Mezitím si stihneme přelakovat nehty, udělat make-up, vypít ranní kávu, přečíst noviny nebo Instagram, namazat a zabalit pár svačin do školy, políbit děti, upravit si make-up, políbit partnera, znovu políbit děti, znovu si upravit make-up, rychle sbalit něco do práce k obědu, v letu posbírat všechny ostatní nezbytné věci do tašky, najít klíče a při tom všem doufat, že pro zdraví rodiny děláme už od samého rána, co se dá.
To všechno i za cenu malého chaosu a nespárovaných ponožek na nohách potomka, protože když nevyrazíte z domova do dvou minut, tak někdo zaručeně přijde pozdě. A bez ohledu na to, kdo to bude, vina padne na vás.
Nešlo by to jinak?
Když za sebou zavíráte dveře, v duchu si slibujete, že zítra to všechno bude jinak. Žádné kupované snídaňové cereálie, ale domácí müsli. Žádný rohlík s máslem a se šunkou k svačině jako včera a předevčírem, ale něco mnohem nápaditějšího, co dětem budou spolužáci závidět a přitom to splní všechny vaše představy o zdravé svačině.
A s sebou do práce si neponesete zbytek od včerejší večeře, ale pořádný salát, který budou obdivovat všichni kolegové a škemrat o recept.
Odhodlání v sobě máte na rozdávání. Ale kde teď vzít čas na vaření a kde najít potřebnou inspiraci? Kolik čeho koupit po cestě z práce?
Co když vám prozradím, že všechny tyhle otázky vám pomůže vyřešit moje dopolední kuchařka nazvaná Snídaně u Florentýny? Vznikla totiž přesně pro ty případy, kdy hledáte zdravé a vyvážené jídlo na celé dopoledne, i když na nějaké vaření vlastně nemáte čas. Za chvíli se k ní dostanu. Teď si možná říkáte, jak jsem tenhle ranní kalup vlastně vyřešila já.
Ráno u mě doma
Mám čtyři děti, takže si asi dokážete představit, jak taková rána můžou vypadat, když se nějakým nedopatřením všechno vymkne z rukou a jakého stupně chaosu dovedeme dosáhnout. Proto jsem si musela včas vytvořit systém. Proto jsem musela najít a odladit vhodné recepty, doplnit stálý nákupní seznam, naučit děti některým jednoduchým úkonům, udělat část přípravy už večer.
Konečně mám pocit, že všechno ráno běží tak nějak samo, bez násilí a bez zvýšených decibelů. Stihnu si uvařit kávu a dokonce ji i vypít teplou. Posílám děti do školy s pocitem, že budou mít dost energie na celé dopoledne, aniž by si někde pokoutně kupovaly tatranku.
A pak je tu ještě jedna důležitá věc. Žádná dopolední stava se neobejde bez sacharidů, takže jsem se naučila pracovat i s tím, jaké sacharidy zvolit podle toho, jak náročný den mě nebo rodinu čeká. Když totiž člověk ráno sní něco, co během dne už nezužitkuje, tak samozřejmě nenápadně přibírá na váze. Jeden gram dneska, další čtyři gramy zítra, a jsou z toho tři nechtěná kila za rok.
Už dávno nejsem ve věku, kdy bych si tímhle nemusela lámat hlavu, ale zároveň se bráním všem dietám, odvažování porcí a počítání kalorií. Nikdy mi to stejně nevydrželo víc než týden.
Naštěstí jsem potkala skvělého člověka, odborníka na výživu Pavla Suchánka z pražského IKEMu, který mi vysvětlil, jak přizpůsobit dopolední stravu množství pohybu, který mě ten den čeká. A tak jsou všechny recepty v knížce označeny podle toho, jak rozpohybovaný den máte před sebou. Když budete jen sedět v kanceláři, zvolíte snídani označenou malým množstvím pohybu. Když ale budete celý den gruntovat, běhat po městě, vyšlápnete si schody v metru a ještě si večer odskočíte na hodinu aerobiku, klidně si můžete dopřát snídani označenou větší mírou pohybu. Takhle jednoduché to je.
Co všechno v knize najdete?
Ve Snídani u Florentýny je přesně 160 receptů, které vám zjednoduší první polovinu dne:
- Snídaňové etudy obsahují 50 receptů na kaše, domácí müsli, lívance a jiné neuvěřitelné snídaňové výkony, a k tomu ještě pár receptů na téma pitný režim.
- Svačinové etudy vám přinesou skoro 60 receptů, které se točí kolem svačin, tedy pomazánky, domácí pečivo, nejrůznější sendviče, sušenky a taky nápady, jak při svačinách zapojit ovoce.
- Obědové etudy vám na téměř 40 receptech ukáží, co všechno lze ukrýt do krabičky a vzít si s sebou do práce, ať to mají být zeleninové nebo těstovinové saláty nebo třeba snadné slané koláče.
