Možná si dáváte do nového roku novoroční předsevzetí. Já tedy rozhodně ano.
Mám ráda pořádek a jasno ve věcech. Takže se mi líbí, když mám do dalšího roku nějaký pořádný cíl.
V mém případě to není jen jeden cíl. Dávám si v půlnoční nerozvážnosti vždy čtyři novoroční předsevzetí, která předtím po celý silvestrovský den pečlivě zvažuju a tříbím.
Čtyři předsevzetí proto, že se vždycky snažím aspoň dvě z nich splnit. Ta nesplněná pak buď přenechám do dalšího roku, nebo je opustím úplně, protože mezitím ztratila svůj smysl.
Dvě splněná předsevzetí za rok a se taky počítají, že.
Moje novoroční předsevzetí
Jsou to většinou tak osobní věci, že se s nimi nechci nikomu svěřovat; jenomže pak mě ani nemá kdo pošťuchovat dopředu a kontrolovat, když se zapomenu.
Takže si je píšu na papír. Každé z těch čtyř novoročních předsevzetí pečlivě vysvětlím a popíšu, abych i za rok věděla, proč jsem chtěla, co jsem chtěla. Funguju takhle už víc než deset let.
Novoročním předsevzetím vděčím za to, že jsem vůbec vydala svou první knihu. Pravda, splnila jsem to až na třetí pokus, protože jsem dlouho sbírala odvahu rukopis někomu nabídnout, ale dopadlo to.
Taky jsem díky novoročním předsevzetím přestala dávat si takové nesplnitelné cíle, že třeba zhubnu o pět poporodních přebytečných kilo nebo se kvůli letní dovolené naučím italsky. Když se předsevzetí zakládá na síle vůle, tak to na mě nefunguje. Kdykoli musím něco vydržet, tak to dřív nebo později s velkou chutí nevydržím.
Naopak si libuju ve slibech, které mě nutí něco dělat. Takové sliby jsou dost akční a spolehlivě mě přinutí opustit dosavadní zóny komfortu. To se vždycky bere jako výhra.
Pro rok 2015 vám dvě předsevzetí prozradím. Píšu pro vás tak ráda, jako byste byli mí nejbližší. A tak mě můžete všichni vespolek kontrolovat, jak si s nimi postupně stojím.
- Za prvé bych si přála uběhnout půlmaraton. Ještě donedávna to pro mě byl holý nesmysl, naprosto šílená představa, ale teď to nějak přišlo samo. Časové limity na doběhnutí závodu jsou dost velkorysé na to, aby ho člověk došel rychlou chůzí, kdyby bylo nejhůř, takže vlastně jde jen o to, najít odvahu a postavit se na start (někam dozadu).
- Za druhé bych si přála, abych vám nadále dokázala každý týden připravit jeden zajímavý článek o vaření a o jídle a ukazovat vám nové možnosti, jak obohatit vaše působení v kuchyni. Když jsem v dubnu 2014 spouštěla tento web v nové podobě, vůbec jsem netušila, kolik radosti mi přinese a jak mi přiroste k srdci díky vám všem, kdo ho čtete.
Protože základní pravidlo pro blogování zní, že člověk musí vědět témata aspoň tří příspěvků dopředu, aby to nevzdal jen proto, že zrovna neví, o čem bude psát, raději jsem si to pojistila. Už mám hotový plán článků na úplně všechny týdny příštího roku.
Vyšla jsem především z toho, co mi píšete v přihlášce do E-mailového klubu Kuchařky pro dceru. Kolonka OBÁVANÉ JÍDLO není v přihlašovacím formuláři vůbec zbytečně, pečlivě si vedu statistiky, co mi do ní vepisujete. Naprostý favorit, který v těchto statistikách vítězí na plné čáře, je svíčková. V závěsu za ní se drží domácí knedlíky, hovězí biftek a ovocné knedlíky. Takže si můžete být jisti, že se zde tahle témata v roce 2015 objeví zpracovaná tak podrobně, abyste mohli všechny obavy z jejich vaření už jednou pro vždy hodit za hlavu.
Dnes mi uděláte velkou radost, když mi v komentářích pod článkem napíšete, zda si dáváte nějaká novoroční předsevzetí, jak se vám je obvykle daří naplnit, a pokud i nějaké prozradíte, bude to prima. Těším se zejména na ty, které nějak souvisí s jídlem a vařením.
Jak jste asi právě pochopili, přelom roku je pro mě velmi soukromý a velmi důležitý okamžik. Každý rok si najdu čas na to, abych se ohlídla zpět, podívala se dopředu a řekla si, které věci bych chtěla dělat trochu jinak. Je to jako malý duševní restart, bez kterého neumím začít nový rok.
