Polenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu hned, jakmile ho vystrčíte ze dveří své kuchyně. Podobně jako jezinkám v pohádce o Smolíčkovi stačil malíček, aby nebohé dítko lapily, i vám hrozí takový osud, pokud zaslechnete její hlásek o pozornost.
Nutno ovšem dodat, že zatímco v pohádce to se Smolíčkem jednu chvíli vypadalo dost bledě, vám se podobně krušné okamžiky mohou zcela vyhnout. Ani k tomu nebudete potřebovat pomoc statného jelena, stačí se držet několika velmi jednoduchých rad, jak uvařit polentu správně.
Souvislost s pohádkou je tu ještě jedna. Jezinky předcházely hrůzné zvěsti a stejné kolují taky o polentě. Možná jste zaslechli, že tu jedinou správnou polentu uvaříte pouze v měděném rendlíčku, ovšem za předpokladu, že ji budete nepřetržitě hodinu míchat dřevěnou vařečkou a navíc ještě pouze jedním směrem. Ideálně nad otevřeným ohněm. Další zvěsti vypouští přímo výrobci polenty, kteří na obalech ne vždy uvádí správný návod na její přípravu a mystifikují jak časem, tak uváděným poměrem polenty a vody.
Ráda bych proto učinila přítrž kuchařským hororům, strašení nebohých dítek nepovedeným jídlem a ukázala vám, jak si polentu užít, vychutnat a ochočit, a to hned v několika podobách. Přece nebudeme troškařit.
K čemu je polenta dobrá
Polenta funguje především jako příloha, a to hlavně k dušeným jídlům, jako jsou guláše, masová a zeleninová ragú, ratatouille, lečo. Ochotně se chuťově pojí s různými sýry v čele s gorgonzolou, parmazámem, fontinou, také máslem a olivovým olejem. Sluší jí také cibulová marmeláda nebo oříšky.
Polentu můžete připravit třemi základními způsoby, záleží na vašich plánech a taky na vstupní surovině.
Instantní polenta
Polenta se připravuje z kukuřičné krupice a vody a vaří se skoro hodinu. Proto existují instantní typy polenty, hotové za pár minut. Budiž pro zklidnění vaší srdeční frekvence uvedeno, že v drtivé většině případů seženete v obchodech právě tuhle polentu.
Instatní polenta byla předem uvařena výrobcem a opět vysušena, proto jí to pak v kuchyni netrvá tak dlouho, než změkne, nabobtná a zhoustne.
Údaje na obalu instantní polenty obvykle naznačují, že se polenta uvaří za 1-2 minuty. Jenomže po takto krátké době, bez ohledu na proklamaci v návodu, ještě polenta není zcela hotová a dokáže absorbovat mnoho další tekutiny. Ba dokonce další tekutinu potřebuje, aby zůstala v podobě kaše.
V souvislosti s krátkým časem bývá často v návodech další chyba, protože při zkrácené době přípravy nezvládne polenta vsáknout tolik tekutiny, kolik by mohla, proto výrobci i zde podhodnocují množství vody. Polenta za dvě minuty vsákne sotva polovinu toho, co za pět až deset minut.
Nedovařená, nedostatečně vodou doplněná polenta na talíři ihned tuhne, protože do sebe i nadále vstřebává vlhkost. Připraví vás o kus chuťového zážitku a možná své strávníky či sebe odradíte od dalších pokusů s touto surovinou, což by byla škoda.
Krémová instantní polenta krok za krokem
Ideální konzistence polenty na talíři je podobná krémovým míchaným vajíčkům, tedy hebká, jemně zhoustlá, ovšem pochopitelně bez hrudek, ty jsou u polenty nežádoucí. Takže v ní ani nestojí lžíce, ani se nedá krájet nožem, ale ani nestéká ze lžíce jako polévka. Já osobně bych ji přiřovnala k příjemně husté krupičné kaši.
Ideální poměr pro instantní polentu, ze které má být v konečném stadiu kaše, je 100 g polenty na 1 litr vroucí vody, trocha trpělivosti a deseti minut času.
- Ze všeho nejdřív je třeba, abyste přivedli k varu odměřenou vodu osolenou zarovnanou lžičkou soli. Vodu vařte v široké, pokud možno nepřilnavé pánvi. Zde klidně vezměte teflon na milost. Šířka pánve je důležitá, čím širší, tím lépe se polenta provaří a voda odpaří. Máte-li pouze kastrol, nejspíš vám vaření bude trvat déle, než uvádím.
- Jakmile voda začne jemně vřít, tenkým pramínkem – to je obzvlášť důležité – do ní vsypte polentu a rázně přitom míchejte metličkou. Pokud byste polentu vyklopili do vody naráz, snadno vám zhrudkovatí, neboť ji horká voda ihned na povrchu uzavře. Něco podobného se děje s moukou, pokud byste ji chtěli přisypat do jídla na zahuštění (o tom víc v článku na téma jíška).
- Nyní vodu s polentou mírně vařte a občas promíchejte. Nemusíte u polenty stát neustále, stačí občasná pozornost a promíchání, aby se nic nepřilepovalo ke dnu a aby se na povrchu netvořil škraloup.
- Zhruba po třech minutách se polenta z řídkého vodnatého čehosi začne podobat kaši a po pěti až sedmi minutách se přiblíží své konečné podobě. Čím je polenta hustší, tím méně potřebuje tepla, takže klidně ke konci vaření vypněte plotýnku úplně, zejména pokud máte pánev se silným dnem, které akumuluje teplo.
- Po deseti minutách od začátku varu je kaše hotová, hustá tak akorát. Odstavte ji, jemně dosolte, pokud je to ještě potřeba.
- Jestliže nejste s konzistencí spokojeni, protože se voda neodpařila dost, nebojte se do hotové, avšak hodně řídké polenty přisypat ještě zarovnanou lžíci polenty sypké. Načež vše promíchejte a minutu provařte. Je-li to nezbytné, opakujte. Takto můžete snadno dosáhnout hustoty, kterou si představujete.
