Řekla bych, že je vám velmi dobře známo, jak je důležité pravidelně na jídelníček zařazovat ryby.
Jenomže co když nemáte možnost kupovat čerstvé ryby? Co když je pro vás jediné řešení používat ryby mražené?
Mám pro vás dobrou zprávu: nepanikařte, je to v pohodě.
Abyste si pochutnali i na mražených rybách, stačí se naučit dvě věci:
- rozeznat kvalitní ryby od podřadných, i když k tomu nemáte víc informací, než zmrzlý balíček v ruce
- poradit si s mraženou rybou v kuchyni a nezkazit ji už při rozmražování, protože špatně provedené rozmražení často dělí šťavnatou rybu od vysušené gumové trosky (ne, nechtěla jsem napsat tresky).
Protože ráda překvapuju, nakonec přidám i recept na pečené rybí filety, které se nemusí předem rozmražovat. Doporučuje je šest z pěti domácích kuchařek, které si včera zapomněly dát rozmrazit rybu na dnešní večeři. Ale popořadě.
Jak poznat kvalitní mražené ryby
Přestavte si třeba lososa, který byl uloven na volném moři, na rybářské lodi zpracován a ihned šokově zamražen při mnohem nižší teplotě, o jaké se může vašemu mrazáku zdát jen při těch nejdivočejších, nejpolárnějších snech. Na pevninu se tak tenhle losos dostane mražený, a pokud bude mít štěstí na průběh přepravy i skladování, tak nerozmrzne, dokud vám nepadne do rukou. Je s takovou rybou něco v nepořádku? Je špatně, když si ji koupíte mraženou? Samozřejmě, že není. Leckdy je to dokonce lepší řešení, než když se obšťastníte několik dní starou, pouze zachlazenou rybou.
Pro tento způsob lovu a rychlého zmražení se vžilo označení FAS (frozen at sea, zamraženo na moři). Pokud tohle najdete napsáno na obalu, uznale pokývejte hlavou a rybu si klidně kupte. A jelikož nevidím důvod, proč by se schopný producent takovou věcí nechtěl pochlubit, stejně tak vážně naložte s informací, jestliže tohle na obalu napsáno nenajdete.
Dále prozkoumejte obsah balení, kam až vaše oko skrz igelit dohlédne. Nalézt byste měli pěkné, v podstatě lesklé kousky ryb, bez přítomnosti bílých, mrazem spálených, suchých míst a bez hromady ledových krystalů v balení. Ty jsou obvykle známkou toho, že ryba rozmrzla a zase zmrzla. Rybí maso by mělo na omak působit pevně jako kámen.
Pochopitelně by balení nemělo být děravé, ale vzduchotěsné a datum výroby, pokud ho dohledáte, by neměl ležet dále než tři měsíce v historii. Protože čerstvé zboží se obvykle v obchodě dává dozadu nebo dospodu, aby se nejdřív prodaly starší kousky, dávejte pozor, abyste nespadli do mrazícího pultu, až se pro takové balení budete natahovat ke dnu.
Na ochranu citlivého rybího masa před mrazem se někdy při zamražování používá tenká vrstva ledu, kterou se ryba nebo filety obalí. Často to uvidíte například na krevetách, vypadají jako by byly uvězněny v tenkém kousku skla. A tahle voda velmi úzce souvisí s dalším bodem, takže popojedeme.
Jak správně rozmrazit ryby
Zejména pokud máte větší kousky ryb, a hlavně ryby mražené vcelku, už při prvním kuchařském pokusu zjistíte, že je v podstatě nemožné připravit je rovnou mražené. Rybí maso je tak křehké a tak rychle uvařené, že uvnitř zůstane ještě ledově studené, zatímco na povrchu už vykazuje známky dokončení. Takže přichází na řadu rozmražení a to je třeba brát vážně.
Rybu vyjměte den předem z mrazáku, vyprostěte ji z obalu, položte na talíř a nechte zvolna povolit v lednici. Čím pomaleji ji rozmrazíte, tím méně vody pustí. Samozřejmě s výjimkou té vody, která byla použita jako ledový ochranný obal, ta steče vždycky. A pak je tu ještě ta voda, kterou třeba při ne úplně dobře myšlené výrobě přidali k rybímu masu, aby mělo větší váhu. Tak ta taky vyteče. Pokud chcete, můžete rybu podložit papírovými utěrkami, aby se voda měla kam vstřebávat.
Počítejte tu se snadným pravidlem, že čím rychlejší rozmražení a čím méně kvalitní původ ryby, tím víc vody vyteče a o to víc bude ryba chutnat jako gumový odpad. Na mikrovlnku pochopitelně zapomeňte, ta z mražených ryb vyrábí rovnou kaučuk.
Jak si poradit s výjimkami
K uspokojení všech matek, které právě řeší tu nejzásadnější životní otázku — totiž co bude dnes k večeři — dodávám, že je stále ještě může od akutní večerní cesty do obchodu zachránit těch pár tresčích filetů, které se skrývají u nich doma v mrazáku. Není třeba panikařit, že jste nezačali dnešní večeři připravovat už včera.
