Hříšný rýžový nákyp

Nákypy, a rýžový nákyp obzvlášť, tvoří úplně samostatnou kuchařskou disciplínu. Mají za úkol ohromit, údivem podlamovat kolena a rozezvučet hlasy stolovníků v harmonizovaném “mmmm!” To vše samozřejmě bez ohledu na to, že zpočátku tvrdili, jak jim rýžový nákyp nechutná.

Svou jemnost nákypy získávají od žloutků utřených s cukrem do pěny, nadýchanost pochází z našlehaných bílků a vláčnost jim zůstává především díky pečení v páře nebo ve vodní lázni, aby se vejce nesrazila příliš dosucha.

Jinými slovy, rýžový nákyp rozhodně není hromádka suché sladké rýže, kterou z kategorie těch největších dusivek vytáhne jen šťáva z kompotu, jíž se takové dílo bezpodmínečně musí přelévat, sic by od stolu utíkalo mnoho lidí, držících se přitom nepřítomně za hrdlo a významně kašlajících.

Ve spoustě věcí jsem ochotná se přesvědčit, že recept někoho jiného je ještě lepší, než moje nejlepší dosavadní zkušenost, zapsaná na kousku papíru, ale jakmile dojde na rýžový nákyp, budu si stát hrdě za svým. Můj rýžový nákyp dělá nadprůměrným kombinace kuchařských vědomostí šéfkuchaře hotelu Sacher a kolektivu autorů Velké domácí kuchařky v čele s Jarmilou Mandžukovou.

rýžový nákyp se švestkami

Kdysi dávno jsem si dala tu práci a porovnala jsem rakouskou verzi rýžového nákypu s českou podobou. A jak už to tak u známých jídel bývá, z pohledu poctivé rakouské kuchyně je česká verze nákypu podstatně ošizená.

Rakouská hotelová sbírka receptů jde na nákyp opravdu velkoryse. Na 150 gramů rýže požaduje sbírku pěti vajec, půl litru mléka a 60 g másla.

Oproti tomu česká verze vyžaduje míň cukru, míň másla, a hlavně mnohem míň vajec, takže se postupem času vyvinula do sypké, dráždivé nabídky velkokuchyní.

Tak takhle prosím ne. K nákypům je třeba přistupovat velkoryse a zároveň jemně, jen tak si získají vaše srdce svou noblesou.

Základní postup na rýžový nákyp

Pokud se budete do rýžového nákypu kdykoli pouštět, počítejte s tím, že je třeba mít dost času na následující kroky:

  1. Uvařit kaši z mléka a rýže a na závěr do ní vmíchat máslo kvůli zjemnění
  2. Nechat uvařenou kaši důkladně vychladnout
  3. Společně míchat žloutky a cukr tak dlouho, až zesvětlají, zpění a částečně nabudou
  4. Ušlehat bílky s cukrem na velmi tuhý sníh
  5. Postupně smíchat vychladlou rýžovou kaši s utřenými žloutky a pak ještě se sněhem
  6. Směs nalít do pekáčku, občas proložit ovocem a slavnostně upéct, ideálně ve vodní lázni

Tohle kuchařské schéma bude platit, i když místo rýže použijete jinou kaši než rýžovou. Třeba jahelnou. Či ovesnou. Nebo prostě jen obyčejnou krupičnou.

(Doufám, že jsem vám vnukla zajímavý nápad, jak zpracovat přebytky kaše od včerejška.)

Kromě pořádného sněhu z bílků, utřených žloutků a vodní lázně při pečení ovšem dobrý rýžový nákyp žádá, abyste věnovali pozornost i surovinám.

rýžový nákyp recept

Suroviny pro rýžový nákyp

Co se týká množství a kvality surovin, má se to asi takhle: ze všeho nejdůležitější je rýže, cukr a pozvolné teplo. Opravdu jsem si dovolila teplo použít jako jednu z hlavních přísad receptu.

Rýže

Asi jste si všimli, že existuje mnoho druhů rýže. Některé mají tendence být po uvaření či udušení sypké a načechrané, jiné jsou spíš slepené a další jsou dokonce tak mazlavé, až tvoří kaši nebo krémové italské rizoto.

Zkuste hádat, která z těchto rýží bude nejlepší na nákyp, u kterého nejde o rozsypání na první pohled, nýbrž o lahodnost. Jistě, že vyhraje rýže, ze které se dá uvařit skvělá krémová kaše.

Jedná se o rýži drobnozrnnou, kulatozrnnou, která má krátká, malá, baculatě otylá zrníčka. Stačí, když na sáčku uvidíte název drobnozrnná nebo kulatorznná rýže, ani nemusíte kupovat speciální italské rizotové odrůdy, jako jsou arborio nebo carnaroli.

Tahle rýže při měknutí uvolňuje škrob a volný škrob na oplátku zahušťuje a vytváří kaši. Důležité je, abyste rýží občas při vaření zamíchali, to pomáhá uvolňování škrobu. Ale míchání budete stejně provádět tak jako tak, jinak se vám připálí mléko.

Cukr

Já vím, že je doba snižování cukru a nahrazování ho něčím, co se tváří zdravěji. Jenomže v rýžovém nákypu má cukr nejen funkci sladící, ale taky jemnící a kypřící, takže když ho nahradíte, nemůžete čekat stejnou výslednou konzistenci.

Krystalky cukru se podílejí na tom, že žloutky s cukrem při míchání zpění a nabudou, to jiné sladidlo nedokáže. Stevie nikdy nebude mít krystalickou podobu. Stejně tak cukr dovede zpevnit sníh z bílků tak dobře, že se nerozpadne ani při míchání se zbytkem surovin, ani při pečení. Nákyp je díky pevnému sněhu nadýchaný. Když nebudete mít zpěvněný sníh, nákyp nejenže tolik nevyskočí, ale bude působit hutně, možná až sraženě. V zásadě to nevadí, ale jen pokud nemáte srovnání.

Víc o důležité roli cukru píšu v článku o bábovce, kde funguje v podstatě stejně.

Proto upozorňuju, že je tenhle můj rýžový nákyp hodně sladký. Nebojte se ubrat cukru, pokud si tak vaše kuchařské srdce přeje, recept pořád bude fungovat. Přijdete o část nadýchanosti, ale jinak se nic zásadního nestane. Nicméně se přimlouvám, abyste se nesnažili cukr eliminovat úplně, protože jeho podoba a chemické vlastnosti jsou pro nákyp hodně důležité. Pokud se chcete za každou cenu vyhýbat sladkému, tak si prostě naservírujte jen malou porci.

Teplo

Pokud jste někdy pekli cheesecake, tak víte, jak důležitá je pro jeho krémovost vodní lázeň. Ta umožní, aby teplo rozpálené trouby pronikalo těstem pozvolna, kontrolovaně, a nezpůsobilo okamžité sražení vajec, které se projeví suchostí a drobivostí. Totéž by se dalo říct o rýžovém nákypu.

