Red velvet cake – červený sametový dort

Red velvet cake, neboli červený sametový dort, jsem si vybrala jako důstojný recept na oslavu pátého výročí E-mailového klubu Kuchařky pro dceru. Každé pořádné výročí si zaslouží dort a tohle je navíc výročí půlkulaté.

Jelikož pečení krásných dortů ochotně přenechávám zkušenějším a šikovnějším, jistě si domyslíte, jak mě tohle výročí zasáhlo, když jsem k němu nejenže dort vyrobila, ale taky se o něj s vámi podělím.

Ze všech dortových žádostí o recept, které se nachází v mé e-mailové schránce, vede právě red velvet cake, a tak vám dnes povím příběh, jak s ním bojuju ve své kuchyni, se starým věrným robotem a novou, dokonale pečící troubou.

Co to vlastně je red velvet cake

Red velvet cake se sice pyšní dlouhou historií, ale nikoli v našich zeměpisných šířkách.

Výlet do historie: díl 1

Vzniknul v Americe někdy po roce 1800 jako šťavnatější a vláčnější protiváha k dosavadním dortovým korpusům. Bylo to způsobeno tím, že část mouky nahradil kakaový prášek. Díky tomu dostal přívlastek sametový – čili velvet.

Mezi surovinami na jeho přípravu byste našli jak kakaový prášek, tak i podmáslí. Tyhle suroviny spolu vzájemně zajímavě reagovaly. Upečený korpus měl červenou nebo růžovou barvu. Díky tomu dostal přívlastek červený – čili red.

Dohromady to dávalo red velvet cake, červený sametový dort.

To však bylo ještě předtím, než kakaový prášek začal procházet holandským procesem zpracování, tedy dřív, než vzniklo holandské kakao.

Přírodní kakaový prášek je docela kyselý. Teprve holandský způsob zpracování mu tuhle přehnanou kyselost odňal a zároveň mu dodal výraznější hnědou barvu. Čili s dnešním kakaem holandského typu byste dortové čáry máry s podmáslím dělali jen těžko. Rozhodně už nelze sázet na to, že když do těsta dáte podmáslí a kakao, budete mít červený korpus.

Pokus číslo 1: Přírodní kakao

Přesně takový pradávný red velvet cake jsem se pokusila napodobit. V naší Billa prodejně jsem totiž potkala přírodní kakaový prášek, na jehož krabičce se píše, že jde o nealkalizované kakao, které má jak světlejší barvu, tak nižší pH. Dávalo naději, že jde o kakao nezpracované na prášek holandského typu.

přírodní kakaový prášek

Výhodou nealkalizovaného přírodního kaka je jeho schopnost vzájemně reagovat s jedlou sodou. Kakao je kyselé, soda zásaditá, kdo chodil do hodin chemie na základní škole a nespal v lavici, tak ví, že tyhle věci spolu obvykle reagují, přičemž to hezky šumí. V tomhle případě jmenované dvě suroviny vytvoří bublinky v těstě, takže korpus je pak nakypřený a nadýchaný, nikoli hutný a splasklý.

Nákup přírodního kakaa mi dal jistou naději, že se lze vrátit k původnímu receptu a vyrobit načervenalé těsto vhodné pro red velvet cake.

A skutečně. Z trouby jsem vytáhla parádně chutnající, kyprý, vláčný, dovolím si říct, že šťavnatý dortový korpus. Byl po všech stránkách dokonalý, až na jednu: k červené barvě měl daleko. Jako světlý kakaový korpus by však obstál na jedničku s hvězdičkou.

Přírodní kakao sice skvěle chutná a skvěle si notuje se sodou bikarbonou, ale asi není dost přírodní, aby zajistilo návrat k původní receptuře na red velvet cake.

Výlet do historie: díl 2

Historie dortu však pokračovala dál, oblíbenost red velvet cake nijak neklesala, až všechny dobré domácí pekařské snahy narušila druhá světová válka a s ní i potraviny na příděl. Zejména máslo a cukr si v domácích kuchyních potřebovaly najít nějakou náhradu.

Tehdy přišel na svět pozměnený recept na red velvet cake, který nedostatek másla, cukru a kakaa řešil mimo jiné i přidáním červené řepy do těsta.

red velvet cake těsto s řepou

Pokus číslo 2: Červená řepa

Pokud znáte moje čokoládové muffiny s červenou řepou ze snídaňové kuchařky Snídaně u Florentýny, tak víte, že čokoláda a řepa si spolu v jednom jídle dovedou hezky notovat a že jim to dohromady nehorázně sluší.

Tudíž jsem neváhala ani na okamžik a do druhého pokusu na red velvet cake jsem ochotně rozmixovala řepu s podmáslím. Kakao jsem ponechala kvůli chuti, bez něj by to nebyl dost sametový a konejšivý dort.

Těsto s řepou vypadalo velmi nadějně. Ani na okamžik by mě nenapadlo, že vařená řepa, která se postará o nádherně sytě růžové těsto, přijde o svou červenou barvu při pečení do posledního drobečku.

red velvet cake s řepou po upečení

Výsledek je opět chuťově dokonalý, vláčný, ještě šťavnatější a bohatší a uspokojivější než dřív, jen mu chybí výrazně červená barva, která by ho jasně určovala jako red velvet cake. Je to opět jenom velvet cake. Sametový, ale nikoliv červený.

Nenechte se zmýlit barvou na obrázku, ta se usadila jen v krustě na povrchu. Vnitřek dortu jde spíš do hněda.

V několika dílčích obměnách jsem se pokusila o ledacos: snížit množství kakaa, vynechat jedlou sodu, která reaguje zásaditě a tedy může měnit barvu, zachovat řepě barvu pomocí octa – nic z toho nefunguje dostatečně. Soda je potřeba, množství přírodního kakaa nemá skoro žádný vliv, ocet spíš pomáhá vyvážit sladkou chuť, než udržet barvu.

Dobrala jsem se nanejvýš k oranžovému korpusu.

red velvet cake s krémem z čerstvého sýra

Jen na poslední pokus, který by pracoval se syrovou řepou místo vařené, už jsem neměla náladu ani místo v lednici a moje rodina další vyhlídky na dort odmítla. Když je každý den krmíte nečerveným sametovým dortem, tak se to myslím dá i pochopit.

(Pokud na pokus se syrovou řepou jednou dojde, napíšu vám sem, jak to dopadlo, ať to případně nemusíte zkoušet za mě. Anebo to vyzkoušejte a napište mi sem, jak to dopadlo, ať to případně nemusím zkoušet za vás.)

Výlet do historie: díl 3

Během války a po válce se začala v Americe prodávat i hotová směs na přípravu red velvet dortu. Tahle krabicová řešení jsou fajn, pokud je vám jedno, co jíte. Výsledek je v podstatě zaručen a obvykle se musí přidat jen voda, olej, máslo nebo vejce, čili nic neobvyklého. A do tohoto populárního řešení vpašoval jeho výrobce červené potravinářské barvivo, které způsobilo další převrat a obrat v receptu na red velvet cake.

Od té doby má red velvet cake svou sytou červenou barvu.

Není to tak dávno, jen několik let, co se zjistilo, že fotky red velvet dortů se krásně vyjímají na sociálních sítích, čímž závratně rostla popularita těchto červeno-bílých moučníků. Teprve tehdy se ukázaly i v našich českých kuchyních. Díky vlně oblíbenosti přišlo na trh mnoho produktů, které sice nemají s původním dortem nic společného, ale vypůjčily si jeho název a barvu a snaží se zákazníky nalákat na zemitou nakyslou vůni a uspokojující sametovost. Našli byste nejen red velvet muffiny, ale klidně i red velvet latte nebo red velvet pěnu do koupele.

Pokus číslo 3: Červené potravinářské barvivo

Po všech mých předchozích pokusech jsem přesvědčená, že bez červeného potravinářského barviva to v dnešní době nejde. Snažila jsem se najít řešení, které by nevyžadovalo žádnou chemii, ale zatím nenašla.

S chutí dortu jsem spokojená, s kyprostí a vláčností též, krém z termizovaného sýra si s červenou řepou parádně rozumí, čili se neobávejte, že by váš dort došel odmítnutí. Ale pokud chcete i červenou barvu, budete si ji muset do receptu propašovat sami. Není to nic složitého, ale já už se toho účastnit nebudu.

PS. Práškovou, tekutou nebo ještě lépe gelovou barvu přimíchejte do směsi s podmáslím v kroku číslo 4. Mějte na paměti, že čím víc barvy přidáte, tím víc to bude znát nejen v barvě, ale i v chuti.
 

