Na pečené vepřové koleno jezdí do Čech turisté z celého světa a v celých smečkách si ho dávají v restauracích a pivnicích. Uvádí se v tradičních českých kuchařkách vydávaných v cizích jazycích jako jedno z našich národních jídel, ale ani to ještě není dostatečný důvod, abyste se do výroby pečeného kolena museli okamžitě pustit taky.
Když však naznačím, jak může být snadné a přitom perfektně vypečené, jak měkké a šťavnaté uvnitř a přitom s křupavě vypečenou kůží na povrchu, jak sofistikované, a přitom za ním nestojí víc než deset minut práce, myslím, že zlákám i vás.
Jakékoli výtvarné výjevy staré dvě stě let a více, znázorňující panskou hostinu, v sobě obsahují i atmosféru okamžiku, kdy do tohoto nádherně upečeného kolene zabodnete svou vidličku.
Jak udělat vepřové koleno měkké uvnitř a křupavé zvenku
Za křupavou, vypečnou kůží je vždycky třeba hledat vysokou teplotu v troubě. Bez ní zůstane kůže vždycky jen bledá a měkká.
Jenomže pouhé pečení při vysoké teplotě u tak velkého kousku masa s kostí, jako je vepřové koleno, způsobí dřív spálení na povrchu než propečení uvnitř.
A proto se o koleno musíte postarat tak, aby vypečení kůže přišlo až nakonec. Tedy nejprve nechat změknout maso a prorostlé části, a to skoro do rozpadavého stavu, a teprve potom rychle, rázně a bez smlouvání vypéct kůži.
Změknutí masa
S požadavkem na změknutí vepřového kolena se můžete obrátit přinejmenším na dvě základní tepelné úpravy: na vaření nebo na pečení.
Pokud koleno předvaříte, zajisté ho doměkka přivedete. Stane se však, že přijdete o část chuti, protože jakýkoli pobyt ve vodě suroviny vyluhuje a odebírá jim část jejich podstaty. Jestliže na tomto postupu trváte, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, prostě téměř doměkka.
Druhou možností je vepřové koleno vložit do mírně vyhřáté trouby a zakryté ho nechat být 3 hodiny při 120 stupních svému osudu. Za tu dobu stačí povážlivě změknout. Výhodou je, že nepřijde o část své chuti, naopak se mu maličko zesílí, neboť se jedná o suchou tepelnou úpravu. A navíc ho máte už od začátku položené v pekáčku, takže ho pak nemusíte přendávat z hrnce.
Vypečení kůže
Hezkému vypečení kůže pomůže, když ji předem důkladně a pravidelně naříznete v pravidelných rozestupech. Tuk uvězněný pod kůží bude lépe vytékat ven, teplo se líp dostane mezi zářezy a dojem pro oko nakonec taky není k zahození.
Nařezávání se provádí ještě předtím, než dáte koleno péct v první pomalé etapě. U vařeného kolene bych naopak doporučovala nařezávat až po předvaření.
Oblíbila jsem si postup, kdy kůži vypékám nejdřív méně zhurta (rozumějte jednu hodinu při 150 stupních) a až na závěr zprudka (20 minut při 180 stupních). Koleno tak dostane výraznou a příjemnou pečenou chuť a postupné prohřívání kůže mu taky prospěje.
Podlévání a přelévání
Kdy a jak moc maso podlévat a přelévat je otázka, která trápí nejednoho začátečníka v kuchyni.
U pečeného vepřového kolena se dá krásně vidět a zažít, kdy a proč přispěchat s vodou. Maso totiž nezabere celý pekáček, takže zbytek jeho dna poskytuje parádní základnu pro pozorování a pokusy:
- V první fázi, kdy se vepřové koleno peče zakryté a pomaličku, nebudete potřebovat ani kapku vody. Při 120 stupních se maso nepřipálí a navíc si pustí trochu vlastní tekutiny. Čil žádné obavy a ani žádné zbytečné nahlížení pod pokličku nebo otevírání trouby.
- Ve druhé fázi, kdy se nejprve maso začne vypékat při 150 stupních, už je potřeba na dně pekáčku udržovat nízkou hladinu tekutiny. Pokud by se všechna voda odpařila, drobné výpečky na dně pekáčku se začnou připalovat. Nejdřív pozvolna, ale nakonec úspěšně získají černou barvu, která způsobuje hořko v ústech.
