Sádlovky čili sádlové koláčky

Sádlovky se tak jmenují, protože se při jejich přípravě používá sádlo jako jediný tuk. Projeví se to pak úplně všude: v chuti, vůni i v rychlosti rozplynutí na jazyku.

Sádlovky opravdu patří k rozplývacím druhům cukroví. Nejen že se takřka samy rozpustí na jazyku, ony stejně záhadně a hladce mizí z talíře.

A přidám ještě jejich další silnou stránku, než přikročím k vysvětlení postupu: krásné sádlovky připraví i ti méně zruční, méně zkušení, méně velcí lidé – chci říct, že jsou doslova dětsky snadné. Kdo umí uválet kuličku, svede upéct i výstavní sádlovky.

sádlovky cukroví

Těsto na sádlovky

Těsto obsahuje pouze čtyři suroviny: mouku, cukr, kakao a sádlo.

Jde to i bez kakaa, stačí ho vynechat, aniž by došlo ke změně poměrů ostatních surovin. Pak vzniknou sádlovky světlé. Můžete si je ochutit třeba vanilkou nebo citrusovou kůrou.

Suroviny se spojí na těsto podobně, jako se to děje u křehkého těsta. Nejprve smíchejte sypké věci, tedy mouku, cukr a kakao, a klidně na to použijte metličku pro rovnoměrné promísení.

Následně do těsta vhoďte tuk nakrájený na kousky a zapracujte ho nejprve nožem či vidličkou, až vznikne hrubá drobenka, a pak mnutím a hnětením spojte na těsto.

Sádlo se snadno poddá, změkne, zvláční a postará se o to, že to bude držet pohromadě.

Ještě snadněji se těsto připravuje v robotu – buď ve food processoru se sekacím nástavcem, anebo ve stolním robotu s míchacím nástavcem. Oba tyto nástroje kopírují popsaný postup: nejprve rozsekají suroviny na drobenku, kterou dalším promícháváním spojí na těsto, a to zhruba během minuty.

Když to nechce držet pohromadě, v žádném případě nepřidávejte tekutinu, ale ještě trochu sádla. Věřte mi. Přidáním vody nebo jiné tekutiny byste získali úplně nový druh cukroví: sádlové placičky. Když je ozdobíte cákanci rozpuštěné čokolády, můžete dokonce tvrdit, že to byl záměr, a úspěšně je rozdávat na všech vánočních besídkách.

Dobře připravené těsto poznáte takto: kousek odloupněte, vyválejte z něj kuličku, položte si ji na pracovní plochu a prstem do ní vytlačte důlek. Když okraje kuličky popraskají a vzniknou v nich velké trhliny, chce těsto ještě trochu tuku. Zapracujte do něj lžíci sádla a test proveďte znovu.

Sádlovky a pečení

Hotové těsto se chová nesmírně příjemně a láká k tomu, abyste ho hned upekli.

Zadržte a odolejte.

Dejte těsto na sádlovky odležet

Jako kterémukoli jinému těstu, které obsahuje docela dost tuku v poměru k mouce a minimum tekutin, mu prospěje odležení v chladu. Aspoň na hodinu, lépe na půl dne, ideálně do zítřka.

Ano, toto pravidlo skutečně platí pro téměř všechna těsta na cukroví.

Odležením se zlepší tvárnost těsta, sníží se množství trhlin a riziko popraskání, cukroví se při pečení nebude tolik roztékat ani srážet.

Po odležení rozválejte z části těsta silného hada, rozkrájejte ho na stejné kousky…

rozválení těsta na sádlovky

… vyválejte z nich hezké kuličky, skládejte je na plech…

sádlovky na plechu jako kuličky

… a vymáčkněte do nich důlek obrácenou stranou vařečky. Prstem to jde taky, ale není to úplně ono, protože důlek se během pečení trochu rozšíří a zmenší se mu hloubka.

vytvarované sádlovky

Troubu příliš nepřehřejte

Těsto obsahuje hodně sádla a hodně kakaa. Této kombinaci nesvědčí příliš prudké pečení. Sádlo by povolilo příliš rychle, tvary by se roztekly, a hlavně by kakao zhořklo.

