Ovocné knedlíky z jednoduchého tvarohového těsta

Téma ovocné knedlíky už jsem tu jednou letmo nakousla. V podobě malých, jemných knedlíčků obalených ve strouhance a podávaných s ovocným ragú. Čili neplněných. To ale není dostatečná úcta projevená sezóně letního ovoce, takže bych to teď ráda napravila.

Na plněné ovocné knedlíky je nejsnazší jít s tvarohovým těstem. To vyžaduje jen tři suroviny, je hotové za tři minuty a pracuje se s ním v pohodě – čili nebudete muset volat antikonfliktní tým a snadno spolu najdete společnou řeč. Ani se nenadějete a budete mít nadílku ovoce zabalenou do kulatého tvarohového kožíšku.

Pro začátečnické ovocno-knedlíkové pokusy a pro situace, kdy je na večeři asi tak 30 minut času, je tenhle recept značka ideál.

příprava ovocných knedlíků

Snadné ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Rychlé tvarohové těsto se hodí hlavně na ovoce, které původně mělo pecku. Ta se dá snadno nahradit malou kostkou cukru (v případě meruněk) nebo úlomkem marcipánu (v případě švestek a blum), takže se zároveň vyrovná kyselost vařeného ovoce něčím sladkým schovaným dovnitř. Není to samozřejmě nutné, ale podstatně to zvyšuje úroveň strávníkova blaha.

Takže vlastně není až tak velkou záhadou, jak být svědkem hromadných extází nad mísou meruňkových knedlíků.

Pro úspěch tvarohových ovocných knedlíků jsou důležité tři jednoduché věci:

  • Měkký tvaroh, který není moc řídký
  • Krupice, které je přiměřeně
  • Voda na vaření, která vře tak akorát

Protože to jsou dost nejasná specifika, pokusím se je poněkud upřesnit a použít co nejvhodnější míry a váhy a přirovnání.

Měkký tvaroh

Tvaroh, prosím pěkně, je třeba koupit bez plastové vaničky. Jedině tvaroh samostatně balený v alobalovém obalu je ten správný a dost suchý. I tak je třeba dbát ve zvýšené míře na to, aby z něj netekla syrovátka. Čím sušší měkký tvaroh, tím líp. Potřebujete těsto, které se nebude zbytečně patlat a matlat.

měkký tvaroh na knedlíky

Mně se velmi osvědčil tučný měkký tvaroh z Jaroměřické mlékárny, ale fungují i jiné značky. Pokud by se vám zdálo, že tvaroh nějak podezřele pouští tekutinu, klidně ho nechte chvíli preventivně vykapat v jemném cedníku. Uleví se jemu i vám.

Krupice

Na tvarohové knedlíky je lepší dětská krupička než klasická krupice. Dětská krupička je jemnější, drobnější, knedlíky jsou díky ní hebčí a rychleji ve vroucí vodě bobtná a měkne. Uvařená bude zhruba za 8 minut. Krupici si můžete schovat třeba na noky do polévky.

Můj oblíbený poměr je 500 g měkkého tvarohu, jedno malé vejce a 150 g dětské krupičky. To plus mínus dá těsto, které se nechá zpracovávat v ruce, vyválet do válečku, rozkrájet na kousky, rozplácnout na placku a obalit kolem ovoce. Udělat z něj knedlíky zvládne i dítě.

balení ovoce do těsta

Pokud by bylo těsto moc mazlavé a netvárné, tak to znamená, že jste použili moc vodnatý tvaroh nebo příliš velké vejce. Pokud vám dokonce těsto teče mezi prsty, tak se stalo obojí najednou a ještě jste zapomněli, že tvarohem ve vaničce tu opravdu nikomu neprospějete.

Řídké těsto se dá spravit jedině přisypáním další krupičky (a pak ještě trochy krupičky), až vznikne něco, co se dá plus mínus hníst, vyválet na kuličku a posléze přeměnit na ovocný knedlík.

Víc krupičky zároveň znamená tužší těsto. Takže čím nadýchanější knedlíky chcete, tím spíš se postarejte, abyste neměli příliš vodnatý tvaroh a zbytečně velké vejce.

Vaření ve vodě

Čím jemněji a šetrněji budete tyhle tvarohové knedlíky vařit, tím líp. Mírnější var znamená hladší nerozvařenější povrch, nepotrhají se vám a zůstanou víc kompaktní.

Zároveň je ale fajn přivést ovocné knedlíky k varu co nejrychleji, těsto tak snadněji zpevní na povrchu.

Takže počítejte s tím, že pokud si potrpíte na dokonalost výsledku, nejdřív přivedete vodu ve velkém hrnci k silnému výraznému varu, jemně do ní vložíte připravené knedlíky, znovu přivedete k varu, a pak rázně ztlumíte, aby se knedlíky ve vodě jen tak líně převalovaly těsně pod bodem varu. Čili budete ladně pracovat s ovladačem plotýnky a je vesměs fuk, zda máte ovladač elektronický dotykový, nebo u toho budete kroutit knoflíkem.

Meruňkové ovocné knedlíky jako příklad za všechny

Ukážu vám to teď všechno na příkladu meruňkových knedlíků (pokud už jste je mezitím nestihli objevit v knižní Kuchařce pro dceru).

Prozradím vám k nim ještě jedno malé kuchařské tajemství: kombinace meruněk s tvarohem nebo meruněk s kysanou smetanou je jedna z těch, které mají nárok na originální nálepku s nápisem Made in Heaven. Žemlovka s meruňkami a kysanou smetanou vás spolehlivě dostane do transu a stejně tak meruňkové knedlíky z tvarohového těsta.

