Salsiccia je syrová italská klobása, která vám zpříjemní mnoho chvil v kuchyni podobně nápaditě jako špagety. Navíc se vyznačuje všestranností podobnou mletému masu. Je to prostě velmi inspirativní surovina a stojí za malé kuchařské zastavení.
Její jméno vyslovujte salsičča. Po celé Itálii existuje mnoho druhů těchto klobás, dalo by se říct, že co region, to několik variant s chráněným původem. Nejznámější vám nejspíš bude syrová klobása z Toskánska, která ve střívku obsahuje směs nahrubo pokrájeného vepřového masa, špeku, soli, vína, koření a bylinek. Na rozdíl od sušených klobás se musí uchovávat v chladu a rychle spotřebovat.
Jakkoli exoticky nebo vzdáleně vám tenhle popis může znít, salsiccia se dá koupit i u nás, aniž by bylo třeba si nejprve opatřit zpáteční letenku do Říma. Já ji mám ve své kuchyni velmi ráda, a to nejen v té letní, prázdninové. Vždyť i Italové si na ní raději smlsnou ve studenější polovině roku, protože syrová klobása vyžaduje tepelnou úpravu – a to ne zrovna na grilu, ale raději v pánvi nebo v troubě.
Kde se dá salsiccia koupit
Prodávají ji pokroková řeznictví, italské speciálky a taky velkoobchodní prodejny jako třeba Makro. Občas se dá potkat i v běžných potravinách, záleží řetězec od řetězce a město od města.
Salsiccia v kuchyni
Pokud už si takový klobásový poklad přinesete, chovejte se k němu podobně jako k mletému masu, které nebylo připraveno pouze z libových kousků. Jinými slovy to znamená, že:
- Klobása potřebuje důkladně tepelně upravit skrz naskrz, nestačí ji jen rychle prohřát nebo zvenku opéct. Podle velikosti klobás počítejte s tím, že salsiccia se tepelně upravuje aspoň 15-20 minut.
- Ze všech šesti základních tepelných úprav jí nejvíc svědčí dušení. Jiným i slovy – krátké opečení, a pak dotažení v nějaké aromatické tekutině. Pokud byste ji jen vařili, zbytečně se připravíte o část chuti, a kdybyste ji zase jen pekli nebo opekli bez tekutiny, hrozí, že se klobása po vnější straně spálí dřív, než ji uvnitř dostatečně doděláte.
Pravidla, která je lepší si zapamatovat
Vždy před opékáním klobásy na několika místech propíchejte nožem nebo vidličkou. Vznikající pára bude hledat cestu, kudy uniknout zevnitř ven, a pokud jí tu cestu nevytvoříte, udělá si ji sama. Nadšeni z toho ovšem nebudete.
A dál velmi pomáhá, podobně jako u slaniny, když propíchané klobásky vhodíte do pánve, zapnete plotýnku a klobásky hned podlijete několika lžícemi vody. Tím se budou moci zahřát a uvolnit tuk, aniž by se rovnou v suché pánvi spálily a aniž by se jim potrhalo tenké střívko. Jakmile se postupně klobásy zahřejí, pustí si svůj vlastní tuk a ten pak zafunguje jako skvělý prostředník pro opečení pěkně dozlatova.
Teplotu při opékání klobásek průběžně regulujte, protože z klobás uniká nejen tuk, ale i tekutina, a obojí společně v jedné pánvi prská tím víc, čím vyšší je teplota. Chce to vychytat zlatý střed mezi přílišným prskáním a příliš nevýrazným opékáním.
Nápady, kam se salsicciou
Tady je mých deset nejlepších tipů, jak čerstvou klobásu využít:
1. Klobásy na bylinkách
Klobásky opečte nasucho (jak bylo uvedeno výše), a ke konci opékání vhoďte libovolnou směs čerstvých a nasekaných bylinek, včetně rozmarýny, šalvěje e tymiánu. Skvěle to ladí dohromady. Následně podlijte trochou bílého vína nebo vody a nechte dotáhnout.
2. Klobásy v rajčatové omáčce
Klobásky opečte a pak zhruba 15 minut duste v rajčatovém pyré (passatě). Skvělou přílohou je kuskus i polenta.
3. Plněné cukety
Malé cukety o váze nanejvýš 300 g podélně překrojte, vydlabte a do vzniklých lodiček dejte náplň z klobásek. Budete je tedy muset nejprve vytlačit ze střívek, ale to je hned a stojí to za to.