Připalování kakaa ostatně ihned poznáte podle vůně linoucí se z trouby. Když to voní jako připálená čokoláda, je to připálená čokoláda.

Ideální teplota je podle mě kolem 150 stupňů. Ráda peču sádlovky na horkovzduch, takže nastavuji troubu jen na 130 stupňů a zbytek dožene zapnutý větrák.

Upečení se pozná hůř, protože sádlovky se za tepla rozpadají a jsou měkké, zdánlivě nedopečené. Propečení se pozná, až když trochu zchladnou – i proto je potřeba nechat je nejprve chvíli zpevnit na plechu, než je sundáte. Takže buď musíte věřit času uvedeném v receptu, anebo jeden kousek zkusmo opatrně vylovte z trouby, nechejte maličko vychladnout na talířku a pak prozkoumejte vnitřek, zda nezůstal moučně syrový.

Plnit sádlovky před pečením, nebo až po něm?

Všichni vám doporučí, abyste zavařeniny, marmelády, oříšky či mandle vkládali do sádlovek až po upečení.

Mám k tomu trochu opačný postoj.

Pokud je v troubě opravdu nižší teplota, oříškům ani mandlím to neublíží, doba pečení bude naopak tak akorát dlouhá, aby jim přivodila příjemnou opečenou chuť. U vyšších teplot ale už dojde k jejich spálení, to ani nemusíte zkoušet.

Co se týká marmelády, tam se během pečení dějí zase jiné věci. Marmeláda během pobytu v troubě trochu vyschne, trochu zatuhne, trochu zkaramelizuje. Vznikne z ní žužlavá hmota. Podle mě to hezky kontrastuje s rozpývavostí cukroví, ale uznávám, že to není vhodné pro každého. Zkuste to sami na pár kouscích a uvidíte, kam tento experiment povede.

No a konečně mě baví plnit sádlovky i rozpuštěnou čokoládou. Tam pochopitelně není jiná možnost, než to udělat až po upečení.

Hotové sádlovky spadají do té kategorie cukroví, od kterého budete před svátky odhánět nedočkavé a nenechavé ruce, načež je bude po Vánocích rozdávat plnými hrstmi. Tradice je tradice.

sádlovky recept

 

Sádlovky čili sádlové koláčky

Množství: 2 plechy (60-70 kousků)

Suroviny

    Na těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g sádla
  • Na čokoládovou náplň:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g hořké čokolády

Postup

  1. V míse metličkou smíchejte mouku, cukr a kakao. Přidejte sádlo rozkrájené na kousky a příborovým nožem nebo vidličkou ho rozsekejte do kakaové směsi, až vznikne hrubá drobenka. Dál už pokračujte rukama: konečky prstů směs mněte, dlaněmi hněťte, až začne vznikat těsto. Přípravu dokončete na pracovní ploše. Pokud by se těsto trhalo a špatně drželo pohromadě, zapracujte do něj ještě půl až jednu lžíci sádla navíc. Všechny suroviny taky můžete odměřit do robota se sekacím či míchacím nástavcem, zapnout na malou rychlost a nechat během chvilky vypracovat na těsto.
  2. Z těsta vytvořte placku, zabalte do fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.
  3. Troubu předehřejte na 130 stupňů s horkovzduchem, anebo na 150 stupňů bez něj. Odkrojte polovinu těsta a vyválejte z něj hada o tloušťce a velikosti menšího rohlíku. Rozkrájejte na kousky zhruba půl centimetru velké, z každého vyválejte kuličku a skládejte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi kuličkami nechte rozestupy velké asi 5 centimetrů. Do každé kuličky jemně vykružte důlek obrácenou stranou vařečky.
  4. Těsto stačí na dva plechy - ten první stihnete upéct, než zpracujete druhou polovinu těsta stejným způsobem. Pečte 15 minut, u větších kousků 17.
  5. Sádlovky nechte 5 minut vychládat na plechu, až trochu zpevní, pak je přendejte na talíř k úplnému vychladnutí.
  6. V kastrůlku rozpusťte olej a čokoládu, a to na zcela minimální výkon plotýnky a při soustavném míchání. Lžící rozdělte do důlků v sádlovkách a nechte ztuhnout. Uložte do chladu. Pokud se chcete vyhnout čokoládové náplni, lze sádlovky plnit marmeládou, případně oříšky – těmi klidně i před pečením.