Klidně ho pečte někde ve středu teplotního rozmezí trouby, tedy kolem 160-170 stupňů, a bez vodní lázně. Jde to. Jestliže ale chcete opravdové zážitky a výlet do gastronomického ráje, pak skloníte hlavu, uděláte si to složitější a postaráte se, aby váš rýžový nákyp dostal v troubě kromě přiměřeného tepla i vodní lázeň.

Sice se to v našich zeměpisných šířkách u obyčejného rýžového nákypu moc nenosí, ale totéž platí o mlaskání u stolu. Můžete se vsadit, že vás k němu tenhle zázrak bude svádět, dokud nevyprázdníte talíř.

Už to nebudu zdržovat, recept následuje. A pro pobavení ještě jeden nákypový citát ze staré literatury.

Otokar: …Vždyť víš, často jsem ti povídal, že bych se nebyl nikdy oženil, kdybych nebyl nalezl v tobě roztomilou hospodyňku, neboť nynější děvčata se jen strojí a fintí, nestarajíce se o dům a o hospodářství; s takovou nemůže být žádný muž šťastným. Můžeš si představit mé překvapení, když jsem tě poprvé spatřil ve společnosti u tvé tety, a když jsem tě slyšel mluvit s nadšením o citronovém nákypu, který rád jídám, i pomyslil jsem si v duchu: to je nevšední dívka, když dovede citronový nákyp, rozumí zajisté i jednoduché domácí stravě. Slovem, poznal jsem tě co výbornou hospodyňku, a proto ti nyní svěřím, že citronový nákyp nade mnou zvítězil, a že jsem se odhodlal oženit se. Můj Bože, co je ti, ty vzdycháš?
Marie: Nikoliv, bojím se jen, že budeš příliš vybíravým!
 

(Roderich Benedix: Mocnost pověsti, veselohra ve čtyrech jednáních, vydáno v Praze r. 1872, str.90)

 

Rýžový nákyp

Množství: 4-6 porcí (u rýžového nákypu není počet strávníků, kteří budou dostatečně nasyceni, nikdy jistý)

Rýžový nákyp

Suroviny

  • 150 g kulatozrnné rýže (1 hrnek, abyste to měli jednodušší)
  • 500 ml mléka
  • 2 velké špetky soli
  • 60 g másla
  • 5 vajíček
  • 100 g cukru moučka
  • ½ lžičky skořice
  • asi 10 švestek

Postup

  1. Rýži propláchněte na cedníku, vsypte do jednoho litru vroucí, osolené vody a 5 minut povařte. Mezitím ohřejte mléko k bodu varu.
  2. Rýži slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte špetkou soli, zakryjte hrnec pokličkou a na velmi mírně rozehřáté plotýnce vařte dalších 10-15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se beze zbytku nevsákne. Nezapomeňte občas promíchat.
  3. Do uvařené horké rýžové kaše vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  4. Troubu začněte předehřívat na 170 stupňů (bez horkovzdušného oběhu) a přiveďte k varu jeden a půl litru vody.
  5. Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě poloviny. Žloutky a první polovinu cukru našlehejte třecím nástavcem robota (nebo ručně vařečkou, ale dobře vám tak) do husté a světlé pěny.
  6. V jiné misce ušlehejte metličkou měkký a řídký sníh z bílků, postupně do něj zašlehejte zbývající cukr a pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud nezačne tvořit tuhé, sotva ohebné špičky, když z něj vytáhnete metličku. Použijte rozum a kuchyňského robota, ručně se do takového stavu budete dostávat dva dny.
  7. V jedné velké míse šetrně smíchejte dohromady vychladlou rýžovou kaši s našlehanými žloutky a skořicí, nakonec vmíchejte sníh. Čtvrtinu sněhu si můžete nechat na horní samostatnou vrstvu, ale není to nezbytné.
  8. Nákypovou směs nalijte pekáčku, který jste vymazali zbytkem másla, rozložte na ni švestky – řeznou stranou dolů – a navrch rozetřete zbývající sníh, pokud ovšem nějaký zbývající sníh vlastníte.
  9. Pekáček s nákypem vložte do většího prázdného a vyššího plechu na pečení a tuhle soustavu zasuňte do vyhřáté trouby. Do pečicího plechu pak ještě nalijte vroucí vodu, mělo by jí být zhruba jeden centimetr na výšku. Zavřete troubu a nechte ji 50 minut bez vměšování do vnitřních záležitostí.
  10. Poté vypněte ohřev, pootevřete dvířka na jeden až dva centimetry a upečený nákyp v ní nechte půl hodiny nerušeně chladnout. Pak teprve podávejte, anebo nechte vychladnout úplně a vychutnejte si ho studený.

 

Join the Conversation

  1. Ladislav says:

    Napoledy jsem ho mněl asi před 50 lety,ale vyskoušim si ho.

    1. Dnes jsem nákyp dělala. Luxusní jídlo, vynikající dezert!!! Ještě že z dvojité dávky. Postup jsem dodržela i vodní lázeň. Ovoce jsou dala meruňky kompot velký a sníh jsem ještě posypala skořicí. Děkuji za recept a doporučuji z dvojité dávky.

  2. Barbara says:

    Rýžové i jiné nákypy miluju, už se těším, jak jej udělám…..dodnes jsem neměla odvahu

  3. tornado-lou says:

    Mamka ho dělá stejně. Podvádí jenom s tou vodní lázní, ale žloutky tře a sníh šlehá.
    Babička dělala ze sněhu čepici a pekla ho pod tou sněhovou čepici:-)

  4. Milá Flo, opět jeden z článků, který mne vrátil do dob minulých. Rýžový nákyp jsem již sama velmi dlouho nedělal, ale po přečtení článku určitě velmi brzy na něj přijde řada. Vzpomínám si na nákyp, co dělala maminka a vlastně i školní a závodní jídelny – uvařená rýžová kaše proložená švestkami a zapečená v troubě. Při listování v nějaké postarší kuchařce jsem kdysi objevila recept na rýžový nákyp, o kterém píšete výše – výsledný nákyp byl skvělý. Co se týká ovoce, v rýžovém nákypu upřednostňuji MERUŇKY.

    1. Proti takové změně samozřejmě nelze nic namítat 🙂

  5. Milá Flo, poctivý rýžový nákyp miluju a dokonce ho miluje i můj přítel a kdysi si ho u mě výslovně vyžádal. Takže příště ho ohromím tvou dokonalou verzí. A za nás dva – se švestkami.

  6. Markéta says:

    Flo, moc bych si dala, ale mam bezmlecnou dietu kvuli mimcu. Myslis, ze bude stejne dobry s rostlinnym mlekem? 🙂 nebo bys mi dokazala navrhnout nejakou jinou alternativu? 🙂 Predem diky

    1. Jasně, udělej s rostlinným mlékem.

  7. Rýžové nákypy i kaše mám ráda, ale děti je nikdy nechtěly. Možná to tímhle receptem zlomím 🙂

  8. JarmilaVodičková says:

    Milá Flo,rýži mám ráda v jakékoli podobě.
    Určitě vyzkouším tvůj postup.Děkuji za inspiraci.
    Krásné léto¨.

