Znáte risi bisi? Melodické pojmenování pro polévku s hráškem a rýží, hit velkých jídelen? Vsadím se, že ano. Dneska vám ukážu, jak si opravdové risi bisi udělat doma a pořádně. Rozhodně totiž nestačí do vývaru upustit uvedené suroviny. To je zkratka, která vás připraví o většinu požitku.
Risi e bisi se připravuje velmi podobně jako italské krémové rizoto, výsledek je však tekutější a blíží se k husté polévce. Zásadně se jí lžící a podává se jako první chod.
Proč zrovna tenhle recept? Jaro se sluší přivítat něčím zeleným na talíři. Velikonoční nádivkou to obvykle odstartuje a teď se hodí pokračovat.
Co to je risi bisi
Správné pojmenování zní risi e bisi, doslovný překlad z italštiny je rýže a hrášek. Takže pojďte na chvíli se mnou na malou procházku do italské kuchyně, konkrétně do Benátek.
Každý rok 25. dubna se v tomto jedinečném městě konají oslavy svatého Marka, patrona Benátek. V tento den dávají muži ženám svého srdce červené růže jako projev lásky, pořádají se kulturní akce, závody lodí. Risi e bisi je typickým jarním pokrmem oslav, vyhlášeným jídlem regionu a několika přilehlých oblastí.
Jak sami dobře víte, cokoli je tradiční, to má spoustu variant a místních verzí. Netvrdím proto, že můj recept je jediný správný, i ověřené italské zdroje se lehce rozchází v provedení. Příprava je všude v zásadě stejná, odlišnosti se nachází v přidaných surovinách.
Než se pustíte do vaření
Hlavní tři suroviny už jsem prozradila: rýže, hrášek, vývar.
Rýže
Zatímco české rizoto je sypké, dušené pod pokličkou, ovoněné paprikou a dělá se zásadně z dlouhozrnné rýže, která se nelepí, krémová italská rizota oproti tomu vyžadují ty druhy rýže, které mají drobná, kulatá, baculatá zrna. Ty postupně při vaření pouští škrob a zahustí tekutinu, takže výsledkem je něco jako kaše.
Nejčastějí používané rizotové druhy rýží se jmenují arborio a carnaroli. Ráda bych se za ně přimluvila. Když je potkáte v obchodě, dejte jim přednost před blíže neurčenou kulatozrnnou rýží. Rozdíl je skutečně zásadní, obyčejná kulatozrnná rýže – i kdyby na sobě měla tisíckrát napsáno, že je vhodná na kaše a rizota – se rozpadá mnohem dřív a nedrží si tvar ani chuť. Výsledkem pak není rizoto, ale bláto.
Na 4 porce budete potřebovat 200-250 g rýže, takže se nebojte vyšší ceny, balení vám vydrží na několik jídel.
Pokud máte rádi niterné detaily a receptové perličky, tady jednu mám. Některé krajové varianty dnešního receptu na risi e bisi nepřipouští jinou odrůdu rýže než vialone nano. Ta se pěstuje, dá se říct, poblíž Benátek a dokáže vstřebat velké množství tekutiny, přičemž si stále drží svůj tvar a nerozpadá se. V běžném obchodě ji nejspíš nekoupíte, ale pokud budete mít to štěstí a potkáte ji v nějaké italské speciálce, vzpomeňte si, že jsem o ní psala a že je skvělá pro dnešní recept.
Konzistence
Pokud vám někdo v restauraci naservíruje na talíř italské krémové rizoto, nemělo by na talíři vytvořit hromádku. Tohle risotto se musí roztéct, a pokud je v misce, mělo by mít rovnou hladinu. Podle toho snadno poznáte dobrého kuchaře. Případně taky dobrý recept v časopisu nebo v kuchařce.
Rizoto stáním houstne, protože rýže ani po odstavení z plotýnky nepřestane vstřebávat tekutinu. Podávat ho musíte hned, jakmile je hotové. Pár minut čekání a efekt krémovitosti je pryč. Rizoto by nikdy nemělo čekat na strávníky, ale strávníci by měli čekat na rizoto.
Hrdina dnešního článku, risi e bisi, má být ještě o trochu tekutější. Jak už jsem napsala, rizoto to není, ale polévka taky ne.
Mladý hrášek
Příliš nefandím mraženým potravinám a pokud je to možné, vyhýbám se jim – především když jde o zeleninu. Čerstvé potraviny jsou jiná liga. Ovšem jakmile dojde na hrášek, nedám na jeho mraženou podobu dopustit a 51 týdnů v roce mu dám přednost před hráškem čerstvým.
Jestliže si nepěstujete hrášek vlastní a jste odkázaní na ten z obchodu, obvykle se k němu dostanete až několik dní po sklizni. A tou dobou je všechna čerstvost a šťavnatost dávno pryč. Oproti tomu šikovným mrazírnám se daří zpracovat a uskladnit hrášek mladičký, šťavnatý, velmi čerstvý.
Až svou ruku ponoříte do útrob mrazícího boxu ve svém oblíbeném supermarketu, věnujte pozornost tomu, co je psáno na obalu. Aspoň by tam mělo být naznačeno, že se jedná o mladý hrášek. Slovo hrášek obvykle nestačí a skrývají se pod ním tužší a starší kuličky.
