Kuřecí játra bez bázně a strachu

Pokud si teprve hledáte cestu k vnitřnostem (na talíři i při vaření), nejlepší východisko vám poskytnou kuřecí játra: levná, dostupná, snadná a rychlá na přípravu.

Jak ušetřit při nákupu masa

Zatímco dřív bylo jídlo s masem vzácností hodnou svátečního stolu, dnes se situace otočila a mezi vyhledávané pokrmy patří nesladká jídla bez masa. Podle hesla, že co je vzácné, to musí být logicky dobré pro tělo, se maso dostalo do jídel všedního dne, aniž by to mělo nějaké opodstatnění ve výživě kancelářsky nebo lehce pracujících lidí.

Takže pokud nepočítám těžce pracující a děti v rychlém vývinu, maso jednou za týden bohatě stačí. Moderní populace trpí přebytkem všeho: nejen sacharidů a tuků, ale taky bílkovin. Jenomže i přes doporučovanou frekvenci jednou týdně jsou tací, kterým je každý druh masa v obchodě příliš drahý a peníze na maso nemají. Ne každý je schopen, ochoten nebo připraven platit jednou týdně poměrně vysokou cenu za kvalitní druhy masa.

Existuje vůbec nějaká jiná možnost, jak neutrácet za prvotřídní maso a nekupovat přitom šizené suroviny? Jistě. Vždycky se dají pořídit méně žádané kousky masa s nižší cenou. A pokud i tam je cena stále vysoká, jsou v nabídce ještě vnitřnosti. Těch je přebytek, leckdy si je řezníci ani neberou z jatek. A najíte se z nich stejně dobře jako z masa, pokud víte, jak na ně.

Cesta k vnitřnostem sice začíná kuřecími játry, jak už jsem v úvodu naznačila, ale i tak může být dlouhá, spletitá, s mnoha ostrými zatáčkami připomínajícími leckdy spíš zpátečku. Chcete-li v kuchyni pořádnou výzvu, tahle kategorie masa vám ji poskytne na mnoho dalších let. Až vyzkoušíte běžné kousky jako játra a žaludky a ledvinky a bude chtít pokračovat dál, stačí se zeptat řezníka. Uvidíte, že vám rád a za pár peněz sežene i méně běžné záležitosti.

Kuřecí játra před vařením

Ze všech jater poskytnou ta kuřecí nejjemnější a nejméně agresivní chuť. Z vitamínů obsahují především v tuku rozpustné Déčko a z minerálů zase železo a zinek. Co se týká prospěšnosti, přínos z nich pociťuje zejména mozek, srdce a střeva. Shrnuto a podtrženo: občas se sluší dát jim i přes případnou nevraživost aspoň malou šanci. Nebude vás to stát víc než pár minut a pár korun (ovšem nepočítám do toho přemlouvání nebo vyjednávání u stolu).

Po nákupu byste kuřecí játra neměli skladovat v lednici dlouho, jako ostatní vnitřnosti podléhají rychlé zkáze. Najít na nich můžete příležitostné zbytky tuku a žilek, takže je před použitím proberte kousek po kousku a odřežte vše, co se vám nelíbí. Teprve potom je šetrně opláchněte a pokud možno i osušte na papírové utěrce, protože následně nejspíš přijdou do pánve a tam se hodí – kvůli prskání a účinnému opečení – nemít je příliš mokré.

Možná jste se potkali s nápadem naložit játra na pár hodin do mléka. Mléko může pomoci zbavit játra výraznějších pachů, kovové pachuti a taky má nenápadný vliv na jemnost, křehkost a měkkost, ale kuřecí játra této proceduře nezbytně podrobovat nemusíte. Jsou jemná sama o sobě. Když už, tak třeba do mléka ponořte játra mražená a nechte je v něm do druhého dne povolit. Následně se mléka zbavte, ale to je asi každému jasné.

