Quinoa na dva základní způsoby

Když se řekne quinoa, spoustu lidí hned napadne spojení se zdravou stravou. Quinoa se stala takovým moderním zaříkávadlem a vyhledávanou surovinou těch, kdo chtějí se svým jídlem a vařením udělat nějakou změnu směrem k lepšímu, výživnějšímu, a třeba i dietnějšímu.

Díky E-mailovému klubu Kuchařky pro dceru jsem s vámi v blízkém kontaktu a díky tomu taky vím, že spousta z vás řeší větší nebo menší změnu životního stylu.

Hodně z vás mi prozradilo, že chce z nějakého svého osobního důvodu vařit zdravěji. Buď jde o zlepšení zdravotního stavu, srovnání tělesné linie, uvědomění si odpovědnosti za zdravou stravu malých dětí nebo naopak o potřebné vyskočení ze zažitých kuchařských stereotypů po mnoha letech rodinných obědů a večeří.

Jsou to všechno velmi důležité a velmi intimní okamžiky v životě domácího kuchaře a nedají se brát na lehkou váhu. Moc si vážím toho, že mi věříte a že mi dovolíte, abych vám při tom občas radila nebo ukazovala nové možnosti.

Každopádně se dá předpokládat, že během tohoto otáčení domácím kuchařským kormidlem vám quinoa dřív nebo později zkříží cestu. Budete ji chtít vyzkoušet a budete hledat nápady, co s ní udělat, takže jsem se rozhodla, že vám dám do rukou dva mimořádně účinné recepty, jak quinou připravit.

Ale nejdřív trochu odbočím. Pokud se nechcete zdržovat a rádi byste přešli rovnou k receptům, najdete je dole pod článkem.

Chtěla bych se totiž vyjádřit na téma zdravá strava a co to pro mě vlastně je.

quinoa

Jenom quinoa váš zdravý životní styl nevytrhne

Včera jsem se vás na facebookové stránce Kuchařky pro dceru ptala, co pro vás znamená zdravé vaření a jak se ho snažíte realizovat ve své kuchyni. Pokud jste se mojí miniankety nezúčastnili, klidně si na tuhle otázku pro sebe nejdřív odpovězte pak teprve pokračujte dál.
 
 
 
[Pauza na odpověď]
 
 
 
Můžeme? Tak tohle je výcuc ze všech odpovědí:

  • používat hodně zeleniny
  • omezit smažená jídla a přemíru tuku
  • vařit na páře
  • omezit jednoduché sacharidy (tedy sladké cukry)
  • vařit z prvotních surovin, nikoli z polotovarů
  • vybírat si místní a sezónní potraviny
  • dávat si pozor na kvalitní suroviny s ověřeným původem
  • pěstovat si co nejvíc věcí doma na zahrádce
  • používat bylinky
  • vařit podle Florentýny (tahle odpověď je pochopitelně můj favorit :-))
  • vyhýbat se lepku
  • zařadit do jídelníčku tak zvané superpotraviny
  • vyvážit talíř vhodným poměrem hodnotné bílkoviny, sacharidů a zeleniny
  • přidat víc luštěnin
  • vařit doma, nejíst v restauraci, kde se jídlu nedá věřit
  • vybírat si vhodné tuky, sledovat omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • minimalizovat sůl, dochucovat bylinkami
  • jíst všechno, ale s mírou
  • nezapomenout na sport a pobyt na čerstvém vzduchu
  • nahradit bílou mouku moukou celozrnnou
  • každý týden zařadit na jídelníček rybu
  • navýšit množství vlákniny
  • vyhnout se zbytečným dochucovadlům
  • vyměnit cukr za jiná přírodní sladidla

Myslím, že v tomhle seznamu je velká spousta velké pravdy a musím uznat, že mě překvapilo, v jaké míře se opakovaly především odpovědi na téma sezónní zeleniny, protože zrovna ta je pro mě osobně velmi důležitá. Třeba v odpovědích i vy najdete další inspiraci do vašich zdravých úvah.

Ale teď vám dám ještě jednu otázku, na kterou žádný předchozí průzkum nemám.

Ta otázka zní:

Když doma vaříte zdravě, tedy podle toho, o čem jste přesvědčeni, že je zdravé, jak vám to chutná?
A hlavně: co na tohle jídlo říká zbytek rodiny?

 
 
 
[Druhá pauza na vaši odpověď]
 
 
 
Trochu jsem si dovolila odpovědi odtušit, a tak je dnešní článek věnován všem, kdo chtějí vařit zdravě, ale nedaří se jim to. Buď to moc není k jídlu, nebo se to jíst dá, ale stávkuje zbytek rodiny.

příprava quinoy krok za krokem

Ven z takové zapeklité situace vedou dvě cesty.

O tu první se snažím tady na webu Kuchařky pro dceru, článek za článkem, týden za týdnem. Učím vás ROZUMĚT tomu, co se děje při vaření, a učím vás základním hmatům a chvatům. Pak nebudete dělat takové chyby, že byste zelené fazolky uvařili až do mrtvolně šedé barvy. Nevysušíte jemné kuřecí maso na pánvi do stádia zvaného piliny. Nebudete se pokoušet vyšlehat těsto na bábovku z másla a agávového sirupu. Nebudete se snažit o lívanečky z pohankové mouky, protože budete vědět, že takové těsto nikdy nevykyne.

Snažím se vám tu ukázat, jak z obyčejných věcí s úctou vyrobit dobré a zdravé jídlo, které nestojí na žádných polotovarech, dochucovadlech, zahušťovadlech a jiných nepřírodních vylepšovadlech.

Druhá cesta samozřejmě vede přes zařazení nových – pochopitelně zdravých! – surovin na domácí jídelníček. O těch se vám vždy pokusím předat co nejvíc informací, abyste je pochopili a uspěli hned napoprvé. Abyste nemuseli ještě několik měsíců po předchozím pokusu přemlouvat rodinu, aby to znovu vyzkoušeli.

To první samozřejmě předchází tomu druhému. Nejdřív byste měli porozumět obyčejným surovinám, obyčejným kuchařským technikám, obměnit svůj styl vaření, a teprve potom můžete třeba nenápadně uvažovat o zařazení alternativních superpotravin a zázračných semínek.

Čili abych to shrnula.

