Kdyby se skládala domácí kuchařská maturita, kynuté buchty by do ní určitě patřily. Tyhle plněné kynuté buchty jsou známé též jako Honzovy buchty, neboť je naše česká pohádková postava měla v ranečku na počátku své cesty do světa.
Pro mnoho domácích kuchařek maličkost, ale pro spoustu dalších panika, nejistota a obavy. Pokud též občas toužíte po nadýchaném, vanilkou vonícím, křehkém a měkkém pekáči buchet, jen jste ještě nenašli odvahu se do pečení pustit, v dnešním článku vám ukážu, jak kynuté buchty zvládnout napoprvé a bez zbytečných otázek co, jak a proč.
Kynuté těsto
O tom, jak kynuté těsto funguje a jak ho nějakým nedopatřením nezabít jsem tu už několikrát psala, takže si klidně k dnešnímu článku přečtěte, jak se dělá kynutý táč na plech, lívance, vánočka, mazanec nebo koblihy, pomůže vám to doplnit znalosti a vysvětlit rozdíly.
Zde je krátké shrnutí. Pokud všechno znáte, klidně přeskočte k dalšímu odstavci.
Droždí je živý tvor.
Když mu dáte najíst, napít, poskytnete mu teplo a nenecháte ho udusit vlastními plyny, tak vás bude milovat a poslouchat na slovo.
Zapomeňte však na jednu z uvedených podmínek a umře vám na stole.
Jídlo
Kvasinky v droždí se živí cukrem a škrobem z mouky. Cukr je snadno probudí, ale nestačí jim na uživení.
Když potřebujete, aby droždí dobře pracovalo, protože ho čeká náročné těsto plné tuku, soli, s málem tekutin, je lepší začít nejprve kváskem: Rozmíchejte droždí s lžící cukru na kaši (opravdu to jde), přilijte 100 ml vlažného mléka a přimíchejte lžíci mouky. V téhle podobě vytvoří do 10 minut velmi hustou pěnu. Pokud ne, měli jste špatné droždí nebo moc horké mléko a je třeba začít znovu.
Pití
Bez tekutin droždí nepracuje. Těsto musí obsahovat například mléko nebo vodu.
Teplo
V chladu droždí funguje taky, ale velmi pomalu. V lednici kyne těsto klidně i celý den. Při pokojové teplotě kyne droždí poměrně bez obtíží a potřebuje od 30 minut do 2 hodin, než poprvé nakyne, záleží na povaze a hutnosti těsta. V domácí pekárně, která vyhřívá na teplotu kolem 40 stupňů, kyne skoro zázračně, takové kynutí je však doprovázené vedlejší pachutí, která je u neochucených a nevýrazných těst dost patrná. Zlatý střed je prostě nejlepší.
Při teplotách nad 40 stupňů droždí zabijete. Když tedy vypracováváte těsto a přilijete tekutinu, která má víc než uvedenou teplotu, droždí se spaří, umře a přestane fungovat. Stejně tak když ho necháte kynout v troubě, která je příliš teplá.
Plyny
Kynuté těsto obvykle kyne nadvakrát. Nejdřív jako celek v míse, ve které jste ho zadělali, a pak ještě na plechu vytvarované do konečné podoby.
První kynutí by mělo způsobit dvojnásobné zvětšení objemu nevykynutého těsta. Když necháte těsto kynout déle a nabýt více, uvnitř se budou hromadit plyny, které kvasinky produkují tím, jak se prokousávají potravou. Jde o CO2, oxid uhličitý. Jakmile množství oxidu uhličitého překročí určitou úroveň, začnou se jím kvasinky dusit a umírat.
Proto je důležité mezi prvním a druhým kynutím těsto promíchat nebo prohníst a co nejvíc vzduchu vyhnat ven. Zdá se to proti logice, o vzduch uvnitř těsta přece jde, aby bylo nadýchané, ale nebojte se. Kvasinky ještě nesnědly všechno a budou vesele pokračovat ve své misi dál. I při druhém kynutí si hlídejte, aby těsto nenabylo příliš, pak se v troubě srazí.
Těsto na kynuté buchty
Různé druhy kynutých těst se liší především množstvím vajec, másla a mléka. Čím víc vajec a tuku, tím je těsto bohatší, lepší, svátečnější, ale taky hůř kyne. Typickým příkladem je třeba vánočka a mazanec. Takové těsto potřebuje víc droždí a víc času, aby řádně vykynulo, nabylo na objemu a vykazovalo po upečení nadýchanost.
Naopak lehčí a prostší těsta, která jsou řidší a obsahují víc tekutin a méně tuku, mnohem lépe a rychleji kynou. Ukázkový příklad jsou třeba lívance z pánve nebo kynutý táč na plech.
Kynuté buchty jsou někde uprostřed. Těsto je jemné, hebké, snadno tvárné, obsahuje tak akorát tekutin a tak akorát másla a žloutků. Patří sice do kategorie svátečnějších těst, ale bude vám snadno kynout před očima.
Vypracování těsta na kynuté buchty
Jako u skoro každého kynutého těsta, i zde nejprve začněte kváskem.
Příprava kvásku
Rozdrobte droždí, přisypte k němu lžičku cukru a umíchejte na řídkou kašičku. Přilijte deci vlažného mléka, přimíchejte lžíci mouky, obojí odebrané z odměřeného množství určeného receptem, a počkejte asi 10 minut, až tahle směs začne bublat a vytvoří hustou čepici.
Teprve potom kvásek přilijte k mouce, cukru, zbytku mléka, žloutkům a rozpuštěnému máslu. To vše začněte zpracovávat na těsto.
Hnětení a míchání těsta
Zpočátku bude těsto příliš řídké, aby se dalo hníst rukama, takže ho musíte ukáznit vařečkou. Jsem si jistá, že pokud jste kynuté buchty ještě nikdy nedělali, budete mít v této fázi značné pochyby o kvalitě receptu. Bude to vypadat, že z něčeho takového nikdy nemůžou vzniknout úhledné řady buchet na plechu, ale nebojte se. Můžou a vzniknou.
Tím, jak budete těsto promíchávat v míse, bude postupně vláčnět a houstnout až do potřebné mazlivé konzistence. Mouka totiž v prvních minutách dost pracuje a postupně nasaje přebytečnou vlhkost. Navíc těsto zpevní a dozraje i při kynutí.
Míchání a zpracování těsta vypadá podobně, jako když se chystáte vyrobit těsto na kynuté knedlíky. Vařečkou opistujete ve vzduchu svislé kružnice. V dolní části kružnice se pohybujete po dně mísy a těsto nadzvedáváte směrem k sobě, v horní části se vracíte vzduchem zpět. Omlouvám se za tu matematickou analogii, ale nedá mi to.
Tímto způsobem se do těsta zespodu vhání vzduch, který uvítají kvasinky z droždí, takže se jim pak lépe kyne. Ale hlavně tím neustálým otloukáním a promícháváním probouzíte lepek, bílkovinu obsaženou v pšeničné mouce. Lepek je v podstatě vidět, dělá taková dlouhá, tahavá vlákna v těstě. Čím víc lepku má mouka, tím je tak zvaně lepší, tím je vhodnější na kynutí a tím zaručenější bude výsledek.
Ze zvědavosti jsem na dnešní recept vyzkoušela mouku značky Babiččina volba – Hladká mouka na kynuté těsto, a rovnou říkám, že jsem tak rychlé a zřetelné projevy lepku ještě v žádné jiné mouce neviděla. A ne, není to ani placená reklama, ani jsem nebyla uplacena pár pytlíky téhle mouky k bezplatnému vyzkoušení, pokud o nich napíšu nějaký pěkný článek (nebo raději dva až pět).
Jak budete těsto opečovávat vařečkou, postupně bude houstnout, z hrubé směsi surovin se stane směs hladká, provazce lepku se zkrátí, zmizí, mísa se očistí od ulpělých zbytků a ze surovin vznikne jedna kompaktní koule těsta.
V tu chvíli budete vědět, že máte těsto hotové.
V tu chvíli taky pochopíte rčení, že kynuté buchty vyžadují spoustu sádla. Lidského sádla.
Jelikož doba pokročila, není to tak docela pravda. S nástupem kuchyňské mechanizace se nemusíte zapotit ani trochu. Vypracování těsta zvládne kterýkoli kuchyňský robot, který je vybaven hnětačem.
Kynutí
Až na pár výjimek kynou kynutá těsta dvakrát. Poprvé v podobě hroudy těsta, poté se prohnětou, vytvarují a podruhé kynou v konečné podobě na plechu.
