Kuřecí placičky Waldorf považuju za takový drobný kulinářský úskok, který jsem provedla sama sobě. Dlouho jsem si totiž chtěla zamilovat Waldorf salát, ale moc mi to nešlo.
Tenhle salát z celeru, jablek, ořechů a majonézy má sice celý svět v oblibě, ale mě to nějak minulo. Syrový celer mi v něm přijde moc tuhý, tvrdý a hlavně příliš celerový. A je úplně jedno, jak hodně natenko se někdo snažil celerovou bulvu nakrájet.
S řapíkatým celerem je Waldorf salát už trochu jemnější a ne tak celerový, ale pořád se ještě nad ním nedovedu dost dobře rozplývat nadšením a s plnou pusou nesrozumitelně vykřikovat slova obdivu.
Ano, bylo to dobré, děkuji.
Ne, už si nepřidám, děkuji.
Víc po mně opravdu nechtějte.
Kuřecí placičky waldorfských chutí
S tepelně upraveným celerem si spolu rozumíme mnohem víc, a tak jsem si pro sebe stvořila tyhle celerovo-jablečné placičky. Abych na ně nachytala i jiné než jen sebe, přidala jsem do nich docela dost kuřecího masa.
Jelikož jde o rychlý, minutkový recept, bude fungovat pouze na kuřecí prsa. S kuřecími stehny to nezkoušejte, zůstala by tužší.
Úspěch snažení jsem si dále pojistila vajíčky, sýrem a trochou mouky.
Pokud máte pochyby, že to opravdu může fungovat, nemám vás jak přesvědčit. Musíte ochutnat, abyste pochopili. Ne nadarmo se tvrdí, že co dozrává ve stejnou dobu, jde na talíři velmi dobře dohromady.
Aby tyhle kuřecí placičky aspoň trochu zůstaly věrné původnímu salátovému pojetí na téma Waldorf, něco málo, co se z původní receptury nevešlo do placiček, se na talíři nachází bokem v přílohovém salátku (konkrétně jde o vlašské ořechy). A k tomu ještě pár dalších surovin, které se objevují v novodobých obměnách salátu.
Salát doprovázející kuřecí placičky
V receptu ho nenajdete, ale je tak snadný, že jistě bude stačit, když jen naznačím. Budete potřebovat jemné salátové listy, jako je rukola, polníček nebo baby špenát (případně jejich směs), a to jedno balení. Na zálivku smíchejte 100 ml acidofilního mléka, lžíci medu a lžičku hrubozrnné hořčice. Nic víc a nic míň, sůl potřebovat taky nebudete. Zálivku promíchejte s listy a rozdělte na talíře, posypte rozdrobeným sýrem s modrou plísní, nasekanými vlašskými ořechy a pár rozkrojenými zrnky hroznového vína.
Jakmile salát smícháte se zálivkou, nemůže na strávníky čekat a nedá se uložit do druhého dne.
Protože slibem nezarmoutíš, ještě vám na závěr slíbím, že kuřecí placičky podle mého podzimního receptu chutnají nejen teplé, taky studené od včerejška. Ale když je něco dobré teplé, málokoho zajímá nějaké maňana, že.
Suroviny
- 600-800 g kuřecích prsou
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 středně velká bulva celeru
- 1 velké jablko nebo 2 malá
- 100 g tvrdého sýra v celku (eidam, gouda)
- 3 vajíčka
- 50 g hladké mouky
- 200-300 ml rostlinného oleje na smažení
Postup
- Kuřecí maso opláchněte, zbavte ho nejedlých částí (chrupavek a zbytků kostí, případně i malých šlach) a podélně nakrájejte na centimetr až centimetr a půl silné plátky. Ty pak ještě příčně překrájejte na stejně velké kostičky a vhoďte do mísy. Zakápněte citronem a olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a nechte zatím odpočívat.
- Z celeru velkým ostrým nožem odřízněte spodní i horní část. Postavte ho na prkénko zarovnanou spodní částí dolů a postupně kolem dokola okrájejte hnědou zvrásněnou slupku až na bílou dřeň. Opláchněte, rozčtvrťte a nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nastrouhejte nahrubo. Nakonec na stejném struhadle nastrouhejte i sýr.
- Všechny tři nastrouhané suroviny přidejte ke kuřecímu masu, zalijte rozšlehanými vajíčky, zasypte moukou a vše společně promíchejte na hmotu nepojmenovatelné konzistence.
- Rozehřejte velkou, pokud možno nepřilnavou pánev, s takovým množstvím oleje, aby dosahoval do výšky necelého centimetru. Jakmile je olej dost horký, takže drobeček do něj vhozený začne hned pěnit, naberte velkou lžící připravenou směs a rozetřete ji do pánve jako placičku o velikosti 6-8 centimetrů. Obrácenou stranou lžíce zamáčkněte všechny vyčnívající kousky masa a uhlaďte. Tímto způsobem vytvořte v pánvi 5-6 placiček, nebo tolik, kolik se jich vejde. Smažte ani moc zprudka, ale zase ani ne pomalu, prostě tak, aby olej kolem placiček vesele bublal, a to 2 až 3 minuty z každé strany do krásné, tmavě zlaté barvy. Otáčejte jemně a opatrně, ať křehké placičky neroztrháte. Zpevní, teprve až je řádně dosmažíte.
