Zatímco svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, svatoštěpánská husa prohlašuje letošní vánoční svátky za ukončené. Uff. Zase až za rok. Do té doby moje džíny určitě zase dopnu.
Kachnu můžete zavřít přes noc do pekáče a do trouby nastavené na zanedbatelnou teplotu, při které si v klidu změkne a vypeče se. Ráno ji stačí jenom slít a dopéct. Ale husa je poněkud vybíravější pták.
Ne že by to s ní nešlo provést stejným způsobem. Šlo, klidně to udělejte, nic tím nezkazíte a budete spokojeni. Výsledek však podle mě už není tak odzbrojující. Z husy pomalu pečené a vypečené vznikne takové husí vyžle.
Pokud si to přesto chcete zkusit, vyjít v takovém případě můžete z tohoto postupu na pomalu pečenou kachnu tady u mě na blogu: Pečená kachna: pomalu upečená, a přesto křupavá
Jak se peče husa
Husa poskytuje trochu tužší maso než kachna, a taky se z ní vypeče víc sádla.
Husy mají mít hodně sádla. Z husy chcete vypéct hodně sádla. Když si kupujete husu, kupujete si taky husí sádlo, tedy sáhnete po huse z dobrého chovu, aby měla hodně sádla.
Když pečete husu, nemůžete se divit, že balíček s původní váhou tři a půl kila bude stačit pro čtyři strávníky.
Když pečete husu, počítáte s tím, že si zároveň pořizujete sklenici sádla na nejrůznější kuchařské radovánky.
Tahle skutečnost může některé začínající kuchařky ohrozit na rodinném štěstí. To, co se po upečení husy (nebo i kachny, abych byla spravedlivá) nalézá v pekáčku, není všechno určeno k podávání s husou na stůl. Výpek se musí pečlivě rozdělit na šťávu a sádlo, a stolovníky oblažit pouze šťávou, nikoli se je pokusit přizabít sádlem.
Husa se tedy musí péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíc sádla, ale přitom ne příliš dlouho, aby se vysušila úplně.
Při takovém pečení je nezbytné co nejúčinněji oddělit husu od sádla, aby neležela v tekutině a mohla se jak vypékat, tak i postupně zlátnout ze všech stran. A konečně je užitečné usnadnit sádlu vytékání a vykapávání ven, zpod husí kůže.
Pak z toho vznikne parádní husí pečínka, zlatavá ze všech stran, křupavá a měkká, s bílým zlatem ve sklenici jako dárek navrch.
Názorně předvedu.
Čtyřhodinová pečená husa
Než se do tohoto postupu pustíte, nechte husu 2 hodiny vyndanou z lednice při pokojové teplotě.
Pokud začínáte s husou mraženou, nejpozději 24 hodin předem ji vyjměte z mrazáku, vypodložte pořádnou nádobou, která pojme vykapávající tekutinu, a nechte ji zvolna rozmrzat v lednici. Pravidlo dvou hodin při pokojové teplotě před samotným pečením se zde použije taky.
Nyní je potřeba učinit pár příprav na pečení – tedy kromě toho, že si předehřejte troubu na mírných 120 stupňů.
Husu zbavte sáčku s vnitřnostmi. V tomto článku nebudu řešit, co s ním uděláte, hodí se do polévky a do kaldounu, zatím si ho tedy odložte zpátky do lednice.
Každé husí křídlo se skládá ze tří částí a ty vnější dvě byste měli před pečením odstranit. Na upečené huse nejsou k ničemu, zato mohou přispět k lepší chuti vypečené šťávy anebo posloužit do vývaru. Ve druhém kloubu zvenčí tedy křídlo násilím ohněte obráceně, tím se vykloubí, a vzniklým místem se snadno proříznete nožíkem.
Dál odřežte všechny přečnívající kusy kůže a tuku na krku a u stehen. Nebojte se, nepřipravíte tím maso o šťavnatost, sádla má dost i bez toho.
Husu opláchněte zvenčí i zevnitř. Zevnitř ji osolte a posypte kmínem (množství jsou uvedená v receptu níže).
Potom husu svažte kusem kuchyňského provázku. Já ho vedu za krkem, přichytím pahýly křídel k trupu, aby neodstávaly, a pak upevním a svážu konce překřížených stehen, aby husa nedělala nevzhlednou roznožku. Jakýkoli způsob svázání je lepší než žádný způsob svázání, takže klidně veďte provázek jinak a jinudy, ale aspoň stehna svažte k sobě. Když si jednou pro vždy zapamatujete, že všechny pečínky, které se pečou v troubě nepřikryté, by měly mít celistvý tvar, učiníte tím ve svém domácím vaření velký pokrok.
Nakonec vezměte vidličku nebo velmi ostrý nožík a propíchejte huse kůži na čtyřech místech: tam, kde se napojují křídla k prsům, a na spodní části stehen. Ve všech případech byste měli v těchto místech najít pod kůží silnější oblasti podkožního tuku, tam přesně je třeba zabodnout. Smyslem je usnadnit těmto tukovým zásobám snadnější vypékání.
Konce křídel i odřezanou kůži položte na dno hlubokého velkého plechu, plech překryjte roštem a položte na něj svázanou husu páteří dolů a prsíčky nahoru. Zvenku ji posypte zbytkem soli a kmínu a zavřete do teplé trouby.
1. hodina pečení
Husu nechte pomalu se prohřívat při 120 stupních. Troubu neotvírejte, horkovzduch v žádném případě nezapínejte, maso nepřikrývejte, odřezky v pekáčku nepodlévejte. Nic se při této teplotě a během této krátké doby nestane. Pokud ano, neměli jste v troubě 120 stupňů.
