Rýžový pilaf aneb sypké rizoto

Když se řekne pilaf, stačí si představit sypké rizoto z jídelny zasypané strouhaným sýrem a nemůžete se v podstatě splést. Tenhle polední hit rozhodně splňuje definici slova pilaf. Ale přesto je jen malou ochutnávkou, jak může takový pilaf vypadat. Jedná se o jeden z nejrozmanitějších a nejpoddajnějších receptů, které znám.

Ukážu vám ho na několika příkladech a obměnách. Předem se však omlouvám, ani jedna z nich nebude obnášet hrášek z konzervy.

Pilaf je třikrát ochucená dušená rýže

Než se dostanu k samotnému postupu, zeptám se vás, zda děláte dušenou rýži. Nemyslím rýži ve varném sáčku, uvařenou ve vodě, vylovenou a vyproštěnou z obalu.

Protože takový rýžový pilaf, to není nic jiného než velmi účelně a několikastupňově ochucená dušená rýže. Postup je tedy stejný, jen se doplní dalšími surovinami.

Jak rýžový pilaf souvisí s dušenou rýží

Jestliže vám příprava dušené rýže doposud zůstala utajena, ze všeho nejdřív se na to pojďme společně podívat.

Dokud nebudete umět pracovat s teplem hrnce i teplem plotýnky, dokud nebudete mít jistotu, že poklice na hrnci sedí jako… (dosaďte si dle zvyklosti a libosti), dokud nebudete mít jasno, jaká značka nebo druh rýže vám vyhovuje a kolik vody potřebuje, nemá smysl hned pokoušet recept na pilaf.

Základní postup přípravy dušené rýže

Stručně si lze přípravu dušené rýže představit v těchto krocích:

  1. Rýže se důkladně propláchne vodou a pak se důkladně opeče v kastrolu na tuku
  2. Opečená rýže se zalije správným, pečlivě odměřeným množstvím horké vody
  3. Pod dobře těsnící poklicí se rýže velmi, velmi pomalu dusí 15-20 minut.

Když se všechno udělá správně, výsledná rýže je měkká, kyprá, neslepená, nerozblemcaná, nepřipálená. Nemusí se z ní slévat zbylá voda, protože rýže ji všechnu vstřebala.

Protože nemá smysl vozit rýži do Thajska, nebudu se s podrobným postupem na dušenou rýži opakovat a odkážu vás na můj starší článek zde: Jak uvařit rýži.

jak uvařit rýži

Pokud je vám všechno ohledně dušení rýže jasné, oblíbená značka rýže už čeká v kredenci a vy čekáte na dobrý pilaf, pojďme to neprotahovat.

Jak se základní postup na dušenou rýži změní v rýžový pilaf?

Docela jednoduše. Všechno se liší jen v ochucení:

  1. Během opékání rýže se do tukového základu přidává nejen koření či bylinky, ale taky třeba maso
  2. Opečený voňavý základ se namísto vody zalije aromatickou tekutinou, například vývarem
  3. Po změknutí rýže se vmíchají další suroviny pro barvu a chuť
  4. BONUS: Nakonec se to všechno ještě může něčím posypat. Třeba sýrem.

Ráda bych vám tyhle možnosti popsala trochu blíž a ukázala v konkrétních příkladech.

Rýžový pilaf jako úloha z kombinatoriky

Vzpomínáte si na můj návod na školní svačiny, ve kterém jsem vysvětlovala, jak kombinací několika druhů pečiva, několika druhů náplní, několika druhů zeleniny a několika druhů sýrů a pomazánek dosáhnete neuvěřitelných dvacet tisíc možností, které by v pohodě vystačily na sto let školní docházky, aniž by se byť jedinkrát opakovaly?

Jak se i v tak nudném a opakujícím se úkolu, jako je příprava svačiny do školy, dá naprosto snadno najít změna každý den? Máte za tímto účelem stažený a vytištěný svačinový tahák na lednici?

