Nepečený jahodový dort z Kunratic

Jak udělat dobrý nepečený jahodový dort a proč byste do něj měli vzít pravé kunratické jahody? Na tyhle dvě otázky se vám dnes pokusím odpovědět. Budu přitom útočit na váš mlsný jazýček a na národní hrdost a začnu hned. Kunratické jahody jsou totiž obrovská živoucí legenda, kterou by nejeden developerský projekt nebo polský překupník rád viděl na věčnosti.

Nepečený piškotový dort se myslím dělá v každé rodině a recepty se až tak moc nerozchází. V zásadě jde o dětské piškoty, vrstvené postupně do dortové formy, prokládané ochucenou ušlehanou šlehačkou a ovocem. Po odležení dort zatuhne a nechá se krájet.

Aby váš nepečený jahodový dort byl nejlepší široko daleko

Zde máte hned několik rad, na co si dát pozor.

1. Na nepečený jahodový dort si vyberte jen ty nejlepší suroviny

Začíná to u dětských piškotů, které se v těch nejlevnějších verzích dají použít nanejvýš tak jako pamlsek pro psa ve výcviku.

Dejte si pozor i na zakysanou smetanu, která často není zhoustlá přirozeně, ale s pomocí škrobu nebo jiného zahušťovadla. Nedám dopustit na zakysanou smetanu značky Billa ve žlutém kelímku, která snad nemá chuťovou konkurenci.

Taky si kupte pořádnou smetanu na šlehání. Když se chcete rozšoupnout, může to být i vysokotučná, téměř 40procentní smetana.

O jahodách se ještě rozepíšu, a to hodně.

2. Šlehačku nešlehejte úplně do tuha.

Zdá se to nelogické, ale je to tak: velmi tuhá šlehačka je suchá a jakoby se drolí. Špatně se s ní pak pracuje. Ušlehejte ji jen tak, aby připomínala třeba jogurt nebo podobný mléčný výrobek.

A kdo ještě nešlehal šlehačku v teplém počasí, měl by vědět, že ji musí mít sakra dobře vychlazenou a šlehat rychle, protože jakmile se šlehačka jen trochu zahřeje, nedá se pořádně ušlehat a neudrží se tuhá. Nebojte se proto předem nachladit v lednici i mísu ke šlehání.

3. Místo dortové formy použijte mísu, vypadá to zajímavěji

Tak jako tak nádobu na dort nejprve vyložte potravinářskou fólií a potom teprve do ní začněte vrstvit suroviny. Nejdřív přijdou piškoty, a to spodní stranou směrem k vnitřku mísy. Když to potom vyklopíte, uvidíte totiž piškotová kolečka na povrchu.

Nemusíte piškotami vyložit celou mísu hned od začátku, stačí dno a třeba jedna vrstva kolem dokola prvního patra. Teprve až se se všemi surovinami postupně dostanete výš, můžete přidat i další piškoty po obovodu mísy.

4. Dort musí zatuhnout přes noc, jinak se snažíte zbytečně

Ne, po pár hodinách v lednici to prostě nebude ono. Pokud nevydržíte přes noc, bude se vám dort špatně krájet, rozpadat, budete se svým hostům omlouvat a báječná chuť to sama o sobě nezachrání.

5. Slaďte s rozmyslem

Do ušlehané šlehačky stačí přidat jen jednu nebo dvě lžíce cukru, pokud máte dobré a sladké jahody. U méně sladkých jahod úměrně přidejte cukr. Každopádně ochutnávejte a porovnávejte, dokud nebudete spokojeni.

6. Pokud máte jahody nezralé a pevné, nebude tenhle dort fungovat

Při krájení hotového dortu sice nůž bez potíží projede skrz piškoty a smetanu, ale tuhé jahody mu budou vadit. Při tlaku na nůž se vám trochu rozpadne celé dílo. Namísto aby nůž projel jahodou, tak ji z dortu vypáčí. Na rovné a čisté řezy, případně tenké plátky dortu, tak můžete rovnou zapomenout.
 
 

Nepečený jahodový dort paní Jakoubkové z Kunratic

Nepečený jahodový dort paní Jakoubkové z Kunratic

Suroviny

  • 2 kelímky dobré zakysané smetany
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1-2 lžíce cukru moučka, případně víc podle chuti jahod
  • 1 velký balíček kulatých dětských piškotů (240 g)
  • 800-1000 g čerstvých, měkkých a plně vyzrálých jahod

Postup

  1. Mísu vyložte potravinovou fólií. Jahody očistěte a nakrájejte na plátky nebo na čtvrtky.
  2. Šlehačku vyšlehejte do polotuha a oslaďte cukrem. Potom ji metličkou smíchejte se zakysanou smetanou.
  3. Do připravené mísy naskládejte vrstvu dětských piškotů, spodní stranou směrem k míse. Překryjte trochou smetanového krému a kousky čerstvých jahod. Takto pokračujte dál - vrstvěte piškoty, krém a jahody, až spotřebujete všechny suroviny. Skončit byste měli piškoty nebo krémem, ale ne jahodami.
  4. Uhlaďte povrch a nechte důkladně zatuhnout v lednici do druhého dne.

 
 
Teď ještě ale slíbený příběh.

Jak je to s těmi kunratickými jahodami?

Na jihu Prahy, v Kunraticích u kostela, rok co rok rodina Jakoubkova prodává kunratické jahody. Místní jahody, na které si nechala zapsat ochrannou známku, takže všechny nekalé živly se hned můžou cítit o trochu víc nejistě.

Na kunratické jahody se právem stojí fronty, a na ty od Jakoubků obzvlášť. Z poloviny se na báječné a výrazné chuti kunratických jahod projevuje odrůda, a z druhé poloviny plná zralost plodů.

Kde se v Kunraticích vzaly jahody

Na kunratickém hřbitově je u jména Václav Jakoubek uvedeno jahodový král. Byl to on, kdo v této části Prahy začal v roce 1959 v rámci tehdejšího JZD pěstovat jahody ve velkém. O dvě generace později je rodina Jakoubků stále významným kunratickým pěstitelem jahod. Když napíšu, že žijí jahodami, myslím to doslova.

