Plněné pečené brambory, ochucené, jak je libo

Plněné pečené brambory mají všechno, co od nich můžete chtít: skoro křupavou slupku a měkký, nadýchaný a dobře ochucený vnitřek. Ten chutná skoro jako bramborová kaše smíchaná s vtipně zvolenými surovinami.

Brambory se v tomto případě pečou nejdřív celé, a to až úplně doměkka, načež se po upečení rozpůlí, vydlabou, vnitřek se rozšťouchá a smíchá s dodatky. Poté se náplň vrátí zpět do slupek a znovu krátce zapeče.

Vzniknou tak plněné pečené brambory, které uspokojí nejedny hřejivé podzimní choutky – bez ohledu na to, zda je tepve čas na teplou svačinu nebo všednodenní večeři. Obstojí dokonce jako impozantní příloha k pečeným masům, pokud se v neděli v poledne potřebujete pořádně vytáhnout.

Co nesníte teplé, dá se dobře spořádat i zastudena. Aby to však nebyla jen samá pozitiva a kuchařské jistoty, jednu nevýhodu tento recept přece jenom má: i přes surovinovou a finanční nenáročnost počítejte s tím, že časová investice je tu poměrně vysoká. Pečení obnáší hodinu v troubě v první fázi a pak ještě dalších 15 minut ve druhé fázi po naplnění. Pracnost receptu je v pořádku, to slibuju, ale čekání za doprovodu vůně pečených brambormůže být dost náročné.

Krok 1 pro plněné pečené brambory: předpečení

Plněné pečené brambory předpokládají, že máte měkké brambory v neporušené slupce. Ze svých kuchařských zkušeností určitě víte, že takové brambory se dají vyrobit několika způsoby: například vařením ve vodě, vařením na páře, upečením v troubě nebo pomocí mikrovlnné trouby.

Ze všech jmenovaných možností jen jedna poskytuje dostatečně pevnou a přitom nerozpraskanou slupku, a to pečení v troubě. Pokud byste brambory uvařili doměkka ve vodě nebo na páře, můžete si být jisti, že slupka nebude patřičně pevná, aby se nechala vydlabat a přitom držela tvar. Teda ona se nakonec nějak vydlabat nechá, pokud zachováte kus vnitřní vrstvy brambor, takže už to není tak elegantní a působivý výsledek.

Další možnost, jste-li ochotni přimhouřit jedno a půl oka, je vaření brambor v mikrovlnné troubě. Mikrovlnka jak známo vysušuje, takže slupka brambor v ní nezměkne tak moc jako ve vodě nebo v páře.

Pečení v troubě

Před pečením v troubě stačí bramborám jen nepatrné množství péče. Potřebují umýt a vydrhnout, aby na slupce neulpěly zbytky hlíny. Taky potřebují na pár místech propíchat špičkou ostrého nože, aby pára měla kudy unikat ven a nepotrhala přitom slupku. Dostatečné jsou tři vpichy ze dvou různých stran. A nakonec jim sluší letmé potření olejem, ale nutné to není.

Brambory pečte v troubě vyhřáté na 190-200 stupňů, a to po dobu 50-60 minut. Nemusíte je pokládat na plech, budou spokojené i na mřížce. Rozhodně je nebalte do alobalu a ani nijak jinak nezakrývejte, slupka potřebuje ke zpevnění suché teplo, nikoli zapaření a vlhko.

Doměkka upečené brambory jsou maličko svrasklé na povrchu a pokud do nich vpíchnete párátko, zajede dovnitř bez jakéhokoli syrového odporu.

Vaření v mikrovlnné troubě

Berte tuhle možnost spíš jako časovou nouzovku, než jako běžnou věc, protože brambory pečené v troubě chutnají líp.

Příprava brambor do mikrovlnky je stejná jako příprava do trouby. Čili umýt, vysušit, propíchat, potřít olejem. Následně chtějí brambory naskládat na talíř nebo do nádoby vhodné pro mikrovlnnou troubu a vařit na plný výkon 3-5 minut. Jen tak, nezakryté a nepodlité. Po této době je obraťte a vařte stejnou dobu i z druhé strany. Proveďte test párátkem, případně podle potřeby prodlužte dobu vaření.

