Pečení v troubě: 7 pravidel pro úspěšný vztah s vaší troubou

Pečení v troubě je zvláštní kuchařská kategorie bez ohledu na to, zda se připravuje slané nebo sladké jídlo. Pokud nemáte pevný vztah s vaší troubou, plný důvěry a vzájemného pochopení, hrozí domácí krize.

Máte někdy pocit, že si trouba (ta trouba!) dělá, co chce? Že si nejste jisti, které jídlo se peče dole, uprostřed nebo nahoře? Že nevíte, kdy horkovzduch ublíží a kdy pomůže? Že si nejste jistí, na co vlastně je dolní nebo horní hřání a kdy nelze jinak než zapnout gril?

Je úplně jedno, zda jste si pořídili vysněnou troubu s elektronikou a desítkami programů, nebo zda jste troubu zdědili po jejím předchozím majiteli. Pokud si s ní chcete rozumět a společně přežít v jedné domácnosti, aniž by se to zvrhlo na souboj kdo s koho, je důležité pokusit se o vzájemné pochopení.

Protože bych nerada, aby se můj článek zvrhnul na nudný slohový útvar zvaný popis, zkusila jsem ho trochu vykolejit směrem k románům pro ženy. Asi takhle.

1. fáze pečení v troubě: Seznámení s troubou

Když si chce slušná dívka s někým začít, nejdřív se s ním seznámí, to dá rozum. S dovolením nebudu rozebírat, co se děje při opačném sledu, a raději přejdu k příměru, že i slušná kuchařka se ze všeho nejdřív seznámí se svou troubou. A teď nemám opravdu na mysli výrobní číslo, model a rok výroby. Do občanky taky obvykle na prvním rande nenahlížíte.

Otázky, které by měly ze všeho nejdřív padnout, jsou tyto:

  1. Jakou energii trouba využívá? Je to jako s pohlavím, možnosti jsou dvě: elektřina nebo plyn.
  2. Pokud je trouba elektrická, má větrák pro horkovzušný oběh? Odpověď je opět dvojí – buď ano, nebo ne.
  3. Pokud má trouba horkovzdušný oběh, kde je umístěno topné těleso? Opět jsou jen dvě možnosti:
    • Topné těleso je před větrákem, takže větrák fouká horký vzduch podobně jako fén. Pokud není větrák zapnutý, trouba nepeče. Je to tedy čistě horkovzdušná trouba.
    • Topné spirály jsou umístěné nahoře a dole v troubě. Jedna je schovaná ve dnu, druhá je zřejmě vidět ve stropní části trouby. Větrák vzduch neohřívá, jen zajišťuje jeho cirkulaci uvnitř trouby. Trouba hřeje a peče, i když je větrák vypnutý.

Jakmile tohle víte, máte hned o něco víc jasno, kam váš vztah povede.

2. fáze pečení v troubě: Randění

Randění není nic jiného než objevování základních předností a nedostatků. Jinými slovy testování.

Stejně jako se někteří lidé chovají jinak, než mluví, tak i trouba může péct docela jinak, než tvrdí. U lidí i u pečicích trub je to spíše pravidlem než výjimkou.

Skutečná teplota uvnitř

První, v čem se trouba často rozchází se skutečností, je vnitřní teplota. Když si na knoflíku nastavíte 150 stupňů, tak čekáte, že uvnitř těch 150 stupňů skutečně bude, protože to po vás chtěl autor receptu. Přiznávám, že i já mohu občas mít takové zvrácené požadavky. Jenomže vaše trouba může klidně být mimo o 30 stupňů na obě strany a nezjistíte to, dokud si teplotu uvnitř nepřeměříte teploměrem.

Pravda je, že domácí trouby jsou mimo dost často.

Pro pečení v troubě se nejčastěji používá rozmezí 160-180 stupňů, které se nachází zhruba uprostřed teplotní stupnice a proto bývá nejspolehlivější. Ale jakmile chcete po troubě něco extrémnějšího, jako je pomalé pečení kolem 120 stupňů nebo razantní bleskové pečení při 220 stupních, můžou se dít věci, o kterých nemáte vůbec tušení.

Pravidlo číslo 1 pro pečení v troubě tedy zní:

Důvěřuj, ale prověřuj.

A prověřuj samostatným vnitřním teploměrem do trouby, který se dá pořídit v domácích potřebách za zhruba 200 korun, což se vrátí mnohonásobně v hodnotě zachráněných surovin.

A pak je tu ještě něco dalšího, co souvisí s teplotou.

Kolísání teploty v troubě

Teplota v troubě není stejná po celou dobu pečení. Ke změnám teploty při pečení v troubě dochází, i když neotvíráte dvířka a nezasahujete do vnitřních záležitostí.

Jakmile teplota v troubě klesne pod určitou mez, termostat dá pokyn k zapnutí topného tělesa. Topné těleso začne topit a bude hřát, dokud nebude dosaženo potřebné teploty. Pak ho termostat zase vypne a tak pořád dokola. Jenomže pokles teploty, než se zapne termostat, může klidně činit 20 stupňů, a následný teplotní vzestup zase snadno přestřelí cílenou teplotu.

Tyhle výkyvy jsou opět zjistitelné jen pomocí teploměru umístěného do trouby a pozorovaného přes skleněná dvířka. Důležité je vědět, že výkyvy jsou zpočátku pečení větší, ale jakmile se trouba pořádně vyhřeje, už je teplota stabilnější.

Pokud se chystáte péct něco důležitého, nedávejte to do trouby hned, jak kontrolka začne signalizovat, že je v troubě dost teplo. Vydržte ještě aspoň 10 minut a nechte troubu dál zahřívat na prázdno. Až pak otevřtete dvířka a zase je za jídlem zavřete, teplota se rychleji vrátí na cílenou hodnotu a nebude tolik lítat nahoru a dolů.

Pravidlo číslo 2 pro pečení v troubě proto zní:

Nespěchejte. Nejdřív ji pořádně rozpalte, než se pustíte do akce.

Horká místa

Když už jsem nakousla rozpalování a rozehřívání, musím zmínit i další důležitou skutečnost. Každá trouba má místa, kde se rozpálí víc než jinde. Kde je snadné zažehnout plamen. A to vede k nerovnoměrnému pečení.

Nejpatrnější je to při pečení světlého cukroví. Možná jste si všimli, že v některých místech na plechu máte cukroví víc upečené dozlatova než jinde. Je dobré o takových místech vědět a je dobré na ně brát ohled a přizpůsobit se jim.

Pokud máte chuť udělat si malý poznávací test, rozložte na nízký široký plech jeden krajíc levného světlého toustového chleba vedle druhého. Natěsno, v jedné vrstvě. Alternativně můžete na plech nasypat stejnoměrnou vrstvu strouhanky nebo strouhaného kokosu. Vložte do trouby předehřáté na 200-220 stupňů a nechte péct, dokud povrch pečiva viditelně nezezlátne. Po vytažení celého plechu z trouby snadno uvidíte, kde jsou tmavší a kde světlejší místa.

Pravidlo číslo 3 pro pečení v troubě zní:

Odpouštějte chyby, ale nezapomínejte na ně.

Každý má své chyby a každá trouba má svá slabá místa. Nedá se s nimi vůbec nic dělat, takže je dobré o nich aspoň vědět.

Pokud zjistíte, že trouba skutečně svoje erotogenní zóny má, jak se k nim postavíte? Jednoduše. V průběhu pečení, krátce za polovinou potřebné doby, vyjmete plech ven a otočíte ho přední stranou dozadu. Dopečete v nové poloze.

