Recept na kuskus, díky kterému už nikdy nebudete vařit jiný

Pokud hledáte ten nejlepší recept na kuskus, už dál nehledejte. Zde najdete všechno – krok za krokem vysvětlený postup základní přípravy, vypilovaný k dokonalosti, a nakonec přidám i spoustu inspirace, kam a jak kuskus použít.

Kdo mě už nějakou dobu sledujete, moc dobře znáte mé tajné těstovinové úterky. A kdo nevíte, shrnu vám to do jedné věty: každé úterý vařím k večeři těstoviny v jakékoli z jejich tisíce podob. Vzhledem k neomezeným možnostem si u nás doma nikdo ničeho podezřelého nebo systematického na talíři nevšiml, dokud jsem se sama nenapráskala. Následnou vzpouru jsem zvládla se ctí a velkou, výhružně vztyčenou vařečkou, takže na těstovinové úterky se u nás doma zase rychle zapomnělo. Tedy – zapomněli všichni, kromě mě!

Snadným řešením mých těstovinových úterků je kuskus. Když obzvlášť nestíhám, mám díky němu uvařeno za deset minut, ať za okny zuří zimní vichřice nebo se roztéká asfalt (mohu-li tedy mluvit obecně, protože naše lesní – polní – luční cesta se asfaltu jen tak nedočká). Každopádně čím víc se počasí dá nazvat jako letní, tím častěji zařazuji kuskus na jídelníček i mimo své vyhrazené úterky.

Kuskus – recept krok za krokem

Receptů na kuskus je poměrně dost, ale stejně se všechny dobré kuskusové recepty upínají k jedné a té samé základní přípravě. S čím potom uvařený kuskus smícháte je samozřejmě věc docela jiná.

Okolnosti dobrého základního postupu vypadají asi takhle.

  1. Kuskus patří mezi těstoviny, ale klame hned ve třech věcech. Vypadá jako malá rozemletá zrníčka, přitom je to pšeničná mouka smíchaná s vodou, rozdrobená a usušená, přesně jako kterékoli jiné těstoviny. A dál, nevaří se ve velkém množství osolené vody a následně necedí, jak by se na každou těstovinu slušelo, nýbrž se nechává propařit podobně jako rýže, tedy s přesně odměřenou vodou, která se beze zbytku vsákne a zanechá kuskus kyprý. Když použijete málo vody, nezměkne, když moc, slepí se a rozměkne. Ani to ještě nejsou všechny zvláštnosti. Kuskus uvaříte bez příkonu tepla, nemusíte tedy vůbec zapínat plotýnku. Stačí, když ho zalijete horkou vodou nebo vývarem a on už si změkne sám.
  2. Zatímco rýže má svůj poměr na dušení 2:3 (anebo, jak je častěji uváděno, 1:1,5), kuskus se pyšní složitějším a nezapamatovatelnějším údajem 5:8 (vydělila jsem to za vás, je to 1:1,6). Výmluvy o neexistující a ztracené odměrce neberu, tohle docela snadno odhadnete. Je to jeden hrnek kuskusu na jeden a o trochu víc než půl hrnku horké tekutiny.
  3. Horká voda stačí, ale nejdokonalejší a úplně nejlepší kuskus připravíte s vývarem. Bude-li domácí, jste hvězda, ale pokud sáhnete po nějakém zrychlováku v podobě bezglutamátového prášku nepříliš agresivní průmyslové chuti, body za provedení vám rozhodně nikdo strhávat nebude. Když se budete pro klid duše držet hesla „ty, kdo jsi bez viny, hoď po mně kamenem,“ vůbec se nemusíte bát, že by vás snad něco trefilo.
  4. Kuskus odměřte a zakápněte větším než významným množstvím dobrého oleje. Pak vidličkou míchejte tak dlouho, až se všechna zrnka obalí tukem. Nebojte se, je to strašně rychlé, mládí vám u toho nestihne utéct ani za roh.
  5. Když se rozhodnete kuskus ochutit kořením, nejdřív koření nasucho opečte v pánvi, odstavte, přidejte olej, kuskus, vše promíchejte a pak teprve pokračujte podle pokynů v postupu. Tím se chuť koření mnohem lépe spojí s kuskusem. Pokud je to v receptu jinak, zvažte, jestli by mu tahle změna třeba neprospěla.
  6. Pokud připravujete víc než dvě porce kuskusu, volte raději plochou a širokou nádobu. Když totiž vezmete tradiční mísu z klasických i méně klasických materiálů, s obrázkem anebo bez, spodní vrstva hotového kuskusu bude vlivem velké váhy nad ní poměrně upěchovaná, slepená, v krajním případě až nepoužitelná. Takže raději všechno rozprostřete spíš do šířky, ať se vám kuskus u dna nemačká.
  7. A za sedmé a za poslední, kuskus by měl být při bobtnání a měknutí přikrytý, aby se zapařil. Pomůže mu to v kyprosti. Nehledejte na to speciální vybavení, postačí třeba i pekáček na pečení přetáhnutý potravinářskou fólií.

Kam s ním

Měkký, teplý nebo vlažný kuskus použijte, jak je libo:

Samotný výborně poslouží jako příloha k masu, ale stejně jako jiné těstoviny, i on se v létě velmi rád upotřebí do salátu. Moje oblíbená verze je s rajčaty, okurkami a okapanou konzervovanou cizrnou, která přidá potřebnou bílkovinnou sytivost.

Další výborné kombinace spočívají ve spoustě letních bylinek, a taky v konzervovaném tuňákovi a čerstvých, na másle  podušených zrnkách mladé kukuřice. Taky vás nadchne spojení s rukolou, černými olivami a sušenými rajčaty.

A poslední trumf v rukávu, který často vytahuji, je kuskus ochucený směsí kari koření, smíchaný s rozinkami a nasekanými loupanými mandlemi. K letnímu masovému grilování úplně nepřekonatelný.

Tentokrát jsou komentáře vaše, abyste mi ukázali, kam schováváte kuskus doma vy, aby vám to prošlo bez nepatřičných poznámek. Jsem hrozně zvědavá! Nemůžu pochopitelně vyloučit, že třeba nebudete mít na svědomí některou z našich následujících večeří.

K úplnosti, tedy k vytištění a založení, tu máte celý recept na základní přípravu kuskusu.
 
 
kuskus recept
 
 

Kuskus - základní recept

Celkový čas: 10 minutes

Množství: 4 porce

Hotový kuskus zpracujte nebo podávejte bez prodlevy. Bez diskuse. Jsou to těstoviny, které stáním ztrácejí na kvalitě.

Suroviny

  • 250 g kuskusu
  • 400 ml vroucí vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Kuskus nasypte do kastrůlku nebo do jiné širší, ploché nádoby, zalijte olejem, osolte a promíchejte vidličkou, dokud se zrníčka rovnoměrně neobalí tukem.
  2. Takto připravený kuskus odměřenou vroucí vodou, anebo lépe jemným vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Dopřejte mu 5 minut odpočinku. Kuskus by měl být po celou dobu zakrytý a stát mimo zdroj tepla.
  3. Měkký kuskus načechrejte a prohrábněte vidličkou, nejlépe to jde dvouzubou, která má svou zásadní funkci při porcování masa.

 
 

 

Kdo jste dočetli opravdu až sem, zasloužíte si bonus. Tak tady ho máte. Namísto kuskusu klidně někdy použijte instatní vietnamské nudle. Tedy poté, co je rozlámete na menší kousky a vyhodíte všechny ochucovací pytlíčky, které v nich najdete.

PS. Tohle jsou sdílecí tlačítka. Pokud se vám recept nebo článek líbí, uděláte mi velkou radost, když ho s jejich pomocí pošlete dál do světa dalším, potřebným a hladovým. Díky 🙂

Join the Conversation

  1. Super! Kuskus miluji na všechny způsoby, používám celozrnný. Díky kuchařce pro dceru už dlouho netápu se základní přípravou :-). Nejraději ho přidávám do zeleniny opečené na pánvi, když vařím rychlý oběd jen pro sebe. Pokud ho podávám jako přílohu k masu, rodina se většinou příliš nemračí. Tedy až od té doby, co pochopili, že je to těstovina.. Spíš musím ukrývat tu zeleninu..