 
 

Join the Conversation

  1. Joo sádlové koláčky..
    Osobně kuličku (raději menší, nabydou) maličko splácnu prstem občas „namočeným“ do mouky, potom do něj vrazím konec malé injekční stříkačky ve které mám pikantnější marmeládu naředěnou trošičkou šťávy z citronu, zakvrdlám a vzniklou dírku vyplním.
    Jo, předem papír na plechu pomoučím (přes čajové sítko), teprve poté kladu kuličky!
    Výborný recept..
    Karel

  2. Napadlo mě udělat podle tohoto receptu, ale sádlo nahradit kokosovým tukem – zkoušel to někdo?

    1. To je super napad, taky by me zajimalo, zda to jde.

    2. Ano, dělám už několik let a vždy výborné. Jen je možná potřeba dát ho trošku víc než sádla – člověk to musí zkusit, ale myslím, že pro množství v receptu by to mohlo být něco kolem 200g

    3. Protože se mi těsto rozpadalo. Ale jak říkám, chce to zkusit :). Začít s menším množstvím a případně přidat.

  3. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    toto cukroví znám, ale zatím jsem ho nedělal. Alespoň to mohu zkusit. Děkuji za recept.

  4. Toto cukroví miluju, ale zatím jsem neměla odvahu ho zkusit. Děkuji za recept Flo, teď mám příležitost :o) klidné svátky Ti přeji. Kačka

  5. Jé, moc děkuju. Tak to je pro mě veliká nostalgie. Maminka tomu říká sádlové kolečka a miluje je. Dá se říct, že je děláme doma už víc jak 20 let. Já se přiznám bez mučení, že mi úplně nesedí, ale určitě se mrknu na recept, jaký máme doma a kvůli mamince určitě vyzkouším recept Váš.

  6. Ludmila says:

    Konečně, konečně, konečně děkuji Vám paní Florentýnko opravdu jsem se dočkala, protože za celé období předvánočního pečení jsem nenašla v různých časopisech, receptech zmínku o sádle natož, aby ho někdo používal v receptech. Mám po babičce i mamince sešity s recepty ručně psané, tak jak si je známé, sousedky, kamarádky vyměňovaly. A já se nyní pouštím do receptu vanilkové rohlíčky právě se sádlem , ale i máslem , tak trochu napolovic pečeme je každý rok a jsou úžasné a vůbec to sádlo není cítit a jsou neskutečně chutné.
    Přeji Vám všem krásné a pohodové vánoční svátky a ať se daří při pečení po celý rok 2024 .

  7. Děkuji za recept,sadlove cukroví znám,ale ještě jsem nedělala, určitě upeču

  8. Mila Flo, pokud jde o plneni kolacku marmeladou, jdu cestou kompromisu – plnim az po upeceni, ale marmeladou, kterou trosku naredim a povarim. Pak horkou vlevam do dolicku… po zatuhnuti je tak v urcite mire ta sympaticka zuzvavost, ale napln se nevypece, jako v pripade naplneni pred pecenim 🙂

  9. Díky za bezvadnou inspiraci, jdeme dnes do toho. Jitka

  10. Sádlové koláčky jsem nikdy ani neochutnala. Mám nápad – zajdu na ně ke kamarádce a pak bych zkusila. Když budu mít štěstí, ještě je nepekla a můžem je udělat spolu. Doufám, že mi svěří důležitou úlohu – dělat ty důlky..