Příjmy celé rodiny závisí v podstatě na několika týdnech v květnu a červnu. Na tom, jaká je úroda jahod díky počasí a kolik z celkového denního množství právě dozrálých plodů se jim podaří každý den prodat. Vnuk původního tvůrce jahodové myšlenky, Jiří Jakoubek, a jeho rozvětvená rodina obhospodařují vlastními silami 9 hektarů pěstebních ploch, z kterých je sklizeň, a další plochy, kde pěstují sadbu pro svou vlastní potřebu i prodej.

Nejoblíbenější je odrůda zvaná Korona – velmi aromatická, intenzivní, šťavnatá. Zároveň taky poměrně měkká, což komplikuje její prodej. Všechno, co se ráno sklidí, se musí ještě ten den prodat, protože do druhého dne utržené jahody nevydrží. Jakoubkovi se totiž velmi striktně drží zásady, že nesklízejí jahody předčasně, když ještě mají zelenou špičku a jsou pevnější. „Když necháme jahody plně dozrát, značně se to projeví na chuti,“ vysvětluje Jana Jakoubková, manželka pěstitele Jiřího.

Dovoz z Polska

Jenomže vzhledem ke konkurenci dovozových jahod z Polska přestalo Jakoubkovým stačit prodávat jahody tři týdny v roce. Aby si vybojovali právo na přežití na trhu, potřebovali rozšířit prodejní období alespoň na pět týdnů. Přidali tedy další odrůdy, které nazrávají v jinou dobu.

Rozhodně byste měli vědět, že na polský dovoz se nevztahují stejné lhůty co do ochranných postřiků jako na tuzemskou produkci. Prý jsou dovozci dokonce schopni postříkat jahody fungicidem (prostředkem proti plísni) ještě i po cestě v kamionu, takže je jasné, že se takový postřik už nevstřebá a nerozloží a pěkně si ho s jahodami sníme. Dovozce si tak díky nízkým ztrátám může dovolit nižší cenu. Tohle samozřejmě kunratickým pěstitelům značně komplikuje život. Co na tom, že polské jahody jsou málo zralé, mdlé chuti, a plné chemie? Vypdají dobře a jsou levné.

Prodejní místa

Jakoubkovi bojují o každé prodejní místo v Praze, aby vůbec sklizené jahody dokázali dostat ještě ten den mezi lidi. „Praha pojme za den jen určité množství jahod. Když nebudeme na správných místech, kde se pohybuje dost lidí, tak jahody neprodáme a můžeme je vyhodit,“ říká k tomu Jana Jakoubková. Kroutí hlavou nad neprůhledností přidělování prodejních míst na chodnících u metra, kde jsou lidé zvyklí kunratické jahody nakupovat. Jeden den ještě nejsou jasné podmínky, za kterých se budou pronajímat, a druhý den už jsou místa neprůstřelně rozebraná. Jakoby město namísto lokálních zemědělců podporovalo překupníky.

Počasí

Nejhorší a marný boj je však samozřejmě s počasím. „Děda si vedl každodenní záznamy o počasí a na základě dlouhodobých statistik dokázal celkem dobře předpovídat další vývoj. Jenomže posledních sedm let už žádná taková pravidla neplatí. Opravdu si myslím, že se s podnebím něco děje,“ říká ještě Jana Jakoubková. V roce 2011 zničil velkou část úrody pozdní mráz v květnu. V roce 2012 opět mrzlo, 18. května bylo celou noc mínus šest stupňů. Jakoubkovi tak přišli o většinu úrody. Předloni řádily vytrvalé deště, velkou část pole zalil rybník. Loni to vypadalo, že Jakoubkovi přijdou o zdroj zavlažování. Jedině hrdost na to, co zde v Kunraticích započali vlastní předkové, a urputnost až paličatost Jiřího Jakoubka drží rodinu u pěstování.

Jak udělat nepečený dort

Podpořte kunratické jahody

Tak to vidíte. Bez obrovské duševní síly, která jednomu obyvateli Kunratic už zapříčinila mnoho bezesných nocí ze strachu o uživení rodiny, bychom si v létě těžko mohli koupit u kunratického kostela typický košík z dřevěného lýka s plastovým uchem, plný těch nejsladších, nejvoňavějších a nejchutnějších jahod, které si vůbec lze představit.

Jak poznat, že kupujete pravé kunratické jahody?

Napsat si nápis Kunratické jahody na kousek papíru umí každý, ale nemusí to ještě nic znamenat. Naštěstí se můžete držet tří snadných pravidel, která vám pomohou určit, zda se jedná o podvrh, nebo originál.

  1. Ptejte se prodejců, jak se jmenují odrůdy, které prodávají, případně, k čemu se hodí. Překupník nebude vědět, poctiví prodejci kunratických jahod ano.
  2. Jakoubkovi si nechávají na jahody vyrábět lýkové košíky, které mají plastové ucho. Nikdo jiný takové košíky nemá, protože jsou dražší na výrobu. Pokud na stole vidíte jen dva takové košíky, ale prodejce vám dá do ruky jiný, utíkejte co nejdál. Ideálně až do Kunratic ke kostelu, kde pravý stánek Jakoubků najdete určitě.
  3. Nenechte se zmýlit nápisy jako „Jahody z Kunratic“ a dalšími variantami. Ochranná známka je vydaná na název Kunratické jahody, a ten smí používat výhradně pan Jakoubek. V tomto případě se nebojím říct, že je to dobře.

Kam s jahodami, když si je pyšně donesete domů a zavařeninu z nich vařit nechcete? Nejlepší jsou samozřejmě na wimbledonský způsob, tedy podávané se šlehačkou. Ale když se nad tím zamyslíte, blízko tomu má i dort Pavlova nebo dnešní nepečený dort. No a konečně nezapomeňte na nějaký dobrý jahodový koktejl. Ty nejlepší se dělají z jahod, vanilkové zmrzliny a trochy mléka.