 

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Množství: Neurčitý počet porcí (znáte to), zhruba 3

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Suroviny

    Na těsto:
  • 500 g měkkého tvarohu – baleného v kostkách, rozhodně ne vaničkového, který je pro tyto účely příliš vodnatý
  • 
1 malé vejce
  • 
150 g dětské krupičky (případně více, viz postup)
  • 1 špetka soli
  • přibližně 20 půlek čerstvých nebo zmražených meruněk
  • 20 mokka kostek cukru
  • K podávání:
  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr
  • strouhaný tvaroh, na másle opečená strouhanka nebo strouhaný perník

Postup

  1. V misce smíchejte tvaroh, polovinu krupičky, vejce a sůl. Přidejte zbývající krupici a rukama uhněťte vcelku nelepivé těsto. Když se bude lepit, matlat a tvářit se netvárně, přisypte ještě trochu krupičky. Pokud použijete vaničkový tvaroh i přes varování, které jsem vyjádřila v surovinách, bude množství krupičky závratné a přijdete díky tomu o nadýchanost a lehkost těsta.
  2. Hotové těsto rozdělte na čtvrtiny a každou vyválejte na tři centimetry silný váleček. Můžete si u toho trochu pomoct tím, že pracovní plohu jemně posypete krupičkou.
  3. Z válečku odkrajujte přibližně třícentimetrové kousky. Z těch utvořte placky asi dvakrát tak velké, jako jsou meruňkové půlky. Dovnitř každé meruňkové půlky vložte kostku cukru a řezem dolů položte na placku z těsta. Zabalte a zahlaďte všechny spoje. Je jedno jak, účel světí prostředky a jediným smyslem je utěsnit všechny případné skulinky.
  4. Velký hrnec naplňte ze dvou třetin vodou a přiveďte ji k silnému varu. Přidejte jednu lžičku soli a polovinu knedlíků. Jakmile voda znovu začne vřít, podeberte knedlíky ode dna lžící, aby se nepřilepily. Poté, co knedlíky vyplavou k hladině, je vařte spíš mírnějším varem 8 minut. Vyndejte na talíř velkou děrovanou lžící nebo cedníkem a každý hned propíchněte vidličkou, aby vyšla pára.
  5. Knedlíky podávejte přelité rozpuštěným máslem, sypané cukrem a další posypkou dle vaší volby. U nás vede tvrdý strouhaný tvaroh, a to podle hesla, že čím tvarohovější knedlíky, tím líp.
  6. Nezapomeňte časem uvařit i druhou polovinu knedlíků.

 

Join the Conversation

  1. Krásné fotky, knedlíky dělám skoro stejně, takže jsem si hned připadala jako ve své kuchyni. Jen doplním – u nás se knedlíky před vydatným posypáním strouhaným tvarohem ještě polijí kysanou smetanou. Mňam

  2. Ahoj všechny kuchařinky, moc děkuji za připomenutí našich nejoblíbenějších letních pochoutek – knedlíky s ovoce (je jedno jestli tvarohové nebo kynuté) – celá rodina je máme rádi. Ty tvarohové někdy ošidím tak, že místo plnění dovnitř udělám tvarohové kuličky a nahoru třeba rozmačkané jahody se zakysanou smetanou :-). Občas to proložím kynutými knedlíky – v létě těsto kyne krásně. Dnes ne, zítra to taky nestihnu – ale sobotní oběd je rozhodnutý – Flo moc děkuji za typ. Tentokrát vyzkouším ty tvé – taky máme rádi strouhaný tvaroh nahoru (a jak říkali v Chalupářích: z cukru, tvarohu a másla se udělá „mumláníčko“…..)…. no nic už mám pusu plnou slin, tak raději končím :-).

    1. Mumláníčko mě právě položilo na lopatky. Díky za něj 🙂

  3. Zdravim Flo,diky za pripominku domova!!Knedliky vypadaji uzasne!!A gratulace k pomocnikovi v kuchyni!:)Ja ziju nejakou dobu v zahranici a obcas se snazim pouzit mistni suroviny k pripomenuti si vyborne ceske kuchyne.Mam doma Kucharku pro dceru..od mamy:) Je to tezky dotaz,ale nebyl by nejaky napad cim nahradit nas uzasny tvaroh v kostce,protoze ten v zahranici nemam sanci sehnat…a poslat se fakt neda:)Budu rada za jakykoli tip!Zdravim z Barcelony!!!

    1. Simona says:

      Dobrý den, myslím, ze riccota by ho mohla nahradit ????.

    2. Hani, tak tohle je velký problém a upřímně, o žádné správné alternativě nevím. Možná zkusit obchod s polskými surovinami, věřím, že takový v Barceloně bude.

    3. Petra says:

      Zdravím Hani, nejlépe je udělat si tvaroh doma, na farmářských trzích nebo na statku seženete čerstvé mléko, pokud ne, tak v supermarketu pasterizované( NE ošetřeno UHT- krabice)
      Čerstvé mléko se potřebuje pasterizovat – zahřát na 70-80°C 10 minut ohřívat aby odešly bakterie a další věci co by Vás prohnaly.(u koupeného p. mléka toto odpadá)

      Necháme zkysnout v hrnci při pokojové teplotě cca 24 h (při vedru i jen přes noc)

      Tuto hmotu zase zahřejeme cca na 40°C , odstavíme dáme na hrnec cedník ktery se vyloží plátnem či utěrkou a necháme odkapat syrovátku. a je hotovo.

      Dá se vyrobit i tvaroh na strouhání, to se na 2. zahřívání ohřeje mléko na 50°C nechá se stejně odkapat a pak se stočí v utěrce do pevného balíčku a nechá zatížený mezi prkénky odejít více syrovátky.

      1. Petro, to je super návod ❤️

    4. Jirina says:

      Ricotta se pouziva, to jo, ale neni to ono.
      Ja necham pres noc okapat hutny recky jogurt – knedliky nebyly spatne.
      Pak jeste rychly postup – koupit si paneer, indicky neochuceny syr. Pozor ale zase, spise tu znacku, ktera neni moc tuha.

  4. Také dělám tvarohové, jen tyto mi připadají, že to bude rychlejší. Jednou jsem to ošidila, merunky byly jen kompotované, tak knedlíky byly prázdné, pokrájené meruňky nahoru a jen se po nich zaprášilo. Já je miluju s jakýmkoli ovocem, vyjma třešní…ty jen čerstvé, takže ani bublaninu.
    Recept pošlu synovi, tohle by určitě zvládl, ať nemusí čekat, než zase přijede…
    Děkuju moc!