Zdravé, superzdravé a ještě zdravější potraviny vás ani vaše zdraví nezachrání, pokud nesvedete uvařit zdravé a přitom chutné jídlo i z úplně obyčejných věcí, které patří do našeho podnebného pásu a jsou nám mnohem bližší.

Tím jsem asi zároveň odpověděla na otázku, co zdravá strava znamená pro mě. Je to přístup, jak se chovat pokorně k tuzemské produkci, jak čerstvým a kvalitním surovinám v kuchyni moc neubližovat a jak jim zachovat co nejvíc chuti. Jak na každém talíři najít nezanedbatelný kousek zeleniny. Moje zdravá strava nestojí a nepadá na ingrediencích z obchodu nazvaného zdravá výživa, ale vychází z naších polí, luk, sadů, zahrad, výběhů a stodol. Je založená na uvědomění, že potravinářský průmysl nestojí především o naše zdraví, ale spíš o naše peníze.

Pevně věřím, že se nepřestanete ve svých kuchyních snažit o zdravé jídlo, i když to někdy není jednoduché a i když už jste si kvůli tomu domů pořídili merlík čilský alias quinou. Přece ji nenecháte ležet ve spíži navěky.

Při vaření quinoy jsou důležité tři věci:

  1. Namočte ji před vařením na 5-10 minut do studené vody
    Pomáhá to odbourat případnou hořkost, která může být v přirozeném obalu zrníček a která se naštěstí rozpouští ve vodě. Prostě si pamatujte, že jáhly se spařují horkou vodou, quinoa se namáčí do studené. Potom vodu slijte, quinou v ní nevařte.
  2. Vařte raději ve vývaru než ve vodě
    Stejně jako u kuskusu, když budete quinou vařit jen v osolené vodě, bude tak trochu postrádat chuť. Lepší je uvařit ji ve vývaru. Nejlíp ochucenou quinou jsem nedávno jedla v Barceloně a kuchař mi prozradil, že ji vařil postupně ve dvou vývarech, nejprve ve vývaru z mořských řas a pak ještě v kuřecím.
    Abyste šetřili vývarem, odměřte 1 díl quinoy a 2 díly vývaru. To je tak akorát, aby se všechen vývar vstřebal, než se quinoa uvaří na skus.
  3. Vyberte si barvu zrníček podle toho, aby barevně ladila se zbytkem jídla
    Quinoa může být bílá, červená i černá, ale na způsobu přípravy ani na chuti se nic nemění. Pokud máte možnost, kupte si takovou barvu, která bude v kontrastu se zbytkem jídla. Červená quinoa nechá vyniknout zeleným kouskům zeleniny. Bílá quinoa je jako čisté plátno pro pestrobarevné kreace. Černá quinoa nejvíc sluší kousku lososa korálové barvy. Pokud v obchodě nemáte na vybranou, samozřejmě se držte hesla, že jakákoli quinoa je lepší než žádná quinoa.

Jak se quinoa používá?

Hlavně jako příloha k dušeným jídlům a jako součást nejrůznějších salátů. Taky s ní můžete zacházet podobně jako s rýží, tedy uvařit z ní mléčnou kaši, použít do náplně zapékaných rajčat nebo paprik, vmíchat do kuliček z mletého masa, přidat do kdejakých placiček. Výborná je v chuťové kombinaci s rajčaty, paprikami, okurkami, ale taky s cizrnou, lososem a tuňákem.
 
 

Quinoa vařená ve vývaru

Množství: 4 porce

Quinoa vařená ve vývaru

Pokud budete quinou používat jako přílohu, berte ji jako těstovinu. To znamená, že bude chtít něco šťavnatého na talíři, jinak vám jídlo bude připadat suché a bez chuti.

Suroviny

  • 250 g quinoy
  • 500 ml vývaru
  • sůl podle potřeby
  • 1 bobkový list

Postup

  1. Quinou namočte na deset minut do studené vody. Potom vodu slijte přes cedník.
  2. Do hrnce odměřte vývar, přidejte quinou a osolte podle chuti. Přiveďte k varu a zakryté zvolna vařte 15 minut. Poté quinou odstavte a nechte ji ještě zakrytou 5-10 minut dojít, dokud se všechna tekutina nevstřebá a quinoa nebude měkká na skus.
  3. Quinou načechrejte vidličkou a použijte podle potřeby.

 
 
 
Quinoa na způsob polenty

Množství: 4 porce

Quinoa na způsob polenty

Pokud vypustíte z tohoto receptu maso (jakože klidně můžete), pak ale vodu v postupu zcela jistě nahraďte vývarem. Přítomnost masa v receptu je totiž jediným opodstatněním, proč lze použít vodu.

Suroviny

  • 250 g quinoy
  • 400 g kuřecích prsou
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu

Postup

  1. Kuřecí maso zbavte všech zbytků tuku, chrupavek a úlomků kostí a jakýmkoli způsobem ho nakrájejte na stejně velké nudličky. Promíchejte je se solí. Quinou namočte do studené vody.
  2. Ve větší pánvi rozehřejte zprudka olej, přidejte maso a na silném žáru nechte opéct dozlatova. Nebojte se, maso se připaluje velmi pomalu, nemusíte ho míchat hned v první vteřině, co se dotkne dna pánve. Dopřejte mu čas a promíchejte kousky, až když budou opravu vybarvené dozlatova. Jakmile vám bude připadat, že je maso dost opečené, zalijte ho jedním litrem vody a přidejte scezenou quinou.
  3. Nezakryté vše společně vařte 25-30 minut, jen pomalu a zlehka, až se všechna tekutina vstřebá a v pánvi zůstane hustá kaše. Pánev odstavte, máslo nakrájejte na kostičky a přidejte je naráz do horké kaše. Míchejte, dokud se máslo nevstřebá a nerozpustí. Potom přidejte nastrouhaný parmazán a opět ho dobře vmíchejte. Pokud je to potřeba, ještě tuhle quinoovou polentu dosolte podle chuti.
  4. 4. Podávejte s pečenou nebo zprudka na pánvi opečenou zeleninou, kterou vám přinese sezóna.

 
 

 
Budu ráda, když mi v komentářích dáte vědět, jak se na zdravou stravu díváte vy, zda u vás bydlí quinoa a co tomu říká vaše rodina.