  9. Ahoj, Flo, mam dotaz..mozna hloupy, ale stejne se zeptam. Nemam troubu, vse delam v remosce. Tudiz tam nenarvu nic s vodou..myslis, ze bude nakyp stejne lahodny a nebude vysuseny? ( nerada bych pak mela z lahody broky do flinty ) .Dekuji predem . Ivana

    1. Ivano, remoska tolik nevysušuje, takže to v ní prostě upeč i bez vodní lázně 🙂

  10. Naďa Fialová says:

    Milá Týnko, umíš zaujmout. Musím přiznat, že rýžovou kaši do mě nikdo nedostane. Kaše nesnáším obecně, (krupicovou jsem prskala už jako mimino – prý) s výjimkou bramborové (brambory zas můžu vždy a jakkoli upravené). Ale když dala máma na stůl rýžový nákyp, na nikoho nezbylo. Dělávala ho jako ty, jen nepekla v pekáčku s vodou, ale v málo vyhřáté troubě. Právě jsem na něj dostala chuť. Švestky určitě ve špíži nejsou, ale s meruňkami je taky nemá chybu.
    Díky za inspiraci a krásné a voňavé léto. Nadi
    P.S. Nemáš tam něco objevného z brambor?

  11. Vlaďka says:

    Miluji sladkou rýži jen tak s máslem, posypanou hořkým kakaem.

  12. Flo už jsem se těšila čím mě dnes překvapíš-rýžový nákyp jsem nečekala,vypadá skvěle a tak ho zkusím.Dělám ho tak jednou za rok,teď v létě se vaří víc ovocných jídel: knedlíky s jahodama s borůvkama s meruňkama se švestkama – a tak místo meruňkových udělám tvůj rýžový nákyp (s meruňkama) – co nejdřív. Děkuji

  13. Ahoj Flo, báječné čtení jako vždy… Rýži moc nemusím v žádné podobě až na dýňové rizoto, kde je vždy rýže spíše v menšině. Když byly děti malé, dělávala jsem často jahelník jako zdravější a chutnější (zrníčka zůstávají křupkavá) variantu rýžového nákypu. Postup stejný, ovoce jakékoli – I sušené a úspěch byl vždy zaručen. Vodní lázeň je pro mě novinka, ozkouším. Hodně dalších dobrých nápadů a pro nás inspirací!

  14. Julianna says:

    Máš pravdu kaši v jakékoli podobě nemám ráda rýžový nákyp dělá moje dcera a ten jsem zkoušela a měla ho dobrý a ten tvůj vypadá velmi dobře a možná jednou vyzkouším .

  15. Blanka says:

    Flo, tohle miluji, teplé, studené, ujídám, dokud v pekáčku něco je. Dělám přesně tak, jen jsem to už dlouho nevařila. Jdu na to, chutím neporučíš. Díky za připomenutí.

  16. Dáša says:

    Milá Florentýno,
    teď v létě není mnoho času na vysedávání u počítače, takže tvé vychytávky a recepty si sice v rychlosti přečtu, občas něco vytisknu a vyzkouším, ale slova chvály nepošlu. Tak teď dělám výjimku: já totiž rýžový nákyp peču v podstatě stejně, jak ho popisuješ a jsem na to tudíž pyšná. Jen ho nedělám se švestkami, ale většinou kombinaci meruněk (v zimě kompotovaných) a jablek. Recepty od tebe jsou výborné a ráda si přečtu i komentář, kterým recept uvádíš. Pro mně jsi jednička!
    Zdravím a těším se na další báječné recepty
    Dáša

  17. Ahoj Flo, ake rozmery by mal mat pekac? Nechce sa mi v tomto bode experimentovat. Ryzovy nakyp milujem, ale vyslahane zltka s cukrom – taky som nemala, urcite skusim, bude lepsi,to viem uz teraz! Ovocie, ked poukladam na dno, predpokladam, ze vznikne stava? Dakujem za skvele tipy 🙂

    1. Myslím že švestky treba poukladať na vrch (pod vrstvu snehu) nie na spodok.
      (Tiež som si tú vetu musela prečítať dvakrát.)

    2. Pekáček je kolem 25 x 30 cm.

  18. Není ten pekáček pro 4 děti a 2 dospělé osoby malý? Aspoň soudím dle své žravé rodiny 🙂
    Jinak lahoda, o tom žádná 🙂

    1. I to se může stát, Ivo. Někdy je i velký plech příliš malý pro jednu jedinou osobu.

  19. Podobně jen bez vodni lázně jsem nakyp dělala a oblizovala se i tchýně, ktera zprvu vypadala, že si vůbec nedá. Díky za připomenutí, udělám znova a s vodní lázní.

    Jak postupovat s jahly či vločkami, stejně jako s rýží?

    1. Jitko, stejně. Jen musíš uvařit kaši, která bude zhruba stejně hustá jako rýžová, čili množství mléka může být jiné v závislosti na použitých surovinách.

  20. Ahojky Flori, tohle je pohádka mého mládí,mamka ho dělala přesně tak a já ho nedělám jinak,jenom ho nedělám ve vodní lázni,ale peču v troubě.Je to zajímavé a vyzkouším.Děkují za skvělé recepty a jejich okomentování,je to super relax!!!

  21. Milá Flo, po několikaměsíčním užívání skvělých nápadů Vašeho e-mailového klubu píšu poprvé, protože mi nesloží oči. Ale s tím rýžovým nákypem jste mě dostala, miluji ho!!! Za mých mladých let /je mi 92/ jsme ho dělávaly s maminkou často s jablky nebo meruňkami a navrch se sněhovou čepicí posypanou sekanými mandlemi. Suroviny i postup byly stejné, jak uvádíte ve svém receptu, jen ta vodní lázeň chyběla. Jinak tření a šlehání bylo samozřejmě ruční, což u mě přetrvává dodnes, protože ve své minikuchyni bohužel nemám na robota prostor. Děkuji za Vaše rady a nápady kolem vaření, které jsou profesionálně vysoko. Každý čtvrtek se mám na co těšit! Věra.

