Nechci si to připustit, ale přichází čas, kdy si člověk při návštěvě trhu říká: chtělo by to nějaké recepty z dýně. Dýně právě dozrávají a čím blíž k podzimu, tím víc nám budou skákat do cesty.
Moc dobře si vzpomínám na své první setkání s opravdovou dýní v kuchyni. Byla obrovská. Vážila dvanáct kilogramů, takže měla víc než já let. Když jsme ji doma rozkrojili, bylo z ní na dva kýble odpadu a zůstala jen tenká očištěná dužina. “Taková malá trocha materiálu z tak velké dýně,” divili jsme se vespolek. Z takové malé trochy materiálu jsme zavařili na třicet skleniček dýně á la ananas a dalších třicet skleniček dýně á la pomeranč.
Tehdy, pokud vím, takhle končily všechny dýně v našem okolí. O halloweenských strašidlech ještě nikdo nevěděl a recepty z dýně na internetu nikdo nehledal.
Je toho hodně, co můžete dýni udělat a považovat se přitom za labužníka. Krom toho, že se jí dá vydloubat halloweenský zubatý úsměv, se hodí do výborné krémové polévky. Anebo ji můžete bez obav svěřit, nakrájenou na plátky, sálavému žáru grilu a podávat jako přílohu k masu. Možná se dokonce rozhodnete, že samotnou dužinu jen tak mimochodem a na zkoušku podusíte na trošce vody, zatímco na ostatních plotýnkách připravujete večerní kreaci. Pak ale raději počítejte s tím, že rozmixované dýňové pyré potají sníte sami v koutku, abyste se o něj nemuseli dělit.
Které dýňové odrůdy vyzkoušet?
Za dýni se na zahrádkách i na tržištích koncem léta a začátkem podzimu vydává velké množství odrůd různých barev a velikostí – a tedy i kuchyňského určení. Kromě tradiční dýně obří, dosahující až několik desítek kilogramů, vyšlechtěné před padesáti lety v semenářské stanici ve Veltrusech a proslavené jako kompot á la ananas, narazíte hlavně na dýně muškátové a máslové. Často se to plete a pletlo se to i mně. Pletou to novináři i zájmové kuchařské weby, naštěstí to ale mají správně semenářské podniky.
Muškátová dýně
Vždy půvabná, kolem šesti kilogramů vážící dýně, která vám dopřeje kuchařskou zábavu na dobrý týden a deset jídel. Má opravdu sytě oranžovou dužinu a slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou. Dovolí vám využití nasladko i naslano, což je dobře, protože u téhle krásky se každý recept hodí. Já s ní často zapomínám, že tvorba jídelního menu má své zásady, mezi které patří neopakování stejné suroviny ve více chodech. Když je doma nakrojená muškátová dýně, přestávají tyhle požadavky platit.
Máslová dýně
Tvarem připomíná hrušku a barva slupky časo vypadá, jako kdyby ji někdo trochu šmrncnul bělobou. Dužina však má nejen výraznější barvu, ale ze všech dýní asi i nejvýraznější chuť. Tepelnou úpravou v ní probudíte jemné, máslovo-oříškové tóny, především když ji upečete. Po upečení ji klidně můžete ještě rozmixovat do polévky nebo do koláče, dvě tepelné úpravy za sebou v pohodě snese.
Hokaido dýně
Na tuhle dýni se zaměřte, pokud vás nebaví čištění dýní od slupek. Hokaido se neloupe se a používá se i se slupkou, protože jako jediná má takovou slupku, která teplem změkne. Já ji strouhám do bramboráků, kterým familiérně říkám dýňáky a které nikdy nestihnu vyfotit.
Špagetová dýně
Nemám ji tu vyfocenou a moc ji nepoužívám, ale to neznamená, že vám nepřinese spoustu legrace. Je žlutá, oválná, protáhlá a dostala své jméno podle špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne. Není tolik sladká jako jiné druhy dýní, a tak se klidně můžete tvářit, že ten vnitřek jsou opravdové špagety, přelévat je rajčatovými omáčkami a sypat strouhaným sýrem.
Než začnete vařit z dýně
Po nákupu nebo sběru nechte dýně nejméně 14 dní odpočívat, případně i sebe, pokud jste s sebou táhli nějaký těžší kousek. Odpočinkem se zlepší chuťové i výživné vlastnosti dýně přeměnou části škrobů na cukry. V temnu a suchu vydrží neporušené dýně klidně i půl roku. V teple bude trochu vysychat slupka a bude se vám pak dýně hůř loupat, ale přežít by taky měla docela dlouho.
Nezapomeňte, že kromě dužiny skrývá dýně ještě jedno sladké tajemství: semínka. I když je zrovna do receptu nepotřebujete, nevyhazujte je. Oberte je od střapatých vláken, opláchněte na cedníku a nechte oschnout. Pak je můžete upražit na trošce oleje na pánvi, osolit, případně i okořenit a pochutnat si na nich jindy. Ať už jimi posypete salát, polévku či domácí pečivo, anebo si je v misce donesete před televizní obrazovku.
Dub a dyně.
Kdyžtě každá rostlinka dozrávala v čase,
jak tu dlouho stojí dub, dyně tázala se.
“Sto let.” “Já jsem za sto dní takovou se stala,”
řekla dyně. Na to dub: “Marna tvoje chvála,
pěkna’s, pravda, na pohled, na pohled též slyneš,
jak jsi rychle vyrostla, tak též rychle zhyneš.”Kytice z Krasického bajek, Ignacy Krasicki, vydáno r. 1877 v Brně, str. 33
Dýňové recepty ve dvou kategoriích
Já sama si soukromě rozlišuju dýňové recepty na dva typy. Za prvé na ty, kde je potřeba dýni nejdřív podusit a rozmixovat na pyré, které se pak použije jako polotovar do dalšího vaření. A pak je další spousta receptů, kde nemusíte s dýní vůbec nic udělat, protože se dýně používá do receptu syrová a počítá se s tím, že v průběhu vaření změkne. Ve stejném duchu vám přináším následující dýňovou inspiraci.
1. Recepty z dýně,
kde je třeba dýňové pyré
Pyré ze všech nejdýňovatější uvaříte z dýně máslové. Tahle malá hruškovitá věc s tak tvrdou kůrou, že by se za ni nemusel stydět ani dvoutýdenní chléb, vám poskytne skvostné pyré s jemnou konzistencí a máslově oříškovou chutí. Kdybyste tohle pyré teď rozdělili do misek a ozdobili lžičkou kysané smetany, máte parádní dezert k baboletní večeři.
Pyré uvaříte takhle:
Jednu máslovou dýni překrojte na osminky, z každé odstraňte vnitřní roztřepenou část dužiny se semínky a malým nožíkem odkrájejte tuhou slupku. Kousky dýně omyjte, nakrájejte na kousky velké asi dva centimetry, nasypte je do kastrůlku a podlijte čtyřmi lžícemi vody. Osolte špetkou soli a zakryjte duste na mírném ohni 20 minut doměkka. Nakonec lehce rozmačkejte vidličkou a nechte vychladnout, případně též můžete dýni rozmixovat nebo protlačit lisem na brambory.
Tohle pyré využijete nejen jako přísadu do pečení, nejen jako samostatný dezert, jak bylo naznačeno, ale klidně ho upotřebte jako polotovar do omáčky k masu, k výrobě krémového italského risotta nebo jako přísadu do zapékaných lasagní.
Dýňový kořeněný chlebíček
Tenhle recept tu máte výjimečně měřený na hrnky, protože když jsem ho připravovala, přestala mi fungovat váha. Jeden odměrný hrnek má normovaný objem 230-240 ml, tak na to nezapomeňte, až budete sahat po svém velkém snídaňovém kafáči. Nemuselo by to dobře dopadnout.
Na dva chlebíčky (případně na 12 muffinů):
2 hrnky hladké mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva (1/2 sáčku)
1 špetka jedlé sody
1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžička mleté skořice
1 špetka soli
120 g másla
2 velká vejce
1/2 hrnku jemného krystalového cukru
1/4 hrnku jemného hnědého cukru
3/4 hrnku dýňového pyré (viz výše), zchladlého na pokojovou teplotu
3 lžíce kysané smetany nebo créme fraiche
hrst vlašských ořechů, velmi hrubě pokrájených, a stejné množství sušených švestek, dtto
trocha másla a hrubá mouka na vymazání a vysypání forem
1. Příslušné ingredience včas vyndejte z lednice a nechte je vytemperovat na pokojovou teplotu. Do misky prosijte mouku, prášek do pečiva a sodu, přidejte koření a sůl a metličkou důkladně promíchejte. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů.
2. Máslo rozetřete v kuchyňském robotu, přidejte oba cukry a třete ještě aspoň deset minut, až vznikne světlá jemná pěna. Pak zašlehejte postupně obě vejce, druhé přidejte, teprve až se první bezezbytku zašlehá. Pokračujte ještě ve šlehání (tření) další jednu minutu.
3. Na nejnižší otáčky nebo rukou s pomocí stěrky vmíchejte dýňové pyré a kysanou smetanu. Nakonec jemně zapracujte směs mouky s kořením a na samotný závěr krátce vmíchejte ořechy a švestky.
4. Chlebíčkové formy vymažte máslem a vysypte moukou až po okraj. Rozdělte do nich spravedlivě celou dávku těsta a ve vyhřáté troubě pečte 35-40 minut dozlatova.
Dýňové lívanečky
Na tenhle recept vám bude stačit pyré z přibližně poloviny máslové dýně. Co se týká druhé poloviny dýně, hodí se vědět, že lívanečků není nikdy dost, tedy ani těchto.
250 g vychladlého dýňového pyré
200 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice
špetka soli
400 ml mléka
3 vejce
60 g másla
olej na smažení
jogurt, med a čerstvé ovoce na ozdobení
1. V misce metličkou smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě společně prošlehejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a dýňové pyré. Do třetice ušlehejte z bílků a cukru pevný sníh.
2. Mléčnou směs nalijte k moučné směsi a krátce promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sníh a jemně zapracujte, docela dobře to jde použitou metličkou od sněhu.
3. Na rozehřáté, lehce olejem potřené pánvi smažte postupně malé lívanečky. Těsto obsahuje cukr a proto se snadno přichytává, raději použijte pánev s nepřilnavým povrchem.
4. Podávejte teplé, přelité medem, s hustým jogurtem a posypané trochou ovoce.
2. Dýňové recepty, ve kterých nemusíte vyrábět pyré
I když pyré tentokrát vynechám, pamatujte, že dýně tepelnou úpravu potřebuje a že nemá smysl se ji snažit nastrouhat syrovou do pomazánky. To už raději zkuste dýňové máslo, na které určitě nezapomenete.
Máslo z pečené dýně
Nenechte se zmýlit názvem, v zahraničí se běžně používá slovo máslo ve spojení s dušenou, rozmixovanou a odpařením přebytečné vody zahuštěnou zeleninovou pomazánkou. V tomto receptu jsem máslu přece jen zůstala trochu blíž. Dýni nejdřív upečete a rozmixujete, potom přidáním trochy skutečného másla za asistence tyčového mixéru vyrobíte hebkou krásku o razanci arašídového másla. A víte, jak to s ním je – buď ho milujete, nebo nenávidíte. Nic mezi tím už není.