Zapojte se do diskuze

  1. Wow! Tak za prvé jsem neměla žádné tušení o tom, že něco jako quina vůbec existuje. Vážně. A vlastně nemám pořád tucha o tom, co to je. Takhle to na mě působí jako kuskus. Nicméně to, že to neznám, neznamená, že se to nepokusím doma představit. Myslím, že pro začátek k nějakému masu s nějakou lehčí omáčkou, to by šlo. No, ne? 🙂

    1. Leni, jsou to malá zrníčka, semena merlíku čilského, velmi nutričně bohatá na bílkoviny a další užitečné látky. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Flo.

  2. Dagmar says:

    Milá Flo,
    gratuluji srdečně k získanému ocenění a sdílím Tvou radost.
    Dáša

    1. Děkuju, moc, Dášo! Flo.

  3. Hedvika says:

    Srdečně gratuluji jk Vašemu ocenění!
    Co se týče quinoi, bohužel, ani já ani dcerka mi ji nepozře, ale v čem mi ji v určitém množství pozře, aniž by o tom věděla je – v polévce, dávám ji místo nudlí třeba do pórkové polévky nebo do hovězí polévky, a zatím mi to vždy prošlo:)

    1. Hedviko, to je super kamufláž 😉

  4. Tip na vaření s řasami a vývarem mne zaujal, už delší dobu mi totiž doma zahálí nori vločky, tak příště až budu dělat quinou, vyzkouším 🙂

  5. Dobrý den, Flo,
    začínám, pochopitelně gratulací k Vašemu postavení na mezinárodním poli Mistrů a Mistryň kuchařského umění, zejména pak za Vaše zásluhy o šíření znalostí mezi nás, laiky.
    Jako s tou quinou/či jak se to vlastně píše/, dosud jsem o ní neměl ani pověstného „šajna“- otevřeli nám ale novou prodejnu, chodím tam na pohanku, kuskus aj., budu se pídit i po výše zmíněném.
    Zdravé vaření – zelenina, saláty, jdou i bez majonéz, bylinky na balkóně, masa raději dušená /telecí, hovězí/, příloha více bramborová. Podmáslí a brambory na loupačku.
    Za recept díky, stejně jako ten v ČD pro Vás, ale bohužel, tvarůžky lezou „do peněz“
    Přeji hezký den, užívejte si pocit oprávněné hrdosti – Jaroslav

    1. Jaroslave, děkuju moc a držím palce, ať na quinou narazíte. Flo.

  6. Vlasta Hlaváčková says:

    Milá Flo, strasně moc ti to přeji a gratuluji. Takový profesní úspěch je úžasný.
    Ale to, že ze mně nebude nikdy žádná superduper kuchařka, ti chci ilustrovat na dvou případech.
    1) když jsem se pokoušela kdysi ohromit rodinu nějakou úžasňovkou, říkaly moje děti
    „jen, matko, žádné experimenty!“
    2) můj nejbáječnější pocit nesouvisí vůbec s mým kuchařský uměním. Ale byl spojen s promocí v Krolinu, kde mezi profesorským sborem v taláru byl i náš tatínek – a to jsme slzeli oba. P.S. bylo to před 50 lety.
    Vlasta

    1. Vlasto, děkuju za milá slova, ale ty tvoje důkazy neberu, stále v tebe věřím a doufám 🙂

  7. Vašek K. says:

    Ahoj Flo,

    velké gratulace, k prestižnímu ocenění, tak tohle “ jídlo “ jsi uvařila velmi dobře, – druhé místo ve své kategorii. Ty jsi druhá nejlepší na světě, ale to jen podle poroty. Podle mě jsi stejně nejlepší a to Ti můžu úředně potvrdit !! MÓÓÓC GRATULUJU.!!!!!!!!!!!!!
    A to, že to má smysl, je úplně jasné !!!!!!
    Quinoa a ostatní zdravé potraviny rád používám. Na styl polenty, to je zajimavé, to mě nenapadlo. Zdravé potraviny doma bez protestu.
    Ale na druhou stranu, zase valašské mysli ( dobře udělané škvarky ) to je taky dobrota.
    Ještě jednou moc gratuluju a přeju brzy to první místo.
    Krásný den a užij si to !!!
    Vašek.K

    1. Móóóc děkuju, Vašku!

  8. Mila Florentynko, gratuluji ti k nadhernemu oceneni. Kdo by nechtel byt druhy na svete, muzes byt na sebe hrda :-).
    Mimochodem, o quinoe jsem slysela, i kdyz priznavam, ze pripravit ji jsem jeste nezkousela. Diky za inspiraci, najednou jsem na ni dostala chut 😉

    1. Marto, děkuju nastotisíckrát, jsi milá. A teď šup na tu quinou 🙂

  9. moc gratuluji a hodně úspěchu a inspirace do další tvorby

  10. Milá Jani Flo,
    to je skvělé, že je tvoje práce takto oceněna. Moc ti to přeju!
    A samozřejmě i sobě, protože snídaně u nás doma jsou tedy druhé nejlepší na světě:) a to tedy jsou. Tvoje kuchařky (všechny) mají své čestné místo u mě v kuchyni a často si je beru k sobě do pelíšku.

    1. Jani, ty jsi zlatíčko, děkuju moc!

  11. Zdeňka says:

    Milá Florentýnko, blahopřeji ti k ocenění. Zasloužíš si to, protože jak zjišťuji jsi velmi aktivní človíček a zvládáš to i při tvé starosti o tvou rodinu. Ať se vše daří jako doposud a nechť tě provází úspěchy. Jinak ze zdravotních důvodů jsem se dala na zdravější výživu a tak poznávám a vařím z potravin, které jsem ani neznala, takže se budu snažit vyzkoušet i tuto potravinu. Navštěvuji i výživového poradce, takže tvé rady čeho se máme vyvarovat a nebo použít k dobru pro své zdraví a tělo jsem už poznala. A i tak děkuji za dobré rady a nechť se daří i nadále.

    1. Zdeňko, to je prima, že máš principy zdravé výživy v malíčku. Děkuju ti moc za krásné přání.

  12. Renata says:

    Super, zdravou stravu se snažím u nás taky prosadit, občas se to sice přítelovi moc nelíbí, ale nakonec to taky sní. Dneska k obědu rizoto z jáhel se zeleninou, tak snad to bude mít aspoň trochu úspěch. Na quinou se taky chystám. Hodně mě zaujal Váš nápad s tím lososem, určitě vyzkouším. Nedávno jsem koukala na instagramu na Vaše fotky a zaujala mě tam ta Quinoová kaše & grilovaná rajčata podle Ottolenghiho, měla by jste prosím recept? Moc děkuji

    1. Renato, je to velmi podobné, jako quinoa na způsob polenty. 250 g quinoy se vaří s 1,1 litrem vývaru, potom se vmíchá máslo a rozdrobená (pravá) řecká feta.

