Martinské rohlíky, podkovy, rohy a roháče

Martinské rohlíky neboli podkovy patří k svátku svatého Martina. A svátek svatého Martina, ten je v kuchyni pěkně velká událost obnášející husy, kachny, víno, pivo a taky něco sladkého na zub.

Napadlo vás někdy, proč se tohle všechno děje zrovna na svatého Martina? Proč se nezřízeně hoduje právě 11. listopadu? Proč se tento den považuje za první den nadcházející zimy, a to bez ohledu na to, zda světec doopravdy přijede na bílém koni či s tím ještě nějakou dobu počká? Kde se tohle všechno vzalo?

Martinské rohlíky a půst

Pokud je vám známo čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi, tak jistě víte, že půstu předchází masopustní veselí, doba posledního hodování před obdobím skromnosti a očisty.

Něco podobného se dříve dělo i na svatého Martina. Jakmile skončilo svatomartinské hodování, začal předvánoční půst, který dřív býval běžný.

Časopis Blahověst o tom v listopadu roku 1878 napsal:

Byl to druhý masopust (karneval) v roce a že tyto druhé masopustní hody o sv. Martině se odbývaly, Martinské nazvány.

Že o hodech Martinských husy se pojídají, lze vysvětliti z té případnosti, poněvadž v tu dobu drůbež, jež zbývá – neurčená k chovu – zvláště pak husy a kachny se zabíjejí, podobně jako na ostatky dobytek vepřový se bije.

Z toho ze všeho patrno, že martinské hody jsou někdejší druhý masopust z dávných věkův a se sv. Martinem nemají nic společného, leč jméno.

Jak prosté. Začátek půstu vyšel přesně Na Martina, a tak bylo potřeba zbavit se zásob masa před dlouhým bezmasým obdobím. A dále taky v kuchyni zpracovat drůbež, se kterou se nepočítalo do dalšího roku a bylo by přítěží ji přes zimu krmit.

Pak už se k tomu jen přidala povídačka, že husa je na pekáči za trest, protože svým kejháním vojákům prozradila úkryt svatého Martina.

martinské podkovy recept

Symbolika martinských rohlíků

Zatímco k posvícení patří koláče, k martinským hodům sladké a plněné martinské rohlíky, podkovy, roháče či rohy s notnou dávkou symboliky.

Někdo v nich vidí otisk koňského kopyta, bůvolí roh hojnosti, ze kterého se za pohanských dob popíjelo, nebo svatozář svatých, zejména pak samotného Martina. Stejně tak dobře může připomínat spojené rohy boha vína Baccha, neboť i ten bývá malován se dvěma rohy na hlavě.

Ale je tu ještě další verze: svatý Martin, biskup, byl v mládí vojínem u jezdeckého pluku, a tak prý tyto upečené rohlíky nejsou nic jiného, nežli jeho ztracené podkovy.

Zvlášť v Praze se pak pekly spíše podkovy a podkůvky než rohlíčky či roháče, a chodilo se pro ně i k vyhlášeným pekařům. Na venkově se toto pečivo dávalo chase, která na Martina opouštěla službu a vydávala se hledat novou.

Hospodyně si na martinských rohlících nechávaly záležet, pekly je z té nejbělejší, nejlepší pšeničné mouky a zadělávaly na ně lepší těsto. Křehké, plněné, cukrem a mandlemi sypané rohlíčky patřily k martinské neděli všude. Jen je někde stáčeli do podkov, jinde zase do zašpičatělých rohlíků. Vybrat si můžete podle toho, která z legend vám učarovala víc.

Těsto na martinské rohlíky

Recept na rohlíčky jsem vylovila ze starých kuchařek a naprosto mě nadchnul. Vlastně nemá v ničem známém obdoby.

Těsto je křehké a zároveň kynuté. Finta spočívá v tom, že se máslo nejprve zapracuje do mouky na drobenku, pak teprve se přidávají další suroviny.

Před vykynutím se těsto ještě několikrát překládá přes sebe a pak už se nehněte, aby se vylepšil efekt křehkosti a vrstevnatosti.