Nevzpomínáte? Neviděli jste? Pak čtěte a stahujte tady: Svačina do školy pokaždé s novou inspirací.

svačina do školy nápady a inspirace

Stejné principy kombinování se dají uplatnit i v tak prostém jídle, jako je rýžový pilaf. Stačí pár nápadů, jak ochutit základ, vědět o pár různých tekutinách, kterými se dá rýže podlít, umět přimíchat pár druhů zeleniny, a když se to všechno nakombinuje dohromady, hned je z toho víc možností, než se dá spočítat.

1. Základ pro rýžový pilaf

Dušená rýže se nejprve opéká v tuku.

V případě pilafu už v tomto tuku něco předem je a rýže se s tím dostane do kontaktu až na samý závěr opékání.

Může se jednat o tyto suroviny:

  • drobně krájená kořenová zelenina
  • cibule
  • pórek
  • česnek
  • zelí
  • kapusta
  • papriky a kapie
  • cuketa
  • houby čerstvé i sušené, předem namočené
  • maso, kterému vyhovuje 25-30 minut tepelné úpravy, tedy: vykostěná kuřecí stehna, krůtí prsa, mletá masa, uzené maso, slanina, masa předem jakkoli tepelně upravená
  • koření: paprika, kari koření a kari směsi, marocké koření, anebo koření, které se hodí ke zvolenému masu (kmín, pepř, římský kmín a další)
  • bylinky čerstvé i sušené: s nimi opatrně, jsou citlivé na spálení, přídávejte je až na samý závěr opékání
  • rajčatový protlak – stačí jen trochu

Samozřejmě chuť pilafu ovlivníte i volbou tuku na opékání. Můžete použít vše od sádla vepřového i drůbežího, špeku, másla, přes oleje až po kokosový tuk.

2. Čím podlít rýžový pilaf

Tekutina, kterou nalijete na rýži, je taky nesmírně důležitá. Vsákne se do jednotlivých zrnek a značně pozmění celou chuť.

Na rozdíl od dušené rýže, na kterou se lije voda, se pilaf obvykle zalévá vývarem, aby měl chuť výraznou a uspokojující. Vodu můžete na pilaf použít pouze v případě, že máte v základu nějaké syrové maso, pak dokážete vyrobit dostatečnou chuť i bez vývaru.

Pokud chcete na rýži nalít vývar a zrovna žádný domácí nemáte po ruce, bude to fungovat i s instantními vývary. Jen si dejte pozor, ať použijete nějaký chuťově méně výrazný, ideálně bez glutamátu, a klidně ho rozpusťte ve větším množství vody, než je uvedeno v návodu. Anebo se dají koupit velmi dobré hotové vývary.

Kromě vody a vývaru můžete též sáhnout po kokosovém mléku, můžete přilít trochu vína, můžete použít různá zeleninová pyré naředěná vodou, aby rýže měla dostatek tekutiny ke změknutí (taktéž poslouží i zbytek krémové zeleninové polévky). Můžete použít vodu z namáčení sušených hub, můžete použít zbytek šťávy nebo omáčky z masa – opět je potřeba je naředit kvůli dostatku tekutin a nebo doplnit do požadovaného objemu.

Společně s podlitím můžete v tuto chvíli přidat k rýži i suroviny, které nepotřebují předchozí opečení. Například vařené luštěniny jako jsou fazole, hrách nebo cizrna, které dovedou nahradit nepřítomnost masa v jídle. Nebo vařenou či pečenou zbylou zeleninu ze včerejška.

3. Jak rýžový pilaf dochutit na závěr

Mám ráda zeleninu v jídle, dokonce si troufám tvrdit, že by jí v každém hlavním chodu mělo být docela hodně. Nebudu na ni proto skoupá ani tady.

Ke konci dušení rýže můžete vmíchat do jídla všechnu křehkou zelenou zeleninu, která nesnese dlouhou tepelnou úpravu. Například čerstvý špenát nebo mladý hrášek. Blanšírovaný chřest, blanšírované zelené fazolky. Taky čerstvé bylinky. Dále se nabízejí různá pesta, která jsou svou povahou i složením čerstvá a neměla by se tepelně upravovat.

