Za celý svůj kuchařský život jsem přišla jen na dva způsoby, jak to udělat, aby mé nejdražší vzbudila po ránu vůně čerstvých lívanců, aniž bych musela vstávat o dvě hodiny dřív. A je úplně jedno, jestli si pod tím představíte americké lívance s javorovým sirupem a slaninou nebo si je budete chtít sníst pěkně po česku s domácí zavařeninou.
Dnešní recepty sice můžete najít v mé nové knížce Snídaně u Florentýny, ale do tohoto článku jsem si mohla dovolit přidat o něco víc souvislostí, protože internetovou stránku lze celkem úspěšně natahovat.
Recept první: lívance bez droždí, zato s práškem do pečiva
Tuto možnost si zapamatujte přesně pro ty případy, kdy ve večerním rozmaru slíbíte ke snídani domácí lívanečky, načež ráno zjistíte, že se vám nedostává síly na rozlepení očí ani na nahmatání kávovaru, natož na přípravu jakékoli snídaně.
Z hrozící ztráty vaší důvěryhodnosti vás vytáhne už jedině prášek do pečiva. Jak známo, bílé prášky, pečlivě odvažované a odměřované, sice mívají tak trochu rychlé a zázračné účinky, ale taky nepříjemné následky. Pro tenhle prášek se sice nemusíte vydávat v slunečních brýlích a šátku na hlavě k žádnému pokoutnímu překupníkovi, ale jistá obezřetnost je stejně na místě.
Prášek do pečiva umí vytvořit v jakémkoli těstě dostatek vzduchových bublinek a tedy lehkosti, ale také vnáší vytrvalou pachuť. A tak tedy budete muset po ránu zamaskovat hned dvě věci: kruhy pod očima a vedlejší účinky kypřidla. Na to první použijte makeup, na to druhé jogurt. Zkuste si to nepoplést, i když je teprve po ránu.
Kromě jogurtu samozřejmě fungují i jiné mléčné kyselé tekutiny, jako třeba kefír nebo acidofilní mléko. Spočítejte, kolik má podle receptu vážit dohromady jogurt s mlékem a tuto váhu plně nahraďte kefírem a spol.
Buďte však ve střehu co do teploty jednotlivých ingrediencí. Jakmile na prášek do pečiva půjdete se studeným mlékem z lednice a vytemperovanou moukou z kredence, prášku se to dotkne a urazí se. V jeho případě to vypadá tak, že se srazí těsto při tepelné úpravě. Přestane být nadýchané, ale zdrcne se a bude vypadat nedopečeně. Takže mějte po ruce mikrovlnku nebo kastrůlek, suroviny z lednice nejprve smíchejte s vlažným mlékem a teprve potom je spojte se surovinami ze spíže.
Recept druhý: lívance kynuté přes noc
Každé malé dítě samozřejmě ví, že ty správné lívance jsou kynuté. Pokud na nich trváte a kypřící prášek na milost vzít nehodláte, ještě to pořád neznamená, že musíte vstávat brzo, aby těsto stačilo vykynout. Kynout se dá i pomalu, přes noc, ovšem v chladu — tedy v lednici.
Recept, který přikládám níže, buď potřebuje kynout půlhodiny v teple, anebo celou noc v lednici. V takovém případě je potřeba nezadělávat těsto vlažným mlékem, ale studeným z lednice, aby kynutí mělo pomalejší start. A dále, pokud to jde, použijte droždí značky Fala, které je francouzské a lépe mu svědčí pomalé kynutí za studena.
Pokud po hodině kynutí budete mít cestu kolem lednice, těsto promíchejte a vyžeňte z něj vznikající bubliny. Není to nezbytné, ale pomůže to. Strach z přetečení těsta z mísy mít nemusíte, leda byste měli lednici, která uvnitř na jednom místě hřeje, než aby chladila. Ale jelikož se takové anomálie nejspíš nevyskytují příliš často a jednu takovou už mám doma, moc šancí na podobnou výhru nemáte. Jestli chcete hádat, při jaké příležitosti jsem přišla na to, že malý kousek zadní stěny hřeje, nechoďte pro odpověď daleko. Yes! První těsto na lívanečky jsem chytala až ve spodních šuplících na zeleninu.
Nejkrásnější na obou druzích lívanečků je, že nikomu nemusíte vysvětlovat, že jste vlastně vstali jen deset minut před ostatními. Stejně by vám to nevěřili. Domácí lívance? A v sedm ráno? Jaký jiný důkaz lásky, péče a dokonalosti by od vás ještě během dne chtěli? S lívanečkovými zásluhami si vystačíte nejméně do popozítří.
Recept vystačí na 30-40 menších lívanečků.
Suroviny
- 150 g bílého jogurtu (1 kelímek)
- 350 ml mléka
- 2 vejce
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 250 g hladké mouky
- 6 g prášku do pečiva (1/2 sáčku)
- pár kapek oleje na smažení
Postup
- Do misky odvažte mouku, přisypte prášek do pečiva a promíchejte metličkou. Tím se mouka zároveň nakypří, takže ji vlastně ani nemusíte prosívat. Tuhle fintu si klidně zapamatujte pro další ranní experimenty u plotny.
- Máslo rozpusťte. Ve druhé misce nebo v kuchyňském plastovém šejkru smíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Tuto tekutou směs nalijte k mouce a metličkou (opět) krátce promíchejte. Neřešte, že v mouce zůstaly žmolky, všechny se bezezbytku na pánvičce ztratí. Stačí pár tahů, jen coby se veškerá mouka namočila, a dál pečlivé rozmíchání neřešte. Šetřete síly. Nehoňte se za dokonalostí. Kupodivu to těstu jen prospěje.