A ponaučení do dalších dní? Teprve když si téhle jahodové historie a kvality budeme dostatečně vážit, když poznáme podvrh od poctivé jahody, dáme jim šanci a třeba je budou moci ochutnat i příští generace.

A kam si chodíte na jahody vy a jak je potom použijete? Nechte mi komentář pod článkem, za každý takový budu velmi ráda a ostatní čtenáři jistě taky.
 

Join the Conversation

  1. Kunrtické bych si ráda někdy dala, bohužel na Moravu je to daleko. Na jahody jezdíme ke spolužákovi ze středí školy do Šakvic – Jakubčíkovic jahodová pole jsou tu vyhlášená 🙂 každým dnem očekávám že Roman na facebooku ohlásí, že u nich už začal samosběr, a já pak popadnu všechny kyblíky co najdu a pometu na jahody. Mají taktéž skladbu různých odrůd, o kterých rádi povykládají, jedním dechem ale vždycky dodají, že nejlepší je vyzkoušet a ochutnávaní při sběru je zdarma. Loni jsem chtěla udělat spoustu jahodové marmelády, protože u nás mizí do Vánoc. Ale protože jsem se touto dobou připravovala na státnice, dopadlo to tak, že všechny jahody jsem snědla během učení. Většinu jen tak, a občas s plnotučným mlékem a cukrem jako koktejl, resp. jako takovou sladkou studenou polévku 😀 Nakonec nejlepší pochoutka pro mě i mé mladší sestry jsou po celý rok mražené jahody rozmixované s trochou cukru. A s jahodami skvěle ladily veškeré mé pokusy o nevydařené makronky – s trochou šlehačky po vzoru Eton mess – delikátní 🙂

    1. Makronkový Eton mess! Och…

    2. Tak pro další soutrpníky z jihu Moravy, kteří mají pro Kunratické daleko jsem si dovolila sepsat tip na výlet 🙂 V Šakvicích má samosběr tradici už pár let a na poli od včerejška čeakjí sběrače denně od 9 do 17 hodin 🙂 http://www.konceptdoga.cz/2015/05/tema-jahody.html

  2. Jsem z Pardubic a na jahody chodíme na samosběr do Přelovic nebo Živanic. Sama si tak můžu natrhat jen ty nejlepší kousky 🙂
    Část sníme jen tak, případně rozmačkané s mlékem a troškou cukru nebo rozmixované na koktejl. Milujeme tvarohové knedlíky s jahodami, velká část padne na domácí jahodovou šťávu (loni jsem dělala asi 15 litrů), něco zamrazím jako dřeň (výborná je pak na mlsání nebo přes zimu do jogurtu, když moc čerstvého ovoce není) a část do dětské přesnídávky (vařím domácí). Letos bych ještě chtěla zkusit marmeládu. Pokaždé si říkám, že bych měla zkusit i nějaký dobrý moučník, ale pak je mi líto jahody „utopit“ v mouce, cukru a tuku a radši je sníme jen tak.
    S jahodami mám spojený jeden velice milý zážitek z minulého roku. První várka nasbíraných jahod už byla zpracovaná, ale nestačilo nám to, tak jsme se s mojí maminkou vydaly na pole ještě jednou. Co na tom, že jsem měla týden před termínem porodu, cítila jsem se skvěle, tak jsem se snažila aspoň nad řádky moc neohýbat. Večer jsem uložila starší dítě ke spánku a pustila se do zpracování jahod, vařila jsem ty tvarohové knedlíky a mixovala dřeň. A mezitím se nenápadně a pak i nápadně začaly objevovat bolesti v podbřišku, které velmi brzy přešly do pravidelných kontrakcí. V klidu jsem dovařila trojitou dávku knedlíků, pak se nechala odvézt do porodnice a pár hodin na to se dcerka narodila. Mamka své druhé vnučce proto říká jahodové dítě 🙂
    Takže až budu za dva týdny připravovat dort s jednou svíčkou, nesmí na něm chybět jahody :-))

    1. Oprava, do Starých Ždánic jezdíme, ne do Živanic, nějak se mi to popletlo.

    2. Jani, díky za rady a tipy, samosběr je určitě cesta k dobrým jahodám, a hlavně — pozdravy pro jahodové dítě! :-*

  3. Zdeňka says:

    my koupili byracek jahody tu jiz rostli a tak se tesime az budeme sklizet:)nevim jak budou velike a ni jake budou chuti,ale budou nase bez chemikalii a po ruce.)Uz se moc tesime.

    1. Zdeňko, tomu naprosto rozumím. Tak ať se letos zadaří. Flo.

  4. Milá Jani Flo, díky za pěkný článek – osvěty s lokálními potravinami je zapotřebí. Podobný dort (u nás mu říkáme „kopec“) dělá v naší rodině s oblibou děda. Nepoužívá na něj šlehačku, ale jen kysanou smetanu. Když ještě žila babička, marinovala různé ovoce ve vodce a pro dospělé přidávala do „kopce“ – to byla mňamka:)
    Jak píšeš, Korona je nejlepší odrůda, kterou jsem kdy jedla. Voní lahodně, sladce, sliny se vám sbíhají (mě už jen při vzpomínce:), takhle jiná odrůda nevoní ani nechutná! Narazila jsem na ni vlastně minulý rok náhodou. Koupila jsem 4 kg a nestihla donést domů ani jahodu – snědli jsme je ještě s kolegy v práci.
    Z ostatních odrůd ráda dělám jahodový džem s vanilkou podle Dity P. – zatím nejlepší, co jsem jedla. A protože je s citronovou šťávou, jahody neztmavnou.
    Když jsem ještě bydlela u Mělníka, jezdili jsme na jahody do Vraňan.
    Už se těším na sezónu, za chvíli to vypukne:)

    1. Hoho, ovoce v alkoholu se mi moc líbí! Vraňany jsou vyhlášené, to máš pravdu. Jakýkoli samosběr je lepší než nákup ve stánku (s výjimkou Jakoubkových, to je jasné :-)).

