Co byste řekli na domácí čerstvý krémový sýr? Zkusíte si ho doma vyrobit se mnou? Pokud máte rádi lučinu, tak tohle je recept právě pro vás. Nemusíte se bát, že by k tomu bylo třeba speciální vybavení, speciální pomůcky nebo sýrařské suroviny. Bude vám stačit jen a pouze jogurt.
Pokud o výrobě sýrů jen letecky něco tušíte, tak víte, že se nejdřív vezme mléko a musí se s ním něco udělat, obvykle vysrážet syřidlem. Mléko je příliš tekuté, vysrážením se oddělí pevnější bílkovina od vody, vysrážený základ se scedí a teprve potom se může přistoupit k druhému kroku, tedy k tvorbě sýra samotného.
V dnešním receptu je ale malý úskok. Jako vstupní surovina nebude sloužit mléko, nýbrž jogurt. Ten už tak tekutý není, cedníkem neproteče, takže nám dá možnost neřešit srážení mléka, vybalit nádobí a pustit se do hry zvané Malý sýrař.
Krémový sýr z jogurtu čili labneh
Výsledku dnešního počínání klidně můžete říkat domácí lučina. Ale protože jistě stojíte o rozšíření obzorů daleko za hranice vašeho pozemku, vaší obce, vašeho kraje a dost možná i naší vlasti, seznámím vás s něčím, co se jmenuje labneh.
V blízkovýchodních zemích nejčastěji uvidíte labneh podávaný přelitý olivovým olejem a posypaný směsí koření zvanou za’atar, obsahující oregáno, tymián, mateřídoušku, saturejku, sumak, sezam a někdy i fenykl.
Pokud tohle koření už doma používáte, tak víte, že si skvěle rozumí se zeleninovými saláty a právě taky s olivovým olejem. Do labnehu se namáčí kousky teplého pita chleba tím krásným svůdným pohybem, kdy jimi doslova vytíráte talíř a užíváte si každé sousto.
Světe div se, labneh se připravuje úplně stejně jako domácí čerstvý krémový sýr z jogurtu.
Jak vyrobit krémový sýr
Recept na domácí krémový sýr by se klidně vešel do jedné věty, aniž by ztratil jakýkoli důležitý detail. Recept na guláš sice do jedné věty též vmáčknout lze, ale pak mu rozumí jen ti nejzasvěcenější. Ne tak u postupu na labneh.
Tak tedy:
[blockquote align=“center“]Vezměte tučný jogurt, promíchejte ho se solí, vložte do cedníku vyloženého plátýnkem a nechte v lednici dostatečně dlouho vykapat.[/blockquote]
Čerstvý krémový sýr potřebuje jen pár jednoduchých surovin a hodně času. Počítejte s mnoha dlouhými hodinami strávenými v netrpělivosti, s častou obchůzkou lednice, s dotěrnými myšlenkami, že už to přece musí být dávno hotové.
Během relaxačního pobytu v lednici se sůl rozpustí, spojí s jogurtem a tak trochu ho pozmění. A hlavně se jogurt stáním v cedníku zbaví části tekutiny, zhruba čtvrtiny svého objemu. Tím pádem povážlivě zhoustne. Na vás pak už čeká jediný úkol: vysvobodit krémový sýr z plátýnka, položit na talířek a zaznamenávat ohlasy.
Po prvních 8-12 hodinách budete mít měkčí krémový sýr, po dalších 8-12 hodinách tužší, za den a půl bude dostatečně pevný na to, abyste z něj zformovali kuličky, obalili v bylinkách, koření nebo oříšcích a použili jako jednohubkový předkrm nebo materiál pro naložení do olivového oleje.
Jaký vzít jogurt?
Především se dívejte na složení, aby jogurt obsahoval pouze mléko a jogurtové kultury. Nic víc. Žádný škrob, žádné sušené mléko, žádný cukr ani jiné příchutě.
Podle toho, jak tučný jogurt zvolíte, tak dlouho bude trvat odkapání sýra. Mně se nejvíc osvědčil buď pravý řecký jogurt, který má sám o sobě tekutiny méně (opět pozor na zahušťované náhražky), nebo tučný 10% český smetanový jogurt.
