Teď uprostřed léta, když je chuť rajčat nejrajčatovější a chuť bazalky nejbazalkovatější, se nemůžu nabažit chuti salátu caprese, čili rajčat s mozzarellou a bazalkou. Tohle jídlo nejen že hraje italskými národními barvami, taky hraje na city. Prožívám s ním letní romanci se vším všudy, včetně následných bolavých vzpomínek, až nastane ochlazení a zima.
Proto se mi prosím nedivte, že trojboj rajčata+mozarella+bazalka vidím a cpu, kam se dá. Zamilovaný člověk je svým způsobem částečně nesvéprávný a uvažuje přinejmenším zkratkovitě. Když může být salát caprese podávaný s bílým pečivem, proč by nemohl být servírován s těstovinami? A když s těstovinami, tak zatepla, nebo jako chlazený salát? A když jedno nebo druhé, nešlo by těstoviny vyměnit za celozrnné? Nebo za kuskus? Případně za bramborové noky?
U noků se obvykle ve svých úvahách zaseknu, neboť se zde dostávám do citového konfliktu se svou první láskou na talíři, totiž s bramborami. Postavte přede mne pekáč brambor a vrátím vám ho prázdný; když vidím v restauračním menu francouzské brambory, jiná volba už pro mne neexistuje, zmiňte se přede mnou, že večer smažíte bramboráky, a v tu ránu jsem nastěhovaná u vás doma.
Je-li tedy něco ještě lepšího než rajčata s bazalkou a mozzarellou, tak rajčata s bazalkou, mozzarellou a bramborovými noky. A když dovolíte, i to se dá ještě vylepšit.
Noky s pečenými rajčaty
Ano. Když se rajčata maličko upečou v troubě, dostanou zcela nový chuťový rozměr. Možná vám to přijde (asi už potřetí v tomto článku) notně ujeté, zapékat dokonalá letní rajčata plná chuti, ale věřte mi, že co je výborné, bude po upečení skvělé. A platí to i naopak, rajčata nevalné barvy a chuti se pečením v troubě dostanou aspoň na úroveň dobrou.
Pečením se v rajčatech cosi změní v chuti a dostanou nádech výrazných rajčat sušených. Nedávno jsem v jednom článku psala, že rajčata obsahují poměrně dost přírodního glutamátu, který je činí zajímavou přísadou do jídla, neboť dovedou vylepšit mdlou chuť, a u koncentrovaných podob rajčat (pyré, protlak, sušená rajčata, kečup a spol.) to platí o to víc.
Co se týká pečení rajčat v troubě před jejich použitím do jídla, existují dva přístupy, jak je udělat co nejlepší:
- Péct je krátce a zprudka při teplotách kolem 220 stupňů. 10-15 minut stačí.
- Péct je dlouho a zvolna při teplotách kolem 120 stupňů. Bude to chtít 1,5-2 hodiny.
Jinými slovy, průměrnost kolem 150-180 stupňů rajčatům vůbec nesluší. Zahřejí se, změknou, zvodnatí, ale to je asi tak všechno.
Vyšší teplota vede k rychlému zapečení rajčat zvenku a k zesílení chuti po okrajích, nižší teplota vede k dokonalému pocitu chuti sušených rajčat, aniž by tomu odpovídala konzistence. Rajčata zůstanou měkká a šťavnatá, jen chuť se jim podstatně změní.
Příprava rajčat na pečení
Ať už se rozhodnete pro rozpálenou nebo línou troubu, příprava rajčat na pečení je vždy stejná. Rozkrojte je na poloviny a naskládejte na plech řeznou stranou vzhůru, tedy slupkou dolů. Jemně je posolte, jemně je pocukrujte (klidně použijte třtinový cukr), jemně je poprašte provensálskými bylinkami nebo aspoň oreganem či tymiánem, a pokapejte je olivovým olejem.
Ze všeho nejvíc se na pečení hodí malá třešňová rajčátka, protože po napíchnutí na vidličku fungují jako jednohubky, netřeba s nimi dál bojovat nožem. Navíc mají o něco výraznější chuť než rajčata větších druhů.
S většími rajčaty lze tento zapečený úskok provést taky, ale hodí se je aspoň překrájet na osminky a počítat s tím, že některé druhy mohou v teple trouby pustit až příliš mnoho vody, která znemožní pečení nasucho a místo toho nastartuje dušení.
V následujícím receptu můžete bez obav zaměnit prudké zapečení za pomalé pečení a naopak, záleží na tom, kolik stupňů navíc v těchto letních vedrech snesete a jak dlouho si můžete dovolit čekat na upečení rajčat.
