Recept na filé v mléčném pórku

Všichni víme, jak je důležité na jídelníček zařazovat ryby, a všichni hřešíme na to, že si je dáme někde mimo domov, protože kdo se s nimi má v první řadě shánět, že. Neznám příliš mnoho obchodů v mém okolí, kde by se dala sehnat čerstvá sladkovodní nebo mořská ryba. Obvykle to skončí u mraženého filé.

Velkou naději upínám k nově vznikajícím rybárnám, ale přesto je nabídka ryb podle mého názoru poměrně tristní. Losos za poslední dva roky mimořádně stoupnul na ceně a stal se tak v podstatě nedostupný, sladkovodní ryby aby pohledal a mořské se dají najít a sehnat především mražené.

Na téma mražené ryby v kuchyni jsem už tady na blogu jednou psala. Rozhodně nemá smysl je zatracovat a rozhodně se dají použít i bez předchozího rozmražení, čímž šetří cenný čas na přípravu večeře. A to ani nemluvím o tom, že člověk na dnešní večeři nemusí myslet už včera.

Jakmile vyzkoušíte pár značek, časem snadno přijdete na to, která vám vyhovuje, která nepouští víc vody než je váha rybího masa a která nepřipomíná slisované piliny. I když se to v dnešní době zdá skoro nemožné, v mrazicích pultech se dají najít opravdové poklady a stojí za to si je občas pustit na talíř.

Jak recept na filé v mléčném pórku funguje

Slíbila jsem bleskový recept na filé, takže tady je zhruba jeho nástin. V jedné pánvi nebo kastrůlku podusíte pórek a zahustíte ho mléčnou záklechtkou. Pokud jste tuhle záležitost nikdy neochutnali, tak klidně někdy vyzkoušejte i bez ryby, stojí to za to, přísahám.

Takový pórek totiž přinese do vaší kuchyně velké vzrušení na mnoho večeří. Až ho ochutnáte, dočista zapomente, že k němu máte i kus dobré a snadné ryby. Dejte si pozor, ať vám do pórku nesklouzne lžíce až příliš často a vůbec něco vám zbyde na podávání k večeři.

V druhé pánvi zprudka opečete mražené rybí kousky, a protože zůstanou uvnitř díky rychlosti přípravy nedodělané a studené, tak je ještě na pár minut vložíte prohřát a dojít do mléčného pórku. Neplecha ukončena, následně lze hned servírovat.

recept na rybí filé v mléčném pórku
 

Jak vyzrát na mražené filé v pánvi

Potíž s mraženým filé je ten, že se dá jen těžko opéct na pánvi a zvýraznit mu chuť. Proto se uchyluji k jemnému, nenásilnému triku s rybí omáčkou, která je esencí koncentrované rybí chuti. Stačí jí jen trocha na potření mraženého masa na povrchu, než vklouzne do pánve. V teple se uvolňující rybí maso omáčku do sebe vstřebá a o nic jiného mi nejde.

V dobře rozehřáté pánvi se mražené rybí filé sice začne opékat, ale zároveň samým šokem z teplotního přechodu mrazák – pánev uvolní a pustí tekutinu. Někdy víc, někdy méně, záleží na kvalitě masa.

Důležité je tuto vodu na pánvi nenechat a slít ji, aby se rybí filé mohlo dál opékat a nedusilo se ve vlastní šťávě. Pro odlití této vydušené tekutiny se skvěle hodí bokem připravený a čekající pórek, ten ji ochotně pojme. Nic nepřijde nazmar.

Kombinace dobře rozehřáté pánve a odebírání tekutiny vede k alespoň částečnému zezlántutí filé na povrchu, což je přesně cílem a smyslem tohoto počínání.

Jak správně očistit pórek

Dovolím si na závěr přidat ještě jednu drobnou radu ohledně čištění a přípravy pórku. Bílá a zelená část se totiž čistí zvlášť, protože každá z nich vyžaduje trochu jiné zacházení vzhledem k míře znečištění.

