Zdálo by se, že sněhové pusinky nemůžou být žádná věda, jenomže trochu jsou. Potvrdí to každý, komu našlehané bílky s cukrem přišly při pečení o své ostře řezané tvary nebo kdo místo suchého, křupavého vnitřku z trouby vytáhl pusinky s měkkým středem, který se lepí na zuby.
Proč má někdo pusinky pevné, hutné a křupavé, doslova se rozplývající v ústech, zatímco jinému se uvnitř tenké krusty vytvoří měkký vnitřek plný velkých bublin? V čem spočívá tohle tajemství z cukrárny? V tajné přísadě?
Vůbec ne. Jde jen a pouze o postup, jak spojit bílky a cukr dohromady, aby vzniklý sníh byl po upečení k zulíbání, čili jako pravá křupavá pusinka.
Správný sníh na sněhové pusinky
Možností, jak připravit sníh z bílků a cukru, je hodně. Ty hlavní jsou:
- Nejprve se ušlehají samotné bílky do polohuhého stavu, pak se k nim postupně zašlehává cukr a nakonec se ještě hodně dlouho pokračuje ve šlehání, až je sníh neuvěřitelně pevný, hustý a neohýbá špičky při vytažení metličky.
- Sníh se připraví jako v předchozím případě, ale pak se ještě chvíli vaří na páře, až je teplý a lesklý. Bílky jsou tedy zpevněné nejen cukrem, ale taky teplem.
- Samotné bílky se ušlehají do polotuhého, řídkého stavu, a pak se k nim pomaličku přilévá horký hustý cukrový sirup. Ten sníh zahřeje na teplotu, která ho dost zpevní, a cukr taky správně splní svou zpevňovací roli. Takový sníh je třeba šlehat tak dlouho, až vychladne.
Proč je těch možností tolik a nestačí jen jedna? Protože každý způsob přípravy sněhu má odlišné vlastnosti po upečení. Zajímají-li vás podrobnosti, víc jsem se o tom už dřív rozepsala u receptu na kokosky zde: kokosky pro radost.
Pokud byste na sněhové pusinky připravili sníh dle první možnosti, dostanete pusinky uvnitř měkké, žvýkavé, které si navíc nemusí udržet řezaný tvar vytvořený cukrářskou zdobičkou. Tyhle záhyby a hroty se můžou při pečení trochu slít, čímž se maličko pokazí dojem z pusinek.
Naopak nejlepší výsledek pro sněhové pusinky dává příprava sněhu dle třetí možnosti. A k tomu je potřeba vědět, jak svařit cukrový sirup na správnou hustotu.
Jak uvařit cukr na sněhové pusinky
Možná si pamatujete sedm stupňů vaření cukru, nebo jste to už někde zaslechli. Přesně to teď budeme potřebovat.
Myšlenka svařování cukru je následující: na počátku se do kastrůlku nasype něco krystalového cukru a přilije trochu vody. Konkrétně by tyto dvě suroviny měly být v poměru 2 díly cukru na 1 díl vody, tedy na každých 100 g cukru přijde 50 ml vody.
Tato směs se začne zahřívat, přičemž se cukr ve vodě postupně všechen rozpustí. Vznikne úplně obyčejný cukrový sirup. Když ho budete dál vařit, odpařující voda způsobí, že se bude stále zvyšovat koncentrace cukru v sirupu.
S měnící se koncentrací cukru se mění i vlastnosti sirupu. Čím víc vody byste odpařili, tím tužší a křehčí bude cukrový sirup po vychladnutí. Kdybyste vodu odpařili úplně, to, co zbude v kastrůlku, nakonec změní barvu dohněda a stane se karamelem.
Ale to ještě není všechno. Pokud si vzpomínáte z fyziky, voda při normálních podmínkách vře při 100 stupních. Jenže pokud je ve vodě rozpuštěný cukr, bod varu se zvyšuje a je dokonce vyšší než uvedených 100 stupňů.
Čím vyšší koncentrace cukru, tím vyšší bod varu. Jinými slovy: když část vody odpaříte, cukrový sirup se víc zahřeje. To opět nahrává stavu zkaramelizování, kdy rozpuštěný cukr dosáhne tak vysoké teploty, že je popálení touto surovinou velmi bolestivé. Horší, než kdybyste se jen polili vroucí vodou. Proto musíte být při práci s karamelem velmi opatrní a obezřetní a nesmíte chtít hned nedočkavě olizovat lžíci nebo vařečku, i když to ukrutně voní.