Tyhle martinské rohlíčky jsou prostě jedinečné, stejně jako svátek svatého Martina. Takže tady je máte a nezapomeňte si všeho užít hojnost, protože hned potom začíná šest posledních týdnů do Vánoc.

Pokud se budete držet dávkování, rohlíčky se všechny najednou nevejdou do trouby. Kynuté těsto by přitom nemělo na pečení čekat déle, než je psáno v receptu, a tak zpracovávejte těsto postupně. Nejprve si připravte jeden plech, nechte na něm pečivo kynout, a mezitím vyrobte další. Tím se vyhnete případnému překynutí, které vede k rozteklým, rozpláclým tvarům.

A dále, pokud se budete držet dávkování, upečete rohlíčků dost pro tři rodiny – ovšem jen na první pohled. Nakonec to sotva bude stačit pro jednu jedinou.

martinské rohlíky recept

 

Martinské rohlíky a podkovy

Celkový čas: 2 hours, 30 minutes

Množství: Zhruba 32 kousků

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 lžička soli
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 125 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
  • špetka muškátového květu
  • 1 žloutek na potření před pečením
  • Na tvarohovou náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • hrst rozinek
  • 2 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr (nikoli vanilinový)
  • Na posypání:
  • mandle krájené na plátky
  • jemný moučkový cukr

Postup

  1. Připravte si kvásek. Droždí rozetřete vidličkou s jednou lžící cukru, dokud nepovolí na řídkou kaši. I když se to zdá na první pohled nemožné, opravdu se to stane. A až se tak stane, přimíchejte lžíci mouky, dvě lžíce smetany o pokojové teplotě a nechte na teplém místě asi 10-15 minut zpěnit. Směs by měla trochu zvětšit objem, zhoustnout a být plná bublin. Pokud se v misce nebude nic dít, začněte znovu s novým droždím.
  2. Máslo rozdrobte v mouce na co nejjemnější drobenku (nejrychleji to pochopitelně jde v kuchyňském robotu, ale pohodlně to uděláte i konečky prstů). Přidejte cukr, kvásek, vajíčka, žloutek, smetanu, sůl a koření a důkladně zpracujte a prohněťte na jemné, hebké těsto. Zpočátku bude vypadat hrubě a neukázněně, ale čím déle ho budete hníst, tím jemnější bude. Nakonec by mělo mít takovou konzistenci, aby se dalo rozválet a aby na dotyk působilo jako jemná dětská pokožka.
  3. Zpracované těsto přendejte na pomoučněný vál, rozválejte na placku tvaru jakéhokoli obdélníku a tu pak složte na třetiny. Pootočte o 90 stupňů, znovu rozválejte a znovu složte. Tentokrát už bez otáčení naposledy zopakujte rozválení a složení, takže byste měli skončit s těstem složeným zhruba do čtverce. Zakryjte ho nahřátou mísou nebo hrncem a nechte půl až tři čtvrtě hodiny kynout. Těsto by mělo aspoň trochu nabýt na objemu, až se k němu vrátíte.
  4. Připravte si tvarohovou náplň smícháním všech uvedených surovin. Tvaroh z vaničky je příliš řídký a našlehaný, bude z pečiva vytékat, nepoužívejte ho. Pokud máte raději povidla, vezměte pravá, to jsou taková, která nejsou ani dohušťovaná, ani doslazovaná, i ta by vám z rohlíčků vytekla. Trochu je nařeďte rumem nebo vodou a dochuťte skořicí. Na makovou náplň si musíte recept dodat sami, neboť s tou jedinou vám nepomůžu.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na čtvrtiny a každou naposledy rozválejte na pomoučněném válu. Pokud chcete tvořit podkovy, rozkrájejte každý plát na obdélníky velikosti zhruba 4 x 8 cm. Jestliže dáváte přednost rohlíčkům, z každého ze 4 dílů těsta rozválejte kruh a ten pak rozřízněte na 8 stejných výsečí. (Pokud chcete rohlíčky ještě menší, původní hroudu těsta lze dokonce rozdělit na 6 dílů.)
  6. Nyní začněte plnit. Obdélníky určené na podkovy můžete pomazat náplní po celém povrchu, potom je prostě jen stočit a zahnout do požadovaného tvaru. U rohlíčků však naneste náplň jen po obvodu kruhů, rožky výseče přehněte přes náplň a z této strany do středu pak každý kus srolujte.
  7. Vytvarované pečivo přeneste na plechy vyložené papírem na pečení a nechte v teple vykynout na dvojnásobek, zhruba počítejte s 30-60 minutami. Ke konci kynutí začněte rozehřívat troubu na 180 stupňů (bez horkovzduchu).
  8. Zbývající žloutek rozšlehejte s 2 lžícemi vody a touto směsí potřete vykynuté rohlíčky. Posypte mandlemi a pečte v horké troubě 15-20 minut, dokud nezezlátnou na povrchu.
  9. Sejměte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Ještě vlažné je poprašte cukrem, a to bez ohledu na to, jestli máte bílo i z druhé strany kuchyňského okna.

