Krůtí plátky z prsního masa se s těmi kuřecími sice řadí do podobné chuťové škatulky, ale přesto si myslím, že dovedou vnést na talíř postřehnutelnou změnu.
I o krůtích prsou se dá říct, že je to nudné maso s nevýraznou chutí. Že kromě plátků a nudliček k ničemu dobrému není. Že se často a rádo stává suchým a tuhým. Ale…
… ale pohotový kuchař tohle všechno promění ve velkou výhodu.
Nudné maso s nevýraznou chutí? To je skvělé, snadno se dá ochutit na tisíc a jeden různý způsob.
Plátky i nudličky? Paráda! Pokud od obojího bude tisíc a jedna varianta ochucení, tak to máme už dva tisíce různých jídel.
A že se krůtí plátky často a rády stávají suchými a tuhými? Inu, to znamená, že je to maso minutkové, tedy že se hodí na rychlé večeře, které mají být za minutku na stole. Nebo nanejvýš za deset minut.
Takže jak na to?
Krůtí plátky snadno a rychle
Dám vám jednoduchý, všeobecně platný návod, jak do pánve vložit syrové krůtí plátky a za pár minut vytáhnout chuťově výrazný, šťavnatý a křehký středobod chystané večeře.
Má to jedinou nevýhodu. Celkem podstatnou.
Jedná se o ten druh minutkové úpravy, při kterém v pánvi nevznikne žádná omáčka.
Příprava večeře proběhne v pánvi systémem start – cíl, nelze od ní očekávat žádné překvapivé zvraty.
Pokud byste přesto chtěli podávat krůtí plátky s nějakou šťávou, omáčkou nebo aspoň dipem, mám návod i na to, jak to zařídit. Budete se však muset ponořit do hlubin jiného mého článku, který rozebírá všechny dostupné možnosti, úskoky i poskoky. Chci říct, postupy.
Téma rychlých omáček z pánve najdete zde:
Krůtí plátky, které jsou hotové za pět minut – rozbor krok za krokem
Pojďme se na to podívat podrobněji. Představte si, že máte několik plátků z krůtích prsou. Na stehna to fungovat nebude, držte se opravdu jen prsního masa.
Jak vysoké plátky krájet?
Pokud už nemáte maso nakrájené z obchodu nebo od řezníka, nakrájejte plátky libovolně velké i silné – ovšem pokaždé stejně. Jednotlivé plátky by si měly být co do tloušťky velmi podobné.
To proto, aby jejich tepelná úprava trvala stejně dlouhou dobu.
Zatímco u lidí se ujalo pravidlo, že na slabší kusy se má čekat, u minutkového masa je to přesně naopak – obsah pánve je připraven ke konzumaci teprve tehdy, když je hotový i ten nejsilnější kus.
Tak si na to dejte pozor, protože čekání na silnější jedince znamená, že méně vybavené kousky budou setrvávat v teple déle, než jim bude příjemné, a ztratí přitom část své šťavnatosti i měkkosti.
Co se dá udělat pro zkřehčení?
Svalovina krůtích prsou je oproti kuřecímu masu o něco hrubší a výraznější. Svalová vlákna jsou viditelnější a silnější. Proto takovému masu pomůže krátké naložení do vhodně zvolených surovin.
Na 2-3 krůtí plátky použijte 1 lžíci šťávy z citronu (čerstvé), 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli a libovolnou směs koření nebo bylinek, na kterou máte zrovna chuť.
Dbejte pouze na to, aby směs neobsahovala sůl ani žádný zvýrazňovač chuti, to už byste měli jídlo dost přesolené a přechucené a hlavně – chuť dokážete dostat do jídla i bez těchto chemických pomocníků a nebude to nic těžkého.
Maso smíchejte se všemi těmito surovinami a nechte aspoň 30 minut marinovat. Kyselé prostředí způsobuje, že maso zkřehne a vydrží v pánvi o pár okamžiků déle nevysušené a šťavnaté.
Jak správně opéct maso?
Odležené maso může rovnou přijít do pánve. Ať už máte pánev nerezovou či nepřilnavou, rozehřejte ji na výkon, který zhruba odpovídá ⅔ maxima plotýnky. Z desetibodové stupnice je to stupeň sedm.
Do nerezové pánve kápněte lžíci oleje, do nepřilnavé nemusíte přidávat žádný tuk, stačí ten, ve kterém je maso naloženo.
Jakmile se zhruba za minutu pánev rozehřeje, vložte do ní maso tak, aby mezi sebou mělo 1–2 centimetry velké rozestupy.