Pokud trochu vládnete anglicky, na stránce Cook it Frozen se můžete vydatně porochnit v receptech, ve kterých se ryby nemusí předem rozmražovat. Najdete tam všechny typy tepelných úprav a celkem vám nebude vadit, že to je vlastně reklamní stránka producenta mražených rybích filetů.
Anebo zkuste následující recept, ten je psán česky. Zneužila jsem v něm skutečnost, že rychle rozmražená ryba pustí vodu, a nechala jsem tuhle voňavou šťávu nasáknout do ochucené strouhanky, takže o ni nepřijdete. Na tuto úpravu se hodí tenké filety ryby, případně i lisované rybí filé, pokud se ho nebojíte koupit i přes negativní publicitu, které se mu dostává.
Rybímu masu svědčí jen krátká tepelná úprava a i při té není od věci rybu před intenzivním teplem chránit. Zachová si tím větší šťavnatost a tím také i chuť. Kromě toho krusta do sebe dokáže nasát uvolněnou tekutinu z ryby. Když jako peřinku k zakrytí rybího masa použijete čerstvou strouhanku smíchanou s parmazánem, uděláte někomu velkou radost. Ne mně, sobě!
Suroviny
- 4 kousky mraženého filé z tresky (předem nerozmražujte)
- 4 plátky bílého toustového chleba
- 20 g strouhaného parmazánu
- 1 bílý jogurt
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů. Pekáček, do kterého se rybí kousky vejdou těsně vedle sebe v jedné vrstvě, vymažte necelou lžící másla. Rybí filé omyjte pod studenou tekoucí vodou, lehce utřete papírovou utěrkou a naskládejte do pekáčku.
- Rybí kousky jemně osolte, zalijte jogurtem a lžící jogurt rozetřete.
- V kuchyňském robotu nasekejte najemno toustový chléb. Přidejte parmazán a ještě krátce promixujte, aby se vše promíchalo. Touto směsí posypte rybí kousky a na závěr ještě poklaďte malými kousky zbývajícího másla.
- Pekáček vložte do horké trouby a zapékejte 25 minut. Podávejte s bramborami, bramborovou kaší nebo s bramborovými hranolky.
Moje kuchařská výzva: Když budete o vaření jenom číst a nezačnete hned v kuchyni něco zkoušet, celkem vám to nebude moc k užitku. Uvařte jídlo podle dnešního článku a přijďte se pochlubit se smartfounovou fotkou svého výtvoru na facebookovou stránku Kuchařky pro dceru. Vaše fotky jsou vřele očekávány.
PS. A pokud ještě máte chvilku, nezapomeňte mi tu opět nechat svůj milý komentář. Tentokrát by mě zajímalo, kterým značkám mražených ryb věříte a kam si pro ně chodíte. Svou odpovědí pomůžete i ostatním, kteří budou tento článek číst a jistě je takové tipy budou zajímat.
PPS. Víte o někom, kdo zoufale potřebuje pomoci s přípravou ryb v kuchyni? Klik na sdílecí tlačítko níže, ať ho dlouho netrápíte!
Díky za info o mražených rybách! Jinak tenhle recept dělám často, když není co jiného rychle vařit:-). Jen pokud používám lisované filé, už ho nesmím solit (při výrobě přidávají moooc soli 🙁 )
Hanko, máš pravdu, lisované filé může být pěkně zrádné. Nechtěla jsem to v článku moc rozmazávat 🙂 Máš nějakou oblíbenou značku nebo zdroj, kde ho kupuješ v uspokojivé kvalitě?
Ahoj Flo…
Konzumentem ryb, ba i žab jsem býval v dětství a pubertálním věku, otec byl náruživý rybář a houbař. Ryby tehdy byly na všemožný způsob, v protektorátním a raném poválečném období dokonce nutným obohacením kuchyně – konečně stejně jako houby.
Největší zážitek byl snad pekáč plný doslova upražených hrouzků obecných, kaprovité plevelné ryby, naroste nanejvýš do 15 cm délky. Upravila se do křupava, jen posolená a pokmínovaná a dala se jíst i s kostmi.
Žabí stehýnka z tehdy nechráněného skokana jsem usmažená donesl do školy, vydával za holoubí řízečky a kupodivu ani po prozrazení, oč šlo, jsem nebyl insultován /jak se praví mezi sportovci/.
Ryby nyní snad jen o Vánocích, občas má milá snacha přinese mořskou štiku a abych nezapomněl, nedávno, při oslavách dvouletých narozenin pravnučky Marušky, jsem si v Rybím domě v Chotěbuzi velice „pošmákl“ na candátovi na másle.
Nicméně, recept i rady jsem si zaznamenal a snad je příležitostně využiji. Přeji hezký den – Jarda
Jaroslave, budu se opakovat, ale opravdu stále doufám, že tu knihu vážně jednou napíšeš. Tyhle historky a způsob jejich podání nemají chybu. Děkuju za tenhle komentář.