Pokud se přesto na některých místech začíná jídlo připalovat, pomůže letmé překrytí postiženého místa kouskem alobalu.

3. fáze pečení v troubě: Dlouhodobý vztah

Když dojdete k závěru, že jste se navzájem pochopili a poznali a že si v základních věcech rozumíte, je možné začít uvažovat o společném poklidném bydlení pod jednou střechou a věřit, že se spolu můžete pustit i do mnohem zajímavějších akcí.

Možná začnete chtít zkoušet nová nastavení a nové programy. Bez ohledu na všechny dostupné vychytávky a polohy vaší trouby, uspokojení u stolu vždy můžete dosáhnout i při použití toho nejzákladnějšího nastavení a nejobyčejnějšího pečení.

Základní nastavení trouby znamená teplo shora plus teplo zdola, vypnutý horkovzdušný větrák.

Pokud není v receptu uvedeno nic jiného než teplota, pak se myslí pečení při tomto základním nastavení.

Pravidlo číslo 4 pro pečení v troubě tedy zní:

Nikdo by si neměl vynucovat pozornost.

Ani vy, ani vaše trouba. Odolejte nesmyslným návrhům. Nenechte se pokaždé rozhodit všemi nabídkami, kterými se vám trouba podbízí, a všímejte si hlavně toho, kvůli čemu ji máte: aby vám dobrým jídlem přivodila slastný úsměv na tváři.

Elektrická vs. plynová vs. horkovzdušná trouba

Sice tvrdím, že základní nastavení trouby stačí, ale co když nemáte troubu elektrickou?

  • Plynové trouby mají často hořáky jen vespod. Pokud chcete dosáhnout lepšího působení tepla i shora, základem je pochopitelně dobře vyhřát troubu, aby do sebe trochu tepla naakumulovala, než jí svěříte jídlo. Když si na dno trouby pořídíte pečicí kámen, značně této akumulaci tepla pomůžete.

    Zhnědnutí jídla shora, odkud teplo nepůsobí, pak pomůžete tím, že nad jídlo zasunete prázdný plech, který jakoby sníží strop trouby a bude fungovat jako odrazka pro teplo.

  • Čistě horkovzdušné trouby taky mají s tímto požadavkem problém. Nehřejí totiž ani shora, ani zdola, ale skrz větrák. Pokud je horký vzduch z větráku jediný zdroj tepla v troubě, pak musíte upravit dobu pečení nebo teplotu. Nebo obojí. Takže co s tím?
Zákonitosti horkovzdušného oběhu

Udělám malou technickou odbočku a dovolím si malé vysvětlení procesu přenosu tepla.

Zkuste si na chvíli představit teplo jako drobné částice, které bombardují pečené jídlo, například jako antiperle dopadající na vepřovou pečeni ze všech stran. Je to dost ujetá představa, souhlasím, ale na vysvětlení je nejlepší.

Při nízké teplotě dopadá na maso jen málo částeček tepla a ohřívají ho tedy zvolna. Při vyšší teplotě dopadá částic tepla víc a maso se peče intenzivněji. Je to jako rozdíl mezi mrholením a pořádným letním slejvákem.

Pokud bych chtěla zesílit působení tepla na maso, co bych musela udělat? Buď můžu zvýšit množství částic, které dopadá na maso, a budu tedy házet antiperel (na svini) víc. Čili zvýším teplotu.

Anebo můžu nechat stávající malé množství antiperel, ale zvětším sílu, se kterou je na maso házím, takže dopad bude výraznější. A právě tuhle sílu házení ovlivňuje větrák. Při vypnutém větráku dopadají částečky tepla na pečené jídlo mírněji, než když jim větrák dodá sílu. To znamená, že i když je teplota stejná, při zapnutém větráku se peče jídlo mnohem rychleji a prudčeji, než když je větrák vypnutý.

Pokud bych měla nějak vyčíslit rozdíl, horkovzduch se chová jako trouba vyhřátá o 20 stupňů víc a doba pečení se zkrátí zhruba o pětinu.

Takže pokud nemůžete vypnout horkovzduch, bezpodmínečně upravte teplotu v receptu o 20 stupňů dolů.

Pravidlo číslo 5 pro pečení v troubě zní:

Nechtějte ji změnit.

Raději počítejte s tím, že možná budete muset změnit teplotu uvedenou v receptu.

Horkovzduch vypadá jako skvělé řešení, které šetří čas a peníze, že? Jako výborný nápad, který by měla mít každá trouba. Ale nenechte se zmýlit, i tenhle pomocník má svou stinnou stránku. Když si foukáte fénem mokré vlasy, co se stane? Vlasy se vysuší. Stejně tak rychle se vysuší povrch toho, co pečete. Takže pokud chcete šťavnaté maso, horkovzuch si odpusťe. Oproti tomu u křupavých sušenek si logicky pomůžete.

Všimli jste si, že se všechno zatím točí kolem teploty? Nesouhlasící teplota mezi nastavením a vnitřkem trouby, horké a chladnější zóny v troubě, výkyvy teploty při rozehřívání a pečení, souvislost teploty s rychlostí cirkulujícího vzduchu. Nabízí se logicky otázka, jestli už je to z teplotních problémů všechno a můžeme si konečne oddychnout.

Není. Nemůžeme.

Kam umístit rošt

Teplota v troubě je totiž různá i v různých pozicích odshora dolů. Teplo, jak známo, stoupá vzhůru, takže na horní pozici roštu je vyšší teplota než na pozici spodní.

Má to dva praktické důsledky. Pokud chcete něco péct pomalu a zvolna, jako třeba dlouho pečené maso nebo velké kusy kynutých těst, lepší je využít nižších pozic v troubě. Pokud naopak u něčeho usilujete o rychlejší upečení a větší zezlátnutí na povrchu, třeba u pečených brambor, pak jsou vhodnější horní pozice. A pokud nevíte, prostředek je vždycky sázka na jistotu.

Pravidlo číslo 6 pro pečení v troubě tedy zní:

Mějte uznání a podporu.

Uznávejte a oceňujte každou pozici v troubě. Výčitkami ničeho nedosáhnete. Trouba si dál bude péct podle fyzikálních zákonů a vaše lamentace s tím nic neudělají.

Druhý praktický důsledek rozdílné teploty v různé výšce je ten, že pokud pečete najednou dva plechy, horní se upeče rychleji. Proto je třeba nejen v průběhu otáčet plechy kvůli horkým místům, ale taky prohodit horní plech s dolním.

4. fáze pečení v troubě: Hrozba rozchodu

Od lásky je to jen krůček k nenávisti. Když se nedaří, tak se prostě nedaří.

Chyby v kuchyni se při pečení stávají. Ne vždycky za ně může trouba. Pokud máte dobré kuchařské základy (viz můj článek o principech pečení) a pokud jste pochopili, jak budovat se svou troubou přátelský vztah, nebojte se hledat chyby v receptu a buďte připraveni v klidu čelit krizovým situacím. Často se totiž jedná o pouhé nedorozumění, nikoli o zlý úmysl.

Například si spousta lidí, kteří pouštějí své recepty do oběhu, nemusí uvědomit, že jejich trouba může mít skutečnou teplotu jinde, než si přečtou na knoflíku. Stejně tak se může stát, že dostanete do rukou recept, který přišel na svět v čistě horkovzdušné troubě, ale nebyl upraven na použití v troubě klasické. Čili mu nebyla přepočtena teplota. Takže když všechno ostatní selže, ale vy stále chcete se svým vysněným receptem žít, zkuste se zamyslet nad tím, zda by změna teploty nepomohla vyřešit toto nedorozumění.

