Panna cotta jako z restaurace

Panna cotta, velmi oblíbený restaurační dezert, má tři ukazatele úspěšnosti: míru třaslavosti, míru sladkosti a míru smetanovosti. Stačí všechno tohle správně odhadnout a budete za hvězdu téměř michelinskou.

Ze všeho nejlepší na tom je, že pokud víte, jak na to, ze tří surovin vyrobíte během tří minut tříhvězdičkový dezert. Přesně takový, jaký se podává po nedělním obědě a společně se pak pějí ódy stran kuchařky, která se tak pěkně postarala o blaho svých blízkých.

Pokud vůbec netušíte, o čem mluvím, popis mi nezabere víc než samotná příprava: panna cotta pochází z italské kuchyně a doslova znamená vařená smetana. Ta je však jemně oslazená a ztužená želatinou. Tradičně se panna cotta dochucuje pravou vanilkou a méně tradičně pak čímkoli, co vás napadne – ale k tomu se ještě dostanu.

Pravé kouzlo panna cotty se rozvine až na talíři. Šikovný kuchař totiž ztuhlý dezert umně vyklopí z formičky na talířek a trochu přizdobí – třeba ovocem, bylinkami, ovocnými a čokoládovými omáčkami. Když se talířku dotknete a trochu s ním potřesete, správně připravená panna cotta se bude třást jako sulc. Nesmí být ani málo ztužená, aby se roztékala, ale ani příliš ztužená, aby byla žvýkavá.

panna cotta s vanilkou

Jak se panna cotta připravuje

Během zmíněných tří minut, které jsem slibovala na přípravu dezertu, stihnete tohle:

  • namočit želatinu
  • vypláchnout misky studenou vodou
  • přivést smetanu k varu, rozpustit v ní cukr a vyluhovat v ní vanilku nebo jiné chutě
  • smíchat nabobtnanou želatinu s horkou smetanou
  • nalít směs do misek a zavřít do lednice

To je celé. Panna cotta pak potřebuje nejméně 4 hodiny v chladu, aby pořádně ztuhla, ale protože želatina zraje i potom, vřele vám doporučuju začnout s přípravami den předem a nechat dezert ztuhnout v lednici přes noc.

Věřím, že už se nemůžete dočkat, až všechna tahle kouzla vyzkoušíte, tak už jen pár slov stran jednotlivých kroků, ať pochopíte, jak recept funguje. Díky tomu se pak můžete odchýlit od základního receptu a nechat se unést momentální inspirací.

1. Namočení želatiny

Raději používám želatinu plátkovou, takže i v tomto receptu jsem po ní sáhla.

Plátkovou želatinu je třeba několik minut předem namočit do studené vody. Plátky tak nabobtnají a snadno se následně v teplé tekutině rozpustí.

Při namáčení si vždy nejprve připravte misku s vodou a pak do ní klaďte plátky želatiny jeden po druhém, nikdy ne všechny najednou. Vždy je od sebe oddělte, jinak se voda nedostane mezi ně a bobtnání neproběhne rovnoměrně.

Druhé důležtié upozornění se týká cukrářské želatiny. To, co koupíte v běžném obchodě, je želatina na domácí použití a má menší velikost plátků. To, co koupíte ve velkoobchodě s cukrářskými nebo kuchařskými surovinami, má dvakrát tak velké plátky. Pokud se vám tedy někdy dostane do rukou recept z profesionální kuchyně, vždy se ptejte, jak velké plátky želatiny se v něm myslí. Obvykle to budou ty větší.

Jakmile želatina během pár minut ve vodě nabobtná, vylovte ji rukou nebo lžící, jemně z ní vymáčkněte zbylou vodu a pak použijte podle instrukcí v receptu.

nabobtnání želatiny

2. Příprava misek

Na želatinové dezerty se obvykle misky vyplachují studenou vodou, aby pak želatina snadněji vyklouzla ven. Tak trochu mám pocit, že je to jen babská rada, každopádně to ale dělám, protože se jedná o pár vteřin času. A co kdyby na ní něco přece jenom bylo.