    1. Věro, tak toho si moc vážím a srdečně děkuju! Flo.

  22. Milá Flo, zase jsi mě dostala , já jsem si myslela , že umím nejlepší rýžový nákyp ale zkusím ten Tvůj , vypadá dobře . Já ho pekla v úterý s broskvemi , dělám ho stejně ale nepeču ho ve vodní lázni = zkusím. Eva

  23. Je to velika dobrota! Vytvorila jsem s chradnoucimi broskvemi. A neni prilis sladky! Je akorat! Diky a BOZI recept.

  24. Martin says:

    Rýžový nákyp? Proč ne?!!!Rýžový nákyp, rajská,koprovka,šunkofleky a mnoho dalších jídel mi zhnusily pracovnice v kuchyni školní jídelny při základní škole v Meziboří u Litvínova již před padesáti lety.Naštěstí jsem to přežil a poznal ,že tyto všechny pokrmy se mohou od těch blafů tehdá velmi lišit!V průběhu života všechny tyto jídla opět jím a to s nadšením!A rýžový nákyp k tomu taky patří a ten jsem začal jíst tady v Alpách,kde žiju už 25 let.Všechna jídla si pokuď možno vařím sám pouze ovocný rýžový nákyp dělá báječně jedná moje známá ,,oma,, tady ve vesnici.Takže na tom nehodlám nic měnit i když tento recept od Tebe je hodně vymazlenej!Přeju Tobě i všem tady zúčastněným krásné léto!!!Martin

  25. Broňa says:

    Milá Flo ! I já si nákyp po dlouhé době udělám. Jsi stále pilný človíček. Umíš také odpočívat ? Měj se pěkně !!!

  26. Letní nákypy s čerstvým ovocem – to je fantazie. Ale dělám i v zimě. Dobrý je jáhlový základ, tvarohová nádivka a jablka se skořicí.
    Z tolika vajec jsem ale ještě nedělala. Ale vyzkouším tu „rakouskou velkorysost“, určitě to bude pohádkové. Díky za recept!

  27. Patrím k zarytým odporcom ryžového nákypu. Možno aj preto, že som ho mala naposledy v školskej jedálni. Asi mu po tvojom nadšenom opise dám ešte šancu. (so žemľovkou sa to onehdy podarilo)

  28. jirka-k says:

    Lidičky, volám o pomoc. Za nic se mi nedaří udělat krásný sníh z bílků. Vyndám vajička z lednice. Oddělím žloutky- bez problémů. Mísu od robota vytřu citronem, dám špetku soli. Bílky šlehám metlou. No a když se začne dělat sníh, zjistím, že na dně je jakási voda, co už nejde rozšlehat…Sníh je měkký a nic nevydrží. Kde dělám chybu? Zkusil jsem to 3x a nevyšlo ani jednou…

    1. Ahoj Jirko,
      nejdůležitější ze všeho je, aby se nikde nevyskytla ani trošinka tuku, takže ani kapka žloutku, důkladně umytá metla apod. Taky je dobré nechat bílky trochu zteplat, aby nebyly ledové z lednice (ale to nedodržuju:o) a tebou zmíněná špetka soli. No a pak zašlehat opravdu velké množství vzduchu… moje ruce by to nezvládly, vypomáhám si ručním šlehačem. Sníh je vždy ukázkový. Přeju hodně úspěchů!

    2. Réza says:

      A ještě jedna věc – šlehací metla musí dosáhnout až úplně na dno nádoby! Jinak se bílky mezi metlou a dnem nevyšlehají.

    3. Jirko, máš to jednoznačně přešlehané! To, co popisuješ, je sníh ušlehaný za hranu, kdy se už oddělují tuhé chomáče sněhu od jakési tekutiny. V robotu se to stane raz dva. Ale stává se to pouze se sněhem, který není zpevněný cukrem.

      Takže pokud máš jistotu, že metla robota v pohodě dosáhne na dno a nemůže se stát, že část bílků nechá ladem, pak musíš přestat šlehat už ve chvíli, kdy je sníh měkoučký asi jako řídce ušlehaná šlehačka. Kdybys mísu obrátil vzhůru nohama, tak sníh vyteče. To je ten správný okamžik pro postupné zašlehání cukru. Pak si můžeš šlehat, jak dlouho chceš, a sníh bude díky cukru jen a pouze zpevňovat a rozhodně nehrozí, že by se jen tak snadno přešlehal.

  29. Jirko,
    zkus ještě jednou – vejce nech chvíli ohřát na pokojovou teplotu, ale hlavně mísu a metly pečlivě umej Jarem, nebo jinak odmasti, vypláchni, dobře usuš a zkus šlehat. Většinou je příčina v příliš rozdílné teplotě misy a bílků a hlavně stačí trochu mastnoty a je průšvih :-).
    Držím palce, ať se ti zadaří.

  30. jirka-k says:

    díky za radu, dnes už došla zásoba vajec, další zítra. Je pravdou, že vajíčka jsem bral z lednice. Mastnoty se nebojím, myčka umyje dočista dočista..

  31. Milá Flo, rýžový nákyp jsem dělala asi před měsícem s kompotovanými meruňkami co zbyly od loňska. Letos se meruňky nurodily. Dělávám nákyp dost podobně,jen na toto množství rýže dávám pouze tři vajíčka. Příště přidám. Nákyp vypadá na řezu nádherně,už se těším na tuto variantu. Díky za přesnější návod než se dá vyčíst z receptů ze starších kuchařek. Zdravím – Alča

  32. Hned, jak jsem si přečetla nadpis mi bylo jasné, že zase přijde na řadu kouzlení s vejci (ne, že by to bylo na škodu). Až někdy nebudu vědět roupama coby, ráda vyzkouším!

  33. Ahoj Flo,
    dělám rýžový nákyp podobně, ale vyzkouším Tvůj recept 🙂 A taky ho mám nejraději se švestkami nebo meruňkami 🙂 Vodní lázeň jsem ještě nezkoušela, tak uvidím, jak to dopadne.

  34. Estel says:

    Pěkný den,
    mě by zajímalo, jestli hnědý (řepný nebo třtinový) nerafinovaný cukr má stejné (v receptu žádané) vlastnosti jako ten bílý?
    Díky za recepty
    E.

    1. Ten je v pohodě, odvede svou práci dostatečně.

  35. Helena says:

    Miluju rýžový nákyp, babička ho dělala takhle, jen bez vodní lázně. Ale nahradila to postupným zvyšováním teploty trouby. A u nás rýžový nákyp jedině s jablky a skořicí! Díky za recept, hned zítra to vyzkouším!

  36. Lidka says:

    Milá Fló,

    rýžový nákyp dělám často a troufám si říci, že je vždy výborný,ale nepeču ho ve vodní lázni. Shodou okolností jsem ho dělala ve čtvrtek, kdy přišel tvůj email s rýžovým nákypem.Celkem jsme se ve všem shodovali, jen to pečení ve vodní lázni jsem nikdy nevyzkoušela.Tak jsem si řekla ,nic není náhoda a ta shoda já dělám rýžový nákyp a Fló pošle recept na nákyp, vyzkouším …. To co vzniklo je tak vynikající, posunulo to rýžový nákyp do hvězdných výšin, opravdu jsem byla za hvězdu a rýžový nákyp již nebudu péci nikdy jinak, jen ve vodní lázni.
    Děkuji ,děkuji Fló, je co se učit v každém věku Lidka

    1. Paráda, Lidko, díky, že jsi dala vodní lázni šanci.

  37. Jirka says:

    Skvělý nápad! Tisíceré díky!!! Miluji rýži.