Svařováním cukrového sirupu tedy měníte jeho hustotu, elasticitu i teplotu. Svařovaný cukr postupně prochází sedmi různými rozpoznatelnými stavy s odlišným chováním a odlišnou teplotou. Kdybyste měli teploměr do cukru, tak se jen naučíte správná čísla a budete vědět, v jakém stavu svařování jste. Ale jde to poznat i jinak, bez teploměru, a to podle toho, jak se cukrový sirup zrovna chová:
První stupeň: Tekutý var
Když se cukrový sirup zpočátku vaří asi minutu, ponořte do něj lžíci, zvedněte a nechte cukrový sirup stéct zpátky do kastrůlku. Pokud odpadává ze lžíce po velkých kapkách, máte první stupneň.
Druhý stupeň: Malá perla, slabá nitka
Zhruba o minutu později můžete opět smočit v cukru lžíci. Cukr z ní nebude odkapávat po kapkách, ale v podobě malých perliček, jakoby zavěšených na tenkých nitkách, které se však rychle přetrhnou. Kdybyste tuhle perličku vzali mezi prsty, bude se mezi nimi nitka taky táhnout, ale opět bude jen krátká a slabá a rychle se přetrhne.
Třetí stupeň: Velká perla
Po další chvilce vaření můžete zopakovat předchozí pokus znovu. Tentokrát už bude perlička větší a nitka delší a pevnější a nebude se trhat.
Čtvrtý stupeň: Bublinka
Z tenkého drátku si vyrobte očko velké asi půl až jeden centimetr (já jsem vzala nepoužitý háček na vánoční ozdoby).
Ideálně, když tohle očko ještě přichytíte ke špejli, potřebujete mít aspoň kousek držátka, ať si nepopálíte prsty. Očko smočte do cukru, vytáhněte a foukněte do něj. Pokud je cukr svařený na čtvrtý stupeň, v očku se vytvoří tenká blanka, která po fouknutí vyletí jako bublinka. K tomuto stupni se dostanete zhruba po pěti minutách mírného varu.
A právě tento stupeň je na pusinky jako stvořený. Ačkoli šlo by to i s předchozím stupněm zvaným velká perla.
Pátý stupeň: Velká bublina
Z očka dokáže vyletět víc bublinek za sebou. Prostě jako bublifuk.
Šestý stupeň: Lom
Opět budete potřebovat lžíci. Když ji smočíte ve studené vodě – v cukrovém sirupu – a znovu ve studené vodě, cukr vytvoří na lžíci krustu, která nelepí, ale láme se jako tenoučká vrstva skla.
Sedmý stupeň: Karamel
Když vydržíte vařit až do úplného odpaření vody, začne cukr sladce vonět a žloutnout, posléze také hnědnout. Čím tmavší, tím víc je takový karamel hořký. Nakonec tedy cukr pečlivě hlídejte, jde o vteřiny. Nebojte se dno hrnce po dovaření cukru trochu zchladit, aby nepokračovalo hnědnutí a hořknutí cukru.
Pečení sněhových pusinek
Až budete mít sníh ušlehaný s cukrovým rozvarem uvařeným na čtvrtý stupeň a až tento sníh šleháním vychladne, můžete ho cukrářským sáčkem a vhodným nástavcem nastříkat na plech v podobě pusinek. Já ještě nakonec do vychladlého pevného sněhu krátce zašlehám malou trochu moučkového cukru, mám pocit, že tak jsou pusinky ještě ostřejší a hladší.
Když do správně našlehaného a vychladlého sněhu uděláte rýhu ostrým nožem, už tam zůstane a neslije se zpátky.
Kdybyste pojali záměr sníh ještě vesele obarvit, vřele doporučuju koncentrované gelové barvy. Na jednu dávku pusinek stačí množství barvy o velikosti maličké špendlíkové hlavičky, tak jsou účinné. Tohle malé množství nenaředí kvalitu sněhu a nemusíte se bát, že by se vám pusinky i přes veškerou péči začaly roztékat. A pak je tu otázka potravinové chemie v barvách – v tak zanedbatelném množství to skoro nemá ani smysl řešit.