Další vypjatou situaci vám může přinést volba materiálu, ze kterého je nádoba na pečení. Kovové nádoby, a zejména tmavé, vedou teplo rychle. Hlavně v plynové troubě se může stát, že vám spálí jídlo. V silikonových a skleněných formách zase nemusíte dosáhnout takové zlaté kůrky, jakou byste si představovali. Někdy je to výhodou, jindy na obtíž.

Pokud se přesto všechno jednoho dne dostanete do krize a budete mít chuť utéct nebo svou troubu připravit o čestné místo v kuchyni po vašem boku, vždycky je ještě možnost vyzkoušet nové, zatím nepoznané možnosti. Například další volby na ovládacím knoflíku. Anebo pečení s párou. Pečení přímo na horkém pečicím kameni. Grilování a zapékání v troubě, kdy působí pouze teplo shora. Takže se rozloučím s klasickou poučkou jako z manželské poradny.

Pravidlo číslo 7 pro pečení v troubě zní:

Umějte (se) překvapovat.

Drobná nečekaná překvapení dovedou udělat radost vždy a v jakékoli podobě.

Jo a prosím vás, lidé i trouby občas potřebují umýt, nezapomeňte na to.

 

Úvodní obrázek poskytnul Freepik

Join the Conversation

  1. Ladislav says:

    Ahoj Flo, no někdy mám pocit že stojí dva troubové 🙂 proti sobě.

    1. Patricie says:

      :-)))

    2. Haha 🙂 Tomu v tvém případě skoro ani nevěřím 🙂

  2. Moje trouba je – trouba. Deset let jsem spokojeně, neznajíc skutečné teploty uvnitř, pekla ve své elektrice, ignorujíc horkovzduch a jiné vymoženosti. Po deseti letech a jedné opravě došlo k tomu, čeho jsem se obávala – už prostě nemohla. Koupila jsem tedy novou troubu, dnes přiznám, že trochu zbrkle. Její výhoda moci vyndat vnitřní sklo a umýt jej, je vlastně nevýhodou, protože tím, že netěsní úplně, se umaže i další sklo, navíc při pečení mírně „rachtá“. Výsuvné boční pojezdy na rošt jsou spíš k vzteku než k užitku, hlavně když se spěchá. Horní spirála je přístupná, samozřejmě také špíně. Plech kolem stěn je napevno, takže mi chybí luxus toho, že jsem odstanila spodní a horní plech, který skrýval spirály, umyla ho v klidu ve dřezu a zase hezky šoupnula na místo. Ale je to prostě trouba, která peče tak, že se k ní chodí děti ohřívat, než se roztopí topení. Při otevření dvířek vím, že teplota je určitě minimálně taková, jako na ovládání, protože někdy musím uskočit dost daleko, aby mi horký vzduch taky trochu nepřičmoudnul. Mám proti ní výhrady, ale vcelku jsme si sedly. Peče, minutku má, odložený start taky, tak nakonec stačí odejít do jiné místnosti a ať si rachtá, když jí to dělá dobře. Hlavně, že to, co vytáhnu z jejích útrob se podobá tomu, co jsem vytáhnout chtěla. 😀 P.S.: Odešla mi jedna plynová plotýnka, tak čekám, až se přidá kamarádka, a pak půjde za svou družkou. Potom si zase budu drbat hlavu, co že si to vybrat za model.:-D

    1. Moc pěkně 🙂 Ale i přes občasné neshody si rozumíte a tak to má být.

  3. Václav Knébl says:

    Ahoj Flo, musel jsem se smát. Komentář Ladislava byl naprosto výstižný. Pokud bych připustil, že trouba není věc, tak bych musel říct, že si vyloženě dělá ze mně srandu. Recept, který jsem dělal snad stokrát se dělá úplně v jiném čase, nebo teplotě. Je jasné, že to může být moukou, kvalitou masa a podobně, ale občas mně trouba ( pokud nepočítám sebe ) dokáže pořádně vytočit. Je jasné, že to nejvíc funguje, když mi na tom fakt záleží. Děkuji za Tvoje vysvětlení některých záludností. 🙂

    1. Vašku, tak třeba to pomůže k obohacení vašeho jistě ne nudného vztahu 🙂

  4. Díky Flo za další zajímavý článek. Je to jako vždy nejen poučné ale i zábavné počteníčko. Máš můj obdiv. Udělat čtivý článek na téma „trouba“ je opravdu umění… Jen tak dál.

  5. Skvělý rozbor! A vtipný!! Můj strýc byl ředitelem malé továrničky na plynové trouby nedaleko Olomouce – určitě by Tě ocenil. S plynovou troubou jsem si rozuměl. Nyní se snažím porozumět svým elektrickým troubám: Bravosce a Halovínové – na rozvod to zatím nevypadá.
    Na rozvod s tímto Tvým klubem také nepočítám, i když si v několika následujících týdnech ode mne mnoho nepočteš – budu využívat jiné (lázeňské) kuchyně. Přeji příjemné prožití zbytku měsíce lásky.

    1. Jirko, díky a krásný pobyt v lázních přeju! Flo.

  6. Ladislav says:

    Tenhle článek přišel právě včas, děkuji Flo

    1. Potěšení je na mé straně.

  7. Báječný článek, zajímavé informace pro každou „troubu“. Flo, ty jsi kouzelník, jak nám ty záludnosti vysvětluješ. Díky a přeji všem hezký májový den. Svítí sluníčko, teplota leze nahoru, je to fajn.

    1. Ivo, díky a tobě taky samé krásné májové dny.

  8. Ahoj,
    jen si dovolím mírný nesouhlas. U topných těles nejsou jen dvě možnosti, ale tři. Horní, spodní a spirála u větráku. Je-li spirála i u větráku, jde o pravý horkovzduch, pokud trouba má jen větrák, tak o pravý horkovzduch nejde. To je jen technická poznámka. Přesně tak to má moje trouba. Možná, že moderní doba vymyslela už i něco jiného :)). Já během pečení většinou střídám „programy“, protože mi to přijde (ve většině případů) úplně nejlepší.

    1. Evi, jakože existují trouby, kde je spirála na všech třech místech najednou? Ještě jsem se s tím nesetkala, ale to bych přičítala hlavně tomu, že novou troubu momentálně nekupuju. A střídání programů je samozřejmě vyšší dívčí, jsi dobrá, že si s troubou tolik rozumíš.

  9. Renata says:

    Ahojky všem, super článek.Když kupuji novou troubu, v zánovní kuchyni mne čeká třetí, snažím se, aby neměla chyby té stávající. Bohužel, vždy se objeví opět něco. Nyní mi padá gril, otvor pro šroub zreznul, muž dal větší, no nesmím zavadit. Po roce odešel větrák, naštěstí v záruce. Jak píše Katka, pojezdy na dvě věci…., možnost vyndat při čištění není vždy výhoda, po několikátém vyndání se zasekávají. Symboly na knoflících, bezpečnostních, se zasouváním začala mazat, atd.. No stačí, ještě to uslyší a nepůjde vůbec.Ve staré kuchyni jsem měla troubu šestnáct let, ta slouží známému stále na chatě, měnila jsem při přestavbě za vestavnou. Podotýkám, nekupuji nic levného, ale mám dojem, že do příští už mnoho peněz neinvestuji. Ovšem uvažuji o samočistící, máte někdo zkušenosti?

