Polévek není nikdy dost; a i když mají všechny celkem podobný způsob přípravy, tahle kukuřičná polévka se maličko liší. Úplně jsem se zamilovala do malého kuchařského triku, který se v ní nachází, takže ji neváhám vařit nejen v sezóně čerstvé kukuřice, ale kdykoli během roku.
Zmíněný trik spočívá ve škrobnatosti mladých kukuřičných zrn. Škrob v té správné podobě se nachází hlavně v čerstvé mladé kukuřici, jejíž sezóna spadá na srpen a na září, ale trochu taky i v mladé mražené kukuřici. V tom případě je samozřejmě potřeba koupit takovou značku mražené kukuřice, která to s touhle surovinou myslí upřímně a nebude vám podstrkávat starší, tužší, tmavě žlutá – až téměř oranžová – kukuřičná zrna.
Kukuřičná polévka, která je rozmixovaná jen částečně
Mladá kukuřice, rozdělená na zrnka, potřebuje k uvaření asi deset minut.
Když ji po tomhle krátkém vaření rozmixujete, vrátíte do hrnce a znovu přivedete k varu, stane se malé kouzlo: škrob, při rozmixování uvolněný z kukuřice, zhoustne. Je to hodně podobné, jako když vaříte pudink.
Od téhle polévky úplně nečekejte, že zhoustne přesně jako zmíněný pudink. Bude to spíš jemné, nenápadné zahuštění, které se zesiluje, když použijete surovinu čerstvou, nikoli mraženou.
Pochopitelně takhle můžete rozmixovat celou polévku, ale pak vznikne malý problém. Rozmixovaná kukuřice není úplně hladká, slupky vždycky trochu odolají čepelím mixéru. Polévku byste ještě museli prohnat cedníkem, abyste z ní měli dokonale krémový požitek.
Takže než si hrát na jemnost a hebkost a prát se s cedníkem, raději do mixéru odkládám jen asi třetinu až polovinu polévky, takže zbylá část zůstane v původní podobě. Odebraná rozmixovaná část zajistí příjemnou hustotu a neodebraný nerozmixovaný zbytek zase zajímavou polévkovou strukturu, která zamaskuje nedokonalosti v rozmixování. Mně to připadá jako výhra na všech stranách.
A tak ji tu máte, tuhle kukuřičnou, dvojnásob vtipnou polévku, na které si pochutnáte kdykoli, když potřebujete maličko zahřát a chcete, aby se to odehrálo stylově.
Pro vyšší výhřevnost se nebojte přidat něco pálivého a pikantního nakonec, třeba pokrájenou chilli papričku nebo pár kapek tabasca. Pálivá tečka pozvedne polévku do nových výšin. A pokud si nepotrpíte na pálivé, přimlouvala bych se aspoň za pár kousků natě z jarní cibulky, která říznost trošku zastoupí.
Suroviny
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2 středně velké brambory
- 1 bobkový list
- špetka sušeného tymiánu
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru – přednost má samozřejmě domácí
- sůl a pepř (množství se bude lišit podle chuti vývaru)
- 2 stroužky česneku
- 300 g kukuřičných zrn - seříznutých ostrým nožem z čerstvých klasů, anebo mražených
- 250 ml smetany na vaření (případně mléka)
- zelená petrželka na ozdobení
- 1 chilli paprička nebo kousek nati jarní cibulky pro závěrečný chuťový odpich
Postup
- Slaninu nakrájejte nadrobno, vhoďte do hrnce a na mírném žáru začněte zahřívat aby pustila trochu tuku. Mezitím nakrájejte nadrobno i cibuli a česnek, oloupejte brambory a pokrájejte je na centimetrové kostičky.
- K změklé slanině přidejte cibuli, špetku soli, tymián, případně pepř a dalších 5 minut zlehka opékejte.
- Jakmile začne cibule měnit barvu, přidejte pokrájený česnek a brambory, bobkový list, zalijte vývarem, přidejte kukuřici a vařte zakryté deset minut, dokud brambory a kukuřice nezměknou.
- Vyjměte bobkový list, přilijte smetanu a prohřejte. Poté odeberte třetinu až polovinu polévky a rozmixujte ji v mixéru.