Nový rok ale taky neumím začít bez čočky a uzeného. Svůj tradiční recept už nejspíš doma máte, takže pokud toužíte po tom, udělat občas jako já něco trochu jinak a přitom vyhovět tradici, přidávám svůj oblíbený recept na čočkový salát s uzeným masem.
Tak dobře vykročte a nezapomeňte, že každý nový den může být začátkem něčeho nového. Nemusí to nutně být jen ten s datem prvního ledna.
Čočka nakyselo, uzené maso a kyselá okurka - tenhle novoroční triumvirát má tak zažitou chuť, že i když trochu pozměníte kuchařský postup a posunete suroviny na vyšší úroveň, získáte známé jídlo v nové podobě, proti které nikdo nebude protestovat.
Ze všech čočkových druhů vás nejvíc a navždy oslní francouzská čočka z Puy. Říká se, že je nejlepší na světě, přesto se dá občas sehnat v českých potravinových řetězcích. Nikoli ve všech a všude, ale není to nemožný úkol a nemusíte pro ni vždy vážit cestu někam do speciálky nebo se vydávat o prázdninách výhradně do Francie. Tahle čočka vypadá podobně jako naše stará známá velkozrnná čočka, co se za dá dostat všude a za pár peněz. Taky je tmavozelená, lehce kropenatá, ale tím podoba končí. Francouzská čočka je podstatně drobnější a především se tak snadno nerozváří a nerozpadá. Zůstane pevná a kompaktní, takže čočkovou kyselou kaši z ní sice nepřipravíte, ale krásný salát ano. Je báječný teplý, vlažný i studený.
Novoročním chutím zdar, ať je třeba červenec!
Suroviny
- 200 g francouzské čočky (nejlépe z Puy)
- 4-5 kyselých naložených okurek
- 1 oranžová kapie
- 2 jarní cibulky
- 400 g vařeného uzeného masa
- 1 lžíce medu
- 5 lžic olivového oleje
- 4 lžíce jablečného octa nebo ještě lépe jablečného balzámového octa
- sůl podle chuti, zhruba dvě špetky
Postup
- Čočku přeberte od všech nečistot a drobných kamínků, propláchněte na cedníku a namočte na hodinu nebo na dvě do studené vody. Vezměte jí zhruba čtyři hrnky.
- Vodu z čočky slijte, přilijte novou - opět čtyři hrnky - a obezřetně přiveďte k mírnému varu. Pozvolna, opravdu pomalu vařte čočku doměkka, trvá to jen asi 15-20 minut. I po uvaření zůstane čočka lehce na skus, nesmí však křupat. Vodu na vaření nesolte, čočku bez problémů ochutí zálivka.
- Zatímco se čočka vaří, nakrájejte okurky na co nejdrobnější, zhruba půlcentimetrové kostičky. Kapii nejprve opláchněte, pak oškrábejte škrabkou (opravdu) a nakonec zbavte jádřince a semínek. Kapii rozkrojte na tři nebo čtyři kusy, dočistěte, případně ještě škrabkou odstraňte pozůstatky pevné vnější slupky a teprve pak nakrájete očištěnou dužinu na stejné kostičky jako okurku. Cibulky očistěte, zbavte spodní části s kořínky, zavadlých zelených konců, sloupněte jim jednu vnější vrstvu, podélně přepulte a nakrájejte nadrobno. Uzené maso ještě za tepla po uvaření nakrájejte na plátky.
- Na zálivku smíchejte metličkou med, olej, ocet a sůl. Po chvíli prošlehávání by měla vzniknout krémová zálivka nebezpečně dobré chuti.
- Uvařenou čočku slijte, propláchněte trochou vařící vody, vraťte ji do hrnce a kratičce nechte odpařit všechnu zbývající ulpělou tekutinu. Pak hned na čočku nalijte zálivku. Promíchejte. Nakonec přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a znovu promíchejte.
- Podávejte teplé, s plátkem uzeného masa. Zbytky nechte vychladnout a rozležet do druhého dne - maso pro tyto účely nakrájejte na kostičky a vmíchejte k čočce. Nebojte, bude to stále dostatečně sexy.
Poznámky, rady, nápady:
Uzené maso, po kterém volá recept, můžete nahradit slaninou. Nakrájejte ji na kostičky, podlijte dvěma lžícemi vody a celkem zprudka přiveďte k varu. Slanina povolí, začne pouštět tuk, voda se odpaří a pak se vše krásně a rychle osmaží dozlatova. Uvolněné sádlo uschovte na jindy a teplou slaninu přidejte k hotovému salátu.