Z pórku odkrojte kořínky a zavadlé či jinak poškozené konce nati. Taky ho můžete zbavit první, horní vrstvy, pokud je po celé dlouhé zimě unavená až svraštělá.

Poté pórek překrojte v místě, kde bílá část začíná přecházet v zelenou. Zelenou část vždy rozeberte na jednotlivé listy a důkladně, každý zvlášť a z obou stran, opláchněte ve studené vodě. V každé vrstvě se totiž můžou schovávat zbytky hlíny a jiné nečistoty. Oproti tomu bílý konec pórku lze rovnou krájet, netřeba ho rozebírat.

čištění pórku

Už máte chuť? Tak tady je recept. Užijte si další jarní dávku zeleného na talíři a doplňte půst rybím masem, jak se sluší a patří. Klidně si přidejte i trochu vařených brambor, pokud jste si je dostatečným pohybem během dne zasloužili. Jestliže máte knížku Večeře u Florentýny, tak si ani recept na filé nemusíte tisknout, protože ho najdete na straně 112.

 

Rybí filé v mléčném pórku

Množství: 2 porce

Rybí filé v mléčném pórku

Suroviny

  • 1 velký pórek
  • 40 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml mléka
  • 10 g hladké mouky
  • 200 g mraženého rybího filé nebo rybích filetů z jakékoli bílé mořské ryby
  • 1/2 - 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička oleje

Postup

  1. Nejprve dobře očistěte pórek. Odkrojte mu kořínky a zavadlé konce nati, případně ho zbavte první, horní vrstvy, pokud je poškozená. Poté pórek překrojte v místě, kde bílá část začíná přecházet v zelenou. Zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a důkladně, každý zvlášť a z obou stran, opláchněte ve studené vodě, můžou se v něm schovávat zbytky hlíny a jiné nečistoty. Bílou část rozkrojte podélně na čtvrtiny, zelenou na pruhy silné jako prst. Vše pak nakrájejte na nudličky silné kolem půl až jednoho centimetru. Měli byste skončit se slušnou hromádkou pokrájeného pórku.
  2. V hrnci rozehřejte máslo, a jakmile začne pěnit a bublat, vhoďte pórek a sůl. Zvolna nechte pórek zavadnout a změknout, často promíchejte. Příliš tepla nebo trocha nepozornosti a pórek se snadno připálí.
  3. V mléce dobře rozmíchejte mouku, ať už metličkou, nebo třeba v malém kuchyňském šejkru. Přes cedníček tuto záklechtku přilijte k pórku, přiveďte k varu a nechte velmi zvolna pobublávat 5 minut. Opět platí, že promíchávání je na místě, tentokrát se už však nebude připalovat pórek, nýbrž mouka. V tuto chvíli začne příloha vypadat příliš hustá, ale vy se toho nelekejte.
  4. Na vedlejší plotýnce rozehřejte menší nepřilnavou pánev. Filé, tak jak je zmrzlé, na povrchu jemně potřete rybí omáčkou. Do pánve nalijte lžičku oleje a ochucené filé na něm velmi zprudka opečte dozlatova po obou stranách, na každou počítejte 1-2 minuty. Neřešte, že je uvnitř maso zatím nedodělané. Stejně tak se příliš nepozastavujte nad tím, pokud ryba pustí příliš mnoho tekutiny. U některých méně kvalitních produktů se to stává, dobré filé to však neudělá. Případnou tekutinu klidně slijte k pórku, aby se ryba mohla opékat a nedusila se ve vlastní šťávě.
  5. Opečenou rybu vložte do pórku a lehce ji do něj zatlačte, přilijte i případný zbytek tekutiny z pánve. Pórek zakryjte poklicí, odstavte, a na deset minut na vše zapomeňte. Zatím třeba prostřete stůl a pověste vyprané prádlo.
  6. Rybu vyjměte na talíře, pórek promíchejte a naservírujte k rybě. Další příloha už by vám k této lehké večeři chybět neměla, ale kdyby přece jenom, jakákoli příloha kromě příliš tekutých a krémových bude vhodná. Třeba dušená rýže, kuskus, anebo i vařené brambory.