  11. Tak letos mám už upečeno, zkusím příští rok, děkuji za recept. Přeji hezký předvánoční čas

  12. Děkuji za recept, za mě jedno z nejlepších cukroví. Peču již po několikáté, vyzkouším i Váš recept.

  13. Kateřina says:

    Dobrý den, Flo

    sádlovky u nás taky milujeme. Letos jsem dělala dvojtou dávku. Z jedné dávky dělám vdolečky s marmeládou nebo povidly a mandlí, a druhou část těsta vyválím, vykrájím a po upečení spojuji nutelou, poliju čokoládou a navrch dám ještě lentilku. Je to hodně sladké, ale co bych pro své milé neudělala

    Přeji krásné svátky plné pohody a úsměvů na tváři

  14. Moooc děkuji za recept, sadlove koláčky peču, máme je rádi. Plnim marmeládou až po upečení. Vaše rady jsou super, budu se jich držet. Přeji pohodu, klid a ať se Vám všechno daří. ???

  15. Popelka says:

    Ahoj Flo
    Jo sadlové cukroví to máme moc rádi,
    a už jsou dvě dávky hotové ?
    recept mám po mamince a je super

    Přejeme tobě a tvé rodině krásné Vánoční svátky
    a vše dobré v Novém roce hlavně zdravíčko

  16. Mila pani Florentynko… dekuju Vam za nostalgicky vylet do casu, kdy jsem se motala babicce v kuchyni a uzdibovala a olizovala, omamena vunemi tak dokonalymi a intenzivnimi, ze si je s sebou (s laskou) nesu uz temer tri ctvrtiny stoleti. V rovine o malicko vecnejsi – marmeladou babicka i maminka plnily pred pecenim – a dodnes se mi tato varianta jevi ze vsech nejpovedenejsi. A jeste vecneji – suroviny mam, jdu na to!!! Dekuju Vam za Vas kultivovany impulz – Marie

  17. Elizabeth says:

    Mám otázku. Jsou všechny sádla dostupné v obchodech stejně dobré na pečení cukroví? Je možné tady koupit lepší sádlo — jak říkají anglicky „leaf lard?“

    1. Evísek says:

      Nevím, jestli lepší, ale je tužší a líp se s ním pracuje – sádlo v kostce, v papíru.

    2. Sádlovky milujeme v redukované podobě: peču do té doby než začnou praskat, nechám lehce prochladnout a obaluji ve vanilkovém cukru.

    3. Zdravím, sádlo v kostce je skutečně tužší, ale s domácím nemá nic společného – vyrábí se jiným postupem, není škvařené. Já už kupuji jen škvařené sádlo v zavařovačce, konkrétně od firmy Qualivo. (https://www.kde-nakoupim.cz/produkt/qualivo-veprove-sadlo-skvarene-11492/) Z něj peču a je skvělé.
      Ale určitě najdete i jiná stejně dobrá.

  18. Děkuji za recept JITKA a děda

  19. Milá Flo,

    ràda si zase po nějaké době zopakuji sádlovky.
    A z dvojité dàvky.Děkuji za recept,i ty předchozi.
    Přeji ti hezké vánoční svátky a jen to nejlepší
    v nadcházejícím roce.

  20. Milá Flo,
    zaujalo mě rozpouštění čokolády s olivovým olejem. Extra panenský bych se bála použít kvůli specifické, silné chuti. Nemám náhodou zbytečné obavy?