    1. Markéta Gemerlová says:

      Máme s plnou pyrolýzou a je to super! Trouba se opravdu vypálí úplně do čista. Nakonec člověk jen otře hadrem. V zimě člověk sfoukne dvě mouchy jednou ranou – natemperuje si místnost a má čistou troubu.
      Jen nutno podotknout, že místnost musí dobře větrat a podle návodu to nedělá dobře ptáčkům, plazům a jiným malým zvířátkům, dokud se pořádně nevyvětrá. Tak doporučuji mít to na paměti 🙂

    2. Reni, máš pravdu, někdy můžou bých dodatečné vychytávky na škodu, záleží asi na modelu a výrobci. Hlavní je, aby trouba pekla shora a zdola a zbytek už jsou jen třešničky na dortu. Samočistící troubu nemám, takže já osobně nemůžu poradit.

  10. Ladislav says:

    Zdravím tebe a všechny ostatní příznivce vaření.Podotýkam, že jsem Ladislav č.2.Myslím,že s trobou si rozumím,protože v ni peču už desítky let.Je ale dobré se seznámit s tvými radami,protože každý máme své skušeností a někdy děláme chyby,protože jsme tak zvyklí po dlouhou dobu.Dík za rady.

    1. I já děkuju za milý komentář, Laďo.

  11. Květuše says:

    I já jsem ráda za tyto zajímavé informace.Chystám se pořídit si novou troubu,tak se mi budou hodit.Díky a všem fakt hezký sluníčkový den.

    1. Květuše, tak ať máš šťastnou ruku při výběru. Flo.

  12. Denisa says:

    Moc děkuji za skvělý článek, který je napsaný vtipně a srozumitelně pro každou „troubu“, jako jsem já. Mnohé věci mi to objasnilo a už se těším, až tvé rady, milá Flo, budu aplikovat při budování dobrého vztahu s mou troubou. 🙂 Přeji hezký den a už se těším na příští týden.

    1. Deniso, tak ať je váš vztah plný vzájemného porozumění a uspokojení. Flo.

  13. Milá Flo, jak si to tak čtu, tak koukám, že jsme s mojí troubou kamarádky:o) Je to obyčejná elektrická bez horkovzduchu a předvoleb, takže stačilo zjistit, kde peče více a že je dobré nastavit jí tak o deset stupňů víc, než říká recept. A taky se smířit s tím, že první plech trvá déle – očividně má ráda společnost a rozehřívání o samotě ji nebaví.

    Ovšem vzpomínám na starou maminčinu plynovou troubu, kdy o Vánocích tlak plynu značně poklesl mohutnými odběry a k nám do šestého patra se sotva doplazil. Takže úkol zapéct vánočku na prudko se nesetkával s úspěchem a každoročně měla vánočka tvar pekáče, protože péct ji na plechu hraničilo s totálním propadákem.

    PS: Maminka doma na oběd pro jednu až dvě osoby používá remosku a s velkým úspěchem.

    1. Réza says:

      PS: Problém u trouby je, když ji obsluhuje trouba… Na Čarodky s přáteli jsem pekla tvarohovou bábovku a nechápala jsem, proč ani po hodině pečení na spodní i vrchní ohřev není hotová. Poté jsem chtěla péct tyčinky a hledala jsem plech. A samozřejmě byl zastrčený úplně nahoře v troubě, čímž úspěšně bránil hornímu ohřevu.
      To je tím, že jsem nepoučitelná – předminulé Vánoce jsem stejný plech zapomněla na stejném místě, ale s uschovanými nazdobenými perníčky… Proletěly se do koše.

    2. Rézi, pro menší počet porcí je remoska opravdu dobrým řešením, zrovna jednu tak trochu testuju a je to přesně jak píšeš. Ovšem nedovedu si představit, jaké to muselo být s předvánočním pečením v takových podmínkách. To už je výzva z docela jiné kategorie.

  14. Díky,díky za prima článek. Velmi se mi hodí. Teď bych ještě požádala o radu JAKOU TROUBU si koupit? Budu v nejbližší době „vylepšovat“ vlastně předělávat kuchyň, a tak teď mám v dokumentech uložených asi 30 vestavných trub. Ty, co se mi líbí jsou příliš drahé, a tak bych potřebovala radu jakou že tu troubu koupit.? Poradí někdo? Vlastně se to týká i varné desky. Jakou máš pečící troubu Ty Flo?

    1. Na rozdíl od dvou jiných zde uvedených příspěvků si moc pochvaluji pojezdy – před lety, když jsem si kuchyň zařizovala, byly jen u dražších trub či za nemalý příplatek, a manžel se moc netvářil, když jsem na pojezdech trvala. Do myčky však taky nelezeme dovnitř, ale koš vyjede ven, tak nevím, proč to výrobci nepovažují za samozřejmost, vždycky, když jsem předtím vytahovala velký pekáč třeba s husou či krůtou, spálila jsem se o horké stěny trouby.

    2. Petro, s výběrem ti nepomůžu, protože každý má jinou představu o tom, co ještě potřebuje a co už ne. Já mám docela obyčejnou, skoro 20 let starou vestavnou elektrickou troubu značky Whirlpool, se spirálou nahoře a dole. V horní části má jednu spirálu navíc pro rychlé grilování a zapékání. Jo a má větrák (bez spirály). V nižších teplotách peče míň a ve vyšších teplotách víc, než uvádí na ovladači. Taky se jí začínají ve větší míře objevovat chladnější a teplejší zóny, asi odchází část spirály. Za celou dobu mi plně vyhovuje a až ji budu vyměňovat, nemyslím si, že budu chtít, aby měla co nejvíc funkcí, programů a vylepšení. Bohatě stačí jednoduchý přístroj, kde nehrozí tolik případných poruch.

  15. Radka P. says:

    Díky, Flo za článek. Hned po práci jdu koupit teploměr, docela mě zajímá, co zjistím o své troubě. A taky konečně vím, kdy mám použít horkovzduch a kdy to není žádoucí.

    1. Tak prima, doufám, že se nákupní výprava vydařila 🙂

  16. sarka.tumova says:

    Ahoj Flo, moc děkuji za tento článek, vlastně jsem s troubou válčila vždy, tak si konečně koupím teploměr, abych ji mohla kontrolovat

    1. To je velmi moudré, Šárko, uvidíš sama, jak to ovlivní tvůj další vztah.

  17. Tento článek přišel yrovna ve chvíli, kdy jsem zatracovala svoji plynovou troubu a její pečící schopnosti. Díky za Tvé vychytávky, možná zabránily rozvodu 🙂 A propos myslíš, že se v tomto typu trouby dá kvalitně upéct moučník?

    1. Marsi, nevím přesně, co si mám představit pod pojmem moučník, protože to je velmi široká kategorie od sušenek, rolád, buchet, bábovek až po dorty, ale ano, dá. Jen je třeba najít společnou řeč a ujasnit si, co který druh moučníku potřebuje, aby se dobře upekl.

  18. Já se s „novou“ troubou seznamovala celkem dlouho. Nastěhovali jsme se do pronajatého bytu a zdejší trouba už ze samého čištění předešlých majitelů měla smazané veškeré stupnice. Takže jsem volný čas trávila s rukama nebo hlavou uvnitř, abych zjistila, odkud a jak hřeje při kterém otočení knoflíkem. Ze stejného důvodu je teploměr naprosto nezbytný 🙂

    1. To zní jako dobrá detektivní práce 🙂

  19. Marian says:

    Ahoj Flo aj všetci ostatní, krasne napísané a velmi vtipné.Moja truba ma všetky funkcie ale používam klasický vrchný a spodný ohrev,niekedy vrchný gril s ventilatorom na farbu mäsa a niekedy otočný gril na kura ktore je super mäkke a dietnejšie a chrumkave a čo ešte oceňujem litraž truby moja ma asi 70 litrov. Ja samočistiacu trubu nemam ale čo som o tom čital tak ona sa iba naparí a treba to umyť ale vraj to ide lahšie.