Na velkou misku pomazánky:
1 máslová dýně
1 lžíce olivového oleje
velká špetka soli
8 lžic másla
1. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Dýni podélně přepulte a lžící vyškrábnětě měkkou dužinu se semínky. Obě poloviny dýně vtěstnejte do malého pekáčku řeznou stranou nahoru. Nožem nařízněte povrch dužiny křížem krážem, potřete olivovým olejem a osolte. Vložte do horké trouby a pečte 40 minut. Poté zmírněte teplotu na 170 stupňů a dopékejte ještě 20-30 minut, až dužina zcela změkne – poznáte to při vpíchnutí ostrým nožíkem podobně, jako zkoušíte uvaření brambor.
2. Horkou upečenou dužinu lžící vyjměte ze slupky a vhoďte do vysoké, úzké nádobky, vhodné pro tyčový mixér. Veškerou dužinu ještě zatepla rozmixujte nahrubo. Přidejte máslo a pokračujte v práci s mixérem, dokud vše nerozmixujete zcela dohladka. Hotové pyré osolte podle chuti, přendejte do zavírací sklenice a nechte vychladnout. Poté uzavřete a skladujte krátce v lednici. Hodí se nejen na opečený toust, ale báječně chutná v semínkových houskách, společně s čerstvým krémovým sýrem a křupavými listy salátu.
Rychlý dýňový koláč
Tenhle snadný dezert nepotřebuje dýni předvařit a rozmixovat na pyré, ale počítá s tím, že dýně změkne při pečení. Kdysi jsem si ho vymyslela jako obdobu mrkvového koláče, a protože všechno funguje, jak má, směle vám ho předávám.
Na těsto:
160 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
160 g cukru krupice – můžete namíchat bílý a hnědý cukr pro lepší chuť
špetka soli
1/2 lžičky mletého zázvoru
špetka mleté skořice
2 lžíce mléka
100 ml rostlinného olej
2 velká vejce
500 g nastrouhané syrové dýně
hrst vlašských ořechů
Na krém:
100 g másla
100 g měkkého krémového sýra typu žervé (například lučina)
80 g cukru moučka
1. Do mísy prosejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl, koření a promíchejte metličkou. Zvlášť v jiné misce prošlehejte vejce, mléko a olej. Aby se později těsto nesrazilo při pečení, měly by být všechny tyto suroviny pokojové teploty. Tekutou vaječnou směs nalijte ke směsi mouky a cukru a krátce metličkou promíchejte, než se vše spojí na řídké těsto.
2. Do těsta vmíchejte nastrouhanou dýni a nasekané vlašské ořechy. Nalijte do koláčové formy, vymazané a vysypané, a dejte péct při 180 stupních na 35 minut.
3. Upečený koláč nechte vychladnout ve formě, jen ji postavte na mřížku. V kuchyňském robotu třete společně máslo, krémový sýr a cukr tak dlouho, až vznikne světlá pěna, zhruba deset minut. Krém pak natřete na vychladlý koláč a nechte trochu zatuhnout v lednici.
Dýňové noky
Jelikož dýně se v kuchyni tak trochu chová jako brambory, sluší jí také úprava v podobě noků. Podávat je můžete nejen jako přílohu, ale také v samostatné úpravě jako hlavní těstovinový chod. Třeba se slaninou a parmazánem, jako v tomto receptu. Přidejte vajíčko a dostanete noky ve verzi carbonara.
Pro 3-4 osoby:
500 g očištěných brambor (tj. asi 5 středně velkých)
500 g očištěné máslové dýně
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
1 vejce
lžička soli
špetka muškátového oříšku
k podávání:
150 g slaniny
strouhaný parmazán
1. Oloupané a nakrájené brambory nechte uvařit doměkka. Zvlášť uvařte i dýni. Obojí slijte a nechte dobře vychladnout, nejlépe přes noc.
2. Větší hrnec naplňte vodou, osolte a začněte zahřívat, aby voda přišla k varu dříve, než dokončíte noky.
3. Brambory a dýni prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle. S ostatními surovinami smíchejte na jemné, nelepivé těsto. Pokud se lepí příliš, přidejte více hladké mouky. Pracujte rychle a zbytečně přípravu těsta neprodlužujte, jinak povolí.
4. Vypracované těsto rozdělte na čtvrtiny, každou vyválejte na váleček silný asi jako palec a nakrájejte na centimetr široké špalíčky. Lehce je poprašte moukou, aby se k sobě neslepily. Na speciálním dřevěném prkénku můžete vytlačit drobné rýhy, anebo letmo narýhujte nočky vidličkou, anebo nic z toho nemusíte dělat. Všechny noky najednou pak vhoďte do vroucí vody a po chvíli promíchejte, abyste je odlepili ode dna. Jakmile vyplavou, vařte už jen minutu, pak je ihned děrovanou lžící nebo cedníkem vylovte.
5. Zatímco se noky vaří, nakrájejte slaninu a zvolna ji ve velké pánvi osmahněte dozlatova. Uvařené a scezené noky vhoďte do pánve ke slanině a ještě zprudka půl minuty až minutu orestujte. Rozdělte na nahřáté talíře a posypte strouhaným parmazánem.
Dýňáky (dýňové bramboráky)
Podělím se s vámi o jeden z mých nejoblíbenějších dýňových receptů – dýňové bramboráky, které u nás už dostaly familierní pojmenování dýňáky. Pojímá v sobě to nejklasičtější z klasiky a rozhodně se nesnaží dění v kuchyni komplikovat nesmyslnými doporučeními.
Na velkou mísu dýňáků (zhruba 20 malých kousků):
500 g očištěné dýně hokaido (bez semínek, slupku však ponechte)
200 g salátových brambor
1 velká cibule
4 stroužky česneku
4 vajíčka
100 g polohrubé mouky
1 lžička maizeny (kukuřičného škrobu)
sůl podle chuti, přibližně jedna lžička
pepř
sádlo na smažení
1. Dýni umyjte a i se slupkou nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory oškrábejte a také nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte, a všechny ingredience kromě sádla společně promíchejte. Nenechte směs stát a ihned ji zpracujte dál.
2. Lžičku sádla rozehřejte v pánvi. Část těsta přeneste na pánev, lžící rozetřete na sotva centimetr vysokou vrstvu a na středně silném plameni osmahněte po obou stranách dozlatova, celkem asi 3-4 minuty. Vyjměte a nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk. Dýňáky můžete podávat nejen samotné, ale také jako přílohu k dušenému masu.
Krémová dýňová polévka
Je to prosté a snadné. Nejlepší krémové polévky vzniknou, když zeleninu podusíte na másle a potom vaříte společně s vývarem a šlehačkou. Jako bonus navíc získáte i krásný, napěněný vzhled polévky. Už jsem o nich psala, všechno to najdete v odkazovaném článku.
Kromě semínek můžete k ozdobení dýňové polévky použít i ušlehanou smetanu, kopeček smetany zakysané anebo třeba nakrájená jablka. Pokud máte po ruce dýňový olej typicky tmavé barvy, rozhodně ho k zakápnutí polévky využijte.
Zdroj receptů: v článku jsem místy použila recepty z mých knížek. Dýňový chlebíček, lívanečky i máslo pochází ze Snídaně u Florentýny, dýňáky z Hovorů s řezníkem a dýňový koláč se objeví v odpolední a večerní kuchařce, která vyjde v roce 2016.
To by pro dnešek bylo. Pokud dobře počítám, máte tu 7 dýňových receptů a s tím si snad na chvíli vystačíte. Přesto se ptám: Jak obvykle využíváte dýňové poklady v kuchyni vy? Podělte se v komentáři o další inspiraci.
Parádní článek, dýně je moje! Nejčastěji dělám dýňový krém, který je u dětí velice oblíbený. A pak do lívanečků a sladkých chlebíčků a dortů. Taky jsem vyzkoušela dýňové kari na kokosovém mléce, domácí kváskový chleba s přídavkem dyňového pyré…
Na to kari jsem okamžitě dostala chuť! Máš nějaký svůj oblíbený recept?
U nás jednoznačně vede krémová polévka a risotto. Jak dorazí v zeleninové bedýnce dýně, děti jásají 🙂
U nás je to kupodivu trochu rozdělené, polévka spíš ne (ačkoli jak která, ta se smetanou mi obvykle u dětí projde), risotto rozhodně ano, koláč jak kdo, chlebíček všichni 🙂
Dýni jsem „objevila“ tak před třemi lety a od té doby se u nás doma ustálil pouze jeden jediný recept, díky kterému jsou členové rodinného klanu schopni dýni sníst – je to čokoládovo-dýňový cheesecake. Experimentovala jsem i s polévkami, ale to se nesetkalo s úspěchem. Polévka prostě nechutnala. Ale tady… To je nálož 🙂 Určitě musím vyzkoušet ten koláč, na ten se mi sbíhají sliny jen kouknu na obrázek 🙂 A pak budu muset vyzkoušet noky. Ty vypadají více než dobře.
P.S. Samozřejmě jsem to nevzdala a chovám se jako velký tyran, protože každý rok zkusím jinou variantu polévky. Však já najdu tu správnou, která zachutná všem 😉
Leni, bože, ten cheesecake zní jako takový malý kuchařský zázrak. Je někde k nahlédnutí recept?
Florentýno zkuste toto: https://www.youtube.com/watch?v=-DYBucuTUR0 nebo https://www.youtube.com/watch?v=SRO3Ikfjiuk Ja sama jsem konkrétně tyto recepty sice nezkoušela, protože dýně, tak jak jsem je zatím zkoušela, nám nikdy nechutnaly.. ale Bruno je můj nejoblíbenější kuchař na youtube a všechny (určitě tak kolem dvaceti) recepty, které jsem od něj zkoušela byly naprosto famózní 🙂
Tisíceré díky! Už jsem unešená 🙂
Letos jsem uvařila polévku z muškátové dýně. Musím konstatovat, že i když nemám ráda podobné polévky a vloni mi nechutnala, letos byla opravdu luxusní. Dýni jsem oloupala, nakrájela na kousky a upekla s trochou olivového oleje. Přidala jsem i cibuli, tak jsem potom nemusela žádnou cibuli dusit. Upečenou dýni a cibuli jsem dala do hrnce, zalila vodou, přidala 2 kostičky zeleninového bujonu a chvíli vařila. Rozmixovala, ochutila pepřem, chilli, zázvorem a česnekem. Nakonec jsem vmíchala malou plechovku kokosového mléka a kelímek smetany na šlehání. Chvilku necháme přejít varem.
