Kuřecí roláda pro nedělní chvilky polední poezie

Kuřecí roláda je jedno z nejvznešenějších jídel, která můžete z kuřete připravit. Úplně ji vidím na nedělním stole, na běloskvoucím nažehleném ubruse, kterak dojímá strávníky a vede k diskuzím, kdo si nejvíc zaslouží poslední plátek.

Kuřecí roláda předpokládá, že máte maso bez kostí. Proto jsem minulý článek věnovala tématu, jak vykostit kuře.

Moc dobře vím, že největší překážkou k takovému činu je najít dostatek odhodlání a překonat pocit, že napoprvé to bude hlavně o objevování kuřecí anatomie, takže se vám to pokusím usnadnit dodatečným povzbuzením:

I kdyby se vám nějakým omylem a nedopatřením nepovedlo kuře vykostit, o maso nepřijdete. Nic nevyhodíte. Prostě kuře nakrájíte na kousky, ať už s kostmi nebo bez, a udusíte třeba na paprice; z kostí uvaříte vývar a opět budete za hvězdu.

Jestliže se bojíte, nikomu o svém záměru neříkejte a vždycky budete mile překvapeni.

[Na Instagramu jsem zavedla motivační hashtag #vykostenekure, ať víte, že v tom nejste sami.]

Kuřecí roláda na ten nejjednodušší způsob

Jsem zastánce přístupu, že když už bojujete s vykostěním kuřete, tak by nádivka měla být co nejjednodušší. A naopak – jakmile se z vás stane automat na kuřecí rolády, můžete se odvázat a pustit se do nádivek vyžadujících víc než jednu mističku.

Moje opravdu jednoduchá nádivka přichází na svět takto: vezmou se vychladlá míchaná vajíčka a doplní se hráškem a pečivem nakrájeným na kostičky. Rozložené kuřecí maso se nejprve poklade plátky šunky, na ně přijde vajíčková směs a to vše se zabalí do rolády.

nádivka pro kuřecí roládu

Je to, řekla bych, takové typické ochucení receptů, které mají v názvu pražský nebo po pražsku. Čímž samozřejmě nevylučuju Brňáky z vaření.

Výhody této nádivky jsou naprosto zřejmé:

  • šunka sjednotí povrch masa, takže nemusíte řešit nedokonalosti, krátery a boule vzniklé vykostěním
  • nádivka neobsahuje třenou ani šlehanou část, takže se nebude při pečení rozpínat a zvětšovat a neroztrhne maso
  • nádivka je připravená v cuku letu a nespotřebuje se na ni skoro žádné nádobí
  • když si pečivo nakrájíte na kostičky den předem a necháte je schnout při pokojové teplotě, zachová si i po upečení strukturu, nerozpadne se na kaši a bude trochu na řezu vidět

Ovšem musíte si dát pozor na jednu základní kuchařskou věc. Do masa nikdy nesmí přijít nádivka teplá. Vždycky a zásadně vychladlá, aby se uvnitř nezapařila a nepozměnila chutě špatným směrem. Nebezpečné je to zejména tehdy, když si připravujete roládu několik hodin předem před pečením, teplá nádivka pak v mase může podpořit bakteriální množení a následnou neplechu.

Rolování rolády

Připomenu jednu základní vlastnost kuřecího masa: prsíčka jsou svou povahou minutková, tedy chutnají nejlépe přesně v tom okamžiku, kdy se uvnitř zahřejí na dostatečně vysokou teplotu. Dalším zahříváním se už jen vysušují.

Naopak kuřecí stehna potřebují zůstat v teple určitou dobu, aby dost změkly blány a šlachy a prorosty, které toto maso obsahuje. Jak se doba tepelné úpravy prodlužuje, stehenní maso měkne a získává na šťavnatosti (samozřejmě ani tady se to nedá prodlužovat do nekonečna).

Z toho vyplývá, že stehna nejenže snesou, ale dokonce potřebují víc tepla než prsíčka. Tím pádem logicky prsíčka zamotáte do rolády dovnitř, kde budou před teplem trochu chráněná, zatímco stehenní část ponecháte zvenku.