Aniž bych tu dělala reklamu, používám barvy americké značky Wilton, dají se díky internetu nebo specializovaným cukrářským obchodům sehnat i v Česku. Mám čtyři malé kalíšky se základními barvami (žlutá, červená, zelená, modrá), z těch se dají ostatní barvy a odstíny namíchat. Po deseti letech, co je mám, je stále lze použít, a vypotřebovala jsem sotva třetinu z každého z nich.
Sušení v troubě
Nakonec přijde plech s nastříkanými pusinkami do trouby. Ovšem o pečení se tu moc mluvit nedá, ono je to spíš sušení. Na pusinky určitě nepouštejte teplotu vyšší než 120 stupňů, zhnědly by vám. Už při 105-110 stupních začínají ztrácet bílou barvu a barví se do béžova.
Ideálně nastavte troubu na 100 stupňů (u méně spolehlivých spotřebičů raději správnou teplotu hlídejte teploměrem do trouby nebo se aspoň dívejte, zda pusinky nežloutnou) a vydržte 60-90 minut, než pusinky vyschnou. Správně usušené pusinky jdou snadno odlepit z plechu nebo pečicího papíru.
Občas se pusinkám nebojte v troubě vyvětrat, jen trochu pootevřete dvířka a zase je zavřete. Stačí, aby mohla odejít pára, urychlí to sušení. Nebojte se, že by tím mohly pusinky spadnout nebo se srazit, to se jim nestává.
Věřím, že si po takovém výkonu zasloužíte za každou pusinku aspoň jeden sladký polibek.
Suroviny
- 3 bílky (z vajec velikosti M)
- 150 g cukru krupice
- 75 ml vody
- 3 lžičky cukru moučka
Postup
- Do kastrůlku odměřte cukr krupici a vodu. Začněte zahřívat zhruba na střední výkon; jakmile voda přijde k varu, cukr by se měl beze zbytku rozpustit. Nebojte se ho občas promíchat lžící. Dál zvolna a jemně vařte, až sirup zhoustne na čtvrtý stupeň (když do něj namočíte malé drátěné očko a fouknete do něj, podaří se vám vyfouknout bublinku). Vaření cukru bude celkem trvat asi pět minut.
- Po dovaření cukru udržujte sirup horký, nenechte ho vychladnout. Ušlehejte bílky do měkkého řídkého sněhu a tenkým pramínkem do nich vešlehávejte horký sirup. Sníh se znatelně zahřeje a postupně taky zbělá a zhoustne. Pokračujte v intenzivním šlehání, dokud sníh opět nevychladne alespoň pod teplotu lidského těla.
- Do hotového sněhu na závěr ještě krátce vešlehejte moučkový cukr a případně ho také obarvěte barvivem.
- Sněhovou hmotu přendejte do pevnějšího igelitového sáčku – tak, aby byla umístěná jen u jednoho z dolních rohů. Naplněnému rohu ustřihněte špičku a utvořte asi centimetr široký otvor. Postupně na plech vyložený papírem na pečení vytlačujte malé hromádky velikosti nanejvýš vlašského ořechu (nezapomeňte přitom závěrečným odtáhnutím sáčku vytvořit ladné ocásky). Anebo použijte řezanou špičku a utvořte krásné špičaté pusinky, věnečky a zámotky.
- Jakmile zaplníte oba plechy, vložte je do trouby předehřáté na 100 stupňů. Pečte 30 minut, poté pootevřete dvířka, prohoďte plechy a zase pokračujte v pečení (nebo spíš sušení). Toto si zopakujte ještě jednou, případně dvakrát, dokud nebude náhodně vybraný vzorek snadno odlepitelný od papíru, pevný, vysušený, uprostřed v podstatě bez vlhkosti. Sundejte pusinky z plechu a nechte je vychladnout na mřížce.
- Uchovávejte tak dlouho, jak je libo, hlavně však zavřené ve vzduchotěsné dóze a bez přístupu vzduchu, jinak mohou vlhnout.
Vypadá to úžasně a snad poprvé jsem pochopila, jak udělat pusinky a ne placičky.
Mám dotaz – trouba horkovzdušná nebo raději ne?
Ano, šla by, ale ještě by se musela snížit teplota, klidně na 80-85 stupňů.