Nazdar milá Jano Flo, znovu Ti musím poděkovat za dnešní informace, víš, já miluji ryby, ale vzhledem k chutím rodiny se u nás objeví tak maximálně vánoční kapr (ovšem pro tři dospělé tak 6 – 7 kilo – většinu zkonzumuji já). Tak si sem tam přilepším třeba žralokem, kdysi jsem si jako pan Jaroslav pošmákl i na žabích stehýnkách apod. Doma jsem si dělával alespoň zmraženého pangassia – ale to je hrůza, co i za to teď chtějí.
Ale za Tvůj recept jsem vděčný. Takže přeji mnoho dalších úspěchů a zdravím Jirka
Jiří, díky za osobní zpověď. Pangassius jednu dobu strašně frčel na poledních meníčkách pražských restauracích, jednak byl levný a vešel se do kalkulace, jednak byl bez kostí a do třetice – ten název prostě zní dobře a dobře se prodává. Ale jelikož se už rozkřikly informace o podivné chuti a podivné kvalitě a podivných životních podmínkách téhle ryby, už je na ústupu, co tak koukám. Proto možná ta vyšší cena.
Tenhle recept patří k mým oblíbeným. V mrazáku mám pojistnou zásobu z Lidlu, filé z tresky pestré, ve složení je napsáno 100% tresky pestré, tak uvidíme.
Doma se už nemůžeme dočkat na výlov nedalekého rybníku (Žabakor) a zahájení prodeje čerstvých rybiček. Naštěstí ryby máme všichni moc rádi.
Vzpomínám si na dobu, kdy v mrazících pultech s rybami moc jiného nebylo než kostky filé 🙂 Rodina milující ryby je velká výhra, u nás je to někdy a v některých případech s velkým přemlouváním. A nedaleký výlov skoro závidím.
Sice se tu nejspíš už nějakou dobu nediskutuje, ale nemohu se zdržet komentáře k rybám přímo z výlovu.
Nejsem schopen pochopit touhu rybojedů, mít „čerstvou rybu (nejlépe kapra) přímo z výlovu“. Možná že někoho překvapím, ale „čerstvá ryba“ rovnou z výlovu je obvykle dost nepoživatelný polotovar. Především kapr a ostatní nedravé ryby. Proto se také pro prodej v obchodní síti sádkují, to znamená, že se nechávají v proudící vodě tak dlouho (několik týdnů) až pozbydou více či méně odporné pachuti získané pobytem v zabahněném rybníku a konzumací vodních řas. Jsem přesvědčen, že právě z ryb „čerstvých, přímo z výlovu“ vzniká – mnohdy celoživotní – averze k sladkovodním rybám u spousty lidí, kteří si myslí, že je to typická rybí chuť. Kdo neví o čem je řeč, ať koupí kousek tolstolobika, upeče a ochutná takovou tu třaslavou hmotu na spodním konci bříška. Kdo někdy ochutnal kapra chyceného v alespoň trochu čisté řece, rozdíl určitě okamžitě poznal. Takže pokud někdy rybu z výlovu, jedině dravce. Candáta, štiku, okouna. Ale ten poslední se obvykle do prodeje vůbec nedostane, takovou lahůdku, laiky považovanou za plevel si obvykle rybnikáři rozeberou mezi sebou.
A když kapra nebo jinou nedravou rybu z rybníka, tak jedině z kamenitého, s vydatným průtokem. Ale takových moc není.
Miloši, to je perfektní doplnění, děkuju za něj. V článku se ale mluví o mořských rybách, které se mrazí na moři (frozen at sea, doslovný překlad). Se sladkovodními se to má přesně tak, jak popisujete, sádkování hlavně u kapra dělá divy.
Když chci rybu,tak lisovanou v kostkách,jinak kapra,koupíme víc,zamrazím a máme na další oběd.Pangasia nechci,jaksi nám moc nechutnal.A už se těšíme na vánoce že zase koupíme živé kapry a budem mít i do zásoby.
Ludmilo, máte nějaký zajímavý nápad, jak rychle a šetrně zamrazit čerstvou rybu? Necháváte třeba nejdřív jednotlivé porce na tácku a teprve po zmražení je sbalíte do sáčků?
Zdravim Jani,
Tenhle recept mě nadchl natolik, že jsem běžěla koupit filé
Aničko, tak to mě těší! A moc děkuju za sdílení fotky výsledného jídla na facebookové stránce Kuchařky pro dceru, jsem ráda, že mělo takový úspěch. Flo.
Já mám docela oblíbenou u nás hodně podceňovanou rybu a to makrelu. Možná, že je dobře, že je podceňována, protože její cena je zatím velice dobrá. Třeba takové hovězí líčka, které byly dříve u řezníka za pár šupů, najednou zdražili minimálně o 50% díky tomu, že se staly populárními.