  5. DOBRÝ DEN FLO,DĚKUJI ZA ÚŽASNOU POVÍDKU O JAHODÁCH.NEVÍM JESTLI LETOS STIHNO JEJICH DOZRÁVÁNÍ.PŘÍŠTÍ TÝDEN JEDU NA DOVOLENOU A TAK SE O NĚ BUDOU MUSET POSTARAT DĚTI,DOUFÁM ŽE TO ZVLÁDNOU.MÁME JE NA NAŠÍ ZAHRÁDCE.DOSTALI JSME SAZANIČKY OD KAMARÁDA A TĚŠÍME SE Z NICH KAŽDÝ ROK. JEN CO ZAČNOU ZRÁT TAK SE NA NĚ VŠICHNI SLÉTNOU A ZOBAJÍ A ZOBAJÍ.DĚLÁME SPOUSTU DOBROT.LÍVANEČKY,KNEDLÍKY.POHÁRY,KOKTEJLY,DO MRAZÁKU NA ZIMU I NA MARMELÁDU SNAD DOJDE,KVETOU KRÁSNĚ, NEBO JEN TAK SE ŠLEHAČKOU.LETOS SE JE BUDOU UČIT PAPAT I NEJMENŠÍ VNUČKY.TAK PŘEJU VŠEM KRÁSNÉ MLSÁNÍ NA JAHODOVÉM ZÁHONĚ A U PLNÉ MISKY.JITKA

    1. Jitko, doufám, že se dovolená vydařila a díky za všechny prima jahodové tipy a nápady. Flo.

  6. Pokud dělám nepečený dort a vím, že nemám čas na noční odpočinek v lednici, tak již přímo udělám jednotlivé porce do skleniček nebo misek. Vypadá to také pěkně, na chuti to neubere a odpadnou problémy při krájení a servírování 🙂 Stačí pouze vychladit a můžeme podávat.

    1. Jani, to je ono, to mi v článku chybělo. Nějaký nápad, jak vyzrát na nedostatek času. Díky!!!

  7. Markéta says:

    Milá Flo, děkuji za zajímavý příběh o kunratických jahodách, my si každý rok vystačíme s těmi od naší babičky. Podobný piškotový kopec dělá taky, ale se zakysanou smetanou. Až jahody budou, vyzkouším Tvůj šlehačkový, ať je zase nějaká změna. A ještě na jedny jahody se těším, na ty maličké lesní, co u nás rostou pod strání, ty jsou nejvoňavější ze všech.

    1. Markéto, pravdu máš, lesní jahody nemají konkurenci. Jen se jich bohužel nedá nasbírat moc. Viděla jsem je prodávat jen jednou, na trhu v Benátkách.

  8. Klárka says:

    Jsou nádherné a věřím, že musí chutnat skvěle. Škoda jen, že bydlíme v Opavě.

    Krásný den a děkuji Flo za recept.

    1. Zrovna jsem to chtěla napsat, že do Opavy daleko 🙂 Ale třeba i někdy v sezóně uděláme výlet. Zatím si krásně vystačíme s jahůdkami ze zahrádky!

    2. Holky, no jo, je to tak, kunratické jahody přes celou republiku bohužel nedojedou, to by se nesměly sklízet tak nazrálé. Ale věřím, že v okolí najdete nějakého jiného pěstitele, který to taky s jahodami bude myslet dobře! Flo.

  9. kunratické jahody neznám,ale partner je pražák a my se každý rok začátkem května stěhujeme do Prahy z olomoucka.Na holešovické tržnici mám paní,od které kupuji jahody,které jsou velmi dobré a pěstované s láskou.Doufám,že i letos budeme v Praze-záleží na tom,jestli nebudu muset na operaci-tak to si na kunratické jahody zajedeme.Podobným způsobem dělám tak zvané jahodové tiramisu,chutná to všem a máte pravdu jahody nesmí být tuhé a nezralé.Pro změnu zkusím váš jahodový dort ,mám ráda změny.Děkuji Lída

    1. Lído, tak to přeju hodně zdraví a případně i vydařené setkání s kunratickými jahodami. Flo.

  10. Michaela says:

    U nás jsou Svádovské jahody. Taky mají konkurenty, kteří si to píší na kus papíru.
    A pak jsem zvědavá na ty z Litoměřicka.

    A za pár peněz tu u nás nejsou z Polska (myslím), ale z Německa ze slámy. Země původu ale nikde neuvádí.

    1. Míšo, díky, Svádovské jahody jsem neznala.

  11. Michaela says:

    Jo, a na zahrádce máme hodně lesních, uvidíme, jaké budou, kvetou o sto šest.

    1. I my, jen se nějak přes to množství dětí na zahradě se potulujících nemůžu dočkat pořádné sklizně 🙂

  12. Michaela says:

    A do třetice, ať to tu pořádně zaspamuji:)
    Svádovské tu značku mají snad také, to koukám.
    http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/regionalni-potraviny/ustecky-kraj/svadovske-jahody.html

  13. Evísek says:

    Krásný den Flo, u nás se dělá taky nepečený dort jen ze zakysané smetany, případně domácího bílého řeckého jogurtu – dvakrát dokonce i v zimě (syn a manžel mají narozeniny a oba nic jiného nechtějí), proto musí být zásoba jahod hlavně v mrazáku. Samozřejmě jen těch kunratických, protože jakákoliv jiná kupovaná jahoda prostě není ono a naštěstí jsme z Prahy. Jinak se u nás jahod sní mraky, dcera byla odkojena jahodovým mlékem, protože se narodila v jejich sezóně. Ale přiznávám, že příběh o Kunratických jahodách jsem neznala. Jahodám zdar 🙂 Evísek

    1. Evísku, určitě stojí za vyzkoušení smíchat šlehačku a zakysanou smetanu. Jahodové mléko si musím zapamatovat, jak si to tak zpětně vybavuju, asi i moje dcera je jím poznamenaná 🙂

  14. Kunratické jahody kupuji každý rok. Jsou sladké a dobré. Ty nedozrálé zelené jahody bez chuti jsou příšerné. Ráda si každoročně vystojím frontu v Kunraticích, protože takové blaho v hubě se jen tak nepoštěstí.