    1. zdeňka says:

      Ahoj Hanko, zaujalo mně, že používáš celozrnný kuskus. Včera jsem si ho koupila, a zajímalo by mně, jestli je nějaký rozdíl při přípravě oproti klasickému kuskusu. Na těchto stránkách jsem náhodně poprvé. Mile mně překvapilo, že jsou lidé, kteří mají kuskus v oblibě. Většinou se setkávám s nepochopením a odporem. Děkuji za odpověď. Zdeňka

      1. Zdeňko, dovolím si odpovědět: celozrnný kuskus bude potřebovat o pár drobných minut víc na změknutí. Jinak je to totéž.

        Ta neoblíbenost kuskusu obvykle spočívá v tom, že ho dotyční buď jedli špatně připravený, nebo špatně nakombinovaný se zbytkem jídla.

    2. Já jsem si zkusila dnes kuskus na sladko. Namíchala jsem ho s Chia semínky a když bylo hotovo, tak jsem ho osladila Javorovým sirupem a přidala jsem drobně nakrájené datle a sušené meruňky a brusinky. Nakonec jsem do toho ještě vydlabala červený pomeranč a dochutila citronovou šťávou. A je to dobrota.

  2. Ráda dělám kuskus ochucený rajčaty, kdy nepřidávám žádnou další vodu nebo vývar. Je to asi spíš recept vhodnější na zimu, když mají rajčata nic moc chuť:
    Rajčata rozkrájím, osolím a podusím na trošce oleje, pustí poměrně dost šťávy a v ten moment tam vsypu kuskus (nebo bulgur) – od oka, neodměřuji. Už nechám jen přikryté odstát (bulgur delší dobu) a pak dochutím citrónovou šťávou případně ještě nasekanými bylinkami.

    1. to zní výborně, vyzkouším, děkuju!

    2. Libuška says:

      To taky zkusím, sbíhají se mi sliny jen to čtu.

  3. Andule says:

    Jak už jsem někde psala, kuskus mi zachránil život, když dcera začínala s příkrmy. Bylo to jediné jídlo, které vzala do pusy. Ze začátku jsem povařila hlavičku brokolice nebo květáku, pokrájela a šupla do kuskusu. Někdy jsem ochutila jen strouhaným parmazánem. Sice to nevypadá kdovíjak, ale dobré to je. 🙂
    My dospělí máme rádi kuskus k jakékoliv rybě. Nikdy totiž neodhadneme, jak dlouho se bude ryba připravovat, takže když se asi blíží konec, dáme „vařit“ kuskus a když je rybka konečně hotová a talíře na stole – kuskus je připraven v pozoru.

  4. Kuskus jsem objevila před několika lety v Německu na koleji díky sousedům-Maročanům. Jeden čas jsem si ho dělala se zeleninou (hlavně rajčaty) a balkánským sýrem skoro obden. Teď ho vařím především do krabičky na výlety a na dlouhé cesty, když nechci být celý den o housce s máslem. Výborný je taky zapečený v lilku.
    Každopádně do kuskusu vždycky přidávám nakrájený sýr. Původně jsem dávala jen balkán, postupem doby jsem zjistila, že se k němu hodí skoro každý sýr a kuskusový pokrm je pak hned vydatnější a chuťově výraznější.

    1. S těmi sýry souhlasím, naposled mě překvapilo, jak chutnal zapečený v paprice s kousky hermelínu a kořenící směsí gomasio

    2. to zní všechno úplně výborně. se sýrem určitě taky vyzkouším.

  5. Renata says:

    Dobrý den, nemáte nějaký recept na kuskusový salát a nebo nějaký dobrý těstovinový salát? Děkuji.

    1. Můj nejoblíbenější těstovinový salát je z nakrájené zeleniny (rajčata, papriky, okurka), zakysané smetany a uvařených těstovin, důkladně osolený pro dobré ochucení. Totéž jde provést vcelku uspokojivě i s kuskusem. Spoustu těstovinových salátů vhodných do krabičky jsem zařadila do kuchařky Snídaně u Florentýny, některé časem přidám i sem na web.

  6. Kuskus mám ráda, objevila jsem ho na koleji, ale takhle sofistikovaně jsem ho nikdy nepřipravila. Šup do misky, zalít horkou vodou, přidat trochu nakrájené zeleniny a hotovo. Lepší varianta než čínská nudlová polévka…

  7. Já ho mám ráda se špenátem 🙂 přímo luxusní, doporučuji!

  8. Lenka says:

    Zkoušeli jste někdo jiný kuskus než pšeničný?
    Měla jsem ještě ječný a ten byl také dobrý, ale zajímalo by mě, zda se nevyrábí i z jiných obilovin?

    1. vím jen o kuskusu izraelském, ale ten je typický pouze tím, že má větší zrna než kuskus běžný, surovinově je ovšem stejný.

    2. Marketa says:

      Dela se jeste kuskus kukuricny pro nas bezlepkare.

      1. Markéto, díky, to je fajn vědět.

    3. Dá se sehnat i špaldový kuskus.

      1. Kubo, bezva, díky za tip.

    4. Gabriela says:

      Dobrý den,mám doma koupený čočkový kuskus,ale ještě jsem ho nevyzkoušela

  9. Svůj první kuskus jsem připravila asi před 14 dny a byla jsem nadšená jednoduchostí přípravy. Parádní surovina pro líné kuchařky jako jsem já 🙂

  10. Ireenka says:

    Mé kuskusování se zatím taky odbylo jen zalitím horkou vodou a smícháním se zeleninou, která byla zrovna doma. Děkuju všem za podněty, těším se, že vyzkouším něco nového a snad toho svého i přesvědčím, že při vyslovení slova „kuskus“ není třeba skřípat kusadly :)))

  11. super návod, díky.) rychlovka do práce v těchto vedrech jak dělaná 🙂

  12. Roman Sedlák says:

    Jsem na webu poprvé. Ani jsem nemusel číst a věděl že „jíst se bude chutně a kvalitně“. Mám rád všechno co neznám apod. Jen si neudělám čas to připravit i když bych velice rád, být kuchařem by mě bavilo moc. Díky těmto webům mě to snad přinutí se zamyslet nad tím co a jak jím. Díky

    1. i já děkuju, budu se těšit na další zprávy z kuchyně

  13. Já jsem ho zkusila zatím jen jednou, mí autisté na změny nejsou. Tak uvidíme, jak dopadne pokus číslo dvě.

    1. Amelie, dívala jsem se na váš blog, jste statečná a báječná žena a silná žena. Máte můj obdiv, jak všechno zvládáte. Kuskus mi občas odmítají i moje děti, prostě vybočuje z běžných jídelních zkušeností. Někdy musím mnohokrát za sebou opakovat, že to jsou pořád jen těstoviny, i když maličkaté. Flo.

  14. Lucie says:

    Tak ja jsem do kukuricneho (bezlepkoveho) kuskusu dala konzervu krajenych rajcat a cervene fazole v rajcatove omacce, zelene bylinky a moc dobre!

    1. Lucie, to zní výborně, díky za tip!

    2. Alena says:

      Lucie,reaguji na Váš bezlepkový kuskus. Bohužel, zatím jsem ho nikde neviděla. Poraďte, kde ho můžu koupit a i nějaký vyzkoušený recept. Děkuji Alena

  15. Marie Balunová says:

    Několikrát jsem již kuskus vařila a stal se mou oblíbenou přílohou i hlavním jídlem se zeleninou.Kdo má rád sladké pokrmy, je i kuskus výborný zapečený s jablky, sušenými švestkami a se sněhovou čepicí.Vřele doporučuji.