 
 

Join the Conversation

  1. Marcela says:

    Dobrý den, Flo, mám sice opožděnou reakci, ale i tak. Vracím se k bůčku: uvařeno, naloženo, odleženo 3 dny a byla to skutečná bašta. Díky, jednoduché a velmi dobré. Marcela

  2. Zdravím Flo,
    Díky za recept na svatomartinské rohlíky, mňam, je to určítě neskutečně dobré:)

  3. Děkuji za recepty a za krásné povídání,mám syna Martina a určitě upeču rohlíčky s povidly i s tvarohem

  4. Teda jo. Martinské hody držíme. Pětikilovou husu mám, červené zelí mám, dobrý vývar s knedlíčky uvařím, bramborové knedliky zvládnu.
    Už několik dní vyhledávám recept na Martinské rohlíčky. Nikdy jsem je nedělala. Maminka dělávala z převalovaného těsta s ořechovou a makovou nádivkou. Mám ořechy i mák. Mám máslo, mouku, vejce.. Jen se do toho pustit. Časově zvládnout.V pátek projíždí obcí Sv. Martin na koni ,potom veselice,v sobotu prochází maškarní průvod s beranem. Připravit pro ně pohoštění. Večer taneční zábava v hospodě a v neděli jsou ty hody…Jo, chtělo by to nějakou pomocníci k ruce..
    Děkuji za podrobný recept..

  5. Veronika says:

    Ahoj Flo, rohlíčky dělám podle receptu babičky a jsou výborné. Jsou s ořechovou náplní a i kdyby jsem stála u trouby celý den, tak množství není nikdy dost… Třeba můj táta miluje sladké, sportovec si to může dovolit…, a tak když se něco upeče a rodiče jsou na návštěvě, tam mi stojí s nožem za zadkem hned jak se vytáhne plech z trouby. Co na tom, že většina výtvorů se ani horká krájet nedá… Jeho systém je ochutnávat (i když se pečou osvědčené věci, ale co kdyby se to nepovedlo!) nejdřív horké, pak vlažné a pak vychladlé. Tento úžasný systém naučil i manžela a tak jeden plech padne na jejich degustace… Jak čtu recepty, tak uz automaticky násobím. Naše tři děti + 2 ochutnávači = jak není recept z 1/2 kg mouky × 2. Každopádně zkusím i tvůj recept. Určitě se neztratí. ?

    1. To je milá rodinná historka ?

  6. František says:

    Pěkný den Flo.
    Moc se mi líbí tvé povídání k receptů a nejen k Martinovi. Já tento Masopust zahájím dnes tvorbou Svatomartinských rohlíčků. Myslel jsem si, že s tou husou to nebude tak divoké, jak historikové povídají a tak ji nenaháním. Stačilo mi, když jsem viděl babičku, jak před Martinem husám pěchuje do krku šlejšky ze šrotu. Já se už několik let věnují přípravě kuřete ,,a lá kachna“ a samozřejmě s červeným zelím. Abych nezapomněl… také tvůj výborný Karlovarský knedlík nesmí chybět.