Hani, krása! Jen mě tam trochu bolí ten zeleninový bujón, pokud to ovšem nebyl nějaký chuťově velmi šetrný výrobek.
https://varime-doma.cz/2014/10/17/dynovy-cheesecake/
Ahoj Flo! Díky za inspiraci. Já se s dýní prala tuto neděli…. Původně jsem měla v plánu dýňovou polévku a dýňové rizoto, ale když jsem své plány nastínila před rodinou, tak na mě koukali jako na blázna a vypadalo to, že se seberou a půjdou na oběd do nejbližší hospody. Tak jsem rychle vyměnila dýňi za cuketu a udělala polívku cuketovou, čímž jsem to v očích rodinky moc nevylepšila 🙁 Rizoto chutnalo jenom mně, ostatní ho sice pozřeli, ale tak, že si ho zasypali hromadou parmezánem zhruba za 150 Kč :-)) Tak nevím….. Ale nevzdám se, v sobotu budou dýňáky, já jim dám :-))
🙂 Netrap je, dýně je dost specifická v chuti a ne každému to sedne. Zkus na ně jít přes dýni pečenou, podávej ji jako přílohu, to by mohlo projít nejsnáz. Případně i ty noky nebo dýňáky jsou fajn.
Dobrý den, Flo, díky za recepty, hodí se,jako vždy. Občas dostaneme dýni od syna, nebo naší paní sousedky, dávám přednost dýňovému zelí. Kompoty dělávala „do foroty“ moje maminka, byly s hřebíčkem, zdobně krájené a dětmi nazývané „kostičkové“.
Z mládí si pamatuji recept na alkoholizovanou dýni, nikdy jsem to nezkusil – to se prý má dýně /nejlépe protáhlého, či lahvovitého tvaru/ ve zúžené části seříznout, dužina vydlabat, dutina vyplnit cukrem, seříznutým víkem uzavřít, zalepit včelím voskem, uložit na půdu do sena či slámy a pak na ni zapomenout. Po čase /rok,dva??/ prý se z toho cukru a zbytku dužiny stane dosti silná „dýňovice“. Navrtá se a piije se…nevím, jak jsem koupil, tak prodávám, najdete-li někoho, kdo to zkusil, budu rád. Přeji hezký zbytek prázdnin – Jaroslav
P.s. Na webu „Chytrá žena“ má být , tuším, že 1.září můj článek „Já a kuchyně“, budete-li mít čas a zájem, koukněte očkem – jsou tam i některé mé starší“vejšplechty“ JS
Jaroslave, ta dýňovice zní jako dost nebezpečný experiment, k němu se teda nehlásím 🙂
Na článek se velmi těším, gratuluju k veřejné publikační činnosti!
tedy, jak jsem to četla, tak ta dýňovice musela být BOMBA 🙂 to taky mohlo ,zapomenuté v seně, i celý seník zvednout 🙂
🙂
Milá Flo,s dýněmi jsi mě potěšila,protože se vždy už moc těším,když začne jejich období,to mám s nimi vyzdobený byt,skoro ve všech pokojích.Zásobuje mě dcera,rostou jim na zahrádce hokaida.Nejčastěji dělám polévku,rizoto,v troubě peču hranolky,jen mírně pokapané olejem a ochucené bylinkami a přidávám do zeleninových směsí,šťouchané s cibulkou jako přílohu,nebo s bramborami na půl jako kaši. Asi hned zítra udělám dýňáky.Špagetovou dýni jsem měla jednou,ale nějak mě neoslovila.Máslovou také používám,muškátovou jsem zatím neměla,ale určitě to napravím.Nejraději ale mám hokaida a semínka nevyhazuji,jsou u nás oblíbená.Na ty doby také vzpomínám,když byly jen ty obří dýňě,maminky dělávala kompoty.
Ho hó, hranolky si píšu na seznam a zcela jistě brzy vyzkouším. Díky.
Hranolky z Hokaida milujeme, dělám v troubě na horkovzduchu anebo v mikrovlnce na crispu. Jsou prostě výborné !!
Už jsem přesvědčená, příští dýně půjde na hranolky 🙂
Dyni neni nikdy dost! 🙂 ja mam rada dynove maslo v kasi, ja i deti jime polivku, pecenou dyni miluju jen tak. Na to abych z ni neco upekla obvykle nedojde:-)
🙂
Díky za inspiraci.Z dýni jsem zatím dělala jenom polévku , kaši a karí. Manžel dýni odmítá. Když dělám něco z dýně musím zatloukat a kamuflovat, že je to něco jinýho. Pak to sní a řekne- bylo to moc dobré.
Chlapi už to tak prostě mají nastavené a za to je mimo jiné tolik milujeme 🙂
Flo, díky za recepty. Já si dýně hokaido pěstuji na zahradě, loni jsem měla přes 50 plodů, tak každý, kdo přišel na návštěvu, dostal s sebou oranžový balonek jako výslužku. Bylo to docela vtipné. Letos se až tak nedaří, je sucho. Ale něco málo vyrostlo i tak. Unás určitě vede polévka se zázvorem s opraženými slunečnicovými semínky. Ale určitě vyzkouším i Tvoje pochoutky.
Zázvor a dýně jsou skvělá chuťová dvojka. Máš to dobře promyšlené, Jani. A balonky pobavily 🙂
Kupuju jen dýni hokaido, chutná mi nejvíc a hlavně nechci zápasit s tím loupáním. Z hokaido vařím buď polévku, ale mnohem častěji ji jen nakrájenou na hranolky peču v troubě poházenou gorgonzolou, dýňovými semínky a pokapanou olivovým olejem. Mňam! 🙂
Och! Ta kombinace zní božsky. Gorgonzolu dáváš hned na začátek pečení?
Milá Flo, nedá mi to a musím se podělit o recept na polévku, který jsem získala před lety, kdy se na farmářském trhu u nás prvně objevila dýně Hokaidó. Pán kní přidával rozmnožené recepty. Takže:
Cibuli nasekanou nadrobno zpěníme na omastku, přidáme nakostky nakrájenou dýni. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme česnek nadrobno,zázvor čerstvý též nadrobno a sůl. Do sítka (v mém případě do kusu obvazu) dáme bobkový list, nové koření a celý pepř a přidáme do polévky. Když je dýně měkká, vyndáme koření, odstavíme a rozmixujeme. Je-li nutno, zahustíme kukuřičnou moukou – trochu. Můžeme zjemnit mlékem či smetanou, i zakysanou. Polévka není fádní, naopak.To koření udělá pikantnost. Zdravím.
Děkuju!!!
DÝNÍM SE U NÁS MOC NEDAŘÍ.MANŽEL JE PŘES MASO.DŘÍVE JSME DĚLALI KOMPOT ALA ANANAS,ALE TO JE UŽ DÁVNO,NEJVÍC SE NA TOM PODÍLEL PANTÁTA.DNESKA DĚLÁM JENOM ČALAMÁDU.MUSÍM ZATLOUKAT ŽE TAM ŽÁDNÁ DÝNĚ NENÍ.TY DÝŇÁKY ALE VYZKOUŠÍM.SNAD SE UJMOU.DĚKUJI ZA KRÁSNÉ ČTENÍ.JITKA
JEŠTĚ JSEM NEPODĚKOVALA ZA PŘÁNÍ PRO ŠKOLÁKY.VNOUČATA JDOU.MOC SE JIM ALE NECHCE.VOLNOSTI BYLO ZA TY DVA MĚSÍCE DOST.MUSÍ NASTAT ZASE REŽIM.V SOBOTU SE ROZLOUČÍME,DĚDA PŘIPRAVUJE BOJOVKU.ZŮČASTNÍ SE VŠICHNI.PŘIDÁ SE I SOUSED A JEHO RODINA.VEČER NECO UGRILUJEME A POTOM HURÁ DO ŠKOLY.ZDRAVÍM VŠECHNY.TAKY PŘEJU VŠEM CO SE BUDOU ZASE UČIT AŤ SE JIM DAŘÍ JITKA
Jitko, u vás musí být stále tolik legrace a dobré pohody, že to je doufám nakažlivé i všemi směry ve vašem okolí. Krásný konec prázdnin přeju a ať se maskování dýně daří i nadále.
Dýni jsem objevila teprve nedávno a doslova jsem si ji zamilovala, můžu ji na všechny způsoby. Loni se jí u nás dostalo dokonce té výsady, že dýňové pyré posloužilo jako první lžička zeleniny pro tehdy půlroční dceru (narozdíl od obecně doporučované mrkve, po které měla první dcera zácpu). A ačkoliv nebylo dochucené vůbec ničím, jak se na první kojenecký příkrm sluší, musela jsem se držet, abych neujídala 🙂
:-)))
Dýně v naší rodině patří mezi „podezřelé“ suroviny. Ale ty dýňáky by mohly zabrat:))
U nás je to tak nějak podobně. Jak je to oranžové, děti se ptají, zda v tom náhodou nebo omylem není dýně a zda mají být opatrné. Obvykle je ale první ochutnání přesvědčí, že obavy jsou zbytečné.
Takze pristi rok bude nova kucharka???? Jooooo!!!
Pevně v to věřím a doufám 🙂
Milá Flo,
dýně má u nás doma mnoho využití,roste nám na zahrádce,takže je jí dost 🙂
Manželovi nejvíc chutná jako příloha namísto brambor,pečená v troubě.Promíchám v míse dýni nakrájenou na hranolky(kostičky,plátky..je to fuk) s olejem ochuceným jakýmkoliv kořením a peču 15 – 20 minut v troubě na 220-250°C
Namixovaná napůl s bramborami vytvoří skvělou kaši….
Nastrouhaná nastaví všechny zeleninové omáčky….
Podušená s troškou octa a kmínu je skvělé zelí (dá se i naložit do sklenic na zimu)
Dýně je super 🙂
Šárko, tvoje tipy jsou super, díky za ně. Flo.
Krásný den, prosím, je možné napsat recept na zelí z dýně, zavařené na zimu? Nebo je to otázka chuti? Děkuji za odpověď. Míša Nágrová
Je třeba se přiznat, při prvním a taky posledním pokus zpracovat dýni, konkrétně hokaido, jsme lehce přiotravila sebe i muže. Chvíli jsem přemýšlela, zda jsem na polévku nezpracovala nějaký okrasný druh, což jsem nakonec zavrhla, tak pitomá snad nejsem.
Dosud jistě nevím, čím to bylo, že i můj muž (o kterém často říkám, že by snědl i podrážku od boty) tenkrát nedojedl a následně jsme oba uctívali porcelánového boha, trochu sázím na už nedobrou zakysanou smetanu, ale kdo ví 🙂
Zvážím, zda už nenastal čas, zkusit to znovu a tento u nás dosud zakázaný „oranžový meloun“ přenést přes práh domácnosti.
Dito, tak to musel být dost nežádaný zážitek. O otravách přímo z dýně jsem nikdy neslyšela, tak snad za to opravdu mohla jen ta smetana. Držím palce, ať se to příště vydaří k plné spokojenosti.
Super nápady na dýni, určitě vyzkouším ty noky. U nás je nejoblíbenější zapečená dýně. Dělám ji zapečenou s kuřecím masem a bylinkami pro zapřisáhlé masožrouty a můj drahý si ji nosí druhý den v krabičce do práce a štve tou dobrotou kolegy.