Osobně mám ráda hrášek značky Bonduelle, na ten je spolehnutí. Za celou tu spoustu let, co ho používám, jsem nezaznamenala žádné výkyvy v kvalitě. Dobrý je i mladý mražený hrášek privátní značky Tesco.
Mladý hrášek vůbec nemusíte vařit, úplně mu stačí, když se prohřeje. Vařením mu naopak spíš ublížíte, ztratí šťavnatost, svěží barvu a hlavně zbytečně ztvrdne. U staršího hrášku je to přesně naopak; dokud ho 5-10 minut nepovaříte, zůstane tuhý.
Lusky
Pokud budete mít to štěstí a vyloupete si svůj vlastní, čerstvý hrášek, nevyhazujte slupky. Opláchněte je, povařte je aspoň 30 minut v polovině množství vývaru (vezměte jen tolik slupek, kolik jich vývar pojme) a nakonec rozmixujte. Tuhle zelenou tekutinu přeceďte, abyste se zbavili tuhých vláken, a použijte ji na podlití rýže.
Já jsem ale to štěstí neměla, protože na lusky je ještě příliš brzo, takže jsem v receptu udělala malou změnu: v části vývaru jsem místo slupek rozmixovala trochu dodatečného hrášku.
Další příslušenství receptu
Chcete-li se mne zeptat, kde vzít dobrý vývar uprostřed týdne, dostáváte mne do kouta. Buď totiž máte v lednici dost vývaru z víkendového vaření, případně něco dokážete vylovit z mrazáku, anebo se musíte uchýlit k instantním pomůckám.
Ne každý průmyslový vývar je tak velké zlo, jak se tvrdí; existují produkty, které neobsahují žádné zlepšováky chuti v podobě glutamátů. Pokud nějaký takový dobrý přírodní bujón máte po ruce, nebojte se ho, zejména pokud jde o všední den a ne slavnostní víkendové vaření. Případně existují vývary zavařené ve sklenici, které jsou připraveny klasickou cestou a můžete si je koupit v prodejnách farmářských potravin. První, kdo s nimi přišel na trh, je například firma Konečně vývar, řeznictví Naše Maso patřící do sítě restaurací Ambiente nebo The Real Meat Society.
Poslední součásti mého receptu jsou slanina, bílé víno a řapíkový celer. Ani jedno z toho nemusíte použít; jídlo na nich nestojí a ani s nimi nepadá. Každá z těchto surovin ale přispívá něčím, co vytváří závěrečný chuťový akord.
Suroviny
- 250 g rýže arborio nebo carnaroli
- 1,2 litru vývaru
- 400 g mraženého mladého hrášku (1 balení)
- 100 g slaniny
- 1 stonek řapíkového celeru nebo 1 malá cibule
- 50 ml bílého suchého vína
- 3 lžíce másla
- 50 g parmazánu
Postup
- Připravte si hráškový krém na podlévání: polovinu vývaru přiveďte k varu, přisypte 150 g mrazženého hrášku a nechte jen kratičce prohřát. Rozmixujte ponorným mixérem, sceďte přes jemné síto a zachycené slupky propasírujte co nejvíc to bude možné. Zbytky v cedníku vyhoďte. Druhou polovinu vývaru též ohřejte, budete ho potřebovat horký.
- Řapíkový celer škrabkou oloupejte všude, kde to bude možné. Stonek pak podélně nakrájejte na tenké proužky a ty pak ještě na drobné kostičky. Slaninu nakrájejte na centimetrové kostky a vhoďte je do větší a širší pánve nebo kastrolu. Podlijte 3 lžícemi vody a společně na středně silném plameni zahřívejte, až se voda odpaří a slanina pustí trochu vlastního tuku. Přidejte lžíci másla, nakrájený celer a ještě asi 2 minuty nechte za občasného míchání společně restovat. Nic by za tu dobu nemělo příliš intenzivně zezlátnout.
- Celer se slaninou podlijte vínem a vyčkejte, až se víno téměř zcela vyvaří a pánev bude vypadat skoro jako suchá. Teprve potom přilijte 200 ml vývaru, přisypte propláchnutou rýži a vyčkejte asi 1-2 minuty, až rýže skoro všechnu tekutinu vstřebá.
- Rýži zalijte hráškovým krémem a dál zvolna vařte, dokud se krém taky nevstřebá. Občas promíchejte, aby se rýže zbytečně nepřipalovala.
- Jakmile se i hráškový krém vstřebá do rýže, přilijte zhruba jednu naběračku ze zbývajícího horkého vývaru a nikam už od kastrolu neodcházejte. Nyní míchejte o něco víc a hlídejte, zda už je rýže dost měkká - budete muset občas ochutnat. Správně uvařená rýže se ještě trochu brání při skusu, podobně jako těstoviny al dente. Podle potřeby dál podlévejte další a další naběračkou vývaru, až rýže změkne na skus a konzistence jídla bude připomínat velmi řídkou, avšak nikoli vodnatou kaši. Pokud je to potřeba, dosolte. Každý druh rýže potřebuje trochu jiné množství vývaru, takže se nevylekejte, pokud ho spotřebujete trochu méně, než je uvedeno, nebo naopak budete muste přiskočit s dalším, případně aspoň s naběračkou horké vody. Na závěr vmíchejte hrášek, ne zcela zmražený, ideální je s pokojovou teplotou.