    1. Tak už jsem přišla na to, co jediné mi výhledově u mé trouby chybí. Otočný gril na kuře 🙂

  20. Zuzana says:

    tak tento článok ozaj prišiel včas!
    už skôr som prišla na to, že tá „moja“ pečie viac v ľavom prednom rohu….a teplota sa mi tiež nezdá…už som pár krát držala v ruke ten teplomer do rúry, ale vždy som ho vrátila naspäť a nekúpila…takže teraz ho kúpim 🙂
    a ďakujem aj za to vysvetlenie horkovzduchu….prvý krát mám elektrickú rúru….donedávna sme mali len plyn….a tam sme vždy všetko piekli na „trojke“ 🙂
    A rada spomínam na tie časy, keď nám deťom piekla starká cez prázdniny koláč a došiel jej v plynovej bombe plyn a musela ju bežať rýchlo vymeniť…no a koláč v rúre musel skrátka počkať…a aj tak to bol ten najlepší koláč na svete 🙂

  21. Monča says:

    Supr. Taky bych chtela vedet jako Petra, kterou koupit do nove kuchyne? Jedine co urcite potrebuji je minutka s vypnutim. Obcas se mi stava, ze zapomenu, ze pecu. To PC je magneticke a kdyz vyjdu ven na zahradku jen pro neco, jsem schopna prijit pozde 😛

    1. Mončo, viz moje odpověď Petře 🙂

  22. Perfektní článek zvlášt pro mladé hospodynky i dyž i já 76 bába jsem si ho s chutí a ráda přečetla každí informace je dobrá

  23. I já, milá Flo, děkuji za článek, který mi přichází víc než vhod. Stejně jako Petra (viz o 3 pisatele výše) se ptám JAKOU TROUBU si koupit? Stávající propanbutanový sporák s elektrickou troubou MORA 2220 mi oznamuje, že 25 let poctivé práce stačí k tomu, aby si užil zasloužený odpočinek.
    Za stávajících okolností bych ráda vybavení kuchyně zmodernizovala o novou vestavěnou troubu elektrickou + varnou desku plynovou. Hlavní důvod proč ne sporák je ten, že přece jen vyndavat těžký pekáč z nízko umístěné trouby je pro mně značně obtížné a časem bude i dost nebezpečné. Proto prosím, můžete někdo sdělit své zkušenosti? A Flo, prosím jakou ty máš pečící troubu a jako s ní máš zkušenost? Uvažovala jsem o kompaktní troubě Bosch (obsah cca 40 litrů), ale myslím, že je moc malá. Pro běžné pečení by stačila, ale jak upéct větší kuře, kachnu/husu, a co pak, když přijedou děti, vnoučata a nyní nově i pravnouče.

    1. Mílo, opět tě odkážu na moji odpověď Petře. Jinak pokud hodně pečeš a máš pocit, že malá trouba by pro velkou návštěvu nestačila, v současné době je hodně moderní pořídit do linky trouby dvě, malou a velkou. Ta malá má obvykle ještě pod sebou zásuvný vyhřívaný šuplík na nahřívání talířů.

  24. Martin says:

    Zrovna včera mě rozesmál pohled na jednoho amerického hokejistu ,který má na dresu své jméno a to je TROUBA!

    1. Tak o něm ale tenhle článek není, přísahám 🙂

  25. Ahoj Flo, moc rásné čtení. Myslím, že bys dokázala napsat poutavý článek i o starém lístku z parkoviště.

    1. Zdeni, neboj, to zatím v plánu nemám 🙂

  26. Jarmila says:

    Vím, že to tu už bylo nejednou napsáno a přesto musím i já napsat: krásně a vtipně napsaný článek, milá Florentýnko. Přečetla jsem to jedním dechem a objevila zase něco nového. Díky za tvé články.

    1. V tom případě jsem moc ráda, že jsem tě mohla pobavit i obohatit. Díky, že jsi článku věnovala svůj čas.

  27. Super článek,bavím se a vzpomínám na své trouby, které nepekly, nebo pekly příliš a teď konečně vím, jak použít horkovzduch. Díky.

  28. adamos says:

    Ahoj – skvěle napsáno – díky zdr. ad

  29. andulka says:

    myslím, že do svého vztahu s troubou investuju ty dvě stovky za teploměr…u vyzkoušených receptů si časy a teploty neberu osobně a celkem to vychází, ale jak jde o maso, hrozí obvykle průšvih, pokud se chci držet receptů…(jo a ze všech těch úžasných funkcí, podle kterých si člověk vybírá, používám samozřejmě asi dvě;)

    1. Tak tak, a navíc investovat do vztahu se vyplatí, říkají to všichni 🙂

  30. Ingrid says:

    Mila Florentina.
    Musim ocenit, s akou noblesou dokazes uvazovat o tak pragmatickej veci akou je truba na pecenie. Okrem pobavenia, som sa rada nechala obohatit o zopar uzitocnych rad. Vdaka za ne. Moje citanie vsak bolo sprevadzane jednou myslienkou, ci najdem zmienku o peceni v klasickom sporaku, na drevo. Viem. Prilis specificka zalezitost, nie pre kazdeho mozna. Ja uz asi 5 rokov si uzivam uzasnej atmosfery, ktoru u mna doma vytvara prave spominany maly-velky zazrak – klasicky sporak, ktory by som uz nevymenila za, skratka za nic. Okrem varenia a pecenia v nom, nevychadzam z udivu nad vynimocnymi schopnostami nasich starych mam, ktore dokazali bez termostatov, teplovzduchu, grilov…vykuzlit z pecenia v sporakoch zazraky. Kde mali ukryty termostat sa uz nedozvieme, ale mali ho. Peciem aj ja o sto6, ale nikdy nedojdem na uroven mudrych zien. Preco? Niekto totiz, v dobrom umysle, nainstaloval aj do mojho sporaka – termostat!
    Tesim sa opat na stvrtok.
    Ingrid

    1. Ingrid, přes všechno kouzlo, které pečení v kamnech nabízí, je to opravdu velmi okrajová záležitost. Souhlasím s tebou, že obdiv k předchozím generacím je zcela na místě, neboť vše muselo vycházet z praxe a zkušeností a nedalo se spoléhat na psané instrukce. Napsala jsi to moc krásně a navíc jsi mi vyloudila úsměv na tváři, díky za to.

  31. Květa says:

    Děkuji za pěkný článek. Když jsem před 8 léty zrekonstruovala kuchyň, tak jsem si místo plynové pořídila již elektrickou s horkovzduchem. Dlouho mi trvalo, než jsem si zvykla v ní péct, hledala jsem na internetu podrobnější návody, ale tak pěkný a výstižný článek o troubě vidím poprvé. Chtěla jsem zjistit, k čemu ten horkovzduch vlastně je, protože maso bylo vysušené, a tak jsem většinou používala klasiku – horní a spodní ohřev.
    Tvůj článek mi kouzlo trouby objasnil. Děkuji.