- Rozehřejte velkou, ideálně nepřilnavou pánev. Jakmile je horká, potřete ji trochou oleje. Malou naběračkou na ni přeneste trochu těsta a vypouklou stranou téže naběračky tenhle flek rozetřete na velikost zhruba 6-7 cm. Tak pokračujte, až zaplníte celou pánev malými lívanečky. Nyní můžete pozorovat, jak se těsto trochu nafukuje a vznikají v něm bublinky, které posléze na povrchu praskají. Jakmile spatříte tyhle minikrátery, je čas na podebrání a otočení lívanečků a bleskové dopečení i po druhé straně. Až zezlátnou na otočené straně, vyjměte je ven.
- Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto a zcela se neprobudíte. Podávejte s výběrem džemů a zavařenin z vaší lednice.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Recept vydá na 16 větších lívanců.
Suroviny
- 200 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 10 g droždí (1/4 kostky)
- 1 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
- na špetku nože (protože tak se o špetce koření psalo dřív, a tohle je starý recept) mletého muškátového květu
- 1-2 lžíce másla ke smažení
- Povidla, strouhaný tvaroh a zakysaná smetana k podávání
Postup
- Do větší mísy prosijte obě mouky. Droždí v menší misce rozetřete s cukrem na kaši. Ač se to zdá nemožné, minutu nebo dvě do nich šťouchejte vidličkou, a výsledkem vám skutečně bude řídká kaše. Přidejte k ní lžíci z odměřeného množství mouky, promíchejte, a zalijte 100 ml vlažného mléka (i pokud chcete, aby těsto kynulo přes noc v lednici, tady jde jen o zadělání kvásku). Nechte 5-10 minut vyběhnout na zpěněný kvásek. Pokud se po uvedené době v misce neobjeví žádná aktivita, kvásek vylijte a začněte znovu s novým droždím. Tohle už vám z lednice odešlo do věčných lovišť.
- K moukám přilijte zbytek mléka s rozšlehaným vajíčkem. Pokud budete těsto kynout přes noc, nemělo by být mléko vlažné, a naopak - pro rychlé kynutí při pokojové teplotě by mělo být asi tak teplé, co lidské tělo, ale ne víc. Dál do těsta přidejte rozpuštěné máslo, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru a kvásek. Metličkou postupně od středu promíchejte na řídké, hladké těsto. Nechte zakryté kynout - buď přes noc v lednici při 4 stupních, anebo na lince při pokojové teplotě někde mezi půl hodinou až hodinou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Nakynuté těsto znovu promíchejte metličkou - sice splaskne, ale nad tím se nepozastavujte. Pokud je těsto studené z lednice, dopřejte mu 5-10 minut na vzpamatování.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev nebo lívanečník, a to na středně silném až silnějším plameni. Lívance se musí péct poměrně zprudka, ale nesmíte je přitom sežehnout dřív, než se stihnou dodělat uvnitř. Vhoďte do pánve nebo lívanečníku trochu másla, nechte zpěnit, a zalijte těstem. Mělo by ho být na výšku kolem necelého jednoho centimetru; ve větší pánvi se samo rozteče na optimální tloušťku. Smažte, až se nejprve začnou na povrchu tvořit bublinky, ty posléze popraskají a horní strana se zatáhne a oschne. To je ten správný okamžik pro otočení, podeberte lívanec, obraťte ho na druhou stranu a dosmažte dozlatova i tam. Celkem jeden lívanec potřebuje kolem 3-4 minut, než se dostane působením tepla do cílové podoby.
- Hotové lívance udržujte v teple před dosahem ostatních, poté podávejte ideálně s povidly, strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou. Máte-li rádi sladké, ještě je posypte cukrem.
Suroviny na tento recept si zase můžete vložit do košíku zde:
Máte rádi rozmazlovací snídaně? Pak by se vám možná hodila moje e-kniha, kterou si můžete stáhnout docela zdarma a která obsahuje moje nejoblíbenější recepty na celé dopoledne.
Stáhněte si tuto kuchařku zdarma, najdete v ní spoustu další snídaňové inspirace.
Moje kuchařská výzva: Když budete o vaření jenom číst a nezačnete hned v kuchyni něco zkoušet, celkem vám to nebude moc k užitku. Uvařte jídlo podle dnešního článku a přijďte se pochlubit s fotkou svého výtvoru na facebookovou stránku Kuchařky pro dceru. Vaše fotky jsou vřele očekávány.
PS. Stejně jako jindy, nezapomeňte mi tu nechat svůj milý komentář. Tentokrát by mě zajímalo, jaký lívancový upřednostňujete vy: kynutý, nebo vám stačí prášek do pečiva? Anebo jste snad přišli na ještě jiný způsob, jak to ráno zaonačit, aby se na stole objevily lívance pokud možno skoro bezpracně a bez čekání?
PPS. Víte o někom, kdo potřebuje recept na lívance? Klik na sdílecí tlačítko níže, ať ho dlouho netrápíte!
Lívance jen tak od oka
Zbyly nám brambory od oběda, tak jsem je nastrouhal, přidal /přiměřeně/ hladké mouky, jedno vejce, osolil, drobátko přiolejoval, malounko mléka a rozdrobil /přiměřeně/ asi čtvrt kostky droždí. Vykynulo to, po zamíchání, poměrně brzo /do hodiny/, lívance velikosti dlaně jsem upekl na plechu v troubě, tam solidně naskočily. Potřené džemem, nahoru valašský jogurt.
Čas pro mne nehraje roli, páčto času mám, jak pravila kdysi v dětství má dcera halahabaděj.
Milá Flo, přeji hezké, ba ještě hezčí ráno, jak přál nedostižný vzor všech povídkářů, nezapomenutelný František Nepil.
Jaroslav
Jaroslave, těsto s bramborami vždycky kyne jak o život, to musela být úžasná nadýchaná dobrota!
U nás jsme místo slova habaděj převzali habakuk. Ale to nic nemění na tom, že čas vstávat a zadělávat na kynuté lívance zatím nemám 🙂 Děkuju za milou zmínku o Františku Nepilovi, zrovna jsem přemýšlela, že si pro radost koupím nějakou jeho audioknihu, tak je rozhodnuto.