Teorie je snadná, v praxi to trochu skřípe. Kuřecí plát masa není zas tak velký, aby umožnil schování prsou v celém rozsahu, zejména ne, když mu dovnitř naložíte nádivku. Budete rádi, když se konce masa aspoň dotknou, výhrou pak je, když zvládnete jednu a čtvrt otočky.

plnění kuřecí rolády

Takže se to nesnažte přehnat s nádivkou, zas tak moc se jí do masa nevejde a ve finále to může být na úkor šťavnatosti, protože víc nádivky znamená víc plochy prsíček, která zůstanou vystavená přímému teplu.

kuřecí roláda před pečením

Šťáva ke kuřecí roládě

Šťáva sice vzniká až nakonec, ale někdy není od věci si hned od začátku říct a naplánovat, jak to s ní pojmete. Každé maso potřebuje na talíři nějakou omáčku či šťávu, tedy i kuřecí roláda.

Šťáva se dá udělat z výpeku v pekáčku, ale znamená to, že necháte upečené maso 15-20 minut odpočívat v troubě, zatímco budete přeměňovat výpek na šťávu. Ne vždycky to časově sedí s ostatními přípravami, ne vždycky se dá najít jedno volné místo na sporáku, proto tvrdím, že plánování je na místě.

kuřecí roláda po upečení

V dnešním receptu máte popsáno, jak výpek zahustit a doladit, aby nebyl vodnatý a řídký. Ale nebojte se tuto část vypustit, výpek obětovat a nahradit jinou omáčkou k masu. Možnosti, které se v každé kuchyni nabízí, jsem popsala zde: Rychlé omáčky k masu.
 
 

Kuřecí roláda

Celkový čas: 1 hour, 30 minutes

Množství: 6-8 porcí

Kuřecí roláda

Suroviny

  • 1 vykostěné kuře, cca 1,2 kg v původním stavu
  • 1 rohlík nebo 2 plátky toustového chleba, včera nakrájené na kostky a ponechané na vzduchu, aby oschly
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 30 g mraženého nebo čerstvě vyloupaného hrášku
  • 4-6 plátků šunky, podle velikosti
  • 3 špetky soli
  • Na šťávu
  • 1 lžíce másla
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky

Postup

  1. Ještě než začnete vykosťovat kuře, rozehřejte v pánvi lžíci másla. Jakmile zpění, vlijte na něj vajíčka rozkvedlaná se špetkou soli a asi minutu nebo dvě míchejte na středním žáru, až se vajíčka teplem srazí a získáte míchanici. Zbytečně je nevysušte, není potřeba z nich umíchat strusku. Míchaná vajíčka promíchejte s mraženým hráškem a vyklopte na talířek, aby zatím vychladla. Hrášek předem nerozmrazujte, je ho málo a povolí ve zbytkovém teple vajec.
  2. Vykostěte kuře a nechte ho na prkénku ležet kůží dolů. Pokud máte pocit, že je povrch masa příliš hrbolatý a nestejnoměrný, kuře překryjte fólií nebo rozstřiženým igelitovým sáčkem a trochu ho naklepte paličkou. Troubu začněte předehřívat na 190 stupňů.
  3. Vychladlá vajíčka smíchejte s nakrájeným oschlým pečivem. Kuře na povrchu osolte špetkou soli a poklaďte plátky šunky. Tam, kde má kuře prsa, rozložte nádivku, a pak ji nekompromisně zarolujte do masa, stehenní část masa tedy zůstane vně. Odstřihněte si asi 1 metr kuchyňského provázku a na jednom kraji rolády uvažte pevnou a utaženou smyčku. Následně roládu omotejte zhruba v dvoucentimetrových intervalech, nebojte se provázek utahovat. Maso se v troubě smrskne a vypeče, tak ať vám smyčky nepovolí. Na konci rolády jakkoli uvažte konec provázku k předchozí smyčce, nebojte se, ani obyčejný uzlík jen tak nepovolí.
  4. Na povrchu potřete roládu zbývajícím máslem a osolte zbývající solí. Položte do pekáčku, nezakrývejte, vložte do trouby a 30 minut nechte svému osudu.
  5. Po 30 minutách začne kuře získávat barvu a v pekáčku se bude tvořit výpek. Abyste dostali šťávu, podlijte nyní maso 200 ml vody. Pečte dalších 30 minut, přičemž co 10 minut přiskočte k troubě, výpekem maso přelijte a kontrolujte, zda je ho dost, případně opět dolijte trochu vody. Přelévání masa způsobí jeho hezčí zezlátnutí a taky vylepší chuť výpeku.
  6. Těsně předtím, než se maso dopeče, rozehřejte v malém kastrůlku máslo. Do zpěněného másla nasypte mouku a lžící nebo malou metličkou na středně silném plameni míchejte několik minut, až tato jíška získá světle hnědou. Je možné, že budete muset postupně tlumit žár, aby se jíška příliš nepřismahla.
  7. Upečenou roládu vyjměte z trouby i s pekáčkem. Roládu přendejte na talíř nebo na prkénko a výpek slijte přes cedník na jíšku. Ihned pořádně rozmíchejte. Pokud vám vznikne něco mezi tmelem a lepidlem, znamená to, že v pekáčku bylo málo tekutiny, dolijte proto to kastrůlku 100-150 ml vody, to by mělo dát vzniknout konzistenci, která se mnohem víc blíží omáčce. Nechte zvolna vařit aspoň 15 minut (20 je lepších), občas promíchejte, případně dolijte hlt odpařené vody. Aby mezitím kuřecí roláda nevychladla, vraťte ji do prázdného pekáčku a vložte do vypnuté trouby, tam krásně dojde a zvláční.
  8. Šťávu dochuťte solí a pepřem, nic jiného by neměla potřebovat.
  9. Roládu zbavte provázku a ostrým nožem nakrájejte na centimetrové plátky. Podávejte s vařenými bramborami nebo rýží, přelévejte šťávou.

