Jak se dělají plněné papriky? Halekal na mě včera můj drahý muž hned ode dvěří. Z jedné ruky odhodil tašku bledých letních paprik, z druhé ruky tašku z masny, aby se se mnou mohl řádně přivítat, načež odhodil z obou rukou i mě a jal se šátrat po mobilu, aby si našel recept.
Jeho nákupní výpravy končí vždycky stejně. Něco potká na tržišti, co mu vnukne nápad na jídlo z dětství. Nějakým záhadným způsobem odtuší, které další suroviny k tomu bude muset dokoupit, a já se můžu klidit z kuchyně, protože mi je jasné, že zbytek dne bude hledat recept a realizovat se.
Nenápadně mi tím připomněl, že recept na plněné papriky tu ještě nemám. Protože jsem přišla o své kuchařské plány i místo v kuchyni, tak jsem o nich rovnou napsala, ať je tu příště najde.
Recept je můj, jídlo na fotkách realizoval p. Zatloukal, toho času oěpt nejspíš někde na nákupu.
Jak připravit plněné papriky
Celé je to veskrze jednoduché.
Stručně si přípravu plněných paprik můžete představit takto: Nejprve si nachystáte směs mletého masa, vajíčka a vychladlé uvařené rýže. Následně tuhle směs napěchujete do paprik zbavených stopky a jádřince. Potom dáte dusit do kastrolu na základ z cibule a rajčatového protlaku. Nakonec už jen lehce doladíte omáčku, pokud to bude potřeba.
A teď podrobněji 🙂
Směs do plněných paprik
Maso, které se na plnění používá, je obvykle směs vepřového a hovězího v poměru 1:1.
Rýží se směs nastavuje, protože do normálně rostlých paprik by byla spotřeba masa poměrně velká a náplň by navíc byla moc hutná. Do sekané pečeně se taky přidává pečivo, do masových kuliček zase třeba strouhanka.
Rýže potřebuje být předem uvařená, ovšem taky vychladlá, aby nezapařila studené maso. Ideální je tedy zbytek rýže ze včerejška, jinak musíte začít s vařením o hodinu dřív, abyste ji stihli uvařit a zchladit. Po světě se potulují rady, že by rýže neměla být uvařená úplně, ale jen napůl, aby do sebe dokázala natáhnout uvolněnou šťávu z masa. Já jsem ale ráda, když uvolněná šťáva vyteče do hrnce, protože dodá objem i chuť omáčce a obvykle ji díky tomu nemusím nastavovat vývarem.
Vajíčko to všechno spojuje dohromady. Přesto ale nestačí suroviny jen smíchat. Teda stačí, ale náplň paprik bude po uvaření a zakrojení rozsýpavá. Takže si s náplní dejte trochu víc práce a nejprve pečlivě promíchejte maso se solí a s vajíčkem. Dejte směsi zabrat a hezky si s ní vařečkou v míse pohrajte, zlepší se tím vaznost. Klidně můžete nechat směs padat z vařečky zpátky dolů do mísy a obouchat ji. Teprve po dvou až třech minutách ruční práce to vzdejte a vmíchejte i rýži.
Plnění paprik
Tahle část je docela zábava, zejména pokud se papriky tváří hubeně, dlouze a zakrouceně. I takové zlomyslné kousky se občas při sklizni najdou.
Stopku odřízněte hezky po kružnici, jako byste chtěli odkrojit vršek papriky, a pak ji vytrhněte. Následně dlouhým úzkým nožíkem odřízněte z vnitřku žebra, která drží semeník. Takto upravené papriky můžete konečně opláchnout a vyklepat z nich nejen zbytky vody, ale i semínek.
Náplň do paprik dostanete v pohodě lžící nebo lžičkou, záleží na tom, jak jsou papriky široké. U těch širsích na žádný problém nenarazíte, ale u úzkých paprik se plnění může proměnit v podobnou zábavu, jako když se snažíte v pumpičce pístem zmáčknout vzduch. Maso začne fungovat přesně jako píst, který stlačuje vzduch uvízlý ve špičce papriky. Pokud tlak vzduchu neuvolníte, maso až do špičky nikdy nedostanete. V takových případech stačí kousek špičky uříznout, vyrobit nenápadný únikový otvor pro vzduch a vše půjde úplně samo.
Maličký otvor klidně udělejte paprikám na několika místech i po stranách. Stačí nenápadný vpich špičkou nože. Jen tak, preventivně – je lepší, aby pára a šťáva měly naznačenou cestu a unikaly pozvolně, než aby si ji vynutily proražením celého boku.
Základ pro dušení paprik
Plněné papriky na talíři doprovází rajská omáčka, na jejíž chuti se hlavně podepisuje cibule, rajčatový protlak a šťáva prchající z dušeného masa.
V kastrolu to začíná trochou tuku a nadrobno pokrájenou cibulí. Tyhle dvě suroviny a teplo spolu stvoří nazlátlou opečenou voňavou cibulku. Když do ní vyklopíte protlak a ještě chvíli ho necháte proskočit v teple, stane se báječné protlakové kouzlo. Protlaku se zvýrazní chuť a změní se mu barva z červené na hnědo-rezavou. Takhle opečený protlak má pro omáčku docela jiný přínos, než protlak neopečený, ihned zalitý vodou.