  13. Renata says:

    jo a málem bych zapomněla pogratulovat k ocenění. Myslím, že za to co děláte si ho opravdu zasloužíte :-).

  14. VELKÁ GRATULACE k profesnímu úspěchu! PŘEVELIKÁ! KLOBOUK DOLŮ! U mě jsi jasná jednička!

    1. Jsi moc milá, děkuju ti moc!

  15. Flo, také moc gratuluji! Už vím, že když něco děláme s láskou, je to vždy velmi znát a tvé ocenění je toho důkazem. Díky za tvou práci, která mi pomáhá zvládat kuchařské umění. Začíná mne to bavit. 🙂

    1. Evi, no tak to je skvělé, mám z tebe radost a krom toho ti moc děkuju za důvěru 🙂 Flo.

  16. Zdenča says:

    Přidávám se k zástupu gratulantů… To je opravdu úspěch!!! A zasloužený!

  17. Mirka H. says:

    Milá Flo,
    obrovská gratulace k ocenění! Vůbec mě to nepřekvapuje! V loni jsem pro ni běžela do knihkupectví hned první den, kdy se dostala do prodeje a byla jsem z ní úplně nadšená! Všechno, co jsem z ní zkusila, bylo úžasné a grafická úprava mě pokaždé znovu okouzlí, kdykoliv ji otevřu. Teď už zvu kamarády k sobě nejraději na snídaně. Jediné, co tak úplně nefunguje, je ten hubnoucí efekt, není totiž jasné, jak se těch dobrot nepřejíst. 🙂 Ještě, že mě prohání můj malý rarášek, jinak už bych vážila tunu. Dobrá práce! Prosím tě, piš dál! Mirka H.

    1. Mirko, jsi vtipálek 🙂 Děkuju moc za tvou důvěru a za snídaně, kterými vylepšuješ ostatním jejich den. Flo.

  18. Zdravím z Ústí /Labem -posílám VELKOU GRATULACI !!!!!!!

    Flory jsi šikovná holka !!!!

    Přeji pohodové sluníčkové dny !!

    1. Zdravím do Ústí a posílám velké díky!!! Flo.

  19. Odpověď na tvou druhou otázku může znít třeba jako konstatování mého muže:“Příště mi na talíř naložíš čerstvou trávu a já jí taky sním.“ To bylo po jarní, salátové sezóně. „Čočka s rejží? Zní to hrozně, ale je to moc dobrý.“ To jsem vařila indický dhál. „V životě jsem nesnědl tolik ovoce a zeleniny.“ Posledních osm let se orientuji sezónně. lokálně, zdravěji … . Mužovo preventivní prohlídka dopadla na výbornou, a že už máme i věk na nějaké neduhy, ne, že ne. Všem nandám na talíř stejně a nikdo nereptá. Jediný starší syn nesní tepelně upravenou zeleninu, ale na jeho „zbytky“ si vždy někdo počíhá.

    1. To je super, myslím, že na sebe můžeš být extra hrdá! 🙂

  20. Lenka V. says:

    Milá Flo, také bych Vám chtěla moc poblahopřát k úspěchu s dopolední kuchařkou!! Už mám tento skvost přes týden také doma… 🙂 Sice jsem původně sháněla dárek pro kamarádku a v knihkupectví mně nejvíc oslovila právě tato kuchařka, ale nakonec jsem neodolala a nechala si ji 🙂 O quinoe jsem sice už slyšela, ale zatím nevyzkoušela..leč ji mám už asi dva týdny na nákupním seznamu…tak se zrovna toto téma hodí :-), děkuji za tipy!
    Lenka V.

    1. Leni, a co si chuděra nebohá kamarádka teď uvaří k snídani? 🙂

  21. Tereza M. says:

    Quinoa mi chutná. Ale vadí mi, že se dováží přes půl světa . Irituje mě množství kamionů na našich silnicích, co převáží zbytečně potraviny sem a tam. Emise neemise.
    Proto preferuji naše domácí obilniny, brambory, luštěniny, zeleninové přílohy… Je tolik variací jak je připravit!
    Až se někdy vyskytne v obchodech quinoa ze střední Evropy, nakoupím, uvařím.

    1. Terezko, naprosto s tebou souhlasím. Když už quinou koupím, tak se přepravní prohřešek snažím vyvážit aspoň podporou fair trade.

  22. Receptem k úspěchu je,
    když se zhostíme úkolu s láskou.

    To se mi vybavilo, když jsem se dočetla o krásném mezinárodním ocenění Vaší kuchařky. A také se samozřejmě přidávám s radostí k předcházejícím gratulantům.
    Jinak děkuji, že připomínáte,“ že potravinářský průmysl nestojí především o naše zdraví, ale spíš o naše peníze“. Mimochodem právě dočítám „Podvody na talíři“. I když ráda vyzkouším nové a zajímavé věci a rodina tím vždy „trpěla“, snažím se převážně vše připravovat jen z předem nezpracovaných surovin našeho podnebného pásu. A čím jednodušší recept, tím je podle mně zdravější.

    1. Marie, díky, díky, a pak ještě díky za tip na čtení 🙂

  23. Dagmar Kurilová says:

    Srdečně blahopřeji k Tvému báječnému úspěchu! Dáša

    1. Dášo, moc ti děkuju! Flo.

  24. moc me bavi vase recepty, skvele pisete, poutave a jste jediny mailing list, ktery po 15 ti letech ve sve mailove schrance doopravdy ctu:)) nicmene poznamku ohledne te souteze si neodpustim – nejedna se o druhe misto na svete, ne? Jedna se o 2 misto v kategorii, od prestizni svetove souteze, ale v ramci Ceske republiky, ne?

    1. Fly, díky, jsem ráda, že tě maily baví 🙂

      Ta mezinárodní knižní soutěž je jako olympiáda. Má spoustu disciplín a v každé z nich jsou medaile. Snídaně získala 2. místo celosvětově v jedné z nich (konkrétně knihy s východoevropskou kuchyní), v rámci ČR to bylo 1. místo, jinak by nepostoupila do finále.