  5. Marian says:

    Ahoj Flo, vyzeraju super, ja zvyknem robiť z odpalovaneho cesta dobre sa s tým robí aj su chutné a marhule vykôstkujem ale tak aby som ich nepolil ale urobim nožom križ na oboch stranach a a priložim mokka kostku cukru ktoru potlačim tenkou ručkou z varechy a vytlači kôstku von a cukor tam zostane. Posýpku davam podľa priania. Asi tento vikend si ich uvarim. Pekný víkend prajem.

  6. Běžím koupit meruňky….
    Ještě prosím o recept žemlovky se zakysanou smetanou ????

  7. Ááá, tvarohové knedlíky s meruňkami, to je dokonalý letní recept. Už se těším, až mi po dovolené manžel kolegyně doveze moravské meruňky. Jen jsem divná, nemám ráda moučkový cukr, takže já si knedlíky sypu jemným krupicovým:o) A nahoru hezky trochu tvarohu a kysané smetany. Když jsem byla malá, tak maminka tvaroh protlačila lisem na česnek, a dodneška jsou pro mě tvarohoví hádci vzpomínkou na dětství.

  8. A je rozhodnuto,co bude v sobotu k obědu.U nás budou s jahodami,už se těším.Z.

  9. rosnička says:

    ahoj Flo,
    tak úplně stejný recept, doplněný lžící cukru, mám po babičce, ale na jahodové knedlíky..ona je postaru posypávala na talíři krupicovým nebo krystalovým cukrem (což křoupalo mezi zuby), normálním tvarohem (cukr moučka a tvrdý tvaroh nebyly za 1.republiky prý dostupné vůbec či ne běžně;-) a máslem. A potvrzuji, čím méně krupičky, tím křehčí knedlíky, takže vydržet balit ovoce i do mazlavějšího těsta, výsledek za to stojí!
    Ale meruňkové knedlíky mám od druhé babičky spojené s ODPALOVANÝM těstem, a fakt DOPORUĆUJI (je to jediná příležitost za rok, kdy dělám odpalované těsto a kupodivu se vždy zadaří, je fakt že na větrníky a tak si netroufám)!
    U nás v rodině jedou -jahodové tvarohové, meruňkové odpalované, borůvkové kynuté blbouny, švestkové bramborové posypané mákem.

    1. Máte to pěkně kategorizované 🙂

  10. Není nad to,když je člověk plný dojmů a něco malého by se do něj vešlo a narazí Florentýnko na Tvé merunkové knedlíky.Manžel má dnes svátek,tak dostane dobrůtku k večeři.Děvčátka at se Vám všem podaří knedle a Florentýnko moc děkuji za recept.Vidím to na 6ks.Hahaha Dana

  11. To je tedy náhodička. Právě jdu balit jahůdky do těsta. Máme dnes jahodové knedlíky. To je nějaká telepatie. Už jsme přejedení masa,proto ta změna . Florentýnko,jak ty to děláš,že se trefíš vždy do černého. Meruňkové vypadají taky dobře,ale nejsou meruňky. Zmrzly nám letos,zrovna když tolik kvetly napadal sníh a dva dny držel.
    Zdravím všechny kuchařinky i kuchaříky a taky Tebe, Flo. Alča

  12. Dagmar says:

    Ahoj Flo, meruňkové knedlíky jsou pro mě vždycky ty nej.
    Nevím už ani odkud mám recept, ale nahrazuji 1/4 kg tvarohu stejným množstvím předem vařených nastrouhaných brambor a místo krupičky dávám hrubou mouku. Nehrozí tak rozvaření knedlíků a jsou vždy nadýchané. Dělám takhle všechny ovocné knedlíky, ale vždycky vzpomínám na babiččiny švestkové z bramborového těsta

    1. Díky za tip, Dášo. Zní to výborně.

  13. Tak tyhle knedlíky mě učil můj tatínek. On, když byl malý, jeho maminka chodila z práce pozdě. Naproti měla jedna stará paní krámek s potravinami a ta mu radila,co si zvládne ve svých osmi letech uvařit sám. Hned mu i prodala suroviny. Tohle těsto ho naučila, ale aby nemusel knedlíky plnit, dala mu meruňkový kompot,ať udělá omáčku. Z těsta pak malé šišky,co nakrájí na kolečka. Polít omáčkou z kompotu a světlé máslové jíšky a měl uvařeno. Dělá se to u nás i v zimě. V létě zase prázdné kulaté, odlehčené sněhem z bílků,s jahodami s cukrem a šlehačkou. Moje nejoblíbenější jídlo vůbec. Musím vyrazit na jahody,než bude pozdě…

  14. Ladislav says:

    Ahoj Florentýnko.Zrovna včera meruňkové knedlíky dělala moje žena.Máme to rozděleno tak,že sladké dělá žena a ostatní je moje záležitost.Nevím z jaké mouky je dělala,ale z krupice jsou podlé tebe asi nejlepší.Tak dobrou chuť.

    1. Monika says:

      Dobry den, testo presne podle navodu a je to mazlava, netvarna hmota tak ted fakt nevim co s tim.

      1. Moniko, viz moje odpověď na váš druhý komentář níže.

  15. Markéta Plchová says:

    Tak u nás byly včera taky knedlíky, mé oblíbené třešnové. Vlastně jsou to spíš šišky, dávám 2 třešně do jednoho knedlíku.

  16. Zdravím Flo, miluju ovocné knedlíky tvarohové i kynuté. Někdy, když jsem líná, udělám z těsta pouze kuličky a zaliju ovocnou omáčkou, nahoru dám bobek smetany,( zakysanky) nebo poliju máslem + tvrdý tvaroh:O) Jana

  17. dobrý den, výborný recept na ovocné knedlíky. Chci přispět také svým receptem, který je obdobný, jen dávám jeden tvaroh v alobalu, 300g vařených strouhaných brambor, 300 g hrubé mouky, 1 vajíčko. výborně se s ním pracuje, je možno uchovast v lednici i do druhého dne.