    1. Pavlo, ten olej tam v podstatě není poznat, neboj se toho. Ale klidně použij jakýkoli jiný rostlinný.

  21. Máma dělávala kdysi Důlkové koláčky…musím mrknout na její recept. Před pečením se pomašlovaly vajíčkem a posypaly jemně sekanými vlašskými ořechy.
    Musím si toho dopéct ještě hodně, rodina na tom trvá 🙂

  22. Evísek says:

    Děkuji, Flo,
    u nás se jim říkalo mouřenínci a vtlačovala se do nich půlka buráku ? A maminka je dělala v celé rodině bezkonkurenčně nejlepší. Dneska už skoro nepeče, tak je asi letos udělám já jí pro radost.
    Krásné a klidné vánoce všem

  23. Martina says:

    Ahoj Flo, sádlovky máme hodně rádi. Už jsou upečené. Po menší nehodě připečení udělaná další dávka.?
    Přeji Ti a celé rodině hezké vánoční svátky a v novém roce hodně štěstí a zdraví.

  24. Kristýna says:

    Mám dotaz, zkoušel někdo udělat bezlepkové sadlovky? Vyměnit mouku za kukuřičný škrob? Máme v rodině bezlepkovou a bez laktózy. Děkuji

  25. Peču každý rok, pekla je moje maminka i babička. Říkáme jim bobky. ? Každý rok mi moje dospělé děti říkají proč jsem jich upekla tak málo. Minulý rok jsem skončila na osmi dávkách.? Nejsem žádná velká pekařka, ale bobky na Vánoce musí být, i kdyby nebylo jiné cukroví.?

  26. Milá Flo, díky za recept, který mě vrátil do dětských let. U nás se tomu říkalo sádlové důlky a měli jsme je každé Vánoce.
    Přeji Ti krásné a pohodové svátky.

  27. Drahomira says:

    Cukroví mého dětství… Sádlové bochánky. A uprostřed rozinka, nebo mandlička. Tak letos, děkuji Flo:)

  28. U nás to byly sádlové koláčky. Moje matka na nich vždycky, když jsme pekly cukroví společně, trvala. Já je nerada. A stejně už mám cukroví upečené a rozdané.
    Jó, to s loňskými marokánkami jsi mi padla do noty mnohem víc.

  29. Markéta says:

    Jojo, u nás jim říkáme „sádelňáky“ a miluji je od dětství 🙂 Babička je plní po upečení nějakou ostřejší marmeládou, do které se rozmíchá trochu rumu a na ní se dá plátek mandle nebo půlka lískového ořechu 🙂 Kombinace rozpývavého sladkého těsta, nakyslé řízné marmelády a křupnutí oříšku…. mňam… a dobře to vypadá 🙂

  30. Zdeňka says:

    Sádláče jsou u nás téměř hlavní druh cukroví, ale mám trochu jiný recept. Plním je před pečením meruňkovou marmeládou. Dělám je ráda, protože si s plechem a těstem na talíři můžu sednout třeba k televizi, což u vykrajovaného cukroví nejde. Zajímavá inspirace je vynechat kakao, protože jeden člen rodiny má dnu, ale dřív je měl moc rád.

  31. Blanka says:

    Ahoj Florentynko, tyhle kolacky delam uz dlouhe roky, ale s maslem. Nedavam kakao, ale kulicky obaluji v mletych oriskach, mandlich, orechach, lnenych seminkach… Myslim, ze neodolam a jeste je udelam se sadlem. Dekuji za recept a preji hezky predvanocni cas.

  32. Doma je děláme už několik generací, ale říkáme jim „důlkové“ podle toho důlku na marmeládu. To jejich rozplývání se na jazyku miluji.