- Pánev odstavte, vhoďte do ní zbytek másla nakrájeného na kostičky a polovinu parmazánu. Míchejte, dokud se vše nerozpustí a nespojí s risottem. Teprve tímto závěrečným doladěním se jídlo stane dokonalým.
- Rozdělte do polévkových talířů, posypte zbytkem parmazánu, ihned podávejte a jezte lžící – ať už veřejně, nebo tajně v koutku kuchyně. Obojí je skvělý zážitek.
A jak znáte risi bisi vy? Dáte téhle poctivé verzi šanci?
Díky Flo,mám období,kdy se nemůžu podívat na masité pokrmy a tak to řeším čočkou,fazolkami a pod.Přečetla jsem si Tvůj dnešní recept a rozhodně se pokusím takovou dobrotu-jak to vypadá na fotce-uvařit.Doufám,že se mi to podaří.Půjdu dělat nákup do Globusu,tak snad budou mít rýži,kterou doporučuješ.Přeji Ti hodně takových receptů.Ještě jednou díky Lída
Lído, tak to je milé, že jsem ti přišla vhod. Určitě se ti zadaří, není to žádná věda ani složitost. Chce to jen správné suroviny a dodržet klasický postup na krémové rizoto.
Milá Flo, tak toto vůbec neznám. Mám ráda sypaci rýži a ta představa, že se bude rýže matlat a ještě s hráškem…? Brrrr. No nic, asi by jsi to sem nedávala, kdyby to bylo fuj nebo nějaká podpasovka. Určitě časem vyzkouším. Děkuji za inspiraci. Hezky den.
Radko, krémové rizoto je zcela tradiční součást italské kuchyně, takže to opravdu není nic špatného. Vždyť víš, jak italskou kuchyni všichni milují nejen pro její jednoduchost, ale hlavně i zajímavé chutě. Snad najdeš odvahu vyzkoušet. Přísahám, že bych se tu žádné podpásovky nedopustila.
Tak pro mě je tento recept novinkou. Díky za upozornění na mladý hrášek – já většinou pracuji s hráškem, který se musí namáčet a dlouho vařit. A pak s hráškem z plechovky. Ten mražený mi nějak unikl. Spíše jsem narazila na směs hrášek a mrkev.
I to upozornění na druhy rýže mě zaujal. Hned si připravím lístek s názvy a mrknu v prodejně.
Až seženu suroviny – udělám pokus.
Zdenko, to jsem ráda, že jsem něčím novým přispěla i do tvé kuchyně. Mladý mražený hrášek je opravdu lahůdka, myslím, že díky němu zcela vyřadíš tu konzervovanou našedivělou věc.
Ahoj Flo. Určitě vyzkouším o víkendu. Rýži doma mám a ostatní dokoupím. 🙂
Tak ať se vydaří! Flo.
Taky tentokrát přidám svůj hlas k těm, které to napoprvé neláká – ne kvůli představě sypací rýže, ale proto, že od dětství rýži i hrášek v polévkách nesnáším, takže srovnat se s představou polévky, která stojí jen na nich, je dost velký výkon… Ale risotto ráda mám a popis postupu zní docela zajímavě, už jenom tím, že hrášek se nemá uvařit. 🙂
Hani, tohle má blíž ke klasickému krémovému italskému rizotu než k polévce, takže se toho neboj. Opravdu to není vývar obohacený uvařenou rýží a uvařeným hráškem. Vždyť sama víš, že nezáleží jen na použitých surovinách, ale především na tom, co se s nimi v průběhu vaření udělá.
Vzpomene si tady někdo na rýžovou polévku v kelímku podobném tomu pribiňákovému?
Zbožňovala jsem ji a tento recept mi ji připomněl, myslím pokud jde o chuť rýže v polévce. U nás doma rádi jíme rýži coby přílohu, české rizoto, ale i italské risotto, tento recept bude vítaným zpestřením některé všednodenní večeře. Díky za recept i za tip na vyzkoušený hrášek z Tesca, já dodnes věnovala pozornost jen značce Bonduelle 🙂 popravdě mne hodně překvapilo, že někdo zná jen ten sušený hrách a ne skvělý mražený, ale tak od toho jsou tu podobné blogy, abychom se pořád učili a připomínali si věci nové nebo dávno zapomenuté. Díky za to 🙂
Moniko, na tu rýžovou polévku v kelímku si vůbec nevzpomínám, nevíš, jak se to jmenovalo?
Milá Flo, vypadá to úžasně. Rýži máme rádi, hrášek taky, tak to určitě vyzkouším.
Periscope doporučuju, bude to pro mladší kolegyně a ostatní, kteří mají „schopné“ mobilní telefony fajn. Jsem pro každou novinku.
Ivo, díky za podporu. Jak u risi bisi, tak u Periscope. Snad budeme obě spokojené s výsledkem 🙂
Moc děkuji za nápad, udělat z hráškových lusků vývar. Doposud jsem vařila jen ty cukrové a obyčejné lusky šly do kompostu. Za pár týdnů určitě vyzkouším povařit i obyčejné lusky. Periscope fandím 🙂 a pokud bude, obohatím jím ráda svůj „chytrý“ telefon.
Petro, je to vtipné, že? Ani slupka nazmar 🙂
Ó, to musí být lahodné:-)))
Běžím pro hrášek!!!
Děkuji Flo mnohoktát!