Berte v potaz, že maso se v tomto receptu vůbec nedostane do kontaktu se suchým teplem, čiliže nebude mít šanci se opéct. Vždyť je schované v paprikách, takže se může pouze dusit ve vlastní šťávě. To znamená, že jeho chuť nebude tak výrazná, proto už jen z tohoto důvodu má smysl opéct aspoň protlak za účelem chuťového přínosu.
V tuto chvíli můžete základ omáčky dál obohatit a obměnit, přinejmenším bylinkami a bobkovým listem. Já se v přiloženém receptu držím jen minimální možné verze a tenhle prostor pro kreativitu nechávám plně otevřený pro vás.
Do opečené cibule s protlakem, zalité malou trochou vody, můžete konečně naskládat naplněné papriky, zakrýt poklicí a vrátit se za hodinu.
Doladění omáčky k plněným paprikám
Po hodině je maso dostatečně měkké, papriky poddajné, omáčka nabyla na objemu, protože do ní vytekla tekutina uvolněná z masa.
Čekají vás ještě tři důležitá rozhodnutí o tom, co s omáčkou uděláte.
- První otázka zní, zda je omáčky na dně kastrolu dost. Kdyby se vám zdálo, že je na konci dušení šťávy málo, protože vaše domácnost patří k těm omáčkovějším, budete muset vzít na pomoc vývar, kterým doplníte objem tekutiny v kastrolu. Když vezmete místo vývaru vodu, dostanete omáčku bez pořádné chuti a už s tím nic neuděláte. Jednou malou skleničkou vody pochopitelně nic nezkazíte, ale přilítím půl litru už ano.
- Druhé rozhodnutí zní, zda ještě budete omáčku zahušťovat, nebo zda už je sama o sobě dost hustá a líbí se vám tak, jak je. Do velké míry to závisí na tom, kolik tekutiny pustilo do šťávy maso a zda jste přilévali vývar. Řídkou vodnatou omáčku určitě zahustěte, na talíři by na ni byl smutný pohled.
Na zahuštění je potřeba vyjmout měkké papriky z kastrolu, v malém kastrůlku vyrobit jíšku, nalít na ni trochu omáčky z kastrolu, rozmíchat a vrátit ke zbytku omáčky. Následně se musí jíška s omáčkou asi dvacet minut zvolna provařit, papriky tedy nechte v mezičase čekat tak, aby zbytečně nevychladly, třeba ve vlahé troubě nebo aspoň zakryté.
- Ať už budete mít zahuštěnou nebo nezahuštěnou omáčku, čeká vás nakonec ještě třetí, poslední rozhodnutí, které zní, zda chcete omáčku cedit, nebo nikoli. V této fázi je omáčka hrubá, protože v ní plavou kousky rozdušené cibule a leckdy i vypadnuté kousky masa. Pokud máte chuť na omáčku hladkou a jemnou, stačí ji přecedit a měkké kousky cibule propasírovat přes cedník. Pokud vám struktura nevadí, pak máte hotovo.
Obecně k tomuto závěrečnému rozhodování asi tolik: na nedělní stůl patří omáčka zahuštěná a jemná, ke všednodenní večeři udělá velkou radost i omáčka se strukturou a bez jíšky.
Přijměte prosím následující obrazové ztvárnění tohoto omáčkového rozhodovacího algoritmu ode mě jako dárek, že jste mé láskyplné povídání o plněných paprikách vydrželi přečíst až do konce. Až se na něj dost vynadíváte a až oceníte autorčinu vynalézavost i jemné a promyšlené tahy počítačovou myší, možná si všimnete, že úplně stejný postup lze uplatnit na jakoukoli vydušenou nebo vypečenou šťávu z masa. Právě v tom je jeho poselství a odkaz dalším generacím kuchařek a kuchařů.
Jako příloha k plněným paprikám fungují všechny běžné kuchařské kousky: brambory, rýže, těstoviny i knedlík. Nejjednodušší rozhodování je podle množství omáčky, kterou máte k dispozici. Brambory potřebují omáčky nejméně, následují těstoviny, rýže jí chce víc, knedlíky nejvíc.
Suroviny
- 4 papriky (případně víc, jsou-li malé a hubené)
- 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 75 g neuvařené rýže (pokud máte vařenou ze včerejška, odpovídá to množství na jednu a čtvrt porci)
- 1 vajíčko
- 1 lžička soli
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 malá konzerva protlaku (70-100 g)
- vývar podle potřeby, což může být 0-300 ml
- 1 lžíce másla
- 1 zarovnaná lžíce mouky
Postup
- Nejprve uduste rýži podle receptu zde: dušená rýže. Nechte ji vychladnout.
- Paprikám odkrojte konec se stopkou a dlouhým ostrým nožíkem vyškrábněte jádřinec i se zbytky žeber po stranách. Opláchněte je uvnitř i venku. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Maso smíchejte s vajíčkem, 2/3 soli a velmi důkladně promíchejte a propracujte. Čím víc práce si dáte s masem, tím líp, náplň bude jemnější a bude líp držet pohromadě. Nakonec k masu vmíchejte vychladlou rýži.
- Masovou náplň lžící rozdělte do paprik. Pěchujte jen jemně a s citem, když náplň do paprik natlačíte příliš natěsno, nebude mít pára kam utíkat a papriky můžou podélně popraskat.