UDĚLAT pusinky mi nikdy nedělalo problém. Ale UDRŽET je křupavé je nemožné, do dvou hodin zvlhnou, ať je chráním jakkoliv.
přesně to se mi děje taky, v poslední době. nebo dělám karamel a hmota nechce zezlátnout. Zhrudkovatí. Nemůže to být cukrem? Dělám to už moc let a tyhle problémy mám v poslední době
Může to být cukrem, podle mě to jsou různé škroby a protispékavé a protihrudkující látky.
Dnes se mi to taky stalo, ne a ne udělat sirup na „očko“, pořád tekl a když jsem přidala větší žár, tak zhrudkovatěl. Sice jsem pusinky nějak vyšlehala, ale od hezky řezaných mají daleko. Budou pro nás a pro hosty udělám nad párou. Zkusím cukr od jiné firmy.
Tak dneska si mi udělala velkou radost ????
Od včera se smutně dívám na asi sedm bilků co mi zůstali ze zadělávání těsta na cukroví a nevím kam s nima…
O pusinky jsem se marně pokoušela loni a vůbec se mi nepovedli,roztekli se na placky a lepili se na zuby ????
Moc děkuji za radu,zkusím je podle tvého návodu.
Vypadají nádherně, s barvami a ozdobami jim to děsně sluší. Stejně jako Růžena z prvního komentáře, taky jsem vždy měla sněhové placičky, které vůbec nevypadaly pěkně. Tenhle recept s cukrovým sirupem musím zkusit. A taky by mě zajímalo, zda horkovzdušná nebo radši normální trouba a zda doporučujete péct radši postupně, nebo můžu dva plechy najednou.
P.S. včera jsme pekli linecké a vyšlo úžasně… Tedy já udělala těsto a obstarala debordelizaci kuchyně. Vykrajovaly děti a s těstem se pracuje opravdu dobře, šlo jim to od ruky.
Děkuji Petra
a ještě jeden dotaz: máte zkušenost se zmraženými bílky? Děláme často špagety carbonara (podle Vašeho receptu, všichni, kdo je jedli, se po nich můžou utlouct:), většinou nevím, co s bílkem, tak jsem pár krabiček šoupla do mražáku. Půjdou pusinky z nich?
děkuji
Petra
Zmražené bílky, v lednici rozmražené, úplně v pohodě použít půjdou. Jen je potřeba vědět, kolik jich je 🙂
Paráda, to musím zkusit. Jakou mají trvanlivost – vydrží do vánoc?
Děkuji.
Viz bod 6 postupu receptu.
Dotaz, jak zabránit zvlhnutí pusinek bych měla taky. Ale ještě připojím svůj nápad. když jsme byli malí, moje babička nás nechala dělat pusinkové řetězy. Postup na výrobu byl stejný, ale pusinky se z kornoutu stříkaly na nit nataženou cik cak na plechu. Po usušení se nitka zvedla a pusinky na ní zůstaly viset. Celé se to zavěsilo na stromek nebo na větev, odkud to samozřejmě děti s chutí odlupují.. Nejsem si jistá, jestli by to šlo dělat na pečící papír, asi by někdo musel držet nitku napnutou. Lepší bude plech vymazat sádlem a vysypat hrubou moukou. Tož to jen tak pro inspiraci.
K trvanlivosti a vlhnutí: bod 6 v postupu v receptu.
Nitka se dá k papíru na plechu přichytit malou trochou sněhu 🙂 Stejně tak se dá přichytit papír k plechu, aby při stříkání pusinek neklouzal a necestoval.
Zdravím, opět krásně popsaný recept…. bílků mám plnou lednici . Jen jsem bohužel zapomněla kolik je v každé nádobce. Mám prosbu kolik váží cca jeden bílek .? Moc děkuji Monika
U vejce běžné velikosti – 30g bílek a 20g žloutek.
Měla bych dotaz prosím, když používám teploměr, jaka je ideální teplota cukrového rozvaru na pusinky? Děkuji za odpověď.
Agáto, to asi bude dotaz do nějakého cukrářského fóra, já teploměr do cukru nepoužívám, takže mě přesná rozmezí teplot minula. Nebo možná bude vědět někdo jiný.
Podle cukrářských skript je to takto: slabý let 113,5 – 116,2 C ( jedna bublina), silný let 116,2 – 120,0 C (více bublinek spojených popřípadě v řetízek). Mně se osvědčilo 116 C.