3. Zahřátí smetany

Smetanu je třeba zahřát těsně k varu a je třeba ji zahřát společně s cukrem a příchutí vaší volby. Cukr se rozpustí, příchuť se rozvoní a o to tu jde.

Jako nejčastější příchuť pro panna cottu uvidíte pravou vanilku, respektive jen vnitřek lusků, čili zrníčka. Ta se v mističkách při tuhnutí usadí na dně a po vyklopení se na vás budou smát z první řady. Tak je neomylně identifikujete.

Pokud se chcete pouštět do svých vlastních experimentů, smetana snese i ochucení karamelem, čokoládou, kávou, ovocem, bylinkami, jedlými květy, růžovou vodou, pomerančovou kůrou, kořením, likéry. Jen pozor, abyste s ochucením nepřidali i příliš mnoho další tekutiny, pak by přestal fungovat správný poměr želatiny.

Po zahřátí smetany ji můžete ještě přecedit, pokud jste v ní louhovali něco, co by nemělo být součástí hotového dezertu, například levandulové květy nebo zbytek vanilkových lusků.

4. Spojení želatiny a smetany

Slibovala jsem, že nabobtnaná želatina se v teplé tekutině snadno rozpouští. Aby rozpuštění želatiny bylo rovnoměrné, je lepší to udělat ve dvou krocích.

V tom prvním smíchejte nabobtnanou želatinu se zhruba 100 ml horké smetany. Metličkou míchejte, dokud se želatina perfektně nerozpustí, čili asi minutu.

rozpouštění želatiny

Ve druhém kroku nalijte smetanovou želatinu zpět do kastrůlku ke zbytku horké smetany a znovu poctivě zamíchejte metličkou. Nic už nezahřívejte ani nevařte. Tuto směs už čeká jen jediný krok, a to rozlití to připravených formiček.

mističky na panna cottu

5. Ztuhnutí

Směs rozlijte do mističek nebo formiček. Můžete použít i kávové hrnky. Podstané je, aby misky měly pokud možno typický kónický tvar, kterým je panna cotta proslulá.

Můj recept tvrdí, že je pro 4 osoby, ale v takovém případě se jedná opravdu o velkorysou porci dezertu. Pokud chcete jen něco malého na chuť po nedělním obědě nebo slavnostní večeři, rozlijte směs do 6 nebo klidně i 8 malých mističek.

Nakonec nechte ztuhnout v lednici nejméně 4 hodiny, ale lépe do druhého dne.

Jak se vyklápí a podává panna cotta

Jakmile se budete chystat na servírování, čeká vás závěrečná bojovka: vyklopit ztuhlou panna cottu z mističek na talíř. Ze strachu o dobré vyklopení můžete často vidět dezert ponechaný jen v pěkné průhledné misce nebo sklence, ale to je velká škoda. Pak se s panna cottou nedá na talířku požitkářsky potřásat.

Na vyklopení jsou dvě krátké a jednoduché finty. Ze všeho nejdřív objeďte panna cottu v misce ostrým nožem. Tím ji uvolníte od stěn misky. Potom ještě misku na pár vteřin ponořte do horké vody – samozřejmě tak, aby voda nenatekla na dezert, to dá rozum. V teplém prostředí želatina povoluje, takže jakmile se zahřeje povrch dezertu, snadněji vyklouzne ven.

Dejte ruku přes misku, otočte dnem vzhůru a miskou jemně zatřepte, aby panna cotta vypadla do vaší dlaně. Pak už ji snadno položíte na talíř. Případně můžete vyklápět rovnou na talíře, taky to jde.

Co se týká závěrečného ozdobení, není nad ovoce nebo ovocné kompoty. Ty s vanilkovou smetanou ladí jedna radost. Pokud jste se však odvázali a panna cottu ochutili podle svého, volte takovou omáčku nebo doplněk na talíř, který bude ladit zase s vaší příchutí.

Tak ať se u vás třese nejen panna cotta na talíři, ale i všichni strávníci samou nedočkavostí.
 
