Na téma rybí frikadely asi tolik: je obecně známá pravda, že mleté či sekané maso v jakékoli úpravě sní i ten, kdo masu zas tolik neholduje. A stejného úskoku můžete použít taky u ryb.
Už jsem to tu psala mnohokrát: rybí maso je svou povahou maso minutkové, tedy hotové přesně v tom okamžiku, kdy se prohřeje na dostatečně vysokou teplotu. To svádí k mnoha rychlým večeřím, vyrobeným v mžiku, takže veškeré zbývající síly můžete věnovat na to, abyste své bližní přesvědčili o zdravotní prospěšnosti rybího masa. V kuchyni se při nakládání s rybou neunavíte, zato u stolu to může být, uznávám, argumentační boj.
Pro snazší přemlouvání nabízím recept, ve kterém je chuť rybího masa trochu upozaděna, výživná hodnota však zůstává. Když k rybě přidáte citronovou šťávu, velkou hrst bylinek a nezanedbatelné množství česneku, máte velkou výhodu na své straně. Podobně může pomoci i chilli nebo jiné koření.
Rybí frikadely krok za krokem
Ale abych to vzala od začátku. Začněte kouskem bílého rybího masa, klidně mraženým filé. Lovíte-li v supermarketovém mrazáku, vždycky dejte přednost výrobkům, které mají na obalu jasně napsáno zamraženo na moři, jde o rybí maso lepší kvality. O důvodech jsem psala v tomto článku: mražené ryby.
Maso nechte povolit a rozmrazit, potom ho dvěma vidličkami roztrhejte na malé kousky. Klidně si ho předtím rozkrájejte nožem na nudle kolmo přes vlákna, půjde vám to rychleji.
Stejně dobře by posloužil kuchyňský robot se sekacím nástavcem, ale pak přijdete o část masové struktury a budete muset umývat další kousky nádobí.
Po smíchání se strouhankou, vajíčkem, bylinkami, česnekem a citronovou šťávou vypadá směs zhruba takto:
Navlčenýma rukama pak už stačí jenom vytvarovat nejprve kuličky velikosti golfového míčku, následně splácnout na placičky velikosti dětské dlaně, letmo je obalit v hladké mouce a opéct v pánvi na oleji.
Je lepší s teplem nespěchat a opékat spíš na střední výkon, frikadelky mají na výšku něco kolem dvou centimetrů a potřebují čas, aby se propekly naskrz. Jemné pobublávání oleje a pomalé zlátnutí frikadelek je to, o co tu běží. Na každou stranu budete potřebovat 2-3 minuty opékání.
A pak už jen nasaďte záhadný úsměv Mony Lisy, až se vás budou vaši milí ptát, z jakého masa mají dnešní večeři.
Suroviny
- 400 g mraženého rybího filé
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 g strouhanky
- 1 velké vejce
- hrst čerstvých bylinek (například směs hladkolisté petrželky, kudrnky, pažitky, libečku)
- 1/2 lžičky soli
- 2-3 stroužky česneku
- zhruba 60 g hladké mouky na obalení
- 100 ml oleje na opékání
Postup
- Rybí maso den předem vyjměte z mrazáku a nechte v lednici povolit. Pokud jste to včera nestihli a dnes hrajete o čas, můžete ho nechat rozmrazit i při pokojové teplotě, pak ho ale vyjměte z obalu a rozdělte na jednotlivé porce, aby se tak stalo co nejrychleji.
- Maso překrájejte příčně na nudle široké 1-2 cm a pak je vidličkou roztrhejte na hrubé kousky. Tekutinu, kterou rozmražené maso pustilo, nevylévejte, ale taky ji použijte (ovšem jen pokud jí není děsivě velké množství – v takovém případě byste museli učinit tato 3 dodatečná opatření: už nikdy nekupujte stejnou značku ryby; použijte jen trochu uvolněné tekutiny a přidejte jedno vajíčko a 1-2 lžíce strouhanky navíc).