Red velvet cake s červenou řepou

Red velvet cake s červenou řepou

Suroviny

    Na korpus:
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku pravého vanilkového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 330 g hladké mouky
  • 10 g přírodního kakaového prášku
  • 3 g jedlé sody
  • 150 ml kysaného podmáslí
  • 1 lžíce bílého vinného octa (15 ml)
  • 200 g vařené oloupané červené řepy
  • Na krém:
  • 80 g másla
  • 300 g krémového sýra typu žervé
  • 120 g cukru krupice
  • Na přípravu formy:
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce kakaového prášku

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 170 stupňů (jen horní a dolní hřání, vypnutý horkovzduch). Dortovou formu o vnitřním průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte kakovým práškem.
  2. V kuchyňském robotu s třecím nástavcem rozmíchejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Zpočátku na nižší rychlost, směs bude vypadat hrudkovatě, jako vařená krupice. Postupně zvyšujte otáčky a třete aspoň 5 minut, získáte nadýchanou světlou pěnu. Sice v ní pořád budou skřípat krystalky cukru, ale změnu v množství i barvě oproti počátečnímu stavu musíte jasně poznat.
  3. Do máslové pěny vyklepněte jedno celé vejce a zpočátku opět jen pomalu, poté rychleji, nechte vejce spojit s máslovou pěnou. Totéž učiňte s druhým vejcem a znovu ještě třete dalších 5 minut. Je důležité, aby vejce nebyla studená a právě vyjmutá z lednice, jinak se s máslem nespojí. Výsledkem vám bude bohatá, hustá pěna. Ručně tuto činnost budete vykonávat dlouho, klidně i 30 minut náročného míchání vařečkou, proto vřele doporučuju využít vhodný přístroj.
  4. Zatímco se máslo tře s cukrem, odměřte do misky mouku, kakao a sodu a promíchejte metličkou. V mixéru rozmixujte vařenou řepu nakrájenou na kousky, kysané podmáslí a ocet na řídkou kaši. Nebojte se použít snídaňový smoothie mixér, pokud ho máte, jde to s ním raz dva, ale stejně dobře poslouží i stolní mixér nebo ponorný mixér a vysoká nádobka.
  5. Do utřeného másla s vejci přidejte třetinu moučné směsi a přilijte třetinu řepového pyré. Jemně zapracujte stěrkou nebo nechte pracovat robota na nejnižší otáčky. Toto znovu opakujte s druhou třetinou moučné směsi a řepového pyré a nakonec i se zbytkem. Výsledkem je ani řídké, ani husté těsto, podobné tomu na bábovku: z vařečky nestéká, ale odpadává po kusech.
  6. Sytě růžové těsto nalijte do formy a stěrkou uhlaďte ke krajům. Vložte do trouby a pečte 35-40 minut, až je rovnoměrně vystouplé, na povrchu na dotyk pružné, a to včetně prostředka, případně má první náznaky praslinek na povrchu.
  7. Upečený korpus nechte v pootevřené troubě vychládat 5 minut, poté ho vyndejte, položte na mřížku a dovolte mu zcela vychladnout. Zhruba po půl hodině mu sejměte okraj formy; dno odstraňte, až bude korpus úplně vychladlý.
  8. Vychladlý korpus prokrojte nožem na dvě patra.
  9. Na krém vložte do stejného robota se stejným třecím nástavcem máslo a přírodní sýr. Při pomalých otáčkách promíchejte, až se spolu spojí. Trochu zvyšte otáčky a po lžících přisypávejte cukr. Nakonec zvyšte otáčky skoro na nejvyšší výkon a nechte robota, ať vám z těchto surovin utře krásnou nadýchanou světlou pěnu, bude mu to trvat kolem 5 minut. Pěna je hodně sladká, zdálo by se, že by jí prospělo méně cukru, pak ale počítejte s tím, že získáte tekutější krém. Je to něco za něco: víc cukru vede k tužšímu krému a naopak.
  10. Krém natřete nejprve na spodní patro, na něj přiklopte patro horní a potřete ho zbytkem krému. Pokud byste chtěli mít potřené i boky dortu, počítejte s tím předem a zvyšte množství surovin na krém aspoň o polovinu, pro bohatší dojem klidně na dvojnásobek.
  11. Krém uložte do druhého dne zatuhnout do lednice a zdobte dle sezóny a libosti.

 

Join the Conversation

  1. Táňa says:

    Ďakujem za super recepty a rady (nielen) do kuchyne. Síce nekomentujem, ale sledujem vás a vždy si u vás nájdem niečo, čo ma zaujme. Blahoželám k výročiu a prajem veľa radosti z vašej práce nielen vašim čitateľkám a sledovateľkám, ale predovšetkým vám samotnej. Nech sa vám aj naďalej darí tak, ako doteraz.

  2. Štěpánka says:

    Milá Flo, krásných ( věřím, že většinou byly) 5 let máte za sebou a věřím, že ne jen dalších 5 let máte před sebou. Děkujeme Vám za neskutečně vyšperkované recepty, podle kterých zvládne uvařit i ten největší analfabet na vaření. Plus k tomu dáváte punc Vaší osobnosti. Držím Vám vše co se dá, palce i pěsti a přeji hodně krásných let s tím a těmi co máte nejraději.
    Štěpánka …

  3. Simona says:

    Moje milovaná,
    s napětím jsem přečetla celý příspěvek ( protože jsem tě včera slyšela na uchu ) za tenhle recepis píšu 10 bodů z 10.
    Protože si sqělá v tom, že si vyzkoušela všechno co šlo, poučila si mě v chemickém procesu, protože jsm asi opravdu spala na lavici a v jiném překladu: nikdy jsem nerozumněla chemii. Ty to s takovým klidem naservíruješ, že si prostě tu řepu zapamatuji.
    Pobavila jsem se a hlavně jsem ti celou dobu držela palce,že to dáš.
    Dala se stejnou grácií jsi odpověděla, že to dělat už nebudeš 🙂
    Krásné výročí 🙂

    P.S.: 10 let je málo, zatím jako antikuchařka jsem se s tebou naučila vařit guláš, tak kdyby si to o fous protáhla, děkuju
    Simona

  4. Marcela flair says:

    Milá Flo, gratuluji k pětiletému výročí. A doufám (za nás všechny) v to desetileté :-). Dort vypadá dobře, určitě v dohledné době vyzkouším! Krásný den přeje Marcela

  5. Anežka says:

    Vsechno nejlepsi Flo, at to s nami vydrzis aspon dalsich 5let. Diky za kazdy e-mail od Tebe????

  6. Jaroslava says:

    Milá Florentýnko, též Ti přeji hodně zdraví a inspirace do dalších let.

  7. Milá Flo, pokud vydříš dalších 5,10,15 let, tak to bude ještě parádnější výročí…smekám před Tvou trpělivostí s dortem….Přeji hodně zdraví a ještě hoooodně výročí

  8. Milá Flo,

    gratuluji k pětiletému výročí a přeji hodně energie do dalších let.
    Dortík vypadá nádherně. Barvou bych se netrápila, beztak název dortu dával chlap a ti jak známo odstíny různých barev neřeší. ???? Tirkysová je pro ně „jen“ modrá.

    Krásný den přeje Gábi

  9. Milá Flo,díky za všechny vymazlené recepty a ohromnou trpělivost vyzkoušet všechno do detailů.Další výročí určitě dáš.
    Dort jsem zkoušela taky,ale dopadla jsem stejně.Už ho dělat nebudu.
    Krásný den Alena

  10. Milá Flo,
    blahopřeji k výročí a těším se na dalších 5 let ..

  11. Adriana says:

    Mila Flo, srdecne gratulujem k 5. vyrociu! Je obdivuhodne, ze si schopna uz 5 rokov kazdy tyzden vymysliet nieco dobre a opisat to sviezim sposobom. Ja som sice v Tvojej komunite novacik a prilis sa do diskusii nezapajam – ale som vdacna za inspiraciu, ktoru cerpam z Tvojich receptov a najma za sposob, akym pises, to ma naozaj bavi ….
    Do dalsich minimalne piatich rokov Ti prajem vela tvorivej odvahy na dalsie kulinarske pokusy a radost z vysledkov pre Teba a Tvoju rodinu!
    Adriana

  12. Děkuji za všechny recepty, krásné fotografie a radost z vaření, kterou předáváte dál! Vše nej k výročí!

  13. Vendula says:

    Ahoj Flo, na experimenty s opravdu červeným red velvetem jsem si pořídila opravdu přírodní červené barvivo – jde o koncentrat z mrkve, kterážto obsahuje kariérní vázané na tuky a tak by mohla byt stabilnější než barvivo z repy. Ale zatím jsem nemela čas to zkusit, tak snad v brzké době se k tomu dokopu a pak pripadne doporučim či nikoliv ???? gratuluji k 5. Narozeninam klubu ????

    1. Vendula says:

      V předchozím příspěvku mělo být místo karierní samozřejmě Karoteny (to je tak, když honem honem odpovídám z mobilu a ne v klidu na pc)… Každopádně, gelovou barvu z fialové mrkve jsem zkusila, ale bohužel, kouzlo se nekonalo – barvila hrozně málo, musela bych tam vykydnout snad celou lahvičku, aby byl dort aspoň trochu růžový, do ruda by to bohužel nešlo ani omylem. Jediné štestí je, že ta mrkev nijak chuťově neovlivnila dort. Takže také zůstanu u kakaa a řepy 😀 jen jsem ho v kavárně přejmenovala na královský samet, místo červený :-DD

  14. ..já to s tou syrovou řepou zkoušela – výsledek byl – béžový…ale chuťově bezva..

