Kuře na paprice

Na uspokojivě dobré kuře na paprice budete potřebovat kousky kuřete. Nejlepší jsou kousky, které v sobě ještě mají kosti.

Ze všeho nejvíc si pochutnáte, pokud si pořídíte jedno celé kuře, naporcujete ho na osm kousků a z nich kuře na paprice připravíte. A to proto, že kuře kupované jako jeden celek se dá sehnat přesně v takové kvalitě, jakou si pro své vaření naordinujete: bio, sedlácké, farmářské, obyčejné, tuzemské, dovozové, voňavé, méně voňavé, žluťoučké, růžovoučké, hrající do zelena, čerstvé, mražené, s droby, bez drobů, kukuřičné, z velkochovu, z malochovu, s původem i bez původu, s Andrejem i bez Andreje.

Samozřejmě to není jediná možnost, takže pokud se na porcování kuřete necítíte, nenechte se tím odradit, v receptu vám poradím, co koupit místo toho. Tentokrát vás porcování učit nebudu, to si nechám na jindy, je to hezké téma a zaslouží si samostatnou pozornost.

Kuře na paprice a jeho základní myšlenky

Dejme tedy tomu, že máme osm malých kousků kuřecího masa s ponechanou kostí, čili tak akorát pro 4 lidi.

Opečení masa

Tohle maso potřebuje ze všeho nejdřív trochu opéct na tuku, aby získalo barvu, což znamená lepší chuť. Jde o zezlátlá místa na povrchu masa, nikoli místa bělavá, která pouze ztratila svou syrovost. Kuřeti v podobě kousků s kostmi prospívá spíš střední než příliš vysoký žár a spíš delší než kratičké opečení.

Příprava paprikového základu

Jakmile se kuře opeče, maso vyjměte na chvíli ven a na výpeku ještě opečte nakrájenou cibuli. Ta dodá jídlu opravdu nezanedbatelou část chuti, tak ji nevynechejte. Má taky zahušťovací roli, při dalším dušení se trochu rozpadne a pomůže udržet pěknou konzistenci hotové šťávy.

K vyladěné cibuli na závěr opékání je potřeba ještě přidat mletou papriku (sladkou, pálivou nebo kombinaci obou, jak je libo) a jen letmo ji necháte proskočit v tuku. Bez papriky by to nebylo kuře na paprice, to dá rozum. Jakmile přestane být paprikový prášek vidět, je potřeba obsah kastrolu zalít tekutinou, aby se paprika přestala opékat a nezačala si zahrávat s myšlenkou, že jste na ni moc hrubí a že vám v tom horku zhořkne.

Jelikož se paprika objevuje už v názvu jídla, je předpokládám zřejmé, že na její kvalitě toho závisí hodně. Pokud se můžete dostat k maďarské mleté paprice, neváhejte a použijte ji, jinak pamatujte na to, že čím levnější paprika a čím méně zřejmý původ koření, tím horší barva, chuť i vůně.

Podlití a dušení

Jako tekutinu můžete klidně vzít vodu, jen to nesmíte s jejím množstvím přehnat. Kousky masa s kostí jí předají dost chuti, takže jídlo nebude mdlé. Ale pochopitelně domácím kuřecím vývarem nic nezkazíte, zejména pokud máte stranou odložený zakalenější zbytek vývaru ze dna hrnce.

Do kastrolu, kde nyní máme opečenou cibuli, papriku a tekutinu, nyní přijde vrátit maso. Tekutiny by mělo být jen tolik, aby maso nebylo celé ponořené, anebo jen těsně. Zmírněte plamen, kastrol zakryjte poklicí a nechte nerušeně pobublávat 30 minut.

Zahuštění

Do jídla na závěr sice přijde smetana, ale ta nestačí na dostatečné zahuštění. Je potřeba použít buď jíšku, anebo fintu se zaprášením moukou. Na obojí je čas právě teď, protože maso ještě není měkké, ale jíška i mouka potřebují být v hrnci aspoň 20 minut, aby splnily své poslání.