- Usmažené placičky odkládejte do tepla na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek. Podávejte teplé, klidně za doprovodu nějakého zimního salátu, nejlépe se sladkokyselou zálivkou z medu, bílého vinného octa a oleje. Ač se to nezdá, po pečivu se nejspíš nikdo ptát nebude.
[vc_row][vc_column width=“1/4″][vc_single_image image=“14148″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]
Večeře u Florentýny
Tento recept též najdete v mé kuchařce nazvané Večeře u Florentýny. Je to kniha, která vám velmi ráda odpoví na otázku: Co bude dnes k večeři? A odpoví vám ne jednou, ale víc než stokrát. Krom toho se postará, aby vás inspirace na zdravé, rychlé a levné večeře už nikdy neopustila. Dalo by se říct, že tahle kuchařka vám zacpe pusu univerzálním receptem na rychlé, zdravé, dobré, snadné a pokud možno i levné večeře. Nejčastější reakce čtenářů na tuto knížku zní: tohle je první kuchařka, ze které mám chuť uvařit ÚPLNĚ všechno!
Více o knize: Večeře u Florentýny [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Teda to zní lákavě ! :))
Jen malý dotaz: Flo, myslíš si, že to bude fungovat i s jiným druhem masa než drůbežím? 🙂
Ano, ale jen a pouze s minutkovým masem. Třeba s vepřovou panenkou nebo vepřovou pečení bez kosti.
Milá Florentýno,
tento recept je opravdu zajímavý, musím ho zkusit. Já většinou dělám pomazánku na chlebíčky – celer, mrkev, citron, sůl, pepř, česnek a majonéza, nebo zakysaná smetana. pomazánka je super.
Zdravím.. přesně tak tento salát je vynikající.. u nás je to farmářský a vůbec nevadí syrový celer. Krásný slunečný víkend Zuzana
Mňam 🙂
Milá Flo, určitě zkusim. Měj jen samé sluníčkové dny a pořád super recepty. Diky. Jarča
Ahoj Flo, u nás ns jihum se řiká, že celer je jako maso. To syrový nejíme. Mám ale celer moc rád a letos se nám tedy urodilo a má ukrutně voňavou nať. Placky vyzkouším , vypadají skvěle. Děkuju pěkně. Kopy
To je parádní přirovnání, díky, ukládám si 🙂
Děkuji za rady které se týkají hospodaření, učila mě to i moje maminka je dobré si to připomenout.
Těším se každý čtvrtek na nový recept a rady Děkuji
Podobné placičky dělá můj chlap, jen místo celeru dává pórek. Jsou skvělé, takže nepochybuji o těch tvých, Flo.
A díky za alternativní salátek, taky se mi moc líbí. Toto je jídlo přesně pro mě, tak to miluji. Mě osobně nevadí a i ten Waldorf….
S pórkem to musí být parádní, díky za nápad, Věrko.
Už při četbě receptu se mi sbíhaly sliny na jazyku. Placičky určitě brzy zkusím.
Vždyť není nad teplou večeři! Tahle bude taková sváteční. Dobrou chuť!
Já tedy drůbež ne, ale rodina bude nadšená! A já si nadšeně dám ten salátek. Děkuji!!
Ráda.
Flo, díky, celer a kuřecí prsíčka můžeme v jakékoliv podobě. Takže tahle dobrota bude o víkendu. Jen olivový olej u nás „nejede“, používám olej rýžový. Je sice o malinko dražší, ale nám více v pokrmech chutná. A dá se na něm i smažit, nepřepálí se snadno.
Děkuji za zajímavý recept,z celeru dělám často pomazánky na chlebíčky, určitě zkusím i tento recept,přeji krásné slunečné dny.
Waldorfský salát dělám z mírně povařeného (cca 3-4 minuty), na 1/4 rozkrojeného celeru, který po vystydnutí krájím na tenke nudličky. Ze syrového nebo zavařeného celeru to není ono.Třeba mu příjdete na chuť 🙂 díky za všechny báječné recepty!
Díky za milý komentář i za nápad na vylepšení, pokusím se zkusit.
Moje maminka rozkrojený celer na Waldorf také povaří téměř doměkka, vaří v mírně osolené a lehce octem okyselené vodě a je to moc dobré 😉
Dalo by se místo smažení na oleji péct v troubě nebo na páře? Děkuji moc za odpověď. Hezký den všem.-)
Dalo, ale bude to zase něco jiného. Je to stejné, jako by se pekly nebo vařily koblihy – technicky to problém není, ale stejná chuť z toho nevznikne.
mámli v mrazáku kuřecí prsa je postaráno o večeři a nebo o snídani. u nás se moc nevečeří.při vyřčení otázky co k večeři jsem považovaná za provokatéra ,ale dost často dojde na noční lustraci ledničky a tak uvidím večeře nebo snídaně
Ještě dnes, když jsem přišla domů, udělala jsem si k večeři předepsaný salátek. Zajímala mě totiž ta zálivka a byl fakt skvělý. Děkuji za recept, placky budou jindy.
