Pokud se rozhodnete tyto ricottové koblížky nazývat zeppole, nezapomeňte to pronést s tou správnou italskou intonací (cép-pole), načež stočte rty do kroužku, vytvořte jimi polibek a doprovoďte to odpovídajícím gestem ruky.
Nazpět se vám dostane téhož gesta, až vaši milí ochutnají.
Ricottové koblížky nepotřebují kynutí
Zeppole pochází z Itálie. V období antiky se zrodily v oblasti mezi Římem a Neapolí. Už tehdy to bylo pečivo smažené v oleji, ovšem do dnešní doby se trochu změnilo.
Jedná se o docela lehké pečivo, přestože je smažené.
Asi není pochyb, že na tyhle ricottové koblížky budete potřebovat ricottu. V porovnání s ostatními surovinami docela hodně ricotty. Už to samo o sobě dělá koblížky chuťově mnohem lehčí ve srovnání s českými kynutými koblihami.
Práci s těstem zase dělá lehčí prášek do pečiva. Díky němu nemusí těsto kynout. Zaděláno budete mít za pět minut a za dalších pár okamžiků usmaženo. Prášek do pečiva příliš v lásce nemám a kde můžu, tam se mu vyhýbám, ale tady má ode mě pardon. Ostatně je ho potřeba jen trochu.
Lehčí to budete mít i s konzumací. Zatímco všemu kynutému těstu svědčí, když se sní ještě ten samý den, protože odležení do druhého dne ho dělá tužším a sušším, pro ricottové koblížky tohle neplatí. Ano, právě proto, že vůbec nejsou kynuté. Jestliže o čerstvých řeknete, že vám přijdou dost nebezpečné, můžu vás ubezpečit, že za studena o tuhle nebezpečnost zrovna dvakrát nepřijdou.
Co to je ricotta
Ricotta je čerstvý, krémový italský sýr nejčastěji z mléka kravského, ale existuje i ricotta z mléka i ovčího, bůvolího nebo kozího. Vlastně je to takový vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů.
Když se vyrábí sýr, vezme se mléko, šikovně se do něj přidá syřidlo či něco kyselého, co mléko srazí, a tyhle sraženiny se pak zachytí a scedí. Z nich postupně vznikne sýr. To, co odteče, je syrovátka.
Ricotta se vyrábí z této syrovátky, tedy z tekutiny, ze které už byla odstraněna většina mléčných bílkovin. Nechá se zkysnout, zahřeje se skoro k varu a sraženiny se opět klasicky scedí. Díky tomu má ricotta jinou chuť i strukturu než většina čerstvých sýrů – obsahuje totiž jiný druh mléčných bílkovin. Obvykle se nenechává uzrát a jí se především čerstvá.
Ricottu běžně seženete v obchodní síti, takže kvůli těmto ricottovým koblížkům opravdu nemusíte hledat speciálku s italskými potravinami.
Nejčastější dotazy k ricottovým koblížkům
Šlo by to udělat z tvarohu místo ricotty?
Pokud se rozhodnete ricottu vyměnit za měkký tvaroh, za jistých podmínek to půjde. Tvaroh je kyselejší než ricotta, což v teple ještě víc vynikne, takže hotové koblížky budou navinulé. Raději použijte tvaroh z alobalu než tvaroh z vaničky, jinak budete přidávat víc mouky a získáte tužší koblížky.
Šlo by to upéct v troubě?
Samozřejmě, že šlo. Ale budou to spíš buchtičky než koblížky.
Šlo by to uvařit na páře?
Samozřejmě, že šlo. Ale budou to spíš pařené knedlíčky než koblížky.
Nebudu vás víc zdržovat. Jistě se už chystáte do akce. Tak ať vám ricottové koblížky udělají radost a vykouzlí polibek na rtech.