- V kastrolu rozehřejte tuk na středně silném plameni, přidejte cibuli a zbytek soli a opékejte asi pět minut, až cibule začne po okrajích zlátnout. V tu chvíli vmíchejte protlak a ještě nejméně minutu vydržte míchat, aby protlak získal výraznější chuť a naopak přišel o sytě červenou barvu ve prospěch hnědší, rezavější.
- Tento základ zalijte 100 ml vody, tedy malou skleničkou, vložte do něj papriky, přiklopte poklicí a nechte hodinu zvolna bublat. Po půl hodině můžete papriky otočit horní stranou dolů, víc péče ale nepotřebují.
- Nakoukněte do kastrolu k hotovým paprikám a zhodnoťte, jaké je množství šťávy. Pokud se vám jí zdá příliš málo, dolijte ji vývarem, ne však více než 300 ml.
- Nyní se zaměřte na to, jak je šťáva hustá, v žádném případě byste neměli omáčku podávat vodnatou. Pokud potřebuje zahustit, nejprve vyjměte papriky stranou a udržujte je v teple, například ve vlažné troubě. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, až zpění, zasypte moukou a malou metličkou na středním plameni míchejte tak dlouho, až jíška začne získávat světle hnědou barvu, tedy asi 2-3 minuty. K jíšce nalijte naběračku řídké omáčky a důkladně metličkou promíchejte, potom vše nalijte zpět ke zbytku omáčky. Znovu promíchejte, přiveďte k varu a nechte pomalu pobublávat a provařovat 20 minut. Nezapomeňte každých pár minut promíchat, jinak se zahuštěná omáčka začne připalovat ke dnu.
- Nakonec zvažte, jestli chcete omáčku přecedit nebo jí necháte rustikální, strukturální nádech. Zjistěte, zda omáčce nechybí sůl, pokud ano, jemně ji dosolte. Další běžně používané možnosti ochucení jsou ocet a cukr (jen malá trocha octa, sotva lžíce, a malá, tomu odpovídající trocha cukru), ale co se mě týká, nevyužívám je.
- Máte-li papriky vyjmuté stranou, před podáváním je ještě krátce v hotové omáčce prohřejte.
Ahoj Flo.
Plněné papriky v rajské si u nás moc místo nenašly. Radši volím plněné sýrem a měkkým salámem s vajíčkem a zapečené s bramborem a zalité smetanou….to se potom olizujeme všichni.
Krásný zbytek prázdnin a děkuji za recept :):)
Vendy
Ahjoj Vendy, rozumím tomu dobře, že papriky naplníš sýrem smíchaným se salámem a vajíčkem, položíš je na nakrájené brambory, zaliješ smetanou a dáš do trouby?
Dík za odpověď. Nadja
Ahoj Flo)…osobně do mletého masa rýži nedávám,pokud nemám jako rýži přílohu.Základ dělám zeleninový,mrkev cibule,petržel,divoké koření…Naplněné papriky opeču na suché pánvi i se zbytkem masa-koule,a vkládám do restovaného základu s citronem,cukrem, solí,rajčatovŷm pyré.Dusím v kastrolu.Podávám s houskovým knedlíkem)?
Ahoj Flo!
Moc děkuji za recept na plněné papriky. Jako malá jsem je nemusela, ale teď jsem na ně dostala chuť.
Mám na ně úžasnou letní vzpomínku. Moje slovenská babička byla skvělá kuchařka a zapojovala do vaření všechna vnoučata. Dala nám obří plechový lavor plný masové směsi a mísu paprik a s bratrancem jsme to plnili, vidím to jako dneska.
Babička už tu pár let bohužel není, ale dnešní papriky mi ji připomněly.
Ještě jednou díky, Flo!
Mirka
Mirka
Moje slovenská maminka ještě do omáčky – po vyjmutí paprik – dávala zakysanou smetanu s rozkvedlanou lžicí hladké mouky.
A rýže bylo v náplni tolik, že jsme to jedli bez přílohy.
Ahoj Flo,dělala jsem plněné papriky asi před 14 dny a moc jsme si pochutnali.Já dělám náplň trochu jinak.Dcera neměla ráda směs s rýží,tak jsem místo rýže začala používat toustový chleba a bylo po problémech.Najednou měla plněné papriky ráda.Je to myslím moc dobrá alternativa pro toho,kdo rýži moc nemusí.Papriky s omáčkou pak nedusím v kastróle,ale dělám v pekáči v troubě.Do omáčky,kterou dělám i přes zimu z vlastních,zavařených rajčat, přidávám malý kousek skořice.Dá to omáčce moc dobrou chuť.Přeji všem krásný zbytek prázdnin a dobrou chuť,ať už vaříte cokoli:-)
Nádhera, krása, paráda!! Akorát jako přílohu knedlík, prosím 🙂
Dobrý den, Florentýnko!
To jsem ráda, že nejsem sama – u nás plněné papriky milujeme, ale :
– rýži nedávám, do paprik směs na sekanou, jen bez česneku
– peču v troubě, napřed přikryté, na dopečení sundám poklicí, nebo alobal, (nedávám
protlak)
– nedávám k nim rajskou – i když ji máme moc rádi, tak k té masové kuličky
– jako přílohu šťouchané brambory
Zatím chutnalo všem, jen kamarád, který se chystal na papriky dušené v rajské omáčce, mi za radu vyhuboval, řka, že to měl mít na dva dny, a snědl najednou.