„Štve tou dobrotou kolegy“ je věta, kterou jsem si okamžitě zapamatovala. To zkusím aplikovat u dětí, až jim budu balit zdravé svačiny do školy.
Flo, ach, jako už tolikrát, DÍKY, DÍKY, DÍKY! Občas mám pocit, jako kdybys s námi bydlela.
Ty noky musí být z máslové dýně, nebo by prošla i hokaido?
Teď o víkendu se těmi recepty provařím, až budou děti celé žluté.
Jani, ty jsi zlatíčko. Ty noky budou lepší z máslové dýně, hokaido ti v ní nejspíš nechá maličké oranžové viditelné kousíčky. Což není chuťově na závadu, ale mohlo by to vyvolat zbytečné otázky.
Zbytečné otázky… Aha! Dobře, nebudu hloupě riskovat, zaměřím se na máslovou 🙂
šel by udělat ten dýňový koláč i z hokaido dýně? Děkuji
Rozhodně ano.
Jéééééé to je super, že bude nová kuchařka. Už se těším
Ještě to chvíli potrvá, ale prý na ní usilovně pracuju.
Ahoj Flo,
bohužel se mě začátek školního roku týká, takže děkuji, že jsi mi v e-mailu připomňěla, že už jdu za chvíli do školy.
Jinak dělám také dýňové lívance, dále kari a samozdřejmě polévku. Dýňové noky jsem zkoušela loni a už se těším, až je udělám zase a dám recept na blog. Čas od času připravím nějaký ten sladký dort či koláč inspirovaný anglickými (americkými) food blogy. Když něčemu nerozumím, tak si to jednoduše domyslím. Dýňové pyré jsem zatím dělala jen z dýně hokaido, tak vyzkouším i z té máslové. To máslo zatím nevyzkouším, mám dojem, že by mi to nechutnalo.
Už se těším, až budu tvůj další čtvrteční příspěvek číst o ČJ nebo o matice či účetnictví (ještě, že nedáváš příspěvky na svůj web v pátek, to nám ve škole jde velmi špatně Wi-fi).
O čtení mých článků pod lavicí jsem ještě neslyšela, ale všechno je jednou poprvé 🙂 Tak ať ti není zabaven příslušný přístroj, protože jinak bys mohla články dostat až na konci školního roku 🙂
Problémy s čistením (lúpaním) šupiek veľmi tvrdých tekvíc (dyní), patizónov a niektorých druhov pásikavých cukiet nám po mnohých experimentoch so všetkým možným i nemožným pomohla vyriešiť špeciálna škrabka na zeleninu s jemným ozubením namiesto tradičného rovného ostria. Niekedy je síce treba prejsť to isté miesto dvakrát, nakoľko škrabka má pomerne malý úber, no práca s ňou je oproti čisteniu s nožom ako deň a noc…
Juraji, díky za radu!
Milá FLO, zdravím a moc se těším na novou kuchařku,držím pěsti.Dýni miluji na všechny způsoby. Vařím polévku,kompoty a také dělám kandovanou a tu používám do cukroví-zdobení,biskup. chlebíček,atd. Je to sice fuška.Ovařování, sušení atd.Výsledek je perfektní,dlouho vydrží a vždy se hodí do pečení i mlsání u telky,bez konzervantů a éček.Zdraví Svatka
Svatko, díky! O kandované dýni slyším poprvé, nenapsala bys mi prosím přesnější postup?
Milá Svatko, také se přimlouvám za recept!
Též každoročně dělám kandovanou, úplně jsem se do téhle podoby zamilovala, zobeme to pak celá rodina dlouho.. dlouho.. předlouho.. vždy jsem dělala z muškátové, letos chci poprvé zkusit i ze Sweet dumpling.
Mňam dýně!!! Nejvíc miluji dýňovou polévku, dýni pečenou v trobě spolu s bramborem, mrkví a cibulí (jím s osolenou zakysanou smetanou), výborná je také dýňová omáčka na těstoviny (dýně se dusí na cibulce se slaninou). Chutná kombinace je také pečená dýně s uvařenou ochucenou čočkou.
Dýňové rizoto jsem nezkoušela, musím najít recept a polepšit se :-).
Děkuji za inspiraci!
Dýně s čočkou zní velmi svůdně. Dneska vyzkouším, díky.
U nás se ustálila polévka – s česnekem a zázvorem (podobně jako psala babi N), oproti jiným zkoušeným variantám mi tohle ochucení přišlo jako bezkonkurenční, tak jsem u ní už zůstala – i když krémovou napěněnou jsem ještě nezkoušela, při příštím pokusu ty recepty asi nakombinuju. Přidala bych i papričku, ale pak už by to nikdo jiný nejedl 🙁 Pečená mi moc nechutná, ani rizoto. Zkoušela jsem před časem i noky, na přání manžela podle receptu od Koko – noky byly dobré, finální úprava a la knedlík s vajíčkem a slaninou jim dle mého názoru spíš ublížila. A ten binec v kuchyni… Teď mám ale opravdu chuť to s nimi znovu zkusit…
🙂
Recepty jsou jako dar z nebe! :-)) Maličká mi zrovna začíná papkat první lžičky předkrmů, tak sháním všechny možné způsoby, co jí udělat.
Manžel se na dýni tváří podezřívavě :))
Ano, občas je třeba dýni důkladně maskovat a tvářit se, že v kuchyni nikdy žádná nebyla 😉
Milá Flo, díky za moře dýňové inspirace! Recept na dýňový koláč mi jde zrovna do noty, i když nemám pyré… Jinak nejoblíbenější je u nás dýňová polévka, recept mám z dávného vydání dm journal: cibule, dýně, kari, zeleninový vývar, rozmixovat, na talíři odzdobit zakysanou smetanou. Já si tam ještě nastrouhám zázvor a posypu praženými dýňovými semínky (nebo dýňovým gomasiem, když jsem líná 🙂 ). Já mám ráda i dýni na kari s cizrnou a rýží (podle Lenky Žák alias Biolenky).
Lenka
Lenko, oba dva to jsou naprosto skvělé tipy, děkuju za ně. Letos na podzim se zcela jistě budou hodit.
Milá Flo,
včera jsem k obědu sáhla po receptu na dýňáky a jsou prostě luxusní, dokonce můj masožravý manžel ládoval do sebe jeden za druhým a pak mi oznámil „no vidíš, že nemusím mít maso“ 🙂 a jelikož mi zbyla půlka dýně a večer jsem čekala návštěvu, upekla jsem tvůj koláč. Neměla jsem suroviny na krém, tak jsem ho polila jen citronovou polevou a opět jsem sklízela ovace. Takže moc děkuji za recepty, příště se chystám na dýňové máslo.
Hanko, to jsou skvělé zprávy, díky za důvěru v mé recepty. Tak ať to vyjde i s tím máslem.
Dýně hokaido je má kulaťoučká oranžová láska. Té jsem propadla loni a letos to dotáhnu k dokonalosti. Už teď se v práci i doma všude nějaký ten kousek válí, neboť v Lidlu je mají za levný peníz. Na zahrádce bohužel vyhráli slimáci a sucho – jedna malá kulička se oranžoví na sssssslabounké chřadnoucí rostlince. Hokaidó je fakt úžasná zelenina – mi postačí upečené osolené měsíčky dýně na trochu olejem pocmrndaném plechu… Pár kousků oranžové dobroty jsem upekla spolu s arónii a švestkami na zavařeninu – také to není špatné. Ano správně v troubě upekla s cukrem a skořici – teď to nacpu do skleniček (neví někdo jak nafouknout skladovací prostory?) čekám kdy začnu oranžovět…jo a konzumuji i semínka – taktéž na plechu opražená v troubě – trochu sice škrábou v krku, ale žaludek zapráskají a před nezřízenými chutěmi zachrání.
:-)))
Tchánovci teď mají slušnou úrodu těch velikých dýní. Které recepty můžu (bez jakékoli újmy) vyzkoušet z této klasické dýně? Na kompoty mě neužije, zato zeleninová jídla máme s mužem rádi oba 🙂
Kami, já myslím, že všechny. Někde bude třeba trochu víc dochutit, ale to není překážka tu velkou dýni použít.
Prosím o radu k těm semínkům. Je možné použít jakákoliv z jakékoliv dýně (hokaido, máslová)? Nemusí být třeba nějak zralá, nebo mít určitou barvu? Dělala jsem ty dýňové noky – a děkuji moc za recept výborné – ale semínka se mi nezdály, že byla nazelenalá. Vadí, nevadí? Děkuji.
Moniko, mám takový pocit, že zelenou barvu mají jen semínka jednoho druhu dýně, takže to nevadí 🙂
Milá Flo,
moc děkuji za recepty, sice moje hokaido nevydrželo správné odležení, prostě už jsem to chtěla zkusit 🙂 Prozatím vyzkoušeny dýňáky – a s nadšeným mlaskáním snězeny k večeři.
Z dalšího kousku jsem si udělala pyré (málem jsem napsala měkké I, proč se to jen neučí ve vyjmenovaných slovech?), a použila ho do omáčky na těstoviny, co si beru zítra v krabičce do práce. Ta oranžová barva mě moc baví. Ty dýňáky mají daleko krásnější, příjemnější barvu, než obyč bramboráky a to pyré je krásně kontrastující.
Až potkám máslovou dýni, vrhnu se na lívance, protože ty jsou mojí oblíbenou sobotní snídaní a poslední dobou zkouším různé nové varianty (naposled jsem to zkoušela s oves.vločkami, ale nějak to nebylo úplně to pravé s těmi kousky vloček, ale obsahovaly taky banán, což se mi na nich ale líbilo)
🙂 super!
Flo, zaujal mě tvůj dýňový koláč a rozhodla se ho udělat do týdenní výzvy. Z jaké dýně jsi ho dělala? Z máslové? A ještě mi prosím prozraď, jak jsi udělala to dýňové „pyré“, kterým jsi koláč ozdobila. Děkuji
Dělala jsem ho z dýně muškátové, protože je taková nasládlá a pěkně sytě oranžová. Ale půjde to i z máslové, sice na úkor barvy, ale zase ve prospěch trochu jiné, jemné, máslovo-oříškové chuti.
Milá Flo, dýňovou polévku milujeme, muffiny podle tvého receptu letos zopakuji, protože vloni měly úspěch. Já ještě každý podzim vyrábím čatní z dýně se zázvorem, česnekem, rozinkami… Nikdy nezbyde.
To zní skvěle. Zavařuješ to čatní, aby vydrželo? Nebo se o trvanlivost postará zázvor s česnekem?