- Rozmixovanou část vraťte do hrnce, přiveďte vše na malou chvíli k varu a sledujte, jak rozmixovaná kukuřice polévku trochu zahustí. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem, na talíři posypte nasekanou chilli papričkou nebo kousky cibulkové natě. Přidejte zelenou petrželku a ihned podávejte.
vypadá to úžasně. moc děkuji. až mi sundají sádru z ruky, tak se do polévky určitě pustím.
krásný den 🙂
Florentýnko, díky, zase další skvělá polévka,co se polévek týče opouští mě nápady na vaření, takže moc děkuji a přeji hezký den z Olomouce.
Moc děkuji za tip!! Ještě jsem nikdy kukuřičnou nedělala. Vyzkouším hned o víkendu ☺
Florentýnko polévka vypadá moc dobře. Další skvělá inspirace. Už mám recept uložený.Díky a přeji hezký den. Polévku určitě vyzkouším. Alespoň bude trošku změna.
Mňam! Určitě se do ní pustím. Jsem žlutozlatě naladěná… ????
diky za recept,zitra vyprubuji a tez jsem ho poslal dceri do SRN.
Ahojky, Flo,
polévka mě zaujala, díky, určitě vyzkouším 🙂
Paráda.Vedle masa jsou polévky mou druhou slabostí a tak jí musím pochopitelně zařadit do jídelníčku.Akorát mě mrzí že zamražená není to pravé ořechové.Té mam plný mrazák protože s ní oživuji kdeco.Hrozně ráda přidávám hrstičku s jemně nakrájenou červenou kapií do skoro hotové polévky aněco zeleného…Tak zítra
Milá Flo,
mám dotaz. Jakto, že tady smetanu můžeme ještě vařit, ale většinou (co jsem četla) se vařit už nesmí? Např. přidám do omáčky, ale pak už ji nevařím.
Polévka jinak vypadá báječně, určitě ji vyzkouším.
Vlasto, krom zmíněného odkazu, který ukazuje hodně specifické použití smetany na šlehání, ještě dodám, že smetana i mléko kratičké vaření přežijí. Lépe je ale jenom prohřát. Teprve delším pobytem v teple se začnou srážet. Takže v tomto receptu je vše OK.
Tady najdeš odpověď… 🙂
Tady… https://www.kucharkaprodceru.cz/kremova-polevka/
Já se až stydím tohle napsat,ale mě ted bude 65roků a nikdy jsemm neslyšela,že se z kukuřice vaří polévka.Budu to muset zkusit.Děkuji za recept.
Polévky jsou součástí téměř každého mého menu. Kukuřičnou jsem ale ještě nikdy nedělala. Myslím,že to vyzkouším.
Zajimavá polévka, určitě ji vyzkouším. Stejně většinou nevím co vařit.tak díky za recept.Zdraví Marie
Ahoj Flo, děláš mi chutě, ale já bohužel nesmím škroby a tím pádem ani pudink. Jsem DIA. Přeji Ti hezké dny !
Nesmím ani žádné přílohy.
Zdravím Florentýnko, polévka mě zaujala, vyzkouším. Díky a hezký víkend.
Díky moc za zajímavý recept, polévky to je moje,určitě vyzkouším,
hezký víkend,
Jarda
Mila Flo,
polevka vypada zajimave a urcite ji vyzkousim jen az se trochu ochladi, u nas zacinaji vedra a tak nasi by mi polevku nejedli.Ten Liberec Ti tak trosku zavidim je to moje rodne mesto a ver , ze kdybych byla bliz tak jsme se setkali, ale bohuzel USA a Liberec to je trochu z ruky. Dik za krasne recepty.Zrovna chystam oslavu manzelovych 82 narozenin a ver, ze to musi byt ceska kuchyne to si vsichni vyzadali.Navic udim lovecak , cabajky,debrecinku a parky.Jeste musim udelat kureci a veprovou dusenou sunku a tak se musim do toho pustit,abych mela navareno a vyuzeno.Preji krasny den a hodne krasnych receptu.DikyEvaK
Děkuji za recept Florentýno,
bude to moje premiera! Neznám nikoho, kdo by tuto polévku vařil a nikdy jsem ji neochutnala. Už se těším…..