Kuřecí játra při vaření

Kuřecí játra uvítají především krátkou a rychlou úpravu. Měli byste je zahřívat tak dlouho, až přestanou být uvnitř syrová, současné hygienické normy doporučují nezastavit se raději ani u růžové vnitřní barvy, ale játra udělat až do hněda. Na rozehřáté pánvi to obnáší něco kolem pěti minut celkem.

Každou další minutou v pánvi pak kuřecí játra ztrácí něco málo ze své nejlepší kondice, ale to neznamená, že byste je nemohli ještě aspoň chvíli dusit v omáčce. 10-15 minut zvládnou a pořád to bude dobré.

Nejjednodušší způsob, jak se přesvědčit, zda máte játra opečená nebo uvařená akorát, je vylovit kousek, rozkrojit ho a podívat se, jakou barvu má uvnitř. Tmavě růžová znamená játra syrová, růžová říká, že pokud mávnete ruku nad nebezpečím případné nákazy, můžete podávat, hnědá je důkazem úplného propečení.

test opečení jater

Jak kuřecí játra ochutit

Pokud v kuchyňských zásobách objevíte česnek, cibuli nebo hladkolistou petrželku, směle je kdykoli s játry použijte. Dalšími horkými kandidáty (a to klidně i za studena) na chuťový doprovod ke kuřecím játrům jsou:

  • slanina
  • jablka
  • vařená vejce
  • rajčata a produkty z nich (passata, protlak)
  • vinný ocet a ocet balzamiko
  • červené víno
  • kapusta a kadeřávek
  • z bylinek kromě zmíněné petrželky taky tymián, šalvěj, rozmarýn, pažitka, bobkový list a koriandr
  • z koření především černý a bílý pepř nebo sušené čili papričky.

Jakmile vezmete v úvahu, že ze všech možných tepelných úprav nejlépe chutnají játra zprudka opečená na pávni a jakmile takto zahájíte každý recept, tak si z výše uvedeného postavíte snadné a svůdné kuchařské lego.

Pár příkladů na ukázku, co se dá vytvořit:

  • opečená játra + (nejlépe předem) dozlatova opečená cibulka + podlití vývarem a krátké podušení = kuřecí játra na cibulce
  • opečená játra + vařená vejce + opečená slanina + salátové listy + klasická zálivka vinaigrette s balzamikovým octem = salát s vejci a opečenými kuřecími játry
  • opečená játra + petrželka + česnek + opečený toust = teplé tousty s kuřecími játry
  • opečená játra + kousky jablka + šalvěj nebo rozmarýn = kuřecí játra s vůní podzimu (též by z toho mohla vzniknout verze pro letní grilování)
  • opečená játra + cibule + česnek + bobkový list + červené víno + krátké podušení + máslo na zjemnění = kuřecí játra na víně

Poslední ukázku nabízím formou receptu. Tak ať vám kuřecí játra chutnají a budu se těšit na vaše vlastní osvědčené nápady a kombinace s kuřecími játry níže v komentářích.

 

Snadná dušená kuřecí játra

Množství: 4 porce

Snadná dušená kuřecí játra

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 600 g kuřecích jater
  • 2 lžíce oleje
  • 1 zarovnaná lžička mleté papriky
  • 1 špetka kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce (plechovka o velikosti 70 g) rajského protlaku
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 1/2 lžičky sušené majoránky

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek sloupněte a nakrájejte na tenké plátky. Játra očistěte od všech zbytků cév a tuku a nakrájejte na nudličky nebo na kousky, jak vám jejich anatomické tvary velí.
  2. Olej rozehřejte v pánvi a přidejte játra. Zprudka nechte asi tři minuty opékat, míchejte, jen když to bude nezbytně nutné – tedy jednou či dvakrát za celou dobu opékání. Smyslem tohoto počínání je vytvořit na povrchu jater téměř křupavou, výbornou vrstvu zlaté barvy.
  3. Jakmile jsou játra zvenku zlato-hnědá a uvnitř ještě růžová, přidejte do pánve cibuli a česnek. Nyní míchejte o něco pozorněji a nechte cibuli i česnek rychle v teple změknout a zavadnout – nepotřebujete, aby taky zezlátly na povrchu. Bude to trvat další jednu až dvě minuty.
  4. Opečená játra s cibulí a česnekem zasypte mletou paprikou, solí a kmínem a rázně promíchejte. Pak na nic nečekejte, jinak paprika v horkém oleji zhořkne, a hned přidejte protlak. Opět rychle promíchejte. Podlijte vínem, naposledy zamíchejte a nechte nezakryté teď už spíš zvolna bublat a dusit 10 minut. Část tekutiny by se měla odpařit, takže obsah pánve příjemně zhoustne na omáčku.
  5. Nakonec dosolte, případně opepřete podle chuti a dolaďte rozemnutou sušenou majoránkou. Podávat můžete například s dušenou rýží, bílým pečivem či kuskusem.