 

Panna cotta s vanilkou

Množství: 4 porce (nebo 6-8 menších)

Panna cotta s vanilkou

Suroviny

  • 2 kelímky smetany ke šlehání (každý 200 ml)
  • 1 kelímek smetany na vaření (200 ml)
  • 60 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 plátků želatiny (balíček o hmotnosti 10 g má obvykle 6 plátků)

Postup

  1. Do mísy napusťte aspoň půl litru studené vody a vložte do ní plátkovanou želatinu, aby nabobtnala.
  2. Misky na dezert vypláchněte studenou vodou.
  3. Oba druhy smetany nalijte do kastrůlku a přidejte cukr. Vanilkový lusk rozřízněte po délce, pak nožem vyškrábněte mazlavý vnitřek plný semínek. Všechny části vanilky, tedy vnitřek i zbylé poloviny lusků, vhoďte ke smetaně.
  4. Ochucenou smetanu přiveďte k varu, pak hned odstavte a sceďte, nebo aspoň vylovte obě poloviny vanilkových lusků.
  5. Želatinu slijte a vyždimejte, pak vraťte do misky, ve které se namáčela. Přilijte 100 ml horké smetany a důkladně rozmíchejte metličkou, až se všechna želatina rozpustí. Smetanu s rozpuštěnou želatinou nalijte zpět ke zbytku horké smetany, opět důkladně zamíchejte.
  6. Směs rozlijte do mističek, vložte do lednice a nechte aspoň 4 hodiny zatuhnout, lépe do druhého dne.
  7. Ztuhlé dezerty vyklopte na talířky, pomozte si přitom tím, že nožem objedete vnitřek misky a případně ještě misku na pár vteřin namočíte do horké vody. Ozdobte podle svého nejlepšího kuchařského vědomí, svědomí a cítění.

 
 

 

Join the Conversation

  1. rosnička says:

    Flo, díky, určitě zkusím!!!!
    I když, já raději Creme bruleé (akorát si nechcí kvůli jedinému dezertu kupovat tavící pistolu, tak mám doma peška).
    A pokud by někdy byl recept na pravý domácí puding z vajec, budu moc ráda.

    1. reina says:

      Ten jsem kdysi dělávala čokoládový, kdybych si ho tak pamatovala, jen vím, že byl z nějaké mexické kuchařky, takového sešitku…
      Vím, že se to „peklo“ ve vodní lázni, a byl mňamozní – teda tatínkovi chutnal moc, maminka říkala, že to je jak obyč pudink…

    2. Čas od času se prodává malá flambovací pistole v Kik textile diskont za 79 Kč. Třeba pomůže..

    3. Píšu si na seznam 🙂

  2. Jitka says:

    Milá Flo, panna cotta je úžasný a velmi jednoduchý dezert, na kterém si celá naše rodina po víkendovém rodinném obědě ráda pochutnává. V poslední době jsem základní recept, inspirovaná zahraničními pořady o vaření, poněkud inovovala – část smetany nahradím kvalitním jogurtem (uberu něco kJ, s jogurtem je chuťově, řekla bych, lehčí a svěžejší). Závěrečná tečka je malinové coulis a pro neteř, která na vše ovocné říká ne, ne, smetanový karamel.

    1. Ráda bych zkusila tu variantu s jogurtem, ten se zahřívá stejně jako smetana?

      1. Aleno, jogurt v žádném případě nezahřívat, srazil by se. Musí zůstat nanejvýš vlažný, proto potřebuje ještě jinou tekutinu, ve které se v teple nejprve rozpustí želatina a pak nechá částečně zchladnout, než se přimíchá jogurt.

    2. Jitko, to je výborný postřeh. Do panna cotty se dají dát i jiné mléčné výrobky, třeba právě jogurt. Skvělá je i s kokosovým mlékem. Prostě úžasný prostor pro experimentování a kombinování chutí, přesně jak píšeš.

  3. Vypadá to fantasticky a přišlo to zrovna vhod – v sobotu budu mít malou rodinnou oslavu, tak jsem hledala něco, čím bych se při odpoledním posezení mohla vytáhnout. Toto by mohlo být přesně ono! Jen mám dotaz – mohou ty nádoby být silikonové formičky na muffiny? Děkuji za radu a užijte si hory! Iva

    1. Anička says:

      Dobrý večer, radši možná použij hezké skleničky a nech dezert bez vyklápění. Nebo udělej obě verze. Ono se to sní. Formičky mají na okrajích vroubky, trochu bych se toho bála.