Labneh můžete vytvořit i z odtučněného jogurtu, ale ten obsahuje o poznání více vody, takže si budete muset déle počkat, než vykape. A jak známo, tuk je nositelem chuti a vitamínů, takže si sice můžete libovat, jak je to dietní, ale nejlepší volba to rozhodně není. Pokud nemáte opravdu přísné dietní omezení, vezměte tučný jogurt.
Pokud budete v dobrém rozmaru, nebojte se do labnehu přimíchat trochu kozího jogurtu.
Obměny a možnosti
Čerstvý krémový sýr poskytne výborný základ pro pomazánky, a hlavně se skvěle maže a výborně chutná na čerstvém pečivu.
Když ho připravíte jako doprovod ke grilování, nezapomeňte si do něj namáčet špalíčky grilované zeleniny. Anebo ho natřete do sendviče z lehce opečeného pečiva a přidejte náplň z grilovaných plátků lilků, cuket a paprik. Mana nebeská.
Ochucení
Není na škodu vmíchat do jogurtu pár kapek citronové šťávy, dodá to sýru malý odpich. Nepřežeňte to, myslím tím pár kapek doslova, tedy asi 1 ml.
Tím možnosti ochucení vůbec nekončí. Pokud chcete hned začít experimentovat, klidně do jogurtu společně se solí vmíchejte bylinky, sušená rajčata nebo rozetřený česnek. Pro první pokus ale doporučuju vyzkoušet si nejdřív neochucený čerstvý sýr, ať víte, jak báječný a univerzální postup máte k dispozici.
Suroviny
- 1 velký kelímek (400 g) kvalitního a opravdového smetanového jogurtu
- 2 g soli, tedy půl lžičky
Postup
- Jogurt smíchejte se solí. Pokud chcete hned začít experimentovat, klidně přidejte i bylinky, sušená rajčata nebo rozetřený česnek, ale pro první pokus doporučuju vyzkoušet si nejdřív neochucený čerstvý sýr, ať víte, jak báječný a univerzální postup máte k dispozici.
- Středně velký cedník položte do kastrůlku nebo do vyšší misky tak, aby pod cedníkem zbývalo aspoň 2 cm místa na odkapávanou tekutinu. Cedník vyložte plátýnkem a lžící do něj umístěte ochucený jogurt. Zakryjte přečnívajícími kousky plátýnka. Do nového svačinového igelitového sáčku napusťte hrnek vody, vrchní část sáčku stočte a zavažte na uzlík. Tohle malé závaží položte na překrytý jogurt. Pomůže lepšímu vykapání. Je to úskok, který vám ušetří pár hodin čekání. Psst! (Jestliže nemáte vhodné sítko, můžete jogurt zavázat do plátýnka a zavěsit na držadlo vařečky. Tu jen položíte přes dostatečně vysokou misku nebo hrnec, aby se plátýnko nedotýkalo dna.)
- Celé své dílo uložte přes noc do lednice. Následující den odstraňte sáček, jemně vyjměte sýr z plátýnka a spotřebujte do dvou dní. Když hotový sýr trochu rozmícháte lžící nebo metličkou, bude o to krémovější.
Pokud jste čekali něco složitého, tak se omlouvám. Dnes přece začínají prázdniny! A taky Letní škola vaření. Tak si nadcházejí dva měsíce užijte, jak se sluší a patří – tedy u vody, v přírodě, u památek, s kulturou, zábavou a pochopitelně i u dobrého jídla.
Takovýto domácí sýr už jsem ochutnala a je výborný. A když si k tomu ještě srovnám cenu za malou krabičku lučiny a za velký choceňský jogurt, tak jdu hned večer zkoušet vlastní výrobu.
Nezbývá mi než souhlasit 🙂
Jsem nadšená! Hned zkouším! Už jsem kdysi dávno něco podobného dělala, ale už taky dávno zapomněla! Díky za recept!
Rádo se stalo, Emo.
super, už dlouho jej chci zkusit, teď jsi mne nakopla, jím jen řecký jogurt, tak zde bude ideální.
děkuji za poslední impuls a pěkné léto!
Tak to jsem potěšená, že článek zafungoval jako nakopnutí (v dobrém). Ať se ti vše v kuchyni daří.