Tak jsem dnes zkusila k večeři udělat dýňáky. Úspěch v naší čtyřčlenné domácnosti jsem měla tak poloviční. Muž dýně nerad, takže ten si dal jen tolik, aby se před odchodem na noční lehce zasytil, mladší dítko okusilo jen pár soust, starší dítko (pozorně mě sledující a občas i pomáhající při přípravě) snědlo svou porci bez reptání (a ještě to dojelo po mladším), no a na zbytku jsem si pochutnala já, takže jsem poněkud přežraná :-))
Vlastně jsem ještě zapomněla, že během smažení se tu na skok stavila ségra, ochutnala a hned si vyžádala recept, takže vlastně úspěch byl víc než poloviční 🙂
Takže je vesmír v rovnováze a tak to má být 🙂
Pokračuju v testování dýňových receptů, dneska noky :-). Asi byla chyba změnit poměr surovin ve prospěch dýně (měla jsem jen 350 g brambor, dýně víc), protože těsto ani po přidání mouky nejevilo ochotu nechat se uplácat do válečku. Tak jsem ho z prkénka shrnovala rovnou do hrnce, což se podepsalo jednak na tvaru (vznikly takové trhance), jednak na konzistenci, protože jak nešly do vody všechny najednou, tak se ty první trošku rozvařily, i když jsem se to pak snažila lovit na etapy. Naštěstí jim ani nic z toho neubralo na chuti, takže jsme si doma pochutnali :-). Doplnila jsem je kuřecími nudličkami a sekaným špenátem, ochutila česnekem a i dětem chutnalo tak, že po dlouhé době snědly obě svoji porci celou bez reptání 🙂
Noky už nikdy. Těsto lepivé i po přidání opravdu velkého množství mouky. Asi dvě porce těsta mi zbyly na rukou. Zůstanu u dýňové polévky, kečupu, omáčky na těstoviny a dalších osvědčených receptů.
Milá Flo, já se k počítači teď skoro nedostanu. To na vysvětlenou, proč se ozývám tak pozdě. Čatní steriluju, při tom množství pro celou rodinu to ani jinak nejde. Otevřené v lednici vydrží. Jarka
Děkuji za recepty a inspiraci!
Pekla jsem Rychlý dýňový koláč, jen mě překvapilo, jak moc byl krém dle receptu sladký. Musela jsem ho „naředit“ vším možným, co jsem našla – nejdřív kysanou smetanu asi 70g, ale bylo ji málo a krém byl stále hodně sladký, tak přišlo na řadu asi 200g mascarpone. Krému bylo hodně (což však ničemu nevadilo), ale byl tak akorát lehce sladký a celkově koláč výborný!
Heleno, poradila sis skvěle, to mám radost, že to tak dopadlo. Hezký zbytek neděle přeju,
Flo.
Dobrý den, jdou udělat dýňáky i z máslové dýně?
Jdou, samozřejmě. Ale budou sladší, měkčí a bude jim chybět výrazně oranžová barva.
Mila Flo,
nenasel by se nejaky osvedceny recept na pecenou dyni?
Dekuji a pekny den 🙂
Vezmi máslovou dýni, oloupej slupku škrabkou, překroj, vydlabej, a čistou dužinu pokrájej na hranolky. Smíchej se 2 lžícemi oleje, velkou špetkou soli, rozlož na plech s pečicím papírem a peč při 200-220 stupních asi 20-25 minut. Budeš myslím spokojená, použít se dá nejen jako příloha, ale i do nejrůznějších salátů.
Ani jsem nepoprosila. Omlouvam se.
Krásný den,
dnes jsem dělala dýňové pyré, bohužel od oka, protože mám klasickou velkou dýni a v popisu nění napsané, kolik váží ta máslová dýně- tj. poměr vody a dýňových kostek na pyré. Snad jsem konzistenci odhadla.
A ještě jednu otázku, jak dlouho Vám dýňové pyré vydrží v lednici?
Máslová má plus mínus kilo. Poměr vody záleží dýni od dýně, podle toho, jak je šťavnatá. Takže stačí podlít kostky dýně zhruba do dvou třetin a po podušení a rozmixování se to vždycky dá případně nastavit. Výsledná konzistence by měla být podobná jako jablečná přesnídávka pro děti.
Je to čerstvé a nekonzerovvané, takže v lednici maximálně pár dní.
Ahoj Flo, včera jsem dělala dýňové lívanečky. Manžel byl nejdřív skeptický, ostatně jako vždy, když vařím z neznámých „zdravých“ surovin. Ale když viděl, jak do dětí padají a já nestačím smažit, ochutnal. Příště musím zdvojnásobit dávku. Jako vždy, dík za super recept. Danča
Ti muži jsou prostě všude stejní 🙂
Dýňové období mě vždycky potěší. Okrasné dýně aranžuji, ostatní dlabu a zdobím a ty jedlé zpracovávám v kuchyni. Všechny úpravy mě velmi baví, jen mým synům se už dýně trochu „zajídá“. Proto, když vyčerpám oblíbené recepty, připravím pyré z máslových dýní do lednice a pak už přidávám do čeho potřebuji. Nejčastěji do moučníků, buchet a koláčů i chleba a výborná je také jako zahuštění do omáček, na toastovou směs apod.
Recept, který si pamatuji už od dětství a znou jsem se k němu vrátila:
Dýňový džus
3kg dýně
2,5l vody
1,2kg cukru
1 lžíce kys. citonové
5 citronů
10l vody
1 pomerančový sirup
Dýni nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou s cukrem a kys. citronovou a necháme 24 hodin odležet. Druhý den přidáme na kolečka pokrájené 2 citrony i s kůrou a uvaříme dýni s nálevem do měkka. Vychladlé rozmixujme. Směs rozmícháme v 10 l převařené vody, přidáme 1 pomerančový sirup a šťávu ze 3 citronů. Přecedíme přes síto a dáme v lahvích do chladna.
Trochu pracné, ale dobré. V dobách mého dětství dostupná limonáda. 🙂
Hezký tvořivý podzim,ať s dýněmi či bez nich.
Jitka
Díky za další recept, milý komentář i vzpomínku, Jitko! Flo.
Já zkoušela dýni na způsob maďarského kysela. Bylo to výborné. Určitě zopakují.
To zní přímo výborně, Evi. Díky.
Ahoj Jano, jsem ráda že jsi vybrala dýni. Zkoušeli jsme ji jako
sladké zelí a byla „SUPER“. Můžu jedině doporučit. Rychlá,
jednoduchá a velice chutná. Alena
Aleno, dala bys mi prosím recept na to zelí? Flo.
Ahoj Flo, super nové nápady… U nás nejvíc frčí dýňová polévka (se zázvorem, cayennským pepřem a zakys. smetanou, která byla povýšena i na sváteční vánoční polévku (25.12.), dále dýňové rizoto, grilovaná zimní (mrkev, petržel, řepa + dýně) zelenina a co mě se týče dýňová polenta – za málo práce opravdu hodně muziky…
Lenko, jak děláš tu dýňovou polentu? Ta mě zaujala, prozradíš?
Právě jsem si přivezla máslovou dýni přímo z pole od farmáře, teď bude nejhorší se rozhodnout, co vyzkoušet dřív 😀 Nicméně přidám jeden postřeh, nevím jestli to má nějaký vliv na výsledný produkt, ale tipla bych si, že ani ne. S tím pyré je hrozné práce, já prostě strčím celou dýni do trouby a ono se udělá samo, po upečení jen nechám chvíli vychladnout, rozkrojím, vydlabu/vyleju (podle konzistence dané dýně) do misky, trochu promíchám a dále používám v receptech. 😉
Aničko, určitě to je taky dobrá možnost. Pečená dýně neobsahuje tolik tekutiny, jako dýně dušená, takže je s tím potřeba počítat v receptech, které se týkají sladkého pečení. Může to lehce ovlivnit konzistenci těsta, ale to se dá napravit přidáním mléka a spol.
Ahoj Flo. Dýňová polévka se zázvorem a třeba s krutonky nebo slunečnicovými semínky,to je u nás známá dobrůtka. Mě zaujaly noky,to je dobrý nápad,to neznám a ráda vyzkouším. Dýně hokaido se letos povedly a taky cukety.
Tak ať se vydaří dýňobraní. Zdraví Alča
I tobě ať se vydaří, Alčo. Flo.
Dýňovou polevku úplně zbožňuju! Kvůli příteli jsem ji teda lehce zprznila zazvorem a kari kořením. No každopádně v tomhle počasí zahřeje! A uplně nejlepši je s osmaženou slaninou.
To je skvělé vylepšení – koření a slanina též! 🙂
Dělám doma kromě polévky, která je v podstatě jako ta Vaše, hlavně dýňovou piškotovou roládu. Je u nás ohromně populární! Recept mám z loňského čísla jednoho kulinářského časopisu a využívám do ní pyré, které už mám odměrěno v maražáku v sáčcích pro rychlejší přípravu, když přijde chuť.
To musí chutnat i vypadat skvěle, Jitko. Škoda, že se tu s ohledem na autorská práva nedá zveřejnit recept.
Taky se přidám k dýňovým komentářům – rodičům se po několikáté urodilo několik dýní hokaido (letos teda zatím asi nejvíc – zhruba 50 kusů), tak už nevíme co s nimi. První rok jsem zkoušela polévku, ale buď špatný recept, nebo špatný postup, prostě mi to dýni na pár let zprotivilo. Letos jsem jí vzala opět na milost, a zkusili jsme pečenou a ta moc chutná. Na vaření dýňové polévky podruhé nemám zatím odvahu, ale ty dýňáky bych zkusila. Máme rádi cukeťáky (bramboráky z cukety), tak předpokládám něco podobného. Nebo to pyré jestli zachutná… 🙂 jinak chlap se tváří taky podezřívavě i u dýně i cukety, při přidání do jídla musím najemno strouhat a dlouho dusit do ztracena 🙂 s ostatními druhy nemám zkušenosti, ale kupovat je nejspíš nehodlám, páč nesníme ani ty vypěstované 🙂
To zní jako zásoba na celý rok až do příští sezóny 🙂 Tak držím palce se zpracováním. Flo.
Jani, děkuju – noky už jsem vařila podle nové kuchařky a mám radost, sluply je moje vybíravé děti i holčička, co tu na návštěvě přespává. Naprostý sukces, jipijajé!
Super! 🙂
U mě nejvíc vede, jak už tu zaznělo, kandovaná dýně – je to sice pracné, ale neskutečně vděčné… každý rok se vrhám na muškátovou dýni, která je mou nejoblíbenější a z té pak dělám kotel kandované dýně a nebo dýňovou marmeládu. Jinak miluju špagetovou dýni s masovým ragú, dýňové lívanečky, dýňové „bramboráčky“, dýňový koláč, polévka.. těch možností je vskutku mnoho. Jediné, co mi nechutná a nepozřu, je dýně jen tak pečená.. prostě v téhle podobě mi vůbec nesedí 🙁
Já tu kandovanou dýni snad budu muset vyzkoušet 🙂
Až nyní jsem narazila na Vaše stránky – super , nádhera, už teď mi tečou sliny. A protože jsem byla obdarována obrovskými dýněmi a kompot, který vařím každý druhý den už opravdu nemůžu, tak jsem zkusila Váš dýńový koláč. Prostě bomba, všem moc chutná, jen jsem doma nenašla sušený zázvor ( tedy ani čerstvý..), tak jsem dala malinko muškátového květu. Moc díky zas inspiraci, ukládám do oblíbených s hvězdičkou a jdu pročítat dále. Díky Eva
Evi, tak vítejte a ať se vám tu líbí nejen dýňové recepty. Flo.
tak jsem právě ochutnala ten dýňový koláč…“mana nebeská“…díky za recept
To se tak hezky čte 🙂 Díky za vyzkoušení, Irmo.