- K natrhané rybě přidejte citronovou šťávu, vajíčko, strouhanku, sůl, prolisovaný česnek a nahrubo nasekané bylinky. Co nejlíp promíchejte, rybí maso je poddajné a ještě trochu změkne. Lžící můžete tlačit na stěny a dno mísy a ještě tím rozmělnění masa dopomoct.
- Směs rozdělte na osm dílů a z každého vytvarujte pevnou kuličku. Potom ji opatrně zploštěte, aby se na okrajích příliš nepotrhala, a jemně, bez velkých závějí a nánosů obalte v mouce.
- Olej nalijte do pánve a zahřejte zhruba na dvoutřetinovém výkonu plotýnky. Rybí placičky v horkém oleji opékejte 2-3 minuty z každé strany. Pokud zlátnou příliš rychle, zmírněte žár plotýnky, jinak se nepropečou dostatečně. Usmažené frikadely nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou a během chvilky podávejte.
SUPER RECEPT. DIKY MILA FLO. OTAZKA: JE MOZNE NAHRADIT MRAZENE -RYBI FILE- TUNAKEM Z KONZERVY? DIKY. BRENT
Možné to je, ale já osobně bych se do toho nepouštěla. Přimíchat trochu tuňáka k filé, to jo, to bude lahůdka. Jen z konzervovaného tuňáka se bojím, že to bude poněkud suché a že to poleze do peněz.
Zase radost na talíři, děkuji!
❤️
Dobrý den,
a co k tomu? 🙂 Jaká příloha je podle Vás ideální?
Třeba právě takový odlehčený bramborový salát, jaký je na fotce 🙂 Členové E-mailového klubu na něj dostali recept v dnešním pravidelném e-mailu.
Šlo by to dát na plech do horké trouby? Smažené je pro mne hůře stravitelné. A děkuji za skvělý recept i ten bramborový salát
.
Šlo, ale v tom případě bych udělala 2 malé změny:
1. Vypustit obalování v mouce
2. Potřít frikadely před pečením na povrchu olejem
Bude to zase trochu jiné, méně křupavé, nicméně jedlé 🙂
Ahoj Flo. Od rána přemýšlím o tom co k rychlé večeři a tohle mě velmi zaujalo…jdu do toho!! Ryby moc nejíme, ač je máme rádi. Děkuji
Za nabídku na FRESH FESTIVAL děkuji, ale z Plzně do Liberce je to trochu z ruky(mimochodem tento festival je v Plzni o tomto víkendu :))
Hezký den. Vendy
Jojo, já vím, do Plzně se letos na Festival nedostanu, nevyhovoval mi termín. Už jsem tam před dvěma roky byla, tak třeba zase za rok.
Dobrý den, úžasné…vyzkouším!!! Víkend se blíží a jsem bez nápadu co uvařit. Tak už to vím!! Děkuju!
❤️
Moc se těším na vaření, je možné dělat i v troubě?
Ivana
Peču podobné v troubě, jen nejsou tak křupavé. Ale zase se to peče samo. V polovině času je obrátím a na každý položím kousíček sádla.
Jana už odpověděla, tak ještě zmíním doplnění, které jsem psala o tři komentáře výš na stejný dotaz 🙂
Jéééžiš, milá Flo, nechceš hodit jeden nebo radeji 4-5 kousků do Třebíče? Vím co mám zítra dělat….ať se v Liberci daří. Dík za recept – nejen tento. Já bych to papala nejen samotné, dovedu si je představit třeba na výletě v housce.
Jo! Takový rybí hamburger bude skvělý. Moc se mi ten nápad zamlouvá ❤️
Super recepty. Oba mohu jen doporučit. Takový bramborový salát dělala manželova babička. Samozřejmě jsme se na recept nikdy nezeptala. Před několika lety jsme na několik pokusů recept odladili a je u nás oblíbený. Rybí karbanátky (frikadely jsou mnohem lepší název, zkusím ho doma zavést) dělám ještě s nasekanou brokolicí, jen chvilinku povařenou. I ta se v hotovém karbanátku úplně schová a všem chutnají.
