Domácí kuličky Rafaelo patří k těm druhům cukroví, které se dělají na poslední chvíli, protože jsou nepečené a tedy rychle podléhají zkáze i nájezdům nenechavců.
Jak známo, co je nepečené, to je šťavnaté, oblíbené a skvěle kontrastuje s pečenými druhy křehkého cukroví.
Tyhle moje kuličky Rafaelo mají s opravdovými kuličkami stejně znějícího, jen trochu jinak psaného jména Raffaello společnou pouze kokosovou příchuť a závěrečný kabátek z kokosu. Zkoušela jsem mnoho variant, například jsem třela máslo do pěny, zašlehávala do něj kondenzované slazené mléko a kokos, ale tahle zvítězila mezi vším publikem. A je to i můj favorit, protože postup je až nehorázně jednoduchý a svede ho i dítě.
Co potřebují kuličky Rafaelo
Jednotlivé položky na seznamu surovin nejspíš najdete v kuchyni, aniž byste si u toho museli křečovitě držet palce.
Stačit vám budou tři věci: kousek másla, strouhaný kokos a plechovka kondenzovaného slazeného mléka.
Jakmile najdete pět minut času, můžete jít na věc a připravit si směs na výrobu kuliček. Stačí smíchat vše dohromady, to znamená rozpuštěné máslo, salko i kokos prachsprostě promíchat lžící v jedné společné misce.
Kokos
Velmi se mi osvědčilo nechat tuto směs aspoň hodinu odležet. Pokud na ni náhodou mezitím zapomenete, bez protestů vydrží čekat v lednici klidně jeden až dva dny a stále bude tvárná a k užitku.
Když se nebudete nutit tvarovat ze směsi kuličky hned po smíchání surovin, ale dáte jim čas si na sebe navzájem zvyknout, můžete použít o něco méně kokosu. Výsledkem budou kuličky podstatně šťavnatější a vláčnější. Kokos totiž odležením nabobtná a směs zahustí.
Osvědčená strategie zní: do směsi na kuličky použít 150-160 g strouhaného kokosu, nechat na hodinu odpočinout, a v případě, že je i potom směs příliš řídká, dodatečně vmíchat ještě trochu kokosu, aby šly ručně tvořit kuličky honosného jména Rafaelo, Raffaello nebo chcete-li Raffaelo. V 95 procentech případů ale žádný další kokos už potřeba nebude.
Obměny surovin
Ve spoustě podobných receptů se dají dohledat i rozmixované oplatky a sušenky nejrůznějších jmen a chutí, obvykle spíš ty světlejšího ražení.
Klidně je použijte, vyměňte je za část kokosu v poměru 1:1. I oplatky bobtnají a natáhnou tekutinu z kondenzovaného mléka, takže se opět vyplatí odležení.
Mně oplatky nevyhovují, protože jsem nenašla snad jedinou výjimku, která by obsahovala přijatelné druhy použitých tuků. Margarínové tlamolepy (pardon!) a palmový olej podle mne nemají v domácím cukroví co pohledávat. Když do toho rozmixujete tatranku nebo delisu, bude to chutnat jako tatranka nebo delisa.
Podobně vidím i záměnu margarínů a rostlinných tuků místo másla. Pokud máte rádi procházky do koupelny, abyste si po požití pár kousků cukroví šli vypláchnout pusu ústní vodou, směle do toho. Jestliže vám margarínový tukový povlak uvnitř dutiny ústní a zejména na patře vadí, je jediná cesta vzít na milost co nejvíc opravdové a poctivé máslo.
Pokud máte chuť a dostatečný rozpočet a do kuliček před obalením v kokosu ještě vmáčknete loupanou mandli, body pro vás.
Tak ať válíte!
Suroviny
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (cca 400 g)
- 50 g másla
- 160-200 g strouhaného kokosu
- 100 g strouhaného kokosu
- malé papírové košíčky
Postup
- Máslo rozpusťte v mikrovlnce nebo v malém kastrůlku. Do misky vyškrábněte obsah plechovky s kondenzovaným mlékem, přilijte máslo a přisypte 150-160 g kokosu. Všechno promíchejte a nechte v lednici aspoň hodinu nebo do druhého dne trochu zpevnit a ztuhnout.
