Tenhle koláč s brokolicí vám naservíruju hezky zatepla a nebudu to moc protahovat, protože tady jsou všechna slova zbytečná.
Jedná se o koláč, který skoro ani koláčem není, neboť mu chybí spodní vrstva těsta. Do koláčové formy se pouze nalije směs ricotty, vajec a strouhaného sýra, na povrchu se ozdobí brokolicí a máslovou strouhankou a upeče.
Je to přesně tak jednoduché, jak to zní. Ricotta v horké troubě parádně zpevní, sýr tomu dodá chuť i trochu vážnosti a brokolice… tu si klidně vyměňte za jinou zeleninu, pokud chcete.
Koláč s brokolicí v několika málo detailech
Díky tomu, že koláč neobsahuje žádnou mouku, zůstává vláčný a vlkhý, ať už se do něj pustíte pěkně zatepla, anebo si ho necháte vychladnout na později.
Strouhanka smíchaná s rozpuštěným máslem funguje podobně jako drobenka na ovocných koláčích – přinese kontrastní vrstvu hebkému podkladu.
Brokolici doporučuju lehce předvařit a dát šokově zchladit do studené vody, tím si zajistí lepší barvu a chuť i po delším pobytu v troubě. Je to klasické blanšírování, psala jsem o něm tady: Tohle zelenině nikdy nedělejte.
Pokud byste místo brokolice chtěli použít nějakou tvrdší zeleninu, bude lepší, když ji předem tepelně upravíte aspoň do poloměkka. Ona totiž jinak nebude mít v troubě šanci úplně změknout, protože se bude částečně schovávat v těstě.
A konečně – co se týká ricotty, spočívá v ní veškeré kouzlo tohoto koláče. Dala by se vyměnit za měkký tvaroh (balený v obalu, ne ve vaničce), ale pokud to uděláte, vnesete do koláče docela výraznou navinulost. Když už, tak tvarohem nahraďte jen polovinu ricotty.
[Recept taky najdete v knize Veřeře u Florentýny, str. 134]
Suroviny
- 500 g ricotty
- 3 vejce
- 3 stroužky česneku
- 150 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
- 1/2 lžičky soli
- 1 brokolice o váze zhruba 500 g
- 1 lžíce másla na vymazání koláčové formy
- 120 g strouhanky
- 60 g másla do strouhanky
Postup
- Lžící másla vymažte větší koláčovou formu o průměru kolem 28 cm. Máslo určené do strouhanky rozpusťte v kastrůlku a jakmile zpění, vsypte do něj strouhanku. Letmo promchejte, jen co by se všechna strouhanka spojila s máslem, odstavte a nechte zatím zvolna vychládat.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou formu vysypte dvěma lžícemi máslové strouhanky tak dobře, jak vám to jen půjde.
- Přiveďte k varu 2 litry vody s jednou lžičkou soli. Z brokolice malým ostrým nožíkem odřežte růžičky, opláchněte je na cedníku a jakmile začne vařit voda, vsypte je do ní a nechte minutu povařit. Poté sceďte a dobře propláchněte studenou vodou, aby se přerušil proces varu.
- V misce rozšlehejte dohladka ricottu, vejce, prolisovaný česnek a špetku soli. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr a pokud je to potřeba, protože je sýr málo výrazný, ještě dosolte.
- Ricottové těsto nalijte do připravené formy a zasypte ho zbývající strouhankou. Růžičky brokolice vyrovnejte do kruhu podél okraje formy a zbytek růžiček umístěte do středu. Nebojte se na ně trochu zatlačit, aby byly alespoň z poloviny ponořené do těsta.
- Koláč vložte do trouby a pečte 40 minut. Pak vypněte troubu, trochu ji pootevřete a nechte v ní koláč ještě 10 minut pozvolna vychladnout.
Vzhledem k velkému množství samovolně vzniklého tvarohu v našich jídelních zásobách s dovolením přece jen asi zkusím výrazně navinulou verzi. 😀 Vzhledem k tomu, že česnek má u nás doma ze zdravotních důvodů taky utrum, vytvořím nepochybně něco úplně jiného, ale i tak děkuju za inspiraci. 😉
Skvělá inspirace, zdravá a jistě chutná. Díky Flo.
Ahoj, všechno v lednici, hned jdu vyzkoušet. Vypadá to nádherně. Moc díky za všechny recepty a hlavně i počtení. V dnešní divné době se vždy těším na čtvrtek… jednak, že už bude konec týdne a hlavně na nový tip, co uvařit.
Presne tak, Simono, mluvite mi z duše ?
To je vyborny napad. Vzhledem k tomu, ze jime low carb zkusim to hned zitra. Diky
Flo – Lín a kapr u hráze prohlédli si rybáře, čepici měl novou, jikrnáči neuplovou.