  38. Milá Flo,
    recept je podobný tomu mému. Zkusím přidat podle Tebe více vajec a porovnám výsledek:-) Nákyp u nás všichni milují a většinou přidávám ještě druhý pekáč pro sestru:-) Budu muset vyzkoušet i tu vodní lázeň.
    Krásné léto přeje Eva

  39. Ahoj Flo,nákyp dělám stejně,jen máslo třu se žloutky a cukrem a pak přidám k rýži,nakonec sníh. Pečení ve vodní lázni jsem ještě nevyzkoušela,což napravím.U nás je nejoblíbenější s jahodama nebo meruňkama. Díky za receptík. Zdena

  40. Já mám strašnou chuť si to udělat!!! Škoda, že není vlastní ovoce, to by bylo něco! Díky za recept.

  41. Lenka says:

    Recept vypadá skvěle. Bohužel jsem tvrdý masotarián a každé sladké jídlo považuji spíše za desert. A protože rýži miluji, je recept posunut do mého receptáře. Sladká rýže , tedy rýžová kaše, je doménou mého dospělého syna. Od stání u „plotny“ a míchání a míchání mě osvobodila pekárna a její program džem.

    1. Tak to je ten nejlepší nápad, který jsem v souvislosti s domácím pekárnou slyšela.

  42. Rýžový nákyp milovaly moje děti a teď i vnoučata i když jak čtu navod se stydím že jsem ho dělala skoro „odfláknutě“. Hned po nedéli mají slibený podle nového receptu s meruňkama.Všechny zdravím a príma léto.

  43. Vašek says:

    Tedy, že by tohle byl zrovna recept pro líného chlapa, to ani náhodou…
    Ale když Dalibora naučila nouze…, tak jsem to tedy zkusil…
    A výsledek byl neuvěřitelný, byl jsem chválen tolik, jako bych získal Grammy, nebo Oskara… (Nobela mám za brownies)… námaha se vyplatila!
    A jen tak mimochodem, stálo by za to přidat tento recept na Pinteresu, do kategorie histaminová dieta.
    Jdu si vychutnávat pocit světové jedničky.
    Vašek

    1. Vašku, tak tohle se nikdy neomrzí. Děkuju a jsem na novou světovou jedničku patřičně hrdá.

  44. Milá Florentýno, taky chci být pochválená, takže nákyp bude brzo, s meruňkami. Na fotce vypadá k sežrání. Což taky je.

  45. Ta vodní lázeň jeasi překvapením pro většinu z nás,i pro mě,ale určitě vyzkouším.Dík za radu.

  46. Šárka says:

    Ahoj Flo, dnes si dáme nákyp k obědu. Šárka

  47. Ahoj,
    jsem zoufalá. Vše jsem udělala podle receptu, ale nakonec mi z toho vznikl tekutý nákyp. Netuším co jsem udělala špatně..? Jediné co bylo jinak tak jsem ho hned po upečení servírovala..

    1. Báro, dvě chyby:

      1. Teplotu trouby máš evidentně mimo, přeměř si ji teploměrem. Více zde: pečení v troubě

      2. Když nedáš nákypu šanci vychladnout, jak je psáno v postupu, tak nezpevní zbytkovým teplem a bude tedy řídký. Když už se rozhodneš nedodržet recept, měla bys vědět, co tahle změna udělá a co ti to přinese. Více k tomu pro změnu zde: experimentování v kuchyni.

  48. Milá Florentýno,
    dnes jsem recept vyzkoušela a super 🙂 Sice jsem ho dříve dělala tak trochu jednodušeji, takže to vyžaduje trošku víc času a nádobí, ale výsledek stojí za to 😉
    Měj se krásně a díky
    Jana

  49. Ahoj Flo.
    Děkuji za inspiraci.
    Rýžový nákyp nedělám, ale mám ráda krupky tak zkusím jinou ingredienci a budu vidět.
    Přeji hezké léto.
    Iveta.

  50. Ahoj Florentýnko,
    dlouho už jsem rýžový nákyp nevařila, zkusím ten jáhlový dle tvého teceptu.
    Kety

  51. Mana nebeská! Rýžový nákyp patří odmala k mým oblíbeným jídlům, ale tenhle je skutečně vynikající. Věřím, že tomu pomohla i ta vodní lázeň. Od včerejška mi ještě trochu zbylo, tak už se na něj těším.
    Mamka ho vždy dělala tak, že uvařenou rýži rozdělila do dvou nádob. Do jedné přidala žloutky a do druhé sníh z bílků. Do pekáčku pak nalila nejprve vrstvu se žloutky, pokladla ovocem a navrch nalila vrstvu se sněhem. Výsledek po upečený pak byl vícebarevný.

  52. Ahoj, za ten recept jsem moc ráda/přála jsem si ho dokonce v kurzu vaření/. Díky

  53. Tamara says:

    Milá Florentýnko děkuji za skvělý recept. I když rýžový nákyp jsem dělávala, díky Tvým vychytávkám jsem ho dotáhla k dokonalosti. Manžel miluje vše sladké a proto porce pro 6 strávníků byla pro něj výzva a byť nadvakrát – oběd a svačinka, zdolal ji sám.Stačilo jen málo a má zjednodušená verze s Tvým přispěním je naprosto dokonalá.Takže moc, moc děkuji, není nad to, mít doma spokojeného, najezeného manžela.Láska žaludkem určitě prochází, my jsme spolu již neuvěřitelných 30 let, takže o tom už něco vím.Děkuji a těším se na další „bomby“.

    1. To je tak krásně napsáno, že se mezi řádky vešla i vaše vzájemná láska 🙂

  54. Lenka says:

    Včera jsem ho uvařila, byl vynikající 🙂 díky za recept

  55. Tereza says:

    Právě ochutnáno, je výborný!!!
    Ta vodní lázeň mu dodala šmrnc…
    Děkuji za skvělý recept 🙂

  56. Sarka says:

    Nákyp byl moc dobrý, díky za recept. Ale hrozná drbanice, nic pro ty, co příšerně neradi vaří:)

  57. Mila Florentyno, dnes jsem zkusila Tvuj recept ovsem pripraveny v remosce.Bala jsem se, jak dopadne, protoze jsem slehala rucne – trochu pomohly deti – ale bylo to tak tezke, zato ujidani jeste syroveho testa jim zatezko neprislo. Byl rozhodne moc dobry i upeceny – na kousek jsem dala svestky pro sebe, jinak jablka – nemohu do nich susene a kompotovane ovoce vpravit, na kousek snih – maminka to vzdy pekla bez te snehove cepice. Mne chutnalo vsechno – jen ty susene svestky mely moc koncentrovanou chut. Maminka davala kompotovane a to jsem mela rada. Jen v jejim receptu je mnohem vice ryze a nakyp je sussi, zalevali jsem jej stavou z kompotu. Tohle je rozhodne posun spravnym smerem. Zkusim kousek na sveho konzervativniho tatinka a uvidim, cemu da nakonec prednost. Take to vyzkousim s vodni lazni, ale i v te remosce to bylo moc dobre. Zatim mne ostatne zklamala jen pri peceni chleba, ten se v ni peci neda. Zkousela jsem to nekolikrat a trouba je na to rozhodne lepsi. Mozna je tomu tak i u nakypu.

