Víte, jak se liší polévka s lososem a lososová polévka? Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl? Já bych řekla, že zásadní, a beru si tentokrát za cíl vám to názorně ukázat na finské polévce s lososem, jejíž libozvučný název lohikeitto se už dostal do mezinárodního kuchařského esperanta.
Jakákoli rybí polévka, ani to nemusí být polévka lososová, je pro mě polévka s nezaměnitelnou rybí chutí. Polévka, kterou ne každý je ochoten pozvat si do svého talíře, protože… protože to chutná po rybě.
Oproti tomu je lohikeitto pouze polévka s lososem, přesněji zeleninová smetanová polévka s kousky lososa, takže má svou vlastní zeleninovou chuť, která vůbec nevznikla za přispění rybího masa. Kousky lososa se do ní dostanou až na úplně samotný závěr, takže v ní plavou jako ostrůvky zajímavých rybích zážitků v jinak poklidném polévkovém moři.
Tahle polévka nezpůsobí u stolu v podstatě žádnou vzpouru a je možná pro někoho šancí, jak s rybími polévkami opatrně začít. Kdyby bylo nejhůř, kousky ryby mohou demonstranti snadno odlovit, odevzdat a ponechat si pouze samotnou polévku.
Vlastně tu mám ještě další dva důvody, proč se lohikeitto naučit. Do polévky se mohou upotřebit odřezky z lososa, až budete mít doma větší filet, ze kterého odkrojíte stejnoměrné steaky pro slavnostní oběd. Nižší břišní část, tenčí ocasní část, to všechno se do polévky hodí, aniž by to páchalo vizuální škody na talíři.
A konečně: Až vás přestane bavit losos, podobnou polévku si můžete vyrobit i z jiných druhů ryb, budou chutnat jen o málo jinak. Obecně vzato, přestože nápad vzniknul ve Finsku, jedná se o polévku souhlasící s českými chutěmi, stavějící na dostupných surovinách a rozšiřující kuchařské obzory, přestože si Helsinky momentálně můžeme vychutnat leda tak přes Street View.
Jak se připravuje polévka s lososem čili lohikeitto
Možností, jak uvařit lohikeiito, je víc, tato je jen jedna z mnoha. Jelikož se mi osvědčila a mám ji ráda, předkládám vám ji v této podobě.
Aby měla polévka jednoznačnou zeleninovo-smetanovou chuť, začněte tím, že v kastrolu necháte v másle proskočit mrkev a cibuli. Jakmile se obojí rozvoní, přijde na řadu mouka, kterážto s nimi společně vytvoří jíšku, abyste ji v zápětí mohli rozmíchat v pořádné dávce zeleninového vývaru. Ono by to šlo i s vodou, ale nedělejte to, nebudete z toho mít takovou radost. Do polévky v tuto chvíli ještě přijdou pokrájené brambory a pak se konečně vše může společně uvařit doměkka.
K uvařené polévce na závěr přijde smetana, která dodá hebkost, zakysaná smetana, která přinese navinulost, trocha cukru, který parádně vyváží kyselost, trocha kopru, který smetanovým i rybím polévkám sluší, a hlavně kousky ryby. Tohle se společně zahřeje, promíchá a může podávat.
Tak jednoduché to je.
Jediná složitější věc na celém vaření je dohlédnout, aby se do polévky nedostala ani jedna jediná malá šupinka z kůže. Rybu tedy pečlivě od kůže odřízněte a pak ještě jednotlivé kousky náležitě opláchněte.
Obměny a jiné výmyky
Pokud byste si to chtěli zkomplikovat – anebo můžeme říkat vylepšit – lze obměňovat zeleninový základ například přidáním kořenové petržele. Nebo fenyklu. Nebo řapíkatého celeru.
Anebo, pokud vám rybí chuť nevadí, můžete v první fázi vaření, kdy se čeká na změknutí zeleniny a brambor, přidat do polévky kůži z lososa (samozřejmě perfektně zbavenou všech šupinek). Tu nakonec zase vylovíte, až polévce předá svou chuť.