    1. Aleno, naprostý souhlas 🙂

  15. I v okolí Olomouce jsou družstva, která pěstují jahody na prodej i na samosběr. Už druhým rokem mám od nich sazenice jahod, loni byla pěkná úroda, letos se uvidí.Zmrzlíci mají ještě přijít, ale snad nebudou s teplotami do mínusu. Jinak já právě teď vyrábím ze zamražených jahod zákusky- jahodové kostky, abych vyprázdnil mražák. Jen s krémem z jahod a tvarohem nebo pudinkem nejsem pořád jaksi spokojen. Vyzkoušel jsem recepty z netu, ale pořád to není ono. Teď to chci zkusit se šlehačkou a želatinou. Nemáte někdo dobrý recept na krém s mraženou dření, která by i s menším množstvím cukru byla podobná té v kupovaných zákuscích?

    1. Pavle, chuť v kupovaných zákuscích z 95 procent ovlivňují instantní cukrářské směsi a polotovary. Takže se nejspíš pokoušíte dostat báječné domácí suroviny na úroveň průmyslových a to je škoda. Skvělý jahodý krém — nebo vlastně pěna (šifon) — vznikne, když polovinu jahod odšťavníte a sirup svaříte asi na polovinu, druhou polovinu jahod rozmixujete s cukrem, obojí smícháte dohromady, přidáte ušlehanou šlehačku a zpevníte to želatinou (ta se rozpouští v tom vlažném svařeném jahodovém sirupu). Je to mana nebeská, i když pracná.

  16. Radka Austerlitzová says:

    Jahodam zdar a kunratickym zvlaste, kazdy rok se na jahodove obdobi tesime a ten posledni kosicek uz nam zustane doma. Jsou opravdu vyborne, stavnate a vonave.
    Doma na zahradce pestuju male lesni jahudky, co nesnime, davam v krabicce do mrazaku a pak si je sypeme do sklenky sampanskeho, ktere krasne provoni a zaroven zchladi.
    Kazdy rok u nas voni jahodova marmelada s vanilkou a dřen, ktera v mrazaku vydrzi, nez ji nekdo ochutna. Dortik vyrabim jednak z jahod, jednak z bananu, ale lze z obojiho naraz.
    Diky, moc zdravim
    Radka

    1. Och, šampaňské s lesními jahodami? To zní neuvěřitelně hříšně 🙂

  17. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    jako vždy, lákavé, svádějící, budu se muset podívat na tržnici, zda se tam neobjeví nějaké „domácí“ jahody, velkoobchodní nabídka moc neláká, ani barva, ani chuť. Vlastní produkci jsem před lety vzdal, párkrát mne „vypeklo“ počasí a pak, už se těžko ohýbám a ještě hůř vstávám. Přeshraniční polská produkce taky není už to, co bývalo v době, kdy se za Olzu /Olši/ muselo ještě s pasem.
    Jako vždy, kopíruju pro dceru a manželky svých vnuků a šířím slávu Vašich nápadů po moravské a slezské krajině, pochopitelně, máte mé díky – Jaroslav

    1. I vy máte mé díky, jsem ráda, že mám takového podporovatele až na druhém konci republiky 🙂

  18. Marcela says:

    Krásný příběh. My jezdíme do jahodárny Vraňany na samosběrná pole. Jahody mrazíme na knedlíky, koktejly a jahodovou marmeládu jíme celý rok. Letos bohužel došla už v dubnu. A tento dort znám už od dětství. Oblíbená pochoutka i u mých dětí. Třeba jako svačinka do krabičky do školy.

    1. Marcelo, jestli tenhle dort jednou udělám do krabičky do školy, mám titul matka roku zaručen od všech čtyř potomků. Budu s tíhle nápadem muset naložit velmi opatrně 🙂

  19. Marcela Duchoňová says:

    Ahoj Florentýno,
    léta jsem bydlela v rodinném domě se zahrádkou. Mojí specialitou bylo právě pěstování jahod – neznám jméno odrůdy – ale velikostí plodů, vůní a chutí předčily všechny ostatní v okolí. Musely se ob jeden až dva roky omlazovat a pokud počasí přálo, neztrácely nic na své kvalitě. Tehdy jsem naposledy okusila chuť skutečných jahod. Při pěstování jsem nepoužívala žádných zvláštních metod ani přípravků, jen lásku k jahodovým sazenicím, pečlivě je kypřila, správně zalévala a každé ráno je chodila okouknout a „pozdravit“. Byly to zcela přírodní jahody, voňavé, šťavnaté, rozplývaly se na jazyku. Mně vůbec rostlo všechno pod rukama jedna radost, dělala jsem to s láskou a zdravým rozumem. Marcela
    P.S.:
    trochu jsem odběhla od vaření k tomu, co musí přípravě jídla předcházet 🙂

    1. A to je moc dobře, Marcelo, že jsi tak krásně odběhla. Ne každý si tuhle předchozí fázi uvědomuje 🙂

  20. miluše dvořáková says:

    Milá Flo, díky za krásný článek o jahodách a protože jsem z Kunratic a dokonce Jakoubkovi pěstují jahody na políčku, které jim pronajímáme, vím jak tyto jahody chutnají a každoročně již několik desetiletí jich spoustu zkonzumujeme. Ať už za syrova, či v podobě koláčů, knedlíků a marmelád. V poslední době jsem si oblíbila džem-marmeládu z jahod v kombinaci s rebarborou, výborné. Na jahody se už velmi těšíme a přejeme Jakoubkům úspěch v pěstování a co hlavně hodně vláhy a sluníčka, to pak jahody nemají chybu. Zdravím Míla

    1. Můžu se zeptat v jakém máte poměru suroviny: jahody/rebarbora?

    2. Miluško, svět je malý 🙂

      Jani, nemůžu mluvit za Mílu, ale obvykle se nespleteš, když jahody a rebarboru smícháš v poměru 1:1.