Je-li vám příjemná práce s jíškou, jednu lžíci hotové jíšky do rodící se šťávy vmíchejte přes malý cedníček (Podrobně jsem o jíšce psala zde: Jíška a její použití). Anebo vezmětě vrchovatou lžíci mouky, odměřte ji do malého cedníčku a jemně touto moukou poprašte povrch šťávy v kastrolu. Dbejte na tyto dvě věci, jinak to nefunguje:

  1. Obsah kastrolu musí pobublávat opravdu jen zvolna, žádné překotné bublání.
  2. Po zaprášení moukou nesmíte nic promíchat, nechte ležet mouku v tenké vrstvě na povrchu šťávy.

Takto kastrol přiklopte poklicí a 20 minut nechte dál maso pomaličku dusit. Stane se to, že se mouka propaří v páře a zároveň se spojí s povrchovým tukem na hladině. Až pak uplyne potřebná doba a poklici odklopíte, stačí krátké promíchání a mouka se rozplyne do šťávy, aniž by jí zkazila barvu nebo zežmolkovatěla.

Smetana

Na závěrečné doladění jídla stačí přilít kelímek smetany. Jak už jsem psala mnohokrát, navzdory názvu není lepší smetana na vaření, ale smetana ke šlehání, protože ta se díky své vyšší tučnosti nesrazí v teple tak rychle a hlavně je – logicky – chutnější.

Po přilití smetany nechte omáčku naposledy přejít varem, stačí 30-60 sekund. Pokud se vám na chuti ještě něco nezdá, vyřeší to malé množství soli, nic víc by nemělo být potřeba.

Ještě krémovější kuře na paprice

Tady si dovolím malé moderní vylepšení. Kdybyste z hotové smetanové šťávy vyjmuli maso a obsah kastrolu krátce rozmixovali ponorným mixérem, smetana se napění, cibule se zcela rozmixuje a úroveň požitku stoupne zhruba o jednu až dvě úrovně výš. Tahle maličká finta udělá z normální omáčky omáčku hvězdnou, labužnickou, prostě takovou, při jejímž ochutnání se vyplatí zeptat se kuchaře na recept.

paprika pro kuře na paprice

Kam všude se dá od této základní myšlenky odbočit

Kuře na paprice má vysokou oblíbenost nejen z toho důvodu, že díky smetanové omáčce hebce klouže do krku. On je oblíbený taky kuchaři i kuchařkami, neboť se dá v kuchyni vyrobit se zajímavými a smysluplnými obměnami:

Slepice na paprice

Představte si například, že zrovna vaříte polévku ze slepice. Vznikne silný vývar a taky zůstane docela dost masa, které se nedá všechno upotřebit jen do polévky. Pokud jste to s vařením slepice nepřehnali a v mase zbyla ještě nějaká chuť, můžete tohle uvařené maso obrat a vyrobit z něj s malým přispěním slepičího vývaru slepici na paprice.

Uděláte to tak, že si opečete trochu cibule na sádle, zasypete moukou, aby vznikla světlá jíška, a těsně před podlitím vývarem v jíšce ještě rozmícháte papriku, aby měla šanci se rozpustit v tuku. Osolíte podle potřeby a necháte 20 minut pobublávat a houstnout. Nakonec klasicky zjemníte smetanou a přidáte uvařené maso. Před přidáním masa si i zde ještě můžete zaskotačit ponorným mixérem.

Kuře na paprice z polévky

Totéž lze učinit, pokud jste vařili vývar z celého naporcovaného kuřete. Jen si opravdu dejte bacha na to, aby maso nebylo úplně vyšťavené vyvařením.

Minutkové kuře na paprice

Pokud máte rádi svižná minutková jídla, můžete si kuře na paprice bleskově připravit z kuřecích prsou nakrájených třeba na nudličky nebo na kostičky. Budete je muset opékat raději už společně s cibulí, aby se doba vaření zbytečně neprodlužovala, nakonec opékání k nim přidáte papriku a po promíchání hned zalijete smetanou. Jakmile se během minuty až dvou smetana svaří na hustou omáčku, máte hotovo. Opět by to šlo rozmixovat, ale museli byste si zahrát na trpělivou Popelku a všechny drobně nakrájené kousky masa klasicky z omáčky vybrat.

Varianta s čerstvými paprikami

Tady jenom lehce naznačím, protože se o kuřeti na čerstvých paprikách rozepíšu jindy, zaslouží si to samostatný recept. Místo sladké mleté papriky se použijí čerstvé červené papriky, které se nejprve zbaví slupky pečením při vysoké teplotě v troubě nebo sežehnutím v plameni, načež se z jejich dužiny rozmixuje pyré.