Suroviny
- 250 g ricotty⠀
- 2 vejce
- 40 g cukru krupice
- 150 g polohrubé mouky
- 5 g prášku do pečiva
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 špetka soli
- 600-700 ml rostlinného oleje ke smažení (zbytek můžete scedit a uchovat v lednici na příště)
- cukr moučka na posypání
Postup
- V první míse vařečkou nebo stěrkou pečlivě promíchejte ricottu s cukrem. Přidejte první vejce a opět důkladně promíchejte, až se beze zbytku spojí se směsí. Totéž učiňte s druhým vejcem.
- V druhé misce metličkou promíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl a kůru z omytého citronu. Po částech toto přisypte k ricottové směsi, zapracujte, ale nic víc. Zbytečně dlouho těsto nemíchejte, jinak budou koblížky příliš hutné a tuhé. Vzniklé těsto nechte 5 minut odpočinout.
- Rozehřejte si olej na smažení ve středně velkém kastrolu. Výška oleje na smažení koblížků by měla být kolem 3 cm, je totiž důležité, aby plavaly a mohly se otáčet.
- Lžící nebo tvořítkem na zmrzlinu odebírejte kopečky těsta o velikosti vlašského ořechu a vkládejte je do horkého oleje. Kolem těsta to při smažení musí viditelně bublat, to je známka, že je olej dost rozehřátý, zároveň se těsto nesmí smažit příliš zbrkle, spálilo by se na povrchu dřív, než se prosmaží uvnitř. Koblížky se při smažení obvykle převrátí na druhou stranu samy, ale nenechte to jenom na nich samotných a čas od času je lžící otočte, aby se prosmažily ze všech stran. Regulujte přívod tepla, aby smažení každého koblížku trvalo celkem 2-3 minuty.
- Zlatavé koblížky vyjměte z oleje malým sítkem nebo děrovanou lžící a nechte je osáknout na papírové utěrce. Před podáváním je symbolicky posypte moučkovým cukrem. K momentálnímu štěstí nebude víc potřeba.
[vc_row][vc_column width=“1/4″][vc_single_image image=“14050″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]
Merendy v zástěře
Tento recept najdete i v mé poslední kuchařce Merendy v zástěře. Věnuje se úspornému, skromnému a hospodárnému vaření, které nabývá v současnosti na důležitosti. Dává návod, jak se vyhnout plýtvání, jak spotřebovat načatá balení a jak využít vše, co je zrovna dostupné a k mání. Ukazuje, jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát. Učí, jak naplánovat smysluplný týdenní jídelníček, ve kterém jsou jídla vzájemně propojená do jednoho celku, takže vám ušetří čas a práci strávené v kuchyni i spotřebu energie. Knihkupci tuto kuchařku zařadili mezi 100 nejlepších knih roku 2021.
Více o knize: Merendy v zástěře [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Dobrý den:)
a když už by to šlo v troubě.. na kolik a na jak dlouho:)
V.
Dobrý den Flo,
recept na ricottové koblížky vypadá zajímavě, ale hned mně napadlo: to se neplní povidly či džemem jako klasické koblihy?
Ahoj Flo,
Z ricotty dělám pomazánky, jsou rychlé, chutnají a nezbude. Koblížky určitě vyzkouším. Díky za recept. Krásné babí léto! ?
Ano – tohle připravím!
Už jen kvůli rtíkům mé milované a následnému jejímu jemně sladkému políbení ? na mou licousovatou tvář …
????
P.S.: když jsem minule vyráběl chutney z fíků, udělal jsem rovnou tři druhy: s hruškou, jak psáno, s jablkem, jak doporučeno a s obří broskví, jak mnou vymyšleno.
Má milá blahem při koštování vrněla spokojeností a kdyby mohla, blahem by vylezla snad i na strop (její vlastní slova, nevím, kam na to vůbec chodí) …
???
Ahoj Florentyno, už mám pár dní v plánu udělat buchtičky s vanilkovým krémem – chtěla bych tě proto poprosit, jak z tohoto receptu vytvořím buchtičky? Krém zvládnu, ale buchticky se mi pokaždé podařilo koupit, tyhle ale určitě budou lepší 🙂
To by mne také zajímalo! ?