Jakmile dojde na kynuté buchty, nechávám klidně kynout těsto několikrát, třikrát nebo čtyřikrát. Není to nezbytné, ale pomáhá to vyvinout větší sílu lepku a taky se tím trochu zlepšuje chuť a zbarvení buchet v troubě.
Důležité je zpracovat těsto vždy, když dosáhne dvojnásobku svého původního objemu. Pak potřebuje vyvětrat, aby se neudusilo vlastními plyny, což znamená trochu ho prohníst a promíchat a vyhnat všechen vzduch. Pak si klidně může v míse kynout dál.
Vytvarované pečivo už se samozřejmě prohníst nedá, takže jakmile je patřičně nakynuté na plechu, musí do trouby.
Kdybyste nechali těsto nebo vytvarované pečivo překynout, droždí se udusí a umře, lepek zeslábne a v troubě se vám při pečení těsto srazí. Bude na řezu vypadat jako vlhké, nedopečené a hlavně hodně kompaktní, stlačené a bez bublin. Žádná nadýchaná houba lehká jako pírko, ale slisovaná střídka rohlíku, co chutná jako žvýkačka.
Tvarování kynutých buchet
Jakmile budete mít těsto jednou, dvakrát nebo třikrát nakynuté, ukáže se váš organizační talent při plnění a skládání na plech.
Nejprve rozválejte těsto na pracovní podložce, kterou jste si jemně, ale opravdu jen jemně posypali hladkou moukou. Jelikož je těsto tučné a dobře zpracované, nepotřebuje nijak zvlášť podsypávat a v podstatě se skoro nelepí.
Těsto rozválejte na obdélník s tloušťkou 5-10 mm a pak velmi ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na 4 x 6 čili 24 čtverců. Jestliže máte menší plochu, pracujte jen s polovinou těsta.
Na každý kus těsta lžící položte část náplně, zhruba jednu ne zcela vrchovatou lžíci.
Poté spojte všechny čtyři rohy těsta a pevně je stiskněte k sobě.
Nakonec stejně tak pevně stiskněte i čtyři boční otvory. Vezměte buchtu do ruky, trochu ji uhlaďte a položte na plech dobře vymazaný máslem.
Buchty skládejte v rozestupech aspoň půl centimetru a důkladně je potírejte rozpuštěným máslem ze všech stran.
Na plechu budou naposledy 15-30 minut kynout a následně ještě v troubě naskočí, takže se na sebe nalepí a vytvoří žádané buchtoidní tvary. Máslo pomůže tomu, že je po upečení od sebe snadno odtrhnete.
Náplně do kynutých buchet
Tohle kynuté těsto snese všechno. Povidla, tvaroh, mák, čerstvé ovoce, zavařeninu.
Tvarohová náplň
Aby vám tvaroh při pečení neutíkal z buchet, použijte balený tvaroh, nikoli vaničkový. Ten je příliš řídký a obsahuje moc tekutin. Do náplně se tvaroh míchá s vajíčky, vanilkovým cukrem, cukrem a rozinkami.
Povidlová náplň
Pravá povidla se připravují pouze ze švestek. Žádné další suroviny, a to ani cukr, nejsou potřeba. Povidla se vaří tradičně tak, že se do kotle nahází švestky, začnou se vařit a jakmile se uvolní od pecek, tak se scedí přes hrubé síto. Pecky se oddělí a švestková dužina se svařuje dál. Za bedlivého míchání a hlídání se po čase odpaří dost vody, až rozvařené švestky zhoustnou. Tomu se pak říká povidla. Díky sníženému obsahu vody se povidla nekazí a vydrží celou zimu. A díky sníženému obsahu vody tahle povidla drží svou konzistenci při všech teplotách, i při pečení v troubě. Prostě netečou a jsou hustá.
Moderní potravinářský průmysl se ale na tuhle pracnost a časovou i energetickou náročnost dívá dost skrz prsty, považuje to za nehorázné plýtvání časem, zdroji a penězi a povidla zahušťuje ledasčím. Nezatěžuje se s odpařováním vody a raději použije něco na zahuštění. Taková povidla ale při zahřátí tečou a taky potřebují přidaný cukr, aby měla výraznější chuť. O to víc pak tečou.
Na povidlovou náplň proto berte povidla poctivá, pouze ze švestek. Nezahuštěná, nedoslazovaná. Maličko je nařeďte rumem a cukrem, případně dochuťte skořicí.
Jelikož povidla jsou jen stoprocentní švestková dužina, kynuté buchty s povidly rychle vysychají a tvrdnou, zejména v porovnání se šťavnatými tvarohovými. Dá se tomu pomoci tím, že do uhněteného těsta ještě před prvním kynutím dobře vpracujete trochu pokrájeného másla, aby těsto obsahovalo víc tuku a bylo vláčnější. Totéž platí u koláčů plněných jen povidly.
Maková náplň
Dělá se z mletého máku a mléka prostým svařením na hustou kaši. Mák je tučný, takže se zde nevyskytuje stejný problém jako u povidel a můžete použít základní verzi těsta. Buchty s mákem jsou též poměrně dlouho vláčné.
Recept na makovou náplň je přesně ten, který vám nedám, protože mletý mák jako jednu z mála věcí opravdu nejím a nemůžu tak posoudit, která maková náplň je nejlepší ze všech. Ale aspoň vám poradím, že uvařenou makovou náplň musíte nejprve nechat vychladnout, než ji zabalíte do těsta.
Ovoce
Nebojte se použít vypeckované švestky, meruňky, borůvky, ostružiny. Kyselejší ovoce klidně trochu prosypte krupicovým cukrem.
Těsto se nasákne uvolněnou šťávou, uvnitř buchty trochu vznikne dutina, ale to vlastně ničemu nevadí.
Jak se pečou kynuté buchty
Kynuté těsto chce poměrně horkou troubu, tím se zatáhne, zpevní a získá počáteční narůžovělý odstín. Pak ho můžete dopékat volněji.
Pro kynuté buchty je skvělá kombinace 10 minut při 180 stupních a 40-50 minut při 160 stupních.
Upečené buchty nechte chvíli chladnout na plechu, pak je vyjměte, pocukrujte a nechte ještě maličko pozbýt horké teploty.
Pak už ale neotálejte a někomu tyhle kynuté buchty rychle ukažte, protože zaručeně uslyšíte “jéééééé!”. Na to se určitě a upřímně po celou dobu čtení tohoto článku těšíte nejvíc.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky (opravdu velká špetka) soli
- 100 g másla
- 90 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo 8-10 g domácího vanilkového cukru
- pár strouhnutí citronové kůry
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 50-75 g rozpuštěného másla na pomazání buchet a pekáče
- 500 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- hrst rozinek
- 2 vejce
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr (nikoli vanilinový)
Postup
- Droždí a jednu lžičku cukru rozetřete v malé misce na kaši. Přilijte 50 ml vlažného mléka (pozor, mléko nesmí být v žádném případě horké, protože kvasinky v droždí byste jím spařili a usmrtili), přidejte lžíci mouky, promíchejte a nechte deset minut stát na lince. Po deseti minutách by měl kvásek zvětšit svůj objem a pokrýt se hustou pěnou. Nevzejde-li, dejte mu ještě pár minut, a zůstane-li bez zjevné aktivity i poté, začněte znovu s jiným droždím. Tohle je bohužel mrtvé.
- Mouku prosijte do mísy, smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí. Máslo rozpusťte, ale nezahřívejte ho příliš, musí zůstat pouze vlažné. Uprostřed mouky udělejte důlek, vlijte do něj kvásek, vlažné mléko, máslo a žloutky. Vařečkou vše smíchejte na těsto. Mísu uchopte jednou rukou do náruče, posaďte se na pohodlnou židli a dál vařečkou propracovávejte, až těsto zjemní, bude sametově hladké a na jeho povrchu se začnou tvořit bubliny, asi 10-15 minut.Chcete-li si ušetřit námahu, použijte kuchyňskou mechanizaci, která je na hnětení těsta připravená – může to být robot s hnětacím hákem nebo hnětacím nástavcem anebo nechte u hnětení asistovat domácí pekárnu.
- Propracované těsto přikryjte utěrkou a nechte, opět na teplém místě, dvě až tři hodiny kynout – čím déle, tím lépe. Nejpozději po každé hodině nezapomeňte těsto asi minutu znovu propracovat. Sice z něj tím vyženete vzduch vzniklý při kynutí, ale to jen dočasně. Činnost kvasnic se tím naopak zlepší.