    2. Já bych to do silikonu nedávala, ale to je můj obecný názor na silikonové formy, nějak mi nesedly.

  4. Milá Flo,
    děkuji za úžasný recept na dezert. Již delší dobu se chystám že panna cottu vyzkouším ale ještě jsem nenašla odvahu. Nyní jak vidím krásně popsaný recept od tebe hned o víkendu jej vyzkouším – snad se povede.

    Krásný den
    Ivka

    1. Věřím, že se zadařilo, Ivko. I tobě krásné dny.

  5. To je mlsáníčko, které nemá chybu. Pochutnávejme si!!!! Flo, díky, ty nás vedeš tím správným směrem …

    1. To se teprve uvidí, až tam dojdeme 🙂

  6. Jára says:

    Milá Florentýnko, já takhle hřeším móóc ráda, takže se těším! Mňam!????????????

    1. Tak to už jsme nejmíň dvě! 🙂

  7. Míša says:

    Ach jo…..já takhle asi nikdy nezhubnu.Vypadá to prostě k sežrání!!!! 🙂

    1. O hubnutí tu nikdo myslím nemluvil a nesliboval 🙂

  8. Alena says:

    Ještě jsem nezkusila a nevěděla jsem jak na to. Teď už mám jasno. Ráda zkusím. Florentýnko,užijte si zimních radovánek,letos to je príma. Zdraví Alča

    1. Ano ano, letos je to se sněhem moc príma, díky, Alčo!

  9. Vlasta Krestova says:

    Zdravím tě Florentýnko a všechny, kteří tento blog sledují a také předávají své zkušenosti.
    Panna cottu jsem ještě nedělala, ale ráda ji vyzkouším. Jsem ráda za každý nový nebo jinak připravovaný recept. Vždy si odtud něco nového zapíší, vyzkouším a pod.

    1. Vlasto, tak to mě moc těší. Díky za takové milé pohlazení.

  10. Hanka says:

    Ahoj Florentýnko, ahoj všichni, přeji krásné lyžování a děkuji za tento recept. Panna cottu miluji a bude se mi hodit už o víkendu, kdy překvapím ( tedy doufám) narozeninové hosty.Ještě jsem ji nedělala, ale vše, co zavadí i italskou kuchyni u nás slaví úspěch a Recept je tak podrobně popsán, že výsledek bude jemně třaslavý a božsky chutnající. Určitě se k tomu budou hodit i horké maliny z mrazáku. D ě k u j i

    1. Horké maliny k tomu budou dokonalé. Nebo vlastně spíš byly, že ano 🙂

  11. Jirka says:

    Dík za ten sladký pozdrav z hor. Budu se to učit dělat. Přeji hodně sněhu a krásného počasí!

  12. Katka says:

    Ahoj Flo,
    italskou kuchyni miluji a jiná než italská jídla prakticky nevařím. Takže díky moc.

    1. Rádo se stalo 🙂 Ale raději hlásím nadcházející receptový návrat zpátky do Čech.

  13. Libuše says:

    Ahoj Flo.
    Děkuji za inspiraci.
    Užijte si jarní prázdniny. Nás čekají za týden. Jedu vařit na Šumavu do Zátoně a bude nás plná chalupa. Asi 30 dětí z dětských domovů a k tomu pár dospělých. Tolik mističek na panna cottu asi neseženu, ale kdo ví ? Pokud se zadaří, pošlu foto. Líba

    1. Libuško, i kdybys to absolvovala bez panna cotty, děti budou určitě vrnět blahem, ať jim uvaříš cokoli. Jsi úžasná.

  14. Vladimíra says:

    Milá Florentýnko,
    nejprve Ti musím napsat, že mě velmi těší, že máš též ráda lyžování a užíváš krásných chvil a zimních radovánek s tím spojených – moc Ti to přeji !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Panna cottu jsem již chtěla tolikrát vyzkoušet, ale přiznám se, že se mi nechtělo hledat v receptech………. 🙂 takže nyní nezbývá než zvolat: hurááááá, mám vyhráno a jde se na to ! Díky za Tvůj čas a péči o nás, kuchařinky 🙂
    Měj se primově !
    Vladimíra

    1. Vladimíro, tak to je prima, že se obě dvě oddáváme podobným požitkům, v kuchyni i mimo ni 🙂 Jsem ráda, že jsem ti přišla vhod. Flo.