Pokud nemáte chuť na noky, věřím, že si s pečenými rajčaty poradíte i jinak. Jsou skvělá k sázeným vejcím, do cizrnového či fazolového salátu, po vychladnutí i do míchaných listových salátů.
Suroviny
- 800 g bramborových noků
- 500 g cherry rajčátek
- sůl
- špetka cukru
- špetka sušených provensálských bylinek nebo tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 300 g mozzarelly ve slaném nálevu
- 10 listů bazalky
Postup
- Troubu rozehřejte na 220 stupňů. Než se vyhřeje, připravte rajčátka k pečení. Omyjte je, osušte a překrojte napůl. Rozkrojenou stranou nahoru je všechny naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku, zlehka osolte, posypte cukrem a rozemnutými bylinkami a zakápněte dvěma lžícemi oleje. Jakmile se trouba vyhřeje, vložte do ní pekáček a začněte stopovat 10 minut.
- Zatímco se rajčata pečou, dejte vařit větší hrnec vody, kterou osolíte 1 lžičkou soli. Mozzarellu vyjměte z nálevu a nakrájejte na kousky velikosti sousta, případně ji jen rukama natrhejte na kousky – zrovna je to moderní.
- Jakmile voda vře, vsypte do ní noky, přiveďte co nejrychleji k varu a vařte jen do okamžiku, než vyplavou. Poté je hned slijte a kratičce propláchněte na cedníku studenou vodou — tím se zbaví sliznatosti, ale nestihnou vychladnout. Vraťte je do hrnce, zalijte zbývajícím olejem a protřepejte, ale nemíchejte.
- Pečená rajčata vyjměte z trouby a z pekáčku nasypte rovnou k nokům. Opět jemně promíchejte, nejlépe zatřesením. Rozdělte na talíře.
- Noky na talíři posypte připravenou mozzarellou a natrhanou bazalkou. Ihned podávejte.
PS. Recept taky najdete v kuchařce Večeře u Florentýny v letní sekci na straně 136.
Super a mam vymyšlenou dnešní večeři 🙂
Ahoj Flo, díky za skvělý recept i v tom horku. Caprese prostě miluji. Nejraději si ho dávám samotné na pár listech salátů a nebo na oběd do práce s celozrnnými těstovinami jako studený salát. Ten jsme vylepšila tím, že po uvaření ještě teplé těstoviny promíchám s bazalkovým pestem, aby chuť byla ještě bazalkovější :). Loni jsem objevila doma sušená rajčata – lahůdka !!! Naložená do oleje jsme je opatrovali celý podzim jako nejluxusnější lahůdku, co se v naší lednice našla, až jsme letní zásoby vyjedli a teď už se nemůžeme dočkat přebytků, až začneme zase sušit a „syslit“ na zimu. Z první várky však zkusím tenhle recept, protože můj vztah k bramborovým nokům je úplně stejný jako ke caprese!
Florentynko dekuji za inspirací. Mnaaaam rancata miluji v jakekoliv forme. Vypadá to moc dobre a určite vyzkousim. Mej krásný den paaaa????????️
No to je niečo na moju histamínovú a laktózovú intoleranciu! Ale verím, že manželke (ale určite aj mne – no tak mi bude zas chvíľu zle!) by to chutilo! 🙂
Ahoj Florentýnko,posílám pozdrav zalitý sluncem. U nás také včera nepršelo,ale byli jsme na návštěvě u dcery v Žatci a tam půlhodiny pěkně pršelo. Vyprahlá zem vodu rychle vstřebala,ale ten vzduch byl dlouho osvěžený. Tak a dneska máme zase jedno jídlo osvěžující,díky. Takový recept se hodí, Noky máme rádi,rajčata taky,není co řešit. Ještě si musím koupit bazalku,ta moje uvadla,že se ani k sušení nehodí.
Krásné srpnové dny všem ,zdraví Alča
Ahoj Flo,
drobná poznámka k tématu pečených rajčat. S podobnou chuťovou změnou směrem k rajčatům sušeným jsem se potkal i kupodivu u rajčat, vařených v páře. Zrovna včera odpolko jsem dělal kuře po španělsku, takhle blbě se to fakt jmenuje, prostě zelenina a opečené kuře nebo kuřecí se jede v páře – rajčata (šerinky), trojbarevná paprika, cuketa a černé olivy a trocha šikovnýho koření, letní jídlo parádní. Mám i fotku, ale nemám ty instagramy ani fejsbůky, takže leda nechat pracovat fantazii.