- Po vyjmutí z lednice hmotu zkontrolujte, zda se z ní dají tvarovat kuličky. Pokud ne, zahustěte ji další trochou kokosu, neměli byste však potřebovat víc než 40-50 g.
- Rozložte dva papírové ubrousky na sebe a nasypte na ně kokos určený pro obalování. Lžičkou odkrajujte kousky ztuhlé kokosové hmoty, konečky prstů je trochu vytvarujte do podoby kuliček, byť ne zcela dokonalých, a vhoďte do připraveného kokosu. Obalte a teprve nyní dotvarujte konečnou podobu kuliček a případně ještě jednou vyválejte v kokosu. Odkládejte do košíčků, uchovávejte v chladu.
- Vzhledem k použitým surovinám jsou kuličky určeny k rychlé spotřebě, což ale nebývá problém. Povánoční fáze zvané „vy to vůbec nejíte!” se velmi pravděpodobně nedočkají.
Milá Flo, nepečené cukroví dělávám, a to úlky, ale letos udělám změnu – vyzkouším Tvé kuličky, budou hotovy dříve a nemusím je polívat čokoládou a ještě plnit… a čas je neúprosný, obzvlášť ten předvánoční…
hezký den
marie
Kokosové kuličky si na návštěvě ráda dám, ale sama je nedělám. Zato u nás frčí marcipánové hříbečky – 16 dkg loupaných mletých mandlí, 16 dkg cukru, 1 bílek vyšlehaný na sníh (trochu dát stranou) – vše promícháme a pak polovinu marcipánu obarvíme lžící kakaa. Obě hmoty rozdělíme na 32 – 40 ks, ihned vytvarujeme pidi hříbky (sníh na vzduchu vysychá a marcipán tvrdne), nožičku s kloboučkem slepíme trochou sněhu. Jsou krásné a vynikající:o)
Rézo, hříbečky mě fakt zaujaly! Je nutné dávat do těsta sníh? U nás panuje fóbie ze salmonely. Nemáš jejich foto? Syn miluje marcipán a s jeho bezlepkovou dietou je to super typ!
Prosím,jak ty hříbečky tvarujete,formičkou,nebo nějak ručně.Díky za odpověď.Zamazalová
S velkým křížkem po funuse – sníh je nutný, jinak se to nechce spojit. Prý se dají jen utřít mleté mandle, až pustí dost oleje na to, aby se spojily s cukrem i bez bílku, ale neumím si to představit. Každopádně vejce z obchodu jsou kontrolovaná a salmonelu ani jiný problém jsem nikdy neměla.
Hříbky tvaruju ručně – napřed nožky, udělám v dlaních kuličku, kterou pak upravím na váleček, pak kloboučky, kuličku v dlaních zploštím a prstem udělám důlek.
Dobrý den,
sníh z bílku jde vyměnit za tzv. aqafabu (vyšlehaná voda z cizrny), jen nemám vyzkoušeno jak bude držet bez upečení, za vajíčkový sníh do pečených receptů je výborná
BARBORO, sníh se dá v pohodě vynechat. Taky nechci kvůli salmonele a dělala jsem jak jen mandle a cukr, tak mandle, cukr a sušené mléko. Případně kapku dvě vody, ale ono jak se mandle melou, tak jsou čím dál lepivejsi tukem, takže to drží úplně v pohodě a nerozpada se. A jak to těsto vysycha, tak se to zpevní.
Ahoh Flo, bohuzel by s toho komentare dockaly. Ja je mam rada, jinak je ale nikdo neji, takze jsem je prestala delat. Stejne jako vetsinu ostatniho cukrovi. Delam jen to, co vydrzi klidne az fo Velikonoc. Jinak to vozim tchanum, ti to snedi. Do mrazaku to nedavam, i jdyz bych to vytahla, stejne mi to zustane na taliri. Mamzel ma rad buchty, takze vanocka zmizi pomerne rychle, deti snedi pernicky a neslepene linecke a ja jaksi nemusim skoro nic. Staci miska orisku a suseneho ovoce a jsem spokojena.