Hezké vylepšení s tou brokolicí ❤️
Díky za nápad Flo, vypadá rychle, zdravě a pravděpodobně to bude chutnat, tak přesně toto jsem potřebovala pro oživení jídelníčku.
❤️
Milá Flo, ty si mi snad četla myšlenky, dnes mám na programu udělat file, tak snad i vyzkouším dík hezký den.
Já jsem si říkala, komu se trefím do dnešních plánů 🙂
Diky moc za rezept s rybama, zni bozsky. Urcite udelam. Hlavne jsou to vyzkouseny kombinace, jako treba tolik cesneku k rybe, mnam!! Diky za prinaseni radosti a nadseni z vareni.
Hezkej cas a uz konecne to teplejsi jaro ti preje
Jirina
❤️
Ahoj všichni.Zrovna mám obrovskou chuť na rybu takže dnešní recept je to co potřebují.Nějakou rybu mám v mrazáku tak hurá do toho.Dík za recept.
Tak ať se podaří! Flo.
Dobrý deň, na podobnom princípe robievam rybacie fašírky, len pokiaľ mám celú rybu od rybára, najskôr ju trochu povarím, oberiem z kostí a pridám trochu mletého bravčového mäsa. Je to mňamka.
Parádní doplnění, děkuju, Marti.
Děkuji za tento recept. Super nápad, jak zkusit dostat rybu do někoho, kdo ji normálně sní jen na vánoce 😀 Určitě vyzkouším. Akorát mražené file teď doma zrovna nemám. Šlo by udělat i kapra ne?
Mila Flo, skvely tip! Dekuji????Dana
Dobrý den Florentýnko.
Tak jsi se mi trefila do chutí. Ryby mohu na všechny způsoby, rodina už tolik ne,ale frikadely by mohly zabrat. Jednou se holt bude vařit podle mého! Už se těším na tu chuťovčičku. Zdraví Alena
Ahoj Flo,
je to super mňamka a když náhodou zbyde, naložím je do sladkokyselého nálevu a po týdnu jsou ještě lepší. A ten letní bramborový salát je úžasný.
Super, také zkusím. Pro sebe do trouby, ostatním na pánev.????
Ahoj Flo, parádní receptík, super tip na zítra, už to vytahuji z mražáku. K tomu ten bramborový salát, mňam, na ten se taky těším, děkuji za tip.
Děkuji za recept. Naďa
výborný recept,když někdy v makru narazím na hejky aspoň dva balíky putují do mrazáku.protože ryby milujem vjaké koliv podobě( až na polívku) tu mohu jenom já.A ty naložené jako utopenci jsou taky moc dobré.akorát je obaluji v hrubé mouce s paprikou .a tak se těším na tento nový recept asi bude už zítra.
Skvělé oba recepty.Už se těším díky.Marie
Ahoj Flo, také moc děkuji za super recept. Myslím, že rodinku o víkendu hodně překvapím, protože toto na pořadu dne ještě nikdy nebylo 🙂
díky za super recept, neznám ,ale určitě vyzkouším, moc se mi líbí. Zdravím a přeji samé pěkné dny a spoustu nápadů, o které se s námi učitě podělíš :). Květa
V poslední době si nějakou rybu dávám 1x či 2x týdně, takže zkusím,
o tom salátu jsem nikdy neslyšel, trochu mě tam děsí ten vývar, ale zkusím,
díky za recepty a přeju úspěch v Liberci – pro mne je daleko.
Vypadá to úžasně,neznám takové brambory.
Díky za inspiraci.Jarmila
Výborně děkuji za tip jak také zpracovat ryby jinak než ,,naholo“ určitě v brzké době vyzkouším .Děkuji za recept
Óóó, tak toto vypadá naprosto úžasně! U nás sice s rybami na talíři žádný problém není, ale udělat rybičku zase jinak rozhodně není od věci. No a s tím salátem, to musí být bomba! Na víkend je tedy o meníčko postaráno. Super nápad, díky, Flo!