  15. Milá Florentýno,
    blahopřeji ke krásnému výročí, zároveň děkuji za všechny recepty a maily, které od tebe pravidelně a neúnavně chodí každý čtvrtek. Držím ti palce do dalších let, ať se ti daří nejen na blogu, ale i v osobním životě. Velké díky
    tvoje věrná obdivovatelka 🙂

  16. Jirina says:

    Mila Florentynko,
    moc ti gratuluju k tak vyznamnymu vyroci a preju i dale stejnou radost a chut jeste dlouho pokracovat v tvym dile. Rezept na dort se me moc libi, urcite vyzkousim.
    Po te co jsem zjistila, co to jsou masovy klizky, chystam se na gulas, pak si povim jak dopad.
    Hezky si uzivej jara a at se ti dari.

    Jirina

  17. DášaV. says:

    Ahoj Flo, díky za recept, dokonale popsaný a okomentovaný, jako vždy :-). Když se do mrkvového dortu dává syrová mrkev, proč by se do red velvet dortu nemohla dát syrová červená řepa? To je jen řečnická otázka, láká mě to to vyzkoušet, ale nic neslibuji…
    Ale hlavně – doufám ve více než 10 let Tvého úžasného blogování, a k těm 5 letům moc gratuluji, a podobně jak jsi napsala na konci e-mailu – Díky, že tu s námi jsi, nebo lépe – Díky, že tu pro nás jsi!!! DášaV.

  18. Ľubica says:

    Gratulujem k 5 ročnému výročiu a dúfam, že to nebude len 5 ale minimálne ďalších 10 rokov tvojej úžasnej práce.

  19. Kateřina says:

    Milá Flo,

    všechno nejlepší k 5. blogovým narozeninám! Velké gratulace a přání neutuchajícího elánu, energie a dalších nápadů, receptů…
    Každý týden se těším na vtipný, milý e-mail mnohdy rozesměje a pobaví a odlehčí), děkuji za každý čtvrtek!

    Krásný narozeninový den,

    Kateřina

  20. Renata says:

    Milá Flo, všechno nejlepší k výročí a nadále mnoho úspěchů.
    Komentáře píši málo, není čas, ale přečtu vždy 🙂
    Red velvet jsem již dělala, recept mám z německého časopisu, barva byla uvedena v receptu. Peču i potahované dorty, používám gelové barvy Wi…, jsou super, barvy stačí opravdu málo a dort je krásně rudý. Myslím, že není třeba se obávat, jak často jej upečeme a sníme? Lepší prohlížet obsah kupovaných potravin.

  21. Miluše says:

    Milá Florentýnko.
    Blahopřeji ke krásnému výročí, zároveň děkuji za všechny recepty, které potěší každý čtvrtek. Držím ti palce do dalších let, ať se ti daří zde i v osobním životě.
    Moc díků Miluše.

  22. Milá Flo, budu se opakovat jako většina příspěvků přede mnou – ale musím pogratulovat k výročí, musím moc poděkovat za super recepty (jak tu někdo psal vymazlené :-)) a budu doufat, že nám zachováš přízeň a budeš nás zásobovat dál.
    Mimochodem, zrovna dneska jsem váhala, co udělat za recept na speciální akci (mistrovství republiky) – a ty přijdeš s dortem :-). Super, líp jsi to nemohla naplánovat :-).
    Díky, díky, díky.

  23. Florentýnko, krásné výročí,hodně zdravíčka a pohody a spoustu tvůrčích nápadů do dalších let přeje Draha a Petr.

  24. Krásné! – nejen ten sametový dort, ale všechno. Díky. Pavla

  25. Ahoj Flo,
    ten recept je opravdu důstojná oslava milého výročí. Děkuji moc. Přeji hodně energie a hlavně trplivosti při další tvorbě.

  26. Renata says:

    Milá Flo,
    blahopřeji k výročí a děkuji za všechny vymazlené recepty.

  27. Pokroutka says:

    Milá, krásně růžová:) Flo,
    je obří, doslova obrovská škoda, žes při vší té průzkumné práci nepřipojila i snímky řezů, porcí z jednotlivých variant dortů.
    Co bych si troufla… Zaprvé mám velikou radost z informace o přírodním kakau, a sice již roky přemýšlím, zda totiž výborné světlounké Figaro Prima kakao blahé paměti nebylo rovněž přírodní. (A jako ledascos kvalitního tudíž nezmizelo z produkce přeprodávaných čokoládoven, chm.)
    Potom k samotné historii – tak jako nároky na barevnou saturaci stoupají s digitálním světem, třebas i tohle bylo podobné. Cožpak někdo opravdu ví, JAK červený byl dort kolem roku 1800? I u textilu, filmů, odstínů barev nábytku, prostě všeho byli lidé takříkajíc skromnější.
    Třetí drobnost – asi ani má maličkost nevyzkouší variantu s červenou řepou za syrova, ale příkladně u boršče je určitý důvod, proč by se řepa měla svářet zvlášť, a tou je právě úprava kyselosti = možná za syrova činí funkci „octové“ složky sama zelenina. Ale nevím.
    Každopádně gratuluji k pětinám :)!

  28. Pokroutka says:

    Vzpomínám si ještě, ale nahonem bohužel přesně nevybavím, že svého času se u pana Cuketky zaobírali takovým „rourkovým moučníkem“, taktéž to mělo své specifické pojmenování, asi s odkazem na plástve. Efekt rourkování v těstě byl zapříčiněn právě přítomností sody bicarbony a odležením hmoty před pečením. Delší čas odležení, fajnovější rourky, tak přibližně.
    Zaujalo mě to, neboť nezávisle na znalosti faktu, že takový speciální moučník existuje, jsem přečasto pozorovala poněkud nešťastně své pekařské pokusy kypřené jedlou sodou, a sice proč mi vytvářejí v upečené hmotě zatraceně nežádoucí cestičky:))!

  29. rosnicka says:

    Milá Flo,

    že by to bylo už 5 let, co mi zpříjemňuješ čtvrtky?! Díky Tobě za ně a přeji Ti, ať se Ti daří pokud možno vše, co jsi si vysnila, plánuješ, realizuješ……

    Nakonec jsem ráda, že jsi mi definitivně objasnila, že red velvet bez barviva prostě nejde udělat červený. Od počátku mám k tomuto dortu nedůvěru, právě proto, že je moc červený..

    Tím nechci řici, že bych nezkusila ten Tvuj „red velvet“ s řepou..mňam;-)

  30. Blanka says:

    Nejsem sociální typ, komentáře čtu, ale nepíšu, ovšem tohle milé výročí (a neuvěřitelné) musím nějak okomentovat. Čtvrtek je díky mailu o desáté pro mně krásný den a moc moc za to děkuji 🙂

  31. HELENA says:

    Milá Flo, přeji ti mnoho úspěchů do dalších leta ještě mnoho skvělých receptů.Stále sleduji tvoje recepty a vtipné úvody ke každému receptu. Jakmile se naskytne nějaký důvod tak vyzkouším tvůj recept na vymazlený dort.Ještě jednou hodně úspěchů do dalších let Helena

  32. MILA FLO, DIKY ZA UPLYNULA LETA A TVOJI VYTRVALOST, SE KTEROU NAS OBOHACUJES, VCETNE TOHO VTIPNEHO DOPROVODU SVYCH RECEPTU. DO DALSICH MNOHA LET K TVE TVURCI PRACI TI PREJEME HODNE ENERGIE, STESTI
    A NEBOJACNOSTI, PROSADIT TVE RECEPTY. JSOU TOTIZ TO NEJLEPSI, CO JE DNES
    NA TRHU. SLAVEK A HILDE

  33. Pavlína Hortová says:

    Ahojky Flo,

    hezké výročí a přeji ti do dalších let (a doufám,že jich bude víc než deset) co nejvíce inspirace a nápadů, kterými nás dokážeš potěšit, inspirovat a pobavit. Díky za to ,že jsi.
    Pavlína

  34. Višnja says:

    Milá Florentýno, gratuluji k úspěšné pětiletce. Čtení o červeném dortu bylo zajímavé, ale ode mne se jej vnoučata nedočkají.