Ještě dávno předtím, než vyšla Snídaně s Florentýnou jsem jednou dělala lívanečky podobné těm práškodopečivovým, ale po zkušenostech s dortovým korpusem Red Velvet mě napadlo dát do těsta s jogurtem trošičku jedlé sody. Dopadlo to celkem dobře.
Nutí mě to ale zamýšlet se nad tím, co je větší zlo pro „přirozené“ vaření: kypřicí prášek nebo jedlá soda? Poradí mi někdo :)?
Mirko, jak kypřící soda, tak prášek do pečiva začnou vyvíjet oxid uhličitý, takže nadlehčí těsto. Soda, aby zafungovala, potřebuje nějakou kyselou přísadu, třeba citronovou šťávu, ale taky to může být kefír, zakysaná smetana nebo jogurt. Oproti tomu prášek do pečiva je hotová směs zásady i kyseliny, takže začíná fungovat v okamžiku, kdy se dostane do tekutého prostředí. V receptu na lívanečky je jogurt, takže potud v pořádku. Poměrově to vychází tak, že jedna lžička sody odpovídá asi třem lžičkám prášku do pečiva. Nevýhodou je, že soda funguje krátce a hned, takže když těsto na lívanečky stojí, než se dopeče první, druhá či třetí várka, účinek sody se podstatně snižuje. Proto je soda lepší na pečení, kdy jde všechno těsto naráz hned do trouby. Krom toho, výsledkem reakce sody a kyseliny je vždycky nějaká sloučenina a ta opět může vyvolat v jídle pachuť, stejně jako prášek do pečiva. Takže o nějakém zlu tu nejspíš nejde mluvit, ale vzhledem k tomu, že smažení lívanečků chvíli trvá, volila bych spíš z praktických důvodů prášek do pečiva.
Lívance už jsem neměla několik let! Protože to dlouho trvá. Dělám ale palačinky sladké i slané, ty jsou rychlé. My máme nejraději lívance posypané moučkovým cukrem se skořicí a k nim mléko, nebo kakao. Takže díky za tip. Teď jen nezapomenout večer dát kynout těsto. ..Foto bohužel nepošlu, stávkuje foťák. Ivana
Ivano, palačinky jsou rychlejší? Ty si po ránu už vůbec neumím představit. Když je zařadím na oběd nebo na večeři, stojím u sporáku odhadem hodinu, než spotřebuju všechno těsto pro ty moje nenajedené miláčky 🙂
Pěkný večer.Tak někdy zkusím,ale ráno ne,jsem doma sama a tak bych toho dělala jen malinko.
Ludmilo, výhodou tohoto těsta je, že se snadno přepočítá na menší množství. A krom toho hotové lívanečky se dají vcelku uspokojivě uchovat v lednici. Tak snad z nich budete mít radost i jindy během dne! Flo.
Tak ty lívance byly fakt za deset minut !díky moc za tip jak to dělat a hlavně co s kypricim práškem 😁jste úžasná!v jednoduchosti je síla a když není vaření zrovna můj koníček tak byly všichni nadšení!nic nezbylo 😂🌻🌻🌻
Naše tvarohové lívance
Hledala jsem alternativu ke krabicovým lívancům (každý nějak začínal…). Nakonec jsem z různých postupů sestavila vlastní, u nás se hned ujal. Nejčastěji máme lívance jako bleskovou večeři:
1 měkký plnotučný tvaroh (ev. vaničkový)
5 lžic hladké mouky (může být i pohanková)
1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
trochu jemných vloček
2 vejce
skořice, citronová kůra
Vše umíchám do konzistence lívancového těsta a smažím z obou stran do zlatova. Nejlépe chutnají s jahodovým džemem a lžičkou mascarpone nebo husté zakysané smetany. Ale proč si nedat každý s jiným džemem ?-)
Vaše lívance ráda vyzkouším 🙂 aneth
Já zase ráda vyzkouším tyhle, takové těsto jsem ještě nikde nepotkala. Díky za nápad! Flo.
Super recepty 🙂 Lívance si taky dělám, ale jednodušeji. Rozmixuju vločky, banány, mlíko a je to 😀 http://cookingwithsusa.blogspot.cz
Počkej, Míšo, tuhle směs potom dáš na pánev stejně jako lívancové těsto?
Jojo, to znám taky- jsou hutnější, ale mňamózní… Když se dá místo mléka kefír (ideálně domácí) jsou lehčí…. Nebo milujeme mrkvové lívance- mrkev, mouka, kefír, vajíčko… Mňamka. A nedávno jsem zapomněla na klasické (podobný recept jako ty vaše s kypřícím práškem) včas rozmrazit borůvky (chtěli jsme si na ně dávat tvaroh s borůvkama), tak jsem ty mražené dala do těsta- to byla teprve dobrota!
V současné době jsem spíš zastáncem těch nekynutých neb jsem v plném proudu kojení a nedovedu (a ani nechci) si představit, co by čerstvé, kynuté lívance udělaly se zažívacím traktem naší malé Aničky… Ale chuť právě na ty kynuté mám obrovskou!!
Neboj, Pavlo, dočkáš se, kojení netrvá věčně a vlastně je to jen malá oběť ve srovnání s radostí, kterou s děťátkem každý den jistě zažíváš. Kynuté věci dovedou pozlobit zažívací trakt i nekojících lidí, tak v tom vlastně nejsi sama 🙂
Milá Flo,
jak jsem Ti již psala v e-mailu, trávím momentálně nějaký čas v Británii a Tvé recepty zkouším i tady. A protože mi moc chybí domovina a hlavně klidné a dlouhé snídaně s mými blízkými, jsem velmi ráda, když můžu ukuchtit něco, co mi to připomene. Lívance byly naprosto skvostné a krásně jsem se díky nim zasnila. Moc děkuji za úžasný recept. Jen tak dál, Flo.