    1. Marie, díky za nápad, zní to svůdně 🙂

  16. Anuše says:

    Poznala jsem spoustu variant receptu s kuskusem,neprekonatelna kombinace pro mne ale zustava v zeleninovem kuskusu se stranou podavanym bilym jogurtem nebo kysanou smetanou.snad proto,ze jsme ho takto jedli radi behem studii.. naprosto osvezujici kombinace.

    1. óóó… díky za nápad, Anuše.

  17. Prostě paráda.Hned vyzkouším.Přiznám se,že jsem kuskus ještě nejedla.Dneska jsem ho koupila a při hledání na netu co s ním jsem narazila na
    tyto stránky.

    1. Jani, tak ať se ti všechno podaří a jsi se svým dílem spokojená.

  18. Barbora says:

    jen můj malý nápad ke kuskusu – snažím se předejít problémům s klouby, tak mám trvale v lednici rosol z dlóóóuho vařených vepřových nožiček a přidávám ho, kam se dá, do polévek, podlévám s ním při pečení a dávám ho i místo vývaru právě při přípravě kuskusu

  19. Šárka says:

    Nejvíce mě zaujal kari kuskus s rozinkami a mandlemi, to určitě vyzkouším 🙂 Jinak moje nejoblíbenější příprava je kuskus aglio olia, kdy si na olivovém oleji krátce orestuji prolisovaný česnek a chilli papričku, směsí zaleju kuskus, ozdobím nastrouhaným sýrem a dokonalý oběd je na světě 🙂

    1. Šárko, díky za skvělý nápad! Flo.

    2. Alena says:

      Šárko, úžasné….Dělávám tak těstoviny a vůbec by mě nenapadlo udělat i kuskus. Určitě vyzkouším.

    3. To zní geniálně, můj první kuskus (dnes) bude v tomto stylu!

  20. Zdeňka says:

    Ze zdrav. důvodů a dietě jsem do svého jídelníčku zařadila i kuskus. Mimo zeleniny přidávám i kousky buď opečeného nebo grilovaného kuřete a je to pochoutka.

    1. Zdeňko, máš pravdu, kuře kuskusu svědčí velmi.

    2. Ahoj, jsem tu nováčkem a čtu tyto stránky s výrazem divočáka. Netušila jsem, co vše se dá z kuskusu udělat.
      Moje výživová poradkyně mi kuskus doporučila a já jsem ho dnes vyzkoušela. Je to docela dobré, ale nějak si musím zvyknout, že to není klobáska hihi
      Evík

  21. Karel Venclik says:

    Kuskus je perfektní,práve zkusmého recepty a jsem nadšený,jednoduchosť a variace…

    1. Prima, tak to jsem ráda! Flo.

  22. přiznám se, že když jsme si s přítelem dělali kuskus poprvé jako přílohu k masu, tak nás to moc nezaujalo. Zalévala jsem ho jen vodou a přišel mi takový bez chuti. Dnes jsem si ho dělala, ale už jsem ho zalévala vývarem, dochutila olivovým olejem a přidala nakrájenou zeleninu – okurku, rajčata a žlutou papriku. Přidala jsem moravské uzené, co jsem měla na plátky krájené a měla to jako salát. Kuskus krásně nasáknul chuť hlavně z rajčat, ale i z toho uzeného. Pochutnala jsem si a měla jsem lehký oběd a bylo to i na oko pěkně barevné. Příště si tam přidám kousky pečeného kuřete.

    1. Anetko, tak to je skvělá zpráva, jsem ráda, že sis našla cestu ke kuskusu. Flo.

  23. Super rada,taky si ho dělávám,ale toto vyzkouším.Pěkný den

    1. Prima, tak ať se zadaří.

  24. Martina says:

    Kuskus je u nás oblíbený s masem, zeleninou a vývarem. Takový marocký způsob. Mám k tomu i hrnec, kde se v dolní části vaří vývar a v horní (v páře) kuskus. Výborná je jeho varianta v cizrnou, šafránem, citronem a korianrem. Často přidávám i skořici, kardamom a hřebíček. Yotam Ottolenghi má ve své knize recept na skvělý křupavý kuskus s rajčaty (opečený na másle). Za zmínku jistě stojí i kuskus na sladko, třeba s ovocem.

    1. Martino, to zní úplně skvěle, díky za nápady. Flo.

    2. Žandule says:

      Martino, kde se dá takový hrnec sehnat, má nějaké své pojmenování, podle kterého bych ho mohla hledat na internetu? Děkuji za odpověď,
      Žet

    3. Edith says:

      Ahoj Martino, měla jsem tento hrnec, takový menší, když jsem žila ve Francii. Ale zůstal tam a mě by se teď v Česku hodil. Dá se koupit i tady ? Cous cous je nejlepší propařovaný, jak píšeš.

  25. Já si v nedávné době začala dělat kuskus nasladko k snídani – místo výše uvedených postupů zaliju prostě vodou, bez oleje; pak do něj v teplém stavu zamíchám trochu másla, cmrndnu mléka, cukr, případně džem nebo ovoce. S tím máslem a mlékem je to geniální.

    1. (Ale nesmí se to s mlékem přehnat, pochopitelně, aby nebyl moc rozblemcaný. :D)

    2. Aha, díky, vyzkouším 🙂

  26. Jarmila says:

    Už třetí den chodim do malé jídelny pro kuskus se zeleninou, dnes jsem se rozhodla že ho zkusím uvařit sama podle Vás,tak snad to dám.

    1. Určitě dáte, není na tom nic složitého. Flo.

  27. Tomáš says:

    Já osobně ho miluji s houbami, nejlépe s usušenými s naší chaty 🙂

  28. Jenn231 says:

    Ja som recepty na kuskus, ktorý pripravuje už dlhšie, rozšírila o tento recept:
    Kuskus s morskými plodmi
    2 strúčiky cesnaku nasekam, opeciem na oleji, pridám morské plody(mušle, krevety, zmes…). Prilejem biele víno , pokrájané ošúpané paradajky a trosku chilli (ak máte radi pikantne). Osolím. Podusíme tak 5 min, pridáme nasekanu petrzlenovu vňať , premiešame a nakoniec pridáme kuskus. Už nevarime, zakryjeme a necháme „dôjsť “ do zmäknutia kuskusu.

    1. Super, děkuju, zní to velmi dobře.

  29. Jiřina Chaja Mai says:

    Všem kuskusomilcům a zároveň masomilcům můžu
    VŘELE doporučit přidat jakkoli přihotovený (tedy ideálně
    naslano a bez zeleniny či včetně zeleniny- jak to kdo
    uváží) kuskus do masové směsi na karbanátky.
    Jsou úúúúúžasně nadýchané jak nikdy. Takovou jemnost
    pomocí housky či strouhanky, byť namočené, nedocílíte.
    Bylo mi to kdysi doporučeno, tak posílám také dáááááál.
    A nechte si chutnat. Jiřina

    1. To je skvělý nápad, díky Jiřino!

  30. Je pravda, že když rozdrtím libovolné těstoviny, dostanu kuskus?

    1. V životě jsem tuhle myšlenku neslyšela a nevím, proč bych to dělala, musí to dát strašnou práci, rozdrtit tvrdé těstoviny :-))) V zásadě ale ano, jde o stejné nebo hodně podobné složení, takže teoreticky dejme tomu by to mohlo klapnout. Kde jsi k tomu nápadu přišla?

  31. Pěkný den, Flo.
    Já i moje děti milujeme kuskus se sušenými rajčaty, opečenou anglickou slaninou, čerstvým koriandrem a jinými bylinkami a s česnekem. Kuskus občas zaměním za bulgur.