Poznámky, rady, nápady:

Rybí omáčku se nebojte vypustit a nahradit třeba kořením nebo bylinkami. Rozhodně ale použijte něco, čím jinak málo výrazné rybě přidáte trochu chuti.

 

 

Join the Conversation

  1. Ahoj lidičky, děkuji Florentýnce, že na nás nezapomněla. Vždycky ve čtvrtek mě překvapí milý email s jídelníčkem na víkend. Jako kdyby věděla, že jsem včera koupil pórek a v mrazáku mám filé. Díky Florentýnko a všem přeji krásný víkend.

    1. Tondo, tak to jsem se teda hezky trefila, mám radost 🙂

  2. Václav Knébl says:

    Ahoj Flo, děkuji za tento recept. Mám trochu štěstí, že kamarád chová, jako hlavní rybu pstruhy, a bydlí jen kousek, tak o čerstvou rybu nemám nouzi. Máma ale chce file, má strach z kostí. Tento recept se mi moc líbí. Splní, rybu i zeleninu. Díky a pěkný den.

    1. To se tak někdo má, když má takové kamarády! 🙂

  3. Milá Flo,děkuji za recept na rybu,tedy pro mě rybí filé.Náhodou jsem dnes uvažovala o tom,že bych si mohla dnes udělat nějakou rybu,ale něco jiného,než znám.Otevřela jsem počitač,abych zabrousila na repty,ale v poště jsem měla praidelný čtvrteční meijl od Tebe.Recept vypadá velmi lákavě,tak je dnes zkusím,sice nevím jestli nebudu muset do zeleniny pro porek,toho mám doma jen kousek.Filé mám ráda,i když koupit kvalitní maso je dost problém,ale zatím se daří.Já krom jiného dělám filé se zeleninou grilovanou,nám to chutná,ale změna je vítána.Ještě jednou díky za Tvé recepty a také rady Lída

    1. Lído, tak to mě těší, že ti můžu případně rozšířit jídelníček o další rybí jídlo. Mám radost. Filé s grilovanou zeleninou zní ovšem taky skvěle.

  4. Milá Flo, díky za skvělý recept – vše mám , takže je o rychlý oběd postaráno:-)

  5. Milá Flo, tenhle recept už jsem zkoušela podle tvé kuchařky a moc jsem si pochutnala! Děkuji! A děkuji za připomenutí, pórek mám ráda, včera jsem vařila pórkovou polévku.

    1. Já tenhle pórek miluju i samotný jako přílohu, ale ve spojení s rybou je prostě top. Díky za předchozí vyzkoušení a doporučení.

  6. Milá Florentýno, děkuji za recept. Zrovna včera jsem si udělala rybí filé s brambory, rybu jsem okořenila nějakým kořením na ryby a podusila na olivovém oleji a másle, tím jsem pak polila brambory. Moc mi to chutnalo. Jinak, jsem pyšná, že přesně tak jak popisuješ i já myji pórek. Naučil mě život, protože v zelené části opravdu hlína bývá. Mléčná záklechtka je pro mě docela novinka, ale myslím, že už jsem o ní někdy slyšela. Tenhle recept rozhodně zkusím, protože pórek si kupuju a moc způsobů použití nemám, buď do polévek nebo ho dusím a pak ho dávám jako přílohu. Díky díky! Hana

    1. Martina says:

      Milá Hanko, jestli můžu, jeden recept s pórkem navíc, také ho mám ráda: prudce opečená osolená kuřecí či krůtí prsa naskládám do pekáčku, posypu nákrajeným pórkem, strouhaným sýrem, zaliji smetanou a dám zapéct, je to také velká ňamka 😉 Samozřejmě recept Florentýny také vyzkouším, už se těším! Ahoj všem, Martina.

    2. Hani, klidně tenhle pórek zkus i bez ryby jako přílohu třeba k rychle opečenému masu. Pokud pórek miluješ, tak není co řešit.