V sobotu jedu na trh, pak do obchodu a jdeme na to. Moje malá miluje jogurt, tak zkusíme i tento sýr. Hezké léto Vám všem, plné letních chutí. Já už se moc moc těším na novou kuchařku.
Micko, krásné tvoření v kuchyni přeju. Ať ti všechno vychází a malé chutná.
Znám tento recept… ale dává se do něho ještě smetana… Je výborný… Ráda vyzkouším i bez… 🙂
Obě verze jsou moc prima, přísahám 🙂
Milá Flo, díky. Díky za nádherný článek, za úžasné rady, za to, že tě máme. Na kontakt s tebou se každý čtvrtek moc těším.
S jogurtem jdu hned pracovat …
Přeji ti krásné, pohodové prázdniny!
Ivo, však i já jsem ráda, že tě mám. Díky a ať se ti daří.
Ahoj Flo nejdřív ti chci poděkovat za inspiraci,kterou nám dáváš. Tento sýr milujeme,děláme ho pravidelně. Zrovna mám jeden hotový v lednici. Kdysi jsem studovala na mlékařku a chodili jsme na praxe do různých mlékáren. Vím jak je občas složité vyrobit kvalitní sýr a mléčné výrobky. Zkusím se zapojit do letošní výzvy,jen neslibuji , že to bude každý den či týden, prostě jak mi to zdraví dovolí. Ája
Ajo, máš pravdu, sýry jsou věda. Ale tenhle je takový začátečnicky jednoduchý. Myslím, že se snad ani nedá pokazit 🙂
Dělám tak už dlouho. Mléko kupuji od souseda, takže nejprve vyrobím jogurt a z něj pak labneh.
Zrovna dnes jsem ho smíchala s pestem z medvědího česneku, naplnila těstoviny a zapékám v rajčatové omáčce.
Pane jo! To jsou super nápady. A z domácího mléka to musí být ještě o úroveň výš. Díky.
Díky za připomenutí – dělával jsem obdobně před dávnými x-lety, hlavně pro vnoučata na chalupě v podhůří Radhoště, zkusím to teď někdy pro „bábinu“ a pro sebe …
Zítra kvačím pro „ČD pro Vás“, ,jsem zvědavý, čím mne tentokrát překvapíte.
Na výzvu se podívám, účast neslibuji, moc nestíhám, leží mi na krku „celá“, byť jen dvoučlenná domácnost.
Přeji hezké prázdniny, radost z dětí / i manžela“, případně zaslouženou pěknou dovolenou!
jJaroslav S.
Děkuji, Jaroslave, přeji stále tolik optimismu, kterým nás tu všechny zásobujete.
Mila Flo,
Diky moc!
Momentalne jsem v Recku, jogurt kupuju zasadne po kilech, tak se hned vrhnu do zkouseni!
Jen si dovolim malou jazykovou poznamku. To „labneh“ je evidentne anglicky prepis z arabstiny. Mam za to, ze by si nas jazyk zaslouzil vlastni, protoze to h se tam v podstate necte, ale kdyz to vidi Cech, tak by ho cetl. A rozhodne bych to s tim h nesklonovala, to mi dost trha usi (doporucuju vubec nesklonovat). A celkove nesvar prebirani anglickych prepisu, kdyz cestina ma k prepisu techto jazyku daleko presnejsi foneticke prostredky, mi pride ponekud nesmyslny, ackoli chapu, ze kdyz nekdo nema s jinymi abecedami zkusenost, tak ho to treba nenapadne resit.
Pripadne se nabizim ke konzultaci blizkovychodnich pojmu 😉 studovala jsem perstinu, mam trochu predstavu o arabstine, a uz jsem k jednomu projektu korekturu perskych a arabskych pojmu delala.
A kdyz uz jsem u toho, velmi doporucuju vyzkouset i neco z perske kuchyne, stoji to za to!
Hezke prazdniny!
Milá Marto,
nesmírně ráda bych si vyzkoušela i něco z té perské kuchyně, budu opravdu potěšena, když se mi ozveš.
A ohledně tohoto báječného sýra – dělám ho už pár let a všude šířím jeho slávu :-).
Je dobrý samotný i „ozdobený“, na slano, i na sladko.