Pokud neuslyšíte zasyčení, když se krůtí plátky dotknou pánve, ještě chvíli zadržte a pánev víc zahřejte. Pokud se naopak začne z míst, kde se maso dotýká dna, dýmit, na chvíli zastavte své počínání a nechte pánev trochu zchladnout.
Maso by se mělo nerušeně 2 minuty opékat. Nešťouchejte do něj, u nerezové pánve se ho nesnažte násilím předčasně odtrhávat ode dna, ono se samo nebo s malou pomocí odlepí, až se dostatečně opeče.
Po dvou minutách můžete maso otočit, pokud má na spodní straně výrazně zlatavý stupeň opečení. Čím lépe opečené maso, tím víc chuti bude mít.
Po otočení umírněte plotýnku jen na polovinu jejího nejvyššího výkonu a do pánve mezi kousky masa vhoďte lžíci másla. Přidejte třeba i kousek bylinky, pokud nějakou máte po ruce.
Pokračujte v opékání, masem opět neposunujte, ale tentokrát občas pánev nakloňte na stranu, lžící naberte rozpuštěné máslo a přelévejte jím krůtí plátky. Takto se o maso starejte další 1-2 minuty, až se opeče i po druhé straně.
Že je maso dost propečené poznáte podle toho, že se pod tlakem prstu nechová měkce, ale pevně pruží, zhruba jako tvrdá guma na gumování.
Zásadní věc, kterou si člověk při přípravě minutkového masa musí uvědomit, je ta, že pobytem v teple minutkové maso tuhne a ztrácí měkkosti i šťavnatost.
Všechny ostatní druhy masa, které minutkové nejsou, to mají přesně na opak. Ty jako tuhé začínají a v teple postupně měknou a šťavnatost získávají.
Jakmile se tedy krůtí plátky prohřejí a ztratí syrovost, musí okamžitě a bezpodmínečně z tepla pryč. Je to jejich nejlepší okamžik. Další pobyt v teple jim snižuje měkkost i šťavnatost.
Jak to postupně vyladit
Protože každá plotýnka hřeje jinak a každá pánev vede teplo jinak, počítejte s tím, že tento postup může ve vaší kuchyni potřebovat dvě až tři opakování, než to bude úplně dokonalé.
Je možné, že budete chvíli vychytávat to správné nastavení plotýnky, při kterém se maso může dvě minuty opékat, aniž by pak skončilo příliš bledé nebo příliš sežehnuté.
A taky můžete chvíli dolaďovat ten správný čas, jak dlouho může maso být v pánvi po otočení, aniž by začalo ztrácet měkkost a šťavnatost.
Tohle se postupně zlepšuje s přibývajícími zkušenostmi; hlavně se nebojte začít.
K čemu jsou tyhle krůtí plátky dobré
Všude tam, kde uvítáte velmi libové a chuťově výrazné maso bez šťávy:
- Do salátů.
- Do krabičky s obědem do práce.
- Do sendviče.
- K bramborové kaši přelité máslem.
- K zeleninovému pyré.
- S kuskusem a pečenou zeleninou.
- S těstovinami nebo noky se smetanovou omáčkou.
Tyto krůtí plátky se nehodí k vařeným a pečeným bramborám (zde to ale může vyřešit studený dip) a taky nejdou k přílohám, které vyžadují maso s náloží omáčky, zejména tedy ne k rýži a ke knedlíkům.
Suroviny
- 4 plátky z krůtích prsou – je důležité, aby plátky byly stejně vysoké
- 20 ml šťávy z citronu
- 30 ml olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky směsi bylinek nebo koření (bez další soli nebo glutamátu)
- 1 lžíce másla
Postup
- Maso opláchněte, osušte papírovou utěrkou a naskládejte do misky. Zakápněte citronovou šťávou a olejem, osolte, posypte bylinkami nebo kořením a důkladně promíchejte. Takto nechte na kuchyňské lince marinovat 30 minut. Pokud si chcete naložit maso den předem nebo i jen pár hodin dopředu, uložte ho do lednice.
- Na plotýnce zapnuté na dvě třetiny výkonu rozehřejte pánev. Do nepřilnavé nemusíte dávat žádný tuk, do nerezové kápněte lžíci oleje. Do horké pánve vložte maso tak, aby mezi sebou měly jednotlivé plátky 1–2 cm velké mezery. Nerušeně nechte opékat 2 minuty, až spodní strana výrazně zezlátne. Teprve v tomto okamžiku se v nerezové pánvi dá celkem snadno uvolnit ode dna. Maso, které od pánve násilím odtrhnete, bude mít na svém povrchu potrhaná vlákna; na rozdíl od masa, které se odlepilo víceméně dobrovolně.