V tomto pyré se pak dusí opečené kuřecí maso. Je to recept, který otevírá zcela nové obzory. Výsledná chuť je skvělá, výrazná a přitom částečně povědomá, barva omáčky bezkonkurenční a cesta zpět neexistující. Tak vydržte do příštího léta, anebo si nalistujte příslušný recept v Hovorech s řezníkem, pokud patříte k těm šťastlivcům, kdo si je stihli koupit včas před totálním vyprodáním. (A vy ostatní nebojte, další vydání bude v roce 2020.)
 
 

Kuře na paprice

Množství: 4 porce

Kuře na paprice

Suroviny

  • 1 kuře, rozporcované na 8 částí (páteř a křídla použijte do vývaru), nebo 8 horních kuřecích stehen s kostí
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky (můžete podle chuti namíchat s pálivější)
  • 1 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (230 ml)

Postup

  1. Z kuřecího masa sejměte kůži (aspoň to, co sejmout jde). Maso pak opláchněte, jemně osušte papírovou utěrkou a lehce ze všech stran osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
  2. V širším kastrolu, který je tak velký, aby se do něj natěsno v jedné vrstvě vešlo všech osm kousků masa, rozehřejte olej nebo sádlo, stačí pouze na středním až středně-silném plameni. Maso vložte do rozehřátého tuku, mělo by se hned začít zvolna opékat – tedy nijak zprudka, přičemž cílem je jen slabé, světlé zhnědnutí na povrchu, nikoli důkladné opečení dozlatova. Sem tam zlatavý flíček, to úplně stačí.
  3. Zhruba po pěti minutách maso otočte a stejně tak zvolna ho nechte zatáhnout i z druhé strany. Vyjměte ho a ve výpeku nechte změknout a krátce podusit nakrájenou cibuli se zbytkem soli. Jakmile změkne a přestane vám dráždit oči, zasypte ji mletou paprikou, bleskově rozmíchejte a ihned zalijte 500 ml vody. Přiveďte k mírnému varu a do tohoto základu vraťte maso. Přikryjte pokličkou a zvolna duste 30 minut.
  4. Po 30 minutách maso otočte a hladinu rodící se šťávy přes malý cedník poprašte moukou. Nemíchejte, opět zakryjte poklicí a pozvolna duste dalších 20-30 minut, za tu dobu maso zcela změkne.
  5. Teprve nyní můžete mouku rozmíchat v omáčce, měla by ji lehce zahustit. Přilijte smetanu, zvyšte žár plotýnky a zprudka půl minuty až minutu povařte, tím se smetana propojí s omáčkou a sama tím trochu zhoustne.
  6. Pokud byste nyní vyjmuli všechny kousky masa, mohli byste obsah kastrolu pro vyšší eleganci omáčky ještě rozmixovat ponorným mixérem. Ale povinné to určitě není.
  7. Nakonec omáčku dochuťte solí, pokud je to potřeba. Podávejte s těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba i bulgurem.

 

Join the Conversation

  1. Pro mne tam chybí zásadní ochucovací složka, u nás doma se slepice na paprice vždy na závěr ochucovala právě nastrouhaným muškátovým oříškem a dělám to tak dosud, nesmí se to samozřejmě přehnat s množstvím. A druhá věc- moje rodina zásadně odmítá kosti v omáčce a vyžaduje maso vykostěné, kůží zbavené. Takže vždy začínám uvařením masa, ať už celé drůbeže nebo např. jen kuřecích stehen, vždy potom na omáčku použiju část vývaru s tukem na něm plujícím a k tomu domácí knedlíky, nejlépe hrníčkové. A je to takto u nás moc oblíbené jidlo.