- Úplně na závěr přidejte 3-4 lžíce másla nakrájené na kostky. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Tím polenta báječně zjemní a bude o to krémovější. Místo másla můžete použít i olivový olej, funguje zde podobně. Horkou polentovou kaši podávejte hned, chladnutím tuhne.
Polenta z kukuřičné krupice
Pokud nemáte po ruce sáček s nápisem připomínajícím slovo polenta, vystačíte si i s kukuřičnou krupicí (nepleťte si s pšeničnou). Ono je to totiž úplně to samé. Polenta rovná se kukuřičná krupice.
Existují dva druhy polenty alias kukuřičné krupice: hrubá a jemná. Jemná se víc hodí na kaši, zatímco hrubá na grilování a opékání – ovšem až poté, co z ní uvaříte kaši, rozprostřete ve vyšší vrstvě a necháte vychladnout a ztuhnout. Ale o tom ještě za chvíli, nyní vám ukážu přípravu kaše, pokud nemáte polentu instantní čili bleskovou.
Běžná kukuřičná krupice bude potřebovat kolem 45 minut pobublávání na sporáku, aby byla dokonalá. Je to hodně času, ale málo dřiny, takže pokud máte tu možnost být s polentou v kuchyni a dělat přitom něco jiného, vaření polenty se dobře spojuje s dalšími aktivitami a nijak vás nevyčerpá.
Základní poměr pro běžnou, neinstatní polentu je 1 hrnek polenty na 4 hrnky vody. Lze dát klidně i hrnků 5, pokud chcete polentu ještě krémovější a nevadí vám 5-10 minut vaření navíc.
Kukuřičná (neinstantní) polenta krok za krokem
Polentu nasypte do vody osolené jednou zarovnanou lžičkou soli. Voda zde může být jak studená, tak vroucí, je to jedno, pokud polentu sypete tenkým pramínkem a hned rozmícháváte metličkou. Já dávám přednost vroucí vodě, protože to oddaluje okamžik, od kdy musím být trochu víc ve střehu a polentu sem tam zamíchat.
Vodu s polentou přiveďte k varu a zvolna vařte. Po pár minutách, nejpozději však za čtvrt hodiny, polenta zhoustne natolik, že začne vypadat jako hotová kaše. Bude v kastrůlku vytvářet malé soptící krátery a pokusí se vám jevem zvaným prskání ušpinit okolí plotýnky.
Odolejte jejímu zjevu, nenechte se zlákat myšlenkou, že přišla chvíle servírování, ztlumte žár plotýnky, co nejvíc to jde, a vařte dál. Sem tam promíchejte. Stačí jen tolik, aby se polenta nepřipalovala ke dnu a zároveň nedělala škraloup na povrchu. Pokud vydržíte polentu vařit dál, tekutina se dostane ještě hlouběji do rozemletých zrnek kukuřice a polenta bude jemnější, sladší a hebčí. Kdyby se vám zdála polenta příliš hustá, vždy ji můžete naředit trochou vroucí vody.
Na závěr vaření se i tato polenta zjemňuje máslem a znovu dosolí podle chuti.
Proč má smysl vařit normální polentu
Asi si teď říkáte, že nedává logiku trápit se s obyčejnou polentou skoro hodinu, když instantní může být hotová za deset minut. Ano, instantní polenta je perfektní vyprošťovák zejména pro rychlé večeře. Ale obyčejná polenta je chuťově zajímavější, výraznější, uspokojivější. Čili je to něco za něco, vyměňujete pracnost za chuť, a je jen na vás, podle kterého hlediska se budete rozhodovat.
Obvykle se to má tak, že dává smysl v kuchyni nejdřív začít koketovat s instantní polentou a teprve časem vyzkoušet pro srovnání polentu obyčejnou. Často pak už není cesty zpět a jen opravdu velká časová nouze ospravedlní volbu instantní polenty.
Jak si to usnadnit
Pokud na vás jdou mrákoty při zmínce 45 minut pozvolného vaření a míchání, měli byste vědět, že existuje způsob, jak zkrátit dobu přípravy polenty na půl hodiny. Stačí, když polentu rozmícháte v odměřené studené vodě a necháte ji 8 hodin nebo do druhého dne nabobtnat v lednici. Pak vodu nesléváte, ale rovnou v ní polentu uvaříte.
Ochucení polenty
Kukuřičná krupice se obvykle vaří ve vodě, ale stejně tak můžete vzít mléko nebo vývar. Obojí dává perfektní smysl.
Mléčná polenta je ještě sametovější a krémovější, než polenta z vody. Chuťově je to rozhodně zajímavá volba. Problém je, že je těžší do žaludku a rychle vyvolává pocit sytosti. Pokud nechcete od stolu vstávat s pocitem značného přejedení, pak vařte raději s vodou.
Polenta připravená se zeleninovým či masovým vývarem je též chuťově výraznější a zajímavější, ale opět může působit až příliš sytivým dojmem. Tentokrát sice spíš v oblasti chuti než plného žaludku, ale působí tak. Pokud máte připravené výrazné masové ragú, se kterým budete polentu podávat, tak nepotřebujete, aby i polenta byla za jasnou hvězdu talíře. Bohatě stačí, když jí dáte roli sice důležitého, avšak neoslňujícího doprovodu. A tedy opět budete vařit s vodou.
Grilovaná a opékaná polenta
Jakmile polentová kaše trochu vychladne, začne tuhnout. A když zchladne docela, stane se z ní tuhý kus hmoty. Toho se dá skvěle využít pro jakékoli přebytky nebo dokonce plánování jídel na další dny. Když už se člověk s polentou míchá, tak proč by ji rovnou nemohl uvařit víc a profitovat z toho i napozítří, no ne?
Polentovou kaši, ještě dokud je teplá, budete muset rozprostřít do vrstvy vysoké 1,5-2 cm. Nejlepší volba je olejem vymazaný pekáček. Povrch polenty pěkně uhlaďte, zakryjte folií a nechte v lednici do druhého dne ztuhnout do pevného stavu.