  58. Drahá Flo, děkuji za Tvé pravidelné maily. Rýžový nákyp? Vždycky jsem tomu říkala „pomsta z Číny na sladko“. Velmi dlouho jsem se na něj odhodlávala. A dnes na něj došlo. Výsledek? Byl mučivě dobrý… 🙂 Baví mě vařit obyčejné věci podle Tebe. Jsou takové vymazlené.

  59. Martina says:

    Taky jsem vyzkoušela rýžový nákyp a je úplně super, konečne jsem neuvařila hromadu suché rýže…pekáč padl za obět do večera.Místo švestek jsem dala kompotované třešně (mám jich dost zavařených z loňska), ještě jsem trochu snížila množství cukru a samozřejmě zvýšila množství ostatních ingrediencí, protože nás je dost. Ale je pravda, že to není nic moc pro ty, co neradi vaří, nebo co rádi vaří rychlá jídla…

  60. Je tu někdo, kdo vydrzel cekat tu pul hodinu, aby to v troube vychladlo :))))
    To asi nedam! Desne to voni….
    ????

  61. Nikdy jsem rýžový nákyp nedělala, protože mi nechutnal a nelákalo mě to. Ale dnes jsem se od tebe nechala vyhecovat a udělala jsem ho s meruňkami. Nenašla jsem skořici, přidala jsem citronovou kůru a trochu vanilkové tresti.
    Všechno jsem dodržela, i tu vodní lázeň a výsledek předčil mé očekávání. Prostě lahoda.
    Máš pravdu, z trouby se linula vůně, čekání bylo těžké ????.
    Mám tu dnes dospělé syny a moc jim to chutná. Myslela jsem, že zítra vezmu kousek 90leté tetě, ale asi nezbude ????.
    Až ho budu dělat se švestkami, asi přidám trochu mletých vlašských ořechů, to dělával můj tatínek mým dětem, když byly malé.

  62. Jiří says:

    Děkuji moc za skvělý recept. Byl to slastný zážitek.

    1. Jiří, díky za důvěru a za vyzkoušení! Flo.

  63. Šárka says:

    Luxusní záležitost. Já rýžový nákyp miluju od malička, ale tento je bezkonkurenčně nejlepší. Nejradši bych sama snědla plný pekáč této dobroty. A pečení ve vodní lázni je skvělé.

  64. Eliška says:

    Tak jsem dnes dělala ten úžasný rýžový nákyp se švestkami a dokonce i vodní lázeň jsem vyzkoušela a musím říct, že lepší jsem nikdy nejedla. Naprosto DOKONALÉ. Sice vše nebylo přesně dle receptu, což nikomu nevadilo. Boule za ušima měli všichni. Jen pro malou inspiraci: po vmíchání utřených žloutků s částí cukru jsem nám s dcerou nabrala kaši na talíř a postrouhala hořkou čokoladou, byla to má vzpomínka na dětství a musím říct, že vydařená. Díky za recept.

  65. Dagmar Dvořáková says:

    Udělala jsem nákyp přesně podle návodu, pekla 50minut na ve vodě, nechala 1/2 hodiny v troubě a vyšla mi tekutá rýžová kaše s krásnou hnědou sněhovou čepicí. Dala jsem to zpět na 200 ještě na 1/2 hodiny a uvidím.

  66. Dagmar Dvořáková says:

    A to peču průběžně. Jedina odchylka od receptu je dlouhozrná rýže.

  67. Dagmar Dvořáková says:

    Tak nic, jenom spálenina nahoře, tekutá uvnitř

    1. Dášo, pokud byla voda do pekáčku nalitá jako horká, nikoli studená, tak to vypadá na problémy s troubou. Obávám se, že nemá tu teplotu, kterou tvrdí nastavení na knoflíku. Navíc bych řekla, že dokonce peče víc shora než zespodu.

  68. Vivianna says:

    Recept je naprosto dokonalý! Nákyp u nás nevydržel ani den.

  69. Tak jsem si myslela, že mám nákyp ,,zmáknutej“. Ale jen tak pro zvědavost jsem koukla na Váš recept a hned jsem to pečení v páře vyzkoušela. Je to bomba! Nadýchané, úžasné! A to jsem si tam přistrouhala kousek šmakouna (musím doplňovat bílkoviny) nikdo to nepoznal . Rozhodně skvělé i jako dezert, nejen jako sladké jídlo. Děkuji.

  70. Kateřina says:

    Nejlepší recept na nákyp, který znám. Jiný už nedělám a ani prý nesmím:)

  71. Vařit teprve začínám, tohle je již druhý recept co jsem od Vás využil a oba výsledky byly výborné. Jídla chutnali i synovi, který je dost vybíravý. Děkuji.

    1. ❤️ držím palce do dalšího vaření! Flo.

  72. Tak jsem dělala už podruhé, tentokrát kvůli manžela bez sněhové čepičky ale ani jednou nebyl příliš spokojen. Prostě touží po nákypu, jaký zná z dětství – prý má být podstatně tužší, vůbec ne nadýchaný a nahoře má být krusta z připečené vysušené rýže. Asi nebude tak těžké, mu to přání splnit, kdybych nečetla vaše stránky, bylo by to ještě jednodušší 🙂

  73. Lenka says:

    Milá Flo,

    nákyp je chuťově vynikající. Lze prosím přidat obyčejný cukr krystal místo moučky? Vychází mi z toho (v jiných receptech) lepší konzistence sněhu.

  74. Monika says:

    Ahoj ,recept úžasný jen mě na začátku zarazilo to malé množství rýže tak jsem to zdvojnásobila a nakonec velká hromada.. takže příště ti už budu věřit ????????????

  75. Milá Florentýno,
    mírně panikařím, protože jedu na výkon. Bazinga.
    Jen jsem se chtěla zeptat. Kam přijde ta zbylá čtvrtina másla. 3/4 se vmíchá do horké kaše a… usuzuji že se vmíchá všechno. A ta čtvrtina je kvůli sněhu z bílků, nejspíš.
    Rýže se vaří. Zatím ve vodě.
    Nemůžu se dočkat oběda. Tolik bažím po pochvale.
    Tvá čtenářka Hana

  76. Milá Florentýno,
    už nepanikařím. Už si zoufám.
    Po padesáti minutách napjatého očekávání, při opatrném vytahování z trouby po pomalém chladnutí při pootevřené troubě se to stalo. Majestátnost chvíle totálně zruinovalo sulcovité převalování nehotového nákypu. Moje trouba mě zradila.
    Už nějakou dobu jsem jí nedůvěřovala, ale dnes mi poskytla důkaz.
    Nákyp je zpět v lázni. Teplota na 185. Tedy podle té zrádkyně. Ve skutečnosti to bude správných 170.
    Tedy stále v očekávání. Hana

    1. Hani, to je napínavé jak detektivka! Doufám, že to nakonec dobře dopadlo a že s troubou najdete společnou řeč.

  77. Kateřina says:

    Dobrý den,
    Chci Vám poděkovat za skvělý recept s výborným popisem-návodem. Jsem začátečník a díky Vám jsem nákyp zvládla a všem moc chutnal, děkuji!