- Včas si připravte náplň, aby při plnění nebyla příliš studená z lednice. V misce rozetřete vařečkou tvaroh s cukrem a vejcem a nakonec vmíchejte i omyté rozinky. Pekáč o velikosti asi 30 x 40 cm zevnitř důkladně potřete částí másla určeného na vymazání.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený trochou mouky. Válečkem rozválejte na výšku necelého centimetru a nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na kousky velikosti asi 6x6 cm. Do středu každého kousku položte vrchovatou lžičku náplně. Spojte k sobě všechny čtyři rohy těsta a stlačte strany, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory. Spojem dolů ho položte na vymazaný plech a zažeňte všechny pochybnosti, zda z takové beztvaré hmoty může vzniknout parádní hranatá buchta. Může! Další zárodky buchet klaďte do řad na plech s jedno- až dvou centimetrovými rozestupy.
- Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů. Všechny uzlíčky těsta vydatně a důkladně potřete ze všech stran zbytkem rozpuštěného másla. Po upečení tak půjdou buchty snadno od sebe. Zatímco se trouba rozehřívá, nechte buchty na plechu ještě 15 minut až půl hodiny kynout.
- Pekáč vložte do trouby a pečte 10 minut, poté snižte teplotu a dopékejte dalších 40-50 minut do zlatohněda. Buchty nabudou a vyplní mezery, takže z pekáčku se na vás usmějí tvary obecně požadované. Nebojte se na zkoušku vyjmout jednu buchtu, chvíli ji nechat vychladnout a poté roztrhněte, abyste se podívali, jak je propečná.
- Buchty vyndejte z trouby, ale ponechte v pekáčku maličko zchladnout. Pocukrujte, vyjměte, rozdělte na jednotlivé kousky a ještě vydržte až téměř do úplného vychladnutí. Je to těžké, vlastně ten nejtěžší bod postupu, a máte v něm moji plnou podporu.
ahoj Flo,
od té doby, o jsem před 10ti lety ke svatbě dostala svůj vysněný Kenwood, tak se můj vztah ke kynutému těstu zázračně změnil, rozhodně k lepšímu. Slavná je totiž historka z počátku soužití s mým mužem, kdy jsem mu svůdně nabídla, zda by si dal buchty, po jeho natěšené odpovědi, že ano, jsem mu vrazila mísu s nakynutým kváskem a dalšími ingrediencemi se slovy, tak zadělávej, to je práce pro silné chlapy. Po třech minutách by rád byl o žádných buchtách radši ani nikdy neslyšel;-)
Jak jsem psala, máme úžasný stroj, a já pokaždé v duchu skládám poklonu všem svým babičkám, které nám s láskou(zvlášť v létě, v polních podmínkách na chalupě, kdy se nás pravidelně scházelo tak 15 lidí), pekly ty nejúžasnější buchty, vdolky, koláče jen za pomocí vytrvalých paží a spousty lásky k tomu.
Buchty upeču na konci srpna do Alp, i když, nejlepší jsou vždy ty sotva vychladlé, takže jistě padnou za vlast už v autě;-)
Díky a krásné léto, i když připomíná aktuálně spíše podzim (ostatně jsem včera vzala zavděk dost neletním svařákem pro zahřátí přijdavši domů jako vymrzlý vodník.
Dobrý den,
můžete mi poradit fígl, jak udělat kynuté těsto v robotu? Mám také Kenwooda, je úžasný a báječný, ale bohužel kynuté těsto mi fakt nejde. Několikrát se mi stalo, že těsto nebylo tak nadýchané a teď už na toto těsto používám vařečku a ruční pohon – to je jistější výsledek.
Děkuji za radu
Martina
Martino, tady bude muset odpovědět rosnička, Kenwooda nemám a myslím, že ani v budoucnu mít nebudu. O problémech s dobrým vypracováním kynutého nebo třeného těsta u této značky už jsem slyšela, asi to nebude ojedinělé.
Hádám, že ti toho robota tvůj milovaný pořídil ihned po zmiňované zadělávací epizodce?
Vim, že je to tedy trochu mimo tema, ale kdyz uz pisete o robotech….jakou znacku a typ byste doporucili na vyrobu test? A vyplati se napr. koupit robota nad 5 000? Budu moc rada za tipy – ja mam Bosch a bohuzel mi moc nevyhovuje napr. na slehani masla s cukrem apod. Diky!
Petro, už mnoho let odpovídám, že skvělý pomocník je KitchenAid. Za mě je to radost i účelnost. Investice sice veliká a zdaleka přesáhne těch 5000 Kč, ale zato je jednorázová na celý život. V míse nezůstávají zbytky třeného másla, se sněhem si poradí neskutečně rychle, hnětení je taky na jedničku.
Trefa do chutí ,díky.
Teď v létě se s tímto nápadem myslím nedá netrefit 🙂
jéééééé! říkám už teď. Jak jsem si slíbila, že zase budu nějaký čas bez sladkého (minimálně do dovolené, co nás čeká popříští týden 🙂 ), právě teď jsi Flo způsobila, že si pohrávám s myšlenkou na pečení. V neděli mají dojet naši na oběd, přítel o buchtách už taky kdysi mluvil… No musím to promyslet, nakonec mě možná zachrání nedostatek času na přípravu, když půlku nedělního dopoledne strávím cestováním z návštěvy kamarádky domů 🙂
Tak jak, oslňovala jsi?
Kynutého se bojim jako cert krize. Ale zrovna dnes rano jsem obdržela od pritele objednavku na kynute buchty s povidlama a ten zasneny pohled, co u toho mel, mne skoro dojal. Prijdu do práce, otevřu mail a tady tvůj recept na buchty. Beru to jako prst Bozi a vyzvu. V nedeli kynu! Dam vedet :o)
Katarina, tak jak?
Dobrý den, Flo,
„Honzíkovy buchty“ mi posílají mé kuchařky většinou jednou měsíčně, zpravidla kombinované s bramboračkou /s houbami/, případně gulášovkou. Mají asi větší pekáče, dva kousky ze čtyřkusové porce dojídám k sobotní snídani.
„Zazářil jsem“ , díky Vám, svým /Vašim/ perkeltem, jediný rozdíl – místo kuřecích jsem použil krůtí stehna – uvedený čas na přípravu byl dostačující – zahusťovat jsem nemusel, příloha – kolínka , ta menší.
Dnes přivezou přírodní kotlet na kmíně a nedávno ,mnou vzpomenutou, koprovku…
O víkendu si od vaření odpočinu – jsme zváni – taky dobrý, žeáno?
Přeji hezké dny, zdar Vašemu počínání – Jaroslav S.
Pozvání na oběd je samozřejmě úplně nejlepší. Díky za vyzkoušení perkeltu, potěšilo.
Já používám termomix od Worverku a nedám na něj dopustit.
Od r.2001 kdy jsem jej poprvé použila neudělám bez něj ani krok.
Takže i koláče, buchty, lívance a veškerá těsta jsou výborná a
vůbec bych si netroufla na ruční vypracování.
Ladislavo, potvrzuju, mechanizace je u kynutého těsta veliký pomocník.
Milá Flo,
díky za nový krásný článek. Dlouho mi trvalo, než jsem se naučila péct dobré kynuté buchty. Před odchodem do důchodu jsem si pořídila domácí pekárnu, takže jsem si ulehčila práci. Věř mi, že ještě nikdy nikdo tak bezvadně nepopsal recept a postup , jako ty. Jsi prostě jedinečná.
S pozdravem Věra
Věro, kdo ví, třeba popsal. Ale děkuju ti, jsi milá, potěšilo mě to.
Paní Florentýno,
s požitkem jsem si přečetl Váš půvabný popis kynutí.
Prosím, až budete mít někdy čas a chuť, rozšiřte naše obzory tím, co u nás nepoužívá, ale ve Francii a Italii ano (kynutí v chladu, do druhého dne, právě pro lepší štěpení lepku).
Až ve Francii jsem pochopil, že (a proč) bageta není naše veka i když obě vypadají podobně.
A možná také něco o kynutí pod vodou.
Děkuji Vám
Tomáš
Tomáši, to je rozhodně zajímavé téma. Píšu si. Babičky a prababičky též kynuly v chladu – nebo pod vodou, to je podobné, takže určitě stojí za to osvěžit tuhle myšlenku.
Čarodějko Flo,
jiné oslovení si ani nezasloužíte… ty fotky s buchtama vytaženýma z trouby jsou dokonalejší než dokonalé, je to zhmotněný sen, symfonie světla, barev a tvarů, transformované touhy všech ženských, které kdy vkročily do kuchyně… Teď mě omluvte, spěchám pro kvasnice! HanaL
To oslovení mě dostalo víc, než si myslíte, Hani. A ten poetický komentář k tomu… Krása. Děkuju.
Milá Flor!
