.
    Vařit by měly 23 minut, takže ty z mikrovlnky nepředstihnou.
    Přeji vám všem hodně úspěchů při vaření a spokojené strávníky.
    Hezký den přeje Hanka

    1. Hanko, díky za cenné rady z kuchyně! Flo.

  16. Milá Flo, zajímavý recept, ale já mám problém s mikrovlnami. Vzpomínám si, že maminka mi v dětství, když jsem měla dietu a nemohla jsem jíst kynuté, dělala hrníčkové knedlíky, kde jako kypřidlo byl sníh z bílků, a vařila je v hrnci na páře. Dieta skončila a recept upadl v zapomnění.

    1. Jitko, to naprosto respektuju, mikrovlnku ti nutit nemůžu, to je jasné. Každý si to musí rozhodnout sám za sebe. Ale jak jsem psala výše, pokud používáš mobil a dáváš si ho při telefonování k hlavě, tak odmítat mikrovlny je neopodstatněné.

  17. Ahojky Flori,zkoušela jsem hrnkové knedlíky vařené v hrnci ale nějak se mi to nepovedlo, na další jsem neměla odvahu.Knedlíky v mikrovlnce vypadají dobře,ale odrazuje mě,že se musí ihned zkonzumovat,jinak to není ono.Ale zaujal mě recept od Hanky,takže ještě jednou do toho půjdu.Jenom by mě zajímalo,jestli má být hrnec při vaření přikrytý.Přeji hezký a sluníčkový den.

    1. Rozhodně přikrytý, na knedlíky musí působit i pára uvězněná pod pokličkou.

    2. Marie, hrnec určitě přikrytý pokličkou a ještě lépe poklici obalit utěrkou – ta nasaje vlhkost, která by jinak kapala do knedlíků.

  18. Martin says:

    Prášek do pečiva a vegetu zásadně při vaření nepoužívám!Takže tento recept pro mě není,kvůli tomu prášku.

    1. Martine, blahopřeju k takovému uvědomení. Prášek lze nahradit našlehanými bílky, jak jsem v postupu psala.

    2. Martine, zkus místo prášku do peč. použít burisony. Ty krásně těsto nadlehčí, a přidáš-li ještě sníh z bílků, bude to OK.
      Množství burisonů musíš vyzkoušet, já dávám o něco málo méně než mouky.

  19. Vlasta Krestova says:

    Díky za recept, určitě ho vyzkouším.

    1. Rádo se stalo, Vlasto.

  20. Ano, musím napsat, že ač bydlím na vesnici, tak je nás moc málo, které vaří knedlíky. K nám vozí knedlíky nějaká firma a je tu na ně fronta. Než bych se oblékla, došla a vyčkala, tak vezmu hrnek mléka, 1 vejce, sůl, hrubá mouka – promíchám na husté těsto, nechám trochu odpočinout až nasákne mouka (mohu přidat ještě trošku mléka), pak zamíchám 3 rohlíky na kostičky, uvedu se do varu – tedy vodu, osolím ji, namočenýma rukama ve vodě upatlám (ukoulím) 4 knedlíky, šupnu do vařící vody a nechám 10 minut po jedné straně, pak je na 10 minut otočím a hotovo. Těsto na knedlíky dělám třeba při přípravě snídaně, rohlíky přidávám do těsta až před vařením, tj. 20 minut před obědem. Nevím jak se takovému knedlíku říká, ale u nás kolem Brna se jim říká „přesňáky“ – jsou bez kypřícího prášku i bez kvasnic. Samozřejmě že dělám i karlovarský knedlík, hrníčkový knedlík, bramborový, špekový a další , ale přesňáky nejčastěji.

    1. Petro, to je úplná knedlíková poezie v tvojí kuchyni 🙂

  21. Vlasta says:

    Milá Flo, mikrovlnku nevlastníme, hrníčkové knedlíky vařím v hrnci na páru podle receptu Hanky, který je podobný s receptem Ládi Hrušky, někdy i s rýžovými burizony. Zdraví Vlasta!

    1. Vlasto, to je prima, že sis našla cestu k hrnkovým knedlíkům, já myslím, že jsou fajn vyprošťovák, s mikrovlnkou i bez.