Předevčírem pak byla minimálně zahušťovaná čočkovka, předevčírem krůtí špízy s pečenýma šerinkama, a ještě předtím… hm, no prostě léto naplno.
Jen toho vedra už je moc. Ale zase mimořádně chutná pivko 😉
Zdraví Tě Codo
to vypádá krásně , díky za inspiraci na večeří, brzy vyzkouším 🙂
Ahoj Flo,
noky dělám podobně, jen ta rajčátka rychle osmahnu na pánvi na másle 🙂 Tak to dnes zkusím s troubou (narychlo, neb v bytě je jak v peci…)
Hezký zbytek týdne 🙂
Jana
Před chvílí jsem donesla kilo drobných rajčátek, prodává je u nás jeden pán – semínka si vozí z Itálie. Jsou přímo luxusní, ani v tom horku se nekazí, i když jsou jen na stole. Takže upeču, jen bych je ráda uchovala – šly by třeba naložit do oleje??
Usušit lze třeba tak, že malá rajčátka rozpůlíte, pokladete na plech na pečicí papír řezem nahoru a necháte cca 2 dny prosušit na sluníčku venku. Pak do skleničky s pár kuličkami kapary a zalít olejem. Doporučuju olivový. Děláme, používáme, vynikající třeba spolu se schwarzwaldskou šunkou jako náplň do vepřové panenky. Codo
Super letní recept. Díky
Zdravím Flori i ostatní.
Chvála létu, i když je to teplo už dost dlouho. Studená vlna se rozpadla nad Německem, takže ochlazení nehrozí.
Rajčat, jako všeho letos, je opravdu hodně. Píšete někteří, že je sušíte. Můžete dát recept jak nato? Všude je jich dost, ale nemám to vyzkoušené, tak bych byla ráda, kdo už s tím máte zkušenost.
Mějte se sluníčkově a pořád dobrou náladu Jana
Jak suším – viz příspěvek Saši o pár řádků výš 🙂 Měj se, sluníčkář teda fakt nejsem, ale nálada je dobrá! Codo
Úžasný recept, noky musím vyzkoušet. Při letošní úrodě rajčat suším, nakládám, zamrazuji, připravuji saláty, dnes byly v leču. Musíme si je užít ve všech podobách. Krásné léto všem a Tobě milá Flo, díky za krásné články, vtipné čtení a bezva recepty. Zdraví I.
A ty bramborové noky připravujete, prosím, jak?
Taxemi zdá, že jsem pochopila, proč mi příliš nechutnají rajčata zapečená s čímkoliv – prostě jsem je vždy pekla na zmíněné střední teplotě a ona pak byla taková… rozblemclá(?) nebo jak to vyjádřit. Budu muset vyzkoušet obě krajní teploty.
Flo, u tebe se mi líbí, že i letitá vařička a pekna nachází dobré finty na vylepšení svého kulinaření. Dík a už se těším na příští čtvrtek.
Milá Florentýnko,
sedla jsem k počítači, otevřela Tvůj mail a směju se. Hádej, co mám v troubě?
No samozřejmě, pečou se tam rajčata s česnekem, tymiánem, trochou bazalky, balzamikovým octem, plátky česneku a třtinovým cukrem. Jenom nejsou k nokům, ale půjdou do sklenic jako zimní zásoba na těstoviny nebo jenom pro chuť.
Krásné léto přeje Míla
Milá Flo, i já se připojuji k názoru ,že i starší kuchařka neumí všechno . Konečně vím jakou chybu dělám při pečení rajčat. Podle Tvého receptu budou určitě výborná. Eva
Děkuji Ti Florentýnko za ůžasný recept, zítra ho vyzkoušm. Přeji Ti krásné léto,JIndra
Ahoj všichni.Noky,noky noky,asi bych se do toho pustil nebýt toho,že jsem noky dělal tento týden a bylo toho až příliš mnoho.Jsme s manželkou sami dva a tak jsme noky jedli tři dny samozdřejmě že s různou přílohou.Tak mám na určitou dobu odnokováno.Recept určitě vyskouším někdy příště.
Ahoj Flo, díky za skvělý nápad na dnešní večeři , figl na pečení rajčat oceňuji, taky jsem je dělala špatně a nebylo to ono. Dík, že i v složitých podmínkách rozdáváš pohodu a nápady. Ať se ti vše daří, Pavlína
Ahojky Flo,
díky za recept, mám inspiraci k využití mé letošní bohaté úrody rajčat. Zapečená rajčata s provensálským kořením je má oblíbená snídaně a i toto jídlo bude určitě velká mňamka.