Moc tě a všechny tady zdravím,buchty ,koláče a vše z kynutého těsta je jako pohlazení ,jako pohled z okna do dětství….buchty a babička nebo stará teta to je moje vzpomínka.
Dnes je s takovou láskou peču pro svou rodinu a každý kdo přijede na kávu se jen oblizuje. To těsto je malý zázrak a nikoho neuráží,kdo říká,že to nejí tak dobrou buchtu asi nejedl a spíš,to neumí udělat.
Já mám (a neděste se tu všichni) Kenwood,Thermomix i d.pekárnu…záleží kolik jich dělám ale těsto je pokaždé super.
Jaká je to náhoda ,že jsem dnes aniž bych tušila ,pekla dva pekáče,máme makové,tvarohové a šimla- protože já v posledních letech zjištúji jak je ten mák mizerný atak ho neustále vylepšuji…tvarohem,kokosem tak to zkuste do makové náplně trochu kokosu…je to dobrůtka…Díky za pěkný recept těch není nikdy dost a krásné dny vám všem Míla
Výborné nápady do náplně, Mílo, za všechny, kdo jí mák, upřímně děkuju.
Ahoj Flo,
Jak mě honí mlsná)).Prosím o radu,zda můžu mouku vyměnit za bezlepkovou??mám celiakii a jak peču už 30 let,ten půl rok,co o ní vím,neumím upéct skoro nic a to o mě rodina říká,že js.dobrá kuchařka.Bezlepkové mouky se se mnou nechtějí kamarádit.
Prosím,poraďte někdo,
L
Bohužel nemůžeš, Leni. Nebo ne aspoň za tu základní bezlepkovou. Jak už jsem tu několikrát psala, bubliny v kynutém těstě udrží právě lepek. Bez něj to bude spláclé.
Buchty a koláče,to je opravdu maturitní zkouška. Ale už to mám vychytaný. Jen jsem si slíbila,že nebudu do konce prázdnin mlsat. A už je jasné,že slib sobě daný poruším. Flo,zase jsi mě dostala! Jdu kouknout kolik mám surovin a těším se na pekáč buchet. Mladí zrovna přijeli od vody,rybu mi žádnou nenabízeli,tak je překvapím mým úlovkem. Snad budu mít buchtičky zrovna tak nadýchané a zlatavé jako jsou ty tvoje. A mám misku meruněk,ty by měly stačit a tvarůžek,mňam . Už se sama těším. A je po dietě. Alča
Myslím, že jsem v tom docela nevinně, ale stejně teda prosím pěkně pardon!
Ááách jo,buchty-to trvalo než jsem se je naučila a pěkně růčo,dřív žádné stroje nebyly.Jedna stará paní pekařka mi poradila dávat tuk až nakonec a míchat až se dělají bubliny.Loni jsem si koupila stroj tak to dělá za mě.Panu Tomášovi-když jsem dělala poprvé koláče které byly přes noc v lednici tak jsem skoro nespala protože jsem se chodila dívat do lednice jestli netečou z mísy.Ale teď jiné nedělám ,hlavně na hody.Přeji všem ať se povedou!!!
No vidíš, Eviku, já jsem poprvé v lednici kynula těsto na lívance a ráno jsem ho vyhovala z dolních šuplíků, bylo úplně všude. Díky tomu jsem zjistila, že mi lednice na jednom maličkém místě vzadu u stěny hřeje, místo aby chladila 🙂
Díky za dobrý tip před víkendem…. určitě zkusím krok za krokem dle receptu. Mňam….
Mňam mňam, zkus.
KYNUTÉ TĚSTO MÁM RÁDA.DOSTALA JSEM RECEPT OD KAMARÁDKY A TEN POUŽÍVÁM UŽ NĚKOLIK LET.NEDÁM NA NĚJ DOPUSTIT.BUCHTIČKY,A NÉ JENOM TY,JSOU NADÝCHANÉ JAKO PEŘÍČKO.NENÍ TÝDEN ABYCH NEPEKLA KYNUTÉ.DĚKUJI ZA TVŮJ RECEPT.JITKA
Jitko, podělila by ses prosím o ten recept od kamarádky? Ráda bych ho srovnala s tímhle. Děkuju!
Milá Flo, tak tohle je bomba, ne že bych buchet v životě už nenapekla kopce, ale díky za krásnou polopatickou připomínku, my, co vaříme „zpaměti“, ji občas potřebujeme osvěžit 🙂 A už se těším, že napeču na společný velký rodinný pobyt v českém královodvorském safari 🙂
Krásný den čtvrteční – ať se všechny buchty sní!!!!
Hanko, buchty a safari, skvostná kombinace! Doufám, že jste si užili obojího.
Nejmilejší Flo,vždy se těším na čtvrtek a na Tvoje báječné recepty.Dnes jsem pekla švestkový koláč z kynutého těsta je báječný.Stále se něco učím a teprve dnes po přečtení Tvého receptu jsem přišla na to že Honzovy buchty mohou být plněné ostružinama/ostuda/Budou v sobotu.Hezký den Věra
Super nápad s těmi ostružinami.
Impuls a nakopnutí – zítra peču. Díky.
Rádo se stalo 🙂
Milá Florentýnko,
snad jen malou opravu – v droždí nejsou bakterie, ale kvasinky. To je trochu jiný druh malých potvor :). Bakterie mají rády vyšší teploty, kvasinky pracují při nižších. Pekařské kvasinky jsou sestrami pivovarských kvasinek.
Článek o pečení kynutých buchet mě nadchl a nebýt toho, že jsem tento rok glutenfree, beru mísu, mouku, cukr atd. a jdu zadělat těsto :). Prababička nás naučila, jak se dělá ten správný pohyb při míchání, a musím říct, že bublinám praskajícím v míse se nic nevyrovná. A jak to voní!
Jenny, moc děkuju za doplnění a upřesnění. Flo.
Milá Flo, kdybych si dnes odpoledne málem neuřízla kus prstu a neskončila na šití v nemocnici, asi bych se zítra do buchet pustila. Poprvé v životě. Ale chvilka nepozornosti a selhání materiálu způsobilo, že si ještě chvilku počkám. A dcerce k svátku vymyslím něco jednoduššího, co zvládnu i s bambulí na prstu :-). Ale už se na ty buchty fakt těším!
Marcelko, hlavně, že je prst zachráněn, tak ať se to hojí.
Drahá Flo, ty ale děláš díry do našeho napjatého rozpočtu rodiny s dvěma prckama a mámou na rodičovské:-) Dvě nové kuchařky?! Tu odpolední mám slíbenou od manžela k svátku. No a Vánoční… tu mi holt bude muset koupit jen tak z lásky. A já mu za to z lásky upeču v neděli buchty.
Ale to je dobrá výměna, ne? 🙂
Milá Flo jak jde vidět člověk se celý život učí kynuté těsto mě učila tchyně dělat od oka a vždy se mi povedly však už nějaký ten pátek je dělávám vždy ručně pěkně půl hodiny tedˇkdy už nemám tolik síly v ruce po operaci karpálů jsem se tomu začala vyhýbat,ale holky mi koupily k narozeninám robot tak se pustím zase do kynutých těst.Povídání je velmi poučné nikdy jsem nepekla při různých teplotách tak to určitě vyzkouším.Moc děkuji za krásný postup je fajn jako vždy.
Juliannko, to jsem ráda, že i tak zkušená kuchařka a pekařka jako ty tu našla něco zajímavého. Tak ať ti robot dobře slouží.
Ahoj Flo,
moje mamka mě naučila péct různé dobroty z kynutého těsta a musím se pochválit, že se mi téměř vždy podařily, až na nedávné šedesátiny mého manžela, kdy jsem na velkolepou oslavu upekla koláčky, na kterých by si jeden vylámal zuby. Nechápala jsem, těsto nádherně vykynuté, koláčky s láskou tvořené….po přečtení tvého článku pochopila:O)
Díky. Jana
Sice nevím, kde jsi s těmi koláčky udělala chybu, ale hlavně, že ti to pomohlo. Určitě jsi to už manželovi stihla vynahradit 🙂
Krásný podvecer Flo, tak se zda, ze asi na kuchyni nezanevru a o víkendu se pustím do buchet. Doufám, ze moji nejedlici jimi nepohrdnou :-).
Už jsi viděla někoho, kdo by pohrdl buchtami? 🙂
Milá Florentýnko, moc děkuji za tak úžasně polopaticky napsaný recept, přesně to jsem potřebovala. Pokus o buchty byl už párkrát učiněn, nikdy jsem ale nedosáhla uspokojivého výsledku – tohle ale vypadá velice nadějně!
Pavlo, tak držím palce, snad to společně s tímhle postupem pomůže.