Tak to mám radost. Flo.
To bude dobrota vyzkouším o víkendu.. Děkuji za recept milá Flo.
Moc díky za inspiraci na večeři. Určitě ho co nejdříve vyzkouším. Vypadá to moc lákavě a dobře. ?Jarka
Dobrý den, děkuji za recept.
Myslíte,že by to bylo podobné, kdyby se maso nekrájelo, ale namlelo? Děkuji.
Chuťově by to určitě podobné bylo, ale když budou kuřecí prsa namletá, tak hrozí, že se rychle v pánvi vysuší a nebude to tak šťavnaté.
Dobrý den, mám praktickou otázku, jak mají být velké kousky kuřecího masa, které se pak přidají do směsi? Usmažené placičky vypadají celkem velké, měla bych strach z připalování pči smažení, kdybych použila větší kousky masa….Děkuji za odpověď a zdravím Vás.
Evi, velikost je popsaná v bodě 1 postupu v receptu.
Reaguji na rady z emailu, hlavně tedy plánování jídelníčku. Přestěhovali jsme se z okresního města na maloměsto. Naplánovat jídla na několik dní a pak jít podle seznamu nakupovat, tak jednoduché to tu opravdu není. Většinou v místním marketu tak třetinu surovin zrovna nemají, takže se jídelníček začne velmi rychle hroutit. A naopak někdy mají něco, co normálně ne (např. králíka, ryby), a co ráda koupím pro ozvláštnění jídelníčku… Takže většinou jsem při nákupu stejně nucená improvizovat a seznam si dělám jen pro základní potraviny, které je doma potřeba doplnit.
Ahoj, moc děkuji za recept. Určitě vyzkouším co nejdříve. Celer máme rádi jak po tepelné pravě tak i syrový v pomazánce. Myslím, že tvůj recept bude mít uspěch. Vyzkouším brzy.
Děkuji za výborné recepty a také za výklad co a proč udělat způsobem, který popisuješ.
Hezký den.
Blanka
Milá Flo,
vyzkoušeno, všechny suroviny jsem měla doma a výsledek? No naprosto mňamkozni. Děkuji a vřele doporucuji
Díky za ohlasy, mám radost, Jari.
Milá paní Flo, určitě je to zajímavý recept, asi vyzkouším, jsem zvědavá na tu kombinaci celeru, jablek a kuřecího masa. Dík za inspiraci, taky hlavně proto, jsem se k vám přihlásila. Ještě jednou díky.
Ráda 🙂
Milá Flo, celer máme rádi a v naší kuchyni má široké využití od pomazánek, salátů, celerová omáčka taky chutná. Placičky vypadají super, upeču si je však v troubě na na plechu vymazaném přepuštěným máslem.
Jen co koupim celer, hned placicky vyzkousim. Budu je pect v troube, je to pohodlnejsi a ne tak mastne. Pecu takto placicky spenatove a kruti / kureci a vzdy se povedou. Diky Florentynko.
Milá Týnko,
recept vypadá velice lákavě. Myslím, že mi zvědavost dlouho nedá a že se do něho co nejdříve pustím.
Přeji krásný, slunečný podzim.
Pavel
Hezky vecer Florentynko, Prave pecu Waldorf placicky. To je dobrota…. Mňam
Dekuji za inspiraci.
Pavlina
Skvělé, děkuju za ohlasy ?
Milá Florentýnko, jela jsem podle Merendy,jelikož všechny suroviny na salát byly doma, zkusila jsem ho. Jen celer jsem 5 minut povařila. Celerová pachuť zmizela a výsledek byl výborný. I ledový salát byl z naší zahrádky.Děkuju za pobídku k vyzkoušení nového receptu. Věra
Perfektní recept 😉 určitě ho přes víkend udělám.
Zdravím, ráda čtu články o vaření. Tento recept Kuřecí placičky Waldorf mě zaujal. Tak jsem ho vyzkoušela. Rodině velmi chutnal. Olivový olej na tyto placičky jsem sehnala tady tomto e-shopu. Přeji hezký den
Milá Flo,
moc děkuji za tento recept. Mám teď nízkosacharidovou dietu a tak pro mne není jednoduché najít to „pravé ořechové“, které bych mohla. Waldorfské placičky jsou ideální a hlavně neuvěřitelně dobré.
Moc děkuji za tento recept.
Tento recept me zaujal k vyzkouseni naseho noveho kontaktniho grilu. Snad se v nem placky pekne propecou a budou jen s kapkou oleje i trochu zdravejsi.