Když chci zvážit bïlky, tak rozklepnu jedno vajíčko, zvážím ten jeden bïlek…
Nebo měřím – bílek do poloviny skořápky…ale to vážení je přesnější..
Ahoj Flo,
dobré připomenutí receptu mého dětství – určitě vyzkouším – přeji Ti krásný adventní čas
Díky za recept, já dělala pusinky podle prvního postupu, ale vnučkám ty žvýkací chutnaly. A pro upřesnění: 1 bílek je většinou 30 ml. Vyzkoušeno mnohokrát.
No to je báječný! Letos totiž chci poprvé v životě dělat jako vánoční cukroví pusinky, takže se mi to náramně hodí, děkuju! 🙂
Manžel dělá tradičně na Vánoce svůj excelentní vaječňák a já si beru vždy za úkol spotřebovat bílky. Každoročně jsou to kokosky, letos budou pusinky 🙂
Zdravím do dnešního čertovského dne…já jsem si pustila ukázku pana Wimmra na youtube a opravdu jsem se smála celou dobu :-), děkuji za průvodní slovo k pusinkám 🙂 a přeji pěkný den
M.
Dobrý den,
jak dlouho pusinky vydrží? Je možné je udělat tři týdny před Vánocemi? A je možné použít na ně třtinový cukr?
Děkuji! Tereza
Trvanlivost je uvedená v receptu a co se týká třtinového cukru, použít ho lze, ale bude to mít vliv na chuť i barvu.
Zítra dělám těsta, v sobotu se peče cukroví. Z bílků budou pusinky podle tvého receptu. Přeji brzké uzdravení.
Zmražené bílky – osvědčené, rozmrazené funguje. Dělám tak dlouhý čas.Bílky do mražáku, až je čas, použiji. Na cokoliv, i na pusinky, nejvíce na kokosky…
Sněhové pusinky MILUJI… Ideální potom udělat tzv.Pavlovu – pusinky dát do misky s našlehanou šlehačkou,trochu lesního ovoce či zahradní bobulové – to co je, nyní mražené..Promíchat a pojídat…
Díky za skvělý návod..
Milá Florentýnko, já vím, že jsem hnusná, ale po Tvém úvodu o huhuhuhlí mě rozesmál překlep v 1. variantě přípravy sněhu: „Nejprve se ušlehají samotné bílky do polohuhého stavu…“
Ať vás všechny kašel brzy přejde (mě se letos ten můj držel mimořádně dlouho).
Ahoj Flo. Pusinky nedělám i když vypadají nádherně. Mladí se vyhýbají cukru a já taky. Jinak vám všem přeji brzké uzdravení.
Teda to je tak krásně a podrobně a s vysvětelním popsané, že snad fakt letos ty pusiny ještě zkusím, i když jsem se po několika nepodařených pokusech zařekla, že nikdy více. Teda jestli na to najdu mezi všemi těmi nově plánovanými akcemi čas!!!
Jen jsem se chtěla zeptat – dá se to zvládnout růčním šleháním metlou? Nevlastním žádný šehač. Bežně sníh ušlehám, tak je to podobné?
JE VELIKÁ ŠKODA NEMÍT ELEKTRICKÝ ŠLEHAČ. VELICE VŘELE DOPORUČUJI OBYČEJNÝ JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ ŠLEHAČ DO RUKY. POŘÍDÍ SE I ZA CENU KOLEM 500 Kč, NEZABERE MOC MÍSTA V KUCHYNI A JE NEOCENITELNÝ. DÁ SE ŘÍCT, ŽE HO POUŽÍVÁM VELICE MOC POŘÁD, KDYŽ BYLY DĚTI MALÉ, TAK ASI I KAŽDÝ DEN.
Ahoj Florentýnko, pusinky určitě dělat nebudu, ale velice dobře si „Ostravu“ pamatuji i s tím, že ho „to dneska bere“.
to je rozumné! zrovna vyrábím skvělý vaječný koňak podle Tvého receptu a trochu jsem přemýšlela, co s bílky!
Díky za skvěle podrobny návod i s vysvětlením toho, co se děje s cukrem při vaření. Mám ještě dotaz. Jak je to s variantou šlehání bílků s cukrem rovnou od začátku ( viz recept na Pavlovu)? Tak jsem začala dělat pusinky já (diky:-) a nemívám problém.