Milá Florentynko, máš moc hezky popsaný postup na kynuté těsto. Pečivo z kynutého těsta máme rádi a já už ho dělám bez vážení. Myslím, že za ta dlouhá léta ho zvládám dobře. Přesto mě Tvůj recept potěšil a jsem ráda za všechny recepty, které jsou Tebou tak podrobně popsány, že je snad zvládne každá kuchařka i kuchař. Díky Vlasta
Vlasto, tak to máš můj obdiv, já zatím na všechna těsta pěkně pokorně vyndávám váhu.
Děvčata, já při ručním zadělávání myslím hlavně na to , že posiluji prsní svaly a dávám do toho vše, protože nesnáším podprdu.
Ahojky Flori,co na to říci?? Paráda,buchty milují vždy říkám,nejlepší buchty pekla maminka,mě se nikdy tak nepovedly,ale Tvůj recept-je suprovní-díky,díky,díky
Rádo se stalo, Marie. Třeba se těm od maminky aspoň přiblíží na dohled.
Nevím co říci, kromě díků 🙂
Tak třeba: mňam 🙂 Ale nejdřív je musíš upéct, to je jasné.
Nikdy by mě nenapadlo, jaká je to kynutí věda. Učila jsem se od své babičky z východního Slovenska a ta, jak to tak bývá, dělala všechno od oka. Ale ty grify prostě měla „vychytaný“ jako Vy. Můžu jen přidat námi osvědčený recept na makovou náplň.
Jedno deci čerstvě namletého máku (opravdu doma namletého na starém mlýnku, ten kupovaný mletý je hořký a jako smíchaný s pískem), 250 – 300 ml mléka a cca 100g moučkového cukru (tady ať si každý přisladí, jak má rád). Tajnou přísadou je pak půl lžičky mleté skořice. Dáte v rendlíčku vařit a mícháte. Line se vůně přímo božská! I ti, co makové nemusejí, mi chodí do kuchyně očuchávat. Za chvilku vám bílé mléko s černo-šedým tečkovaným povrchem zhoustne na černou kaši a ta bude probublávat. Když vařečkou ode dna uděláte v hmotě čáru a ta chvilku za vařečkou zůstává, máte hotovo. Nechte zchladnout a studené po lžičkách ládujte do buchet.
Taky musím o víkendu udělat, už teď se těším.
Mirko, moc děkuju za rozvedení té náplně. O ní já rozhodně víc nenapíšu, jak je obecně známo.
Vsichni uz vsechno napsali, tak za mne jen diky a i za napinave cteni o teste, urcite je porad co vylepsovat a dozvedela jsem se veci, ktere jsem nevedela. A uz pospicham, jdu zadelat:-)
Rádo se stalo a ať ti dobře kynou. Flo.
Dobrý den, chci se zeptat, zda se nemusí buchty po upečení vykopit na vál. Babička to tak dělala, prý aby nebyly buchty nahoře suché a náplň je pěkně navlhčila ze všech stran. Buchty byly potom takové spláclé a říkalo se jim cihličky. A to v případě, když se dělaly pravé slíváky, tedy buchty s čerstvými švestkami.
Kamilo, žádné vyklápění. Tyhle buchty nejsou spláclé.
Dobrý večer, Flo!
Děkuji!!! Poprvé moje kuchyň po kynutém těstě nevypadala, jako když si děti hrají na kuchaře – nic nikde neteklo, měla jsem neupatlaný ruce, nádherný těsto. A ty buchty!!! Místo povidlí byla ve skleničce meruňková marmeláda – ale jsou famózní! Moc se těším, až se děti ráno probudí a najdou na stole talíř plný voňavých lahodných buchet! 🙂 Příště zkusím zase něco od Vás 😉
Díky, budu se těšit na příště. Doufám, že ráno byly skutečné ovace ve stoje.
Ahojky Flo,
peču dnes podle Tvého receptu kynuté buchty 🙂 Potřebuji trochu poradit s množstvím mléka… nahoře v popisu je napsáno při tvorbě kvásku „Přilijte deci vlažného mléka“ a v popisu pracovního postupu pak „přilijte 50 ml mléka“… Je to nakonec jedno, kolik ho tam dám? A ještě dotaz k mouce… tady uvádíte 500 g hladké mouky a v knize „Kuchařka pro dceru je „500 g polohrubé mouky“ – str. 145. Jsou tyto recepty stejné? Anebo je to jedno jakou mouku použiju?
Díky. Andrea
Andreo, ono je vcelku jedno, kolik přesně mléka použiješ na kvásek, protože ho odebíráš z uvedeného množství v receptu a do těsta naliješ zbytek. Takže se to vždycky sejde na uvedených 250 ml.
Na buchty můžeš použít hladkou i polohrubou mouku, já poslední dobou tíhnu spíš k hladké, ale ani polohrubou nic nezkazíš.
Ahojky Flo, moc díky za opověď, buchty byly famózní… přibrala jsem už 1 kilo… jak mi chutnaly, takže teď se jdu porozhlídnout po nějakých dietnějších jídlech. Na víkend se chystám upéct Tvou italskou Porchettu… :)))
Hezký den přeji. Andrea 🙂
Super 🙂
Tak právě se v troubě dělají buchty …tak jsem zvědavá 🙂
Mňam 🙂
Milá Flo, vždy jsem se velmi bála kynutého těsta. Ale Vaše návody jsou prostě fantastické. Už jsem podle Vás smažila koblihy a pekla jsem buchtu s drobením, oboje mělo u manžela i dětí obrovský úspěch. Moc Vám děkuji za podrobné recepty, které mi dodaly odvahu, že to zvládne i antitalent jako já. Syn si vzal koblihy i do školy a málem byl bez svačiny, jaký měly koblihy u spolužáků úspěch. Nechám se Vámi inspirovat častěji. Děkuji.
Broňo, tak to je obrovská pochvala, děkuju, mám velkou radost, že moje recepty pomáhají (nejen synovi od svačiny). Ať se stále daří.
Taku som po precitani dostala chut na buchty, ze sme dnes sli s detmi domov cez potraviny po kvasnice a vajicka 😉 Buchty som uz robila, mam celkom fajn reception, ale som sa rozhodla dnes skusit nieco nove 🙂 cesto kysne, tak som zvedava, len mam jednu otazku – nemate prosim recept na cokoladovu plnku pouzitelnu do buchiet pre tych nasich zavislakov? Vdaka!
Lenko, pokud máte doma rádi nutelu, začala bych s ní 🙂
Inac moj otec, znamy svojou antipatiou ku vsetkemu maku (asi okrem posypky na lupackach) vzdy tvrdil, ze od maku sa hlupne, tak ho neje 😀
Buchty jsou krásné, náhodou recept na posvícenské koláčky by nebyl. Každý rok zkouším jiný a pořad to není ono.
Dobrý den, prosím o radu. Jsem ve věku, kdy bych mohla radit jiným, bohužel se mi stává, že ačkoliv dodržuji vše pro to, aby kynuté buchty byly mňam….vytvářím různé patvary.Řekla bych, že dodržuji postup i určené indregience, buchty pěkně nakynou, v troubě po nějaké chvíli zvětší svůj objem, jprostě se nemohu dočkat, až se s chutí zakousnu do voňavé buchty. Problém však nastává po upečení. Troubu otevřu, aby si buchty „zvykly na jiný vzduch, poté je nechám ještě chvíli na plechu a nakonec skončí na mřížce, aby dostatečně vychladly. Vychladnou, ale tím se změní tvar buchty, scvrknou se, někdy je spodek nedopečený, jindy připečený a buchty, které mají být vláčné i příští den jsou ještě tendýž den téměř nepoživatelné.Jak na to, aby buchty byly vláčné a udržely si svůj tvar? Může za to trouba nebo trouba babča?
Budu vděčná za radu, ráda bych si pochutnala na buchtách, které jsem v mládí pekla.
Děkuji za radu, přeji hezké dny – Wagnerová, Zábřeh.
Dobrý den,
tak jsem dnes upekla buchty podle vašeho receptu… nejsem moc dobrá v „zabalovaní“ tvarohu a tvarování buchet, ale nakonec dopadly výborně a jsou opravdu nadýchané a moc dobré!! Díky :)!! Přidala bych foto, ale asi to ani nejde 😀
Hezký zbytek dne, Zdeňka.
Milá Flo, právě jsme dojedli poslední buchtu, kterou jsem dělala podle Tvého receptu, myslela jsem, že zbude manželovi na snídani, ale po buchtách se jenom zaprášilo 😀 Dcera si hned vyptala recept, protože i její přítel, který normálně buchty moc nejí, tak se do nich pustil s takovou chutí, že jsem se jenom blaženě usmívala 🙂 Před tím jsem občas něco kynutého upekla, ale i když mi těsto krásně naběhlo a buchty byly jak malované, tak chuťově nebyly tak dobré, jako toto úžasně vláčné těsto. Zkoušela jsem podle tohoto receptu udělat i dukátové buchtičky s krémem a taky byly výborné. Tak moc děkuji, nejenom za tento recept!!!!!!