A pro nastartování kuchařské fantazie tu mám ještě jeden upotřebitelný nápad: Než začnete dokončovat polévku, odeberte část uvařené zeleniny stranou a zbytek rozmixujte ponorným mixérem. Odebranou zeleninu vraťte zpět a pokračujte přidáním obou smetan, ryby a ochucením. Tím se poměrně dost zvýrazní chuť zeleniny.
Suroviny
- 300 g syrového lososa
- 1 větší mrkev
- 1 větší cibule
- 4 středně velké brambory
- 1 litr vývaru (nejlépe zeleninového)
- 100 g smetany ke šlehání (½ kelímku)
- 100 g zakysané smetany (½ kelímku)
- 2 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 zarovnaná lžička soli
- 1 lžička krupicového cukru
- kopr podle chuti (může být i mražený)
Postup
- Mrkev, brambory i cibuli oloupejte a vše nakrájejte na kostky velké kolem jednoho centimetru. Z ryby odstraňte kůži, rybí maso opláchněte a rozkrájejte na kousky velikosti sousta.
- V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Jakmile začne pěnit, přidejte mrkev a dopřejte jí asi tříminutový pobyt v horkém tuku, občas jí promíchejte. Pak k ní vhoďte cibuli a ještě zhruba stejně tak dlouho nechte měknout za příležitostného promíchání. Zeleninu zasypte moukou, naposledy promíchejte a naposledy nechte krátce zpěnit v tuku, pak hned zalijte vývarem. Učiňte tak v několika dávkách a vždy pečlivě rozmíchejte metličkou, podaří se vám tak jíšku rozmíchat, aniž by zůstaly žmolky jako důkaz zahušťování.
- K zahuštěné polévce přidejte brambory, sůl (pokud je vývar hodně slaný, použijte jí méně) a vše přiveďte k mírnému varu. Nechte 20 minut zvolna a nezakryté pobublávat, až zelenina změkne.
- K uvařené polévce vmíchejte obě dvě smetany, cukr a syrové kousky ryby. Jemně promíchejte a nechte poslední minutu přejít pomalým, nikoli zběsilým varem. Odstavte, znovu jemně promíchejte a nechte rybu v horké polévce ještě 2 minuty dojít. Na závěr dosolte nebo doslaťte, chcete-li, a dochuťte koprem. Pokud máte rádi tento typ polévky kyselejší, můžete ji ještě vylepšit jednou až dvěma lžičkami bílého vinného octa.
Mnohokrát děkuji za recept i osvětu. Když jsem ve Finsku byla a v Helsinkách ochutnala tuto polévku, tak mi moc chutnala, ale nikdy jsem neměla odvahu pátrat po receptu, právě z důvodu, že jsem myslela, že to bude na způsob losové polévky a ne polévky s lososem. Děkuji a přeji pěkný den. M.
Zrovna dnes jsem dělila na porce pořádný kus lososa. Zvažovala jsem, zda by byl vhodný na polévku a zároveň si říkala, jestli to není škoda… Takže není!!! Hurá! Zítra bude zkouška… Děkuji. Alena
Zkuste, je výborná.
Recept mne potešil. Je určite chutna. Mňam. Já miluji take maďarské halászlé z ryb.
Hallo Florentynko,
Stesti neni nic trvaleho; sklada se z malych radosti. Jedna z techto malych radosti je Tvoje pravidelna ctvrtkova hlaska . Diky.
A co se ryb tyce; Ja jsem zil urcitou dobu v Marseille. Tam se rika “ Kdyz ryba chutna po rybe, neni cerstva“.
Koupir cerstvou rybu v Marseille je samozrejme jednodussi nez treba v Holoubkove u Rokycan.
Zdravi Vasek
To mi hodne pripomina Boston chowder! Ten mame moc radi a delam ho i z musli a lobster! Vynikajici! Diky za recept, jdu pro cerstveho lososa!
To může být výborné.Znám jenom Vánoční z kapra.Tato by mohla chutnat všem.Určitě vyzkouším.Děkuji Marie
Nečekám na nic, ještě dnes večer ji udělám. Moc díky.