Zuzko, snad už jsi stihla vyzkoušet a vše dopadlo podle představ 🙂
Ahoj Flo,
reaguji na Tvou otázku ohledně Periscopu. Sama chytrý telefon nevlastním, ale přes net bych se ráda podívala. V klidu, třeba večer doma. Myslím ale, že pokud by tato videa měla po 24 hodinách zmizet, byla by to skoro škoda práce. Někteří by jistě ocenili, kdyby si je mohli prohlédnout třeba opakovaně – po nějakém čase, příp. najít odpověď na otázku, která je samotné trápí, ale přitom se na to ptal již někdo dříve a odpověď již existuje.
To mi přijde jako dost případná poznámka. Mám zkušenost se stránkami Craftsy, kde je to právě nastálo – tedy jsou to placené videokurzy a co je neplacené, nemá přímo odpovědi autora kurzu – ale princip je trochu podobný a vím, že je příjemné moci se k tomu vracet. Asi by tím pádem dost záleželo na tom, co by v těch videích bylo – i když jak jsem psala e-mailem, já a mobilní aplikace stejně nepůjdeme dohromady. 🙂
Hani, jak se to říká? Nikdy neříkej nikdy? 🙂
Radko, myslím, že to lze vyřešit. Díky za podnět.
ahoj flo,
u mne je tvůj dnešní tip „trefa do černého“. ráno jsem si vyndala z mražáku pytel hrášku a do této chvíle jsem přemýtala – pyré nebo rizoto nebo něco jiného …. takže jdu omrknout, co máme doma za suroviny a podle toho zkusím recept aspoň napodobit.
co se týká nápadu s periscopem, jsem za. zkusit cokoliv nového je vždycky bezva.
Super, díky!
Podobnou polévku dělám a je u nás oblíbená. Určitě zkusím naší verzi vylepšit o víno a parmazán. Díky za tip.
Rádo se stalo, Petro, tak ať chutná.
Mňam- dala bych si!!
Periscope bohužel nevyužiji s mým jednoduchým mobilem 🙂
Hanko, Periscope lze sledovat i na počítači. Dám včas vědět.
Pridávam sa do zástupu… Zdá sa, že tento recept rozdelí tvojich čitateľov na dva tábory. Tiež sa toho dosť obávam a vôbec ma predstava niečoho riedkeho s ryžou neláka. Nikdy som nemala rada ani rizoto (hlavne kvôli tomu, že sú všetky suroviny už zmiešané a ja nemám kontrolu nad tým, čo a koľko čoho si dám do úst) a už vôbec polievky, v ktorých bolo čo len zrnko ryže. Takže predstava krémového risota, alebo dokonca čohosi ako polievka s ryžou (a hráškom) mi vyslovene ježí chlpy. 😀
Možno tomu niekedy dám šancu, ale chcelo by to nejaký bezbolestný pokus. (Nnapr. že by mi to ponúkla kamarátka, od ktorej by som sa nebála si vypýtať „niečo iné“, aby som neostala hladná ak mi to nesadne ;-D)
Asi tě budu muset na risi bisi pozvat 🙂
Já tyhle krémová rizota miluji,dělala jsem už s dýní,nebo s houbami i s hráškem,no ale teď udělám rizoto přesně podle tvého receptu,už se těším.Dokoupím jen co potřebuji a v brzské době vyzkouším.
Majko, tak ať se zadaří a máš úspěch i s touto verzí. Flo.
Ahoj Flo,
děkuji za lákavý recept, rizota mám moc ráda, i když sama jsem zatím to pravé krémové italské nevyrobila..mimochodem, je to tedy polévka, nebo rizoto ;-)?
Pro Periscope určitě jsem. Když mi „byl přidělen“ můj první chytrý telefon, říkala jsem manželovi, že je zbytečné mi tam instalovat facebook, messenger, mapy atd..protože proč bych se na to dívala zrovna v telefonu :-/ ..opak je pravdou :-). K počítači si sednu vyjímečně večer, až mám více času, telefon mám kdykoliv po ruce..a sbírám informace :-).
Přeji krásný den
Ivano, není to ani jedno: na rizoto je to moc řídké, na polívku moc husté. Ale pokud dáváš přednost jasnému zaškatulkování, tak si to prostě jen uvař řidší nebo hustší, jak je libo.
PRO NOVINKU DO TELEFONU SOUHLASÍM.JÁ MÁM SICE JENOM JEDNODUCHÝ TELEFON NO ALE PRO OSTATNÍ TO BUDE PŘÍNOS. TVŮJ NOVÝ RECEPT ZNÁM.DOMA DĚLÁME TAKY.JENOM TAM JEŠTĚ PŘIDÁME PARMAZÁN.DÁVÁM CIHLU, A BUDE TO DOKONALÉ. TĚŠÍM SE NA POČTENÍČKO KTERÉ JEŠTĚ PŘILETÍ JITKA
Díky za podporu, Jitko, pozdravy všem!
Milá Florentýnko,
pokrm vypadá velice dobře a jistě tak i chutná. Nikdy jsem ho nevařila, neznám ho.
Rýži i hrášek máme rádi, určitě vyzkouším. Děkuji za recept. Vlasta
Vlasto, tak ať vám doma chutná. Flo.