Ale za recept děkuji, pošlu dál a těším se na další recepty????
Ahoj Florentýnko, plněné papriky jsou u nás jedno z nejoblíbenějších jídel. Dělám je s rajskou a těstovinami a je to jídlo, které u nás nikdy nezbyde. Máme je všichni moc rádi. Měj krásný den
Ahoj Flo, u nás se zase opékají plněné papriky zároveň s cibulkou, obracíme a když mají hnědé flíčky ze všech stran, přídá se protlak s vodou. Rýži dáváme asi jenom polovinu udaného množství. A milujeme s knedlíkem. Jinak děkuju za inspiraci, co nejdřív papriky udělám a zkusím Tvůj postup.
Plněné papriky máme oblíbené. Dusim je v troubě. Máme je radi s těstovinou i s rýží, ikdyž je uvnitř paprik.
Skvělé jidlo.
Ahoj kuchařky,
je léto a kdo pěstuje rajčata, tak teď sklízí a určitě si místo protlaku vyrobí raději vlastní rajčatový základ na omajdu.
Musím říct, že jsem jedny Vánoce nebyla skromná a po letech rozhodování jsem si nechala nadělit „vařící“ robot, nevím, jestli mohu uvádět značku, ale uvedu, Kenwood.
Další Vánoce nadělil Ježíšek všechny možné doplňky a musím říct, že protože denně vařím, tak denně chválím tento vynález.
Nevím proč, ale přestali vyrábět jako doplněk pasírku. Patřím k těm šťastným, kdo ji má a tak je příprava a zpracování nejen rajčat je paráda.
Takže za mě rajská jedině z rajčat z vlastní zahrady:-)
Jinak díky za recept.
Ještě možná typ pro ty, kdo také sklízejí rajčata a cukety, kterých bývá nadúroda:
cuketu oloupat, zbavit jadýrek, najemno nastrouhat, vrhnout na do sklovata osmaženou cibulku, dusit a doplnit rajčatovou šťávou 1:1, dále dusit, dosolit a ochutit dle vlastní chuti – cukr, česnek, tymián, oregano….
Vznikne výborná lehká omáčka na těstoviny, samozřejmě lze doplnit uzeninou, mletým masem atd. Doporučuji vzhledem k pracnosti vyrobit větší množství a třeba nedochucené zamrazit na dny, kdy není na vaření moc času.
Jarmila
Milá Florentýno,
copak ty plněné papriky, ty podle tvého receptu zvládneme všichni, ale to schema!!!!!
P.
ahoj, dík za recept!
další varianta: plním masovou směsí bez vajíčka, někdy přidám rýži nebo kuskus (podle množství masa a strávníků), peču v troubě s opravdovými rajčaty, do omáčky přidávám smetanu a podávám s knedlíkem 🙂
mějte se všichni
Ahoj Florentýnko,
můj manžel má taky další dobu chuť na plněné papriky, ale že by si je sám udělal, to nehrozí :-). Díky za recept, v sobotu mám co vařit a nemusím hledat po sešitech recept …
jinak než s knedlíkem ale nebudou, to by neprošlo.
Přeji Ti krásný zbytek léta a těším se na další Tvé recepty
Florentýnko, děkuji za krásný recept, zrovna včera manžel připomněl, že už jsem dlouho toto jídlo nedělala, přidávám rýži a ruku na srdce, někdy jsem ji tam dala ještě vlažnou, tedy chyba,raději uvařím den předem, díky Tobě se pořád něco učím, přeji pěkný zbytek prazdnin.
Milá Flo – plněné papriky u nás budou zítra. Fajn nápad. Já je peču v troubě, máme to tak rádi a propláchnutou rýži – dávám na radu maminky mého manžela, která mezi námi už 30 let není – syrovou, protože při vaření nebo pečení nabude a vyplní celé papriky až do špičky.
Také dávám rýži syrovou, perfektně vyplní papriku, která musí mít dole dírku aby se dala naplnit dokonale. Moje milované jídlo. Maso zásadně nekupuju mleté. sláva.
Papriky milujeme. Já teda rýží nedávám. Přijde mi to zbytečné. Po naplnění papriky opeču do zahnednuti pak vyndám otestují cibulku protlak a přidám odkrojene vršky paprik vrátím papriky zalijí vývarem a dusíme. Nakonec vyndám papriky a celku omáčku projedu mixérem cibule a vršky z paprik jí krásně zajistím. Dochutim a podávám
Naše máma byla Srbka a její plněné papriky byly pohádka. Nenáviděla jsem plněné papriky ze školní jídelny. Paprika a z ní vypadla nechutná tuhá klopsa. Plněné papriky jedině s rýží. Máma ji navíc opékala než ji přidala k masu. Nejradši jsem měla její plněné papriky s obyč chlebem, už zase slintám. Plněné papriky budou, ale nedaří se mi tak lahůdkové, jako naší mámě. Prima inspirace. Ahoj a pěkný konec léta.
Ahoj Flo, plněné papriky mám ráda, peču v troubě s čerstvými rajčaty, nápln masová krůtí, ale rýže jako přílohu.
Zaujal mne tvůj recept na plněné patisony s kuskusem, právě mi dozrávají a moc nevím co s nimi, přeji pěkný zbytek dne.
Milá Florentýno,
na rozdíl od Tvého muže, můj muž plněné papriky neměl příliš v lásce.