Ach jo, to je krásné! Miluji sezónu rajčat! Všechna moje jídla jsou najednou taková červenější 🙂
Dobrý den,
mám dotaz na teplotu pečení. Nespálí se bylinky při 220 °C? Když peču v troubě zeleninu s bylinkami, tak se snažím nepřekračovat teplotu 180 °C, aby bylinky nezčernaly a nezhořkly.
Ahoj Flo, paráda, zítra mi přijde vnouček, budu hlídací babička, tak už vím, co bude dobrého k večeři. Super
Ahoj Flo, kupované noky ale opravdu nikdy nevařím. Noky vždy jen opeču na pánvi kam naleji trochu olivoleje a přidám kousek másla. Jinak recept určitě vyzkouším.
Flo, to vypadá tak skvěle, že to aspiruje na jeden z prvních kulinarskych počinů po návratu domů. Díky moc! Marcela P.S.: A s bramborami jsem ma tom velmi podobně, ne-li stejně :-).
Codo – děkuji!! Rajčátka mám luxusní, sluníčka taky dost, tak vyzkouším.
Ahoj Florentýno,
Opět jsi mě inspirovala k novému jídlu. Noky i rajčata máme rádi, tak se do toho hned pustím.
Určitě to bude výborná večeře.
Hezký víkend
Mirka
Ahoj Flo,díky za letní receptík,už se těším,až vyzkouším,jen manžela moc nepotěším,ten rajčátka nerad v jakékoli podobě,ach jo…..
Ahoj Flo děkuji za tip rajčátka miluju v jakékoliv podobě,no variantu s noky nikoliv
pečené jsou moc dobré výraznější chuti.Dˇ
ahoj Flo dokud budou takové vedra tak trouba zůstane studená jen dva krát jsem pekla oběd a už ne radši jen na sporáku a to velmi rychle myslela jsem, že padnu
Milá Flo, ve skleníku mám letos bohatou úrodu rajčat,
takže děkuji za další inspirativní recept.
Také vždy obdivuji Tvoji krásnou a dokonalou češtinu,
která mě vždy potěší. iva
Ahoj Flo,
zdravím z Třebíče a moc děkuji za vynikající recept. O víkendu jsem nočky s rajčátky připravila na oběd a moc jsme si s mužem pochutnali.
Ahoj Florentýno, dnes přišlo konečně na Tvůj recept. Je to rychlé vaření a výsledek byl parádní. Doporučuji všem milovníkům rajčat 🙂 Akorát bych příště trošku víc ocukrovala rajčata před pečením. Díky za recept.
Tenhle recept mi tak zachutnal, že jsem jej již udělala 3x. Rychlá letní večeře.
Florentýnko za vše díky.
Krásný zbytek práznin!
Díky a tobě taky!
Naprosto dokonalé!!!
Dnes jsem toto jídlo vařila poprvé a pořád mi zůstává luxusní chuť na jazyku. Od manžela jsem sklidila velkou pochvalu. Určitě zařadím na náš jídelníček.
Rajčátka jsem pekla delší cestou, sice byly víc scvrklejší než tady na fotce, ale to nám vůbec nevadilo. Navíc tříbarevné, bylo to krásné už na pohled.
Moc děkuji za tento recept a posílám za něj velkou pusu:)
Milá Florentýno,
děkuji za zajímavý recept.
Flo máš tak skvělé nápady s těmi rajčaty zkusím obě varianty a uvidím která mi bude lépe chutnat ,díky moc.
Skvělý recept, skvělé stránky, přeji hezký zbytek prázdnin
Rajčata dozrávají, pečená určitě vyzkouším. Super je rada s vysokou teplotou trouby. Taky jsem se dosud u „italských“ receptů bála použít cukr, ale pak mi v chuti něco chybělo…
Moc děkuji.
Senzace. Ňoky miluju a v kombinaci s bazalkou, pečenými rajčaty a mozzarellou jsou bezkonkurenční. Díky za připomenutí, Florentýnko.
Super recept,dekuji
Milá Florentýno, děkuji za recept.
Zdravím, Florentýno,
zrovna jsem si přečetla Váš recept na pečená rajčátka a napadlo mě, jak si jejich přebytek uchovat? Je možné, je nacpat do skleniček a zavařit?
Děkuji za odpověď
Výborný letní oběd/večeře! Použila jsem penne, malá rajčátka a nakonec přidala straciatellu a posypala nasekanou čerstvou bazalkou. Mělo úspěch i u dětí, soudě podle boulí za ušima 😀
Díky za skvělý recept!
Zdravím a díky za připomenutí, budou v týdnu k obědu. Ale šlo by je nějak uchovat pečené na zimu, třeba zavařením.