  32. Nedavno jsem objevila bio kuskus cockovy…malicko chutove jiny, ale zrovna tak dobry, jako ten klasicky…super zmena, doporucuji;-)

    1. To je prima tip, díky za něj, poohlídnu se.

  33. Dobrý den,

    mám kuskus moc ráda, ale dosud jsem ho baštila jenom v závodní jídelně, protože sama jsem ho pokaždý příšerně zmastila, že z toho bylo lepidlo.
    Až dneska jsem se dověděla proč.
    Já ho totiž poctivě vařila jako pohanku …

    1. Jani, hurá, odteď už žádný lepivý kuskus. Jsem ráda, že ti tenhle článek pomohl. Flo.

  34. babička Růženka says:

    Zdravím všechny, dnes jsem dělala kus kus poprvé s dušenou zeleninou a nivou, no zvláštní chuť ale to asi ta niva příště zkusím hermelín nebo obyčejný eidam

    1. Růženko, niva je velmi výrazný sýr, někdy dokonce až příliš (záleží na výrobci) a opravdu to může vadit. Já osobně raději kupuji jiné značky sýrů s modrou plísní, které jsou krémovější a podstatně jemnější.

  35. Jan Paseka says:

    Oceňuji, že jste si dala práci s podrobným popisem. Nic proti tomu, že to či ono je pro někoho „nejlepší“, ale jinak je tento superlativ spíše odrazující. Nejlepších filmů, písní, knih, receptů ap. je na Zemi několik miliard…

    1. Jane, máte samozřejmě pravdu. Do časopisu bych nikdy nic takového nenapsala, ostatně to je i proti mým pravidlům psaní receptů. Ale tohle je osobní blog, obsahuje mé vlastní názory a nějak se to stalo, že tento recept na přípravu kuskusu je pro mě jednoznačně a bezkonkurenčně nejlepším. Pokud je to překážkou k vyzkoušení receptu, tak mě to mrzí a rozumím tomu, ale nebudu to nijak měnit ani přepisovat. Snad vás potěší nějaké další recepty na tomto blogu.

  36. Když nad tímto tak přemýšlím skusila bych kuskus udělat na způsob houbového kuby co myslíte nemuselo by to být špatné 🙂

    1. Jani, trochu bych se bála, že se kuskus při zapékání na povrchu vysuší příliš rychle. Přece jen jsou kroupy o něco větší a pojmou dostatek tekutiny. Vysušený kuskus bude jako neuvařený kuskus, nic moc na jídlo 🙂

  37. Radka says:

    Kuskus patří i k mým oblíbeným jídlům. Dělám ho se zeleninou (kukuřice, paprika, fazolky), příp. přidám ještě lososa. To dostane úžasnou chuť. Ale po čem se můžu utlouct je kuskus s kozím sýrem, vlašskými ořechy a sušeným brusinkami. Ořechy se orestují na pánvi, přidá se trocha medu (nemusí být), čímž se ořechy obalí. Pak už jen stačí promíchat s kuskusem, přisypat brusinky a na kousky nakrájený kozí sýr.

    1. Radko, bezva nápad, díky.

  38. babi Martina says:

    Já jsem poprvé jedla kuskus asi tak před 25 lety.Vařili ho přátelé mé sestry v německu,kteří nás pozvali na oběd.No,nenadchlo mě to.Byla to polévka nebo řídká kaše bez valné chuti a v ní kuřecí stehno.Když se u nás dal kuskus sehnat,obcházela jsem ho,dokud jsem nenarazila na recept,který se tvářil úplně jinak,než ten německý.A skutečně byl výborný.Kromě receptů co jsem si tady přečetla jsem ho zkoušela i s orestovanou kořenovou zeleninou a masem krůtím a vepřovým,zkrátka chutná vždy.

    1. Martino, kuskus jako kaši si snad ani nechci představit, jsem ráda, že dostal druhou šanci 🙂 Flo.

  39. Ahoj, moje první zkušenost s kuskusem byla kdysi (dávno) v podobě salátu. Ovšem zalil se lákem ze zelených oliv plus dolilo se potřebným množstvím vody, což mu dodalo potřebnou chuť (těch oliv byla jedna sklenička). Olivy se nakrájely na kousky, přihodila se čerstvá cherry rajčata a celkem dost koriandru, nasekaného a čerstvého. Nemělo to chybu, i když na mě je koriandr jinak hodně výrazný. Tak to taky zkuste 🙂

    1. a zapomněla… ještě se to celkem dost „kyselilo“ citronem 🙂

    2. Jani, to zní výborně!

  40. Hanka says:

    Já jsem se s kuskusem seznámila před lety díky receptu, kde se v zapékací misce smíchá syrový kuskus, na kolečka nakrájená mrkev, rozinky, plátky mandlí, zakápne se to olejem, osolí, podleje asi deci vody. Na povrch se položí porce osolené ryby. Přikryje alobalem a v troubě asi 20-30 min peče, dokud není ryba hotová. Před podáním se kuskusová směs načechrá vidličkou. Nějak se mi to ale přejedlo, stejně jako mě na čas od kuskusu odradilo závodní stravování. Možná je ale na čase učinit další pokus. Onehdá jsem odstala kuskus celozrnný, tak zkusím vlastní rychlý oběd do práce.

    1. Hanko, to je moc zajímavé, děkuju. Ta ryba může být zmražená?

    2. Hanka says:

      dělala jsem to s mraženou kostkou filé nebo trochu povolenou (původně zmraženou) treskou.

      1. Díky, Hanko, vyzkouším, a moc ráda 🙂

  41. Ahoj Flo, u nas kuskus patri automaticky k letnimu grilovani… Sparim ho zaroven s jednim namackanym strouzkem cesneku a nastrouhanou velkou mrkvi, po 10 minutach nastrouham cerstvou okurku, nasekam bazalku a matu a zaliji hojnym mnozstvim kvalitniho bio olivoveho oleje. Deti v nem maji radi kukurici i syr- idealni kozi mekkciho charakteru.

    1. To se mi moc líbí, díky!

  42. Ahoj, už jsem psala zde na tyto stránky, ale nevěděla jsem, že musím dojet až dolů. Takže můj příspěvek je někde uprostřed.
    Evík

    1. Evíku, každopádně tvůj příspěvěk byl velmi vtipný, tak tu vítej a užívej si nejen kuskusu! Flo.

  43. Danuše says:

    Kuskus dělám hlívá neb žampiony super

    1. To zní výborně, Danuše. Díky.

  44. Zdravím
    Přečetla jsem si část receptů. Jsou super. Některé vyzkouším. Je jich ovšem hodně, všechny jsem ještě neproštudovala, tak ani nevím, není-li tu i ten můj, který hodlám napsat.
    Pouze kuskus + mletý mák a máslíčko nebo kokosový olej. Vše promíchat. Je to mňamka……nejlepší ke snídani. Dá se na to ještě nakrájet třeba banán

    1. Teda, to zní dost zajímavě, díky! Flo.

  45. V létě v Egyptě jsem přišel na chuť kuskusu, ale neměl jsem odvahu jej udělat a dával si ho jen v restauracích. Náhodou jsem narazil na Váš blog a udělal jej tak, že jsem ho zalil vařícím výpekem z pečeného kuřete podle Vašeho návodu a mňam ????.
    Moc děkuji za tyto stránky a už je mám uložené v oblíbených.

    1. Petře, skvělá vychytávka, to muselo být výborné!

    2. Tonda says:

      V Maroku se připravuje tzv. tažín. Je to jídlo o stu variant, ale ta varianta, kdy se na kuskus dá nakrájená zelenina a kousky kuřete a dusí se to v páře ve speciální nádobě zvané tažín a šťáva z masa nasákne do kuskusu je famózní a chutí možná připomíná ten Váš výrobek.

  46. Martina says:

    Děkuji za inspiraci, je zde mnoho variant. Já dělám ráda kuskus zamíchaný s tuňákem z konzervy naloženém v oleji a s naloženou čili papričkou. Dá se to jíst studené i teplé a je to opravdu primitivní na přípravu. 🙂

    1. To zní výborně, díky!

  47. jarka.usti says:

    Kuskus mám moc ráda, nejraději s tunakem. V práci v případě nouze jsem přidávala i mrazenou zeleninku ohratou v mikrovlnce.