2. hodina pečení
Po 60 minutách pomalého zahřívání masa byste měli vidět mírné změny barvy na povrchu kůže a taky první vypečený tuk v pekáči.
Teplotu zvyšte na 140 stupňů, sádlo už se prohřálo, nyní se může začít vypékat rychleji.
Husu potřete na povrchu tím, co se už vypeklo – štěteček prostrčte mezi roštem, omočte ho v tuku, a pak tím potřete povrch masa. Jen symbolicky, ale pomůže to.
Postupujte stejně jako v první hodině, tedy troubu dál neotvírejte, maso nepodlévejte, nepřelévejte, nepřikrývejte a horkovzduch nezapínejte. Opět se ničemu nic nestane, a pokud ano, neměli jste v troubě 140 stupňů.
3. hodina pečení
Po dalších 60 minutách bude mít maso barvu ještě nadějnější, byť stále světlou. I v pekáči to bude s množstvím sádla vypadat velice slibně. Opět maso potřete vypečeným tukem, zvyšte teplotu na 160 stupňů a pečte další hodinu.
Teď už to doma začne vonět, takže své velkorysé úmysly nezatajíte.
Masu, sádlu i odřezkům se ani při 160 stupních nic nestane, ovšem je pravda, že sádlo už začne maličko pobublávat. Pokud se děje něco nepatřičného, třeba že maso začíná chytat barvu moc rychle nebo sádlo prská z pekáče, nemáte v troubě 160 stupňů, ale mnohem víc, takže termostat co nejdřív uklidněte.
4. hodina – dopečení a dokončení
Po třech hodinách při postupně se zvyšující teplotě by už mělo být vypečeno sádla tak akorát a maso by konečně mělo začít měknout. Na koncích stehen se začne odtahovat od kosti a barva bude velmi nadějná, i když ještě nikoli plná.
Teď je potřeba slít z pekáčku všechno vypečené sádlo, protože husa začne pracovat na finálním zezlátnutí při takové teplotě, kdy už sádlo bude prskat a kdy končí jeho tepelná pohoda.
Podrobný postup tohoto slévání máte přímo v receptu. Místo sádla nalijete do pekáčku horkou vodu, husu vrátíte zpátky na rošt a vše budete péct posledních 30 minut při 180 stupních.
Slité sádlo stačí chvíli nechat usadit, tím se oddělí tekutina od tuku. Tuk pak můžete bezpečně přelít do sklenice, nechat vychladnout a pak uzavřít a uložit do lednice na další využití.
Výpek s malým zbytkem tuku, který už nejde moc dobře slít, se využije na základ šťávy k masu. Lžící se tuk dá při troše dobré vůle sebrat do kastrůlku, tam z něj společně s moukou vznikne jíška. Jakmile se husa dopeče, jíška se naředí nejen prve slitou šťávou, ale ještě se k ní přilije obsah pekáčku i s kostmi a odřezky. Toto se nechá 15-20 minut povařit. Husa si mezitím ve vychládající troubě odpočine, takže budete mít vše nachystané k servírování v jeden okamžik.
Dvě upozornění na závěr
Stejně jako u kachny, i zde je jenom na vás, jak budete tuto kouzelnou husí pečínku podávat. Já si myslím, že nejkrásněji husa vypadá na stole vcelku, protože naporcovaná už neudělá takový dojem.
A pak je tu ještě jedna věc k zamyšlení. Husa takto pečená je výborná, šťavnatá, nevysušená, užijete si chuť husího masa, ale… může se místy trochu hůř oddělovat od horních stehenních kostí, které naléhají k páteři a tedy při pečení leží vespod. Leží přesně v tom místě, kde je nejméně tepla. Na chuti a požitku to nic nemění, ale přece jenom to jistá vada na kráse je. Občas někdo u stolu čeká, že maso bude od kosti odpadávat už jen pohledem. Výsledek záleží na přesné teplotě v troubě během pečení, na účinnosti spodního ohřevu, na vzdálenosti roštu ode dna pekáčku, na hmotnosti a původu a sádelnatosti husy. Těžko se k tomu dělá univerzální návod, proto vám doporučuju, abyste nejdřív tento postup vyzkoušeli a ověřili si, jak si spolu pečená husa a vaše trouba rozumí a k jakému to vede výsledku. Pokud byste měli pocit, že u stehen to ještě trochu vázne, klidně příště můžete prodloužit první fázi pečení (to je ta při 120 stupních) o 30-60 minut. Kdyby ani to nepomohlo, pak ještě můžete zkusit péct husu během první prodloužené fáze páteří nahoru a teprve potom ji otočit.
Suroviny
- 1 husa (3,5 kg)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
Postup
- Chlazenou nebo rozmraženou husu nechte 2 hodiny před pečením vyndanou z lednice při pokojové teplotě.
- Troubu nastavte na 120 stupňů, horkovzduch nechte vypnutý. Z husy vyjměte sáček s vnitřnostmi, pokud ho má, a použijte na jiné jídlo. Odstraňte dva vnější díly z každého křidélka – stačí vykloubit příslušný kloub a nožíkem se proříznout skrz uvolněné místo. Taky odřízněte všechny přečnívající kusy kůže na krku a u stehen. Nebojte se, nepřipravíte tím maso o šťavnatost, sádla má dost i bez toho.
- Husu opláchněte zvenčí i zevnitř. Zevnitř ji osolte polovinou soli a posypte polovinou kmínu. Ustřihněte asi 70 cm kuchyňského provázku a veďte za krkem spodem přes křídla, mezerou mezi stehny až ke koncům stehen. Zde pevně svažte k sobě konce překřížených kostí. Vidličkou propíchejte kůži na boku u křídel a také na spodní části stehen, aby se mohlo sádlo lépe vypékat. Povrch husy posypte zbytkem soli a kmínu.
