Když se řekne sekaný salát, mám tím na mysli přesně to, co anglosaský svět zná jako chopped salad. Název sekaný salát se mi nelíbí, ale nepřišla jsem na lepší, tak máte máte moji plnou důvěru a podporu najít lepší překlad.
Ostatně až ochutnáte, věřím, že vám stejně bude jedno, jak sekaný salát přeložit nějak líp a zda by pomohlo nazývat ho třeba nasekaný nebo rozsekaný. Bude vám hezky na duši, tak odpustíte případné nelibozvučnosti v názvu.
Jak na sekaný salát
Sekaný salát se dá připravit v podstatě z jakéhokoli salátu, který jste kdy měli na talíři. Pokud jste někdy byli v salátovém baru, dost možná už jste tento druh salátu potkali.
V salátových barech se sekaný salát dělá tak, že se nejprve smíchají všechny suroviny do salátu, tedy listy, zelenina, ovoce, sýry, maso, uzeniny či vejce (ne nutně všechno jmenované), přidá se i zálivka a znovu se vše promíchá.
Teď by mohla příprava skončit, jak je tradičně zvykem, ale nikoli. Tento stále ještě nehotový salát se vyklopí na velké prkénko a nožem se naseká libovolně nadrobno. Teprve potom se přesune do mísy, vedle které se položí vidlička a vše se doprovodí přáním dobré chuti.
Tím, že se salát naseká na menší kousky, se z něj stane poněkud jiný chuťový zážitek. Výraznější, šťavnatější, možná i jedlejší. Unese totiž mnohem víc zálivky, neboť ta se může navázat na mnohem větší plochu povrchu surovin.
Přesně takto vzniká sekaný salát. Rozsekaný salát. Nasekaný salát. Prostě jak chcete.
Sekaný salát teď v zimě?
Ano, právě teď v zimě. Podle mě se jedná o nejlepší zimní saláty vůbec, a to z několika dobrých důvodů:
- V zimě je dostupná hlavně pevná a méně šťavnatá zelenina – mrkev, celer, zelí bílé i červené, špičaté zelí, čínské zelí, kapusta, kadeřávek, růžičková kapusta, z ovoce jablka a hrušky. Všechna tahle tvrdá úroda se dá použít do salátu, jedině pokud je uvařená doměkka anebo nastrouhaná nahrubo či nakrájená na jemné nudličky. Anebo nasekaná!
- Jak se začíná projevovat předjaří, přicházejí taky choutky na něco čerstvě křupavého, mladičkého, svěžího. Příroda toho ještě moc nenabízí, ale spíž kupodivu ano. Dost často se v ní najde něco, co se může nechat pár dní naklíčit. Klíčky jsou báječná věc kdykoli během roku, ale v tomto zimním salátu vás i váš zažívací a imunitní systém parádně povzbudí.
- Pochopitelně se v tomto salátu můžete šikovně zbavit i zbývajících zásob ořechů a mandlí, neboť i těm svědčí nasekání a salátu zase sluší jejich křupavost.
Jakou zálivku?
Do sekaného salátu může přijít jakákoli zálivka. Však už jsem psala, že jakýkoli salát se dá přetvořit na salát sekaný. Ovšem nyní v zimě mám pro vás jeden žhavý tip na vyzkoušení. Je to zázvorová zálivka, která si se zimními druhy zeleniny naprosto báječně rozumí. Z jejich harmonie budete nadšeně tleskat.
Základem je klasická salátová zálivka vinaigrette z oleje a octa, která je ale ještě navíc ochucená hořčicí, medem a najemno strouhaným zázvorem. Vezměte takové struhadlo, aby ze zázvoru vznikla téměř kašička.
Jak si to usnadnit a myslet přitom i na zítra
Pokud máte doma kuchyňský processor se sekacím nástavcem, zaradujte se, protože odteď budete tvořit jeden sekaný salát za druhým. Sekací nástavec má totiž jakoukoli zeleninu nasekanou nadrobno za pár vteřin.
V processoru si nejprve postupně nasekejte všechny druhy zeleniny. Nádobu robota nepřeplňte, jinak budete muset v průběhu sekání suroviny promíchávat, aby se velké kusy dostaly k nožům. To, co vidíte na fotce, už je moc. Stačí vždy jen vrstva zeleniny vysoká 3-5 cm, kterou po nasekání vysypete do mísy a budete pokračovat v sekání další připravené zeleniny. Sekejte tak nahrubo nebo najemno, jak vám to bude vyhovovat.