  35. Milá Florentýnko, gratuluji k úžasnému výročí a přeji do dalších let pevné zdraví, nervy a neutuchající proud inspirace. Po pěti letech čehokoli v lidském snažení obvykle přichází krize, nechť tě jen polechtá a po špičkách obejde širokým obloukem 🙂 Prosbu vypouštím vzhůru, ať doletí na správnou adresu. Děkuji za vše co pro nás děláš.
    Lenka

  36. Bláža says:

    Děkuji Opravdu velice velmi, jste fantastická!!!
    Držím palce do dalšího poločasu! 🙂

  37. Milá Florentýno,

    gratuluji k výročí a děkuji za Tvoji úžasnou práci. Těším se na další recepty a Tvoje milé

    povídání. Jsi úžasná. Mnoho zdaru a energie do dalších let. Zdravím Hana

  38. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, milá Flo, gratuluji nám ke společnému výročí, kdy jeden z nás vytváří a hýří nápady a druzí /mezi které se řadím/ bezostyšně tyjí z práce toho prvého- tedy Tebe.
    Příliš troufalé ode mne by bylo přáti si aspoň pět dalších společných let nad těmito čtvrtečními řádky, věřím, že Vám všem mladším to nadále zdárně vydrží. Za sebe slibuji, že pokud tu budu, tak čtvrtky nevynechám…
    Do dortu se nepustím, kdož to zvládnou, pochutnejte si i za mne.
    Ještě jednou dík a přání všeho dobrého – Jarda

  39. Věrka says:

    Florentýnko, také přeji další sametové roky plné kuchařských nápadů a úspěchů. Jsem s tebou každý týden v myšlenkách ráda…..

  40. Libuše says:

    Milá Florentýnko, ???? blahopřeji k 5-ti letému výročí a děkuji za všechny inspirativní recepty. ????

  41. Gratuluju k výročí.
    Pokusu o red Velvet bez barviv mám za sebou hodně. Výsledek je, že sytě červená barva bez barviv není možná. A protože já barviva nepoužívám, ráda ji oželím.
    Korpus s řepou dělám na podzim a v zimě, chuť je taková zemitější a v létě na ni nemáme chuť. Určitě ze syrové řepy. Barva je pak v kombinaci s kakaem (musí být hodně řepy i kakaa) úžasně čokoládově rubínová. A konzistence dokonalá. Lepší je strouhat nahrubo, pak jsou ty kousky červené i vidět.
    Bez řepy peču také, používám raw kakao. U korpusu jsem červený odstín neviděla, ale u muffinů bývá pravidelně. Používám to těsto totiž i jako základ čokoládových muffinů. Je to zase jen takový nádech tmavě červené, ale je tam 🙂
    Moje dortové pokusy jsou tady http://jituli.blogspot.com/search/label/Recepty?m=0
    Přeju hodně sil a inspirace do dalších sezón 🙂

  42. Milá Flo,to to uteklo,gratuluji a děkuji za vše co pro nás všechny děláš,díky……

  43. Vladimíra says:

    Milá Flo. Díky za všechny recepty, které jsi nám již polopatě vysvětlila, díky za knihy,.kterými se skvěle listuje a inspiruje a díky za Tebe. Jsi skvělá a držím nám i Tobě palce, ať to s námi ještě dlouho vydržíš Vlaďka

  44. První, co mě, Florentýno, napadlo při čtení Tvé úvahy, je to, že když píšeš že máš náhle obě ruce levé, že by bylo fajn, kdyby každý v této zemi měl tak levé ruce jako Ty. To by byla nádhera. Protože lidi, kteří svou práci mají rádi a dělají ji s láskou a mozkem, jsou pro mne něco jako zázrak. A to jsi Ty. Přeji Ti dalších 5 let naplněných radostí, nápady a též láskou své rodiny, která Ti vytváří podmínky pro Tvé čarování. Měj se hezky.
    Hanka

  45. Milá Florentýnko,
    ty, když se do něčeho pustíš, tak to vezmeš pěkně od základů a nepolevíš dokud všemu nepřijdeš na kloub. V tom jsi výjimečná, ve způsobu jakým nám předáváš své zkušenosti a nápady, jsi skromná a na nic si nehraješ. Blahopřeji ke krásnému výročí, přeji hodně inspirace a radosti z práce. Buď tady pořád s námi 🙂

  46. Zdena Gardavska says:

    Moc se mi Tvoje stránky líbí jsem už sice stará ale vždycky si něco vyberu gratuluji k výročí a přeji další úspěchy doufám že zítra seženu tvoji knihu hezky den, v mých 80 už se mi hůř píše

  47. Milá Florentýnko, gratuluji k pětiletému výročí a děkuji za všechny báječné recepty. A´T ti to ještě hooooooooooooodně dlouho vydrží

  48. Tamara says:

    Milá Florentýnko, blahopřeji k moc pěknému výročí a přeji mnoho dalších výborných nápadů do dalších let :). Červený dort se četl jako detektivka :).

  49. Prajem nie ďalších päť ale aspoň 25 ďalších rokov. Vaše recepty a rady sú naozaj úžasné a prajem Vám veľa ďalších námetov a hlavne veľa zdravia.

  50. Milá Florentynko, díky za tvé tradiční čtvrtky, nemůžu se pokaždé dočkat, co zas bude zajímavého….. Nevěřila jsem tomu, že už je to tak dlouho, co jsem tě (přes recept na dokonalou chřestovou polévku z internetu) zachytila, ale vím jistě, že to byla šťastná událost. Nikdy bych nečekala, že podle tvých skvěle zpracovaných receptů začnou vařit i naši chlapi. U nás je „uvařeno podle Florentýny“ zárukou úspěchu. Držím palce, ať tě pořád baví! Jana

  51. ???????? Všechno NEJ k výročí.Děkuji za krásné povídání ke každému receptu.

  52. Milá Florentýnko,
    přidávám se s blahopřáním k Tvému významnému výročí a přeji Tobě, i nám všem, spoustu skvělých nápadů a radosti nejen při jejich realizaci.

  53. Markéta says:

    Mě připadá oranžovej dort stejně originální jako červenej, takže za mě velkej palec nahoru! ????
    Sama jsem red velvet zkoušela podle prvního receptu a taky mi vyšel hnědej, zato moc dobrej. Ta řepa mě ale moc láká, takže určitě zkusim!
    Diky!
    Ps. Je to můj úplně první mail od Tebe, takže mam radost, že nebyl třeba o vošouchach ???? (teda ne, že bych je neměla taky ráda)

  54. Jarmila says:

    Milá Flo,
    blahopřeji ke krásnému výročí a děkuji za všechny maily, ale hlavně za super recepty, napsané tak poutavě a „blbuvzdorně“, že mě to vždycky zláká vyzkoušet každý z nich. Děkuji že jsi tak precizní a vždycky to ještě vyšperkuješ hezkými fotkami.
    Přeji Ti všechno nejlepší a hooodně pohody a radosti v kruhu blízkých.

  55. Pavlína says:

    Milá Flo,
    také se přidávám ke gratulantům. Moc děkuji za bezva recepty, ke kterým vždycky přidáš své rady, zkušenosti a taky zajímavé počteníčko.

  56. Zdeňka Pokorná says:

    Milá Flo gratuluji k 5.výročí a přeji do dalších let mnoho úspěchů a vzrůstající popularitu.Nejvíce prospěšná jsi asi pro začátečníce ale i pro nás v pokročilejším věku .Píšeš vše srozumitelě a moc pěkně vybere si mladá i stará kuchtička máme se co učit celý život děkuji a ještě aspoň 10let jsi mladá a máš co předávat dál.????????

  57. Kauerová Zdenka says:

    Milá Flo, nejprve gratulace k výročí a těšení na další roky. Dort je to pravé, co k výročí patří a Tobě se to vskutku podařilo. Děkuji za úžasné recepty a Tobě mnoho elánu a dalších nápadů. Zdravím Zdena

  58. Markéta says:

    Milá Flo,
    blahopřeju Ti k půlkulatému výročí a moc děkuju za péči, kterou věnuješ jídlu a následně i nám. Tvoje stránky znám už dlouho, ale teprve před pár týdny jsem je začala systematicky sledovat a přihlásila jsem se k odběru e-mailů. Za tak krátkou dobu se zlepšilo moje kuchařské umění, začínám chápat ryzí základy vaření, čehož si cením nejvíc. Moje mamka mě naučila uvařit dobré jídlo, ale asi chyběl vliv babičky, která by do toho vnesla víc alchymie a takových těch lidových triků, které se v receptech obvykle nepíšou. Dozvídám se tu spoustu věcí a řadím se do rostucího davu lidí, kterým děláš ohromnou radost otevíráním nových obzorů. Poprvé tu něco píšu, chci konečně vyjádřit vděčnost a popřát hodně dalších nápadů a energie pro tuhle práci. Od té doby, co sem nakukuju pravidelně, si vaření a jídlo nesmírně užívám! Děkuju, jsi báječná a inspirující.