- Konce křídel i odřezanou kůži položte na dno hlubokého velkého plechu, plech překryjte roštem a položte na něj svázanou husu. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 1 hodinu bez přikrývání, přelévání a otvírání.
- Husu potřete trochou vypečeného sádla, zvyšte teplotu na 140 stupňů a stejným způsobem pečte další 1 hodinu.
- Opět husu potřete vypečeným sádlem, zvyšte teplotu na 160 stupňů a – jak to už znáte – pečte další 1 hodinu.
- Po třech hodinách pečení vyjměte husu i s pekáčem ven a troubu nastavte na 180 stupňů, aby se zatím rozehřála. Sejměte husu z roštu na talíř, rošt odendejte a sádlo s vypečenou šťávou nalijte přes cedník do kastrolu. Kousky masa v pekáči obraťte horní stranou dolů, zalijte je 500 ml vroucí vody a lžící odškrábněte případné přípečky na dně a na stěnách, aby se uvolnily do vody. Na takto obhospodařený pekáč vraťte rošt, položte na něj husu (já ji v tuto chvíli ještě obracím přední stranou dozadu) a vraťte na posledních 30 minut do trouby.
- Slité sádlo nechte 15 minut usadit, tím se oddělí tekutina od tuku a hlavně tuk trochu zchladne. Husí sádlo pak můžete bezpečně přelít do sklenice, nechat vychladnout a uložit do lednice. Šťávu, která je na dně kastrolu, však do sklenice neslévejte, budete ji potřebovat do omáčky k huse, má totiž výraznou chuť.
- Jakmile se husa dopeče, vyjměte ji opět z trouby ven i s plechem. Husu přendejte na servírovací talíř a vložte do vychládající trouby, aby zůstala v teple.
- V čistém kastrolu rozehřejte 2 lžíce čerstvého husího sádla – klidně lžící opatrně odeberte to, které zůstalo na povrchu zbylé šťávy a které už nejde pohodlně slít do sklenice. Zahřejte ho na středním plameni, přisypte mouku a chvíli metličkou míchejte, až vznikne jíška zlatavé barvy. Zalijte ji zachycenou šťávou z prvního slévání, rozmíchejte, a pak ještě přilijte tekutinu, která zůstala pod husou při dopékání. Opět rozmíchejte a nakonec do této šťávy přihoďte i odřezky z plechu, aby se ještě vyvařily. Zvolna a za častého míchání vařte 15-20 minut, až na omáčce začne vystupovat tuk.
- Uvařenou omáčku sceďte přes cedník. Pokud je to třeba, dosolte ji.
- Husu doneste na stůl vcelku, získáte body navíc za umělecký dojem. Omáčku podávejte zvlášť v omáčníku.
Dobrý den,
mám husu 5 kg, prodlužuje se oproti zmíněným 3,5 kg doba pečení ?
Ano, zcela jistě. Kilo a půl rozdíl je hodně. Od oka bych prodloužila první hodinu (při 120 stupních) na dvě hodiny a tu druhou hodinu (při 140 stupních) taky na dvě hodiny. Celkem tedy 6 hodin.
Tak to abyste vstávala ve 4 ráno, jestli má být husa na oběd 🙂
Uauu, to je jako číst detektivku při pátečním večeru, upeče se, neupeče se… To je jasné, že s Flo se vždycky upeče. Že bych i já zkusila poprvé v životě? Moc děkuji za tvá psaní, jinak bych se nikdy nenaučila vařit!
Ahoj Flo, naprosto úžasný recept – myslím tím přesný popis pečení. Loni jsem se trápila kvůli nádobě, kterou samozřejmě nemám kde skladovat, a vůbec mě nenapadlo dát tu husu jen na rošt 🙂 Děkuji moc a už se těším na pečení husičky 🙂 Hezký den
Bacha, pod tím roštem ještě musí být pořádný plech 🙂
mila pani florentynko,jako vse,co jsem od vas vyzkousela,je i peceni husy v absol.souladu s mymi asi 60 ti letymi kuch. zkusenostmi.
krome sadla,stavy,polevky,zadel.drubku delam VŽDY jeste „plneny husi krk“.jeli kuze vcelku,plni se jednoduse a konce zasivam.casto ovsem musim tu „rouru“ vyrobit -tedy opet siji.nadivka je jemne mlete vepr.maso,tak z 1/3 mnozstvi tucnejsi,zbytek libove.hlavni koreni je mlety zazvor vedle drceneho kminu,ml.pepre,soli,1 slupky ze suknicky cerstve cibule,se soli naskrabane . pak pul v mlece namoceneho rohliku a 1 velke vejce.
vse zpracovane rucne.
pece se pak v troube v trose odliteho sadla z husi pecinky az po 24 h odlezeni v chladnicce nebo na balkone,je li aspon trosku nad 0oC.
preji ochutnat…a nikdy vice to nebudete chtit postradat.
dobrou chut!!!!!!!
verka
No teda, Věrko, tak to je pěkná výzva. Děkuju a jakmile potkám vhodnou kůži, zkusím.
Trochu se mi nezdá to svazování husy. Tím se přeci zbrání přístupu tepla k tělu i k nohám? Jaký je důvod?
Důvod svazování je vždycky udržení šťavnatosti (v těch odstávajících nebo odchlipujících se částech) a zachování vzhlednosti masa.