4. Klobása s rizotem (vlastně rizoto s klobásou)
Jestliže rádi vaříte krémové italské rizoto, zkuste do něj někdy úplně nakonec, těsně před podáváním, vmíchat klobásku rozkrájenou na silné plátky a samostatně opečenou na pánvi dozlatova.
5. Klobásové kuličky do rizota
Tohle je skoro totéž, co předchozí bod, jen dovedený k dokonalosti. Vymáčkněte vnitřek klobásek do misky a navlhčenýma rukama vymodelujte z náplně kuličky. Ty pak opečte v pánvi a podávejte s krémovým italským rizotem.
6. Základ na boloňskou
Použijte náplň klobásek namísto mletého masa do boloňské omáčky. Postupujte stejně, jako v případě klasického receptu (podívejte se třeba na můj recept: boloňská omáčka). Nemusíte tolik řešit bylinky a ochucení, klobása už je výrazná dost sama o sobě.
V podstatě si můžete boloňskou pro účely rychlé večeře docela zjednodušit a ze vší zeleniny použít třeba jen cibuli. Neříkejte tomu pak boloňská, ale dobré to je.
7. Klobásová pasta carbonara
Tenhle úskok myslím poprvé veřejně použil Jamie Oliver. Vnitřkem klobásky můžete nahradit slaninu v klasické verzi těstovin po uhlířsku.
8. S růžičkovou kapustou
Možná znáte můj recept na masový ping – pong z Kuchařky pro dceru. V něm se společně na plechu v troubě pečou kuličky ze směsi z mletého masa a kapustičky. Jestli chcete, nebojte se nahradit masové kuličky klobáskami. Celými.
9. Klobásová pizza
Jestliže někdy rádi pečete domácí pizzu, klobásku salsiccia můžete použít jako jednu z ingrediencí na ozdobení. Opět stačí klobásku vymáčknout ze střívka a rozdrobit na syrovou pizzu. Jako další doprovod se skvěle hodí papriky a cibule. Jelikož se domácí pizza peče déle než ta v pravé italské pizzerii, nemusíte mít strach, že by klobáska zůstala syrová.
10. Klobásy na cibuli a na smetaně
Ty jsou prostě dokonalé. Tak moc, že jsem je zařadila do nové kuchařky Večeře u Florentýny a že vám k nim nyní přidávám i recept k vytištění.
Musím ještě dodat, že neznám lepší využití závratného množství cibule než k těmto klobáskám. Nedovolila bych si ovšem říct, že tuhle hromadu cibule beru jako odpustek klobásového dietního prohřešku. Upečené klobásy jsou tak báječné, tak krémové a tak návykové, že slovo hřích v tomto případě do kuchyně vůbec nepatří.
Suroviny
- 8 syrových italských klobás (tzv. salsiccia)
- 6-8 středně velkých cibulí
- 1 lžíce sádla
- 200 g (1 kelímek) smetany ke šlehání
- sůl a pepř
Postup
- Klobásy na povrchu na několika místech propíchejte vidličkou, aby při tepelné úpravě nepopraskaly. Vložte je do kastrolu, podlijte třemi lžícemi vody, zakryjte poklicí a zvolna, za občasného otáčení, nechte dusit 15 minut, aby se provařily a nezůstaly syrové uvnitř.
- Zatímco se klobásy dusí, předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupejte, nakrájejte na půlměsíčky, osolte větší špetkou soli a ve velké pánvi na sádle ji nechte zvolna zesklovatět a změknout, ale ne zhnědnout. Poté ji přesuňte do menšího pekáčku.
- Jakmile jsou klobásy provařené, naskládejte je nahoru na cibuli do pekáčku. Štávu, která po nich zbyla v kastrolu, zprudka svařte a odpařte, až jí zbudou sotva dvě lžíce. Přilijte smetanu, zahřejte k varu, promíchejte a touto smetanovou omáčkou pak přelijte klobásy. Vložte do trouby a zprudka zapečte 10-15 minut, až klobásy i cibule na povrchu zezlátnou.
- Podávejte horké, s vařenou quinoou, rychlým kuskusem nebo krémovou polentou jako přílohou.
A co děláte s klobáskami salsiccia vy? Přidáte mi další nápad do sbírky?