    1. Diky Flo, je mi strašně smutno, číst tento recept, protože to bylo manželovo nejoblíbenější jídlo. Manžel v létě zemřel a já se bojím vařit jeho oblíbená jídla, asi to bude ještě nějaký čas trvat. Vše dělám jak ty, akorát jsem mužovi na jeho přání kápla do talíře trošku citronu. A samozřejmě se jídlo podávalo s brusinkami. A bramborový knedlík , jejda, kapou mi sliny.. Měj se hezky a už celé tvé rodině přeju krásné V ánoce. Jitka

  2. Florentýno, to je krása! Pro mě začalo to pravé cukroví právě dnes tímto receptem 😉
    C.

  3. Jéjej, kuře na paprice je hotová lahůdka, kterou miluje celá rodina. Abych byla spravedlivá a každý měl stejnou porci, používám kuřecí čtvrtky – stehna. A ta stehna osolím, opepřím, večer naložím do cibule, přidám bobkový list, nové koření, maďarskou papriku sladkou, kousek papriky pálivé doma vypěstované, pokladu plátky máslička a ráno peču v troubě. Když je kuře téměř hotové, začnu s omáčkou – zaliju polohrubou moukou rozmíchanou ve vodě, pěkně provařím a dokončím smetanou. Vyndám maso, omáčku přecedím a po malém odležení, jdeme baštit. To je naše kuře na paprice – rodinná pochoutka.

  4. Martina says:

    Milá Flo, asi u nás bude k večeři.
    Docela dlouho jsem tuhle omáčku nedělala, takže děkuji za inspiraci.

  5. Ahoj, tak já jsem asi vyjímka, ale vše co zavání smetanovou omáčkou nejím.
    Svíčkovou dělám tak jednou do roku a to ještě většinou pro návštěvu, jinak nic.
    Omlouvám se, ale nebudu zkoušet, přeji krásné dny.

    1. Kuře na paprice nemusí být se smetanou – dělávali jsme jen zahuštěnou omáčku, zjemněnou kouskem másla. Takže stačí, když si před přidáním smetany odebereš porci pro sebe.
      Zrovna tak svíčková – sice není tak dobrá jako se smetanou, ale jíst se dá. Nedávno jsem k zelenině přidala kus dýně Hokaido, a zase to mělo trochu jinou chuť.

  6. Já se om!ouvám taky, já zase ne drůbež, ale kuře na paprice dělám pro rodinu a stejně jako paní Věra..uvařené, bez kosti, muškátový oříšek…a s knedlíkem, aby nebyli hned hladoví.. omàčky, kde je cibule, mixuju vždycky, opravdu je ta chuť lepší.
    Děkuju za připomenutí! Někdy přemýšlím, co uvařit, a stačí jen připomenout, co už delší dobu nebylo…

  7. Ahoj Flo,

    super recept, já přidávám ještě trošku kminu a po uvaření cedím.
    Jinak jsi se trefila, měli jsme na oběd včera;-).

    Mirka

  8. Kuře na paprice je u nás také oblíbené,někdy ho dělám jako rychlovku .použiji kuřecí netopýry na silný vývar s cibulí, bobkovým listem a všehochutí.Vývarem přeliji paprikovou jíšku ,provařím a zjemním šlehačkou.O uvařené netopýry se podělíme s pejsky,a mlaská celá rodina.Ten zmiňovaný muškát dávám také,ale pouze do smetanových omáček bez papriky(takové ty jemné) a ještě trochu citrové kůry.

  9. Kuře na paprice máme také velmi rádi, a bývá dost často, obvykle s knedlíkem vařeným v mikrovlnce – je to rychlé a dobré.

  10. Ahoj Flo, kuře na paprice všichni milujeme, ale inspirovala jsi mě rychlovkou z kuřecich prsou. Určitě udělám.

  11. Kuře na paprice je dobrota. Dost často ho dělám minutkové z prsíček nebo stehenních řízků. Omáčku dělám v kastrolu zvlášť. Na másle vytvořím cibulovou jíšku, přidám lžičku cukru, sladkou papriku a trochu pálivé, kuřecí vývar (přiznávám z kostky, ale natur) a 20 minut mírný var. Mezitím na pánvi osmažím osolené a opepřené kousky masa, přemístím do omáčky, zjemním smetanou a nechám pár minut proležet. Nejraději to máme s knedlíky – pokud jsou z mikrovlnky, je to rychlovka. Ve fázi před přidáním masa je možné použít tyčový mixér.

  12. Hana Vlčková says:

    Kuře na paprice je u nás oblíbené, když je kuře měkké a jde jak se říká od kosti , vyndám ho z omáčky a kosti vytahám. Jde to snadno.

  13. Pěkný večer všem. U nás bylo v týdnu vepřové na paprice s rýží, jak to má rád můj muž (trochu ho zbylo z nákupu na italské ragů). Ale takové KUŘE na paprice! – udělám ho na neděli asi i s tím knedlíkem…Díky za krásný nápad.