PS. Už jsem napsala, že pro vás píšu opravdu moc ráda?
Milá Flo, začnu, než přijdou ostatní. Ze všeho nejdřív ti přeju stejně plodný a úspěšný nový rok 🙂
K mým předsevzetím – nemám na ně, jsem chotik bez vůle, maximum mého snažení v tomto směru bylo pečlivé polykání doxybene na boreliozu, protoze mi bylo opravdu příšerně. My berani to nemáme snadné a my, přímo apríloví, vlastní život je nám dobrodružstvím a někdy je fakt těžké i se sebou vydžet! 🙂
Nicméně čočku na Nový Rok vařím a většinou podle chuti. Pár let už vařím čočkovou zelňačku s klobásou a houbama (právě posnídáná). Salát dělám spíš jako přílohu teplou k uzenému. Bez papriky a zálivka je pouze citronový olej. Je jemný, ráda ho používám. A čočku kupuju v DM bio drobnozrnnou. Na polívku obyčejnou, velkou.
A za chvíli jdu k sestře na škubánky se škvarkama! Její nejobyčejnější ale NEJ škubánky miluju!
Na další maily se těším, Michaela
Míšo, úspěšný a vydařený nový rok i tobě!
Letos jsem drobnozrnnou čočku sháněla docela neúspěšně, naštěstí jsem ještě měla doma malou zásobu, tak ti moc děkuju za tip na DM drogerii, určitě se tam po čočce podívám. Na citronový olej si chodíš kam?
Škubánky se škvarkama cítím vonět až sem, předpokládám, že byly ještě báječnější, než píšeš 🙂
Milá Florentyno, moc děkuji za všechny vaše rady, tipy a recepty, protože se na ně da spolehnout. Moje jediné novoroční předsevzetí: letos ty venecky z odpalovaného těsta konečně zkusím, nepodarky jsou také pokus.
Správně, každý pokus je krok cíleným směrem. I kdyby to nevyšlo. A neboj, ono to odpalované těsto dělá větší bububu, než co by odpovídalo skutečné obtížnosti.
Dávám si předsevzetí, že do dvou týdnů doladím a pošlu svůj recept na knedlíky 🙂
A dala bych si předsevzetí, že zhubnu těch zatracených pět kilo… kdybych nevěděla, jak to dopadne. Jak se stane, že člověk začne pravidelně běhat? Chřipečkám, rýmičkám, zimě a horku navzdory?
Jani, stále se na recept těším, neboj 🙂
Člověk by měl začít běhat v nějakém neutrálním počasí, nejlépe na jaře nebo na podzim, kdy plíce líp zvládnou výměnu vzduchu. Studený vzduch tě může velmi rychle nachladit, pokud na jeho rychlé a výrazné vdechování nejsi zvyklá. A jakmile se trošičku maličko rozběháš, tak ti nebude vadit ani zima, ani horko. Mně vadí jen výrazná zima, když je víc než mínus 5 a ještě do toho třeba fouká. To jdu raději někam do tepla na pás, i když je to strašná nuda.
Na mě moc dobře funguje vědomí, že mě nikdo nenutí celou trasu uběhnout. Nemám jiný dozor, než sebe. Prokládám běh chůzí a prokládám ho nekompromisně, i když se mi do chůze vůbec přejít nechce a mám pocit, že můžu běžet napořád. Na delší běhy střídám 9 minut běhu a 1 minutu chůze, ale pro kratší a rychlejší trati klidně 5 minut běhu a 1 minutu chůze. Tobě, pokud chceš vůbec nějak začít, bych třeba doporučovala střídat 3 minuty chůze a 2 minuty opravdu pomalého běhu, který můžeš udýchat nosem. Takhle to vydrž opakovat aspoň 20 minut, ale lépe půl hodinu. Nevrátíš se vyřízená a budeš mít i příště chuť vyběhnout. Dobrý pocit z běhu ti vydrží na celý zbytek dne a to se taky počítá. A až se na to budeš cítit, můžeš prodloužit běh a zkrátit chůzi na 2 + 3 minuty, později na 1 + 4 minuty. Odtud pak pozvolna pokračuj k 1 + 6, 1 + 7, atd. až k 1 + 9 a zároveň prodlužuj dobu běhu. Zjistíš, že není problém běžet hodinu, a to už je pěkná dávka pohybu. A vlastně se u té hodiny nemusíš zastavit.