Vážená a milá paní Florentýno,
právě jste potěšila mou Finskem již dávno uhranutou duši. Tuhle polévku znám od svých přátel v Lahti, kteří ji dělají nejen s lososem, ale ještě častěji se sivenem. Veliká dobrota.
Takže převeliké díky a přání pevného zdraví.
P.S. Víte, že jste i tenhle recept napsala česko-finsky? Finsky se totiž smetana řekne – světe div se – smetana.
Dobrý den, tak lohikeitto doma zbožňujeme, hlavně v zimě, doporučuji vyzkoušet všem! Dělám ho dle konkurenčního 😉 pana Cuketky – navíc s pórkem. Já zas nahrazuji šlehačku smetanou na vaření a přidám vinný ocet. Mňam!
Taky děláme dle pana Cuketky už roky. Jen bych řekla, ze myslím, ze nejsou konkurenti, ale krásně se S Flo doplňuji. Dokonce ji mivame na stedry den. Lohikeitto milujeme.
Jinak díky za dnešní příspěvek, máme to úplně přesně jak píšete – snažíme se v patky dělat rybu. Ale nebráníme se ji ani v neděli 🙂 kolikrát si říkám, ze takové výborně jídlo, jestli je to dostatečně “postni”.
Dobrý den,Florentýnko. Já ryby můžu na všechny způsoby,jen doma to je trochu problém. Ale tuto polévku uvařím a uvidím kdo se přidá. Zatím jsem vždy vařila polévku z kapřích dílků,co zbydou při úpravě kapra na řízek nebo na různé filety. A ne jen na Vánoce. Půst mi hrůzu nenahání,odlehčení jídelníčku je fajn. Včera jsme měli koblížky z tvarohového těsta,dnes byla pohanková směs, Tak na víkend je jasná volba,polévka s lososem. Ahoj a stálé zdraví,Tobě i rodině. Alča
Ja bych tu kůži osmahla na pánvi, nakrájela na nudličky a polévku ozdobila týmhle křupavým materiálem 🙂
Zrovna jsem jí dovařila a je fantastická!!! Díky FLO!
Dodnes jsem kopr nenáviděla (ve školce mě donutili sníst koprovku a já jim jí vrátila i s úrokama :-), ale dala jsem a snad jsem to překonala!
Díky, zkusím. Na oplátku doporučuji klasickou dýňovou polévku (upečená dýně hokkaido, cibule, česnek, bobkový list, muškát, citron…) zalitou rybím vývarem a smetanou a po provaření s malými opečenými kousky ryby…
Tuhle polévku jsem popré jedla v práci v jídelně.Byla to ta nejlepší rybí jakou jsem kdy jedla, dokonce jsem napsala e-mail do jídelny, jak se jim to povedlo a vyžádala si recept.
Mila Florentyna, je to nase nejoblibenejsi rodinne jidlo, varim ji kazdy tyden, mam pocit, ze uz beru jen vetsi a vetsi hrnec protoze nikdy neni dost. jen dodam ze ji moc slusi mrazena kukurice (jako varianta pro deti- naprosto neodolatelna)
Uzasna polevka, velky uspech doma. Rozpekla jsem k ni bagetu s cesnekovym maslem,Radka
Kopr je pro některé koncové uživatele poněkud nežádoucí surovina, tak si „podle chuti“ zkusím přiměřeně vyložit a uvidíme jak to projde 😉
Neuvěřitelný! Flo, ty mě snad dokážeš přesvědčit uvařit a pozřít i jinou rybí polívku, než jen tu štědrovečerní. Ingredience vypadají velmi známě, to mě opravdu těší a vzbuzuje to mou důvěru 🙂 Díky C.
Ahoj, díky za recept na víkendovou polévku. Použiju rybí vývar z mrazáku (Vánoce 2020), konečně vím na co.
Jana
Milá Florentýno,
opět jeden zajímavý recept. Musím jej zkusit uvařit. Díky
Zkusim, mam kousek lososa, tak udelam zkusebni porci, ale dle nadseni pisatelu, verim, ze si pochutnam. Mooc dekuji za novou inspiraci. Tak zitra! L.
