Pastinákový krém je jen malou ukázkou, jak skvělý umí být pastinák na talíři během zimy. Jak tahle bílá, v podstatě nenápadná a zdánlivě skromná kořenová zelenina dokáže strhnout veškerou pozornost na sebe.
Pastinák ovšem dovede nejen oslnit, ale i zmást. Nejmenuje se ani pastyňák, ani pastiňák, ale prostě jenom pastinák (čteno pastynák). Hlavně však vypadá jako petržel, ale chutná jako mrkev. Od petržele ho rozeznáte až na druhý pohled. Je o něco větší, mnohem sladší a místo vyklenutí má u listové růžice dolíček.
Protože pastinák roste pomalu, často ho na záhoně nahradí jiné druhy zeleniny s rychlejšími váhovými přírůstky. A tak se po něm občas musí víc pátrat, ale stojí to za to.
Co jiného z pastináku, když ne pastinákový krém?
Než tu dojde na pastinákový krém, mám pro vás pár dalších nápadů, jak si ho teď na konci zimy ještě hezky užít. Všechno to jsou nápady vegetariánské, aby hezky zapadly do postního období bez masa.
Pečený pastinák
Malé, tenké pastináky se skvěle hodí na rychlé zapečení v troubě. Téměř křupavé zvenčí a konejšivě měkké uvnitř – kdo ví, možná vám zachutnají víc než hranolky.
Pro 2 osoby jako přílohu potřebujete 300-400 g menších pastináků, 1 lžíci olivového oleje a půl lžičky soli. Pastináky očistěte, pokud je to potřeba, oškrábejte, rozložte do malého pekáčku a promíchejte s olejem a solí. Při 200 stupních pečte 30 minut, jednou přitom promíchejte. Skvěle funguje jako příloha k čemukoliv dušenému.
Pastinákové pyré
Čím déle trvá zima, tím větší pastináky seženete. Pokud už jsou uvnitř příliš dřevnaté, k pečení je už nepoužívejte, příjemné chvíle u stolu by vás opustily s prvními tuhými vlákny zachycenými mezi zuby. Uvařte si je se smetanou, propasírujte, a dostanete hebké a sympatické pyré.
Pro 3-4 osoby jako přílohu potřebujete 500 g očištěných pastináků, 400 ml zeleninového nebo slabého kuřecího vývaru, 100 ml šlehačky a trochu soli. Pastináky nakrájejte na plátky na prst silné a společně s ostatními surovinami a špetkou soli je přiveďte k varu. Zmírněte plamen, přikryjte pokličkou a pozvolna vařte 20-25 minut, dokud nezměknou. Uvařené pastináky rozmixujte i s polovinou tekutiny, ve které se vařily, a pokud je to potřeba, dolijte pro naředění postupně i zbytek. Na závěr k nim vmíchejte lžíci másla. Můžete ještě propasírovat přes jemné síto, abyste zachytili případná vlákna. Dosolte a ihned podávejte.
Pastinákové bramboráčky
Pokud se hned na úvod necítíte na jídlo, ve kterém by pastináky měly hrát hlavní roli, zkuste je použít jako doplněk k bramborám v těchto snadných plackách.
Na 16 malých bramboráčků budete potřebovat 300 g brambor, 2 větší pastináky, 3 lžíce hladké mouky, 1 velké nebo 2 malá vejce, půl lžičky soli, pepř a sádlo na smažení. Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Pastináky také očistěte a nastrouhejte a společně s moukou, vajíčky, solí a pepřem vmíchejte k bramborám. Na rozehřátém sádle smažte z těsta malé placičky, zhruba 2 minuty po každé straně.
Pastináková buchta
Přirozená sladkost pastináku vás možná bude svádět k tomu, abyste z nich vyzkoušeli také něco sladkého. Když může být tak populární mrkvový dort, proč by vás nemohl oslnit také pastinák na způsob buchty?
Prostě vezměte svůj oblíbený recept na mrkvový koláč a proveďte záměnu mrkve za pastinák.
Jak na pastinákový krém
Po této rozcvičce v představivosti se konečně dostávám ke krémové pastinákové polévce.
Pokud by zrovna nebyl půst, uvařila bych ji podle svého oblíbeného univerzálního postupu na krémové napěněné polévky (najdete ho podrobně popsaný tady: krémová polévka z rakouské školy).
Vzala bych máslo, cibuli a pastinák, postupně bych zeleninu podusila na másle, až by sladce voněla, zalila bych ji vývarem a rovnou taky smetanou ke šlehání, protože v jejím brzkém přidání do hrnce je to největší tajemství napěněných polévek, a až by se to všechno uvařilo doměkka, jen bych to rozmixovala na hladký pastinákový krém.
Jenomže je půst, a tak jsem si to trochu zkomplikovala. Chtěla jsem se obejít bez vývaru, protože rejstřík surovin byl v postním období přece jenom skromnější. Dále jsem chtěla použít i mnohem menší množství smetany, protože půst nabízí hlavně odlehčená jídla. Kdybych však místo vývaru použila vodu a ubrala na smetaně, polévka by chutnala mdle. A já nejsem z těch, kdo to pak doženou polévkovým kořením. To mi nesmí přes práh.