U husch stehen to paradoxně nebrání přístupu tepla – představte si husu roznoženou, pak vnější část stehen leží kůží otočená ještě víc dolů, než kdyby byly svázané. A směrem dolů brání přístupu tepla pekáč. Takže stehna budou na povrchu bledší, zevnitř na tom však mohou být o něco líp. Ale to se dá dořešit právě tím pomalým začátkem, případně jeho prodloužením.
Ahoj Flo, nikdy by mě nenapadlo husu péct takhle – vždy peču jako kachnu dlouhým pečením podle tvého receptu a je vynikající! Letos tedy zkusím husu na mřížce a uvidím.
Husa bude určitě velká, proto přidám na čase pečení.
Díky za recept a hezké dny.
Mila Flo,
Uz od receptu s kuretem se marne snazim sehat prkac s rostem. Sehnala jsem jeden, ktery ma ale rost max 2 cm nade dnem pekace. Co je to za zazrak, ktery mas na fotce Ty?
Luci, na fotce je hluboký plech, který byl jako příslušenství k troubě, a dva samostatné rošty, které byly jako příslušenství k tomuto plechu. Trouba je francouzské značky De Dietrich, jsem z ní nadšená a tyhle detaily to jen umocňují.
Tak ještě sehnat plech s mřížkou a jde se na to 🙂 Leda použít rošt z trouby a pod něj šoupnout plech. Ale ten plech asi nemáte položený na dnu trouby, že? ? děkuji za recept!
Je to plech z trouby (konkrétně hluboký plech, nikoli mělký) a rošt, který taky patří k troubě. Plech neleží na dně, zastrčila jsem ho na jednu ze spodních pozic.
Taky jsem vždycky pekla husu podobně jako kachnu, ale láká mě zkusit tento způsob. Jen mám ráda vnitřek plněný jablky… Už je to u nás tradice. Podle mě to není nic proti ničemu. Flo, zkoušela jsi to někdy?
Díky
B.
Přesně jak píšeš, není to nic proti ničemu.
Nic nelze dodat jenom mňam Flo, opět díky za recept
AHoj,
je to teda lepší než péct husu přes noc v troubě 11 hodin na nějakých 80st? a poslední hoďku přidat? kdy je šťavnatější? dík 🙂
Za mě je lepší takhle (na rozdíl od kachny).
Úžasný, to bude pochoutka. Krásně popsaný recept, to se musí husička povést každému.
Ahoj Florentynko, dík za recept.Hezky den Naďa
Milá Florentýnko,jsi skoro jako dcera,přinejlepším třeba člen rodiny. Už jsem takto husu pekla,byl to recept na pomalu pečenou kachnu. Proto letos se bude pečení pro velký úspěch opakovat. Podle tvých návodů se snad musí podařit všechno. Mě aspoň jo. Tak díky a těším se na husí pečínku. A přeji hodně zdraví a to všem. Alča
Zdravím Florentýnko, opět úžasný recept od tebe, už se nám sbíhají sliny, chuťové buňky se daly do pohybu a jen ta husa nám chybí. Ale to se dá napravit a rak zítra rychle nakupovat a jako první husu a pečení jak jinak, než podle tvého receptu. Díky a přeji hezký víkend. Vlasta
Moc děkuji za prima recept, dala bych si hned takovou dobrotu, ale bohužel si ho musím jen uložit, protože momentálně nemám koho na husu pozvat, ale i tak neztrácím optimismus 🙂
Mějte se všichni hezky, Jana
Ahoj Flo, tento recept z dlouhou dobou pečení neznám, ale ta chut musí být úžasná, bohužel pro mne nedostupný, jsem sama a není nikdo ,kdo by se mnou sedl ke stolu
atak přeji všem strávníkům dobrou chut.
Já bohužel budu jen přeposílat – leda by se přihlásili další strávníci…
Dobrou chuť všem, kdož budou pozváni…
Ahoj Florentýnko! Je nás víc, co máme singl domácnost, nevlastníme velký pekáč a celá husa nepřichází v úvahu. Loni jsem svatomartinskou husu vyřešila tak, že jsem koupila 2 husí stehna a upekla je, jak jsem nejlépe uměla. Ty bys určitě měla lepší postup. Neporadíš nám?
Už jsem si napsala do plánu, abych příští rok touto dobou zveřejnila recept na samostatná stehna.
Ahoj Florentýnko,
jednomu se sbíhají sliny, když čte tvůj recept. Husu nepeču neb bychom ji s manželem sami nesnědli. Zlákala jsem před několika lety muže na svatomartinskou husu v naší hospodě. Leč strávníků bylo asi mnoho, tak ta husička neměla moc času na změknutí a byli jsme zklamaní. Chci tedy v neděli zkusit jen husí stehna, která jsou k mání. Předpokládám, že budou upečená o mnoho dřív, jen zvažuji, jestli je nemám péct zpočátku zakrytá a malinko podlitá, protože nejspíš nejsou tak tučná. Poradíš?
Moc děkuji za odpověď a zdravím, Dáša
Dášo, jak jsem poznamenala výše, ty stehna stojí za samostatný článek, napíšu ho za rok.
Amen, amen, pravím vám!
Husu, kachnu jakož i kuře na noc vždy celé pod prkénkem lipovým do roztoku solného ponořuji, zatěžuje pak celé toto spřežení kamenem křemenným na zmíněný kousek lípy vloženým.
Nálev: dvě jen mírným sklepnutím zarovnané lžíce soli přijdou do jednoho litru vody.
Množství nálevu: ad hoc.