Krásný den, Pavlína
Super, to je krásná a milá zpráva!
Vyzkoušela jsem první recept, jako takovou rychlovku a byly výborný 😉
Díky za vyzkoušení, jsi šikovná.
Nekynuté lívance,
k odpolední kávě,
podle Tvého receptu
jsem dosmažila právě!
S marmeládou tou či tou,
výsledek byl báječný,
brzy je zas udělám,
recept je to výtečný!
Díky!
Milá Flo,
tak jsem ráno přemýšlela, co upéci k odpolední kávě, váhala mezi Tvým kramblem a koláčem od mé prababičky a přitom narazila na lívance. Hm…. Ne, že by to bylo mé oblíbené jídlo, ale zaujala mě pohoda a jednoduchost, která (obzvláště z prvního receptu) přímo sršela 🙂 A vzhledem k tomu, že v lednici stálo již nějakou dobu podmáslí a dožadovalo se spotřeby, bylo rozhodnuto. Mno. Vlastně ještě nebylo. Jsem totiž velmi začátečnický začátečník, řekla bych přímo notorický. Pohybuji se mezi tím, že jdu s nadšením něco uvařit (a někdy se to i povede) a tím, že to nemá cenu, protože se mi to stejně zase nepovede (jako obvykle), tak proč zbytečně špinit nádobí, sporák apod. Pokud jsem zrovna někde „mezi“, pomůže mi k novému „nadchnutí se“, když si přečtu něco z Tvých stránek (a už několik týdnů se těším na čtvrtky 🙂 Hodně mi totiž pomůže, když je recept jasný a hlavně když pochopím, proč mám co dělat (a co se stane, když to neudělám 😉
Tak zpět k lívancům, i když ten úvod byl nutný. Ona totiž instrukce: „Spočítejte, kolik má podle receptu vážit dohromady jogurt s mlékem a tuto váhu plně nahraďte kefírem a spol.“ vypadá na jednu stranu jednoduše, ale jak to uskutečnit? Jak mám vědět, kolik váží 350ml mléka? Je to 350g? A u podmáslí to je stejné? A co 150g jogurtu – nahrazuje se 150g podmáslí? Uf. Já vím, že začátečník by se měl držet receptu a ne nahrazovat (a to je možná můj hlavní problém – použiju prostě co mám a pak se divím). Jenže já chtěla hlavně spotřebovat to podmáslí…..
No, nakonec jsem si odměřila 175ml podmáslí (dělala jsem pro jistotu jen poloviční dávku) a navážila 75g kefíru a bylo. Ovšem jestli ta výsledná konzistence byla taková jako má na lívance být, to vážně nevím 🙂
Také jsem řešila, jak s tím olejem. Na sucho by to na mé pánvi asi nešlo, začínala jsem s rozetřenou trochou, ale olej pod lívanci poměrně rychle mizel, tak jsem musela v průběhu přidávat. Je to správné? A jak poznám, jak moc se ho má dát? (zkoušela jsem článek o smažení, ale moc mi v tomhle nepomohl)
A výsledek? První vyndaný lívanec jsem se ochutnala jen co jsem ho udržela v ruce a když jsem do zbylého těsta přidala špetku soli, musela jsem po chvíli odejít z kuchyně, aby zbylo taky na ostatní 🙂
Takže? Děkuji, zařazuji mezi recepty oblíbené a brzy si je zase zopakuji!!!
Evi, ta básnička je super!!! Děkuju 🙂
Co se týká toho nahrazování surovin: vždycky platí, že když něco děláš úplně poprvé, měla by ses držet receptu. Teprve když víš, jaké jsou konzistence a jak vypadá výsledek, můžeš nahrazovat. Tady jsi to zvládla skvěle, mléko váží skoro totéž, kolik je jeho objem, a nějaké ty gramy sem nebo tam prášek do pečiva unese. A jelikož tady básníš nad výsledkem, kepší důkaz řečeného už není potřeba 🙂 Flo.
Mám odněkud recept na lívance nadlehčené sněhem z bílků. Šlehání bílků je rychlejší než kynutí a lívance jsou voňavější než s „prdopečem“. Stejně stojím půl hodiny u pánve, ale potom si vychutnáváme (většinou nedělní) pohodu.
Ano, to je taky možnost, souhlasím s tím, že je to chutnější než prášek do pečiva. Jen člověk musí těsto zpracovat rychle, než sníh spadne, a taky mít jistotu, že sníh je dostatečně zpevněný cukrem.
Milá Flo. Ďakujem za super recept. Skúsila som kysnuté lievance v sobotu a v nedeľu som ich musela zopakovať. 😀
Tak to jsem moc ráda, že vám recept zachutnal, a doufám, že jsi u sporáku nevystála důlek! 🙂
Děkuji za tento úchvatný recept!
Lívance se povedly a budu je rozhodně dělat častěji. =)
No výborně, to jsem ráda 🙂 Flo.
Co bude ke snídani?
Touto otázkou mě vítají děti ráno po probuzení. Takže byly lívance bez kynutí. A byly vyborné.S jablečným pyré uvařeným večer a skořicí. Byly super rychlé a na pánvi jsou lepší než v lívanečníku.
Díky a přeji krásný víkend.
Marcela
Marcelo, tak to jsem ráda, že se všechno povedlo na jedničku. Díky za vyzkoušení receptu.
Moc diky za rychly super recept. Vcera jsem dostala pro dvounohou, dvouletku zviratkovy livanecnik a moc moc nam z nej a s vasim receptem chutnalo! 🙂 jen jsem zmenila mouku a cast ji nahradila ovesnymi vlockami. Byla to mnamka. Jen priste musim pocitat s mensim mnozstvim…(pro dva,max tri :D) az po upeceni jsem se docetla, ze mate 4 deti…asi testo odpovida velke rodine…;) Nicmene premiera na vasem webu i s livancemi. Rada se zase vratim pro inspir! At se Vam a vasi rodine moc dari!