Krok 2 pro plněné pečené brambory: naplnění a upečení

Dokud jsou brambory ještě teplé, s veškerou opatrností je překrojte ostrým nožem podélně napůl. Následně je nechte trochu vychladnout, dokud se nenechají vzít do ruky bez popálenin, našpuleného dýchání a vykřikování.

zchladnutí brambor

Než brambory vychladnou, máte tak akorát čas nakrájet a připravit všechno do náplně. Její základ tvoří zakysaná smetana, trochu másla, soli, jarní cibulky a nastrouhaného sýra. Z koření černý pepř, případně letmý závan muškátového oříšku.

Odtud se klidně můžete rozletět všemi směry, kterými vás vyšle vaše fantazie. Náplň se dá obměnit na tolik způsobů, že by mi to narušilo tok článku, kdybych je teď začala vyjmenovávat, takže se k nim vrátím později.

Teplé, tedy ani horké, ani vlažné brambory, vezměte jednu po druhé do ruky a lžící jim vydlabejte vnitřek do misky. Klidně můžete trochu bramborové dužiny na slupkách ponechat. Sami nejlíp poznáte, kam až smíte zajít, aniž by se slupky potrhaly nebo rozpadly.

vyjmutí dužiny z pečených brambor

Vydlabaný vnitřek brambor rozšťouchejte vidličkou společně s máslem a trochou soli, protože doposud jsou brambory zcela neochucené. Následně vmíchejte zakysanou smetanu, nakrájenou jarní cibulku, strouhaný sýr, případně další suroviny, kterých se vám zachtělo.

náplň do pečených brambor

Tuto směs v dopomoci lžíce vraťte zpět do bramborových slupek. Jelikož se objem surovin zvětšil, budou slupky plněné trochu dokopečka. Pokud dodržíte poměry surovin v receptu, nevzniknou žádné neupotřebitelné přebytky, takže se nemusíte bát, že se vám to do slupek všechno nevejde.

plněné brambory před pečením

Naplněné brambory můžete – ale nemusíte – zasypat ještě malou trochou strouhaného sýra. Nakonec je vraťte do horké trouby, teplotu přitom můžete snížit na 170-180 stupňů, a zapečte ještě 15 minut, až povrch maličko zezlátne. Následně se už jen kochejte, podávejte a chvalte.

plněné pečené brambory po vytažení z trouby

Plněné brambory jsou tak syté, že stačí dvě velké poloviny na jednu porci, zejména pokud je doprovodíte nějakým salátkem nebo zeleninou. Hodláte-li je podávat jako přílohu k masu, je dost možné, že většině strávníků bude stačit jen jedna velká polovina.

Plněné brambory v surovinách

Jestliže jsem v úvodu přirovnala vnitřek pečených brambor k bramborové kaši, mělo to ještě jeden skrytý význam. Nenápadně jsem tím poukázala na to, že nejvhodnějším typem brambor na tuhle plněnou krásu je varný typ C, čili pyré, čili brambory vhodné na kaši, protože se rozvářejí a snadno rozpadají. Právě to z nich dělá úžasný materiál pro tento recept.

Nemáte-li varný typ C, klidně vězměte B (brambory přílohové), půjde to s nimi taky. A pokud nemáte ani béčka, nebojte se vzít typ A, tedy salátové. Vyzkoušeno za vás, dá se s nimi taky pracovat, i když nadýchanost se maličko ztrácí a střídá ji houževnatost a výraznější bramborová chuť.

Možnosti ochucení

Nabízím aspoň malý výběr dalších surovin, které můžete do náplně přidat. Věřím, že přijdete i na další.