Takže já jsem je nakonec nikdy nevařila.
Já je naopak miluju. Tvůj recept jsem tedy uvítala a protože jsem dnes koupila pěkné papriky a rajčata, těším se , že si je udělám na sobotní i nedělní oběd.
Musím se přiznat, že k omáčkám mám nejraději knedlíky nebo noky.
Moc se na ně už těším.
Milá Flo, do mletého masa přidávám balkánský sýr a vejce. Už nesolím a touto hmotou papriky napěchuji. Pod papriky kromě cibule a rajčatového protlaku rozsekám pár rajčat. Nepasírujeme, baštíme. 🙂 Krásný zbytek léta!
Milá Florentýno,
děkuji za krásně popisované a vysvětlené recepty. Plněné papriky milujeme. Já je peču podle mé mamky v troubě a poté, co jsme ochutnali před mnoha lety v Jugoslávii, neděláme je jinak, než s bramborovou kaší – vynikající. Zkuste ochutnat.
iva
Milá Flo, plněné papriky bych mohla mít snad každý den. Mám je ráda s rýží žlutou jak kanárek (to díky trošce kurkumy při dušení). Omáčka rajčatová – obvykle dávám loupaná rajčata z plechovky a omáčku, které musí být kýbl, zahušťuji strouhaným perníkem. Je to mňamka.
Milá Flo, právě jsem dovařila plněné papriky podle tebe, jenom jsem přizpůsobila počet 12.paprik,1kg masa doma mletého a vařenou ryži. Pekla jsem je v troubě a rajskou s paprikou mletou vařila na sporáku. Nakonec všechno sojila. Jelikož jsou u nás slavnosti Slovácký rok myslela jsem že nebudu muset zítra vařit ale podle toho jak si všichni přidávají mpc toho nezůdtsne. Díky za všechny recepty. ZDENA
Milá Flo,
už dlouho mám na plněné papriky chutě. Takže jsi mi Tvým receptem udělala velkou radost. Myslím, že o sobotním obědu už je rozhodnuto.
Přeji krásné a voňavé letní nápady. Pavel
Děkuji 🙂
Zdravím Florentýnko a díky za inspiraci. Plněné papriky dělám, máme je moc rádi, náplň dělám stejně až na vajíčko, které nedávám a přesto náplň drží skvělé. Většinou máme přílohu houskový knedlík.
Těším se na další skvělé recepty a přeji hezký víkend.????
Mila Flo, opet trefa do cermeho! Plnene papriky jedno z nejoblibenejsich jidel nasi rodiny (i te puvodni). Pecu je take v troube a nakonec provarim v rajske omacce. Moc mne potesilo, zminujes maso kombinovane ryzi. Maminka varila madarskou kuchyni a k takto naplnenym paprikam jsme jiz dalsi prilohu nemeli. Dokonce papriky kombinovala s naplnenymi zelnymi listy. Mnam. Skoda, ze jsme prave na horach…tesim se do Prahy! Preji ti krasne letni dny a dekuji za to, ze jsi.
AHOJKY FLO!!!
PLNĚNÉ PAPRIKY S MLETÝM VEPŘOVÝM MASEM – JSOU SKVĚLÉ!!! ZÍTRA MÁM V PLÁNU PÉCT V TROUBĚ PAPRIKY A PLNĚNÉ CUKETY ZE ZAHRADY NA RAJČATOVÉM ZÁKLADU S CIBULÍ!!! TAKY JSEM DĚLÁVALA PEČENOU PLNĚNOU VELKOU CIBULI I RAJČATA STEJNOU MASOVOU SMĚSÍ!!! JE TO LEPŠÍ NEŽ LEČO S KLOBÁSOU!!! KRÁSNÝ VÍKEND!!!
Milá Flo,
po dlouhé době se hlásím do diskuse, protože plněné papriky jsou naše rodinné stříbro.
Moje maminka ( dnes osmdesátiletá dáma ) je vařila a vaří podle receptu své tchyně.
Takže rozdíl oproti Tvému receptu: babička pokrájela maso na kostky, osmahla s cibulí a teprve pak pomlela…. do omáčky přišla orestovaná kořenová zelenina ( ne moc a nejvíc mrkve ), bokový list, nové koření a pepř, strouhaný perník a v závěru rybízová marmeláda….. prostě větší piplačka než se svíčkovou…. proto jsem nechápala, když moje kamarádka ( když jsme byly s dětmi na horách ) prohlásila, že uděláme něco rychlého, třeba rajskou…. u nich to bylo povaření směsi protlaku, cukru a bujonové kostky :-).
Měj se moc krásně
Ahoj Flo, plněné papriky se u nás objevují od jara do podzimu několikrát. Naše rodina je na nich „závislá a tak pokud je dělám jedná se vždy o 15-20 kousků (je nás 7) Maso s cibulí restuji a potom plněné papriky peču v pekáči s máslem, šťávu pustí sami. Podávám je buď s rajskou a rýží a nebo bez omáčky se zakysanou smetanou.krásný zbytek prázdnin.
Milá Florentýnka,
akurát dnes mi manžel vravel že by si dal plnenú papriku, tak v nedeľu máme na obed papriku podľa tvojho receptu. Ďakujem a prajem krásny zvyšok leta.