  14. Mila Flo, jak spravne rikas vanoce se u nas rychle blizi, ale dnes musim delat kruti roladu nebot mame svatek tzv, thanksgiving, ale to kure urcite vyzkousim Rada se od Tebe inspiruji a preji krasny pohodovy cas pred vanocemi uz nam to brzy zacne Mej se moc hezky a dik za recept

  15. V mojí kuchyni bez maminky jsem vždy dělala jen kuře na paprice minutkové. Taková rychlovečeře s kolínkama za pomoci kuřecího vývaru a zákletky z mouky. S jíškou se začínám pomalu kamarádit až teď díky Flo. Děkuji za recept na klasiku, ráda brzy vyzkouším. ❤️

  16. Omlouvám se ale kuře ani slepici na paprice nemusím vůbec,nechutná mě,asi jsem jediná,že?ale už se těším na recept na cukroví,zdravím.

    1. Nejste jediná. Pro mě to bylo vždy takové jídlo za trest, které jsem sice snědla, ale… Od té doby, co jsem vyzkoušela recept s čerstvými paprikami (i se šlupkami, ale pak důkladně rozmixovat), s rozdrceným divokým kořením a vykoštěnými kuřecími stehny, tohle jídlo prostě zbožňuji.

  17. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    jak jsem četl v ohlasech na kuře na paprice, byl jsem udiven kolik z nás ho nemusí. U nás je to pravý opak. Já ho dělám na smetaně a papriku dávám jen pro barvu, protože jinak přebije tu chuť toho kuřete. Máme ho rádi s knedlíkem. Když přijedu za dcerou a ptám se na co má chuť, tak je to právě kuře na smetaně. Naučil jsem se to od mojí maminky a je to opravdu pochoutka. Fakt je, že každý má rád něco jiného a tak si může vybrat ze spousty receptů co mu chutná. Já zase zjišťuji, že v buchtách spousta lidí nemá rádo rozinky a já je miluji. Díky za recept a hezký večer.

  18. Kuře na paprice miluju,ještě přidávám kysanou smetanu,kysanku.No a já si ho dávám s bramborem a celá rodina s knedlíkem.Bude to nedělní oběd,děkuji za radu Jitka

    1. No jasně! 🙂 míchám doma běžně sladkou smetanu se zakysankou, chuť omáčky je pak prostě lepší. A pokud je omáčka od surovin sladší (svíčková), pak používám už pouze zakysanku. Nemusím pak svíčkovou dokyselovat a je…no prostě lepší než jen ze sladké smetany. C.

  19. Jolana K. says:

    Ahoj, Flo, vďaka za pekne popísaný recept! Som rada, že aj v Čechách je toto jedlo tak známe a obľúbené.
    Ja som Maďarka, u nás je tento kurací paprikáš vlastne národným jedlom – presnejšie, jedným z nich. Volá sa kurací paprikáš, keď sa podáva so smotanou; ak sa podáva bez nej, je to „perkelt“.
    Pripravujeme ho takmer rovnako ako Ty, len ešte k cibuľovému základu pridávame trošku cesnaku, a asi v polovici varenia pokrájanú bielu(zelenú) papriku a jednu paradajku pre chuť. (v zime lyžicu leča). Šťavu aj ja rozmixujem.
    A ako príloha u nás – a všade v Maďarsku – jednoznačne domáce halušky – noky.

  20. Zdravím , kuře na paprice dělám jako Flo, fakt je, že kuřecí s kostí má lepší chuť. Ovšem potom musím vykostit, manžel nesnáší ty kosti s omáčkou. Děkuji za bezva recepty…

  21. Bodík says:

    Jj, kuřátko na paprice, proč by ne? Já ale raději slípku, takovou, co už se dost nasnášela vajíček, prožila si pár šťastných měsíců odpočinku na zahradě a pak nám ještě posloužila svým masem v nádherném vývaru, silném jak řemen a stovkami oček zlatavého tuku na hladině, které pak požijeme v paprikové omáčce, nezapomínajíce poděkovat tomu opeřenci za jeho dary na náš stůl …

    1. Tak tak!!! Tak to má byt, tak je to spravne…

  22. Ahoj FLo,

    je to naše oblíbené jídlo ale podle maminky ho dělám jinak – zkusím tvůj receptík
    ale bude skvělý

  23. Míla Florentýnko, když maminka ještě žila, vždy jsem chtěla uvařit toto jídlo, jet moje nejoblíbenější. V dětství bylo vždy ze slepice, teď dělám z horních kuřecích stehen, že kterých posléze sundám kůži. Teď jsme se dostali k domácímu telecímu masu, a to je tip pro ty, co nemusí drůbež, tak bylo jedno z jídel nás paprice, to byla dobrota ???? Děkuji za radu ohledně cibule, nebyla jsem si jistá, zda mixovat, tak jsem složitěji pasírovala.