Výrazné sýry: Dlouho zrající čedar, sýr s modrou plísní, parmazán, pecorino, kozí sýry – to vše můžete zaměnit za obyčejný eidam v mém receptu.
Slanina opečená na pánvi dokřupava: Nepotřebuje bližší vysvětlování.
Česnek: Předem ho prolisujte nebo rozetřete, než ho vmícháte do náplně.
Pažitka nebo zelená petrželka: Když se můžou vařené brambory sypat na talíři pažitkou či petrželkou, tak proč by tyto bylinky nemohly být pro změnu součástí náplně, ne?
Tymián: Sušený i čerstvý v malém množství vůbec není na škodu, zejména v kombinaci s česnekem.
Cuketa: Nemusíte ji nijak tepelně upravovat, stačí nakrájet na malé kostičky. Nedávejte jí do náplně ale víc než plnou hrst.
Brokolice: Rozeberte na malé růžičky a předvařte do poloměkka, stačí 1-2 minuty ve vroucí vodě. Poté sceďte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si i po uvaření zachovala svěží zelenou barvu.
Květák: Potřebuje předvařit podobně jako brokolice, tentokrát ale raději víc doměkka. Vlastně ho můžete do náplně nasekat nahrubo nebo dokonce rozsekat v robotu.
Pórek: Za tuhle obměnu mě budete velebit i proklínat, protože brambor jistě sníte víc, než chcete. Pórek rozdělte na bílou a zelenou část, bílou zbavte kořínků a vrchní porušené vrstvy, zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a důkladně kus po kusu umyjte od zbytků zapadlé hlíny. Následně vše nakrájejte na nudličky. Rozehřejte lžíci másla, přidejte pórek a velkou špetku soli a na středním žáru poduste 5 minut, jen než pórek změkne. Nenechte ho zhnědnout. Přilijte dvě až tři lžíce smetany na vaření, promíchejte a nesnězte samotné, nýbrž přidejte do náplně.
Špenát, mangold, kapusta: Listy důkladně opláchněte, větší listy nakrájejte nahrubo. V pánvi rozehřejte lžíci másla a opláchnuté listy i se zbytky vody na něm nechte krátce zavadnout, jen než ztratí svůj objem. Ihned poté použijte do náplně.
Zelený hrášek: Mražené kuličky mladého hrášku nepotřebují mnoho tepla, aby změkly, naopak jim dlouhý pobyt v horku škodí. Buď vmíchejte hrášek do náplně ještě v mraženém stavu, nebo ho jednu až dvě minuty prohřejte na lžíci másla, potom zalijte 50 ml smetany na vaření, přiveďte k varu, ihned odstavte, rozmixujte nahrubo a vmíchejte k bramborám. Hráškové náplni bude slušet zastrouhnutí citronovou kůrou.
Nakládané papriky: stačí vyjmout z oleje a nakrájet nadrobno. Pokud vám jejich kombinace s bramborami chutná, pak vám nejspíš v náplni budou chutnat i sušená naložená rajčata.
Kysané zelí: Maličko propláchnuté, aby ve spojení se zakysanou smetanou nebyl výsledek příliš kyselý.
Maso od včerejška: Tohle je jeden z parádních náplní, jak upotřebit jedno- až dvouporcový zbytek tepelně upraveného masa z předchozího dne. Klidně i s omáčkou nebo se šťávou. Pokud nemáte zbytek masa a přesto vás tahle možnost obměny náplně zaujala, kupte si po cestě domů čtvrtku grilovaného kuřete.
Grilovací omáčky a zálivky: Zejména ve spojení s masem dává jejich přídavek do náplně smysl.

Hezky se o těchto možnostech přemýšlí, co říkáte?

plněné pečené brambory recept

 

Plněné pečené brambory se slaninou

Celkový čas: 1 hour, 30 minutes

Množství: 4 porce jako hlavní jídlo nebo 6-8 porcí jako příloha k masu

Suroviny

  • 4 velké brambory, varný typ C
  • půl lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
  • velká špetka soli
  • 1 kelímek zakysané smetany (190-200 g)
  • 3 jarní cibulky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g slaniny