  7. Magdalena says:

    Jezdíme s manželem do Norska na ryby,dnes jsem měla v plá,no a nu udělat tresku,no a výborný recept.Je to pro mně novínka

    1. Tak to mě těší, že jsem mohla přinést nové využití skvělého rybího masa z Norska.

  8. Blanka says:

    Ahoj Flo, díky za inspiraci, vypadá to moc dobře. Zítřejší rybí oběd je jasný. Hezký den

    1. Blanko, díky a krásné dny i tobě.

  9. Eliška says:

    Toto jídlo je skvělé a rychle hotové, bylo první z Tvé kuchařky večeří, milá Flo, které jsem vyzkoušela. Před časem jsem si koupila mražený pórek, už nakrájený, a to teda velmi nedoporučuji. Kusy velké a převážně zelená část, bílé, té lepší části, pomálu. Od té doby výhradně s čerstvým pórkem a pěkně na tenká kolečka nakrájet. 🙂

    1. Eliško, máš pravdu. Mražený pórek navíc rychle ztrácí na pánvi konzistenci a u tohoto jídla je lepší, když je do čeho kousnout a co zeleného obdivovat. To s mraženým až tak dobře nejde.

  10. Renča says:

    Ahoj Flo, už jsem těšila na tvůj čtvrteční přísun inspirace. Ryby u nás máme nyní každý víkend. Přesně řečeno tresku z moře od Bonfood (doufám, že nevadí reklama, protože tahle firma si ji opravdu zaslouží). Ani rozmražením nezískám z kilového balíčku tresky více než čajovou lžičku vody. Maso jedna báseň. Často mají výhodné nabídky na slevových portálech. Tvůj recept hned tento víkend vyzkouším. Krásný sluníčkový den všem 🙂

    1. Bonfood si potrpí na kvalitu rybího masa i na dobré zpracování, takže reklama opravdu nevadí 🙂 Naopak, díky za doporučení pro ostatní čtenáře.

  11. Florentýko,moc tě zdravím a děkuji za recept,udělám si filé o víkendu a už se těším. Pá,měj se krásně. Pavla

    1. Díky, Pavli, tobě taky krásné dny.

  12. Milá Flo, to je rána do černého. Filé čeká v mrazáku a pórek jsem právě koupila. Přijede mé milované dítě na víkend, tak si pochutnáme. Úžasný recept, dík za připomenutí.

    1. Taková trefa mě tedy obzvlášť těší, Ivo.

  13. Renča says:

    Díky Florentýnko, chtěla jsem dělat rybu a udělat ji trochu jinak – trefa. Rychlé+zdravé +chutné. Přeji pěkné sluníčkové dny a příjemné jarní povětří

    1. Asi musím odpovědět přesně to samé, co Ivě před tebou 🙂

  14. Ahoj Flo,díky za receptík,už jsem se těšila,čím nás překvapíš.Opět zajímavá kombinace – ryba a pórek,to by mě nenapadlo.Ryba je v mrazáku vždycky,ale jen co koupím pórek,jdu na to. Zdena

    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě zlákala. Nech si chutnat.

  15. Milá Flo,
    díky za dnešní recept, je to báječná inspirace. Přesně, jak píše Renča, mám v mrazáku ryby od BonFoodu, jsou opravdu skvělé, ale protože jich vždycky kupujeme víc, když už je objednáváme na internetu, stojím pak před problémem – jaký další recept, když jsou ryby na jídelníčku častěji. Tenhle, je trefa do černého, už se na něj moc těším.