Mňam. Naprosto výborný dýňový chlebíček. Děkuji moc za recept.
Rádo se stalo, Ivano. Díky za důvěru receptu.
Ahoj Flo, dá se na ty dýňové noky použít dýně Hokaido? A je potom třeba ji kombonovat s bramborem a nebo by to fungovalo jenom ze samotné dýně? Pěkný den. Ver.
Klidně můžeš použít Hokaido, rozhodně kombinuj s bramborem, ale počítej s tím, že noky budou mít oranžové flíčky z dýňové slupky.
za vyzkoušení stojí také polévka od Jamieho Olivera (dýně, cibule, mrkev, řapíkatý celer, česnek, sůl, pepř, troška chilli). Stačí zalít vodou, uvařit do měkka a rozmixovat. Dáváme si k tomu v troubě pod grilem udělané topinky z veky, muž se po polévce může utlouct 🙂
Dále děláme dýňovou polévku se zázvorem, chilli a kokosovým mlékem, dýňové curry..
Moc pěkně 🙂
Ahoj Flo,
vyzkoušela jsem recept na rychlý dýňový koláč,
ale vyměnila jsem polohrubou mouku za špaldovou a pohankovou a udělala jsem místo koláče muffiny,do kterých jsem dala višňovou marmeládu nebo kostičku čokolády. Bylo to výborné.
Chystám se na dýňové noky a na dýňáky.
Děkuji Hana.
Moc pěkná obměna, Hani.
Tedy ten dýňový koláč je nechutně dobrý 🙂 jen v tom horním krému musím příště dát jen polovinu cukru 🙂
Honzo, když se ten krém pořádně našlehá, jakože opravdu pořádně, tak nabude na objemu a tím pádem se sladká chuť pocitově zmírní. S menším množstvím cukru to samozřejmě půjde taky, ale našlehání už se tak dobře nepodaří.
Díky za rady, tipy a recepty, jsou skvělé. Udělala jsem si dýňobraní, upekla a uvařila spoustu věcí z dýně. Dýňové máslo miluju, koláč je fantastický, dala jsem jen půlku cukru a je super. Zkusím příště i veganskou verzi.
Blanko, tak to je velmi slušné dýňobraní. Smekám, kolik jsi toho zvládla z dýně v krátké době udělat.
Miluji dýně a cokoli z nich.Letos jsem měla plnou zahradu dýní.Nemusela jsem sekat ani trávu jelikož tam byly jen dýně hokaido a máslové.Též jsem měla dýně na okrasu a vnoučatům pomohly ve skautě k vyřezávání.Prostě kdybych je letos prodávala asi bych vydělala,ale já je rozdávala a byla jsem ráda ,že lidem chutnají.
Janulo, věřím, že tě rozdávání dýní těšilo mnohem víc, než jejich případný prodej. A že sis dýně užila i v kuchyni.
Dnes jsem delala vyborny dynovy chlebicek,ale dala jsem mene cukru a stacilo bohate.Pochutnali jsme si moc,ale zustalo mi pyre.Mam dotaz,jestli muzu dat pyre do dynaku.Diky za odpoved.
Zdenko, pyré do dýňáků raději ne. Raději do lívanečků nebo do těsta na vafle. Dýňáky potřebují čerstvou dýni. Jinak je to jako dávat do bramboráků bramborovou kaši místo strouhaných brambor.
Dakujem za uzasne recepty,ktore som tu nasla nakolko som mala velku urodu,tak som teraz skusala aj lekvar a kandovanu dynu a je to perfektne.. vsetko je z maslovej dyne,kedze je sladka..Ale Vase recepty su uplne super,este raz moc dakujem.. 🙂
Rádo se stalo, tak ať se daří (nejen s dýněmi). Flo.
Milá Florentýno,
tak jsem se odvážila a začala komentovat tvoje články. Spíš mám tedy dotazy zatím. A k dýním hned taky jeden. Daji se tyto recepty dělat i z mražené dýně? Mám v mrazáku hromady nastrouhané nebo na kostky pokrájené muškátového dýně.Polivka je jasná,tam to asi jde že, ale ráda bych vyzkoušela i jiné tvoje recepty.Co třeba ten koláč nebo noky a změní se nějak poměr surovin?Děkuji za odpověď.
Hezký večer
Koláč z nastrouhané dýně by měl klapnout a noky z vařených mražených dýňových kostek myslím taky bez problému. Poměry neměň.
Flo, mockrát děkuji za recepty – postupně vyzkouším. Mám v péči 4 letého chlapečka, který zbožňuje polévku z Hokaido dýně ( jen uvařené kostičky s troškou soli a muškátového květu, rozmixované a přidaná smetana na šlehání – naopak, když babička udělala se zázvorem, tak nám nechutnala ani jednomu ). A jelikož jsem loni usušila semínka a pak zasadila u známého na zahradě, tak se na podzim 2016 sklidilo asi 70 dýní. A tak mi tento týden poprvé malej řekl, že už ten zbytek polévky nechce ( jsme na ni jen dva ) a našla jsem tyto recepty. Tak jsem experimentovala s tím zbytkem a lívance se trhali, proto jsem ještě trochu naředila a udělala palačinky, které měli obrovský úspěch. Na zítra plánuji dýňáky a chléb podle Kluci v akci. Mám prosbu – jak použít semínka z Hokaido a nemuset je každé zvlášť loupat malým nožíkem? Mám je už zaschlá – jde to nějak? Děkuji Markéta
Markéto, jsem ráda, že jsem svými recepty mohla přispět k likvidaci takové nadúrody.
K těm semínkům – co přesně na nich loupete?
Ahoj Flo, výborný je guláš z dýně, dělávám dle počtu strávníků buď z půlky nebo celé Hokkaidó. Jednu či dvě cibule na ghí nebo sádle zarestuji, přidám lžíci dvě tomatového protlaku, červenou papriku, utřený česnek, kapku kvalitního vývaru a dýni na větší kostky, nechám chvíli restovat a pak dusím co nejdéle ve vlastní šťávě případně s trochou přilitého horkého vývaru, ale jen po dně. Dusím do změknutí, dosolím, namelu pepř a přidávám nakonec ještě Tamari. Jako přílohu většinou dělám ovesné nebo bramborové nočky a lžíci pickles nebo kysaného zelí. Jinak polévka z dýně, pyré i jakákoliv zeleninová směs s dýní je u nás doma hodně oblíbená, dělávám třeba i pečenou vydlabanou půlku naplněnou masovou či fazolovou směsí. Úžasný k dýni je čerstvý tymián, rozmarýn či majoránka a sezamový olej. Děkuji za tipy na sladké moučníky z dýně, nikdy jsem nezkoušela a rozhodně napravím. No a dýňáky budou hned zítra:-)
Míšo, ty si teda dovedeš dýni pěkně vychutnat, díky za svůdný recept! Flo.
Hezký den,chci se zeptat na jakém struhadle strouhat dýni na ten rychlý koláč a na jak velkou formu je těsto dávkované.Můj pokus koláč upéct dopadl hrozně, těsto je mokré a sražené.nevím, co je špatně, postup jsem dodržela.Děkuju.
Gábi, to vypadá, že suroviny neměly pokojovou teplotu. Koláč je hutný a vláčnější, ale neměl by působit vyloženě sraženě. Dýně je nastrouhaná na klasickém jemném struhadle.
Zdravím Vás, do pumpkin soup jsem se zamilovala v Irsku, kde jsem ji měla s kokosovým mlékem. Osvědčilo se mi už lehce ochucenou dýni péct v troubě a zhruba v polovině pečení podlít mlékem, ne až před koncem. Krásně se tím mléko ochutí dýní a kořením, všechno potom přendám do hrnce a doleju vodou, krátce povařím a propasíruju, dochucuju miso pastou a vsichni doma se mohou utlouct..:-) jinak, chystám se na Váš koláč, vypadá skvěle!
Hezký den.
Jsem nadšenáááááá.
Dýně je moje kámoška a zrovna jedna mi odpočívá ve sklepě. Mám jí na polévku, trochu jinou než máš ty ale je taky vynikající. Nadchly mě lívance a koláč a noky. Hned jak bude kdy se do toho pustím.
Prázdniny a léto pomalu končí ale dýňová sezóna začíná. Jupí.
Téra
Ahojky,
moc děkuji za inspiraci, u nás je dýně v oblibě, přišli jsme jí na chuť před rokem a půl, a od té doby jí máme aspoň jednou za 14 dní, buď jako polévku, nebo zapečenou… a musím říct, že už mám dospělé děti, a když peču dýni, tak mají boule za ušima, dokonce i manžel si na ni pochutnává ..
tento víkend jsem trošku experimentovala, měla jsem malinké dýně hokaido, (asi jako tenisák) tak jsem je vydlabala a naplnila mletým hovězím masem, barevnou paprikou a sýrem, a musím se pochlubit, výborná záležitost, mohu jen doporučit… přeji krásný den Mirka
Díky za recept na dýňový koláč, je vynikající! Dokonce i děti, které buchty skoro nejedí, si chodily přidávat (a to už je teda co říct)! 🙂
Zdravím 🙂
prosím o radu – když v receptu na dýňové noky drze vyměním dýni máslovou za hokaido, stane se něco strašného nebo ne?
Pomozte, prosím, nešťastné a nezkušené kuchařince 🙂
Děkuji
Nic strašného se nestane, Lucie. Jen ty noky budou mít výrazněji oranžovou barvu.
Miluju dýni, nejraději dělám dýňové rizoto. Zatím jsem z těchto vašich receptů vyzkoušela dýňový koláč. Chutnal, moc. Dneska ho peču už podruhé 🙂 Díky!
výborná stránka, dýně je super! 🙂
Po loňském třicetikilovém cvalíkovi cucurbita maxima jsem se pustla i do receptů jiných, než byla do té doby ozkoušená polévka a pečená dýně s rozmarýnem… Kandování připomínalo spíše maraton, ale výsledek stál za to. Ve skleničkách jsem to rozdávala jako drobné dárky a manželovi se líbila oranžová barva všude v kuchyni, kam oko pohlédlo :D, ale nejvíc jsem si ho (tedy z dýňových receptů) získala americkým pumpkin pie (vytuněným vpašovanou kandovanou dýní). Dnes jsem byla zavalena kopicí dýní nejspíše špagetových, tak experimentům zdar :). Hrozně mě lákají ty noky, pak jsem dnes na netu narazila na gratinovanou dýni a u kamarádky jsem ochutnala dýňovo-pomerančovou marmeládu – to musím vyzkoušet. Díky moc za tipy
Nezkoušel jste někdo sušit dýni, aby byla něco jako chipsy? 🙂 Teď jsem sušila asi 30kg dýně na sladkokyselo a tohle nevím.