  21. Jarka B. says:

    Milá Flo,
    díky za jahodové téma, léto je prostě za dveřmi. Kunratické jahody znám a kupuju, jsou nejlepší. Jahody, které nezrály v Čechách nemá, podle mě, cenu jíst. Když se mi podaří být ve správnou dobu v Jižních Čechách, chodím pilně sbírat na jahodovou farmu v Bavorově a vařím džem. V sezóně vyrábím oblíbené jahody do jogurtu. Trochu je povařím s cukrem a pravým agarem, v lednici vydrží nějaký den, pokud hned nezmizí. Jahodový dort dělám vlastně stejně, šlehačku ušlehám tedy míň. Díky za tip na zakysanku, taky hlídám, aby nebyla vylepšená škrobem. Zdvořile dávám návrh na recept na tvarohové jahodové knedlíky. Docela bych nějaký „zaručený“ uvítala. Hezký den přeje Jarka

    1. Jarko, souhlasím s tebou, jahody s nečeským původem nemá smysl jíst. Nemůžou být dost nazrálé.

      Recept na ovocné knedlíky v létě určitě bude! Flo.

  22. Milá Flo,
    děkuji za lákavý receptík, určitě vyzkouším. Moc tyhle dobroty nedělám, protože dříve než se mi doma sejdou všechny ty potřebné ingredience, pochutnám si na jahodách s mlékem.
    Kunratické jahody bych ráda ochutnala, možná si v sezónně udělám malý výlet do Prahy 🙂

    1. Zlato, stojí to rozhodně za to. Flo.

  23. Krásne fotky, tie jahody som skoro vylúpla z obrazovky:-) zase jeden poučný článok, veľmi pekne napísaný, vďaka. Veľmi podobný dezert je u nás v lete stálica už roky rokúce, je ale dobré pripomínať ho a pridala si fakt dobré rady, ako vždy. Som pozvaná na Moravu v júni, tak možno sa mi pošťastí aj také jahody ochutnať. Už sa teším:-)

    1. Iveto, díky a věřím, že na dobré jahody bez problému narazíš i na Moravě. Flo.

  24. Pavlína Cachová says:

    Vážená paní Florentýno,
    jahodový dort v naší rodině také často připravujeme. Letos jsem si sazeničky jahod Korona z Kunratic objednala přímo od p. Jakoubka. Už se nemohu dočkat sklizně. S pozdravem a přáním všeho dobrého Pavlína

    1. Pavlíno, tak držím palce, ať se jahodová sklizeň vydaří. Korona je nejlepší volba 🙂

  25. Ahoj Týnko, děkuji za krásné povídání o jahodách.Jahody pěstujeme na vlastní zahrádce a na sběr je nás víc než dost.Nahrnou se vnoučátka s košíčky a za chvíli je posbíráno. Děkuji také za inovaci dortu, dělám ho ,ale pouze s kysanou smetanou, s tvou šlehačkou bude ještě lepší.Krásné jarní dny.

    1. Jitko, děkuju za milý komentář, to musí být krásný pohled na vnoučátka s košíky plnými vlastních jahod… Flo.

  26. Margit says:

    Milá Flo, posílám některé Tvoje recepty kamarádkám z chaty.
    Tento recept je zaujal, avšak mají malý problém:
    – kde seženou ty báječné „Kunratické jahody – KORONA “
    – a kdy….. nejsou z Prahy a cestu si musí naplánovat.

    Nemusely by ani do Prahy, stačilo by její okolí.

    Děkuji a těším se na odpověď. Margit

    1. Ahoj Margit, všechno důležité je tady na webu: http://www.kunratickejahody.cz

  27. M.Hanusová says:

    Milá paní Flo,moc děkuji za pěkný a zajímavý článek o jahodách z Kunratic.
    Teď se chystám na samosběr jahod,doufám,že to najdu.Jinak ještě chci
    poděkovat za recept na nepečený dort s jahodami.Snad se mi povede.
    Mějte se moc hezky .Budete-li mít zase nějaké zajímavosti o jahodách,
    ráda si to přečtu.S pozdravem M.Hanusová

    1. Pevně věřím, že se všechno podaří, že jahody najdete a dort se skvěle vyloupne. Držím palce. Flo.

  28. Eva Žáková says:

    Tak toto je muj třetí recept od Flo, který jsem vyzkoušela a opět sklidil velký úspěch! Děkuji, byl fakt výtečný…

    1. Tak to je výborné, jsem ráda, díky moc!

  29. Jana Cecílie says:

    Tak dnes ráno cestou z pracovního bodu A do pracovního bodu B jsem si na metru Háje koupila krabičku. Právě svačím, jsou báječné! (Až se bojím, že už nebudu jíst ty mamčiny a ségřiny…)

  30. Jahody jen z Kunratic, celý můj život!! Pořad bydlím blízko Kunratic, tak mi nic nebrání. Koš sníme za den. Nejvíc ja

    1. Blízkost Kunratic závidím a schopnost sníst celý košík na posezení naprosto chápu 🙂

  31. Když jsem se před pár lety přistěhovala do Kunratic, nechápala jsem, co tam všichni s jahodama blbnou, proč na ně stojí takové fronty…a čekají dokonce i tehdy, když je várka vyprodaná a jahody se teprve přivezou. Pak jsem si jeden košík koupila a tím začala moje jahodová závislost…Ale teprve popis příběhu rodiny Jakoubkových mi to všechno zasadil do kontextu. Děkuji!!