  25. Ahoj Flori, moc gratuluji k ocenění…jsi fakt super.Quinou určitě vyzkouším.Měj se sluníčkově.Lenka

    1. Leni, díky, taky se měj báječně. Flo.

  26. Veliké gratulace k velikému úspěchu vaší kuchařky.
    Děkuji za dnešní inspiraci, nikdy před tím jsem o quinoe neslyšela a brzy vyzkouším.

    1. Eriko, děkuju ti, a vyzkoušej, myslím, že tě quinoa nezklame.

  27. Milá Flo,
    moc gratuluji k ocenění Tvé knížky,velká čest kdo umí ten umí.
    K zdravé výžívě mě přivedl vnuk je vegetarian tak jsem od něho získala
    zdravé potraviny.Začala jsem hledat na internetu a tak jsem našla také tebe.
    Jsem tomu ráda i od tebe se hodně přiučím.Manžela jsem nepřesvědčila má rád tradiční stravu,ale moji zdravou si vezme k večeři a chutná mu Quinoa mé chutná už jsem zní vařila ale ráda se od tebe přiučím Vařila jsem ji jenom ve vodě určitě zkusím ve vývaru.Moc zdravím a děkuji.

    1. Jitko, tak to je prima, že nás vnuk takhle zprostředkovaně svedl dohromady 🙂 Jsem ráda, že tu jsi a užíváš si to.

  28. No, ja mám rada pôvodnú chuť potravín. Ako hovoria moji chlapi „plané“. A preto ani neviem jedlá dochucovať tak, aby chutili „normálnym ľuďom“. … a tak ani mojich chlapom moje „zdravé jedlá“ nechutia. Pre mňa samotnú ma nebaví variť a jedlo o ktorom predpokladám, že mi ho ofrflú tiež nie. Nuž… a tak často skĺzavame k tým nezdravým večeriam plným tuku – ktoré pripravuje, alebo aspoň vymyslí môj manžel či syn (hoci mi to ani moc nechutí, ale často sa pridám, keďže sa mi nechce vymýšľať, čo iného si urobiť. :-/)

    K úspechu v súťaži ti srdečne gratulujem a tiež som vďačná za veci, ktoré si ma / nás naučila. Favoritom č. 1 sú mäsové guľky pečené v rúre na zelenine. Mňam! 🙂

  29. Mila Flo velke gratulace k umisteni knizky!!Priznavam ze se na tve emaily moc tesim..jsou jako svezi a jiskrivy vanek,ktery prinasi radost.
    Tve knizky by mely byt v kazde knihovne 🙂 !At ti je vesmir stale naklonen.

    1. Och, Fany, díky. Na chvíli jsem si představila, jak vypadá nakloněný vesmír, všechny galaxie nakřivo, planety padající ze svých oběžných drah, ale už jsem zase zpátky v realitě a jdu dodělat nedělní oběd 🙂

  30. Janča says:

    Milá Flo,

    z Nového Jičína posílám obrovské gratulace k obrovskému úspěchu!!!!!
    Před týdnem jsem konečně quinou koupila, a dnes už vím, co bude o víkendu na oběd (mají být horka, moji chlapi žádají „něco lehkého“, tak já už mám jasno…) U nás doma je přímo vyžadována pohanka a jáhly, jen s kuskusem a červenou řepou jim nedělám radost, ale snad se to jednu změní:-)
    Moc děkuji za úžasné tipy a rady každý týden, ať Tě kuchařská múza drží i nadále.
    Pěkné následující slunečné dny a dobře ten úspěch OSLAVTE!
    Jana

    1. Jančo, tak doufám, že jsi měla u chlapců úspěch. Moc děkuju za krásné přání. Flo.

  31. DOBRÝ VEČER FLO,JE UŽ POZDĚ ,ALE TEPRVE TEĎ JSEM DORAZILA DOMŮ,DĚLALA JSEM HLÍDACÍ BABIČKU,NO KVŮLI TOMU TY VNOUČATA MÁME.BUDU SE OPAKOVAT S TOU GRATULACÍ.ALE KAŽDÁ POCHVALA POTĚŠÍ.TAK CHVÁLÍM.JE TO ÚŽASNÉ KDYŽ MÁŠ NA NÁS JEŠTĚ PŘI TOM TVÉM PSANÍ ČAS.JSME VŠICHNI RÁDI ŽE MŮŽEME KAŽDÝ ČTVRTEK OTEVŘÍT MEJL A PŘEČÍST TVÉ NOVÉ RECEPTY.JÁ DOMA VAŘÍM CO NAJDU NA ZAHRADĚ A NEBO NA DVOŘE.ŽIJEME NA VESNICI,DO MĚSTA SE NEDOSTANU KAŽDÝ DEN A TAK SE MANŽEL SNAŽÍ VZPĚSTOVAT A NEBO VYCHOVAT VŠECHNO POTŘEBNÉ.QUINOU ZKUSÍM SEHNAT HNED PŘI PŘÍŠTÍ NÁVŠTĚVĚ MĚSTA A POTOM NAPÍŠU O ÚSPĚCHU PŘI VAŘENÍ. JEŠTĚ JEDNOU VELKÁ GRATULACE K ÚSPĚCHU A UŽ SE TĚŠÍM NA ČTVRTEK. KRÁSNÉ SNAD UŽ SLUNEČNÉ DNY VŠEM PŘEJE JITKA

    1. No vidíš, Jitko, a my, co žijeme ve městě, vám tenhle domácí způsob získávání surovin nepokrytě závidíme 🙂 Ať se quinoa zadaří a moc děkuju za milou gratulaci. Flo.

  32. Ahojky Flo,

    tak přednostně veliká GRATULACE !!!:-). Musí to být úžasný pocit.
    Díky za tipy a rozšíření obzorů ohledně zdravé výživy. Vůbec jsem neměla tušení, že quinoi vůbec existuje, určitě vyzkouším. Dnes jsem dělala rajskou omáčku podle Tebe a byla výborná!!! Opět boule až za ušima u všech strávníků.