Milá Florentýnko,
vypadá to úžasně. Miluji jídla z ryb a když ten recept čtu, úplně tu polévku vidím, cítím a mám její chuť na jazyku. Musím ji co nejdříve vyzkoušet.
Přeji krásné dny.
Pavel
Mňam…
Milá Florentýnko, díky za typ, co uvařit na víkend. Občas tuto polévku dělám jen s malou změnou. Lososa nakrájeného na kostky nejdříve peču v troubě. Také to občas dělám s jinou rybou, ale losos je losos ….
Co se týče půstu, tedy období od Popeleční středy do Velikonoc, tak ono to nebylo zase tak hrozné. Nedávno mi vnučka říkala, jak jste to mohli vydržet – 40 dnů bez masa? Jenže nevěděla o tom, že tehdy se jedlo maso převážně jen v neděli. Chápu, že v dnešní době, kdy v mnohých rodinách je maso i dvakrát denně, je to nereálné.
Ahoj všichni zrovna mám v lednici porci lososa tak to možná zkusím.
Ahoj, tahle polévka je vynikající. Děláme ji na Štědrý večer podle p. Cuketky a jíme ještě 2 dny poté.
Tuto polévku jsem ochutnala v Helsinkách a od té doby ji vařím často. Výborná.
Ách jo, já zrovna držím málo kalorickou, netučnou a hnusně zdravou dietu, podle Stobu, protože musím odbourat důsledek loňských neřestí. Ách jo, To by mi určitě hrozně chutnalo. Ale ta smetana.
Miluji tuto polévku a zítra už si na ní pochutnáme. Čím víc kopru, tím lépe 😉
Milá Flo, děkuji za tento recept , určitě ho vyzkouším. Eva
Milá Flo,
děkuji za recept, vypadá to docela lákavě, lososa mám sice mraženého, ale snad to nevadí. Pak právě pro jiný recept si koupím čerstvý kousek.
J.
Dik za recept, určitě vyzkouším.
Podobné vařím ve školní jídelně a z 98% končí v odpadu.Vyzkouším i tuhle.Možná si za 10 let zmlsané dětičky zvyknou.Jenom si musím přizpůsobit normu a ušetřit peníze na lososa.Díky za recept.
Ahoj Florentýnko, nesnáším ryby, jím jen ančovičky a tresku ála losos a u moře čerstvé mořské plody. To proto, že když jsem byla malá a trávila jsem prázdniny u babičky, musela jsem každý den sníst polévkovou lžíci rybího tuku. Od té doby když vidím rybu, tak můj
žaludek říká ne! Ale dnes jsem tu polévku uvařila a je neskutečně dobrá. Všichni se olizovali až za ušima. Já ji jen jako správná kuchařka ochutnala, jestli je dobré chuti. A pro sebe jsem udělala kuře. Diky tomu fantastickému receptu je mi v tuto chvíli lito, že ryby nejím. Děkuji nejen za tento recept, ale i za spoustu dalších. Díky tobě umím např. fantastické bramborové knedlíky, které nikdy nejsou ani tuhé a ani oslizlé. Takže shrnutí na závěr- děkuji, že mě v mých padesáti letech učíš vařit i nové věci, mladí už stejně o českou klasiku moc nestojí, a že mě učíš tu českou klasiku ještě zdokonalovat. S pozdravem a přáním všeho dobrého Mirka
A teď mě napadla ještě jedna možnost. Protože až do doby, než jsem do polévky přidala lososa mi polévka moc chutnala, tak si jí porci odeberu a místo ryby do ní přidám hříbky na kyselo. Myslím, že to bude úžasné.
Tuhle polévku vůbec neznám! Dostala jsem se k e-mailu až teď a zírám, jaké mám nedostatky, kolik lidí ji chválí. Musím ji uvařit už jen proto, že mi jarní půst dělá dobře a dodržuju ho přirozeně a ráda. Tak zítra, až ji ochutnám, vám napíšu svoji odezvu.