Ke konci dušení lze vmíchat též syrové kousky ryby nebo malé vyloupané syrové krevety – stačí, aby dostaly 3-5 minut ke změknutí, víc nepotřebují. Pilaf sice nebude mít chuť po rybách, ale přítomnost ryby je určitě zajímavá změna na talíři, která může dát podnět k mnoha plodným a poučným rozhovorům u stolu.

Výživnou hodnotu, pokud se o ni nepostará maso, můžete dále na talíři doplnit strouhaným sýrem nebo vařeným vejcem. Některé kombinace surovin dokonce budou ladit se studenou omáčkou z jogurtu nebo zakysané smetany.

Třikrát pilaf z mojí kuchyně

Abych nemluvila jen obecně a schematicky, mám tu pro vás tři různá ztvárnění jmenovaných principů. Věřím, že další si velice snadno odvodíte sami.


pilaf s kuřecím masem recept
 

Kuřecí pilaf

Celkový čas: 40 minutes

Množství: 4 porce

Tahle oranžově zbarvená rýže s kuřecím masem, mrkví a hráškem, posypaná strouhaným eidamem, rozhodně stojí za to, aby se občas objevila i na domácím stole.

Suroviny

  • 1 lžíce sádla, másla nebo oleje
  • 500 g vykostěných kuřecích stehen
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 300 g dlouhozrnné rýže vhodné na dušení (jasmínová nebo basmati)
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 600 ml vody
  • 300-400 g mraženého mladého hrášku
  • 100 g strouhaného sýra k podávání

Postup

  1. Maso nakrájejte na drobnější kostičky – zhruba 1,5 cm velké. Větší kusy masa neudělají pěknou strukturu v hotovém jídle a mají tendenci se od rýže oddělovat, namísto aby byly její součástí. Nakrájené maso promíchejte s polovinou soli, případně přidejte trochu drceného chilli, pokud si na něj potrpíte. Mrkev oškrábejte a pokrájejte na centimetrové kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Také si připravte 600 ml horké vody.
  2. V širším kastrolu na poměrně vysoký výkon zahřejte tuk a přidejte maso a mrkev. Promíchejte a začněte opékat. Cílem je výrazně zlatá barva masa ze všech stran a taky částečné změknutí mrkve. Během opékání míchejte, až když je to absolutně nezbytné a hrozilo by připálení, jinak nechte suroviny svému osudu. Jedině tak zajistíte skvělé opečení. Na poslední minutu opékání přidejte cibuli, aby měla možnost změknout a zprůsvitnět; opéct do barvy se nemusí.
  3. K opečenému masu přisypte papriku, bleskově promíchejte, hned poté vmíchejte protlak a propláchnutou rýži. Znovu rychle promíchejte, aby se rýže ze všech stran obalila tukem, podlijte horkou vodou a dosolte zbytkem soli.
  4. Zakryjte dobře přiléhající poklicí a nechte 20 minut zvolna dusit, tedy zmírněte teplotu plotýnky na minimum. V polovině této doby všechno krátce promíchejte; na závěr dušení hotovou rýži načechrejte vidličkou.
  5. Na měkkou rýži nasypte mražený hrášek, zakryjte poklicí a nechte ještě 2 minuty odpočinout. Hrášek povolí a prohřeje se. Naposledy promíchejte vidličkou, načež hned podávejte posypané strouhaným sýrem.

 


kari pilaf s cizrnou recept
 

Kari pilaf s cizrnou

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 2-3 porce

Cizrnu můžete vyměnit za jiné vařené luštěniny. Třeba za fazole nebo hrách.