Druhý den polentu vyklopte a nakrájete na takové kousky, které vám budou tvarově sympatické, hodí se tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky, ale můžete klidně vykrájet kolečka formičkou na cukroví.
Kousky polenty můžete smažit v oleji, můžete je opékat na pánvi dozlatova (jen s otáčením vydržte, dokud polenta pořádně nezezlátne na spodní straně a neodlepí se od pánve, jinak si koledujete o trhanec), můžete je grilovat venku na grilu, až jim vyskáčou sympatické tmavé obtisky grilovacího roštu, a taky je můžete zapékat v troubě. K dokonalosti jim na úplný závěr stačí trocha sýra, nejlépe gorgonzoly. Ten se na teplé polentě rozteče ještě dřív, než ji přinesete na stůl.
Další nápady, jak použít polentu
- Jakmile polentovou kaši dovaříte, společně s máslem v ní rozmíchejte taky jednu nebo dvě lžíce strouhaného parmazánu. Bude výraznější a zejména k zeleninovým ragúm padne ještě o něco víc.
- Hotovou krémovou polentu nalijte do zapékacích mističek, do každé vmáčněte kousek másla, přidejte plátek gorgonzoly a při 180 stupních asi 10 minut zapékejte, až se sýr sympaticky rozteče.
- Menším množstvím polenty se dají zahustit polévky, které se vaří nebo mohou vařit dlouho. Jednou vám možná prozradím recept na smetanovou polévku s cibulí, zahuštěnou právě polentou.
- Nakrájené kousky vychladlé polenty se dají zapékat s ledasčím. Inspirace se dá najít v jídelním lístku pizzerií – co pizza, to nápad.
A pro všechny další nápady a obměny tu máte komentáře 🙂
Ahoj Flo, moc děkuju za článek o polentě. Ti mám nejradši opečenou na pánvi nebo v troubě, v podobě kaše mi moc nechutná. To asi proto, že kaše celkově nevyhledávám. Mám ji ráda i nasladko – zapečenou s ovocem nebo opečenou a zalitou ovocnou omáčkou. Manžel ji ale moc nechce, takže pokud ji dělám jako přílohu, musím přidat i brambory. Ale nevadí, mně chutná a to je důležité. Už jsem ji dlouho nevařila, tak toho možná hned zítra využiju. Moc děkuji.
Magdo, ta sladká verze zní taky zajímavě, ještě jsem neměla odvahu, ale s mlékem a k snídaní bych to myslím mohla zvládnout 🙂
Milá Flo, díky za další přínosný článek. Polentu jsem zatím připravovala jen jednou a je fakt, že z kaše rodina moc nadšená nebyla (ani já). Ze zbytku byla opékaná polenta, a to už bylo o dost lepší. Zkusím tedy kaši podle Tebe, už jdu přemýšlet, s čím ji budu servírovat ;-). Díky za užitečné vychytávky! Marcela
Marcelo, moje zkušenost je taková, že když do polenty vmícháš trochu parmazánu, je to pro první pokus podstatně přijatelnější, protože se tím zvýrazní chuť a rodina má šanci si zvyknout na nezvyklou přílohu 🙂
Milá Flo,
díky za návod na polentu, mám ji doma(instantní), ale ještě se mi nikdy nepovedlo ji dle návodu uvařit tak, aby byla k jídlu(no nevyhodila jsem ji, ale nebylo to vůbec ono).
Tak se do ní pustím a doufám, že tentokrát to bude „to pravé ořechové“.
Krásný den,
Lída
Lído, tak snad už to příště bude lepší. Velkou část úspěchu dělá závěrečné ochucení máslem, případně i parmazánem, vyzkoušej a uvidíš, jak to polentu doslova promění.
Je zajímavé, že se vždycky trefíš do něčeho, co už mám nějakou dobu v plánu, ale zatím na to jaksi nedošlo. Pytlík s instantní polentou mi doma leží už hodně dlouho – od té doby, co jsem ji v nějakém záchvatu koupila a pak ji neudělala. Hlavně asi proto, že jsem nějak neměla nápad na to, k jakému jídlu by se hodila. Myslím, že teď už na ní konečně dojde. Děkuji:)
🙂
Ahoj Flo, díky za další krásné počteníčko. Dělám polentovou kaši (instantní) často jako jednu z nejrychlejších příloh. Nejvíc nám chutná dýňová. Podušenou dýni v trošce vody (+ koření – libeček…) rozmixuju tyčovým mixerem na řídkou kaši, zasypu instantní polentou do správné konzistence. Po krátkém povaření přidám parmezán a nechám stát. Než sníme polévku, je kaše akorát…
Lenko, to zní výborně. A navíc si dovedu představit ty živé barvy na talíři. Díky za nápad.
jéééje, to uzené s polentou vypadá úžasně. Copak je to za masíčko?
To první, nebo to druhé? Na úvodní fotce je jehněčí ragú a na druhé fotce závitky z vepřové panenky, plněné sušenými švestkami a mandlemi.
Moc děkuji za krásný článek. Pořád mi nešlo do hlavy, co Italové na polentě tak zbožňují, když mně ta mnou připravená vůbec nechutnala. Už chápu, kde byl zakopaný pes. Musím co nejdříve vyzkoušet Váš postup, nedělní oběd se mi už rýsuje v hlavě 🙂 Pěkný den Lída
Tak ať to tentokrát dopadne a závislost Italů na polentě se objasní 🙂
Tak dnes je to famózní….ten pohádkový úvod…a polentu jsem chtěla zkusit, jenže taky jsem nevěděla jak, a k čemu. Tak to napřed vxzkouším na sobě, pak předložím rodině.
Děkuju moc, a všem krásný den!
I já děkuju a přeju úspěšné objevování pohádkové polenty.