Zdravím tě Florentýnko,
rýži jíme,hrášek také. Jen toto jídlo, co vypadá jako polévka a nebo kaše, jsem neupravovala. Tak proč to nezkusit? Koupím tu doporučovanou rýži,musím si opsat název, a už se těším na nový oběd.
Chytrý telefon nevlastním,ale s nápadem souhlasím. Děkuji za recept,už se těším na další čtvrtek. Alena
Aleno, díky a též se těším na vše, co přijde 🙂
Milá Flo,
vypadá to krásně jarně. Ze školy jdu rovnou koupit rýži a zítra se do toho pustím. Ohledně Periscope, určitě si myslím, že by to stálo za to. Jak je možné, že tuhle aplikaci neznám?
Jak jsem psala: život je výzva. Někdy v podobě hrášku s rýží, někdy v podobě Periscope, někdy v podobě pěkného počasí 🙂 Ať se ti daří všechny je zdolávat.
Ahoj Flo,
při čtení receptu a pohledu na fotky se mi sbíhaly sliny. Určitě brzy na recept dojde.
Periscope je šikovný nápad, já ho sice se svým jednoduchým mobilem nevyužiji, ale jistě se najde dost zájemců s pokročilejší technologií.
Krásný slunečný den.
Evi, děkuju za podporu, ať ti rýže s hráškem chutná, Flo.
dobrý den,periscope dobrý nápad. Dnešní recept nebudu zkoušet protože nemám ráda italské rizoto a ani rýži v polévce.Přesto jsem dnes rýži obědvala.Orestuji zeleninu spolu s rýží uvařím,ochutím bylinkami a sýrem.To mi chutná,ale nesmí to plavat.
Jarmilo, takže je to vlastně takový zeleninový pilaf, že? Zní to dobře.
Ja zas tak moc hustou polivku nerada, ale přizpusobim si ji. Ani ta rizota z toho duvodu nedelam. Tak to holt nebude tak šlichtozní 🙂 Ale dobry to bude, uz brzo !
:-)))
Děkuji je to zajímavá výzva
Držím palce při jejím zdolávání.
Ahoj Florentýnko,
moc díky za nový recept, který vypadá velmi dobře a věřím, že i tak bude chutnat. Ráda vyzkouším.
O svátcích jsem se setkala s neteří a slovo dalo slovo a zjistila jsem, že neteř má od Tebe „Kuchařku pro dceru“ a je z ní nadšená. Se zaujetím mi vyprávěla, jak je kniha vypracovaná s láskou a od srdce. Velmi ráda ji používá a je pyšná na to, jak se jí podle Tvých rad daří tvořit recepty a hlavně mají úspěch.
Periscope bohužel nevyužiji, jelikož nemám chytrý telefon, ale za zkoušku si myslím to stojí.
Krásné sluníčkové dny Tobě a celé rodince přeje Majka
Majko, to je krásná zpráva, těší mě, že knížka dělá vnučce tak velkou radost a že se pustila s chutí do vaření. Moc ji pozdravuj. Flo.
Ahoj Flo,
díky za tento recept. Jak nemám ráda rýži, tak při pohledu na obrázek a poté při čtení tvého článku se mi začaly sbíhat sliny. Myslím, že nebude trvat dlouho a tento recept vyzkouším. Když nic jiného udělám radost svému muži, který rýži miluje. Proto díky za recept.
Zuzi, tak to jsi frajerka, že si muže tak předcházíš. Snad byl/bude nadšený a ty třeba taky.
Ahoj,no samo že to zkusím,no moc ty kašovité riseta nemilujeme,máme raději sipací,ale za zkoušku to určitě bude stát,jako tvé jiné recepty.JANA
Jani, děkuju za důvěru, třeba budeš mile překvapená výsledkem. Flo.
Brzy zkusím! Jak tam je hrášek, budu za hvězdu!… Děkuji moc za lákavý recept!
S dobrým mladým hráškem je snadné být hvězdou, tak ať stále záříš 🙂
Milá Flo, díky za nový recept na jídlo, které jsem nikdy nezkoušela, teď mám ale šanci to změnit a udělám to :-).
K Periscope: Režim mého pracovního dne ani můj telefon mi to neumožnují. Mám raději si večer, v klidu, projít a shlédnout, co se kde přes den nashromáždilo. To však neznamená, že se nemůže dít nic bez mé účasti. Věřím, že Tvému nápadu bude nakloněno dost ostatních, určitě to bude adrenalin nejen pro Tebe, ale i pro toho, kdo bude sledovat. Ať Tě neopouští inspirace pro nás neustále něco vymýšlet, Dáša.
Dášo, díky za podporu, krásné jarní dny ti přeju, Flo.
ad Periscope… copak o to, nápad je to jistě výborný… ale jen bych se přimlouvala za „nepracovní“ dobu… jistě ne nepodstatná část z nás je v pátek dopoledne v práci…
Bezva připomínka, díky.
Drahá Flo!
nadšena hráškem vrhla jsem se do toho. Zdálo se mi to tedy trochu pracné, byť na první pohled jednoduché. Vytahala jsem několik hrnců, misek, než jsem to pokrájela, odměřila, to ohřát, to orestovat…děti na mě nesměly mluvit, abych se v tom neztratila:).
Také si musím pořídit něco na to pasírování- cedník se neosvědčil, většina hmoty zůstala uvnitř dírek a nešlo to ani sem, ani tam.