Děkuji za recept,za krásné povídání, určitě udělám,přeji krásné slunečné babi leto
Dobrý den, milá paní Florentyno. Jedu tramvají, čtu váš mail, vystoupím, koupím ricottu a jdu na to! Dèkuju!
Milá Flo,
tak tohle vypadá hooodně dobře ? určitě vyzkouším. Děkuji M.
Zdravím Florentýnko, díky za recept, miluji všechno, co obsahuje tvaroh nebo podobnou surovinu, nadchlo mě to. Už vím, co „upeču“ o víkendu. P
Milá Flo a další dámy, šly by kobližky udělat i naslano? Cukru je teď všude plno…
Vypadá to dobře, vyzkouším. Díky.
Děkuji za recept, Florentýnko, určitě vyzkouším. Krásný den 🙂
Milá Flo, podobné, ale s tvarohem, dělám každý rok na maškarní průvod. Jsou rychlé a luxusně chutnají. Tak v únoru udělám tyhle ?❤ díky
Díky za novou inspiraci co vytvořit k odpolední kávičce. Zase jsem si pěkně početla !!!
Už se zase těším na nové recepty.
Milá Florentýno, Itálii miluji, letos jsme tam byli dvakrát a kdybych mohla, byla bych tam i častěji. A narozdíl od mého manžela miluji i tamní kuchyni, takže koblížky z ricotty budou o víkendu jasná volba. Děkuji za recept i za připomenutí dovolené 🙂
veliké díky za recept i za vše ostatní. Zkusím, bude změna.
Děkuji za jednoduchý recept a připomenutí krásné, slunné Itálie.
Byla jsem přesné ten, stará generace, co ricottu obchází obloukem, protože vúbec neví, co s takovou vécí! ? Tak teď to vím a už se téším na tvoření! Moc dékuji za inspirace a přeji hezké dny! ? Eva
Milá Flo,jsem na tom také tak Ricottu neznám,ale tvůj recept mě nadch a tak určitě vyzkouším.Díky,Eva
Wow! Tak tohle chci! Ricotta je super, používám ji na ledacos. A už pěkně dlouho se chystám sehnat si recept na ty „kremrole,“ kterými se cpe pan doktor v seriálu Komisař Montalbano, protože v nich je krém z ricotty, takže jsou určitě vynikající. Tak než se pustím do nich, určitě začnu těmihle koblížky, ty jsou určitě bomba, ani je nemusím ochutnat a už jsem si tím jistá!
Milá Týnko,
je radost číst Tvoje vtipné předmluvy a postupy pro vytváření nejrůznějších dobrot. Jak se nerad pouštím do sladkých pokrmů, tak ty koblížky musím vyzkoušet. Doufám, že tu ricottu seženu. Už se na tu dobrotu těším.
Přeji krásný, barevný podzim. Pavel
Milá Florentýna, tak zemlbábu som vyskúšala, bola výborná, už som ju odvtedy urobila dvakrát, figové chutney som neskúšala, pretože recept prišiel neskôr než figy od mojej slovenskej priatelky. Ale koblížky určite skúsim. Ďakujem za skvelé recepty.
Florentynko, lze vyrobit z bezlepkove mouky??
Já tedy nevím co se prodává za ricottu v Česku,ale tady v Itálii ricotta je tvaroh ,ne sýr, používá se všude , přesně tak jak se i v Česku používá normální tvaroh. Včera jsem pekla Moravské koláče s tvarohem čili ricottou a výsledek je přesně stejný jako kdybych je pekla v Česku ,ricotta italská je prostě úplně normální tvaroh , používá se na její výrobu kravské,kozí a ovčí mléko. V Itálii je nejoblíbenější ricotta z ovčího mléka,a když si ji koupíte přímo od pastýřů je i poměrně dost drahá.Ta z kravského mléka stojí o mnoho méně,ale není moc oblíbená.