Labrum nota: nejlepší je sůl bez jódu, nejsnáze k mání je kamenná súl z polské Věličky – Sól kamienna do przetvworów niejodowana (alespoň v tom nějakou výhodu my, hraničáři, žijící blízko polských hranic, máme; tuhle sůl používám i na všechnu zeleninu, vydrží pak více let, ale to je jiný příběh). Výsledek ovšem nezkazí ani obyčejná jodidovaná sůl, třeba i s fluórem..
Ráno kus, podobně jako Venuši z mořských vln vyzvednu, neoplachují, jen osuším, do masénka injekční stříkačkou několik centilitrů slané lázně vpravím a posléze postupuji tak jak jsem zvyklý, třeba podle Florčina předpisu.
Absence jódu a fluoru zajistí, že pokrm bude mít přirozenou barvu, vodní lázeň pak zabezpečí i dostatek šťávy jak v mase, tak i ve výpeku, slanost lázbě a její drobná injektáž pak příjemné prosolení celého kusu pečetí.
Jak stojí v podobenstvích: co je císařovo, dejte císaři, co je božího, dejte Bohu.
A co patří husičce na pekáči, dejte husičce na pekáči!
😀
To je nádhera, škoda, že čtu pozdě.
Dobré počteníčko, to by bylo něco do kratochvilného kalendáře. Dík Bodíku
Ojojoj! To je poezie ❤️
Florentýno, děkuji za recept. Doposud jsem husu pekla pomalu jako kachnu, příští položím svázanou na mřížku. Plněný husí krk znám od babičky pod názvem Podnaditý krk.
Ahoj Flo, děkuji za super recept.Určitě vyzkouším a přeji ti krásné, klidné dny. Majka
No, zrovna minulý týden nám jeden pětikilový macek přistál v mrazáku, tak se do něj (do ní) o víkendu pustím. Ale tedy žádná cibule ani žádná jablka? Nebo se jablíčkem uvnitř husy nic nezkazí? Děkuji:) Jana
Nic se tím nezkazí 🙂
Inu, husí stehna z jarního nákupu a nerealizovaného pečení jsem spáchala pomalým pečením už o víkendu, dokud byl plný počet strávníků. Teď ještě potřebuju tu pohádku o hrnečku zbylého sádla!!
Zdála se mi málo prosolená do hloubky, tak mi vrtá hlavou lákavý postup Kocoura Bodíka…
Milá Florentýno,
děkuji za podrobný návod. Já ji dělám na 140 – 150 stupňů cca čtyři hodiny.
Krása, krása, krása!!!! Nádhernej recept, nádherný jídlo, nádhernej zážitek!!
Moc děkuju za recept! Včera jsem ho hledala a dneska, jupí 🙂
Jen bych taky chtěla poprosit o radu, když bych pekla jen stehna…asi bych je pekla přikrytá a nakonec odkryla, ale jak dlouho a na jakou teplotu? Za radu předem děkuju 🙂
Poznamenala jsem si, recept na stehna zveřejním příští rok.
Dobrý den, děkuji za inspiraci pro letošní pečení, určitě recept vyzkouším místo tradičního nočního, ale mám dotaz. Husu povezu ke konzumaci na návštěvu, je možné ji částečně upéct a na místě pouze dodělat? Děkuji za odpověď.
Tohle rozdělování na etapy je vždycky zrádné. Ale jde to. Husa už by měla být změklá a jen čekat na finální dopečení, ale znamená to ji po předpečení přes noc řádně zachladit, aby nehrozily zažívací obtíže nebo otrava z masa, a tedy ji na druhý den nejprve zase pomalu prohřát v troubě, než dojde k poslední fázi dopečení. Tak jako tak už to nebude ono, jako ji dělat na jeden zátah.
Jak jsem dočetl, tak už jsem po obídku. To je slast už jen číst.
Dobrý deň, je postup stejny i když se pečou jenom stehna? Ne cela husa
Není stejný, jak jsem psala výše, připravím recept na příští rok.
Milá Flo,
Ještě jsem husu na mřížce nikdy nepekla-a to mám zkušenosti s vařením a pečením více jak 54 roků :). Zatím tento tvůj recept musím odložit na neurčito. Sama bych husu nesnědla a vzhledem ke karanténě si mladí budou péci sami co chtějí, ale poradím jim to a recept od tebe předám. Díky za krásné nápady.
vypadá to dobře. Letos vyzkouším. Zatím jsem pekla pomalu.
Dekuji za recept. Příští víkend ji budu dělat, tak zkusím tento recept.
Milá Flo, díky za recept, ač už nejsem začátečník, tak husu jsem ještě nepekla, já ji nejím a moji chlapi měli tradici husy v restauraci s dalšími kamarády a my holky chodily na svatomartinské víno. Letos je vše jinak a tak bude husa doma, podle tebe, pozvu i dědu a bude dobře. Přeji všem jako zdravotník opravdu pevné zdraví a veselou mysl.
Peču jen půlku husičky, už jsem ji naporcovala, asi můžu nějak dobu pečení zkrátit, ne? Samozřejmě dělám vše na poslední chvíli, tzn. čtu recept na poslesní chvíli. Každopádně jsem kousky vyndalana z pekáče a přemístila na mřížku. UFF.
Ano, čas se při půlené huse bude zkracovat. Pokud je čtvrcená, zkrátí se ještě víc. Budu o tom psát za rok.
Ahoj Jani, číst tvé povídání o husičce je jako listovat v Kámasútře…! Myslím, že ani Sigmund Freud by lépe nepopsal, jak zaručeně dosáhnout orgasmu. Pečení husičky na roštu jsem ještě neprůbnul a musím to velmi rychle napravit hned o svátcích. Nepřestáváš mě překvapovat…díky!