  7. Dobrý den Flo, právě jsem hledala nějaký nový recept na Svatomartinské rohlíčky, a už ho mám od tebe. To je fajn. Díky Irena

  8. Milá Flo,
    díky moc, to prostě vyzkoušet musím a těším se!
    Hezký předvánoční čas, J.

  9. Po dlouhé době tě musím okomentovat a hlavně pochválit :-).
    Je to asi 3 roky co jsem objevila tvou sbírku receptů. Každý Čtvrtek mi chodí od tebe do emailu novo starý recept. Ale ten dnešní Martinské rohlíky a podkovy je úžasný ! Každý rok se těším na Svatého Martina protože, to je už taková předzvěst vánoc , a já si tenhle rok chci vánoce vychutnat se vším všudy. Tak moc děkuji za inspiraci na víkendové pečení . Přeji ti hodně dalších krásných a chutných nápadu na recepty , které potěší další ženy , babičky , slečny a určitě i nějaké to Mužné stvoření. S Pozdravem Ivana

  10. Fajn, Martina je až zítra.
    Dnes jsem JÁ – EVŽEN !!
    Jinak ale všem dobrou chuť k rohlíčkům i Svatomartinskému.

  11. Ahoj Flo, martinské rohlíčky jsem dělala vloni úplně poprvé, ale nekynuté, byly výborné,
    ale tvůj recept mne velmi zaujal a tak na něj dojde. Dnes během odpoledne se do toho pustím, díky za recept.

  12. Ahoj Flo,
    mám takový dotaz – jak asi dlouho se to těsto má hníst? Předpokládám, že když to přeženu, veškeré máslo se mi rozpustí a výroba drobenky a překládání pozbude smyslu. A nebo pokud budu hníst pouze vařečkou, kousíčky másla zůstanou a to je to, co chceme? Kynuté těsto normálně míchám i hnětu rukama (vařečkou mi to připadá příliš namáhavé a robot nemám), ale v tomhle případě by to asi nebyl moc dobrý nápad, že? Díky!

    1. Vůbec se hnětení neboj, Kláro. Tady není důležité, aby v těstě zůstaly lupínky másla, jako je tomu u křehkého těsta. Důležité je tu pořadí surovin, jak přijdou do kontaktu s moukou. Jiné těsto vznikne, když se mouka nejprve smíchá s tekutinou, jiné, když se smíchá s rozpuštěným tukem, a ještě jiné, když se smíchá s tuhým tukem. Rukama to máslo během pěti minut hnětení nestihneš rozpustit, neboj. Leda bys měla teplou pracovní plochu a opravdu horké ruce.

  13. Milá Flo,
    Zase přesná trefa!
    Už se těším na vyzkoušení podkov a rohličků.

    Dekuji a zdravím
    Petra

  14. Ahoj Flo, už vím co upéct, bude to mé poprvé, ještě jsem je nedělala a tak doufám, že se povede, díky za inspiraci. S pozdravem Zdenka

  15. Wow, upeču zitra! Jen ten 6. bod s tvarováním/ plněním mi není až tak jajný. Mohla by jsi dodat nějaký obrázek? Diky

    1. Ahoj Lenko
      Nevím, jestli bude mít FLO čas a odpoví, ale myslím si, že tvarování rohlíčků je jasné. Rozdělíte těsto na 4 (případně – pokud chcete rohlíčky opravdu malinké – pak na 6 dílů). Jeden díl po druhém rozválíte do kruhu, nožem či rádýlkem rozdělíte na čtvrtiny a ty jestě napůl – tedy na osminy. Po obvodu kruhu nanesete náplň, konce každé osminy přehnete dovnitř do každého dílu a pak od obvodu kruhu každý z dílů zatočíte. Když se podíváte na recept na domácí rohlíky tady u Flo, je tam to stáčení ukázáno na fotkách (jen se dělají z každého kruhu 4 rohlíky a ne 8, protože tamty mají být větší). Zkusím vložit odkaz, ale nevím, zda to tu jde…
      https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-rohliky-recept/

    2. Leni, buď máš těsto rozkrájené na obdélníky, a pomažeš je náplní po celém povrchu, nebo na trojúhelníky (výseče kruhu), a tam pak náplň balíš jako do rolády. Od vnějšího okraje ke špičce. Jenom u toho nejdřív trochu přehneš rožky dovnitř, aby náplň nevytékala ven.