Petro, to je skvělá zpráva, díky a těším se, co dalšího se ti podaří. Flo.
Po přečtení receptu s jogurtem jsem neodolala a hned je běžela udělat. Zarazilo mě jen, že v receptu není ani sůl ani cukr. Po ochutnaní prvního lívance jsem přeci jen trošku soli a cukru dala. A jsou vynikající. Do 30 cm pánve se mi jich vešlo 6, takže za pár minut bylo hotovo. Chutnali jsme je s medem a skořicí, domácím rakytnikovým a višňovým džemem. MŇAM. Musím se přiznat, že díky Vám mě vaření začalo zase bavit. Recepty jsou psané tak, že vím co mám přesně dělat a proč. V týdnu jsem dělala pečínku z karé z domácího pašíka, a nutně potřebuju ochutnat sachr dort :-).
Lenko, sůl není nikdy na škodu. Vlastně ani nevím, proč tam aspoň špetku nemám. Cukr do těsta nedávám, sladíme až na talíři, sladké těsto se víc lepí na pánev, protože cukr karamelizuje. Trocha cukru ještě nevadí, když ho je víc, tak už ano.
Jsem ráda, že vás moje recepty baví a hlavně že to vede k větší radosti z vaření. Tak držím palce, ať tenhle trend pokračuje ještě dlouho a rodina vás chválí čím dál víc.
Děkuju! Obří megavelké děkuju, Florentýnko! 🙂
Šťastná jako blecha jsem byla hned při prvním otočení LÍVANEČKU; ne placičky, ne hmoty, ktera je všude po pánvi, ani žádná vyhozená pánev… ale lívanec. Americkej sen splněnej. Pokus milion pět konečně vyšel.
Každému přeju nevzdávat se, zkoušet to dál a nejlíp najít Florentynu! Jste kouzelnice 😉
Zdenko, to jsem ráda, že se americký sen splnil tak dokonale 🙂 Jste prostě šikovná, dobrá práce!
Flo.
Tak tyhle nekynuté lívance, jsou naprosto luxusní! 🙂 Rychlé, snadné, výborné! Končím s blbejma palačinkama, které jsem klukům nucena dělat každou chvíli. Díííky! 🙂 Am
Amelie, bezva, tví kluci teď budou mít krásné časy 🙂
Livance milujem. Ted jsem narazila na celkem kvalitni recept na americke livance s kypricim praskem a vylepsuji je bud troskou kokosu nebo strouhany jablko a nase dvouleta dcera se muze utlouct. Dnes byly take livance. Tak priste vyzkousim kynuti v lednici a taky se chystam na livance z toustovace dle kucharky pro dceru. Dekuji Flo.
Marie, ta tvoje vylepšení zní naprosto fantasticky. Díky za nápady. Flo.
Ahoj Flo, jsem na samém začátku objevování a vaření. Neustále doma slyším „Taky bys konečně mohla něco uvařit“. Před několika dny jsem narazila na tvou stránku a jsem unešená. Je to přesně to, co jsem potřebovala. Lívance jsem zkoušela už podle nespočet receptů, ale nikdy jsem je nezvládla tak, že bych se sama mohla pochválit. Tomu je ale dneškem konec, podle tvého receptu nepřišel ani jeden lívanec na zmar a všichni už se těší až je ochutnají! Děkuju za pomoc 🙂
Kristýna
Kristýno, tak to jsi mě potěšila. Doufám, že nezůstane jen u těch lívanců a pěkně se do toho pustíš jeden recept za druhým. Tak ať se ti daří a jsi často chválená.
Dobrý večer Flo,
lívance nechystám k snídani, ale svačino-večeři, většinou víkendové. Dávám do těsta špetku prášku do pečiva, s droždím se mi nedaří skamarádit. Přidávám na hrubo nastrouhané jablko, lívance jsou jemné a po jablíčku trošku nasládlé.
Krásná obměna, díky Katko. Určitě bude spoustu dalších čtenářů inspirovat k vyzkoušení.
dobrý den,
děkuji za recept, výborné lívanečky, okamžitě na 1. místě v hitparádě sobotních (a už i nedělních) snídaní mých dětí…
dokonce jsem kvůli tomuto receptu pořídila nový lívanečník se zvířátkama:-)
🙂 Ten bych si přála vidět!
Milá Flo, děkuji za bezva recept na livance z jogurtu, delam je dětem hodně často a milujeme je s javorovym sirupem:)) Děti mam 3 , takže se nestačím otočit a livance mizí před očima.
Markéta.
To si dovedu představit, člověk aby pekl lívance nejmíň na dvou pánvích najednou 🙂
Dobrý den,
dnes jsem vyzkoušela Vaše nekynuté lívance. Jen jsem do těsta přidala trošku cukru. Dětem moc chutnají,jak s marmeládou tak s nutelou. Prý jsou to ty nejlepší lívance co jedly,doslova cituji “ jsou boží“.
Děkuji Tamara
Tak to je moc pěkné uznání, od dětí potěší nejvíc. Jsem ráda, že jste byla doma za hvězdu.
Večer jsem připravila těsto a dala do lednice. Uvidíme jaká bude snídaně. Už se těším.
Věřím tomu, že dopadla na jedničku 🙂
Musím se pochválit 🙂 Lívanečky kynuté se povedly. A to jsem nikdy nic kynutého nedělala. A podle manžela, příště dvojtá dávka 🙂
Paráda, gratuluju ke kynuté premiéře, to je určitě kuchařský zážitek na celý život 🙂
Jelikož mám doma náročného osmnáctiměsíčního strávníka, musela jsem trochu poupravit recept, aby splňoval všechna kritéria zdravé stravy pro batolata.
Mouku jsem použila špaldovou hladkou namíchanou s jemnými ovesnými vločkami (cca 1/3), mléko rostlinné (kokosové), domácí bílý jogurt, bezfosfátový kypřící prášek, domácí vejce (nebo alespoň
podestýlková), čerstvé máslo.