    1. Jsem ráda, Květo, že jsem ti mohla být i přes tvoje bohaté zkušenosti užitečná. Flo.

  32. Ilona says:

    Díky za hezký rozbor. Přimlouvala bych se za teploměr, mám do trouby i na vaření, metody pokus omyl s kusem dobrého masa nebo čtyřmi žloutky přeměněnými z krému na míchaná vejce jsou drahé. Při přechodu z obyčejné elektrické na elektrickou s horkovzduchem peču sice rychleji, ale začala jsem používat víc kombinaci pečení a pečení s horkovzduchem v různých fázích pečení, víc zakrývám, peču v tzv. rukávech nebo v papilotě 🙂

    1. Ilono, v rukávech a v papilotě jde spíš o dušení než pečení, protože se k jídlu nemůže dostat suchý horký vzduch, ale u čistě horkovzdušné trouby to dává perfektní smysl, takže díky za zmínku těchto vychytávek, které zabrání vysušení zejména masa.

  33. Elena says:

    Milá Flo, opět jsi mě dostala svými znalostmi i vtipem, ode dneška budu k troubě přistupovat s mnohem větší láskou a respektem, než dřív. Děkuji! 🙂

  34. Káča says:

    Ahoj Flo, tak to je článek pro mě. Já jsem se svojí novou troubou před rozvodem. Stará trouba – tedy kombi sporák zn. Amica byla super, upekla nespočet domácích chlebů a odhaduji, že stála tak 1/4 ceny té nové vestavné a značkové. Teploměr jsem koupila, hned po první nedopečené bábovce. Zjistila jsem, že rozdíl teploty na čudlíku a teploměru uprostřed trouby je až 50°C. Nelenila jsem a řešila servis. Milý pán mi vysvětlil, že teplotní čidlo funguje dobře a je umístěné 3 cm od horní topné spirály, takže se podle toho také chová a doporučil nepoužívat „normální režim – horní spodní“, přece už všichni používají horkovzduch! Od té doby testuji a testuji. A štve mě to.

    1. Tak tohle by mě taky štvalo, rozdíl 50 stupňů je hodně a vymlouvat se na umístění teplotního čidla kousek od spirály je od výrobce dost zavádějící. Pan opravář hádám asi nebyl moc zdatný kuchař, když argumentoval tím, že horkovzduch přece používají všichni. Vydrž a nedej se! Troubu zkrotíš, věřím tomu. Jen to bude podle tebe a nikoli podle návodu.

  35. Ahoj, Flo vtipný a poučný napsaný článek. Bohužel mam plynovou troubu, co bych dala za elektriku. Plyn buď peče příliš nebo vůbec, to co kamarádka suší v troubě hodinu já mám kolikrát upečeno za dvacet minut. Teda týká se to především moučníků. Jediné co pomáhá je rada od babičky, kastrůlek s vodou umístěn naspodu trouby. Ale ne vždy se hodí péct v páře. 🙂

    1. Katko, je mi to jasné, plyn se krotí mnohem hůř, určitě pomůže pohrát si s pozicemi v troubě nebo zasunutím druhého prázdného plechu pod (pro tlumení) nebo nad (pro urychlení) pečenou dobrotu.

  36. Článek vtipný i poučný.Zrovna mám novou troubu a asi vyzkouším tvou radu s tím toust. chlebem,protože stará trouba mi opravdu dávala zabrat.

    1. Libo, to je test, kterým rozhodně nemůžeš nic pokazit, naopak se dozvíš zajímavé věci. Tak ať vám to spolu v kuchyni klape.

  37. Ahoj Florentýnko, děkuji za článek. Bude se hodit. Troubu mám již 30 let, tak jen čekám kdy padne. Zatím jsem spokojená. Peče víc vzadu, ale to jsem vyřešila otočením plechu. Krásný víkend.

    1. Aleno, staré trouby se nevzdávají jen tak snadno, mladice jsou sice svůdnější, ale taky mají své mouchy, znáš to 🙂

  38. Vašek Jezárky says:

    Zdravím milá Florentýnko a všechny ostatní. Veliká výhoda delšího času pro komentář je, že se můžu jenom přiklonit ke komentářům již vysloveným a napsaným.
    Tentokrát se mně líbí všechny, ale přece jen mne nejvíc zaujaly a úplně se ztotožňuji
    s příspěvky Lenky a Jirky. Také Iva, Ladislav 2 a Hana je „moje parketa“.
    Já se z klubu neodhlásím v žádném případě, já se nechám jedině podle vzoru pana Babiše – v y h o d i t !
    Hezký nastávající víkend přeji všem.

  39. Luděk says:

    ahoj, díky za pobavení a pár skvělých tipů k tomu.. 🙂
    mimochodem uvědomil jsem si, že nastavím vždy cca o třetinu míň, než je psáno v receptu a pak koukám, co se uvnitř děje a přidávám spíš citem…
    p.s. dokázala bys napsat zábavnej román i o tlaku vzduchu ve vakuu..:-)))
    hezký víkend!

    1. Díky za skrytý fórek, směju se na celé kolo. To už bych si spíš troufla napsat o tlaku vzuchu ve vakuovačce, tam bych se nemusela tolik znemožnit 🙂

  40. Zdravím Flo a ostatní. Opět krásně napsaný článek který mě i pobavil. S troubou hm vlastně s troubami si rozumím skvěle. Vestavnou horkovzdušnou mám už asi 10 let, když jsme se přestěhovali do nového bytu tak přibyla i trouba plynová byla jsem nadšená no jen do té doby než jsem zjistila,že bohužel vůbec nepeče. On totiž ten sporák už tady byl po minulých majitelích.

    1. Aleno, tak třeba se ti povede vztah s plynovou troubou ještě zachránit.

  41. Jani-Flori, díky dobrý článek o troubách , no docela jsem se přiučila jak péci ať jsme měli pouze sporák na plyn vč. trouby , anebo sporák plynový s multifunkční el. troubou – pečení se nedařilo- nedaří .
    Stává se , že kraje jsou upečené a uprostřed ještě nedopečeno.
    Nejlepší trouby byly před léty elektrické samostatné neměla jsem ji , ale vím z vyprávění .
    Díky a těším se na další Jani-Flori psaní

    1. Květo, to vypadá, že trouba peče na vyšší teplotu, než deklaruje, myslím, že i v tomto případě by to teploměr dokázal vyřešit vcelku snadno a bezbolestně.

  42. Taky nemám ve vztahu já a trouba špatné zkušenosti. Tedy,jak kdy. Tahle má časovač a je horkovzdušná. Ale ta předchozí mě vypekla mnohokrát,byla na propan butan.
    Takže,Flo,o troubách máš ze slohu hodně navrch. Do tohoto psaní se nepouštím. Těším se na Tvé nápady co taková trouba může stvořit.
    Dnes jsem rodině připravila těstovinový salát,toho bramborového už bylo poslední dobou hodně. Zítra mám v pácu nedělní bábovku , takovou pro maminku ,je Den matek,aby byla jako za časů našich babiček. Tam nechám vyniknout tu moji troubu.
    Ahoj,zdraví Alča

    1. Alčo, tak teď mě mrzí, že jsem v článku nepoužila slovní spojení, že trouba někoho vypekla. Ještěže tě tu mám, díky za doplnění. Tak ať vám to v kuchyni stále pěkně funguje dohromady.