Zálivku si umíchejte zvlášť a teprve před podáváním smíchejte se zeleninou. Díky oddělenému uchování vydrží nasekaná zelenina i zálivka několik dní v lednici, takže si můžete postupně odebírat a dělat salát podle potřeby.
Počítejte s tím, že sekaný salát snese mnohem víc zálivky, než byste jí použili na salát pouze natrhaný nebo nakrájený, a to zhruba dvakrát tolik. Znamená to, že si i pochutnáte dvakrát tolik.
Suroviny
- 1 mrkev
- ¼ menší hlávky červeného zelí
- ½ brokolice
- 250 g růžičkové kapusty
- hrst mandlí nebo kešu ořechů
- velká hrst klíčků (jde to i bez nich, pokud nemáte)
- 100 ml olivového oleje
- 50 ml jablečného nebo bílého vinného octa
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce medu
- 1-2 lžičky strouhaného zázvoru
- velká špetka soli
Postup
- Veškerou zeleninu očistěte: mrkev oškrábejte a zbavte konců, ze zelí odstraňte zavadlé listy a vyřízněte košťál, brokolici rozeberte na růžičky a zbylý stonek oloupejte, z růžičkové kapusty odřízněte zaschlé konce a sloupněte poškozené lístky. Co je potřeba, to opláchněte.
- Mrkev, zelí a brokolicový stonek rozkrájejte na větší kusy.
- Do sklenice se šroubovacím uzávěrem odměřte všechny suroviny na zálivku. Uzavřete víčkem, důkladně protřepejte a až se zálivka spojí, ochutnejte ji, zda jsou sladké a kyselé chuťové tóny vyvážené. Pokud se vám zdá příliš kyselá, přidejte med, pokud příliš sladká, dolijte ocet.
- Zeleninu na salát i ořechy nasekejte (po částech, je toho hodně) velkým nožem na velkém prkénku, podobně jako byste sekali bylinky. Anebo sekejte – též na etapy – v kuchyňském processoru se sekacím nástavcem. Než budete salát servírovat, můžete naseknou zeleninu i zálivku uchovávat odděleně v lednici.
- Před podáváním nasypte do mísy nasekanou zeleninu, ořechy, přidejte klíčky, zalijte zálivkou a důkladně promíchejte. Rozdělte na talíře a pamatujte na to, že to je jen přílohový salát, bude tedy potřebovat ještě něco dalšího, aby zasytil. Může to být například opečené maso, opečená ryba či sázená vejce, a případně ještě i pečivo.
Dala bych si originál! ? Protože však některé ingredience nemůžu, tak to s dovolením trochu obměním a určitě bude taky dobrý. Recept předám těm kteří taková omezení nemají a určitě sklidím nezasloužený dík.
Děkuji Flo,
zeleninové saláty jsou dobrá volba. Tenhle sekaný určitě taky. Dělávám saláty v létě, přes zimu méně a někdy do těch „zimních“ přidám i červenou řepu.
Hezký den
Marcela
Skvělá připomínka, díky Flo! Salátů není nikdy dost.
Milá Florentýno,
Děkuji za recept, ty kombinace vypadají moc dobře.
Zdravím Flo a děkuji za skvělé recepty.
Neznala jsem tenhle salát. Zkusím to, vypadá to dobře, Eva.
Děkuji za recept ,přeji hezký den
Milá Florentýno!
Toto je parádní recept na salát. Saláty mám moc ráda. Tento si zařadím do jídelníčku natrvalo.
Děkuji
Tak to jsi mi, Flo, udělala obrovskou radost. To je opravdu v tomto období největší pecka! Klíčí mi tu ředkvičky, tak je k tomu přidám.
Ve spížní skříni aktuálně taky řádím, trochu plísně se mi tam po zimě vytvořilo, tak pryč s ní a zároveň všechno probrat, pravda.
Milá Flo,
krásny článok na zamyslenie, k tomu výborný recept.
Nech sa Ti dobre darí!
Jana
Přesně po svěžím salátu mé tělo v únoru touží, díky za tip ??