No ale zpět k makrele. U nás se čerstvá moc neprodává, nicméně i mražená je fajn. Našla jsem si prodejnu, kde prodávají makrely sice nekuchané, ale zato docela dobré. Ani netuším, zda jsou mraženy na moři nebo ne. Protože když už kupuju ryby (taky u nás nejsou moc v přízni), pak raději většinou kupuju ryby čerstvé (abych jim ryby nezhnusila úplně :)). Protože se makrely nedají moc dobře sehnat čerstvé, kupuju je mražené a kromě nich mám v mražáku i nějaké rezervní filety. Informaci o tom, zda byli mraženy na moři jsem ale nikdy nehledala, protože mi to prostě nedošlo … a ani jsem ryby moc neobhlížela. Nevím proč mi to nepřipadlo důležité. Takže díky za rady a kontrolovat začnu.
Rozmražuju úplně stejně, prostě pomalu v lednici a připravuji na všemožné způsoby.
Nejraději ji ovšem mám na grilu okořeněnou směsí bylinek, česneku a papriky. Docela fajn je trik, který jsem odkoukala jinde. Makrelu rozříznout tak, že se celá otevře a grilovat ji pouze ze strany kde je kůže. Docela dobře se dá i vyfiletovat a udělat z ní luxusní jídlo.
Jinak k tomu mražení. Přes vánoce nebo když se nachomejtnu někde u rybníka kde prodávaji ryby, nakupuju těch ryb více a hned zamražuju. Rybu si nafiletuju a rozdělím na jednotlivé porce. Do krabičky vhodné do mražáku dám na dno pečící papír a jednotlivé porce ryby. Na ně pak dávám zase pečící papír a další porce. To pak dám do mrazničky a zamrazím. Porce pak dám do mrazícího sáčku se zipem (občas prodávají v Lidlu) a pak vyndávám při vaření potřebný počet filet.
Ze zbytků vařím různé rybí polévky.
Lucie, to jsou moc zajímavé rady k rybám a hlavně makrele, díky za ně. Zaujala mě hlavně možnost grilovat makrelu otevřenou. Máš ještě nějaké další osvědčené způsoby ochucení téhle ryby?
Ano, také grilujeme makrelu celou i s hlavou, a do vyčištěného “ bříška“ přidáváme lístky libečku,spíchneme párátkem.
Tamaro, díky za tip!
Máte zkušenost s tím jak upravit třeba platýze mražené filé? Nebo nějakou úpravu pstruha celého mraženého, jinak než jen s citronem a tymiánem? Děkuji
Rendyo, koukni na ten odkaz, který jsem tu dávala, tj. na stránku Cook it Frozen. Je tam opravdu hromada inspirace, jak připravit zmražené rybí filety.
Co se týká celého pstruha, není jiná šance, než ho pomalu povolit v lednici a poté připravit jako by byl čerstvý – prostě tak, jak ho máte rádi. Skvělý je třeba poprášený moukou, opečený po obou stranách na pánvi na másle a dopečený 15 minut v troubě. V mezičase na výpeku v pánvi a další trošce másla orestuješ šalotku, slaninu, podliješ vínem, zredukuješ a nakonec přiliješ smetanu. Dochutíš solí, bílým pepřem a zelenou pettrželkou. Tím pak přeliješ opečené pstruhy a máš báječný oběd.
Milá Florentýno, děkuji za zajímavé obohacení rybí kuchyně doposud neznámým receptem. V sousední vsi u nás jsou dobře dostupní čerství pstruzi, takže bych Tě chtěla poprosit o recept na jeho úpravu. Děkuji.
Markéto, v Kuchařce pro dceru, pokud ji máš, je recept na jednoduchého, rychlého, spolehlivého pečeného pstruha. Další nápad viz odpověď o jeden komentář výše 🙂
Děkuji Flo, vyzkouším. Kuchařku pro dceru zatím nemám, asi napíšu Ježíškovi.
Tak to jo, Ježíšek je v tomto směru celkem spolehlivý 🙂
Vyzkoušeno a filé takle upravené je moc dobré. Strouhanka svrchu křupavá, ryba jemně nakyslá díky jogurtu a měkoučká tak, že se sama rozplývá na jazyku a všechno hezky doplnil parmezán.
Je fajn, že se nemusí ryba rozmražovat, naopak šťáva přejde do strouhanky. Vždy mě naštvalo, kolik šťávy při rozmražování vyteče a potom při přípravě byly najednou z dvou velkých flákot dvě malé placičky, proto mě zatím většina značek zklamala 🙁 Ale zkusím tvé rady použít při příštím nákupu 🙂
Super! A tak to má být 🙂
Dobrý den Jano,
chtěl jsem se Vás zeptat na FAS. Jaké máte zkušenosti s takto koupenou rybou a kde je prosím kupujete? Co chodím po obchodech, tak jsem zatím nenalezl rybu zmraženou na moři.
Máte zkušenosti také z mraženým lososem v celku? Už jsem někde četl, že po rozmrazení se dá velice dobře naporcovat na různá jídla.