    Hezký večer.
    Jana

    1. Jani, to jsem dvojnásob ráda. Děkuju za gratulaci, užij si neděli, Flo.

  33. Lidka K. says:

    Moc gratuluju k úspěchu,
    jsem šťastná,že jsem objevila Tvé stránky a že jsem Tě kvůli nim takto,,poznala,,…

    „Lidské štěstí, to je taková šňůrka, na kterou navlékáme malé korálky, taková malá štěstí – čím jsou drobnější a čím je jich víc, tím je to jejich štěstí větší.“
    Jan Werich

    Mílá Flo,přeji ještě mnoho ,,navlečených korálků,,
    Lidka

    1. Ó, Lidko, děkuju za krásný citát, pan Werich nikdy nezklame. Ať drobné korálky provází i tebe. Flo.

  34. Pavlína says:

    Florentýnko, gratuluji. Tvé knížky zatím neznám, ale určitě to napravím.
    Děkuji také moc za inspirace.
    Pavlína

    1. Pavlínko, díky za gratulaci, jsem ráda, že jsi tu a necháváš se inspirovat. Flo.

  35. Zrovna dnes jsem quinou poprvé ochutnala ve veganském baru a jsem z ní absolutně nadšená. Byl to pro mě stejný objev, jako před rokem v případě pohanky či jáhel. Tehdy jsem začala měnit pohled na svoje stravování. Coby studenta vysoké školy mě přestalo bavit „fasovat z domova“ a dělat si k obědu párek či těstoviny s pestem, takže jsem se po vzoru spolubydlících začala víc zajímat o zdravou stravu, vaření z čerstvé zeleniny, vaření bez lepku apod.

    Když jsem s tím přišla tehdy domů, všichni na mě koukali jak na blázna. Servírovali mi řízky a snažili se mě zlomit. Ale cítila jsem, že mi můj nový způsob stravování vyhovuje a cítím se líp. Když to pak rodiče nevydrželi a ochutnali, zjistili, že to vlastně není zas tak špatné a něco na tom přece jenom bude. Proto mě teď nejvíc dokáže potěšit, když mi píšou či volají, jak že se vaří ta polévka z hlívy ústřičné či jak se dělají ty celerové hranolky.

    Je to jenom o tom prvním kroku a odhodlání zkusit něco nového a lepšího. Samozřejmě že si ráda dopřeji pořádný hovězí burgr. Ale i ten může být přece zdravější. Jen si to uvědomit.

    A gratuluji Vám k úspěchu s kuchařkou Snídaně u Florentýny v čínském Yantai!

    1. Kristýnko, svatá pravda. Děkuju za milou gratulaci, jsi moc hodná. Flo.

  36. Radomila says:

    Milá Flo, moc gratuluji k tak skvělému ocenění. Obdivuji Tě, kolik máš energie a času komunikovat s námi a dělit se o své umění. Qinou určitě vyzkouším. Ale jen sama, mého manžela a jeho sestru, která s námi žije, protože je retardovaná a nikoho už nemá, k tomu prostě nepřinutím. Jsou zvyklí na „pravou“ českou stravu. Ale i tak si ráda Tvé recepty čtu a občas něco vyzkouší, i když, přiznávám, zatím toho moc nebylo. Děkuji Ti za to , co pro násděláš a přeji hodně energie a hlavně, hlavně hodně zdraví. Radka

    1. Radomilo, já jsem moc ráda, že jsi tu, že si čteš, občas se necháváš inspirovat a máš z webu radost. Od toho tu přece je 🙂 Děkuju ti za gratulaci, vážím si jí. Hezkou neděli,
      Flo.

  37. Milá Florentýnko,
    moc gratuluji velmi přeji. Máš můj obdiv, ale to už víš.
    Ať se Ti dál takhle daří. Rudka

    1. Rudko, děkuju, a ať se v kuchyni daří i tobě. Flo.

  38. Milá Flo,také já ti gratuluji.Quinoa mě velmi chutná,je to taková lehká příloha a navíc ještě zdravá,vyzkouším ji i v jiné variantě a to díky tobě ,že nás tak hezky inspiruješ,za to moc díky.Majka

    1. Majko, souhlasím, quinoa je moc prima, má úspěch i u pubertálních dětí. Děkuju ti za gratulaci, užij si neděli,
      Flo.

  39. Ireenka says:

    Veliká gratulace, Flo!!! Mám radost, že se zase jednou Čech ve světě neztratil! Jsi úža! 😀 Ať se daří dál a díky za quinou, prý obsahuje hodně železa..

    1. Ireenko, občas teda mám pocit, že jako Čech se ve světě docela ztrácím 🙂
      Děkuju za gratulaci užij si quinou i zbytku víkendu,
      Flo.

  40. Zuzana says:

    Ahoj Flo, ještě jednou velká gratulace 🙂 určitě quinou vyzkouším a naprosto souhlasím s Tvým názorem ohledně zdravého stravování. Užívej krásného úspěchu a slunka!

    1. Zuzanko, díky moc, užiju, i ty užívej! 🙂
      Flo.

  41. Irena Dvořáčková says:

    Milá Flo, srdečne gratulujem k oceneniu …pre nás si prvá na svete
    quinou varím, doteraz som premývala horúcou vodou, tak som sa dočítala …..
    10 mesačný vnúčik ju má rád s ovocím, dcéra a ja s hocičím a ostaní v rodine „nemusia“
    na chalupe s domácou zeleninkou a bylinkami nám chutná všetko, okrem 6 ročného vnuka ktorý ovocie a zeleninku nemá rád

  42. Milá Týnko přijmi velkou gratulaci ke krásnému ocenění.Jsi šikulka, jen tak dále!!!!!!

    1. Jitko, jsi moc milá, díky. Ať se ti tu nadále dobře vaří! Flo.

  43. Ahoj Flo, i já se přidávám s gratulací. Tvoje oceněná kuchařka je skvělá. Kupovala jsem si ji asi před dvěma týdny. Baví mě recepty a baví mě i senzační grafické zpracování a fotky. Spousta inspirace do kuchyně i pro dobrou náladu. Díky za čtvrteční maily. O existenci nějaké quinoy jsem neměla ani tušení. Nicméně včera jsem koupila a dneska už jsme obědvali s dušeným kuřecím a zeleninou. Byla to mňamka. Jsem nadšená!! Díky za inspiraci.
    Jarka

    1. Jarko, tak to jsem taky nadšená! Jsem ráda, že se ti kniha líbí a že quinoa nezklamala. Je to příjemná změna v jídelníčku.