Čili neváhejte jednou nebo dvakrát během hodinového pečení při 150 stupních maso zkontrolovat, zda se dá trocha tekutiny na dně najít, a pokud ne, přilijte pár lžic vody. Když už budete mít troubu otevřenou a pekáček v ruce, klidně můžete maso výpekem přelít, bude se mu tvořit hezčí zlatavá barva a výpek bude mít postupně lepší a lepší chuť.
- V závěru pečení, kdy zvýšíte teplotu na 180 stupňů, je trocha tekutiny na dně ještě důležitější. 180 stupňů je totiž hranice prskání. Vysvětlím: od 180 stupňů výš prská vypečený tuk po celé troubě. Tím, že ho trochu rozptýlíte ve vodě, si ušetříte kouřmo v kuchyni a svalovou námahu při následném drhnutí trouby.
Teprve posledních pět minut pečení odolejte pokušení chrstnout do pekáčku hlt vody a nechte šťávu vypéct v podstatě na tuk.
Ochucení
Velké kusy masa se špatně ochucují, protože nikdy nedostanete sůl a koření rovnoměrně do celého objemu. Obvykle se musíte spolehnout jen na ochucení na povrchu a dohnat to podáváním výrazných doplňků, jako jsou hořčice, křen, kyselé okurky, pikantní nakládané papriky a podobné vyprošťováky ze spíže.
S vepřovým kolenem mi nejvíc ladí sůl, kmín a česnek, ale recept bude fungovat, i když kmín a česnek vypustíte nebo když je nahradíte nějakým vlastním nápadem.
Jako přílohu nemůžete zvolit nic pracnějšího, než pár krajíců čerstvého chleba, hořčici a nastrouhaný křen.
Suroviny
- 1 vepřové koleno, cca 1 kg
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kmínu
Postup
- Maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Na horní straně kolene nařízněte kůži velmi ostrým nožem v rovnoběžných zářezech, zhruba po jednom centimetru vzdálených od sebe.
- Stroužky česneku oloupejte a plochou stranou nože je trochu rozmáčkněte, aby uvolnily své aroma. Česnek prostrčte co nejhlouběji do masových záhybů, do kterých se dostanete z větší useknuté strany kolene. Zároveň uvnitř, kam až se dostanete, maso lehce osolte.
- Zbytek soli nasypte na horní stranu kůže, především do zářezů. Kmín trochu podrťte v hmoždíři, ale ne zcela na jemno, a nasypte ho do stejných míst, co sůl.
- Připravené maso vložte do malého pekáčku a zakryjte pokličkou nebo alobalem. Vložte do trouby, zapněte na 120 stupňů (tentokrát si buďte jisti správnou vnitřní teplotou trouby, nejlépe použitím vhodného teploměru do trouby) a na tři hodiny na maso zapomeňte.
- Po třech hodinách sejměte pokličku, maso přelijte řídkou, vodovou šťávou z výpeku, zvyšte teplotu na 150 stupňů a opět na hodinu odejděte. Budete-li mít cestu kolem, můžete maso znovu přelít, ale není to nutné. Pokud by se šťáva zcela vypekla, nalijte do pekáče půl malé skleničky vody.
- Nakonec zvyšte teplotu na 180 stupňů a tentokrát už neodcházejte moc daleko - po 15-20 minutách kůže zezlátne dost na to, abyste mohli prohlásit pečení za ukončené. Každých pět až deset minut se v této závěrečné fázi pokuste maso přelít výpekem. Na závěr by měla mít původní nevýrazná šťáva, kterou maso samo pustilo, hustou, sirupovou konzistenci a tmavě zlatou barvu.
- Upečené koleno položte na prkénko křupavou kůží dospodu. Kůži, co se pekla vespod, snadno prořízněte a pokračujte skrz maso až ke kosti. Malým nožíkem obřízněte kost z obou stran a uvolněte ji od masa, pak ji vyjměte. Mělo by to jít vzhledem k měkkosti masa velmi snadno. Velkým, těžkým nožem překrojte vykostěné maso podél svalových vláken na dvě nebo tři části - jakmile se proříznete k vypečené kůži, zatlačte silou na nůž, kůže se tím rozlomí v místě řezu. Podávejte s chlebem, jak už bylo naznačeno. Vypečenou kůží nahoru, to se rozumí.