Jak se ty kuchyně krásně prolínají 🙂 Na východním Slovensku je zvykem do štedrovečerní zelňačky přidávat „bílou klobásu“, neříká se ji sice salsiccia, ale jinak je stejná. Taky se recepty liší, i v jednotlivých rodinách, akorát ji už málokde dělají doma…
Opravdu? To jsem netušila. Díky, Dani.
Myslela sem, že najdu recept, jak vyrobit tyto úžasné klobásky sama doma 🙁
Ale díky za receptík s cibulí, ten určitě vyzkouším, jen co najdu kvalitního řezníka – nemáš nějakého vyzkoušeného? Vím jen o amase….
Až jednou založím řeznický blog, tak tam tenhle recept určitě nebude chybět! 🙂
Amaso je asi sázka na nejlepší kvalitu, ale jinak bych se vůbec nebála právě toho zmíněného Makra. Je tam blízko odevšud. A tipovala bych, že něco bude mít i Wine Food Market.
Salsicciu znám a miluju! Bohužel, od té doby, co k nám přestal na tržiště dojíždět „pokrokový“ řezník z Rakovníka, nejde v našem maloměstě sehnat. Dělávala jsem ji nejčastěji podle receptu jednoho italského kuchaře z Apetitu – podusit kousky klobásky (ta od mého řezníka byla hodně tenká), přidat pár třešňových rajčátek, podlít trochou bílého vína a zamíchat s jakoukoliv těstovinou. Neskutečná dobrota. Z Bologne znám i jídlo „gramigna con la salsiccia“. Gramigna je druh tamějších těstovin. Recept je hodně podobný, jen místo vína a rajčat se k osmahnuté salsiccie přidá vysokotučná italská šlehačka, něco jako crème fraîche. Je to samozřejmě kalorická bomba.
Děkuji, Florentýno, za další typy, je to pro mě popud, abych při příštím výletu do Prahy salsicciu už konečně koupila.
Ivano, já děkuju, ve tvém komentáři je skryto hned několik pokladů najednou. Paráda.
Dobry den,
vyborna inspirace.
Tak ať se daří realizovat ji v kuchyni, Lucie.
Já asi ještě na tak pokrokového řezníka nenarazila, nebo jsem zrovna neměla čas se tím zabývat… Ale napadlo mě nad tím, jaká je asi souvislost s taliánem? Zřejmou podobu / možnou příbuznost tam vidím…
Chtěla jsem to zmínit v článku 🙂 Už jen ten název samotný vyvolává jisté náznaky souvislostí, ale to je asi tak všechno. Taliáni se pomalu vaří, zatímco tady jde o trochu jiné úpravy. Vizuálně vypadají jinak a chuťově to taky není to samé. Možná ještě velikost zhruba odpovídá.
Hanko, asi máš pravdu. Už jsem zkusila nahradit salsicciu taliánem, ale není to samozřejmě ono. Chybí to koření, víno a bylinky.
No, je to holt česká varianta, co se jí s hořčicí. 😀
Ahojky, Flo,
přiznám se, že jsem na ni v Plzni ještě nenarazila. Mám ráda vinné klobásy, ale salsicciu ráda ochutnám, díky za inspiraci 🙂
Ochutnej, věřím, že tě zaujme na dlouhou dobu.
V Plzni ji občas kupuji v Midaro – v Šafaříkových sadech (U Zvonu). Přidávám do různých úprav těstovin, rizota nebo na pizzu.
A v Plzni v resturaci Pulcinella dělají skvělou pizzu Salsiscia e porcini (s hříbky) – to je moje slabost.
Díky za tip na výlet 🙂
V Plzni už mají domácí salsicciu v řeznictví Vojenice na Koterovské,je výborná!:)
Ahoj Flo..
Tuto klobásku jsem ještě neochutnala. Snad je u nás možnost ji zakoupit v Makro.
A pokud ji ochutnám tak o vánocích. Před vánocemi jezdím do Brna možná bych ji tam sehnala, budu vidět. Děkuji za inspiraci.I.
Makro je určitě má, tam myslím uspěješ. Tak ať ti o Vánocích chutná.
HMM, to je překvápno. Zase mám možnost vyzkoušet něco, co ještě neznám. Díky, bude něco nového.