Milá Flo, tak jsem tě konečně jednou předběhla a podle návodu jsem asi před měsícem stvořila z instantní polenty přílohovou kaši. Nebylo to uchvacující, ale jedli jsme. Ze zbytku (protože dva víc než osmdesátníci toho už moc nepojedí) jsem si příští den na pánvi osmažila čtverečky, které ochucené kořením a sýrem byly vynikající. Ale tvé psaníčko je ještě doplňující, takže vřelé díky za ně. Naďa
Naďo, ono to ochucení pro naše středoevropské chutě dělá hodně, takže si dovedu představit, že ti opečené čtverečky chutnaly víc. Nápady na další experimenty máš, tak uvidíš sama.
Ano…míchání polenty je doslova čertovská práce 😀 Já mám asi nejraději verzi s grilovanou polentou a na ní rozteklou gorgonzolou, posypané ořechy, to máme poměrně dost často 🙂
Na čerty jsem v pohádce zapomněla, díky! Jinak mi pochopitelně děláš pěkné chutě.
Moc zajímavé,podívám se v obchodě,,snad mi to půjde připravit..hezký den..Jarka
Jarko, je to asi tak složité, jako krupicová kaše. Věřím, že to klapne 🙂
milá Flo tvé návody a nápady mně vždy osloví a ráda zkouším něco nového .Vždy se těším na čtvtek a tvé rady jsou k nezaplacení .Vaření a pečení mně moc baví a já ti moc děkuji jsi skvělá. Přeji pěkný den Eva
Evi, díky za přízeň, jsem ráda, že se nebojíš zkoušet nové věci. Tak ať tě polenta baví a kouzla s ní se ti daří.
Milá Flo, díky za dnešní opět mistrovský článek! Zrovna se mi hodí, trčí mi ve spíži již delší dobu polenta instatní kukuřičná. V návodu píší: 400 g polenty vsypte za stálého míchání do 1,5 l osolené vroucí vody. Míchejte cca 3 minuty a kaše je hotová. Jednou jsem ji vařila podle tohoto návodu a kaše moc nejela. Vyzkouším nový způsob přípravy!
Zdraví Vlasta!
Vlasto, opravdu zkus jiný poměr, jak uvádím, vař déle a hlavně ji pořádně ochuť na závěr. Bude to lepší, uvidíš.
Ako vždy, pekný článok, polenta, najma opčená alebo grilovaná – výborná prìloha. Dávno som nejedla, naplánujem si… vďaka za tip, Flo.
Rádo se stalo. Flo.
Milá Flo, nechala jsem se přesvědčit a zkusím znova, podle tebe. Kdysi jsem si jí dovezla z Itálie. To tady ještě nebyla běžně ke koupi. Rodinka prohlásila, že tento pokus nemusím už nikdy opakovat, ani smažený:)
Rodina toho občas namluví 🙂
Krásné počtení, úžasná pohádka. To musím vyzkoušet, ještě jsem polentu ve své kuchyni nepoužila … Opět něco nového, něco na rozšíření obzoru. Už se těším.
Skvělá příležitost vydat se za hranice všedních chutí 🙂
Hezký den všem,
kdysi jsem si ve zdravé výživě koupila polentu již hotovou – vypadala jako hezky žlutý bramborový knedlík zabalený ve folii. Nechala jsem si od prodavačky poradit s přípravou a celá natěšená jsem ji doma hned vyzkoušela. Váleček jsem nakrájela na plátky a osmažila na pánvi, ale vůbec mi to nechutnalo, takže zbytek putoval do koše. Nevím, kde se stala chyba. Ale od té doby jsem si ji už nekoupila.
Na začátku tohoto týdne vnuk polentu připravoval ve škole a moc mu chutnala, tak o ní opět začínám uvažovat.
Nadjo, zřejmě byla polenta špatně ochucená, ona potřebuje trochu chuťově povzbudit, aby udělala na talíři radost. Uvidíš sama, když se rozhodneš to vyzkoušet po vlastní ose.
Milá Flo, možná se od tebe nechám přesvědčit k ochutnávce:o) Ale opravdu nemám ráda kukuřici a polentu jsem už jednou ochutnala bez valného nadšení, pravda bylo to dost dávno ve francouzské školní jídelně, tak uvidíme… Ale když ty mě pro každé jídlo dokážeš tak nadchnout!
Rézi, zase ale nemá smysl se nutit do něčeho, o čem víš, že jiskru nezažehne. Svět je plný i dalších zajímavých surovin 🙂
Ne polentu nebudu zkoušet připomíná mi kukuřičnou kaši zalitou horkým mlékem co se nás snažila naučit jíst babička, když jsme byly malé za prvé nesnáším horké mléko od dítěte prostě mi neprojde krkem a jako malé mi přišlo,že kukuřice mletá je pro prasátka(kterým to babička dávala),i když kukuřici vařenou (klas) přímo od mala miluji prostě může být jakkoli lákavá na obrázku jinak se vždy těším na tvé články(dneska jsem si uvařila quineu podle tebe do salátu a polévky už se těším).
Juliannko, polenta se sice dá připravit bez mléka, ale pokud to není tvůj šálek kávy, nemá smysl se do téhle suroviny nutit, to je jasné.
Milá Flo, ďalšie jedlo môjho detstva …len neviem prečo mám v spomienkach kyslé mlieko pri tomto jedle …
Julianno je pre prasiatka, a keď som chodila mlieť kukuricu pre ne tak mi babička vždy dala vrecúško do ktorého namleli aj pre nás, jemnejšiu ;-D
🙂
Milá Florentýno, temná fádnost, jak o ní píšeš, mému vaření zatím nehrozí, ale k polentě jsem ještě nedorazila. Je to dobře, protože by mě výtvor podle návodu na obalu asi nepotěšil. Ale teď jsi mě tak navnadila, že tu instantní nejspíš vynechám a koupím radši krupici. Nápady na další úpravu jsou lákavé. Miluju tvoje vtipné a vše vysvětlující texty. Velké díky.
Já taky děkuju, Hanko.