  78. Markéta says:

    díky za podrobný recept. nákyp mám ráda, dělala ho naše máma, ale já ho nikdy nepřipravovala. vynechala jsem pečení ve vodní lázni a upekl se krásně. a místo švestek jsem dala rozmrazené lesní ovoce a višně, takže se krásně vyrovnala sladká chuť rýže a kyselost ovoce. nerada to přiznávám, ale ten Váš byl lepší než mamky. ale to jí říkat nebudu 🙂 Markéta

  79. Milá Flo, před nějakou dobou jsem narazila na tyto stránky a receptíky už zkoušela, ale patřím spíš mezi spozabukisty ( jsem za bukem), tak moc nekomentuju, ale dnes už musím. Mé chuťové pohárky nekompromisně trvají na tom, že kombinace mléka, cukru a rýže je trestuhodná. A nemůže za to jen školní jídelna. Nicméně, když se do hnízda vylíhli Nazgulové jídelníček jsem rozšířila i o kombinace jídel, pro mě smrtelných (žemlovka, krupice, pudink a taky rýžový nákyp.) Tvou žemlovku sním a neumřu, zázrak číslo jedna, ale co je nejdůležitější mlsné huby toto přihlásily za vysoce jedlé a předpokládaly, že z pekáče zbyde ještě na druhý den. Nezbylo, je pár hodin po obědě a v pekáčku se velmi trapně cítí super malý kousek, který Nazgulové chodí tzv. zarovnávat, aby nebyl křivý kraj. Samozřejmě že ve špionáži budu pokračovat dál. Krásné dny. Iva

  80. Michaela says:

    Jsem nešťastná, strčila jsem nákyp do trouby a během 10 minut mi zhnedl tak, jak na obrázku, postupně hodne hnedne, 50 minut to určitě nevydrží. Nechala jsem tomu sněhovou čepici. Trouba je na 160, kde je chyba? :((

    1. Já ho přikryla alobalem, aby hned nezhnědl.

  81. Zdravím, udělala jsem dnes tento nákyp.Nevařila jsem ho věky, naposled, když byly děti malé, ale tento, vzhledem k počtu vajíček, je nepřekonatelný, přidala jsem ještě 3 žloutky navíc, aby se v lednici nebály. Zatím je nákyp v troubě, ale hmotu před pečením bych snědla samotnou. Moc se těším na dnešní oběd. Děkuji za recept.

  82. Veronika says:

    Já u nákypů nejvíc milují ten sníh, vždy si nechám půl sněhu, který nanesu na nákyp cca na posledních 10 minut. Jinak opravdu vynikající recept.

  83. Radka says:

    Dobrý den,rada bych se zeptala zda bych mohla na přípravu nákupu využít parní hrnec?A zároveň poprosila o nějaké praktické recepty pro přípravu v parním hrnci.Dekuji Radka

    1. Radko, v parním hrnci to fungovat nebude. Nákyp se musí péct, nikoli vařit.

      Ve své kuchyni parní hrnec nemám, takže ani na něj nezveřejňuju recepty, ale jeden tu přesto mám z doby, kdy jsem používala parní hrnec od kamarádky: plněné zelné listy.

  84. Petra says:

    Milá Flo,
    ďakujem za skvelý blog a úžasné recepty. Sú napísané s láskou, poéziou a hlavne poctivým prístupom, ktorý bezpečne sprevádza tých, ktorí podľa nich varia. Pri kysnutom ceste som si takmer s dojatím predstavovala kvások prebúdzajuci sa k životu:-)
    A teraz k receptu.Môj štvrtý a posledný pokus ako vylepšiť ryžový nákyp. Je skutočne hriešne dobrý. Fantastický. Nikdy by som neverila, že si budem dávať ryžový nákyp ako zákusok.

  85. Dobrý den,
    moc děkuji za Váš recept. Nákyp je luxusní a putuje do mého bloku na recepty ?

    P.S.: kdyby mě etika a mateřská láska nedržely, tak ho sním sama ?

  86. Jaromír Janák says:

    Nejlepší nákyp který se dá upéct. Díky za recept, rady a postavě komentáře.
    Chválím, chválím, chválím…..

  87. Jaromír Janák says:

    Samozřejmě to nebylo „postavě“ ale poutavé komentáře. Hezké vaření a pečení.

  88. Moc děkuji za tento úžasný recept, už jiný nedělám. Nicméně musim říct, ze výborný nákyp pamatuji překvapivě ze školní jídelny. Nevím, jak to paní kuchařky dělaly, ale vždy měly sněhovou čepici hezky krupavou, jakoby vysušenou. Flo, prosím, nevěděla byste, jak toho docílit? Co když budu nákyp pect ve vodní lázni na 100stupnu a delší dobu? Děkuji za odpověď ?

    1. Podle mě bude vodní lázeň bránit tomu, aby sníh zkřehnul. Asi by se musel nakonec nákyp dosušit bez vody.

  89. Jaromír Janák says:

    Rýžový nákyp miluji. Chutnal mi vždy jen od maminky. Ta tu s námi není bohužel už 20 let. Ale uvařil jsem přesně podle uvedeného receptu, a bože div se… Nebe na jazyku. I maminka by záviděla. Díky za vynikající recept a hlavně odborné, ale přívětivé vysvětlení – povídání o všem souvisejícim. Rád čtu; a to tvé psaní je prostě úchvatné.
    Ještě jednou díky za to že existuje někdo jako ty.

  90. Martina says:

    Muz s dcerou si vyzadali ryzovy nakyp.
    Ja ho moc nemusim a urcite bych ho sama od sebe neuvarila.
    Takze jsem okamzite vedela, kde mam hledat recept, aby se to prinejmensim dalo jist.
    Boze muj, to je teda zradlo. Potaji jsem ujidala i ja. Vazne pecka!!! To se vam povedlo.

  91. Pavlína says:

    Dobrý den, dnes jsem nákyp upekla přesně podle vašeho receptu a musím říct, že je opravdu nadýchaný! Studený byl ještě lepší než teplý…. A při zakrojení lžící to vždy krásně zašumělo…. Moc díky za recept.

  92. Taťana says:

    Úžasný, skvělý, nadýchaný, zkrátka mňamka. Příště peču z dvojité dávky, protože to současné množství okamžitě zmizelo. Díky Flo!