    1. Díky, Mirko. Osvědčených receptů není nikdy dost.

  18. ZDRAVÍM VŠECHNY,U NÁS ZROVNA LETÍ JAHODOVÉ,NA MERUŇKOVÉ TAKY DOJDE.MASA UŽ BYLO DOST.ZASE JSI SE TREFILA DO NAŠEHO JÍDELNÍČKU,JSEM NALADĚNÍ NA STEJNOU VLNU.TAK SE TĚŠÍM NA PŘÍŠTÍ ČTVRTEK.JITKA A DĚDA

  19. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko, díky za recept, sezóna ovocných knedlíků právě probíhá a tak na stole tato pochoutka nechybí. Obdiv a uznání posílám i tvému manželovi, který se dle tvého receptu na přípravě knedlíků podílí. Je hezké i to, že sleduje tvoje kuchařské knihy a z toho usuzuji že tě v této činnosti podporuje. Přeji vám oběma hodně úspěchů.

  20. Helena says:

    Dobrý den,
    díky za podrobný a jednoduchý recept – konečně něco, co už taky umím! Ovocné knedlíky dělám po celý rok, ale nejradši samozřejmě v létě. Jahodové vetšinou tvarohové, meruňkové nebo borůvkové kynuté, švestkové bramborové. Na tvarohové těsto mám osvědčený recept – na 250g kostku tvarohu po 2 vrchovatých lžicích krupičky, hrubé mouky, strouhanky, 1 malé vejce, špetka soli a trocha ( asi 20g) másla. Když je tvaroh tučný, máslo nedávám. Někdy udělám jen prázdné malé knedlíčky a polívám ovocnou dření ( v zimě z mrazáku) se zakysanou smetanou. V poslední době knedlíky místo ve vodě vařím v páře na látkovém ubrousku – nemusí se tolik hlídat, nikdy se nerozvaří.
    Když se mluví o typickém českém jídle, nenapadá mě vepřo knedlo zelo nebo svíčková, ale právě ovocné knedlíky. Už jsem jimi hostila Angličana, Francouze, Švédy i Japonce a nadšení byli všichni, dokonce i ti zmlsaní Francouzi.
    Chtěla jsem dnes k obědovečeři ( manžel je v práci na denní dvanáctce) dělat kotlety zapečené se sýrem, ale namlsala jsem se, možná budou ty ovocné knedlíky. Tvaroh i ovoce.mám.
    Ovocným knedlíkům zdar!

    1. Taky pěkná obměna, díky 🙂

  21. Ráno jsem byla na trhu. Kromě krásné zeleniny jsem si přinesla jahody i meruňky. Je tedy jasné, jedu v tom s vámi všemi. Dobrou chuť.

  22. Dohnalová says:

    Milá Flo, tvarohové knedlíky dělám asi 35 let. Nevážím – na 1 tvaroh dám 4-5 lžic dětské krupičky, 1 vejce a špetku soli. Ovoce jahody, meruňky nebo jablka.
    Děkuji za připomenutí – udělám.
    Dája

  23. Dobrý den Florentýnko!

    Tak zase můžu zkoušet nový recept. Dělávám podobný ale s krupičky a hrubé mouky-po šálku- 1/8 mléka -jedním vajíčkem a kl.cukru+špetku soli.Budu muset zítra na trh-jahody nám skončily a ostatní ovoce pomrzlo tak snad nějaké dostanu.Meruňky by byly nejlepší-úplně na ně mám chuť. tak ať se všem zadaří
    .jana

  24. marcela says:

    Milá Flo, tak s tímhle receptem jsi mi udělala neskutečnou radost! Já léta dělám kynuté ovocné kndlíky, ale TVAROHOVÉ jsem nedělala NIKDY, a to je hanba….Tak teď je udělám podle Tebe a dám vědět, budou určo skvělé. Díky moc za super čtvrteční příspěvky, vždy se na ně těším a vždy se něčím poučím :-). Holt člověk se učí v každém věku.
    Krásné dny Marcela

  25. Taky dělávám knedlíky téměř stejně a dnes jsem je udělala přesně podle Flo. Měla jsem asi dobrý tvaroh (od Olmy a taky stál 25 Kč jeden 😀 ) a ani nebylo potřeba všechnu krupičku spotřebovat. Těsto bylo skvělé, vůbec se nelepilo, pracovalo se s ním jedna radost :). Dělala jsem jahodové, sypané osmaženou strouhankou a byly dokonalé :-).

  26. Milá Flo, sladké knedlíky máme moc rádi,děláme je také jako tvůj manžel. Foto je krásné. Mirka

  27. Miluš says:

    Ahoj Flo,u nás tyto knedlíky máme rádi a vždy se jich musí udělat více aby něco zbylo do mrazáku.Je fakt, že ty čerstvé jsou lepší, ale v zimě i tyto brzy zmizí .Pak už se těšíme na další čerstvé .

  28. Jahodové knedlíky už mám letos za sebou. Ale takhle jednoduché? Určitě příště vyzkouším. Jen, kdyby bylo víc ovoce. Letos je to bída. Pro mne „masotariána“ jsou ovocné knedlíky spíše desertem než hlavním jídlem. Přesto, díky za recept.

  29. Vlasta says:

    Milá Flo, tvarohové knedlíky jsem dělala před 2 dny,mám stejný recept jako Ty, jenom jsem je dělala z hrubé špaldové mouky a do meruňky dávám kolečko stévie. Tvaroh si dělám svůj ze zkyslého kravského mléka, pro které si chodím do nedalekého kravína,dělám si z něj kefír z tibetské houbičky. S těstem se dělá moc pěkně, ale nechávám ho kvůli mouce tak 10 min. odpočinout a potom to jde samo. Syrovátku z tvarohu vypiju třeba s karobem. To je to moje Dia. Přeji hezký den !

    1. Ty jsi úplný virtuoz s tím domácím tvarohem. Paráda.

  30. Ahoj, já sice dělám hlavně kynuté knedlíky, ale tvarohové také zkusím. Moje maminka, a já to dělám po ní, knedlíky posypala cukrem, strouhaným tvarohem a nakonec polila šlehačkou, trochu našlehanou, ale ještě tekutou. Lahoda.