Ahoj Florentýnko,
moc zdravím a díky za úžasný recept na pusinky.Nikdy jsem je nedělala, protože jsem se jich bála.Ale teď se asi o ně pokusím.
Moc Tě zdravím a přeji všem brzské uzdravení.Jana.
Ahoj Flo, jelikož můj tatínek byl velmi šikovný cukrář, tak bílkové cukroví jako řetěz nikdy nechybělo na stromečku, jaksi jsme se jako děti přejedli a tak toto cukroví nikdo z mých sourozenců ani já neděláme, ale návod je perfektní, přeji brzké uzdravení.
Zdravím a přeji brzké uzdravení. Děkuji za recept krok za krokem, ještě jsem je nedělala, tak se pokusím nyní.
Teda Florentyno, nasla jsem Tvoje stranky asi pred 5 dny a jsem z nich nadsena!!! Skvele popsane recepty a navody. A navic z Tvych stranek vyzaruje pohoda a radost z vareni. Fakt super stranky. Diky
Milá Flo, opět skvělý recept. Pěkně podrobný. Podle tvého receptu jsem dělala i dort Pavlova a byl úžasný. Tak tímto děkuji. Do pusinek se pustím též. Děkuji.
Ahoj Flo.
Na sněhové pusinky si opravdu netroufám. Peču jen tradiční cukroví jako- rohlíčky, linecké atd.
Přeji moc hezký adventní čas. Iveta.
Ahoj Florentyno, krasny recept na pusinky, ale my si radeji dame vanocku. Jinak se co nejdrive vsichni doma uzdravte. Preji krasny predvanocni cas. ????
Milá Florentýno,
přeji brzké uzdravení a děkuji za recept. Já bohužel tyto dobroty nemám rád, připadá mi, že jím sladký a drobivý polystyrén. Určitě si najdu jiný recept od tebe a také bude moc dobrý.
Tak to doporučuji kokosky, Flo je má božské…
Milá Flo,ty pusinky jsou úplná věda.Moje mamka je uměla ale já si je prostě netroufnu,vím že by to bylo fiasko,jednou jsem to bohužel už zkoušela…
Budu dělat vánočku a to hned několik,ty umím dobře a v rodině ji mají všichni rádi.
Přeji Ti krásný předvánoční, adventní čas.
Ahoj Flo, pusinky podle tvého receptu určitě vyzkouším. Co ale už vyzkoušeno mám, tak to je „Zapomenuté cukroví“. Jednoduchý recept a úžasné ořechovopusinkové hrudky.
Díky moc za recept, okouzluji s ním nejen rodinu, ale i v práci kolegyně. 🙂 Přeji tobě a tvým blízkým brzké uzdravení a bohatého Mikuláše.
Škoda, že jsou pro mě pusinky zcela nepoživatelné. Někomu se ježí chlupy při skřípnutí příboru o talíř, mně už jen při pohledu na pusinky, o kousnutí do nich nemluvě. Přeschlý polystyren. Ale díky, dám recept mým holkám, jistě je potěší, mají pusinky rády.
Tobě Flo přeju rychlé uzdravení, no a pro Tvoje drobné potěšení Ti oznamuju, že letos bude 25.12. k obědu kuře na paprice místo tradiční svíčkové. Takový úspěch měl Tvůj recept… 🙂
Hezký advent přeje Codo
Jani, děkuji za pusinkový recept ..úžasně se čte a věřím, že výroba a výsledek snažení bude přímo pusinkový 🙂 .. těším se na vánoční pečení s tím, že bílky konečně budou mít uplatnění a já se vrátím do dětství a s láskou vzpomenu na báááječné pusinky maminky mé kamarádky Hanky.. přeji krásné svátky!
Tedy já pusinly taky ne-e. Křoupání cukru mezi zuby nemám ráda. Dost jsem si je užila, když jsme pekly cukroví s mojí matkou. Ta na pusinkách vždy trvala. Jen chci napsat, že když děláte pusinky podle postupu 1 a nebo lépe i 2, stačí přidat lžíci citronové šťávy nebo octa a jsou vždy pusinky krásné, suché a nevlhnou. A malinko nakyslá chuť jim také svědčí. Jde pravděpodobně o nějakou chemickou reakci, jen nevím jakou, ale fakt funguje. Dřív jsme totiž také svářely cukr „na nitku“, ale tato varianta je pro mě přijatelnější. Zkuste, nebojte se….