Má to dva krásné vedlejší efekty. 1., tělo, jakmile se pravidelně a v rozumné míře hýbe, si samo přizpůsobí množství přijímané potravy. Když se hýbeš, vnímáš, jestli máš hlad a jak velký máš hlad, zatímco bez pohybu člověk jí jen tak nějak mimochodem, protože je zvyklý jíst. Hýbající tělo si i řekne, co chce jíst, a samo omezí některé nevhodné potraviny. Vlastně nebudeš muset bojovat se svou vlastní vůlí, odvažovat jídlo nebo počítat kalorie. Zní to jako takový malý zázrak.
Druhý vedlejší efekt je zvýšená míra imunity. Za celý podzim jsem neměla jedinou rýmu, přestože na ni v téhle době trpím, přestože doma chodím po studené podlaze bosá a přestože se mi podařilo venku několikrát prochladnout. Kdykoli cítím, že se o mně snad začíná rýma pokoušet, jdu to vyběhat. Rýma není důvod zůstat doma. Říká se, že pokud jsou dýchací cesty nemocné od krku výš, běh ti neublíží, ale od krku dolů je třeba dávat pozor. Má to svou logiku, nemocné plíce větší zátěží nevyléčíš, spíš jim uškodíš.
To jsem se rozepsala, co? 🙂
Dobré odpoledne, milá Flo,
vrátil jsem se z novoroční procházky, spojené s “ inspekcí“ momentálně neužívaného bytu jednoho z dítek, zalil jsem tam něco rostlin, vyvětral, upravil intenzitu topení vzhledem k venkovní teplotě. Čočková s uzeným není novoroční tradicí, měl jsem ji před Silvestrem, jinak luštěniny aspoň jednou týdně jsou pravidlem. Uzené bylo dnes součástí „kroupovky“, po krátkém oddychu mne čeká svíčková /výbornou přivezla milá snacha včera na silvestrovský souboj v kanastě a bylo jí něco navíc, osvobodilo nás to od novoročního vaření/. Odpoledne mám v plánu shromáždit fotografie do té dědečkovské literární tvorby , jejíž uskutečnění bude asi mým“novoročním či celoročním předsevzetím“. No a bez závazku bude shazování nabraných svátečních kilogramů. Dnešní recept si pochopitelně „prsknu“ do archivu a rozhodně se k němu, jako konečně ke všem Vašim receptům, vrátím. Tak ještě jednou – šťastnej, veselej, novej a k tomu jeden starej – jak si ta blondýna/pardon, světlovlásky“/ stěžovala přítelkyni. „Tak jsem si přečetla v novinách, že v Krkonoších je čerstvý, prachový a když jsem tam přijela, byli tam samí utahaní a bez peněz“ – Blbý, že? Brzy na přečtenou – Jaroslav S.
Jaroslave, děkuju, opět jsem se usmívala celou dobu, co jsem četla váš komentář.
Starý vtip je pro mě nový a vůbec mi nepřijde blbý 🙂
Tak ať dobře vyberete fotky do knížky!
Flo.
Milá Flo,
Sledovat vaše zprávy a pozdravy a články je pro mne jednou za týden malý svátek – prostě mne to baví. No a protože mám doma všechny vaše knížky až na zápisník, ráda se jimi probírám a vybírám co uvařím. Letos jsem si Vánoce zpestřila hrachovou polévkou – geniálně jednoduchý a mňamózní recept a Kubu, po kterém si všichni strávníci libovali 🙂
A letošní předsevzetí? Poctivě dochodit kurzík orientálních tanců – 12 týdnů báječné pohybové aktivity. Už tři minulé roky jsem se do kurzu zapsala a vždy „z objektivních“ :-)) důvodů nedochodila, no a tak mi to snad letos klapne, začínáme 12.ledna a hlavně studio se posunulo blíž do centra, tak už se snad cestou neztratím :-)))
Krásný Nový rok, spousty nadšených čtenářek a čtenǎřů, Jana
Milá Jani, děkuju za tolik krásných slov. Těší mě být vaší čtvrteční průvodkyní 🙂
Budu držet palce s tím tanečním kurzem! Víte, jak se to říká, že? Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Tak snad budete hledat jen samé dobré způsoby, jak na další díl kurzu dorazit, i kdyby tomu některé okolnosti nepřály.
Krásný a vydařený celý rok přeju! Flo.
Milá Flo,
děkuju, bylo mi jasné, že to máš (tím svým sympatickým způsobem) dobře rozmyšlené. Běhací kuchařka 🙂 Recept tisknu a dám ho tak, abych ho měla pěkně před očima.