Děkuji za skvělý nápad na večeři,přišel dnes mailikem v pravý čas. Syn jí z ryb jen lososa, a vůbec je strašná frfňa,tak dnes vyzkouším rybu maskovanou,uvidíme jestli mi skočí na úsměv Mony Lisy a.. kuřecí masíčko máš přece rád ???? třeba oslavím malé vítězství a příště zamaskuju i kousek zeleniny.
Super!!! Každou neděli dělám ryby a už mi docházejí nápady. Podobný bramborový salát dělám ( zálivka je v podstatě stejná) s tím, že přidávám vařenou červenou řepu, jablko a cibuli nebo ve variantě b/ cibuli, jablko a nakládané okurky. Vyzkoušej, je to taky prima.
Vždy se těším na čtvrtek! Eva
Prima změna milá Flo, nám doma ryba nedělá problém, ale už to chce změnu, ty klasické recepty naučené ještě od mojí mamky jsou stále dokola a člověk někdy vaří, aby byl prostě oběd. Nyní se těším na něco nového a ne moc složitého, v sobotu vyzkouším 🙂
Věřím, že bude chutnat všem. Jana
Pěkné a moc lákavé!
Ahoj Jani.
Tímhle receptem jsi se do nás ztrefila 🙂
Standa
Tak já dnes ten salát!! Móc děkuju!!!
Ahoj Florentýno,
já tyto karbenátky dělám i z čerstvých ryb a když je po filetování pomelu, tak i ty drobné kostičky se při smažení rozpustí. Díky za nové nápady. Vlastik
Milá Flo, skvělý nápad a recept. Ryby mám velmi ráda a takto připravené jsem ještě nikdy nejedla.Salát je jiný a určitě dle ingridiencí bude taky dobrý.
Sobotní oběd mám zajistěn. Děkuji a zdravím Zdena
ano recept vypadá moc dobře jen nemohu smažit na oleji leda na sucho nebo v troubě bramborový salát vyzkouším nesmím majonézu a podobné věcičky tak to může být dobrá náhrada v Ostravě fest náhodou nebude ?
Jsme po večeři a bylo to skvělé. Chutnalo všem ????
Ahoj Flo, bezva receptík, dnes jsem si filé koupila a tak v sobotu se do toho pustím, budou pečené v troubě, příloha bramborovo celerové pyré. Salát vypadá zajímavě, vyzkouším někdy jindy.
Liberec je dost z ruky a pokud vyjde počasí, jak slibují, bude hodně práce na zahradě.
Ahojky.
Dík za další recept na mraž.filé,zítra vařím!
No tak toto ti teda milá Florentýno musím napsat. 🙂 Můj muž mi vždycky po jídle políbí ruku. A dnes mě políbil obě, díky tvým rybím frikadelám. Nevědomky tě sice přejmenoval na Filoménu (za to se ti omlouvám, ale věř, že je to myšleno láskyplně 🙂 ) a řekl, že ta Filoména je úžasná a mě že musí dát návdavkem ještě pusu a BACHA! – posílá jednu i tobě! Dnes jsem chtěla k večeři dělat filé a ejhle! Dokonalá inspirace! Děkujeme moc 🙂
Stáňa & Petr
Ahoj Flo.
Dík za tento recept. Ryby mám moc ráda, tak jej určitě vyzkouším a k tomu bramborový salát.
Zkusím odlehčený návod, rybu do trouby.
Liberec je hodně daleko a FRESH FESTIVAL v Brně nebude?
Děkuji za odpověd‘.Iveta.
.
Milá Flo, díky za super recept, vyzkouším o víkendu! Jednou týdně se snažím zařadit rybu na oběd, bude příjemná změna!