Trvalo mi to celé vč. přípravy téměř hodinu. Italské rizoto jsem nikdy nejedla, možná jsem rýži i lehce rozvařila, mělo to konzistenci rýžové kaše. Ale chutnalo nám!!!
K té mobilní aplikaci- já osobně bych to asi nevyužila.
Měj se hezky, Johana
Jolano, když člověk poprvé zkouší něco nového, snadno může být lehce ztracen, ale ty jsi to zvládla skvěle a příště můžeš očekávat velké zrychlení, protože už budeš vědět, jak jdou kroky za sebou. Jen teda to použité nádobí asi zůstane v původním počtu 🙂 Díky za důvěru a za vyzkoušení.
Ahoj Flo,
tento recept vůbec neznám a vypadá velice lákavě, určitě s přítelem brzy vyzkoušíme. Ohledně aplikace Periscope jsem pro ano, ráda zkouším nové věci ale bohužel má pracovní doba mi to bohužel neumožňuje, takže bych to mohla sledovat pouze večer po práci. Určitě věřím že bych se tam dozvěděla spoustu zajimavých a užitečných informací.
Veroniko, s tou dobou myslím ještě něco udělám. Díky za podnět a hezké jarní dny nejen v kuchyni,
Flo.
Milá Flo,
děkuji za recept. Rýži díky Tvým kuchařkám kupuji už dávno. A máš pravdu, je výborná. Malý syn ji baští i suchou (bez omáčky, bez zeleniny) a pochutnává si na ni jako na největší dobrotě světa:-). K Periscopu určitě jsem za a připojuji se k názorům, že by bylo škoda, kdyby se videa neuchovala i pro opakované shlédnutí. Čas vysílání (dopolední) bude asi malinko problém, protože když bude člověk v práci nemůže se dívat na video a dotazovat se, ale to samé může říct i člověk, který jde na odpolední…
Krásný večer Jana
Jani, bezva připomínky, děkuju, promyslím to ještě. Flo.
Milá Florentýnko:-)
moc Tě zdravím a děkuji za originální recept. Zatím jsem se propracovala pouze k italskému rizotu (poctivému), a to je výborná záležitost, takže velmi ráda vyzkouším Tvůj recept na polévku risi bisi!
Moc děkuji a přeji Ti Flo pěkné jarní dny – ať se Ti daří!
Vladimíra
Vladimíro, díky a tobě též krásné a úspěšné jaro. Flo.
Milá Flor,
děkuji za skvělou inspiraci na jarní mňamku, už si píšu hrášek na nákupní seznam 🙂
A Periscope je super nápad! Jestli se to spustí, jdu do toho (bude-li i to i pro Windows Phone 😉 )
Zdraví Martina
Marti, těším se 🙂
Milá Florentýno,
risi bisi jsem dnes vařila a měla/mělo to u nás úspěch, dokonce i naši hodně vybíraví kluci to snědli s chutí a bez remcání. Recept zapisuji a děkuji!
Petra
Petro, děkuju za bleskové vyzkoušení, mám radost, že děti nekladly odpor a třeba i trochu pochválily šikovnou maminku 🙂
Florentynko, za recept dekuji, vyzkousim. Dnes se mi dokonce podarilo koupit cerstvy jeste nevyloupany hrasek. Videa by byly bozi – aplikaci mam poskrovnu, ale kvuli Tobe si stahnu jakoukoliv aplikaci. A tema? Pokud by se melo jednat o recept, pak steak. Ale nejvic ted resim, kde co nakupovat – jak uz jsem Ti psala… Je lepsi vypravit se jednou mesicne k vybornemu reznikovi (protoze ho mam z ruky) a pak mit maso zamrazene nebo ho kupovat chlazene, ale v supermarketu? Kde kupovat zeleninu? A tak, no. 🙂 Co kdybys nam rekla, kde co kupujes? Nebo nas vzala do sve kuchyne?? Jooo, chci videt Tvoji kuchyn, kde vse vznika! 🙂
Klárko, mám to všechno poznamenané, snad se brzy dozvíš všechny odpovědi a ještě něco navíc 🙂
Děkuju. :-* A přimlouvám se také za to, kdyby videla byla dostupná déle, je-li to technicky možné.
Milá Flo.
Ta polévka vypadá úžasně. Protože máme rádi rýži i hrášek, ať už v rizotu, tak i podobnou polévku vařím. Ale tato je jiná, protože víno a sýr jsem nedávla, tak není nic lepšího než ji vyzkoušet. Je to lákavé. Co se týče Periscopu, tak tam asi neuspěji, ale nápad je to zajímavý, rozhodně dojde ještě k bližšímu kontaktu. Tak se budu věnovat polévce a s chutí.
Nyní ještě popřeji Tobě a Všem zde věrným kuchařinkám krásný víkend a úspěch při vaření.
Eva.
Evi, díky za milé přání, krásné dny a úspěšné vaření i tobě, Flo.
Dobré dopoledne Flo,
konečně jsem se propracovala k nějaké reakci na tvé recepty Tento recept vypadá velice nadějně, určitě vyzkouším, až posháním všechny suroviny. Zjistila jsem, že máme podobnou zálibu – a to v originálních receptech. Dnes se strýčkem Googlem to je trošku jednoduší, ale zase se musí dlouho přebírat zrno od plev, těch „originálních“ receptů je opravdu spousta. Ne vždy se držím striktně receptu, ale vím, jak to má být správně a přizpůsobím chlupatým jazýčkům mých strávníků . Tak ti děkuji za tyto stránky – děláš spoustu práce za mě :))
K Peiscope -zajímavý nápad, připojuji se k názoru, že je škoda, když by už nebylo k dalšímu nahlédnutí.