    1. jarka.usti says:

      Teď koukam jak jsem se krásně shodla s kucharinkou nad sebou 🙂

  48. Libuše says:

    Pročetla jsem si všechny příspěvky. Je tu mnoho inspirace.. přidávám své zkušenosti.
    Kuskus používám dlouhá léta a moc ráda právě pro jeho rychlou a velmi snadnou přípravu a možnost nesčetně variant. Sladké s ořechy, datlemi, fíky, rozinkami, tvarohem, jogurtem, ovocem….nebo slané. Teplé nebo studené. Skvělý je zapečený v kombinaci se sýrem, bylinkami a opraženými semínky jako náplň v paprikách, cuketě, lilku, žampionech a hodně zralých soudkových rajčatech. Se zeleninou, houbami, masem i bez.
    Jako příloha mi nejvíc chutná rajčatový. Na dvě porce stačí na olivovém oleji nechat zesklovatět na jemné kostičky nakrájenou šalotku, přidat na malé kostičky nakrájené zralé rajče , osolit, opepřit , přidat čerstvý tymián – asi půl čajové lžičky otrhaných lístků. Zhruba minutu restovat, podlít trochou kvalitního bílého vína či vývaru, přidat 2 vrchovaté polévkové lžíce rajčatového suga, dochutit cukrem (stačí maličko, jen doladit chutě) Přidat uvařený kuskus a promíchat.( Nebo zkuste bazalku… Čerstvou přidávám až do horkého kuskusu. )
    Je skvělý… výborně se k němu hodí kuřecí nudličky se zeleninou a tymiánem… dochucené trochou balzamikové redukce. Tak vám přeji hodně úspěchů při zařazování této úžasné suroviny do vašeho jídelníčku. Libuše

    1. Libuško, díky za další inspiraci!

  49. ahoj, jako vy všichni, také jsem příznivcem kuskusu, ať ho dělám za tepla na slano nebo za studena na sladko. nevařená sladká varianta je mou snídaňovou favoritkou, kterou si připravuji večer předem. kuskus zaleji přiměřeným množstvím 100% jablečné šťávy, počkám, až nabobtná, přidám med, plátky mandlí nebo nasekaných ořechů a ovoce dle libosti, nejvíc mi chutná se švestkami. vychlazený, hlavně v létě, je vhodný i jako lehký sladký oběd,

    1. Olgo, to je nápad! Děkuju, vyzkouším.

  50. Jana Surinová says:

    Skusila som aj Kuskus s Medvedím cesnakom a syrom, teraz na jar je ho všade plno, môžem ho vrelo doporučiť.

    1. Jani, bezvadný nápad. Díky.

  51. Ivana Novotná says:

    Ženy zdravím, já trochu přispějí s mým receptem ????.
    Kuskus smíchám na sucho s vegetou a zaliji horkou vodou.
    Na pánev olivový olej čerstvou čili papričku osmažím jeden stroužek česneku na malé kousky k tomu pak vhodím malé krevety propařené horkou vodou na sítku, osolim, opepřím a vhodím hrst nasekané listové petrželove natě. Smícháme s kuskusem a dobrou chuť.

    1. Ivano, zní to úplně fantasticky, věčná škoda přidávat tam i chemickou vegetu! Díky za další bezvadný nápad. Flo.

  52. U nás používáme kuskus nejčastěji na dva způsoby.
    1. klasicky arabský – uvařit vodu, vypnout, nasypat kuskus (případně slít přebývající vodu), zasypat směsí Arabská, zakrýt a nechat bobtnat. Po nabobtnání přidat máslo a zamíchat. Potom nandat do misky a nahoru naložit hrášek, kukuřici a fazole v rajčatové omáčce. Čerstvé rajčátko a salátová okurka to může doplnit. Mňam! Doporučuji zapíjet zeleným čajem s mátou nana oslazeným cukrem (med se mi neosvědčil, jiná chuť).
    2. příloha ke guláši z játry – uvařit vodu, nasypat kuskus, osolit a nechat zakryté bobtnat. Potom vmíchat máslo a podávat jako přílohu ke guláši z játry.

    1. Lenko, děkuju za další zpestření, jak podávat kuskus. Flo.

  53. Beáta Antoníková says:

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať koľko gramov ..kuskusu..treba na prípravu jednej porcie má to niekto odskúšané . Ďakujem.

    1. Beo, v receptu je uvedeno 250 g na 4 porce, takže 60-65 g na osobu bude jako příloha stačit. Na kuskus do salátu jakožto hlavního jídla ho bude potřeba víc.

  54. ZDEnka says:

    No, tu vo Francúzsku, kde teraz žijeme, sa dá kúpiť kuskus, ktorý obsahuje priečne nakrájanú sóju, krúpky a ovsené vločky, plus sušené rajčiny, pridám olivový olej, premiešam a zalejem vriacou vodou v pomere 1:1 aj niečo (1,5) a nechám pod pokrývkou 7 minút , je to mňam, pokrájam už len čerstvú zeleninu, ktorú máme doma, prípadne nejaké bylinky, poprípade ešte opäť trošku olivového oleja. Možno budú inšpiráciou spomenuté prísady 🙂

    1. Zajímavá kombinace, díky! Flo.

  55. Eva Votavová says:

    Zdravím, plním tím papriky na gril – kuskus, bylinky, česnek, sýr, napěchovat do paprik a ugrilovat večeři 🙂 co nenaláduji do paprik, jde do zeleninového studeného salátu jako příloha.

  56. Julianna says:

    Ještě jsem kuskus nedělala mám ho koupený vyzkouším některý recept co jsem četla pravděpodobně hlíva a nějaká zelenina.Jedla jsem ji u dcery k pečenému kuřeti jako přílohu a chutnalo mi,ale vůbec jsem nevěděla,že je to těstovina .Ono to vypadá trochu jako terhona jenom je trochu menší.

    1. Julianno, tak ať se ti příprava kuskusu vydaří k tvé plné spokojenosti. Flo.

  57. Pavla Ř. says:

    Taky mám ráda kuskus díky jeho velké variabilitě přípravy. Jednou jsem ho dala (v nouzi) jako vložku do polévky. Kuskus jsem nechala nabobtnat v odlitém vývaru a přidala až do uvařené polévky, aby se dále nerozvařil.
    Ráda používám také o něco větší, ale podobně rychle připravený bulgur i na přípravu trochu složitější („delší čas“ vaření) tarhoňu. Ta je ale spíše k sehnání blíž slovenských hranic. Alespoň v Praze jsem na ni v obchodech nenarazila.

    1. Tarhoňa je určitě bezvadný tip a příjemné zpestření, díky za zmínku, Pavlo.

    2. Tarhonu koupite bezne v Lidlu

    3. Tonda says:

      Tarhoňu vedou v každém supermarketu.

  58. Marketa says:

    Kuskus delam na ruzne zpusoby, ale do muze ho dostanu jen kdyz s nim naplnim papriky 🙂 orestuji cesnek, salotku, hrasek a nejake zelene koreni, zakapnu olejem, pridam kuskus a zaleju vyvarem, cele (uz tak samo o sobe vynikajici) to potom napechuju do predpecenych cervenych paprik. Dobre jsou siroke, aby v troube staly, protoze se nakonec posypou parmetanem, mnam.