 

Join the Conversation

  1. Ahoj. Jdu pro játra,po přečtení jsem dostala ohromnou chuť. Jako vždy perfektní čteníčko a recept. Velký dík.

  2. Lenča says:

    Milá Flo, děkuji za super receptík…Nedočkavě vždy vyhlížím v emailu další….Moc děkuji-:) Měla jsem dříve obavy z jatýrek ale díky Tobě již se těším na víkend jak rodince připravím mňamku. Lenča

  3. Mám velmi ráda játra. kuřecí i kachní. Ale bohužel jsou to játra kde zůstávají toxiny atd, které „běžné supermarketové“ kuře sežralo během svého, krátkého výkrmu. Když nemá kuře kvalitní a dobré maso, tak co pak jeho játra?? A tady mám problém- kde se dají koupit játra ze „šťastných “ kuřat? Nemyslím jen jedny játra z jednoho kuřete s vnitřnostmi. ale větší množství. Jakou máte zkušenost Vy?
    Olga

    1. Olgo, nejlepší samozřejmě je najít si svého farmáře nebo aspoň farmářskou prodejnu a pořídit játra tam. Souhlasím, že játra jsou chemická továrna a odráží se v jejich kvalitě to, co kuře za svého života jedlo čili zobalo.

  4. Milá Flo, mám plný mrazák bio králičích jater z našeho chovu. Pořád si říkám, že musím ty knedlíčky do polívky….Ale dnes myslím, nastal čas, naučit rodinu jíst játra i jako hlavní jídlo. Drž mi palce, jdu do toho!

    1. Marie says:

      Dobrý den,

      pokud u vás situace s plným mrazákem přetrvává, ráda část zásob odkoupím 🙂 Napište mi na spacefloweragnes@gmail.com

      Děkuji,
      Marie

  5. Od mala miluju kuřecí játra, ovšem nejlepší jsou opečená na cibulce a poté podušená se spoustou celého kmínu. Podlévám jen troškou vody. A jak solím dost decentně, tak játra mám ráda hodně slaná a s rýží. A s cabernetem.
    Ovšem nejlepší játra jsou z domácího králíka, stačí zprudka opéct jako chuťovku k bagetě anebo z nich udělat paštiku.
    PS: Flo, děkuji za tipy, s čím játra zkombinovat, ať mám změnu:o)

  6. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Dík za recept,ale i za příběh z Francie.Koukám ,že mám v mražáku balík jater,tak to musím vyskoušet.

  7. Petra Vrábliková says:

    U nás jsou oblíbenou surovinou, na ochucení používám ráda i balsamico. Minulý rok v létě jsem je objevila jako skvělou surovinu na gril – jen zakápnuté olivovým olejem. Brutálně občas způsobem děsivým (chlapský recept velí „otevřete vaničku, slijte tekutinu na dně, zastříknete olejem, promíchejte a vyklopte na rošt“), ženou posléze nutně polidštěným (typu umyjte, odblaňte, zasypte libovolnou bylinkou a pepřem a pak teprve hoďte na rošt, anebo si olej s něčím dobrým a solí připravte vedle a ogrilovaná játra do toho házejte z grilu již hotová), ale je to jedno, výsledek je více než jedlý v jakékoliv podobě.