Polenta vypada super, urcite ji musim vyzkouset. Ale co me tady velice zaujalo z fotek je to maso u kazde verze polenty. Vsimla jsem si, ze jste u jednoho z komentaru odpovedela, co to je (jehneci ragu a veprove maso), ale bohuzel to jsem nikde tady nenasla. Muzete mi poslat prosim odkaz? Dekuju, Petra
Petro, tyhle recepty na blogu zatím nejsou, omlouvám se. Možná časem.
Polentu miluje celá naše rodina. Zatím jako kaši (s přidáním parmezánu) nebo opečenou následně. Používala jsem jenom tu instantní, tak teď se pokusím sehnat i obyčejnou a zjistit, jestli skutečně chutná ještě lépe (tomu fakt věřím).
Prima záměr 🙂
Ahoj Flo,
doporučuji zkusit uvařit polentu a ochutit (já dala provensálské koření) a použít ji místo rýže na přípravu vegetariánského sushi. Místo řasy jsem dala rýžový papír a naplnila spařeným chřestem a mrkví pro barevnou kombinací. Jako dip jsem udělala jogurt s citrónovou šťávou 😀
Tak to je neotřelé a zajímavé, díky!
Ahoj Flo,
Mam rada ctvrtky, protoze prinaseji Tve clanky a recepty. Ja rada varim polentu a podavam s masovym ragu. Misto vody ale casto pouzivam vyvar anebo alespon cast vody nahradim vyvarem.. Pro mne je pak kase chutove vyraznejsi. A samozrejme vzdy dochucuji parmezanem, nekdy cerstvou petrzelkou, Nebo posypu oprazenou salotkou
Vývar je rozhodně skvělá volba, souhlasím, že chuť polenty je pak zase ještě někde jinde. Jen se to s ním nesmí přehnat, přesně jak píšeš.
Milá Flo,
děkuji za poučný a obsáhlý článek. Mám doma obě verze tzn. jak instantní, tak klasickou krupici kukuř. Během zimy jsem si vařila o víkendech kaše(různé kukuř.,ovesnou, rýžovou,pohankovou…) na snídaně a vlastně jsem sama přišla na to,že když vařím z klasické kukuř.krupice,tak ji musím opravdu déle vařit,aby byla lahodná. Taky jsem si myslela,že po 5 min.,jak zhoustla,že je hotovo,ale musím říct,že mi po ni nebylo úplně dobře. (asi 2x). Tak jsem zkusila povařit déle a opravdu je ta chuť o něčem jiném a i trávení. Dělám jak v mléce,tak ve vodě, ochucuji ghí a ještě vmíchám do kaše na sladko – podušené jablíčka. Nejdříve na ghí osmahnu ořechy, nakrájenou datli, rozinky(brusinky, slun. semínka) a přidám skořici a kardamon. Pak přidám nastrouhané jablíčko a chviličku podusím. Určitě vyzkouším s tím namočením na noc. Děkuji za dobrý tip. Přeji krásný víkend
Díky za milé a praktické doplnění, Šárko. Navíc jsi mi udělala pěkné chutě 🙂
Zdravím Flo, dotaz mimo polentu. Začala jsem v rámci rozšíření kašovitého sortimentu vařit klasickou krupičnou kaši pro dceru z kukuřičné krupice neinstantní, ale povařuji ji jen pár minut jako klasickou obilnou, je to dobře, nebo potřebuje i kaše vařit déle jako je to u polenty, nemůže být problém se stravitelností kukuřice? děkuji za radu, Polentu jsem ještě nikdy nezkoušela ani nejedla, tak snad seberu odvahu 🙂 PB
Petro, i krátce vařená krupičná kaše bude zřejmě docela dobře stravitelná, nicméně delším vařením krupice hodně zjemní a projeví se to na sametovosti i na chuti. Já dokonce pšeničnou krupičku na kaši namáčím předem do studeného mléka. Podrobný recept je když tak v knižní Kuchařce pro dceru.
Díky za návod na polentu. Patřím k těm, co koupili a dál nic. Nyní se určitě do ní pustím a uvidíme………
Leni, věřím, že se z nic brzy stane vyhledávané něco 🙂
Jé-krásné recepty. Díky.
Rádo se stalo.
Milá Florentýnko,
tohle jídlo ani nevím proč(snad, že nejsem rodilý Ital) se mě zatím vyhlo. Z kukuřice snad jen bourbón (tam prý je 51 pct. kukuřice) nebo pop-corn a to z mikrovlnky.
Zdraví Pepa 🙂
Pepo, ale i to jsou velmi fajné kukuřičné alternativy 🙂
Díky Florentýnko. Polentu jsem zkoušel asi před dvaceti lety ale vidím , že jsem to asi nedělal správně a navíc ty další možnosti jsou zajjímavé. Určitě vyzkouším. Píšu do nákupního seznamu.
Díky a budu se těšit na ohlasy.
Milá Florentýnko, ještě jsem Vám nikdy nepoděkovala, i když minule už jsem se k tomu chystala. Humus chci dělat již delší dobu, všechny ingredience mám, ale jsem důchodkyně, kreré všechno déle trvá. Předběhne jej však asi polenta, kterou mám také doma a pořád přípravu odkládám. Hrozně ráda zkouším nové věci, ale vařím i pro manžela a na starší muže se musí s novým jídlem velmi opatrně. Ještě jednou díky za Vaše recepty, které nám posíláte. Hanka
Hanko, vážím si prvního a hned tak milého komentáře, díky! Snad polenta u manžela opatrně projde 🙂
Polentu jsem podle tvého receptu už jednou zkoušela (našla jsem recept v nějaké tvé kuchařce), ale moc dobře to nedopadlo. I když jsem postup přesně dodržela, polenta byla ve výsledku hodně řídká a vodová (ne jako kaše, jak píšeš ty, ale spíš jako omáčka), takže nám nechutnala. Nevím, kde se stala chyba, možná záleží i na značce? Podle návodu na obalu uvařená polenta mi ale taky úplně nechutná, právě proto, že hned hrozně ztuhne. No dám jí ještě šanci a příště se zkusím strefit s tou vodou někam mezi :-).