Se zájmem jsem si přečetla recept, ale asi raději vyzkouším tu pomalu pečenou verzi. Ještě mě zarazilo to množství soli, na 3,5 kg masa jen jedna lžička? Já tedy na takové množství dávám min. dvě, někdy i dvě a půl. Jedna lžička soli a půl lžíce kmínu mi přijde na ochucení celé husy nějak málo…
Lucko, přirozená chuť husy je dostatečná. Ale pokud jste zvyklí solit hodně, tak to samozřejmě pro vás dostatečné nebude.
Skvělý návod, jako vždycky. Je sobota večer, husa – 5150g !! upečená do měkka, křupavá kůrčička. Podařilo se a více než polovina snězena dnes na oběd – nešlo čekat, dneska hody, zítra budou také hody..
Co mi dělá problém, tak správně vytopit vypečené sádlo. Aby bylo opravdu vypečené. A aby se nespálilo, nepřeškvařilo.
Vždy se mi zdá, že je to málo, že je to hodně tekuté, řídké, není tuhé , i když je v ledničce. Letos to SNAD vyjde.
Po obědě jsem opatrně slila sádlo do širšího kastrolku (bylo ho z té pětikilové husy dost) a pořád – je 18 hodin, pomaličku na nejnižší stupeň na plotýnce dělám. Nejdříve to dlouho „vařilo“, potom hodně bublalo a teď už to jen tak trošku perlí. Hlídám, hlídám (před chvílí jsem zadělala na frgále, těsto kyne, už jsem i přemíchala, připravuji náplně – to vše proto, abych se nevzdalovala od plotýnky, když je to v té poslední fázi)..
JESTLI NĚKDO UMÍ PORDIT, JAK SPOLEHLIVĚ DOBŘE VYTOPIT HUSÍ ČI KACHNÍ SÁDLO, BUDU RÁDA. U nás se drží Martinské hody – letos teda v úzkém kruhu rodinném. Zdravím všechny.
Já ho vcera z petikilovky slila rovnou z pekace ( peceno dle navodu výše) – bylo jen sadlo, zadna stava , do sklenic , dala ven na vzduch ( bylo kole peti stupnu) a krasně bíle ztuhlo ….??♀️
P.
Podle mého návodu je sádlo běloskvoucí, nepřepálené, není potřeba s ním po slití z pekáče dělat nic jiného, než ho zchladit a uložit do lednice.
Děkuji za recept, Florentynko, husu mám rozmrazenou a zítra jdeme na to. Pokud něco zbude – ale mám doma manžela a 2 téměř dospělé syny – dám manželově mamince. Pokud někdo píše, že nepeče, protože je sám, v nemocnici zdravotníci by si určitě dali. Do toho bych šla hned. Děkuji za skvělé řady a recepty.
právě upečeno, super recept, jako ostatně každý od Florentýnky. Krásná kůrčička, první hodinu jsem protáhla o dalších 30 minut ( husa měla 4 kg ) a potom jsem se chodila dívat, jak krásně a pomalu odkapává sádlo do pekáče. Moc děkuju za výborný recept!
Zdravím!
Postup ( uprava pro 5kg) dodržen – úplně to v prubehu nevypadalo jako na fotkách ?- no výsledek sklidil pochvalu strávníků a to se počítá ! ?
Děkuji za recept a postup
P.
btw dnes, kdysi obávaná , hrachová kaše – již poněkolikáté ?
Díky, Flo, povedla se, stejně jako dýňová polévka s kokosovým mlékem nedávno, a vlastně všechno, co jsem podle Tvých receptů zkoušel. Už se těším na další recepty a rady.
Michal
Milá Flo, husa podle Tvého návodu sklidila veliký úspěch – moc děkuji! Všech 11 strávníků bylo nadšených:-)
Moc děkuji za skvělý recept, sádla mám skoro 2 sklenice, husa byla 5 kg, čas jsem prodloužila jak Flo radila někde nahoře u jednoho z dotazů a husa byla skvělá s křupavou zlatou kůžičkou a šťavnatým masíčkem. Na husu nás vždycky zvala maminka, takže tohle byla moje první a hned měla úspěch. Děkuji. 🙂
Ahoj Florentýnko.
Díky za zajímavý recept. Sice husu děláme jen jednou, maximálně dvakrát, do roka, ale inovacím se nebráníme. Vždy jsme ji pekli přes noc na nízkou teplotu a výsledkem byl pokaždé „vysušený dutý pták“, jak říkávala moje žena. Chuť dobrá, ale masu chyběla větší šťavnatost. Na tohle je lepší kachna. A kolem Martina prostě husa musí být … 😉
Tak že jsem dnes postupoval, krok za krokem, dle výše uvedeného manuálu. A dopadlo to celkem dobře. Tedy podle názorů stolových konzumentů. Byl to sice opět „dutý pták“, ale už nebyl vysušený, ale příjemně šťavnatý. Hned si ten recept ukládám na příští rok …
Dobrý den, paní Florentýno,
díky za zajímavý recept. Husa je pro mě vždycky dobrodružství a vyzkoušel jsem několik receptů. Musím konstatovat, že velmi záleží na prostém faktu a totiž jak komu peče trouba. Pekl jsem postupem času asi ve čtyřech a než jsem to vždycky „vychytal“, občas bylo něco, co by si zasloužilo delší pečení. Někdy mě pobaví časy pečení uváděné u některých receptů (většinou buchty, perníky, atd.), kdy už po přečtení vím, že to budu péct minimálně dvojnásobně dlouho. 🙂
Tento recept jsem v sobotu vyzkoušel a v mé troubě funguje.
Hezký podzim,
Stan.
Prosim o radu…o jakou mrizku se jedna?