Poznámky, rady, nápady:

Pokud si dáte vařit vývar z kostí z vykostěného kuřete, zatímco se roláda peče, použijte tento rodící se vývar jak na podlévání kuřete v troubě, tak na doplnění tekutiny do šťávy v kastrůlku. Rozdíl je nebetyčný.


 

Join the Conversation

  1. Krásný čtvrtek, vynikající rady, nápady a čtení – co víc si přát. Tak o víkendu jdeme na to. Užívejme si!!!!! Flo, díky.

  2. Alena says:

    Florentýnko, díky, přemýšlela jsem o kuřeti na neděli a tak se mi tenhle recept zrovna moc hodí. Přeji Ti krásný víkend.
    Alena

  3. Lída says:

    Já dělám roládu většinou z krůtích prsou. Jednou mě jí naučila kuchařka z restaurace, kde jsem pracovala a už 20 let jí dělám stejně. Míchaná vajíčka jsou dovnitř skvělá záležitost. Já doplňuji nejen hráškem, ale i žampiony, na proužky nakrájenou paprikou a v sezóně chřestem. Určitě někdy zkusím i z kuřete!

    1. Pavel Sedláček says:

      Dobrý den,
      nemáte tu roládu z krůtích prsou suchou, neb maso nemá tu kůži?
      Děkuji Pavel

  4. Zuzana says:

    Florentýnko díky za další skvělý a krásný recept 🙂 Krásný víkend
    Zuzka

  5. Florentýnko díky za skvělé nápady.

  6. Krása střídá nádheru! Kuřecí roláda, králičí roláda…vždycky mi vyskočí vzpomínka na kulatý stůl u dědy a ty staré, dlouhé příbory… Bezva recept, díky, príma! C.

  7. Dobrý nápad, kuřecí sice nemám, ale zítra bude roláda z krůtího masa. Díky Flo.. za recept. Jsi skvělá s nápady a recepty.

  8. Lenka says:

    Ahoj všem, mám raději závitky, ale na tuto „větší“ verzi se už dlooouho chystám, děkuji za připomenutí, prima den!

  9. Mdlenka says:

    Milá Florentýnko,

    gratuluju ke třístovce! Zrovna mám koupené kuře…

  10. Frantina says:

    Díky Flo, rolády dělávám a na šunku ještě pokládám plátky tvrdého sýra. Dodá zase ještě jinou chuť.

  11. Saša says:

    Jejda! To je čtvrtků!! Velkou gratulaci – a recept hned posílám kuřatchtivým kamarádkám… Děkuju!!

  12. Dobrý recept a hlavně jsem tím dostala typ na sobotu dík

  13. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a díky za ořipomenutí skvělého receptu. Často přemýšlím co uvařit a toto je dobrá inspirace. Přeji hezký víkend. Vlasta

  14. Zdravím, dělám ji skoro stejně, jen místo šunky dávám polosuchý salám, nejraději vysočinu, má pro nás výraznější chuť a pečivo nedávám vůbec.
    Ale i tak díky za připomenutí, už vím co bude o víkendu 🙂

  15. Dělám nejčastěji z krůty a plním špenátovou nadívkou

  16. Milá Flo, sliny se sbíhají, krásný recept! Gratuluji ke 300stovce a dékuji za tvoji obétavost! Spousté lidí déláš radost! Tak hodné zdraví do dalších čtvrtků a krásné dny pro celou tvoji rodinu přeje Eva.???