Jana
Haha, běhací kuchařka mě teda pobavila 🙂
Flo, olej uzasny, malo uz k sehnani, Estermann, lahodny, lehky, mozna jeste najdes v Bille nebo v Tescu. Take ted musim zahajit patrani, uz nemam. Take byval cesnekovy, ten mi dochazi. Bazalkovy si delam sama a nekolik dalsich. Z repkoveho nebo slunecnicoveho oleje, ja ten olivas nemusim. Ale na bazalku docela jde taky.
Tohle jsem v rychlosti nasla, ten je vyborny, mam i pomerancovy, ale je drahy. Hledej na netu toho Estermanna, je uzasny
http://www.la-vin.cz/citronovy-extra-panensky-aromatizovany-olivovy-olej:p:54621
Skubanky byly nejlepsi na svete!
Míšo, moc děkuju! Kouknu po něm.
Milá Flo,
i já bych se chtěla připojit k ostatním a popřát krásný nový rok, plný zdraví, radosti, splněných přání (předsevzetí 🙂 ) a úspěchů nejen v práci, ale i v osobním životě Tobě i celé Tvé rodině.
Ještě jsem chtěla napsat, že vánočka byla úúúžasná. Vůbec se mi „nerozjela“ a byla výborná. I když jsem ji z trouby vytahovala v 1:15 ráno :-D. Špatné načasování :-). Ale všichni ji chválili a už mají recept. Od teď už žádná kupovaná! Čokoládové lanýže byly taky výborné, takže už se těším až vyzkouším čočkový salát.
Tak ještě jednou krásný a úspěšný rok 2015 a ve čtvrtek se opět budu těšit na článek, recept a dávku Tvého humoru:-).
Jana
Milá Jani, tak to je báječné, že se ti v kuchyni takhle daří. Jistě jsi z toho neměla radost jen ty, ale i tvoji blízcí. Krásný a úspěšný nový rok i tobě, a to nejen v kuchyni! Flo.
Milá pani Florentíno, pár minút pred skončením prvého novoročného dna som narazila na váš blogg ….prečo, ako? asi to tak malo byt, aj ked rozne bloggy navštevujem už „nejaký ten piatok“
novoročné predsavzatia si nedávam, málo kedy niečo som splnila a potom je človek aj v podvedomí rozladený …aj ked teda jedno obrovské by som potrebovala – hýbat sa
a možno by sa našlo ešte jedno – tak trošku sa vrátit do „mestskej“ kuchyne kde po odchode do dochodku sa ujal vlady manžel….mne láskavo prenechal chalupársku kuchynu….
som rada že ruka osudu ma zaviedla na vašu stránku a budem netrpezlivo čakat na štvrtok
p.s. asi sa mi „podarilo“ prihlásit sa 2x …a ešte nech vás nemýli mail., je to tzv. rodinný aby sme si nezahlcovali počítač
Do nového roku prajem len to najlepšie …Irena
Ireno, taky si myslím, že se některé věci nedějí náhodou, ale že se prostě mají stát. Vítejte na stránkách Kuchařky pro dceru, jsem ráda, že jste je našla. Budu se vynasnažit dělat vám jen samou radost!
O dvojnásobné přihlášení do E-mailového klubu se nebojte, pohlídám to. Flo.
Zdravím kuchařku pro všechny,a přeji vše co si může přát kuchařka do kuchyně a ještě něco navíc.
Již dlouho nejsem účasten diskuzí na blozích či diskuzních fórech, ale k Tobě se rád podívám a pokusím se přispět nějakým výplodem do běhu věcí.
Zdraví a vše co chceš (i ten půlmaratón) Ti přeje
Hydraulik
Ahoj Hydraulíku, jsem nesmírně potěšena tvojí milou návštěvou a komentářem!
Díky za novoroční přání, tobě též samé milé a krásné zážitky v novém roce, a to nejen v kuchyni. Flo.
K blahopřání do Nového Roku ti přidám ještě můj recept na čočku, dost netradiční a přímo mou hlavou stvořený.
Čočka s rajčaty a paprikou
300 g čočky
3 špekáčky, odpovídající množství choriza klobásy….
hovězí nebo slepičí vývar, (klidně i z kostky, nejsme v prostřenu 🙂 )
100 g čerstvého koriandru. (wydra použije petrželku)
2 střední bílé cibule
4 středně velká zralá rajčata (já stejně radši na vaření z jedné plechovky)
1 paprika
1 polévková lžíce drceného česneku
Bobkový list
Čerstvý tymián.
Sůl.
Pepř
Olivový olej
Čočku uvařte do měkka ve vývaru s bobkovým listem a tymiánem. Dejte radši míň tekutiny, dolít se dá vždycky.