  8. Daniela says:

    Milá Flo,
    děkuji za Tvůj recept na játra.
    Osobně kuřecí játra nemám ráda a nevařím z nich, protože při vaření je v kastrolu mnoho malých (sražených) kousků, které nevypadají hezky. Ano, tato játra jsou brzy měkká, to je jejich výhoda.
    Určitě Tvůj recept udělám s krůtími játry. Vařím z nich „hong-kong játra“… pro mě skvělá dobrota,

  9. Prosím, co s tou kapustou? Jednu mám doma a asi bych byla raději, kdyby skončila jinak než posledně, to jest jako polívka. A játra byla plánovaná na víkend tak jak tak 🙂

  10. rosnička says:

    ahoj Flo,

    před lety jsem u nás v Praze na trhu (hamounsky nenapíšu na kterém), objevila obchůdek s drůbežím, vejci ..a játry. Naprosto čerstvou surovinou, u které i můj muž, jinak k nakupování na trhu VELMI skeptický, poznal diametrální rozdíl (stejně tak u jejich kuřat, kachen a hus).. od té doby je nakupuji jenom tam. Akorát, tuto komoditu objevilo časem i spoustu dalších lidí, tak je o játra boj! Ale kvůli nim jsem ochotná v sobotu ráno obětovat spánek a vyrazit s ranním kuropěním (však se vzápětí odměním kávou a carrot cakem).

    Takže naprosto podepisuji Tvoji etudu játrovou;-)

  11. MUDr Otakar Titman says:

    Děkuji za krásné návody, jak upravit kuřecí játra. Dovolím si přidat jeden způsob, který je u nás velmi oblíbený a to jsou kuřecí játra v klasickém trojbalu.

  12. Hezký den všem.Kuřecí játra vypadají báječně určitě udělám i proto,že jemám ráda.Dobrá ispirace.

  13. Barbara says:

    Ahoj Flo, játra máme rádi a nejvíc se zavděčím široké rodině když udělám jednoduchou paštiku (spíš pomazánku) z kuřecích jater…. Bára

  14. Alžběta says:

    Kuřecí játra jsou u nás součástí zásob v mrazáku. Jednak nám chutnají játrové knedlíčky do polévky a taky jsou záchranou když pořebuji vykouzlit rýchllý a chutný oběd.

  15. Mám od mlada naučeno od babičky (je mi 68) – játra jakákoliv a i ledvinky – dát na zpěněnou cibulku, pepř, kmín – očištěné a nakrájené na plátky – opéct, zalít pokud možno vývarem (popř. vodou a poté přidat kousek bujonové kostky) a nechat maximálně dusit pod pokličkou pouze 6 minut. Jinak začnou tvrdnout. Solím až po ukončení. Mám za ty léta odzkoušeno a funguje to stále. Jinak kromě hovězích, je u nás zvykem je dělat i jako řízky v trojobalu a kromě hovězích jsou báječné i upravené opečené jako rychlovka na pánvi (grilu). Zdraví Irena
    PS: Kdysi jsem obalovala jako řízky po uvaření i vemínko, ale to nějak není k sehnání. Také jsem dělávala něco jako guláš ze srdce, bylo to moc dobré, ale to jsem také již nějakou dobu nepotkala. Jediné, co nemusím z vnitřností je mozeček.

  16. Ahoj Florentýno,
    játra u ná s jsou velmi oblíbená . I když nejraději tu nejjednodušší variantu na sádle s cibulkou a kmínem a čerstvým rohlíkem . Tuto úpravu neznám tak mám vystaráno , co na víkend . Dík
    ivona

  17. Jana Kepková says:

    Jdu to vyzkoušet,díky

  18. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, jako vždy, inspirace na víkendové kuchtění. Vše doma mám /až na to červené víno, s tím mám vždy problém, otevřu sedmičku a co s tím zbytkem, žeáno, ,jsem na to sám- pokrmy „na pivě“ mi takovou starost nepřináší, to se dopije lehce…/
    Někdy si při úpravě jater pomáhám ostřejším kečupem, hlavně ale nešetřím cibulí – tu považuji ostatně vždy za nezbytnost. Vybírám si i tu, která znovu raší, za pár dní na okně v krabičce s vodou mám ucházející čerstvou zeleň.
    Přeji hezké jarní dny, u nás jsou v posledních dnech teplotní republikové rekordy, zítra se vypravuji na medvědí česnek – snad mi tam nějaký jeho miílovníci nechali. Těším se „napřečtenou“ příští týden – Jarda S.