  44. Milá Flo,

    už dva týdny mám sáček quinoi doma a stále jsem se nemohla odhodlat k jeho otevření. Dnes nastal ten den – hledala jsem návod, recept a jako první se mi objevila Vaše nádherná stránka. Nemohla jsem odtrhnout oči a četla a četla – navíc, jsem maminka tří chlapu (dnes jsou už dospěláci a mají své děti), a tak mi Vaše komentáře ke shonu ráno připoměly minulost 🙂 Děkuji za to. No a quinou jsem udělala, ke kuřecím kouskum a byla výborná. Už ani jinou stránku neotvírám. A určitě jdu shánět všechny Vaše kuchařky. Protože žiju v zahraničí, musím počkat do února, to jedu na Slovensko a pevně věřím, že je tam najdu.
    Gratuluji dodatečně k úspěchu a těším se na čtvrtek.
    Přeji hodně krásných dnu.
    Olga

    1. Olgo, moc děkuju za tak milá slova. Mám velkou radost a vážím si Vaší důvěry. Ať se Vám knížky líbí a všechno v kuchyni vychází. Flo.

  45. Florentynko, nejak mi zde u kuratka nesedi ta doba vareni. V sekci o kurecich prsickach jsem cetla, ze se prave maji delat kratce, aby nevyschly a tady se smazi a pote jeste 30 min vari ve vode???

    1. Ivano, máš pravdu, je to trochu za hranou. Snažím se quinou spíš pomalu táhnout než vařit, takže maso v takovém případě zůstane OK. To prudké opečení na začátku je kvůli barvě a chuti, nikoli proto, aby se maso propeklo i uvnitř. Pak totiž předá tuhle svou nově získanou chuť do vody a jídlo bude podstatně lepší. Pokud chceš, aby maso bylo šťavnatější, můžeš ho po opečení vyndat někam stranou a vrátit zpět až na posledních zhruba 5-7 minut vaření. Pak ale zase utrpí chuť jídla.

  46. Tak já vždycky quinou nechávám buď přes noc ve studené anebo třikrát spařím vroucí. Takhle jsem si to přečetla a nikdy neměla odvahu to udělat jinak. Stejně jako jsem nikdy nezkusila vařit quinou na slano. Dělám ji podobně jako ovesnou- jakmile se začne vyvařovat voda, tak přidám máslo, rozinky, skořici. Občas i třeba trochu pyré. Slanou zkusím!

    1. Lenko, tak ať se zadaří. Flo.

  47. Barbara says:

    zdravím Flo, krásný článek, děkuji. Jen mám jeden dotaz má mít quinoa nějaké aroma v syrovém stavu? Objednala jsem si rovnou 1kg balení a když jsem sáček otevřela linula se na mě zatuchlina a tak jsem si říkala propláchnu ji a bude to dobré i na sáčku to psali. A při varení jsem to cítila pořád a to i přesto, že jsem ji vařila v zeleninovém bujonu, teplé se to poztřít dalo,ale studené už moc ne. tak jen jestli jsem si nekoupila něco zkaženého?! Njn jsem hamta viděla jsem kg za 159Kč tak jsem po tom skočila a ted mám obavu,že to vyhodím :-(. Děkuji za radu a hezká večer Bára

    1. Báro, obávám se, že je tahle quinoa žluklá a nedá se s tím nic dělat. Zřejmě produkt staršího data nebo produkt špatně skladovaný.

  48. Petra says:

    Jedla jsem jí poprvé před pár dny a to je něco neskutečně dobrýho….:)
    Jsem oběť čokoládové drogy, bez ní jsem den nedovedla představit. Mám ráda jídlo samo o sobě, ale závislost na čokoládě…. Proč to píšu – co jsem ochutnala quinoju, nebo jak to sklonit, nechci už nic jiného :))).
    Nejlepší jídlo na světě, pro mě.
    Proč jsem jí neobjevila dříve? Nevadí, koupím si jí a budu umět díky vaším radám i uvařit. 🙂

    1. Petro, souhlasím, quinoa je skvělá. Nevím, zda bych ji vyměnila za čokoládu, ale do kuchyně rozhodně patří. Tak si ji užijte dosytosti, Flo.

  49. Dobry den Flo, quinou mam doma dele, zatim jsem ji pridala do sladkych susenek, ale dnes se pustim dle Vaseho receptu do prilohy. Hodne pouzivame ryzi, kuskus, bulgur, jahly a quinoa bude dalsi zpestreni. Mejte se krasne. Zora

    1. Zoro, to je úžasná rozmanitost v domácích přílohách, dobrá práce! Tak ať se i quinoa stane stálicí. Flo.

  50. Osobne si quinou nejradeji davam jako salat-nastrouhana okurka,quinoa (pomer max. 1/1,radeji vic okurky),majoneza (zdraveji jogurt),cesnek,sul,pepr.

    Deti mi ji basti i jako prilohu,napr. k pecenemu kureti,omastenou vypekem 😉

  51. Sylvie says:

    Milá Flo, děkuji za Vaši radu, jak uvařit quinoi, ve vývaru byla výborná. Stejně tak jsem se řídila barvou, zvolila jsem červenou, neboť k ní byl podáván fenyklový nákyp. Jednoduché, výborné, zdravé…Co bylo však důležité, že nebyl doma kladen žádný odpor, ani ze strany teenagerů. Po celou dobu, co vychováváme naše děti, máme doma s manželem zkušenost, že děti přijímají naše sdělení, vyjádření či radost z jídla tak, jak my rodičové ji vyjadřujeme. A tak jsme často byli dětem vzorem, když jsme vychutnávali ryby či jiné mořské plody, luštěniny nebo různá „zdravá jídla“. Srdečně děkuji za veškerou inspiraci. 🙂

    1. To je tak krásný komentář, děkuju! Máte to doma skvěle zařízené.

  52. Děkuji za postup, dýňová polévka s černou quinoou vypadala a chutnala moc dobře :).

    1. Moc pěkná kombinace 🙂

  53. Ladislava says:

    Milá Jano, jsem ráda, že jsi již několikrát zabrousila do zdravé výživy.
    Moje dcery se daly na vegetariánskou výživu a vždy když občas
    přijely tak mne s tím seznamovaly. Já jsem to trochu opomíjela, ale
    nastal čas, když i já jsem musela se začít zdravě stravovat a výživová
    poradkyně po rozsáhlém dotazníku, odebrání krve a ostatních podmínek mi řekla jakých potravin se mám zbavit a jaké potraviny mám užívat, abych zhubla asi 20 kg. Světe div se, během krátké
    době se to začalo projevovat. Začala jsem poznávat tyto různé
    potraviny a snažím se z nich vařit. Vzhledem k tomu, že mi manžel
    fandí a tak i sám tyto potraviny jí. Nyní na vánoce jsem dostala samé
    tyto „zdravé potraviny“ a tak je studuji, probírám na internetu co to je
    a budu se snažit. ve 72 letech vařit. Děkuji tímto za tento směr, kterým i Vy mi pomáháte.Snad i Vy mi pomůžete s pohankou, jáhlami,
    amarantem apod.

