Špekové knedlíky představují další způsob, kam ještě propašovat trochu vepřového špeku. Však v době masopustní přijde skoro do všeho; a špekové knedlíky tak zajisté přijdou vhod na talíři. Hned vedle porce dušeného masa.
Vůbec se jich nebojte. Špekové knedlíky přísluší do kategorie knedlíků žemlových a ty jsou určeny nejen pro kuchařské borce, ale i pro úplné nováčky. Na první dobrou a na jedničku s hvězdičkou je zvládne i ten, kdo žádný knedlík ještě v životě neuvařil.
Ale jednou to přijít musí, takže směle do toho, protože to zřejmě přišlo právě teď.
Špekové knedlíky v přehledu výhod a pozitiv
Špekové knedlíky se vám budou líbit nejen pro svou chuť a sympatickou velikost do dlaně.
Spotřebuje se do nich postarší pečivo. Kdyby vám nějakým nedopatřením nebo špatným plánováním zůstalo pár housek, kousek bagety nebo pár krajíčků chleba, nakrájejte toto pečivo na kostičky, dokud je ještě jedlé. Kostičky nechte důkladně proschnout na vzduchu, to znamená nejméně do druhého dne.
Tyhle kostičky se pak dají bezpečně a dlouhodobě skladovat stejně jako strouhanka. A když hlad zavolá, že je čas se mu věnovat, máte kam sáhnout pro materiál.
Příprava špekových knedlíků obnáší jen samé nenáročné činnosti. Opéct trochu špeku, smíchat suroviny v misce, nechat sebe i směs na knedlíky odpočinout, uválet knedlíky, dát je vařit na pařák do páry a zase nechat sebe odpočinout.
Na tom není co zkazit.
Špekové knedlíky v otázkách a odpovědích
Tuším, na co se ptáte. A jsem tu s odpověďmi.
Proč musí být pečivo usušené?
Kdybyste použili čerstvě nakrájené pečivo, byť by bylo dva dny staré a tedy tužší, po zalití mlékem s rozkvedlaným vajíčkem by se rozpadlo na kaši. Ztratila by se struktura kostiček. Špekové knedlíky mají mát na řezu patrnou kresbu danou kostičkami pečiva, nejde o knedlíky z těsta. Suché pečivo se na kaši nepromění a zachová si podobu kostech za všech okolností.
Co když chybí vysušené pečivo?
Pokud byste měli chuť na špekové knedlíky, ale neměli proschlé kostky pečiva, budete si muset postup prodloužit zhruba o 20 dalších, absolutně nenáročných minut. Stále se držím konceptu, že to musí zvládnout každý. Pečivo nakrájejte na centimetrové kostky, rozprostřete je na plech na pečení a dejte do trouby zapnuté na 80 stupňů s horkovzduchem. Za 20 minut na vás budou čekat vysušené kostičky jedna radost. Když je v polovině času prohrábnete a promícháte, způsobíte si tím i jim další drobnou radost.
Bude to opravdu držet pohromadě?
Až smícháte suché kostky pečiva, vyškvařený špek, vejce, hlt mléka a trochu hrubé mouky, dostanete směs, co se doslova rozpadá a ani náhodou nevypadá jako něco, z čeho může vzniknout koule, která sama a dobrovolně bude držet pohromadě. To je v pořádku, ani se nepokoušejte to nějak uplácat. Kostky pečiva musí nejprve natáhnout vlhkost z mléka a vajec, teprve potom z nich vznikne tvárná hmota. Po 20 minutách odpočinku budou kostičky pečiva u sebe držet naprosto vzorně. Pokud byste měli tvrdší pečivo, například usušené kostky chleba, může to trvat dokonce ještě trochu déle, než dostatečně zvláční.
Nemám pařáček, můžu knedlíky vařit ve vodě?
V žádném případě. Tohle nejsou knedlíky, které lze vařit ve vodě. Neobsahují těsto, neobsahují dost mouky ani dost vajec. Rozvářely by se a rozpadaly by se. Pokud nemáte pařáček, ani nástavec na vaření v páře, ani parní hrnec, ani parní troubu, prostě vezměte větší hrnec, nalijte na dno 2 výškové centimetry vody a do hrnce zavěste cedník – ten největší, co máte. Do cedníku vložte knedlíky, přes hrnec položte poklici a máte improvizované vaření v páře, než si časem koupíte něco jiného. Skládací parní vložka na knedlíky stojí v domácích potřebách pár korun, a pokud vás parní vaření chytne, obyčejný parní hrnec z Lidlu stojí několik stovek (já platila před pár lety 500 Kč a je to skvělá a poměrně skladná volba).
Chcete recept? Myslela jsem si to. Zde jsou – špekové knedlíky v celé své parádě.
PS. Pozor, rozpis je jen na dvě porce.
PPS. V mých knihách najdete tento recept v té nejnovější – Čekání na jaro, strana 92.