Super tip. A mohu doplňovat, obměnovat. Mne láká přidat vařené vejce, sýr.. , ledový salát, cokoliv. Nasekané to musí být skvělé a se sýrem a vajíčkem i syté.. Díky…
Salát vypadá báječně, dík za recept
Děkujeme, milá Flo, skvělý nápad a opět geniální, co se týče variací 🙂
Zdravím tě Flo
Úplně se mi sbíhají sliny?
na ten šťavnatý salát. Díky za recept
A ten úklid skříní taky dobrý nápad, i když se člověku do toho moc nechce.
Měj pěkné dny
Erika
Jako vždy, super recept s podrobným postupem.
Díky.
Je možné v zálivce místo octa použít citronovou šťávu?
Rozhodně.
Super, díky za tip. Zatím jsem v zimě používala do salátu jen zelí, mrkev, jablka a cibuli, teď smíchám, co mi přijde pod ruku.
Diky, Florentynko. Takhle pripraveny salat je uzasna vec. A co vsechno se v nem „ztrati“. Preji hezke predjari.
Zdravím Flo, musím vyskúšať, ale miesto octu chcem dať citrón. Mám akúsi vnútornú averziu na ocot. :-), tak som zvedavá aké to bude.
Díky, Flo. Včera jsem jej udělala na večeři (jen jsem neměla růžičkovou kapustu, tak místo ní do něj šlo pekingské zelí. Salát byl moc dobrý, i dětem moc chutnal, takže dneska z lenosti vymýšlet cokoliv jiného, jej udělám znovu, jen s jinou přílohou. Moc díky!
Milá Florentýnko,
opět úžasná ňamka plná vitamínů.
Díky, měj se krásně a těš se na jarní sluníčko??? Jana
Super, děkuji za zajímavý recept milá Florentynko.. ?
zajímavé, musím odzkoušet a to tak že asi ještě dnes . má to ještě jedno plus pro nás postarší s problematickými zuby ,doufám že se nepletu.
Dobrá připomínka – další bonus 🙂
Jůůů, to je nápad ! To určitě zkusím, děkuji, Hana.
Něco, co s dnešním tématem souvisí i nesouvisí.
Posvátkové zděšení z fyzické kondice se potkává s postní dobou a ústí se snahou něco se sebou udělat. Ingredience do dnešní nabídky jsou (s výjimkou zálivky) téměř shodné s takzvanou tukožroutskou polévkou, známým to prostředkem ke zhubnutí. Kdysi dávno jsem jí prošel, se všemi stupni odporu, které si v diskuzích uživatelé (lky!) této diety sdělují. Kúru tukožroutkou polévkou jsem prošel minulý měsíc a objevil jsem kouzlo, jak ji udělat chutnou a dlouhodobě vítanou (třeba na večeře, je-li chuť): stačí veškerou zeleninu rozmixovat, jako děťátku. No a pochopitelně nezapomenout na kostku zeleninového bujónu (anebo použít místo vody zeleninový vývar, já v druhé várce = dělal jsem polévku na týden ve dvou etapách = použil i vývar kuřecí), z koření jsem přidal pár bobulek nového a trochu pepře. Pochopitelně osolit podle chuti.
Výsledek – 6 kilo za 9 dní dolů, bez hladu a chuťového strádání. A anžto jsem šel do sebe a upravil i normální jídelníček (skladbu i množství) a vynechal každodenní vínečko, je za deset dní další kilčo dolů. Nepotím se, lépe spím a mám lepší náladu.
Takže tolik asociace na dnešní recept. Snad se Florentýna zlobit nebude (ona ví, že ji mám rád a vařím podle ní) a vám to snad taky někomu pomůže.
Pro mě neobvykly salát, všechny ingridience jsou na trhu, recept si ukládám na pozdější měsíce. Určitě chuťově velmi dobrý.Nyní konzumuji převážně zelí, mrkev, červenou řepu.
Děkuji!
Salát určitě vyzkouším, je lehký a zdravý, mám ráda směs více chutí.
Těším se. Měj se hezky Flo a děkuji za recept. Jana
Ahoj,
skvělý salát – použila jsem mrkev, cuketu, ředkvičky a čínské zelí.
Zálivka výborná.
K tomu bageta s máslem a večeře je na stole.