Dáváte si někdy takováto zadání? Soutěžíte sami se sebou, zda v jídle vybojujete dost chuti i za omezených podmínek a bez jakékoli pomoci průmyslových dochucovadel? Nejsem v tom sama, viďte?
Jak byste v takovéto situaci posílili chuť pastinákové polévky?
Moje řešení, jak vyzrát na pastinákový krém, není jediné možné, ale rozhodně je dobré. A mám pocit, že přesně zapadá do postního období.
Pastináky jsem pro zvýraznění chuti nejdřív upekla v troubě, až zhnědly a zezlátly a zesládly. To je chuťově promění a posílí. Dále jsem k polévce přidala brambory, i ty nesou chuť, a nebála jsem se je v základu polévky trochu opéct. A taky jsem použila trochu česneku a čerstvého zázvoru. Brambory, česnek i zázvor se totiž k pastináku hodí. To úplně stačilo, aby polévka chutnala plně.
Na ozdobení polévky jsem použila opečené krutony z pečiva, opečený naklíčený hrách (pučálku) a pár chipsů z pastináku. Ty jsem vytvořila tak, že jsem na mandolíně nastrouhala tenké plátky pastináku, které jsem pak krátce osmažila v malém kastrůlku v oleji.
Tak tady ho máte, pastinákový krém v plné parádě.
Suroviny
- 500 g pastináku
- 2 střední brambory (250 g)
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1cm kousek zázvoru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička soli
- zelená petrželka na ozdobení
- krutony z pečiva
Postup
- Troubu předehřejte na 220 stupňů. Pastináky oloupejte, očistěte, a rozkrájejte na kousky velikosti vlašského ořechu. Nasypte je do menšího pekáčku, do kterého se vejdou v jedné vrstvě, osolte je velkou špetkou soli a promíchejte s olejem. Jakmile se trouba nahřeje, pečte je 30 minut, až změknou a místy zřetelně zezlátnou.
- Mezitím oloupejte cibuli, česnek i zázvor a vše nakrájejte nadrobno. U česneku i zázvoru to budou o něco drobnější kousky než u cibule. Brambory oloupejte a nakrájejte na centimetrové kostky.
- Jakmile se blíží konec pečení pastináku, ve středně velkém kastrolu rozehřejte máslo. Až zpění, vhoďte do něj cibuli, opět osolte velkou špetkou soli, a nechte na silnějším žáru změknout a zprůsvitnět, ale ne zhnědnout. K měkké cibuli nasypte česnek a zázvor a ještě chviličku míchejte, až i česnek změkne a rozvoní se.
- Na závěr opékání přihoďte brambory, přisypte zbytek soli a míchejte, až se na dně kastrolu začne napékat zlatavý film plný výrazné chuti. V nepřilnavém nádobí se vám to nepodaří, nerezové je pro vytvoření výrazného základu polévky mnohem vhodnější.
- Suroviny podlijte 850 ml vody a smetanou. Pastinák, který se právě dopekl, přidejte do kastrolu také. Společně vařte 15 minut, až brambory změknou.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Pokud se vám zdá příliš hustá, naředit ji můžete hltem mléka. Dosolte ji podle chuti, dost pravděpodobně ještě bude trochu soli potřebovat. Podávejte s krutony z pečiva a sypte petrželkou nebo mladými klíčky, najdete-li nějaké v lednici nebo na okně.
Zdravím Flo
Já jsem polévková a nový recept určitě vyzkouším.
Přeji hezký den. Naďa
Naďu zdraví Naďa.
Pozdrav i pro Flo.
Hezký den všem
Kdysi jsem si pěstovala pastinák na zahrádce a používala jsem ho všude tam, kam jsem dávala kořenovou zeleninu – svíčkovou počínaje, bramboračkou konče.
Tak s pastiňákem vůbec neumím pracovat. S chutí vyzkouším 🙂
Milá Florentýno,
děkuji za recept, určitě uvařím.
Díky za recept, vyzkouším. Irena
Děkuji za recept,určitě vyzkouším pastinakove bramboráky,přeji hezký den!
S pastinákem jsem nikdy nevařila. Krémové polévky mám moc ráda, určitě vyzkouším
Pastiňák pěstuji a s oblibou upravují jako pečenou zeleninu s jinými druhy zeleniny. Výborně se suší, takže nasuším vše, co mám na zahrádce a po rozmixování mám zeleninový bujón v prášku. Polévka je výborná, jí i manžel, kterému jinak zelenina nesmí přes práh ?.
Ahoj milá Florentýnko ,
abych se přiznala petržel ani pastiňák moc nepoužívám,miluji celer.Manžel byl v Holešovicích v tržnici nakoupit hodně zeleniny a pan prodejce mu dal zdarma svazek pastiňáku.Já mu vynadala, že si to vzal,ale byl tak krásný /myslím ten pastiňák,ne manžela ?/,že jsem ho rozkrojila a ta vůně mně dostala. A od té doby bez něj ani ránu.A tu tvou polívčičku si udělám ,sice bez smetany, protože mně zlobí slinivka.