Milá Flo,
děkuji za recept a přeji Ti a celé rodině v nové kuchyni plno úžasných gastronomických zážitků. Už se těším na pečené koleno…
Pěkný den, Hana
Zdravím Tě Florentýnko. Mám radost hned dvakrát. Proto,že máš kuchyň v provozu,že máš v ní skvělé pomocníky a moje radost osobní,že jsi dala do placu vepřové koleno. To taky můžeme. Nám chutná pečené,ale i ovarové,pěkně s křenem. Pečené koleno nedělám často a proto ráda podlehnu a jdu do masny pro koleno. To byl príma nápad. Ahoj Alča
Díky Flo, přesně tohle jsem potřebovala. Manžel vyžaduje pouze vařené koleno a to je dost nudné. Doufám, že se mi to povede. Přeju hodně úspěchů v diskuzi se spotřebiči. Některé jsou opravdu rafinované. Těším se na další recepty.
Dobrý recept na koleno. Dnes je „tučný čtvrtek“, takže se hodí. ale bude až k večeři,protože teď už nestíhám. Se študováním návodů mám velkou zkušenost. nových vymožerností v kuchyni se nezříkám, ale protože jsem o nějakou generaci starší, musím ty návody ppřelouskat a někdy ještě využít znalostí mladších členů naší smečky. Ale – s pomocí – se vždycky dopátrám a pak žasnu,kolik práce mi najednou ubylo. Dík za recept a přeji hezké chvíle.
Mila Flo, pozdravujem Ťa a tesim sa na pečene koleno, mimochodom, môžem piecť aj údené? Užívaj si novú kuchyňu, niekedy je to dobrodruzstvo????. Pred pár rokmi som zažívala rovnaku situáciu a občas som si povzdychla, že v jednoduchosti je krása a menej je niekedy viac.
Nech Ti všetko dobre slúži a my sa tešíme na Tvoje recepty!
Syn s nevestou sú vegetariáni, potešia ma inšpirácie aj tohto druhu.
Dakujem a prajem všetko dobre!
Jana
Ahoj Floren, – zajímavý recept jsi zvolila na „prubování“ trouby. Tj. totiž delikatesa nejen pro pány. Mohu jen podotknout,že : pokud ho dělám já, napřed vykostím pak položím na dno hrnečku p.Papena kosti na ně nahrubo cibuli a na to maso,které je okořeněné a nasolené.Mírně podliji černým pivem a nechám 3/4 h makat. Potom zapeču pod grilem,nebo v troubě na barvu a „chrumkavost “ Získám tím výborný sos . zdravím a přeji mnoho dalších vynikajících receptů od tebe ad
Ahojky Flo, opět děkuji za perfektní recept na koleno. Zrovna dnes studuji pokyny pro moji chytrou troubu, tak jsem zvědavá jak dopadnu. Užívej si novodobých kuchyňských přístrojů Zdena V.
Jojo, pečené koleno, to je lahůdka! Za sebe mohu napsat, že jako línej kocour upřednostňuji kolínko před pečením napůl vykostit, přesněji ještě za syrova naříznout z vnitřní strany (to je ta, která má kůži blíž ke kosti) až k té kosti a pak prsty za opatrné asistence ostrého nože (dranžíráku) odlupovat jednotlivé svalové skupiny od sebe a od kosti, až koleno začne na prkýnku připomínat rozpláclého podivného ptáka s bílou kůží nahoře.
Kolínku do téhle rány prohodím sůl a mletý či drcený pepř, kůži naříznu až ke svalovině napříč do čtverečků, do zářezů sypnu též drobátko – ne víc soli, pak to celé sbalím a postupuji přesně, jako naše Florentýnka.
Koleno se pak v konzumačním stavu daleko lépe a jednodušeji porcuje, i když si nezachová tak dokonalý tvar, jaký nám nabízí Florentýnčina fotka.