Děkuji. Martin
Dobrý den, Martine, chce to opravdu hledat. Pokud je ryba zamražená na moři (FAS, seafrozen apod.), tak to výrobce spolehlivě uvede, protože pak chce za rybu vyšší cenu a potřebuje se tím pochlubit. Podívejte se třeba tady: http://www.nowaco.cz/produkty/ryby/file-z-aljasky-300-g-exclusive.html (Vidíte ten přídavek „exclusive“? :-))
V běžných supermarketech, kde se jde po ceně, něco takového seženete spíš náhodou nebo omylem.
Jinak já stále nedám dopustit na čerstvé ryby, kdy se jim můžu podívat do očí a v podstatě hned vím.
Lososa zmraženého v celku jsem nikdy nekoupila, neměla jsem k tomu důvod. Ale nevidím žádný problém v tom, aby se po rozmrazení nedalo cokoli dobře naporcovat, natož losos. Spíš bude záležet na tom, zda obsahuje nějaké přídavné látky, které by v něm udržely dodanou vodu (polyfosforečnany, kyselinu citronovou, sůl apod.). Rozmražením voda vyteče a maso bude potrhané a suché a bude se špatně krájet.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat nemáte nějaký recept na úpravu čerstvého lososa? Slyšela jsem o úpravě na kořenové zelenině, ale nějak nemohu najít žádný recept , který by mě nějak inspiroval a chtěla bych ho uvařit.
Byla bych ráda za radu či recept.
Děkuji.
Renato, já bych se s tím moc netrápila: kořenovou zeleninu nastrouhat na hrubo, rychle opéct na trošce másla, soli a bylinek ne zcela doměkka, pak bych ji rozprostřela do pekáčku, na ni položila kousky lososa, pokapala citronem, olivovým olejem, lehce osolila a krátce a prudce zapekla při 200 stupňů do změknutí lososa, zhruba 10 minut. Flo.
Velmi pekne napisane a poucne.Dakujem autorke.
Já děkuju! Flo.
Ahoj Flo, včera jsem dělala k obědu a mělo velký úspěch! Skvělá kombinace jogurtu, parmezánu a strouhanky. Děkuji za recept 🙂
Rádo se stalo, Iveto! Díky za vyzkoušení. Flo.
Mila
Flo; nechci delat reklamu, ale já kupuji ryby na http://www.bonfood.cz a lepsi ryby jsem jeste nejedla. Jsou mražené ns moři a přivezou je vám az domu v polyst. Krabicích se suchým ledem. Prostě paráda
Evo, díky za odkaz. Prostuduji a určitě objednám.
Evi, znám je, díky za zmínku, jsou opravdu dobří. Flo.
Flo, a tobě děkuji za tak skvělé rady. Vaření se snad nakonec stane mojí vášní 🙂
Zlato, tak to je krásné, díky moc za důvěru. Věřím, že dokážeš, co si zamaneš!
Flo, odkial toto vsetko vies? Ja zasnem, a to som este len na odstavci „Jak poznat kvalitni mrazene ryby“! 🙂 Idem citat dalej, ale citim v kostiach, ze tento rybaci clanok mi asi zase raz zmeni zivot 🙂 Pri kazdej vete si hovorim yessss, to je presne ono!
Flo, opat skvely clanok, musim si ho precitat viac krat, aby som si vsetky tie uzitocne informacie zapamatala, je ich kopec, ako z ucebnice 🙂 Na tu tresku v parmezanovej kruste sa mi uz zbiehaju sliny, ked budem v obchode, snad zozeniem nejake fajn filety.
Ok, idem este na komentare, tie su tiez taka studnica mudrosti 🙂
Lucia, díky za takový kompliment, úplně se tu červenám. Vím to, protože to je moje práce a protože mi záleží na tom, aby se u nás doma, stejně tak jako u vás doma, vařilo dobře…
Milá Flo,
rybu jsem už zkoušela a moc mi zachutnala. Natolik, že si jí dělám často. Dneska jsem pozvala rodiče na oběd a udělala jsem právě tuto rychlou a moc chutnou rybu. A měla úspěh :-). Díky za skvělej recept a pro mě již labužnický požitek.
Jsi prostě skvělá. Opět žasnu nad tou proměnou, kterou jsi za posledních pár měsíců prošla.
Ahoj Flo,
Jak na zavolanou…, tedy trochu po funuse:-))) vcera jsem chtela prekvapit meho portugalskeho manzela (tam miluji tresky-Bacalhau na 1001 zpusobu- lec susene nasolene zasadne) zmrazenou treskou. PROPDAK 🙁 smrdela, gumova byla a letela do kose po veceri…:-( ale diky tvemu clanku tusim, ze jeden z klicku k pristimu uspechu je spravne rozmrazeni, ci zmateni „nepritele“ tvym trikem – moc dekuji za inspiraci – nevzdavam to ????. Pozdrav ze slunecneho temer rozkvetleho Holandska ????
Ivano, možná jsi mohla udělat chybu v postupu, ale stejně tak jsi mohla mít nekvalitní surovinu. Těžko říct, časem uvidíš sama.