  16. Ahoj Florentýnko,děkuji za lákavý recept na svatomartinské svátky,možná je vyzkouším,ještě jsem je nikdy nepekla,ale s těmi šesti týdny do Vánoc jsi mě přímo šokovala.Já ten měsíc nemiluji,jelikož mám skoro v polovině narozeniny,do toho pečení,no zkrátka nejraději mám až silvestra,ještě lepší druhý leden.Měj se pěkně zdraví
    Olga

  17. Maruš says:

    ahoj Flo,

    děkuji za recept,rohlíčky vypadají báječně.Dnes se je pokusím upéct.
    Maruš

  18. Vendula says:

    Krásný den.
    Vyzkoušeno. Musím říct, že vynikající! Krásné jemné těsto s kterým se dobře pracovalo. Dělala jsem rohlíčky úplně poprvé, udělala jsem mini, stočení není nic moc, spíše než rohlíček to připomíná malý batůžek 🙂 Pekla jsem déle. Ale ta chuť.. určitě doporučuji do rohlíčků nastrouhat citronovou kůru, provoněla celou kuchyň 🙂

  19. Milá Flo. VELICE MOC PROSÍM O RADU, JAK DŮKLADNĚ TĚSTO HNÍST. MOHU DŮKLADNĚ ROBOTEM JAKO KAŽDÉ KYNUTÉ TĚSTO? Ten dotaz už tady výše byl. Trochu jiný postup – drobenka… Nemám zkušenost. Ať nepokazím. Moc prosím o radu

    1. Michaela says:

      Právě jsem je dopekla. Měla jsem taky strach z toho těsta plného másla. A ok. Hnětla jsem v robotu docela dlouho, přišlo mi hodně matlave, ale ve finále, když jsem je hodila na vál a pomoučnila, pracovalo se s ním opravdu dobře.
      A výsledek je teda excelentní! Do těsta jsem dala jen žloutky, mám to raději, je prostě vláčnější.

    2. Ano, můžeš robotem, jako jiná těsta, anebo rukama na pracovní ploše.

  20. Já pekla rohlíčky už včera podle Vánoční kuchařky, a jako naprosté amatérce na kynuté těsto se mi povedly na jedničku s hvězdičkou! Rohlíčky me totálně ohromily a všechny obdarované také.
    Moc, moc děkuji za všechny recepty, které z Vašich kuchařek čerpám. Jsem z nich já i celá rodiny nadšená.

  21. Dnes upečeno. Nejprve jsem udělala drobenku z mouky a másla, a pak jsem hnětla klasicky rukama tak dlouho, jak bylo potřeba. Když bylo těsto hladké a hebké, přestala jsem. Źádné vločky másla (jako např. u křehkého těsta) nebyly. Tak snad to někomu pomůže 🙂

  22. Martinské rohlíčky vypadají moc lákavě, vrhnu se na to. Jen náplň bude maková, přidávám do ní čokoládu, když mám tak hořkou a marmeládu rybízovou nebo ostružinovou. Bude to mňamka. ?

  23. Text jsem nestihla přečíst, potřebovala jsem něco upéct do práce. Časově trochu náročnější kvůli kynutí a postupnému pečení dvou várek. Ale ta chuť. Ta chuť! Už jsem psala, že chutnají skvěle? Slovy kolegyně famózně. Však taky když chci mít jistotu, že recept vyjde, beru recept od tebe. Florentýna = záruka kvality.
    A dodatečně díky za recept v časopise ČD pro Vás díky kterému jsme tě objevili. A taky díky za všechny potenciální dcery, které máš, i když já už jsem trochu přestárlá, protože nám výborně radíš a pomáháš, co s čím kombinovat, jak zpracovat a rozporcovat kuře.
    Takže moc děkuji za vše a ať se ti daří.