Kláro, opravdu to mohlo být značkou, ale na to se nemůžu jako autor receptu vymlouvat. Pokud se ti to stane i příště, buď vař polentu ještě déle a snaž se ji tím víc zahustit, nebo můžeš opatrně přisypat ještě trochu polenty. Ta to vyřeší během minuty a jelikož jí je málo, tak ani moc nevadí, že se neprovaří tolik jako zbytek polenty.
Díky za návod, takhle dlouho jsem polentu asi nikdy nevařila 🙂
Pro dochucení přidávám do dovařené kaše před vychladnutím ještě bylinky (tymián nebo provensálské koření) a parmezán taky… pak nechám ztuhnout a opeču. Je to lahoda 😉
Jojo, bylinky jdou s polentou skvěle dohromady 🙂
Polentu jsem zatím dělala jenom jednom – na výšce v předmětu Gastronomie… pamatuji si z toho akorát to šílené míchání a pak drhnutí hrnce… 😀 no jo, tenkrát jsem měla málo informací, jak správně na přípravu. Od té doby jsem neměla odvahu ji vyzkoušet, ale takhle to nevypadá vůbec složitě, asi jí dám ještě šanci 😀
Petro, tak věřím, že příště už nebude drhnutí hrnce namáhavější než samotné vaření polenty 🙂
Ahoj Flo, recepty vypadají parádně! Taky jsem skončila s tuhou hmotou, která mě tolik neuchvátila, jak píšeš v úvodu. Už několik měsíců se odhodlávám, že s ní zkusím něco (znovu) udělat. Tvé rady se hodí tedy úplně v pravý čas. Jen by mě zajímalo, pro kolik porcí je tedy poměr 100g polenty na 1l tekutiny?
Děkuji a budu se těšit na čtvrtek na další mail 🙂
Dominiko, 4 porce, někde v článku jsem to myslím zmínila.
Dobrý den,
děkuju za isnpiraci, některý den se zkusím dokopat a uvařit polentu „od nuly“. 🙂 Jednou na výletě v Kišiněvě jsme se dostali do restaurace, kde měli menu jen v rumunštině. Zabodla jsem prst do náhodně vybraného nápisu a donesli mi polentu ze zakysanou smetanou a rozdrobenou bryndzou. Bylo to vynikající, a hlavně… dá se to zvládnout za 10 minut. Doporučuji!
To je zajímavá kombinace, díky!
Tak toto je jedno z mojich obľúbených jedál,ktoré som sa naučila variť od svokry,keď som sa vydala.Tu na východnom Slovensku sa tomuto jedlu hovorí zameška a podáva sa na slano a na sladko.Na slano s opraženou cibuľkou a kyslým mliekom a na sladko posypaná škoricou,cukrom a poliata rozpusteným maslom,k tomu sladké mlieko.Niekedy sa dá najprv uvariť ryža a keď je napoly uvarená,tak sa zasype kukuričnou krupicou a uvarí sa kaša.Tiež je dobrá na druhý deň opečená ne masle,so škoricou a cukrom.
Díky, paráda! Flo.
Dobrý večer Flo,
právě jsem dokončila vaření polenty. Konstatuji, že míchání polenty je pro velmi silné paže, tvořily se mi při sypání mouky do horké vody nejen žmolky, ale velké knedlíky. Přivolala jsem na pomoc muže, ale rozmíchat v hladkou kaši se to nepodařilo ani jemu. Částečně jsme ji společnými silami umíchali pomocí ručního šlehače. Vzniklo cosi, co se jen vzdáleně podobá kaši. Teď „kaše“ chladne na plíšku a my doufáme, že se nám ji podaří nakrájet a následně grilovat nebo opéct na pánvi. Uf, lepší než posilovna 🙂
To nééé, posilovna to v žádném případě být nemá. Sypat polentu opravdu tenkým pramínkem, usilovně míchat metličkou, žádné žmolky (natož koule) nehrozí, opravdu! Tohle vypadá na příliš rychlé nasypání polenty.
Flo,
hurááá, velký úspěch!!! Vychladlou polentu jsem nakrájela na 5×5 cm čtverečky, ty jsem rozpůlila na trojúhelníky. Následně jsem je opékala na olivovém oleji, přičemž se krásně po okolí rozvinula vůně do polenty přidaného čerstvého tymiánu. Hostům tekly sliny a těšily se na italskou pečínku s bylinkami. Tuhle dobrotu jsem doplnila ještě zapečenými rajčaty s parmezánem a zapečenými žampiony. Paráda, všem moc chutnalo. Navíc to na talíři vypadalo nádherně. Doporučuji!
Ahoj Flo, polentu znám už nějaký ten pátek, vždy mi velmi chutnala i ve formě neochucené přílohy – znám ji totiž z naší „vegetky“, kde ji podávají jako přílohu namísto knedlíku. Je to ta ztuhlá polenta, co se prodává i hotová, vypadá jako knedlík, dělá to firma Amunak. Tu jsem si později i koupila a normálně ji napařovala na pařáku jako ten knedlík, na rozdíl od bramborového těsta mi přišla mnohem lépe stravitelná a třeba se špenátem a masem mi moc chutnala. Pak jsem ji taky „házela na pánev“ a dělala z ní „knedlíky s vajíčkem“ – opět, pro mne velmi chutná záležitost. A když jsem dnes dojedla svou zapečenou poletnu se zeleninou a sýrem – opět z toho „knedlíku“, říkala jsem si, jestlipak ta Flo nepíše, jak se dělá ta domácí, ráda bych to zkusila. Po přečtení komentářů se trochu bojím, ale stejně to zkusím. Zajímalo by mne, zda se v Itálii konzumuje více ve formě té tuhé hmoty po zchladnutí a případné další úpravě, nebo více jako ta kaše. Mně se také více líbí na pohled ta buď ztuhlá nebo zapečená s něčím, prostě si taky kaši spojuji asi více se sladkými pokrmy a nejde mi moc dohromady s omáčkovými typy jídel. I tak by mi asi chutnala…no musím to zkusit – a přiznám se, že rozhodně půjdu po té instatní :-))
Na to by měl spíš odpovědět nějaký rozený Ital 🙂
Kdysi se mi povedla skvělá polenta z čerstvě umleté kukuřice. Z kupované /včetně té, co jsme si dovezli z Itálie/ už se mi ten úspěch nepivedlo zopakovat. Teď máme zase svou kukuřičnou krupičku, tak se chystám, že použiju váš návod.