    1. Ahoj Jaroslave, já pro tyto případy dávám víno do malých krabiček do mrazáku. Na vaření je to fajn, jen sáhneš a nemusíš otvírat celou sedmičku.

  19. Kuřecí játra jsou u nás jednou z nejoblíbenějších večeřových rychlovek – dělám jen na cibulce, zároveň s podlitím přihodím na kousky nakrájené jablko. Pár minut, sůl, pepř, pečivo a je to na stole.

  20. Alena Kopecká says:

    Kromě výše uvedených receptů dělám špízy – každý kousek jater zabalím do anglické a napichuju střídavě s tenkými kolečky cibule, příp. čerstvé papriky. Griluju na ele. grilu.

    1. Petra Vrábliková says:

      super, to vyzkouším, přihodím je k panence 🙂

  21. Asi mne vyobcujete ze svého středu, ale udělám vepřová. A určitê budou taky moc dobrá!

  22. Děkuji za inspiraci, jak na játra zase trochu jinak. Játra máme rádi a to na více způsobů. Vždy když je dělám, tak si vzpomenu na poznámku , tehdy našeho pubertálního syna “ no mami, to máme zase filtry”.
    Kdysi, když se na chatě ještě pořádaly potlachy, tak jsme se sousedkou vařily gulaš, který se skládal z hovězího, vepřového a jater a měly jsme velký úspěch.
    Zdraví Věra

  23. Simča S. says:

    Milá Flo – výborně jsi se mi trefila do plánů. Vzhledem k tomu, že manžel nebude o víkendu doma (on játra nejí), tak byla jatýrka v plánu na sobotní oběd. Pro ty, kdo mají rádi smažená kuřecí jatýrka v trojobalu, ale nebaví je se s tím piplat, mám jeden dobrý a téměř bezpracný tip:
    Játra omyjeme, odblaníme a necháme okapat. Není třeba je sušit papírem, naopak vlhkost je žádoucí. Do misky si nasypeme strouhanku a ochutíme ji buď oblíbenou směsí koření (grilovací a pod.), nebo složíme vlastní chuťovou kombnaci. My máme v oblibě sůl – česnek – petrželku (v tomto případě vše sušené). Nachystáme si pekáček: na dno střikneme trochu oleje sprejem, nebo dáme pár kousků másla – záleží, čemu dáváme přednost. Kousky jater obalíme v ochucené strouhance a skládáme na pekáček těsně vedle sebe. Nemusíme se bát, že budou namačkaná, vůbec to nevadí. Když je pekáček plný (jatýrka skládáme vedle sebe, ne do více vrstev), zase postříkáme sprejem olejem, nebo poklademe hoblinkami másla a přikryjeme alobalem. Dáme do trouby horké 180°C cca na 10 minut. Po 10 minutách vyndáme pekáček z trouby, přidáme teplotu na 220° C. Sundáme z pekáčku alobal a můžeme i kousky otočit spodní stranou nahoru. Já to dělám, ale není to nutné. Vrátíme odkryté do vyhřáté trouby, a dáme dopéct do měkka na cca 5 minut, aby jatýrka „chytla barvu“. Celá procedura netrvá déle než 15-20 minut.
    Podáváme s bramborem nebo hranolky, tatarkou či dresingem. Je to téměř jako smažené bez prskání a bouchání jater na pánvičce :-).

  24. Milá Flo, kuřecí játra máme rádi, sáhnu po nich vždy, když mi dochází fantazie a nevím co uvařit a nemám čas na nějaké dlouhé vaření. V podstatě je připravuji dle Tvých rad v blogu, jenom nedávám papriku a rajčatový protlak. Příští určitě vyzkouším.