  33. zdenka kauerová says:

    Ahoj Flo, děkuji za recept, který vypadá velmi jednoduchý, ale musí se dodržovat technologie. Nikdy jsem je nepekla, ani nejedla, ale mnohokrát o tomto cukroví staročeském slyšela.
    Ještě je čas, recept mě velmi láká, pokud mé chuťové buňky nezaberou, cukroví rozdám.
    Přeji Ti po náročném roce, klidné svátky vánoční a mnoho elánu v dalším roce.
    Zdena

  34. Lenka Šustková says:

    Sadlovky jsou nejen vyborne , ale i velmi pohledne .
    Florentynko , hodne zdravi a elanu v dalsim roce , aby te neopustila tva neuveritelna kreativita . A pokud mozno klidne vanoce Lenka.

  35. Zdravím Fló, děkuji za recept, nikdy jsme je nedělali, tak určitě vyzkoušíme.
    J.

  36. Ahoj Floretýnko,cukroví mě lákalo,tak jsem ted dělala.Protože už nějaký rok používám minimum cukru a zdálo se mi 15dkg hodně-dala jsem 10dkg a stále je to pro mě sladké.
    Protože těsto nebylo dle mého gusta,přidala jsem na tvou radu sádlo,ale tvé sádlovky-obrázek-to nejsou. Použila jsem taky tmavé kakao-karob.
    Takže můj dotaz je-když snížím cukr tak o polovinu,co musím ještě v receptu „pomenšit“,aby se povedl k mé spokojenosti?
    Moc děkuji za případnou radu-Jana

  37. Jarmila says:

    Milá Florentýno děkuji za recept. Je to cukroví mého dětství. Už jsem dlouho nedělala. Možná letos zkusím. Hezký předvánoční čas. Jarka

  38. Já si vždy schovám trochu těsta z vanilkových rohlíčků, a na jeden plech sádlového dám jeden rohlíček. A jak je upečený rohlíček, je i ostatní (dělala to tak i babička a maminka) a funguje to?

  39. Milá Flo úplně luxusní koláčky mňam

  40. Cukroví mého dětství, ale u nás Sádlové očka. A další ale, nepečené a uvnitř lentilka. Skvělá záležitost ?

  41. Zdeňka says:

    Milá Flo,
    sádlovky jsou u nás TOP cukroví a pečeme je i mimo svátky.
    Jsou neuvěřitelně rychle udělané, upečené a bleskově snězené:)
    Jako plnící hmotu důlků doporučuji žloutky s cukrem, též výborné.
    A všem, co by chtěli zkusit, tak jedině ze sádla, nejlépe domácího,
    žádný olej nenahradí chuť, kterou sádlo bochánkům dá..mňam:)
    Hezký zbytek roku a klidné svátky Zdenka.

  42. U nás se jim říká šmolcoki ( šmolec – sádlo ). Dělám je už několik let. Recept je stejný. Nejprve udělám těsto bez kakaa. Pak ho rozdělím na půlky a do jedné dám kakao. Takže ve výsledku mám polovinu světlých a polovinu tmavých. Světlé plním čokoládou a tmavé citronovou polevou. Vedle sebe vypadají velmi dobře.

  43. Milá Flo, díky moc za recept, udělal mi velkou radost. Pamatuji si, jak jsem jako malá na 1. stupni ZŠ se svou spolužačkou u nich doma pekla toto cukroví. Říkali mu „mužská věrnost“ a do kuličky se zapíchl kousek sekané mandle. Úžasné. To kápnutí čokolády do důlku je skvělý nápad, jak zpracovat zbývající čokoládu po jiných druzích cukroví.

  44. Milá Flo, souhlasím ,že sádlové koláčky jsou jemné a výborné cukroví, recept mám od mé maminky a každý rok je peču.
    Přeji Ti a celé Tvé rodině příjemné prožití svátků vánočních a hodně štěstí zdraví do nového roku. Eva

  45. Šárka says:

    Děkuji za recept a postřehy ? Letos jsem do důlku dávala kus kandované pomerančové kůry nebo kakaový bob. A do těsta strouhanou pomerančovou kůru. Nějak se mi pomeranč k hořkému kakau hodí…

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close