    1. Opět musím jen a pouze souhlasit 🙂

  16. Milá Flo,
    manžel jí filé pouze v trojobalu jako řízek, zkusíme změnu :). Díky

  17. Vlasta says:

    Florentýnko,
    nový a zajímavý recept s pórkem. Moc děkuji za inspirace. Rybí filé jsem už nevařila hodně dlouho, občas chodíme do rybárny pro pstruhy.Ale mám ho moc ráda, jenom ta kvalita se zhoršila. Pokusím se sehnat něco kvalitnějšího podle rady od Renči.Děkuji, přeji pěkný den.
    Vlasta

    1. Vlasto, souhlas, není filé jako filé, ale na pár značek je spolehnutí, věřím, že jednou trefíš na to pravé.

  18. Kateřina says:

    Milá Flo, file podobne pripravuji i ja, s tim rozdilem, ze porek osmahnu na masle, osolim, opeprim, vlozim file a zaliji smetanou. Pote dusim asi deset minut. Vyborne je i pridat trochu dijonske horcice. Kateřina

  19. Barbora says:

    Ahoj Flo, toto jídlo čas od času dělávám, ale k pórku, místo mléka s moukou, přidávám pouze lžíci cream cheese. Krásně mi pórek dochutí. Krásný den přeji.

  20. tornado-lou says:

    Už jsme to dělala několikrát. Ten mléčný pórek je skutečně boží! akorát dětí si to nemyslí.

    1. Děti někdy neví, co si mají správně myslet, úkolem nás matek je to s nimi i přesto vydržet 🙂

  21. Milá Flo,ty snad v tom jaru vidíš,co já bych mohla rychlého udělat.jasně,že koupím porek a kousek file se najde a bude rychlovka na oběd. Na filé,ale trošku jinak mám stochutí už dávno a tak ti díky zítra jdu na to…moc zdravím. Miluška

    1. Miluško, tohle je přesně to období, kdy se každá trocha zeleného na talíři počítá. Jsem ráda, že jsem tě nalákala.

  22. Alena Svobodová says:

    Ahoj Flo, zdravím a přeji Tobě i všem čtenářům tvých stránek hezké předvelikonoční období. Znám rybí filé a všelikou rybí pochutinu z čerstvých ryb,ale na pórku jsem filé nedělala. To bude príma změna. Pórek používám nejraději do kuřecích nudliček,něco jako na azijský způsob. V tomto postním čase je ryba vděčný pokrm. Díky za skvělý nápad. Alča

    1. Máš pravdu, postní období bylo jedním z důvodu, proč napsat právě o rybě. Tak ať ti chutná.

  23. Dík za recept, už při čtení jsem polykala ????????. Suroviny doma jsou a jako několik kuchařů přede mnou musím pochválit filé od Bonfood.

  24. Mirka Škramlíková says:

    Děkuji za recept. Ryby nemusím, ale pórek mám ráda. Z ryb právě jenom filé. Takže zítra bude dobrý oběd. 🙂

    1. Snad to klapne a bude radost na talíři 🙂

  25. Díky, už se těším až to vyzkouším a zkusím nabídnout i vnoučatům.

    1. Lído, tak držím palce, zelená barva plus ryba na talíři je pro některé děti až příliš odvážné. Přesto věřím, že vnoučata přesvědčíš k ochutnání.

  26. Zdravím milá Flo. Tak dnešní recept mě,přiznávám moc neinspiroval. Ale sto lidí,sto chutí že? Nijak ho hanět nebudu,prostě to není můj šálek kávy nebo čaje? Rybí filé mám ráda,ale jen tak opečené na másle s kmínem nebo pomazánku z vařeného filé s majolkou a hořticí.Tak jen přidávej další recepty,ráda zkouším nové. Zdraví Jana.

    1. Jani, máš naprostou pravdu, sto lidí, sto chutí. Zkus někdy, pokud budeš mít náladu, vyzkoušet jen zmiňovaný mléčný pórek samotný. Třeba jako přílohu k masu. Budu ráda, když mi pak dáš vědět, zda aspoň ten měl šanci zapůsobit.

  27. Děkuji za ten nápad, minulý týden jsem dostal na mražené rybí filé chuť.
    Navíc budu mít nyní Tvým přičiněním možnost ho zkusit připravit jinak. Těším se, protože pórek mám v oblibě. Upřímnou soustrast s Tvou zlobivou výpočetní technikou. Je asi propojena s mou, protože jsem přišel o celou složku Tvého kuchařského školení a celý večer jsem pak lovil její zbytky z útrob hard-disku, na štěstí úspěšně.