  22. Díky za krásný pozdrav, předcházející Tvoji neuvěřitelnou tvůrčí kulinářskou invenci – knedlík zcela jinak, ale tentokrát si nedám poradit.
    Knedlík si dám jen zcela mimořádně, z lásky k neodbytné kuchařce,
    a to jen dva malé knedlíčky – bramborové. Ani to nezkusím, jak obyčejně mám disciplinovaně ve zvyku, protože nemám mikrovlnku.
    Prosím o prominutí.

    1. Jirko, vůbec není třeba se omlouvat, naprosto respektuju tvoje chutě a jídelní preference a vynasnažím se příště líp trefit 🙂

  23. Ahoj Flo.
    Hrníčkové knedlíky vařím, pro dietu.
    Několikrát se mi stalo, že jsem knedlíky nevyklopila z hrnečku.
    Nedávám hrnečky do mikrovlnky, ale do hrnce s horkou vodou.
    Nepřidávám prášek do pečiva ani žádné přísady.
    Děkuji Monice za recept. I.

    1. Iveto, když pořádně vymažeš hrnečky olejem nebo sádlem a nenecháš v nich těsto zbytečně dlouho před vařením stát, tak by problém s vyklápěním být neměl. A vždycky si můžeš pomoci tím, že knedlík objedeš ostrým nožem a pokusíš se na dno dostat při vyklápění trochu vzduchu.

  24. TAK TO JSEM ASI STARÁ ŠKOLA A DĚDA TAKY.NEMÁ RÁD NOVOTY A TAK DĚLÁM KLASICKÝ KYNUTÝ KNEDLÍK. A NEBO PLESKANOU BUCHTU,NA PLZEŇSKU SE ŘÍKÁ ROZPEK,TEN MÁ DĚDA MOC RÁD.JE DOBRÝ K OMÁČCE A K ZELÍ.NO A KDYŽ KOUSEK ZŮSTANE TAK HO MAŽEME MEDEM.TO JE TAKY BAŠTA.ZDRAVÍM VŠECHNY JITKA A DĚDA

    1. Jitko, já myslím, že to vaše rozhodnutí je naprosto v pořádku. Na rozpek se budu muset podívat, díky za tip.

  25. Julianna says:

    Milá Flo tyto knedlíky vyzkouším,ale bez prášku a určitě ne v mikrovlnce zaprvé protože ji nemám a mám proti ni velké výhrady.Zkusím s našlehaným bílkem a hrnci jak píší děvčata nahoře.Děkuji a čekám na ten houskový a mám ráda karlovarský.

    1. Julianno, a proti mobilním telefonům a wifi sítím máš podobné výhrady? Protože pokud ne, tak jsi jen podlehla veřejně šířeným fámám o škodlivosti mikrovln a třeba se tím připravuješ o dobrého pomocníka v kuchyni. Ale to je pochopitelně jen tvoje rozhodnutí.

  26. Moc pozdravuji všechny.Knedlíky vyzkouším, jsem moc zvědavá,jestli se i to povede.Ja jsem kdysi dostala recept na buchtu z mikrovlnky,a vůbec se to nepovedlo,no tak stále peču v troubě.No ale dostala jsem už je to určitě 4-5 let recept na rýži v mikrovlnce a už jsem rýži prakticky jinak nedělala.Mam litrový hrnek do mikrovlnky, nasypu tak 1/2 max. proplachnu horkou vodou,pak malému na rýži vodu,asi 3cm nad rýži osolím dám do mikrovlnky,a 15 min.naplno,po 5min.sundam na 2/3 výkonu,a hotovo.Jak to cvakne,tak vezmu vydlicku,nakyprim,vrátím,dám 1min.a mám hotovo.CHce si to nazkoušet,každá mikrovlnky je jiná když přijedu k dceři,tak musím nastavit jinak,jo a ten hrnek,to je speciální do mikrovlnky,pokládka má takový otočný ventilek,ten mám otevreny.Kdyz jsem to ze začátku vychytala,tak už jinak rýži nevarim.Tak jsem zvědavá,jak mi půjdou ty knedlíky,věřím,že to taky vychytal,až mi to půjde,tak dám vědět.Zdravi Jana

    1. Jani, a dušenou rýži na sporáku jsi zkoušela? Ta se dá navíc různě ochutit a výsledek je stejný, podobně bezpracný, jen chutnější.