Milá Florentýno, suroviny jsou již na papíře a hlásím, že to bude jediné cukroví, na které u mě návštěvy narazí. Prima TÍP. Dík. Višnja
Také děláme, ale ještě dovnitř schováváme mandličku přece 🙂
Mila Florentynko,tyto rychle kulicky vyskousim,jedna s mojich dcer nesmi kakao ,takze to bude nahrada za cokoladove ktere jinak delam.Dekuji za tento typ.Ahoj Irena.
Možná znáte, ale doporučuji nahradit kako karobem (https://www.google.cz/search?q=karob&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=WF8yWr6HKfLf8gfjqqiAAQ) – změna v chuti spíš lepší a ještě bude moct i dcera…
Milá Florentýnko, ani netušíte, jak velikou radost jste mi udělala tímto receptem. Letos máme v plánu tyto kuličky dělat. Sbírali jsme recepty od všech v okolí. Recept se Salkem jsme také dostali, ale bez másla. Vyzkoušíme ale ten Váš, s máslem. 🙂 Díky, díky, díky 🙂
Krásný adventní čas všem. Právě jsem kuličky dokončila. Do hmoty jsem dala trochu rozmixovaných ovesných vloček, mandlového likéru a musím je rychle schovat. Do vánoc by nevydržely. A myslím si, že jejich výrobu budu stejně opakovat. Jdou na odbyt a kdyby se rozležely, budou ještě lepší. Ať se nám všem přípravy na báječné Vánoce daří.
Tak kuličky mě sice lákají, ale ne pro letošek, protože už mám udělané nepčené kokosové kmeny, které jsou složením až moc podobné. Taky Salko a kokos, ale místo másla je tam sušené mlíko. Ty by ale problém s životností mít nemusely, když tam není máslo, ne? Tušíte někdo?
Však je skladujte v mrazáku a životnost bude dlooouhá 🙂
Milá Florentýno, snadný, rychlý recept, který nechám, aby vyzkoušela dcerka. Bude mít z toho radost.
Díky Štěpánka
To je náhodička, zrovna předevčírem jsem je dělala. Potřebovala jsem zvýšit počet druhů cukroví na školní jarmark, tak jsem přidělala kokosové kuličky. Akorát byly podle receptu s bílou čokoládou (pak máslo, cukr moučka a samozřejmě kokos, uvnitř mandle). Do Vánoc nebudou, tak možná ještě letos zkusím i tuto variantu.
Ahoj Florentýnko.
Jako většina mužských si na cukroví nepotrpím, ale tyhle kuličky zkusím. Na návštěvu přijede syn s manželkou a malou vnučkou, tak jim to nenápadně předložíme. 🙂
Ahoj!
Rafaelo kuličky děláme stejně, jen ze salka, které se předtím dvě hodiny vařilo v hrnci s vodou. Taky dobré:)
M.
Milá Florentýnko!
Letos se mi nedaří, rohlíčky se slily v jednolitou hmotu, ořechy nevyskočily….a nejsem sama, kamarádce a její dceři se stalo totéž, i když jsme od sebe dost daleko..mouka? Vzdala jsem to…. peču hodně let, ale tohle se mi nestalo. Rohlįcky mi zachránila druhá kamarádka, část mouky nahradila Solamylem, takže tvar drží. Linecké jakž takž, takže udělám jen pár druhů nepečeného, a doplním ovocem.
Nebuďte smutná, totéž se stalo mě i sousedce. Vystřídaly jsme mouky, nebylo to nic platné. Bylo to máslem ! Přestože je uváděno 82-84 procent tuku, po rozpuštění prskala voda po celém sporáku. Zašla jsem na farmářské máslo, znovu stejný /léty prověřený/ recept a ejhle – rohlíčky drží , ořechy se krásně vyklopily 🙂 Ty rozteklé hrůzy dám do košíčků, přidám rum, višni a bude to. Nenecháme si přece pokazit nejkrásnější svátky. Hodně zdraví opravdu ze srdce všem přeje Marie
Teda! Díky za zajímavý postřeh. Nenapadlo by mě, že by si někdo dovolil do másla vpašovat víc vody, ale nedivím se ničemu.