  93. Dagmar says:

    Po dloooooouhé době jsem dělala rýžový nákyp a vyrobila jsem ho podle tohoto receptu Flo. Vůbec nedokážu popsat, jak jsem si pochutnala. Lepší je už jen mana nebeská 🙂
    Flo moc děkuji za všechny báječné recepty. Vaříme podle nich celá rodina!!

  94. Jiří says:

    Zdravím Flo,
    děkuji za recept, chuťově je opravdu výborný. Byl sněden i když jsem ho udělal v trojnásobné dávce. Co mi jako ryzímu amatérovi nevyšlo byla konzistence. Kůrka ze sněhu, ale pod ní tekutá hmota výborné chuti. Nedalo mi to a po týdnu jsem udělal 2. pokus. Úplně stejný výsledek – krásně nakynutá a zapečená vrchní vrstva, ale dole tekutější než když jsem to dával do trouby. Postup přesně dodržen, dávkování taky. Nezdá se, že bylo něco jinak. Kde dělám chybu? Děkuji za reakci.

  95. Jiří says:

    Ještě dodatek: Nejprve jsem neměl trpělivost probírat se komentáři, ale nakonec jsem se začetl. A našel možnou příčinu – asi trouba nepeče, jak má. No a pro mě jako novice v kuchyni je dobrá i poznámka o sněhu – dám cukr později. I přes svůj částečný neúspěch děkuji za recept!

    1. Jiří, to opravdu vypadá, že trouba peče víc shora než zdola, nicméně mi to nedá a musím se zeptat: prodloužil jste dobu pečení o dost, když byla dávka surovin trojnásobná? Bude to chtít péct zhruba 1,5-2x déle, záleží na tvaru a výšce pekáčku.

  96. Jarka says:

    Tak to teda zírám… doteď jsem Vašim recetům celkem věřila…. ale vařit rýžovou kaši tak, že vaříte rýži ve vodě, pak vylívat a dávat jí do horkýho mlíka. je prasárna a kaše pak není dobrá. Něco takovýho dělali ve školní jídelně, jíst se to moc nedá. Základem správé rýžové kaše tak, aby právě byla hezký kompaktní je právě to, že se rýže vaří v mlíku celou dobu. Tím je kaše bezkonkurenčně lepší než jakýkoli jiný postup. Právě díky tomu všemu, co se z rýže uvolňuje, co rýže již od začátku vaření absorbuje je potřeba, aby od začátku až do konce byla v tom samém mléku. To je naprosto základní a zásadní princip vaření rýžové kaše.

    A ještě si přidělávat práci k horšímu výsledku… nedává smysl.

  97. Výborná věc – takový studený nákyp v posteli 😀
    ale je to docela pracný….nicméně po 14dnech jsem musel znovu pro meruňky 😀
    K+

  98. Pavlína says:

    Včera nechtě načat domácí meruňkový kompot. Tak manžel prohlásil: já vím, uděláme rýžový nákyp! Já opatrně: Flo by měla mít recept. Manžel: výborně, mámo vaříš! Nákyp všechny nadchl, manžel vzdychal slastí! Super recept, moc děkujeme!

  99. Daniel says:

    Tohle byl ten nejlepší nákyp, jaký jsem kdy jedl. Lehký, nadýchaný a chuťově vynikající. Měl vlastně jen jednu chybu. Dělal jsem ho jako oběd pro rodinu ( tři osoby) a bylo ho málo, tak nám chutnal.

  100. Vynikající nákyp se mi dle Tvého receptu podařilo ukuchtit. Bála jsem se, aby se vůbec upekl, ale nízká teplota ani vodní lázeň nezklamala. Trouba mi peče nahoře víc a tak jsem i při 160°C musela asi 20 min před koncem přikročit k zakrytí povrchu alobalem, aby nákyp vydržel tak akorát dozlatova po celou stanovenou dobu pečení. Místo švestek jsem dala jablka a hrozinky.
    Moc díky za recept.

  101. radek says:

    Prima recept, díky. Jen ještě prosím o upřesnění laikovi, s pečením v troubě nemám moc zkušeností. Zapékací pekáček má být v troubě s víkem nebo bez víka?
    díky za odpověď

  102. Výborná. Dělala jsem podle receptu. Jen jsem použila sushi rýži ?

  103. Kateřina says:

    Jsem zoufalå, nåkyp podle Tvého receptu dělåm po několikáté a opět špatnē. Nåkyp nenī nadýchaný, má spålený povrch a bojím se, že bude ve vnitř opět vodnatý:-((( , mám parní troubu a přesto se mi nedaří

  104. Huh, já ho právě udělala z kila rejže a nemyslim, že by to bylo nesežratelný. ?
    Voní báječně!

    1. Neumím si to množství představit 🙂

    2. Pavlína Kmochová says:

      Já ho poprvé udělala z půl kila a nevešlo se mi to do pekáčku. Tak jsem zbytek nalila do pohárků a měli jsme ještě všichni dezert. Z kila to musela být paráda.

  105. Martin Medal says:

    Maminka je 36 let po smrti. Z toho vyplýva že jsem rýžový nákyp neměl asi 37 let. Specielně kvůli tomu zavařovala rybíz s jahodami. Ten kyselý ribíz mi tam nějak patří.
    Dlouho jsem o tom mluvil, ale teď je konečně v troubě. Držte mi palce. Je to má prvotina.

  106. Pavlína Kmochová says:

    Už několikrát jsem dělala Váš skvělý nákyp. Naposledy jsem koupila jahody a protože krásně voněly, jako ze zahrádky, zkusila jsem je použít. To nadšení v celé rodině bych Vám přála vidět. Už nikdy s jiným ovocem, nákyp byl prostě úžasný.

  107. Monika says:

    Prosím na kolik stupnu má být vyhrata trouba? Má být zapnutá po celou dobu?

  108. Petra says:

    Nas, slovensky ryzovy nakyp musi byt tak 8 cm vysoky. Na vrchu 2 cm bielkoveho ‚snehu‘.

  109. Tento recept podle tebe dělám už snad po desáté. Vždy když na něj přijde chuť. Ovoce podle možností zásob. Švestky,merunky,jablka,jahody broskve .Děkuji a není jediný kdy sem se inspirovala vašemi propracovanými postupy.

  110. Mila Flo, peciem ho pravidelne, je uzasny.
    A pravidelne varim a peciem aj podla dalsich Vasich receptov.
    Az kym som Vas neobjavila, neznasala som varenie. No vdaka Vam som zistila, ze to nie je ziadna „raketova veda“ a Vase postupy aj s uvodnym slovom priam lakaju sa vyskusat.
    Vsetko dobre 😊

  111. Prima recept.
    Manzel neji ryzovou kasi, ale ten nakyp v nem zmizel hned a nejakym zazrakem zmizel i ten zbytek studeneho nakypu primo z plechu. Vim ,ze nas kocour jej nesned.
    Uz mam recept vytisknuty a zalozeny v kucharce. Dekuji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close