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 190-200 stupňů.
  2. Brambory důkladně umyjte a osušte. Potřete je olejem a vložte do rozehřáté trouby, stačí je položit na rošt, plech není potřeba. Pečte je 50-60 minut doměkka, tedy do stavu, kdy jsou maličko zvrásněné na povrchu a párátko do nich vpíchnuté projede bez odporu.
  3. Upečené brambory vyjměte z trouby a rozkrojte je podélně napůl ostrým nožem. Nechte asi 5 minut vychladnout, abyste je mohli vzít bez potíží do ruky.
  4. Zatímco brambory odpočívají, slaninu nakrájejte na kostičky, vhoďte do pávne, podlijte dvěma lžícemi vody a zprudka zahřeje. Jakmile se voda odpaří, slanina začne pouštět sádlo, což je znamení, abyste snížili výkon plotýnky na polovinu a teď už volněji dopekli slaninu dozlatova, bude to trvat asi 3 minuty a bude to vyžadovat občasné promíchání.
  5. Cibulky zbavte kořínků a zavadlých částí nati, umyjte je a nakrájejte na drobná kolečka.
  6. Z brambor lžící vydlabejte měkký vnitřek do misky, měly by vám zbýt pouze slupky s malou vrstvou bramborové dužiny. Vnitřek brambor osolte, přidejte máslo a vše rozšťouchejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte smetanu, dvě třetiny nakrájených cibulek, skoro všechen nastrouhaný sýr a opečenou slaninu (vyškvařené sádlo z ní můžete slít a uchovat do jiného jídla, pokud je ho hodně). Směs můžete dále ochutit čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Důkladně promíchejte.
  7. Bramborovou náplní naplňte prázdné slupky, naskládejte do pekáčku, zasypte zbytkem sýra a vložte zpět do trouby. Teplotu snižte na 180 stupňů a zapečte 15 minut, až povrch jemně zrůžoví.
  8. Na talíři posypte brambory zbývající jarní cibulkou, načež podávejte. Klidně jen se salátem.

 

Zapojte se do diskuze

  1. vlasta šilhánová says:

    Určitě vyzkouším.Děkuji

  2. Florentýnko děkuji za recept.Dobře,že už bude konec přestavby.Já bydlela do 57let v baráku a ted 7let bydlím v paneláku.Barák bych už nechtěla ani zadarmo.Tak si užívej štěstíčko.Hlavně at jsi zdravá a štastná.

    1. Milá Danko, moje rec !! Kvůli vážne nemoci manžela jsme se přestěhovali do velkého bytu v centru města u krásného parku a taky bych už ty starosti o dum nechtěla , ake v případě rodiny s dětmi je to přímo nutnost ????????. Děti už mají svůj život A své domy … jsme už v pokročilejším veku

  3. Už vidím ten zbytek sekané co ji tam schovám pod sýrovou čepici 🙂

  4. Zdravím Flori,
    nejprve Ti přeji už STÁLOU střechu nad hlavou.

    Brambory můžu kdykoliv a v jakékoliv podobě. Nedávno jsme měli půlky s česnekem (taky pečené v troubě, ale bez slupky).
    A že by mi stačily dvě půlky, to teda říct nemůžu.
    Občas přijde i na ty pečené v popelu.
    Ach jo, vždy čtu tvoje recepty v práci a dostanu chuť právě na to , co popisuješ.
    Tak o víkendu budou pro změnu zase brambory, tentokrát plněné .

  5. Flo, tohle je trefa do černého!!! Bravo! To se doma krásně zvrhneme. Ještě k tomu vymyslet příslušnou flákotu, že by krůtí přírodní plátky? Nebo vepřovou panenku? Hmmm…
    Držím palce, ať návrat domů stihnete ještě před koncem teplého počasí 😉
    Codo

  6. Martina says:

    O víkendu to vyzkouším. Děkuji moc za recept už teď se mi sbíhají sliny. Hezký de a víkend.

  7. Olga Vlasáková says:

    Ahoj Flo…už se těším…mňam ???? Brambory miluji..