  24. Mňam klasika. U mě většinou varianta minutková. Omáčku v kastrolu zvlášť – na másle zesklovatět cibuli, zaprášit polohrubou moukou, nechat zpěnit, přisypat sladkou a trochu i pálivou papriku, lžičku cukru, rozředit kuřecím vývarem (přiznávám z kostky, ale natur) a mírný var 20 minut. Mezitím na kostky nakrájet kuřecí ňadra nebo stehenní řízky, osolit, opepřit a opéct na pánvi. Před přemístěním masa do kastrolu možno použít na omáčku tyčový mixér. Přidat smetanu ke šlehání a spolu s masem nechat ještě chvíli prohřát
    Nejraději to máme s knedlíkem, pokud se výrobí mikrovlnkový je to i docela rychlé.

  25. Milá Flori,
    kuře na paprice máme doma moc rádi a děkuji za připomenutí, že se dá narychlo dělat i z prsou!!!
    Samotný perkelt z kuřete moc nemusím( na maďarský způsob), ale se smetanou to je moc bezvadné.
    Díky za podrobný recept, což je vždycky prima na oživení paměti.
    Přeji ti moc pěkné svátky a pěknou vánoční pohodu s dětmi.
    Já jsem dneska udělala tři těsta do lednice- samozřejmě klasika – rohlíčky, ořechové linecké a kakaové ořechy na plnění. Zítra budu péct.
    Čekám na další recepty na cukroví příště.

  26. Flo, tvé VYPRÁVĚNÍ receptu a pak hlavně přípravy je dokonalé 🙂
    taky dělávám i ze slepice z vývaru, nakonec ale dochutím troškou citronové štávy a cukru

  27. Věrka says:

    Florentýnko, pro ty moje mlsný chlapy taky dělám kuře na paprice z vykošténého kuřete. Dřív jsem jej dělala jako ty a přiznávám je to nejlepší, chuťově famózní, ale pak se mi nechce v tom kuřátku hrabat a vykošťovat a odkožňovat, tak jsem vymyslela jinou variantu. Používám pouze prsa, tzv. motýlky. Vařím to vcelku v papiňáku (páč jsem papiňáková královna, jak jsem už uvedla), jsou hotový natošup a šťavnatý a vejdou se mi tam tak čtyři kusy celé. Pak je jen vyloupnu z těch prsních kostí. Omáčku mixuju.
    Ale jak říkám, celé kuře nemá konkurenci.
    Jo, a do toho papiňáku ho šoupnu celé, ani ho nemusím porcovat????

  28. Anežka says:

    Vyborne, dekuji za vylepseni meho receptu a za tip k veceri 🙂 Dobrota..

  29. Bezva, dneska to budeme obědvat. Vždycky mi to přišlo nějaké složité, ale vlastně je to strašně nenáročné a vynikající jídlo! Rozmixovala jsem to a nemá to chybu! 🙂 Akorát je méně hustá (dělala jsem z jíšky, co máme udělanou do zásoby), ale asi jsem jí dala málo. Ale myslím, že to nikomu vadit nebude.

  30. Šárka says:

    Děkuji milá Flo za svůj recept kuře na paprice, miluju tento pokrm a často v jídelníčku nechybí….s pozdravem Šárka

  31. Tak Flo, v neděli odzkoušeno….člověk by si jazykem urazil uši…díky!!! :-)))
    C.

  32. Ahoj Flo,
    miluji kuře na paprice a i moje děti se mohou po něm utloust. Maso i cibulku opékám na másle a domnívám se, že to posune celý pokrm ještě o jeden level vš.

    Krásný den

  33. Hana B. says:

    Také naše oblíbené jídlo. Pěkně popsané přeji krásný advent Hana B.