  31. Milá Florentýno, tenhle recept používáme už hodně, hodně dlouho. Považuji ho za nejlepší recept na ovocné knedlíky 🙂 Kdysi jsme z něj dělali i borůvkové knedlíky na vařiči pod stanem. Aby to ale bylo jednodušší, tak jsme udělali z těsta šišku, nakrájeli malé kousky a ty jsme uvařili ve vody – takové tvarohové noky a borůvky jsme jen rozmačkali s cukrem a nasypali na noky…. Při vzpomínání se mi to všechno krásně vybavuje a skoro jsem si poslintala klávesnici 🙂 🙂

  32. Romana says:

    Ahoj Florentynko,

    Děkuji moc! Skočila sem si do Prahy vyzvednout a tvoji a knížku! Moc se těším jak budu radit v kuchyni.

    1. Tak ať ti to jde skvěle od ruky! 🙂

  33. Mária says:

    Milá Flo, zrovna dnes jsem koupila meruňky,že udělám knedlíky. No to jsem si dala, meruňky bez chuti, prostě odporná chuť. Tak skončily v koši a raději jsem uvařila lečo. Tak si počkám na své švestky a knedlíky budou později.

  34. Milá Florentýnko, moc děkuji za nový recept- tvarohové knedlíky já miluju! Vždycky jsem je vyráběla víceméně od oka- tvaroh, mouku, vajíčko, špetku soli, trošku mléka. Někdy byly lepší a měkčí, někdy horší. Před týdnem jsem zkusila knedlíky podle R. Pauluse s jahodami a poctivě vážila:
    250 pevnějšího tvarohu
    70 g dětské krupičky
    70 g hladké mouky
    70 g změklého másla
    1 vejce
    1 vanilkový cukr (stačí necelý),citrónová kůra špetka soli
    Byly krásně nadýchané a já okusila ten rozdíl! Tak teď vyzkouším ty tvé s meruňkami a těším se, jak zase vystoupám na další příčku do knedlíkového nebe! Měj se krásně!????????????

    1. Ahoj Florentýnko,
      právě před pár dny jsem dělala tyto z Tvé kuchařky akorát s jahodami a konečně jsme si všichni pochutnali. (Na meruňky čekáme)
      Z jiného receptu byly knedlíky tuhé. Paráda jsem nadšená a až s Tvou kuchařkou je pro mě vaření radost a pohoda. Díky za vše co pro nás děláš.

      1. Dano, díky a ať se ti daří vše, do čeho se pustíš.

    2. Díky, moc hezký recept. Flo.

  35. Milá Florentínko ,,, ovocné knedlíky milujem … Robievala som dlho tvarohové, Potom som objavila recept na knedlíky z krupicového cesta … Ak budeš mať chuť, pozri na môj recept …
    Prajem všetko dobré … Laura

    1. Super fotky, vypadá to parádně. Flo.

  36. Ahoj Florentýno,
    tvarohové knedlíky se švestkami jsou u nás stálicí 🙂 Můj mladší syn a dcera mi sice ty švestky dávají na talíř, ale kdyby to těsto jimi neměli „ovoněné“, tak by jim nechutnalo 🙂
    Dostala jsem na ně zas chuť 🙂
    Hezký večer.

    1. Miroslava says:

      Jsem se zasmála, můj dědeček také miloval švestkové knedlíky bez švestek…

  37. Všechny ovocné knedle jsou vynikající.Nejraději mám ty které mě naučila moje mamka a to jsou kynuté polité rozvařenými borůvkami(jak se u nás na jihu říká kašišvandou).Dělám i meruňkové,blumové jen ne třešňové,ty by moje druhá polovička nepapala pro ty pecky.Tak ať se všem kuchařinká a kuchařům daří.

  38. Alena says:

    Zdravím Florentýnko. Kluci ovocné knedlíky milují. Doteď jsem dělávala recept mé babičky bramborovo-tvarohové a plnila je jahodami. Asi před 15 lety jsem je vařila u svokry a přišli na ně nejen synovci a neteře,ale i jejich kamarádi. Tvůj recept určitě vyzkouším hned při nejbližší příležitosti. Dík za recept Ája

  39. Protože vařím i přes týden do práce tak jsem včera koupila tvaroh, meruňky a už to jelo. … S trochou pochyb jsem se dívala na to méně než malé množství krupičky ale myslím že tě to nepřekvapí – bylo jí tak akorát. Tvaroh jedině balený!!! Miluju ho (na všechny způsoby… ), vaničky mě nelákají. Dala jsem přečíst kolegyním a myslím, že budeš mít nové kamarádky 🙂 Těším se na další recept!

  40. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, u nás se ovocné knedlíky dělají z třetinového těsta, podle letitého receptu naší babičky: 250g tvarohu – kostka, 250 g hrubé mouky, 250 g nastrouhaných uvařených brambor a 1 vejce. Čistě tvarohové knedlíky jsem už párkrát vařila, ale zdály se mi tuhé, vyzkouším teda tvůj recept! Zdraví Vlasta!

    1. Já zase musím vyzkoušet ten tvůj, podobné recepty už tu několikrát padly v komentářích a moc mě lákají. Díky!

  41. Milá Flo, zkoušela jsem už mnoho receptů na tvarohové knedlíky, ale ten Tvůj je famózní. Dnes jsem vařila meruňkové knedlíky a fakt to nemělo chybu! díky, Pavla

  42. Milá Flo, i já dělávám tvarohové knedlíky s ovocem, mám jiný recept, tak vyzkouším ten tvůj určitě bude dobrý.Už se těším budou meruňkové.

  43. Helena says:

    Jo, já dělám knedlíky také úplně stejně, ale někdy také z odpalovaného těsta a ty jsou také výborný. Také dávám zakysanou smetanu a hodně tvarohu. Když už , tak už. Je to výborná záležitost.