    1. Lído, jsem ráda, že v tom nelítám sama. Kunratické jahody a nikdy jinak.

  32. Šárka says:

    Na jahody si chodím na zahradu, po tchánovi máme odrůdu Senga sengana a je to dědictví, které si opatrujem, co nám síly stačí. Jahůdky jsou menší, ale o to sladší, krásně červené i uvnitř, takže je z nich nádherná marmoška. Ale nejvíc milujem jen tak pomačkané, trochu oslazené a zalité smetanou, před lety to moje děti pojmenovaly jako jahodové hody, zkráceně „hůdky“… No a pro manžela vytvářím na zimu kompot z jahůdek a třešní dohromady, na přání. No a taky stačí upést jednoduchý piškot, na něj natřít lehký krémek, poskládat jahůdky a naleštit želatinou…prostě jednou do roka jahodová mňamka. No, a když je po jahodách budem se těšit třeba na meruňky, ne?

    1. Och… to je tolik svůdných slov v jednom komentáři, Šárko!

  33. Alena Z. says:

    Ahoj Florentýnko,

    taky nepečený jahodový dort dělám – po celou dobu jahod. Máme to strašně rádi, já smíchávám kysanou smetanu a tvaroh, šlehačku až nahoru. Ale nejvíc mám ráda jahody rozmačkané s cukrem a jogurtem nebo se šlehačkou. Mňam, už se u nás všichni na ty hody těšíme! Hlavně aby se urodily – máme na chalupě své vlastní – odrůdu Carmen – tmavě červené – no báječné. Jediný problém je, že nám kořínky sazenic podežírají myši a krtonožky – brr ošklivý hmyz – když se mi jí podaří chytit, mám co dělat, abych neječela :). Takže chodím na kontrolu a stále je okopávám a zasypávám díry. Ale i tak vždy nějaká úroda je. Ale za tip na Kunratické jahody díky, když bude málo vlastních, tak vím, po jakých jahodách se poohlédnout.

    1. Aleno, jahody s cukrem taky miluju, já si do nich dávám zakysanou smetanu, tu mám raději než mléko nebo klasickou smetanu. Tak ať tě krtonožky hledí nezlobit!

  34. Magdaléna says:

    Pěkný šťavnatý den :-),
    chtěla jsem se zeptat na piškoty – dříve jsme kupovali od Opavie, které nám přestaly chutnat (jsou menší a tvrdší). Děti odrostly a tak už je kupujeme jen zřídka a jen nejlevnější druh jako odměnu pro psy. Můžu poprosit o tip na značku?
    (A můj tip na odrůdu jahod je Mara de Bois 🙂 )

    1. Magdaléna says:

      Nakonec jsem upekla piškotový korpus a zatočila celou tu dobrotu do rolády. Ale nebylo to ono, už je to jiný moučník, víc by tomu slušela samotná šlehačka.
      Odrůdu jahod jsem připsala, protože i my máme do Kunratic i do Prahy daleko. Tyhle se na trhu asi ani koupit nedají, nemají pevnou „slupku“ – jestli to tak můžu vůbec nazvat, byly by brzy otlačené. Tak kdyby někdo uvažoval o odrůdě do záhonku – jsou výborné.

    2. Magdo, je to samozřejmě problém, piškoty Opavia nejsou od přesunutí výroby do Polska vůbec k jídlu. Občas se zadaří, že privátní značka Clever (v Bille) má dobrou výrobní šarži, ale nevím, kdo přesně je pro Billu dělá. Chce to občas projít kolem regálu a hlídat, jak to vypadá, a když se zadaří, koupit do zásoby.

  35. Saša says:

    Já to snad neměla ani otvírat!!!
    Bohužel tady nemám jinou možnost, než koupit na trhu, v obchodě rozhodně ne… Jahody milujeme, synovi na oslavu bakalářky jsem dělala plný jahod… Domácí piškot, hromada šlehačky, jahody dovnitř a hromada nahoru..zmizel jak mávnutím proutku.
    Kdysi jsme měli vlastní jahody…to byla báječná chuť!
    Článek přeposílám sestře, bydlí v Praze, tak ať si pochutnají aspoň oni.
    Děkuji moc za článek, a všem, kteří mají přístup k dobrým jahodám upřímně závidím.

  36. Šárka says:

    Ahoj Flo, my jezdíme na jahody do Vraňan. Dnes jsem si natrhala 9 kg a stojím u kamen a dělám džemy , část jahod jsem dala do mrazáku a udělám džem rybíz a jahody a zahradní směs – to až dozrají další dobroty. Syn má 28.6.narozeniny a ty si neumí představit bez jahodového dortu.
    Hezký den všem jahodářům.

  37. Dana Šmídlová says:

    Milá Florentýnko,
    děkuji za typ na Kunratické jahody. Mám to trochu z ruky,ale zase ta jakost!
    Napíši Vám, jak jahody uchovávám. Po nákupu je v kuchyni namočím do vody s octem, asi půl hod., usuším na utěrce a skladuji v lednici. Vydrží týden, aniž by shnily. A ocet jim na chuti neubere. Jde to i s jiným ovocem.
    S pozdravem Dana

    1. Dano, díky za skvělou vychytávku, to se vždycky hodí!

  38. Mária says:

    Taky pěstuji jahody, sice si odrůdu nepamatuji, ale každý rok mám pořadník na jahody, protože všem moc chutnají. Někteří, aby měli jistotu že o ně příští rok nepřijdou se hned hlásí na další rok. A tak stále rozšiřuji a rozšiřuji. Letos dost zmrzly, takže se na všechny nedostane.

  39. Tak jsem pořád vymýšlela,co upeču k svátku vnoučkovi a synovi – mým Pavlům. Tak jednoduchá a výborná věc mě nenapadla! Tak letos dostanou jahodový dort podle Flo! Taky nechávám růst na zahrádce lesní jahůdky / ani nevím jak se tam dostaly,ale rozrostly se zdatně/. A pokud mi je nevyzobou návštěvníci, skončí jich taky část v mrazáku. Díky za tip na šampus s lesními jahodami,Radko. Na podzimní narozeniny to bude příjemné překvapení.