Zdravím 🙂 Mám dýni celkem ráda, musím vyzkoušet Vaše noky, vypadají výborně, hodí se do podzimu (na podzim ráda dělám dlouho vařená jídla). Já dělám dýni nejraději tak, že hokaido rozkrájím na proužky, dám na ni olej a chilli, občas rozmarýn,dám jí do trouby a po cca 15ti minutách vyndám a posypu ořechy a nějakým výrazným sýrem, mám nejraději klasickou nivu, šoupnu do trouby na pár minut a servíruji jako přílohu ke kuřecímu masu, které je naložené do koriandru a římského kmínu. Ňam. Noky, těšte se!
Mila Flo ziji v usa 15 let a tak jsem zacala sledovat Vase recepty. Dyni delam zatim pouze jako dzus, ale urcite vyzkousim nejake Vase recepty jsou velice zajimave .Letos uz jsem udelala 50 litru, ale to nam nebude stacit.Zkousela jsem Vas recept veprove v mrkvi a prace se vyplatila bylo to vyborne.Ted jsem si na rano nalozila tu Vasi Italskou roladu a tak doufam, ze se podari. Kdyby jste nahodou mela nejaky recept na vyrobu domacich parku, byla bych moc vdecna, nebot se snazime jist kvalitni veci. Ja sama zavarim, delam si svoji vegetu (kterou musim posilat svagrove do Cech) a taky delame domaci cabajky (hodne kg rocne).Drzim Vam palce a verim ze budu vice pouzivat Vase napafy i kdyz muj muz tvrdi,ze co uvarim je vyborne ( je puvodem take Cech) preji Vam hodne trpelivosti pri vytvareni techto fantastickych receptu a stranek.Jeste jednou dekuji a myslim. ze nejen za sebe, ale i za vsechny ostatni ctenare.Mnoho uspechu preje Eva Klausberger
Paní Eva K. má pravdu, velké díky za recepty, včera upečený dýňový koláč nemá prostě chybu. Ráda si sem chodím pro rady.
Všimla jsem si v obchodě máslové dýně a přesto že s ní nemám žádné zkušenosti, hned jsem tušila, že u Tebe určitě najdu nějaký recept. Dýňové lívanečky budou přesně podle mého gusta (i mého manžela), akorát je vidím tence polité medem s troškou vlašáků.
Jediné co mě otravuje je to že ji ještě musím nechat odpočívat. No, snad to vydržím!
Moc díky za úžasný článek!
Vážená Florentýno,včera jsem dostal dýni a a co s ní. Podíval jsem se na tvé stránky a už jsem měl inspiraci. Udělal jsem dýňové lívanečky. Velmi dobré,velmi,velmi……..Zatím ještě nevím ,co se zbylými 2/3 té koule,možná bábovku. J.
Bábovka by taky mohla být fajn! Flo.
Milá Jano,
minulý rok si má dcera koupila vaši Kuchařku pro dceru. A před pár dny si koupila další díl Snídaně u Florentiny. Z dýně se snaží hodně vařit a já doufám, že vaše kuchařky pro ní budou inspirací. Neboť, jak jsem sama do nich nahlédla, tak inspirací budou i pro mne.
Moc vám fandím. 🙂
Ahoj Flo, tak jsem se pokusila včera o dýňové nočky…ačkoliv jsem zvlíšť vařenou dýni nechala řádně vykapat, stejně bylo děsto děsně měkké, musela jsem přidat další dobrých 20dkg mouky a pak jsem to jen z prkýnka odkrajovala rovnou do hrnce,,Nemohla jsem se zbavit dojmu, že chci dělat váleček z pěny.. uff, děti to snědly, ale příště už se asi nepustím do výroby.. :-(. Nebo spíš ji příště upeču.
Dano, to vypadá, že buď v dýni, nebo v bramborách zbylo moc vnitřní vody. Opravdu jsi měla dýni máslovou, jak je v receptu? A suroviny dobré, bez známek nějakého měknutí a stárnutí? 200 g mouky navíc je fakt hodně. Vím, že recept funguje, ostatně se povedl více čtenářům, nejen mně, takže si myslím, že se někde musela vloudit nějaká chybka a tahle mi přijde nejpravděpodobnější.
ahoj Flo, já ji nejraději zapékám plněnou např. mletým masem, žampiony apod. nedávno jsem ji dělala se šunkou, čedarem, žamiony a smetanou trochou a byla to neuvěřitelná žranice 😀 nejvíc mi ale chutná asi s tím mletým masem…at se daří :)))
Dobrý den,
už nám to letos zase začalo , neudělate svou verzi čokoládovo dýňového chceescaku? 🙂
Eliško, taky už mám na lince sklizenou dýni, čeká na vyzrání 🙂 Čokoládovo-dýňový cheesecake je skvělý nápad, díky za něj, ale asi tady na blogu nejdřív začnu obyčejným vanilkovým, ani ten tu ještě není.
Dobrý den
Hledal jsem všude na netu zda-li se dá udělat kompot dýňový z muškátové dýně ale žádný recept jsem nenašel.Touto cestou bych Vás chtěl poprosit zda nějaký recept je a mohla mi jej poslat.Dýně máme velice rádi,tento rok jsem chtěl vyzkoušet muškatovou dýni a je jich víc než dost tak bych chtěl udělat kompot…..
Děkuji Vám předem
S pozdravem Mirek
Mirku, nezlobte se, takový recept nemám, asi to souvisí se vzpomínkami na dětství, kdy se z dýně dělal jen a pouze kompot á la ananas. Možná poradí někdo jiný. Každopádně muškátová dýně by měla v běžném receptu na dýňový kompot (dělával se z obří dýně) zafungovat taky.
Ahoj Flo, čekám návštěvu na večeři, ráda bych udělala dyňové noky, ale protože návštěva dorazí +/- půl hodiny až hodina, bojím se, že když budu dělat noky těsně před tím budu ve stresu 🙂 jestli návštěva nedorazí hned poté co je dodělám, abych je zbytečně nenechávala ležet (Pracujte rychle a zbytečně přípravu těsta neprodlužujte, jinak povolí) popř. že nestihnu rychle uklídit ten binec okolo po mouce, těstu a tak. Dají se noky udělat dopředu a pak zmrazit? Nachystala bych si omáčku a noky bych dala do vody hned po přivítání návštěvy… co? Máš s zmražením noků zkušenost? Díky
Dobrý den,
děkuji za recept na kořeněný chlebíček. Během přípravy těsta jsem zjistila, že nemám muškátový oříšek, tak jsem musela trochu zaimprovizovat a místo muškátového oříšku jsem dala kurkumu, badyán a trošinku bio perníkového koření od Sonnentor. Vajíčka jsem oddělila na sníh a cuker jsem dala pouze třtinový. Chlebíček je moc dobrý. Marcela
Dobrý den,
Chci vám moc poděkovat za dýňovou inspiraci. Nedávno jsem v restauraci měla dýňové noky a byly výborné. Tak ty musím vyzkoušet podle Vašeho receptu.
My děláme obvykle muffiny buď z dýňového pyré, nebo dýňi nakrájím na malé kousky, krátce povařím s cukrem a kořením a tak ji zamicham do základu na muffiny. Sestra dělá klasický americký dýňový koláč na Díkůvzdání, jelikož si vzala Američana a tento svátek slaví se vší parádou. Mě to nevadí..samé dobroty na stole! ???? Recept Vám mohu sehnat jestli chcete ????
Těším se až Vaše recepty vyzkouším!
Alča
Alčo, i já děkuju, a klidně recept pošlete, ráda se nechám inspirovat. Flo.
Milá Flo
Děkuji za odpověď,udělám kompot á la ananas z muškátových dýní a uvidíme…vyzkoušet se má všechno
S pozdravem Mirek
Dobrý den,
dýňová polévka i lívanečky byly vynikající, určitě nedělám naposledy. Ale noky byly katastofa. Přisypávala jsem mouku do těsta a přisypávala… a pořád těsto neuvěřitelně lepilo. Zpětně si říkám, jestli jsem třeba neměla z dýně důkladně vymačkat vodu, nic jiného mě nenepadá 🙁 Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu, když jsem jela podle receptu? Děkuji.
Markéto, to klidně může být druhem dýně, některé jsou vodnatější a pak to má samozřejmě vliv na konzistenci těsta. S tím přisypáváním jste to vyřešila nejlíp, jak to šlo, i když je to pak na úkor tuhosti uvařených noků. Někdy taky pomůže tvořit noky na pořádně posypané podložce, aby se chytaly co nejmíň a nemusela se přitom přisypávat mouka do těsta.
Ahoj Flo,
dakujem za recept na lievance z maslovej dyne. Super vyuzitie a su fakt dobre. Priprava cesta dlhsia, ale potom to vyberam z chladnicky kazde rano a mame vystarano.
Ale – Flo – aka velka ma byt ta dyne? Lebo kedze viem su rozne velke. Ja som mala mensiu tak mi ztoho vyjde na lievace 250 ml, na 3/4 hrnku na chlebicek, ci mufffiny..ale este mi ostalo na pyre.
V skolke mame o dost vacsiu dynu maslovu aj o dvojnasobok..tak sa pohravam s myslienkou tam skusit aj to maslo…maslicko. Ale podla mna je privelkna na to, aby som skusala detsky jazycek a oni to bud zavhrli alebo to zmizne za sekundu.
Cize prosim ako sama pises, treba upresnit infosky – tu by mi pomohlo cca gramaz dyne. Neni dyňa ako dyňa.
Krasne blogovanie
Danitko
Danitko, teď tu nemám máslovou dýni, abych ji převážila, ale běžná velikost je do 1 kg.
Ahojky Janičko, koupila jsem si máslovou dýni. Dle tvého receptu jsem zkusila udělat dýňové máslo. Bylo výborné. Až se vystonám koupím si ještě jednu dýni máslovou a hokaidó. Přišla jsem teď dýni na chuť. Díky
Dobrý den,
dýně mě okouzlila ve chvíli, kdy jsem zjistila, jak málo má kalorií (po padesátce se tělo rozhodlo, že využije každý Joul…).
Mám výborný a jednoduchý recept na „nastavovaná“ pečená jablka, sezóny obou plodů se přece překrývají.
Varnou mísu vymažu máslem, dám vrstvu muškátové dýně na kostky, lehce popráším skořicí a ještě lehčeji hřebíčkem a protože jsem líná, (opět lehce) pocukruji citrónovým cukrem. Na to přijde vrstva jablek opět na kostky, klidně i se slupkou. Čím výraznější chuť, tím lépe. Koření jako v předešlé vrstvě, cukr podle chuti jablek. Mně se do misky vešly ještě dvě vrstvy, kořenit jako předešlé. Celé pokropit šťávou z cca půlky limetky nabo citrónu, množství záleží na kyselosti jablek a preferencích kuchařky. (V nouzi lze použít i citrónek z plastu ;o). Pokud nehlídáte kalorie, můžete přidat navrch plátky másla, vmíchat hrubě sekané vlašské ořechy, nebo (pro líné) hrst slunečnicových semínek (nejlépe předem namočených).
Mikrovlnit na plný výkon 6 – 10 minut, záleží na druhu jablek a jaké konzistenci dáváte přednost.