Jsem moc ráda, že hodná a báječná Flo ho sem dala.
daniela
Danielo: <3
Marto, díky za jazykové doplnění. Dlouho jsem přemýšlela, jestli volit labne nebo labneh, nakonec to ta druhá varianta vyhrála, tak příště aspoň vím, na koho se obrátit pro radu. Moc děkuju za tvou nabídku a upřesnění.
Ahoj Flo,
tento sýr už dělám ze tři roky. Někde na netu jsem o něm četla jako o „domácí lučině“, vyzkoušela jsem a od té doby ho dělám pravidelně. S lučinou nemá nic společného. Chuť je úplně jiná. A já ho zbožňuju. Většinou udělám v neděli a pak ho v práci denně snídám a dětem dávám do školy. Netušila jsem, že se mu říká labneh :-D. Já mu říkám „odkapanej jogurt“ :-D. Krásné léto. K.
🙂
Podobný sýr z jogurtu už jsem párkrát dělala, s tím rozdílem, že se k jogurtu přidala tekutá šlehačka. Byl vynikající, ale samozřejmě tučnější, takže rozhodně co nejdříve vyzkouším tento „zdravější“ 🙂
Jani, jak už jsem tu psala – obě verze stojí za to. Ta jogurtová je zdravější a rychlejší a levnější, ale i šlehačková má něco do sebe.
Dobrý den,
sýr dělám už hrozně dlouho, jen jsem netušila že má své jméno. Vyzkoušela jsem hodně jogurtů, ale nejlepší je 10% smetanový.
Hezké prázdninové dny a těším se na další recepty.
Souhlasím, Ivo, tučnější a hustší jogurty jsou na labneh nejlepší.
Milá Flo,
domácí „lučinu“ občas dělám, z jogurtu a zakysanky. Díky za přesný postup, doteď jsem to nějak intuitivně… ale vlastně správně :-). Zkusím si příště v obchodě vzpomenout na tučnější jogurt a vyzkouším verzi bez zakysanky.
Marcela
Marcelo, i s tou zakysankou je to fajn. U jogurtu je zas prima, že to všechno člověk zvládne z jednoho kelímku.
Tento sýr je úžasný s listovým těstem a baby špenátem. Mana 🙂
No teda, super nápad, díky!
Zdravím Florentýnko, sýry milujeme a tak vyzkouším i tento. Doma nejsme nároční a stačí nám i tvaroh s bylinkami, možná proto, že je rychlý. Pamatuji si na maminku, dělávala takový sýr z tvarohu, který nechávala uležet za oknem, byl jako tvarůžky, ale nevím přesně co do něj dávala. Za Tvůj recept opravdu děkuji. Vlasta
Zdravím Vlastu i všechny ostatní účastníky stránek KPD Flo.
Při čtení komentáře se mi vybavila spousta vzpomínek z dětství. Vyrůstala jsem na vesnici. Měli jsme malé hospodářství a hlavně krávu a tím pádem i spoustu mléka a smetany. Z ní jsme stloukali krásně žluté domácí máslo a bylo i dost podmáslí. Také kysané mléko. Jen jogurt jsme tenkrát doma ještě nedělali. To přišlo až mnohem později. Pravidelně jsme si dělali tvaroh a občas také sýr. Moje maminka ho dělávala tak, že tvrdý tvaroh nakrájela nebo rozlámala na kousky a vložila do velkého hrnku či misky. Posolila, posypala kmínem, přelila trochou piva nebo mléka, přiklopila talířkem a postavila na okenní parapet, kde tvaroh na slunci odpočíval / zrál několik dnů. Potom ho v malém, máslem vymaštěném pekáčku pozvolna rozpouštěla na okraji plotny. Přidávala do něj pro lepší barvu a chuť trochu sladké červené papriky (sušené,mleté) tedy jako koření. Do takto vzniklé „hmoty“ přidala celá , syrová vajíčka, důkladně promíchala a pak nechala ztuhnout v chladu na dlaždicích ve spíži.
Tatínek tenhle domácí sýr miloval. Pamatuji si, jak si s potěšením ukrajoval nožem přímo z pekáčku silnější plátky, dával si je na chléb s máslem a přikusoval k tomu rajčata a okurky utržené rovnou ze zahrádky. Čerstvost – lokální surovina v naprosté BIO kvalitě – krásně se nám tehdy žilo.