Milá Flo, i já budu jednou z těch, kteří musí poděkovat za další báječnou inspiraci na rychlý oběd / večeři. To by mě zajímalo, kolik rodin bude o víkendu servírovat rybí Frikadely 🙂 Noo, jedno vím jistě. U nás určitě ano! 🙂
A rovněž díky za recept a bramborový salát 🙂 Neznáš náhodou variantu na (možná z Rakouska pocházející) bramborový salát s Kuerbisernoel (neboli dynovym olejem)? Jednou jsem ho jedla. Byl v něm navíc políček a trhane hovězí maso. Podotýkám, že se nejednalo o přílohu 🙂 Byl báječný. Recept bohužel ale nemám 🙁
Ryby milujeme a máme rybu k obědu minimálně jednou týdně, někdy i vícekrát. V sestavě mi trochu vadí česnek, podle mého bych česnek a výrazný libeček vynechal a naopak bych přidal trochu kopru.
Jedl jsem v cizině několikrát ryby upravené s koprem a někdy i s trochou zjemnělého křenu a vždy to bylo výborné. A já mám kopr hodně rád.
Zkusím frikadelky udělal tak, jak píšu, a dám Ti vědět, jak se povedly.
Ahoj Flo,
tvůj receptík určitě vyzkouším i ten salátek bude to super jako každý tvůj recept.
Strašně ráda bych se s tebou potkala ale bohužel bydlím na druhém konci republiky tak snad někdy příště. Měj se krásně
Milá Flo,
moc jsme si na frikadelkách pochutnali.Mám zahrádku, takže jsem nešetřila bylinkami . A i když jinak libeček moc nemusím, a v tomto receptu jsem jím nešetřila, a přesto mi to v kombinaci s filé mile překvapilo hezkou chutí.
Bramborový salát – my jsme do něj vždycky lili hodně teplý vývar nebo aspoň horkou vodu (cca 0,5 l pro dávku pro 6 -8 lidí), kterým jsme napřed spařili nakrájenou cibuli a poté v něm rozmíchali hořčici. Chvilku v něm brambory „plavou“, ale pak to krásně zhoustne
S podobnym receptem nedavno prisel manzel a rychle jsme si ho oblibili. Za mne super, jen rada k mletemu masu pridavam nejakou zeleninu. Brokolice je skvely napad, zkousel jste nekdo i jinou kombinaci? A kdyz delate frikadelky v troube, na jakou teplotu, jak dlouho a obracite je? My je mivame nekdy trochu vysusene, i kdyz je pomazeme olejem.
Ahoj Flo,
děkuji za nápad s frikadelkami! Mám někde založený podobný recept, kde se ale ryba nejprve vařila v mléce a mně to přišlo zdlouhavé, a tak jsem se do toho nikdy nepustila 🙂
Bez předvaření je to ovšem jiná a už se těším, jak to vyzkoušíme 🙂
Manžel totiž ryby zásadně nejí a brokolici už vůbec ne (jak tam někdo psal vylepšení).
Zkusím ho tedy naprat obojím a uvidíme, co se stane 🙂 🙂
Děkuji a přeji prima páteční den a víkendík na festivalu.
Martina
Milá Florentýnko,
úžasný recept, dnes jsem vyzkoušela, opravdová mňamka, nic nezbylo. Moc děkuji za všechny recepty, rady a nápady.
Moc zdravím.
Ahoj Flo.
Jako vždy umíš překvapit.
Já osobně miluji ryby v jakékoliv podobě …..ale udělat ryby karbanátky mě tedy nenapadlo a tak děkuji za bezva typ na sobotní oběd :-)) .
Přeji krásný víkend
Flo, jsi tak milá a vtipná. Dky! 🙂 Zas mám den o trochu úsměvnější. A to není k zahození
Děkuji, zrovna nedávno jsem vzpomínala na bývalou rybárnu, kde prodávali rybí karbrnátky, které mi strašně chutnaly. A ty teď rybí frikadely ,hmm, hned bych si dala. Budu muset koupit rybí maso. A ten salátek dělávala moje kamarádka, než jsme se před 20ti lety odstěhovali. Vyzkouším, jestli je podobný. Jsi super.
milá Flo, skvělé. Večeře byla výborná a i naše malá dcerka se olizovala :). Díky Lada
Aha, takže sobotní oběd mám naplánovaný. Děkuji mnohokrát a přeji jen to nejkrásnější.