  59. Blahoželám k výročiu a už sa teším na ďalšie skvelé recepty:)

  60. Přidávám se ke všem těm gratulantkám a přeji do dalších let hodně nápadů,pohody a ZDRAVÍ !!!!!!!!!

  61. KateřinaHá says:

    Stavím se do dlouhé fronty gratulantů a přidávám tisíc díků. U nás doma už se vžilo pořekadlo „Florentýna ještě nezklamala“
    Red velvet jsme si s mužem objednali před pár týdny k narozeninám, v místní sladké dílně Kejkárna, snad mohu udělat malou reklamu, slečna má obě ruce zlaté. A byl naprosto úžasný, od té doby si na něj myslím, přestože můj první pokus o red velvet před pár lety moc slavně nedopadl. A tak se těším, že se do něj pustím podle tvého receptu. Protože prostě Florentýna nikdy nezklamala!
    Hezký den, všem! K.

  62. Jeje, to nám to uteklo,kdo by to řekl že je to 5 let.Je to jako včera co jsem od tebe dostala první počtečníčko.Je to úžasné každý čtvrtek se těšit co nám napíšeš za recept na kterém si všichni doma pochutnají.Milá Flo přejeme ti hodně dobrých nápadů do dalších,alespoň,5 let JITKA

  63. Milá Flo, za prvé Ti gratuluji k výročí a ty druhé jupiiiii. Minulý rok jsem pekla red Velvet a přesne z důvodu zachování přírodní přípravy jsem ho pekla z červenou řepou. Jak pises, jedinou červenou barvu jsem objevila byla na krému, jímž jsem dort promazala, prosakovala …. Čímž to na mě prasklo a návštěva, neholdujici červené řepě, ke své škodě, pohoštění nejedla. Nicméně vprp moji rodinu byl dortík no1. A to je pro mě podstatne. Děkuji ti za to, že jsi s přeji k další pětiletce jen to nejlepší.

  64. Ahoj Flo,díky za krásné recepty a já jsem tady s Tebou ráda.Věra

  65. Florentýnko připojuji se ke gratulantům k 5.výročí.pohlad se,pochval se a řekni si,že jsme rádi,že tě máme.Já osobně tě obdivuji.Dana

  66. Mila Flo.
    K tomutu vyroci preji vse nejlepsi , hlavne zdravi a mnoho krasnych receptu v dalsich letech. Obdivuji Tvou vytrvalost, napady a mnozstvi krasnych receptu a Tvych dobrych rad a napadu. Jsem hrozne rada , ze jsem se i ja kdysi prihlasila a tesim se na kazdy ctvrtek. Dekuji, ze tu jsi pro nas . Oslav tento den hezky. Zdravim EvaK

  67. Milá Flo,
    i já se připojuji s přáním všeho nejlepšího k pátým narozeninám a doufám,že budeš slavit těch dalších pětek víc.
    Ať Ti to dál takhle šlape a těším se na další čtvrtky!
    Jitka

  68. Blahopřeji k výročí. Dort může být dobrý a tak ho někdy zkusím. Většinou zkouším postupně všechny recepty.Dnes jsem např. vařila Čočkový kastrůlek.Je to výborné,díky za recept a za všechny ostatní recepty,krásně se podle nich vaří. Srdečně zdravím a přeji krásné a sluneční dny.Marie

  69. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, díky za všechny roky co jsi s námi a za všechny dobré rady, nápady a skvělé recepty. Děkuji za tvoji vytrvalost, tvůj čas, který nám věnuješ. Pro sebe a myslím i pro ostatní tvé příznivce si přeji ať s námi vydržíš ještě hodně let. Přeji krásný víkend.

  70. Jaroslava Monová says:

    Milá Flo, jsem tu nová, ale i tak ti chci popřát k výročí a do dalších let hodně úspěchů a dalších fanoušků

  71. Blahopreji k vyroci a moc dekuji za krasne ctvrtky a uzasne napsane recepty ????

  72. Marta Chvátalová says:

    Velká gratulace.Ať další léta jsou prožitá ve spokojenosti,ale hlavně ve zdraví.Děkujeme za vše co pro nás děláte.

  73. Milá Flo,
    děkuji za všechny recepty, těším se každý čtvvrtek na nový. Ať se Ti dále daří krásně popisovat recepty a dávat nám další inspiraci k vaření.

  74. Velká gratulace od nás milé Florentýnce. Ten dort vypadá skvěle.Tak jen co dokoupím červenou řepu,doma mám už jen zavařenou, tak vyzkouším tenhle lákavý dort.
    Vždy se těším na čtvrteční dopoledne,s nedočkavostí otevírám blog a nechám se překvapovat receptem,který mě skoro vždy zaujme,že ho chci vyzkoušet. A hodně z nich dělám jako oblíbený recept a nehledám už další.
    Flori,do další pětky hodně elánu a dobrých nápadů. Alča

  75. Blahopřeju k výročí!! Hezké bude i to desáté, dvacáté…jelikož to bude cobydup, tak na Tvém místě bych už teď vybírala dorty další!!????????????????????

  76. Bětka says:

    Milá Florentýnko, Blahopřeji k výročí,jsem ráda,že jsem tě našla je úžasné co se jěště můžu naučit moc mě to baví. Přeji ať vydržíš ještě hodně let.Bětka

  77. Gratuluji k výročí a k dalšímu úžasnému receptu a článku, který je vždy zábavný a poučný. Jako fanoušek si budu přát, ať Vás to ještě dlouho baví a naplňuje. Těším se nejen na Vaše recepty, ale že si i počtu něco příjemného. A to je dnes balzám pro duši. Děkuji.

  78. Milá Flo,těch dalších pět let a třeba ještě dalších 10 a víc dáš úplně s přehledem.Nejsem s tebou od začátku ale za tu dobu,co mi dovoluješ sledovat tvé čtvrteční emaily,na které se vždy těším,jsem se naučila hromadu vychytávek.Děkuji

  79. Milá Florentýnko..gratuluji k půlkulatému výročí a díky za úžasné recepty.

  80. Milá Flo,
    gratuluji k první ,,pětiletce“, a doufám v mnoho dalších. Děkuji za super recepty a přeji pevné zdraví do dalších let! ????

  81. Milá Florentýnko, gratuluji k vyročí a přeji nejméně dalších 5 skvělých let. Děkuji moc za super popsané recepty, krasné forografie a optimistické komentáře, které mi vždy zlepší den. Moc děkuji.

  82. Milá Flo,
    jestli se nepletu tak jsem 60 komentář-budu tedy stručná-
    přeji Ti hodně sil a nápadů do dalších x let
    a chci Ti hlavně moc poděkovat za red velvet dort.
    Já jsem se chystala pátrat po jeho receptu. Že je z Ameriky jsem věděla, dokonce jsem ho koupila vnučce v cukrárně, ale nebylo mně jasné, čím se těsto barví. Mě napadla voda z uvařené červené řepy. A hle, Ty jsi mi zrovna můj problém vyřešila.
    Ještě jednou moc děkuji.

  83. Milá Florentýnko, připojuji se ke gratulacím a přeji nejméně dalších 5 úspěšných let.Majka

  84. Milá Florentýnko, velká gratulace k půlkulatému výročí a vřelý dík za to, co pro nás připravuješ. Všechny recepty jsou inspirativní, úžasně dobře popsané.
    Alena

  85. Jarmila Chmelařoviá says:

    Milá Flo ,
    moc děkuji za všechny recepty a průvodní slovo, zdravím Tě a přeji,
    aby Ti nikdy nechyběla inspirace a dobré nápady.Gratuluji k pěknému výročí.Ať Ti slouží zdraví a vydrží Ti síla a nadšení pro Tvůj záslužný projekt, kterým obohacuješ své příznivce.

  86. Ozzák says:

    Milá JFZ,
    gratuluji a obdivuji Tvoji výdrž a věřím, že s námi budeš a my s Tebou ještě hodně, hodně dlouho. A děkuji za všechny recepty, postupy a humor, se kterými z nás děláš lepší kuchaře a „bohužel“ i starosti co s přebytečnými kily. Ať se Ti daří a máš co nejvíce obdivovatelek a obdivovatelů.

  87. Milá Flo,
    blahozelam k neuveritelnym piatim rokom trpezlivej prace,plnej pre nas tak inspirativnych receptov,zo srdca obdivujem a dakujem za kazdy mail.Vela som sa naucila a postupne uz dokazem aj improvizovat. Zelam pevne zdravie,vela elanu do este minimalne dalsich piatich rokov!????????Maja

  88. Marcela says:

    Milá Flo,
    Gratuluji, děkuji a přeji mnoho úspěchů do dalších let. Marcela

  89. Milá Florentýnko,
    gratulovat si můžeme my, že se tak poctivě o nás staráš! Dékuji ti za každý čtvrtek, kdy nás všechny ohromuješ svojí šikovností a poctivostí. Já jen pořád nechápu, kde při tvé velké rodině na to bereš čas, energii a sílu při tom všem ješté vtipkovat ???? ! Jsi naše sluníčko a za všechno ti moc a moc dékuji !!!! Ať nám , ale hlavně tvé rodině vydržíš dalších moc a moc let! Díky ! Eva

  90. Milá Florentýnko,
    přijmi óbr-gratulaci a přání pevného zdraví. Jseš SUPER!!!
    Díky! Anna

  91. Božena says:

    Milá Florentýnko, i já Ti přeji k pětiletému výročí hodně nápadů a hodně sil k další Tvé tvořivé práci. Každý čtvrtek se těším na recepty a počteníčko, které posíláš. Do dalších let přeji pevné zdraví.????