V kastrólu orestujte cibuli, česnek a papriky. Přidejte uzeninu. Potom rajčata, jsou hotová rychle, rajčata z plechovky jen prohřejte.
Až je čočka měkká, smíchejte vše v jednom kastólu, osolte a ooctujte dle chuti. Nakonec přes cedníček zaprašte hladkou moukou pro zahuštění, nechte provařit a je to.
Super! Děkuju mnohokrát, krásná inspirace. Kdybychom ještě nedojídali čočku od včerejška (a vypadá to, že i zítra ještě budeme mít čočkové menu), tak bych se do toho snad i hned pustila. Ledaže bych to vyzkoušela ze zadělávané čočky nakyselo, nemuselo by to být tak úplně chuťově mimo. A koukám, že to zaprášení přes cedníček máš skutečně v oblibě 🙂
Milá Florentýno, přeji Ti také mnoho štěstí do nového roku, hodně úspěchů a hlavně zdraví Tobě i Tvým blízkým : ) Předsevzetí si žádná nedávám, když už chci něco změnit, snažím se to udělat hned, protože pak by k tomu taky nikdy nemuselo dojít. Jediné čeho se držím je: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ Proto jsem včera vytáhla Tvou kuchařku a zkusila máslové loupáčky. Nechápu, jak to děláš, ale opět si nezklamala a z trouby „vylezly“ nádherně nadýchané půlměsíce. Vydržela jsem to do nezbytného zchladnutí a pak se zakousla. Nebe v puse! A müsli chléb, který jsem pekla před týdnem, také dopadl na výbornou. Díky za Tvoje recepty, které zvládne i neumětel jako jsem já 😀 Už se těším, co sis tento rok pro nás připravila!
Míšo, děkuju, potěšila jsi mě, i tobě všechno dobré a krásné do nového letopočtu.
Jak ráda říkám: bez ohledu na původ receptu patří všechna sláva kuchaři, takže ti gratuluju k vydařenému pečení. Jsi šikovná! Nepokoušej se to svádět na mě 🙂
Tenhle salát jsem uvařila před pár dny poprvé a moooc nám chutnal. Doporučuji! Mám doma Francouze, který s sebou v rámci sestěhování přinesl i francouzskou zelenou čočku, tak jsem to brala jako znamení 🙂
Co se předsevzetí týče, určitě je jedním z nich – získat lehkost a nadhled v kuchyni. Díky Vašim kuchařkám se mi to postupně daří víc a víc. A za to velké DÍKY!
Jani, tak ty máš svůj vlastní, soukromý zdroj francouzské čočky? To je paráda a jsem ráda, že se salát podařil.
Lehkost a nadhled přijdou, až je nebudeš čekat, neboj. Chce to jen vařit, zkoušet, nebát se nových věcí a stále se přitom ptát, proč se v hrnci zrovna děje tohle nebo něco jiného. Jsem tu pro tebe, kdykoli budeš potřebovat. Flo.
Takže se budu opakovat-co nejlepší rok 2015.Dávno už si žádná předsevzetí nedávám,protože jsem žádná nikdy nedodržela.To nejdelší je hodně staré-rajskou polévku jsem jedla naposledy v roce 1961 ve školní družině a nedopadlo to nejlépe.I když jedno předsevzetí jsem si splnila(ne silvestrovské)-zhubla jsem 30 kg a jsem na sebe pyšná! Čočku máme rádi,dáme ji alespoň jednou za měsíc ale je fakt že čočkový salát jsem jedla jen jednou,takže ukládám a vyzkouším! Také jsem se moc nasmála bistru „retro zákusky“ a nedalo mi nenapsat svoje vzpomínky.Děkuji a jen tak dál!!
Eviku, ty jsi dokázala shodit 30 kilo? Jsi neuvěřitelná! Moc gratuluju.
Taky se snažím luštěniny propašovat na talíř aspoň jednou za týden, ale je to tu lehce dětmi sabotováno. Snad se to spraví s věkem.
Díky moc za milý komentář, Flo.
Ahoj Flo,
tvoje předsevzetí o půlmaratonu se mi líbí. A možná hlavně proto, že dcera na letošek naplánovala, že prý poběžíme maraton. A já si ho chtěla stejně nadělit k dalším narozeninám… Ale uvidíme, jestli se to vůbec podaří. Chtěla bych…
Katko, maraton? Jsi dobrá! Při pomyšlení na tu vzdálenost na mě jdou mdloby 🙂 Tak držím palce, ať to dáš!