Tak příjemné strávení předvánočního pečení cukroví všem:-)
Ahoj všichni netušil jsem jak složité může být výroba pusinek.Jen jednou jsem skoušel je vyrobit a vůbec se mi nepovedli proto skusím je udělat podle návodu a běda vám.
Vánoční pusinky: aby byl štědrý večer dokonalý, tak až bude večeře snědená, dárky rozbalené, děti umyté a spící, vezměte svoji ženušku či mužíčka, patrnerku nebo partnera, milenku nebo milence, přiviňte k sobě, cinkněte číšemi vína o sebe, upijte a pak se dotkněte svými rty rtů toho druhého. Poděkujte si za společný čas, společné tužby a touhy, za trpělivost a za to veliké štěstí, že někoho takového vedle sebe máte. Nejlepším pusinkám zdar 😉
C.
Milá Flo pusinky už raději netvořím nejsou u nás moc oblíbené přesto děkuji za alchymistickou příručku jak na cukrový sirup.Taky prima vzpomínka na Jiřího Wimra,
docela nedávno jsem tuto povedenou scénku znovu po létech zhlédla a přiznám se
pustila jsem si ji dvakrát,to díky netu,který v té době nebyl až tak rozšířený.
přeji hezký víkend.Šárka
Zdravím, jak by se postupovalo u ořechových pusinek? Stejně akorát nakonec vmíchat mleté ořechy?
Díky ????
Krasne popsano. Uz jen maly krucek od makronek 😛
Codo ????
Ahoj Florentýnko, pusinky dělám z nostalgie, protože je dělala moje babička. Díky za recept. Letos zkusím tento. Soňa
Hotovo, už suším, dřív jsem pusinky dělala dle bodu 1. Byly jak píšeš. Z toho rozvaru jsem měla strach trval mi déle než 5 minut i tak se povedl. Moc děkuji za podrobný popis. Krásný advent Všem!
Milá Flo, opět poučné počteníčko. Peču jen makrónky a kokosky. Sníh připravuji léta dle bodu 2. a nakonec zamíchám buď mleté lískové ořechy nebo kokos. Přeji klidný adventní čas.
Moc děkuji, že jsem recept na tyto pusinky objevil.
Poprvé a hned naprosto bez chyby! Krásně křupavé a lehké.
Z druhé várky jsem trochu připraveného sněhu odebral a přimíchal do něj asi 3 cl silně zredukované šťávy z borůvkového kompotu. Celé jsem to přimíchal do sněhu, ale jenom lehce, takže při stříkání pusinek se dělalo krásné mramorování. Pusinky pak byly hodně osvěžující nakyslé borůvkové chuti.
Jen doba sušení byla u obou dávek hooooooodně dlouhá, skoro 5 hodin. Ale stojí to za to.
Milá Flo, děkuji za recept. Už se to suší. Děcka běhají kolem nadšená, že budou barevný motýlí bobky:) když se zrovna nepřetahují o sladké hrnce:)
Ajaj. Někde nastala chyba. Pusinky to vzaly jako saunu a pustily šťávu. Ale jen trošku u základny. Dala jsem je na horkovzduch 85°. Už se suší 2 hodiny a vevnitř jsou stále vlhké.
Tak nevím, asi jsem ztracený případ, ale z pusinek, na které jsem se tak těšila, byla jedna velká katastrofa…
Problém nastal už v bodu 1 – po 15 minutách vaření sirupu jsem stále byla na prvním stupni. Kde mohla být chyba? Moc mírný var? Nebo příliš časté míchání? Nebo něco úplně jiného? Každopádně po 20 minutách jsem to vzdala, to, co mi vylezlo z očka, jsem prohlásila za bublinku a jala se pokračovat dál. Všechno vypadalo skvěle, pusinky krásně držely tvar, i když mi také trochu pustily šťávu. Ale krátce po druhém prohození plechů jsem najednou zavětřila, leč pozdě – pusinky na vrchním plechu byly černé. Tak jsem ztlumila teplotu, všechno vypadalo nadějně, ale po půlhodině zčernal i zbytek. Ach jo 🙁
Milá Flo, dnes venku mlaha, že by se dala krájet, bílky v lednici. Právě přišel čas vyzkoušet pusinky, tak bezvadně popsán postup. Šlo to samo, jsem zvědavá jak dlouho vydrží, prozatím se suší a stále vypadjí perfektně. Díky.