    1. To zní skvěle, Markéto, díky!

  59. Lucia says:

    Díky za super základní recept a zajímavé rady:) Dělám kuskus s pseudo ratatouille. Tedy podusím zeleninu: červenou cibuli, papriky, rajčata, lilky, cukety přidám olivy (nebo i ne) zaleju trochou bílého vína, přidám strouček česneku ,sůl, pepř. Když je hotovo smíchám s kuskusem, který je ještě polotvrdý. Nakonec zasypu čerstvým koriandrem (můj zlepšovák a chutná v kuskusu skvěle) a pro část rodiny hodím ještě chilli:)) Moooc dobré jako samostatné jídlo:)). Jo a kuskus také zalévám vývarem i když z kostky…:)

    1. Lucia, další prima nápad do kuskusové sbírky, díky.

  60. Karolína says:

    Pěkný den! Potěšilo mě, že už nyní moje příprava kuskusu splňuje většinu zmíněných parametrů. 🙂 Můj nejčastější recept: na dno hrnce dám vařit trochu osolené vody, kuskus v misce promíchám s olivovým olejem (někdy přímo odlitého z plechovky tuňáka), do vroucí vody nasypu, promíchám a vypnu hořák, přikryju. Po 2 minutách znovu podpálím a přidám pár kousků másla, promíchám, aby se máslo pod kuskusem rozpustilo a krátce osmahnu. Poté už vypnu, přiklopím a nechám dojít. Vmíchám nakrátjená cherry rajčátka, tuňáka a ochutím italskými bylinkami.
    Druhý velice chutný, ale pracnější recept: Kuskus připravím jako normálně. V dalším hrnci osmahnu cibulku, zasypu sladkou paprikou, přidám maso a jak se zatáhne, zaliju půlkou zeleninového vývaru z kostky a maso vařím asi 15 min. V třetím hrnci uvařím ve zbylé části vývaru nakrájenou zeleninu (mrkev, rajčata vydloubaná od zrníček, papriku). Když se nakonec vše smíchá a zvlhčí vývarem, můžeme se po tom utlouct! 🙂

    1. Karolína says:

      *maso = kuřecí prsa na kousky 😉

      A díky moc všem za super nápady! Určitě některé vyzkouším!

    2. Super nápady, díky za ně, Karolíno. Flo.

  61. lidtar06 says:

    všetko som dodržala a čuduj sa svete zrnká boli stále tvrdé potom ma napadlo že si skontrolujem váhu na sáčku a s hrúzov som zistila že miesto kuskusu som použila bulgurd tak som musela postupovat podla návodu a dopadlo to dobre s dusenou zeleninou .Zdraví Ludmila

    1. To je ovšem osudná záměna, bulgur potřebuje dost jiný postup a hlavně podstatně víc času. Hlavně, že to nakonec dobře dopadlo 🙂

  62. Štěpánka says:

    Děkuji za podrobný recept, Flo. I další tipy jsou moc zajímavé. My jsme si oblíbili kuskus ochucený smaženou cibulkou.

    1. Jo, cibulka a kuskus jsou dobrá dvojka.

  63. Sabina says:

    Výborný recept a inspirující komentáře. Já kuskus miluji, dělám ho asi deset let a na dovolené si ho užívám. Zajímavá je také chuť kuskusu jako přílohy k masu nebo omáčkám se skořicí. Lehce slaný, skořice a pár rozinek a nahrubo nasekaných mandlí.

    1. Zní to výborně, taky mám ráda ke kořeněnému masu kuskus s mandlemi a rozinkami. A s kari kořením.

  64. Julianna says:

    Kuskus koupený zítra si ho udělám na oběd už se těším.Flo máš velice dobře propracované postupy práce kam se na tebe hrabou ostatní co píši kuchařky a že jich mám doma požehnaně snad 50 jsem totiž maniak před lety jsem si to zakázala ale teď jsem to porušila koupila si tvoji co teď vyšla a postupně si dokoupím i ostatní už se na ně těším zatím pročítám tu novou,Zatím se měj Fajn.

    1. Ty jsi zlatíčko, Juliannko, děkuju ti.

  65. Lenka says:

    Děkuju za tipy, my připravujeme takto:
    Zeleninový vývar z kostky z DM, olivový olej, naložená sušená rajčata pokrájená na kousky, krátce opražená piniová semínka, nasekaný čerstvý koriandr. Výborná příloha k rybě i jako samostatné jídlo, skvělé s trochou rukolo-rajčatového salátu, když zbude, tak potěší i druhý den k snídani.

    1. To zní přímo jako chuťová bomba, Lenko, díky za další nápad.

    2. Kristyna says:

      Delam podobne, jeste korenim mletym rimskym syrem a pridavam susene merunky a kozi syr, je to lahodna kombinace 🙂

  66. Dobrý den, kuskus vařím už několik let. Nejčastěji jako salát s orestovaným kuřecím masem ( okořeněné dle chuti ), s paprikou, rajčaty, sterilovanou kukuřicí. Chutná celé rodině. Děkuji za další tipy. Určitě vyzkouším kuskus i na jiný způsob.
    Vaše stránky jsem objevila tento týden, kdy jsem hledala návod, jak dobře upíct kachnu. Použila jsem váš recept. Byla to moje premiéra a povedla se. Určitě vyzkouším i další recepty.

    1. Leni, to je skvělá zpráva, děkuju za komentář a za další nápad na kuskusový salát.

  67. vsmuzova says:

    děkuji za tip ohledně smíchání kuskusu s oleje, příště určitě vyzkouším. Já dělam kuskus s kořenovou zeleninou. Udělám si kuřecí vývar s kořenovou zeleninou. Z půlky udělám polívku a druhou půlku použiji na hlavní chod. Podusím si žampiony, přidám na kostky nakrájené kuřecí prso (půl hodky před dávám odležet s bylinkami a oliváčem), přidám kořenovou zeleninu a předem uvařenou kukuřici. Smíchám s kuskusem, a zaliju horkým vývarem. dochutím citronem, zjemním máslem a případně ještě přidám porek. Na talířku už je posypu parmazánem… 🙂

    1. To už je úplná kuchařská serenáda.

  68. soni-k says:

    Tak jsem dočetla až sem, napsala si nespočet poznámek, a věřím, že konečně začnu dělat skvělý kuskus 🙂 syn ho má moc rád, ale vždy se zlobil, že je nějaký divný, když ho vařím já. Tak teď bude koukat 🙂 Děkuji moc za naprosto přesný popis,jak na základní přípravu, milá Flo. Narazila jsem na tvůj blog úplně náhodou, a jsem tu nadšená 🙂

    1. Doufám, že opravdu koukal a že vše klaplo k tvé plné spokojenosti. Tak ať se ti tu líbí a v kuchyni se ti daří.

  69. Hanka says:

    Vždycky mi moc chutnal kuskus, který dělali v restauraci IKEA. Bohužel už ho nenabízí. Ale bylo tam spousta přísad pokrájených hodně nadrobno, identifikovala jsem např. lilek, cuketu, čočku. Tak jsem se tím inspirovala a v troubě upeču na tenčí plátky cuketu, lilek, papriku, dle chuti třeba i dýni, cibulku. Vše potřené olejem a dochucené solí, příp. i česnekem a bylinkami. Vše pak pokrájím na velmi jemno a smíchám s kuskusem. Lze přidat i trochu čočky. Podávám teplé s kopečkem zakysané smetany. Mňamka! 🙂

    1. Zní to výborně, díky za další nápad, Hani.

  70. Michaela says:

    Dekuji moc za tip,kuskus mam moc rada,delam i svym detem.Konecne se mi to dostalo pod ruku diky Vasemu navodu.Mohu poprosit o radu…podobne mohu pripravit i bulgur?

    1. Míšo, v žádném případě takto bulgur nepřipravujte. Ten nezměkne za pár minut jako kuskus. Doporučuju přečíst si tyhle články: tabbouleh a kisir.

    2. Tonda says:

      Mezi kuskusem a bulgurem je dosti podstatný rozdíl. Kuskus je těstovina, originál se dělá z tvrdé pšenice (semoliny), teď se ale na trhu objevil kuskus i z jiných obilovin. Bulgur je ale jen rozdrcené pšeničné zrno, sice napřed povařené, ale pak usušené a rozdrcené. Bulgur není těstovina.

  71. Kynčlová Ilona says:

    Kuskus jsem dělala asi dvakrát v životě, jednou jako rizoto a nenadchl mě, ale po přečtení tvého receptu Flo, ho zkusím zkusím znovu a třeba jako salát. Napíšu jak to dopadlo.