Zdravím Jano,
díky za informace i recept. Popravdě jsem z toho zmatená – protože i na obalu (aljašská treska – filety z Billy) psali, že se má pro tepelnou úpravu používat zmrazená. (tak nevím, jak bych to dělala na smažení…- taky už se mi párkrát stalo, že se pak např. mouka s kořením podivně rozpatlaly nebo ryba rozpadla)
Pro jistotu jsem se držela tvého tipu na to rybu zapéct, a vzhledem k tomu, co jsem měla doma, jsem trochu poupravila a zkombinovala s jinými recepty:-) Udělala jsem ji pečenou, na cibulce (kterou jsem před tím osmahla na másle), a pak zalila jogurtem s kořením. A povedlo se:-) jen příště víc osolit. Ještě jednou díky za článek!
Terezko, bohužel doporučení na obalu mražených ryb nemám pod kontrolou a nevím, co kdo navrhuje a proč to navrhuje.
Je zcela obvyklé ryby před úpravou rozmrazit, tenhle recept byl ale ukázka a návod, jak to rozmražení lze obejít. Je prima, že sis poradila.
Díky za skvělý recept! Rybu jsem ještě přichutila provensálskými bylinkami a neměla jsem parmezán, ale použila jsem obyčejný Eidam a bylo to také lahodné! Na závěr jsem ještě do pekáčku přihodila pár cherry rajčátek pro barvu. Můj muž mi řekl, že jsem kouzelnice!! 🙂
Bezva! Tak ať muž nepřestává chválit 🙂
Milá Flo,
tak jsem včera dle Tvých rad kupovala mražené ryby a nakonec odešla s prázdnou, ruce zmrzlé. Vůbec to není jednoduché, našla jsem ryby zamražené přímo na lodi, ale datum výroby devět měsíců starý, přesto trvanlivost byla ještě dva roky. To byl lepší případ, u jiných byl datum výroby starý téměř 2 roky. Co prosím poradíš ? Děkuji.
Leni, teď zrovna nedávno jsem objevila zajímavé věci v naší Bille, dokonce tam byly i kousky zmražené na moři za slušnou cenu.
Ahoj Flo,
je prosím možné na tento recept použít i klasické kostky tresky místo
tenkých filet ? Děkuji.
Jasně. Možná to jen bude chtít přidat pár minut zapékání navíc. Jen pozor, některé lisované filé je tuhé jako podešev bez ohledu na to, co se s ním v kuchyni provede. Pak nemá smysl hledat chybu v postupu nebo u sebe.
dobrý den mám rybu už po zaruce makrelu můžu jí dělat je dost 4 měsíce po Já ji vyhodím
Děkují za poradění
Marie, u ryby jsou 4 měsíce po trvanlivosti opravdu dost. lepší vyhodit, než riskovat otravu z rybího masa.
Recept jsem zkusila a nadšení své ani nedokážu popsat. Tohle je snad první recept na rybu, jehož výsledek jsem ochotná dobrovolně sníst. Opravdu mi to chutnalo. Moc děkuji.
Paráda, tak to opravdu potěšilo.
Mila Flo,
mam dite s alergii na bilkovinu kravskeho mleka. Tak jsem se hluboce zamyslela a zkombinovala tento recept s receptem na shepherds pie (ryba dole, bramborova kase s ryzovym mlikem a hraskem nahore) a hlasim, ze „yba“ mela uspech i u naseho vybiraveho certa. 🙂
Diky!
Výborné vylepšení, díky za nápad, Evi!
Milá paní Jano, vaše kuchařské knihy jsou úžasné, mám je ráda. Jen jednu malou připomínku ke gramatické chybě, která se objevila u receptu na rybu.
Podáváme s bramborovou kaší nebo s hranolkami – to ne, jedině s hranolky, hranolek je rodu mužského, není to ta hranolka.
Já vím, říká se s hranolkama, ale to je nespisovná řeč. Bohužel se tahle chyba objevuje v mnofa restauracích na jídelním lístku.
Tak se nezlobte…… J.
Jity, díky za upozornění, opravím.
pardon – ne mnofa, ale mnoha
děkujeme za recept 🙂 použili jsme pangase a místo toustového chleba náš domácí z pekárny a taky to bylo moc dobrý 🙂 do strouhanky jsme ještě přidali bylinky..
I přes všechny mé výhrady k volbě ryby to zní velmi lákavě, není nad domácí chleba a kombinace s bylinkami jistě byla skvostná. 🙂
Ahoj, Flor (ve spanelstine to znamená neco jako Kveta):
Moc pozdravu z Jizni Ameriky: nemám nasí klávesnici, takze je to bez krozku a hacku…
Udelala jsem vás recept jednu nedeli pro navstevu, a byl to takový úspech, ze jsem je skoro nemohla dostat ani z kuchyñe, ani z bytu… Moc dobré, opravdu!
Tak se nejak ptám, jak udelat knedlíky (po kterých se mi moc a moc stejská), kdyz tu jenom máme hladkou mouku. Zkusila jsem pár receptu zoufalých ceskych kucharek v zahranicí, ale … bylo to vzdycky neco opravdu ohavného, co jsem musela okamzite vyhodit…
Dana
Dano, tady je každá rada drahá. Vařené kynuté knedlíky chtějí hrubou mouku. Nevím, jak vám tam u vás poradit. Omlouvám se.