Přeji krásný, snad už jarní, víkend. Lenka
Lenko, ne všechno, co tvrdí Google, je pravda, leckdy je lepší se podívat do odborných knižních zdrojů nebo zeptat povolané osoby. Internet unese jakoukoli informaci bez ohledu na její pravdivost 🙂 Jsem ráda, že ti mé stránky přináší jistotu. Hezké dny ti přeju, Flo.
Ahoj Flo.
Nesmírně mě překvapily reakce na tvůj článek. Ani mě nenapadlo, že spousta lidí vůbec nebude vědět o čem je řeč. A že risi bisi není žádné tajemné zaklínadlo, ale velmi chutné jídlo!
Pravda je, že uvařené v závodkách či školních jídelnách (tedy ve velkém objemu, omezeném výběru surovin a hlavně kvůli dlouhé době udržování na teple) ztrácí svou svěžest, barvu i chuť a neláká k uvaření doma. Je to velká škoda. Jídlo uvařené podle tvého receptu a z kvalitních surovin je úplně o něčem jiném.
Dovolím si ještě jeden potěšující postřeh z komentářů :
Ty umíš tak poutavě popsat celý recept včetně konkrétního postupu vaření, že i Ti, kteří mají nepříjemné vzpomínky a tzv. zásek či blok až odpor k nějakému jídlu najednou tají a „očarováni“ tvým kouzlem snadno připouští nejen možnost dát ještě šanci tomu konkrétnímu jídlu…ale že jsou dokonce ochotni jít hned nakoupit, uvařit, ochutnat… a pochutnat si !!!
Máš prostě neuvěřitelný dar. Tvá práce se stala posláním a já s velikou zálibou a obdivem sleduji… jak moc se mění a vylepšuje úroveň vaření v domácnostech. A protože láska prochází žaludkem a zase znovu plodí lásku… tak máš vlastně zásluhy i na společenském a politickém poli. Díky za to. Tvá osvěta a trpělivost s jakou popisuješ úkony patřící do kuchyně je velmi záslužná.
K Periscopu určitě jsem za a připojuji se k názorům, že by bylo škoda, kdyby se videa neuchovala i pro opakované shlédnutí.
Tvé rady velmi ráda čtu a vracím se k nim byť je mi už dávno přes padesát a vařím skoro celý svůj život. Co potom ti úplně začínající ???
Jistě ocení radu a konkrétní pomoc na dosah ruky… tedy mobilního telefonu.
Škoda jen, že bychom my ostatní mohli sledovat jakýsi záznam jen pouhých 24 hodin Určitě vím, že ne každý pátek se mi povede udělat si čas pro sebe a v klidu si projít novinky.
V každém případě je to moc hezký záměr.
Krásný den všem. S láskou Libuše
Libuško, jak ty to děláš, že mě svými slovy vždycky dostaneš na lopatky? Navíc mě takhle nenápadně popostrkovat do politiky… 🙂 Jsi neuvěřitelná, ale to ti říkám pořád. Děkuju.
Právě jsem dojedla. Bylo to skvělé, úžasné, báječné 🙂
A ty jsi taky skvělá, úžasná, báječná, díky za vyzkoušení 🙂
Dobrý den, Flo
jako vždy, pořád je se co učit, opis pro mladou generaci mám pořízen, sám se k tomu asi nedostanu, nestačím konzumovat polévky „erární“, velké porce zpravidla poslouží i o víkendech.
O svátcích jsem dělal kuře podle Flo – spokojenost náramná – už jsem si koupil další.
Díky za ČD pro vás – je od nás doma a recept na „kyselicu“ svádí. Jo a na okraj, K celému valašskému živobytí ještě dodatek/ to když bylo někdy líp/ – říká, že
„zemňáky a zelé, poskákané sviňů, nedajů Valachom hlady zahynůť!“
No a k tomu programu – mám mobil starý, starší je snad jen hnědé uhlí, takže se spokojím i s těmi dobrými radami, které dostávám tady a v ajznboňáckém magazínu – navíc, víte, co jsem ještě všechno od Vás nevyzkoušel – je toho, jak pravívají – habaděj /množství, jehož jednotka je mi utajena/
Přeji hezký den, zítra se jdu projít do parku , mrknout se, jak to vypadá s medvědím česnekem… Jaroslav S.
Jaroslave, však jsem zrovna na Vás myslela, když jsem ten článek do magazínu psala. Několikrát jsem si vzpomněla, zda budete mít nějaké milé doplnění. Je na Vás maximální spoleh. Hezké jarní dny přeju a hodně medvědího česneku v parku. Flo.
Milá Florentýnko a ostatní, právě jsem ji dovařila, je výborná!!!!!!! děkuju za recept!!
To mám radost! Díky za vyzkoušení, Jitko. Flo.