Od té doby uplynulo již půl století. Tatínek zemřel před 40 lety…Bože jak ten čas letí.
Zdá se mi, že nedávno skončila Velká postní výzva a už je tu další – prázdninová.
Jsem zvědavá na nové úkoly a moc se těším, že se zase budu setkávat se spoustou známých z výzev minulých. Všem přeji hodně zábavy, spoustu poučení a dobrých rad.
Tobě má milá Flo ze srdce děkuji za tolik nádherných článků, rad a receptů – co pro nás tak důsledně chystáš. Těším se na tvou novou kuchařku a gratuluji k tomu, že se Ti podařilo vše dotáhnout zdárně do konce. Přeji Ti krásné prázdniny plné odpočinku a příjemných zážitků a děkuji osudu, že mi Tě přivál do cesty. S láskou Libuše
Vlasto, i moje babička tento tvarohový vyzrálý sýr v létě dělala. Též zkusím zapátrat.
Dělám, ale ještě do něj přidávám smetanu. Pokud se nenechá přliš dlouho vykapávat je z toho sýr konzistence Lučiny.
Leni, ona není lučina jako lučina, ta ve vaničce je trochu našlehaná a obohacená přísadami, o které člověk zrovna dvakrát nestojí. A ta balená je tužší, podle mě tomu odpovídá spíš delší vykapání.
Mila Flo, ja mam takovej zacatecnickej problem, a to je PLATYNKO, ktere se ted objevuje ve snad kazdem letnim receptu. Kde se prosimte takova vec shani, cim se to da nahradit (kapesnikem asi ne, co?) a vubec… Pomoc!!! 😉
Ako platienko možeš použiť všetko z plátna, v núdzi aj velký kapesník ;( , utierku, gázu – proste všetko čo preteká
prajem úspech pri skúšaní
Irena
Já to nahrazuju kusem staré utěrky nebo plínky 🙂
Jinak si můžeš ve zdravotnických potřebách koupit velký kus gázy, když ji složíš několikrát přes sebe, tak budeš mít plátýnko jedna radost.
Ahoj Flo, bezva bezva, mám recept, ale jak už jsme četla v jiných komentářích, je to i se šlehajdou, teda smetanou na šlehání, takže tvůj recept je lepší, ukládám a určitě vyzkouším, sýry typu lučina mám moc ráda.
Hezké léto!!!!!!!
Květa
Květo, všechny verze jsou dobré, takhle je taková jednodušší a přímočařejší. Díky a krásné dny i tobě.
Ahojky,děkuji za recept na krémový sýr,také poznám a dělám ten se šlehačkou.Takže tento ráda vyskoušim.
Domácí zmrzlina super,mám vyřídit diky rodiny.Meruňková.
Hezké dny všem.
Pozdravy rodině a díky 🙂
Ahoj Florentynko,
dělam tento sýr celkem pravidelně, na bagetě posypaný čerstvými bylinkami, nestačím domazávat. A když mi nějaký zbyde, přidám papriku a na drobno pokrajenou cibuli, uleželý alespoň do druhého dne taky nemá chybu. Na jine variace mi prostĕ zatim sýr nezbyl. ????
Tĕšim se na další mail. Petra
Bezvadné obměny, díky!
Mate prosím zkušenost s tím, zda by se tento sýr dal použit do dortu ,, ala cheese cake? Samozřejmě verzi bez soli…
Zkus ho udelat ze zakysane smetany namisto jogurtu. Mascarpone to sice neni, ale jiste si pochutnas 🙂
Aničko, přiznávám, že mě to nenapadlo, a vlastně ani nevím, co to při pečení udělá. Trochu bych se bála sražení kvůli těm jogurtovým kulturám, jak známo, jogurt se v teple sráží, a to už při nízkých teplotách.
Také tento sýr znám a občas dělám. Do cheesecaku bych jej klidně použila. Mimochodem, Syrovátka, která se oddělí, je moc zdravá. Občas ji vypije a dá se z upéct i chleba.
Jani, díky za doplnění. Flo.