Pekáčů mám dost.Mrizku ani jednu
Milá Florentýnko, kápla jsi mi do noty…… dnes jsem zajela pro husičku, kterou jsem už léta neměla. Častěji dělám kachnu, dle tvého dobrého receptu……Husy, kačeny, drůbež….to jsme za mého dětství chovali a husu jsme vždy pekli v železným hlubokým pekáči přikrytou. Takže teď si vyzkouším tvůj recept a věřím, že to bude velká dobrota, jako všechny tvé recepty. Děkuji a přeji hodně zdravíčka a radosti pro celou rodinku. O.
Milá Florentýno,
spoléhám se na Tebe téměř při každém vaření. Bez nadsázky jsi mi změnila život, jsem prototyp adresáta Tvé základní kuchařky, jsem ta dcera. Tedy děkuju (tohle už chci dlouho nějak vyjádřit a nakonec to padlo sem, do příspěvku pod husu!).
A teď se zase chci spoléhat, ovšem mám dotaz, už tu jednou padl: budu mít od řezníka šest husích stehen, ne husu. Mám se k nim chovat podobně, jen to všechno zkrátit?
Díky!
Milá Florentýnko,
bezvadně popsaný, vysvětlený, vyčerpávající recept! V sobotu vyzkouším, manžel se moc těší. Zajímá mě jen, pokud nemám pekáč s mřížkou tak jako vy, je možné dát samostatnou mřížku a samostatný pekáč pod husu?
Děkuji a přeji krásný den,
Veronika
Dobrý den Flo, děkuji za pěkný a přehledný návod, jak na husu. Můžu se jen zeptat, jak pečete? Píšete, že ne horkovzduch. Zapínáte tedy horní a dolní těleso?
Děkuji za odpověd.
Hezký den,
Lada
Husa tedy 2 stehna a prso dle Vašeho receptu naprosto skvělá šťavnatá už jinou nebudu dělat. Nedávno jsem dělala kuře na paprice a to se povedlo tak že bylo lepší než od mojí maminky a ta byla nepřekonatelná. Už jen čtení přípravy daného receptu je velmi inspirativní moc mě to baví. O víkendu se chystám na hraběnčiny řezy a opět vyhrál Vás recept. Moc děkuji za inspirace a[ se Vám stále daří Smutná
Zdravím, chystám se na tento lákavý recept, ale jelikož mám 5kg husičku, čeká mě to 6 hodinové pečení a nechce se mi vstávat tak brzy. Je možné předpéct předcházející večer a třeba poslední 2 fáze dopéct až druhý den dopoledne a nebo je lepší péct najednou, ať už předem a nebo si nakonec přivstat? ?
Dobrý den,
Návod super, vyzkoušeno na husu vcelku. Akorát bych potřebovala poradit jak upravit časy na pečení jenom stehen. Díky moc za Vaše stránky. 🙂
Milá Flotentýno, drůbež u nás peče zásadně manžel. Poslala jsem mu Váš návod na husu, chytl se a tak senzační husu jsme ještě neměli. Děkuji! Heda
Dobrý den, taky bych tímto ráda poděkovala za skvělé recepty. Pekla jsem podle Vás kachnu a moc se povedla. Včera jsem koupila 4kg husu. Hraje roli to 1/2kg nebo mám také nastavit časy v jednotlivých fázích? Ještě bych měla dotaz, do jaké výšky mám dát plech. Obvykle dávám do výšky 2, na Vaší fotce se mi zdálo, že plech leží na úplném spodku. I já mám k troubě speciální plech a k tomu vrchní díl s dírou, kterou omastek protéká, ale ten vrch není rošt, ale je celý. Tak nevím, jestli na něj tu husu můžu taky položit nebo jestli je nutné mít ten rošt. Moc děkuji za odpověď a už teď se těším na výbornou husu. Eva
Evi, plech je na jedné z nižších pozic (myslím, že taky číslo 2 odspodu), určitě neleží dole. Plech a rošt jsou ovšem rozdílné věci, s plechem to nebude fungovat úplně stejně.
Tak aby to tu nebyl takový babinec (dámy prominou 🙂 ), tak se připojím do diskuze i já.
Dneska jsem ji upekl a dopadlo to na výbornou. Sice jsem měl strach, že bude tvrdá, protože měla necelých 5 kg a opravdu hodinu před koncem byla, tak jsem ji tam nechal poslední fázi taky hodinu (otočenou vzhůru nohama, respektive dolů nohama) a dopadlo to dobře. Pochutnala si celá rodina a ještě zbylo na večeři 🙂
Tak se tu mějte.
Ahoj Flo, husu jsem měla 5kg a úměrně jsem prodloužila jednotlivé fáze pečení dle doporučení, celkem jsem husu pekla cca 6h a husa je poněkud tuhá, vůbec nejde od kosti (s tím jsem sice počítala, ale je to opravdu „boj“), stehna jsou šťavnatá, prsa už méně, jsou spíš sušší…a sádla mám necelou zavařovací sklenici…
Můžu se zeptat, kde jsem mohla udělat chybu..?
Babička i mamka měly husu od stejného dodavatele, všechny 3 byly „domácí“ a mamka i babička pekly starým způsobem, víc jak 12h, pomalu a měly skoro 2 sklenice sádla a husa byla šťavnatá a krásně měkkoučká…
Mám tvoje recepty ráda, protože výsledek je vždy zaručen… jen tady jsem zřejmě udělala chybu a netuším kde…
Děkuji ti za odpověď…
Veroniko, mně to přijde, že nemůže souhlasit teplota v troubě. Já bych ji přeměřila teploměrem. Navíc je to zvláštní, skoro to vypadá, že ti trouba peče shora mnohem víc než odspodu. Asi by tomu odpovídalo i malé množství vypečeného sádla.