Víc už tu ale nebudu machrovat, vždyť každý, kdo vaří a peče s láskou a s porozuměním pro surovinu, si k ní stejně najde tu svou nejlepší cestu sám …
🙂
Moc hezky napsáno. Mám velkou radost z toho, když se tu dělíme o své zkušenosti.
Díky za to. Určitě příště vyzkouším.
Zdravím Flori,
koupila jsem koleno na sulc, ale je příliš veliké, tak ho upeču. Taky se těším na postní recepty, ale maso je maso, ach jo.
Jo, ještě se chci zeptat: recepty se mi tisknou bez obrázků, je to dobře, nebo to neumím? J.
Bohužel je to tak uděláno, aby se obrázek ve verzi pro tisk neukázal. Také mám raději u receptu obrázek, abych měl nějakou představu a mohl se těšit. Víte-li něco o HTML, lze to obejít následovně
– po otevření tiskového náhledu zrušíte tiskový dialog
– zobrazíte si zdrojový kód stránky (v Chrome je v Developer tools)
– vyhledáte prvek DIV s třídou „img-desc-wrap“ (class=“img-desc-wrap“)
– uvnitř něj je prvek P jenž má kromě jiného i třídu „hide-print“. Tuto třídu odstraníte, nebo změníte její definici aby neobsahovala „display: none“ (v Developer tools v Chrome je pro každou vlastnost k dispozici checkbox / zaškrtávací tlačítko)
– nyní už je obrázek viditelný v tiskovém náhledu. Takto upravený dokument vytiskneme pomocí volby z menu nebo stiskem kláves CTRL+P
Přeji hezký den 🙂
Romane, vy jste pěkný hacker! 🙂 V dobrém smyslu samozřejmě. Máte pravdu, obrázek se při tisku nezobrazuje, protože jsem to tak nastavila v rámci celoplošného šetření tonerů do tiskáren. Ale komu stojí za to si kód stránky upravit podle vašeho návodu, má ho tam mít! ❤️
Zdravím a děkuji, tento recept nemohl býti lépe načasován. Včera jsem zrovna dvě kolena koupila a už je peču. Vždycky je dost podlévám a peču na vyšší teplotu, zkusím tedy podle tebe, milá Flo. Pomalu a bez vody. Hezký den všem!
Mňam pečené koleno, to dělám již léta. Peču pěkně pomalu v římském hrnci bez vody, ale s čenek a cibulí. Někdy kůžu nařeženu a někdy kmín a jindy tymián. Pěkně v pátek večer voní v kuchyni a v sobotu dopeču bez víka, aby byly křupavá kůžička :-))
Jo jo jo jo jo! Klasika klasik. Tenhle recept vypadá báječně, na jako z Kluků v akci (pánové prominou, ale důvěra v jejich recept prudce zklamala, měl jsem víc věřit svému instinktu). Nejlepší pečený koleno jsem jedl kdysi v Hannoveru, to byla absolutní báseň, a tenhle recept vypadá rovněž bezchybně. Jasně, že tajemství je v teplotě. Už se těším…
K boji s novými spotřebiči Ti přeju pevný nervy, člověk aby revidoval všechny automatismy, jasně že to jde, ale příjemný to není. Jak stárnu, miluju čím dál víc jednoúčelový zařízení, ne ty multi kulti všechno v jednom a už vůbec né přechytřelý přednastavený automaty a pitomý displeje. Stejně jako v moderních autech. Pro samý kraviny se zapomíná na syrovou radost a um. Tak se nenech příliš otrávit 😉 Codo
Děkuji za recept, pečené koleno jsem ještě nedělala tak teď ho zkusím.
Přeji ať se v nové kuchyni krásně vaří. Jindra
Ahojky Flo, gratuluji ti ke kuchyňským pomocníkům a díky za receptík na pečené koleno, velmi brzy bude na stole…
Zdravím M.????????
Mila Flo, pečené koleno jsem už taky zkoušela ale nic moc. Už se těším až tvůj recept vyzkouším. Věřím že to bude skvělé jako vždy.