  25. Martina says:

    Jo, reznici si jatra kolikrat ani neberou, to muzu potvrdit. Shanela jsem tady v Nemecku pred casem jatra na pastiku a v reznictvi na me koukali jako na blazna. Uspela jsem v obchode s ruskymi specialitami, Rusove asi vedi, co je dobre. (O to vtipnejsi byla domluva, ja na nemecky, oni na me rusky…)
    M.

  26. Zdenka says:

    Milá Flo, moc jsi mne pobavila 🙂 A abych Ti udělala radost, slibuju, že ta játra vyzkouším. Mezi námi … ony na té fotce vypadají prostě k sežrání.
    Takže směle na vnitřnosti! Zlehounka ovšem 😉

  27. Kateřina says:

    U nás jsou oblíbená kuřecí játra jako rychlovka než se uvaří rýže. Lehce poprášit maizenou nebo solamylem, zprudka opéct ve woku, přihodit nakrájený pórek a podlít červeným vínem a nechat odpařit, jen aby játra zůstala díky škrobu pěkně leskĺá. Záležitost tak sedmi minut.

  28. Moc děkuji za recept. Vnitřnosti moc neděláme , ale tento receptík mě zaujal, tak ho co nejdříve vyzkouším. Ahoj všem, Yvona

  29. Naděžda says:

    Játra doma milujeme.
    Dělám si játrové sádlo na chleba. Rozpustím kostku sádla a do toho nakrájená kuřecí játra, špetka soli a za 4 min. hotovo. Nechají se zase ztuhnout a pochoutka je hotová.

  30. Standa says:

    Ahoj Flo.
    Kdysi dávno jsem měl v restauraci játra, ale byl to kus kamene. Nedalo se to ukrojit ani rozkousat. Od té doby se játrům vyhýbám.
    Teď jsi mě navnadila, tak to s nima ještě zkusím.
    Standa

  31. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, u nás pouze játrové knedlíčky do polévky a většinou z vepřové játry, která je u nás v prodejně k sehnání. Jak narazím na čerstvá kuřecí játra, recept vyzkouším a počkám si na ohlasy strávníků. Vlasta

  32. Kuřecí játra na cibulce, kmínu, bazalce a hotové pokapané worchestrem si připravuje od svých 10 let můj vnuk.. Opravdu to je velmi chutná rychlovka, kterou zvládne uvařit i malé dítě.

  33. Blazena says:

    Recepty z kuřecich jater jsou fantasticke a určitě je rada vyzkouším.
    Florentinko, moc dekuji za degustační příběh z Paříže!
    Je to krásné město!

  34. Nejen kuřecí, ale i krůtí játra jsou výborná(a lépe se snimi pracuje, jsou větší). Ale moc ráda taky vepřová srdíčka na pepři a špeku 🙂

    1. Věrko, souhlasím. Krůtí játra jsou jedinečná. Máme je moc rádi a dají se zpracovat na všemožné způsoby jako ta kuřecí. Dělávám je často.

  35. Játra s rajčatovým protlakem jsem ještě nedělala, vyzkouším.
    Díky za recept.

  36. Janča says:

    Zítra nebudou k dostání nikde kuřecí játra….po tomto článku si je každý poběží koupit 🙂
    Já teda jo 🙂

  37. Marie S. says:

    Zrovna v sobotu na mě bafly z mrazáku. Měla jsem je tam, že udělám paštiku. Do té se mi nějak nechtělo, tak že udělám rychlovku k rýži. A přesně tak, jak jsi zrovna poslala, jen místo majoránky bylo oregano.
    Moc jsme si pochutnali.

  38. Míla Florentýno, děkuji za další inspiraci, kuřecí jatra máme rádi, nedávno se o nich přítel zmiňoval, ale nějak jsem to přešla, tak to napravím a udělám mu radost, budou podle tvého receptu.
    Těším se na další čtvrtek, hezké slunečné dny přeje Nina

  39. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Moc děkuji za milý článek.
    Bohužel játra nemůžu ochutnat, ale zkusím je uvařit pro svého manžela.
    Děkuji za každý čtvrtek a další inspiraci pro nové recepty.
    Přeji hezký jarní den.Iveta.