Na cukroví se mi osvědčilo koupit máslo o několik měsíců dřív, protože jeho předvánoční kvalitě nevěřím (spíš z hlediska použitých tuků), a dávám ho do mrazáku, kde v pohodě vydrží. Pak ho stačí povolit v lednici.
Rychlá spotřeba… Takže když je uděláme o víkendu (předpokládám, že nepečené cukroví bude ve výzvě), tak vydrží do minimálně 26.12.? To nás čeká největší vlna návštěv. Mimochodem, těsto na rohlíčky čeká v ledničce, až mi usne malej, tak jdu na to. Ač jsem poměrně zkušená, co se týče cukroví, tak vanilkové rohlíčky budou premiérové.
Ahoj Flo, letos tam vmáčknu i mandličku.
Hezké svátky. Šárka
Tvoje Kuličky Rafaelo si mi velmi zalíbily a určitě je vyzkouším, jakmile pomine období od Mikuláše po Velikonoce, kdy jsem sladkým přeplňován až trýzněn péčí více žen, které rády doma pečou. Děkuji a přeji krásné prožití vánoc a stálé zdraví do nového roku celé Tvé rodině.
Ahoj 🙂
Tak to je náhoda, zrovna dnes se na ně chystám! Recept, který mám, je bez másla, ale letos je tedy zkusím vylepšit. Místo mandle do nich dáváme lískový oříšek a obalujeme pár kousků v kakau. Hezké sváteční dny 🙂
Milá Flo, vánoční cukroví tohoto typu se mně moc líbí ale osobně ho nemůžu. Jak jsem si odvykla jíst cukr je všechno toto nepečené cukroví na mě echt sladké. Až tak jako když jíš ananas a začne tě pálit celá pusa včetně jazyku. Naštěstí můj partner to má naopak. Takže já si zobnu musím zkrátka ochutnat a partner to „dojede“:-). Klasické cukroví peču jen dost ubýrám cukr a dám spíše koření. Dále sladkost vyváží sušené ovoce a domácí marmelády např v lineckém. Rodině to vyhovuje. Nemají přecukrováno po 4 kouscích cukroví. Hezký advent
Milá Florentýnko, nepečené cukroví dělám, ale Rafaelo kuličky jsem nezkoušela, další dobrý nápad na vyzkoušení. Díky Vlasta.
Ahoj Flo:-)
Moc si mě potěšila, neb já miluju jednoduchost a toto je přesně ten typ cukroví, které se mnou dělá syn už druhým rokem ( teď mu jsou 4) Sice jsme oba zapatlaní a přeslazení od olizování tlapek, ale za tu srandu to stojí. I tatínek za námi do kuchyně najednou chodí často a nenápadně nám to ujídá, darebák. Letos nám “ pomáhala “ i 10ti měsíční dcerka – jistě si dovedeš představit tu kuchyň :-D:-D:-D
Letos jsme to dotáhli – alespoň podle nás :-), jetšě dál – máme variantu i tmavou, kde jsme dodali Granko ( původně zamýšlené kakao se v tom divně rozložilo a nechutnalo) a máme variantu, kdy obalíme kokosem a nebo variantu, kdy vynecháme kokos a místo toho přidáme ještě rozemnleté ořísky a i v nich balíme. Za nás velká spokojenost, neb hned 3 druhy 🙂 Jediný problém je, že když to děláme o víkendu, už ve středu tady na nás pomrkává jen pár posledních sirotků…. takže ideálně to budeme dodělávat 23.12., aby to na Štědrý den vydrželo.