V Itálii jsem žila 10 let a ne, opravdu tvaroh nelze nahradit ricottou a naopak. Ta chut je dost rozdilna. Věřte mi, že jsem vyzkoušela snad vsechny druhy a značky, ale tvarohu se nepodobala ani jedna
Jejda, koblížky! Ty už dlouho nebyly – tak to tentokrát zkusíme s tou ricottou. Určitě budu pochvàlenà, takže děkuju Florentýnko za recept.
Florentino dekuji za recept. Koblizky určite vyzkoušim.❤️
Děkuji za všechny úžasné recepty a rady.
Koblížky určitě udělám.
Ahoj Jano,
přesně tyhle koblížky jsme si dávali v sobotu na dožínkách v německé Žitavě. I když nejspíš byly jen tvarohové(quark-kugel). Ricotu mám moc rád a Italii (naposledy Udine letos o prázdninách) – to se nedá ani vypovědět. Pozítří vyzkouším…. Hezký víkend všem hospodyňkách a mužským ekvivalentům (- hospodům?). vašek
Dobrý den, daly by se naplnit marmeládou jako ty české? Děkuji
Díky, riccotu mám ráda a toto je bonus, na který se moc těším, až doma zavoní ?
Koblížky dělám z tvarohu, je to stejný recept jen jedna ingredience je jiná.
Podobné dělám s tvarohem a přidám hrozinky.
Riccotu moc nepoužívám proto zkusím.
Vaše recepty jsou vždy chutné a podaří se. Díky.
Milá Florentýno,
tento recept je zajímavý a stojí za vyzkoušení.
Milá Florentýno, koblížky dělám z tvarohu, z ricotty jsem ještě nezkoušela. Děkuji za recept určitě vyzkouším.
Z ricoty koblihy to bude zajímavé.. Děkuji za recept.. Přeji hezký slunečný víkend babího léta..
Normalne nemam rada smazene veci a smazeni obecne kvuli tomu cmuchu, ale tyhle voni jako bozi mana. Uz se tesim, az je ochutnam. Ted zlatnou a utoci na nosy celyho domu ?
Výborné?Včera jsem udělala první várku a snědla se do půl hodiny od začátku přípravy. Dneska jsem udělala druhou a už je taky snězená. Chtěla jsem udělat další ale v obchodě došla rocota, zřejmě všichni četli tento recept?
Ukládám mezi oblíbené recepty.
Ahoj Florentyno a vsichni, kdo se radi otacite v kuchyni.
Zeppole jsem pred lety objevila na Pinterestu a pravidelne je delam a jsou vskutku v cukuletu pryc. Proste vyborne!
Jen trochu nechapu nektere dotazy: daji se plnit marmeladou? Da se pouzit tvaroh? Je mozne udelat buchticky? Na nektere dozazy je odpoved v textu, staci jen pozorne cist. A tam, kde opoved neni, tak bud respektujte recept tak, jak je nebo to vyzkousejte a o vysledek se pak pripadne podelte.
Myslim, ze je pro nas vsechny vyhodnejsi, kdyz nechame Florentynu v klidu tvorit a predavat nam skvosty jeji kuchyne, nez ji zatezovat zbytecnymi dotazy.
Milá Florentýno,
děkuji Vám za další inspirativní recept. Chtěl bych se zeptat, jak je to v případě přípravy koblížků s bezlepkovou moukou? Mohu ji použít? Pokud ano, mám si na něco dát pozor? A nezmění se finální konzistence koblížku?
Předem moc děkuji a přeji Vám krásný den.
S přátelským pozdravem
Josef
Zdravím, vyzkoušela jsem verzi z ricotty a následně z tvarohu, a musím říct, že ač obě super, u nás vede tvaroh.
Dneska jsem vyzkoušel, jsou vynikající. Příště dělám z dvojnásobné dávky.
Pripravili jsme si dneska koblizky k snidani a byly moc dobre. Mile zpestreni vsednich snidani ?