Suroviny
- 150 g včerejšího pečiva (nebo 115 g usušených pečivových kostek)
- 1 lžíce sádla
- 100 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 vejce
- 60 ml mléka - opravdu jen tak málo
- 1 lžíce (15 g) hrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička oleje
Postup
- Pečivo nakrájejte na centimetrové kostky, rozprostřete je na plech nebo tác a nechte při pokojové teplotě do druhého dne proschnout. Když půjdete okolo, můžete pečivo lehce prohrábnout rukou a promíchat, aby se prosušilo ze všech stran. Váha suchého pečiva by měla být kolem 115 g, takže pokud už máte něco nasušeno ve spíži, řiďte se tímto hmotnostním údajem.
- Špek nakrájejte na drobné kostičky. V malém kastrůlku rozehřejte lžíci sádla a špek na něm pomalu prohřejte, až se z něj začne vypékat další tuk. Pokračujte ještě dalších 5 minut, až se kostičky začnou barvit dozlatova. Nenechte ho zezlátnout příliš, byl by zbytečně tuhý.
- Vysušené pečivo nasypte do misky. Vlijte k němu teplý opečený špek i se sádlem, promíchejte a nechte 5 minut vstřebat a zchladnout. Zatím v jiné misce rozkvedlejte vejce, mléko a sůl. K odpočatému pečivu nejprve vmíchejte mouku, potom přilijte vaječnou směs a znovu promíchejte. Ještě jednou nechte odpočinout a vstřebat, tentokrát 20 minut.
- Do hrnce nalijte 2 výškové centimetry vody, vyložte ho pařáčkem na knedlíky a ten potřete olejem. Anebo směle použijte parní troubu či parní hrnec. Směs pečiva rozdělte na čtyři větší nebo šest menších dílů a z každého v dlaních vytvarujte a upěchujte kouli. Důkladně zmáčkněte, aby se nerozpadala.
- Připravené knedlíky položte na pařáček, přiklopte poklicí a v páře vařte 20 minut. Po uvaření nemusíte knedlíky propichovat, nesrazí se.
Ahoj Jani, vypadají lákavě, určitě vyzkouším k zelíčku a masíčku mňam……Už se mi sbíhají sliny Alča
Zkusím dát opražené kostičky, co to zrobi. Jak nebude šmakovat jiným, mě určitě! ???
Pročetla jsem si pozorně návod a hned mi naskočila myšlenka: Uvařit co nejdříve! Tento typ knedlíku jsem ještě nikdy nevařila, dělávám bramborové a říkám jim tenisáky.
Takže i u nás se bude zkoušet něco nového, jiného.
Takové výborné špekové knedlíky jsem měla naposledy před dvěma lety na dovolené na Šumavě a hádala jsem správný postup dělání, protože byly famózní. Zkusím tento recept, děkuji za tip milá Flo. Šárka
Ahoj všichni špekové knedlíky jsem ještě nedělal,ale vyzkouším.
ahoj Flo, díky, velké špekové, jako přílohu, jsem ještě nedělala, vyzkouším, ale jsem zvyklá dělat stejně (recept po mamince) malé knedlíčky jako zavářku do polévky, ohromně ji to ochutí. Kostičky rohlíku opékám chvíli na rozškvařené slanině. moc zdravím. Květa
Krásný den, super recept, určitě vyzkouším..
Florentýno, po tvých karlovarských knedlících to budou určitě druhé oblíbené v pořadí. Uvařím o víkendu ?!
Děkuji za všechny tvé famózní recepty !
Hana
Ahojky,
z knedlíků mám respekt, ale Tvoje recepty vypadají tak jednoduše, že by se to mělo povést každému 🙂 Zkusím je, děkuji
Hezký den, milá Flo ještě jsem špekové knedlíky nedělala, ale je tak krásný popis, že je musím zkusit. Děkuji. Ať se daří. Majka
Určitě udělám, děkuji za recept,přeji hezké dny
ahoj.špekáče už vařím hooooooodně dlouho a vařím je v parním hrnci přesně v tom který je vyobrazený.já je dávám ještě do takových malých plastových mističek v nich vařím i hrnečkové knedlíky a bosáky
Dekuji za recept a za dobre rady, už se tesim …. Mňam
Hm, zlatá svatba za dveřmi a já nikdy špekáče nevařila. Zase něco nového pro mne. Snad s tím u mlsounů uspěju. Vypadají moc dobře.
Ahoj Flo,
přemýšlela jsem, co zítra uvařit a už to vím :-). Díky za skvělý nápad a teď jdu honem krájet pečivo, ať hezky proschne.
Diky za recept, Flo. Knedliky varim podle tveho receptu ,,ŽEMLOVÉ KNEDLÍKY V NĚKOLIKA PODOBÁCH,, A tohle je jen takova mensi změna, Kterou uz jsem v minulosti provedl..
Zdravim asi blby dotaz ale co se hodi k tymhle knedlikum? pisete ze dusene maso ale prosim neco vic konkretnejsi,nebo jaky druh omacky..? Dekuji moc!
Všechny guláše, jakékoli plátky masa se šťávou (vepřové, hovězí i kuřecí), kostky nebo nudličky nebo plátky masa ve smetanových omáčkách, dokonce i spousta tradičních omáček k hovězímu masu tu bude fungovat (křenová, houbová tmavá, houbová světlá, pažitková, cibulová, česneková, majoránková apod.).