  27. Anička says:

    Měla jsem na mysli otázku jak upotřebit veeeelkou hrst celerové natě, co mám už dlouho v mrazáku. Hádám, že bych ji mohla přisypat do knedlíku.
    Věřím, že mě tenhle recept někdy zachrání ☺. Děkuji.

    1. Aničko, proč ne, jen já osobně bych tam nedávala tu hrst celou 🙂

  28. Ahoj Flo z knedliků strach nemám, vařívám je relativně často. Kluci milují houskové knedlíky nad párou,ale i z mikrovlnky a také vařívám hrničkové knedlíky na sporáku za 30 minut jsou hotové . Tvoje určitě vyzkouším. Třeba nějakou změnu. A tvé recepty máme opravdu moc rádi.

  29. Réza says:

    Milá Flo, já dělám knedlíky jen domácí a hrnkové knedlíky vařím v hrnci pod pokličkou bez prášku se šlehaným sněhem a hrnky vymazávám sádlem. Jsou vynikající.
    Tip pro fajnšmekry – na pánvi osmažím trochu slaniny na kostičky a pak k tomu přihodím opéct kostičky rohlíků, až při míchání chrastí, a pak je teprve i se slaninkou vmíchám do knedlíkového těsta.
    A když náhodou zbydou, tak jsou úžasné jako knedlík s vajíčkem.

    1. Rézi, to je opravdu parádní tip pro fajnšmekry, díky!

  30. Ahoj Florentýnko,
    v mikrovlnce jsem ještě knedlíky nedělala.Už léta dělám houskové knedlíky vařené v hrnečku vždycky ke svíčkové.Kypřím je ušlehaným sněhem a jsou výborné .Ty tvoje mě lákají,určitě je vyzkouším.
    Zdravím Maruška

  31. helena says:

    Milá Flo,ráda bych vyzkoušela knedlíky z mikrovlnky,ale dostala jsem na vánoce novou,která má přednastavené programy Doufám,že. se mi povedou budu tě informovat.
    Protože mám tahle trouba i horkovzduch tak peču i koláče . Jsou hotové asi za 40min.
    Zdravím Helena

    1. Heleno, ta tvoje mikrovlnka bude mít určitě i docela obyčejný ohřev, takže s ním to zvládneš. Jen ten horkovzduch na ně nepouštěj 🙂 Tak ať ti nový přístroj dělá radost.

  32. Klára says:

    Ahoj Flo,
    Děkuju moc za tenhle recept a nejen tento. Já mám trochu specifický problém, protože v zemi kde žiju neexistuje polohrubá mouka. Veškerá mouka je hladká, potom také vícezrná. Mám pocit že se dá koupit hrubá krupice vyrobená z obilnin, samozřejmě máme ještě krupici vyrobenou z kukuřice.
    Budu vděčná za tip, vaření zdar, Klára

    1. Kláro, já bych do těchto knedlíků šla s hladkou moukou a docela bez obav.

  33. No vida a já přešla z hrnků na vaření v potravinové folii ve vodě 😀 Jsem líná hrnky skládat i do myčky 😀 V mikrovlnce jsem ale knedlíky ještě nezkoušela
    Každopádně pro inspiraci u nás se dává na 4 rohlíky 150g polohrubé mouky, jeden žloutek, cca 10 dkg rozpuštěného másla a prdopeč nebo sníh. Přidávám i bylinky nebo vypraženou anglickou.
    Zkoušela jsem i mouku nahradit cca 80 g perníku na strouhání a byla to naprostá bomba. Knedlíky jsou jemnější a výborně se hodí ke zvěřině. Například šípkové omáčce.
    Pro dietáře lze rohlík vyměnit za celozrnný toustový chleba a mouku dát třeba špaldovou 😉

    1. Tak to je nápad hodný nobelovky (nebo co se za kuchařskou vědu uděluje). Musím vyzkoušet, díky!

  34. Monika says:

    Milá Flo, moc děkuji za typ na rychlé knedlíky, vypaadají moc pěkně, určitě vyzkouším.