Milá Florentýnko, perfektní recept na husu a způsob na roštu super.
Vše se podařilo přesně, jak jsi popsala i „ovace ve stoje“ celé rodiny se konaly.
Díky za vše co děláš pro to, aby se to vždy podařilo. Zdraví Marie
Díky moc za přesný recept na husu krok za krokem. Ač jsem husu pekla poprvé, (zkušenosti mám s krůtou) povedla se a celá rodina byla nadšená. Ještě jsem na poslední půl hodinku vložila do dutiny dvě půlky velkého jablka a i to chutnalo výborně.
Dobrý den, také se chystám zítra husu péct, jen se k tomu zeptám – je třeba přes noc nasolit a okmínovat? Nebo lze péct rovnou jak je? Děkuji!
Honzo, kdyby to bylo vyloženě nutné, tak to nezapomenu v receptu napsat. Takže se to dělat nemusí, ale pokud se pro to rozhodnete, určitě vám to rozmlouvat nebudu, smysl to má.
Milá Flo, poradíte prosím? Jak a s čím nejlépe podávat husu, když mám doma dva Martiny, z nichž jeden nemusí zelí a druhý nechce maso „na sladko“, tudíž odpadají varianty á la kachna na pomerančích a podobně. Nějaký nápad? Předem děkuji za případnou inspiraci!!!
Děkuji za podrobný recept. Ještě bych chtěla poprosit o radu, jak nejlépe naporcovat takhle vcelku pečenou husu pro 6 strávníků. Zatím jsem vždy pekla jen díly, zasyrova nemám problém drůbež naporcovat. Ale když je vcelku upečená, horká a mastná… Abych na stole před hosty nenatropila víc škody než užitku. Čím začít – říznout prsa, proříznout až k páteři – rozpůlit? Nějak elegantně vykloubit nohy a stehna napůl? Prsa na dílky aby každý měl kousek?
Děkuji.
Marti, pokud si nevěříte na porcování masa u stolu, asi bych na to šla trochu od lesa. Upečenou husu bych posadila doprostřed stolu, než se sní polévka, ona zatím tolik nevychladne. Až se všichni pokochají, tak bych si ji odnesla zase zpátky do kuchyně, tam v klidu naporcovala – stejným způsobem, jako syrovou – a zase vrátila na stůl úhledně vyskládanou na velkém talíři. Ten bych měla předem nahřátý, aby maso nevychladlo příliš.
Milá Flo,
Byla to pohádková husa!!! S karlovarským knedlíkem (taky podle Vás) a červeným zelím (já ho nemusím, ale manžel chtěl)
Úplně se tetelím blahem 🙂
Musím sice napráskat na naši troubu, protože evidentně nesedí teplota. Husa 4,8kg-přidala jsem na čase, až se ke konci trochu rozpadla, byť byla svázaná. Ale i tak se všechno povedlo báječně. Byla to pecka! Děkuji 😉
Dobrý den, zatím krmím jen jednoho Martina, stačí nám tedy půlka husy. Ta moje má 2kg. Přemýšlím, jak ji péct, aby se mi ta odkrytá půlka nevysušila?
Asi bych ji položila tou rozkrojenou stranou směrem dolů.
Radko, jednou jsem byla pozvaná na husu, ke které před dopečením kuchařka přidala mražený hrášek a fazolkové lusky, bylo to moc dobré.
Dobry den,
Prosim vas jeden blby dotaz ?. Aky typ ohrevu mam nastavit? Spodny ohrev/spodny+horny/? A na koncove dopecenie gril?
Luci, já to zmiňuju pořád dokola: klasické pečení je dolní + horní ohřev, nic víc. Žádný horkovzduch, žádný gril, a to ani na závěrečnou fázi dopékání. Trouba hřeje ze všech stran a postará se.
Dobrý den, moc děkuji za úžasný recept. Nejsem žádná velká kuchařka, ale pokaždé, když podle Vás vařím, je to úspěch a sama jsem spokojená (a to nebývám částo). A husa na mřížce nebyla výjimkou.
Chováme si vlastní drůbež a dovolím si přidat jeden osobní poznatek. Pokud je husa ( nebo jiná drůbež) opravdu domácí a není to brojler ( tedy plemeno vyšlechtěné pro rychlovýkrm) určitě chce v troubě více času. Landeská husa 4 kg- téměř 8 hodin. A výsledek byl skvělý. Přidala jsem čas v prvních dvou fázích a poslední prodloužila na 60 minut.
Každopádně ještě jednou moc děkuji a těším se na další recepty, které od Vás vyzkouším.
Dobrý den,
peče se to tedy celou dobu horní/spodní ohřev?
Děkuji KV
Návod je opravdu skvělý, doporučuji. Jen prosím řekněte tvůrci designu těchto stránek, aby nevynucoval zúžený svislý posuvník, když mám nastavený široký. To je na odstřel 🙂
Sice to trvalo, ale tvůrce už je nahrazen 🙂
Pěkný den, dnešní husa podle Vašeho receptu byla skvostná. 5,2 kg, pečená cca 6 hodin. Oslnila celou rodinu. Jen se po ní zaprášilo. Díky moc ?
Milá Flo, moc děkuji. Koupila jsem 2 pětikilové husy a poprvé jsem se do nich pustila. Přesně podle Tvého návodu 2h na 120, 2h na 140…. a byly famózní. 🙂
Moc jsme si pochutnali. A já zjistila, že se mi na přížku vejdou 2 husy 🙂