- A nakonec si můžete užít dlouhých víkendových snídaní s etudami na téma brunch, které vás ve více než 20 receptech provedou vším, co potřebujete vědět o všech myslitelných podobách vajec k snídani, o drobném pečivu sladkém i slaném, a samozřejmě dojde i na šampaňské.
Knihu Snídaně u Florentýny si můžete prolistovat a koupit v každém dobrém knihkupectví, případně objednat přímo ode mě zde na webu Kuchařky pro dceru. Tedy v místě, kde vznikla. Mám pro vás k ní malý dárek, říká se mu sleva.
Za knížku v obchodě běžně zaplatíte 549 Kč.
U mě v e-shopu si ji můžete koupit se slevou 50 Kč.
Při větších objednávkách dokonce neplatíte poštovné.
Nejčastější otázky
Jak poznáte, že je kniha vhodná pro vás?
Pokud cítíte odpovědnost za jídlo vaše i celé vaší rodiny, pak v této knížce najdete spoustu rad a receptů, jak porozumět dopolední stavě a jak si vaření užít, i když na něj nemáte moc času.
Jestliže ale raději dáte dětem peníze, aby si svačinu koupily po cestě do školy, jestliže vás netrápí, co dnes vaří školní jídelna nebo kantýna, hlavně že vaří, a jestliže snídani vidíte jako zbytečnou ztrátu času, pak vás ani tahle knížka nepřiměje to změnit.
Je knížka vhodná i pro kuchařské začátečníky a ty, kterým vařečka stále padá z ruky?
Samozřejmě. Všechny recepty jsem popsala do takových detailů, aby jim porozuměli i ti, kdo s vařením teprve začínají nebo se cítí nejistě. Recepty jsou mnohokrát vyzkoušené, takže se nemusíte bát, že by ve vaší kuchyni nefungovaly.
Rozhodně v knize nenajdete pojem středně rozpálená trouba a podobné nejasné pokyny. Pokud by se mohl v průběhu přípravy stát nějaký zádrhel, tak vás na to upozorním.
Nebude se kniha v kuchyni na lince chovat neprakticky?
Společně s grafičkou jsme se snažily, co to šlo, aby měl každý recept svou samostatnou stránku (nebo dvě, někdy i tři, pokud jsem zařadila i různé obměny jídla).
Knižní vazbu jsme zvolily s ohledem na to, aby se kniha pokud možno sama nezavírala, i když zcela dokonalé řešení neexistuje.
A konečně jsme zvolily i takový papír, který se neleskne vlivem umělého osvětlení nebo světla dopadajícího z okna, takže se nebudete muset stavět na hlavu ani brát knihu do ruky, abyste si mohli pořádně přečíst, co se v knize píše. Ale pokud vám na ni ukápne nějaká ta zbloudilá kapka, asi se na sebe budete chvíli zlobit. Papír je savý materiál a vzpomínky na vaše vaření vám bude připomínat ještě dlouho.
Ty nejlepší recepty si můžete založit dvěma stužkovými záložkami, které jsou součástí knížky, protože já i grafička máme tyhle jemné knižní detaily moc rády.
Je v knížce fotka každého jídla?
V knížce je 160 receptů, tedy podstatně větší množství ve srovnání s jinými kuchařkami na trhu. Recepty jsou ještě ke všemu velmi podrobné, abyste postupu rozuměli.
Kdybychom vyfotili každé jídlo, rozsah knihy by tak narostl, že by značně ovlivnil cenu. Chtěla jsem knížku cenově přístupnou, proto jsme k focení vybrali všechna jídla, která mají složitější nebo středně složitou přípravu. Jednodušší recepty jsou buď bez fotek, nebo jsme jich na jednu fotku umístili víc najednou.
Obrázkový doprovod tak ve výsledku mají asi dvě třetiny receptů v knížce, aniž by to snižovalo praktičnost a použitelnost.
Bude mít knížka odpolední pokračování?
Samozřejmě, dopoledne je jen první část dne a taky odpoledne je třeba zdravě jíst a vařit. Proto jsem napsala i odpolední kuchařku, která se jmenuje Večeře u Florentýny a která vás naučí se na rychlé odpolední svačiny a večeře dívat úplně jinak. Až si ji přečtete, namísto věčného naříkání, že vám chybí inspirace, budete řešit otázku, co ze všech těch možností neuvařit.
Ocenění
Snídaně u Florentýny byla oceněná 1. místem v rámci České republiky v prestižní celosvětové soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2015.
Snídaně u Florentýny získala v české soutěži Kuchařská kniha roku 2014 3. místo v celkovém pořadí.
O knize rozsáhle psaly mimo jiné i tyto časopisy:
Objednejte si Snídani u Florentýny ještě dnes
Získejte nejen 160 návodných receptů, jak si zjednodušit první polovinu dne, spoustu doporučení, jak se z toho nezbláznit a zůstat fit, ale taky slevu..