  17. Alča says:

    Dekuji za dobrý recept a počteníčko❤

  18. Marcela says:

    Děkuji Flo,
    roláda vypadá nádherně, navíc skvěle popsán postup (jako vždy). No, je to výzva ? M.

  19. Lidka says:

    Milá Florentýnko,děkuji za krásně popsané recepty, je to úžasné. Vždy se těším na čtvrtek. Tak přeji krásně prožitý víkend celé rodině.
    Lidka

  20. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept na roládu. Také ji občas dělám, ale plním ji pokaždé trochu jinak, záleží co mám zrovna po ruce. Obměn je mnoho a vždycky je to zážitek.

  21. Alena says:

    Kuřecí roláda a vlastnoručně vykostěné kuře,to bude v neděli opravdu slavnostní oběd. Děkuji za návod,určitě jdu do toho. Hezké únorové dny,Ti Florentýnko ,přeje Alča

  22. Zdeňka Pokorná says:

    Milá Flo gratuluji ke 300stovce a zase bezva popisu receptu také jí dělávám a na šunku dávám plátkový sýr kapii a různou zeleninu jde o to jakou kdo má fantazii přeji hodně dalších nápadů na dobrůdky???

  23. Ahoj Flo, roládu dělám ráda, je to pochoutka ve stavu teplém i studeném, náplně různé, někdy s míchanými vejci a zeleninou, ale bez pečiva, občas s fašírkou z odřezků, nebo celými vařenými vejci napíchnutými na špejli, no prostě super namka.
    Děláš mi veliké chutě.

  24. JITKA says:

    Zase krása,nebude kuřecí ale z kráíka,už se těším.Děkuji za recept.Přejeme všem dobrou chuť a pohodovou sobotu a neděli

  25. Florentýnko blahopřeji ke třem stovkám příspěvků.Jsi vytrvalá,klobou dolů.Bez tebe si tento den nedovedu představit.Děkuji a těším se na další čtvrtky.Díky Anna

  26. Věra says:

    Ahoj Flo,
    tvoje recepty jsou pro mně takovou záchrannou berličkou – moc Ti za ně děkuji a super tip na nedělní oběd – to budou zlatíčka mlaskat- měj se krásně a hodně sil do další 300 emailů

  27. Petra says:

    Ahoj Flo.
    Super nápad. Dělávám takto vykoštěné kuře osolím, potřu česnekem, pokladu anglickou slaninou, na to dám platky sýru eidam. Zamotám, zpevním bílou niti nebo provázkem, posypu kořením na kuře nebo grilovacím a dám péct. Dále tak jak v tvém receptu. Tento recept mě naučila kamarádka.
    Petra

  28. Monika says:

    Milá Florentýnko… Jsem „čerstvou“ zaregistrovanou sledovatelkou tvých stránek. Nutno říci, že umíš upoutat svým vztahem k dobrému jídlu, detailními popisy a vůbec, jsi pro mne velká inspirace 🙂 I taková kuřecí nádivka je toho příkladem, určitě udělám! Jen kupuji domácí kuřata od chovatele, která mají kolem 4kg, použiji tedy asi jen vykoštěná stehna a budou dvě menší roládky. Už se těšíme….

  29. Milá Flo, gratuluji ti ke 300 🙂
    Rolády dělám moc ráda z kuřete, kachny, krůty, ale i z vepřového. Naplnit se dají různě podle fantazie.

  30. Eva Nováková Götzová says:

    Milá Flo,
    kuřecí roládu dělám ráda – ale tento typ nádivky mne mockrát potrápil tím, že tu mi z rolády vypadával při rolování hrášek, jindy vajíčka nebo hříbky (rohlíky jsem nepoužívala). Pak mne napadlo namisto míchaných vajíček použít silnější malé vaječné omeletky, v nichž jsou hrášek, šunka a jiné další drobnůstky zapečeny. Omeletky položím na plát masa a vše lehce sroluji.Na řezu to hezky vypadá a drží to i tvar, když ji servírujeme.

  31. Blanka says:

    300 – to máš za sebou pěkný kus práce. Děkujeme. Dnes jsem se přidala do klubu kuřecí rolády :)) Vykostění jsem svěřila manželovi. Postupoval podle tvých obrázků a opravdu se mu to moc povedlo. Z trouby už to krásně voní. Hezký den.

  32. Milá Florentýnko,
    gratuluji ti ke třístovce.Co se týče sněhu tak minulou zimu byly v Krušných horách závaly a letos téměř žádný sníh, až minulý týden trochu napadl.
    Rolády dělám ráda z jakéhokoliv masa ,dokonce i z mletého a vždy je to mňamka. Moc zdravím Jana.