A o tom to v kuchyni je 🙂
O salsiccii slyším poprvé a hrozně ráda vyzkouším, jen ji ještě někde sehnat… Receptík na cibuli vypadá velmi lákavě 🙂
Jani, je to nebezpečně jedlé. Tak pozor, abys těch klobásek koupila dost, až je někde seženeš 🙂
Když jsem si koupila kuchařku Hovory s řezníkem (nejlepší kuchařka co mám – vařím z ní pořád), tak tam jsem se poprvé setkala s těmito klobáskami. Bydlím na malém městě na Vysočině (takže i do Makra daleko), ale dají se tady sehnat alespoň taliány (jsou na objednávku v řeznictví Zeman u Penny, takže dostupné snad po celé ČR). Upravuji je podobně – propíchám, osmahnu, podliju pivem a dusím. Sice to je chuťově jinde, ale také výborné.
Taliáni jsou takový zapomenutý český řeznický poklad. Taky je mám moc ráda. Díky za zajímavou inspiraci.
Milá FLO,
zdravím, děkuji za nápady, ale bohužel Makro není řešení u nás je jen pro podnikatele a pokud nemáš známého máš smůlu.Zajímalo by mně jestli se dá salsiccie něčím nahradit. Recepty vypadají lákavě
Zdraví Helena
Heleno, nevím o ničem, co by tyhle klobásky mohlo plnohodnotně nahradit. Třeba někdy někde potkáš speciálku s těmito specialitami anebo ti je někdo doveze z velkoměsta. Zas tak nedostatkové zboží to není.
Fakt dobrá inspirace ,díky.
Rádo se stalo, Lído. Flo.
Salsicii jsem asi před rokem koupila v obchodě sýrů Gran Moravia. Teď jsem tam dlouho nebyla, tak nevím, zda je stále prodávají.
Eliško, to by mohl být bezva tip na nákup, díky.
Jani, vůbec tuhle klobásku neznám, ale budu se po ní dívat, třeba na ni narazím. Moc obdivuji ten krásný modrý příbor, poradíš kde ho koupit?
děkuji Majka
Majko, ty barevné příbory jsou francouzské, značka Sabre. Objednávala jsem je kdysi přes internet z Německa.
Ahoj, souhlasim s tebou, ze je to vyborna klobasa. Sama si ji objednavam ze stranek http://shop.sardinie.cz/delikatesy/uzeniny/ a lepsi klobasu jsem nikdy nejedla. Urcite zkuste i ostatni 😉
Díky za tip, Aleno. Flo.
Milá Flo, dnes jsem vařila podle Tvé kuchařky večeří – salsicii na cibuli. Výborné jídlo, klobásky skvěle dochucené (koupeny v prodejně italských potravin v Praze 7 na Letné), a hlavně skoro bez práce. Příloha brusinková bageta, do šťávičky namáčená. 🙂
Och 🙂 Dokonalá kombinace. Děkuju za vyzkoušení.
Eliško, moc zdravím a moc prosím,
kudy a jak na ´´brusinkové bagety´´?
Nejsem v tomto odvětví vůbec kovaná
a moc ráda bych je ochutnala spolu se
salsicciou na cibuli. Jak jsi zmiňovala,
musí to být lahůdka. Ách! Jiřina
Milá Flo i ostatní milé dámy (a také i pánové).
Včera jsem měla možnost ochutnat salsicciu
od zmíněných VOJENIC a ačkoli neznám její
originál z italkých řeznictví, tak vím, že takto
nějak musí chutnat.
Byla prostě BOŽSKÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!! A plánuji ji
otestovat na jednom mém známém. Italovi,
který pochází od Neapole. Jsem moc zvědavá
na jeho reakci. Prostě a jasně, tohle mu musí
chutnat…… Všem vřele DOPORUČUJI! Jířa
Já ji snad budu muset taky ochutnat. Díky za tip.
Zrovna jsem si dve salsicci donesl z nasi letenske Formaggerie, ze je pridam (tentokrat na zkousku misto obligatni anglicke slaniny) do umleteho masa na bolognese, ale vbrzku tam nejspis opet zamirim, abych mohl vyzkouset nektery ze zdejsich receptu, diky za ne! Kdyztak pak poreferuju, jak jsem pochodil 🙂
Božský to pokrm, děkuji mockrát, je to tak jednoduché a přitom hříšně dobré. Ty klobásky bych si sama nikdy nekoupila, ale když jsem na ně narazila, vzpomněla jsem si na tenhle recept… …a nelituju, zůstanou zabydlené v naší kuchyni ????