  40. Právě dnes jsem si donesla jahody ze zahrádky a hned taková mlska od Florentýnky.
    Ale jeden problém pro mne to má.Jsem babka -důchodka ale kde sehnat šlehačku 40% to opravdu nevím. Tak 31-33 % to jo-ale jinou neznám.A Billu bohužel taky nemám po ruce.Snad něco vymyslím.

    1. Jani, vyrábí ji Kunín, ale i s obyčejnou 32% smetanou ke šlehání to půjde.

  41. Helena says:

    Jahody, kromě meruněk, naše nejoblíbenější ovoce.Loni jsme měli obrovskou úrodu, užili jsme si jich načerstvo, se smetanou, v tvarohových knedlících, v bublanině…
    Podělili jsme i děti a vnoučata.Něco do mražáku /máme jen menší u ledničky/ a hlavně jsem udělala hodně jahodové marmelády, kterou jsme dojedli teď, když už začaly letošní jahody.A to už bylo v polovině května.
    Naše jahody ničím nestříkáme, než osejeme zahhrádku, pustíme tam naše slepičky, které zlikvidují všechny případné škůdce,
    Nepečený jahodový dort dělám také, ale jenom se zakysanou smetanou, šlehačku až nahoru.
    A když si někdy dáme na oslavu šampáňo, tak s jahodama, buď čerstvýma, nebo mraženýma..Tak dobrou chuť a taky na zdraví!

  42. Míša says:

    Ahoj Flo, chtěla bych se zeptat, bude to fungovat i když bych jako první vrstvu dala nakrájené jahody, na ně hned piškoty a potom krém a dále postupovala podle návodu? Říkám si, že by to možná bylo hezčí, ale nejsem si jistá, zda by se mi dort nezbortil 🙂

    1. Míšo, nezkoušela jsem to, ale pokud to s těmi jahodami nepřeženeš a dáš jich do spodní vrstvy umírněně, tak by to podle mě mohlo klapnout.

  43. Marcela says:

    Milá Flo. Při hledání receptu na dortový korpus jsem narazila na tento jahodový dort a musím se podělit o svou zkušenost. Tento moučník již dělám 30 let a po tom, co dětské piškoty přestaly být k jídlu jsem přešla na cukrâřské piškoty, potom už vůbec nepřidávám cukr. Po testování různých druhů piškotů jsem zjistila, že jednoznačně nejlepší jsou italské SAVOIARDI od fy San Fabio z PENNY a ani finančně nikoho nezrujnují. Jako jedny z nejhorších jsou německé z Lidlu, špatně nasákají vlhkost a i druhý den jsou tuhé.Ale je to jen moje roky prověřená zkušenost.

  44. Milá Florentýnko,vloni mi zeťák zasadil KUNRATICKÉ jahody,už se na ně moc těším,díky,díky.Oli

  45. Ahoj Flo, kunratické jahody neznám, ale mám svoje na zahrádce, nyní sklízím a peču, mrazím dřen i celé, dnes jsem zrovna dělala jakoby nepečený dort , ale do jednotlivých misek pro vnoučata.

  46. Tak jsem podle Vás zkusila nepečený dort a jelikož jsem měla hodně jahod a byly krásně narostlé, tak jsem je tam dávala celé a prokládala jen tím krémem (sehnala jsem creme fraiche, 30%) a piškoty jsem dala až nahoru, takže jsem je měla jen dole, po stranách a nahoře – a byl naprosto úúúúžasný. Dnes ho budu dělat znovu, mamce k narozeninám, akorát už je po kunratických jahodách, tak zkusím mražené (zmrazila jsem si takové hodně malé), borůvky a maliny. Opět mám doma creme fraiche, tak zase zkusím metodu skoro bez piškot, jen ovoce a krém!

  47. Alena Jungmannová says:

    Dobrý den, chystám se na tento dort v sobotu, v neděli má dcera první narozeniny. Jahody mám z Vraňan, snad budou dobré, vypadají i voní krásně.
    Chtěla bych se jen zeptat, jak velkou mísu jste použila? Abych v půlce nezjistila že už se nevejdu nebo mi naopak půlka jahod nezbyla – ne že bychom se o ně nepostarali 😀 ale byla by to škoda.

    Mockrát díky za radu,
    zdraví Alena.

  48. Mňam táto torta vyzerá úžasne 🙂 Milujem nepečené dezerty, najmä v lete sú super osviežujúce. My doma väčšinou robievame „klasickú“ smotanovú tortu, čo sa robí z kyslej smotany ale toto je tiež super nápad, určite vyskúšam 😉

  49. Uz tri roky bydlim v kunraticich a tak mam tyto jahody doslova pred okny ? Jsme velka rozvetvena rodina a “skupujeme” jakoubkovic kosicky pred kazdym vikendem. Vozime si je na chalupu na vysocinu a delame z nich vsechno mozne. Ja dorty a nejruznejsi kolace. Tchyne tu nejlepsi marmeladu na svete.

  50. Alena says:

    Do Kunratic pro jahody jezdím každý rok,když je sezona.Jiné nekupuji.Přeji pěstitelům hodně zdraví,optimální počasí,odpovědné česáče a potřebnou energii do dalšich let.Dĕkuji,že se pěstování nevzdáváte.
    Alena z Prahy

  51. Veronika says:

    Včera jsme si koupili 2 koše přímo u kostela, máme to opravdu za rohem. Dnes jsem z nich dělala nepečený dost a jsou stále úžasné.
    Prodej podporujeme každý rok. Marmelády, dřeně, sirup… Opravdu úžasné ??

  52. Vlasta says:

    Právě se chystám dělat nepečený jahodový dort manželovi k svátku. Dřív jsem ho dělala synovi k narozeninám 4.7. Poslední dobou zrají jahody dříve a mnohdy již začátkem července nejsou. Já kupuji jahody svádovské (Svádov je část Ústí nad Labem). Mají podobnou pověst jako ty kunratické. Jsem ráda, že i když jsou dražší, stojí na ně fronta a v poledne už nejsou.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close