Suroviny

  • 1 lžíce kokosového tuku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kari koření
  • ½ lžičky soli
  • 170 g dlouhozrnné rýže vhodné na dušení (jasmínová nebo basmati)
  • 1 konzerva cizrny (pevný podíl zhruba 250 g)
  • 1 konzerva (400 ml) kokosového mléka
  • ½ kostky zeleninového instantního vývaru
  • 1 lžička storuhaného kokosu
  • 1 lžička smažené cibulky
  • trocha petrželky nebo koriandru na ozdobení

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Cizrnu slijte a propláchněte na cedníku.
  2. V širším kastrolu na poměrně vysoký výkon zahřejte tuk a přidejte cibuli se špetkou soli. Nechte ji rozvonět a zprůsvitnět, zezlátnout však nemusí. Na posledních pár vteřin opékání zasypte kari kořením a jen párkrát letmo promíchejte.
  3. K opečenému voňavému základu vsypte propláchnutou rýži. Znovu rychle promíchejte, aby se rýže ze všech stran obalila tukem, hned podlijte kokosovým mlékem a rozdrobte do něj vývar. Ochutnejte a pokud je to potřeba, ještě jemně dosolte. Přisypte scezenou cizrnu.
  4. Zakryjte dobře padnoucí poklicí a nechte 20 minut zvolna dusit, tedy zmírněte teplotu plotýnky na minimum. V polovině této doby všechno krátce promíchejte; na závěr dušení hotovou rýži načechrejte vidličkou. Podávejte horké, posypané kokosem, cibulkou a nasekanými bylinkami.

 


houbový pilaf recept
 

Houbový pilaf s česnekem a rozmarýnem

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 2-3 porce

Aby jídlo bylo kompletní a vyvážené, přidejte na talíři k houbovému pilafu ještě volské oko nebo vejce vařené natvrdo či nahniličko.

Suroviny

  • 1 lžíce másla nebo sádla
  • 1 vrchovatá lžíce sušených hub
  • 200 g čerstvých hub, například hnědých žampionů
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • ½ lžičky soli
  • ½ kostky zeleninového instantního vývaru
  • 170 g dlouhozrnné rýže vhodné na dušení (jasmínová nebo basmati)
  • špetka kmínu
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

Postup

  1. Sušené houby aspoň hodinu předem zalijte 200 ml vroucí vody, zakryjte a nechte nabobtnat.
  2. Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby opláchněte, očistěte od nečistot a nakrájejte na dvoucentimetrové kostky. Rozmarýn otrhejte z větvičky a nasekejte co nejvíc najemno. Namočené houby slijte, vodu zachyťte a doplňte ji do 350 ml další vodou. Slité houby nasekejte nahrubo.
  3. V širším kastrolu na poměrně vysoký výkon zahřejte tuk a přidejte houby, cibuli, kmín a špetku soli. Promíchejte a začněte opékat. Cílem je poměrně výrazné opečení hub. Na poslední minutu opékání přidejte nasekané namočené houby, česnek a rozmarýn, ať se vše rozvoní.
  4. K opečenému základu přisypte propláchnutou rýži. Rychle promíchejte, aby se rýže ze všech stran obalila tukem, hned podlijte vodou z hub a zasypte rozdrobeným instantním vývarem. Pokud je to potřeba, ještě mírně dosolte.
  5. Zakryjte dobře padnoucí poklicí a nechte 20 minut zvolna dusit, tedy zmírněte teplotu plotýnky na minimum. V polovině této doby všechno krátce promíchejte; na závěr dušení hotovou rýži načechrejte vidličkou. Podávejte horké, posypané strouhaným parmazánem.

 
 

A jakou obměnu pilafu si vymyslíte a uvaříte sami pro sebe? Co bude váš pilaf obsahovat?
 
 

Join the Conversation

  1. Hezký den, milá Flo, docela mne dnešní článek pobavil, protože jhsem zjistila, že to, čemu soukromě říkám rizoto a vyrábím si to v multifunkčním hrnci na program „bake“, se ve skutečnosti jmenuje pilaf. 🙂 A děkuji za inspiraci, zrovna jsem dumala, co už jsem dlouho nevařila. 🙂

  2. Milá Florentino, moc děkuji za inspirativní recepty. Proti rizotu, které léta vyrábím mají „šťávu“

  3. Alice Magdalena says:

    Ahoj Flo, úplně stejně vařím doma srbské rizoto, které si pamatuji ze školy (a jako jedna z mála věcí mi chutnalo – dokonce víc než to od mámy). Ale daleko častěji vařím poctivé italské rizoto, přes počáteční nedůvěru rodiny se stalo velmi oblíbeným pokrmem.