Musím se smát už potřetí se mi stalo, že něco doma „provedu“ (hrachovka, sulc a teď koleno) a za týden se tady objeví recept…safra…to bude nějaký přenos myšlenek a nebo chutí….:-D
děkuji za dobrý recept, určitě v sobotu bude u nás pečené koleno
Krásný den milá Florentýnko ,přeji mnoho příjemně strávených chvil v nové kuchyni a děkuji za další skvělý recept . Ještě jsem koleno nikdy nezkoušela ,přišel čas to změnit ???? Míla
Polovina republiky bude v sobotu péct koleno, tak milé hospodyňky a milí kuchaříčci, šup, šup – rychle do krámu za panem Krkovičkou, ať na vás nějaké to koleno vůbec zbyde! A cestou nezapomeňte na zahrádce vyrejt křen, o víkendu má už zase mrznout …
.
😀
.
Ta naše Florentýnka přitahuje lidi do kuchyně a dělá z nich kuchaře, skoro jako kdysi přitahoval dr. Štrosmajer národ k televizorům a polovina z nich se pak stala amatérskými ortopédy 🙂
…
Pacient v Týništi (pan V. Hlavatý) k doktoru Sovovi (L. Chudík):
„Pane doktore, já myslím, že mám ten – infarkt!“
„Ba ne dědo, to jsou jen zaražené větry …“
…
Dr. Štrosmajer: „Pan primář mi právě sdělil, že jsem kus hovězího …“
…
A tak bez zaražených větrů směle do kusu vepřového. S úsměvem! 🙂
Milá Flo každý čtvrtek se těším s čím příjdeš a ještě si nezklamala kolínko určitě vyzkouším jsem masožravka tak si určitě pochutnám podle tvého receptu zdraví Zdeňka
Zdravím Florentýnko,moc jsi mě potěšila pečeným kolenem,vždy připravuji jen ovarové koleno,které doma zbožňujeme s křenem a hořticí. Proto moc ráda vyzkouším to Tvé
pečené-výsledku věřím- samé dobré zkušenosti z Tvých receptů:-)
Děkuji za tento recept a přeji Ti hezké chvíle strávené v Tvojí nové kuchyni.
Šárka
Milá Florentýnko, velice děkuji za recept na pečené koleno. U nás ho mají všichni moc rádi, takže jsem přesvědčená, že s tímto receptem uspěji. Jinak Ti přeji co nejvíc radosti z nové kuchyně a co nejvíc skvělých receptů, které ty umíš.
Zdravím Florentýno a hlásím, že za chvíli jede tata pro maso k řezníkovi a úkol má jasný (pokud bude koleno v nabídce). K minulému receptu na sulc, bych chtěla podotknout, že také nemá chybu. Přeji Ti, aby tě trouba nepřeprala.
Ze všech receptů, tedy ne „receptíků“ , je stejně nejlepší koleno vařené v papiňáku a na talíři potřené rozmačkaným česnekem a posypané červenou sladkou paprikou. Z vývaru je po odstranění vyvařeného sádla ještě základ na dobrou polévku.
Ahoj Florentýno,
jak už napsali všichni přede mnou – bezvadný a jednoduchý nápad – a ryze český.Koleno připravuji jen jako ovar, tak ho také jednou upeču.
Zrovna včera jsem propadala depresi, že vařím jen ta osvědčená jídla – manžel by „ty novoty“ nevzal do úst a já zase nemám mnoho zkušeností s jejich přípravou. Za ta léta jíme prostě tu naši českou klasiku, tak ti za ni děkuji.
A užívej si novou kuchyň !!!
Zdraví Dáša
Milá Flo
Ještě nikdy jsem pečené koleno nedělala, vždycky, když jedu k mamince, tak es na něho těším. No, už jsem fakt velká holka (třikrát plnoletá), měla bych to zkusit sama :D.
Já bych tu novou kuchyň tolik chtěla vidět! Pochlubíš se někdy?
Ahoj Florentýnko děkuji za recept koleno už peču to bude dobrota to si zase pochutnáme Jarka
Skvělé načasování, drahá Flo. Moc děkuji za inspiraci. V noci jsem dopekla chlebík, který je už konečně podle mého gusta, zítra koupím kolínko, okurky mám ve sklepě taky svoje a křen založený i nastrouhaný. Ještě vychytat plán na upečení koblih a bude fašangový víkend jako víno. Přeji Tobě i všem kuchtíkům a kuchtičkám krásné ostatky plné vůní, chutí a dobrého jídla a pití.