  8. Už skoro bude tuš,virbl,nebo fanfára? Moc Ti,Florentýnko ,přeji návrat do domečku,aby se Ti tam i rodině dobře žilo. A brambory? To takhle zkusím,to bude dobrota. Pěkné babí léto,ještě má sílu,pro mě by takhle mohlo být až do Vánoc. Zdraví Alča

  9. Jen jsem začala číst, a už slintàm jako bernardýn…nevím, jestli to vydržím do zítřka, dnešní oběd už je skoro hotový. Slanina, sýr, zakysaná…samé dobroty ????????????????
    Děkuju!!

  10. Ahoj Flo,
    přeji Ti konečně šťastný návrat do domečku.Všude dobře,doma nejlíp.Doma je prostě
    doma.Děkuji za receptíky,vypadají krásně,určitě zkusím.Teď jsem na chaloupce
    a užívám si nádherného počasí.Takhle by mhlo být celou zimu,vůbec bych se
    nezlobila.
    Přeji Ti krásné sluníčkové dny.

  11. Tý jó, no už jdu na to! Díky Flo!!! Úžasné.

  12. Ľubica says:

    Ahoj Florentýnko, v prvom rade sa teším s tebou, že sa vraciaš do svojej domácnosti a bude koniec „kočovania“. Čo sa týka zemiakov, je to úžasné jedlo, zvyknem to robiť a namiesto masla dávam bryndzu a kôpor namiesto cibuľky, je to super dobrota.

    1. Jééé to zní super, děkuju, škoda že se slovenské recepty trochu přehlížejí..

  13. Ahojky Flo, tak tuhle dobrotu si udělám, mám ráda brambory, děkuji Zdena V.

  14. Myslíte, že by se daly brambory předpéct jeden den, a až druhý den je zapéct i s náplní?

    1. Já myslím že co by ne.. možná by jim to i prospělo..

  15. Ahoj Flo, už vím co bude dnes k večeři, to bude mňamka, díky za recept určitě si pochutnáme. Eva

  16. Ahoj Flo,
    za recept děkuji určitě ho vyzkouším, palce držet budu ovšem nevím jak složím tu haldu dříví když budu držet palečky. No co lidi si májí pomáhat. Tak papa hlavně vydržet

  17. Simča S. says:

    Teda já vůbec nejsem bramborová ale tahle úprava vypadá velmi, ale fakt VELMI jedle… A co takhle s trochou hub? Hmmm, nějak to namyslím…

  18. Hana J. says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za recept! Tohle jídlo jsem si oblíbila v Rusku, kde se mu říkalo kartoška-kroška, ale už jsem zapomněla, jak se dělá. A teď jsem si to díky Tobě připomněla 🙂

  19. Plněné brambory děláme i na grilu, ale tahle úprava vypadá báječně a vyzkouším ji hned o víkendu.

  20. Milá Flo. I když to venku nevypadá zima se blíží a tak ti přeji ať vám pod nivou střechou je teploucko. Tvůj recept přišel jak na zavolání. Mám v lednici již pár dní uvařené brambory,které mi zbyly když jsem dělala bramborový salát nějak jsem jich uvařila moc. Tak je dnes udělám podle tebe. A jako druhou náplň vyzkouším brynzu podle tvé čtenářky paní Lubici.

  21. Milá Florentýnko,
    moc děkuji za báječný a chutný recept, přeji Ti šťastný návrat domů a věřím, že rekonstrukce proběhla podle Tvých představ

  22. Ahoj Flo, veľmi lákavý recept. Dnešná rýchla doba rieši aj stravovanie rýchlymi obedmi a večerami. Dobrá stará klasika. Ďakujem, vyskúšam. Mám ale jednu otázku. Už viackrát som čítala, že pri škvarení slaniny je potrebné pridať na začiatku trochu vody. Z akého dôvodu? Doteraz som to nikdy nerobila. Všetky Tvoje recepty ma bavia, ďakujem.

    1. Gabi, několikrát jsem to tu už zmiňovala. Slanina potřebuje čas, než pustí své vlastní sádlo, na kterém se pak může opéct. Asi se shodneme, že podlívat slaninu na začátek dalším tukem je ještě horší případ, než nošení dříví do lesa. Voda pomůže tomu, že se slanina nezačne připalovat, ale prohřeje se a povolí. Jakmile se voda po chvíli odpaří, zůstane v hrnci nebo na pánvi první náznak uvolněného tuku a pak už to jde samo.