    1. Moniko, ubrouskový knedlík by byl jemnější, ale znáš to, někdy na to prostě není čas. Tak ať i tebe občas tyhle knedlíky vyprostí.

  35. Veronika says:

    Knedlíky umím, dneska jsem ale z časového presu zkusila tyhle a moc nám chutnaly. Kdysi jsem zkoušela napěnit knedlíky sifonovou bombičkou. Bylo to spíš ze zvědavosti, ale taky se to dá!

    1. To zní… zajímavě 🙂

  36. Když se tady všichni ohlašují se svým kulinářským uměním, tak to udělám také: je mi 83 a hroyně rád vařím (ono to bude asi mojí životní chemickou výzkumnou profesí. Knedlíky kynuté zvané blbouni v naší rodině a bramborové docela zdařile zvládám já, ale ty vaše hrníčkové jsou doména mojí manželky která si před téměř padesáti roky vzala recept od její babičky když jsme opustili rudé vládce a z Prahy jsme se přesunuli o trochu na západ, do Kanady, kde jsme dodnes. A právě ty hrníčkové knedlíky nám dodnes připomínají babičku mojí manželky a tím i náš bývalý domov. Jsou vařeny v hrnci s vroucí vodou, ne v mikrovlnce…A jsou fantastické!

    1. Josefe, díky za příspěvěk do diskuze, protknutý vzpomínkami. Vřelé knedlíkové pozdravy za oceán! Flo.

  37. U nás se kdysi houskové knedlíky dělávaly k nedělnímu obědu. Maminka vzhledem ke svému nedůtklivému žlučníku kynuté nemohla a tatínkovi ty nadýchané, hospodské knedlíky nechutnaly. Tak jsme dělali s trochou prášku do pečiva a místo mléka se používala sodovka. Od mých asi osmi let to byla moje práce – tatínek mi tvrdil, že je dělám lepší než maminka, neb je lépe vypracuji a jsou nadýchanější.
    Později jsme, v éře „hrníčkového“ všeho možného, také dělali hrnečkové knedlíky. Před několika lety, když jsem zjistila, že mikrovlnka se dá použít i k jinému vaření než ohřívání pokrmů, jsem hrníčkové knedlíky inovovala a začala je „vlnit“. Teď už jiné nedělám. A klidně se mohou jíst i ve dnech následujících.
    https://www.toprecepty.cz/recept/11080-knedliky-houskove-hrneckove-varene-v-mikrovlnce/

  38. Díky Flo za připonutí. Kdysi jsem je dělávala (když jsem dostala jednu z prvních MW a ní byly recepty). Jak se rozrůstala rodina a začal vařit muž, tak jakoby MW přestala existovat. Včera jsem je zkusila z poloviční dávky a jsou výtečné. Protože je nesmím nebo jen tak 1 na ochutnání, tak jsem dala zbytek zamrazit a jsem zvědavá, co to udělá po rozmrznutí. Jen mi šly špatně vyklopit, asi mi to někdo špatně vymazal,že . Dal by se použít mikrotenový sáček míst vymazání? Pro podruhé.

  39. Ne. Mikrovlnku ne. Ne, ne, ne. Vařit v mikrovlnce ne. Nikdy. Ohřívám, ale jen ve chvílích zoufalství. Jídlo z mikrovlnky je jako vodka tabletnaja nebo pivo v prášku. Nebo jako rozdíl mezi elektrickým přímotopem a živým ohněm. Radši zmrvím jídlo, než bych ho nacpal do tý debilní hučící bedny. Ale nikomu to neberu, pokud se to někomu jako mně neekluje, taky možnost, jak třeba dospět k cíli… 😉

    1. Pavel says:

      Soda není chemie? To je typická chemie!