  24. Tak já půjdu trochu proti proudu. Husy, kachny a podobné pochoutky nejím, pouze na hodech mlsám husí jatýrka, šťávu labužnicky stírám chlebem. Martinské rohlíky dělám, jen jsem si všimla, že mám trošičku jiný recept, tak vyzkouším tento. 100 kuchařek = 100 různých pokrmů, ale výsledek je většinou stejný -:)

  25. Rohličky jsou výborné i v bezlepkové variantě, mouka Jizerka a Mehl farine od Schäru, cca půl na půl, výroba stejná, jen nemusely tak dlouho kynout, trochu nahoře popraskaly, chuťově perfektní, díky za skvělý recept.

    1. Aničko, popraskání je spíš projev nedokynutí než překynutí. Ještě potřebovaly čas, aby zvětšily objem před pečením. Díky za vyzkoušení bezlepkové varianty.

  26. Martina says:

    Upečeno, snědeno. Byly výborné!

  27. Věra gongolová says:

    Mila Flo dnes jsem pekla tvoje svatomartinské rohhlíčky vynikající jiné už nepeču děkují

  28. Ahoj Jani, děkuji za skvělý recept. Zrovna přemýšlím, co zítra upeču, tak mi Tvoje inspirace přišla jako na zavolanou.Zdravím a přeji hezký víkend.

  29. Dnes jsem pekla za použití – neukamenujte mě – vegan Ramy a rostlinného mléka s trochou kokosového oleje. ? Měla přijet na návštěvu bezlaktózová příbuzná, kterou jsme chtěli potěšit, aby nemusela jíst něco jiného. Rohlíčky byly nad očekávání super (náplň ořechová a povídková) ? s máslem a smetanou by byly určitě ještě lepší. Těsto je opravdu zajímavé, jak už tu psala jedna pekařka, zdánlivě to nedává smysl, ale výsledkem je křehké těsto. Nelístkuje, ale křehké je. Jinak zadělala jsem ho večer a dala hned do ledničky, druhý den jsem ho vyndala a nechala lehce dokynout a dál postupovala podle receptu – bylo pěkně odpočaté a dobře se s ním pracovalo.

  30. Vlastimil Zehnal says:

    Milá Florentýno ,děkuji za recept, vyzkouším!

  31. Milá Florentýnko, martinské rohlíčky jsem dělala ve čtvrtek poprvé, a to hned ve dvou verzích -kynuté a nekyneté, plněné ořech. náplní.
    Vyhrály kynuté u všech. Budu je dělat i nadále (občas) a zkusím Tvůj recept. Děkuju a přeju vše dobré. Věra

  32. Zdravím milá Fló,
    rohlíčky dopadly dobře, chutnaly skvěle, děkuji za recept.
    Po masové hostině příjemná sladká tečka.
    Vždy se těším na další tvoje nápady a recepty.
    Jana

  33. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět krásné počteníčko! Na Martina jsem rohlíky nestihla napéct, ale dlouho slibuji, že napeču rohlíky s makovou náplní, tak recept vyzkouším. Rohlíky vypadají nádherně, až se sliny sbíhají. Zajímavý postup při vypracování těsta, část je podobná jak při lístovém.

  34. Milá Flo,

    Jsou VYNIKAJÍCÍ!!! (Makové, jiné manžel nerad.) Moc děkuji za recept, jiné už péct nebudu. Jen té mouky jsem potřebovala tak o třetinu víc, asi jinak sákla…

    Pěkné podzimní dny všem!

  35. Lucie K. says:

    Dobrý den,
    dalo by se při přípravě těsta využít tzv. pomalé kynutí v lednici? (přes noc). Když si člověk chce připravit těsto připravit předem a třeba ráno jen upéct?