  44. Martina says:

    Tak dnešní – sobotní – oběd byl jasný:))
    Ovocné knedlíky z tvarohu dělám moc ráda, z těch kynutých mám totiž dost respekt a ráda se jim vyhnu. Taky máme rádi švestkové z bramborového těsta.
    Když jsem šla pro meruňky, koupila jsem i jahody, takže nakonec byly půl na půl meruňkové s jahodovými. Obvykle dělám tvarohové knedlíky s hrubou moukou, ale tentokrát jsem použila krupičku a podle výsledku to vypadá, že u ní už zůstanu.
    Díky, Flo, za inspiraci, kterou najdu naprosto v každém článku – včetně jídel, která už nějakou dobu dělám:)

  45. Marie says:

    Flori,moje oblíbené jídlo,zkouším různé recepty a mohu říci,že ne vždy se povedou,jsem ráda,za recept,zatím se od tebe vše podařilo,takže hned půjdu do toho.To bude bašta!!!

  46. Jitka says:

    Milá Flo,
    jsem zvyklá dělat kynuté knedlíky, poprvé jsem vyzkoušela a tyto a myslím, že už jiné ovocné ani dělat nebudu. I doma měly veliký úspěch. Díky moc za skvělé recepty

  47. Jirka says:

    Děkuji za skvělý tip. Na ovocných knedlících si pochutnávám často, ale kupovaných v LIDLu. Těším se, až si pochutnám na Tvých – recept vypadá lákavě.

  48. Aa'esha says:

    Tvaroh v Kanadě neseženu 🙁

  49. Kynčlová Ilona says:

    Ahoj Florentýnko,nějak nestíhám číst ani psát ale ovocné knedlíky teď vařím,zatím už poněkolikáte jahodové,následovat budou meruňkové a když budou borůvky tak i ty. Poslední dobou všechny dělám kynuté a na to máslo,cukr a zakysanou smetanu místo tvarohu. Dřív jsem dělala také tvarohové-recept jak psala jedna čtenářka-tvaroh+dětská krupička+hrubá mouka a strouhanka . . . ale vyzkouším i ten tvůj recept na meruňkové, díky za něj.

  50. Míša says:

    Milá Florentýnko,už dlouho po téchto knedlících pokukuji, tedy spíše po tomto těstě.Už dlouho je chci vyzkoušet,tak teď mohu podle tvého receptíku.Zatím po mně pořád vyžadují kynuté.:-) Tak doufám, že rodinu ohromím .Děkuji,Míša.

  51. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, dneska jsem vyzkoušela tento recept a mile mě překvapil. Vypracovala jsem si super těsto, s kterým se krásně pracovalo. Všem chutnalo a na mě pomalu nic nezůstalo, jak si přidávali. Chválí Vlasta!

  52. Milá Flo! Už se nebojím tvarohového těsta! Děkuji, děkuji, děkuji za skvělý recept! 🙂

  53. Zpěvanka says:

    Milá Florentýno! Nejsem typ člověka, co píše komentáře, ale někdy to nejde jinak. Jsem z rodiny, kde se vařilo velmi dobře a sama se považuji za zdatnou kuchařku. Ale tvoje knedlíky předčily všechna má očekávání a uvrhly mě do blaženého nadšení. Ovšem abych nekřivdila, všechno, co jsem zatím zkusila, bylo famózní. Poprvé v životě mě těší řídit se přesně receptem, protože nás nikdy „neplašíš“ jen tak. Tímto ti vyřizuji i mnohé pozdravy od mého blaženého muže.
    S láskou, Zpěvanka

    1. Zpěvanko, jsem dojatá a upřímně děkuju. Pozdravy blaženému muži.

  54. Většinou na meruňky používám odpalované těsto, lépe se mi s ním pracovalo než s tvarohovým. Ale tohle tvoje, milá Florentýnko, nemá chybu. Vyzkoušeno několikrát.

  55. Markéta says:

    Milá Florentýnko,
    díky za krásný recept, hned je nápad na víkendové velkovaření. Ještě bych moc ale poprosila o recept na kynuté knedlíky. Máme letos úrodu borůvek a ty mi do kynutého těsta nějak víc pasují. Ale bohužel, ne a ne se mi to podařit:-( Krásný den!

    1. Markéto, mám je na seznamu, jednou na ně určitě dojde. Flo.

  56. Ahoj,tvarohove knedliky super,miluju je a vzdy jsem balila cele vypeckovane merunky bez kostky cukru,stacilo mi to tak akorat sladke.Ted s detmi jsem zkusila vlozit kostku a ejhle…po uvareni nebyla rozpustena:(Dost me to zklamalo.Jak to sakra delate,ze se vam rozpusti??:)))Podotykam,zejich mam jedte skoro 20 v mrazaku i s temi kostkami:(Varit dele,ale bojim se,ze se mi rozpadnou…Dekuji za radu,jestli nejaka je;)

  57. Ahoj Fló,
    já dělám tento recept podle své maminky, jen místo krupičky dávám hrubou mouku. Ale co je hlavní u nás frčí s jablky a posypané moučkovým a skořicovým cukrem a samozřejmě polité máslem. A moje babička je dělala s hruškama posypané strouhanym perníkem, moučkovým cukrem a zase polité máslem. To taky byla slast ????
    Hezký den

    1. Pane jo! Zajímavá chuťová obměna. Díky.

  58. Kateřina Šupová Jalušková says:

    Ahoj Jani, ačkoli nejsem na sladké a přestože jsem před svatbou měla návrhy dortů ukryté na ploše ve složce nazvané „Cukr je jed“ děkuji za tento receptík, ne..nejsem fanatik přes zdravou výživu, miluju slané, tučné..ale sladké mi prostě nic neříká..jenže mám 8-měsíční zatím bezzubé mrně a nechci mu do budoucna zážitek voňavých ovocných knedlíků odepřát..takže děkuji a drž se..máš můj obdiv..mám na starosti jedno dítko, manžela o berlích, barák se zahradou a občas mám co dělat abych si strčila zubní kartáček do pusy tou správnou stranou a ne ještě tak psát kuchařky a blog :-)) Kača

  59. Nejlepší recept na tvarohové knedlíky, jaký jsem zkusila. S těstem se pracovalo krásně, nerozvařilo se a knedlíky chutnaly výborně. Mňam! Jiné už dělat nebudu 🙂

  60. Mirka Nečová says:

    Když už není zbytí, tak doporučuji vaničkový tvaroh nechat přes noc v ledničce vykapat na sítu vyloženém gázou.