Moc díky za skvělé nápady a články. Za celou naši rodinu přejeme krásný adventní čas, pohodové vánoční svátky a nový rok 2018 naplněný jen radostmi, nikoli starostmi 🙂 Renata
Milá Florentýnko, jsem ráda, že i ve vaší domácnosti mají kuličky Raffaelo své místo. Já je dělávám leta, i vnukům k narozkám, nejen k Vánocům. Jen tam už nedávám máslo. Kdysi jsem dostala recept jen salko a kokos, zkusila, sklidila velký úspěch a od té doby to tak dělám. Jen ještě dovnitř vtlačím mandli. Kuličky se dělají docela dobře a i tak vypadají. 🙂 Poslední dva roky taky dělám nepečené kuličky z ricotty, ty jsou méně sladké a moc dobré. Mě je to fuk, já sladké nejím(jsem spíš na bůček 🙂 )ale i tyto kuličky mají u nás úspěch. Kdyby je chtěl někdo zkusit-
200g másla
120g cukru
500g ricotty
200g bílé čokolády
150g strouhaného kokosu
Máslo a cukr vyšleháme, přidáme ricottu, nasekanou čokoládu a velkou hrst strouhaného kokosu. Vše dobře promícháme, až vznikne jednolitá hmota.
Necháme ji v lednici nejméně 2 hod odpočinout. Pak tvoříme kuličky, které obalíme ve zbytku kokosu.
Milá Flo,
děkuji za recept, určitě moc ráda vyzkouším 🙂
Chtěla bych se zeptat, zda jsi nezkoušela nahradit část másla kokosovým olejem/máslem nebo nemá s tím někdo zkušenost?
Moc děkuji a budu se těšit na další čtvrtek. Krásný předvánoční čas všem!
Jana
Jani, nejsem zrovna fanda kokosového oleje, takže to vyzkoušené nemám a ani to v dohledné době neplánuju, nezlob se.
Milá Florentýno, poprvé zkusím Rafaelo kuličky a těším se. Určitě budou chutnat a možná
budu trochu in.
Děkuji Jitka
Milá Flo, děkuji za recept. Také vyzkouším. Loni jsem dělala bez másla,nebylo to ono.Kokos vytáhnul vlhko ze salka a bylo to takové trupelnaté, máslo by to mělo vylepšit. Dávala jsem mandli,byla moc velká,abych ji pokryla, byly koule obří a špatně se jedly. Nebyla jsem nadšená. Letos mandle příčně rozpůlím a předem opražím. A přidám máslo. A doufám, že budu nadšená!:-)
Milá Flo, než se manžel pustil do rekonstrukce kuchyně jsem stihla upéct podle tvého receptu linecké a je výborné, měkoučké. Tenhle recept zkusím třeba po vánocích na víkend, už se těším. Děkuji Naďa
Milá Flo,
zase jedna krásná inspirace.
Moc hezký adventní čas a klidně přijeď na ochutnávku, peču podle babičky. Takže staré osvědčené a spolehlivé recepty. Tak jako ty Tvoje, vždy se povedou.
Milá Florentýno,
jako už vícekrát jsi mi svým receptem přesně padla do noty.
Raffaelo originám přímo zbožňuju. už víckrát jsem chtěla vyzkoušet je vyrobit, ale ještě
k tomu nedošlo. Teď díky tobě už mám „těsto“ v lednici (už teď mi chutná). Zítra vyzkouším.. Díky.. Liba
Těsto už čeká v lednici, znám je, jsou výborné a jak píšeš, první snězené. Díky
Ahoj Flo,
to je jako na zavolanou! Na kuličky se chystám a určitě dám na tvůj recept, protože jsem pekla linecké podle Tebe a je prostě výborné! Kuličky budu dělat asi tak v polovině příštího týdne, myslíš, že je to pořád brzy? Neskazí se? Děkuji za radu a za krásný blog.
Jana
MIlá Florentýno,
kokosové kuličky dělám úplně stejně, jen část kokosu nahrazuji mletými dětskými piškoty (těmi úplně obyčejnými z mouky, cukru a vajec, žádné svinské trans-tuky), je to potom takové houževnatější. 🙂 Zkoušela jsem i přidávat trochu sušeného mléka, také byly dobré, ale ta mírně nakyslá chuť mi trochu vadila, takže zůstávám u klasiky.