Moc pěkně! To je o celé tři úlovky víc. Díky 🙂
Já tu mnemotechnickou říkanku znám bez čepice, ale zato s udicí, kter se k rybáři tematicky hodí možná lépe :))
Tu mnemotechnickou pomůcku vidím poprvé, ale čepice=6, zatímco udice=5. Hmmm…
Skvělý recept. Místo brokolice dám kolečka pórku, předem jen lehce osmahnuté na másle. Manžel brokolici NE. Bohužel. Hezké předjaří všem. Marie
Milá Flo,
děkuji za pěkné počteníčko a recepty, toto bude skvělá rychlovka. Sice jen pro mě, ale já brokolici můžu. Měj se pěkně.
Koláč!!! Já chytla takovou sladkou chuť! A jelikož brokolice byla nedávno , recept bude muset chvilku počkat a já jdu na to sladký (smotané kousky) ale recept okamžitě posílám dál, aby nečekali…
Všichni budou určitě vděční?
Jéje, ten je senzační, tenhle koláč! Dělávám ho spíš v létě, spotřebuju do něj dost cukety. Tu totiž škrabkou nakrájím na slabé pásky, které potom notně dlouho zatáčím nastojato do spirály od středu koláče do toho rikotového lůžka. Je to taková zkouška vlastních nervů, ale mě to hrozně baví. Ten koláč je krásný a ideální jako pozornost, když jdu na návštěvu nebo na grilování. S brokolicí rozhodně taky zkusím. Nebo s pórkem, jak je psáno v předchozím ohlasu.
Ještě tedy navrch posypávám čerstvými bylinkami a postrouhám jemně parmazánem.
Jé to zní úžasně s tou cuketou, určitě zkusím v létě, díky za tip!
Taky se dají z těch cuketových pásků namotat malé růžičky a sázet jedna vedle druhé, to by mohlo být trochu rychlejší.
Příjemné překvapení pro matku celiaka! Díky!
Flo – tak ještě sem, i když už je to na FB:
Mám, ó bože, ó dobrý, pamatovat si takový cifer řad. Velký slovutný Archimedes pomáhej trápenému, dej mu moc, nazpaměť nechť odříká ty slavné sice, ale tak protivné nám, ach, číslice Ludolfovy!
To už je pořádný úlovek, ne?
UFFF…
Jo, to je mi povědomé, díky za připomenutí 🙂
Vypadá moc pěkně,ale bohužel u nás brokolice nefrčí už jsme jí přejedeni.Ale recept se dá jístě udělat i s jinou zeleninou,až bude příležitost vyzkouším.Děkuji .
Ahoj Flo,
ten recept vypadá naprosto úžasně a určitě ho vyzkouším, však mám v lednici dvě brokolice! Moje děti ji kupodivu milují, tak mám většinou nějakou v zásobě.
Ale ještě víc jsi mě rozsekala poslední větou – proč mi to nikdo neřekl dřív?! :))
Ahoj Flo,
díky, zítra určitě vyzkouším. Inspirující recept a samozřejmě počteníčko.
Recept znám z kuchařky (Snídaně?) a je výborný.
Dobrý den Flo,
k dnešnímu dni – svátek má Anděla – je tedy andělský 🙂
Za brokoliový koláč moc děkuji i všem dalším nápadům k němu.
Já recepty beru jako inspiraci a pak si hraju, podle toho, co mám doma a podle toho, zda bude jíst také náš syn, který ovoce a zeleninu konzumuje pouze v rozmixovaném stavu.
Ale tím se netrápím. Když tak mu udělám maso nebo rybu a pro mě a mažela, který je vděčný strávník, připravím, na co máme chuť.
Tento koláč lze pojmout jako pizzu, tj. na spoustu variant.
Měj se krásně Flo a ostatní také, andělsky krásně.
Marcela
Děkuji, vyzkouším.
Ahojky, to je super rychlý recept, brokolici mám, ricotu koupím a hned jdu na to, díky to bude hodně rychlá večeře!
Ahoj Florentýnko. Vzhledem k tomu,že recept dorazil až nyní,to je 15.32,tak bude koláč až zítra. Dneska byla houbovka. Ale na brokolici dojde. Tu u nás jíme a dost často.
Hlavně buďte zdraví!!! Hezké odpoledne přeje Alča
Dobrý nápad, vyzkouším o víkendu s kadeřávkem, mám jej na zahrádce. Líbí se mně, že jsou recepty přehledně napsané a na 1 stránku. Děkuji
Tak jsem zase doma narazila. Proti větě „OPOVAŽ SE!“ se holt nedá oponovat.
Recept vypadá skvěle, už se těším, že ho vyzkouším.
Doba je divná a recepty jsou pořád psané bezvadnou zábavnou formou.
Moc děkujeme za optimismus 🙂
Ahoj, zkusím všechny verze zde popsané, brokolice jde první a potom mě zaujala cuketa stáčená – v létě. Jana děkuje za inspiraci
Milá Florentýno,
děkuji za zajímavý recept, ale já raději sladké koláče.
Milá Flo,
nádhera, jako vždy, vyzkouším!
Přeji moc zdraví a těším se na další recept a počteníčko,
Jarka
Milá Flo,
s receptem jsi zabodovala u mne a s matematikou i u manžela.
Ahoj, zrovna jsem si napsala na papírek najít nějaký nový recept s brokolicí. Pořád píšou, jak je zdravá a už jsme ji dlouho neměli (většinou je jako polévka). Děkuji za recept, zítra nakoupím, už se těším.