Přeji krásný večer Jarka
Jarko, tak to mám velkou radost! Díky za milé ohlasy. Flo.
Milá Flo,
dnes jsem pekla buchty podle vašeho receptu a musím konstatovat, že lepší jsem nejedla. Mám doma staré rodiče, tak se utíkám pochlubit jak sama doporučujete. Přeji ještě mnoho takových receptů. Dana
Ahoj Flo,
čtu občas tvé rady a recepty a jsem z nich nadšená. Dnes peču buchty, sice recept od mamky, ale stejně jsem se mrkla i na tvé stránky. A překvapilo mě, že o kvasnicích píšeš, že obsahují bakterie! To určitě ne 🙂 Obsahují kvasinky, což jsou takové houby, viz odkaz na wikipedii: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kvasinky
Jinak je super, co a jak to děláš a přeji ti pořád hodně inspirace a chuti do kuchaření 🙂
Barbora
Dobrý den,
kynuté buchty jsem zkoušel zatím asi 5x a je to opravdu trochu alchymie. Všiml jsem si na vaši fotografii u kynutí, že máte těsto přikryté fólií (jestli dobře vidím). Zatím používám na přikrytí vyřazenou bavlněnou plínku a tak by mě zajímal váš názor, v čem (a zda-li) je fólie lepší.
Jinak oceňuji vaše precizně a se zaujetím popsané recepty – už jsem úspěšně použil ten na lečo a na bramborové knedlíky.
Luďku, utěrka je fajn, ale pod fólií těsto neosychá vůbec, ani trochu. Pod utěrkou někdy zvládne okorat, což není žádný průšvih, jen to může dělat maličké vady na kráse.
Moc děkuji, krásně popsané a výsledek opravdu stál za to 🙂 Děkuji
Dobrý den, je mi 25 let a poslední dobou mě docela chytlo vaření. Náročnější kuchařské mety si postupně plním podle vaší Kuchařky pro dceru, stejně tak i včera buchty. Zabralo mi to tedy půl dne a robota nemám, všechno pěkně ručně, ale těsto nemělo chybu. Buchty pak také ne – až na jedinou. Téměř všechna tvarohová náplň mi zbyla, protože tekla ven a dovnitř se zkrátka skoro nic zabalit nedalo. Od včera dumám nad tím proč, a už to vidim – použila jsem měkký tvaroh z vaničky. 🙂 Tak snad na příští pokus budou už i plné tvarohu… :))
Asi jsem špatně odměřila mouku (neboli asi se mi to nezdálo, že mi dochází b aterie u kuchyňské váhy:-( ) a musela jsem přidávat mouku až po hodině kynutí, kdy jsem viděla, že už těsto opravdu nezhoustne… Teď je to v troubě, tak jsem zvědavá, jak jsem to odhadla. Ale trnu…
Tak jsem opet zkusila udelat kynutou buchtu a svete div se podarilo se mne snad poprve. Moc dekuji za prehledne rozepsani a vysvetleni receptu. Tak snad drozdi uz nebude pro me takovy strasak. Jeste jednou dekuji
Tak to je paráda, Jani, držím palce s dalšími pokusy s kynutým těstem 🙂
Dobrý den, moc děkuji za tento úžasný recept. Nikdy dříve jsem nepekla. Po přečtení vašeho receptu jsem se do toho dala. Teď buchty peču skoro každý týden jak moc si ho všichni oblíbili. Díky Vám mě pečení začalo bavit a trávím v kuchyni spoustu času.
Pokračujte v tom co děláte, je to úžasná motivace. 🙂
Zdravim. Vyzkoušela jsem Honzíkovy buchty….nej recept podle kterého jsem kdy pekla. Děkuji
Flo, mockrát Ti děkuji za přehledný a úžasně názorný návod. Honzovy buchty jsem dnes dělala poprvé v životě, byla to i moje první osobní zkušenost s kynutým těstem vůbec a celou dobu jsem se bála, že mi těsto vůbec nevykyne, že něco udělám špatně. Naštěstí jsem asi natrefila na nějaké hodné droždí, protože šlo na kašičku s cukrem rozetřít skoro hned, na kvásek vzešlo přesně za 10 minut a v těstě se pak vůbec nezlobilo, když jsem se bochánek po prvním vzedmutí na dvojnásobek objemu bála prohníst dostatečně velkou silou; po druhém nakynutí už jsem to ovšem udělala pořádně, za což se mi těsto následně náležitě odvděčilo nádhernou měkkostí a nadýchaností. Bylo prostě tak úžasně heboučké. 🙂
Buchty se povedly na jedničku i přes naši starou, rozvernou troubu, která má teploty asi tak stálé jako aprílové počasí (ještěže jsem si na Tvoji radu už před časem pořídila teploměr do trouby!), a dělala jsem je s náplní z pravých švestkových povidel, cukru a rumu. Těsně po upečení jsem je pak ještě potřela rozpuštěným máslem s trochou rumu, aby voněly a byly krásně vláčné. Sestra teď zrovna žvýká svoji druhou buchtu a přivírá oči blahem… 🙂
Dobrý den,
musím říci že s kynutým těstem vůbec neumím. Dělala jsem podle Vás ale tyto Honzovy buchty a PARÁDNĚ se mi povedly byly výborné. Partner mě pořád otravoval ať je udělám ale jak jsem psala já a kynuté nekamarádíme. Pak jsem narazila na Váš blog a vím že už jinde hledat recepty nebudu. Děkuji že vše tak krásně rozepíšete. Akorát se teda musím zeptat, dělala jsem podle jiného receptu kynuté v páře a těsto mi nevykynulo, bylo tvrdé, no hrůza. Nemůžete pro mě napsat jak na ty v páře? Jestli je těsto stejné nebo čím se liší? Děkuji a díky že jste.
Báro, díky za milý komentář. Zkusím o buchtách v páře jednou napsat, píšu si to na seznam.
Dobrý večer, chci se zeptat jestli nemáte zkušenost s využitím tohoto těsta na závin? Nebo tip jak jej upravit aby byl závin prostě nej? 🙂 děkuji za Vaše recepty a držte se!
Jitko, nezkoušela jsem, ale podle mě by neměl být problém zavinout toto těsto do závinu místo do buchet. Pečení bude hodně podobné, ne-li stejné. Jen pozor na důkladné nakynutí hotového závinu před pečením, a ještě bych ho na několika místech propíchla nožem, aby mohla unikat pára a závin se neroztrhl.
Na buchty jsem dostala velikou chut diky takhle krasnemu popisu. Mam ale dotaz. Jak eventuelne “upravit” ten tvaroh, kdyz mam k dispozici pouze “vanickovy” . ( neziju v CR )
Dekuji!
Oli, jedině nechat vykapat, třeba na cedníku vyloženém plátýnkem.
Dobrý den Flo,
Jsem Vaše fanynka ale mám teď trochu chaos v receptu na buchty a ráda bych, aby se povedly. Na webu máte recept s hladkou moukou ( díky níž jsem objevila mouky Babiččina volba a už nechci jiné), ale v tištěné kuchařce uvádíte v receptu polohrubou mouku…
Tak teď nevím jakou zvolit..
Děkuji za radu a objasnění.
Katka
Katko, jde to v pohodě s oběma. Klidně se dají i namíchat.
Ahoj Flo,
zkousela jsem dnes buchticky…vse krasne vychazelo, ale po upeceni byly buchty na povrchu tvrde, chutove dobre, ale ta tvrda az snad lehce spalena krusticka me mrzela…chci se zeptat, ty teploty trouby asi nejsou pro horkovzdusnou, ze? Diky moc!
Ahoj Flo,
omlouvám se, pokud je tento komentář duplicitní, vkládala jsem jeden včera, ale asi se neuložil. Tak kdyby přeci jen náhodou, tak se omlouvám.