Milá Flo, můj syn, rejpal, 6-ti letá příšera, která je ochotná bez řečí konzumovat jen 3 jídla, a nejsou to ryby, dnes po Vašem filé prohlásila: “ Mami, ta ryba je FAKT dobrá, tu budem vařit! “ Díky diky diky !!!! 🙂 🙂 ps: skvělej a strašně rychlej recept ..
. ! Děkujem !
Báro, tak to je ale skvělé, když máš dítě, které se dožaduje ryby. Blahopřeju moc k takovému úspěchu.
Pěkný den, Flo i ostatní ..s rybami začínám, resp z domova jsem znala jen smažené filé nebo usušené přepálené filé na másle na pánvi. Při svém experimentování jsem si oblíbila lososa nebo tresku filé v papilotě a výsledek jsem už celkem vyladila. Recept v jogurtu mne hodně zaujal, protože jsem maso v jogurtu obecně chtěla vyzkoušet, četla jsem na to téma hodně chvály. Co myslíte, šel by ten recept i s kuřecími prsíčky? A pokud bych strčila maso nebo rybu do papiloty taky by to asi šlo? Jen mne překvapilo, že ten jogurt se ničím neochucuje, je to tím, že se navrch dá výrazný parmezán? Jinak mne též velmi láká zkusit zmíněného platýze – podívám se na Vámi doporučené stránky. Jedla jsem platýze během studií v Německu několikrát a moc mi chutnal, u nás moc „profláknutý“ není, ale je to škoda…díky Miri
Miri,
pokusím se na tyhle otázky odpovědět postupně. Všechny moje odpovědi ale budou vycházet z toho, že při pečení v papilotě se spíš jedná o šetrnou úpravu v páře než o drsnější pečení suchým teplem. Tudíž se to nedá moc srovnávat, z kuchařského hlediska jde o dvě rozdílné věci.
1. Šel, ale maso by nemělo být zmražené, mělo by být rozkrájené na stejně vysoké plátky, bude třeba počítat s jinou dobou úpravy a hlavně se na ochucení nebude podílet už nic moc jiného, než strouhanka. Maso samo o sobě bude jemné až mdlé. Navíc nezmražené maso nepustí šťávu a bude to suché, takže si ještě budete muset někde bokem střihnout přípravu nějaké rychlé studené nebo teplé omáčky, aby se jídlo nezasekávalo v krku.
2. V papilotě strouhanka nezezlátne. Udělat to můžete, ale nedává to moc smysl. Bude bledá a rozhodně ne křupavá.
3. Parmazán je skutečně tak výrazný a je ho tolik, že ochucení vyřeší.
Ryby milujeme a není nad dobrou rybu mraženou přímo na moři. Znám u nás jen jedinou firmu,která má rybičky vynikající…bez vody a bez zápachu – prostě jako čerstvě ulovené. Objednávám už tři roky na bonfood.cz Zdravím všechny milovníky ryb a vřele doporučuji vyzkoušet Šárka
Dobré doporučení, Šárko, taky je mám ráda. Flo.
Ten recept ze ZAHRADKAŘE na poctivý svařák funguje !
Děkuji za výborný recept, ryba byla báječná a tak jsem se s nově nabytým sebevědomým hned pustila do vašich dalších receptů. Už dlouho hledám kuchařku, která mi vysvětlí podstatu receptu,abych se ho nemusela bát upravit podle sebe a konečně jsem našla. Dříve jsem vyzvídala u babičky, jaké má zvláštní zaklínadlo,že u ní všechno chutná lépe 🙂 teď se nemusím stydět nabídnout ji svoje výtvory.
Zdravím Flo. Recept jsem právě zkusila a je úžasný . Chutnalo celé rodině. Opravdu mi to chutnalo, přestože ryby nemusím. Moc děkuji. Na oplátku bych se ráda podělila o poznatek: kromě parmazánu je výborný a dosti výrazný i sýr Cheddar Mature – bloček, prodávaný v Lídlu.
Nejlepší zkušenost s mořskými rybami – včetně toho obávaného tresčího filé – mám s obchodem bonfood.cz. Lepší ryby jsem nikdy nejedla.
Stále se všude opakuje stejná otázka: Kde koupit čerstvou rybu? Sladkovodní vcelku lze, někde přímo u rybářů. Ale co mořské? Makro už dávno není sázka na jistotu. V Praze ve Wine Food nebo Sushi baru ve Zborovské to jde, ale zase za co pak jíst do konce měsíce, když tam člověk nechá celou výplatu. Nový, docela zajímavý obchod je na Jiřího z Poděbrad, nebo prý snad i někde u železničního mostu (na smíchovské straně). V Plzni je to už úplná tragédie. I u Špilara, což je vyhlášený obchod s rybami, jsme koupil lososa asi za 60Kč za 10 dkg a když jsem do něj doma píschnul prstem, byl evidentně rozmražený, A to nemluvím o krevetách Někteří to už vzdali a kupují mražené u Vietnamců. Kde koupit lososa na tatarák, by se člověk nebál?