    1. Držím nám oběma palce! 🙂

  72. Šárka says:

    Těstoviny jím (vyjma „potrubí“), ale kuskus jsem zkusila jen jednou. Nerada plýtvám potravinami, ale šel do rovnou do odpadu. Chutě jsou různé, naštěstí, takže nikomu jej asi neznechutím, když uvedu, že je pro mne stejně nechutný jako krupicová nebo pohanková kaše nebo brokolice. Nespraví to ani chili papričky, česnek, – a oliv je do takového blafu vyloženě škoda.

    1. Šárko, vzhledem k tomu, že správně připravený kuskus je krásně načechraný a plný chuti, tak myslím, že se někde musela stát chyba. Rozhodně to není kaše. Ale správně jste uvedla, že chutě jsou různé a není třeba se nutit do něčeho, co není váš šálek kávy (či miska kuskusu v tomto případě).

    2. Tonda says:

      Když se dobrá surovina špatně připraví, vznikne blaf.

  73. Taky jsem se poslední dobou dala na kuskus,velice dobrý je s anglickou slaninou na kostičky, nadrobno nakrájenou cibulkou, česnekem vše orestovat, smíchat s lehce
    povařenými fazolovými lusky a prohřát.Přidat do kuskusu podle potřeby dochutit solí a pepřem. U nás ňamka.

  74. Kynčlová Ilona says:

    Kuskus jsem dělala dnes přesně podle tvého návodu Flo a konečně mi chutnal,byl dobrý. Dala jsem do něj orestované malé kousky kuřecích prsou, opečené papriky a rajčata a zelené bylinky a snědl se 🙂

  75. Dobrý den, také musím udělat podle tohoto postupu, včera jsem dělala kus-kus podle návodu na obalu – díl kus kusu na díl vody a stát deset minut a ve výsledku je takový vodový rozkydlý kašovitý…vždy se bojím dát méně vody nebo nechat stát kratší dobu, že bude tvrdý…jinak jak je hotový – je asi třeba ho hned rozhodit a načechrat, jinak se bude stále „samodovařovat“ – nebo jak ho rychle vychladit, aby byl vhodný na salát? díky 🙂 a jde takto připravit i bulgur? bez vaření? já ho vždy vařím jako těstoviny asi deset minut a je dobrý, někde jsem ale četla že se taky vařit nemá…Děkuji!

    1. Miri, deset minut je na kuskus moc.

      Bulgur takto připravit nejde, je to povahou jiná surovina, píšu o tom zde: tabbouleh a zde: kisir.

  76. Jan Huk says:

    Zdravím Vás Jano, a moc děkuji za šíření osvěty o kuskusu, je to potřeba a i já jsem si z Vašeho článku odnesl několik zajímavých poznatků a tipů.

    Chtěl jsem připomenout, že v severní Africe se kuchařské umění nebo neumění žen hodnotí podle toho, jak mají kuskus načechraný. Takže ten tradiční postup přípravy je mnohokrát opakovaný cyklus napařování a provzdušňování, načechrávání. To mi připadá, že se v Evropě často opomíjí. V české restauraci už jsem zažiil i kuskus spresovaný naběračkou do dvou tuhých kopečků na talíři, jako to dělají ve školních jídelnách s rýží. Chápu že žijeme a vaříme pokud možno rychle, takže si ten tradiční postup zjednodušujeme na jednoduché zalít – nechat odstát – prohrábnout, a také se to dá jíst. Ale aspoň za zmínku to stojí, připomenout k čemu bychom měli ideálně směřovat, nebo aspoň občas, třeba ve svátek, tomu ten čas a úsilí věnovat – stojí to pak za to.

    Po jen krátkém hledání přikládám na ukázku dvě rychle nalezená videa, která naznačují ten proces: https://www.youtube.com/watch?v=xv5sr4B5K6o&t=15s
    https://www.youtube.com/watch?v=0W9w-xUliS8

    Mějte se dobře, jsem Vám vděčný za činnost kterou děláte a přeji Vám mnoho dalších skvělých článků a „probuzených“ čtenářů,
    Jan Huk

  77. Kuskus patří mezi mojí nejoblíbenější rychlovku. Nejraději ho mám s červenou čočku. Červenou čočku na pánvi krátce povařím v domácím vývaru (dle tvého receptu), který mám vždy v mrazáku, jakmile čočka zežloutne přisypu kuskus a přiklopím. Potom zamíchám s trochou oleje. Podávám obvykle s vajíčkem nebo filetem z tresky.

  78. Zdenka says:

    Zírááám ( a chvěje se mi při tom hlas ) – jste všechny prostě úžasné, jako kuskus – který doma milujeme – a hlavně všechny recepty a nápady. Moc zdravím!!

  79. Dobrý den, jak to myslíte s olejem? Píšete „Kuskus odměřte a zakápněte větším než významným množstvím dobrého oleje.“ a v receptu potom „1 lžíce olivového oleje „. Co presne je, podle vás, významné množství? To je naprosto nesmyslný údaj, pod kterým si každý může představit co chce. Já bych třeba očekával deci a víc. Jedna lžíce oleje, je naprosto běžná. Minimálně do těstovin.

  80. Mmonja says:

    Kuskus je moje oblíbené jídlo. Nejraději ho mám v létě na způsob salátů.
    Kuskus propareny dle tvého receptu, najemno nastrouhanou salátovou okurku, vymačkanou, osolím, opepřim, vmicham prolisovaný česnek, kysanou smetanu a kopr.
    Vychladit, podávat ke grilovanému masu – nepřekonatelné ????

  81. Martina says:

    Můj oblíbený kuskus ochutím libovolným kořením, co najdu. Většinou je to sůl, pepř, šafrán, trocha sladké papriky nebo kari, případně trocha majoránky. V létě samozřejmě hlavně čerstvými bylinkami. Potom ho smíchám s čerstvou zeleninou – rajčetem, paprikou, okurkou, velmi dobrou chuť udělá kousek nadrobno nakrájené červené cibule. Nesmí chybět také sterilovaný hrášek. No a vždy také přidám nějaký sýr nakrájený na kostky. Občas přidám také uvařené vajíčko. Lahoda.

  82. Maruška says:

    Dobrý den, jsem celkem kuskusový začátečník, nejlepsí kuskus co jsem kdy měla byl od mé tety , se strejdou se rozhodli ze na stare kolena budou jist zdrave. Tetin recept vypadal na taliri velmi zajimave byla to totiž svíčková odlehčená o smetanu a místo knedlíků tam byla hromada kuskusu. S začátku to bylo velmi zvlastní ale nakonec mi zo tak chutnalo že jsem si přidala. Teta říkala že je tam méně mastného a Hovezí je dělané klasicky.

  83. Karel says:

    Zdravím a děkuji za správný poměr kuskus-voda+koření.Připravoval jsem 3 kg kuskusu s vynikajícím výsledkem.Přeji mnoho úspěchů.Karel

    1. Tři kila kuskusu? Tak to je pěkná výzva, klobouk dolů.

  84. Dobrý den, poměr dušení kuskusu si lze zapamatovat velmi snadno. Jedná se o tzv. „zlatý řez“. Poměr 1:1,618. Souvisí s fibonacciho posloupností, resp. proporcemi v celé přírodě. Doporučuji ve chvílích volna si něco o tom přečíst, třeba najdete inspiraci i k Vašim receptům. Navíc přidáte celému webu tajemství souvislosti čísel, přírody a receptů. -:)). Mimochodem jste velmi krásná žena. Mějte se fajn a hodně zdraví.

  85. Kuskus milujeme všichni, celá rodina a nejvíc bez ničeho k masu…???? Nebo zeleninové omáčky s masem…to je mňamka ????

  86. Milan says:

    Zaliatie teplou vodou nie je varenie. Nevznikne z toho lepidlo?

    1. Ta voda je horkám, téměř vroucí, a ne, lepidlo z toho nevznikne, pokud bude množství správně odměřené.

  87. Klára says:

    U nas v cajovne se podaval se sojovkou,bambovou solí a variací sýrů. Ja pridavam rajčata a olivy. Nebo mam rada kombinaci tunaka a rajčat.