- Krůtí plátky otočte, přidejte máslo a opékejte teď už jen 1–2 minuty. Během opékání přelévejte maso rozpuštěným máslem, zlepší se mu chuť i šťavnatost. Přestaňte opékat přesně v tom okamžiku, kdy se při zatlačení prstem maso měkce a syrově neboří, ale začne pevně pružit jako pryž na gumování.
- Podávejte buď s krémovou přílohou, která odpustí chybějící omáčku, anebo zvlášť připravte některou ze samostatných omáček, na které odkazuji v článku výše. Opečená krůtí prsa můžete taky použít jako bílkoviny do salátu. V tom případě ale plátky po opečení ještě nakrájejte ostrým nožem na širší nudličky. Salát, který se nedá jíst jen vidličkou, není správný salát.
Jo, to by šlo. Nesnáším až nenávidím krůtí maso, jak je připravují někteří ignoranti v mnohých kuchyních, – někteří se smetanovou omáčkou a knedlíkem, považte!!! ?
Milá Florentýno,
Děkuji za recept. Je to poučné.
Super rady 🙂
Člověk by si řekl, na tom nic není. Ale právě proto je super, že jste to sepsala. Díky.
Nejsem začátečník a i tak je to poučné. ?
Výborné pro začátečníky, osvěžení dobrých rad, pro ty ostatní. Rychlé recepty jsou v dnešní době potřeba. ?
Ahoj všichni krutí maso máme rádi a proto je to dobrý nápad dík za recept.
Děkuji za recept,přeji hezký den
Milá Florentýno,
dnešním povídáním jsi mi udělala opravdu radost. Zrovna v neděli jsem totiž zkoumala nádherné plátky hovězího, které jsem pořídila u popovického řezníka, a byly to plátky pořádné, jako dlaň dřevorubce. Co mě zarazilo bylo to, že byly krájené po vlákně. Takže jsem usoudila, že byly takto porcované s vidinou zabalování roládek či španělských ptáčků. Je moje domněnka správná?
Přeji krásné odpoledne
Děkuji moc za recept. Hrozně moc se mi líbí i ta omacka kolem. Jste úžasná. ??
Děkuji za recept, tak zrovna nedávno jsem vzpomínala když jsem se před lety zapojila do tvého klubu jak jsi nám na každý týden dávala úkoly a rady. I vnoučata a děda na to vzpomínají třeba na jídlo do ešusu. Ještě letos o prázdninách jsme na zahradě vařili jídlo do ešusu. Krásná vzpomínka, posíláme pozdrav a přejeme pohodový večer JITKA a děda
Hmm…??? super…ahoj
Možná pro ty, co u kamen stojí poprvé, ale i tak užitečné.
Hezký den přeju!
Děkuji za recept, určitě vyzkouším. Každý rok v prosinci si kupujeme celého krocana – nikoliv na Vánoce, ale rozporcovat a do mrazáku. Prsních plátků je z něj dost a dost.
Díky za inspiraci, přeji klidné dny-byť poněkud pošmourné – Jarda
Ahoj Jani, děkuji za recept. Zdravím a přeji hezký den.
Co třeba pro začatěčníka přidat i návod na teploměr do masa a při správné teplotě sundat z plotny?
Martine, přestože teploměr může poskytnout naprosto přesné informace, jak to s masem vypadá, za mě to v tomto případě není vhodný nápad.
Když se člověk učí vařit, je důležité, aby i bez digitální pomůcky poznal, nebo aspoň tušil, jak si maso vede. Měl by znát, jaké jsou vlastnosti nepropečeného masa a jak se chová maso, které už hotové je. Stačí se naučit vnímat tuhost masa při dotyku prstem. Ono by bylo snadné zvyknout si na přesnou nápovědu teploměru, ale pak to může znamenat, že si bez něj vůbec žádné maso nedokážu připravit. Když se ocitnu v cizí kuchyni nebo si zajedu na dovolenou a zapomenu si ho sbalit do kufru, budu bez něj nahraná. A to přesně nechci. Druhá věc pak je, že u takto tenkých plátků není informace z teploměru dostatečně spolehlivá.
Děkuji za souhrn bezvadných rad.