Práve si zostavujem jedálniček na budúci týždeň, takže recepty na frikadelky aj šalát prišli v pravú chvíľu. Ďakujem, určite si pochutnáme.
Ahoj Florentyno,
moc dekuji za zajimavy recept, ktery hodlam, mirne modifiokovan (manzelka jede v LowCarb), vyzkouset.
ale priznam se ze jsem cekal nejaky figl jak se vyporadat s konzumnim argumentem – tedy s kostma.
muzu tedy dodatecne, zde v konferenci, pozadat o nejakou radu?
dekuju
Marku, s kostmi se dá udělat pár věcí: větší kosti lze z filetu vytahat pinzetou (obvykle jsou vidět, protože při ohnutí rybího masa kousek vyčnívají ven a navíc jsou umístěny v jedné řadě). Menší drobné kostičky, pokud je jich hodně, bych klidně neřešila a rybí maso rozsekala v mixéru, frikadelky pak sice budou jemnější a bez struktury, ale kosti se tak pořeší. Anebo, jak už tu zaznělo, rybí maso předem tepelně upravit, rozebrat, kosti vyndat a pak teprve udělat frikadely. Nebudou sice tolik šťavnaté, ale přesto se i na nich dá pochutnat.
Děkují za hodně zajímavý nápad v četně salátu…Jdu pro filé.
Milá Flo, zase (jak jinak) pecka! Jednoduché a přitom nápadité. Jedli jsme je studené a byly famózní. Díky, že nás zásobuješ takovými poklady.
Tak to jsem ráda, Jani. Flo.
Ahoj Flo, vracela jsem se takhle jednou pozdě večer vlakem z návštěvy u vnoučků a přemýšlela mj. o tom, co udělat druhý den k obědu, nejlépe z toho, co mám doma, bez nutnosti brát auto a ještě ráno vyrážet na nákup. Vzpomněla jsem si na Tvůj recept ze zmrazených ryb a měla jsem jasno. Ještě cestou jsem pročetla recept (chvála mobilnímu spojení), nejen na frikadely, ale i lehký bramborový salát v doprovodném e-mailu, abych si byla jistá, že všechny ingredience mám doma, a celou dobu jsem se těšila na dopoledne dalšího dne na přípravu obého. Bylo to skvělé! Dočkala jsem se pochvaly od manžela, a to je co říct. Ne že by mu jindy ode mě nechutnalo, ale říká, že mu chutná vše, a tak by pokaždé vyjádřená chvála ztratila na ceně… A já to předávám dál, tedy Tobě, protože jsem jen vařila podle Tvých receptů. Díky a měj se hezky, DášaV.
❤️❤️❤️
Milá Flo?
Tak u nás se zadařilo jen napůl ?
Děti ryby nemají rádi a tak když jsem četla tento recept,tak jsem si říkala zkusím a uvidím jestli změní názor…
Jelikož jsem tušila,že to nemusí dopadnout a tak jsem udělala ještě klasické frikadely z hovězího(pro jistotu) a už je mi jasné,že když naše děti něco nejí tak je bohužel neoblafnu ani bylinkami ani česnekem… ?syn po prvním ochutnání říká – to chutná jako ryby.. Dcera byla nerozhodná – prý je tam něco divného a tak jsem po obědě, kdy zmizeli z talíře tedy hovězí frikadely a tyto jim zůstali na talíři šla s pravdou ven ?
Ale já jsem s receptem maximálně spokojená – nejspíš proto,že mám ryby ráda jako jediné maso…
A tak si ho příště ráda udělám znovu, a trochu ho vytuním o jiné chutě – třeba sušená rajčata,sezam, sýr…
Mňam ?
Hezkou neděli a díky za Dobrý tip na rybí maso…?
Šla by prosím místo strouhánky použít mandlová mouka nebo nějaké jiné bezlepkové řešení?
Strouhanka z bezlepkového pečiva třeba?