Tak se opatruj a měj se krásně ?.Jana
Jo jo, Flo, taky každoročně držím před Velikonocemi půst a soutěžím sama se sebou, jak zvýraznit chuť polévek, které jsou základem mé současné stravy. K tomu se ještě vyhýbám pečivu a mouce, takže je to celkem veselá samosoutěž. Mám to jednodušší v tom, že co si navařím, to si taky sním, a tak to nemusím zas tak řešit, vybíravá totiž nejsem.
Pravda je, že pečení, ba přímo připečení základu dodá na chuti velmi. A ještě si pomáhám přidáním hustého rajského protlaku a chilli kořením.
Tak vzhůru do toho, půst je fajn, krásně odlehčuje a osvobozuje.
Ahoj, Flo!
Krémové polievky sú super a paštrnák je výborná zelenina.
Takže ďakujem za inšpiráciu a prajem pekné dni!
Jana
WOW !!! To vyzerá super ! Vyskúšam 😀
?Ahoj, zdravím. Miluji polévky a o víkendu určitě vyzkouším. Už se nemůžu dočkat. Dělala jsem podobnou z celeru.
Asi telepatie, včera jsem objednala na scuku. Už se těším…
U nás taky letí polévky, ale né krémové. Děkuji za recept, zařadim ho do kuchařky JITKA a děda
Ooou, super nápad. Ty mi totož už docházejí. Proto jsem vděčná, za Kuchařku pro dceru.Díky.
Milá Flo, pastiňák už roky pěstujeme, protože petržel se nám moc nedaří. A potvrzuji, že je opravdu moc dobrý, současné odrůdy jsou chutné a tak ho používám místo petrželky. Často dělám bramborovopastiňákové pyré, krémovou polévku i jako součást grilované zeleniny. Takže dík za další inspiraci.
Ahojky Flo, děkuji za skvělý typ na sobotní polévku. Snad se mi podaří u nás pastinák koupit. Taky máme rádi krémové polévky a na tuhle už se mi sbíhají sliny. Měj se krásně.
Ahoj, Flo (i všichni ostatní)!
Když k nám před lety přišly zahraniční obchodní řetězce, bylo všude pastináku plno a úplně se vytratila petržel. Prostě jeden rok nešla vůbec sehnat. Pak se asi nákupčí obchodních řetězců seznámili s českou tradicí a petržel se objevila. Teď zase pro změnu nevedou pastinák.
Zkoušel jsem loni i letos někde pastinák koupit, ale v žádném supermarketu či hypermarketu jsem ho nesehnal. A snažil jsem se dost a řetězců u nás máme poměrně hodně (Kaufland, Lidl, Albert, Tesco, Billa, Penny, Coop), v žádném z nich pastinák nikdy nebyl.
Dcera žije v Německu a tam se dá koupit zcela běžně jak petržel, tak pastinák.
Jakmile na pastinák někde trefím, koupím ho a pár receptů zkusím.
Tvůj čtenář a žák
Tonda
Pastiňák používám běžně, v německých obchodech ho mají stále. A protože bývá hezčí než petržel, beru radši jeho. Dělám z něj i krémovou polévku, ale ne takhle vymazlenou. Dělám podle tvého staršího receptu po vzoru rakouských kuchařek. Možná zkusím, až bude čas…
Ahoj Flo a vsichni zde,
Diky za recept. Pastinak casto pouzivam, stejne jako petrzel. Casto spolu s mrkvi a celerem ho pridavam do bramborove kase. Je potom nadlehcenejsi a ma vic zeleninovou chut.
Pozdrav vsem a hezky tyden!
Děkuji milá Flo vyzkoušim, zeleninu v jakékoliv stavu moc rádi..
Ahoj Flo, o víkendu jsem dělala Tvůj pastinákový krém, nahoru jsem přidala kousky orestovaného lososa, chlebové krutony, čerstvé klíčky, pokapala jsem dýňovým olejem a bylo to luxusní jídlo ??děkuji za inspiraci a krásné recepty. Už se těším na čtvrtek ??
Mila Florentyno,
predne Ti chci podekovat za vsechny Tve recepty. Jsem uplne nadsena, protoze jsem dostala spoustu odpovedi na sve otazky a detem jidlo z Tvych receptu chutna!
Jsem fakt vdecna!
Ted premyslim, jak Te muzu podporit a vratit investici, za Tve prispevky – jake jsou moznosti? Zatim to vidim alespon tak, ze si koupim Tve knihy.
K polevce – chtela jsem se zeptat na tip, jakou mandolinu pouzivas? A stejne tak ted resim, ze bych si potrebovala koupit nejaky mixer – maly i vetsi. Mixer mi ted odchazi a krome toho mam jen tycovy, ktery je skvely, ale ne na vse. Plus premyslim o robotovi.
Mas nekde clanek na tema kuchynskych spotrebicu? Nejsem priznivce prilis mnoha spotrebicu v domacnosti, ale precejen toto potrebuji. Dekuji za vsechny tipy a mam radost z Tvych prispevku, opravdu mi to moc pomaha. DEKUJI MOC MOC. Lucie