Dovolím si poznámku k marinování masa (jakéhokoliv): Nechal jsem se kdysi ovlivnit nějakou reklamou a pořídil jsem si tenderizér (myslím, že ho používal a doporučoval i Roman Paulus). Po ošetření tenderizérem maso krásně nasaje a vstřebá marinádu a je to opravdu znát. Jaký je Tvůj názor, Flo, na tento způsob úpravy pro marinování?
Děkuji
Tonda
Děkuji znovu za reeept a povídaní a upřesnění, kruti maso je jedno z nejdietnější a taky rychleji uvařeno. Hezký víkend přeji.
Ahoj Jani, krůtí hodně a často….jsme dva senioři , tak s vařením někdy je opravdu čarování, aby to bylo aspoň trochu pestré a já dlouho nestálo u plotny. Hezky jsem si početla a přeji poklidný podzimní čas – Míla
Pro začátečníky a ty, co nemají moc času na vaření (jednoho takového studenta mám doma) = fajn recept
Hlavní rada podle mne je k marinování – tam se rozhoduje o budoucí chuti??
Milá Florentýno děkuji za recept, pěkně popsán jako vždy. Krásné podzimní dny. Jarka
Milá Flo, díky za recept, snad se mi povede…:))
Milá Flo, je mi 68 roků a od mala mě doma učili krájet maso přes vlákno, aby se dalo krájet na talíři. Je jen dobře, že se o tomto zmiňuješ.
Díky za recept.
Florentýnko,
masíčko jsme pekli až dnes, spolu s doporučeným dipem, musím říci, že bylo všechno naprosto skvělé, moc děkuji za recept. Jana
Stále se musím učit i když mi je 75 let. Moc mě těší podrobný návod a postupy na přípravu vašich receptů a hlavně si připomínám jídla mého dětství, které jsem nevařila protože je rodina odmítala. Dnes už si děti kuchtí sami a posvém, tak si osvěžuji bývalé znalosti a zjišťuji co vše jsem již zapomněla. Děkuji Blanka
Děkuji za recept ?
Ahoj Florentynko,
Konecne jasne a strucne vysvetleni jak spravne udelat minutku. Diky a hezky podzimni tyden.
Ahoj Flo, recept jsem vyzkoušela, vše jsem dělala krok po kroku dle návodu. Povedlo se, velmi chutné, dělala jsem s kuskusem, do kterého jsem přidala šušená rajčata. Výborný oběd do krabičky, děkuji za inspiraci.Zdena
Vyzkoušel jsem. Paráda, a byla to trefa do černého, protože všechny suroviny jsem měl doma, dříve jsi recept publikovala. Měl jsem podobný nápad jako zdenka kauerová v komentáři přede mnou, tz. kuskus + tepelně upravená směs zeleniny „co dům dal“ podušená na troše oleji ze sušených rajčat, který nevyhazuji, protože se pro podobné příležitosti výborně hodí. Díky moc!
Děkuji moc za článek, udělala jsem podle návodu spolu s rýží a omáčkou z výpeku (také dle tvých postupů) a nemá to chybu.
Jsem věčný začátečník, a tak se mi takovéhle recepty líbí, když „chci udělat plátek masa a nevím jak“. Děkuji.
Jedním slovem- senzace. Tento recept mě hned zaujal a věděla jsem, že ho musím vyzkoušet, už kvůli těm lákavým obrázkům. Krůtí maso jsem moc nemusela, ale tohle změnilo moje přesvědčení. Šťavnaté, jedlé, skvělé. Dříve jsem jedla krůtí vysušené, o ničem. Tohle je úplně o něčem jiném. Vařila jsem s bramborovou kaší. Zařadím si do svých receptů, takže díky, milá Flo :))
Milá Florentýno, dokonalý a super rychlý recept, moc děkuji. Původně jsem chtěla dělat krůtí plátky na kamenném grilu, ale byla potřeba 1 porci připravit rychleji – a to marinované maso bylo na nepřilnavé pánvi neuvěřitelně rychlé a neuvěřitelně dobré (a také tak akorát vláčné, a přitom na povrchu suché). Zbytek jsem podle plánu udělala na grilu – a tam to trvalo podstatně déle a hlavně bylo mastnější, i když už jsem k marinádě žádný další olej nepoužila. I tak zmizelo vše – s letními brambory a dipem z kysané smetany s koprem, trochou soli a cukru a nakrájenou zeleninou to bylo dokonalé. Tak brzy zase budu muset udělat 🙂 Děkuji