Hlásím, jogurt čeká v ledničce. Dělám i sýr panýr mám možnost kupovat domácí mléko které dám svařit. Jak začne utíkat z hrnce vypnu plyn a pomaličku za stálého míchání vlévám ocet. Jak se oddělí syrovátka přecedím a nechám v plátýnku odkapat. Sýr je výborný naložený s kořením nebo jenom pokapaný olivovým olejem s rajčaty.
Jani, další prima nápad do sbírky, díky. Mléko se takto dá srazit i citronovou šťávou, je to pak ještě jemnější.
Tento postup jogurtu dělám dost často. Používám k tomu
10% jogurt Pilos z Lidlu a mám jej ráda bez jakéhokoliv
ochucení. Dá se z toho dělat i pomazánka na chlebíčky.
jogurt.lučina+ vařené vejce+šunkový salám+okurka,paprika a co
vše si přejeme. Nemá to chybu.
Ladislavo, ta pomazánka zní bezvadně. Díky.
Sýr z jogurtu jsem vyráběla zatím jen jednou, ale určitě si to zopakuju. Jednak je výborný, jednak mám tyhle domácí experimenty moc ráda:))
Jo jo, je to taková malá domácí alchymie 🙂
TENTO SÝR DĚLÁME UŽ DOST DLOUHO.NAUČILA NÁS HO DĚLAT MOJE BABIČKA.DŘÍVE JSME HO DĚLALI Z DOMÁCÍHO MLÉKA,U BABIČKY SE CHOVALO VŠECHNO MOŽNÉ,DNESKA HO DĚLÁME Z JOGURTU A PŘIDÁVÁME SMETANU.TVŮJ RECEPT JE JEDNODUCHÝ A TAK HNED ZÍTRA SE DO NĚJ PUSTÍME.POZDRAVUJEME VŠECHNY JITKA A DĚDA
Jitko, díky za milou vzpomínku. Další pozdravy dědovi.
Ahoj Flo.Tohle děláme doma už dlouho,2 jogurty 10%,1 kysanou smetanu 16%.V lednici vydrží tak 3-4 dny,rychle mizí,vynikající je k snídani na tousty z toustovače,někdy k tomu přimázneme trochu džemu.Zkus to,Jana
Určitě zkusím, sýry s džemem jsou totiž bezvadná kombinace. Díky.
Robím pravidelne, u nás sa najviac osvedčil tak 12 hodín, robím z domáceho jogurtu
Martine, z domácího jogurtu to má určitě ještě lepší úroveň. Díky za milý komentář.
Úžasné tržiště nápadů a zkušeností… nejen od Flo, ale i čtenářky. Dnes jsem díky paní Libuši nalezl recept na tvarohový sýr, který jsem jídal jako dítě, a neuměl napodobit.
Ten jogurtový mám v lednici a chodím okolo něj jako mlsný pes…
Chtělo by to něco na zvýšení trvanlivosti – třeba zámek na lednici…
Hezký večer Václave.
Moc mě potěšilo, že mé nostalgické vzpomínání přineslo někomu užitek. Pokud se rozhodnete sýr vyzkoušet, tak dejte vědět, jak se povedl.
Ten krémový z jogurtu „vyrábím“ poměrně často a je moc dobrý. Také se mi osvědčil 10% jogurt z Lidlu. Občas k němu přidám zakysanou smetanu a Himalajskou sůl CEREUS – labužnická směs Šangri-la. ( Je to kamenná sůl v ryze panenské podobě a k ní je přidaná citronová tráva, koriandr, zázvor, kurkuma a česnek. Nepatří k nejlevnějším, ale zase se jí používá malé množství a chuť je nenapodobitelná.) S tím je ten sýr ještě chutnější… to bych pak také ocenila zámek na lednici.
Přeji hodně úspěchů v kuchyni i mimo ni. Libuše
Mně by se zase líbila lednice na heslo. Ale jen pokud bych k ní měla administrátorský přístup.