Necháme odpočinout těsto a necháme odpočinout i SEBE. Takové recepty se mi líbí ??už se těším, až knedlíky vyzkouším. Krásný den všem
Pokud nevlastníte potřebné nádobí, mělo by to jít i v mokré utěrce, zarolovat a přivázat na obou koncích k vařečce.
Recept na kuře a la krkovice mi moc nechutnal, ale budu zkoušet vaše recepty dál,
je to příjemná změna a na knedlíky se moc těším.
Prosím o recepty na dobrý moučník. Děkuji Jarmila
Recept je skvělý a já nabízím babiččinu vychytávku -. Kostičky pečiva před zalitím se osmaží na sádle do křupava.Dělám takto i různé nádivky, nebo velikonoční hlavičku, jen to pečivo osmažím na másle.a poté zaliju mlékem. Zkuste to, naše babičky věděly co je dobré. Květa.
Milujeme špekouny, jsou jednoduché a skvělé, jem ještě k vyškvařenému špeku přidávám cibuli a nechám ji osmažit dozlatova. Nejraději je máme k ragů z naložených houbiček, nebo jen tak se špenátem.
Děkuji, určitě vyzkouším. Parní hrnec mám stejný a ano z Lidlu za pár stovek. Hezký den všem:)
Ještě dnes na ně založím, mám v ledničce velký zbytek kysaného zelí a do bramboráku se mi nechce, je to pak cítit v celém domě. Takže už vím, co s ním (sním). Zkusím pečivo opéct dle Květoslavy. Mimochodem, kysané zelí dělám se žampióny pokrájenými na čtvrtky (včetně nohou) – prostě je orestuji na sádle s kmínem, přidám zelí a podusím. Žampióny kysané zelí zjemní.
Zdraví Vláďa H.
Milá Florentýno,
Děkuji za recept, tyto knedlíky neznám. Stojí za zkoušku. Vlastik
Ja robím RÝCHLE PEČENÉ KNEDLIČKY z čerstvých rožkov… pečiem ich na plechu v rúre :
10-12 rožkov – pokrájam na kocky, zalejem mliekom/vodou, pridám 4 vajcia, vegetu, soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať, premiešam a nechám chvíľu postáť. Pomocou lyžice robím guličky (cca 30 ks) a dávam na plech vyložený papierom na pečenie – pečiem cca 20 min.
Milá Flo, knedlíky nevařím , kupuji ale tyhle zkusím vypadá to jednoduše, děkuji za novou knihu. Eva
Fajn recept, Flo. Já vařím špekové knedlíky kynuté ?, myslím, že podle Kejřové. Kostičky pečiva se opečou na slanině, zadělá se kynuté těsto z droždí jako na klasický knedlík, jen menší dávka těsta a víc pečiva, přidává se i strouhanka a uzené maso. Po vykynutí se vytvoří koule a ty vařím ve vodě jako běžný knedlík. Tyto špekové knedlíky se pak podávají jen se zelím bez masové přílohy. Kdo chce, může maso přidat, ale za mě je to rozmařilost, jsou skvělé i tak.
Na ty tvoje špekové knedlíky jsem koukala v tvé kuchaře, při nejbližší příležitosti je zkusím. Doufám že to do doby postní stihnu ?
Ahoj Flo,
knedlíky, úžasná věc, recept bezva, ruce nezklamaly, pochutnaly jsme si.
Sice jsem se u toho stačila modlit, aby se to dalo jíst.Nakonec to dobře dopadlo!,díky
Milá Flo, opět hezky popsaný recept. Děkuji určitě vyzkouším. Jarka
Tak jsem se k uvaření těchto knedlíků dostala až dnes – byla jsem v nemocnici – ale stihla jsem to ještě v Masopustu, takže OK… A musímříct, že jsou super! Možná bych do nich přidala trochu petrželky, ale i jen takto jsou výborné!
Když hledám recept, musí být jednoduchý a stručný. Vy jste předvedla, jak se z jednoduchého receptu může stát román, ani jsem to nedočetla. Ještě chybí videonávod, kde budete deset minut krájet, měřit a sušit kostičky. Užvaněné recepty tohoto typu úplně nesnáším, vyhledala jsem jiný. A ty vaše knihy, to bude asi taky počteníčko..??♀️?
Dano, moje recepty rozhodně nejsou pro ty, kdo neradi čtou. Stejně tak knihy, to jsou rovněž pěkné romány. Psala jsem je záměrně tak, aby se daly číst nejen v kuchyni, ale taky v posteli.
Recept na konci článku je krátký a k věci. A ten, kdo si k tomu navíc přečte úvod, pochopí, proč se věci dělají přesně tímto způsobem, takže příště už žádný recept nepotřebuje a vše si odvodí sám. Je to na každém, jakou cestu si zvolí, zda ho zajímá jen postup, nebo i souvislosti a podstata. Já jdu tou druhou cestou, protože mi dává lepší pochopení toho, co se v kuchyni děje, a získám tím i možnost svobodně si recept upravit do jiné obměny a nebát se, že nebude fungovat.