  43. Bezva článek! Minulý víkend jsem chtěla svým miláčkům upéci něco dobrého- těsto krásně vykynulo, borůvky, drobenka a šup do trouby. A? Celý plech jsem vyhodila, tvrdý, sražený. Bádala jsem celý týden a teprve dnes jsem na to přišla.Trouba stávkuje! Kontrolka zhasne, ale uvnitř chlad.
    Takže díky za skvělé rady, v pondělí jdu volat opraváře a koupit teploměr:-)

    1. Uznávám, ve studené troubě se peče dost špatně. Doufám, že to opravář s teploměrem do budoucna pojistili.

  44. Kynčlová Ilona says:

    Za ty roky pečení jsem se setkala se vším o čem Flo píšeš, co mě ale překvapilo je to, že může být rozdíl mezi tím, co si nastavím a co je v troubě. Je fakt,že někdy mám něco pečené dřív než se píše a někdy naopak.

    1. Vyzkoušej, chce to přesvědčit se na vlastní oči. Je dost možné, že budeš překvapená.

  45. Díky, Trouba je teď i naše téma. Na jaře nám odešlo dolní topné tělísko. Pozáruční oprava trvala 3 týdny. Kdy zrovna byly velikonoce, no, mazance se pekly v remosce a zbytek nám přivezla sestra. Pořád nám ale připadá, že tam vše pečeme 2x dlouho.

    Prosba: máte někdo zkušenost se zavařováním v mikrovlnce? Jak se Vám osvědčilo? A Jaký typ? A vyplatí se s horkovzduchem?

    Díky
    Iva

    1. Ivo, s tímto dotazem ti zatím neporadím, ale třeba pomůže někdo jiný.

  46. Julianna says:

    Ahoj flo jen jednou jsem užila horkovzduch na koláčky a byly tak vysušené že už nikdy,ale teď vím že je užiji aspoň na ty sušenky děkuji za dobré rady ještě koupím ten teploměr také se mi nezdá ta teplota.

    1. Tak přeju ještě lepší vzájemné porozumění do budoucna. Flo.

  47. Jan Černý says:

    Koupili jsem novou parní troubu a mé kuchařské umění je opět na začátku. Všechno je jinak a pečení chleba je třeba úplně jiné. Ale učíme se rádi, je to opravdu posun o míli dopředu, to bychom v normální horkovzdušné nikdy nedokázali – křupavá kůrka a uvnitř krásně nadejchaný a nevysušený.

    1. Honzo, díky za milý komentář, tak ať vám to spolu klape.

  48. Dík za článek o troubách. Měl jsem podezřejní, že ta naše má ty stupně Celsia nějak posunuté. Ale až tento článek mě inspiroval k měření. Protože mám jen teploměr zapichovací a ten měří do 120, tak jsem mu udělal na roštu lůžko z alobalu a začal měřit.
    A zjistil jsem, že naše trouba při nejnižším nastavení, které je u ní 90, v klidu topí na něco přes těch 120. Takže třeba by ta vepřová pečínka, co mě k měření přivedla, šla. Taky skvělý článek. Napadá mě dělat v pečení odpočinkové přestávky a pak čas přičíst. Než si koupím teploměř do trouby, tak si na měření vyšších teplot netroufnu, protože by mi bylo líto přijít o teploměr, co mi vykonává dobré služby při vaření šunky v hrnci. Jinak hodně využívám pomalý hrnec, nejen na hovězí po burgundsku, kolena, líčka, ale i na dojítí stejků nebo kuřecích prsou, z pánve na pár minut na talířku v tomto hrnci jim vysloveně prospívá. Tak jsem chtěl postoupit k pomalému pečení, ale ještě to bude chtít vychytat.
    Jsem upřimně šokovaný, naše trouba je třeba po proměření na pomalejší pečení jen tak na hraně. Budu přemýšlet o nové troubě, třeba najdu stavitelnou od 60, ta by mohla být reálně regulovatelná od 90 a to už by bylo skvělé a dobře použitelné.
    Anebo hledat troubu, co bude mít někde zaručených třeba plus/mínus 5 stupňů.
    No fakt mě nenapadlo, že se to může lišit o třicet a ještě pár. To na kuchařky ti chlapi, co to pro ně draze vyrábí pěkně kašlou. S touto přesností by bylo poctivější na ty kolečka psát málo, hodně než fiktivní stupně.
    Jsem nadšený článkem a šokovaný skutečností.

    1. To jsou odhalení, že?

  49. Jitka says:

    Článek je opravdu nádherný, vtipný a poučný. Čtu tvé články ráda, ale nějak nestíhám psát komentáře. Tady jsem ale ráda napsala.Původně jsem měla kombinovaný sporák – plynové plotýnky a dole elektrickou troubu, horní a dolní spirálu a ventilátor. Pekla dobře na horkovzduch, ale na jedné straně vzadu pálila. Musela jsem otáčet plech a dát tam 2 bylo skoro nzbytečné. Teď mám už asi 5 let troubu novou, protože pan domácí zrušil plyn. Dohodla jsem se s ním, že bych ráda horkovzduch a on nám dal do bytu tohle moje zlatíčko a jak píše Eva – i moje trouba má 3 spirály (horní, spodní a tu před větrákem). Má i spoustu možností, jakou kombinaci spirál, vzduchu… použít. Já na své dortové výtvory používám horkovzduch cca 150° C – podle knoflíku, na teploměru vloženém do trouby je cca o 25° c víc. Manžel na pečení masa a vynikajících zelňáků používá horní a spodní spirály. Jo a milujem jí oba, i když já jí občas trošku plísním, když nechce péct mé dortové pláty tak, jak chci já.

    1. Jitko, díky za seznámení s tvou troubou, tyhle virtuální pozvánky a návštěvy kuchyni miluju. Je milé vidět, jak si spolu všichni doma rozumíte 🙂

  50. JItka says:

    Článek je opravdu nádherný, vtipný a poučný. A jak píše Eva – i moje trouba má 3 spirály (horní, spodní a tu před větrákem). Má i spoustu možností, jakou kombinaci spirál, vzduchu… použít. Já na své dortové výtvory používám horkovzduch cca 150° C – podle knoflíku, na teploměru vloženém do trouby je cca o 25° c víc. Manžel na pečení masa a vynikajících zelňáků používá horní a spodní spirály. Jo a milujem jí oba, i když já jí občas trošku plísním, když nechce péct mé dortové pláty tak, jak chci já.

  51. Klára says:

    Dobrý den, díky za rady na plynovou troubu. Mám ještě dotaz je vhodné používat střešní krytinu (tašku) na dno plynové trouby? Mám oba názory a nevím si rady čemu věřit. Ti co říkají že můžu, tak to mají od jejich babiček a naopak názory proti, že je to zdravotně špatné a může se z tašek něco uvolňovat do jídla.

    1. Kláro, v plynové troubě nikdy nic nezkazíš, pokud si pořídíš kámen, který bude akumulovat teplo. Pokud je ti střešní taška zdravotně proti mysli, klidně si nech v kamenictví uříznout zbytek nějaké žulové desky.

  52. Peču okamžitě po zapnutí trouby, tedy od pokojové teploty. Až do upečena. Vzhledem k variabilitě zde popisovaných faktorů na výslednou teplotu nemusím zapojovat matematiku, teploměr či náladu trouby. Výsledné jídlo je dříve hotové a lépe udělané, protože k přenosu teploty dovnitř pokrmu dochází pozvolna, ne šokem. Kdy při vložení do trouby povrch kuřete dostane 200 stupnů, zatímco u kosti je v tu dobu kolem 10 stupňů z ledničky, a teprve pomalu se to dorovnává. Samozřejmě je to tak jak píšu to nejde použít univerzálně. Jen tím chci říct, že vztah s troubou může být i jen srdcem a přesto je vášnivý 🙂

    1. Petře, o tom žádná, nejlepší vztahy jsou ty, kde má srdce svou velkou roli.

      Problém s nevyhřátou troubou je ten, že některá těsta tak rozhodně nelze upéct. Například kynuté nebo odpalované. Stejně tak masu prospěje tepelný šok, je-li třeba, aby se na povrchu zatáhlo a utvořilo zezlátlou kůrčičku.