Nějak jsem „podcenila“ trvanlivost hotového výrobku – je pryč, zmizel, vypařil se, vysublimoval – a teprve dávám dělat další 🙂
První byl jen se solí, do druhého jsem zkusila nakrájet bazalku a trošku citronového tymiánu. Musím se vykopat na trhy a koupit česnek a zkusit i s ním – já česnek miluju, ale dítě bohužel nejí ani česnek, a když vidí cibuli, tak hotové jídlo odmítá 🙁 – ale je teď na 2 týdny pryč, takže budu jíst vše, co s ní nevařím (luštěniny, sladká hlavní jídla, apod)
To je krásné, jak si člověk pár prázdninových dní bez dětí dovede užít úplně po všech stránkách, tu kuchařskou a stravovací nevyjímaje 🙂
Ahoj Flo,
bezva nápad. Stejně jako paní Libuška jsme doma dělali tvaroh a z něho sýr, to bylo ale domácí mléko a recept je dávno zapomenutý.. Tyto sýry mám moc ráda a určitě ho z jogurtu vytvořím.Dá se udělat podobný sýr i z dnešních tvarohů ? Děkuji za inspiraci a přeji krásné léto. Vlasta
Dobrý večer Vlasto.
Z domácího mléka byl výborný. Občas ho z nostalgie udělám – lze to i z kupovaného tvarohu. Jen to zrání trvá o trochu dýl. Z váženého tvrdého tvarohu z Madety byl dobrý.
Nejchutnější byl z kombinace Olešnických tvarohů pod značkou Moravia (Jsou to myslím dobře dostupné suroviny a typické svým balením ve tvaru trochu zaoblených trojúhelníků. U nás jsou běžně k dostání v několika marketech různých značek. Kupuji je ve větším množství a stejně záhadně z lednice mizí.) Použila jsem 200g tvrdého tvarohu, 230g měkkého a 230g jemného tvarohu.
Asi 3 hodiny jsem je nechala zbavené obalů odpočívat na prkénku v pokojové teplotě a teprve pak je rozdrobila do mísy.
Libuše
Vlasto, z tvarohu to sice taky částečně půjde, ale ten už tolik nevykape a proto ani nebude tolik znát ta velká změna chuti. U jogurtu je to taková docela velká přeměna, řekla bych. Tvaroh zůstane pořád hlavně tvarohem.
Ahoj Flo,
labneh dělávám docela často, jen z jogurtu (dokonce i bez soli). Ale vylepšit ho třeba i bylinkami je moc dobrý nápad. Jinak používám místo plátýnka filtry na kávu.
Filtry jsou v kuchyni opravdu bezva věc, nejen když člověk potřebuje litr kafe 🙂 Díky za postřeh, ewi.
Ahoj Flo,
Sýr vypadá úžasně,jako vždy.Taky jsem dělávala v termonádobě svůj jogurt…500ml pol.nebo pl.mléka a 3 PL jogurtu.Mléko ohřeji na 43st.a vmíchám jogurt.Pak do termonádoby na 8-10h.S nádobou nehýbat!V ledničce vydrží 8 dní.Z něj pak třebe Lučinu…600ml.jogurtu smíchám se solí a odkapávám)).Pak sýr přikryji potr.folií,vydrží až 10 dní.Přidávám bylinky,česnek,šunku.. ))
Ještě se chci omluvit,že jsem se tak dlouho neozvala.Byla mi diagnostikována CELIÁKIE,a nějak mi to obrátilo život.Neustále čtu,hledám,učím se.Ale to neznamená,že mě tvé maily nezajímají.
S pozdravem Lenka
Lenko, tak to přeju hodně sil do téhle velké životní a dietní výzvy.
Děkuju za krásné doplnění, jak na domácí jogurt, určitě to potěšilo nejen mne.
tento sýr jsme dlouho dělávali, a pak na něj nějak zapomněli. vyrábíme si doma sýry pomocí vlastních jogurtů a syřidla, buďto pouze odkapané, nebo i mírně zalisované. Ale tenhle jednoduchý recept určitě znovu oživím. Přeji krásné léto všem kuchtíkům.
Věrka
Věro, ty máš určitě skvělou zásobu sýrových receptů. Klidně se příště nějakým pochlub, myslím, že to udělá radost nejen mně.
Dobrý den Flo, na tento sýr se brzo chystám, už sem jednou něco podobného zkoušela se smetanou tak vyzkouším ted bez ní
Reni, určitě budeš spokojená, je to hodně podobné.
Tento sýr také dělám již několik let ve variantě na sladko i na slano. Jen také k jogurtu přidávám kelímek kysané smetany.
Moc Vám Flo děkuji za posílané mally. Přejí pěkné a pohodové prázdniny, případně i dovolenou.