  4. Kateřina says:

    Ahoj Flo, přidávám se k ostatním – takže moje rizoto „co dům dal“ se jmenuje pilaf. 😀 Mám pro vás jeden tip, který mi vážně vyhovuje – po orestování a zalití tekutinou vkládám kastrol do trouby rozehřáté na max. 150 °C a nechám 20 minut svému osudu. Na plotýnce se mi, bohužel, občas rýže při dušení přichytne ke dnu, protože prostě nemůžu plamen stáhnout víc. Ale v troubě se mi to nikdy nestalo. Dobrou chuť všem!

    1. Dobrý den, taky jsem nevěděla ,že vlastně celou dobu nevařím rizoto, ale Pilaf. Máme ho moc rádi na různý způsob.

  5. Barbora says:

    Milá Flo,
    tak my sice pilafu doma taky říkáme rizoto, i když výraz pilaf znám, a děláme ho přesně podle Tebe.
    Naše oblíbená verze je uvařené vepřové koleno, kořenová zelenina, hrášek, kukuřice, cibule, paprika (zelenina), sušené houby, koření CDD (čili co dům dal a na co je zrovna chuť).
    Mně se na tom receptu líbí i to, jak se zužitkuje všechno možné. Různé zbytky zeleniny, masa, uzeniny. Nejradši jsem, když si to naplánuju předem, jeden den si uvařím koleno a teprve druhý den po vychladnutí v ledničce zužitkuju pěkně celý vývar – sádlo na smažení, vývar místo vody 😉
    Ale jde to i bez kolena a dokonce i bez masa a když je nejhůř, tak s kupovaným vývarem (samozřejmě bez glutamátu).
    To mi připomíná, že už pilaf dlouho nebyl… můžete všichni hádat, co u nás bude o víkendu k obědu 😀
    Bára.

  6. Antonie says:

    Milá Flo, opravdu a ze srdce děkuji za každý námět, co opět vařit. Rýži miluji a to v jakékoli podobě, bohužel u nás těch druhů není tolik jak v Thajsku. Dušenou rýži tak jak psala Kateřina 13. 1. dělám po osmahnutí a zalití také v troubě. Ne, že by se mi nepovedla i na plotýnce, ale já miluji hlavně kulatou rýži (může být i sushi) a té se daří více v troubě. Nic proti ostatním typům rýže (basmati, divoké či jasmínové) nemám, ale kulatá je prostě bomba. Jak píšeš, že před závěrem ji promícháš vidličkou, tak já objevila zázračné paličky. Jsou to hůlky k asijským jídlům. Když je vezmu do jedné ruky a lehce promíchám, spíše načechrám, ještě se mi nikdy nestalo, že by rýže byla lepkavá.
    A hlavně děkuji za inspirace, čím rýži dochutit. Nápadů nikdy není dost

  7. Krása! Prostě krása!! Vynikající novoroční nápad, supr. Místo mých home-made rýžových zbytkožroutů (byť velmi chutných) udělám originál! Díky Flo :-))

  8. Vlasta says:

    Ahoj Flo, při čtení článku jsem si zjistla,
    že tomu říkám rizoto. Pravé italské jsem ještě nezkoušela, manželovi to přijde jako omáčka,ale je v plánu ?. Mám zkušenost, že do rýže se dá přimíchat i tlačenka,jednou nám po zabijačce zbyla a už ji nikdo nechtěl a tak dostala druhou šanci. Jako děcko si pamatuji, že babička dělávala zapečené rizoto s masovou konzervou, hovězí nebo vepřovou, to ještě bývala plná masa,dnes asi jen domácí výroba ?. Vařenou rýži s masem promíchala,zalila rozšlehanými vajíčky a dala zapéct,taková rychlovka, když bylo velké prádlo nebo práce na zahradě.
    Vlasta?