Zdravím všechny lidi z blogu, Věrka ?
všem doporučuji, dělám jí i jako vánoční a přidávám i tresku a krevety, na dotažení chuti dávám Nesoldíka z Davídkova koření, pak je to perfektní
Recept skoro přesně odpovídá polévce mé finské babičky;) Verzí je ve Finsku samozřejmě mnoho, pro spoustu lidí je neoddělitelnou součástí polévky pórek. „Modernější“ verze můžou obsahovat třeba i dílek taveného sýru úplně na závěr, který polévku zahustí místo mouky a dodá zase jinou chuť, a také přídavek uzeného lososa k čerstvému – famózní.
Florentýnko, to je senzace, tahle polévka, z ní to Finsko přímo stříká! Teď jsem ji dojedla a dvakrát jsem si přidala.
Nechtělo se mi letět pro lososa, tak jsem v mrazáku objevila filé z tresky, dala jsem do toho dvě „kostky“. Vzhledem k tomu, že teď jedu půst téměř výhradně na zeleninových krémových polévkách, tak jsem ji rozmixovala. Jeden kousek filé je tam mixnutý a druhý jsem si rozdrobila navch. Ale jinak jsem se držela receptu. Skvělé. A s lososem určitě ještě lepší.
Děkuji za nově otevřené obzory.
Dekuji za uzasny recept! Zrovna jsem uvarila a je to vynikajici! 🙂
Výborný recept, polévka se opravdu povedla. Trochu jsem improvizovala, místo mrkve jsem dal mrazenou michanou zeleninu (mrkev, kukuřice, hrasek). Nemixovala jsem, ale přidala plnotucne mléko, celou smetanu, vynechala zakysanou. Inspirovala mne kdysi od Vitany pytlikova Rybí polévka.
Manžel se jen olizoval! Doporučuji!
Iva
Vy-ni-ka-jí-cí!!! Děkuji moc moc moc!
Opatruj/te se… 🙂
Já nejsem vůbec polívková, ale kolem tohohle receptu už několik dní chodím a mám chuť. Tak dneska jsem konečně podlehla, uvařila, poobědvala dvě plné misky a MŇAM. Ani jsem necukrovala, any nekyselila, kombinace smetan tomu dala přesně ten správný šmak. Báječná!
Moc děkuji za recept. Přestože v rodině panovala nedůvěra, zkusila jsem a jen sbírala pochvaly. Polévka opravdu sedím českým chutím a losos to ještě povyšuje. Opravdu výborná.
Byla božská, moc děkuji ?
Mila Flo,
polevka je uzasna, v mrazaku bylo trochu petrzele, tak jsem pridala k mrkvi a mela jsem uzeneho lososa, tak jsem ho pouzila s pekne velkou davkou kopru. Uz se tesim na polevku s lososem cerstvym.
Dnes premiéra. Polévka je vynikající, jsme gurmáni, a byli jsme překvapeni výbornou chutí (pro přítele jsem ji nazvala kulajda bez hub a vajec, zato s lososem). Moc nám chutnala, určitě se k ní zase někdy vrátím. Kopr byl z mrazáku. Takže velké díky za inspiraci a recept!
Když mi tenhle recept dcera ukázala, přišlo mi líto lososa dávat do polévky. Ale před měsícem jsem recept „objevila“ sama a musím říct, že polévka je skvělá aměla jsem s ní velký úspěch. Příští týden vařím znovu. Díky.
Jen bych měla technickou poznámku, respektive dotaz – proč recept není zařazen mezi ostatní recepty (není ani u polévek ani u ryb)?
Skvělá! Moc jsme si pochutnali. V jednom pořadu ji vařila Jitka Sedláčková, zaujala mě, ale nepamatovala jsem si recept, tak jsem hledala a našla ten pana Cuketky a Váš, který se mi líbil víc. Takže můžu přidat do repertoáru?.
Jsme zrovna v Helsinkach,polivku jsme si dali na nabrezi a byla vynikajici! Tak hledam recept a ejhle!Podobne delam kulajdu,tak jen vymenim houby za rybu.