Každopádně, co trápí mé kulinářské srdíčko. Pekla jsem včera tyto skvostné buchty. Vše šlo jako po másle, těsto, kynutí, plnění, ale asi jsem něco zvrtala u pečení, jelikož buchty měly tvrdší, až, nerada se přiznávám, spálenou krustičku. Chuťově byly mňamózní, naštěstí manžel sní všechno, ale trápilo mě, že nebyly tak měkkounké a nadýchané, jak si je pamatuji, když jsem byla ještě malá Alička. Mám horkovzdušnou troubu, tak jsem se chtěla zeptat, pro jakou troubu jsou určené stupně v receptu. Vím, že u některých receptíků uvádíš teploty dvoje, ale tady nebyly, tak jsem naivně předpokládala, že je to pro můj druh trouby. Taky je pravda, že jsem těsto nedopatřením rozkrájela na víc než 24ks a tím jsem měla buchtičky menší a víc, tudiž jsem pekla v troubě zároveň dva plechy, které jsem prohazovala (druhý samozřejmě nebyl plný ;)) Tak nevím, kde byl zakopaný pes…ve stupních? Nebo zda v tom, že plech nebyl na střední poloze 🙁 Každopádně se nenechám odradit a jakmile se vyrovnám s touhle prohrou, jdu na ně znovu 🙂
P.S.: Těším se na nové receptíčky 🙂
Alice, horkovzduch nebrat! 🙂 Ten vysušuje a hlavně se při něm věci pečou jako při teplotě o 15-20 stupňů vyšší. Když je horkovduch potřeba, vždycky to uvádím v receptu, jinak jsou vždy časy a teploty bez horkovzduchu. Víc o tom tady: Pečení v troubě.
Díky Flo, konečně se mi povedly buchty 🙂
A díky za další a další podrobné inspirace a návody. Míla
❤️
Cim to, ze se mi snad vsechny tve recepty dari??? Jsem odjakziva desna kucharka, DESNA! Ale podle tvych receptu to vzdycky vyjde (uz 10. recept minimalne)…buchty jsem pred chvili dopekla a umrela jsem slasti ????. Diky moc! ❤️
Asi už je na čase si přiznat, že vůbec nejsi děsná kuchařka, ale naopak kuchařka skvělá, zasloužící si věčnou chválu. Za tu hlášku „umřela jsem slastí“ děkuju pěkně, málem jsem umřela smíchem. ❤️
Milá Flo,
ešte nikdy som s tak jemným a vláčnym cestom nepracovala. Tvoj recept skrátka nemá chybu. Je dokonalý, ako nakoniec všetky Tvoje recepty. Ďakujem Ti za ne. Buchty sa rána nedožili…
Erika
❤️
Milá Flo, včera jsem zkoušela upéct buchty. No masakr. ÚŽASNÉ! Sama jsem byla překvapená jak NÁDHERNÉ těsto jsem udělala a chuťově perfektní! Děkuji za Tvé dokonalé popisy podle kterych nelze udělat chybu. Syn i přítel byli nadšení. DĚKUJI ♥️
Kynuté buchty jsem pekla několikrát, ale Váš recept je ze všech nejlepší, co jsem doposud zkoušela. Jen jsem do tvarohu přidala na kousky jablek. Buchty byly výborné!
Neskutečnéééééé !!!!
Recept mi padl do oka z přehledu nejlepších článků za r. 2019, prostě nastal jeho čas.
Nepekl jsem buchty poprvé, ale tak dobré jsem je ještě neměl.
Část těsta jsem odebral na buchtičky se šodó a také byly skvělé.
V obou případech těsto hebké a lehké jako peříčko a ta chuť!!! ……
Nikdy bych nevěřil, že může být takový rozdíl mezi „péct buchty“ a „péct buchty“…
Vašek
Musím své předchozí nadšení korigovat. Našel jsem v receptu chybu, kterou ale má v sobě skoro každý recept, který jsem tu vyzkoušel.
SNÍŽENÁ TRVANLIVOST….
Pekl jsem v sobotu večer a první ochutnávka byla až po večeři. V neděli večer mě ale syn s poslední buchtou na jazyku „důrazně požádal“, abych pekl znovu…
Tohle přece nejde, má to takhle být?
Vašek
Ahoj, Flo, recept hned dnes vyzkouším – ve sklepě se mi krčí už příliš dlouho báječná pečená povidla, tak je konečně zpracuji 🙂
A jedna hnidopišská korektura od biologa, kterému to bodá do očí – kvasinky nejsou bakterie, ale houby 🙂 Jen pro zpřesnění článku, když už se dostává k takovému množství lidí.
Díky, opravila jsem 🙂
Milá Flo,
moc děkuji za recept, nemyslela jsem si, že někdy budu péct Honzovy buchty 🙂 Ta jejich vůně mě vrátila k babičce, oživily se vzpomínky ❤️
Ráda vařím podle Tvých receptů, jsou pěkně napsané, srozumitelné a moc se mi líbí, že v nich píšeš, proč tomu tak je, na co si dát pozor, souvislosti …
A u čeho jsem se opravdu zasmála bylo „zjištění“, že kvasinky do těsta prdí a je tedy záhodno jim tam vyvětrat 😀
Flo,
jakou funkci plní žloutek v tvarohové náplni?
Dala jsem dva žloutky do těsta a nemám kam dát bílky, tak jsem je šoupla do tvarohu 🙂 Snad to nebude mít vliv na funkci 😀 pěknou neděli, M.
Nevím, jestli jsem něco nepřehlédla, ale ve většině jiných receptů je jen cca 50-60 g másla do buchet…tady je dvakrát tolik?? Děkuji Katka
Množství mám ve svém receptu správně, za ostatní recepty na internetu ovšem nemůžu mluvit 🙂
Máslo dělá buchty voňavé a vláčné. Plus další část másla ještě přijde na potírání.
Buchty jsou super! S těstem se skvěle pracovalo, vůbec nelepilo. ? Pochlubila bych se fotkou, ale nejde sem přidat.
Navýšila jsem dávku o třetinu, abych spotřebovala celé droždí a mám z toho 68 hodně malých buchet.
Děkuji ?
?
Dobrý den chtěla jsem se zeptat chci dělat Honzovi buchty a mam i vaši knížku a tam mate polohrubou mouku a na stránkách zase hladkou což si myslím ze je správně je to jen chyba v knize ?
Recept funguje v obou případech, Deniso, žádné obavy.
Milá Florentýno,
musím vám napsat. Včera jsem podle vašeho receptu upekla buchty na setkání s kamarády a takovou chválu jsem nikdy nedostala. A to je peču každý rok.
Byly fakt moc dobré, jemné, prostě úžasné.
Pekla jsem z 1,5 kg mouky a zbylo jich asi 5 k dnešní snídani. Moc děkuji za inspiraci.
?
Přeji moc hezký den paní Florentíno, moc děkuji vám za perfektní recept.Buchty jsem pekla poprvé v životě a byly dokonalé a všichni mi je chválili, děkuji vám moc a přeji hodně zdraví a štěstí.
Eva
Díky za skvělý recept, konečně se mi daří kynuté těsto. Naplnila jsem směsí višní, dvou lžic švestkových povidel, mletých ořechů a cukru a jsou moc dobré. Jinak pro děti je to skvělé puzzle, když chtějí tu ještě teplou prostřední a pak skládají ty ostaní na původní místa v pekáčku???
Teda, Vy mě dáváte…
Kynuty už nějaký ten rok dělám ale poslední dobou se mi těsto nedařilo ikdyz jsem měla postup stejný bylo jakoby na konci kynuti tvrdé. Dneska jsem ho zkusila poupravit dle Vás a nestačila jsem se divit. Tak nádherně vláčné a nadychane těsto jsem dlouho neměla. Mockrát děkuji za Váš recept. Právě čekám na třetí plech (mám je trochu menší), jelikož jsem těsto trochu podcenila a už teď posilhavam po první varce zatímco vyháním přítele z kuchyně.
Ještě jednou moc moc děkuji.
Drahá Flo,
díky za skvělý recept. Vždycky jej hledám na webu, abych si pod záminkou oblažení muže a dětí udělala něco dobrého ke kafi.
U nás to je těžké, máti peče dorty na zakázku a buchty sfrkne každou sobotu jen tak mimochodem – a jsou samozřejmě famózní. Já díky zásobení z její strany nikdy kynuté neřešila, ale podle Tvého receptu chutná těsto stejně – paráda! Musím zaklepat na dřevo, používám sušené kvasnice a zatím se vždycky krásně pustily do práce.
Jediné, co jsem odkoukala od mámy – na plech chrstne slunečnicový olej (vepřové sádlo je lepší) a jak tam ty buchty skládá, každou poválí a šoupne na místo. Tím se krásně zatuční ze všech stran a mastné jsou jen prsty.
Z tohoto těsta jsem před dvěma týdny tlačila koláčky s mákem a tvarohem, bylo vynikající! Jenom tedy práce jak na kostele a koláčků tři plechy, buchty jsou vedle toho rychlovka.