I ta „chudší“ varianta byla po vytažení hodně dobrá, ale bylo zrovna spousta klasických pečených jablek, tak skončila vzadu v chladničce. A když jsem ji tam za den a půl objevila – páni jáni, to Vám byla lahůdka! – Takže odležení doporučuji, asi by stačilo přes noc.
Je to výborné jak horké, tak chlazené. Pro náročnější návštěvu bych dala navrch šlehačku, nebo kysanou smetanu.
Dobrou chuť!
Lenka
Tak to je krásné, jednoduché a vtipné, děkuju moc ❤️
Milá Flo!
Miluju tvůj dýňový koláč!
Už se klepu na kořeněný dýňový chlebík 🙂
Vše nejlepší do nového roku všem!
Michael
Díky a taky vše nejlepší!
Ahoj,
zkusila jsem noky. Chuťově se moc povedly, ale ten vzhled… takové nevzhledné špalky. Lepily se k sobě, když jsem přidala více mouky, chutnaly zase moc po mouce. Nedokážu si představit, že bych na nich zůstaly nějaké ornamenty. 🙂
Moc díky za skvělé postupy u všech receptů!
Ahoj Flo,
nechcelo sa mi čítať všetky komenty, tak dúfam že tento typ tu ešte nepadol. Hokkaido u nás najlepšie chuti v tejto podobe: nakrájam ho na mesiačiky, v miske zmiešam asi 100 ml olivového oleja, pretlačený cesnak viacej strúčkov, pridám nejaké koreniny, buď gyros, alebo papriku a mleté korenie, oregano… čo koľvek ma zrovna napadne a mesiačiky dyne v tejto zmesi poriadne pováľam a ukladám na pečiaci papier na plech. Vo vyhriatej rúre na 180°C pečiem kým sem tam nie je do zlata. Podobne alebo rovno s dyňou pečiem aj uvarený cícer. Ten ostane super chrumkavý. Celé je to veľmi chutné napríklad s ryžou, a s čiernou alebo s červenou to ešte aj pekne vyzerá na tanieri, a k tomu nejaký zelený šalát. Rovnako možno spraviť aj iný druh tekvice alebo sladké zemiaky. Eva
To je parádní recept, díky!
http://megvkuchyni.cz/recepty/bez-lepku/pecena-dyne-hokkaido-s-medovo-cesnekovou-zalivkou-syrem-a-brusinkami/
Není to můj recept, dýni v kuchyni rád využívám, ale celá rodina ujíždí na výše uvedeném receptu. Doporučuji vyzkoušet a vychutnat. Možná z máslovky je to ještě lepší.
Díky za zajímavý tip, Petře.
Já jsem si oblíbila špagetovou dýni. Rozkrojím na poloviny (dávám si pozor, aby obě měly „rovné dno“), vydlabu semínka, dostatečně osolím a peču ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut. Naplním ragú nebo čímkoli, co dávám na těstoviny, případně dám navrch plátek sýra.
Jsem „kuchyňský minimalista“, vyhovuje mi jednoduchá příprava a úspora nádobí (dýně nahrazuje jídelní misku).
Tak to je parádní nápad, díky za něj! Flo.
Děkuji za inspiraci 🙂 Po dokončení dýňového koláče mi zbyla půlka pyré, a tak jsem se pustila do lívanců, avšak místo klasické verze jsem udělala bezlepkovou se směsí Jizerka a váhové poměry jsem zachovala. Výsledek je bezvadný, jsou nádherně nadýchané 🙂
Moje nejmilejší sladké využití dýně je americký pumpkin pie, děláme ho každý rok na Díkůvzdání a milují ho i synové, kteří v jiné variantě dýni zcela odmítají 🙂 Používám na ni Pumpkin spice z USA a vždycky to ve mně vyvolá vzpomínky na rok, který jsme tam s manželem ještě za bezdětna strávili.
No teda Flo, toto je super článek! Já dneska uvařila svou první dýňovou polévku a byla fakt dobrá (bohužel teda jsem nestihla najít Tvůj recept – bya by jistě ještě lepší!). Je i zdravá, proto všechny tychle recepty honem honem vyzkouším. 🙂 Děkuju za inspiraci 🙂
❤️
Ahoj Flo,
tak jsem zkoušela dýňový koláč a nedopekla jsem ho, měla jsem ho v troubě 50 min. Podezírám tedy troubu, že nepeče tak jak má. Máš nějaký tip jak poznat, že je upečeno? Špejle nefunuje.
Děkuji
Děkujeme moc za recepty. Koláč už je po 4. v troubě 🙂
Ahoj Flo, tak včera jsem dělala dýnové noky podle tvého receptu a byly boží, na pánev
ke slanině jsem ještě přidala 1 stroužek rozdrceného česneku, nemělo to chybu, děkuji.
Oblíbená vychytávka dospěláků u nás je dýňový sirup na latté 🙂 i když už padl nápad, že s vanilkovou zmrzlinou to musí být taky dobrota 🙂
Dekuji za inspiraci,rada vyzkousim dyňaky a noky.Ja z dyne delam nejcasteji polevku a to z hokaida.Pecu ji v troube s cesnekem a cibuli pokapanou ol.olejem,prendam do hrnce a podleju trochou vody a mixnu tycovym mixerem,dochutim soli a trochou muskatoveho orisku,provarim a je hotovo.Smetanu nepridavam ,chutná nam to takto.
Právě smažím dýňáky a už jsem jich sežrala pět (spíš víc)! Jsou vynikajicí! Obávám se, že na mou drahou polovičku asi nezbyde. =D Do teď jsem z hokaido dělala pouze polívku, dýňáky zařazuji do top receptů. Ještě mám zálusk na dýňový koláč. Děkuji za recepty. Petra
Dneska jsem zkusila noky. Bohužel větší zklamání jsem z Vašich receptů ještě nezažila a prvně v životě jsem musela vyhodit jídlo. Aby se s těstem vůbec dalo pracovat a nebyla to lepkavá břečka, musela jsem dosypat téměř celou sklenici mouky, takže odhadem minimálně dalších 200-300 g. Výsledkem byla obří hromada hmoty a z ní uvařené noky byly pod úrovní knedlíků z prášku z nějaké vývařovny.
Myslím, že tu hromadu kvalitní mouky, domácí vejce a domácí dýni ležící na dně odpadkového koše budu mít před očima ještě dlouho. ?
Kamilo, to mě pochopitelně mrzí. Napadá mě jediné vysvětlení: dýně nebo brambory (nebo obojí) obsahovaly příliš mnoho tekutiny, proto tolik mouky navíc. Může to způsobit špatná surovina, špatné slití vody z vaření, špatné odpaření po uvaření při chladnutí. Nic jiného mě k tomu nenapadá, recept je v pořádku a funguje, a je mi líto, že suroviny skončily tak špatně.
Dobrý den Flo:) děkuji za dýňovou inspiraci 🙂 Dnes jsem zkoušela rychlý dýňový koláč a potřebovala bych malou radu. Koláč se pekl 40 minut a už byl krásně dozlatova, ale po rozkrojení jsem zjistila že je těsto jakoby hodně mokré (ne jako u klasické buchty třeba) 🙂 Nemá to negativní vliv na chuť ale chtěla bych jen vědět jestli to tak ma být?
Jani, děkuju.. Změnilas mi můj kuchařský život. Čas strávený v kuchyni byl pro mě za trest, jídlo nestálo za nic, ale s příchodem děti už jsem se tomu nemohla vyhybat. Nedokázala jsem vařit podle receptů a následovat instrukce, když jsem nevěděla proč. Tys mi to vysvětlila tak, že jsem to pochopila a každý jídlo podle Tvýho receptu je záruka úspěchu. Celá má rodina je Ti vděčná 🙂
❤️
Dobrý den, sice jsem chlap, ale vařím rád (jednou za čas). Zkuste také bábovku, je výborná, za mne jedna z nejlepších, co znám. Do 200 g cukru přidáme jeden vanilkový cukr a špetku soli plus 4 vejce – ušleháme v krém, přidáme 150 g rozpuštěného zchladlého másla, 300 g polohrubé mouky s jedním práškem do pečiva, 300 g nastrouhané dýně a hrst upražených slunečnicových semínek. Dáme do formy a pečeme na 180 st. asi hodinku. Mňam.
Ahoj milá Flo,
dnes jsem se pustila do dýňových noků…ale ouha,musela jsem přidat strašně moc hladké mouky,aby nelepily,že výsledkem jsou noky sice barevně v pořádku ale chuťově se bramborám a dýni vyhnuly obloukem. Chutnají prostě jako mouka 🙁
Tušíš prosím,kde se mohla stát chyba?Na co dávat větší pozor?
Děkuji za reakci
Iva K.
Milá Jani,
dýňové muffiny také určitě stojí za zmínku.
Hezký den.
To jsem celá já. Zapomněla jsem přiložit recept: https: https://fresh.iprima.cz/dynove-muffiny
Ahoj, dostala som sa k ukazke dynovych receptov a idem na ten dynovy kolac ? Milujem verzie zeleninovych kolacov, do ktorych netreba zeleninu vopred upravovat ? (mam napr. cviklovo-cokoladovy, kde sa cvikla struha surova, takze tento bez pyre ma hodne zaujal) Ja mam z dyne overene cicerove kari s kokos.mliekom, kde sa schova aj kusok dyne, rizoto (ale nesmie jej byt vela), zeleninove placky kde ju tiez schovam, kremova polievka, a hlavne dynova babovka ktoru ked dochutim trocha kakaom (a nie az tak pernikovym korenim), tak sa idu vsetci potrhat. No a milujeme tiez cuketovo/tekvicovu čalamádu..je skvostnejsia nez ta z kapusty(zeli) a hlavne citlivejsie zaludky tolko nenaduva ? Robila som z cukety a/alebo roznych tekvic doplnene platkami mrkvy,kapie,cibule,uhoriek, zaliate sladkokyslym nalevom ako na zavarane uhorky, a vzdy to bolo bajecne! Ine sladkokysle v zime k jedlu ani nejedavame (uhorky len do salatov ?) – okrem cerstvych salatov, samozrejme.. Tak sa tesim, ze sa mi rozsiri portfolio dynovych receptov, lebo bednicky v lete ma nou hodne zasobuju ?
Inak, ked uz neviem, co s nou, tak upeciem nakrajanu na kocky a smarim do mrazaku.. babovka alebo lievance alebo polievka vzdy spotrebuje ? Inak, oosvedcilo sa mi piect viac, nez varit – lebo vodu vies vzdy do receptu pridat, ale ak mas riedke pyre a aj cesto,tak uz vela neurobis ? Dyniam zdar!
Hodně zajímavý recept na plněnou dýni mají i Arméni, může být plněná masem i bezmasá:
https://www.jidlonacestach.cz/ghapama/
Lze veškeré recepty připravit i z velké dýně (15kg), která se zavařuje třeba na kompot? bohužel doma nemám máslovou ani hokaido a netuším, zdali mohu na recepty, kde je přímo napsáná konkrétní dýně, použít i jiný druh. děkuji.