Ahoj Florentýnko.Také tak dělám koleno ale trošku podlévám pivem.Bylo mňam.Přeji ať se s troubou dohodnete.Jsi super.Děkuji.
Vše jsme vyzkoušeli, ale nejvíc oblíbený recept u nás je:
Koleno upravit metodou Sous wide a teprve potom koleno opéci v troubě.
Tímto způsobem zůstane veškerá šťáva v mase které se přímo rozpadá.
Zkuste, nebudete litovat.
Ahoj Flo, no toto robievam tak 3x do roka, je to velka mnamka….robievam ho na 120° a tak tri a pol hodky bez povsimnutia….takto isto robim aj kacicu, vecer ju dobre nasolim pokminujem a dam do sucheho plechu, no a rano ju dam do rury na 4 hodky piect pri 120° bez toho, ze by som si ju vsimala, velka pochutka tak isto. Tesim sa z Tvojej novej kuchyne, tak si uzivaj v pohode.
MILA FLO, DIKY ZA RECEPT. ROZHODNE ZKUSIM, UZ JSEM SE POKOUSEL NEKOLIKRAT KOLENO UDELAT, NIKDY TO NEBYLO TAK DOBRE, JAKO V RESTAURACI.
NYNI ZKUSIM TVUJ RECEPT A JISTE BUDE VYSLEDEK VYNIKAJICI. VRELE DIKY.
K NOVE KUCHYNI. ROZHODNE JSI UDELALA MOC DOBRE, PLANOVAT PROSTOR NA VICE POMOCNIKU SOUCASNE KE SPOLUPRACI. NASE KUCHYNE JE TAK NAVRZENA ( jiz pred 30 lety), ZE DOVOLI SE POHYBOVAT JEN JEDNOMU KUCHARI.
ROZHONE SPATNE. DELSI DOBU PREMYSLIM, JAK TO VYRESIT. PROSTOR JE NEVYHOVUJICI A TAK NAVRHY JSOU
ZATIM BEZ VYSLEDKU.
TOBE FLO PREJI TO NEJLEPSI. BRENT
TOBE FLO PREJI TO NEJLEPSI. BRENT
Ahoj Flo. Určitě nejsem jediná,kdo je zvědavá na Tvoji kuchyni.
Nemohli bychom příště poprosit o jednu malou fotečku,abychom se mohli pokochat?
Jana B.
Jó koleno,úžasná pochoutka.Jenom čtu a už mám plnou pusu slin.Zase jsi to krásně popsala.Určitě se to musí každému podařit.Děkuji za nápad na sobotní večeři.Jitka
JÚÚÚ, zase nás svádíš. Milá Flo, díky za všechny krásné recepty, užívej si radost ze své nové kuchyně a až něco nového vyzkoušíš, tak nám to napiš. Měj se moc fajn a ať se ti daří.
Tohle jsem potřeboval super recept Flo dík já to před pečením vždy vařil a bylo mi líto všeho co mi z kolínka uteklo do vody je čas to změnit
Ty jsi tedy pokušitelka! Už se mi začaly sbíhat sliny …
Ahojky Flo????děkuji Ti za receptik, určitě co nejdříve vyzkouším ????já koleno peču kratší dobu asi 2 hoďky podlité černým pivem,také je moc dobré,hodně úspěchů v Tve nové kuchyní přeje Eva Ahoj????????
Milá Flo, opětně úžasný recept, to všichni doma můžeme a jsme přímo nadšeni tou dobrotou. Gratuluji k nové kuchyni i s těmi super pomocníky. Zdena
Už se peče a voní, asi dodám trochu glazury balzamikovým krémem nebo medem.
Děkuji.
Jana
Dobrý den Jani,koleno jsem nikdy nepekla,ale protože jsme doma masožravci ???? ráda vyzkouším variantu v troubě.Prosim jen o radu …jak dám maso prvně do pekacku na tři hodiny,nijak ho nepodleji? Děkuji moc za odpověď i ostatní Rady a tipy.L.