Zdravím Flo, vzhledem k tomu že čtení tvých článků mi vždy zpříjemňovalo čtvrteční obědy v práci, a letos se mi povedlo mít dovolenou až do 4.1., tak Novoroční ( a vlastně i novoroční) příspěvek čtu až dnes.
Já si mnoho předsevzetí nedávám, vždy když jsem si dala nějaké hubnoucí, nedopadlo to. Co bych ale přecijen chtěla letos změnit, je plánování vaření, nakupování a upotřebení potravin. V loňském roce jsem začla žít sama a neustále nakupovala haldy jídla – že budu pořád vařit, a nakonec jsem často došla tak unavená nebo otrávená domů, že jsem nevařila a jídlo se jen kazilo. Pak jsem si sestavila tabulku kdy se bude jíst a vařit jaké jídlo a kdy se bude průběžně nakupovat. Vypadala moc hezky. Často to ale dopadlo tak, že v den kdy mělo být třeba kuře s rýží, nebo těstoviny, jsem se přistihla s bagetou z podchodu co jsem rychle koupila v trafice cestou do práce. A tak bych letos chtěla méně nakupovat a tím pádem méně vyhazovat. Vařit s rozmyslem a nějak efektivně plánovat. Nezamořovat mrazák extra výhodným, velkým balením a pak ho nikdy nespotřebovat. Je to pro mě běh na dlouhou trať, ale věřím že je to dobré předsevzetí. Pohání mě to o to víc, protože za uspořené peníze chci dát konečně opravit v troubě termostat a moct tak konečně připravovat pomalu tažené pečeně, kachny a všelijaké další pochoutky 🙂
Ach jo, už ta moje odpověď zas začíná nabírat délku a to jsem ještě nenapsala vše co jsem chtěla. Snad to nebude příliš vadit.
Chtěla jsem ti říct, že podle návodu v Hovorech s řezníkem jsem už svíčkovou vařila a bylo to skvělé. Tak moc skvělé, že mě v jednom neskromném koutku duše napadlo, že snad chutná líp než od mamky. A to už je velká poklona, protože mámina svíčková, to je vysoká meta, protože ji vaří lépe než třeba zase babička z tátovi strany. Možná se v ní tedy budeme generaci za generací zlepšovat 😀
Nakonec mám předsevzetí týkající se blogu – což jde ruku v ruce s tím, že bych ti chtěla moc poděkovat za pošťouchnutí k jeho rozjezdu. Ještě že se tak stalo, protože při jeho tvorbě jsem velice šťastná, naplňuje mě to a každý „like“ mi dodává energii do života. Třeba dnes jsem jela ráno do práce a ve vlaku jsem potkala spolužačku ze střední a ta mi povídá – asi budu vařit to tvoje kari co jsi nahrála. Sice jsem četla všechny recepty, ale tohle mě prostě zaujalo a chci ho i uvařit. A to jsem si zrovna říkala – hm, u toho kari, tam mám fotky na houby, aranžmá jak z nejhorší putyky, to asi nikoho neosloví 🙂 Takže ještě jednom moc díky. Radila jsi mi o i ty a nemůžu než souhlasit, chtěla bych tedy v tomto roce dát příspěvkům nějaký řád a pravidelnost. Ještě úplně přesně nevím jak to pojmu, ale nějakou myšlenku už v hlavě mám a do některých věcí už jsem se i pustila.
Na závěr bych ti i tvým blízkým chtěla popřát vše nejlepší v novém roce, ať se vše daří dle tvých představ.
Těším se zase ve čtvrtek 🙂
V.
Vendulo, díky za strašně krásný komentář od srdce. Moc ti držím palce nejen s naplňováním nákupních a jídelních předsevzetí, ale i s blogem. Ať ti elán vydrží ještě hodně dlouho a neopouštějí tě nápady. Myslím, že máš moc dobře našlápnuto a je senzační, když máš ohlasy už tak brzy po jeho spuštění.
Krásný začátek roku i tobě a tvým blízkým. Flo.
Milá Florentýno, za prvé Tobě a celé rodině přeju zdraví, pohodu, neutuchalící chuť k jídlu a ať Vám vyjde všechno, co si přejete.
Citrónový olej jsem si letos poprvé dělala sama a dodnes se za to mám ráda. Je podle receptu Kuchařky ze Svatojánu, ale nic na tom není – čistou kůru z bio citrónů oloupanou škrabkou (jen žlutou vrstvu) jsem naložila do kvalitního slunečnicového oleje a nechala zrát asi 6 týdnů ve sklepě na světle, ale ne na sluníčku. Je to klenot mufinů i salátů, bohužel už dochází, ale příští rok do toho jdu znovu. Problém je pouze koupit žluté bio citróny, protože většinou vypadají spíš jako limety. Nejhezčí citróny jsem měla domácí od paní domácí z Chorvatska (a určitě by se daly přívézt třeba z Itálie), ale když jsem je měla, udělala jsem z nich limoncello a a to taky nebylo vůbec špatné. Zelenou čočku kupuju v Globusu v bio oddělení, jinde jsem na ni zatím nenarazila.