Mně od dětství nejvíc chutnaly pusinky s tím malinko táhlým středem. Ale málokdy se mi poštěstilo na takovou natrefit. Nesmí to být moc žvýkavé, jen maličko. ?
Milá Flo, ráda bych se optala který způsob šlehání sněhu je nejlepší do kremrolí… A jestli tento Italský, tak kdy skončit svařování… – jako u pusinek? Díky.Miriam
Dala jsem do trouby tři plechy cca podobně velkých pusinek, pravidelně je točím na všech třech roštech a přesto se nedělají stejnoměrně. Jeden plech byl hotový po 3 a půl hodinách, druhý po 4 a půl hodinách a třetí je zatím ještě pořád překvapení – ale pusinky jsou i po pěti hodinách na dotek ještě trochu měkké 🙂
Každopádně jsou nádherné, perfektně drží tvar a božsky křupou ❤
Dobrý den, peču podle Vašeho receptu. Všechno vyšlo krásně, jen pečení. Peču už 5,5 hodiny dle receptu a pořád jsou měkké. A moc to nevypadá, že by se něco lepšilo.
Markéto, to zcela jistě bude chtít přeměřit teplotu uvnitř trouby, pět a půl hodiny je vážně moc.
Koukněte sem: pečení v troubě.
Tento recept jsem zkoušela a bohužel nemůžu doporučit. Postupovala jsem přesně podle návodu, pusinky vznikly opravdu ostré, pevné, krásně držely tvar. Po svou hodinách v troubě byly i vysušené, i uvnitř. Vypadalo to, že se povedly. Ale během několika málo hodin nasály vlhkost a stala se z nich cukrová žvýkačka. Takže putovaly zpět do trouby, opět se zcela vysušily a za pár hodin znovu žvýkačka. Toto se mi z klasického postupu, kdy se zašlehává cukr do bílků nikdy nestalo. Podotýkám, že v bytě trpíme na suchý vzduch a jiné pečivo nám takto nevlhne. A aby vydržely suché třeba tři hodiny, no nevím nevím. Postup se sirupem si nezískal moji důvěru.
Já Vás a Vaše podrobné recepty prostě miluju! To pojednání o svařování cukru je famoźní. Miluju, jak se u Vás vždycky u všeho dozvím PROČ – to je v receptech naprosto výjimečné. Děkuji moc a moc za všechny Vaše recepty!
Ráda bych sem ještě napsala svou zkušenost s těmito pusinkami. V troubě jsem je sušila určitě aspoň tři hodiny a byly stále měkké… Nakonec mě syn přemluvil, ať už je vyndám, že je bude jíst i měkké 😀 A světe div se, ony hned po vyndání zázračně ztvrdly/zkřehly a jsou vážně dokonalé, přesně jak jsem potřebovala. (Tedy na mě strašně sladké, ale to už je můj problém, že všude dávám půlku cukru – zde jsem se bála a následovala striktně recept – další pokus zkusím cukr ubírat)
Děkuji Vám!
Ahoj Flo, právě jsem dala do trouby sušit pusinky.opravdu skvěle jsi popsala svaření cukru a tak jsem poprvé v životě vyzkoušela. Po vyšlehání jsem ještě přidala ten moučkový cukr a pak mi připadalo ,že to jakoby spadlo,ale pusinky udělat šlo,tak drž pěsti ať se podaří a přeji krásnou třetí adventní neděli Zdenka
Prosím mohu péct pusinky i na horkovzduch a třeba dva plechy najednou?
Dobrý den, možná už se někdo pak v komentářích ale nedohledala jsem. Píšete v receptu 2. Po dovaření cukru udržujte sirup horký, nenechte ho vychladnout…Tak mam hloupou otázku-mam různé dat do horké vodní lázně? Vařící není stačí teplé? Děkuji předem. P.S.
Miluju Vás a Vaše podrobne vysvětlování. Děkuju za to co děláte. Tereza
*ptal
*rozvar
*varici NEBO teplé vody
Hezký den
U mě špatně. Teplotu cukru měřím teploměrem, předpisu se držím.. ale vnitřek žvýkačka.. Osobně tenhle sníh používám na indiánky.. nastříkám, nechám v průvanu oschnout cca 2..3 hodiny a čokoládovou polevu.
Tady zklamání..dvaktát…