Peču na rajčatech a cibuli v troubě. Hotové papriky vyndám a pak udělám omáčku. Pak papriky vrátím do omáčky. Mleté maso nastavuji bílým pečivem
Ahoj Florentýnko, plněné papriky jsou náš oblíbený oběd. Nemusí být hodně často,ale tak jednou za měsíc přijdou na stůl. Ale mile jsi mě navnadila na plněnou cuketu. Zrovna se urodilo dost cuket,tak co s nimi. Už děláme asi potřetí cukeťáky , Omáčku pod maso,ale přidat do zapečené směsi kuskus mě nenapadlo. Díky za nápad. A čtenářky mají také zajímavé nápady. Hezký zbytek prázdnin. Alča
Milá Flo, papriky plním úplně stejnou směsi jako Ty, akorát k nim dělám klasickou rajskou omáčku s houskovým knedlíkem….to je má vzpomínka na prázdniny u mé babičky…..byla výborná kuchařka…. tak se snažím ji trochu napodobit????
Přeji krásný zbytek léta….Dana
Ahoj Florentýnko. S receptem na plněné papriky jsi mi kápla do noty a zároveň jsi rozpoutala smršt dalších receptů :)) . Znám jich několik, zkoušel jsem, ale tvůj se mi zamlouvá nejvíc. Určitě vyzkouším. Přeji Ti hezký závěr léta a hodně další inspirace.
Standa
Ahoj Florentýnko, zrovna minulý týden jsem dělala plněné papriky s rajčatovou omáčkou, plněné papriky pro mne představují typicky letní jídlo, nejraději mám pečené nadívané papriky , mleté maso jako na sekanou( 2:1 vepřové a hovězí, rohlík namočený v mléce, vejce, cibule opečená do sklovita, česnek,pepř,sůl,majoránka – dobře směs rukama zpracovat ), příloha nové brambory a okurkový salát se smetanou, mňamka,papriky jsou výborné i po studenu s chlebem, další oblíbený recept , který se vařil v naší rodině jsou plněné papriky v paprikové omáčce a neznala jsem niukoho kdo by takto papriky připravoval , až dnes na fóru, postup skoro stejný jako popisovala “ velryba “ , směs jako na sekanou, mleté maso, vejce, houska v mléce, cibule,sůl,pepř – zpracovat,naplnit papriky , do hrnce přidat kořenovou zeleninu, cibuli, oloupaná rajčata , bobkový list, nové koření – dusit , asi 1 hod, vyjmout papriky směs přepasírovat, zahustit smetanou s trochou mouky a dochutit , podává se s knedlíkem – omáčka je taková papriková svíčková, my máme smetanové omáčky rádi , takže i tato je naše oblíbená, no a ještě do třetice rajská, peču v troubě, nám to tak chutná , nejdříve připravím základ na omáčku- zesklovatět cibuli na másle, rajský protlak lehce opéct- zvýrazní se chuť rajčat , zalít zeleninovým vývarem ( dělám předem – kořenová zelenina, bobek,nové koření,pepř, celá skořice,svařím), přidám ,oloupaná rajčata naplněné papriky masem a rýží, sůl, dusím asi hodinu, obvykle přepasíruji , zahustím jíškou, zředím , připravím omáčky kolik pot
řebuji, a dochutím solí a cukrem, možná jsou mé postupy maličko složitější, ale výsledek je mňamozní, každé léto už 40 let tyto recepty připravuji , zvláštní, ale nejlépe opravdu chutnají v léte, dobrou chuť všem
Flo moc jsem si početla. Jsem sice už v letech, ale dobrých rad není nikdy dost. Rýži vařím jasmínovou nebo basmatti, ale ochucovat jsem ji nikdy moc nezkoušela. Teď mám návod tak začnu. Díky za dobré typy
Zdavím Fló i celý klub Kpd.
Plněné papriky jsou moje oblíbené jídlo již od dětství.Matka je dělávala za slovenských paprik jen v létě.Ty většinou pálily.To ale u nás doma nikomu ne vadilo.Tak i teď v pokročilém věku čekám na začátek léta. To začínají do Čech vozit slovenské papriky.Maso si melu sám vepřové,hovězí na půl. Přidávám ještě malý kousek uzeného bůčku.Vajíčko a trošku strouhanky(někdy i vařenou rýži).Koření,majoránka trochu česneku,pepř.Naplněné papriky peču na cibulovém základě z kouskem slaniny a pokrájenými rajčaty.Upečené papriky naskládám do kastrolu a zaleju rajskou omáčkou.Rajčata s cibulí z pekáče od paprik prolisuji do omáčky k paprikám.Jako dítě jsem nejedl knedlíky a tak jsem dostával rýži.Dnes už občas jím i doma udělaný knedlík.Na podzim když jsou papriky levnější udělám si jich vždy pár do mrazáku a tak si zkrátím zimu.
Ahoj. Plnene papriky se u nás doma lahví ve velkém. Třeba i 10 paprik. A ve dvouch hrncich. Jedna polovina klasicky rajska a v druhém konci se dělají papriky v pikantní kari omáčce. Mnam….
Ach ty úpravy slov….
Plněné papriky dělám přes léto často. Syn je miluje a tak vždy nakoupí suroviny. Já nedávám rýži , používám jako na sekanou pečivo. Peču v troubě podlité s trochou vývaru a přidávám k nim rajčata, velká nakrájená. a ke konci drcená rajčata a nahoru na papriky nasypu strouhaný sýr. K tomu brambory.