  23. milá Flo,dík za receptík,jak píše Martina sbíhají se mi sliny,jen kouknu, a je dobře,že už budete mít hotovo,Všechno má své pro a proti. panelák je pohodlí,,hlavně asi na stáří,a baráček,je sice práce,ale dát si v létě snídaní,oběd na terase oslunit se to má své kouzlo a pak už to okolo se dá nějak udělat.

  24. Děkuji!!! Báječný recept! Brambory můžu na všechny způsoby. Neumím si ani představit, nemít střechu nad hlavou…… moc přeji, ať už to máte za sebou!!!!!

  25. Taketo zemiaky sme mali na Vianoce, ale dnu sme dali okrem zakladu aj mrazenu sladku kukuricu. Asi z toho bude tradicia. Dakujem za recept! 🙂

  26. Trefa do černého. Brambory můžu na všechny způsoby, plněné určitě vyzkouším a náplně prostřídám. Milá Flo, už se ti blíží návrat domů, tak si to všechno nové ve zdraví užívej.

  27. Vlasta Krestová says:

    Děkuji za úžasný recept, brambory máme rádi na všechny způsoby.

  28. U nás se dělají brambory v troubě,menší brambory pořádně umeju naskládám na plech a šup s nima do trouby.Rozetřu česnek,naleju kyselé mléko na talířek kostku másla,no prostě lahoda

  29. Mám vždy chuť na vše co tak perfektně popíšeš.Někdy také udělám.Mám radost,že už se brzy vrátíte do nového domu a budete se moci radovat po tolika útrapách.Zdraví Marie

  30. Naděžda says:

    Milá Flo, báječný brambory. Přeji už jen krásné a pohodové bydlení. Já se chystám na výměnu střechy příští rok, snad bude pěkné počasí.

  31. Milá Florentýnko,děkuji za super recept na který mám suroviny tak ho vyzkouším přeji už jen pohodu v domečku s novou střechou vím jaké jsou to starosti, ale pak jsou už jen radosti Jiřka

  32. Vlasta Marková says:

    Díky Florentýnko, Určitě se dá použít i Crisp v mikrovlnce. Máš s ním nějaké zkušenosti? Díky moc. Vlasta

    1. Vlasto, crispová funkce v mikrovlnce je takový zvláštní kříženec všeho možného. Nejdřív mikrovlny nahřejí prázdný crispovací talíř, aby byl dost horký, než se na něj vloží jídlo (je to obdoba, jako když předehříváš pánev na sporáku, než do ní dáš maso). Pak se jídlo na tomhle talíři upravuje za současného působení mikrovln a grilovací spirály shora (někdy je to bez té spirály). Kdysi dávno jsem si v mladické nerozvážnosti pořídila mikrovlnku i s těmito funkcemi, protože jsem měla pocit, že je chytřejší než já – což taky byla, já jsem v té době uměla jenom ohřát párky – ale crisp jsem využila jen jednou nebo dvakrát za celých dvacet let. Nevidím v tom žádný přínos, není to nic, co by se nedalo v kuchyni udělat jinak.

  33. Rozárka says:

    Robievam ich takto isto, len zemiaky som vždy varila vo vode. Vyskúšam ich upiecť. Možno už zajtra. Zaujali ma aj rôzne iné varianty.
    Je to výborné jedlo. Prajem Vám čo najskôr krásne sny pod novou strechou. Zdravím Vás, Rozárka.

  34. Mila Flo dik za opet zajimavi recept. Uz abych mela trochu casu a mohla neco od Tebe vyzkouset, zatim si jen delam chute nebot jsem se pustila do malovani celeho baraku a strhla jsem koberce v loznicich a pokladam plovouci podlahu. Preji Ti at uz jsi zase ve svem. Barak jsou starosti, ale take radosti. Nechtela bych bydlet v byte 3+1. Tady ma clovek svuj klid a pohodu. Mej se krasne a zase priste. Jeste jednou dik Eva

  35. Mila Florentynko! Mas muj velky obdiv, jak to vsechno s celou rodinou prozivas a jeste sem davas uzasne recepty. Tento dnesni jsem jeste nepekla, vsechny ingredience mam a brzy ho vyzkousim a moc se na to tesim. Moc rada ctu Tvoje zajimave povidani a preji Ti hlavne hodne zdravi a energie k zvladani vsechTvych projektu a starosti o rodinu. Srdecne Te zdravim!