  33. kauerová says:

    Ahoj Flo, též má gratulace k Tvé úžasné práci. Roládu dělám též z krůtího ,(protože neumím porcovat kuře), snad k tomu dostanu odvahu, abych maso neznehodnotila .
    Vypadá to nádherně a chutě jsou úžasné. Hezké dny, Zdena

  34. Jaroslava says:

    Florentýnko

    Já se též připojuji k receptu kuřecí roláda.Je ve vašem podání receptu výborná.
    .O tom už ale dost,já dvěma slovy mohu říci ,jste u mne úžasná žena.
    Čtu,ukládám,kopíruji,vařím,peču prostě jste mi velkou inspirací .Jarča

  35. Ahoj Florentýnko,
    minulý týden jsem vykostil kuře podle tvých rad, nemělo to chybu. Plát masa jsem naplnil nádivkou, zamotal do alobalu. Po hodině jsem roládu opekl bez alobalu. S přílohou, což byla rýže, kterou dělám už jen podle Tvého receptu, politá omáčkou z vypeku to byla prostě dobrota.
    Díky Tobě jsou čtvrtky plné kuchařských překvapení.
    Přeji pevné zdraví a plno nápadů do dalších e-mailů.
    Jan

  36. AHOJ FLORENTÝNO!
    Také já moc zdravím a ač jsem už poněkud starší ročník a v životě jsem už vařila kdeco, tak kuřecí roládu z vlastnoručně vykostěného kuřete ještě nikdy. A tak jsem si řekla, že jednou to zkusit musím. Ač jsem se kvůli špatně naostřenému noži i trochu řízla a pižlala jsem se s tím určitě déle, než 5 minut, tak jsem kuře celkem v pohodě přeprala a kostí zbavila. Celkem jsem nečekala nic víc, než dobré jídlo z vždy dobrého kuřete, vždyť se o kuřeti říká, že je blbuvzdorné. Do rolády jsem dala 5 smažených vajíček (rohlíky žádné, ty mi tam nějak nesedí – ty dávám do nádivky pečené samostatně), jednu na čtvrtky rozdělenou ostravskou klobásu a podušené žampiony, předem jsem plát potřela obyčelnou hořčicí. No a pekla jsem v nezakrytém pekáčku asi hodinu za polévání vývarem ze zbylých kostí a nějaké to máslo k tomu. A výsledek zcela předčil mé očekávání, to nebylo běžně dobré kuře, do byla super mňamka , která v očích zbytku rodiny vyletěla nad rolády z jiných mas, které naší domácností v životě prošly, včetně králíčí, které také chyběla ta boží, do křupava opečená kůžička, v které je nejspíš zakleto tajemství úspěchu této úpravy opeřence. Moc děkuji za inspiraci!!!

    1. Jo, to nebyly oči členů rodiny, ale mlsné huby mastné od ucha k uchu!

  37. Blahopřeji a zdravím. Kuře u nás kostí manžel, nádivka vede špenátová se sýrem a houbová s tím samým ale i vejce se zeleninou všeho druhu. Když vaří on, pak slanina, kyselá okurka, vejce?. Mnoho chuti všeobecně a do další práce zvláště přeje Katka

  38. Linda says:

    Naprostá fantazie!! Ta omáčka (řídila jsem se vychytávkou a udělala vývar ze zbylých kostí), to je prostě taková dobrota, že jsem ji jedla po lžících samotnou!!! Zapsala se u nás jak nejlépe mohla a zatím k masu nedělám jinou. Lahůdka!Pohádka!Chuťové orgie!!! Děkuji 🙂

  39. Libuš says:

    Děkuji za skvělý recept, a hlavně s tím postupem. Vaše stránky mám moc ráda, vlastně jsem se k nim před pár lety dostala když jsem chtěla vařit guláš a už pár dní prohledavala internet s recepty jak na to… A našla jsem u Vás přesný „technologický postup“ ??Od té doby se sem vracím a tahle kuřecí roláda mě tak zaujala, že jsem poprvé v životě vykostila kuře a udělala svou první roládu. Výsledek famózní, celá rodina nadšená. Moc děkuji, že si dáváte tu práci všechno do detailu popsat. Vaše recepty jsou díky tomu ty nejlepší. Díky! ???

  40. Marcela says:

    Tak jsem poprvé vykostila kuře a šlo to skvělé, za 10 min. hotovo. ? O víkendu bude moje první roládka, tak doufám, že se povede. ? Děkuji za inspiraci.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close