    Děkuji za odpověď i za Vaše milé stránky

    Lucie

    1. Ano, šlo by to. Jenom je potřeba zadělávat těsto i kvásek studenými tekutinami a počítat s tím, že po vyndání z lednice bude chtít dost času, aby vytemperovalo, smotaly se rohlíčky, naplnily a znovu nechaly vykynout. V takových případech je možná lepší první kynutí vynechat, připravit z těsta rovnou pečivo, a až to dát do lednice kynout přes noc. Opět bude potřeba čas na vytemperování a dokynutí, nejde péct hned.

  36. Upečeno. Neskutečně lahodné, dostala jsem mnoho pochval v práci, kde jsem se rozdělila, abych ještě někdy prošla dveřmi. Díky za další skvělý recept! 🙂

  37. Šárka says:

    Milá Flo odpovídám na receptový meil poněkud později .Recept na rohlíčky
    obzvláště vypečené..Peču sice všelijaké rohlíčky ale Martinské neznám i když
    syn je Martin ..děkuji za recept

  38. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, fakt dobrý recept. Rohlíčky jsem pekla už 2 x. První s makovou náplní, ty zmizely mžikem, protože u nás frčí makové záviny, byly vyhodnoceny jako super plus. Podruhé s tvarohovou náplní, někdy zkusím s povidly. S těstem se mi pracovalo moc dobře, rohlíčky jsou akorát do ruky, vypadají dobře na talíři, hodí se na svačinky do školy, cesty a jak jsou máslové, pěkně zasytí. Za mě super, velká pochvala!!!!

  39. Ahoj Flo?
    Dekuji za recept, prave ho zkousim.
    Jen jsem chtela poprosit jestli byste Flo mohla upresnovat konzistenci testa nejakym beznym zpusobem, jako treba testo je jen mirne lepive, nebo vubec nelepi, vysoce elasticke, malo elasticke a tak…spise nez pouhym „jako detska prdylka“.
    Vazne nemam anung o tom jak takova detska prdylka muze na dotyk pusobit, jestli je treba jako ta moje nebo vubec ne, nebo treba jako testo na kynute knedliky?
    „Jako detska prdylka“ nekterym z nas opravdu nepomuze ??
    A ono ve vysledku, kazde kynute testo ma byt uhneteno do hladka, a asi vzdycky by se dalo pouzit toto prirovnani ?
    Dekuji za zvazeni?

    1. Hebké a jemné jako kůže na předloktí – bude to tak lepší?

  40. Hnetu v robotu uz asi 15 minut a prijde mi, ze se vubec nevyviji lepek, je to mozne?
    Nezavrel se nejak v te mouce tim ze jsme smichali maslo a mouku jako prvni? Elasticita testa je stale na nule, pricemz s touto moukou udelam po 15ti minutach hneteni pekne „okenko“ bez vetsich obtizi u vsech doposud vyzkousenych receptu na kynuta testa.
    Maslo+mouka na prvnim miste slysim a zkousim prvne.
    Ma to tak byt, prosim? Nebo mam jeste utahat robota?
    Dekuji mnohokrat

    1. To nemusí dělat okýnko, stačí, že těsto přestalo být hrubé a je na omak hebké a hladké, téměř nelepivé (anebo jen trochu).

  41. Ahoj Flo,
    Ok, dekuji za odpoved.
    Jeste jsem zkousela hnist, i v ruce, ale nepomohlo to.
    Celkove testo velmi tezce kynulo, za 4 hodiny se ani nehnulo, nechala jsem to do rana na lince s tim, ze kdyz tak zadelam znovu. No rano bylo vykynute.
    Nicmene i s vykynutym testem se mi velmi spatne pracovalo.
    Nevim, mozna to je jen nezvyk, jak uz jsem psala, nikdy driv jsem na kynute testo nezadelavala tuk do mouky jako prvni. Kazdopadne to bylo pro mne tak tezke, ze male rohlicky mi z toho vubec nesli, udelala jsem velikost loupaku, upeklo se a snedlo. Takze to nebyla zase takova tragedie jako behem vyroby, i kdyz na pohled to nebyla zadna parada ?
    Opakovat tento typ testa asi nebudu.
    Nejak jsme se nezkamaradili ?
    Take zkusenost ze.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close