  92. Milá Florentinko.

    Gratuluji k výročí-pět let je teda v tomto případě dlouhá doba.Až budeš slavit 10 výročí já se budu chystat na 80 leté výročí.Budu se snažit to vydržet.
    Dnes jsi mě dost překvapila na ten dort pokukuji už pěkně dlouho-budu to muset konečně vyzkoušet.Díky za krásné recepty a za to že jsi. jana

  93. Mila Florentýnko, velká gratulace k pětiletému výročí, díky za všechny rady při vaření a skvělé recepty. Oceňuji Tvou trpělivost a lásku, s kterou vše děláš????

  94. Šárka says:

    Milá Flo, blahopřeji k pětiletému výročí. Nekomentuji, ale prohlížím si tvé recepty a vždy obdivuji s jakým nadšením vše děláš. Jen tak dál 🙂

  95. Marie says:

    Milá Flo je mi už několik desetiletí ale vždycky najdu něco nového nebo i starého viz třeba holandské řízky, dávám jeden příklad z mnoha , recept co už člověk zapomněl ( to jako já)???? a proto musím popřát k výročí všechno nej a doufám že těch pětiletek je před námi ještě spoustu.

  96. Evča says:

    Blahopřeji k výročí, také my máme výročí,čtyřicetileté, pro změnu svatební, že bych zkusila stejný receptík? Evča

  97. irena says:

    Naše milá Flo – velká gratulace k „první pětiletce“ a hodně šťastných kroků do těch dalších!!! Díky za Tvou práci, čas a trpělivost!

  98. Ivana says:

    Milá Flo, gratuluji k výročí a věřím, že není poslední. Tvoje recepty jsou úžasné a komentáře, které je doprovází, samozřejmě také. Přeji do dalších pětiletek plno síly, hromadu nápadů a moře lásky, kterou nám dáváš. Díky

  99. Karolína says:

    Milá Fló,
    také gratuluji k 5. výročí. Děkuji za všechny recepty, které, zvláště o víkendech, hojně využíváme. Dnes děkuji za to, že jsi nepodlehla a nešla do umělého barviva. Zdravím Tě.

  100. Ladislava Hrubá says:

    Velká gratulace k 5letému výročí. Tvoje recepty jsou super.

  101. Ivana Faltýnková says:

    Milá Flo , moc blahopřeji k 5 letému výročí a hodně úspěchů do dalších let .Máš můj velký obdiv s jakou trpělivostí a důsledností vymazluješ recepty. Vždy se těším na čtvrtek ,, co dnes bude dobrého “ . Ještě jednou mooc díky.

  102. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni milá Florentýnko myslím,že se hodně podceňuješ Asi málokdo co tady píšeme umí toho víc než ty.Přejí ti do dalších let mnoho dobrých nápadů a chutné recepty.

  103. Zdena says:

    Milá Florentýnko, velká gratulace k pátému výročí, já s tebou a tvými nápady budu dokud nezemřu. Tvoje vynikají nápady nemají konce a budu si muset objednat další kuchařku pro dceru, protože mám ty vnučky dvě a na mně nezbilo. Buď pořád tak kreativní a úžasná, děkuji Zdena V.

  104. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět krásné počteníčko, velká gratulace k výročí a obrovské díky za super recepty! V květnu nás čeká několik oslav, tak dort určitě vyzkouším.

  105. Milá Flo,

    gratuluji k pětiletému výročí a přeji hodně zdravi a energie do dalších let. Jsem rad ze jsem objevil tve stranky.
    Jozko

  106. Jarmila says:

    Milá Florentýnko,
    co ještě dodat, vše tu bylo již mnohokrát řečeno. I já gratuluji a přeji pevné zdraví a neutuchající chuť zkoumat a zkoušet nové věci. A dovést je k dokonalosti hodné jména Florentýna – pečeť kvality.

  107. Jindřiška says:

    Milá Flo!
    Po přečtení všech komentářů se musím také přidat.
    Tvoje recepty jsou opravdu skvělé a hlavně i pro nezkušené, vlastně také pro „nešikovné“, kam se sama řadím, velice přímo nepostradatelné!!!
    Také u nás už vaří tvůj guláš všechny moje kamarádky a i některé recepty si ode mne vyžádaly s celým tvým komentářem.
    Moc děkuji a držím pěsti, ať vydržíš ještě mnoho a mnoho let nám radit v této oblasti!
    Jindřiška

  108. Slavěna says:

    Milá Flo
    Děkuji za zvláštní a velice zajímavé povídání ke každému receptu co sem dáváš,hlavně za tvou trpělivost při zkoušení různých variant .Vím že už se budu opakovat ale také Ti přeji spoustu zdraví a inspirace do dalších let

  109. Milá Flo,
    stále ti dlužím svou reakci a tak jsem se rozhodla, že právě dnes bych ti chtěla moc poděkovat za tvou úžasnou péči se kterou se nám všem věnuješ. Sice jsem s tebou chvíli, ale moc si přeji, abych společně s tebou oslavila 10. výročí!
    Hodně pohody a síly přeje Dana

  110. Přeji krásné výročí, smekám a děkuji… 🙂

  111. Vlasta says:

    Milá Florentýnko,
    jsem sice v klubíku nováček i tak moc gratuluji a věřím,že ti na nás zůstane čas hodně dalších let 🙂

  112. Václav Fořt says:

    Možná by pomohla vodová barvička, nebo šumák. To byla barva jazyka!

  113. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!!
    MOOOC BLAHOPŘEJU KE KRÁSNÉMU VÝROČÍ!!! ZA TĚCH 5 LET JSI OBOHATILA MNOHO KUCHAŘINEK I KUCHAŘŮ SVÝMI SKVĚLÝMI RECEPTÍKY A JEJICH DOMÁCNOSTI O ÚŽASNÉ DOBRŮTKY!!! PŘEJU HODNĚ SIL A ENERGIE DO DALŠÍCH VÝZEV ŽIVOTA!!! DORTÍK VYPADÁ A URČITĚ I CHUTNÁ BÁJEČNĚ!!!

  114. Ahoj Flo, přeji ti mnoho podnětných nápadů do další pětiletky, hlavně zdraví a neutuchající chut zkoušet nové recepty, a starší recepty omladit!

  115. Ahoj Flo, do dalších let přeji hodně nápadů, ať se máme na co těšit.

  116. Květa says:

    Ahoj Flo, k pětiletému výročí gratuluji a do další poloviny přeji hodně síly a výdrž. Málokdy něco píšu, ale vždy se těším na další pokračování.
    Díky za krásné recepty.

  117. Božena says:

    Milá Florentýnko,
    i já Ti přeji k pětiletému výročí hodně nápadů a hodně sil k další Tvé tvořivé práci. Každý čtvrtek se těším na recepty a počteníčko, které
    posíláš. Do dalších let přeji pevné zdraví.

  118. Milá Florentýnko vďaka za každý štvrtok za posledných 5 rokov ktoré si nám venovala na úkor svojho voľna, za každý recept aj s jeho históriou …..
    Teším sa na ďalšie roky a ďalšie recepty ..
    Pozdravujem, Irena

  119. Milá Flo, obdivuju Tvé znalosti a Tvou výdrž, mám ráda Tvé recepty a Tvůj suchý humor! Jsem ráda, že jsem Tě na webu objevila, na každý Tvůj mail se moc těším (i když ne každý Tvůj recept uvařím).

  120. Zdravím Tě z Brna, Flo,

    připojuji se ke gratulacím k výročí.

    Děkuji za recepty ale hlavně za „blbuvzdorné“ postupy při jejich realizaci. Díky tomu jsem nejedné návštěvě vyrazila dech (samozřejmě přeháním). Pravdou ale je, že pýchou se dmu téměř vždy, když slyším slova chvály na mé kuchařské umění. Velká část pochvaly však z toho patří Tobě.

    Přeji Ti do další práce hodně inspirace, síly a vytrvalosti.
    Dana

  121. Mila Florentyno, posilam Ti velikou gratulaci k prvni petiletce a obrovske diky za Tve recepty, rady a krasne psani. Do druhe petiletky Ti preji pevne zdravi a at se Ti vsechno dari! Oli

  122. Milá Flo,
    všechno nej.. k pátému výročí
    a děkuji za výborné recepty, díky kterým mám pocit, že to můžu zvládnout i já
    a dozvím se, proč se to dělá tak, jak se to dělá.
    Nikdo jiný neumí popsat přípravu jídel tak elegantně!
    A proto jsi první autorka v historii, od které jsem si dobrovolně koupila kuchařku!
    (já, která bych nejraději vařila jen o víkendech a ani na tom netrvám 😉
    Hodně energie do dalších let!
    Sabi.