Mňam to budou hody hlavně pro muže, kolínko dělám jen málokdy ale to asi jen
proto, že není tak vypečené jak bych si představila aby se mi to povedlo. Tento recept ale vyzkouším. To budou pánové koukat…
Přeji ti milá Flo ať se ti v té nové kuchyni dobře vaří, je to alchymie to kuchařské umění..
super
Ve stredu jsem ho vyndala z mrazaku Vcera si precetla tento prispevek s receptem a …. už se peče ! ????????
Naše milá Florentýko,
jseš prostě jednička!!!
Kolínko mě potěšilo protože miluji „dia“ a vidím, že se musím
jěště hoooodně učit – máš můj obdiv! Přeji Ti hodně radosti
v nové kuchyni, hodně inspirace a hlavně pohodu a ZDRAVÍ.
Mám ráda i komentáře (dámy prominou, ale hlavně pánské)
a nápady mužů (prostě, doma to nemám! Můj dědouš akorát tak čaj…).
Líbí se mi tady! A.
Masopust se už blíží ke svému koncci a pečené koleno je vhodným receptem na oslavu jeho završení… tak asi budu péct, ronit slzy u strouhání křenu a k tomu domácí chléb. Pečené koleno máme rádi, ale doma jsem ho dělala jen párkrát. Chodíme na néj do místní restaurace, která je velmi známá a vyhlášená jeho skvělou přípravou. K tomu si dopřáváme Plzničku, protože kudy teče, tudy léčí…
Mnohem ozdravnější je půst. Už se na něj těším a ještě víc na postní výzvu… Bude?
Ahoj Flo, ráda vyskoušim.
Ahoj Flo.
Děkuji za další recept.
Vepřové koleno určitě nezkusím je to pro nás dost těžké jídlo.
Gratuluji k nové kuchyni.
Zatím se měj hezky.I.
Milá Flo,
zítra jde koleno do trouby, manžel je už natěšen. Určitě bude bezvadné, jako ostatní Tvé recepty, na které se těším.
Ať se Ti dobře vaří v nové kychyni, měj se krásně. V
Děkuju a nápodobně ❤️
Naprosto luxusní, všichni se olizovali až za ušima. Díky za recept.
Milá Florentýnko, nikdy jsem nedělala koleno tímto způsobem. Nyní je již v troubě a 3 hod se na něj ani nepodívám a pak budu náramně zvědavá, jak to dopadne. Zatím vše, co jsem podle Tebe vařila vyšlo, tak drž palce ať se i tohle podaří. Budu /mít svátek a přítel už shání kuchařku pro dceru. Ať se Ti vše daří Saša
tak Flo po dlouhé době jsem se odhodlala a koupila koleno má 1.80kg myslíš že bude stačit péct tak jak si popsala to kilové koleno nebo tu první fázi prodloužit na čtyři hodiny nebo co myslíš dík za radu doufám že do té doby přijde zpráva
Juliannko, určitě dobu prodluž, 4 hodiny snad budou stačit (poznáš podle měkkosti masa, mělo by být už skoro hotové), pokud ne, prodluž první fázi na 5 hodin.
dobry deñ, krasne ste to napisali len to ma jednu chybicku predne alebo zadne koleno kupit. uz som sa rozpravala kde predavaju mÄso a krasne mi to vysvetlili, ak chces jest mÄso predne koleno. tiez som spravila zadne koleno a nebolo tam ani troska mÄsa len tuk, 6 hodin v trube a sami tuk s tym prednym to bola pochutnavka a papanicko.ak by niekto nevedel tak je v tom rozdiel.
pa mata
ak budete mat cas vysvetlite mi to s tymi kolenami, na interne sa pise za sa pouziva len zadne koleno. takze ja vobec neviem az dokym to nevyberiem s truby a nenakrajam aky zazrak sa spravil.
pa mata
Děkuji za super recept…vyzkoušeno cca před měsícem (1,80 kg) a výsledek luxusní ?….další jde do trouby na silvestrovskou mňamku ?
❤️
Tak před chvilkou jsme dojedli koleno dle vašeho receptu, moc děkuji, protože mělo veliký úspěch a musím přiznat, že takovou šťávu a kůrčičku se mi ještě nikdy nepodařilo udělat. Ještě jednou děkuji. Perglerka
Milá Flo,
tak tenhle recept způsobil, že už mám objednaný teploměr do trouby. Mám už nějakou dobu podezření, že moje trouba peče tak o 10-20 stupňů méně, než na co je nastavěná. Jinak jsem musela sice pečení trošku protáhnout, ale výsledek byl přesto naprosto skvělý. Moc děkuju nejen já, ale i můj nejvděčnější strávník, přítel.