  61. Dneska jsem si přinesla meruňky a dostala chuť na meruňkové knedlíky. Protože normálně dělám kynuté, tak dnes z časových důvodů jsem je udělala z tvarového těsta podle Vašeho receptu. Opravdu byly rychle hotové a chutnaly skvěle. 🙂

  62. Milá Flo, to je odezva. Úžasné. Za chvilku jdu servírovat oběd – ovocné tvarohové knedlíky s blumami. Sypeme si je na másle osmaženou strouhankou, zakysanou smetanou vylepšenou vanilkovým cukrem a polité máslem. Někdo si je ještě popráší skořicí. Proti gustu … nic nenamítám. Do těchto knedlíků používám krupičku a polohrubou mouku. Jen se po nich zapráší. Krásné poledne a dobrou chuť všem.

  63. Milá Florentýnko, musím pochválit těsto, krásně se mi s ním pracovalo, knedlíků jsem udělala 16 kusů. Hotové za chvilku, jsem nadšená. Teď jdu vařit:).
    Děkuji

  64. Ahoj Flo.
    Děkuji za další recept. Na tvarohové knedlíky se moc těším. Mám ráda tvaroh i merunky.
    Skvělý tip .Vyzkouším těsto, zatím jsem dělala jen malé kulaté knedlíčky s ovocným ragú.
    Přeji pěkný den.I.

  65. Kynčlová Ilona says:

    Dnes jsem spěchala tak místo kynutých jsem udělala tvoje tvarohové s meruňkama a modrýma blumama, jsou rychlé a výborné. Díky a ať už brzy bydlíte. Ilona

  66. Monika says:

    Ac jsem nekolikrat prisypala krupicku, stale je to lepidlo, ktere se mi lepi na valecek.

    1. Moniko, a nepoužila jste náhodou tvaroh z vaničky? Ten obsahuje podstatně víc tekutiny než tvaroh balený, takže těsto se s ním matlá a nemá tu správnou tuhost. V článku o tom píšu. Nyní nelze udělat nic jiného, než přisypávat krupici, dokud nebude těsto ok. Bohužel to pak bude vykoupeno o maličko větší tuhostí knedlíků.

  67. Na recepty k vám mě navedla dcera.A tyhle knedle jsou fantastické.Jelikož jsem stará konzerva,dělám je se švestkama(schválně jsem si je i zamrazil) a sypaný strouhaným perníkem,prostě mňamka.

    1. Srdečné pozdravy dceři 🙂

  68. Jarka says:

    Dobry den, mam dotaz k plneni knedliku mrazenym ovocem. Je nutne ovoce uplne rozmrazit, nebo castecne nebo neni treba vubec? Mam na mysli pulky svestek nebo jahody.

    1. Půjde to i s mraženým ovocem, bez rozmražování.

  69. Peťa H. says:

    Ahoj Flo,
    tvarohové knedlíky jsou jediné ovocné knedlíky, které doma vařím. Kynuté mi nevadí, ale nerada je dělám, protože v nich je samozřejmě droždí, které mi hrozně smrdí :-).
    Recept mám úplně stejný, ale já používám převážně mražené ovoce (švestky mám nejradši), které mi to těsto trošku zpevní než je „hážu“ do vody. Osvědčilo se mi to už několikrát, protože, když jsem dělala knedlíky z čerstvého ovoce většinou se mi rozpadly. To je taková moje vychytávka 🙂
    Jinak těsto už ručně nedělám. Ač je to asi z pohledu kuchařky fajn, ale mám na to teď robota. Takže si všechny suroviny hodím do mísy zapnu robota a během 5 minut mám krásné těsto. Nerozpadá se a možná je dokonce lepší než, když jsem ho „hňácala“ ručně.
    Já si je ráda posypu kakaem (ačkoliv se muž na to tváří hrozně divně), ale já si ty tvarohové knedlíky nedokážu vychutnat s tvarohem a cukrem.
    Díky za tvoje rady
    Měj se fajn.

    1. To je moc hezká kombinace, úplně jsem na ni dostala chuť 🙂

  70. Ahoj Flo, dnes došlo na knedlíčky podle tvého receptu, ale s jahodami, sypané tvarohem, cukrem a máslem, byly super, kamarádka mi poradila dobrou věc, abych je vařila na páře, nemělo to chybu – prostě nebe v hubě!

  71. Karolína says:

    Dobrý den, mrazit mám uvařené nebo syrové? A jak pak z mrazáku s přípravou? Moc děkuji! Karolína

    1. Mrazit nejlépe uvařené, příprava je jednoduchá, mražené se prohřejí na pařáčku na páře – spíš pomalu a zvolna, aby se teplo dostalo až k ovoci a přitom se povrch knedlíků zbytečně nerozblemcal.

  72. Květa says:

    Dobrý den, často pozoruji vaše stránky,sbírám inspirace a teď mě zaujaly vaše tvarohove knedlíky s ovocem.Popravdě se přiznám,že je miluju ale ještě nikdy jsem je nezkoušela.Teď přišel ten pravý čas budu mít volno a těším se až je zkusím,ale chtěla jsem se zeptat, jestli můžu dát dovnitř i nějaké zmrzlé ovoce.Nevím jestli je to dobrý nápad. Co si o tom myslíte?

    1. Květo, jde to bez problémů, ovoce určitě předem nerozmrazovat. Jen možná bude potřeba o minutku prodloužit dobu vaření, aby se ovoce stihlo prohřát.

  73. Včera jsem na trhu koupila borůvky,tak dnes budou knedlíky, už jsem je mockrát dělala podle Vašeho receptu, je nejlepší. U nás je polivame bílým jogurtem,na to strouhaný tvaroh,cukr a nesmí chybět máslo. Děkuji za Vaše recepty, zvládne je opravdu každý ????????????