  9. Alena Svobodová says:

    Ahoj Florentýnko, tak jsem asi stejná kuchařka jako někteří co se přiznali,že vlastně vaříme pilaf. Italské rizoto na nás působí moc krémovitě ,jako kaše,spíš jako rýže v omáčce. A nejraději využíváme kuřecí maso. A já pro sebe dělám zeleninové rizoto. Přeji hodně skvělých nápadů,tedy receptů. Alča

  10. Děkuju!! Přiznám se, že nad mým „rizotem“ by někdo i zaplakal, takže co nejdříve vyzkouším recept, který jsi nám tu laskavě nastínila.
    Doteď jsem rýži neopékala – jen propláchnout, zalít studenou vodou tak, aby když k rýži přiložím ukazováček, se voda dostala k prvnímu článku prstu, osolit, vařit 4 minuty, přikrýt a nechat 20 minut. Voda se beze zbytku vsákne, rýže je sypká. Recept jsem četla tak před sto lety ve Vlastě, dával jej tam pán, ktreý žil v Indii. V každém případě se mi to osvědčilo.
    Smíchat z dušeným hovězím, cibulka, zelenina, někdy houby, kapie, nahoru strouhaný sýr, možností je hodně a klidně bez masa.
    Tak příští týden bude!

  11. Jako obvykle skvělý!!! Žasnu nad tím, kolik je možností, když člověk popustí uzdu fantazii. Můj postupný přechod od vegetariánství k veganství je denně posvěcen, díky, Jarka

  12. Florentýno,
    i já jsem se domnívala, že vařím rizoto pokaždé jinak. Základem je rýže basmati, kterou opékám na přepuštěném másle. Další suroviny jsou závislé na obsahu lednice, ale nesmí chybět maso. Cizrna je dobrý tip, příště jí do PILAFU přidám.

  13. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    začátek roku začínáš moc dobrým receptem, a já si zase smlsnu, protože jen číst o této dobrotě, je zážitek. Už se těším až to budu mít na talíři.

  14. Vážená a milá Flo, také děkuji za tipy na dochucení, protože pilaf (kvůli dětem pod psedonymem rizoto :-)) připravuji na vyžádání cca 2xměsíčně. Zapečení v troubě jsem se také naučila – hlavně při výrobě paelly, ale v mém tlustostěnném hrnci to zvládnu i na sporáku. Díky i za všechny ostatní recepty a těším se na další inspiraci. K.

  15. Milá Flo, díky za skvělou inspiraci. Také dělám různé zeleninové rizoto. Nejraději s rozvařenou dýní. Určitě zkusím některé z tvých tipů!

  16. Dělala jsem ho zrovna minulý týden, ten můj byl kombinace rýže a mletého masa, do toho marocké koření + dřívka skořice navíc, cibule, česnek a celý pytlík směsi oříšků a brusinek

    1. Helena says:

      Dobrý večer,
      mohla bych Vás poprosit o trošku podrobnější recept Vaší rýžové „variace“? Ta kombinace, co uvádíte, vypadá velmi zajímavě.
      Děkuji zdvořile.

  17. Marcela says:

    Milá Flo, přidávám se k ostatním, s tím, že to co dělám jako rizoto,se jmenuje pilaf ? děkuji za tipy na další varianty.
    Přeji všem zdraví a úspěšný rok.
    Marcela

  18. Miroslava says:

    Milá Flo a všechny milé pisatelky, upřímně jsem se zasmála, že dlouhá desetiletí vařím pilaf, aniž to vím, ježto dodnes jsem tento svůj výtvor pokládala za rizoto. Člověk se stále učí! (Opravdové italské mazlavé rizoto nedělám, nechutná mně, mám ráda svůj sypký, dnes už vím, že PILAF!)