  40. Odzkoušeno – perfektní! A moje ženský doma nechtěly. Poprvé jsem z toho měl upřímnou radost a všecko jsem sežral sám. Zatím nejlepší kuřecí játra, co jsem kdy jedl. Florentýno, díky!!

  41. Flo, krása a recept na plněné nožičky bude 🙂 ?

    1. Petra Vrábliková says:

      zkus tohle : http://www.lesfoodies.com/italmo/recette/civet-de-pieds-de-porc nejsou plněné, je to taková zvláštní omáčka, ale naprosto luxusní.

  42. buryzon says:

    . Skvělé a jednoduché…s tím rajským protlakem to musím vyzkoušet.

  43. Dělám je různě,ale s tím protlakem neznám-určitě vyzkouším.Dík za inspirace.

  44. Zdenka says:

    Kdysi v sedmdesátých letech mi kamarádka připravila kuřecí játra připravená jen prudce opečená na oleji a po té osolená a opepřená. K tomu tatarskou omáčku, rajčatový salát a tmavý chléb. Okamžitě jsem si tenhle jednoduchý recept oblíbila a i když jsem od té doby vyzkoušela různé úpravy, tohle je u nás jednička. Tenkrát bylo těžké játra sehnat. Znala jsem obchod, kde je nepravidelně dostávali zmrazené v kilovém balíčku spolu se srdíčky.
    Musela jsem být trpělivá a zajít do obchůdku několikrát týdně, než jsem na ně natrefila.
    Děkuji za pěkný a poučný článek. Vždy mě něčím Florentýnko potěšíš.

  45. Ahoj Flo, dobrý nápad, ale já mám játra nejraději na cibulce a s jablíčkem a potom játrovou paštiku s čerstvě upečeným chlebem, mňamka. Jinak se tvými recepty nechávám inspirovat, díky a zdravím M.

  46. Flo, ty nás nezklameš. Nejen krásné počtení, ale i bezva nápady. Díky.

  47. Tedy Flo, do toho půjdu! Játra obecně moc nedělám (i když je partner má rád, ale opečená). Někdy jako knedlíčky do polévky nebo dříve jako minutku s cibulí na pánvi. Tohle vypadá báječně! Zkusím, až seženu opravdu kvalitní játra.Díky!

  48. Ahoj Fló, opět krásné počtení. Játra dělám na cibulce docela často, ale větší úspěch mám s těmi v trojobalu-úžasné řízečky, k tomu bramborová kaše a jemný broskvový kompot, to nemá chybu. Ale zkusím tu variantu s kečupem, to neznám.

  49. Majka says:

    Ahojík Flo,,, děkuji za krásný příspěvek z Fracie a za inspiraci co si uvařím k obědu,,, teď už vím, jelikož jatýrka miluji na jakýkoliv způsob tak bude mňamka,,, přeji hezký víkend Tobě Florentýnko i všem zúčastněným,, Majka

  50. Ahoj Flo,uvařeno,snězeno,velká chvála od rodiny,játra máme moc rádi na všechny způsoby.S červeným vínem jsem je ještě nezkoušela,ale bylo to opravdu moc dobré.Díky za recept.

  51. Renata says:

    Ahoj, zrovna včera jsme měli kuřecí jatýrka. Ač to může znít podivně, výborná jsou v kombinaci se špetkou SKOŘICE (samozřejmě restovaná, s cibulkou, případně ještě špetkou nějaké bylinky jako tymián nebo oregano)! Není to sice původně úplně můj nápad, ale celá rodina jsme si tuhle chuť oblíbili. Tak šířím dál, vyzkoušejte 🙂 (Kdo má rád řeckou kuchyni, kombinaci masa a skořice určitě také obdivuje 😉 )

  52. Já, bledé dítě s nedostatkem železa, jsem vyrostla na játrech na cibulce s rýží z domácího králíka. Vepřový mozeček se používal na zahuštění zabijačkového guláše a taková prdelačka (krvavá polévka) s kroupami. Mňam.