Znáte „pasta con broccoli“? Moje oblíbené brokolicové jídlo (inspirace u Montalbana): do osolené vody dám vařit nakrájenou brokolici (klidně i stonek na kolečka), jakmile začne vřít, nasypu placaté těstoviny (farfalle) a vařím podle návodu (cca 10 minut). Mezitím na pánvi rozehřeju velkorysé množství olivového oleje s ančovičkami a feferonkou (dle chuti, ančovičky možno nahradit sardelovou pastou) a přidám česnek – ten se nesmí spálit, jinak zhořkne. Uvařené těstoviny s brokolicí vylovím děrovanou lžicí do pánve a vše promíchám (mohla bych je slít, ale vývar používám jako základ budoucí polévky). Možno přidat strouhaný sýr. Jedna brokolice + 100 g těstovin vydá na dvě porce.
Hmmm zajímavý recept bude se hodit.. Děkuji milá Flo.
Super, to vyzkouším, děěěěkujii Iva
Dobry den, super inspirace!
Jen vzhledem k memu rodinnemu pozadavku na bezlaktozovou dietu bych se chtela zeptat, zda nemate napad cim nahradit riccottu krome bezlaktozoveho tvarohu, kdyz pisete, ze se zmeni chut. Jinak samozrejme nahradim tvarohem. Moc dekuji!
Krasny vecer!
Milá Flo,
díky za pěkný rychlý recept! Ačkoliv jsem se taky začala těšit na sladký koláč 😀
Čímpak bys nahradila strouhanku do té drobenky, aby tam nebyla mouka?
Díky!
Díky za prima recept milá Flo, brokolici mám, už jsem se radovala, ale ricottu nemám a ani tvaroh, zítra koupím a v sobotu upeču. Zkouším skoro každý recept a k některým se ráda vracím.
Zdravím všechny Jana
Drahá Flo!
Páči sa mi koláč, ale ja mám len Remosku.
Ako sa na to divas, je to možné urobiť aj v nej?
Na každý pád to skúsim. Robím v nej chlieb a dobre
Tento recept me zachranoval pri tehotenske cukrovce, po nem byla glykemie vzdy krasne nizko a ja si pochutnala. Diky Florentyno
Koláče bez těsta jsou fajn slané i sladké. Mám recept jen se smetanou, stačí 1 dl na 3 vejce a jinak stejně, ricottu či tvaroh příště zkusím. Tip – plnit se dá i avokádem.
Milá Fló, moc hezká a vtipná předmluva, ke kulatému koláči, který bych ráda zítra zkusila. Už se těším na výsledek. Děkuji a přeji hodně zdraví a další bezva nápady!!!
Zdravím milá Florentýnko,
jsi prostě úžasná. Jana.?
Upekla jsem koláč k večeři. Teď jsem dojedla jako obědo-svačinu. Příště bych dala brokolice daleko víc.
Ahoj všichni—jdeme na to
Moc dobré, děkuji
Milá Flo, dnes jsem koláč pekla a je prostě fantastický. Srdečný dík za další úžasný recept.
Ahoj,
diky moc za inspiraci. Chtela bych se zeptat na tu formu, ve ktere pect. Je nejaky idealni prumer? Je lepsi sklo nebo plech?
Milá Flo, děkuji za vynikající recept.Dnes jsem brokolicový koláč (přesně podle tvého receptu) pekla k obědu a všem nám moc chutnal.
Opravdu vynikající!! Děkuji.Eva
Děkuji za recept. Brokolice ❤️… a prosím tím tvrdým sýrem se myslí eidam?? ??♀️
Jinak čtvrtky jsou teď mnohem a mnohem lepší, co mi přijde nějaká ta mňamka do “schránky”.
Ahoj Flo, pekla jsem koláč včera… byl vynikající, brokolice jsem dala hodně, pekávala jsem něco podobného, také brokolicový koláč bez mouky, ale tenhle se s ním chuťově nedá srovnat… moc děkuji za další inspiraci, mamka je diabetička, tak si také bez výčitek moc pochutnala… 🙂
Milá Flo, přiznám se, že jsem Tvá velká letitá fanynka. Každý čtvrtek netrpělivě čekám Tvůj recept na skvělé jídlo. Zatím vždy realita předčila očekávání. Bohužel koláč mě tentokrát zklamal. Myslela jsem nejprve, že to jen selhání mých chuťových buněk, bohužel rodina konstatovala něco podobného. Koláč sice nenaplnil mé očekávání, ale spousta předchozích receptů, které byly famózní, převažují nad zklamáním. V duchu hesla: není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem, znovu napjatě čekám na čtvrtek.
Je opravdu výborný. Dnes jsem ráno udělala a je výborný jak teplý tak studený. A navíc,,,, chutnal i dětem ? děkuji za inspiraci
Fantastické! Ako vždy od vás mila Flo 😉
Tak odzkoušeno. Manželovi chutnalo. Dostala jsem od něj tip na to příště přihodit opraženou slaninu. 🙂