  36. Milá Flo! moc díky za krásný receptík, já brambory miluju, zapečené nejvíc! Přeju ti, ať už krásně a pohodově bydlíš!! Jana

  37. Milá Flo moc děkuji za zaslané recepty.Uz jsem je i vyzkoušela a super! Zdraví Míla

  38. Dekuji Dekuji !!! Nedávno jsem přijela z dovolené v Turecku a tam opravdu fakticky denně vyvstaval problém : zvednout se z lehátka a jít se upravit a nahoru do jídelny , kde pelmel masa a příloh a salátu anebo jít do malinke restaurace u pláže C kde však byla k dispo železná tajemna pec plna obřích pecenych brambor a Kolem dokola plno dobrot : máslo , sýr , saláty , sunka , bylinky .. no bylo to Fifty Fifty a “kobzol “ hodnekrat vyhrál !! Tvůj recept přišel maximálně vhod . Dekuji ještě jednou , V.

  39. Marta Chvátalová says:

    Milá Florentýnko,děkuji za vše co pro nás děláš.Přeji šťastný návrat pod svoji střechu.Marta,

  40. DášaV says:

    Milá Flo, recept je super, ale nejvíc mě potěšila zpráva o Tvém brzkém návratu domů! Ať se vše daří, DášaV.

  41. Libuše says:

    Má milá Flo.
    Děkuji Ti za milý článek i krásně popsaný recept. Opravdu se mi po tvých čtvrtcích stýskalo. Napraveno a já se zase mohu radovat. A Tobě přeji to samé… tedy aby už konečně bylo opraveno vše, co bylo potřeba a mohla ses s rodinou vrátit do svého domu – DOMŮ. S láskou Líba

  42. Ahoj Flo. Já znám rčení z Moravy – brambory a zelé, živobytí celé.My jsme měli brambor ve sklepě metráky a zelí jsem se do bečky našlapal dost a dost. Vyzkouším brambory stejně jako cibulačku před týdnem. Ta dopadla skvěle. Přeju, ať to s s bydlením dopadne dobře a už žádné komplikace.

  43. Jindřiška says:

    Milá Florentýnko,

    děkuji za recept, už vím co bude v sobotu k obědu. Moc se těším.
    Tobě přeji šťastný návrat domů a vše už bez starostí. Jindra

  44. Libuše says:

    Milá Florentyno, zase ses mi trefila do noty, jako už ostatně mockrát!!!
    Mi doma máme dokonce takový bramborový rituál-
    Každý pátek míváme brambory různě vařené nebo pečené ( ty mám nejradeji) .. většinou ale jen s máslem, posypané sýrem a s mlékem.
    Tvoje plněné určitě vyzkouším!! Z tvého popisu se mi sbíhají sliny!
    Přeji šťastný návrat pod novou střechu… Liba

  45. Milá Flo, blahopřeji k návratu domů, ať se Vám tam bydlí a vaří ještě líp než před rekonstrukcí! Recept je úžasně lákavý a voní až sem, hned bych si dala říct 🙂 Moc ráda vařím s využitím smetany a přírodních tuků – máslo a sádlo, jídlo má pak úplně jinou chuť. Do života se nám však vloudila nízkocholesterolová dieta, takže vaření je teď boj, když musím jídlo „šidit“ 🙁

  46. Jak jsou důležité DROBNOSTI při vaření.Kdo nezná ať zkusí,brambory pečené na SÁDLE.To je mňamka,sádlo bramborám dodá dobrou chuť.

  47. Milá Florentýnko, děkuji za dobrý recept. Brambory můžu v jakékoliv úpravě, tak určitě vyzkouším.
    To je dobře, že zase bydlíte doma. Moc vám to přeji. L.