    2. Pavel says:

      Codo, už zde kdosi psal, že vlny o jisté vlnové délce (rozdíly okolo 10% ) jsou mikrovlnly, ať nesou informaci na internet /WIFI/, nebo telefonuješ mobilem, nebo jsi nedaleko radaru, nebo ohříváš něco v mikrovlnce. Molekula vody má v prostoru zajímavou polohu a její vazbyse rozkmitají vlnami konkrétní délky. Tak jí dodají energii. A naše ruka cítí rychlejší pohyb molekul jako teplo. Tak jednoduché to je.
      Radioaktivní vlny jsou trojího druhu: alfa, to je letící jádro helia a zastaví ho list papíru, beta – to je letící elektron, nejmenší částčka elektřiny kterou svítíš. Záření gama je vlnění, kmitající velice rychle, rychleji než UV záření se sluníčka a je srovnatelné s rentgenem. Má mnohokrát víc energie než nějaké mikrovlny a zastaví ho jen olovo. Víš, proč je na dveřích mikrovlnky taková kovová síťka? Zabraňuje odcházení vlnění z mikrovlnky. Musí se vrátit, narazí na molekulu vody, rozkmitá ji a tak v ní zůstane. Stejně, jako když si dáš ruku k topení, infračervené záření (=teplo) ti narazí na ruku, ohřeje ji, ty si dáš ruku na tvář a cítíš, jak je teplá. Infračervené záření v ní zůstalo.

  40. Sabina says:

    Zdravím a prosím o radu. Mám dcerku, která houskové knedlíky úplně miluje a rajská bez nich není rajská. Bohužel je na bezlepkové dietě. Varianta hrníčkových knedlíků se mi moc líbí. Nevíte někdo jak „vylezou“ když bych nahradila mouku normální moukou bezlepkovou?
    díky moc za odpověď.

  41. Lukáš Novák says:

    Dneska jsem dělal takovéhle:

    – 8 starších rohlíků nakrájet na velmi hrubo (rozříznout podél a pak půlkolečka) a opéct na másle dozlatova (není nutné).
    – Ze čtyř osolených bílků ušlehat sníh.
    – Zbylé 4 žloutky v míse rozšlehat asi se 3 dcl mléka, osolit a přidat hodně nakrájené pažitky (oholil jsem celý květináč).
    – Přisypat opečenou housku, promíchat a chvilku počkat, až rohlíky nasáknou (asi 3 minuty)
    – Lehce zamíchat sníh
    – Naplnit máslem vymazané hrnky – a dál už to znáte.

    Jedli jsme je s plněnými paprikami v rajské omáčce.

  42. Upřímný dík, zároveň úcta a obdiv. S tímto receptem opravdu záchrana a sklidila velký úspěch Na tyto stránky se s důvěrou obracím, když hoří, nemám čas experimentovat. Mám jistotu, že vše je vyzkoušené a osvědčené. Oběd v mžiku a mohlo se dát stavebně kutit i s milými pomocníky, kteří se nečekaně dostavili, by „dostavili“. Díky, milá a skvělá a inspirativní Flo, ať se daří pro radost … Markéta

    1. Markéto, za formulaci „kteří se dostavili, by dostavili,“ vám srdečně děkuju! Žiju teď v něčem podobném, smích je dost potřeba. A díky i za důvěru v recept.

  43. Knedlíky skvělé, ale značka těch překrásných hrnečkū by nebyla?

    1. Lado, kupovala jsem je v Marks & Spencer, je to opravdový porcelán, žádná keramika, takže jsou i velmi příjemné na pití. Bohužel už je to několik let a kolekce hrnečků se v tomhle obchodě mění celkem rychle, takže už je nemají (sama jsem si chtěla ještě další dokoupit).

  44. Katerina Mitchell says:

    Dobry den, da se polohruba mouka nahradit hladkou moukou? Ziji v USA a tady ji tezko sezenu.