Podávala jsem s pokušenými jablky se skořicí a domácím vanilkovým „termixem“ (vyšlehaná zakysaná smetana s plnotučným tvarohem a semínky s vanilky). Vše jsem lehounce přelila datlovým sirupem.
Je to báječný start do nového dne!
Verčo, vy jste to povýšila na úplně jiný level! Úžasné.
Mila Flo,
livancw jsem zatim nezkousela, ale urcite zkusim. Doma mam, jak jim s laskou rikam, kobylky. Takze litr a pul mleka padne hned za vlast. Jen spis delam palacinky. Pridam nastrouhane jablko, mouku nahradim z casti drcenymi vlockami a nebo celozrnou moukou. Daji se pridat orisky. Jak se mi chce a je libo. Taky vic pouzivam polohrubou mouku.
Mam otazku, jaky je vlastne rozdil mezi palacinkami a livancemi?
Máš moc pěkné vylepšení, Bohdano, moc se mi líbí.
Jinak rozdíl mezi lívanci a palačinkami je poměrně velký. Palačinky se dělají papírově tenké, skoro průsvitné, a rozlévají se přes celou pánev. Na talíři se pak obvykle rolují nebo skládají na čtvrtky. Oproti tomu lívance mají velikost dlaně a na výšku měří kolem půl až jednoho centimetru, takže je nutné, aby v sobě těsto obsahovalo nějaké kypřidlo (prášek do pečiva, droždí nebo našlehaný sníh) a dodalo lívancům bublinky, které je nadlehčují a dělají tak prudce jedlými. V palačinkách se žádné kypřidlo používat nemusí.
Milá Flo,
lívance kynuté přes noc – funguje to!
Ač byl můj manžel velmi skeptický už na začátku receptu (přece to nebudou ty podle receptu od jeho maminky;), tak jim dal šanci a s pochvalu „Jsou vynikající i krásně nadýchané“ 😉 A já moc děkuju za ten ušetřený čas ráno 😉
Super 🙂
Milá Flo,
momentálně jsem v zahraničí a zastesklo se mi po domácích lívancích.
Bohužel kypřící prášek jsem tu nesehnala a čerstvé droždí tady nevedou už vůbec. 🙂
Myslíte, že by bylo možné udělat kynuté lívance i ze sušeného droždí? 🙂
Děkuji moc za odpověď,
Eliška
Eliško, určitě ano.
Eliško a Florentýno, mám vyzkoušené lívance zadělané pouze acidofilním mlékem, už je jinak nedělám. Asi by byl stejný výsledek s kefírem, ale to nemám vyzkoušené. Acidofilní mléko je zakvašené ušlechtilými mléčnými bakteriemi, takže již kvasný proces probíhá a teplem se ještě podporuje. Lívance jsou vynikající, jemňoučké a bez pachutí po prdopeč nabo sodě. zdraví Jarda
Ahoj Florentýnko, ráda si pročítám tvé recepty a vždy mně to inspiruje k uvaření něčeho dobrého. Dnes jsi mně dostala s těmi lívanci z kefíru, přidala jsem do těsta ovesné vločky, pohankovou mouku a strouhané jablíčko. Jsou krásně nadýchané, no prostě pohádkové.
Ahoj Flo, tak dnes ráno jsem tvořila lívance dle tvého receptu tu lehčí variantu. Těsto super úplně rychlé. Vzniklo z nich cca 30 kousků. A s domácí borůvkovou marmeladou to byla bašta. A tvaroh se skořicovým cukrem hmmm. Já a partner jsme měli cca 5 kousků a mladá slečna prachsprostě snědla zbytek a pochvalovala si jak byli dobré a prý: „Nemáš ještě“ 😀 takže pecka recept osvědčen a uložen a budou asi častěji a z víc těsta aby se žroutík ve vývinu měl dobře 😉
Dělám lívance se sněhem a žloutky utřu s cukrem. Jogurt, tvaroh nebo kefir jim taky chuťově prospěje. Někdy přidám k celozrnné spádové mouce i drcené ovesné vločky. Těsto je tak krásně nadýchané i bez prášku a času to s elektrickým šlehačem také moc nezabere.
Hezký den, já bych se ráda optala na větu v receptu:
„Pokud budete těsto kynout přes noc, nemělo by být mléko vlažné, a naopak – pro rychlé kynutí při pokojové teplotě by mělo být asi tak teplé, co lidské tělo, ale ne víc.“
Chápu dobře, že pokud bude kynout
přes noc = studené mléko
rychlé kynutí = teplé mléko
Je to tak správně?
Děkuji moc, úžasné recepty. Všechny 🙂 moc ráda sem chodím pro inspiraci.
Je to přesně tak.
Právě jsem dodělala Vaše nekynuté lícance,jsou nebo spíš byly výborné. Teď mi kyne vánočka. Před léty jsem ji zkoušela a z trouby vytáhla spíš táč než vanočku,tak jsem si ji pro jistotu na Vánoce přivezla od babičky. Vaše recepty jsou úžasné,vše se vždy povede. Líbí se mi,jak popisujete proč se to a to dělá… Dávám dnes vánočce poslední šanci, v dostatečném předstihu před Vánocemi,tak uvidíme. Jarka z Třebíče
Florentýnka, ďakujem za recept 🙂 lievance robievam často, ale vďaka Vášmu receptu sa mi podarili najlepšie lievance, aké som doteraz jedla 🙂 mám z toho radosť!
Ahojky, mám jeden drobný dotaz. Pokud chci dělat kynuté lívance na oběd a tudíž nemusí kynout přes noc, je možné použít klasické droždí? Po upečení velikonočního mazance dle tvého receptu na vánočku (mimochodem byl boží) a domácího chleba mi zbylo akorát půl kostky běžného droždí. Ostatní suroviny se předpokládám nijak nemění.
Děkuji a přeji krásný den a další úžasné nápady na vaření a pečení.