    1. Ladislavo, tak to je opravdu skvělá zpráva, další důkaz, že člověk je tak zdravý, jak zdravé je jeho jídlo. Blahopřeju k úspěšné změně.

      Co se týká ostatních surovin, koukněte sem: pohanka, amarant nebo třeba červená čočka.

  54. Milá Flo.
    Quinou si chodím nakupovat do DM a s tím i kuskus.
    Jako přílohu mívávám spařený list špenátu a dušenou rybu,
    někdy kuřecí sojové maso.
    Mohla bych doporučit. I.

    1. Máš pravdu, Iveto, DM drogerie má výbornou nabídku těchto surovin, taky tam ráda chodím. Parádní tip.

  55. Mirií says:

    Ahojky,popravdě jsem si ji objednala ve výhodném balíčku spolu s chia semínky a kustovnicí,až zde jsem se dověděla co je to za zázrak a určitě uvítám každý nový recept nebo nápad jak ju využít 🙂

    1. Tak ať ti quinoa chutná a dělá radost při vaření i na talíři. A pevně věřím i v pochvaly od strávníků 🙂

  56. Davam quinou a chia seminka do testa na palacinky, ale predem nenamacim ani nevarim. Tak nevim, zda z toho dostavame potrebne ziviny, ale chutna nam to… 🙂

    1. Madlo, tělo si z toho určitě něco vezme, žádný strach. Dobrý nápad na využití quinoy, děkuju.

  57. Dnes jsem ke snidani varila kasi z quinoy s merunkami a k podavani jeste s cokoladovo-arasidovym maslem Sufanek. Vyborna snidane a taky dobra zmena oproti klasicke ovesne kasi.

  58. Vlasta says:

    Ahoj Flo, dneska jsem měla quinou k obědu s plátkem přírodního masa, ale vařím ji jen ve vodě s himalájskou solí a kapkou olivového oleje. Dělám si ji často, je to pro mne rychlé, k tomu opečenou zeleninu a plátek masa, Jsem z malého, ale krásného města Telč, ale výběr surovin na vaření je minimální. Na balkoně si pěstuji cherry rajčátka a skoro všechny bylinky, na jaře si chodím na medvědí česnek, kopřivy a co se dá sníst.Na internetu si objednávám ořechy, různé druhy mouky a semínka. Až budu vařiř pejskovi maso, tak zkusím uvařit quinou ve vývaru, už se těším. A Tobě děkuji za Tvé stránky, moc ráda čtu také komentáře.

  59. Zdravím Vás tak teď nevím já uvařím Quinoi ve větším množství vody a pak ji scedím je to špatně?

    1. Hani, pokud vám to tak chutná, tak na tom není nic špatného.

  60. Dnes jsem quinou vyzkoušela poprvé, vařila ve vývaru dle Vašich rad a k tomu lososa a kukuřici. Bála jsem se, co na to rozmlsané jazýčky celé rodiny řeknou… nakonec byly talíře úplně prázdné a i synové (2 a 4 roky) moc chválili. A já jako kojící malou dceru (2m) jsem ráda za obohacení jídelníčku! Navíc příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Moc děkuji za super článek a recept!

  61. Dagmar says:

    Mám quinou tricolora a když jsem ji uvařila, tak tak bílá vypadá jako na obrázcích, ale černá a červená mi připadala nedovařená a teprve až druhý den se rozležela, víc změkla a už mi nepřipadalo, že jím quinou smíchanou s pískem. 🙂 Je to normální nebo jsem někde udělala chybu? Asi příště koupím jen bílou…
    Dáša

    1. Dášo, to je stejný problém jako se směsí různých druhů rýže (oblíbený žert je basmati + indiánská). Každý druh má jinou dobu potřebnou pro změknutí, takže výsledkem je kompromis a nikoli dokonalost. Quinoa trikolóra má oproti té rýžové směsi trochu výhodu, že se jednotlivé druhy liší jen o pár minut, takže v lednici skutečně dojdou.

  62. Lenka says:

    Quinou zkusím. Mám ráda kuskus, bulgur, jáhly, myslím, že alespoň za pokus to stojí. Jen při vaření asi nepoužívat vývar z kostky,že? 😀

    1. Leni, to rozhodnutí je na vás. Existují i šetrné bujony, já jsem ta poslední, kdo by vám jejich použití zakazoval 🙂 Ale domácí vývar je domácí vývar, o tom žádná.

  63. Jiřina says:

    Quinoa – neznám proto děkuji, zase za další poznatek. Zároveň děkuji za komentáře které jsem si všechny přečetla. Určitě budu surovinu quinoa v regálech obchodu hledat. Jakmile jí koupím, zkusím uvařit některý z receptů. A zase bude zajímavá rodinná neděle se zajímavým receptem. Už se těším.

  64. No abych řekl pravdu, nesouhlasím s tím že by bílá a barevná quinoa chutnaly stejně. Quinou jsem ochutnal před lety v hotových salátech z Lidlu. Byly moc dobré, ale ostré, tak jsem si je začal nastavovat quinoou vařenou normálně ve vodě. Světlá voní jen jemně, ale červená nebo černá mi chutnají po máku a můžu je jíst samotný jen tak místo sušenek. Baví mě, jak křupou.
    Pravda, vařit v bujónu jako přílohu by mě nenapadlo. To je dobrá inspirace. Dík.

  65. Milá Florentýno, děkuji za bezva recepty, hlavně vysvětlení: co, jak a proč. Ačkoliv vařím tak od 15 let a je mi 65, čerpám moc ráda z Tvých kuchařek. Tvoje muffiny moje mlsná vnoučata milují. A quinou – bílou, sice uvařenou dcerou, sbaštila s masem a “ omáčkou “ s velkou chutí moje mlsná vnučka. Takže je zařazena do našeho jídelníčku. Děkuji Lidka

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close