Ahoj Flo, plněné papriky,toto jídlo přímo zbožňuji. Do mletého masa na náplň jsem rýži nedávala, ale máš pravdu, maso je po rozkrojení papriky hutné. Jsem zase chytřejší.
Vařím vše podobně, ale Tvůj recept se mi zdá podstatně chutnější. Dnes nakoupím, co potřebuji a zítra uvařím. Doma se smějí, že vždy komentuji: to je „podle Florentýny“, tak to je přeci vynikající. Krásné srpnové dny, Zdena
Plněné papriky také dělám s rýží – nedovařenou a peču je v troubě s přidáním čerstvých rajčat a omáčku dodělávám jako ty. Díky za připomínku receptu a přeji krásný zbytek letních dnů.
Zrovna v sobotu, když jsme s manželem v trhu viděli krásné papriky, jsme ty plněné vzpomínali. Budu je muset taky udělat – nedávám sice rýži (vyzkouším) a manžel je má rád jen tak pečené na cibulovém základě, bez omáčky. Zbytek rodiny ale rajskou nepohrdne!
Jj, dělala jsem minulý týden. Plněné papriky s rajskou jako ty, ale v troubě,
jsou nejlepší. A protože papriky dozrávají ve velkém, tak plním ještě stejnou směsí, ale nastrouhám ještě sýr (hodně sýru) a zapékám jen trochu podlité. Trošku mi to připomíná holandské řízky, ale s rýží místo pečiva. Je to výborné s chlebem nebo bramborem. Rodina mi do paprik leze i za studena.
Miluju mňam…
Ahoj FLO ,plněné papriky mám moc ráda,ale zbytek rodiny je moc nemusí.Jako přílohu vždycky knedlík,brambory mi k tomu nesedí.Do masa dávám neuvařenou rýži,tak jak to dělá mamka.Ta rýže při dušení nabude,zaplní papriky a masová náplň z nich nevypadává – říká mamka a ta má vždycky pravdu.Díky za krásné počteníčko, ráda vyzkouším podle Tebe,už se těším.
Zdravím Flo, můj včerejší příspěvek už tu nevidím, ale nevadí. Jelikož jsem plněné papriky dělala poprvé, netušila jsem, že je manžel nemá rád. To mi prozradil až ráno. Ale byl na oběd pozvaný děda a ten je miluje, tak byly. Byly podle výše uvedeného receptu, s knedlíky, a nakonec i manžel vylízal talíř…já to tak trochu těšila, protože vše, co uvařím podle Tvých receptů je výborné! Děkuji, že je pro nás píšeš ! <3 <3 <3
Milá Florentýno,
1) rozhodně nenastavuju mleté maso vařenou rýží. Kupuji v řeznictví ochucené mleté, vlastně polotovar na sekanou.
2) rajčatová omáčka – brr! Mám po babičce starý maďarský recept, papriky se dusí ve šťávě z cibule, slaniny, pár kousků mletého (co zbyde z náplně), dalšího rozkrájeného paprikového lusku a NANEJVÝŠ 3-4 rajčátek, aby daly šťávě navinulou chuť. Měla by se přidat chilli paprička. Zahustit leda trošičkou maizeny. Šťávy je pak pochopitelně málo, ale ta chuť! Jíme s rýží, brambory, já nejradši s čerstvým chlebem
Ahoj Flo , papriky dělám často, máme je všichni rádi. Dnes jsou na oběd s rýží. Dělám je v remosce, ale před tím je opeču ze všech stran aby byly opečené a ne jen uvařené. Dusím s bobkáčem ,celý pepř a nové koření(jako omáčka). přidávám i hřebíček a skořici. Je to super. Někdy dělávám plněné papriky na řecký způsob, to znamená: přidám více syrové rýže do masa, tím pádem se paprika lépe plní . Do pekáče naskládám na husto a zasypu hodně cibulí, rajčaty, cuketou a zbytky paprik které jsem nenaplnila,osolím, opepřím a zapeču. Asi v polovině pečení otočím papriky.Výsledek je vynikající, jíme s pečivem(peču asi 1 hod) Alča
Srdečně zdravím.Přijela jsem z dovolené a zase budu vařit pro dva dorostence.Ještě jsou prázdniny a já nikdy nevím co vařit oni jsou moc rozmlsaní ale rajskou miluji s koulemi. Tak ji budou mít tentokrát s plněnými paprikami.Díky za recept a hezký zbytek prázdnin a léta.Marie
Ahoj, toto jídlo milujeme a dělám ho vždy ve velkém. Dnes jsem vařila dva velké hrnce plněných paprik – 14 kusů + 6 bochánků, ty uplácám ze zybytku mletého masa, které se už nevešlo do paprik. Krásně nasáknou vůni a chuť z okolní omáčky, je o ně rvačka. Podávám s rýží.
Přeji všem krásný zbytek prázdnin plných výborných letních jídel.
Ahoj Flo..
Plněné papriky mám moc ráda, připravuji je každé léto.Akorát jej plním jen mletým vepřovým masem. U nás je to delikatesa.
Přeji hezký zbytek prázdnin.Iveta.