    1. To se všechno děje, Jirko, abychom to neměli tak jednoduché a nepovažovali samozřejmé věci za příliš samozřejmé 🙂 Tak ať ti chutná.

  28. Věra V. says:

    Zdravím a děkuji za vše zaslané. Určitě vyzkouším. Páčko V.

    1. Rádo se stalo, i já děkuju. Flo.

  29. Ahojky, díky za naprosto dokonalý recept, tresky z Norska mám půl mrazáku, tak se každý recept hodí a tento je úžasný. Pórek dovezl manžel a jídlo bylo hned uvařené. Moc jsme si pochutnali. Jen jsem podacala ještě s bramborem.

    1. Ty už jsi to stihla vyzkoušet? Tak to je fofr. Díky za ohlasy! Flo.

  30. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, díky za recept. Zrovna na večeři jsem měla rybí filé se zeleninou a příště teda zkusím s pórkem. Mám ráda rychlá jídla. Zdraví Vlasta!

    1. Vlasto, to je jasné, kdo by uprostřed týdne chtěl vařit dvě hodiny večeři? Zkus a uvidíš sama 🙂

  31. Vlasta says:

    Milá Flo, děkuji za výborný a jednoduchý recept. Sobotní oběd bude rychlý, takže zbude dostatek času na pletí zahrádky. Vlasta

    1. No jo, máš pravdu, už je tu zase to období, kdy si plevel nedá pokoj až do zimy.

  32. Už mám ukuchtĕno, bylo to výborné 🙂 Dĕkuji. Kombinaci ryba a pórek znám, doteď jsem tedy nejčastěji dělala kvalitního tuňáka z konzervy s pórkem + sůl, čerstvě mletý pepř a citrón, nejlépe chutná s těstovinami 🙂

    1. Díky za vyzkoušení, ovšem ten tuňák taky nezní marně.

  33. Standa says:

    Diky za inspiraci !

  34. Anička says:

    Dobrý den, Flo, a všichni!
    Od té doby, co tě „znám“, tedy tvoje kuchařky, jim pórek často. Před tím jsem ho vůbec nepoužívala. Tenhle recept jsem už vařila a dělám ho tak často, že jsem si říkala, že se v kuchařce porozhlídnu i po jiném rybím receptu. Všechny jsou skvělé a opravdu fungují!
    Děkuji ti za vše, co pro nás děláš. Jsi skvělá!
    Anička

    1. Aničko, já děkuju, tvoje slova mě moc těší. Flo.

  35. ZASE KRÁSNÝ RECEPT,U NÁS JE RYBA MOC OBLÍBENÁ A JEŠTĚ KE VŠEMU MÁME DOMA RYBÁŘE A NÉ JENOM JEDNOHO.NENÍ TÝDEN CO NEPŘÍJDOU S NĚJAKÝM RECEPTEM.DÍKY ZA TVŮJ RECEPT UKÁŽU HO CHLAPCŮM.ZDRAVÍME JITKA A DĚDA

    1. Rybáři v dohledu jsou jednoznačně poklad a u vás, Jitko, navíc určitě i náležitě opečováváni, to se tak někdo má 🙂

  36. Milá Flo,
    také Ti děkuji za moc hezký recept a hlavně za to krásné slovo „záklechtka“. Asi jsem jej už někde slyšela, ale u nás se nepoužívá (my říkáme „zátřepka“ – jakože se to zatřepe). Ale to nevadí, na recept nemá daný výraz asi žádný vliv. Každopádně recept ráda vyzkouším, jen to mléko – no má k němu specifický vztah a představím si tak akorát příšernou mléčnou polévku. Asi místo něj použiju vodu a dochutím smetanou. Pro manžela i děti bude ale asi potřeba nějaká ta příloha .- brambory, pečivo…Hm, a porek my asi děti jíst nebudou, zeleninu sní v polévce nebo zasyrova, ale takhle asi ne. Ale já se na něj s rybou už moc těším.