Zítra budeme opět nakládat masíčko na uzení. Předvánoční uzené nějak zmizelo v záplavě jedlých dárků pro rozsáhlou rodinu a zbývá ve sklepě jedna šrůtka špeku… Našla jsem recept na pravou anglickou slaninu, těším se, že to vyzkouším.
Holky a kluci – blogeři i neblogeři – mnoho dobrých, nových i tradičních chutí nejen v roce 2015!
Mirka Ovec
Ovečko, díky za krásné novoroční přání, za vůni domácí slaniny, která tudy prolítla, a hlavně za návod na ten citronový olej. Budu vyhlížet slušné bio citrony.
Měj se, a ať se ta anglická slanina zadaří! Flo.
poměrně slušné bývají teď v lidlu. ve sklizenu taky míváme spíš takové do zelena 🙁 a nemám potvrzeno, ale biocitrusy by měla mít i billa. A nebo potom fresh bedynky 🙂
Vendy, díky za tipy!
Moje mila Flo, i ja Ti preji krasny novy rok a moc Ti dekuju, ze pro nas pises, ze Ti clovek muze napsat jakykoliv kucharsky problem a Ty jsi ochotna ihned odpovedet, pomoci, podporit, ze diky Tobe mam odvahu zkouset uvarit i obavana jidla (vsechno od Tebe se mi povedlo, jsi proste skvela) a tak dale a tak dale. Ani nevis, jak moc Te mam rada.
Moje milá Klárko, vážně jsem si všechno tohle zasloužila? To je tak krásný, že nemám slova, která by to popsala. Děkuju. Taky tě mám moc ráda.
Flo. Co bych si přála do nového roku, uvařit dobrou svíčkovou a k tomu křehký
nadýchaný knedlík. Jen jednou jsem ochutnala takovou svíčkovou na svatbě,
ovšem bylo to dílo mistra kuchaře. To bych si přála něco takového uvařit.
A co k tomu? Ubrat 9.kg už se o to rok pokouším.
Čočku jsem uvařila podle klasiky i s uzeným, ale žádné předsevzetí jsem si nedala
stejně bych ho nedodržela.
Těším se na znovu na čtvrtek. Hezký den. Iveta.
Iveto, a zkoušela jsi svíčkovou podle článku tady na webu Kuchařky pro dceru?
Držím ti palce s tím shazováním kil, to je náročný úkol.
Ahoj milá Flo,
také jsem si už dlouho nedávala žádná novoroční předsevzetí, protože jak už psala loni Míša: my berani to máme těžký. Vytrvalost prostě není naše silná stránka. A u mě obzvlášť. Přesto jsem si letos novoroční předsevzetí dala. Pracovala jsem na něm už několik dní před Novým rokem, abych to měla připravené a mohla to rovnou rozjet. V létě 2014 mi našli rakovinu, takže jsem frčela na operaci a pak chemoterapie. Vše dobře dopadlo, ale to dlouhodobé válení se velmi velmi podepsalo na mé postavě, takže jsem přibrala 20kg a navíc, jak říkám já, jsem pěkně „zesračkovatěla“ 🙂 prostě jsem slabá jak moucha a pěkně líná. A navíc trpím chronickou prokrastinací (chorobné odkládání věcí – jako že se mi něco nechce dělat teď, tak to odložím) S tím vším už nějakou dobu bojuju. Někdy úspěšně někdy neúspěšně (teda převážně neúspěšně 🙂 ) Takže letos mám předsevzetí naprosto jasné: hýbat se – začínám chůzí, kterou bych tak v půlce roku nejdýl chtěla převést na běh a jednou týdně plavat, a na tu zatrolenou prokrastinaci jsem si vymazlila diář. Právě na mě pípnul mobil, že mám jet pro mlíko a pro pečivo, takže jdeme na to. NOVÉMU ROKU 2016 ZDAR! A PROKRASTINACI A SÁDLU ZMAR!
Lenko, ty jsi velká bojovnice, věřím, že všechno zvládneš! Chůze je báječný začátek, držím palce, ať vydržíš a posuneš se i k dalším metám. O prokrastinaci existuje báječná knížka Konec prokrastinace od Petra Ludwiga, znáš ji?