  123. Dominika says:

    gratuluji k výročí a děkuji za tento recept, protože red velvet jsem chtěla zkusit už dlouho a navíc dcera bude mít zrovna narozeniny, takže ideální načasování:)

  124. Milá Flo, gratuluji k výročí ,hned bych si kousek dala, musím ho taky zkusit, snad se mi povede jako Tobě Podle tvého popisu by to mělo vyjít Věra

  125. Jarmila says:

    Flo,velký dík za Tvou skvělou práci!!!!

  126. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    velké gratulace k výročí i trpělivosti a moc děkuji za inspirující recepty. Vlastik

  127. Milá Flo,
    i já se připojuji k velkému zástupu gratulantů. Díky za skvělé recepty a přeji Tobě i nám ať proud inspirace nikdy nevyschne. Věra

  128. Milovaná Florentýnko, jsi skvělá, tak jako jsou skvělé a s láskou popsané všechny tvé recepty. Do dalších týdnů a let ti přeji hodně energie, lásky, zdraví a elánu. Jsem šťastná, že jsi mě nechala nakouknout pod tvou pokličku. Velké dík Ivana

  129. Libuše L. says:

    Milá Florentýno, nedá mi to a musím ti vřele poblahopřát! Věřím, že vytrváš v tvůrčí síle do další pětiletky – držím všechny prsty.
    Libuše

  130. Marika says:

    Milá Flo.
    také se připojuji ke gratulantům a přeji hodně inspirace v dalších nápadech. Obdivuji Tvou kuráž a schopnost v práci, kterou děláš a ještě se o ní umíš podělit i s námi.
    Marika

  131. Milá Flo,
    pripájam sa k ostatným a i my ďakujeme Tebe – za to, že si a za to, že s láskou odovzdávaš svoje srdce iným. Nech je čo najviac takýchto ľudí medzi nami.

  132. Tereza says:

    Též gratuluji k výročí! Ač je toto můj první komentář, web už nějakou dobu sleduji a děkuji za recepty a především podrobné komentáře k nim. Red velvet cake jsem neznala, ale už mám tušení, co si upeču k svátku matek. Kdykoli jindy by mi manžel cokoli s červenou řepou hodil na hlavu, ale takto to bude muset překousnout 🙂

  133. Illona says:

    Milá Florentýnko, gratuluji ke krásnému pětiletému výročí a prosím nepřestávej ve své úžasné práci přibližovat nám recepty známé i neznámé. Hlavné tvůj osobitý styl popisu jednotlivých receptů se čte jak velmi zajímavá kniha. Děkuji ti a vždy se těším na čtvrtek. Hodně štěstí, pohody a sil do další pětiletky. Illona

  134. Jarča says:

    Milá Flo,
    nejprve blahopřeji k 5- tému výročí. Je to super.Vždy se moc těším na Tvé recepty a recept na dort vypadá velice lákavě ,tak uvidim jestli budu mít odvahu ho zkusit. Měj jen samé hezké dny a diky. Jarča

  135. I já gratuluji.a obdivuji tvou trpělivost,nemyslím těch pět let ty si zaslouží náš vřelý dík, ale to množství pokusů , ty si zaslouží obdiv .Já bych to vzdala a šla bych si udělat kus masa,protože patřím do skupiny řídící se heslem co je lepší než řízek? hoooodně řízkú

  136. Milá Flo,
    blahopřeji k 5. výročí!!! Děkuji za pravidelné zasílání skvělých receptů a rad při vaření, do dalších let Ti přeji hodně zdraví a elánu. Těším se na všechny další Tvoje bezva recepty 🙂
    Měj se moc hezky,
    Hana

  137. Květa says:

    Blahopřeji a děkuji, naučila jsem se od tebe spoustu vylepšení , na která bych sama nepřišla, přidala nové recepty – i když jsem se zapřísahala že nové už ne ale nejde odolat. Takže díky a těším se na každý tvůj čtvrteční mail.Hodně zdraví Flo a díky moc.
    Květa

  138. Libuše says:

    Jedna, dva, tři, čtyři, pět… cos to Janku, cos to sěd ? Česká klasika ..
    a díky Tobě Flo na ni známe známe i odpověď.

    … Nejsem Janek, ale vím, že už s Tebou nějaký ten pátek ( více by se hodilo – čtvrtek i ostatní dny v týdnu) vařím a peču. Moc mě to baví. Ještě víc mě baví skvělé články a příběhy u receptů. Čtvrteční novinky jsem si zamilovala právě pro ten osobitý způsob psaní. A že už jich bylo. Letí to, letí.
    Od prvého čtvrtečního emailu je to již 1826 dnů – tedy 261 emailů. Tolik práce, tolik radosti. Jsem moc vděčá za osud, který mi Tě přivál do cesty. Díky osude! Díky Flo!
    Jen tak dál.
    Stále mě překvapuješ. Moc dobře vím, jak to máš s pečením a zdobením a obdivuji, že ses nenechala odradit. Red velvet dokáže potrápit. Sama jsem ho kdysi dávno objevila na stránkách zahraničních časopisů. Na fotkách vypadal úžasně, ale cesta ke stejně zdařilému výsledku byla velmi dlouhá. Pokus, omyl, další pokus… a tak dál. Těch Red Velvetů bylo za ta dlouhá léta mnoho. Někdy úžasných, jindy uspokojivých více či méně. Překládala jsem si recepty, zkoušela různé druhy kakaa, podmáslí měnila za kefír či acidofilní mléko. Vyzkoušela odlišné postupy. Na rozdíl od Tebe většinou nic nevážím a neměřím, tak nemohu poskytnout recept vhodný následování. Osvědčilo se mi do těsta nastrouhat na jemno syrovou červenou řepu a do podmáslí přidat šťávu z nakládané červené řepy a maličko gelové barvy. Výsledek je krásně do červena. Záleží velmi na druhu červené řepy. Z některých je korpus víc hnědý než červený. V tom případě se bez trochy barviva neobejdu.
    Tobě i nám všem přeji ještě hodně čtvrtků, plných novinek, očekávání a radostných chvil v kuchyni i mimo ni. Díky za vše.
    S láskou Líba

  139. Hana B. says:

    To to letí. Blahopřeji k výročí a přeji hodně úspěchů a zdařilých receptů v dalších letech a může jich být hodně a hodně Hana
    O velikonocích jsem pekla beránka podle Tebe a byl výborný děkuji

  140. Drahomíra says:

    Milá Flo, děkuji hezky za další prima recept, který jistě vyzkouším. Moc se mi líbí tvé komentáře k receptům. Jsou vtipné a postup napsán vymazleně. Jsi skvělá a nejde to jinak, než tě milovat:) Přeji hodně sil a inspirace a hop do další pětiletky;) D.

  141. Mária says:

    Srdečne blahoželám a želám všetko najlepšie,veľa zdravia a úspechov do ďalších päťročníc.

  142. Milá Fló, taky se připojuji ke gratulantům a doufám, že nám budeš radit ještě mnoho let, ne jen dalších 5. Na čtvrtky se těším a velmi ráda si čtu Tvé recepty a rady a použila jsem již i mnoho vychytávek, kterými jsem vylepšila své zajeté postupy. Mnoho sil do dalších let přeje Olga

  143. Naděžda says:

    Milá Flo, přeji ji ti do dalších pěti let, hodně dalších krásných receptů.Nada

  144. Milá Florentýnko,
    děkuji za super recepty, nápady a skvělé čtvrteční chvilky. Gratuluji k pětiletému výročí a přeji Ti v dalších letech spoustu energie na Tvoje zlepšováky, vychytávky a skvělé recepty. Těším se na další skvělá pokračování.
    Měj se moc krásně a ať se Ti daří. Iva

  145. Svatava says:

    Milá Fló,
    velká gratulace k výročí !!!
    Tvoje kulinářské čarování je příkladné, s vášní, zaujetím a láskou realizované.
    Ráda si v tvých postupech čtu a někdy podle Tebe dolaďuji moje staré recepty.
    Ještě jsem nic nekomentovala, ale teď bych zkusila dát inspiraci pro Červený sametový dort. Příležitostně ho zkusím a rozhodně bych použila kakao nepražené (RAW), navíc jsou k mání různé odrůdy, některé i příjemně (až dost!) kyselé. Mě nejvíce chutná odrůda Criollo z Peru. A tak je tu ještě naděje a červená třeba bude 🙂
    Do další pětiletky přeji klubu báječné gurmánské zážitky a veselou mysl nejen v kuchyni !!!