  48. Libuše L. says:

    Milá Flo, velký dík za recept, je fakt inspirativní. Už se těším, jak budou brambory vonět z trouby.
    Ale nejdůležitější je, aby vaše rodina dlela už ve svém! Ukousli jste si pořádný kus, zvládáte to však obdivuhodně. Zasloužíte si vrchovatě, aby nové bydlo odpovídalo vašim představám.
    K tomu držím vaší rodině všechny prsty!
    Liba

  49. Děláme něco podobného na chatě. Spokojenost.

  50. Ahoj Florentntýnko, dakujem za super recept, zemiaky plnené a pečené určite skoro vyskúšam. Prajem krásne bývanie pod novou strechou. Daria

  51. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo, dovařeno, brambory byly velmi dobré, móóc jsme si pochutnali. Byla to výborná změna. Ruce mám ještě trochu umaštěné a píši poděkování.
    Děkujeme i řemeslníkům, že už dílo dokončili a Ty můžeš ve svém domácím prostředí připravovat (snad) v klidu svým obdivovatelům prima recepty. Zdravím Zdena

  52. Flo ty si génius ????

  53. Zuzana says:

    Ahoj Flo – super recept, aj ja ich robievam – najčastejšie plnené bryndzou a posypané opečenou slaninou – túto kombináciu milujem, ale výborné su aj so syrom či šunkou .. nedávno som robila plnené zapečené bataty – dobrota veľká. A teším sa s tebou, že konečne budete mať strechu nad hlavou – držím palce nech vsetko dobre dopadne.

  54. Milá Flo, předně tě zdravím a přeju už brzy střechu nad hlaveou, vím co to je, taky jsem si to zažila při rekonstrukci domečku.
    A brambory, super nápad, určitě si je udělám. Teď mám sice brambory jako knoflíky, ty by tedy na tento způsob připravit nešly, ale koupím větší a tu dobrotu si udělám. Díky za super nápady, na které každý týden čekám.
    Zdravím Míla

  55. Milá Fló, tak jsem si všechny Tvé recepty přečetla po létě najednou až teď, takže slintám a už to mám seřazené. :-))
    Ráno vejce do skla, v poledne cibulačka, panenka v troubě a večer zapečené brambory…. No, asi to budu muset rozdělit na více dní, jinak puknem. Přeji krásné bydlení v opraveném domě a děkuji sa super inspirace a pěkné počtení

  56. Týjo, Florentýnko, to teda byla mňamka!! Uz samotná směs ještě bez zapečení byla výborná. Co teprve s tou křupavou bramborou.. pochutnali jsme si s rodinkou a já byla díky tobě za hvězdu :-*

  57. Marcela says:

    Ještě to budu muset vypilovat, ale to mám z toho, že jsem bramboru neosušila a nepotřela olejem 🙂
    Koukám na recepty už dlouho, dnes jsem si koupila plnou penzi kuchařek na eshopu. Moc se mi líbí, že je vysvětleno proč se mám s něčím tak dlouho dělat, proč nepotřebuju používat prášek do pečiva apod. Akorát ty vajíčka natvrdo vařena správně nám pořád praskají 🙂

  58. Šárka says:

    Bože to je dobrota! Obvykle dělám něco, co se myslím v kalendáři Frekvence 1 nebo v kuchařce Petra Novotného jmenovalo Tatranské brambory – byly plněné tvarohem, přiklopené druhou půlkou bramboru a navrchu byl kousek anglické. Ale toto bylo lepší, chutnala mi ta směs i sama o sobě, ještě před naplněním do brambor. Dal si dokonce i manžel, který plněné brambory skoro nikdy nejí. Takže zařazujeme do stálého večeřového jídelníčku a děkujeme 🙂

  59. Lenka says:

    Dnes jsem vyzkoušela a jen se zaprášilo ?. Jsou výborné a žravé při jakékoli teplotě. Brambory typu C. Jdu dělat druhou dávku ?. Děkuji Flo ❤️

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close