Držte palce. 🙂
Pokud někdy bude chtít někdo vidět naprostého kuchařského antitalenta, jsem volně k dispozici. Právě jsem nad INSTANTNÍ polentou strávila 40 minut a pak jsem to vzdala a servírovala ji (naštěstí jen sobě a prtěti) řídkou, ještě navíc s nedokonale zahuštěným gulášem a s plačícím přetaženým dítětem visícím na noze. Zbytek už se pokouší zchladnout v plechu, tak snad aspoň muž si užije víc „gastronomie“ :).
Mirko, pokud se ti zdála instantní polenta už po 5 minutách příliš řídká, stačí přisypat maličko další polenty, zašlehat metličkou a problém je z krku. Dítě to na té noze takovou malou chviličku vydrží.
Dobrý den,
Moc děkuji za toto povídání, právě jsem dovecerela polentu vařenou dle vašich rad a moc jsem si pochutnala. Když jsem jí zkoušela prvně před lety dle návodu na balíčku, letěla do koše.
Jako podstatné bych z vašeho článku vypíchla dvě věci – 100gr instantni polenty na litr vody (na balíčku psali 250gr a vařit tři minuty) a vařit dyl. Já varila deset minut. Dilema voda/mléko jsem nakonec vyřešila kompromisem 50:50. Nakonec přidala parmezan a máslo. Hodně. Protože jsem maslova…. Byla naprosto boží… Jsem zvědavá, co zítra osmazena…. ???? díky moc!
Ahoj, Flo, polentu dělávám instantní. Do kaše přidávám kromě másla, soli, parmazánu špetičku (ale opravdu jen špetičku) a orestovanou cibuliku. Rozprostřu do vymazeného pekáče, nechám zchládnout a ztuhnout a dám zapéct do trouby. U nás jako příloha k zeleninovému ragů (pro vegetariány) nebo k masovým směsím, třeba v arabském stylu.
Mila flo..polenta se mi právě vaří na plotně. .houstne a houstne ????přidávám vodu.chci se zeptat mohu kaši ráno ohřát? Taky me napadlo mohla bych ze ztuhle polenty udělat opečene placičky na pánvi? Moc moc dekuji
Petro, pardon, odpovídám už asi s křížkem po funuse 🙂 Vychladlá polenta zatuhne, takže ohřívat ji na kaši není dobrý nápad. Jinak si myslím, že v článku o roztírání na 3 mm není zmínka, píšu o vrstvě vysoké 1,5 – 2 cm, tak snad to nakonec nějak dopadlo.
Dobrý večer flo. .takže polenta kaše byla fantasticka. Do horké kaše jsem přidala namocene hrozinky,kousky fiku,Kokosové máslo, mandlove lupinky,Kokosové lupinky????zítra zase a hned ráno. Zbytek jsem na pečící papír rozmazala. .chtěla jsem upravit na ty 3mm ale nestačila jsem. .hmota rychle tuhle a dělaly se diry????ale nevadí ????stejne z toho něco vymyslim????????jsem nadsena.nejpozdej ve čtvrtek bude karamel????ale další, další výborne věci od vás. .dekuji
Zakladny recept na instantnu polentu mi nesadol, vysledok bol, zial, vodovy a malo slany.
Andreo, obojí se dá snadno vyřešit: příliš řídká polenta se může zahustit přisypáním další trochy instantní polenty, stačí minuta nebo dvě na sporáku a zahustí se jako mávnutím kouzelného proutku. Co se týká soli a dochucení, tam je to stejné: přidávat, dokud je potřeba, každý má svou optimální míru slanosti někde jinde. Zásadní na konečném vyznění krémové polenty je máslo a parmazán, tam se to ošidit nedá. Bez nich je kaše úplně planá. Třeba tyhle rady pomůžou.
Díky za vyčerpávající návod na polentu. Moc se mi teď hodí pro vnučku /celiatička/ se kterou jedu na dovolenou, a i když hotel prý přizpůsobí pro ni jídlo, přílohy a pečivo si musíme přivézt. Tak jsem si vzpomněla i na obyčejnou polentu. Tak díky. Už je hotová a povedla se.
Díky za blbuvzdorný návod! Polenta právě uvařena a je vynikající! 🙂 Terka
Milá Flo,
dlouho jsem se neozvala, ale dnes mně k tomu přivedla vynikající chuť jídla z restaurace. Opravdu vynikající, protože hned na druhý den jsem vyrazila do zdejší prodejny zdravé výživy, abych si polentu koupila a vyzkoušela totéž. Na jídelním lístku byla zapékaná paprika plněná polentou s olivami. Bylo to výborně ochucené i s nějakým kořením a k zapékané paprice (polentou naplněné půlky červené papriky) byl kopeček výborného zeleninového salátu z mini rajčátek, zelené papriky, syrové mrkve, čerstvé okurky, olivového oleje a samozřejmě soli a pepře.