  34. Ahoj Flo, máme ho hrozně rádi a zrovna přemýšlím co uvařit Díky.Eva.

  35. Martina M. says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za příjemné přijetí a hned jsem vyzkoušela tvé kuře na paprice,už jsem ho dlouho nedĕlala, a dle tvého návodu ,chutná výborně,
    snad to vydrží zítra k obědu.
    Martina

  36. Flo, děkuji za tento skvělý recept. Nepotřebuje nic více ani méně. Prostě bomba. A pochvala od mé přítelkyně slovy “po dlouhé době chutná stejně jako od babi” jen vystihuje dokonalost receptu.

  37. Karolína says:

    Dnes jsem si kuře na paprice (neboli „oranžovou omáčku“, jak jsem tomu říkala jako malá) podle Vás uvařila na oběd. Chutnalo jako od maminky a vonělo jako domov :). Jen příště musím ještě lépe vytunit zahuštění, omáčka byla trochu řidší, ale chuťově skvělá. A to jsem měla vždycky strach se do tohohle receptu pouštět, když si vybavuju maminku, jak vždy zahušťovala, cedila, znovu zahušťovala a znovu cedila :). Moc děkuju!

  38. Hana Vlčková says:

    Výborné, přichystáno na zítra pro vnučku.

  39. Kuře na paprice jsem celé roky nemusela, ale partner si ho nedávno vyškemral, že na něj má strašnou chuť… Tak jsem začala hledat recept a našla tento. Už když jsem četla úvod, tak jsem na kuře sama dostala chuť, jen jsem si ze začátku říkala, že si svou porci oddělím bez smetany, ale jak jsem ochutnala během vaření, řekla jsem si, že to risknu. Výsledek po uvaření – oba jsme to doslova (pardon) sežrali, taková to byla dobrota 🙂 Ta omáčka rozmixovaná se šlehačkou prostě nemá chybu. S dobrými těstovinami je to laskomina a s radostí zařazuji po mnoha letech mezi oblíbené recepty.

  40. Florentýno, děkuji… Díky vám jsem konečně pokořila kuře na paprice! ? Děkuji za Vaše recepty, vždy se mi podle nich povedlo takové jídlo, až jsem sama nemohla uvěřit, že mohu vytvořit něco tak lahodného. Díky za vás?

  41. Kačí says:

    Dobrý den,

    recept je skvěle napsaný a povedlo se mi to hned napoprvé a je to strašně dobrý.

    Moc děkuji za recept.

  42. Mila Flo,
    Tohle jidlo casto varivala moje maminka memu synovci, ktery je hrozne vybiravy a maloco sni. Pred 2 mesici maminka umrela a jeji recept na kure na paprice bohuzel nemam. Ten tvuj je ale uzasny a synovec dnes hezky jedl. Vim, ze by ze me mela radost, jak se mi to povedlo. Dekuji!

  43. Dobry den, delala jsem variantu z kurecich prsou, nechala je tak v celku jak po “ocisteni” slo, nektere kusy vetsi/mensi a az na taliri si kazdy maso potrhal.. uplna radost z jidla ? krasna vune, vyladena chut, za me osobne (ostatni z rodiny byli spokojeni jak to bylo) priste vyzkousim se smetanou na vareni a ne na slehani, jaky bude rozdil… mela jsem pocit, ze tucnejsi smetana mi tam osobne nejak vadila, ale to bude jen mym jazykem. Dekuju!! ?

  44. Děkuji za skvělý recept, hlavně opravdu podrobný, tak jak to potřebuji. Jsem moc ráda i za uvedení množství soli. Dělala jsem variantu s krůtím masem na kostky, jinak jsem postupovala přesně podle receptu, omáčku jsem mixovala. Je to vynikající, všem chutnalo. Petra

  45. karel says:

    Hezký den
    Zvykl jsem si, když jdu vařit, prohlédnout jak to které jídlo děláte Vy a porovnat.
    U nás se opéká na másle, zahušťuje jíškou a nakonec strouhnout muškátový oříšek.. popřípadě pár kapek citronu.
    Ale fintu s moukou přes cedníček jsem neznal, tak dnes vyzkouším.
    Děkuji

  46. Milá Flo , vážím si Vás a vařím někdy podle vašich receptů , ale zkazit dobrý oběd kolinkama … Lepší máslové noky , špecle , knedlík atd …

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close