Ahoj Flo,
pro mne způsob přípravy novum. Rýži zásadně ano. Takhle dušené musím vyzkoušet. U nás zásadně minimálně 12 velkých, rovných a dlouhých paprik nacpaných domácí směsí mletého nebo syrovou sekanou od Huga ( každý pátek v 10,oo h u nás u kostela přijede se svým úžasným automobilem a zvedne výlohu – jako u střelnice) . Naplněné zavařuji do asi sedmi litrů omáčky. Prostě to musí plavat. Ještě jednou díky, udělám sobě a manželce v malém. Kopy
Ahoj Flo,
moc děkuji za tento rychlý, jednoduchý a velmi efektní recept! Dlouho jsem přemýšlela jak vyzrát nad přítelem, který rajskou k smrti nerad kvůli školní jídelně. Dodnes má z této omáčky předsudky a vše co se jmenuje rajská je podle něj FUJ. Pořád jak malej kluk 🙂 S tímto receptem jsem na to konečně přišla O:-) Podala jsem mu ji s tím, že je to omáčka „papriková“ 😀 Jen se mu dělali boule za ušima jak to slupnul. A tím, že se v tom nějakou dobu papriky krásné koupou, tak jsem mu vlastně ani nelhala. Takže dík moc a těším se na další recepty 😉
Milá Florentýno,
děkuji za recept, plněné papriky mám moc rád a nikdy jsem je ještě nedělal. Mám aspoň možnost si to vyzkoušet . Moc děkuji.
Ahoj Flo manžel nerad rajskou, ale plněné papriky jednou za rok sní to je přeci něco jiného …. Tak jsem na ně dostala chuť a v sobotu budou. Někdy dělám plněné sýrem a salámem a pečené v troubě. hezký den Hana B.
Skvělý. Jen na konec jsem přidal šálek smetany. Pozdravujte Tomáše od nás z kambodžské džungle. 🙂
Ráda vyřídím! 🙂
plněné papriky máme rádi( bez rýže, do masa koesek housky nebo strouhanky), já je naplněné opeču na sádle a zaliji pak rajským zředěným protlakem(šťavou) a v té paprky dusím. přidávám do omáčky skořici
Zdá se, že plněné papriky jsou něco bramborový salát – každá domácnost má svůj recept a postup. Já nemusím klasickou „českou“ rajskou, takže papriky naskládám do pekáče a zaliju sekanými rajčaty, ochucenými solí, pepřem, troškou cukru a bylinkami (bazalka, oregano), někdy česnek. Maso dovnitř jen solím a pepřím, aby nechutnalo jak sekaná. Peču v troubě, části papriky, které jsou nad omáčkou s pěkně opečou do hněda, v polovině je 1x otočím, aby se opekly i z druhé strany. Pokud při odkrajování vršků paprik zbylo větší množství „hmoty“, nakrájené na kusy je nahážu také k rajčatům, pak je třeba omáčku rozmixovat před podávání. Jako příloha k téhle verzi rýže nebo těstoviny. K té klasické české i knedlík, brambory si nedovedu představit.
Ahoj Flo,
miluji Tvoje recepty! Hlavně když si přečtu recept, který (jako tento) přesně odpovídá receptu, který mě naučila slovenská babička. A Ty mi ho krasně vysvětlíš a já najednou vím, proč to ta babička dělala tak nebo onak. A všechno hned dává smysl.
Děkuji a přeji hodně sil!
Lenka
PS: Ráno vařím 20 paprik, aby měl muž co vybírat z mrazáku až nebudu doma!
Ahoj Flo, prosim te, jaky druh ryze je nejlepsi?
Dekuji za odpoved.
Ahoj Flo,
papriky jsou výborné. Jen ta omáčka se mi nepovedla. Chutná tak nějak spáleně. Nemáš, prosím, nějakou radu?
Děkuji moc
U nás doma se papriky vždy pekly v troubě. A vůbec nejlepší bylo, když maminka místo paprik naplnila rajčata, to jsem milovala!
Ahoj Flo,
na plněné papriky se zítra chystám, zbyla mi rýže z dnešního oběda, ale už je uvařená a nějak nechápu ten přepočet na syrovou, mohla bys mi prosím upřesnit.
Děkuji
Lenka
Milá Flo, moc děkuji za chutný recept. Již v létě jsem podle Tebe vařila kaťák a kuře na paprice a tak když jsem viděla papriky na slevě, hodila jsem je do košíku a šla si pro recept na jistotu sem. Paprik nakonec bylo málo, přidala jsem tedy jestě velká rajčata. Vnitřek rajčat jsem vmíchala do protlaku a čekala na ten zázrak až vyjede po hodině z trouby. Přišli hned malí uchutnávatelé a jak jsme se do paprik pustili, zbylo nám tak akorát k zítřejšímu obědu a to se ještě určitě strhne bitva o pekáč, kdo si bude moci stěrkou vyškrábnout poslední zbytky omáčky .? Krásný advent a jestě jednou díky!
Maminka mi to vařila na dovolenou ale teď si musiím poradit sama váš recept se mi moc líbí moc děkuji
Plněné papriky miluju, a bez rýže to není ono (zkoušela jsem to a fakt ne). Jen mám radši variantu bez omáčky, jen brambory s máslem, paprika a trochu výpeku. Ideální letní jídlo.
Já mleté maso orestuji na cibulce,potom ost…rýže, vejce atd.
Papriky dám na plech přidám sádlo a peču v troubě až jsou do zlatova zaliju rajskou omáčkou a dusím dostane to lepší chuť po paprikách