Jasně, použít ho můžeš. Suroviny do těsta by měly být vlažné, když není třeba zpomalovat rychlost kynutí chladem.
Musím Vám pochválit recept na nekynuté lívance, které zvládne začátečník ve vaření, na první pokus byly naprosto perfektní, po experimentech se sprejovou šlehačkou dávám přednost marmeládě a zdobení šlehaným tvarohem se smetanou a pár lžičkami cukru :).
Martine, díky za vyzkoušení a za důvěru, ten šlehaný tvaroh je mimochodem parádní vylepšení.
Milá Flo,
Tvoje nekynute lívance mi vydláždily cestu ke snídaňové superstar. Dělám je o víkendu, když si chceme dopřát velkou snídani v naší prosluněné kuchyni. Vždy je doplním hromadnou ovoce a slehanym tvarohem.
Díky, díky díky za recept i krásná rána.
Eliška
Musím říct, že jsem trošku zklamaná. Recepty, které jsou na tomto webu jsou úžasné, a jsem za ně moc ráda, protože je ke každému vždy napsáno jak používat suroviny, jaké správně vybrat, který druh a pod. což dělá velmi málo kuchařek a u kuchařů jsem to viděla zatím jen u pana Polreicha. Přesto ale, recepty, které mají být pro začátečníka jsou na mě dost komplikované. Jsem začátečník, mnoha receptů dělám poprvé v životě. Dlouho jsem hledala recept na kynuté lívance, protože jsem si je s příchodem do ČR zamilovala a chtěla jsem se je naučit pro sebe přítele a naše budoucí děti. V rodině máme po staletí recept na kvásek, který je takřka univerzální. Ten který je popsaný tady je na mě komplikovaný. Váš recept jsem si vytiskla a dle něj postupovala, ale musela jsem se do něj podívat u postupu kvásku nejméně 7x než jsem přečetla větu a následně pochopila co vlastně udělat. Udělat z droždí s cukrem kaši, pak lžíce mouky, pak mléko… nemůžu si pomoct, ale pro mě tohle je zbytečně komplikovaný postup. Za mě je daleko snažší z hlediska začátečníka dát do mísy mouku pak přidat rozdrobené droždí, pak vlažné mléko, pro reakci přidat cukr a nechat stát 15 minut, pak přidat vejce, zbytek cukru zamíchat v misce spolu s moukou a dát do lednice. Dělá mi potíž, že k textu u postupu jsou vkládány další rady co se surovinami a pak člověk přeruší postup, řeší že mléko musí mít nějakou teplotu a v další větě je opět pokračovaní na postup. Takhle struktura mi bohužel nevyhovuje. Ale to není Vaše vina spíše to je jen moje skromná recenze na styl psaní knihy – já jsem typická holka – postup bokem stručně a přesně a tipy co dělat s mlékem a pod. někde bokem nebo na konci samostatně. Ale to sem myslím již nepatří. Každopádně recepty budu zkoušet dál, web máte moc hezký a je vidět, že je dělám s láskou a oblibou. Přeji mnoha úspěchů 🙂
Dobrý den, moc děkuji za Vaše stránky! Vyzkoušela jsem s Vámi už kdeco a v poslední době jdu rovnou sem, když chci dobrý recept, který mi půjde 🙂 Teď jsem si zadělala na lívance “přes noc”, tak jsem zvědavá. V obchodech teď není k sehnání droždí, tak si pěstuju v lednici směs brambor, mouky, cukru a piva. Zatím mi to u všech pokusů funguje, tak jsem zvědavá na ranní lívance 🙂 Ještě jednou díky, že mi pomáháte zářit 🙂
Mockrát děkuji za Vaše vize a moudrost. Vracím se k Vám jak ten holub a moje rodina si pochutnala na mnoha zázracích, podložených Vašimi recepty. ..a korunu tomu dodává nejedno pochvalné mrknutí od tchýně díky, fakt díky ?
Milá Flo,
protože jsem momentálně doma, mám čas brouzdat na netu a taky víc času na pečení a vaření, dneska ráno jsem si přečetla o lívancích, dělám je léta od oka, většinou k obědu i když moc nemiluju sladké obědy, ale zbytek rodiny ano. Proto dělám z části lívancového těsta „vošoucholívance“ , příprava jednoduchá, jídlo luxusní. Do části těsta, přidám nastrouhané brambory, hodně česneku, trochu přisolím , zamíchám a peču.
Děkuji za výborný a rychlý recept na nekynuté lívance ?.
Měla jsem jich 16ks z lívanečníku.
Mila Flo, zkusila jsem prave livance s praskem do peciva a jsou absolutni spica. Kam se hrabe IHop! Jsou nadychane, ne moc sladke – to si kazdy doda podle chuti. Delam je zitra znovu, tentokrat na snidani a jeste je vezu i zednikovi, co mi pracuje na stavbe!Moc dekuji!!
Děkuji za vyborný recept. Dneska jsem poprvé zkoušel kynuté těsto na lívance a poprvé dělal lívance na nové pánvi. Dcera mě vyprovokovala. Nejdřív jsme měli strach, jestli vykyne těsto. Pak poprvé použitá pance chtěla vypálit a zahřát na správnou teplotu.
Ale výsledek byl výborný, pochutnali jsme si. Lívance se skořicovým cukrem, javorovým sirupem, jahody a maliny rozmíchané se zakysanou smetanou. Snědli jsme tak polovinu, zbytek bude ráno ke snídani.
Poslal bych fotku, ale tady ji nelze přiložit. Tak možná takto: https://www.facebook.com/photo?fbid=5543784208980126&set=pcb.5543784982313382
a
https://www.facebook.com/photo?fbid=5543784168980130&set=pcb.5543784982313382
.