    1. Magdo, vůbec se toho mléka neboj. Já asi tuším, kam vedou tvé představy a rozumím ti, ale tohle opravdu dopadne. Neboj se toho. Na mléčnou polévku si při ochutnávání vůbec nevzpomeneš. Kombinace pórku, másla a záklechtky vytvoří úplně novou chuť, která tam předtím nebyla.

  37. Evžena says:

    Ahoj Flo a ostatní kuchařinky a kuchaři. Bohužel jsem recepty otevřela až dnes, jinak bych to dnešní filé podle něho udělala. Ale i tak bylo dobré – dala jsem 3 stroužky česneku, asi 3 cm dlouhý nadrobno nakrájený zázvor, koření na ryby a bylo to taky moc dobré. Jinak ten pórek podle receptu je výborny i na špagety.

    1. Tak s těstovinami ho teprve musím vyzkoušet, ale díky za nápad. I za tu rybu, oboje zní velmi jedle.

  38. Výborný nápad, filé mám v mrazáku, určitě to udělám!!!

  39. Ahoj příznivci naší úžasné Florentýnky,
    i já už se na tuto kombinaci těším, pórek podobným způsobem upravuji, ale nenapadlo mě to kombinovat s rybou. Rybu poslední dobou hlavně kvůli dietě upravuji v troubě. Celý plát nerozmrazené ryby položím na pečicí papír, posolím, posypu kmínem a pokladu tenkými plátky másla másla, někdy ke konci pečení posypu strouhaným sýrem. Dám péct cca na 15-20 min na 200ˇC. Zpravidla k tomu dělám brambory, ale vystačíme si i krajícem tmavého chleba. Ovšem s tím pórkem to bude přímo královská bašta.
    Děkuji Flo, je to výborný nápad.
    Hanka

    1. Díky za další nápad do sbírky, Hani.

  40. Hallo Florentýno,
    tak to byl první recept s tvého repertoáru. Chutnalo všem moc!!

    Srdečně zdraví

    Werner

  41. Ahoj Florentýno, teď jsem si to uvařila k obědu a opravdu dobré, zvlášť když jsem ještě potřebovala udat zbytek šlehačky. S bramborem, no dobrota!

    1. Hani, děkuju za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo. Ta šlehačka to určitě jenom vylepšila.

  42. Markéta says:

    Dnes jsem se do toho pustila k večeři a je to výborné! Děkuji za recept, určitě ho zařadím mezi své oblíbené =)

    1. Rádo se stalo, díky za vyzkoušení.

  43. Milá Flo, super recept jak připravit mražené filé a neudělat z něj piliny 🙂 Ještě mi zbývá naučit rodinu vychutnat si zadělávaný pórek a mohu si připsat další vítězství.

    1. Tak to ti zbývá už jen malý krůček a můžeš oslavovat 🙂

  44. Ivana says:

    Tak jsem si dnes koupila tresku s pocitem, že bych měla chuť z ní vyrobit tzv. „fisherman´s pie“. Leč nějaký recept, který by se mi líbil ne a ne najít…
    I zalistovala jsem Odpolední kuchařkou v naději na nějaké jiné řešení, a nalezla tento recept. Takže tresku jsem osmahla, mléčný pórek vyrobila, ovšem nakonec nadrobila tresku do zapékací mísy, zalila pórkem, navršila bramborovou kaši, pokladla plátky másla a hodila do trouby.
    Moc dobře tato variace na váš recept dopadla!

  45. Tento recept mě mile překvapil. Takto připravaný porek jsem ještě nedělala a v kombinaci s rybou (chlazenou) to bylo chuťově zajímavé. Určitě budu vařit častěji (s rybou i bez)

  46. Petra says:

    Filé jsem nezkoušela, ale takhle udělaný pórek (se smetanou místo mouky a mléka) zadělám do hustší konzistence a dávám ho do palačinek. Pro děti samotný a pro zmlsané rodiče s kousky uzeného lososa. Je to luxusní 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close