Zrovna se pečou plněné povidly od mámy – nevím, jak to dělá, ale její povidla sladce voní slivovicí. A jak ji nemusím na pití, v buchtách, s tím cukrovým popraškem a přismahlou sádlovou kůrčičkou.. Tak už jen dokonat dílo po vzoru babičky, zakápnout je ještě úplně horké rumem a sežrat pak zatepla, když se hospodyně nekouká. Věru není nad zakousnutí do rozpálených povidel – kdo si nikdy nespálil sosák buchtou, nedává do toho srdce:)
Takovy roman a na fotce takove placky.. ?
Martine! Jaké placky? ? Jsou krásně nadýchané. Finální tvar přece závisí na velikosti použitého plechu nebo pekáčku. Říká se tomu nepřímá úměrnost. Čím menší pekáček, tím vyšší buchty – a naopak. Peace! ☮️
Mám rád úplně jiné kvasinky. Dalo mi hodně sebezapření, abych stranou odložil alespoň pár švestek na buchty podle tohoto receptu. Těsto už kyne
🙂
Buchtičky jsou úžasné, jestli moc ztvrdnou nedokážeme posoudit, protože do 24hodin už bylo po nich. Příště udělám z trošku většího množství 🙂 Milá Flo, jestli si někdy přečteš tento komentář, nešlo by aby v případě odpovědi na můj komentář mi přišel email, když ho zde musím uvádět? Nechce se mi neustále kontrolovat jestli mi někdo odpověděl u různých receptů nebo ne. Děkuji.
Ahoj, Flo,
buchty jsem dělal už potřetí přesně dle receptu ale pokaždé mě trápí jedna věc. Buchty jsou super ale den dva od upečení ztvrdnou.
Dělal jsem i podle jiného receptu, nebyly tak dobré ale zase vydržely vláčné i 5 dní.
Jak se dá tomuhle předejít? Přidat víc tuku do těsta? Prosím, poraďte, buchty jsou hrozně dobré ale když je chci někomu donést ochutnat, už je má úplně tvrdé 🙁
Ahoj Flo,
tvé recepty miluju, pokaždé, když se rozhodnu něco vařit, tak se prvně dívám, jestli recept neobjevím u tebe na blogu nebo ve tvé kuchařce, která konečně po x měsících byla opět k dostání.
To mě přivádí k dotazu, proč v knize jsou kynuté buchty z mouky polohrubé a tady z mouky hladké? Je to v tomhle případě „jedno“, jak u vánočky? Tu jsem již zkoušela s obou a dodnes se nejsem schopná rozhodnout, co je lepší :-).
Moc děkuji za odpověď!
Nadšená amaterská kuchařka Alice
Zdravím, dnes jsem podle tohoto receptu upekla buchty, a jsou luxusní, těsto jako peříčko, skvěle se s ním pracuje, vůbec nelepí. A ještě musím říct, že podle Vašich receptů jsem už pekla a vařila mnoho jídel a všechny se pokaždé povedly. Ráda čtu i popisy u receptů, máte to vždy krásně napsané. Mám dvě dospívající dcery a určitě jim koupím vaši kuchařku „do výbavy“.
Dobrý večer,
vše šlo jako po másle, těsto krásně pružné, vykynuté, ale proč mi při zamotávání nedrží při sobě? Zaštípnu, poválím a za chvíli se otevře. ?
Už dlouho Vám chci napsat, že Vaše kuchařka je nejlepší, která existuje. Ať už jsem podle Vás vařila nebo pekla cokoliv, vždycky byl úspěch zaručen. A u buchet obzvlášť. Zkoušela jsem několik receptů, jednou byly tak tvrdé, že je nechtěly ani ptáci ? ale buchty od Vás se podaří vždy ?. Děkuji za to, co děláte, děláte to skvěle ?
PS: a tohle všechno dělat ještě se 4 dětmi, jste superžena?
Těsto je výborné. Jen bych doporučila přidat místo části másla lžíci sádla, nebo i navíc. Vydrží vláčné o dost déle. A trik s olejem v pekáči, ve kterém buchty poválím ze všech stran, taky používám.
Děkuji Florentýno za všechny recepty. A hrozně oceňuji, jak vysvětluješ proč a jak věci fungují. Tvoje kuchařky opravdu používám k běžnému vaření a pečení, než abych se jen kochala obrázky, jak se mi stává u jiných kuchařských knížek nebo časopisů.
Milá Flo, předně děkuji, že jsi mě naučila vařit, péct a vůbec, pohybovat se v kuchyni s lehkostí vánku. Všechno, co jsem kdy podle tvého receptu vařila, pekla, smažila, dusila či jinak připravovala, se povedlo na výbornou a dnes mi můj muž, jehož maminka se živí jako profesionální kuchařka, říká, že umím vařit tak dobře, a některá jídla dokonce lépe, než ona Jen ty Honzovy buchty … zkoušela jsem je péct 3x, a pokaždé to skončilo fatálním neúspěchem. Dostala jsem se do fáze posledního kynutí v pekáčku, a po vytažení z trouby mi zbyly oči pro pláč. Někde mezi tím se stala chyba. Nemůže to být teplotou? Jinak trouba mi funguje dobře, všechny recepty od tebe teplotně bez chyby sedí, jen ty buchty. 180 stupňů mi je srazí a speče do tvrdé, nepoživatelné hmoty. Nemůžu začít na méně? Třeba 150 stupňů? Nebo máš jiný nápad? Moc děkuji, bez umění Honzových buchet si připadám v kuchyni jako neúplná kuchařka a dost mě to trápí.
Dobrý den, chci Vám poděkovat za skvělé recepty, které fungují. Vepřová pečeně, koblihy nebo Honzovy buchty jsou naprosto TOP.
Oceňuji Váš styl podávání rad ohledně přípravy jídel i empatické povzbuzení těm, kteří se u plotny zatím necítí jako doma 😉
Dobrý den. Už tři roky peču bábovku a kynuté buchty podle Vaši kuchařky. Měla jsem dřív vlastní osvědčené recepty, ale Vaše jsou naprosto dokonalé. A co oceňuji snad ještě více než samotné recepty je to, jak vysvětluje postupy a veškeré finesy aby se vše povedlo jak má. Peču více jak dvacet pět let, ale díky Vám je to pečení ještě mnohem lepší a dělá mi větší radost. Moc děkuji.
Dobrý den přeji, asi se budu opakovat, ale chvály není nikdy dost…? Četla jsem Váš recept s chutí od začátku, až do konce. Napsala jste ro tak nádherně, jako nějaký napínavý román, od kterého se nemůžete odtrhnout.. Tak krásné všechno vysvětlené dopodrobna a hlavně logicky, že to musí pochopit opravdu každý. Moc Vám za tento inspirující článek s receptem děkuji. Přeji Vám jen vše dobré, ať se Vám daří….??
S milým pozdravem Monika
Zdravím Flo, dnes jsem podle tohoto receptu opět upekla buchty, a jsou moc dobré, s těstem se skvěle pracuje. Podle Vašich receptů jsem peču a vařím často a všechny pokrmy jsou výborné. Ráda čtu i popisy u receptů, máte to vždy krásně napsané. Můžete mi poradit proč mi vytéká náplň z buchet, když použiji čerstvé ovoce? Děkuji
Považuju se za začátečníka, takže mi pokyn „Pekáč vložte do trouby a pečte (na 180°C) 10 minut, poté snižte teplotu a dopékejte dalších 40-50 minut do zlatohněda.“ příjde poněkud neexplicitní. Jestli existuje nějaký obecný úzus, co znamená ono „snižte teplotu“, tak se omlouvám, ale sám za sebe si to u těsta představuju asi někde mezi 120 a 160, což je celkem rozptyl.
Mohu poprosit o info na kolik po těch 10 minutách ze 180 stupňů snížit?
Děkuji 🙂
Testo suprovy, jak chuti tak konzistenci. To same naplni. Konec nastal pri snaze zabalit vrchovatou lzicku do ctverecku 6x6cm. Nepomohlo ani ubrat naplne pod pul lzicky. Nakonec tedy mam 10 zoufalych pokusu o neco jako buchty a zbytek pekace vyplnuji male kulicky testa bez naplne. I to pujde snist.
Skoda, ale dekuji 🙂
Dobrý den, bude recept fungovat I s použitím sádla? A teď nemyslím zrovna toho lidského ? Moje teta dělá se sádlem a jsou neuvěřitelné, tak jestli můžu použít místo másla sádlo I v rámci vašeho receptu?
No jasně, bude to fungovat.
Hezky den, se sadlem jste prosim nezkousela kynute testo? Myslite, ze bych mohla dat pul na pul s maslem? Moc dekuji😊😊
A pardon😊 Uz vidím komentar nade mnou!