Milá Flo,vždy se těším na čtvrtek co pošleš zajímavého a nikdy nezklameš. Díky i za tento recept,už jsem si řekla, že pro letošek s cukrovím končím,ale já snad ty Rafaelo kuličky ještě udělám.
Klidný a pohodový předvánoční čas.I.K.
Milá Flo kuličky jsem kdysi dělávala ale jelikož je jím jen já tak už je nedělám a začala jsem dělat Mozartovy kuličky a višně v čokoládě ty u nás mizí něž řekneš švec
Dobrý den Julianno,
prozradíte prosím Váš recept na Mozartovy koule?
Děkuji,
Lenka
a recepty by nebyly?
Výborně! asi před deseti jsem nakoupila papírové košíčky, od té doby čekám na dostatečně „blbuvzdorný“ recept, který by mě inspiroval – myslím, že jsem se právě dočkala! Díky 🙂
Florentýno,
díky za recept. Kuličky dělala máma, když jsem byla malá, ale pak s tím přestala. Nebyly takto honosné, pamatuji se, že to bylo rozemleté nepovedené cukroví a máslo. Já nepovedené cukroví nemám (resp. mám, ale dávám ho do mističky a moji dva pacholíci se o něj do druhého dne postarají 😉 , moc ráda tedy vyzkouším něco nového.
Požehnaný advent Tobě i všem zde přítomným přeje,
Hanka
Ahoj Florenc,
vše otevírám, čtu ale na výtvory tebou napsané, mi nějak nezbývá času. Už tři dny mám „zaděláno“ na lanýže, ale kakao ještě neviděly. A tak je to se vším, i s psaním odpovědí. Ještě dlužím „životopis“. Do Vánoc musím stihnout recepty a posléze to ostatní. Díky za vše a zdravím Míla
AHOJ,FLORENTYNO ,CUKROVÍ Z KOKOSU MNĚ MOC CHUTNÁ JAKÉKOLIV I PEČENÉ.KULIČKY JSOU VYBORNÉ URČITĚ JE UDĚM.DÍKY.
Ahojky Flo,již mám napečeno,ale tomuhle se nedá odolat,takže jdu šoulat kuličky.Díky za suprovní recepty.Všem přejí hlavně klidný a neuhoněný týden,který zbívá do vánočních svátku.
Maruška
Mila Flo,
letos je chci udelat poprve, ale nevim jak dlouho vydrzi v chladnu, kde mam vsechno cukrovi. Vydrzi tyden?
Milá Flo, tyhle kuličky vyrábím už léta, jen nepřidávám máslo. Zato těsto rozdělím na půlky, jednu použiju na kuličky, z druhé vyrobím placičky a nechám v troubě lehce zkaramelizovat. Chuť se mírně změní, placičky pak k sobě slepuju máslovým ananasovým krémem ochuceným bílým rumem. Taková vánoční oblíbená manželova Piña Colada 🙂
Hezké vánoce všem…
Ahojky Florentýnko,
dobrý nápad. Přemýšlela jsem, že mi chybí ještě nějaké cukroví z kokosu. Mám trochu jiný recept s přidáním bílé čokolády. Tentokrát vyzkouším ty Tvoje Rafíky. Zítra si na ně udělám čas, umíchám je a nechám řádně odležet. Už teď jsem zvědavá na výsledek.
Recept se mi moc líbí, tyhle kuličky jsem ještě nedělala. Těším se na ně, jako na všechno od tebe. Díky, Florentýno!
Ahoj Flo, tak už jsem si koupila papírové košíčky a zkusím tyto Rafaelo kuličky.
Kdysi jsem kuličky dělala, ale z jiného receptu, byly kakaové. Určitě tyto budou výborné.
Zdravím Flo děkuji ti za recept na Rafaelo. Letos se bude určitě hodit, náš Matěj se rozhodl ,že babičkám a tetičkám věnuje bonboniéru z vlastnoručně udělaných kuliček.
Milá Flo, od doby, co sleduji tento blog, se mé kuchařské umění přesunulo úplně jinam. Jakoby se mi otevřely dveře do tajných komnat. Moc děkuji za všechny recepty, návody, postřehy, hlavně za možnost nahlédnout do těch jiných komnat. No a protože většinou vyzkouším, co mě zaujme, tak Rafaelo byla jasná volba. Zbylo mi Salko… Úžasná možnost zpracování. Tipuji, že kuličky do Vánoc nevydrží….