  15. Zdenka says:

    Udělala jsem 7 kelímků pro zítřejší oslavu manželových narozenin. Jeden, co je navíc, jsem před chvílí ochutnala a je výtečný. Na přelití použiji s cukrem převařenou mučenku.
    (Passiflora edulis). Děkuji za typ. Já skoro všechno, co tu najdu vyzkouším a vždycky je to dobré.

    1. Zdenko, díky, mám radost.

  16. Blanka says:

    Díky za recepty, zatím to není můj šálek kávy, jsem spíš na tradiční českou kuchyni tak snad příště,

    1. Příště to bude zcela zaručeně něco víc tuzemského, slibuju 🙂

  17. Anička says:

    Dobrý večer,
    panna cottu jsem se naučila na kurzu vaření. Je až údivné, že něco tak jednoduché může být tak efektní! Přiznávám ale, že jsem si to ulehčila a nevyklápím… Naleju do průsvitných skleniček a dám je do chladničky našikmo. Až ztuhne, povařím mražené maliny s trochou třtinového cukru, přidám želatinu a pár dalších malin (už nemíchat, zůstanou vcelku – pro efekt) a naleju na panna cottu, to už postavím skleničky rovně. Ohromení návštěvy je zaručené.
    Příště zkusím verzi na talířku plus maliny jako omáčku.

    Anička

    1. Jo jo, tahle šikmá verze je hodně oblíbená, navíc vypadá skvěle na fotkách. A chuťově už vůbec není co řešit 🙂

  18. Katka says:

    Dobrý den Flo,
    děkuji za zase úžasný recept. Už jsem ohromila rodinu úžasným brownies, tak teď se chystám panna cottou. Hezký den.

    1. Katko, tak je nezapomeň ohromovat taky pořádným jídlem, nejen dezerty 🙂 Mám radost, že se ti zadařilo.

  19. janatka.krinice says:

    Syn o víkendu škemral, že by chtěl „panna cottu“, tak jsme se do toho pustili a vyzkoušeli. Musím říct, že recept je skvělý a povedl se. Použila jsem místo plátkové želatiny (bohužel zrovna nebyla doma) ztužovač za studena a vyšlo to skvěle. Moc jsme si pochutnali s omáčkou z lesního ovoce, jen budu příště muset rychleji fotit, abych přidala fotku, vůbec jsem to nestihla. Super!!!!

    1. Asi to bude chtít rychlejší foťák 🙂 Dělám si legraci, jsem ráda, že to bylo tak dobré, že panna cotta mizela před očima.

  20. Šárka says:

    Děkuji za úžasně jednoduchý lahodný dezertík. Na našem dnešním valentýnském posezení neměl chybu.

    1. K Valentýnovi se panna cotta samozřejmě hodí úplně nejvíc 🙂

  21. Eliška says:

    Milá Flo, děkuji za inspiraci, panna cotta s jahodovou omáčkou včera posloužila jako malý dárek pro manžela k Valentýnovi. Panna cottu jsem dělala podruhé, první pokus se moc nevydařil (jiný recept), vůbec se to nechtělo vyklopit. Teď jsem smetanu nalila do pěkných vysokých sklenic a nic nevyklápěla, takže riziko nezdaru nulové. 🙂

    1. Eliško, skleničky jsou výborné řešení, když člověku opravdu záleží na výsledku a nechce si to ničím pokazit. A na Valentýna je třeba dělat dojem, to je jasné 🙂

  22. Tak jsem dnes po svátečním obědě rovněž podávala panna cottu a úspěch se dostavil. Zkoušela jsem uvolnění nožem, ale vzhledem k oblému tvaru mističek se dezert nechtěl vyklopit, ale zahřátí funguje skvěle. Díky nožíku byl okraj panna cotty pěkně ozdobený :-). Porce je lepší dělat menší, protože se všichni shodli, že je to celkem sytý zákusek.