  74. n
    Pardon, ale blbost. Meruňky, resp. meruňkové knedláky, vyžadují bramborové těsto, to je zcela jiný požitek a to je tradiční.

  75. Tvarohové knedlíky s meruňkami jsou vyborné ????.Měla jsem meruňky akorát zavařené, už jsem nepřidávala kostku cukru. Vůbec se nerozvařily, jsou chutné, prostě mňamka… doporučuji ????

  76. Ahoj Flo, mám zásadní otázku, teda pro mě zásadní. Když chci tyhle báječné knedlíky zamrazit, tak syrové nebo vařené? Díky za odpověď. Tera

    1. mám zamražené syrové a myslím , že byli po uvaření dobrá Nerozmrazovala jsem je

  77. Dobrý den
    Děkuji za recept -je 1* knedlíky se moc povedli a i moje mamka75+ je ocenila a chce zkusit-nikdy se jí z tvarohového těsta prý nepovedli proto dělala jen kynuté Jen bych chtěla napsat , že jsem i dělala z krupičky koupené v lidlu -byla v regale u dětských pochutin tak jsem předpokládala , že je to dětská krupička Bohužel nevím proč byli z ní knedle jak kámen tak teď jen z té naší české dětské krupičky

  78. Karolína Faustová says:

    Dobrý den,knedlíky jsou super jednoduché a výborné. Jen mne napadá, zda se dají zmrazit? Jestli ano,tak již hotové nebo před vařením? Děkuji za odpověď

    1. Já bych je mrazila po uvaření a vychladnutí. Ale i když se nechají pomalu povolit v lednici a ohřejí se nad párou, čerstvým se znovu nevyrovnají.

  79. Vlasta says:

    Ahoj Flo,já dělám jahodové knedlíky z tvarohového těsta do mrazáku nevařené,jen je dám na tácu ,přikryté fólií ,zamrazit a pak sesypu do sáčku. Zpracuji tak větší úrodu čerstvých jahod, které se hned nesní. Pak už jen v mírně osolené vodě uvařím. Zkusila jsem zmrazit již uvařené,ale ty nám už nechutnaly. Chce to asi vyzkoušet ,co komu bude vyhovovat.
    Podobně dělám i plněné bramborové knedlíky, které zasyrova zamrazím.

    1. Oooo,děkuji, to je ideální řešení na léto a hromadu věčně hladových dětských krků,které jsou díky tomuto receptu schopné se dožadovat ovocných knedlíků už k snídani ???

  80. Milá Flo. Mám na Tebe dotaz. uvařila jsem knedlíky podle receptu od Tebe (s jahodami) a byly úplně úžasné. Tak moc nám chutnaly, že jsem připravila další z kila tvarohu a zamrazila je. Ale když jsem se je teď pokusila uvařit – vložila zmrzlé do vařící vody, tak se stalo něco nemilého – těsto se odlučovat z knedlíků a stoupat k hladině a obnažené jahody plavaly volně ve vodě :-(. Nemáš nějaký nápad co udělat se zbytkem? Mám jich ještě v mrazáku spoustu. Obalit v krupičce? Nebo? Děkuji za jakýkoliv nápad.
    Iva

  81. Lucia says:

    Milá Flo, nechápem, ako som mohla doteraz žiť bez týchto Vašich knedlíkov. Svet je opäť o niečo chutnejší! Vďaka! 🙂

    P.S. Mala som doma tvaroh vo vaničke, ale tak som sa vyľakala z toho popisu, že som utekala kúpiť nový v alobale. Neľutujem! 🙂

  82. Kateřina says:

    Zrovna mám knedlíky v hrnci. Vejce jsem dala normální, nebylo nijak extra malé, a krupice jen 100g a těsto bylo ok. Tak uvidíme ,:) díky za recept.

  83. Vysílám VELKÉ KNEDLÍKOVÉ S.O.S !!!!

    držela jsem se zdejšího receptu, bohužel mě nenapadlo se tu zeptat na uchovávání – a tak jsem na prasáka ,,syrové“ knedlíky zamrazila – protože jsem to ,,někde“ četla..

    Dneska jsem se je rozhodla vyzkoušet – vařila jsem v jeden den – stejně podle návodu jak právě udělané (všecko ok), tak ty zamrazené – a ty se totálně rozkydly a nacucly a v hrnci kejda…

    Mám zamrazených 80 knedlí – jak to jako mám vařit? Co mám dělat? Jsem zoufalá! Totálně zoufalá! Prosím pomoc, S.O.S!!!

    1. Ivono, tady už nejde poradit asi nic jiného, než je zkusit uvařit na páře. Otestovala bych, zda jim bude víc svědčit, když se na páru dají ještě zamražené v porovnání s šetrně rozmrazenými. Snad něco z toho bude aspoň trochu fungovat, aby se daly jíst.

  84. Pavla says:

    Otázka:
    Mohu zbytek těsta zmrazit? Jsem na to sama a těsta je moc.
    Dekuji předem za odpověď
    Pavla

  85. Mov děkuji za recept – bydlím v cizině a mám k přístupu jenom tvrdý polský tvaroh, ten měkký se tady bohužel fakt neprodává. Váš recept ale funguje i s tvrdým tvarohem, což znamená že po letech si zase můžu udělat knedliky.

  86. Achjo, druhý pokus tyhle úžasné a přesně dle receptu v létě udělané knedlíky uvařit a zase nic.

    Jako do mrazáku jsem je v létě dala vzorně, ale když jsem je teď dala do hrnce s pomalu vroucí vodou, tak se během pár minut rozpadly na kaši.

    Minulý rok to stejné, ale letos už se chci zeptat.

    Je to těstem nebo mnou?

    Děkuji za každou radu, ovocné knedlíky miluju a hledám metodu, jak je užít i v zimě 🙂

  87. Ha, teď teprve čtu, že s tím problémem nejsem sama!

    Čtu i radu, vařit na páře.

    Jenže jak dlouho a funguje to?

    Nerada bych skladovala půl roku v mém minimrazáku něco, co pak nepůjde a nepůjde uvařit….

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close