Holky!!! Před chvíli jsem došoulala Rafaelo a je suprovní.Doporučuji vyzkoušet.Jiné dělat již nebudu.
mnam. a máte fakt krásné olivové prkýnko!
Super!! Milá Flo, díky za bezva inspiraci na jakýkoli roční čas! Dětí mám dost, tak to bude rychle odcejpat…;-)
Děkuji,milá Florentýno,ještě mi něco málo chybí,zítra vyzkouším..
Milá Florentýno,
každoročně tyto kuličky dělávám, ale stejně jsem si vždy lámala hlavu, jak se ještě o trošku víc přiblížit originálu, který zbožňuji. Takže letos jsem recept ještě maličko vylepšila, právě jsem je dokončila a výsledek je luxusní 🙂 Poměr surovin zůstává přibližně stejný, jen kokos (z kvalitnějšího to půjde lépe) nejprve rozmixuji ve výkonném mixéru, jakmile hmota trošku zvláční, přidám asi 30g kokosového oleje, 10g kakaového másla a 30 g másla (vše rozpuštěné) a ješte chvíli mixuji do konzistence krému. Kokosový olej a kakaové máslo hmotu více zpevní a dodají lepší chuť. Pak promíchám ze salkem, nechám 3 hodiny tuhnout v lednici. Vznikne hmota podobná plastelíně. Vytvaruji kuličky s mandlí uvnitř a následně obaluji v kokosu. Vyzkoušejte 😉
Moc pěkně 🙂
Milá Flo,
s Tvým názorem na margarín a jiné záhadné tuky rostlinného původu plně souhlasím, vždy mě zvedne ze židle, když mi někdo tvrdí, že v tom není rozdíl a do cukroví (do lineckého nebo dokonce do vosích hnízd!) nacpe Heru nebo podobný sajrajt, fuj, raději toho cukroví udělám méně, ale poctivě s máslem.
Milá Florentýnko,
receptů na „rafaelo“ už jsem taky pár zkoušela. Tento se salkem dělá tchýně (vždycky si tam ráda zobnu 🙂 ) ale já doma radši dělám z bílé čokolády 🙂
muzu se zeptat co znamena ,,jsou urcene k rychle spotrebe,,? vydrzi do silvestra kdyz udelam dneska hmotu a zitra vytvarovani?? dekuji
jinak mate skvele recepty.poprve v zivote se mi podaril bramborovy knedlik 😀 😀 😀
bude i na druhy svatek vanocni ke kachne 🙂
Veroniko, když je budeš bránit vlastním tělem a uložíš do chladu, tak vydrží.
Milá Florentýno,
děkuji za Super recept, mám co dělat abych je na posezení nezblafla! 😀 Jsou opravdu vynikající!
Milá Florentýno,
Už jsem si říkala, že letos nic dalšího dělat nebudu, když jsem objevila Tvůj recept na výtečné Crincles a teď ještě tohle! Kuličky jsou výborné a hlavně je zvládne opravdu každý ? já si nakonec do té hmoty přidala ještě nasekané lískové oříšky, které mi zůstaly od obalování jiného cukroví..a dobře jsem udělala, tak dávám tip i pro ostatní ?
Moc děkuji za báječné recepty s přeji radostné a požehnané Vánoce! ♥️
Milá Flo,
možná hloupá otázka – dalo by se použít karamelové Salko? Jedno jsem koupila a teď nevím, na co bych ho použila 🙂 Moc děkuji za výborné recepty 🙂
Milá Florentýno, dalo by se ve vašem receptu na Raffaelo nahradit máslo kokosovým tukem?
Děkuji!
Trošku se bojím, aby se při pokojové teplotě nezačaly příliš brzy roztékat. Ono teda v teple povoluje i máslo, ale myslím si, že později.
Děkuju, taky mě to napadlo, takže díky za potvrzení! Mějte se krásně!