Díky moc za nádhernou inspiraci 🙂
Petr & spol 🙂
Milá Flo. Díky za recept. Dnes jsem dělala kynuté lívance na rychlo k večeři vnoučatům. Dala jsem lívance kynout na radiátor. Za chvilku bylo hotovo. Mazali jsme nutellou a vnoučata si moc pochutnala. A tvoje buchtičky s krémem nemají konkurenci. A bramborové knedlíky a tortilly a výpečky…..A moc ráda podle tvé kuchařky vařím. Děkuji za blog. Jen tak dál. Pavla
Jde to
Jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to jde to i v Česku
Lívance miluji od malička. Vždycky jsme je dělaly s mamkou spíš jako sladkou večeři než jako snídani, hlavně v období dozrávání jahod a borůvek. Těsto z hladké nebo polohrubé mouky, mléka, vajec, cukru, trošky soli a droždí. Jednou mi mamka řekla, že její maminka do těsta ještě najemno strouhala syrovou bramboru. Přišlo mi to zvláštní, bála jsem se, že to bude mít strukturu jak bramborák, ale vlákna se ztratí a brambora pouze dodá lívancům takovou tu poctivou plnou chuť. Zkusila jsem to jednou a od té doby už nedělám jinak.
Z kynutého těsta a kvasnic jsem měla vždy respekt. Před mnoha lety jsem už ani nevím kde narazila na recept na krampety ze Skotska. Hlavní trik je asi ve vyšlehání bílků, které se přidají na závěr. Recept je 225g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2 vajíčka (oddělit žloutky od bílků, bílků ušlehat a přidat na závěr), 420 ml mléka pokojové teploty, 2 lžíce rozpuštěného másla, špetka soli. Na pomazané pánvi (nebo lívanečníku) vyrobím malé kolečka a podávám s marmeládou. Lze vyrobit i slanou variantu. Ani nevím jestli ve Skotsku nějaký takový recept opravdu existuje, ale nám chutná.
Naprosto skvělé nekynuté lívance ^^ jiné už doma ani nedělám a palačinky už se nedělají vůbec, protože mi nikdy nešly obracet. Moc díky za skvělé recepty a rady, zatím co recept to perla a vím že se vždy podaří.
Jen co kojím tak se kypřidlům i droždí vyhýbám, ale poradila jsem si i tak. Stačilo z bílků co jsou v receptu udělat sníh a když došla mouka tak sem tam vrzla polohrubou a lívance byly naprosto skvělé taky. Jen nesmím dělat míň než z půl kila mouky, mám tu stádo sarančat 😀
Milá Flo,
máte nějaký typ na livanečník?
Bohužel nemám, dělám lívance na obyčejné pánvi, případně na grilovacím tálu.
Dobré ráno Flo,
vyzkoušela jsem dnes Tvůj recept na nekynuté lívance a vyšly parádně i s bezlepkovou moukou. ? Byla to opravdu rychlovka před prací na snídani pro děti (já jsem taky neodolala, s datlovým sirupem a bílým jogurtem byly úžasné). Tvoje recepty ještě nikdy nezklamaly. ?
Krásný den.
Zdenka
Dobrý den, není to spíše špička nože, než špetka nože? 🙂
Ďakujem za ne kynuté lívance. Sú úžasné. Pri tomto recepte už ostanem stále. 🙂
Zdravím Flo, chci poděkovat za skvělý recept na úžasné lívance. Napřed jsem chtěla dělat těsto se sněhem z bílků, ale nakonec jsem dala na Tvoji radu, že bez cukru, který taky nedávám do těsta, by to nebylo úplně ono. A lívance byly skvělé. Takže ještě jednou děkuji. Ivana
Dobrý den, jdu si k vám spíše pro radu, protože když už jdu něco vařit či péct, nejprve se podívám, jestli nemáte recept na konkrétní jídlo vy, nikdy mě nezklamaly a vždy dopadly skvěle. Je super mít ke všemu vysvětlení proč a jak. Teď ale k věci. Lívance. Už několikrát v minulosti jsem dělala lívance z kefíru+vejce+mouka+soda. a vše bylo ok. Až od jednoho dne, kdy byly po usmažení syrové. A od te doby s tím mám neustále problém. Vždy jsou syrové. Ať je v té pánvy držím jak chci dlouho. Nedodělají se. Podotýkám že jsem se nikdy nedržela přesných poměrů ingrediencí. Ale to ani ze začátku. Prostě jako u palačinek. Přidávám dokud není těsto vhodné konzistence. Možná i to je problem, že ze začátku jsem to prostě trefila. No nějak mi to ale hlava nebere proč to najednou nejde, když to šlo. Děkuji za názor.
Milá Flo, nekynuté lívance s jogurtem jsou super! Určitě budu dělat často. Díky za recept. Marcela
Milá Flo,
nevěděla byste, prosím, jak docílit krásně rovnoměrně “hnědých” livancu, jako na úvodní fotce vašeho článku? Zkoušela jsem dělat lívance s PDP, byly moc dobré, ale takhle krasné jsem je neměla. Podobaly se spíše palačinkám s “puntiky”. Nebo jsou na fotce ty kynuté přes noc?
Moc děkuji
Anna
Anno, na fotce jsou ty kynuté. Ono čím řidší těsto, tím líp se rozlije a přilne k pánvi. Záleží i na povrchu pánve, zkuste různé druhy, které doma najdete. Já nedám dopustit na pánve nerezové, a to i pro účely lívanců a palačinek. Když se jako tuk na opékání použije sádlo a správně se manipuluje s teplotou pánve, pak se nic nechytá. Víc o tom píšu tady: palačinky.
Milá Flo,
Moc děkuji za sdílení výborných receptů s detailním návodem a vychytávkami. Pro začátečnika v kuchyni, jako jsem já, jsou velice cenné. První recept,ktery jsem od Vás vyzkoušela je právě na nekynute livance a moc rada se k nemu vracim, vždy všem moc chutná. V budoucnu se urcite pustim i do tech kynutych.
At se Vam dari a moc dekuji za vsechnu inspiraci! 🙂
Bára