  53. Milá Florentýnko,moje oblíbené,rychlé pohoštění návštěvy tedy dětí.Na dovolené si vnuk objednal játra a zklamaně řekl, ty já nechci já myslel,že budou jako od babičky.Hezké jaro a brzský výlet přeje Oli.

  54. Milá Florentýnko, děkuji za recept. Já játra moc nedělám, ale tohle vyzkouším. Vzpomínám na dětství, měli jsme hromadu králíků a někdy to u nás vypadlo jako v tom filmu Slunce, seno, jahody….směju se. Ale lahůdka, která neomrzela nikdy, byly králičí játra opečená jen tak na sádle s trochou kmínu. K tomu jen měkký čerstvý chléb rovnou z pekárny…….veeeeeeliká bašta
    Věra

  55. Díky, ale vnitřnosti nemusím, i když právě mražené kuřecí si občas dokážu připravit.

    Tentokrát jsem se z obou Tvých nabídek potěšil především Tvými literárními postřehy – zajímavými a vtipnými.

  56. Extrémne vyčerpávajúce informácie, snáď už ani nieje čo dodať! Ďakujem za článok!

  57. Sotva jsem dočetl, už mám na ně chuť. Cestou z práce koupím čertvá a bude bašta.

  58. Tady v Toskánsku jsou kuřecí jatýrka oblíbená hlavně k přípravě pomazánky – cibuli a kořenovou zeleninu osmahnout, přidat 10 deka mletého masa a sekaná jatýrka asi 200 gr. Podlit vývarem , přidat rajský protlak (málo), trochu sardelove pasty, sekaných kaparů, pepř…povařit a rozmixovat, mazat na opečené plátky veky. Velmi chutné ????
    Tvůj recept určitě vyzkouším, dostala jsem na něj chuť jen tak jsem ho četla!????

  59. Zase krásné počtenicko,dlouho jsense neozvala, nějak to nešlo,nestíhám,polepším se.Játra milujeme,hlavně kralici, které taky obalujeme.Těším se zase na nové čtení ve čtvrtek Jitka a děda

  60. vlasta šilhánová says:

    Jedním slovem výborné.Rychlé a dobré.Děkuji za recept.

  61. Rozárka says:

    Úžasné čítanie, najmä keď sa týka môjho obľúbeného jedla, a nielen môjho, ale celej rodiny. Kuracie pečienky robím podobným spôsobom, voláme to „na provensálsky spôsob“. Ale niekedy vynechám rajčinový pretlak a prídám dopredu namočené sušené slivky a rozdrvené vlašské orechy, prípadne opražené mandle. Famózna chuť. Cesnak a víno sú nevyhnutné. Víno môže byť aj biele. Ak sa doma nenájdu sušené slivky, možno ich nahradiť 2 – 3 lyžicami slivkového lekváru, po česky „povidla“. Treba vyskúšať.
    Zdravím a teším sa na ďalšie recepty.

  62. Sice trochu od věci, ale… Několikrát jsem byl v Ninu a zašel do mé oblíbené restaurace. Vždy jsem si dal „jitro na žáru“. Játra byla vepřová a skvělá. Na jídelníčku je měli jen jednou, ale znaje název jsem je dostal i tehdy, když o nich ostatní hosté nevěděli.

  63. Pre Rozárku
    Nerobte mi chuť. Musí to byť veĺká pochúťka.

  64. Kateřina says:

    Milá Flo,dnes jsem k obědu uvařila tyto játra a ač jsem odpůrce vnitřností,tak jsem si já i celá rodina moc pochutnali.Děkuji mnohokrát!

  65. Lenka says:

    Dnes uvařeno k obědu, pochutnali jsme si. Na konci jsem ještě přidala hrát mandlových nudliček:)

  66. Jitka Seidlová says:

    Dobrý večer všem ?,
    první oběd podle Vaší kuchařky se vydařil. Děkuji
    za rady o kterých jsem neměla ani tušení.
    Jitka

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close