Zdravím, Hana
Ahoj Flo,
Kukuřičnou jsem ještě nejedla, tak ji určitě zkusím, polévky miluju ????
A děkuji za všechny ty důležité informace „pod čarou“!
Miluju kukurici od male po velkou. Male kukuricky vzdy nasyslim do mrazaku, lehce oblansirovane. Pouzivam jako prilohu k varenu kurecimu, nebo hovezimu masu, politou maslem.
Polivku varim a mam dva recepty, jeden od pani za USA. Zuhle uvarim, dalsi recept, ktery se mi libi. Zkusim z tech malych kukuricek a pridam nejaka zrna mrazene. Uz se tesim, super Flo, tentokrat jsi mi kapla do „huby“ 🙂
Má drahá Flo.
Loni jsem si to s Tebou v Pardubicích moc užila. (nebo, že by to bylo už předloni???) Ten čas tak rychle letí. Jseš super a na podiu vypadáš sebejistá. Bylo to moc fajn. Pozdravuj holky. Jistě už zase poporostly a staly se z nich větší slečny. Často na Tebe vzpomínám.
S láskou L9ba
Oprava….ani se neumím podepsat…že by nějaký šotek ???
Líba
Dobrý den všem a tobě milá Flo, děkuji krásně za další vychytaný receptík. Jen budu muset nahradit slaninu máslem, dcera je vegetarián.
Dobrý den, dík za moc pěkný recept na polévku. Podobnou dělám z cukety nebo dýně hokaido s přidáním kořenové zeleniny. Patří mezi naše velmi oblíbené. Prostě polévka je grunt, jak říkávaly naše babičky. Přeji pohodové jarní dni.
Ahoj Flo, kukuřičnou polévku vařím v létě, když mám čerstvou kukuřici ze zahrádky, vnoučata i já ji milujeme. Vařím ji podle svého a bez receptu, ale dost se shoduje s tvým receptem, jen ji pro vnoučata ještě cedím a zatím jsem nedávala smetanu, až ji letos v létě budu vařit se smetanou ji vylepším. Díky za vylepšení, ahojky.
tak jsem ji uvařila a než umřu na přecpání rychle vzkazuji NEVÁHEJTE A VAŘTE!!!!
Žiješ? 🙂
Zdravím Flo. Určitě zkusím, kukuřici miluji, dávám jí i do salátů. Zamraženou nemám, šlo by to i z konzervy uvařit polévku? Díky za tvé podněty, jsi úžasná. Marika
Milá Flo, moooc děkuji. Určitě vyzkouším. Hezký, sluníčkovy víkend. Jarča
No já nevim… Dejte mi pár morkových kostí, to bude správná polívka 😉
Přesto,že jsem se vyskytla na návštěvě u oblíbené Flo až dnes, přidala bych pár slov
k tomuto receptu.Především by mě nenapadlo vařit kukuřičnou polévku.Když vařím
vývar a nebo nějakou čirou polévku,přidám si do ní několik zrnek kukuřice,protože ji
mám moc ráda.Tento recept na kukuřičnou polévku jen vítám a brzy vyzkouším.Děkuji
Šárka
Ahoj Flo, polévku určitě vyzkouším protože jsme polévkoví, ale co mě opravdu mrzí je to, že jsem tě prošvihla v Liberci, bydlím kousek od toho areálu kde jsi byla, ale já jsem si tvůj e-mail přečetla pozdě – škoda, tak příště. Ilona
Ahoj FLo,
tentokrát píšu se zpožděním ale uvařila jsem ji a je skvělá jako i ty moc děkuji za další receptík do sbírky- ty Pardubice zkusím. Měj se krásně
Věrka
Děkuji za recept, ale kukuřici nemusím v žádné podobě. Omlouvám se. Vlastik
Výborná polévka. Před chvílí jsem ji dovařila, mizí mi před očima a všichni si pochvalují.Polévku z kukuřice dělám poprvé a určitě všem doporučuji.
Eva