    1. Radko, to je jasné, pořád je to smetana, s malou dávkou dávkou želatiny navíc 🙂 Díky za vyzkoušení, jsem ráda, že panna cotta měla úspěch.

  23. Martin says:

    Dají se taky použít průhledné plastové kelímky, které se pak dají znovu vymýt my jsme použili tyto https://catershop.cz/stitek-produktu/plastove-kelimky-na-panna-cottu/ ale určitě se dají koupit i jiné.

  24. Dobrý den,

    pro všechny, kteří by chtěli připravit panna cottu s agarem, přidávám se souhlasem Flo odkaz na svůj recept: https://devaterokviti.blogspot.cz/2017/08/a-zase-zpatky-na-sladkou-vlnu-panna.html

    Krásné letní dny 🙂

  25. Ahojky, mam dotaz. Pises, ze tam ma byt dohromady 600 ml smetan a jen pet platku ze sesti. Ale na mem baleni zelatiny je,ze tech sest platku je na pul litru kapalin. Tak nad tim tak dumam. Verit receptu nebo obalu. 😀 Diky.

    1. Já bych rozhodně věřila receptu, Flo to má odzkoušené 😉 Když tam toho dáte víc, tak to bude moc tuhé a ne tak klepavé 😉 Ten recept na přebalu podle mě je spíš na takový ten tuhý dort, kdy se musí krájet a udržet tvar ještě daleko lépe, než panna cotta 😉

  26. Yveta says:

    Včera jsem uvařila přesně podle receptu jen z poloviční dávky, jelikož jsme dva, tak aby nás náhodou nelákalo, prý po tomto dezertu index BMI dostává sakra zabrat…, ale pochoutka je to náramná! Skutečně se vyklopená „bábovička“ na talířku skvostně mírně klepala, zrnka vanilky ležela na povrchu, obloha byla z čerstvých malin a z jahodového přelivu.
    No mňamka to je úžasná a recept opravdu funguje, věřte 🙂

  27. Soňa says:

    dobrý den, když budu chtít udělat panna cottu z dvojnásobného množství smetany, želatiny také dvojnásobné množství? Máte vyzkoušeno? Děkuji

    1. Samozřejmě, při dvojnásobném množství je potřeba zdvojnásobit úplně všechny suroviny, jinak nebudou zachovány poměry a nebude to dostatečně držet.

  28. Jaroslava Linková says:

    Vyzkoušela jsem tento recept a byla výborná!Recept je srozumitelně napsaný,takže to šlo krásně.Děkuji a doporučuji.

  29. Žaneta says:

    Prosím, mám drzí dotaz, chápu že pravá vanilka je pravá vanilka chci se zeptat zda se dá vanilkový lusk nahradit třeba vanilkovým cukrem, nebo vanilkovým aroma, pokud ano v jakém množství. Děkuji

    1. Vanilkový cukr (pravý, tedy nikoli vanilinový cukr) bude dostatečná náhrada. Držím palce! Flo.

  30. Poradila byste mi jak na vegetariánskou verzi s agarem? Je to možné, nebo se to vylučuje? Děkuji

  31. Martin says:

    Se 60g cukru je to straslivě sladký, příště dam tak 20g

  32. Eliška says:

    Včera jsem váš recept na panna cottu zkusila a dneska jsme ji s přítelem ochutnali a je výborná určitě ji zase někdy udelam na nakou oslavu ?

  33. Petr Kurzweil says:

    Naučte se pár opravdu skvělých desertů, a pak, kdy se vám opravdu nebude dostávat času, udělejte panna cottu.

  34. Daniela says:

    Milá Flo, moc děkuji za recept. Zvažuji udělat panna cottu ve větším množství na rodinnou oslavu, takže z cca 2250-2500 ml šlehačky (nikdy jsem takové množství dezertů nedělala) do kelímků. Samozřejmě všechny ingredience adekvátně znásobím. Měla bys prosím nějakou speciální radu pro takovýto počin? Čeho se přitom vyvarovat, jak si to naopak usnadnit? Mohu třeba nabobtnalou želatinu rozšlehat elektrickým šlehačem? Čím nejlépe do kelímků nalévat? Moc děkuji za jakoukoliv radu a přeji vše dobré.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close