  19. Milá Flo, zdravím a hlásím, že včera byl u nás k večeři pilaf s cizrnou 🙂 ale protože se přítelovi zdál málo kořeněný, přihodil ještě jednu papričku 🙂 byl vynikající i za cenu toho, že jsem si k němu musela dát jogurt na zmírnění pálení 🙂 ale to prý Indové dělají normálně 🙂 Díky za recept. Vysvobodil mě z dlouhého přemýšlení co bude k večeři 🙂

  20. Petra says:

    Milá Flo, vy snad opravdu čtete lidem myšlenky! Ten houbový pilaf je něco, co jsem si dělala už dvakrát a moc mi to chutnalo, recept jsem vymýšlela sama, a říkala jsem si jaké různé obměny s tou rýží jsou ještě možné…O tom že tohle jídlo v tuto povánoční dobu přijde opravdu velmi vhod netřeba ani mluvit…Moc ráda si prostuduji článek i recepty, s rýží se dá opravdu čarovat:)

  21. Milá Týnko,
    nádherná inspirace. Rýži mám moc rád, a tak se těším, jak si všechny možnosti co nejdříve vyzkouším. Nádherné, lákavé vykročení do nového roku.
    Zdravím. Pavel

  22. Šárka says:

    Milá Flo děkuji za recept na tzv pilaf tedy taky se přidávám, že vlastně vařím pilaf.. Obměna s cizrnou já pro ty kteří cizrnou rádi zřejmě zajímavá…. S pozdravem Šárka

  23. Rýžový pilaf máme moc rádi. Minulý týden jsem ho chtěla uvařit a při projížděli receptů jsem narazila na, pro mě, zcela neznámý recept Kološvárské zelí. Ta kombinace kysaného zelí s rýží a mletým masem mě tak nadchla, že jsem to musela hned zkusit, s rizikem, že celý pekáč budu jíst asi týden sama. No, nestalo se, rodina s údivem a nadšeně zblajzla vše, s tím, že lepší pilaf ještě nejedla.

  24. Milá Flo, já jsem doteď dělala „rizoto“ tak, že jsem dusila rýži, bokem připravila maso a zeleninu a pak to smíchala. Tak, jak moje maminka. Všechny tři tvé varianty pilafu vypadají skvěle, rozhodně zkusím, děkuji! A můj rýžový favorit k číně a na pilaf je jednoznačně basmati.

  25. Zdravím Týnko,rýži teda nemusím,ale jednou za čas si ji dáme.Tady se mi líbí tvůj houbový pilaf a určitě skusím.Kupuji rýži Basmati a dělám jenom rizoto s ml.masem a zeleninou nebo jako přílohu.Tak bude změna.Děkuji za inspiraci

  26. Věrka says:

    Ahá, tak pilaf. My tomuto jídlu povětšinou říkáme džuveč. Jojo, to je vděčný pokrm, jak jsi psala výš, schová se do té rýže ledacos.
    Teď z jiné mísy : před chvílí jsem dojedla krevety v páře vařené podle tvého receptu. No, Flo, mana nebeská! Včetně toho citrónu jsem to zblajzla. Jsi skvělá. Děkuji moc za všechny recepty, jsem šťastná, že můžu být na tvém blogu.
    Věrka

  27. Bacha na hrášek!
    Ten prevít zelený nějakým partizánským způsobem vnikl do Kuřecího pilafu!
    Míra

  28. Flo to jsou recepty přesně podle mého mileniálského gusta :). Kvituji bezmasé varianty a nádech exotiky. Dneska se k obědu těším na cizrnovou verzi 🙂

  29. Zdravím.
    Tak právě jsem dotvořil rýžový pilaf s kuřecím masem. Také jsem netušil že celou dobu co jsem dělal rizoto jsem dělal vlastně pilaf. Nevěřil jsem faktu že bez použití bujónu bude výsledek opravdu dobrý. A tímto způsobem jsem opravdu rýži ještě nepřipravoval.
    Bylo to něco jiného, nového a děkuji

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close