  45. Zuzana Polame says:

    Milá Flo, ráda bych se připojila k zástupu děkovných mailů. Za tento recept mnohokrát děkuji. Dosud jsem houskový knedlík nikdy nedělala, ale říkala jsem si, že od Tebe zkusím, neb všechny povzbuzuješ a nedalo se odolat. Vařím ráda, ale houskový knedlík – pole neorané. Změnila jsem dle doporučení v komentářích prášek do pečiva za kvasnice, aby pak byl déle jedlý a paráda, skvost, velká radost. Můj desetiletý syn knedlíky miluje, snažila jsem to s nimi nepřehánět a když už, kousek od nás dělají naprosto skvělé knedlíky v „hospodě“. A proto jsem kupovala. Ale tohle je pro mě radost, zejména proto, že se knedlík vždycky povede. Vřelé díky za Tvé rady a doporučení a mnoho chuti a zdaru do další práce!!! Zuza

    1. Tobě taky hodně zdaru do dalšího vaření a děkuju!

  46. Děkuji za skvělý recept 🙂 Doma všem chutná, mám s ním akorát jednu obtíž – naše mikrovlnka má v nastavení pouze 800W, 720W, 640W a nižší hodnoty. Vždycky to „vlním“ metodou pokus-omyl, ale povětšinou mi pouze „vlnění“ zabere cca 10+ minut s tím, že každý knedlík po cca 6-8 min vyklopím, dám do hrnku opačně a „vlním“ dále, protože knedlík není ze spodní strany ještě hotový. Tak kdyby byla nějaká rada, jak celkový čas „vlnění“ zkrátit při mém nastavení, budu ráda, zatím jsem vždy nastavení 720W a 640W kombinovala v různých pořadích a v různých časových intervalech, vždy s obdobným výsledkem 🙁

    1. Ono taky záleží na tom, jak kvalitní mikrovlnka je a jak se vlny odrážejí uvnitř, případně kam a kde se soustředí. Pokud je uvedený výkon málo, tak zkusit 800 W – podle toho, jak popisuješ chování těsta při nižších výkonech, by se s ním nemělo stát nic nepěkného.

  47. Díky za recept, dělám vždy klasické, ale teď jsem nějak neodhadla množství, maso a zelí zbylo a knedlíky už nebyly. K těmto receptům z hrníčku z mikrovlnky jsem skeptická, ale jako nouzovku a rychlovku to musím pochválit. Je to teda opravdu z MW rovnou na talíř, ale svůj účel splnily.

  48. Díky za recept, knedlíky se povedly!

  49. Martina says:

    Dobrý den,
    já dělám mikrovlnkové knedlíky s droždím a také to funguje, ale vymyslela jsem jinou inovaci. Recept jsem dostala od tchýně, která měla takovou akorát plastovou mísu, kterou mohla dát do mikrovlnky, ale mě taková chyběla, tak jsem zkusila svojí silikonovou formu na bábovku (když to zvládne troubu, proč by nezvládla mikrovlnku?) a když jsem pak měla knedlík ke svíčkový ve tvaru bábovky, tak se všechny babičky podivovali, jak to hezky vypadá. Tchýně začala taky používat formu na bábovku, ale někdo pak z toho knedlíku cítil vanilkový cukr nebo jiné ingredience z buchet, tak pak dostala ještě jednu formu čistě na knedlíky. To jen tak, kdyby někdo potřeboval pro rodinu větší množství a nechtěl to dávat do spousty hrníčků, tak tahle varianta jde taky použít, ale pozor na buchtové příchutě 🙂

  50. Milq Flo, Tak jsem tyhle knedliky vzala parkrat na milost, s pocitem,ze babicka by me placla za tu lenost pres ruku,ale nelituji. Knedliky chutnaji rodine vic,nez kynuty?A navic jsem je zkusila bez prdopece a jinych kypridel, jen jsem do mleka dala pouze zlouty a uslehala bilky do tuheho snehu,pridala ho nakonec do testa a jsou jeste lepsi. Dekuji a preji krasne Velikonoce?

  51. Milá Flo, chtěla bych Ti upřímně poděkovat za ten úžasný recept na Svíčkovou na smetaně(v uvozovkách?, vím co jsi o tom názvu psala.) Tvé kulinářské umění mi přineslo nejen lahodnou chuť,ale i radost ze sdílení dobrého jídla s rodinou! Děkuji Ti za tvůj talent, který jsi se mnou sdílela. Petra Řiháková z Jižní Moravy

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close