  88. Já mám moc ráda kuskus na sladko i slano, spíš celozrný..na sladko s banánem, jablkem, valašské ořechy..všechno nakrájené dát na pánev trošku másla..nechat chvilinku..přisypat udělaný kuskus a medík..chvilku nechat aby se to všechno spojilo a mňám..A na slano asi nejraději k číně místo rýže..????

  89. Pro bezlepkáře – rýžový kuskus se dá připravovat stejně jako klasický. Kukuřičný se mi zatím vždycky slepil a nedokážu vychytat správný čas, kdy už není tvrdý a není slepený v hmotu. Máte někdo rady jak na to?

  90. Tonda says:

    Kuskus je jednoduchá a přitom úžasná věc, dá se připravit na nespočet způsobů a přitom příprava je strašně jednoduchá. Nás o tom přesvědčili příbuzní v Maroku. Od té doby připravujeme kuskus často a na vícero způsobů. Nejčastěji jako salát či ochucenou přílohu, např. se sušenými rajčaty a jinou zeleninou a bylinkami. Používáme ho také jako přílohu k masu, např s dušeným jehněčím je to famózní kombinace, musí ale k tomu být i dostatek výrazné šťávy. Jedli jsme několikrát jídlo z tažínu (tajine), kde základem byl kuskus, na něm kuřecí maso a zelenina, a to vše se dusilo v oné speciální nádobě a z ní se to pak přímo jedlo. Kuskus byl prosáknutý šťávou z masa a všech přísad. V Maroku říkali tažín jak tomu pokrmu tak té nádobě (jednu mám doma). V jiné variantě bylo zase jiné maso, nebo zelenina byla nahrazena sušenými meruňkami a švestkami. Prostě mňam mňam.

    1. Celkově nejlepší web kuchařka, s komentářem stručným i podrobným, super, díky. Hanka

  91. Kristýna says:

    Také se hlásím se „svou“ verzí kuskusu 🙂
    – nakrájím na větší kostky lilek (případně i cuketu nebo mrkev, co je zrovna doma), zakápnu olivovým olejem a dám do trouby upéct do poloměkka
    – půlměsíčky cibule na pánvi osmažím doměkka
    – následně na kostky nakrájím velká rajčata
    – nachystám si balkánský sýr nebo fetu

    Kuskus smíchám s pečenou zeleninou, rajčaty, cibulí a při podávání posypu fetou / balkánem.

  92. Simona says:

    Dobrý deň, milá Flo, prosím zdieľajte s nami Váš recept na kuskus šalát s rozinky a praženými mandľami, nutne ho totiž potrebujem na otvorenie grilovacej sezóny 😉

    1. S kuskusem před zalitím horkou vodou smíchat olej, kari koření, sůl, rozinky a loupané, pražené (a ideálně nesolené) mandle nasekané nahrubo. Všeho podle chuti. Rozinek do uvedeného rozpisu asi hrst, mandlí taky tak.

  93. Pavla says:

    Nejraději mám kuskus s grilovanou zeleninou a prolisovaným česnekem. Často ho cpu do všeho, co se dá vydlabat a zapéct v troubě pod grilem s parmazánovou krustičkou. Vydlabanou část orestuju na pánvi s cibulkou a česnekem a smíchám s kuskusem. Listový salátek k tomu, mňam mňam?

  94. Renča says:

    Kus kus jsem poprvé jedla jako přílohu v Praze – v nějaké restauraci, kam nás pozval můj synovec. To jídlo se jmenovalo „kuře Haba baba“ a byl k němu podáván kus kus smíchaný s datlemi a byla to pochoutka. Teď ho občas uvařím a vždy přidám ty datle.

  95. Michaela says:

    Mila Flo, děkuji za tvé kucharky, recepty zde na webu a vůbec tvé povídání o jídle.
    Kuskus a jeho (ne)oblibenost je určitě daná i jeho stále ještě neznalosti. Prarodiče a rodiče ho za „jidlo“ nepovažuji, ale dcera už ve školce dostalavala kuskus jako přílohu ke kureti na paprice a tím, že ho poznala v teto úpravě ho prijima i na další zpusoby.
    S manželem ho máme rádi s mozarelou a susenymi rajčaty a pestem a děti jako salát s tunakem a kukurici.

  96. Mirka says:

    Ahoj Flo,

    od nás z čajovny jsem milovala, stále miluji, kuskus s rajčaty, olivami, zakysanou smetanou a arabským kořením.

  97. Nejlepší web kuchařka, postup stručný i podrobný??? super, díky ?

  98. Díky za tento web, konečně si díky němu začínám v kuchyni věřit 🙂 Svůj první kuskus jsem měla před lety ve Francii, kde mi můj tehdejší partner připravil oblíbené jídlo své maminky z Fr. Guyany: kuskus s houbami na másle, s čerstvou zelenou, žlutou a červenou paprikou a kolečky černých a zelených oliv. Do toho kousky sýru – nějaký francouzský, u nás jsem chuťově podobný zatím nenašla. Jediným kořením byla sůl. Lehké, zdravé, jednoduché a hrozně dobré!

  99. Václav Tregner says:

    Nejlepší kuskus jsem měl v Maroku kdy nám ho vařili naší průvodci v horách. Jejich příprava se však velmi lišila od naší obvyklé. Kuskus nezalévali horkou vodou, ale propařovali párou ve speciálním hrnci. Zespodu stoupala pára a hrnec byl nahoře maximálně utěsněn aby pára neunikala. Několikrát pak kuskus důkladně promíchávali s olivovým olejem. Příprava to byla velmi pracná a dlouhá, trvalo to desítky minut takto ho připravit. Výsledek byl ovšem vynikající.

  100. Dagmar says:

    Kuskus varim casto a rada. Ziji ve Francii uz pomalu 50 let a prvni recept jsem dostala od pritelkyne Alziranky. Zarazilo me, ze radite kuskus mezi testoviny. Je to psenicna krupice pokud se nemylim. Omlouvam se, nemam na klavesnici carky a hacky.

  101. POZOR: V některých obchodech se objevil kuskus, kde na obalu je uvedeno, že se musí 8 až 10 minut vařit. Doporučuji ten nebrat, zkazíte si názor na vynikající potravinu. A pro tento typ návod od Flo neplatí. V zemích původu se nikdy nevaří.

  102. Jirka says:

    Ahoj Jani.
    Díky za tvoje recepty a hlavně rady. Sleduji tě pravidelně.
    Já dělám kuskus s tuňákem a zeleninou. Udělám kuskus nejlépe zalitý vývarem. Na pánvičce orestuji zeleninu – hlavně mrkev na kostičky, až změkne přidám nakrájenou cibuli, hrášek a kukuřici nebo co mám. Potom vše smíchám s drceným tuňákem a ochutím. Nemá to chybu. Je to jako Insalatissime Rio Mare. Napadlo mě to, když se mi nechtělo kupovat předraženou krabičku IRM v obchodě.

  103. Laďka says:

    Dokonalá příprava, díky za ni!
    Jen bych doplnila, že pro ortodoxní „nevážeče“ jako jsem já, odpovídá 250g kuskusu po okraj plnému 250ml hrnku 😉
    A pak jsem se chtěla zeptat – ze zvědavosti – jaké přílohy většinou v průběhu celého týdne vaříte? Těstoviny jednou týdně mi nepřijdou vůbec moc…? 🙂 Pěkné dny!

  104. 2. Takto připravený kuskus odměřenou vroucí vodou, anebo lépe jemným vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou.

    V této větě postrádám slůvko „zalejte“…

    S pozdravem Petr

  105. Malá poznámka, kuskus není nadrobený těsto z pšeničné mouky, ale jednotlivá zrnka hrubé krupice obalená hladkou moukou. Příprava viz např. Arabská kuchyně.( kuchařka)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close