Přede mnou leží balíček instantní polenty a kukuřičné krupice. Ta se mi zdá, s ohledem na svou konzistenci, více podobná tomu, čím byly naplněné pečené papriky ve zmíněné restauraci. Zítra to teda zkusím a jak se mi povedlo napodobit profesionálního kuchaře, ti samozřejmě napíšu. Teď alespoň vřelé díky za radu, jak ten polentový základ správně uvařit 🙂
A vážně je to 100g polenty na 1 l vody? Připadalo mi to moc vody, přesto jsem to zkusila. Vařím ji už přes půl hodiny a kaše to vážně není ani náhodou, konzistencí je spíš taková hustší omáčka …
Lindo, ano, i tenhle poměr udělá polentovou kaši. Každopádně pokud se vám hustota nezdá ani po půl hodině, stačí přisypat další lžíi polenty, rozmíchat, nechat už jen chviličku povařit a polenta zhoustne, aniž by citelně utrpěla na jemnosti.
Dobrý den,
ten poměr na instantní polentu není dobře. Takto je z toho přinejlepším omáčka. Myslím že klidně 150g až 200g na 1litr vody (já raději používám vývar) a také vařím delší dobu.
Díky každopádně za recepty
Petře, já ten poměr mám vyzkoušený a stojím si za tím. Nicméně mě napadá, že to vlastně snadno ovlivní velikost nádoby, já vařím polentovou kaši v obrovské pánvi, ze které se voda snadno vypařuje. Každopádně není nic jednoduššího, než příliš řídkou kaši i po uvedené době vaření rychle dohustit malou trochou další polenty, jak už jsem psala výše.
Ahoj Flo, po čase jsem se vrátila k článku o polentě. Kupuji zpravidla hotovou polentu jako „knedlík“ a tu nakrájím, napařím a jím, nebo opeču či zapeču. Chtěla jsem zkusit vyrobit „knedlík“ doma sama. Postupovala jsem přesně podle návodu, měla jsem tu instantní a přestože jsem ji vařila i déle než je na obalu a na pohled byla dosti hustá, po vytvarování do tvaru válečku (knedlíku) a ztuhnutí v lednici – tvarování šlo parádně a hezky to i vypadalo – tak při krájení mi moc nedržela tvar, byla moc měkká a když jsem ji chtěla dále opékat nebo ohřívat, tak se rozpadala. Tak já nevím – moc ráda bych docílila něčeho takového jak je na obrázku výše – tuhé kompaktní trojúhelníčky, kolečka nebo knedlíčky. Nevím také, zda se liší množství použité tekutiny pokud chci polentu právě takovou tuhou a ne jako kaši? Nebo to chce déle vařit? Nebo raději rozprostřít na plochu nežli tvarovat knedlík ? Také jsem četla o variantě natlačení hmoty do hrnečku…díky moc za radu
Ahoj Flo, teprve dnes jsem objevila tvé rady ohledně polenty, vařím si ji doposud jen jako přílohovou kaši s máslem a sýrem a párkrát na sladko ke snídani. Ráda vyzkouším možnost opečení, grilování a lze z ní také udělat základ na pizzu?
Myslím, že když ji rozetřeš do kruhového korpusu a necháš ztuhnout, tak z toho i polentový základ na pizzu být může. Jen ho nedělej příliš tenký, jinak po upečení neunese náplň a bude se trhat.
Ahoj Flo, je možné přidat kukuřičnou krupici i při pečení např. cookies? Jako doplněk k polohrubé mouce, třeba poměr 4:1. Stihne se za 10 minut pečení v troubě „udělat“. Používám běžně kukuřičnou mouku, ale omylem jsem teď koupila jemnou krupici. Díky za radu.
Ty jo, to bych asi nedělala. Spíš ji dát třeba do kaše, na způsob polenty.
Dobrý den, Flo, díky za návod na polentu, kdysi jsem si ji koupila (klasickou, ne instatní) a použila zatím jen jednou jako zavářku do polévky. Dnes jsem vyzkoušela dle Tvého návodu, vařila se opravdu dlouho, ale výsledek stál za to. Určitě si ji uvařím častěji. Hezký den Sv.
Já mám moc ráda pomerančovou. Vařenou s vodou a na poslední chvíli s pomerančovou šťávou nebo přelitou pomerančovým karamelem. Nikdy nezbyla, abych ji opekla, tak příště si dám záležet, aby zůstala v lednici. Na grilu se sýrem… slint!
Děkuji za inspirativní článek!
Ahoj, na Balkáně se polentě říká Kačamak. Měli jsme tu možnost ochutnat a sto lidí sto chutí. Mě moc chutnal. Dělají, dělávali se dva druhy, podle kraje a lidí byli li chudí nebo bohatí. Ti chudí pod kaši dávali volské oko ( vejce ) polévali máslem a sypali sýrem ( balkánským nebo kaškavalem ) ti bohatí polévali máslem a sypali trhaným masem.
Vyprávěla nám to bulharka, ale už se tam prý moc nevaří, jen ta stará generace ( babičky, prababičky ♥️)
Milá Flo, „Ideální poměr pro instantní polentu, ze které má být v konečném stadiu kaše, je 100 g polenty na 1 litr vroucí vody, trocha trpělivosti a deseti minut času.“ Not a chance.
Po deseti minutách je to polévka. Při zahuštění další polentou a dalších 10 minutých je to krém. Při troše googlení a experimentování jsem zjistil že nejlepší na 100 g instantní polenty je 500-600 ml vody. Koukám, že už ti to někdo psal, ale ty si za tím stojíš. Pánev mám 26 cm průměr, tak jestli je třeba mít pánev přes celý sporák, je třeba to napsat. Zatím vše co jsem zkusil bylo super a bez problémů, ale tohle byl fakt fail.
Dnes poprvé a vařila přesně podle Tvého receptu, ne podle návodu na pytlíku. Super, na Tvé recepty je spoleh?❤️ K tomu maďarský perkelt a mňamka. Děkuji. Jdu na večeři nakrájet zelí na Coleslaw, také podle Tebe?, je výborný.
Za mě polenta krémová vařená v mléce a pak zapečená v pekáčku, ochucená ne moc výrazným sýrem jako příloha k ragů naprosto top. Stačí jí opravdu malý kousek – netřeba rvát na talíř množství, jaké byste si nandali bramborové kaše. Stačí malý čtvereček a své dílo vykoná.