  146. Kateřina says:

    Též se přidávám ke gratulantům a přeji neutuchající zdroj energie, kulinářských nápadů a inspirací! Děkuji za každotýdenní dávku pozitivní nálady!
    K barvě dortu mě napadá, že původní receptura se surovým kakaem by byla přece jen možná i dnes. Ovšem ne s kakaem Dr. Oetkera, které asi až tak natural nebude, ale dnes lze celkem běžně sehnat skutečně organický nepražený kakaový prášek, příp. kakaové boby, který by mohl fungovat.
    Syn bude za měsíc slavit 3. narozeniny, tak bych to mohla vyzkoušet. Koneckonců, nebude-li červená, nevadí. Akorát budu muset snížit pro mě brutální dávky cukru, tak snad ten korpus nebude moc hutný.

  147. Helena says:

    Prosím o teplotu surovin na krém. Četla jsem, že máslové krémy se mají dělat za pokojové teploty, smetanové za studena, ale toto je mix obou, tak nevím ????
    Děkuji!

    1. Tereza says:

      Já nejsem odborník, ale jsem pro pokojovou teplotu. U smetanových krémů jde o to, že smetana se za studena lépe ušlehá, ale tady je místo smetany žervé, u kterého by na teplotě podle mě tolik záležet nemuselo. Naopak máslo se ztuhlé zpracovává dost obtížně, takže bych ho nechala změknout.

    2. Heleno, přesně jak píše Terezka, pokojová teplota je u másla důležité, aby se vyšlehalo. Máslo potřebuje být měkké, aby nabylo na objemu. A pro krémový sýr platí totéž, není to to samé, jako smetana ke šlehání. Ta skutečně potřebuje chladno, jinak se nenašlehá dostatečně pevně.

  148. KateřinaHá says:

    Jak se změní recept, pokud se rozhodnu vynechat řepu? (Zkoušela jsem brownies s řepou a mužskýmu to nejede) Samozřejmě je mi jasné, jaký ústupek to znamená… díky K.

  149. Sarka Jakubcova says:

    Dobrý den,
    dala jsem tam upečenou červenou řepu a dort zůstal krásně červený. Řepu jsem nakrajela, promichala s trochou oleje a upekla.
    Hezky den,
    Sarka

    1. Sarka Jakubcova says:

      Tak byl červený jen na povrchu. Uvnitř do oranžova… ????

  150. Ahoj Flo,
    stejně jako jiní jsem ráda, že jsi sem recept dala, chtěla jsem Red Velvet také již párkrát zkusit. Tak dnes na něj došlo. Peču ho k narozeninám. Zvolila jsem syrovou řepu, než se dort strčí do trouby, má fakt krásnou barvu. Po upečení je barva karamelová.
    Krém jsem dělala z Cream Spread, Pilos, z Lidlu. Píšou, že je to sýrovo smetanová pomazánka. To byla asi chyba, po ušlehání s cukrem mi krém zřídnul, a to dost. Tak jsem ho strčila na chvilku do mrazáku a čekám….snad půjde natírat:)
    Prostě někdy to chce víc experimentovat a hlavně, nevařit / nepéct nové recepty na poslední chvíli:o

    1. Aha, ted jsem si přečetla komentář víše o teplotě surovin…ha, měla jsem je šlehat ne přímo z lednice.

  151. hella says:

    Krásný den Florentýno,
    prosím pěkně, do krému opravdu cukr krupice? Přiznám se, vyměkla jsem a dala moučku… Ale asi mne vyvedete z nevědomosti.

    Díky moc za radu, díky i za krásné recepty a především za Váš zcela speciální přístup k návodům :o)
    Hella

    1. Ano, je to tak, on ten krupicový cukr má zcela jemňoučké krystalky, které pomáhají utření do pěny, ale přitom mají šanci se vzhledem ke své malé velikosti rozpustit. Moučkový cukr je taky v pohodě, jen nevytvoří tak bohatou pěnu. Naopak cukr krystal už by byl problém a křupal by mezi zuby 🙂

  152. Gratulace k výročí, spousta fajn typů a receptů, stále v jedné záložce..
    A poznámka k Red Velvet Caku a kakau, Omouvám se za tu horu textu ale nedalo mi to.
    Nealkalizovane přírodní kakao neni problém sehnat, např. ja ho kupoval v obchode cejlonskekoreni tusim, ale i spousta „bio“ obchodu a funguje dobre. Vtip u původní receptury Red Velvet Cake je že to nealkalizované kakao dělá červený nádech, je to výsledně taková lehce hnědočervená barva a to díky anthocyaninum – ty dělají červenou barvu i třeba v malinách a alkalizací (Holandské kakao) hnědnou…. taková hnědá s červeným nádechem.
    Takže zapomeňte na řepu a barviva – nejsou potřeba, ale nečekejte chemickou červenou… a hlavně bude i jinak chutnat – řepa i nedostatek kakaa přeci jen mění chuť – pokud si pamatuju dobře tak na 300g mouky vychází cca 60-75g kakaa (12 uncí mouky a 2 1/4 – 2 1/2 kakaa)

    P.S. teda ještě je možnost jména kvůli cukru, protože třtinový (hnědý) cukr se nazýval red sugar
    P.P.S. Velvet Caku byla celá řada – ananasový, mahagonový (s čokoládou) – kyprost dávala reakce kyselého podmáslí s jedlou sodou

  153. Vladimíra says:

    Ano, skutecne je vysledek velmi – hnedy. No, udelam ruzovy aspon krem – osvedcil se mi prach z rozdrcenych mrazem susenych malin – zadna chemie a maliny i navrch. Mozna by sel pouzit i jako barvivo do testa, barvi opravdu hodne.. tak priste 🙂

  154. Martina says:

    Zdravím, chystam se pect tento dort ?. Nebude problem vynechat repu? Nic se nemeni ohledne pomeru surovin? Dekuji za odpoved.

    1. Martino, samozřejmě se všechno změní. Pokud chcete vynechat řepu, určitě bych doporučovala vyjít z jiného receptu.

  155. Nikola says:

    Dobrý den, peču podle Vás red velvet dort a vůbec se mi nedaří. Mohu se zeptat, čím může být způsobeno, že je dort na jedné straně upečený a na druhé straně nedopečený? Formu v troubě přendavám stále ze strany na stranu a u jiného korpusu se mi to nikdy nestalo. Předem děluji za odpověď

    1. Niki, tohle vypadá na problém s troubou, nedovedu si představit, že by něco jiného mohlo stát za takovým problémem s teplem.

  156. Tak tenhle recept? proč tak slozite proboha? To děláte schválně nebo co? Znam plno lepších receptu, co jsou daleko jednodušší a chuťové stokrát lepší. Take jsem měla kdysi red velvet a byl výborný, toto se opravdu nedalo strčit do pusy a pozřít. Pokud si budete chtit rypnout a rict, ze já neumim pect, tak věřte, ze lepší kuchařku budete hledat těžko. Horší dort jsem nikdy nepekla teda. Ani prasata by to nejedly a to jsem delalal vše podle receptu. Zabralo mi to cely den, sebralo mi to elektřinu a pono drahých surovin a kdo mi teď vrátí ten cas a peníze? Asi nikdo…Vim ze jsem to delat nemusela, ale všichni si to chvalili, tak jsem si s chuti vybrala Vás recept, který byl pro me opravdu velikým zklamáním. Pekny den a méně takových nepovedený receptu.

  157. Milá Flo, potřebovala bych poradit,
    Korpus jsem musela péct místo 40 minut hodinu uvnitř je stále syrový a to jsem po těch 40 minutách ještě zvedla teplotu. Dále korpus nemá jinou chuť než oslazená řepa. Má to takhle chutnat? Mě to přijde chuťově odporné. Nevíš co jsem udělala špatně?

    1. Ester, pokud jsi nepoužila nějakou formu, která je silná, kameninová, tedy taková, že se potřebuje dlouho nahřívat, tak si rozhodně přeměř teplotu v troubě. Nejspíš máš korpus i po prodloužení času nedopečený, nebo už to prodlužování a pomalé pečení neustál, klesnul, a ta kompaktní chuť pak zesílí pocit z řepy.

  158. Vendula says:

    Dobrý den, jelikož si syn ke čtvrtým narozeninám přeje červený dort, chystám se poprvé upéct red velvet. Je prosím v dortu cítit červená řepa? Syn s manželem řepu neradi, tak aby nebylo na narozeniny slzavé údolí. Děkuji

  159. Markéta says:

    Zdravím Flo!
    Dělala jsem recept z RAW kakaa a měla jsem v světle hnědém korpusu hnědočervené fleky. Takže myslím, že půjde vytvořit červená barva bez barviva, akorát nevím, kde jsem udělala chybu, že takový nebyl celý korpus. Děkuji za odpověď!

  160. Marcela says:

    Dobrý den paní Flo,

    A co rozmixované lyfio ovoce? Nešlo by to jako náhrada za červené barvivo?

    Děkuji 🙂

  161. Milena says:

    Zdravím Florentyno. Myslíš, že toto kakao by bylo možné použít do dortu red velvet?
    https://www.prazskacokolada.cz/ostatni/ceremonialni-kakako-500-g/

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close