Ahoj Florentýnko, právě jsem přemýšlala, co zítra uvařit. Díky za inspiraci. Dnes jsem vařila zelí a dcera měla chuť na rýži. Miluje rizoto na různý způsob,s masem i bez něj, kromě hub (to nemá po mámě). Vyzkouším tuto variantu risi bisi a jsem zvědavá na její ohlas. Krásný večer Lenka
Lenko, snad bude dcerka spokojená a ty též. Není nad pohled na dítě, které s láskou a zaujetím vyškrabuje poslední drobečky z talíře 🙂
1. Chytrý telefon nemám a ani po něm, přes stálé masáže, netoužím. Takže se nemohu k úvodnímu dotazu vyjádřit.
2. Co se týče risi bisi, mám je rád, ale znám jen trochu jinou variantu ze svého dětství, kdy žádný řapíkatý nebo řapíkový celer nebyl. Arborio je stále ve spížce, řapíkový celer v chladničce a hrášek v mrazáku, tak mi nic nebrání mírnou změnu vyzkoušet. Bezva.
Petr
Petře, z řapíkového celeru tímto postupem zůstane jen velmi jemná chuťová stopa, takže to vlastně jde i bez něj nebo s cibulí jako náhradou. Ale pokud je vše po ruce, tak není proč váhat. Flo.
Uvařila jsem v neděli k obědu. Všem moc chutnalo! Díky za výborný tip! Určitě uvařím znovu.
Rádo se stalo, Petro! Díky za uvaření a za důvěru.
Dobrota! Díky… 🙂
Rádo se stalo, já děkuju 🙂
Milá Flo, recept vypadá skvelo, určite skúsim o víkendu, premýšľam, že by sme to skúsili i v škole, ale čím nahradiť víno? Dá sa to vobec? 🙂
Velmi malým množstvím vinného octa, hodně naředěným vodou. Ale fakt s ním opatrně. Případně to víno vynech úplně, taky se to dá.
Ahoj Flo,
díky za recept,vypadá to úžasně,určitě vyzkouším.
Díky a určitě vyzkoušej 🙂
Neodolám ani pověstnému risi-bizi, o němž jsem slyšel, ale dosud neochutnal. U perfektního Tvého receptu je vždy pro mne důležitý obsáhlý, vtipný a čtivý komentář, jehož opis si k němu vždy přikládám.
Jirko, díky, to mě moc těší.
Vypadá to dobře, určitě vyzkouším, mám spíše poznámku k té „nádobce“, ve které je parmezán, kde se dá prosím zakoupit? 🙂 Děkuji za odpověď
Petro, tak tahle otázka mě zaskočila, po pravdě už vůbec nevím, odkud ji mám. Mám takový pocit, že byla v nějaké dárkové sadě s parmazánem, protože k ní patří ještě i malé struhadlo.
Zbyl mi vyborný hovězí vývar a přemýšlela co s ním. Narazila jsem na tvůj recept tak jsem se do toho pustila! Je pravda, že člověk napatlá spoustu nádobí , tak jsem si to trošičku usnadnila s nepasírovala hráškovou kaši,protože je to zdravá vláknina. A výsledek byl vynikající i když bez slaniny! Manžel to měl jako předkrm a já jako hlavní jídlo! Už se těším na další recepty! Moc tě zdravím!
Super a taky moc zdravím! Flo.
Ahoj Flo. Tak jsem tuto polévku dnes vyzkoušel. Nemohl jsem se dočkat a udělal jsem ji z hrášku nejmenované firmy B….uel který sice nebyl jarní, ovšem byl blanšírovaný na páře. Musím říci že jsem naprosto uchvácen. Sice i když jsem se držel rozpisu, tak jsem vytvořil polévku tak pro 6 strávníků. No snad se mi zbytek podaří zítra nějak rozumně ohřát a naředit tak skvěle jako dneska. Ještě jedna maličkost. Po tomto prvním chodu už jsou všichni téměř plní tak je potřeba naplánovat něco lehkého. Díky za toto parádní jídlo.
Děkuji, asi před dvěma hodinami jsme dojedli. Sice bez řapíkatého celeru, místo něj cibuka, ale i tak moc dobré. Je to jídlo, které jí celá rodina a já se synem o přímo milujeme. Jen konzistenci jsem neměla tak tekutou, jak by měla být. Nechám to jako výzvu do budoucna.
Náhodou jsem narazil na tento Tvůj recept.
Vzpomněl jsem si, že táta nám před 50 lety tuto lahůdku v jiné verzi vaříval. Mysleli jsme, že si název vymyslel a dělali jsme si z něj legraci.
Dělal to ze slepice, všechno maso přidal. Chuť byla senzační, ale kámen úrazu byl, že tam vpašovával rozvařenou kůži:( Vyoperovávat kousky kůže, to dalo fušku.
Moc díky za milou vzpomínku na chuť dětství.
Dobrý den paní Florentýno, máte tak nádherné jméno, že jsem ho musela napsat celé.
Děkuji za úžasný návod na risi bisi, který jsem našla náhodou, když jsem hledala italský film a špatně napsala jméno režiséra ? Miluji hrášek i rýži, ale toto jídlo neznám. A to jsem velký milovník Itálie… ? Děkuji za skvělý detailní popis, vysvětlení k rýži a ostatní nápady k oživení základního receptu. Na 100 % si tuto lahůdku uvařím. No, a teď jdu více prozkoumat Vaši tvorbu.
Děkuji a krásné jaro přeji, Andrea.