  53. Květuše says:

    Před chvílí jsem odeslala dotaz ohledně peční kynutých buchet a hned na to, jsem si přečetla názory na el. trouby. Takže na vině je trouba, ne trouba babča. Tak mám dojem, že voňavá buchta je dávnou minulostí.

    Občas jsem se dívám na prostřeno, tam se téměř každému daří upéct poživatelné pečivo.

    Kdysi jsem manželovi říkala, že trouba je příčinou mých neúspěchů, tak jsme si téměř vjeli do vlasů

    Takže před každým pečením budu prosit troubu, aby mi moje milované buchty upekla k dokonalossti.

  54. Ahoj Jano,

    Vtipný článek 🙂
    Nikde jsem nenašel to co mě trápí u nové trouby a to je vysvětlení jaký je principiální rozdíl mezi grilem a normálním pečením? Co jiného se v troubě zapíná.

    děkuji za odpověď

    1. Petře, ten největší rozdíl by se dal popsat takhle:
      normální pečení je vhodné na tepelnou úpravu pečením,
      gril je vhodný hlavně na tepelnou úpravu zapékáním 🙂

  55. Lenka laskavá says:

    Co se v diskuzi týkalo výběru trouby tak mohu doporučit článek: http://www.gorenje.cz/zakaznicky-servis/rady-odborniku/jak-vybrat-troubu-na-peceni kde jsou nějaké technické rady od odborníků. Ty praktické mám od vás 🙂 Díky za článek! 🙂

  56. Ahoj Flo, děkuji za Tvou bleskovou odpověď. Skoro jsem vyděšený na co se musím soustředit, aby to pečení k něčemu bylo. Ale jsem moc rád že jsi mi ten článek posla a na co si musím dát pozor.la. já jsem ho sice při prohlížení receptů prohlédl, ale nenapadlo mě co tam všechno je napsané. Článek se čte jako detektivka s (hepáčem), když nakonec po všech peripetiích dojde na teploměr. Už prohlížím net a hledám kde ho koupit. Tak ještě jednou děkuji a ať ta přestavba už skončí. Bohouš

  57. Zrovna před týdnem jsem si pořídila nový sporák s elektrickou troubou,jelikož původní majitelka bytu nám zde zanechala troubu údajně ve skvělém stavu, ale když došlo na lámání chleba, resp. pečení koláče a těsto bylo zespodu syrové, došlo mi, že máme každá jiný pohled na „skvělý stav“. Vybírání nového sporáku bylo nesnadné, ale nakonec jsem se rozhodla pro vcelku obyčejný, cenově více než přijatelný kousek a musím říct, že zatím jsem nadmíru spokojená-testovani proběhlo na mrkvankach s povidly a

  58. Dobrý den, koukám, že tu je opravdu spoustu komentářů, tak to tady zkusím. Na netu jsem si vybrali troubu Bosch HBG 635NS1 koukali jsme na nespočet testů a v několika dokonce vyhrála. ALE… Máte jí někdo? Nějaká osobní zkušenost?

  59. Eliška K. says:

    Dobrý den, děkuji za hezký článek. Co si myslíte o multifunkčních hrncích? Právě hledám nějakou kvalitní troubu a dočetla jsem se zajímavé informace o těchto pomalých „troubách“, které toho umí opravdu hodně. Docela zvažuji, že si namísto nové trouby pořídím právě tohle 🙂

    1. Eliško, co je multifunkční, nezastává ani jednu svoji funkci pořádně. Já od takových věcí dávám ruce pryč. Pokud vás k tomu nenutí podmínky, ať už prostorové nebo finanční nebo jiné, tak v tom pro běžnou kuchyni nevidím přínos.

  60. SOS!!!
    Moc prosím o radu zoufalou začátečnici. Chtěla jsem poprvé péct velikonočního beránka, bohužel jsem koupila keramickou formu, která nesnáší teplotní šoky, a nemá se tedy dávat do předehřáté trouby. Co mám tedy dělat?

    1. Aničko, jelikož se všechna těsta dávají do předehřáté trouby, přijde mi divné, že by keramická forma nesnášela teplotní šoky a nezvládla to. To by byla úplně k ničemu. Spíš asi půjde o obrácený teplotní šok, totiž aby horká nepřišla do kontaktu s něčím výrazně studeným, například namočením do studené vody.

  61. Kateřina says:

    Milá Flo, zachránila jsi náš vztah (s troubou, samozřejmě ?), byla jsem totiž rozhodnutá ho ukončit a teď… Přišlo pochopení ?

    Děkuji a těším se na další řádky.

    Katka

    P.S. Manuál na muže bude taky? ???

  62. Libuše says:

    Milá Flo.
    Děkuji za nádherně napsaný článek. Vyskočil na mě sám a udělal mi radost velikou, převelikou. Inspiroval mě k vyznání.
    Vztahů s troubou jsem díky svému zralému věku a několikerému stěhování po podnájmech měla mnoho. Některé byly jen letmé jiné trvaly pár let. Myslím, že nejsem nevděčný přelétavec, ale život a osud mi to zařídili krásně. V začátcích byl vztah spíše natěšený, někdy žhavý, jindy vlažný až chladný. Občas i pěkně vypečený.
    Za ta dlouhá léta jsem měla možnost péct v troubách plynových (na bombu), elektrických (jen spodní a horní ohřev) , až později došlo k seznámení s „panelákovým“ plynem, horkovzduchem, grilem, salamandrem a parní troubou…
    Největší zážitky a také velmi láskyplný a trvalý vztah mám s úžasnou remoskou a sporákem na dříví či tuhá paliva. Obojí jsme mívali u nás doma ještě v dobách mého dětství a je to láska na pořád ( i když má své záludnosti). Ale je krásná, stále vzkvétající a obohacující. Prostě to poprvé, na které se nezapomíná.
    No zpět z krajiny mládí do reality. Vyhovuje mi převážně horní a dolní ohřev. Horkovzduch používám jen občas, ale přesto jsem ráda, že ho moje trouba má a umíme ho vzájemně využívat k oživení vztahu i občasným překvapením.
    Před asi 5 léty jsem měla možnost (v jedné rodinné pekárně s dlouhou tradicí) připravovat kváskový chleba pěkně postaru. Od zadělání, kynutí, překládání. svalování a dokynutí v ošatkách… Vrcholným zážitkem bylo sázení chlebových vek i bochníků dlouhou dřevěnou lopatou do vyhřáté pece. Na poprvé jsem byla hodně nervozní. Jednou, dvakrát… Mám k pečení chleba velkou úctu a příčinou je určitě spousta vzpomínek z dětství. Ta vůně čerstvě pečeného, chladnoucího chleba se prostě nedá zapomenout.

    Končím své vyznání. Ano, já prostě pečení milujuuuuu. Na sladko, naslano, na veselo i na stálo. Jupííííí.

  63. Stáňa says:

    Ráda bych dostala radu, proč se mi těsto v srnčím hřbetu poslední dobou zakaluje.Je to těsto. bílky cukr, hladká mouka, mandle. Děkuji za odpověď.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close