Díky za tipy.
Romane, co jsem slyšela, tak Marko na Stodůlkách je hlavním centrem snad dokonce pro střední Evropu co se týká dovozu čerstvých mořských ryb, takže bych začala tam. K dokonale čerstvým rybám mají bohužel přístup zatím jen restaurace přes gastro dodavatele, u koncových spotřebitelů je to opravdu zatím pořád trochu oříšek a proto jsou ryby mražené na moři dobrou volbou.
Tenhle recept znám z Kuchařky pro dceru a je to můj favorit na ryby, na filé. Často se k němu vracím, i když mám doma třeba jen eidam a obyč rohlík. Kdysi jsme kupovali ryby v Makru, ale teď už jen objednáváme na Bonfood. Filé z tresky od nich se nerozpadá ani na pánvi, není suché…prostě už od té doby jentak někde koupit rybu nemůzu☺️ Teď by mě zajímal nějaký dobrý recept šitý na mečouna????
Nejlepší kostky tresky dělal můj exkolega. Výsledek je neuvěřitelně vynikající, tak se nelekněte a zkuste 4 porce:
4 kostky mražené tresky,
4 plátky angl.slaniny na tenko, zprudka opečené do zlatova
4 lžičky krenexu
jádra z vlašských ořechů
šlehačka na zalití
Nejprve smahnout slaninu, půjde na dno pekáčku. Pak osolit a osmahnout kostky filé, já přidávám ještě trošku adžiky (Avokado), kostky položit na tu slaninu. Na každou kostku pak rozetřít po lžičcce Krenexu, posypat nasekanými jádry vlašských ořechů, zalít šlehačkou a dát do trouby zapéct.
Jestli se někdo šklebíte při představě téhle kombinace, tak jste až druzí. Já se šklebil první. Ale zkusil jsem a… Dobrou chuť a vděčné díky exkolegovi Milanovi
Codo
Zkusila bych jogurt ochutit cerstvym koprem, ale nebylo by to potom moc chutove prehnane? Blanka
Myslím, že to půjde, Blani.
Milá Flo,
neskutečné díky za článek a zejména pak recept na tresku. Vyzkoušela jsem jej dnes a dostalo se mu u mých stravníků velkého uznání. Miluji tyhle recepty, kdy vše vložíš do pekáčku a o zbytek už se postará technika, protože potom zvládnu uvařit i s jedním dítětem na ruce a druhým na noze (ano, i tak může vypadat vaření s dvěmi batolaty vražedně malého věkového rozestupu). Jeden by ani neřekl, že tento oběd bude hotový za hodinu a to i s cestou do obchodu pro jogurt a zastávkou na hřišti. Treska byla krásně voňavá a šťavnatá, podávaná s novým bramborem a kupou čerstvé domácí zeleniny ze zahrady zabodovala… a nic z ní nezbylo, což znamená, že zítra budu muset opět vymyslet něco, čím rodinku nakrmit – rychle, ale aniž bych sešla z cesty kvalitní domáci stravy ze základních surovin. Díky za Tvojí práci v šíření poctivé kuchyně a tu obrovskou inspiraci, kterou je tento web.
Jana
Mohu mít prosím možná hloupý dotaz,ale ten toustovy chleba má být suchý než se z něj udělá strouhanka?Znám jen klasickou strouhanku a ta je ze sušených rohlíků.Moc děkuji
Nene, dá se rozmixovat i čerstvý.
Děkuji 🙂
Milá paní Flo!
Jste génius – od té doby, co jsme díky koronavirové epidemii přestali jíst v restauracích a objednal jsem remosku, pravidelně vařím podle Vašich stránek! Recept na filé nemá chybu a parmazánová domácí strouhanka je naprosto úžasná. Dali jsme si k tomu bramborovou kaši (s hráškem) a zeleninovou Schaumsuppe (opět přesně podle Vašeho receptu) – prostě menu nazeleno! Přítel tvrdí, že bych se vařením mohl živit, ale beru ho s rezervou…
V každém případě MOC DÍKY!
Vazena pani Florentyno,
opet uzasny, rychly, lehce stravitelny recept, ktery si zamiloval i muj Honzik – zarputily jedenactilety odpurce ryb a masa vubec.
Preji vam krasne vanoce a zdravy a uspesny novy rok.
Radka
(I kdyz mam i vasi krasnou knizku, stale chodim na vas blog. Moje maminka je sice dobra kucharka, ale prece jen ma problem vysvetlit, kolik je „primerene“ nebo „tak akorat“ mouky a podobne:-)
Dnes jsme k nedělnímu obědu vyzkoušeli tento recept a bylo to naprosto skvělé. Kombinace jogurtu, parmazánu a strouhanky byla naprosto geniální. Mraženou rybu jsme kupovali tradičně od https://www.familymarket.cz/ryby
Moc děkujeme za recept 🙂