Na sladko? To zní zajímavě. Co to přesně znamená?
Tak jsem budoucí sýr právě dala do lednice, už se mooc těším. Vychytávka se sáčkem s vodou je fakt dobrá.
Že jo? Taková věc je vždycky po ruce a váží tak akorát.
Zkoušela jsem a výsledek chutnal jako osolený jogurt, tedy nic moc. Letělo to…
Katko, tak to mě mrzí. Jako osolený jogurt to opravdu nechutná. Stačilo vykapat dost tekutiny?
Myslím jsem zkoušela přes noc.
Dobrý den paní Flo,
mockrát děkuji za skvělý recept, našla jsem ho asi před měsícem a od té doby děláme sýr pravidelně. Z počátku čistý, ale teď už s různými přísadami (s pažitkou je úžasný).
Ale ráda bych k Vašemu receptu ještě doplnila, jakje možné ještě ušetřit:
Když jsem poprvé Váš recept vyzkoušela a zjistila jsem, že je to výborné, hned jsem vytáhla svůj jogurtovač (který už jsem chvíli nepoužívala). Máme jogurtovač na 7 skleniček 150ml jogurtu, koupím 1l kvalitního selského mléka a při prvním dělání jogurtu musíme koupit také 1 malý kelímek plnotučného jogurtu (při dalším už ho nekupujeme), zapneme jogurtovač a za cca 8 hodin máme 7 skleniček jogurtu (pokud není po ruce jogurtovač, dají se malé skleničky – třeba od přesnídávek, v zimě na radiátory). Při dalším dělání jogurtu už potřebujeme je 1l mléka, zamícháme do něj svůj jogurt a nic jiného do toho mléka už nepřidáváme.
Jsme s manželem jen dva a máme 7 jogurtů, takže ze dvou skleniček jogurtu uděláme Váš výborný sýr, 4 skleničky sníme a jednu skleničku necháme na další jogurt. Toto děláme cca 2x až 3x týdně. Čas přípravy: cca 5 min. jogurt a potom 5 minut sýr.
No není to výborné, mít za jeden litr mléka 4 jogurty a krabičku sýra?
Super, dneska zkusím…je to asi trochu podobné výrobě másla z mléka nebo výrobě tofu že sojového mléka.Moc jsem blog ještě nepočítal, ale co třeba recept na domácí seitan ?… my děláme celkem částo i zavař
ujeme do sklenic…ale většina lidí seitan odvrhne, vždyť je to čistý lepek.Jinak super recepty… masové jsem nečetl, jsem přes 20 let vegoš, ale spoustu inspirace na zužitkování zeleniny a bylinek že zahrádky jsem tu našel, čímž poděkovati touto cestou bych Ti chtěl ????
Aleši, díky za ohlasy. O výrobě domácího másla jsem tu už psala, o výrobě seitanu zkusím zauvažovat a uvidíme 🙂 Tak ať se v kuchyni daří.
Dobrý den. Úplně blbý dotaz: jaké plátýnko používáte? Koupila jsem si bavlněné pleny, ale tuším, že prostě při sebelepším vyprání v nich jsou zbytky pracích prostředků a mám zábrany je používat opakovaně. Poradíte?
Magdo, používám kus obyčejné pleny. Sice peru v pračce, ale před použitím v kuchyni ji namočím do misky s vařící vodou a pak ještě proliju na cedníku. Mám pocit, že víc pro to nemůžu udělat. Jinak teda prací prášky používám ekologické a místo aviváže jen máchadlo, takže těch toxických reziduí v látce asi díky tomu bude mnohem míň.
Zdravím Flo, ani nevíte jak mě tento recept potěšil. 6 let jsem žila v Dubaji a Labneh jsem jedla prakticky denně. Miluji ho! A po návratu do Česka mi tak chyběl. Takže když jsem našla tento recept, okamžitě jsem jela do obchodu pro jogurt ? tak se těším, až svůj Labneh zítra ochutnám. Moc díky a více receptů z Middle East určitě ocením ? zuz
Dobrý den, moc děkuji za recept, už to kape v lednici. 🙂
Mám dotaz k té vysrážené vodě, je to syrovátka a tudíž vypít anebo odpad? Díky!