Hezký den, k poznámce, že celý špalek masa se hůře v průřezu dochutí používám napichovací jehlu a stříkačku, do které natáhnu výluh koření, soli a česneku. Skvěle dochutí v celém kuse, pokud se den předem takto napíchá. Používám i při pečení kuřete, maso se tak nevypeče a je šťavnaté. A děkuji za recepty, hodně let zde hledám inspiraci.
Hezký den,
nikdy jsem neholdoval pečenému kolenu, ale tento recept mne přesvědčil, že je to delikatesa. Nechci tím říct, že budu dělat koleno každý týden, ale pokud na něj dostanu jednou za čas chuť tak jedině podle tohoto receptu.
Díky Flo
Dekuji za skvely recept. Pekla jsem 4 jako silvestrovskou premieru a byla uzasna.
Dobrý den,
včera jsem vyzkoušel a dopadlo to na výbornou, všem chutnalo. Děkuju moc.
PS: bylo to moje první pečení ?
Dobrý večer,moc děkujeme za skvělý recept.Včera jsme si s mamkou užily nejvíc srandy, s dobrou sklenkou vína při vaření.Těším se na servírování-narozeninová domácí party mého partnera?Vždy když vařím něco poprvé,hned po mamince koukám do Vašich receptů?
Dobrý den,
děkuji za krásný recept.
I když miluji a několikrát týdně praktikuji pomalé pečení – na 100-110 ⁰C celou noc, které používám na celou kachnu, husu, kohouta, bůček, bažanta, jehněčí kýtu…., tak u kolena považuji za bezpečnější cca 3-3,5h vaření v dobře kořeněné a osolené vodě, při mírném varu, maso se mi pak zdá jemnější, měkčí.
Při následném dopékání podlévám místo vody černým pivem svařeným s pepřem, bobkovým listem a zázvorem.
A místo již zmiňované obligátní hořčice, kyselé okurky… ke kolenům vřele doporučuji pečenou červenou řepu s celerem na rozmarýnu (1h 180, na plechu, nahrubo, , sůl, rozmarýn, olej/máslo) a jablečný křen s octem. ????
Hodně zdaru při kuchtění a dobrou chuť!!!!! ??
To je krása!
dekuji Vam moc ten to recept!
Ja ho delela uz moc krat v verzi :3 hodiny při 120 stupních.
Ale veprove holinka teprve nakladam na 24 hodin ve vode s soli a bobkovym listem i anglickem koreni, cibulou a cesnekem.
misto peciva huti to je s kořenové zeleninou osmahnute jak do svickovej na smetane.
tak to serviruju w Hejnicach w clastere.
prominte ma cestina, ja jsem s polsko.
zdravim Vas
dorota
Skvělý recept, nikdy nezklamal, ideální pro chlapy!
Několikrát jsem dělal a boží. Teď jsem toale dovedl k dokonalosti. Koncem 3 hodiny tam dám 2-3 cibule nakrájeno. Pak pul hodiny na 150 přidám kysané zelí nejlépe bez E. A zbytek stejný v poslední fázi koleno i otočím. A klidně nechám i pár minut déle dle citu a klůrky.l Kombinace s tím zelím a štávou je úžasná
Děkuji za recept. Měl jsem jedno koleno a hledal recept a vyhledávač našel tento Váš. Koleno se povedlo úplně fantastický. Kůže vypečená, maso se oddělovalo od kosti, chuťově nemělo chybu, prostě skvělé.
Jeste jednou děkuji za recept.
Petr
Výborný recept, moc jsme si pochutnali! Děkujeme.
Nakonec jsem koleno o 1,95 kg pekla přes noc ?, tzn. 2 h na 120°C a pak 3h na 80°C. Ráno jsem dala ještě 1h na 150°C přikryté, pak na 150°C 30 min odkryté a nakonec 35 min na 180°C odkryté. Maso od kosti úplně odpadlo a vše bylo křehké a propečené.